Page 1

KNOKKE © www.jonesphotography.eu

Heist Duinbergen Het Zoute Westkapelle Ramskapelle

ACTUEEL

‘Een magabook dat je happy maakt’

Nacht van ‘t Zoute

MAGICAL MOMENTS

Imagin

THE PLACE TO BE!

Life Style • € 4,95 •

N° 16 · AUGUSTUS · DECEMBER


WWW.SCAPASPORTS.COM


Voorwoord ‘De zomer van 2013 zit op kruissnelheid!’ Het voorjaar was er eentje om snel te vergeten, maar toch volgde dan plots een volwaardige zomer! Met onmiddellijk al een hittegolf! Hier en daar klaagde er voorwaar zelfs iemand over de warmte ...

Met het losbarsten van het zomerweer verdwijnt ook voorgoed de geloofwaardigheid van de ‘langetermijn-weervoorspellers’, die de laatste jaren opdoken. Ze voorspelden maanden geleden dat we dit jaar helemaal géén zomer zouden hebben. Misschien moeten de media die dergelijke pseudo-wetenschappers zo gretig een forum geven, in eigen boezem kijken en eens nadenken over de impact die het mee verspreiden van dergelijke onzin heeft op onze lokale kusteconomie. Laat ons dergelijke voorspellers voortaan klasseren als kwakzalvers en ‘Madam Soleils’, zodat ze onze vakantieplanning niet meer beïnvloeden.

Op dat vlak zijn we overigens dit jaar écht verwend: augustus, september en oktober brengen ons nog veel spektakel. Een kleine greep uit het enorme aanbod:

Hopelijk tovert de zon niet alleen een lach op onze gezichten, maar doet ze onze economie weer op volle toeren draaien. Veel handelaars zijn aan een inhaalbeweging toe en we hopen met zijn allen dat hun werkkracht, hun investeringen en de risico’s die ze nemen volop mogen opbrengen.

Het zijn zij die van onze badstad een unieke toeristische cocktail maken met een indrukwekkend aantal winkels, restaurants, strand-, horeca- en andere uitbatingen. Deze middenstanders bieden aan elke toerist én onze eigen inwoners een uitgebreid gamma van goederen en diensten aan, die in de grote omtrek haar gelijke niet kent. Het gemeentebestuur probeert deze troeven maximaal onder de aandacht te brengen via haar publiciteits- en marketingcampagnes, zoals dit jaar met de reeks leuke slogans die u ongetwijfeld al tegenkwam in advertenties (onder andere in Knokke Actueel) en in het straatbeeld.

• • • •

nog enkele weken Cirque du Soleil met het onvergetelijke Kooza, de Optima Open met tennisgrootheden als Boris Becker, Yannick Noah, Henri Lecomte en John McEnroe, ... het wereldberoemd meisjeskoor met ‘Scala on the Beach’ de Kings of Golf met wereldtoppers uit de golfwereld: Nicolas Colsaerts, Sergio Garcia, Sam Torrance, ... de nieuwe editie van de Zoute Grand Prix, met enkele indrukwekkende nieuwe activiteiten zoals de internationale oldtimer veiling van Bonham’s en de ‘Fastest 1/4 mile’ in Heist.

Kortom, redenen genoeg om naar Knokke-Heist af te zakken of er te verblijven gedurende de rest van de zomer en het najaar ... om de smaak verder te pakken te krijgen én terug te keren voor ons herfst-, winter- en lente-aanbod waaraan nu reeds met man en macht wordt gewerkt … allemaal voor u!

Anthony Wittesaele Schepen van Toerisme van Knokke-Heist

Daarnaast ondersteunt het gemeentebestuur actief alle initiatieven voor events en activiteiten die ons voorjaar, onze zomer en ons najaar kunnen kleuren en ons imago als kwalitatief hoogstaande badstad kunnen versterken.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 3


EDITO

door Annick Reynders

‘Waarom zou je ver reizen, als je hier ook kan relaxen?’

Moet er nog zand zijn? Lieve lezer, Met de blote voeten op het Knokse strand een wandeling maken en het mulle zand tussen je tenen voelen wegglijden … Bestaat er een beter vakantiegevoel? Dat zand wordt overigens jaarlijks speciaal aangevoerd want in het voorjaar werd tussen de Zwaluwenlaan en de Oosthinderstraat zo’n 125.000 m³ zand opgespoten, dit voor meer strandplezier voor inwoners en toeristen, en om alle strandzones opnieuw gelijk te maken en ze te beschermen tegen grote stormen. Dankuwel Knokke-Heist! Het strandleven in de vakantiemaanden maakt ook één ding duidelijk: als de zon schijnt, kan Knokke de concurrentie aan met eender welke exotische vakantiebestemming. Waarom zou je ver reizen, als je hier ook kan relaxen onder een parasol met een cocktail in de hand? Bestel je favoriete gin-combinatie, je Aperol-Spritz, glaasje rosé of coupe champagne en geniet van zon en mensen aan de trendy bars op het strand.

De meest voordelige advertentietarieven: info@knokkeactueel.be T 0488/ 345 105

Facebook

App Knokke Actueel

COLOFON Vierde jaargang, nummer 16 augustus-december 2013

4 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Het team van Knokke Actueel beleefde veel plezier bij de samenstelling van deze nieuwe editie. Zo laten wij u graag kennismaken met Peter Michaels, de man achter restaurantketen Lucy Chang. Paris Hilton bezocht Knokke en de diamantairsfamilie Leytens stelt een nieuwe juwelenlijn voor. We nemen u mee achter de schermen van de BBC-reeks The White Queen, die onder meer in het Zwin werd opgenomen. Opmerkelijk: enkele Knokkenaars verbeterden het wereldrecord van de Arch to Arc, een triatlon tussen Londen en Parijs. Ook bijzonder: drie getalenteerde Nat(h)alie’s, die als vaardige evenwichtsacrobates de juiste balans vinden tussen hun gezinsleven en een boeiende loopbaan. De sportieve Natalie Camerlynck van Lakeside Paradise hoopt dat wakeboarden een Olympische sport wordt, Nathalie Baeten helpt haar klanten met haar passie voor kunst en Nathalie Devos bouwde familiezaak Scara uit tot een klein mode-imperium met zes boetieks.

Algemene leiding Annick Reynders

Eindredactie Magenta Uitgeverij

Redactie Christel Bedert Jo-Lynn Byl Magda Knop Stefanie Siau Hendrik Van Dale Veronique Vermeersch Angelique Vindevogel

Vormgeving & Lay-out www.bad.be

Foto’s Didier Van Dooren Anne-Marie Maertens Bjorn Van Rijckeghem

Het hoogseizoen vliegt voorbij met Kneistival, Kooza van Cirque du Soleil, de UGG Summer Sensation, de Nacht van het Zoute, Scala, de Kings of Golf by Optima en de Zoute Grand Prix met de jaarlijkse Zoute Rally voor oldtimers. Moeten we het u nog vertellen? Knokke-Heist smaakt zoals een sprankelende zomercocktail op het strand! Laten we ervan genieten! Veel leesplezier en voor iedereen een extra lange nazomer (met blote voeten in het zand) op het strand!

Annick Reynders, Uitgeefster Knokke Actueel / Heist Actueel

Cover Sylvia Jones www.jonesphotography.eu T +32 50 51 44 80 www.knokkeactueel.be

Druk Goekint Graphics Info & commercieel Annick Reynders T 0488 / 34 51 05 info@knokkeactueel.be Verantwoordelijke uitgever Annick Reynders VOF Knokke Actueel 8301 Knokke-Heist

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Knokke Actueel wordt met de grootste zorg samengesteld. Niettemin is het niet uitgesloten dat de geboden informatie door tijdsverloop en/of ander oorzaken minder juist of volledig is. De uitgever, de auteurs van de artikelen en adverteerders zijn hiervoor niet aansprakelijk. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit magazine.


Inhoud

94 10

113 56 80 62

84 Voorwoord Edito Colofon

3 4 4

Leytens Fashion Jewelry Brillentrends Procor De Raad voor Lokale Economie Taghazoute

19 22 48 62 72

Knokke expats

60

Art in Knokke 91

Nathalie Camerlynck: Lakeside Nathalie Baeten: Zoute Grand Prix

80 108

Fashion Style Scara

8

34

Pop Up UGG IMAGIN BMW BELUX

14 40 54

Celebrity Paris Hilton Mireille Mathieu

30 52

Movie Special The White Queen

People of Style

24

Culinaria Lucy Chang

LifeStyle

Christo

Fotoshoot Kids

66

Royal Zoute Golf Club Zoute Grand Prix Golf Challenge Royal Belgian Sailing Club Kneistival De nacht van’t Zoute Christo Marc Lagrange Berko fine Painting UGG Summer Sensation Hannes D’Haese Heli Event Magical Moments Scala on the beach Moët & Chandon Kings of Golf by Optima Zoute Grand Prix 10-13 oktober

50 51 58 84 93 94 95 96 97 97 98 101 104 107 113

In the picture

Sport Arch 2 Arc

Event

74

Knokke Actueel Launch Eccentric Openings Gala Knokke Puur Beach Box Scapa Polo Beach Night Rode Neuzen voor Cirque du Soleil: Kooza

6 38 68 46 88

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 5


In the picture 3 mei 2013

6 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Didier Van Dooren & Anne-Marie Maertens

Knokke Actueel Launch


#knokkeheistgram Knokke-Heist-momenten zijn er om te delen. Het gastronomische diner met je verrukkelijke tafelgenoot. De verre wandeling in het Zwin met je dichte familie. Dat ene overweldigende schilderij, enkel en alleen voor jou. Of het dagje exclusief shoppen met je beste vriend(in). Allemaal pure Knokke-Heist-momenten die je graag deelt via #knokkeheistgram. Show ook jouw mooiste Knokke-heist-moment via Instagram! #knokkeheistgram

Exclusief shoppen, uitwaaien aan zee, kunst spotten, gastronomisch tafelen,...

PUUR GENIETEN@ WWW.KNOKKE-HEIST.BE

2120350_Advertentie_KH-actueel_NL.indd 1

ยง

29/07/13 11:24


FashionStyle

door Christel Bedert & Annick Reynders

Scara Fashion

SCARA Scara groeit uit tot zes kledingboetieks met multibrands voor modebewuste ladies en stijlvolle gentlemen

8 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Nathalie Devos zette vijftien jaar geleden haar eerste stappen bij Scara, de kledingboetiek die haar moeder veertig jaar geleden is begonnen. De liefde voor het modevak die ze meekreeg van haar familie, de eigen passie en gedrevenheid, én de uitstekende samenwerking met haar broer Stephan, zorgen er inmiddels voor dat Scara is uitgegroeid tot zes boetieks, allemaal verspreid over de Graaf D’Ursellaan.

‘Vandaag leeft de mode het hele jaar door!’ Scara Fashion


LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 9


Doorgang Stephan Men’s Wear naar ScaraBiss

Nathalie Devos stapte niet alleen in de zaak van haar moeder, want de kledingmicrobe kreeg ook haar broer Stephan te pakken. Stephan opende twintig jaar geleden dichtbij Scara een herenboetiek, Stephan Men’s Wear. Het kleine mode-imperium van de familie groeide gestaag: Scara Weekend volgde in 2009, ScaraBiss in 2011. Outlet Scara bestaat inmiddels elf jaar en de Scara seizoensoutlet in de Parkstraat is inmiddels ook al zijn derde seizoen begonnen. Uitgezonderd de Outlet liggen alle boetieks op een boogscheut van elkaar op de Graaf d’Ursellaan in Heist met als startpunt uiteraard het Scara moederschip, sinds 1994 gelegen op de hoek met de Parkstraat. ‘Het heden is de totaalsom van de geschiedenis’, aldus de Schotse schrijver en historicus Thomas Carlyle. Nathalie Devos getuigt voor Knokke Actueel graag over het heden en verleden van haar familie in de modebusiness. ‘Met de variëteit aan shops kunnen we gerust stellen dat Scara mode in huis heeft voor iedereen’, zegt ze trots. ‘Elke boetiek heeft zijn eigen accenten, maar wordt altijd gestuurd door dezelfde rode draad, het multibrand gegeven. Geen enkele Scara boetiek pint zich vast op één merk, zodat in elke boetiek oneindig kan worden gecombineerd, elk binnen zijn eigen stijl.’

10 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

‘Zo heeft bijvoorbeeld Scara Weekend met klassiekers als Betty Barclay, Gerry Weber Edition en Sao Paulo zeer betaalbare mode in huis. ‘Easy does it’ is het motto van deze boetiek. Casual, chique, sportief, comfortabel, maar toch tijdloos en op en op vrouwelijk.’ ‘De ScaraBiss - naast Stephan Men’s Wear - is zo’n typische boetiek waar je, eens je één keer bent binnen gelopen, je elke week terugkeert. Jong, hip, trendy en met merken als Vero Moda en Vila ook zeer betaalbaar. Naast de laatste modetrends heeft ScaraBiss ook een uitgebreide keuze aan accessoires, brillen, laarsjes en schoenen in huis.’

Stephan Men’s Wear


EEN PERFECTE MATCH ‘Met Stephan Men’s Wear kleedt Scara ook de man. Stephan heeft bij Scabal een opleiding tot kleermaker genoten. Hij kan een man perfect opmeten. Combineer een pak van Scabal met een mooi hemd van Eton of McGregor. Of ga voor het sportievere Gant USA, een broek van Atelier Noterman of Zilton, en werk het af met de Italiaanse jassen van Mabrun, Dore Dore kousen en een sjaaltje … en je hebt een gentleman om bij weg te dromen, een perfecte match voor de Scara lady!’

‘De Scara hoofdwinkel is een vrouwelijke, elegante, modebewuste multimerkwinkel’

‘De Scara hoofdwinkel is een vrouwelijke, elegante, modebewuste multimerkwinkel, met topmerken als Red Valentino, Liu Jo, MaxMara, Louisa Cerano. Voor volslanke dames kopen wij alles aan tot aan de grootste maat en verdelen daarnaast ook de trendy jonge collecties van Joseph Ribkoff en Analili. We blijven vernieuwen. Bijvoorbeeld met Belgische nieuwkomers als Julia June. Haar ‘Rock Your Wardrobe’ collectie is hip en op en top Belgisch. Combineer dit met accessoires van Mucho Gusto of een van onze andere vijftig klinkende namen en je bent op en top origineel.’

Vila: Bettyblue Jumpsuit

‘Een breed scala aan topmerken, dat resulteert bij ons onvermijdelijk in een kleurrijke winkel en een gelegenheid tot switchen tussen verschillende modellen en ontwerpers. Ook onze etalages veranderen tweewekelijks. Ik houd constant de vinger aan de pols en pas samen met onze etalagiste de etalage en de inrichting van de winkels aan naargelang de verkoop, de kleurenpaletten, de mode en de leveringen. Veel kleuren zijn schoon, maar de combinaties moeten aantrekkelijk zijn. Ik ben zeer gefocust op het doen kloppen van de combinaties. Een etalage is daarbij het visitekaartje en dat moet af zijn.’

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 11


ROCK & ROLL ‘In onze zoektocht naar boeiende samenwerkingen met ontwerpers is bij ons van primordiaal belang dat er snel kan worden geleverd. De tijd van één collectie per seizoen is voorbij. Vandaag leeft de mode het hele jaar door. Wij krijgen constant nieuwe kleuren en modellen geleverd. Ontwerpers brengen naast hun cruiseline nog vele tussencollecties op de markt en wij pikken daar graag op in. Nu hangt de wintercollectie in onze etalage. Kom in september zien, je zal er opnieuw andere ideeën vinden. Onze klanten weten dat en appreciëren dat ze het hele jaar door, meerdere keren per seizoen, bij ons kunnen komen winkelen.’ MC Gregor

‘Sinds jaar & dag hebben wij een vast team dat alle modegeheimen kent’

Betty Barclay Scara Fashion

‘Deze zomer hebben we alvast veel kleur in de trends gedetecteerd. De hoofdlijn doorheen de herfst en de winter bij Scara is extreem vrouwelijk met een snuifje rock & roll. Zwart beleeft een terugkomst, ook in leer, strak getailleerde modellen vieren hoogtij, alsook losse pantalons geflankeerd door soepele zijden en satijnen bloezen in combinatie met kasjmier, een beetje Art Deco en grafische printen in Chocolate Brown, Nude Rose, Deep Ultra Marina en Greek Red en daarbovenop een biker jasje … Variatie dus, in merken, kleur en mode.’ ‘Variatie is één van onze troeven, maar op één vlak is Scara ultra-standvastig: dat is ons personeel. Sinds jaar en dag hebben wij een vast team dat alle modegeheimen kent die schuilgaan achter een elegante outfit. Personeelsverloop is iets wat wij bij ons onbestaand is. De klanten kennen ons team en zij kennen onze klanten en dat is zalig samenwerken. Over de boetieks heen hebben wij negentien mensen, hoofdzakelijk parttimers, in dienst. Sommige zijn al langer dan twintig jaar bij ons. We hebben een eigen retouche atelier, en weet je wat ook belangrijk is? We zijn er altijd zelf. Is het niet voor dan is het achter de schermen. De tijd die ik niet in de winkel sta, gaat naar prospectie. Thuis bestaat dit uit het nauwgezet bijhouden van alle modemagazines. Buitenshuis is dit het volgen van beurzen en modeweken in de grootsteden.’

12 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


Betty Barclay

GOODIEBAGS ‘Mijn broer Stephan en ik vormen samen een geoliede machine. Hij is zeven jaar ouder. Al van kindsbeen af waren wij twee handen op één buik en nu nog. We vertrouwen elkaar blindelings. We bespreken samen de budgetten. Mijn functie omvat alles wat aankoop en merchandising is. Wij zijn een tandem, allebei heel ambitieus, maar met onze voeten op de grond. We zijn heel blij met wat we hebben opgebouwd. De zaken draaien goed. In de tijd waarin we vandaag in leven komt het er op neer te optimaliseren, alert te blijven, te blijven inspelen op trends en af en toe eens te zorgen voor een stunt.’ ‘Onze opendeurdagen en modeshows zijn ondertussen uitgegroeid tot events waar onze klanten graag op af komen. De eerstvolgende is in september. Kort daarna, op vrijdag 11 oktober, doet de Zoute Grand Prix met The Flying ¼ Mile ook de Graaf d’Ursellaan aan. Wees maar zeker dat de Scara boetieks samen met de klanten van deze namiddag een feest zullen maken, met ballonnen, hapjes, drankjes, goodiebags …’

‘Wij kunnen Heist doen uitblinken. Het ligt op een boogscheut van Knokke, is kleinschalig en gezellig, maar heeft toch een ruim aanbod aan boetieks en restaurants. Wonen en werken in Knokke-Heist, zelfs met zes boetieks die 7 dagen op 7 open zijn, is genieten. Onze levenskwaliteit ligt hoog. Tijdens de middagpauze kan ik met Baptiste en Leon naar het strand of naar het gloednieuwe zwembad Sportoase en Lakeside Paradise. ’s Avonds gaan we sporten en genieten doen we graag op restaurant: bij mijn neef in de Bristol, bij de Bartholomeus, dé trekpleister van Heist of in mijn andere favoriet de Cuines 33 in de Smedenstraat in Knokke.’

Ontdek al onze merken

www.scaraheist.be www.scaraweekend.be www.stephanheist.be

Scara Fashion: Graaf d’Ursellaan 53 Scara Biss: Graaf d’Ursellaan 47 Scara Weekend: Graaf d’Ursellaan 41

Stephan Men’s Wear: Graaf d’Ursellaan 42 Outlet Scara: Graaf d’Ursellaan 15 Seizoensoutlet: Parkstraat 21

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 13


Pop Up

door Annick Reynders

viert 35-jarig bestaan met Summer Sensation op strand van Knokke

14 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Australische schapenschoenen worden mode-icoon en groeien wereldwijd uit tot luxueus lifestylemerk


UGG Australië bestaat 35 jaar en dat wordt in ons land gevierd met een Summer Sensation op het Knokse strand. UGG stelt voor deze gelegenheid zelfs een speciaal en exclusief schoenenmodel voor: de UGG Knokke Collection met de Celebration Boot. Of je UGGs nu mooi vindt of juist niet, eenmaal je de zachte laarzen aantrekt, ben je meteen fan!

UGG laarzen vonden hun oorsprong op de zandstranden van Byron Bay, waar Australische surfers begin jaren 1970 schoenen van sheepskin begonnen te dragen om hun voeten warm en droog te houden tussen de surfsessies. Want wat is er nu zachter en droger dan een schapenvacht? Gesitueerd in het meest oostelijke punt van Australië beschikt Byron Bay over warm kristalblauw water en unieke golven. Geen wonder dat Byron Bay uitgroeide tot het mekka voor surfers.

‘Geen badplaats die het luxegevoel van UGGs beter vertolkt dan Knokke!’ Door het grote lokale aanbod aan schapenhuiden waren sheepskin footies in Australië snel populair bij de surfpopulatie. In 1978 reisde de Australische surfer Brian Smith naar Zuid-Californië met een zak vol met schapenvacht gevoerde laarzen. Een goede zet, want het zachte gevoel van de schapenvacht viel meteen in de smaak bij de Californische surfers. Smith stichtte het merk UGG en begon via surfwinkels zijn laarzen te verkopen. Binnen de kortste tijd waren UGGs een echte hype. Deckers Outdoor, eigenaar van diverse kledingen schoenenmerken, zag een groot potentieel in het merk en kocht UGG in 1995. Voorzitster Connie Rishwain herpositioneerde UGG Australia van een functionele surflaars naar een luxueus lifestylemerk en breidde de collectie uit met luxueuze schoenen, handtassen, kleding en accessoires. Celebs en fashionista’s deden de rest: de UGG laarzen veroverden de straten van New York en doken op in modebladen zoals Vogue.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 15


Toen de UGG Classic Boot in 2000 werd opgenomen in Oprah Winfrey’s ‘Ultimate Favorite Things’ was het hek helemaal van de dam. UGG Australia organiseert nu een verrassend zomerevenement op het strand van Knokke: UGG Summer Sensation. UGG Australia koos Knokke als uitvalsbasis omdat de mondaine badstad helemaal past bij het DNA van UGG Australia. Geen badplaats die het luxegevoel van UGGs beter vertolkt dan Knokke! Daarom is de Siësta Beach aan de Zeedijk 700 (ter hoogte van de Swolfsstraat) van 26 juli tot en met 18 augustus de place-to-be voor de UGG Summer Sensation. Annick Hoppener, marketingmanager Benelux van UGG Australia, vertelt wat je daar allemaal kan verwachten: ‘We stellen vast dat in België veel mensen het verhaal achter UGG Australia nog niet kennen. Daarom creëren we met UGG Summer Sensation de wereld van UGG Australia op het strand van Knokke.

16 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Voor dames is er de Fluffy Koi, een slipper met schapenvacht in een zomerse roodtint en voor heren de Bennison Harissa, een rode leren slipper. Verder zijn de UGG Classic mini’s in drie winterse kleuren Sangria (rood), Navy (blauw) en Mushroom (beige) in avant-première te koop in Knokke. Tot slot is er de UGG Celebration Boot. Dat is een feestelijke versie van de UGG Classic mini, de korte versie van de bekende UGG Classic die deze winter dé trend belooft te worden. De UGG Celebration Boot wordt door een specialist gratis gepersonaliseerd met jouw initialen in fonkelende Swarovski kristallen. Een unieke actie want nergens ter wereld is deze Celebration Boot te koop’, besluit Annick Hoppener.

