Page 1

NIEUWS

GEMEENTELIJK INFORMATIEBLAD: VERSCHIJNT 4 KEER PER JAAR 2DE JAARGANG - NR. 2 - JUNI 2012

2

4

8

Knokke-Heist: bij-vriendelijke badplaats!

Inspraakronde ZEG 2012

Wijzigingen in het parkeerbeleid

WOORD VOORAF

Knokke-Heist ontvangt bijen met open armen

K

nokke-Heist is een bijvriendelijke gemeente. Zelf draag ik de bijen een warm hart toe en ben dan ook bijzonder trots dat onze gemeente de laatste jaren heel wat inspanningen levert om meer bijen aan te trekken. Zo vonden er al 2 bijensymposia plaats in Knokke-Heist, we installeerden een heus insectenhotel en zaaiden enkele bloemenweides in. Maar ook dit jaar leveren we inspanningen. Het gemeentebestuur gaat intensief samenwerken met de plaatselijke imkers. Hiervoor start de Knokke-Heist een uniek meter –en peterschapsproject op. De Milieudienst gaat actief op zoek naar imkers en wil hen helpen bij het vinden van geschikte locaties voor hun bijenkasten.

DOSSIER DUINENWATER

Waterrecreatiecentrum Lakeside Paradise opent in juni zijn (voorlopige) deuren

In juni zullen de eerste waterskiërs en wakeboarders over het meer in Duinenwater kunnen scheuren. In mei werden onder water de fundamenten voor de pylonen van de kabelbaan gegoten. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voorlopige accommodatie van het waterrecreatiecentum Lakeside Paradise. Wakeboarders en waterskiërs kunnen zich laten voorttrekken aan een 700 m lange kabel door de zuidwestelijke helft van het meer. Ook de zogenaamde ‘obstacles’ (2 ‘jumps’ en 2 ‘sliders’ ) zouden er tegen de officiële opening op zaterdag 30 juni moeten liggen. Tegen die datum zal ook het nodige materiaal zoals wakeboards, waterski’s, reddingsvesten, helmen en wetsuits beschikbaar zijn. In september 2012 start men met de bouw van het definitieve clubhouse met jeugdherberg. Tot september 2012 zou er dus gewerkt worden met een voorlopige accommodatie. De bekende ‘Ice Bar’ die tijdens de kerstperiode op het Van Bunnenplein staat, zal dienstdoen als bar. Enkele containers, toiletten, douches en kleedkamers zullen de voorlopige inrichting aanvullen. In juli en augustus zouden zonder problemen ook de eerste kampen, de zogenaamde Wake & Lake camps, plaatsvinden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de Lakeside Sailing School Optimist stages, die in samenwerking met RBSC worden georganiseerd. Er lopen ook nog onderhandelingen over de opstart van een ‘Lakeside Diving club’. Meer info: www.lakesideparadise.be

DOSSIER

Studeren@knokke-heist

We rekenen ook op u! We roepen alle inwoners en tweedeverblijvers op om hun tuin maximaal van bloemen te voorzien. Om u te motiveren geven we als gemeentebestuur alvast het goede voorbeeld door bijkomende bloemenweiden in te zaaien. In de tuin van Scharpoord en rond het kunstwerk van Dirk Zoete op het kruispunt van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat werd eind april voor de tweede maal een bloemenweide ingezaaid. Nieuwe locaties dit jaar zijn groene zones in Heist ter hoogte van Delhaize en het kaartershuisje, het nieuwe speelnatuurpark in Ramskapelle en het vijverpark Wulpenhoek. Graaf Leopold Lippens Burgemeester van Knokke-Heist

In onze gemeente is er een ruim en kwalitatief zeer goed scholenaanbod.Knokke-Heist telt 5 middelbare scholen: Koninklijk Atheneum Zwinstede, Middenschool Zwinstede, Sint-Bernardusinstituut, Sint-Jozefslyceum en O.L.V. Ter Duinen campus Heist. Jammer genoeg stellen we vast dat veel scholieren, die de keus moeten maken tussen een heel aanbod van middelbare scholen, vaak naar onderwijsinstellingen buiten onze gemeente trekken. Knokke-Heist start daarom in samenwerking met de scholen een campagne om de ouders en jongeren te overtuigen hun middelbare schooltijd in de eigen gemeente door te brengen. Geef toe, school lopen in Knokke-Heist, dicht bij huis? Dat betekent meer tijd voor jezelf! Dus ’s morgens wat langer snoozen in bed, lekker ontspannen naar school stappen of fietsen en bovenal: een hoop extra fun na de lesuren. Je zult de campagne vast en zeker opmerken als je je vers brood gaat halen bij de bakker of via affichage op school. En als je de vraag stelt: waar naar het middelbaar? Denk dan aan de 5 middelbare scholen in Knokke-Heist! Surf snel naar www.knokke-heist.be en ontdek de uitstekende scholen in onze kustgemeente!

1


M MILIEU & NATUUR

MILIEU EN NATUUR

Juni compostmaand brengt nieuw leven in de kringlooptuin De compostmeesters van Knokke-Heist maken zich op voor de negende ‘Juni Compostmaand’. Samen met de gemeente organiseren ze 2 plantenbabbels en een opendeurdag in de demonstratieruimte te Heist. Dit jaar staat het thema compostgebruik centraal.

SMULLEN UIT EIGEN TUIN

Zin in verse sla, spinazie en radijsjes, maar geen grote moestuinambities? Op een plekje van één vierkante meter kunt u al met heel weinig moeite en tijd een pak verse groeten en kruiden oogsten. Op zaterdag 23 juni komt André Verheecke ons wegwijs maken in het vierkante meter tuinieren. Hij zet u op weg met supergemakkelijke en heerlijke groenten en kruiden. Precies genoeg voor maanden non-stop smulplezier. Zelfs wie nog nooit tuinierde, is er zo mee weg. Afspraak om 10.00 u in de demoruimte, Noordhinder te Heist.

HOU HET GIFVRIJ, ZONDER IS GEZONDER

Willen we dat onze kinderen en kleinkinderen nog vlinders zien? Als u weet dat 1/3 van de vlinders is verdwenen de laatste 50 jaar, dan moeten we ons gedrag dringend aanpassen. Bestrijdingsmiddelen zijn de enige stoffen die bewust door de mens in het milieu gebracht worden. Zij veroorzaken schadelijke effecten voor planten en dieren. Ze vervuilen waterlopen en drinkwater. Op zaterdag 23 juni komt Lieve Vanpraet ons uitleggen hoe we ongewenste kruiden kunnen voorkomen in de tuin door een doordachte manier van ontwerpen, aanleggen en beheren. Afspraak om 14.00 u in de demoruimte, Noordhinder te Heist.