Summer Sensation

www.uggaustralia.be


SHOWROOM Lignes actuelles – Strombeek

WINKELS Jack Russel – Knokke • l’Esquina – Heist • Lily Blue – Brugge

MEER INFO 02 267 21 80


door Caroline Moens & Stefanie Siau

LifeStyle

LEYTENS

FASHION JEWELRY specialist in safieren, robijnen en smaragden lanceert juwelenlijn geïnspireerd op dieren KLEURSTEEN COLLECTIE LAAT DIERENRIJK SCHITTEREN Leytens Fashion Jewelry uit Antwerpen is hoofdzakelijk een juwelenfabrikant die traditionele tijdloze juwelen ontwerpt en gespecialiseerd is in kleurstenen zoals safier, robijn en smaragd. Alexandre Leytens, jongste telg uit de diamantairsfamilie, lanceert nu een speelse en stijlvolle juwelenlijn geïnspireerd op het dierenrijk. Geen betere plaats in ons land om mooie juwelen te zien dan de luxebeurs Eccentric in Knokke, waar we diamantair Marcel Leytens en zijn zoon Alexandre ontmoeten. We zijn meteen in de ban van hun schitterend gepresenteerde juwelenlijn en Alexandre geeft een toelichting bij het vakmanschap van de familie Leytens. Passie voor edelstenen is de rode draad in de rijke geschiedenis van de Antwerpse diamantfamilie. Vertegenwoordigers van de familie Leytens zoeken de hele wereld af naar de juiste kleurstenen en diamanten, die daarna zorgvuldig worden geslepen en in een juweel worden gezet. Vakmanschap en uren geduld zijn nodig voor de creatie van één juweel. Alexandre Leytens toont zijn nieuwe juwelenlijn. Dit vraagt naar meer tekst en uitleg in de vorm van een interview in Knokke Actueel! Nieuwsgierig maken we een afspraak in het stijlvolle kantoor van Leytens Diamonds in de Lange Kievitstraat 10 in Antwerpen, hartje Antwerpse diamantbuurt. Hier werken de specialisten van Leytens Diamonds met eigen ontwerpers, slijpers en zetters aan de nieuwste creaties.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 19


In beveiligde vitrinekasten & een privé salon voor klanten waar iedereen een privé afspraak kan maken pronken de prachtig uitgestalde juwelen van Leytens Fashion Jewelry. ‘Only quality remains a beauty on it’s own!’ Een slagzin die de familie koestert en die vaststelling is volledig van toepassing op de diamantkunstwerken die bij Leytens worden vervaardigd. Alexandre Leytens vertelt graag over zijn nieuwe juwelenlijn.

Hoe is het allemaal begonnen? ’Leytens Diamonds is een familiezaak en sinds 1839 actief in de diamantbusiness. Zo was in 1892 Achille Leytens medeoprichter van de Diamantclub van Antwerpen, één van de vier Antwerpse diamantbeurzen. Dankzij mijn succesvolle voorouders is onze familie reeds van generatie op generatie actief als diamanthandelaar. Nu staan mijn vader Marcel en zijn drie zonen Geoffrey, Charles en ikzelf aan het hoofd. Wij zijn bijzonder fier de familietraditie verder te zetten. Elk van ons heeft - bij manier van spreken - zijn eigen ‘twist’, zijn eigen talent, visie en aanpak met het gemeenschappelijke doel de familiezaak verder uit te breiden. Op dat gebied vullen wij elkaar dus zeer goed aan.’

U hebt een nieuwe juwelenlijn ontworpen ‘Vintage Leytens Fashion Jewelry’. Kan u daar meer over vertellen? ‘Gedurende een jaar tot anderhalf jaar heb ik onderzoek gedaan naar een modieuze juwelencreatie met edelstenen, maar die toch betaalbaar is. Door de economische situatie gaat men niet zo snel meer bedragen van 5.000-6.000 euro besteden aan een juweel. De voorwaarde was wel het behouden van onze top kwaliteit voor een schappelijke prijs tot 500 euro en toch nog echte kleurstenen dragen, dit volgens onze Leytens Diamonds filosofie.’ ‘Ik heb mij laten inspireren door grotere juweliers zoals Chanel, Cartier, Chopard, Dior … Elk van die bekende merken heeft juwelen in de vorm van dieren, maar hun collecties zijn beperkt. Vandaar mijn idee van creaties met andere diersoorten. Naast slangen, tijgers en jaguars, kiezen we ook voor kikkers, lieveheersbeestjes, enzovoort. In een mum van tijd had ik tachtig verschillende ontwerpen, mede dankzij mijn designer.’ ‘Vintage Leytens Fashion Jewelry zijn juwelen vervaardigd uit sterling zilver met een laagje 18 karaat goud. Door onze expertise en de vele jaren ervaring met edelstenen zijn we tot een eindresultaat gekomen waarbij je een juweel kan aanbieden aan een democratische prijs, maar met de hoogste standaard en ‘finishing touch’ zoals deze bij onze andere juwelencollecties.’

20 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Wat is uw link met Knokke? ‘Ik heb een zeer belangrijke band met Knokke. Ik ben er deeltijds opgegroeid. Elke vrije dag, weekend, vakantie bracht ik door in Knokke. Voor mij is het een mooie, mondaine badstad met een link naar mijn product. Knokke houdt immers van schoonheid en van diamanten.’

Welke zijn hier uw lievelingsplekjes? ‘Ik heb zeer mooie herinneringen aan La Réserve. Destijds ging ik er regelmatig wandelen met mijn honden aan de vijver. Het Casino, meerbepaald de N°1. De laatste jaren is het meer La Terraza, Siësta. Het zijn mijn favoriete stekjes voor een gezellig glaasje. Gewoon ‘the places to be!’ Ik kom ook zeer graag op de tennis in Het Zoute en de Knokke-out. Ik heb daar door de jaren heen vele vrienden leren kennen. Ik kom er altijd wel iemand tegen.’

Kan u iets vertellen over de toekomstplannen van Leytens Diamonds? ‘Uiteraard blijf ik ontwerpen en luisteren naar mijn klanten want daar put ik soms ook heel veel ideeën en creaties uit en ik ga voor een creatief project samenwerken met Selda Gemainer van kappersketen ‘De Cliënt.’ Veel mag ik nog niet zeggen, maar het wordt een verrassende collectie in ‘limited edition.’ Om alvast een tipje van de sluier te lichten: het wordt ‘zeer vintage’ en exclusief. Kortom, juwelen met een ‘special touch!’ De collectie zal in 2014 het daglicht zien. Maar … er is nog werk, zéér veel werk. Wij gaan immers voor de perfectie!’

www.leytensdiamonds.be www.leytensfashionjewelry.be


Lange Kievitstraat 10 - 2018 Antwerp, Belgium T +32 (0) 3/233 03 11 - F +32 (0) 3/233 43 85 info@leytensdiamonds.be

LEYTENSFASHIONJEWELRY.BE


LifeStyle

door Jo-Lynn Byl · Blogger, Stylist & Personal Shopper

BRILLENTRENDS Juiste model bril maakt of kraakt je look Na lang wachten hebben we dan toch eindelijk wat zonnige dagen gehad en krijgen we er hopelijk nog veel meer. De zomer is dan ook hét moment om een nieuwe (zonne)bril aan te schaffen, maar ook dit item kan je look maken of kraken. Het juiste model benadrukt je persoonlijkheid en/of maakt je bijzonder, opvallend, trendy, excentriek of sexy. Maar hoe vind je de bril die bij jou past? Hierbij mijn tips: Giorgio Armani · € 690

Praktisch of trendy?

Ook bij brillen zijn er elk seizoen nieuwe trends. Volg niet zomaar blindelings de trends. Een model kan supertrendy zijn, maar je niet goed staan. De bril die je kiest, moet niet alleen bij je uiterlijk, maar ook bij je persoonlijkheid passen. Wees je bewust van de boodschap die je met je (zonne)bril wilt overbrengen.

22 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Een basisregel

Helaas kost een goede bril meestal een aardig centje, zeker exemplaren met glazen op sterkte. Jammer, want eigenlijk zou het leuk zijn om voor elke mood of outfit over een verschillende bril te beschikken. Zie je een duur armatuur, denk dan goed na of je ze niet snel beu zal worden en ga bijvoorbeeld voor twee of meerdere goedkopere (maar kwalitatieve) armaturen zodat je kunt afwisselen.

RayBan · € 199


Shape it up!

Vogue · € 110

Een algemene leidraad is: kies een bril met lijnen die tegenovergesteld zijn aan de lijnen van jouw gezicht. Dus: heb je een rond gezicht, kies dan een ‘hoekig’ montuur, heb je een hoekig gezicht, kies dan een ronder montuur.

Welke kleur? Gewoonlijk maakt men onderscheid tussen ‘warme’ en ‘koude’ types. Of je een ‘warm’ of ‘koud’ type bent, wordt bepaald door je huidskleur, je kleur ogen en je haarkleur en kun je door een kleurenconsulente laten onderzoeken. Warme types dragen dus best ‘warm’ gekleurde monturen zoals goud, koper en goudbruin, koude types gaan best voor koele kleuren zoals zwart, zilvergrijs, blauwgrijs, blauw of roze.

MiuMiu · € 221 D & G · € 385

Size matters Heb je een groot gezicht, dan kun je gaan voor een groter model (het maakt je gezicht kleiner). Heb je een kleiner gezicht dan ga je best voor een kleiner model. Ook de grootte van de neus kan helpen bij de keuze van een geschikte bril. Een grote neus vraagt om een grotere bril, een kleine neus vraagt om een bril die je wat hoger op je neusbrug draagt en bij voorkeur in een lichte kleur waardoor de neus langer lijkt. Let wel, in de fashionindustrie wordt deze tip niet altijd nageleefd, zo zie je bijvoorbeeld Victoria Beckham ook vaak ‘incognito’ met een supersized bril in de pers verschijnen.

Vraag een second opinion! Het is het heel moeilijk om zelf te beoordelen of een bril jou goed past. Wil je gaan shoppen voor een nieuwe bril, neem dan een vriend of vriendin mee voor een second opinion. Toch alleen? Maak foto’s van de verschillende modellen met je fotoapparaat of smartphone en laat je vrienden stemmen. Een nieuwe trend onder de ‘social media addicts’ is om verschillende foto’s op je facebookpagina te plaatsen: de foto met de meeste likes is dan de winnende bril!

like?

Meer trends? www.jo-lynn.be LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 23


Fotoshoot Kids

24 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Didier Van Dooren


powered by

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 25


26 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 27


The making of

Fotoshoot Kids

Thanks to LOCATION: Royal Zoute Tennisclub Astridlaan 7, Knokke www.knokkezoutetennisclub.be

HAIRSTYLING: Hair4Kids Taborastraat 13, Knokke www.hair4kids.be

PHOTOGRAPHY: Didier Van Dooren www.didiervandooren.be

EYE CANDY KIDS: Brilcenter Lippenslaan 7, Knokke www.brilcenterknokke.be

DRESSES: Mini Mondo Kustlaan 13b, Knokke www.minimondo.be

MODELS: Jongens: Matisse, Jules & Jeff, Louis, Viktor, Jules

Meisjes: Pauline, Charlotte, Ségolène, Estelle, Marie, Alexine, Claire

28 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


kinderkleding Kustlaan 13b 8300 Knokke-Heist Belgium T 050 60 62 80 www.minimondo.be info@minimondo.be


Celebrity

door Jo-Lynn Byl

PARIS HILTON In Gotha Club Knokke

Troost voor jaloerse fans: ook celebs zijn mensen, hun ‘perfecte’ schoonheid is vaak het harde werk van beautyteams!

Gotha Club Knokke nodigde in mei als promostunt niemand minder dan Paris Hilton uit, dit als gast voor hun Bal Mastuvu-partyconcept. Paris Hilton is een achterkleindochter van Conrad Hilton, de oprichter van de Hilton Hotels Corporation, maar verdient nu haar eigen fortuin als Amerikaanse societyster, zangeres en actrice. Ook voor een acte de présence als die avond bij Gotha rekent ze flink door. Hoe hoog het prijskaartje is dat aan de mouw van de blonde Paris Hilton hangt, dat weet alleen organisator Gotha Club, en daar hulde men zich in discretie. De bedragen die in de media cirkuleerden (tot 700.000 euro) spraken alvast tot de verbeelding en verhoogden de ‘belangrijkheid’ van het evenement.

‘De ontvangst & ontmoeting met Paris verliep zeer vluchtig’ 30 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

La Hilton kwam trouwens rechtstreeks van Cannes voor haar boeking in Knokke en waarschijnlijk was dat ook de reden waarom ze eerst nog een schoonheidsslaapje wilde houden vooraleer ze uiteindelijk haar opwachting zou maken in de Gotha Club. Paris verbleef in La Réserve waar ik haar, net als vele andere persmensen, stond op te wachten. Helaas was een kort interview met de diva onmogelijk, maar ik sprak met de aanwezige kapper (Dessange Knokke), het make-up team (MAC) en de mensen van het hotel (La Réserve). DE ONTMOETING ‘Om 19 uur meldden wij ons voor het eerst aan in La Réserve. Aan de suite werd ons echter verteld dat Paris een beauty-nap wou houden omdat ze vermoeid was van haar verblijf in Cannes. Bij de tweede aanmelding werden we door de aanwezige security in de suite binnengelaten, alwaar Paris ons vriendelijk verwelkomde en ons iets aanbood om te drinken. De roomservice werd opgebeld en we werden uitgenodigd om ons voor de make-up te installeren in de badkamer. Onderweg naar de badkamer vingen we een glimp op van River Viiperi (haar 21-jarige vriendje/toyboy), die nog even lag uit te rusten op het bed.’


DESSANGE ‘Dessange Knokke stond in voor de haarstyling en persoonlijk vond ik haar half opgestoken kapsel met een vlecht als afwerking superleuk. Olivier was de hairstylist van dienst en Paris verzocht om een kapsel te creëren met een vlecht. ‘De rest mocht ik zelf beslissen en was dan ook eigen creatie’, aldus een trotse Olivier. Het was echter geen makkelijke opgave zo blijkt, want Paris haar blonde lokken zijn voornamelijk extensions en ze heeft op zich dus een heel korte coupe.’

DE MAKE-UP ‘Bij een make-up sessie baseert MAC zich meestal op de outfit die zal worden gedragen. Na samen met het team een keuze gemaakt te hebben uit één van de vele koffers in de suite konden we echt starten. Paris wist duidelijk wat ze wou qua make-up en toonde een foto op haar laptop van de look die ze verwachtte. Eenmaal klaar stelde ze zelf voor om snel haar jurkje aan te trekken zodat we samen met het hair & make-up team op de foto konden. Een fantastische ervaring!’

‘Net zoals het MAC team vond de haarstylist Paris en haar toyboy River Viiperi wel vriendelijk, ondanks wat sterallures. Misschien kreeg ik tijdens het gesprek met Olivier toch wel een primeur, want blijkbaar heeft ze een nieuwe single die ze (meerdere malen) aan het kapper- en make-upteam liet horen. ‘Ze was ook heel enthousiast over de service en onze bereidwilligheid en vergeleek met Cannes, waar ze de avond ervoor ook te gast was. Naar eigen zeggen werd ze er minder vriendelijk onthaald en werd er maar weinig moeite gedaan om met haar te communiceren in het Engels.’ Tot slot een boodschap voor alle jonge meiden en fans die wel eens jaloers zijn op de mooie ‘looks’ van Paris Hilton: ook celebs zijn mensen, hun perfecte schoonheid is vaak het harde werk van de beautyteams. Verschillende partijen vertelden me dat Paris voor haar beautytreatment bijna onherkenbaar was. Nadat ze door MAC en Dessange onder handen was genomen, straalde Paris en kon het feestje in de Gotha Club beginnen.

HET VERBLIJF ‘De ontvangst en ontmoeting met Paris verliep zeer vluchtig. Ze begroette ons kort en maakte meteen duidelijk dat ze moe was, en zo zag ze er ook uit. Speciale wensen of voorbereidingen waren er niet. La Hilton had haar eigen securitymensen bij, alsook haar manager en toyboy. La Réserve is altijd voorbereid op gasten van elke stand en bovendien heeft het hotel ook al meerdere bekende gasten over de vloer gehad (ambassadeurs, acteurs, bekende voetballers, enz…).’ ‘Wat mevrouw Martine Van Thillo, eigenares van La Réserve, vooral over dit gebeuren zal bijblijven, is de zwerm journalisten en fans die al vroeg op post stonden en bleven wachten om een glimp van Paris Hilton op te vangen. Telkens de lift openging, sprongen tientallen mensen recht in de hoop dat het Paris was. Ook voor het hotelpersoneel was het verblijf van Paris Hilton een bijzondere ervaring en sommigen waren extra enthousiast om bijvoorbeeld haar maaltijd(en) te maken en/of te brengen.’ LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 31


Photography by Didier Van Dooren

Z E P O R T T N I A S E À KNOKK

• Zeedijk 700 (ter hoogte van de Swolfsstraat) • 8300 Knokke-Zoute • www.siestabeach.be •


www.pronails.com

YOUR NEW BEAUTY HOT SPOT


door Angelique Vindevogel

Culinaria

Een wereldconcept met een hart voor onze stad:

Tien jaar

LUCY CHANG ‘Gevoel voor stijl zit in het DNA van Knokke’ Peter Michaels haalde ‘street food’ naar ons land en is de bezieler van het succesvolle Aziatische restaurantconcept Lucy Chang. Inmiddels runt hij in België al zes zaken onder diezelfde naam. Ondanks de drukte die dit onlosmakelijk met zich meebrengt, neemt hij ruim de tijd voor een gesprek. Een interview dat doordrongen is van passie voor ‘zijn’ Lucy Chang én voor Knokke.

Lucy Chang is een succesverhaal. Hoe is het allemaal begonnen? ‘Niettegenstaande het feit dat ik 25 jaar in New York heb gewoond en daar momenteel nog drie zaken run - waarvan De Markt in Chelsea het meest bekend is bij het grote publiek - wou ik ook nog iets opstarten in België. Weliswaar zonder mijn banden met Amerika volledig door te knippen, want ik hou wel van dat land en de mentaliteit van een wereldstad zoals NY. Maar het leek me een logische stap om in mijn thuisland een nieuwe uitdaging aan te gaan. Tel daar het idee voor een nieuw concept en een paar enthousiastelingen bij die me hier volledig in konden volgen, en de stap was snel gezet. Onze speciale mix van Westerse wereld en het Oosten zit vervat in de Amerikaanse naam Lucy gecombineerd met de Chinese naam Chang.‘

Je bent begonnen in Antwerpen. ‘We hebben onze eerste vestiging inderdaad in 2002 geopend in Antwerpen. Bij een vernieuwend horecaproject zoals Lucy Chang, is het natuurlijk altijd afwachten hoe dit door het grote publiek zal worden ontvangen. Het geloof in het unieke en mooie van dit concept was er alvast voor 100 procent, maar toen de zaak vanaf dag één volledig volgeboekt was, overtrof de realiteit echt onze stoutste dromen.’

Het jaar daarop streek Lucy Chang neer in Knokke. Vanwaar die keuze? ‘Knokke is de stad van mijn jeugd, van mijn vakanties. Voor mij is Knokke ook onlosmakelijk verbonden met goede herinneringen. Het gevoel voor stijl zit hier in het DNA en er heerst een hele specifieke ambiance. Een Knokkenaar, en bij uitbreiding iemand die hier zijn tweede thuis heeft, staat ook open voor nieuwe dingen, heeft een ruime blik op de wereld. Bovendien was er toen naar mijn gevoel zeker ruimte voor een concept waarbij je lekker, gezond en snel kunt gaan eten in een trendy omgeving én aan democratische prijzen. De tijd heeft me gelijk gegeven. Ik wil niet onbescheiden klinken maar we behoren toch tot de top drie van de best draaiende Knokse restaurants. Ondertussen hebben wij hier zelf ook een verblijf. De kinderen zijn acht en vier en brengen hier zalige dagen door. Ze zijn net zo verknocht aan Knokke als ikzelf.’

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 35


‘Knokke is de stad van mijn jeugd & vakanties’

Hoe is het concept van Lucy Chang ontstaan? ‘Het viel me op dat er in België wel tal van goede brasserieën en restaurants te vinden zijn, maar dat men hier in tegenstelling tot wereldsteden zoals New York en Londen niet bekend was met ‘street food.’ Dat is een democratische, snelle maaltijd met het accent op kwalitatieve en gezonde ingrediënten. Er was dus naar mijn idee op dat vlak nog een leegte te vullen. Dat was in Antwerpen zo, maar ook in Knokke. Bovendien was de Aziatische keuken hier toen nog een ‘ver van mijn bed show.’ Lucy Chang biedt het beste van die twee werelden: we sluiten geen compromissen als het om authentieke Aziatische smaken en kwaliteit gaat, en willen een democratisch alternatief bieden. Dat wordt in Knokke zeer op prijs gesteld, niet in het minst door mensen met kinderen. Ons publiek is trouwens heel gemengd: jongeren, jonge ouders met kinderen en oma’s en opa’s die er met de kleinkinderen op uit zijn voelen zich hier thuis. Missie geslaagd!’ Waar doe je inspiratie op? ‘Vooral tijdens mijn reizen naar Shanghai, Parijs, Londen … en uiteraard als ik in New York ben. Soms gebeurt het wel eens dat een idee dat in een bepaald land super lijkt, helemaal niet te vertalen valt naar de Belgische markt. Het omgekeerde valt ook voor, dan vraag ik me af hoe het mogelijk is dat een bepaald idee nog nooit eerder bij ons werd gelanceerd. En dan voer ik het natuurlijk liefst meteen zelf door.’ (lacht) Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? ‘De meest concrete plannen hebben vooral te maken met de menukaart en zijn bijna rond. We willen een gamma glutenvrije en vegetarische schotels brengen, dat momenteel uitgewerkt wordt in samenwerking met enkele diëtisten. Dat is een moeilijke, maar uitdagende opdracht. Ook al omdat

36 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

we er streng op willen toezien dat de gerechten niet ‘saai’ worden. Het is niet de bedoeling om een vegetarisch restaurant te worden, we willen vooral een smaakvolle vegetarische selectie brengen. Er wordt ook gewerkt aan een indicatie van de calorieën van de gerechten, de klanten zijn hier echt in geïnteresseerd.’ Wat zijn je favoriete adresjes in Knokke? ‘Je kunt me regelmatig vinden bij Bar à manger aan de Groentemarkt: een zaak die uitgebaat wordt door gedreven en gepassioneerde mensen, en dat merk je in alles. Topadresje! Ook de Rubens mag niet op mijn lijstje ontbreken. Super, zo’n gevestigde waarde die trouw blijft aan het oorspronkelijk concept, iets wat ik enorm weet te waarderen. Verder denk ik meteen ook aan de Boudin Sauvage. Tof concept, lekker, en een absoluut voordeel is dat de keuken zo laat open blijft. Een echte verademing als we er na de shift hier zelf nog eens op uit willen gaan. Ook in La Sapinière ga ik graag tafelen.’ Tien jaar Lucy Chang, dat moet toch gevierd worden, niet? ‘Natuurlijk! We houden de details nu nog even voor onszelf, maar de voorbereidingen van een evenement in Lucy Chang-stijl zijn in volle gang. We staan bekend om onze unieke catering divisie waarbij we het Lucy Chang concept naar de mensen thuis brengen voor een communiefeest, tuinfeesten, bar mitswa’s … Waarmee ik maar wil zeggen dat we ervaring hebben met het organiseren van feesten, alleen doen we het dit keer voor een wat groter publiek. Hou ons dus zeker in de gaten!’

www.lucychang.com


In the picture 8 mei 2013

38 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Anne-Marie Maertens


Eccentric Openings Gala

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 39


Pop Up

door Tomas Marques, fotografie: Johan Van Droogenbroeck

IMAGIN

40 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Place to be


2013 is duidelijk het jaar van de gin-tonic. Sterrenrestaurants zweren bij de klassieke gin-tonic als het perfecte aperitiefdrankje, er worden ginbeurzen georganiseerd en zelfs gespecialiseerde shops geopend. Maar h茅t orgelpunt van de trend, is de opening van IMAGIN in Knokke: een pop-up cocktailbar met een sterke focus op gin & tonic.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 41


Het lijkt wel alsof de toog er altijd al gestaan heeft...

De tijdelijke bar is gevestigd in een antiekzaak op de hoek van de Elizabetlaan en de Meerlaan. Het terras baadt de hele namiddag in het zonlicht, terwijl het binnen heerlijk koel is. Op de hoek van de Elizabetlaan en de Meerlaan - op een steenworp van La Réserve - opende ginmerk Bombay Sapphire (pionier van alle moderne gins) samen met Fever-Tree (bekend van de heerlijke Tonic en andere mixers) de cocktailbar IMAGIN. Het interieur van de antiekzaak waarin de bar gevestigd is, werd grotendeels behouden en in dezelfde stijl aangevuld met de nodige attributen en typische barelementen. Het resultaat is een authentieke en luxueuze cocktailbar die bovendien ook beschikt over een ruim en zonovergoten terras. Barman Dieter Van Roy (Josephine’s, Antwerpen) creëerde een variatie op de klassieke gin-tonic, genaamd A shot of Bombay & Fever-Tree a day keeps the doctor away.

42 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


POP-UP IMAGIN opende eind juli de deuren en zal in de herfst weer verdwijnen. Snel wezen is dus de boodschap. Wij gingen reeds een kijkje nemen en waren erg onder de indruk van zowel het interieur als de professionele service.

Elke cocktail wordt vergezeld van een knabbel

En natuurlijk ook van de uitgebreide cocktailkaart! Naast enkele authentieke cocktails en de klassieke gintonics - met een keuze aan verschillende Bombay Sapphire gins en Fever-Tree tonics - kan je er ook enkele interssante experimenten proeven, samengesteld door befaamde barmannen en een vijftal creatievelingen (waaronder Dominique Persoone, Peter De Clercq en Eveline Hoorens). De namen van de drankjes spreken alvast tot de verbeelding: Hinky Pinky Robby, Dionysos Delight, Cacao Hardcore en Pure Asia, om er maar enkele te noemen... De meest populaire cocktail op de kaart is voorlopig echter de gin-tonic met de nieuwe Bombay Sapphire East: een grensverleggende gin die maar liefst 12 exotische kruiden bevat en die wordt gemixt met gember, limoen en FeverTree Mediterranean Tonic Water.

Sommige cocktails zijn wel heel erg creatief. Deze gin-tonic wordt geserveerd in een spuit.

Charmante & professionele service

Ook Jan Van Ongevalle (Bar Mascotte) cre毛erde een gin-tonic voor Imagin.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 43


IMAGIN serveert niet alleen alcohol, maar ook het hele gamma premium mixers van Fever-Tree.

ALCOHOLVRIJ Naast de diverse Bombay gins en cocktails, kan je in Imagin echter ook terecht voor het hele gamma aan premium mixers van Fever-Tree. Uiteraard hun verschillende tonics, maar ook de diverse limonades, het ginger beer, bitter lemon en de allernieuwste “Elderflower Tonic”, die je voorlopig enkel hier kan degusteren!

IMAGIN Elizabetlaan 178 8300 Knokke Open van donderdag tot zondag, van 16u tot 22u Reservaties: tel. 0468 15 60 22 cocktails@imaginknokke.be WWW.IMAGINKNOKKE.BE

44 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

De Hinky Pinky Robby gin-tonic van Eveline Hoorens.


ROYAL ZOUTE TENNIS CLUB I KNOKKE-HEIST

ROYAL ZOUTE TENNIS CLUB I KNOKKE-HEIST

ROYAL ZOUTE TENNIS CLUB I KNOKKE-HEIST ROYAL ZOUTE TENNIS CLUB I KNOKKE-HEIST

www.optimaopen.be

www.optimaopen.be Follow us on

Follow us Twitter on - Facebook LinkedIn

Facebook -

Twitter -

www.optimaopen.be LinkedIn Follow us on

Facebook -

Twitter -

LinkedIn

❘ YANNICK❘ www.optimaopen.be ❘ JOHNNOAH BORIS BECKERBECKER NOAH McENROE❘ ❘BORIS GORAN IVANISEVIC ❘ YANNICK NOAH ❘ JOHN McENROE ❘ GORAN IVANISEVIC BECKER ❘ GORAN BORIS YANNICK JOHN McENROE IVANISEVIC Follow us on Facebook Twitter LinkedIn ❘ RICHARD MANSOUR❘ BAHRAMI KRAJICEK ❘ HENRI LECONTE ❘ THOMAS ENQVIST MANSOUR BAHRAMI ❘ RICHARD KRAJICEK ❘ HENRI LECONTE THOMAS ENQVIST ❘ DICK NORMAN ❘ SABINE APPELMANS ❘ DOMINIQUE ❘ ❘ RICHARD ❘ HENRI ❘ THOMAS GUY IVANISEVIC FORGET MONAMI MANSOUR BAHRAMI KRAJICEK LECONTE ENQVIST ❘ YANNICK NOAH ❘ JOHNAPPELMANS ❘ GORAN BORIS ❘BECKER McENROE ❘ DOMINIQUE GUY FORGET DICK NORMAN SABINE MONAMI MANSOUR BAHRAMI ❘ RICHARD KRAJICEK ❘ HENRI LECONTE ❘ THOMAS ENQVIST ❘ SABINE ❘ DOMINIQUE MONAMI GUY DICK ❘ NORMAN ❘ DOMINIQUEAPPELMANS GUYFORGET FORGET ❘ DICK❘ NORMAN SABINE APPELMANS MONAMI


In the picture i 18 me3 1 0 2

46 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Bjorn Van Ryckeghem


Scapa Polo Beach Night

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 47


LifeStyle

PROFESSIONELE WEBSITES

voor zowel kleine zaken als grote bedrijven

VERTROUW GERUST OP HET TOTAALCONCEPT VAN PROCOR.BE Dynamische websites, sterke inhoud en met onderscheidend design. Dat is wat je van Procor.be mag verwachten. Al heel wat horecazaken, winkels en andere zaken kozen voor het totaalconcept dat Procor.be aanbiedt. “De nood aan een website is niet bij iedere winkel of bedrijf even groot. De bakker om de hoek kan voldoende hebben aan enkele webpagina’s terwijl een grote onderneming meer baat heeft bij een veel uitgebreidere website”, verduidelijkt zaakvoerder Didier Van Dooren. VAN A TOT Z Of je nu een nieuwe website wil of je bestaande site wil vernieuwen, bij Procor.be ben je aan het juiste adres. Meer nog, deze specialist verzorgt niet alleen het hele project tot in de puntjes, maar zorgt ook voor alles wat met je website te maken heeft zoals bijvoorbeeld professionele foto’s. Hiervoor kan je je steeds tot dezelfde contactpersoon wenden. Wat meer is, de specialisten komen vrijblijvend ter plaatse om de huidige situatie te analyseren en te bekijken of ze iets kunnen betekenen. “Het is soms zelfs beter om geen website te hebben dan een die er slecht uitziet of geen vertrouwen uitstraalt. Dat kan zelfs nefast zijn voor uw zaak. Het is namelijk niet voldoende om zomaar een website te hebben, deze moet er ook professioneel uitzien anders word je als amateuristisch aanzien.” SNELLE SERVICE Procor.be kan rekenen op professionele designers met meerdere jaren ervaring en dat op verschillende domeinen. Dat maakt dat Procor.be alle knowhow in huis heeft om op korte termijn te werken. “De meeste websites kunnen we binnen de maand opleveren. Elke site wordt op maat van de klant gebouwd, en volgens diens wensen uitgewerkt. Eens de site online is, worden aanpassingen binnen de 48 uur doorgevoerd.”

INTERNET IN BELGIË In België heeft meer dan 70% van de huishoudens één of meer computers in huis. Wie het internet op die computer gebruikt, blijkt in ons land sterk leeftijdsgebonden. Een vierde van de Belgen tussen 16 en 74 jaar kochten vorig jaar al via internet. Dat is 75 procent meer dan een jaar voordien. Zoveel blijkt uit de ICT-enquête die de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie afnam bij 6.400 Belgen tussen 16 en 74 jaar. Het is dus veilig te stellen dat de digitale revolutie zich in België verder doorzet. Wereldwijd wordt geschat dat er 40.000.000.000 websites zijn. Internet is er, blijft er en wordt dagelijks groter. Men kan er beter bij zijn! DIDIER VAN DOOREN Didier Van Dooren is met fotografie begonnen als toegevoegde waarde voor mijn eigen websites (zie www.procor.be). Tijdens het maken van websites voor verschillende beachclubs in Knokke, ontdekte hij zijn fascinatie voor fotografie. Sindsdien streeft hij ernaar om zijn vaardigheden te verbeteren en zijn kennis uit te breiden. Dit hielp hem om andere aspecten te ontdekken in de fotografie en zo heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld. MEER DAN 500 REFERENTIES Procor.be is actief vanuit twee vestigingen, zowel in Knokke als in Brasschaat. Van daaruit worden meer dan 500 klanten op hun wenken bediend in België en Luxemburg. Ze kozen allemaal voor een gebruiksvriendelijke, overzichtelijke en grafische website.

www.procor.be www.didiervandooren.be

48 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


www.veroniquedekock.eu

www.didiervandooren.be

www.brunellobeach.be

www.gitsjewels.com

www.yssiscafe.be

PROCOR.be Brasschaat Michielssendreef 34 2930 Brasschaat België 03/297.07.32 0477/39.17.14

PROCOR.be Knokke Heistlaan 165 8301 Knokke--Heist België 0477/39.17.14 0476/82.03.69

www.lasapiniere.be

www.lacasadelhabano-knokke.be


Event

fotografie door Didier Van Dooren

i 31 meni & 1 ju 2013

50 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Royal Zoute Golf Club


Zoute Grand Prix Golf Challenge

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 51


Celebrity

door Staf Knop

Knokke toen het nog Knokke was: de eerste lessen gebroken Nederlands van het Franse zangwonder

MIREILLE MATHIEU 52 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

‘Godde avond, dammen & herren’


Het frêle meisje uit Avignon, Mireille Mathieu, was nog maar zestien toen ze in 1965 een zangwedstrijd won op de Franse televisie met een nummertje van Edith Piaf. Met haar prachtige stem werd ze in het Casino van Knokke de lieveling van het publiek. Ze leerde hier zelfs een mondvol Vlaams spreken.

De kleine Mireille Mathieu beschikte over een stem als een klok, wat muziekimpressario Johnny Starck - de man die ook Johnny Halliday op het goede spoor zette - niet was ontgaan. Hij zou zich ontfermen over Mireille Mathieu. Mimi, zoals Johnny Starck haar noemde, werd wereldberoemd. Ook in Japan was ze een ster van formaat. Mathieu en Starck werden in Knokke tot de trouwste gasten van La Réserve gerekend en uiteraard ook van het Casino. Mimi zou er enorme successen boeken en werd de lieveling van het publiek.

‘Mireille Mathieu was een schuchter meisje.’

Mireille Mathieu was een schuchter meisje. Ze stamde uit een arbeidersfamilie en durfde amper haar mond open te doen. Op de bühne begeleidde Johnny haar nagenoeg tot voor het publiek en van in de coulissen deed hij haar teken wanneer ze terug moest keren. Naar gelang van het applaus duwde hij haar weer het podium op om het enthousiaste publiek te groeten.

De ‘lessen’ verliepen niettemin zeer sereen, maar het zuiverste Nederlands dat ik er bij Mimi uitkreeg, klonk als iemand met een geradbraakte tong. Ze vond Vlaams spreken aartsmoeilijk. Bij haar optreden zette Mimi de avond in met: ‘Godde avond, dammen en herren.’ De zaal ging plat. Mirielle Mathieu zou in Knokke eeuwig worden toegejuicht.

Op een dag kreeg Johnny het in zijn hoofd om Mimi een paar woorden in het Nederlands te laten zeggen. Bij een middagmaal in La Réserve vroeg hij mij om haar minstens ‘goede avond, dames en heren’ aan te leren. Dat zou ik doen. Hoe klein Mireille ook was, ze beschikte over een paar volumineuze borsten die mijn werk vertroebelden. Ik werd er gestaag door afgeleid en wist soms niet meer waarmee ik bezig was …

Na een drietal jaren was Mireille niet meer te herkennen. Terwijl ze aanvankelijk haar mond niet open durfde te doen, bleek ze nu een lawine van woorden. Ze wou al haar ervaringen uit de doeken doen en de kennis die ze had opgedaan uitvoerig vertellen. Niemand had nog de kans om er een woord tussen te krijgen. Haar welluidende stem zal in mij nog lang blijven nazinderen …

Mimi reisde de hele wereld af, maar ze was elk jaar van de partij in het Casino. Waardoor men in La Réserve alle gewoontes van Mireille en Johnny kende. In het restaurant verscheen er niets op de kaart dat Mimi niet zou lusten. En net zoals de meeste sterren die zich tegoed deden in het restaurant, was Mireille Mathieu verkikkerd op versgepelde, grijze garnalen.

Info Uit het boek ‘Ik herinner me’ door Staf Knop Uitgeverij Different (Garant uitgevers) ISBN 978-90-8595-005-9 LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 53


Pop Up

BMW BELUX pakt uit met Beach Lounge in Knokke De hotspot van deze zomer wordt de BMW Beach Lounge in Knokke. In deze luxueuze lounge, die vrij toegankelijk is voor iedereen, wanen de bezoekers zich aan de Côte d’Azur en kunnen ze de wereld van het premium merk ontdekken en kennismaken met de modellenfamilie van BMW.

54 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

BORNEM/KNOKKE. Aperitieven op het strand, genieten van een cocktail met zicht op zee of wegdromen bij een zonsondergang, de BMW Beach Lounge wordt de hotspot van de zomer. Dankzij een uniek partnerschap met Knokke-Heist opent BMW Belux als eerste automerk een zomerbar op het strand. Deze luxueuze lounge verrijst op een absolute toplocatie met prachtig uitzicht tegenover het Casino en is van 12 juli tot en met 31 augustus vrij toegankelijk voor iedereen met interesse in de wereld van BMW.


De BMW Beach Lounge is een luxueuze, ontspannende zomerbar met fijne muziek waar lekker gegeten en gedronken wordt en waar de bezoeker zich aan de Franse Côte d’Azur waant. De zomerbar geeft BMW de kans om haar producten en services zoals het nieuwe ConnectedDrive in de kijker te stellen en de bezoekers te laten kennismaken met de wereld van BMW. Gedurende de hele periode staan er verschillende modellen centraal in de lounge.

‘Elke dag is er wel iets bijzonders te beleven!’ De ruimte van 900 vierkante metere is multifunctioneel en biedt een prachtig uitzicht, zowel van binnen naar buiten als omgekeerd. De BMW Beach Lounge is opgedeeld in verschillende zones, zoals een ontvangst, een restaurant waar 120 gasten kunnen taffelen en een loungegedeelte. Het restaurant kan apart afgesloten worden en biedt de gelegenheid om private evenementen te organiseren. Bij slecht weer blijft de binnenruimte geschikt voor de organisatie van diverse evenementen.

De lounge is dagelijks open van 16 tot 21 uur en is toegankelijk voor iedereen. Een uitgebreide agenda zorgt ervoor dat er elke dag iets bijzonders te beleven is. Zo staan er live muziek, een after work apero, live uitzending van sportieve manifestaties en culinaire evenementen met sterren als Roger Van Damme on tour op het programma.

www.bmwbeachlounge.be

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 55


Event i

30 ju1n 20 3

58 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Royal Belgian Sailing Club: 150 jaar


Knokke expats

door Magda Knop

‘Knokkenaren in de wereld’: Ulrike & Luc Dhondt in Frankrijk

‘We missen niets, behalve chocoladehagelslag!’ Na verschillende trips doorheen Frankrijk besloten Ulrike en Luc Dhondt uit Knokke in 2009 met hun gezin naar Frankrijk te verhuizen. In het hart van Frankrijk, niet ver van de Puy de Dôme kwamen zij terecht in het kleine dorp Charensat. Hier, temidden van een fantastische natuur vonden zij een oude hoeve die ze ombouwden tot hun ‘chambres d’hôtes.’ In 2010 konden zij hun eerste gasten ontvangen. Waarom kiest iemand de onbekende Auvergne uit als nieuwe plek om te wonen en werken? ‘Simpel: na enkele vakanties hier in het centrum van de Puy de Dôme heeft de omgeving ons hart gestolen’, vertellen Ulrike en Luc Dhondt enthousiast. ‘De ongerepte natuur, de bouwstijl, de bevolking … We zijn uiteindelijk terechtgekomen in Charensat, een klein dorp van ongeveer zeshonderd inwoners niet ver van de Etang de Chancelade en de Puy de Dôme. De dichtst bij gelegen ‘grote stad’ is Clermont-Ferrand.’ De kinderen van Ulrike en Luc hebben de verhuizing goed verteerd. Zij gaan naar school in het dorp, hebben veel vrienden en zijn betrokken bij verschillende lokale evenementen. Het is voor de kinderen belangrijk om ingeburgerd te raken en lokale vriendjes te hebben. Ook voor Ulrike en Luc is dit heel belangrijk. ‘In het begin moesten we enorm veel moeite om contacten te leggen. Je moet de mensen duidelijk laten voelen dat je deel wil uitmaken van hun gemeenschap en dat je hier niet bent om enkel met de buitenlanders op te trekken. Als je deelneemt aan de lokale activiteiten, zal men je al snel aanvaarden. Overigens, er zijn hier maar weinig Belgen in de buurt. Er is wel een grote Nederlandse delegatie, maar die zoeken wij niet op.’ (lachen) Het landschap van de Auvergne is indrukwekkend met als toeristische trekpleister de imposante Puy de Dôme, een 1.465 meter hoge slapende vulkaan. De omgeving is bezaaid met meren. Het is voornamelijk een ruraal gebied waar de jacht en visvangst nog een van de belangrijkste activiteiten zijn. Economisch gezien is het een achtergebleven gebied, er is geen industrie. De meeste inwijkelingen komen zich hier vestigen voor de rust en om van de natuur te genieten. ‘De mensen zijn hier nog sociaal geëngageerd, het zijn meestal hechte gemeenschappen’, klinkt het.

60 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


‘Puy de Dôme heeft ons hart gestolen’ Ulrike en Luc gaan nu hun vierde jaar in. Het gastenhuis ‘Chambres d’Hôtes l’élémentaire’ begint meer en meer bekendheid te krijgen en de boekingen gaan in stijgende lijn. ‘We krijgen veel Vlaamse gasten, in de zomer zijn dat vooral families met kinderen. Buiten het seizoen zijn het meestal wandelaars en natuurliefhebbers die hier enkele dagen komen doorbrengen.’ Chambres d’Hôtes l’élémentaire heeft vijf comfortabele ruime kamers. ‘s Morgens wordt er voor een uitgebreid ontbijt gezorgd. Wandelaars en fietsers kunnen een picnic bestellen en vijf maal in de week kan er mits reservatie, aangeschoven worden aan de gastentafel. Bij mijn vraag wat het gezin het meest mist van België is het antwoord: ‘Bijna niets behalve de familie en chocoladehagelslag.’ Het ziet er naar uit dat het gezin van Ulrike en Luc Dhondt zijn plaats in Frankrijk heeft gevonden en ze nog niet meteen denken aan terugkeren naar België. Wij wensen hun alle succes!

www.chambreselementaire.fr

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 61


LifeStyle

door Hendrik Van Dale

Raad voor Lokale Economie zet zich in voor middenstand in Knokke Dag in dag uit krijgen we te horen dat Knokke-Heist overleeft op het toerisme, maar net als iedere strakke bolide moet er ook een goede motor zijn om vooruit te kunnen. Hier in Knokke-Heist kunnen we dan ook op elk moment rekenen op onze Raad voor Lokale Economie en haar voorzitster Anne Vervarcke-Pattyn.

De prachtige verlichting en kerstbomen in ons ‘Winter Wonderland’, de unieke asbakken die u vindt aan de gevels van talrijke handelaars en talrijke initiatieven om het leven van de kleine zelfstandige makkelijker maken, komen verbazingwekkend genoeg niet van de kleine kaboutertjes, maar van onze hardwerkende middenstand. De Lokale Raad bestaat zoals gezegd uit de voorzitster Anne en verantwoordelijken voor de verschillende zones. Zo is er de zone Westkapelle, Ramskapelle, Duinbergen, Heist, Knokke en Het Zoute, elk vertegenwoordigd door een aantal handelaars in verhouding tot de grootte van zone. De verantwoordelijken worden democratisch verkozen en hun legislatuur loopt samen met die van de gemeenteraad. Bij de Raad bruist het van de initiatieven en iedere tweede dinsdagavond van de maand komen de leden naar de vergadering om een bepaald economisch thema te bespreken, nieuwe ideeën aan bod te laten komen en hangende vragen of problemen naar voor te brengen. Regelmatig komen sprekers nieuwe projecten uitleggen en wordt er grondig gebrainstormd over hoe men Knokke-Heist samen vooruit kan stuwen!

‘De Raad doet een warme oproep aan alle zelfstandigen om zich in te schrijven op de nieuwsbrief’ 62 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Anne Vervarcke-Pat

tyn

Zoals Anne Vervarcke zelf zegt: ‘Er is niets dat ik liever heb, dan binnenkomen in een lokale zaak waar ze me een hele tijd laten wachten! Hoe verbazend dit ook mag klinken. Want dat betekent dat het druk is en er goed wordt verdiend, wat voor mij het allerbelangrijkste is!’ Daarom dat ik ook alle vrije tijd die ik heb, zoveel mogelijk investeer in de Lokale Raad en zo mijn steentje probeer bij te dragen tot een goed draaiende plaatselijke economie en welvaart voor de kleinhandelaar en zodoende voor gans onze gemeente ! De Raad doet ook een warme oproep aan alle zelfstandigen om zich in te schrijven op de nieuwsbrief en deze ook aandachtig te lezen. Niet alleen vergroot dit het groepsgevoel onder de middenstand, maar biedt het een ganse rij voordelen. Vooral de Bin-Z (Buurtinformatienetwerk) is uitermate interessant voor iedere ondernemer. Dit houdt in dat de handelaars met elkaar in contact staan en bij frauduleus gedrag van klanten, poging tot stelen of allerlei andere ongemakkelijkheden, het ten allen tijde mogelijk is, dit door te geven aan de andere leden om verder onheil te voorkomen. Ook krijgt men de mogelijkheid om allerlei evenementen bij te wonen of kan men deelnemen aan talrijke initiatieven die van levensbelang zijn om onze economie de nodige boost te geven vooral in de soms kalme wintermaanden. We kunnen besluiten dat voorzitter Anne en de leden van de Raad voor de rest van 2013 zich concentreren op super initiatieven en iedereen zijn uiterste best doet om in de toekomst, Knokke-Heist te doen bruisen van activiteit, zowel tijdens de zomer als in de winter. Het motto is samen werken naar een nog mooiere, betere en nog meer welvarende gemeente, waar het veilig en aangenaam verblijven is, net zo goed voor de inwoner als voor de bezoeker of toerist ! ( handelaars die de nieuwsbrief nog niet ontvangen kunnen zich inschrijven op:….)


RENAULT CAPTUR.

LEEF EN BELEEF.

RENAULT R-LINK 100% AANPASBAAR MOTOR TCE 120 EDC

www.renault.be

DE 1STE URBAN CROSSOVER VAN RENAULT.

3,7 - 5,4 L/100 KM. 95 - 125 G CO2/KM. Milieuinformatie [K.B. 19.03.2004] op www.renault.be.

Uw Renault verdeler voor de regio.

AUTOBEDRIJF DEMEYERE

Westkapellestraat 180 - 8301 KNOKKE-HEIST - 050/51.23.18

www.demeyerecars.be


ALKEBA KEUKEN, BAD & DRESSING opent vierde vestiging

L’ECHIQUIER IN DE BLOEMEN GEZET door Raad Lokale Economie

Na Zele, Lebbeke en Wetteren ziet de firma Alkeba, specialist is keukens, badkamers en dressings, een groot potentieel in onze badstad Knokke-Heist. De nieuwe zaak aan de Lippenslaan, in het pand van de voormalige uitbating Frifri, is de nieuwe parel aan de kroon van Alkeba.

Mieke Landuyt en Sven Van Haver heropenden recentelijk hun nieuwe Bistro L’ Echiquier op de Elizabetlaan, dicht bij het Albertplein te Knokke. Sven Van Haver, afkomstig uit Sint-Niklaas, doorliep na zijn opleiding in Spermalie, alle gerenommeerde restaurants in de streek en Mieke, dochter van Annick en Tony Landuyt, is bij wijze van spreken geboren en getogen in de gastronomie. Zij leerde de kunst en de liefde voor het vak van haar ouders.

Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn, Raad voor Lokale Economie Knokke-Heist, en zoneverantwoordelijken Lippenslaan Hilde Van Belleghem (Slager Vandycke) en Dirk Overstraete (Continental Tours) verwelkomden de directie van Alkeba. De verbouwing van het pand leverde een immense showroom op, een paradijs voor elke vakman, verbouwer of doe-het-zelver. Alkeba is gespecialiseerd in volledige renovaties en heeft met zijn team van dertig medewerkers alle vakkennis in huis. Het grote publiek is van harte welkom om kennis te maken met het succesvolle Alkeba-concept. ‘De zaak is meer dan een bezoekje waard’, aldus voorzitter Anne Vervarcke. INFO ALKEBA Lippenslaan 44 - Knokke-Heist Verantwoordelijke Michaël Heyvaert Tel. 050/60 03 32 - knokke@alkeba.be

Het jonge paar heeft nu beslist er samen voor te gaan. Reden genoeg voor voorzitter Anne Vervarcke, Raad voor Lokale Economie, om met de zoneverantwoordelijken Virginie Moeykens (Slagerij De Knock), Frederik Gardeyn (Bakkerij Au Petit Pain d’Or) en Patrick Gobert (Traiteur Gobert) het jonge stel een bezoek te brengen en te feliciteren. ‘Jonge mensen die hun vak met gedrevenheid en kennis uitoefenen, dat verwelkomen en ondersteunen we van harte’, aldus de voorzitter. INFO RESTAURANT L’ ECHIQUIER Elizabetlaan 6 - Knokke-Heist Reservatie: tel. 050/ 60 88 82 Het restaurant is alle dagen open. Sluitingsdag: dinsdag en woensdag (tijdens de vakantie op woensdag gesloten).