COMPOST GEEFT UW TUIN EEN VITAMINEKUUR

Compost ontstaat uit allerlei tuinresten: snoeihout, plantenstengels, bladeren, kortom uit plantaardig materiaal. Ook keukenresten van plantaardige oorsprong kunnen tot compost worden omgezet. En wat meer is, composteren is een natuurlijk proces waaraan in uw tuin of in de grote compostinstallaties triljoenen organismen en nuttige bacteriën meewerken. U zorgt enkel voor de optimale omstandigheden.

Compost heeft nog tal van andere voordelen: het voedt het bodemleven, bevat langzaam werkende voedingsstoffen, houdt water beter vast, brengt de zuurgraad van de bodem tot een optimale waarde, verbetert de bodemstructuur en beschermt de planten tegen parasieten. Ook in de moestuin bewijst compost zijn waarde. Bovendien onderdrukt een mulchlaag van compost de onkruidgroei. Fijne gezeefde compost op het gazon gespreid tast de verstikkende viltlaag aan, zodat het gazon weer opleeft. Omdat compost voornamelijk uit stabiele humus bestaat, heeft het een jarenlang effect. Op zaterdag 23 juni kunt u samen met de compostmeesters aan de slag. Hoe moet u compost omzetten? Zeven? Gebruiken in de tuin? Afspraak doorlopend van 10.00 u tot 17.00 u

JUNI COMPOSTMAAND AGENDA

Duizenden compostmeesters nodigen u uit voor een demonstratie tijdens ‘Juni Compostmaand’. Hun activiteiten vindt u terug in de activiteitenkalender op www.junicompostmaand.be.

MEER KRINGLOOPTUINIEREN, MINDER TUINRESTEN

In de kringlooptuin ontdekt u hoe u tuinafval kunt voorkomen en hoe u allerlei tuinresten nuttig en creatief in de tuin kunt gebruiken.

Meer kringlooptechnieken vindt u op www.junicompostmaand.be Meer informatie: Dienst Milieu - Natuur Tel 050 630 198 Siska.willems@knokke-heist.be

MILIEU EN NATUUR

Knokke-Heist stelt zijn deuren wijd open voor bijen Knokke-Heist zet zich ook dit jaar opnieuw in voor de bijen. Ze worden in onze gastvrije gemeente met open armen ontvangen. Het gemeentebestuur gaat intensief samenwerken met de plaatselijke imkers. Hiervoor start Knokke-Heist een uniek meter- en peterschapsproject op. De Milieudienst gaat actief op zoek naar imkers en wil hen helpen bij het vinden van geschikte locaties voor hun bijenkasten. Het gemeentebestuur roept de inwoners en tweedeverblijvers op om hun tuin maximaal van bloemen te voorzien. Bovendien geeft het gemeentebestuur zelf het goede voorbeeld door bijkomende bloemenweiden in te zaaien. Wie dit doet, maakt van zijn tuin een aantrekkelijke plaats om te toeven voor de bijen, waar het vandaag helaas niet zo goed mee gaat.

LAAT HET ZOEMEN MET BLOEMEN

Bijen zijn nochtans erg nuttig en een onmiskenbare schakel in de natuur. Denk maar aan de bestuiving. Een van de problemen is het verdwijnen van bloemen met nectar in tuinen, bermen, weilanden en op akkers. Maar daar kunnen we vrij makkelijk iets aan doen. Iedereen kan bijen helpen! Met een aantal ecologische recepten voor de tuin komen we al een heel eind!

De gemeente geeft hier alvast zelf het goede voorbeeld. In de tuin van Scharpoord en rond het kunstwerk van Dirk Zoete op het kruispunt van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat werd eind april voor de tweede maal een bloemenweide ingezaaid. Nieuwe locaties dit jaar zijn groene zones in Heist ter hoogte van Delhaize en het kaartershuisje, het nieuwe speelnatuurpark in Ramskapelle en het vijverpark Wulpenhoek.

SAMENWERKING MET DE IMKERS

Aan alle imkers uit de gemeente wordt gevraagd om zich kenbaar te maken bij het gemeentebestuur om er een uniek project op te starten rond meter- en peterschap van bijenkorven. Ook imkers die op zoek zijn naar geschikte locaties voor hun korven kunnen bij de gemeente terecht. We gaan samen zoeken naar geschikte locaties. Inwoners met een hart voor bijen die graag een bijenkorf willen adopteren, kunnen zich ook aanmelden bij de dienst Milieu-Natuur. Bent u nog geen imker, maar bent u heel geïnteresseerd om er in de toekomst een te worden, dan kunt u in het voorjaar van 2013 in Knokke-Heist terecht voor een 3-daagse initiatiecursus over het houden van bijen.

BAN ALLE PESTICIDEN UIT UW TUIN

Sedert enkele jaren sterven bijen over de hele wereld tegen een angstaanjagend tempo. Gerenommeerde toponderzoekers onderzochten de rol van pesticiden als belangrijke oorzaak van bijensterfte. De wetenschappers concludeerden dat de nieuwe generatie insecticiden zeer giftig zijn voor honingbijen. Ze worden opgenomen in de sapstroom van de plant en maken bloemen, stuifmeel en nectar giftig voor de bijen. Het gemeentebestuur dringt er op aan om geen pesticiden meer te gebruiken in de tuin. Hoe selectief de pesticide volgens de verpakking ook mag werken, er is altijd wel een ‘neven’effect, ook op de bijenpopulatie.

GEMEENTELIJKE BLOEMENWEIDES

Zorg voor een bloemrijk grasland en voldoende nectarleveranciers in je tuin. Tips voor de juiste planten vindt u in de brochure ‘Bijen en hommels in nood’, gratis te bestellen bij Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021 of op de website www.west-vlaanderen.be/natuur. Voor meer info en inschrijvingen: Dienst Milieu - Natuur, Siska Willems, Tel 050 630 198 of Siska.willems@knokke-heist.be

2


P

PREVENTIE

Goede hondenbaasjes kennen de regels In de gemeenteraad van 16 februari 2012 werd de nieuwe politieverordening op dieren goedgekeurd. Hieronder lichten we de belangrijkste punten met betrekking tot honden nog eens kort toe. De volledige verordening kunt u terugvinden via www.knokke-heist.be (uw gemeente – wetten en reglementen – politieverordening).

PREVENTIE

GEEN HONDENPOEP OP HET STRAND!