CHRISTO INTERIEURS voor binnenhuisinrichting Voorzitter van de Raad voor Lokale Economie, Anne Vervarcke-Pattyn, trok samen met zoneverantwoordelijke Dirk Overstraete (Continental Tours) naar de nieuwe vestiging ‘Christo Interieurs’ van binnenhuisarchitecte Nadia Naeyen op de Elizabetlaan in Knokke-Heist. Nadia Naeyen, afkomstig uit Gent, begon haar carrière in 2002 en is gespecialiseerd in het ontwerpen van interieurs, woonruimten, badkamers en keukens. In samenspraak met de klant wordt een plan opgesteld en een ontwerp uitgewerkt, vervolgens worden de specifieke aannemers aangeduid die het best zijn gekwalificeerd om de opdracht uit te voeren.

Christo Interieurs

L’Echiquier

De droom van Nadia, ooit een Showroom met Studiebureel opstarten op een strategische plaats in onze badstad, is nu werkelijkheid geworden. Met bloemen en de beste groeten van de Raad voor Lokale Economie wenste voorzitter Anne Vervarcke haar veel succes toe. INFO CHRISTO INTERIEURS Elizabetlaan 104 - Knokke-Heist - tel. 050/53 93 58

64 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Albeka opent vierde vestiging


OPENING BISTRO HOT-STONE in Knokke-Heist Op de Zeedijk 206 in Heist is sinds 1 juni een nieuwe bistro geopend, Hot-Stone genaamd. Een afvaardiging van de Raad voor Lokale Economie ging langs om Carina Brams en haar team te verwelkomen. Carina heeft reeds een grote horeca-ervaring. Zij heeft achttien jaar het volkscafé ‘De Noorse Zeevogel’ uitgebaat in de Graaf Jansdijk en nu runt zij samen met twee van haar drie dochters, een schoonzoon (Maxim Willems) en enkele enthousiaste medewerkers Bistro Hot-Stone.

Opening Zoete Bolle

OPENING WINKEL ZOETE BOLLE in Knokke-Heist Een mooie aanwinst voor Heist is ‘Zoete Bolle’ in de Vlamingstraat. Bart en Katleen Lanckriet – Van Steen bieden u in hun ‘confituurwinkeltje’ al het lekkers uit de polder aan. Ook hier zijn een aantal mensen van de Raad voor Lokale Economie langsgeweest om Bart en Katleen succes te wensen met hun nieuwe winkel.

Hot-Stone verwijst naar de specialiteit van de zaak, namelijk steengrill. Men kan kiezen tussen zeven soorten vis of zeven soorten vlees die men naar eigen smaak kan grillen. Dit wordt geserveerd met een verzorgde salade. Je kan hier echter ook terecht voor een dagschotel, een snack of voor een heerlijke kip aan ’t spit. De keuken is doorlopend open tot 21 uur. Vanaf 8 uur ’s morgens wordt er een stevig ontbijt aangeboden en na 14 uur is het tearoom-tijd met pannenkoeken, wafels en andere desserts. Ook de bierliefhebber is hier door een ruime keuze aan het goede adres. Bistro Hot-Stone beschikt ook over een mooi terras. INFO BISTRO HOT-STONE Zeedijk 206 - Knokke-Heist Buiten de vakanties en de feestdagen is de bistro gesloten op maandag en dinsdag.

Zoete Polder maakt al jaren confituur op ambachtelijke wijze in open koperen potten. De eigen boomgaard levert de kersen, pruimen, mirabellen en frambozen voor de confituur. Naast het eigen fruit wordt ook lekker fruit van collega-fruittelers verwerkt. Er worden ook verrassend heerlijke combinaties gemaakt: bijvoorbeeld confituur van abrikozen, pruimen en rabarber. Voor de diabetici (en uiteraard ook voor de liefhebbers) is er een suikervrije confituur. Daarnaast biedt Zoete Bolle ook diverse fruitsappen en fruitbieren aan. Het gamma wordt uitgebreid met verschillende fruittheeën, appellikeur, honing en diverse artisanale producten op basis van fruit. INFO ZOETE BOLLE Vlamingstraat 5 - Knokke-Heist

Opening Hot Stone

De winkel is alle dagen open van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur. Op zondag en woensdag gesloten.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 65


Movie Special

door Magda Knop

THE WHITE QUEEN BBC-televisieserie ‘The White Queen’ met Veerle Baetens is opgenomen in Brugge, Damme en het Zwin 66 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Rebecca Ferguson VLAANDEREN PERFECTE LOCATIE VOOR BRITS KOSTUUMDRAMA Momenteel loopt op BBC 1 de serie ‘The White Queen’, een historische serie die voor een groot deel is opgenomen in het Brugse, in Damme en ook in het Zwin. De serie is gebaseerd op de historische roman ‘The Cousin’s War’ (De Rozenkoningin) door Phillipa Gregory en speelt zich af tijdens de Rozenoorlog in Engeland. Producente Eurydice Gysel vertelt over de totstandkoming van de reeks.

Het verhaal van ‘The White Queen’ start in 1464 en gaat over drie sterke vrouwen en hun streven naar de troon. Voor de opnames werd er uiteindelijk voor Brugge en Vlaanderen gekozen vanwege de landschappen en de vele historische gebouwen die onze streek te bieden heeft. Er werd niet enkel in het centrum van Brugge en het Belfort gefilmd, maar ook onder meer in het Kasteel van Rumbeke, het stadhuis van Damme, een privéwoning in Oostkerke en bij de reuze-haas die over het Zwin waakt.


Co-producent Czar haalde het prestigieuze kostuumdrama naar ons land. Eurydice Gysel, producente bij Czar TV, zorgde voor de volledige servicing van de 125 dagen durende productie in België. Het productiehuis Czar werd in 2000 opgericht op initiatief van het Nederlandse moederbedrijf Czar en Koen Mortier. Sindsdien heeft het productiehuis al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Eurydice hoe ben je betrokken geraakt bij de productie van The White Queen? ‘In 2000 ben ik begonnen als producente bij CZAR. Doordat ik veel servicing producties doe en ook al fictieprojecten heb gedaan, heeft het Britse productiehuis mij gevraagd om in België locaties te zoeken. Al snel bleek dat België de perfecte locaties voor de serie had. Dit gegeven en financiële steun via tax shelter, het Mediafonds en Screen Flanders heeft hen overtuigd om niet in Ierland, maar in België te komen filmen.’

‘Er zijn ook Vlaamse acteurs bij de film betrokken!’ Zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden wanneer er beroep wordt gedaan op de productiesteun van Vlaanderen? ‘Ja, zo moet negentig procent van het opgehaalde bedrag in Vlaanderen gespendeerd worden en er moet 150 procent van de equity tax shelter in België worden uitgegeven. De logistiek gebeurde natuurlijk hier. Op het industriegebied ‘De Blauwe Toren’ bouwden we een loods om tot filmstudio en onze productiekantoren. Ook een groot deel van de kostuums werd hier in België door een klein atelier gemaakt. En natuurlijk zijn er ook Vlaamse acteurs betrokken bij de verfilming, zoals Veerle Baetens die de rol vertolkt van Margaret Van Anjou en verder John Grey, Lize Feryn, Elsa Houben, Elke Andrea Boon en Harry Stafford.’

Hoe is het organisatorisch, om in België te filmen? ‘De vergunningen moeten aangevraagd worden bij de filmcellen van de desbetreffende gemeenten en deze zijn erg hulpvaardig met de organisatie en het uitgeven van vergunningen om te parkeren of wanneer er bijvoorbeeld een straat moet worden afgesloten.’ We zitten hier in het Provinciehuis in Brugge en je bent hier voor de co-productie van een Bollywood film. Is ‘The White Queen’ de start geweest om grotere producties te gaan maken? ‘Voor ons is ‘The White Queen’ vooral belangrijk op het gebied van televisie. Er komt een een tweede historische serie in co-productie met BBC 1, maar daar mag ik nog niets over zeggen. Het is voor Czar vanzelfsprekend wel een mooi visitekaartje.’ ‘The White Queen’ wordt vermoedelijk in het voorjaar 2014 op de VRT uitgezonden.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 67


In the picture 7 juli 2013

68 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Didier Van Dooren & Annick Reynders


Knokke Puur Beach Box powered by

Si毛sta Beach & Knokke Actueel

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 69


In the picture 7 juli 2013

70 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Didier Van Dooren & Annick Reynders


Sfeerfoto’s Knokke Puur Beach Box powered by

Siësta Beach & Knokke Actueel

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 71


LifeStyle

door Christel Bedert

TAGHAZOUTE Uniek beautycentrum met ietsje meer Beautycentrum Taghazoute is gloednieuw in Knokke en meteen een onmiskenbaar succes. Niet alleen omdat het zijn unieke ligging met zich mee heeft. Het centrum is gevestigd in een prestigieus complex in de Sparrendreef en beschikt over een privé parking vlak voor de deur. Taghazoute heeft ook zijn zaakvoerster, de sympathieke Mina Fegrouche. Zij is schoonheidsspecialiste, gediplomeerde in de opleiding LED PHOTOMODULATION en lid van de LED Academy. Zij richtte Taghazoute op en gaf haar instituut de naam – Taghazoute - die speelt met de naam van de geboortestad van haar vader in Marokko enerzijds en anderzijds met het Zoute, de meest mondaine wijk van onze badplaats. Zij maakte van Taghazoute meer dan een schoonheidssalon waar je terecht kan voor de klassieke zorgen, gezicht, handen, voeten en lichaamsverzorging.

72 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Dokter François Alamigon, esthetisch geneesheer en voordien actief in gerenommeerde hospitalen in Parijs fungeert als vaste arts van het centrum. Hij staat in voor Botox-behandeling, medische peeling en diverse schoonheidsingrepen. Als enige in Knokke gebruikt Taghazoute voor al de schoonheidsbehandelingen de producten van GERnetic. “De resultaten van deze producten zijn subliem,” vindt Mina. Voor de nagelverzorging bouwt ze steevast op Gelishs. toptaghazoute.com


TAGHAZOUTE Beautycentrum (schoonheids- & medische zorgen)

Topbehandelingen in de kijker 1

De Algenbehandeling is het inwikkelen van bepaalde lichaamszones met zeewier en essentiële oliën. Dit in combinatie met een vochtafdrijvende massage, ondersteund door hightech toestellen laat je… zweven, vindt ook Vanessa Hoefkens, ambassadrice van Taghazoute.

2

TopModel is een ultrasonore behandeling met een gloednieuw en revolutionaire toestel dat werkt met radiofrequentie en een lipocavitatie programma. Het hertekent je lichaam zonder chirurgie.

3

De LED FIVE is een behandeling tegen rode vlekken op de huid, een te vette huid, littekens of psoriasis, anti veroudering, bestrijding van rimpels, verbetering van de teint, cel regeneratie en capillaire versterking. Een LEDbehandeling werkt met lichtstralen in de weefsels, Led rationeel gekleurde stralingen of Led Emitting Diods.

maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: 9-19u • zaterdag: 10-16u • woensdag en zondag: gesloten TAGHAZOUTE, SPARRENDREEF 83, KNOKKE-ZOUTE • T 050 60 51 70 • GSM 0478 83 78 62 • WWW.TOPTAGHAZOUTE.BE


Sport

door Frank Vanleenhove

Een sportieve ‘cannonball race’-triatlon: lopen, zwemmen en fietsen van de Londense Marble Arch tot de Parijse Arc de Triomphe

ARCH 2 ARC Surfers Paradise team verbetert wereldrecord Enduroman Londen-Parijs Ooit al gehoord van een triatlon van de Marble Arch in het centrum van Londen tot aan de Arc de Triomphe in Parijs? Google verduidelijkt: het gaat om een Enduroman-estafette met zes atleten per team. Elk telkens een uur sporten terwijl je zoveel mogelijk kilometers aflegt: 140 km lopen van Londen naar Dover, het kanaal overzwemmen tot Calais, en fietsen van Calais naar Parijs. Een team van Surfers Paradise in Knokke ging de uitdaging aan, won de triatlon en verbeterde het wereldrecord!

Is er geen wind en zijn er geen golven, dan worden op het terras van Surfers Paradise als tijdverdrijf de strafste surfverhalen bovengehaald. Eentje daarvan ging over de Zwintriatlon en zo kwam ook een andere sportieve inspanning ter sprake: de Arch to Arc Enduroman Londen-Parijs. Frank Vanleenhove hoort vertellen over deze triatlon en dit laat hem niet los. Hij mobiliseert meteen zijn vrienden. Het Team Surfers Paradise is snel een feit en zes dapperen nemen in juni 2013 deel aan de Arch to Arc om de eer van Knokke te verdedigen. Dit is het relaas van deelnemer Frank Vanleenhove: ‘Van het moment dat ik over de Arch to Arc hoor praten, laait mijn enthousiasme hoog op. Op internet zie ik dat er reeds vijf teams zijn ingeschreven. De deelnamesom bedraagt 5.500 euro, waarvan een groot deel voor de begeleidende boot. Ik stuur meteen vijf mails rond, en binnen het uur krijg ik vier antwoorden: Mario Fagel ‘I am in!’, Yves Depoorter ‘OK’, Thijs Blondeel ‘de max’, Jan De Maeschalk ‘ik doe mee’ en op Jean Deloddere wacht ik niet langer, hij is geen internetfanaat en daar ik Jean al bijna gans mijn leven ken twijfel ik niet langer. Ik vul alles in en stort het voorschot.’

74 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

‘Het trainen voor de Arch to Arc 2013 valt tegen. Mario start een nieuwe zaak en ziet de bui al komen: tijdsgebrek om deftig te trainen en dus hij staat zijn plaats af aan Jan Declerck die meteen op een wolk van adrenaline naar het evenement toeleeft. Tweede nadeel is de rampzalige winter en het even slechte voorjaar. Onze gezamenlijke fiets-, loop- en zwemtrainingen worden weggeregend of weggesneeuwd. Onze begeleiders krijgen hun taken: zwemcoach Stefaan Obreno, fietscoach Philippe Vilein, en voor algemene ondersteuning: Natalie Camerlynck, Catherine Verhelst en Geert Van Rijckeghem. High 5 wordt onze energieleverancier, Triatlonshop.be zorgt voor de zwempakken, Pasprint voor de loopuitrustingen en Vaillant wordt onze algemene hoofdsponsor die bovendien ook zorgt voor onze fietsuitrustingen.’

‘Je doet het, voor jezelf & voor je team’ ‘Begin april duiken we voor een eerste keer het Zegemeer in tussen de flink uit de kluiten gewassen schildpadden, kerstbomen, fietsen, koelkasten en bouwafval want we moeten gewoon geraken aan koud water. We krijgen een briefing uit Engeland via Skype en het wordt duidelijk dat het zwemmen doorslaggevend wordt. Alle Kanaalzwemmers moeten eerst met een zwemproef bewijzen dat ze twee uur aan een stuk in volle zee kunnen zwemmen.’


LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 75


JAMIE OLIVER ‘En dan is het ‘D-day’, woensdag 12 juni 2013. De weersvoorspellingen zijn rampzalig. De kapitein van de vloot beslist om alles uit te stellen. Pas vrijdagochtend is er groen licht: we vertrekken op zaterdag iets na middernacht aan de Londense Marble Arch. We pompen ons die dag in de Londense hoofdstad eerst vol met pasta bij Jamie Oliver’s pastarestaurant. Jean heeft een tandontsteking en Yves fietsproblemen: op het moment dat hij zijn fietspomp binnenzet in zijn mobilhome wordt zijn tweewieler gejat!’ ‘Aan de Marble Arch maken we kennis met de competitie: drie Britse en twee Belgische teams. Elk team krijgt een GPS en chip, de regels worden nog eens overlopen en we laten onze eerste loper, Thijs Blondeel achter met Stefan Obreno en een spiksplinternieuwe fiets. We moeten ons zo snel mogelijk naar het eerste checkpoint begeven vijftien kilometer verder waar de eerste aflossing zal plaatsvinden.’

76 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

‘Het eerste aflossingspunt ligt net buiten het centrum en het is slechts even wachten op Thijs. We weten niet wat te verwachten want het verkeer is hectisch: stoplichten, voetgangers, bussen, taxi’s …baan daar maar eens je weg tussen want het moet uiteraard zo snel mogelijk gaan. Maar we zijn er enigszins gerust in, en Thijs ook, want hij is immers een supersnelle loper. Na een kleine uurtje zijn de eerste lopers in zicht, maar geen spoor van Thijs … Die krijgt zeven minuten aan zijn broek gesmeerd van twee andere lopers, dit niettegenstaande hij aan 16-17 km heeft gelopen. Meteen weten we dat de tegenstanders niet van de minste zijn …’ ‘Yves neemt de wedstrijdchip in ontvangst en zet aan. Algauw blijkt dat de andere teams hun beste lopers eerst hebben ingezet en dat de daaropvolgende atleten niet van dergelijk kaliber zijn, dus komen we na enkele kilometers op de tweede plaats. Ook onze twee Jan’s geven alles wat ze in hun lijf hebben, gevolgd door Frank en Jean en tegen het ochtendgloren lopen we op de eerste plaats, weliswaar op de voet gevolgd door twee andere teams. Na een goede negen uur lopen, bereikt Jan

De Maesschalk toch met tien minuten voorsprong de eindmeet in Dover! Even daarvoor had Jan Declerck alles uit zijn lijf moeten halen want hij diende een kilometerslange beklimming naar Folkstone voor zijn rekening te nemen!’ ‘In de haven van Dover krijgen we een nieuwe briefing en nemen we een eerste lichte maaltijd. De energiedrinks, repen, gelletjes en recuperatieshakes volgen elkaar in snel tempo op. Vervolgens mogen we inschepen, maar de vooraf gereserveerde boot heeft motorpech en een miserabel schuitje dient nu als reserveboot …’ ‘De zee is groen, heftig, maar er staat weinig wind. De boten moeten zich op vijftig meter van het strand op één lijn leggen. Ik ben de eerste zwemmer, duik overboord en zwem rustig naar het strand. Naast mij de vijf andere zwemmers. Natalie en Catherine zijn ook op het strand samen met alle andere supporters en begeleiders. Laatste briefing. We moeten elk voor onze boot gaan staan, en als we klaar zijn beide armen in de lucht steken, waarna het startschot wordt gegeven. Dit was het moment waar we meer dan een jaar samen naar


‘Dit was het moment waar we meer dan een jaar samen naar hebben toegeleefd’

hebben toegeleefd. Start! Ik loop, ik duik, ik zwem, ik bereik de boot, mijn maten staan te kijken, ze roepen iets maar ik hoor het niet … Ik kies de linkerkant van de boot. Ik adem rechts … Het is de hel … Het water klutst aan alle kanten, moet ik zo één uur zwemmen? Maar je doet het, voor jezelf en voor je team. Ik probeer het allemaal: iets verder van de boot, iets dichter, iets naar achter middenin de uitlaatgassen, iets naar voor … maar ik blijf klutsen … tot Stefaan het bordje toont : 30’. Ik ben halfweg. Alles blijven geven, zo hou je uzelf warm. Ik zie Jean zijn pak aantrekken, bordje 45’, nog vijftien minuten alles geven. Ik zie Jean springen, mij tikken en hij begint te zwemmen. Ik word aan boord gehesen ... en kom terug in de bewoonde wereld. De zes boten liggen nog op één lijn. De krijtrotsen liggen achter ons, ik heb 3,6 km gezwommen.’ BRITSE MARINE ‘Jean ademt links dus zwemt hij rechts van de boot. Stefan wijkt niet van zijn zijde, moedigt aan en toont regelmatig het bordje met de verlopen tijd. En zo gaan we de avond in … Yves, Thijs, Jan & Jan nemen over. We helpen elkaar, maken elkaars

energieshake klaar, dekken elkaar in en genieten van de zon die recht op het achterdek(je) schijnt en die nog net alles min of meer opdroogt. De eerste grote containerschepen doemen op. Het lopen zorgde voor tien minuten winst, maar nu merken we dat het triatlonteam van de Britse Marine ons op achterstand zwemt.’ ‘We gaan de nacht in en moeten vanaf nu met een neon lichtje zwemmen op onze rug. De wind steekt op, en tegen middernacht is het pikdonker. De lichtjes van onze concurrerende boten beginnen uit elkaar te lopen: elke kapitein berekent zijn koers ten opzichte van de stroming en doet zijn ding waarvan hij denkt dat het de beste koers is om zo dicht mogelijk te stranden bij de haven van Calais afhankelijk van de sterkte van zijn zwemmers. De noordoostenwind wakkert aan tot vier Beaufort en doet de golven opzwepen tot anderhalve meter. Dan komt mijn tweede beurt. Opnieuw alles aan en het inktzwarte water in. Ik mag me deze keer niet verder begeven dan twee meter van de boot zodat de kapitein mij niet uit het zicht verliest. Opnieuw volgt een helletocht, verstand op nul komma

nul en zwemmen zo hard je kan. Niet te dicht tegen de boot want die slaat ondertussen op en neer op de golven. Als je naar adem hapt moet je opletten dat je niet juist de hekgolf van de boot krijgt anders slik je liters zeewater. Als je hoofd onder water gaat hoor je alleen het ronken van de motor … Stefan laat het bordje zien, handige Jan heeft er een lichtje op gemonteerd zodat we ook ’s nachts onze tijd kunnen lezen.’ ‘We zijn nog steeds op achtervolgen aangewezen en liggen een paar honderd meter achter op de mariniers. Onze coach wijkt niet van onze zijde en probeert met peptalk het gat te dichten: de laatste tien minuten maant hij iedereen aan echt te sprinten. Ineengedoken in onze slaapzakken en dekens delen we een stukje soldatenkoek, nemen we om de drie uur onze anti-zeeziektepil, en heb ik een pak pannenkoeken voor mij alleen.’

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 77


van de vuurtoren, maar we zien ook hoe de andere boot een gevecht met de stroming aan het leveren is. We moedigen Jean vurig aan.’

‘ Wanneer de zon opkomt zien we de Franse kust opdoemen met de vuurtoren van Cap Gris-Nez recht voor ons. Stefan staat nog steeds pal naast de zwemmer op het achterdek. Iedereen is stilletjes geworden na twee slapeloze nachten. Onze competitie ligt niet meer zover voor. Ze zijn gegrepen door het tij en daar komen wij nu ook in … Vooraleer ik in het water ga, maant de kapitein mij aan om alles te geven want anders neemt de stroming ons op drift, eindigen we ergens voorbij Boulogne en hebben we vier uur extra zwemmen aan ons been.’ ‘Mijn zwembeurt gaat razendsnel voorbij. Mijn vijf vrienden staan allemaal samen met Stefan recht op het achterdek, alsof ze hem willen rechthouden. Ik krijg nu om de vijf minuten een bordje te zien. Ik voel de stroming trekken en ik zie de boeg telkens hoog opspringen tegen de golven. Nu en dan durf ik een blik richting Frankrijk te werpen waardoor de moed mij ver in mijn neopreen sokjes zinkt … Ik zie Jean opnieuw zijn doorweekte pak aantrekken … Ik zal het dus niet halen, nu is het aan Jean om het waar te maken: we zien de lijn op zee waar de stroming afneemt. We stellen vast hoe ver we zijn afgedreven

78 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

‘De laatste honderden meters legt Jean af in een spiegelgladde zee richting Wissant. Toevallig komt hij terecht tussen de rotsen in plaats van op het strand en het reglement zegt: beide voeten op het droge en beide armen in de lucht, net als bij de start. Daarna moet hij terug naar de boot zwemmen en zetten we koers naar de haven, met in ons kielzog de mariniers. In de haven staat fietscoach Philippe Vilein reeds te popelen op de kade. Onze kapitein klokt af op 12.30 uur gezwommen, voor een afgelegde afstand van vijftig kilometer. De mariniers maken zes minuten goed. We starten dus met vier minuten voorsprong aan de fietstocht naar Parijs.’ FORMULE 1 PITSTOP ‘Zonder omkijken rent Yves de kade op, trekt zijn fietsoutfit aan, springt op zijn fiets en verdwijnt met de snelheid van het licht samen met onze eerste volgwagen …We hebben drie volgwagens en dat is amper voldoende want aan elk kruispunt moeten we de fietser in de juiste richting sturen. Nu en dan krijgen we in één van onze wagens het gezelschap van een race marchal die er op toekijkt dat alles volgens het boekje verloopt. Het doet ons denken aan de ‘canonball race’, maar dan met de fiets.’ ‘Het parcours is heuvelachtig en daaraan dankt Thijs zijn topsnelheid van 80 km per uur. Jean daarentegen heeft zware beklimmingen te verduren en rijdt ook plat, maar dankzij Philippe Vilein is een nieuw wiel in ongeveer tien seconden geklaard. We wanen ons in een Formule 1 pitstop! Ondertussen maakt Catherine soep in de mobilhome. Jean houdt er paar verbrande vingers aan over, maar dat kan de pret niet drukken. We krijgen

immers massaal veel sms’en van het thuisfront dat we de concurrentie op een hoopje aan het rijden zijn! We rijden allemaal gemiddeld 36-37 km bij elkaar, uur na uur. De wissels verlopen supervlot, net zoals de bevoorrading en het fietsen in- en uitladen. De energiedrinks, gelletjes, repen en shakes doen hun werk: Paris here we come!’ ‘Op twintig kilometer van de Arc de Triomphe is de laatste race marchal nog niet op post! Toch krijgen we toestemming om alleen door te rijden. Jean zet zich nog eens op de fiets en moet nu bij de wagen blijven, of beter gezegd: in de file staan! Frustrerend want eerst rijden we onze ziel uit ons lijf om zo snel mogelijk in Parijs te staan en dan sta je stil in het drukke verkeer! Vooral omdat vanuit het thuisfront het opnieuw sms’en regent dat onze voorsprong van 36 km slinkt naar 30, 26, 22, 18 km … tot ook de mariniers zich vastrijden in het Parijse verkeer en Jean triomfantelijk met maar liefst anderhalf uur voorsprong de Champs-Elysées oprijdt. We helpen er zelfs de aankomsttent opzetten, want ook de Enduroman-organisatie zat vast in het verkeer. Wij winnen de Arch To Arc en breken het huidige wereldrecord!’ ‘En daar staan we dan, hartje Parijs, in een ongeziene drukte van jewelste in de spits van 16.30 uur op een maandagnamiddag en niemand die er ook maar enige notie van heeft dat wij 39 uur liepen, zwommen en fietsten vanuit Londen om hier te geraken! We krijgen allemaal een medaille die we eeuwig zullen koesteren en die ons zal doen herinneren aan onze vriendschap, de gezamenlijke inspanning van het ganse team en begeleiders, de steun van supporters en sponsors, en dat tijdens de ganse weg die we dienden af te leggen. Het was echt als in een droom …’

www.enduroman.com


Knokke-Heist, een zee van sport

Is een project dat de sportparticipatie wil stimuleren Scapa Sports Iron Kid @ Sportoase Duinenwater vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus Recreatieve mini-triatlon voor 990 kids van 3 tot 12 jaar in en rond Sportoase Duinenwater. De 3 disciplines worden afzonderlijk, per startgroep en onder begeleiding afgewerkt.

Finishers triatlon @ Sportoase Duinenwater zondag 25 augustus Triatlon op maat van 500 beginners (vanaf 12 tot 99 jaar). De 3 disciplines worden na elkaar afgewerkt. Keuze tussen 1/16 of 1/8 triatlon. Zwintriatleten kunnen niet deelnemen aan de Finishers triatlon.

Generali Zwintriathlon woensdag 4 september Internationale ¼ triatlon. Deelname vanaf 18 jaar Sportdienst Knokke-Heist • E. Verheyestraat 14, 8300 Knokke-Heist • 0032 (0)50 630.480 • www.knokke-heist.be • sport@knokke-heist.be


People of Style

door Christel Bedert

Watersportclub Lakeside groeit uit tot vier bedrijven.

NATALIE CAMERLYNCK

De vrouw achter Lakeside Natalie Camerlynck van Lakeside Paradise hoopt dat wakeboarden in 2020 een Olympische sport wordt.

Lakeside Paradise is op 21 september het strijdtoneel voor het Belgisch Kampioenschap Wakeboarden 2013. Natalie Camerlynck van Lakeside droomt hardop van de organisatie van het Europees Kampioenschap en zelfs het Wereldkampioenschap … Wakeboarden staat inmiddels op de shortlist van de Olympische Spelen. En alsof het nog niet druk genoeg is, opende Natalie ook de eerste jeugdherberg in Knokke-Heist.

‘Van overal brengen wij kleine en grote ideeën mee naar huis.’ 80 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


Ik laat mijn kinderen achter aan de balie van Lakeside Paradise waar ze hun wetsuit, helm, reddingsvest en wakeboard krijgen. Het is de laatste dag van hun stage en terwijl ik hun vorderingen gadesla, nestel ik mij met een koffietje in het Lakeside restaurant. De vroege ontbijters van de Lakeside Sleep Inn zijn naar hun kampactiviteit vertrokken, de chef is in volle voorbereiding voor het verse middagbuffet. Natalie Camerlynck heeft er al een meeting opzitten als ze een kopje koffie met me komt meedrinken.

Natalie goedemorgen, hier heerst één en al bedrijvigheid! ‘Lakeside Paradise vormt vier bedrijven in één. We zijn in de eerste plaats een watersportclub, maar zijn ook een Sleep Inn met tachtig bedden, een restaurant en we hebben een watersport pro-shop. Iedere dag zit hier voor ons boordevol afwisseling.’

Frank is het boegbeeld van Surfers en Lakeside Paradise, maar jij hebt de dagelijkse leiding van Lakeside in handen. ‘Klopt, maar Lakeside runnen doe ik niet alleen. Ik heb een heel tof en enthousiast team rond mij met voor elke afdeling een verantwoordelijke met wie ik minstens één keer per week samenzit. Deze morgen had ik al een meeting met Tom Soupart, onze sportmanager. Hij heeft me de feedback gegeven van de voorbije week, reacties van de kinderen die bij ons intern of extern een kamp volgden, van de Vakantieplussers én van hun ouders. Met die feedback kunnen we anticiperen op het verloop van de volgende week. Alles is gloednieuw voor ons allemaal, de kinderziektes werken we er uit, positieve commentaren zoals het avondprogramma met een bezoek aan de cinema, zwembad Sportoase, Surfers Paradise en een BBQ die fel werd gesmaakt, nemen we mee naar volgende week. We blijven ons sportaanbod bijschaven. En ons to do-lijstje wordt continu aangepast.’

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 81


Ook de chef is vroeg in de ochtend al in volle actie. ‘In samenspraak met de chef, Anthony Proot, KnokkeHeistenaar en triatleet, stellen we elke dag een gezond en gevarieerd buffet samen. Als die jonge gasten van het water komen, hebben ze honger! We kunnen ze een pizza geven, maar we zijn een sportclub en zetten die lijn graag door in onze voeding.’

Je kan hier zelfs een broodje Nutella bestellen. ‘Ik zag het deze winter op de kaart tijdens onze vakantie in de bergen. Waar we ook zijn, Frank en ik zijn in ons hoofd continu met Surfers Paradise en Lakeside bezig. Van overal brengen we kleine en grote ideeën mee naar huis.’

Wie zijn de andere kernfiguren van je Lakeside team? ‘Shauny Lambert is barverantwoordelijke, Billy Dannaut chef jeugdherberg, Nick Buysse kabeldraaier en winkelverantwoordelijke. Simon Van de Gucht is logistiek organisator en coördinator van alles wat bouw en onderhoud is, Quincy Lambert is de verantwoordelijke voor de kabelbaan, het bootmateriaal en de obstacles. Hij is het ook die samen met Simon, en ondersteund door Tom en het hele team onze obstacles ontwerpt, tekent en uitvoert. Niet dat we geen obstacles kant-en-klaar in de handel kunnen kopen, maar wij hebben graag iets wat je niet op een ander vindt en wij hebben een team dat gepassioneerd met hun werk bezig is.’

Hoe ver reikt jullie ambitie? ‘Wij organiseren multisport kampen voor beginnende watersporters. Op ons Lakeside strand kunnen ze aan land al evenwicht oefenen op de slackline of sprongen oefenen op de trampoline. Maar we leiden ook twee jongerenteams en een pro team op. Deze teams worden professioneel be-

82 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

geleid op en naast het water. Op 14 en 15 september 2013 houden we clubkampioenschappen, op 21 september 2013 is er een Belgisch Kampioenschap Wakeboarden en we zijn in de running om tussen nu en twee jaar het Europees Kampioenschap en zelfs een wereldkamioenschap te organiseren …Zelfs met de Olympische Spelen in 2020 houden we al rekening, want daar zou wakeboarden mogelijk voor het eerst als officiële Olympische sport worden geprogrammeerd. Wakeboarden staat nu op de shortlist van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).’

Je hebt de eerste jeugdherberg van Knokke-Heist geopend! Hoe draait die? ‘Op volle toeren! We hebben kamers van vier tot twaalf personen en door de samenwerking met andere sportkampen in Knokke-Heist krijgen we Sleep Inn gasten uit alle landen. We hebben jongeren van een tenniskamp die bij ons overnachten en ook Brazilianen, Australiërs en Fransen die een taalkamp volgen in Sint-Bernardus.’


Er arriveert hier net een groepje zevenjarigen. Lakeside is een paradijs voor werkelijk iedereen. ‘Dat zijn de jongste deelnemers van een RBSC zeilkamp die ook de faciliteiten van onze club gebruiken. Het water van het Duinenwatermeer is een pak stiller dan de Noordzee om jonge zeilertjes de eerste knepen van het vak te leren. Lakeside is er inderdaad voor iedereen. Ook voor het bedrijfsleven. Deze namiddag heb ik nog een rondleiding met potentiële klanten die bij ons een incentive willen organiseren. We hebben nu de nationale salesmeeting van Carlsberg in onze boeken staan, en Fluxys. Er is veel vraag naar het gebruik van onze polyvalente zalen. We waren van plan pas in september de inrichting van onze bovenverdieping af te werken, maar we zijn ook deze zomer volop aan het doorwerken.’

‘Wij organiseren sportkampen voor beginnende watersporters!’ Dochter Faye staat te springen om met jou nieuwe schoentjes te gaan kopen. Kan je werk en gezin nog combineren? ‘Frank en ik proberen de kinderen in de hectiek van ons leven toch enige structuur mee te geven. We nemen één vrije dag in de week en staan erop ’s morgens en ’s middags samen aan tafel te zitten. Ike en Faye groeien op in het water, en het gebeurt vaak dat nog voor de sporters arriveren, Frank met de kinderen mee op zijn board al een paar toertjes op de kabelbaan draait.’

Welk soort watersporter ben jij? ‘Ik ben geen wakeboarder die trucjes op het water uitvoert. Ik hou meer van snelheid. Ik heb een Big Daddy voor mezelf gekocht, een instap monoski, technisch iets moeilijker dan de wakeboard, maar met een breed volume waardoor je meer snelheid kan maken. Elke week op zondagavond sluiten we Lakeside af met de kabelsessie aan hogere snelheid. De uitdaging is dan met de monoski smooth moves te maken op het water.’

Voor Lakeside opende, werkte je voor O’Neill. Met pijn in het hart de sport fashion verlaten? ‘Ook zonder Lakeside was ik nu professioneel aan een nieuwe uitdaging gestart. Kijk, voor O’Neill was ik kledij shopmanager voor Chill’Out. Ik organiseerde de opstart van de winkels en de opleiding van het personeel. Zo heb ik Aalst opgestart, Oudenaarde en Gent, maar op een bepaald moment had ik een nieuwe uitdaging nodig. Ik heb die toen binnen het bedrijf gekregen en twaalf jaar de verkoop van de O’Neill damescollectie in België en Luxemburg geleid. Maar ook nu met Lakeside heb ik de banden met O’Neill niet doorgeknipt. Zij sponsoren ons en wij verkopen O’Neill wetsuits en kleding in onze pro-shop.’

Ben je van plan nog een Ironman of een volgende Marathon des Sables aan je palmares toe te voegen? ‘Het sporten heb ik zonder problemen nu eventjes achter me gelaten. Ik ben nu fysiek en mentaal met andere zaken bezig. Ik heb nog een poging gedaan om mijn koersfiets in de living te plaatsen, maar dat was een losse flodder. Het lopen is wel gebleven. Op een bepaald moment sportte ik helemaal niet meer, maar mijn lichaam vroeg erom. Als je loopt, komt er een chemische reactie op gang. Je bloed stroomt naar je organen, je hoofd wordt leeg en achteraf kan je boordevol energie de werkdag aan. Zalig!’ Terwijl Natalie met haar dochter schoenen gaat kopen, laat ik mij overdonderen door wat mijn kinderen de voorbije week hebben geleerd. Ik zie ze voorbij scheren op ski’s, daarna op een wakeboard en ter afsluiting, voor de leute, nog eens met zijn tweetjes samen op één kneeboard. Stralende gezichten mag ik later mee naar huis nemen. En ik moet hen beloven spoedig terug te komen. Naar Lakeside Paradise. Zullen we zeker doen, morgen misschien?

Zin om te wakeboarden?

www.lakesideparadise.be

Klinkt zalig. Hoe ben jij een watersporter geworden? ‘Door Frank natuurlijk, al was het wakeboarden niet nieuw voor mij. Ik ben van De Pinte waar ik jaren terug al aan het wakeboarden was. Toen ik Frank leerde kennen ben ik op de zee helemaal aan het watersporten verknocht geraakt.’

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 83


Event

door Hendrik Van Dale. Fotografie door Anne-Marie Maertens

20 totli 26 ju3 201

Topeditie Kneistival door sterke programmatie met Gers Pardoel, The Happy, The Van Jets, Luc De Vos, Milk Inc. en Zornik

‘Op het podium ben ik een ruimtewezen!’ Het was weer zo ver: na een jaartje wachten stond het podium weer klaar op het Heldenplein om een week lang de ene grote artiest na de andere te ontvangen. Velen kijken hier lang naar uit en dankzij het warme weer en de sterke programmatie met acts als Milk Inc., The Van Jets en Zornik werd het een echte topeditie voor Kneistival. Terwijl op het evenementenstrand het dansfestival Lollipop bezig was, besloot Kneistival op de eerste dag om alle jongeren daar te laten en enkele klassieke topbands op de affiche te programmeren. Zo waren er de The Rhythm Junks, met een groovy set met vooral veel mondharmonica, en The Hollies, de eerste grote band uit de sixties. Klassiekers als Long Cool Woman, Dear Eloise en He’s Not Heavy, He’s My Brother werden luidkeels meezongen. De band is allesbehalve versleten, rekening houdend dat ze al vele malen van bezetting veranderde, maar ook met het feit dat de originele drummer en gitarist nog lang meekunnen!

84 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


Kneistival 2013

Op dag twee warmden de knotsgekke De Kraaien alle vroege vogels op, en die waren verbazend genoeg reeds in grote getale aanwezig. Met opvallend veel tienermeisjes die helemaal klaar waren om uit de bol te gaan. Zou dat voor Postmen zijn, die met z’n vrienden kwam tonen waarin hij al jaren bij de beste was? Of hoogstwaarschijnlijk was het toch zijn mede-rapper en tienersensatie Gers Pardoel die hier iets mee te maken had … Postmen maakte er niettemin een zeer energiek en goed optreden van, maar pas toen Gers Pardoel kwam en hits zong als Bagagedrager, Morgen Ben Ik Rijk en Ik Neem Je Mee, was het kot, ik bedoel de put, te klein! Vele blije gezichten en zingende jongeren, al zag ik hier en daar ook een volwassene met het Peter Pan-complex volledig uit de bol gaan!

PINTJES VERZETTEN! The Happy mocht dag drie op het Heldenplein in gang trappen. Na de Hollandse euforie was het tijd voor talent van eigen bodem. Met de drumster van Daan, de gitarist van Das Pop, de toetseniste van Isbells, de zus van de zanger van Steak Number 8 en de bevallige Charlotte heb je sowieso al een recept tot slagen! Het melodisch en lieflijk repertoire van The Happy werd afgewisseld met krachtige, gedurfde songs waarbij geen mens nog stil kon staan. Al was dat niets vergeleken, later op de avond, met de beats en sounds van Praga Khan! De meeste jongeren keken de ogen uit bij het zien van de robotmoves en danspasjes van mama en papa, al deden sommigen gedwee mee! Halverwege de toen al geslaagde festivalweek was het tijd voor wat meer alternatieve bands. Maya’s Moving Castle was in 2010 finalist in de Humo’s Rock Rally, maar moest de duimen leggen voor bands als School is Cool en Willow. Toch besloten ze door te gaan met spelen en die goede wil loonde, want in 2013 releasten ze hun debuutalbum. Ze deden al een hele tour door België en ook in Knokke-Heist speelden ze een dijk van een show! Op de tonen van de eerste liedjes van de groep zat ik backstage bij niemand minder dan Johannes Verschaeve van The Van Jets. Hij vertelde me hoe fantastisch hij de locatie vond en dat hij in 2008 bij hun eerste passage in de put vooral veel pintjes heeft verzet! LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 85


Toch zijn The Van Jets een vast recept voor een geniale show. Ook al stonden ze een tweetal weken eerder op het hoofdpodium van Werchter, voor Johannes zijn de kleinere concerten even belangrijk. Met trekjes die hij weg heeft van David Bowie (extravagante outfits, armen in de rode verf, …) trekt Johannes heel het publiek mee in zijn eigen wereldje. ‘Op het podium ben ik een ruimtewezen’, vertelde hij me. The Van Jets kregen heel het publiek mee en als het niet lukte, kroop de zanger zelf tussen de mensen om persoonlijk iemand aan het dansen te krijgen! Al bij de eerste voorstelling van het programma van Kneistival, kon men makkelijk voorspellen dat het op woensdag alle hens aan dek zou zijn. Om 11 uur ‘s morgens stonden reeds enkele fans te popelen om hun idolen te zien. Voorzien met campingstoel en frigobox installeerden ze zich op de best mogelijke plaatsen en het wachten kon beginnen. Misschien begrijpelijk als je de keuze hebt tussen betalend naar het gigantische Sportpaleis gaan, of gratis alles zien op het gezelligste festival van Vlaanderen! Eerst hadden we nog Les Truttes, België’s bekendste en wie weet beste coverband! Nadat Deep Purple, Cypress Hill en Bryan Adams eventjes op ons podium stonden, was het tijd voor het echte werk …

WAAR ZIJN DIE HANDJES? Naar schatting 8.000 mensen stonden klaar om volledig uit hun bol te gaan op de tonen van Milk Inc. en frontman Regi. Waar zijn die handjes? Er werd een speciaal scherm voorzien, zodat de mensen op de dijk ook de volledige show konden volgen, al bleef de sfeer daar wel wat achter. Drummer Michael Schack blesseerde eerder die week nog zijn enkel, waardoor hij vreesde voor zijn komende optredens, maar bikkelhard als hij is, speelde hij toch alles plat, al was het slechts op 80 procent! Linda en Regi haalden een pak covers boven van hun nieuw album, die dezelfde avond goud had gehaald. Dat moest gevierd worden! Na alle elektronica en ingewikkelde rimram was het weer de beurt aan puur, zuiver talent. Luc De Vos opende solo de voorlaatste avond in zijn living, euh … ik bedoel op het podium, met niet meer dan zichzelf en zijn gitaar! De gemoedelijke sfeer en kluchtjes tussen publiek en artiest zorgden ervoor dat het tot nog toe lege Heldenplein beetje bij beetje helemaal vol liep. Nadat de Gentenaar zijn superoptreden afsloot was het aan Sarah Ferri om het publiek te inspireren met haar zachte, maar krachtige stem. Het was opmerkelijk kalmer op het festival in vergelijking met de andere dagen. Toch genoten velen van de geniale taalvirtuoos Erik de Jong en z’n band Spinvis. Een gemoedelijke en samenhangende sfeer ontstond tussen alle toeschouwers en iedereen kon met een gerust hart naar huis, om goed uit te slapen en klaar te zijn om op de laatste dag van Kneistival nog eens alles te geven! Aan alle mooie liedjes komt een eind, al sluiten de beste liedjes af met een fenomenaal crescendo. Zoals altijd hield de organisatie ook hier rekening mee en volgde een afsluiter van formaat. Met de onbekende band Marble Sounds die beetje bij beetje gekender wordt bij het groot publiek, maar vooral met een van de grootste Belgische rockbands en sensaties: Zornik! Koen Buyse stond met z’n groep op alle grote festivals en dit jaar zette hij voor de derde keer het Heldenplein in vuur en vlam. Met een spectaculaire lichtshow en gitaarsolo’s die door merg en been gingen, kon niemand weerstaan aan de meeslepende sfeer die heerste over het plein. Na de reprise spendeerde iedereen zijn laatste bonnetjes aan een welverdiende pint. Je zag alleen maar glimlachende gezichten, ook bij de allerkleinsten die een T-shirt konden verdienen als ze veertig wegwerpbekertjes verzamelden. Voor hen was de jacht open!

Tot volgend jaar! 86 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


NIEUWE NISSAN LEAF. 100% ELEKTRISCH. GA MEE MET DE NIEUWE STROOM.

Besparen was nog nooit zo spannend.

(7)

Rij in een Nissan LEAF voor €199/maand(1) + € 79/maand(2) huur batterij en geniet van : • Een verlengde waarborg : 3+2 jaar inbegrepen(1) • 5 jaar lang gratis onderhoud(3) • 25 dagen Europcar-huurauto voor je vakanties(4) Volg ons op www.facebook.com/nissanbelux

En bespaar dag in dag uit dankzij de lage verbruikskosten : € 2/100 km(5). Nieuwe Nissan LEAF : Autonomie verbeterd tot 199 km(6).

VRAAG EEN VRIJBLIJVENDE TESTRIT BIJ UW NISSAN CONCESSIEHOUDER.

NISSAN DEMEYERE

Westkapellestraat 180 · 8300 Knokke-Heist · Tel. +32 (0)50 51 23 18 Pathoekeweg 11+ · 8000 Brugge · Tel. +32 (0)50 53 00 00

www.demeyerecars.be

Openingsuren: 9 u tot 18u30 van maandag to vrijdag, 9 u tot 17u op zaterdag en zondag van 10 tot 17u. (1) Dit «All In» aanbod van € 199 (op 48 maanden) bestaat uit een Easyfin Planning krediet (€ 193/maand)* en een verlengde waarborg (€ 5,75/maand)**. Deze twee contracten zijn afzonderlijk verkrijgbaar met gelijkaardige voorwaarden. * Easyfin Planning Krediet : Aanbod van lening op afbetaling met laatste verhoogde maandaflossing voorbehouden aan particulieren, geldig van 01/08/2013 tot 31/08/2013 op Leaf. Vaste debetrentevoet 3,92% en jaarlijks kostenpercentage 3,99% voor een maximale duur van 48 maanden, zonder voorschot. Representatief voorbeeld : LEAF Visia : contante prijs exclusief huurbatterij (alle premies inbegrepen) : € 23.990 BTWi, voorschot van € 8.297, 47 maandelijkse afbetalingen van € 193 BTWi, laatste maandaflossing van € 8.506 BTWi. Totaal te betalen bedrag : € 25.899 BTWi. ** Verlengde waarborg contract : maandabonnement van € 5,75 / maand voor de verlengde waarborg en de bijstand tijdens 5 jaren. De verlengde waarborg dekt mechanische, elektrische en elektronische onderdelen (met uitzondering van de slijtage-onderdelen) voorbij de contractuele garantieperiode van 3 jaren aangeboden door Nissan Belux. Het verlengde waarborg contract is geldig voor een maximale duurtijd van 60 maanden en een maximale kilometerstand van 100.000 km. Het bereiken van één van deze twee termijnen beëindigt het verlengde waarborg contract. Onder voorbehoud van goedkeuring van het dossier door Nissan Finance Belgium n.v. (Kredietgever), Ravensteinstraat 60 / 26, 1000 Brussel. Adverteerder : Nissan Belux n.v., Bist 12, 2630 Aartselaar. (2) Huur batterij vanaf € 79/maand (36 maanden contract - 12.500 km/jaar). (3) Het routineonderhoudscontract is een dienstenproduct voor 5 jaar of 120.000 km (wat eerst bereikt wordt) dat de tenlasteneming omvat van de periodieke onderhoudsbeurten zoals die door Nissan aanbevolen zijn in het onderhoudsboekje (onderdelen en werkloon inbegrepen met uitzondering van slijtageonderdelen en banden). Meer info bij uw concessiehouder. (4) 25 dagen Europcar-huurauto te gebruiken gedurende een periode van 3 jaar. Meer info bij je Nissan-concessiehouder. (5) Gebaseerd op een verbruik van 15.0kWh/100km en een gemiddelde kost van € 0.13/kWh. (6) Conform de UN/ECE Regulatie 101 richtlijnen. (7) 5 jaar garantie enkel op de batterij en de elektrische componenten (tot maximum 100.000 km).