De regeling in de winter blijft onveranderd, maar er is een versoepeling in de drukkere toeristische periode, in die zin dat honden nu ook vrij mogen rondhossen op het volledige strand van 15 maart tot en met 15 oktober vanaf 21 uur ‘s avonds tot 9 uur ‘s morgens. De dieren hoeven niet aan de leiband, maar de hondenbaasjes zijn natuurlijk wel verplicht om de hondendrollen die hun viervoeter achterlaat, te verwijderen. Hondenbaasjes zijn trouwens altijd verplicht om de hondenpoep van hun viervoeter onmiddellijk op te kuisen en moeten dus altijd in het bezit zijn van hondenpoepzakjes wanneer ze hun hond begeleiden. De gebruikte hondenpoepzakjes moeten in de gemeentelijke vuilnisbakken worden gedeponeerd of meegegeven worden met het gewoon huisvuil (restafval). Het is verboden de uitwerpselen van een hond, al dan niet in een zakje, in de riolering te deponeren of te laten liggen op het openbaar domein, behalve in de hondenhokjes. Agressieve honden moeten voorzien zijn van een muilkorf In de politieverordening staat letterlijk: ‘Agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke honden moeten gemuilkorfd worden door de begeleider zodra ze het openbaar domein betreden, behoudens honden van diensten van politie, douane, erkende bewakingsondernemingen of hulporganisaties.’ In het reglement wordt ‘een agressieve hond’ duidelijk gedefinieerd. Dit betekent dus dat agressieve honden niet zonder muilkorf mogen lopen op de openbare weg, pleinen en parken, strand, gebouwen, … Bovendien moeten alle honden (dus ook niet-agressieve) steeds aan de leiband in de bebouwde kom wanneer ze zich bevinden op het openbaar domein. Honden mogen onder begeleiding loslopen: • buiten de bebouwde kom wanneer ze zich bevinden op het openbaar domein waar geen verbod geldt • op het strandgedeelte in Het Zoute, gelegen ten oosten van de concessie van de meest oostelijk gelegen watersportclub Surfers Paradise • op het hele strand van 16 oktober tot en met 14 maart • op het hele strand van 15 maart tot en met 15 oktober tussen 21 en 9 uur.

GEEN HONDEN OP GEMEENTELIJKE SPEELTERREINEN EN IN DE OMGEVING VAN SPEELTOESTELLEN

Op sommige locaties zijn honden verboden. Zo mogen er geen honden lopen op de begraafplaatsen, in de gemeentelijke sportcentra en in het jeugdcentrum De Marge. Honden zijn eveneens niet welkom in Zwembad De Raan, in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord en in het IJzerpark.

PREVENTIE

Honden zijn ook niet toegelaten op de gemeentelijke speelterreinen en in de onmiddellijke omgeving van opgestelde speeltuigen ter hoogte van deze straten en pleinen: Maes en Boereboomplein, Astridplein, Apollo XI-laan, Meidoornlaan, Pastoor Deneveplein, Krommedijk, E.Hielstraat, Prof. C. Heymansplein, Kragenhoek, Tijl en Neleplein, Driehoeksplein, De Wandelaar, Oosthoekplein, Rustoordstraat, Steenbakkersstraat, Knokkestraat, Albertplein, Gemeenteplein, Sint Michielsplein, Verzetsplein. Dit betekent dus niet dat honden niet toegelaten zijn op bovenstaande locaties. Ze mogen enkel niet in de omgeving komen van de daar opgestelde speeltoestellen.

ZEROTOLERANTIE

Controleacties zijn drastisch verscherpt, waardoor hondeneigenaars er alle belang bij hebben om het reglement strikt na te leven. Vanaf 26 maart zijn de gemeentelijke administratieve sancties in werking getreden, kortweg GAS. De preventieve campagne ging hieraan vooraf van 12 tot 25 maart. De GAS zijn enkel bedoeld als een reactie op de hardnekkige en hardleerse minderheid die geen burgerzin aan de dag legt. Niet alleen politiemensen, maar ook speciaal opgeleide ambtenaren mogen door de GAS overtredingen vaststellen. Overtredingen op reglementen met betrekking tot dieren, netheid en overlast, zoals hondenpoep, kunnen dus bestraft worden met een GAS-boete., waarbij een nultolerantie geldt. De hardnekkige en hardleerse minderheid die geen burgerzin aan de dag legt, zal onverbiddelijk bekeurd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie die kan oplopen tot 250 EUR. Het gemeentebestuur hoopt alvast dat alle hondenbazen hun verantwoordelijkheid opnemen.

PREVENTIE

Laat een conflict niet escaleren

Voorkom flipperen!

Een kleine onenigheid of wrevel met uw buur kan uitmonden in een ruzie. Uw buur doet of heeft iets dat u stoort of hindert. Het kan gaan om overhangende takken, de hond die voortdurend blaft of de muziek die te luid staat … . Om te voorkomen dat kleine ergernissen zich ophopen en opeens de bom barst, doet u er goed aan hierover met uw buur te praten. Lukt dit niet, dan kan burenbemiddeling een uitweg bieden.

Denkt u bij het horen van het woord ‘flipperen’ meteen aan een flipperkast? Flipperen is echter een inbraakmethode waarbij men een bankkaart of een stuk buigbaar plastiek gebruikt om een voordeur te openen.

Burenbemiddeling is er om de communicatie met uw buur te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. De gemeente Knokke-Heist heeft een aantal vrijwillige burenbemiddelaars in dienst. Samen met de burenbemiddelaar zoekt u naar een oplossing voor uw problemen. De bemiddeling is gratis. Alle partijen zijn gelijkwaardig, ongeacht wie de eerste stap zet. De bemiddelaar is altijd onpartijdig en de gesprekken blijven vertrouwelijk.

Een deur die u enkel dichttrekt bij het verlaten van de woning, kunt u gemakkelijk openen als er wat ruimte is tussen de deur en het deurkozijn door het flipperen van uw dagschoot. Voorkom dit door de deur steeds op slot te draaien (nachtschoot), zodat er geen open ruimte meer is tussen de deur en het deurkozijn. Als extra maatregel kunt u ook een anti-inbraakstrip overwegen. Als u de deur toch vergeet op slot te doen, dan voorkomt deze strip dat men kan flipperen.

Iedereen kan burenbemiddeling inschakelen bij ruzie, conflict of overlast. Burenbemiddeling treedt niet op in de plaats van politie of gerecht. Voor meer informatieof een burenbemiddelaar in te schakelen, contacteer:

de Vrièrestraat 26 8300 Knokke-Heist 050 630 473 burenbemiddeling@knokke-heist.be

3


I

INSPRAAK

INSPRAAK

Inspraakronde ZEG 2012 Een overzicht van de meest interessante mondelinge vragen

Het Casino is een prestigieus project: hoe zal de financiering juist gebeuren en is dit voor de gemeente wel allemaal betaalbaar? Antwoord: Het project zal enkel worden gerealiseerd als het financieel haalbaar is. Twee consortia zijn momenteel geïnteresseerd om alle kosten, zowel het publieke als het private deel te financieren. Als blijkt dat het project niet haalbaar is, betaalt het gemeentebestuur enkel de kosten van de wedstrijdorganisatie. Kan het gemeentebestuur de openbare toiletten in de gebouwen van de Rode Kruisposten op de zeedijk ook vervangen door zelfreinigende toiletten? Zo wordt de afstand tussen de huidige zelfreinigende toiletten kleiner. Antwoord: Uit een studie blijkt dat het gebruik van zelfreinigende toiletten minimaal is. Een uitbreiding van het automatisch sanitair is dan ook niet aangewezen. Het gemeentebestuur onderzoekt wel de mogelijkheden om ondergrondse toiletten te voorzien bij de heraanleg van de pleinen. Hoe zit het met de reglementering voor golfkarretjes? Wat zijn de bepalingen i.v.m. parkeren en zijn er richtlijnen voor de veiligheid van kinderen die achteraan zitten? Antwoord: Er rijden in Knokke-Heist vermoedelijk 5 tot 600 golfkarretjes rond. Op ecologisch vlak is dit een positief gegeven. Sommige voertuigen moeten ingeschreven worden en hebben een nummerplaat, andere moeten of kunnen om technische redenen niet ingeschreven worden. Chauffeurs van dergelijke voertuigen moeten in elk geval gebruikmaken van de parkeermeters in zones waar betalend parkeren geldt. Wat de veiligheid betreft, is de problematiek niet eenvoudig. Niet alle elektrische voertuigen vallen onder de technische eisen van het verkeersreglement. De wetgever zal op dat vlak de wetgeving moeten aanpassen. Duinbergen wordt door veel mensen gekozen als familiale vakantiebestemming, maar er is een probleem. De evenementen, vooral tijdens de zomermaanden, zorgen voor overlast.

Hoeveel bedraagt de schuld van de gemeente? Hoeveel wordt er jaarlijks afgelost aan leningen? Antwoord: De schuld van de gemeente Knokke-Heist is sinds 2007 stelselmatig gedaald van 101,3 miljoen EUR naar 61,2 miljoen EUR eind 2011. De schulduitgaven voor het aflossen van de leningen zijn in 2012 geraamd op 7,7 miljoen EUR, dit is ongeveer 11 % van de gewone uitgaven. Het grootste deel van de gewone uitgaven vormen de personeelskosten (25,1 miljoen EUR), de werkingskosten (15 miljoen EUR) en de werkingstoelagen voor o.a. Politie en OCMW (27,6 miljoen) EUR. Aangezien onze fiscale draagkracht (mede dankzij de eigenaars van 18 000 tweedeverblijven) groter is dan de gemiddelde Vlaamse gemeente, kunnen we deze schuld afbetalen zonder bijkomende belastingen te heffen. Hoewel de hogere overheid steeds meer zaken afwentelt op de gemeenten, blijft Knokke-Heist met 0 % personenbelasting nog altijd financieel gezond. Wat is de bouwhoogte in Knokke-Heist? Er komt op het Verweeplein een gebouw van 14 verdiepingen, in ’t Walletje een van 6, Het sociaal huis heeft een gigantische toren en het Casino is prachtig maar vreselijk hoog. Is the sky the limit ? Antwoord: Er is een hoogbouwnota opgesteld en die wordt nu besproken met plaatselijke architecten, ambtenaren van andere grote gemeenten en een aantal deskundigen. Deze besprekingen zijn nog niet klaar. Het gemeentebestuur zoekt naar alternatieven voor het gebrek aan gronden en bekijkt toekomstgericht op lange termijn de verschillende mogelijkheden. Het hoofdgebouw van de parking op het Verweeplein verstopt de mooie gevel van het stadhuis. Kan dit anders ? Antwoord: Bij de eventuele heraanleg van het Alfred Verweeplein opteert het gemeentebestuur voor een andere structuur waarbij het toegangsgebouwtje het stadhuis niet langer maskeert. Op het strand aan het Heldenplein komt een sportarena. Zal die veel overlast veroorzaken? Antwoord: De organisatoren van de Rox Arena voorzien dit jaar een tentenconstructie die beperkt in omvang is en voor de omwonenden nog voldoende zich op zee biedt. Naast een aantal sportactiviteiten zouden in samenwerking met de Munt Brussel ook een paar operafilms vertoond worden. Het publiek kan parkeren aan het station, op de markt of in de Heistlaan. De uitbaters zullen alleszins aan de wettelijke normen moeten voldoen op het vlak van geluidsoverlast. Als het initiatief een commercieel succes wordt, kan er eventueel volgend jaar een uitgebreider constructie tot stand komen. Carnaval is belangrijk voor Heist. Maar het is altijd zo vuil. De ingangen van de scholen worden gebruikt als urinoirs en stinken vreselijk. Misschien kunnen meer urinoirs geplaatst worden?

Antwoord: Het strand is er niet enkel voor de bezoekers en eigen inwoners, het wordt ook in concessie gegeven aan personen die er activiteiten organiseren. Samen met de stranduitbaters vergroten ze op die manier de toeristische aantrekkingskracht van onze gemeente. Vroeger kwamen de toeristen naar Knokke-Heist omdat het aanbod aan uitgaansmogelijkheden bijzonder groot was. Ook toen waren er klachten over bepaalde nachtclubs. Het is momenteel niet makkelijk om dezelfde mogelijkheden te bieden aan de jeugd. Het evenementenstrand is een belangrijk onderdeel van het jeugdbeleid. Het evenementenstrand zal dus zeker blijven, maar het gemeentebestuur probeert de hinder en de geluidsoverlast nog meer te beperken. Ook de huidige manier van stranduitbating blijft behouden, op voorwaarde dat de exploitanten de reglementen naleven. Op die manier proberen we de diverse vormen van overlast binnen de perken te houden, zodat mensen die naar Knokke-Heist komen zich kunnen amuseren. Een badplaats met enkel oudere mensen en kleine kinderen is een badplaats die gedoemd is om dood te bloeden. Door het voeren van een actief vrijetijdsbeleid wil het gemeentebestuur leven in de brouwerij (blijven) brengen. Sinds 1 januari is er een nieuwe uitbater van de parking aan het Verweeplein. Sindsdien is de parking onbewaakt en staan alle deuren altijd open, 24 uren op 24. Kan er weer een sluitingsuur worden opgelegd ? Antwoord: De nieuwe uitbater werd hiervoor aangeschreven. De 2 zijtoegangen zijn nu ’s avonds gesloten. De hoofdtoegang blijft wel permanent open. De parking wordt 24 uur op 24 bewaakt door camera’s. Mochten er zich deze zomer problemen van vandalisme of andere criminaliteit voordoen, dan zal de huidige regeling worden herbekeken.