LEAF

0 G/KM

08NIS0097-07_DealerAd_LEAF_BtoC_297x210.indd 1

Milieuinformatie : K.B. 19/03/2004 : www.nissan.be

01/08/13 17:21


In the picture

88 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

fotografie door Anne-Marie Maertens


Rode Neuzen voor Cirque du Soleil: Kooza

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 89


Art in Knokke

90 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

door Christel Bedert


Ronde Tafel Knokke, Guy Pieters Gallery en Christo slaan handen in elkaar voor het goede doel!

Inpakartiest

CHRISTO

steunt sociale projecten in Knokke

Christo, samen met zijn vrouw Jeanne-Claude, werd wereldberoemd als inpakartiest, met het aankleden met stof van landschappen en monumentale gebouwen, van de Pont Neuf in Parijs tot Central Park in New York. Christo heeft nu voor de Ronde Tafel Knokke exclusieve litho’s gehandtekend die worden verkocht voor het goede doel.

De Ronde Tafel is een wereldwijd verspreide associatie van jonge mannen tussen 18 en 40 jaar. Ook in Knokke hebben een groep jonge enthousiastelingen uit verschillende bedrijfstakken zich verenigd. Het zijn die heren van de Ronde Tafel Knokke 92 die elk voorjaar de organisatie in handen hebben van één van Knokkes bekendste fundraising events: de Polo Beach Night. Het event dat de Ronde Tafel Knokke in samenwerking met de Ronde Tafel Deinze deze zomer realiseren, situeert zich in de artistieke wereld. ‘Wij zijn zeer vereerd,’ zegt Vincent Traen, voorzitter Ronde Tafel Knokke 92, ‘om een project te kunnen voorstellen in samenwerking met Guy Pieters Gallery en Christo.’ Christo is een gigantische naam in de kunstwereld. Hoe is een samenwerking met hem tot stand gekomen? ‘Dankzij de heer en mevrouw Guy en Linda Pieters. Gallery Guy Pieters is sedert vele jaren een begrip in de kunstwereld vandaar dat wij hun uitnodiging om iets samen te ondernemen ter promotie van onze sociale projecten, met beide handen hebben aangenomen’, vertelt voorzitter Vincent Traen. ‘De Ronde Tafel Knokke 92 is actief in verschillende sociale projecten. Speciaal ter ondersteuning van die projecten, heeft Christo drie werken geselecteerd, litho’s in beperkte oplage die Christo zelf heeft gesigneerd tijdens een exclusieve ‘Meet & Greet’ in Knokke op zaterdag 3 augustus in de galerij van Guy Pieters in de Kustlaan.’

Christo is vooral bekend van tijdelijke kunstprojecten, zoals het inpakken van de Pont Neuf en een stuk van Central Park. ‘Klopt, dat waren tijdelijke werken, en nu, voor het eerst, realiseert Christo een permanent werk, de Mastaba in de Verenigde Arabische Emiraten. De Mastaba zal Christo en Jeanne-Claudes enige permanente grootschalige werk worden.’ Een Mastaba? Voorzitter Vincent Traen verduidelijkt: ‘Een Mastaba is de voorloper van de piramides uit de tijd van de Oude Egyptenaren en heeft de vorm van een afgeknapte piramide. Christo is in Abu Dhabi een gigantische Mastaba aan het oprichten, opgebouwd uit lege olievaten. Van de Mastaba’s zijn litho’s gemaakt in een gelimiteerde oplage van 200 exemplaren. Die zijn gesigneerd door Christo, door ons ingekaderd in een Plexi Christo Kader en worden in samenwerking met Guy Pieters Gallery te koop aangeboden. De veilingwaarde van de litho’s is 900 euro. Wij verkopen ze aan 400 euro per stuk. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar het goede doel.’ De Ronde Tafel steunt in Knokke discreet heel wat goede doelen. ‘We hebben in het verleden bijvoorbeeld De Sleutel in Knokke-Heist al gesteund. We brengen kerstcadeautjes naar de kindjes in het ziekenhuis en momenteel zijn we nog op zoek naar nieuwe lokale projecten. Enkele dossiers zijn nog lopende voor onze Sociale Commissie. Kijk, wij steunen onze doelen meestal in stilte, maar dit project is zo bijzonder. We willen zoveel mogelijk litho’s ten voordele van onze goede doelen verkopen’, besluit voorzitter Vincent Traen. De litho’s kunnen besteld worden via het e-mailadres rt92knokke@gmail.com. Knokke Actueel wenst de initiatiefnemens alvast veel succes! LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 91


Wie is Christo? Landschapsartiest en inpakkunstenaar Christo werd wereldwijd bekend door het tijdelijk met stof aankleden van de Pont Neuf in Parijs (1985), de Rijksdag in Berlijn (1995) en het uitvoeren van een kunstproject in het Central Park in New York in 2004. Hij werd geboren als Christo Javacheff, stammend uit een familie van Bulgaarse industriëlen op 13 juni 1935. Diezelfde dag en in hetzelfde jaar werd in Cassablanca bij een Franse militaire familie JeanneClaude de Guillebon geboren. Jeanne-Claude groeide op in Frankrijk en Zwitserland. Ze behaalde in 1952 het baccalaureaat voor Latijn en Filosofie aan de universiteit van Tunis. Christo en Jeanne-Claude maakten in 1958 kennis in Parijs en hun eerste concept was … een zoon, Cyril, geboren in 1960 en thans een gelauwerd en vaak gepubliceerd dichter. In 1961 installeerde het koppel hun eerste ‘tijdelijke kunstwerk’, alsook hun eerste gedeelde creatie ‘Project for the Wrapping of a Public Building.’ In 1971 startte Christo samen met Jeanne-Claude het project ‘Wrapped Reichstag.’ Na een lange administratieve en ethischpolitieke weg kon het project doorgaan en werd het in 1995 onder ruime, enthousiaste belangstelling onthuld. In 1980 nam Christo deel aan de tentoonstelling ‘Mein KölnerDom’ ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de kathedraal. In 1983 realiseerden Christo & JeanneClaude het concept ‘Surrounded Islands’: elf eilanden in de baai van Biscayne, vlakbij Miami in de staat Florida, werden omcirkeld met brede vlottende banden gemaakt uit roze polipropyleen-weefsel. Na een jarenlange ‘maskerade’ met Christo als de kunstenaar en Jeanne-Claude als manager, outte het echtpaar zich uiteindelijk als kunstenaarskoppel en veranderden ze de signatuur van al hun kunstwerken in ‘Christo & Jeanne-Claude.’ Bij de vraag waarom, repliceerde Jeanne-Claude: ‘Dat was hoe we het in de beginperiode wilden. We waren toen nog niet zo oud en wijs als vandaag. We hadden toen het lef niet om de waarheid te verkondigen. Toen was het al moeilijk genoeg voor één Bulgaarse vluchteling om aanvaard te worden, voor twee zou het nog moeilijker geweest zijn.’ Na 35 jaar in de publieke belangstelling wegen deze ooit als controversieel bestempelde kunstenaars evenzeer op het artistieke landschap als hun talloze omvangrijke ‘tijdelijke’ projecten die de kunstwereld hebben veroverd. Op 18 november 2009 overleed Jeanne-Claude in een New Yorks ziekenhuis en sindsdien zet Christo hun werk alleen verder.

92 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Wat is de Mastaba? De Mastaba wordt het eerste en enige permanente grootschalige project van Christo en JeanneClaude. De Mastaba ontleent zijn naam aan oude Egyptische grafmonumenten en zal de grootste piramidaal vormige sculptuur ter de wereld worden, gemaakt van 410.000 multi-gekleurde olievaten in een mozaïek van heldere sprankelende kleuren. De Mastaba van Christo wordt meer dan 150 meter hoog, 225 meter diep en zo’n 300 meter breed. Het idee voor het project in Abu Dhabi werd al bedacht in 1977. De kleuren en de positionering van de 55-liter stalen vaten werden door Christo en Jeanne-Claude geselecteerd in 1979, het jaar waarin de kunstenaars het emiraat voor de eerste keer bezochten. De gehele structuur evenals de laag vaten zal plat op de grond worden samengesteld. Tien hijskranen zullen de gehele structuur op rails te trekken tot op zijn eindpositie in ongeveer drie tot vier dagen. De plannen van de Mastaba vormen de basis van de litho’s die de Ronde Tafel Knokke voor het goede doel verkoopt. De litho’s kunnen nog besteld worden tot het einde van het jaar en worden geleverd vanaf september. Bestellen via rt92knokke@gmail.com.


Event

Fotografie door Didier Van Dooren & Anne-Marie Maertens

Nacht van het Zoute Christo

02 tus g u a us 3 1 20

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 93


Event

fotografie door Didier Van Dooren & Anne-Marie Maertens

02 tus g u a us 3 1 20

94 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Nacht van het Zoute Absolute Art Gallery


Event 02 tus g u a us 3 1 20

fotografie door Annick Reynders

Nacht van het Zoute Berko Fine Painting

HAN YUCHEN – PURE BEAUTY Berko Fine Paintings

In het kader van de culturele uitwisselingen tussen België en China, stellen wij Han Yuchen voor, een hedendaagse Chinese kunstenaar, wiens kunstzinnigheid doet denken aan onze specialiteit: meesterwerken uit de negentiende-eeuwse schilderkunst. Inderdaad, Han Yuchen schildert overweldigende landschappen en de Tibetaanse bevolking met hetzelfde vakmanschap en een enorme rijkdom aan kleuren en lichtschakeringen, die schatplichtig zijn aan eenzelfde realiteit en authenticiteit. Hij blijft tegelijkertijd trouw aan zijn traditionele Chinese roots. Wij zijn de Heer Han zeer erkentelijk dat hij op onze uitnodiging is ingegaan om tentoon te stellen in Europa en ons zo met zijn olieverfschilderijen, foto’s en kalligrafieën een beter inzicht geeft in een millenniaoude beschaving. Patrick en Viviane Berko

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 95


Event

fotografie: Didier Van Dooren & Anne-Marie Maertens

02 tus g u a us 3 1 20

96 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Nacht van het Zoute UGG Summer Sensation @ Si毛sta Beach


Event

fotografie door Anne-Marie Maertens

Nacht van het Zoute Hannes D’Haese

02 tus g u a us 3 1 20

Event

fotografie door Didier Van Dooren

Nacht van het Zoute Heliday Event 2013

02 tus augus 3 201

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 97


Event fotografie door Didier Van Dooren & Anne-Marie Maertens 02 tus augus 3 201

98 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


Nacht van het Zoute Magical Moments

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 99


door Christel Bedert

Event

Wereldprimeur voor

SCALA ON THE BEACH

© Alex Vanhee

Steven en Stijn Kolacny kiezen voor wereldpremière van nieuwe cd meisjeskoor Scala voor strand van Knokke

Scala on the beach! Surrealistisch? Neen, dit is Knokke-Heist, de stad van Magritte, hier is alles mogelijk en wat de Scala-broers Steven en Stijn Kolacny deze zomer voor ons in petto hebben, is - zoals ze het zelf zeggen - ‘een reden om de zee over te steken.’ De internationale fans van Scala moeten dus maar naar Knokke komen! LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 101


Scala & Kolacny Brothers is de naam van een Belgisch meisjeskoor uit Aarschot, onder leiding van Stijn Kolacny en zijn broer, pianist Steven Kolacny. Het koor werd opgericht in 1996. Scala & Kolacny Brothers neemt indierockklassiekers en indiesongs en herwerkt deze tot elegische hymnes met adembenemende effecten - met de piano als enige begeleiding van de stemmen. Af en toe gebruiken ze ook drummachines, sequencers en synthesizers, en ze treden ook wel eens op met een volledige rockband. Op het repertoire van Scala staan versies van ‘Use Somebody’ (Kings of Leon), ‘Everlong’ (Foo Fighters), ‘Smells Like Teen Spirit’ (Nirvana), ‘Champagne Supernova’ (Oasis), ‘With or Without You’ (U2), ‘Nothing Else Matters’ (Metallica) en vele andere covers en eigen nummers. Hun cover van het nummer ‘Creep’ van Radiohead werd gebruikt voor de film The Social Network (over Mark Zuckerberg en het begin van Facebook). Al voor Hollywood bij de broers Kolacny kwam aankloppen, was de muziek van Scala reeds de Britse en Amerikaanse televisie- en concertwereld binnengedrongen. De concertlo-

102 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

© Alex Vanhee

‘Het wordt een mooi optreden op een unieke plaats!’ caties van Scala variëren van kerken tot rockzalen, voor een duizendtal fans tot grote optredens en muziekfestivals. Zo traden ze in Duitsland op voor 50.000 toeschouwers en voor 40.000 concertgangers in Québec, in Rusland en in Japan. Scala speelt in uitverkochte zalen wereldwijd en toch kiezen de twee broers Kolacny ervoor om hun gloednieuwe cd in avant-première voor te stellen in een tent op het strand in KnokkeHeist. We spreken met de twee broers pal tussen de zeilen van de catamarans op Anemos Beach, net naast de locatie waar ze midden augustus een weekend zullen optreden. Stijn en Steven, jullie konden wereldwijd kiezen uit toplocaties voor de première van jullie nieuwe cd, waarom hier? ‘Wij zijn echte Vlamingen. We hebben het niet in ons om naast onze schoenen te lopen. We wilden de première niet in London of in Berlijn, maar hier in België. De uitnodiging van de gemeente Knokke-Heist om de première op het strand te laten plaatsvinden, straalde ambitie uit. Wat we hier gaan verwezenlijken is iets nieuws, iets speciaals. We spelen op het strand,

maar niet in een normale tent. Er komt een theatersetting op het strand, uniek en stijlvol en helemaal voor ons gecreëerd.’ ‘Een Scala-show is meer dan alleen ‘nummers zingen’ of een hoogstaande koorzang. Het is een dynamisch, multimediaal gebeuren met een mobiele lichtshow, een indrukwekkende videoshow en zangeressen die live rond het publiek bewegen. ‘Scala on the Beach’ wordt een mooi optreden op een unieke plaats en het zal voor onze fans een reden zijn om de zee over te steken!’ ‘We combineren al lang het spelen van covers met eigen nummers. Nu hebben we een nieuwe cd gemaakt, Black Moon, voor het eerst met integraal eigen nummers. Die komen we in avantpremière in Knokke-Heist voorstellen. De meeste nummers van de cd zijn al eens live op een podium gebracht. Met het publiek als eerlijkste barometer hebben wij bij het samenstellen van de cd die nummers gekozen en uitgewerkt die tijdens onze concerten het meest reactie kregen. Eén nummer is er pas op het allerlaatste moment bijgekomen.’


Vertel. ‘Onze producer Koen Buyse is bevriend met Regi. Little Angel is helemaal opgedragen aan Regi’s pasgeboren dochtertje Ellie Martha.’ ‘Ons optreden wordt ook meer dan de alleen de nieuwe cd. We gaan nummers uit Black Moon combineren met de grotere Scala hits. Aansluitend vertrekken we vanaf 25 september op tournee voor een reeks van vijftig Black Moon concerten doorheen Vlaanderen. Tot januari zal de cd trouwens enkel in het concertcircuit te verkrijgen zijn, niet in de handel en ook niet op iTunes.’ Na al die optredens in het buitenland zullen jullie nu thuis in eigen bed kunnen slapen. Stijn: ‘Mijn dochter is drie jaar en is al in dertien landen geweest, maar nu blijven we inderdaad een paar maanden thuis. We duiken hier ook de studio in om nieuwe nummers op te nemen. We kijken overigens erg uit naar ‘Scala on the Beach.’ Met drie keer duizend zitplaatsen wordt het een potig theater op het strand, maar wij gaan voor drie keer een full house. We hopen de mensen te kunnen verleiden!’

KNOKKE

ACTUEEL

Ook op tablet artsm & phone beschikbaar!

www.scalachoir.com

Praktisch TICKETS (genummerde zitplaatsen) voor Scala in Knokke-Heist op 15-16-17 augustus zijn te bestellen via cc.ticket@knokke-heist.be. Regular tickets: 49 euro VIP tickets: 185 euro. In de VIP zit een meet & greet inbegrepen en een kijkje achter de schermen tijdens de repetities.

Scala on the Beach is een organisatie van het Cultuurcentrum Knokke-Heist. Eén avond gaat de opbrengst naar de vzw Krekenland in Assenede die voor zijn werking geen beroep kan doen op subsidies.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 103


Event 17 & 18 augustus 2013

104 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE

Mo毛t Cup 2013


MOËT & CHANDON

staat sinds jaar en dag symbool voor uitzonderlijke momenten, luxe, verfijning & plezier! Een uniek weekend lang zullen de deelnemers het in twee categorieën tegen elkaar opnemen in deze nobele sport:  Een regatta tegen de klok voor amateurs, waarbij de deelnemers een specifieke afstand moeten afleggen aangegeven door boeien. Het gekozen parcours en de laveertechniek worden beslissende factoren voor wie de trofee wil binnenhalen!  Een klassieke professionele regatta in twee of drie rondes, naargelang de weersomstandigheden. Perfect overstag gaan, de windrichting nauwgezet lezen en snelle reactietijden zijn de bepalende factoren voor wie tot winnaar wil gekroond worden in deze categorie.

Het champagnehuis sponsort actief prestigieuze zeilevenementen en -wedstrijden die over de hele wereld worden gevolgd. Moët & Chandon heeft een zwak voor unieke boten en steunt en sponsort gepassioneerde zeilers. Net als de eeuwig sprankelende bubbels van Moët & Chandon belichaamt de zeilsport diepgaande knowhow, de beheersing van de natuur door de mens, de confrontatie van sporters met de natuurelementen en dat unieke moment wanneer het leven van elke dag een legendarische ervaring wordt.

© Rob Warde (Foto bij titel. Bron: Flickr)

Een prestigieuze race verdient een al even prestigieus kader – menselijk en kostbaar tegelijkertijd. Voor de Moët Cup 2013, die plaatsvindt op 17 en 18 augustus, werd dan ook gekozen voor badstad Knokke-Het Zoute, een geliefkoosde plek voor watersporters die houden van intense ervaringen. In de Moët-lounge, die gedurende dit tweedaagse, adembenemende spektakel op het strand wordt opgetrokken, kunnen de deelnemers en hun begeleiders genieten van een onvergetelijk moment. Of nu u een professionele of een amateurskipper bent, iedereen kan zich inschrijven om deel te nemen aan deze regatta.

Na afloop van de wedstrijd ontvangt de winnaar van de categorie ‘professionals’ een prijs van € 600 en een magnumfles Moët & Chandon met de logo’s van de regatta. De winnaar van de categorie ‘amateurs’ ontvangt een Moët & Chandon-trofee en een magnumfles champagne.

De regatta is toegankelijk voor alle deelnemers die over een catamaran beschikken. De inschrijvingskosten voor een boot met een bemanning van twee personen bedragen € 75 voor professionals en € 50 voor amateurs, en omvatten de toegang tot het evenement gedurende beide wedstrijddagen, toegang tot de Moet-lounge en een fles Moët & Chandon-champagne. De toegangstickets voor supporters kosten € 20 en zijn goed voor één dag toegang tot de Moët-lounge (17 of 18 augustus) en twee glazen Moët & Chandon.

INFO, REGLEMENT & INSCHRIJVINGEN www.moetcup.be (beperkt aantal plaatsen) of via e-mail: info@moetcup.be. Tan Dem Press Communication linda.masson@tan-dem.be & catherine.nolens@tan-dem.be - T +32 2 347 28 85 LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 105


door Tomas Marques, fotografie: Johan Van Droogenbroeck

Event: Kings of Golf by Optima

BELGISCHE GOLFTROTS

2 2013

9 septem ber

NICOLAS COLSAERTS speelt voor eigen publiek Nieuw evenement Royal Zoute Golf Club: Kings of Golf by Optima op 29 september 2013

‘Ik krijg niet vaak de kans om in België voor eigen publiek te spelen.’ Kings of Golf by Optima is het nieuwe exhibitie golftoernooi dat voor de allereerste keer zal plaatsvinden op zondag 29 september in de Royal Zoute Golf Club en dit in aanwezigheid van onze beste Belgische golfer, Nicolas Colsaerts. Naast ‘The Belgian Bomber’ Colsaerts nemen Sam Torrance en Sergio García, twee Europese golfvedettes, deel aan het eendaags exhibitietoernooi voor het goede doel.

Nicolas Colsaerts speelt voor de ‘Mucovereniging’ (meer info: www.muco.be) en Sam Torrance neemt het op voor ‘Missing Children Europe’ (meer info: www.missingchildreneurope.eu), terwijl Sergio García zal spelen voor ‘Belgian Kids Fund’ (meer info: www.belgiankidsfund.be).

Tickets voor Kings of Golf by Optima zijn verkrijgbaar via de website www.kingsofgolf.be of via de Facebook fanpagina ‘kingsofgolf.’

De prijs voor een ticket bedraagt 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen jonger dan 16 jaar.

LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 107


People of Style

door Caroline Moens

Niet alleen mannen achter het stuur in de Zoute Grand Prix 2013: Nathalie rijdt met een oldtimer Ferrari

ZOUTE GRAND PRIX Op zoek naar een speciaal artistiek geschenk?

De jaarlijkse Zoute Grand Prix is geen exclusieve mannenzaak, ook vrouwen nemen deel aan deze rally voor oldtimers op 10-13 oktober 2013. Zo ook Nathalie Baeten, een interessante dame met vele facetten en een voorliefde voor Knokke. Ideaal dus voor een gesprek met Knokke Actueel. Nathalie is de trotse mama van twee dochters, Chloé (9 jaar) en Alysée (6 jaar), geeft kunstadvies en heeft een passie voor oude, glimmende bolides.

Wat zijn jou favoriete kunstwerken? ‘Om je een idee te geven, bijvoorbeeld in de inkomhal van onze orangerie, waar ik tevens mijn klanten ontvang, staat een kip in carrara-marmer van Koen Vanmechelen. Hij heeft dit werk ontworpen voor de Biënnale van Venetië. Ook in de eetkamer zie je kunst van Koen Vanmechelen. In mijn bureau staan er kunstwerken van Wim Delvoye, waaronder varkenshuiden, een opgezet varken en parende herten in brons en zilver.’

Nathalie Baeten is de echtgenote van Marc Coucke (medeoprichter en CEO van Omega Pharma) en deelt met hem de liefde voor kunst. Op haar visitekaartje prijkt mysterieus ‘Magistrale Kunstbereidingen’, een knipoog naar haar farmaverleden. ‘Ik heb zes jaar lang lang als apothekeres gewerkt en ben dan thuis gebleven om voor onze twee dochters te zorgen. In de apothekerswereld is een ‘magistrale bereiding’ een preparaat dat je maakt voor één welbepaalde patiënt. Zo zoek ik nu kunstwerken op maat van elke klant’, vertelt ze. Nathalie’s voorliefde voor kunst komt van haar grootvader, directeur aan de Kunstacademie van Eeklo.

Gebeurt het dat je rechtstreeks werkt met de kunstenaar? ‘Ik kan vaak rechtstreeks werken met de kunstenaar. Dat is handig vooral wanneer ik gericht op zoek ben naar kunst en tegelijkertijd is het ook heel exclusief. Zo maken bijvoorbeeld Kamagurka en Tacha werken op maat voor mij, met de gewenste kleuren, thema’s en in het passende formaat. Geregeld word ik gecontacteerd door mensen die een speciaal artistiek geschenk zoeken voor een verjaardag, een kinderkamer, een jubileum … Voor andere klanten ga ik gericht op zoek naar bestaande kunstwerken. Bij de inrichting van ons eigen appartement in Knokke heb ik ondervonden wat een ongelofelijke meerwaarde kunst aan een interieur kan bieden.’