4

Antwoord: Er werden heel wat mobiele urinoirs en toiletten geplaatst. In opdracht van het schepencollege zal de Preventiedienst onderzoeken of er nog bijkomend sanitair nodig is. Als Medeconservator van het For Freedom Museum en gastheer van de Zwinstreek heb ik veel contacten met andere conservators. Is het zo moeilijk voor de dienst Toerisme om samen te werken met Toerisme Brugge? Antwoord: Sincfala en het For Freedom Museum zijn 2 musea die ongetwijfeld de moeite waard zijn maar voor een middeleeuwse stad met musea met internationale uitstraling zijn die van ondergeschikt belang. Brugge is als toeristisch product voldoende sterk om zichzelf te promoten. Knokke-Heist heeft de hele Zwinregio nodig om zich


als een veelzijdige vakantiebestemming te profileren. Vandaar dat onze inspanningen om Brugge te promoten wellicht groter zijn dan omgekeerd, maar daar plukken we ook de vruchten van. In heel het land duiken shoppingcentra op. Hebben wij in Knokke-Heist geen nood aan een schepen van economie om de concurrentie van dergelijke projecten te kunnen weerstaan? Antwoord: Economie is een bevoegdheid van de burgemeester. Bij het plannen van nieuwe commerciële projecten en opdrachten houdt het gemeentebestuur altijd rekening met de lokale handelaars. Knokke-Heist beschikt over een dynamische Raad voor Lokale Economie, die de belangen van de plaatselijke handelaars verdedigt. Wat zal er gebeuren met het zwembad De Raan?

feurs toiletten te plaatsen en we kunnen er ook geen vuilnisbakken plaatsen omdat het er anders vol ligt met plastic zakjes (sluikstorten). Er staan veel vrachtwagens omdat er in ons land veel controles op de rijuren gebeuren. Het gemeentestuur zal de bevoegde diensten van het Vlaams Gewest nog eens schriftelijk wijzen op hun verantwoordelijkheden. We zijn zeer tevreden met de verschillende slagers en bakkers in Westkapelle. Maar op piekmomenten kan je moeilijk parkeren in de Dorpsstraat. Kan er een studie uitgevoerd worden voor het uitbreiden van parkeerplaatsen, want de situatie is momenteel heel gevaarlijk. Antwoord: Over heel de gemeente kampen we met dit probleem. De mensen willen altijd op 2 meter van de winkel parkeren, desnoods zelfs op het trottoir. Je kan ook zonder de wagen om boodschappen gaan, bv. met de fiets of te voet. In een straal van 100 m rond de winkels in de Dorpsstraat vind je normaal gezien wel een parkeerplaats. Het uitbreiden van parkeerplaatsen in Westkapelle lijkt ons geen goed idee. Het moet gezellig blijven. We wonen graag in Westkapelle, maar bij mooi weer hebben we enorm last van de helikopters en deltavliegers. Tot wanneer loopt de vergunning van de helihaven, en zou die niet beter in de haven van Zeebrugge gevestigd zijn? Indien er daar geen controle op is, zullen we de eerste 10 jaar enorme lawaaihinder krijgen.

Antwoord: Door de ingebruikname van het nieuwe zwembad in Duinenwater zal het zwembad De Raan eind 2012 definitief sluiten. Het restaurant blijft open. Met het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zal de gemeente bekijken welke mogelijkheden er voor deze site zijn. Eventueel kan er een bijkomend duinenlandschap worden aangelegd. Suggesties vanuit de bevolking zijn altijd welkom.

Hoever staan de concrete plannen voor het Heldenplein? Zal er bij de herinrichting van het Heldenplein ook rekening worden gehouden met de jeugd? Nu kunnen zij in de put volop spelen. Zal dat in de toekomst ook zo zijn? Antwoord: De helihaven blijft voorlopig op zijn huidige locatie. Er zijn strenge regels. Deltavliegers stijgen op zonder vergunning of stijgen op vanuit een ander gemeente of van over de grens zoals Sluis. De helihaven zal een volledige nieuwe herstructurering krijgen met de aanpassing van de begraafplaats. Ook het nieuwe ziekenhuis zal over een landingsplaats voor een MUG-helikopter beschikken. Komen er serviceflats aan het oude voetbalterrein in Westkapelle? Antwoord: Die omgeving wordt multifunctioneel. Er zullen mogelijkheden komen voor alle leeftijden. Zodra er concrete plannen zijn, zullen die voor inspraak aan de bevolking van Westkapelle worden voorgelegd.

Antwoord: De herinrichting van het Heldenplein is een realistisch plan waarbij de gemeente voor de financiering rekent op de privésector om het uit te voeren. Het gemeentebestuur brengt enkel het idee aan. Het Heldenplein zou uitgevoerd kunnen worden naar het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects (ontwerper MAS Antwerpen), maar het project moet natuurlijk financieel haalbaar zijn. In deze tijd van economische crisis kunnen financiële structuren snel veranderen. Ook het binnenkomen van Heist zal in dit nieuwe project worden opgewaardeerd. Het schepencollege zou in principe ook de tram ondergronds willen laten rijden, maar dat is volgens De Lijn te kostelijk. Op het vernieuwde Rubensplein is er geen put en ook daar spelen de kinderen naar hartenlust. Ook bij de herinrichting van het Heldenplein zal het bestuur er rekening mee houden om een veilige speelomgeving voor kinderen te garanderen.

Is er een mogelijkheid om een drempel te voorzien op het kruispunt Laurierstraat/ Heestersstraat? Veel verkeer dat naar de Zonnebloemstraat gaat rijdt veel te snel. Antwoord: Er zijn een 10-tal borden aangekocht met de tekst: “Dank u wel om traag te rijden”. We zullen kijken om drempels te plaatsen op verschillende locaties. We gaan ook meer controles doen op snelheid. Het kan niet dat mensen 100 km/u rijden in de gemeente. We zullen bekijken of het opportuun is om eventueel iets te doen aan de verkeersveiligheid in de Laurierstraat. Knokke-Heist is een fietsvriendelijke gemeente. Op de rotondes moet je met je fiets bijna stilstaan om mee te draaien. Ook de klinkers liggen op sommige plaatsen los. Het rammelt als je erop rijdt. Antwoord: De rotonde op het Maurice Lippensplein en het kruispunt Jan Devischstraat - Smedenstraat zijn inderdaad niet zo veilig voor fietsers. Met de aanleg van rotondes op de Natiënlaan zal er een mogelijkheid zijn voor de fietsers om onder de grond te gaan. Ook de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers onder de rotonde van het Maurice Lippensplein is op korte termijn voorzien.

Is het mogelijk om het wegdek van de Oude Hoekestraat/Ringweg eens te laten controleren en te laten repareren? Er zitten verschillende gaten in het wegdek. Antwoord: De putten zijn er gekomen door de wateroverlast. Het gemeentebestuur is op de hoogte en zal de nodige maatregelen nemen om dit te herstellen.

Wat is jullie visie over ‘lawaaisportterreinen’ voor quads en motorcross in de achterhaven van Zeebrugge? Antwoord: Het gemeentebestuur heeft dergelijke aanvragen altijd negatief geadviseerd omdat dit teveel lawaaihinder voor de omwonenden met zich meebrengt. De bevolking in Ramskapelle heeft al hinder genoeg van de haven van Zeebrugge. Het is in die pittoreske deelgemeente gezellig wonen en we willen dat ook zo houden.

Er zijn op de ringweg rond Westkapelle naar Dudzele een aantal stroken waar men mag parkeren. Omdat de stroken zo groot zijn, parkeren daar regelmatig vrachtwagens. Ze maken daar hun rustplaats van, de motoren draaien, en omdat er geen vuilnisbakken staan dumpen de chauffeurs daar hun afval. Kortom: er is veel overlast. Kan daar iets aan gedaan worden? Antwoord: Daar is momenteel weinig aan te doen. Het gaat om een gewestweg. We hebben dat ook al meegedeeld aan de verantwoordelijken. Het probleem zal zichzelf oplossen met het aanleggen van de A11. Het is niet mogelijk om daar voor de chauf-

Moeten overleden inwoners van Ramskapelle en Heist allemaal naar de begraafplaats in Westkapelle? Is er geen mogelijkheid om op de begraafplaats in Heist columbaria of urnentuinen te voorzien? Antwoord: Op de oude begraafplaatsen in de gemeente (Knokke, Heist, Ramskapelle en Westkapelle) worden enkel nog bijzettingen gedaan in de bestaande concessies. Columbarium, urnegraven en strooiweide zijn enkel voorzien op de centrale begraafplaats. Niettemin is het mogelijk een urne te laten begraven in een bestaande concessie op de oude begraafplaatsen op voorwaarde dat er nog plaats is uiteraard.

5


S

SOCIAAL

Kinderopvang Surf ook naar www.jeugdknokke-heist.be en klik onderaan op Kinderopvang.

SOCIAAL SOCIAAL

Mama’s voor Kinderen

M

ama’s voor Kinderen is een plaatselijk initiatief waar moeders die het financieel goed hebben, hun kinderspullen kunnen afgeven. Moeders die het wat moeilijker hebben, kunnen hier voor een klein prijsje kledij en speelgoed voor kinderen tot 12 jaar aankopen. De ingang van de winkel bevindt zich aan de kant van de Lippenslaan, op het einde van de parking tussen het Margaretacentrum en de bank, en is elke dinsdag open van 9 tot 11.30 en van 14 tot 16 uur.

Naam

Adres en telefoon

Vrije plaatsen juni 2012

Dienst onthaalgezinnen aangesloten bij vzw Kinderopvang de Duinhuisjes

Marktstraat 61, tel. 050 51 19 74 Gsm: 0476 206 416

Vrije plaatsen enkel op weekdagen

Vzw Kinderopvang de Duinhuisjes, kinderdagverblijf

Bremlaan 37 (‘t Bremhuisje), tel. 050 63 37 00 Website: www.duinhuisjes.be

Bremhuisje: april 2013

Marktstraat 61 (De Duinhummeltjes), Tel. 050 51 19 74

Duinhummeltjes: volzet tot 2013

Clara Di Luna

Kastanjedreef 1, tel. 050 62 87 78 Website www.claradiluna.be E-mail: clara.di.luna@hotmail.com

volzet

Mijn Schildpadje

Piers de Raveschootlaan 54, 8300 Knokke-Heist Gsm: 0475 24 30 80 Verantwoordelijke: Valerie Noncle E-mail: valerie@mijn-schildpadje.be Website: www.mijn-schildpadje.be

Enkele vrije plaatsen op feestdagen Peuterafdeling: 2 vrije plaatsen

Baby Lodge

Oosthoekplein 23 Baby Lodge Oosthoekplein 23 – 8300 Knokke-Heist Tel. 050 61 16 13 E-mail: info@babypoint.be Website: www.babypoint.be Tel. 050 61 16 13

1 vrije plaats op woensdag

Els Rappé

Pannenstraat 288, Tel. 050 51 78 95 Website: www.juttekind.be

volzet

‘t Kapoentje

Meerlaan 99 Tel 0499 11 07 00

Dagopvang volzet tot 2013 Nachtopvang: enkele vrije plaatsen

Het Hartendiefje

Heilig Hartlaan 14 Tel. 0477 940 337 E-mail: hartendiefje@partena-partners.be

vrije plaatsen vanaf september 2012

De opvang kan enkel voor baby’s tot maximum 6 maanden

Meer informatie? Tel. 050 60 66 59.

Meerlaan

Het heeft een paar weken langer geduurd dan gepland, maar nu is de Meerlaan volledig vernieuwd.

Naschoolse opvang voor kinderen 1/2 j. – 12 j. enkele vrije plaatsen

Hermans-Lybaertstraat

Duinenwater

WEGWERKZAAMHEDEN WEGWERKZAAMHEDEN

Westkapellestraat Nieuwstraat

Vanaf 29 mei wordt aan het kruispunt van de Westkapellestraat met de Nieuwstraat een verkeersplateau aangelegd op de Westkapellestraat. Tegen eind juni moet het werk af zijn.

6

De nutsleidingen zijn zo goed als klaar. Nu krijgen alle straten in Duinenwater hun toplaag in asfalt. Ook aan de parkeerstroken zal gewerkt worden. Bomen worden nu eveneens aangeplant.

Walstraat

De Walstraat krijgt nieuwe trottoirs. In de laatste week van april gebeurden de huisaansluitingen op de nutsleidingen. Sinds begin mei worden de stoepen heraangelegd. Het werk zou ten laatste eind juni, wellicht vroeger, klaar moeten zijn.