Hoe adviseer je klanten bij een kunstaankoop? ‘Het is zo dat de mensen mij bij hen thuis uitnodigen. Ze tonen me de plek waar ze het kunstwerk willen hebben en na grondig overleg wordt een budget opgesteld. Mijn volgende stap is dan het zoeken naar gepaste kunstwerken waaruit de klanten hun keuze kunnen maken.’

108 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL 路 109


Nathalie, hoe is je voorliefde voor Knokke, jullie tweede verblijfplaats, ontstaan? ‘Als kind ging ik met mijn ouders en twee zussen altijd naar Knokke tijdens de maand augustus en de vele schoolvakanties. Ik heb daar fantastische jeugdherinneringen aan overgehouden. Ik vind Knokke zeer proper en veilig met mooie verzorgde stranden, prachtige winkels (die open zijn op zondag!) en met vele gezellige restaurantjes. Het is hier leuk voor de kindjes, ze spelen golf, rijden er paard en tennissen. Ikzelf loop supergraag in het Zwin. Daar kan ik echt van ontspannen. Knokke is inderdaad onze tweede thuis geworden.’

Je neemt deel aan de Knokke Zoute Rally vanwaar die interesse? ‘We hebben vrienden die zeer gepassioneerd zijn door oldtimers en automatisch pik je daar zaken van op en ga je al eens kijken. Mijn vriendin Siska Despiegelaere had destijds het idee mee te doen aan de Zoute Rally. Dus: zo gezegd, zo gedaan! Wij doen al mee vanaf de start. Het eerste jaar waren we het enige vrouwelijke duo en vanaf dan was ik echt in de ban.’ Zijn er nog andere rally’s waar je aan deelneemt of wenst deel te nemen? ‘Tot nu toe heb ik enkel nog maar de Zoute Rally, inmiddels reeds drie keer, gereden. Ook nu zullen Siska en ik weer van de partij zijn. Ik zou in de toekomst graag deelnemen aan de ‘Mille Miglia’, naar verluidt de mooiste rally die er bestaat.’ Wat maakt de Zoute Rally zo speciaal voor je? ‘De sfeer tijdens de Zoute Rally vind ik echt zalig. Het is ook prachtig als je al die oldtimers ziet rijden en alle deelnemers zijn bijzonder vriendelijk. Door de vele activiteiten tijdens deze happening leer je ook iedereen goed kennen, dit in een ongedwongen sfeer. Superleuk zijn ook de prachtige, unieke locaties op het parcours en de plaatsen waar er ‘s middags wordt geluncht. Zo hebben we de eer gehad te lunchen in het houtbedrijf Vandecasteele tussen het opgestapelde hout, in de jeneverstokerij Filliers (in combinatie met een bedrijfsbezoek) en bij Dion Arabians tussen de Arabische volbloeden. Ook bij de Persgroep waren we te gast. Van originaliteit gesproken!’

110 · KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


Is deelname puur plezier of is er ook het competiegevoel? ‘In feite is het pure ontspanning. Mijn vriendin en ik doen mee voor de sfeer en de schoonheid van de omgeving rond Knokke. Onze mannen rijden ook samen, maar zij doen mee om te winnen.’ (lacht) Met welke oldtimer gaan jullie dit jaar deelnemen? ‘Een Ferrari 275 GTB van 1965. Na de finish heb ik altijd hetzelfde gevoel van gelukzaligheid. Het is echt een topweekend dat ik voor geen geld van de wereld wil missen!’ Een laatste toch niet onbelangrijke vraag, wat zijn hier jou favoriete adresjes? ‘Fine Classics, hier kan je de mooiste, meest exclusieve oldtimers kopen en je wordt geholpen door een zeer gepassioneerde zaakvoerder die zelf ook rally’s rijdt. Amica en Marie-Claire: hier shop ik graag en vaak! Bij Ironie hebben ze prachtige schoenen!’ ‘Noordzeestrand is zeker een aanrader. Ik kom hier al meer dan twaalf jaar, zeer kindvriendelijk, proper, een lieve eigenaar die je telkens hartelijk verwelkomt en je kan er lekkere broodjes, verse fruitslaatjes nuttigen en gezonde vruchtensapjes drinken. Voorts ga ik graag lunchen in Le Coup Vert, heel gezellig en je komt er altijd wel iemand tegen. Ook in de Rubens komen we graag lunchen met onze dochters. La Terrasse Du Zoute is ideaal voor een koffietje, pannenkoeken, maar je kan er ook héél gezellig aperitieven.’ ‘Restaurant Jardin : een zeer lekker, gezellig restaurant en de baas en bazin zijn zeer gastvrij. Coiffure Laurence in de Duindistelstraat is een supervriendelijke vrouw die alles doet om het haar klanten zo aangenaam mogelijk te maken. Charl’s: een mooi en ‘cosy’ restaurant en tevens kindvriendelijk. En bij Zushi hebben ze de allerbeste sushi, alles vers ter plaatse gemaakt!’

Meer info over Nathalie’s ‘Magistrale Kunstbereidingen’: nathaliebaeten@hotmail.com. www.zoutegrandprix.be LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 111


zoutegrandprix.be


Fotografie door Eventattitude/F.Blaise-J.Mahiels-R.de Borman

Event 10-13 oktober 2013

ZOUTE GRAND PRIX programma

ZOUTE TOP MARQUES® Donderdag 10 t/m zondag 13 oktober 2013 Kustlaan – Albertplein Het Zoute 13 podia met de nieuwste modellen van 13 premium automerken

ZOUTE RALLY®

ZOUTE SALE® by Bonhams 1793 Donderdag 10 oktober 2013 10:00 – 17:00

Expositie - te veilen wagens @ Albertplein

Donderdag 10 oktober 2013

Vrijdag 11 oktober 2013

09:00 – 17:00 17:00 – 19:00

10:00 – 18:00 18:00 – 21:00

19:00 – 22:30

Technische controle @ Zeedijk – Albertplein Preview cocktail ZOUTE SALE® by Bonhams 1793 @ VIP tent Albertplein, enkel op uitnodiging ASL Barbecue @ Riverwoods Beach Club (Zeedijk Het Zoute), enkel op uitnodiging

Vrijdag 11 oktober 2013 07:30 – 10:00

08:30 – 11:00 15:00 – 18:00 16:00 – 18:00 16:00 – 19:00

20:00 – 23:30 23:30

Ontbijt aangeboden door Bank Degroof @ ZOUTE DRIVERS CLUB® by RR Interior (Zeedijk – Albertplein Het Zoute) enkel op uitnodiging Start ZOUTE RALLY® @Albertplein (Zeedijk Het Zoute) The FLYING ¼ MILE® @ Graaf d’Ursellaan Heist Aankomst ZOUTE RALLY® @ Albertplein (Kustlaan Het Zoute) Filliers & Fever Tree Cocktail @ ZOUTE DRIVERS CLUB® by RR Interior (Zeedijk Het Zoute) enkel op uitnodiging Dinner @ Knokke-Out (Bronlaan Het Zoute) enkel op uitnodiging ZOUTE GRAND PRIX® PARTY @ Knokke-Out voor friends & guests

ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® Zondag 13 oktober 2013

Royal Zoute Golf Club enkel op uitnodiging 08:30 – 09:30 Aankomst wagens & ontbijt 09:30 – 12:30 Preview & jurering wagens 12:30 – 16:00 Lunch & prijsuitreiking @ VIP tent Fairway 1 16:00 – 17:00 Voorstelling wagens

ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® @Podium VIP tent Albertplein vrij voor publiek

ZOUTE GT TOUR® Zondag 13 oktober 2013 08:30 – 10:00

Zaterdag 12 oktober 2013 07:30 – 10:00

08:30 – 11:00 16:00 – 18:30 15:00 – 19:00 19:30 – 01:30

Ontbijt aangeboden door Zoute Events @ ZOUTE DRIVERS CLUB® by RR Interior (Zeedijk – Albertplein Het Zoute) enkel op uitnodiging Start ZOUTE RALLY® @ Albertplein (Zeedijk Het Zoute) Aankomst ZOUTE RALLY® @ Podium VIP tent Albertplein VIP receptie @ VIP tent Alberplein enkel op uitnodiging Gala Dinner @ Royal Zoute Golf Club enkel op uitnodiging

Expositie - te veilen wagens @ Albertplein Veiling wagens

10:00 – 11:15 11:30 – 12.30 12:00 – 12:45 12:45 – 13:30 13:30 – 16:00 16:00 - 17:00

Onthaal & ontbijt aangeboden door ASL @ Kortrijk-Wevelgem Airport enkel op uitnodiging Start ZOUTE GT TOUR® Ballade met roadbook naar Knokke-Heist Hergroepering & receptie door Agence Dirk Willemyns @ Hotel La Reserve Parade onder politiebegeleiding door Het Zoute Receptie & lunch @ VIP tent Albertplein enkel op uitnodiging Presentatie wagens ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE® @Podium VIP tent Albertplein

zoutegrandprix.be LIFESTYLE KNOKKE ACTUEEL · 113


Fotografie door Eventattitude/F.Blaise-J.Mahiels-R.de Borman

114 路 KNOKKE ACTUEEL LIFESTYLE


KNOKKE Immo Bouwen Verbouwen Interieur Outdoor

ACTUEEL

‘Change is the only constant’

Luc Declercq

VAN AUTODESIGN NAAR ARCHITECTUUR & OMGEKEERD

RR

READY FOR THE NEXT LEVEL

Real Estate • € 4,95 •

N° 16 · AUGUSTUS · DECEMBER


ELIZABETLAAN 223 - 8300 KNOKKE-HEIST - T. 050 62 19 20 - F. 050 61 40 85 - IMMO@IMMO-CAUWE.BE

HET ZOUTE

HET ZOUTE

Res.Palace. Hoekappartement op Zeedijk, tussen Lichttoren en Albertplein. Hall met vestiaire en toilet, superliving met panoramisch uitzicht over zee en strand. Afzonderlijke keuken, 3 slaapkamers, waarvan 1 met terras, badkamer en berging. Gemeenschappelijke fietsenberging en private kelder. Gesloten garage in het gebouw te koop Ref. A724

La Paquerette. Charmante 3 gevelwoning langs een pad in het hart van Het Zoute, tussen de aproach golf en de Kustlaan, op 100m van de zeedijk. Goed georiënteerde tuin met terras. Garagebox met extra parkeerplaats er voor. Grote kelderberging. Momenteel zijn er 3 slaapkamers, mits enige verbouwing zijn er 4 slaapkamers mogelijk. De woning is in goede staat, maar aan modernisering toe. ref. V701.

EPC: 383 kWh/m² UC: 1260896

EPC: 480 kWh/m² UC: 1011404

DUINBERGEN

DUINBERGEN

Res.Pauwels. Schitterend gerenoveerd appartement met prachtig zeezicht. Appartement bestaande uit de inkom met vestiaire en toilet, ruime woonkamer met massief parket uitgevend op het terras met een uitgestrekt zeezicht, ingerichte keuken met alle comfort, drie volwaardige slaapkamers, badkamer met jacuzzibad, 2 douchekamers. Ruime privatieve kelder in het gebouw. Ref. A041

Res. Spinnaker. Zeer mooi zonnig appartement in smaakvolle residentie, gelegen op een boogscheut van de Zeedijk en het strand en met zijdelings zicht op de sfeervolle zeilclub “RBSC” te Duinbergen. Appartement bestaande uit inkomhal, apart toilet, vestiaire, halfopen keuken met alle toestellen, ruime living met veel zonlicht en zicht op zee, twee slaapkamers, badkamer en douchekamer. Mooi terras met zicht op het strand en de zee. Privatieve kelder en een staanplaats in het gebouw inbegrepen. Ref. A052

EPC: 99 kWh/m² UC: 1374366

EPC: 147 kWh/m² UC: 1269689

HEIST

HEIST

Kerkstraat 48. Nieuwbouwproject in het centrum van Heist, op 100 meter van de zeedijk. Gelijkvloersappartement met 1 of 2 slaapkamers en tuintje. Zuid-georiënteerde type-appartementen met 2 slaapkamers en terras. Duplexen met doorlopende woonkamer, zuidgericht ruim terras en 2 slaapkamers. Teken nu in aan startprijzen buiten concurrentie. Vanaf 175.000,- euro. Ref. P206.

Res. Ivoren Toren. Prachtig gerenoveerd luxeappartement met panoramisch zicht op de zeedijk. Het appartement bestaat uit een ruime living (40m²), volledig geïnstalleerde open keuken, berging met apart toilet, badkamer met ligbad, douchekamer, 2 ruime slaapkamers en 1 ‘Master Bedroom’, met zicht op het natuurreservaat. Beschikt over een privatieve kelderberging. Ref A463. EPC: 234 kWh/m² UC: 1247999

ZEEBRUGGE

SINT-KRUIS (BRUGGE)

Res. Eagle. 2-slaapkamerappartement met brede gevel gelegen op de Rederskaai te Zeebrugge. Dit appartement kent geen gelijken aan de jachthaven! Wijds uitzicht van op zijn zuidgericht terras, een living met een zee aan ruimte, kwaliteitsvolle keuken met keukeneiland. Zo biedt het appartement ook 2 ruime slaapkamers, badkamer met bad en douche en grote berging. Garagebox verkrijgbaar aan 37.000 euro. Ref. A519

Riante, volledig gerenoveerde villa gelegen in bosrijke omgeving te Sint-Kruis. Deze witte villa bevindt zich op 1000 m² langs een rustige groene dreef. Zuidgericht living uitgevend op het terras en een pracht van een tuin, een keuken waar je niets te kort komt, een majestueuze inkomhall die leidt naar zijn 5 slaapkamers op de bovenste verdieping. Verder beschikt men nog over een badkamer met bad en douche, gastentoilet, bijkeuken/berging en een grote woonzolder. De volledige villa is afgewerkt met hoogwaardige materialen en voorzien van een alarminstallatie. Ref.V531 V

EPC: 187 kWh/m² UC:1049337

ONZE KANTOREN Knokke (hoofdzetel) Elizabetlaan 223 8300 Knokke-Heist T. 050 62 19 20 F. 050 61 40 85 immo@immo-cauwe.be

Het Zoute Zeedijk (Het Zoute) 816 8300 Knokke-Heist T. 050 61 23 73 F. 050 60 72 44 hetzoute@immo-cauwe.be

Heist Zeedijk 273 8300 Knokke-Heist T. 050 51 07 01 F. 050 51 58 01 heist@immo-cauwe.be

www.immo-cauwe.be

Zeebrugge Rederskaai 36 8380 Zeebrugge T. 050 51 84 20 F. 050 54 70 02 zeebrugge@immo-cauwe.be


Voorwoord ‘Genieten en plannen maken voor het najaar’ Het zomert in Knokke-Heist! Alle weerpessimisten ten spijt genieten we van een ouderwetse zomer met lange warme dagen en avonden die uitnodigen om buiten of bij het open raam te zitten met een koel drankje, aangenaam gezelschap of een goed boek. Wie vakantie heeft, kiest uit de brede waaier aan mogelijkheden die onze gemeente te bieden heeft en wie in de toeristische sector werkt, is blij met de extra drukte.

We stellen vast dat de economie in alle domeinen weer aantrekt en dat is een goede zaak! Zo is het aantal bouwaanvragen met 25% gestegen. Maar tijdens het hoogseizoen denken we aan de rust van onze inwoners en bezoekers en dus liggen alle bouwwerven in de toeristische zone stil tot september. Het schepencollege blijft intussen verder werken aan een veilige en omgevingsvriendelijke ontsluiting van onze gemeente. Over een paar maanden starten de werken aan de A11, de nieuwe autosnelweg die de N31 ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge zal verbinden met de N49 in Westkapelle.

Wij zijn bijzonder fier op dit prachtige project, waar ook de nieuwe verkaveling stilaan vorm krijgt. De eerste bouwvergunningen zijn al afgeleverd! Ook de plannen voor het golfterrein zijn in een vergevorderd stadium. Vergeet niet dat het Cirque du Soleil nog tot 18 augustus zijn tenten opgeslagen heeft op de site van Duinenwater! Ik had het voorrecht de première bij te wonen en ik ben zo onder de indruk van dit uitzonderlijke spektakel dat ik zeker een tweede keer ga kijken! Misschien kijkt u dan ook ademloos toe!

Van harte een zalige zomer! We hebben ons enorm ingezet om het polderlandschap te vrijwaren. Waar er overlast zou kunnen zijn, wordt gebruik gemaakt van geluidswerende maatregelen. Zo wordt de A11 ter hoogte van de Oostkerkestraat en de Dudzelestraat over een afstand van 250 m ondertunneld en kan de landbouwactiviteit erboven gewoon doorgaan.

Kris Demeyere Schepen van Stedenbouw, Landbouw en Waterbeheersing

Aan het kruispunt met de N49 ter hoogte van Westkapelle komt er een spectaculaire rotonde die het lokaal verkeer scheidt van het doorgaand verkeer. Meer over de A11 leest u op de volgende pagina’s. Wie bij deze warmte graag wat verkoeling zoekt en een keertje niet naar het strand wil gaan, vindt alle watersportgenoegens in Duinenwater. In ons uniek complex is zwempret verzekerd voor klein en groot! De watersportfans genieten in Lakeside Paradise van de elektrische kabelbaan voor waterski, wakeboard en ander surfplezier, terwijl de beginnende zeilers en surfers in een veilige omgeving kunnen oefenen.

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 3


Project A11

4 路 KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


PROJECT A11

INDICATIEVE PLANNING

De A11 is één van de zes missing links (ontbrekende schakels in het Vlaamse weggennet). • Deze nieuw aan te leggen autosnelweg heeft een lengte van 12 kilometer en heeft 2 x 2 rijstroken, een middenberm en pechstroken. • De A11 moet de verkeersaders N31 (ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge) en de N49 (ter hoogte van Westkapelle) met elkaar verbinden.

EIND 2013: verplaatsen nutsleidingen BEGIN 2014: start van de werken: • tot eind 2015: werken aansluitingscomplex Blauwe Toren. TOT BEGIN 2017: • werken aansluitingscomplex N31 • werken aansluitingscomplex N49 TOT ZOMER 2017: • werken viaduct Boudewijnkanaal • werken havenrandweg • werken aansluitingscomplex haven Zeebrugge • werken tunnelzone N376 & N374 BEGIN LENTE 2015 TOT ZOMER 2017: • werken rotonde Natiënlaan – Dudzelestraat ZOMER VAN 2017: einde van de werken

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 5


EDITO

door Stefanie Siau

In Knokke is het zoet wonen! De eerste editie van Knokke Actueel met een aparte vastgoedsectie was een succes en smaakte naar meer. Knokke Actueel houdt u dan ook graag op de hoogte van het vastgoedaanbod en alle nieuwe en exclusieve bouwprojecten in Knokke-Heist. In dit deel van het magazine staat Real Estate centraal en informeren we u over bouwen en verbouwen, immobiliën, interieur en outdoor. In deze nieuwe editie leest u twee interviews met twee bijzondere Knokkenaren die letterlijk ‘vorm’ geven aan de Knokse omgeving: architect Luc Declercq en designer Lieven Musschoot. Voorts stelt Sylvie Ruebens haar nieuwe designzaak RR apart op de Lippenslaan voor. Een ‘apart’ en budgetvriendelijk concept voor de inrichting van kleinere ruimtes zoals appartementen en dit in vier hoogwaardige designstijlen die naar steden zijn genoemd: Zürich, Parijs, Brugge en Stockholm.

‘In Knokke heerst er altijd een beetje vakantie!’ De meest voordelige advertentietarieven: info@knokkeactueel.be T 0488/ 345 105

Facebook

App Knokke Actueel

COLOFON Vierde jaargang, nummer 16 augustus-december 2013

6 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Knokke Actueel brengt ook een bezoek aan Ferlin Interieur, waar het vakmanschap van vader op zoon wordt doorgegeven. Ontwerpen en produceren van vast meubilair is de grote specialiteit van het bedrijf. Vijftien medewerkers brengen elk interieurproject tot een goed einde. Knokke blijft onbedreigd de duurste kustgemeente van het land, zo blijkt uit het jaarlijkse vastgoedonderzoek van het maandblad Trends. Toch daalde in 2012 het aantal vastgoedtransacties: bij de appartementen bleef de schade beperkt (van 944 naar 883 transacties), maar op de kleinere villamarkt was er een terugval van 30 procent. Hoewel, het jaar 2011 was met 152 transacties eigenlijk een uitzonderlijk goed jaar voor de Knokse villamarkt.

nieuw bloed dreigt te missen. De Knokse vastgoedmarkt wordt duidelijk ondersteund door ‘oud geld’ en een toenemend aantal kopers uit medische beroepen. Knokke staat alvast synoniem voor waardebehoud, want verkopers hier zijn zelden gehaast en verlagen hun prijs niet. Waarom zou je hier immers weggaan? Knokke heeft een moeilijk te evenaren levenskwaliteit en er heerst hier toch altijd beetje vakantie!

Stefanie Siau, Verantwoordelijke Real Estate Knokke Actueel / Heist Actueel

Inmiddels heeft Knokke qua vastgoed een goed eerste halfjaar achter de rug. Opvallend: rijke, oudere kopers blijven investeren, maar de jongere generatie heeft het veel moeilijker om een tweede verblijf in Knokke te verwerven. Nieuwe fiscale maatregelen treffen vooral jonge kopers van een tweede verblijf: dertigers en veertigers, zodat Knokke een injectie met

Algemene leiding Stefanie Siau

Eindredactie Magenta Uitgeverij

Redactie Annick Reynders Stefanie Siau Christel Bedert Jo-Lynn Byl Magda Knop Veronique Vermeersch Angelique Vindevogel

Vormgeving & Lay-out www.bad.be

Foto’s Anne-Marie Maertens Didier Van Dooren

Druk Goekint Graphics Info & commercieel Stefanie Siau T 0485 / 37 60 05 stefanie@knokkeactueel.be Verantwoordelijke uitgever Annick Reynders VOF Knokke Actueel 8301 Knokke-Heist

Cover Bureau van toerisme Knokke door Luc Declercq www.knokkeactueel.be Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Knokke Actueel wordt met de grootste zorg samengesteld. Niettemin is het niet uitgesloten dat de geboden informatie door tijdsverloop en/of ander oorzaken minder juist of volledig is. De uitgever, de auteurs van de artikelen en adverteerders zijn hiervoor niet aansprakelijk. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit magazine.


Inhoud

94 30

56 14 62 23

8 Voorwoord Edito Colofon

3 6 6

Project A11

4

Home decor RR Apart

Real Estate 14

History of a hotel Memlinc Palace Hotel

23

Ferlin Goesting in Knokke-Heist

Column Sigaren voor iedereen

People of Style Luc Declercq Lieven Musschoot

8 30

38 48

58

Publisher note Nieuwe fiscale maatregelen

44

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL 路 7


People of style

door Angelique Vindevogel

Van autodesign naar architectuur en omgekeerd:

EEN GESPREK MET DE KNOKSE ARCHITECT

LUC DECLERCQ ‘Een mini-grootstad die alles biedt wat je kan dromen!’ Voor wie interesse heeft in architectuur én in Knokke is Luc Declercq zeker geen nobele onbekende. Langs de kustlijn van De Panne tot Knokke vind je immers tal van architecturale pareltjes van zijn hand. Luc Declercq leidt het architectenbureau EL architects en ontpopt zich tot vurig ambassadeur en pleitbezorger van onze mooie badstad. Architect Luc Declercq ontvangt ons aan het ontbijt in zijn woning van waaruit we een schitterend zicht hebben op het groene landschap. Hij voelt zich bijzonder goed thuis in Knokke. Voor Luc Declercq is Knokke niet zomaar de zoveelste badstad.

8 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


‘In Knokke gaan toerisme en dagelijks verblijf hand in hand en dit het hele jaar door. Zelfs met de pieken van Pasen en 15 augustus is Knokke perfect leefbaar voor alle inwoners en toeristen. Dat kan van de meeste nationale en internationale badsteden niet worden gezegd. Tijdens het laagseizoen wekken ze ook een desolate indruk. Knokke staat daar dan ook niet tussen, maar erboven!’

Wonen en werken in Knokke is voor u dan een bewuste keuze? ‘Ik woon in Knokke en werk vanuit deze stad uit volle overtuiging! Wij zijn hier vijftien jaar geleden neergestreken en ik wil hier het liefst nooit meer weg. Ook voor de kinderen is Knokke echt hun thuis. Ze gaan hier naar school, hebben hier hun vrienden ... Knokke biedt ook alles wat men zich kan dromen. Het is een mini-grootstad aan zee met een heel specifieke sfeer.’