De trottoirs zijn momenteel opgebroken voor de nutsleidingen. De rijweg gaat ten vroegste begin september open om nieuwe riolen te leggen en alles, zowel straat als stoepen, volledig nieuw aan te leggen. Daarom zullen in afwachting, voor de zomermaanden, de stoepen tijdelijk hersteld worden.

Voor komend najaar

De volgende straten en paden moeten volledig heraangelegd worden: Fincentlaan, Nieuwpoortstraat (behalve de kasseistrook), Vlaamspad, Zegemeerpad. De Camille Lemonnierlaan krijgt nieuw asfalt, een werkje van enkele dagen. Heestersstaat en Laurierstraat krijgen nieuwe trottoirs. De precieze planning is nog niet bekend, maar komt in de volgende editie.


S

SOCIAAL Bent u eigenaar, huurder of verhuurder. Vraag dan NU uw goedkope energielening (voorheen Groene Lening) aan via de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).

SOCIAAL

Leen tegen max. 2 % voor energiebesparende investeringen aan uw woning Elke particulier komt in aanmerking voor de energielening (voorheen groene lening). Er is geen inkomensbeperking en zowel nieuwbouw als verbouwingen komen in aanmerking. De terugbetalingstermijn van de lening is 5 jaar, de rentevoet is vast en bedraagt max. 2 % per jaar of is in bepaalde gevallen zelfs renteloos. Renteloos lenen is mogelijk voor mensen met een laag inkomen, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie. Ook kunnen ouderen en mensen in schuldbemiddeling of in OCMW-begeleiding de renteloze lening aanvragen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: - Gemeentebestuur, Dienst Natuur en Milieu – Alfred Verweeplein 1 - De Woonwinkel – Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1, 8300 Knokke-Heist Open: dinsdag en donderdag van 9 tot 11.30 uur woensdag van 13.30 tot 15 uur op afspraak - Uw lokale entiteit (WVI): www.wvi.be/nl/goedkope-energieleningen

SOCIAAL

SOCIAAL

Werkt u ook mee aan een

?

Kunt u zich 4 uur in de week vrijmaken om als vrijwilliger mee te werken? Of bent u 60-plusser? Of draagt u zorg voor iemand anders? Of hebt u zelf zorg nodig? Dan is [Booz]t iets voor u! Het Sociaal Huis en het Thuiszorgplatform werkten een 3-delig onderzoeksproject uit en doopten het ‘[Booz]t, voor welzijn’. Dat staat voor Behoeften Onderzoek van Ouderen en Zorgbehoevenden, en dit in een totale aanpak. Het resultaat van het 3-delig onderzoek moet de noden en behoeften in kaart brengen om zo beleidsadvies te kunnen geven om te komen tot een afgestemd sociaal beleid.

SENIORENBEHOEFTENONDERZOEK

Het eerste deel is het Seniorenbehoeftenonderzoek. De Vrije Universiteit van Brussel werkte dit onderzoek uit in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen. Dit onderzoek bevraagt zeshonderd 60-plussers van onze gemeente. Een wetenschappelijke steekproef uit de bevolkingsregisters leverde de adressen van deze 600 zestigplussers uit onze gemeente aan, die geselecteerd zijn om een vragenlijst in te vullen. Deze wordt bezorgd door een team van enthousiaste vrijwilligers. Momenteel zijn 567 personen aangeschreven, van wie 248 senioren de vragenlijsten al invulden.

ZORGBEHOEFTENONDERZOEK

Het tweede deel, het Zorgbehoeftenonderzoek, richt zich tot mantelzorgers, zorgbehoevenden en professionelen en wordt uitgevoerd door drie onderzoekers die verbonden zijn aan de Hogeschool Gent. Vanuit een telefonische bevraging en persoonlijke gesprekken worden de bevindingen van mantelzorgers en zorgbehoevenden getoetst aan de ervaringen van professionelen. Zorgt u voor uw ziek kind? Doet u soms boodschappen voor uw buur? Brengt u uw gehandicapte zoon naar het dagverzorgingscentrum? Springt u regelmatig eens binnen bij een oudere of een zieke buur of familielid? ... dan bent u de geknipte persoon om hieraan deel te nemen.

OMGEVINGSANALYSE

Tot slot maken de verschillende gemeentelijke en sociale diensten van Knokke-Heist in samenwerking met Steunpunt Sociale Planning van de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsanalyse op.

Sinaas uit Brazilië: een succesverhaal dat smaakt naar meer Van april t.e.m. juni maakt u in de Oxfam-Wereldwinkel kennis met Coopealnor (Brazilië). Deze coöperatie produceert de laatste jaren steeds meer sinaasappelen op biologische wijze. Ze geeft ook aangepaste technische bijstand aan de aangesloten boeren en controleert het gebruik van pesticiden. De organisatie zet dus volop in op de bioteelt.

In Brazilië worden de grote winsten in de citrussector verdiend door de eigenaars van plantages en de fabrieken die de sinaasappelen verwerken tot sinaasappelconcentraat. Dankzij de oprichting van Coopealnor in 2008 bestaat er voor de kleinschalige citrusproducenten gelukkig een alternatief handelskanaal . Coopealnor is dankzij hun aanpak aanwezig op zeer uiteenlopende markten. Naast de uitvoer van sinaasappelsap en passievruchtensap naar de Europese fairtrademarkt, verkoopt de coöperatie ook op de lokale markt. De Braziliaanse wetgeving helpt daarbij een handje: openbare scholen zijn immers verplicht om minstens 30% van hun voedingswaren aan te kopen bij lokale producenten. Oxfam Fairtrade koopt sinaasappelconcentraat. Ze verwerken die sinaasappelen in heel wat van hun vruchtensappen die u kunt kopen in de Oxfam-Wereldwinkels. In mei krijgt u trouwens bij aankoop van 3 flessen uit het sapassortiment de vierde gratis. Het fruitsap is niet alleen lekker om te drinken. U kunt het ook gebruiken in de keuken. Koken met fruitsap? Het kan. Probeer zelf onze recepten maar eens uit : de cocktail Duradouro, een heerlijke Orange Chicken en de sinaasappelcake zullen je zeker en vast aangenaam verrassen. De succesvolle aanpak van Coopealnor bewijst duidelijk dat eerlijke handel bijdraagt aan meer stabiliteit. Wilt u uw steentje bijdragen aan dit succes? Ga dan naar de OxfamWereldwinkel in Heist en ontdek dit fruitsap (en onze andere fairtradeproducten). De wereld veranderen was nog nooit zo lekker!

Wilt u als vrijwilliger meewerken, bel naar de Vrijwilligerscentrale: 050 630 430. Draagt u zorg voor iemand anders en wilt u meewerken aan het onderzoek, bel naar het Sociaal Huis 050 530 900 of met de onderzoekers van Hogeschool Gent op 0470 89 45 07 (Tinneke Moyson), 0470 89 45 08 (Anja Huion), 0470 89 45 09 (Patricia Vanleerberghe)

SOCIAAL

Mijn belastingbrief: Wie kan mij helpen? De FOD Financiën vult deze gratis in op volgende dagen: Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 in Heist • dinsdag 5 juni 2012: • donderdag 14 juni 2012: • vrijdag 22 juni 2012: • maandag 25 juni 2012:

- - 09u00 - 12u00 09u00 - 12u00

13u30 - 16u00 13u30 - 16u00 -

Kantoren FOD Financiën, Majoor Vandammestraat 4/1ste V in Knokke • elke werkdag van 9u00 tot 15u00

7


P

PARKEREN

Parkeren met een parkeervergunning

Overzicht bewoners- en tweedverblijverskaart/werkabonnementen

Inwoners en tweedeverblijvers

Om parkeren voor inwoners en tweedeverblijvers gemakkelijker en goedkoper te maken worden parkeervignetten verkocht. Iedere inwoner of tweedeverblijver (volle eigenaar of vruchtgebruiker) heeft de keuze tussen een minikaart of een maxikaart.

PARKEREN

Parkeren zonder parkeervergunning

Mini

Maxi

Parkeervergunning voor de blauwe zone

Parkeervergunning voor de betalende zone en de blauwe zone

U kunt onbeperkt en gratis parkeren in blauwe zone 1. U hoeft geen parkeerschijf te plaatsen in blauwe zone 1: parkeerschijf gebruiken tijdens weekeds, schoolvakanties en op wettelijke feestdagen van 11 tot 19 uur. Deze vergunning is nooit geldig in de groene, oranje of rode zone

U kunt onbeperkt en gratis parkeren in blauwe zone 1. U hoeft geen parkeerschijf te plaatsen in blauwe zone 1: parkeerschijf gebruiken tijdens weeknds, schoolvakanties en op wettelijke feestdagen van 11 tot 19 uur.

Rode zones

Oranje zones

Alle dagen betalend Maximum 1 uur parkeren

Alle dagen betalend Maximum 1 dag parkeren

11-19 uur

11-19 uur

€ 2/uur

€ 1,5/uur (voor de eerste 5 uren) of € 15/dagticket

U kunt tegen € 1/dag onbeperkt parkeren in de oranje zone tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen. Andere dagen gratis.

Groene zones

Blauwe zone 1

Deze vergunning is nooit geldig in de rode zone

Betalend tijdens weekends, schoolvakanties en op wettelijke feestdagen

Parkeerschijf gebruiken tijdens weekends schoolvakanties en op wettelijke feestdagen

Gebruik

11-19 uur

Prijzen

11-19 uur € 1/uur of € 3/dagticket Meerdere dagen parkeren mogelijk

maximum4uur parkerenmet eenEuropeseparkeerschijf

Pas op! Altijd de parkeerschijf gebruiken in omgeving ziekenhuis(*), stadhuis Knokke en bepaalde pleinen en parkings. Betalend parkeren van 11 tot 24 uur op de parking Leopoldlaan (= oranje zone) (*) Bewoners omgeving ziekenhuis hebben een speciale regeling

Geldigheid

• • • •

1ste kaart € 10 2de kaart € 10 3de kaart € 20 4de kaart € 30

U kunt onbeperkt en gratis parkeren in de groene zone.

• • • •

1 januari 2012 tot en met 31 januari 2013

1ste kaart € 30 2de kaart € 30 3de kaart € 50 4de kaart € 100

1 januari 2012 tot en met 31 januari 2013

• 4 per woongelegenheid voor de inwoners en • 4 per woongelegenheid voor de inwoners en 1 per nummerplaat 1 per nummerplaat • 4 per woongelegenheid voor de tweedver• 4 per woongelegenheid voor de tweedeverMaximum aantal blijvers (voor de volle eigenaar of de vrucht blijvers (voor de volle eigenaar of de vrucht gebruiker en zijn inwonende gezinsleden) gebruiker en zijn inwonende gezinsleden) en 1 per nummerplaat en 1 per nummerplaat

Werkabonnementen

Om parkeren voor werknemers/werkgevers gemakkelijker te maken worden werkabonnementen verkocht. Iedere werknemer of werkgever die in een betalende zone of blauwe zone is tewerkgesteld kan een werkabonnement aankopen • Zonder het plaatsen van de parkeerschijf parkeren in de blauwe zone 1 Gebruik • Gratis parkeren in de groene zone • U kunt aan € 1/dag onbeperkt parkeren in de oranje zone tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen. Andere dagen gratis.

PARKEREN

Prijzen

Vanaf 1 mei: €15/maand of €100/jaar

Geldigheid

Minimum 1 maand, maximum 1 jaar

Maximum aantal Onbeperkt en 1 per nummerplaat

SMS Parkeren

Met het nieuwe nummer 4411 gaat betalen vanzelf!

Vanaf 30 juni wordt het nieuwe nummer 4411 in gebruik genomen voor SMS-parkeren in Knokke-Heist. Dit systeem heeft verschillende voordelen: - U betaalt alleen voor de effectieve parkeertijd - U heeft geen (pas)geld nodig - U betaalt achteraf Op de parkeerautomaten vindt u alle informatie, alsook die code die u dient te sms’en naar 4411. Bent u Base of Mobistarklant? Schrijf u dan eerst in op www.4411.be. Voor Promximus-klanten is dit niet nodig. De nieuwe stickers op de parkeerautomaten zullen ook een NFC en een QR-code bevatten. Via deze codes kan u extra informatie krijgen over Knokke-Heist, zowel over parkeren, als over de verschillende activiteiten in de gemeente.

WEETJES Volgende gemeenteraad: donderdag 21 juni om 19.30 uur in het stadhuis van Heist. De agenda en toelichting zijn 7 dagen vóór de gemeenteraad te bekijken op www.knokke-heist.be (klikken op Bewoners – Uw gemeente – Bestuur – Agenda gemeenteraad)

Colofon: Verantwoordelijke uitgever: Graaf Leopold Lippens – Afgiftekantoor Knokke-Heist – Eindredactie: Dienst Communicatie, Stadhuis, A. Verweeplein 1, 8300 Knokke-Heist – tel. 050/630 133 – fax 050/630 159 – e-mail communicatie@knokke-heist.be - www.knokke-heist.be – Concept vormgeving: Head Office – DTP en druk: Drukkerij Van Hoestenberghe

8

KH Nieuws juni  
KH Nieuws juni  

KH Nieuws juni 2012

Advertisement