Finis Terrae

Weet u nog hoe het allemaal voor u begon in Knokke? ‘Mijn allereerste project in Knokke was het ontwerp van hotel/appartementen tegenover hotel Pauwels, uitkijkend op de minigolf. Dat is ondertussen reeds zo’n twintig jaar én talrijke andere realisaties in Knokke - geleden.’

Finis Terrae en het Toerismegebouw zijn realisaties van uw kantoor. ‘Finis Terrae is inderdaad een mooi project, maar niet enkel door de architectuur op zich. Eerst en vooral situeert het zich zoals de naam al doet vermoeden aan het ‘eind van de wereld’, meer bepaald aan het Zwin en de Zwinbosjes. Het zicht vanuit de appartementen is ronduit schitterend. Oorspronkelijk waren er 48 appartementen getekend, maar door samenvoeging zijn het er uiteindelijk 36 geworden. De twee gebouwen zijn ondergronds met elkaar verbonden door een zwembad.

Toerisme

‘Het kantoor Toerisme aan het Lichttorenplein is dan weer een mooi voorbeeld van hoe een gebouw een tweede leven kan krijgen in een nieuwe vorm. We hebben de oude toren die een hele tijd geleden afgebroken werd opnieuw opgebouwd en er een glazen uitbouw aan toegevoegd. Het gebouw staat er nu sinds een zestal jaar en we krijgen er positieve reacties op, zowel van de werknemers als van de bezoekers. Het is dan ook heel toegankelijk en licht. Voor het roze plein en de fontein werd nauw samengewerkt met kunstenaar Gert Verhoeven.’ La Reserve

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 9


Welke projecten in Knokke krijgen momenteel uw aandacht? ‘Een recent project, bij iedereen bekend, is natuurlijk La Réserve. In 2014 starten we met fase 2, waarbij de nadruk zal gelegd worden op de bijkomende diensten voor de bewoners zoals ruimtes voor een zwembad en fitness, conciërgediensten, enz ... Het mooie is dat dit het enige appartementencomplex in Knokke is waar een dergelijk concept achter zit, en waarvan de buitenruimte maar liefst twintig procent van de binnenruimte bedraagt. De zonnige terrassen op de zuidkant zijn dan ook fenomenaal. Deze zomer zullen we het concept van fase 2 introduceren.’ Hotel La Reserve prijkt statig tussen fase 1 en het te bouwen fase 2 van de appartementen. De gevel met zijn prachtige natuursteen en grote glaspartijen geven het gebouw een exclusief cachet. Met het interieur van het hotel heb ik evenwel niet te maken. Op de zeedijk bouwen we momenteel ook diverse nieuwe gebouwen, steeds in een strakke moderne stijl in natuursteen met grote glaspartijen.

‘Voorts lopen er ook verschillende projecten in Ramskapelle, Duinbergen, Heist en verkaveling Valkenerf aan Lakeside Paradise.’ Er zijn ondertussen ook besprekingen in verband met enkele unieke projecten voor de toekomst, maar daar kan ik voorlopig niets over kwijt. Wat ik wel kan zeggen is dat ik het gevoel heb dat men voor toekomstige projecten bewust vertrekt vanuit concepten die meerwaarde en levenskwaliteit moeten scheppen voor de inwoners. Iets wat ik uiteraard van harte toejuich.’

Toch dacht u oorspronkelijk dat u voor een ander beroep dan voor architectuur in de wieg was gelegd? ‘Van kleinsaf droomde ik ervan om autodesigner te worden! En dat was geen kinderlijke bevlieging, maar een echte passie. Van zodra ik een potlood kon vasthouden en kon tekenen, tekende ik auto’s. Ook tijdens mijn jeugd bleef die fascinatie duren, voor mij was het dan ook evident dat ik autodesign zou gaan studeren. Tot ik werd teruggefloten door mijn ouders, die vonden dat ik eerst mijn diploma architectuur moest halen. Daarna zou ik mogen doen wat ik wou. Ik ben dus 25 jaar geleden afgestudeerd als architect, waarna ik autodesign gestudeerd heb in Zwitserland.’

10 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Vanwaar dan toch de keuze voor architectuur? ‘De ervaring leerde me al snel dat de insteek qua creativiteit groter is in de architectuur. De complexiteit ervan, waarbij je met tal van factoren moet rekening houden om tot een evenwichtig ontwerp te komen, sprak me ook aan. Autodesign is op zich heel fascinerend, maar je moet al heel wat geluk hebben om in die wereld door te kunnen groeien tot een allrounder. Voor je het weet ben je u aan het specialiseren in één onderdeel en teken je de rest van je leven sturen, dashboards of wielen. Er zijn wel een aantal Belgen die naam gemaakt hebben als allrounders in die wereld, maar ik vond dat architectuur toch beter aansloot bij mijn ambitie om totaalprojecten te creëren.’


Maar de passie voor auto’s laat zich niet temmen ... ‘Vanuit mijn passie voor mooi autodesign ben ik verliefd geworden op oldtimers. De keuze hiervoor ligt voor de hand: vroeger tekenden de topontwerpers een auto vooral vanuit de functie die de chauffeur er aan wou geven. In de jaren ‘4050 kon je bijvoorbeeld een beroep doen op een Italiaanse designer die specifiek voor jou een ‘one off’ model kon tekenen en laten bouwen, zoals onze koning Leopold III wagens liet bouwen bij Ferrari. De historiek die erbij hoort en de vormgeving van de wagens die in die periode zijn gebouwd, vind ik bijzonder fascinerend.’ Hebt u een voorkeur voor een merk of ontwerper? ‘Mijn grootste interesse gaat uit naar oude Italiaanse wagens in het algemeen, en naar de ontwerpen van Ugo Zagato in het bijzonder. Hij was gespecialiseerd in rallywagens met een sublieme aerodynamische vormgeving waarvan het gewicht lager lag en staat bekend voor zijn eigenzinnige stijl. Het idee van de ‘double bubble’ is onder andere van zijn hand: zijn Fiat Abarth was zo klein dat hij ruimte moest maken in het dak om de hoofden van de passagiers plaats te geven. Dat hij de juiste keuzes heeft gemaakt, werd bewezen tijdens de rally’s: zijn wagens wonnen telkens de eerste prijs.’

U neemt onder andere ook deel aan de Zoute Rally. ‘De Zoute Rally was de eerste oldtimer rally waaraan ik heb deelgenomen, toen met een blauw-witte Austin Healey. Daarna heb ik meegereden met een Ferrari 330. Mijn vrouw is mijn co-piloot en doet dat uitstekend. Wij zijn ondertussen een gepassioneerd team voor oldtimer races. De voorgaande auto’s werden onlangs verkocht omdat ik mijn droomwagen gevonden heb: een Abarth 750 Record Monza Zagato van het jaar ‘59, waarvan er wereldwijd slechts twintig stuks meer te vinden zijn. Momenteel wordt hij in zijn originele staat hersteld en hij zou moeten klaar zijn voor de Zoute Rally. In het slechtste geval wordt het een andere wagen, maar laat ons hopen van niet!’

www.e-l.be REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 11


Completely renovated showroom New presentations & collections


NatiĂŤnlaan 215 / Knokke / +32 50 622 633 / www.rrinterieur.be


RR apart / LIPPENSLAAN 86 / Knokke / +32 50 622 733 / www.rrinterieur.be


Home Decor

door Jean-Charles Verwaest

RR

APART

Knokke heeft er voor iedereen die houdt van esthetiek een nieuw adres bij: interieurzaak RR apart op de Lippenslaan. De nieuwe designwinkel is een initiatief van Rik en Sylvie Ruebens, die al jaren ‘handelen in schoonheid’ in hun grote designzaak RR interior concepts aan de Natiënlaan.

Gloednieuwe interieurzaak RR apart op Lippenslaan lanceert uniek concept met budgetvriendelijk design

STIJLVOL WONEN in ZÜRICH, PARIJS, BRUGGE of STOCKHOLM 16 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

RR interior concepts in Knokke is sedert de start in 2000 uitgegroeid tot een indrukwekkende showroom met de allergrootste meubel- en designmerken. De volgende stap in dit succesverhaal is nu de opening van een nieuwe winkel, met de naam RR apart, aan de Lippenslaan. Ook deze zaak zal een ‘hot spot’ vol inspiratie zijn voor alle liefhebbers van een mooi interieur en designmeubelen. In de maand mei werd bij RR interior concepts aan de Natiënlaan een grote uitverkoop georganiseerd en in juni ging de zaak de hele maand dicht voor een nieuwe facelift. Er is hard gewerkt en het resultaat mag gezien worden: een totaal nieuwe winkel met een volledig vernieuwde collectie. De renovatie van RR interior concepts én de opening van de nieuwe designzaak RR apart zijn voor Knokke Actueel de ideale aanleiding voor een gesprek met eigenares en RR apart bezielster Sylvie Ruebens.

U heeft het met de renovatie en opening bijzonder druk gehad. Tevreden over het resultaat? ‘RR interior concepts is inderdaad sinds juli volledig vernieuwd. Wij hebben alles structureel aangepakt: nieuw parket, schilderwerken, een nieuwe verlichting, en een volledig verschillende indeling en presentatie van alle producten. We hebben gekozen voor een eigentijdse lay-out van de zaak. Zo komen al onze topmerken op de beste manier aan bod.’ ‘We hebben inmiddels een lange lijst van designmerken in huis zoals gevestigde waarden Flexform, B&B Italia, Maxalto, Minotti, MDF Italia, Carl Hansen, Fritz Hansen, Poliform, … en sinds kort ook Cassina. RR interior concepts stelt al deze topmerken tentoon op 2.000 vierkante meter en dit in een eigen RR-stijl. Het is dus geen shop-in-de-shop waar zomaar wat merken worden gepresenteerd.


Neen, er is één geheel gecreëerd met een eigen stempel, net zoals we met al onze projecten doen. Door de uitverkoop en renovatie is er nu ook een volledig nieuwe collectie.’

Welke aanpak volgt u bij een interieurproject? ‘Wij beschikken over een team van zes interieurarchitecten. We kunnen de klant volledig adviseren en begeleiden in diens keuze, maar werken net zo goed samen met de eigen interieurarchitect(en) van de klant. We willen zorgen voor een grote toegevoegde waarde met aan het eindpunt een hoogkwalitatief resultaat. Voorts dragen we dienstbaarheid en vriendelijkheid hoog in het vaandel.’

‘De rode draad in onze aanpak is kwaliteit. Onze stijl staat synoniem voor modern en tijdloos. Dat is niet per se strak en koel. Je hebt bij ons modern klassiek en verschillende stukken die je evengoed in een warm klassiek interieur kunt plaatsen. Onze doelgroep zit in het topsegment van de markt: klanten die een geliefkoosd designmeubel willen, traditionele liefhebbers die een mix van tijdloos meubilair willen, maar ook klanten die kiezen voor een totaaloplossing met een volledige interieurbegeleiding. We willen iedereen een gevoel van ongedwongen luxe en welbehagen geven.’

RR interior concepts startte in 2000 en realiseerde inmiddels projecten van Knokke tot Saint-Tropez. Wie is uw doelgroep? ‘Er is een mix. Wij doen veel residentiële projecten, van appartementen aan de kust tot villa’s in het binnenland, zowel in België, Luxemburg, Frankrijk en Nederland. We hebben daar inmiddels dertien jaar ervaring in opgebouwd. Eerst bespreken we thuis bij de klant al diens wensen, om dit vervolgens uit te werken in driedimensionale plannen en een praktische uitvoering, waarbij we alles voor de klant uitspitten. Wij denken met de klant mee en gaan op zoek naar de juiste kleuren, materialen, designstukken … en dat allemaal op maat van de klant.’

‘Onze stijl staat synoniem voor modern & tijdloos.’ REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 17


Waarom opent u de nieuwe winkel RR apart? ‘Tijdens al die jaren ervaring met RR interior concepts stelden we vast dat er belangstelling is voor een concept met budgetvriendelijk topdesign. Daar is volgens ons een nieuwe markt voor. We hebben onze zaak RR apart gedoopt omdat het echt een ‘apart’ concept is, je kan het nog niet vinden op de designmarkt. Ook staat apart als afkorting voor appartement, want het is hier uitermate voor geschikt. Het is er voor appartementen met een beperkte grondoppervlakte waarvan de bewoners of eigenaars ook aangenaam willen wonen in een hoogkwalitatief designinterieur.‘ ‘RR apart is dus ideaal voor kleinere ruimtes en een gelimiteerd budget, maar minder duur wil niet zeggen dat we concessies doen op de kwaliteit. Ook hier kan de klant kiezen uit gerenommeerd Italiaans en Scandinavisch design van topkwaliteit, zoals bijvoorbeeld Hay, Muuto, Clei en Ligne Roset.’

Wat is er zo bijzonder aan RR apart? ‘Ons kwalitiatief aanbod is als concept opgebouwd rond vier interieurstijlen. De klant heeft vanzelfsprekend een volledig vrije keuze, maar wij willen iedereen ook inspireren en een houvast geven en daarom ontwikkelden we vier stijlen: Zürich, Parijs, Brugge en Stockholm. Zürich is strak met wittinten en zeer puur, bij Parijs denk je aan een klassiek herenhuis, dus echt bourgeois, Brugge staat voor een Vlaamse, sterke stijl en tot slot heeft Stockholm vanzelfsprekend een sterke inbreng van Scandinavisch design. Om u een idee te geven van het prijskaartje van zo’n stijl: een interieur met twee bedden, twee kledingkasten en een volledige living - allemaal in hoogwaardig design - heb je voor 15.000 euro, BTW inbegrepen, alsook de levering en plaatsing.’

Twee handelszaken. Hoe gaat u uw tijd verdelen? ‘Ik zal de styling en het profiel van RR apart behartigen. Voorts doe ik de key accounts bij RR interior concepts. Onze zaak aan de Natiënlaan is voortaan dagelijks open, behalve op de sluitingsdagen woensdag en zondag. Dat we sluiten op zondag is nieuw, maar RR interior concepts is nog wél altijd open op de eerste zondag van de maand en tijdens de schoolvakanties. De zondagshoppers kunnen altijd terecht bij RR apart op de Lippenslaan, want daar zijn we zowel zaterdag als elke zondag open. Vanzelfsprekend kan je voor beide zaken altijd een afspraak maken en dan voorzien we graag tijd voor de klant op het moment dat deze dat wil’, besluit Sylvie Ruebens.

18 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

RR interior concepts Natiënlaan 215 8300 Knokke-Heist tel. 050/62 26 33

RR apart Lippenslaan 86 8300 Knokke-Heist tel. 050/62 27 33 www.rrinterieur.be


verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier

verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier

verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier De Nil - vendu Cambier De Nil - verkocht Cambier


Knokke-Heist | Pannenstraat 202 | 050 51 66 04 | www.ollevier.be


History of a hotel

door Magda Knop

MEMLINC PALACE HOTEL

krijgt dakterras met sundeck & loungebar

Het Memlinc Palace Hotel Knokke blaast 90 kaarsjes uit en start met eigentijdse vernieuwing

22 路 KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


Het Memlinc Palace Hotel is sinds jaar en dag een gevestigde waarde op het Albertplein, of ‘Place m’as tu vu’ in Het Zoute. Dit jaar bestaat het hotel negentig jaar en voor deze heuglijke gelegenheid werd Knokke Actueel uitgenodigd op de persvoorstelling. Het Memlinc kondigde er een ambitieuze vernieuwing aan.

Het imposante Memlinc Palace Hotel heeft een rijke geschiedenis. We schrijven 1913 toen Lodewijk De Klerck, geboren in Zuienkerke in Knokke het ‘Hotel de Bruges’ overneemt, gelegen op de hoek van de Lippenslaan en de Sebastiaan Nachtegaelelaan. Lodewijk wordt burgemeester en laat de uitbating van het hotel over aan zijn zoon Emile en schoondochter Augusta Cosyn.

Al snel wordt het hotel verkocht en koopt de familie een duin aan de voormalige Place Leopold. Deze was net omgedoopt naar Place Albert toen er gestart werd met de bouw van het nieuwe hotel in Anglo-Normandische stijl. Op 30 juni opende daar het ‘Hotel Memlinc Palace.’ Er was bewust gekozen voor een streekgebonden naam. Het Memlinc Palace wordt een succes en gedurende de jaren dertig wordt het bezocht door beroemde artiesten, waaronder Lucienne Boyer. Het huwelijk van Emile De Klerck en Augusta Cosyn loopt op de klippen. Augusta neemt de leiding van het hotel over en zorgt voor de opvoeding van de twee kinderen, Marthe en André. Wanneer de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog Knokke bezetten moet zij het hotel afstaan en wordt het gebouw gebruikt om

de Duitse soldaten te herbergen. De oorlogsschade is aanzienlijk, maar Augusta kan na de oorlog het hotel weer openen voor het publiek. In 1948 overlijdt Augusta Cosyn. Zoon André zat in Duitsland dus zorgde dochter Marthe, samen met haar man Michel De Vos tijdelijk voor de uitbating. In 1950 kon zoon André de uitbating op zich nemen en hij huwt in 1954 met Renée Krittlé, dochter van Parijse hoteliers. Zij krijgen drie kinderen, Fabienne, Laurence en Christophe. De jaren vijftig zijn een periode van wederopbouw. Het hotel wordt uitgebreid en verfraaid. Tijdens de ‘Golden Sixties’ ontwikkelt zich het congrestoerisme en er worden kamers en vergaderzalen bijgebouwd.

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 23


In 1982 vervoegt Christophe zijn vader in het hotel om in 1988 zelf de leiding over te nemen. Het betekent ook de start van belangrijke renovatiewerkzaamheden. Kamers worden verbouwd naar appartementen, er is de opening van restaurant Nayade en de Marina Bay Bar, de hippe oesterbar en het terras op het Albertplein. Hotel Memlinc Palace krijgt in de periode 2005-2007 achter elkaar drie vermeldingen in de top 20 van de Gazellen van West-Vlaanderen als best groeiende onderneming (categorie kleine onderneming), en telkens beste horecazaak. In 2001 wordt het gebouw opgenomen in de lijst van beschermd erfgoed. In 2012 zet de vierde generatie met Anthony De Klerck - die na hotelschool Spermalie in Spanje en Italië ervaring opdeed - de eerste stappen in het bedrijf. Anthony geeft graag een woordje

24 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

uitleg over de viering en de toekomst van Hotel Memlinc.

ter en zwembad onder het hotel, maar dat zullen we niet zelf uitbaten.’

‘Ik ben vorig jaar, in 2012, in het familiebedrijf gekomen en in het begin kwam er natuurlijk veel op mij af. Vanzelfsprekend zijn we bijzonder fier op de rijke historiek van het Memlinc en ons negentigjarige bestaan.’, vertelt Anthony. ‘Ik ben onderaan begonnen, heb in de bar gewerkt en voorts alle facetten van het bedrijf doorlopen. Ik ben er nu klaar voor en we hebben grootste plannen!’

Het Memlinc Palace Hotel is overduidelijk in goede handen. Er wordt hard aan de toekomst gewerkt. Het hotel heeft inmiddels zeventig kamers en zes vergaderzalen, een restaurant, een gerenommeerd en uniek zeevruchtenrestaurant, een gezellige brasserie-lounge bar en een terras op het Albertplein. Knokke Actueel wenst de familie De Klerck en het volledige Memlinc-team nog vele succesvolle jaren!

‘We starten in januari 2014 met de bouw van een dakterras. Er komt een sundeck en een loungebar. Dit wordt een uniek project met zicht op zee en tot ver in het binnenland. Op heldere dagen kunnen we hier trouwens de torens van Brugge zien. Het is de bedoeling dat we rond april volgend jaar openen. Later, in 2015 starten we met een Welness Cen-

MEMLINC PALACE HOTEL Elizabetlaan 2 8300 Knokke-Heist tel. 050/60 11 34 www.memlinc.be


LOT 50, Keramische betegeling. LOT Mooi50, enKeramische betaalbaarbetegeling. Mooi en betaalbaar

In onze tegelzaak bieden wij U eenwij U een In nieuwe onze nieuwe tegelzaak bieden uitgebreid assortiment van natuursteen en uitgebreid assortiment van natuursteen en keramisch materiaal. Dankzij een uitgelezen keramisch materiaal. Dankzij een uitgelezen selectie van kwalitatieve merken en producten kwalitatieve merken kunt Uselectie bij ons van terecht voor al uw vloer-en enproducten kunt U bijOns onsgediversifi terecht eerd voor gamma al uw vloer- en wandbetegeling. wandbetegeling. gediversifi eerd gamma laat ons toe ons te richtenOns op de verschillende nodenlaat enons behoeften onzeopklanten, toe ons tevan richten de verschillende zowel noden particulier professioneel. Onze klanten, en als behoeften van onze gemotiveerde medewerkers begeleiden U zowel particulier als professioneel. Onze graag,gemotiveerde op professionelemedewerkers en deskundige wijze, begeleiden U in uw zoektocht naar de ideale tegel.

graag, op professionele en deskundige wijze, in uw zoektocht naar de ideale tegel.

Knokke-Heist | Lippenslaan 50 | 050 62 99 72 | www.lot50.eu

vloer- en wandtegels Knokke-Heist | Lippenslaan 50 | 050 62 99 72 | www.lot50.eu

vloer- en wandtegels


Albertplein 6, 8300 Knokke-Zoute T. +32 (0) 50 61 25 71

Uw

par

tne

tne rv r a oor p ve rk Uw / oop n rge en v e b n e rhu i ur va t Du o t n e x clu e t s i e f va s tgo e d va n K n ok ke -Zou

www.christophecolpaert.be Wij zijn zeer dringend op zoek naar nieuwe panden voor ons cliënteel in het Zoute, Alber tstrand en Duinbergen…. Contacteer ons vrijblijvend.

r


voo

r

k ve r

oop

ve r en

hu

n d va e o g t va s f e usi xcl e van ur

K n okke -Zout e t ot D ui nbe r

ge n

/ Uw par tne r

voo

rv e rk oo

Exclusief nieuw te bouwen villaresidentie “LE MANOIR” in het hartje Duinbergen met een schitterend zeezicht… • • • •

Een uniek project en wellicht één van de laatste nieuw te bouwen villaresidentie met zicht op zee. Mogelijkheid tot aankoop van het appar tement (2-3slpk.) ingericht door een binnenhuisarchitect. Schitterende af werking en mogelijkheid tot het samenvoegen van verschillende appar tementen. Garages in het gebouw. Oplevering voorzien medio 2014.

www.christophecolpaert.be Alber tplein 6 • 8300 Knokke-Zoute • België T. +32 (0) 50 61 25 71 • E. info@christophecolpaer t.be

p


People of style

door Veronique Vermeersch & Stefanie Siau

‘Restaurants zijn mijn dada. De trends moeten mij volgen!’

Lieven Musschoot wint prestigieuze internationale Red dot Design Award 2013 met strakke SKYLINE lamp 30 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


Wie de naam van interieurarchitect Lieven Musschoot nog niet kent: daar komt nu verandering in! Knokke Actueel is ervan overtuigd dat u in de toekomst nog veel van deze interieur- en productdesigner zal horen. Mogelijk kent u wel enkele projecten van Lieven Musschoot: De Warande in Brussel, restaurant en Club50 van het Gentse voetbalstadion, Cuines 33, Pure C en Oud Sluis van topchef Sergio Herman, Escabèche, Ciccio, Tête Pressée, De Westhoek ... De lijst van realisaties door Lieven Musschoot is lang. Hij kijkt er zelf wat van op. Hoe is hij in de designwereld terechtgekomen? ‘Ik ben geboren in Beernem, maar doordat mijn vader als architect in de jaren ’70 heel wat appartementen heeft gebouwd in Knokke, kwam ik hier in de weekends al van jongsaf aan. Knokke was mij dus zeker niet onbekend. Er komt dan een dag in je leven dat je het ouderlijk huis uit moet, en ik zocht een stekje in Brugge, Damme of Knokke. Het was in Knokke dat ik toevallig een appartement vond voor een betaalbare prijs. Ondertussen woon ik hier nu toch al dertien jaar.’ ‘Mijn studies heb ik gedaan in Gent, Sint-Lucas, artistieke humaniora, dan één jaar architectuur en vier jaar interieurarchitect. Van zodra ik van school kwam ging ik solliciteren, maar dat vlotte heel moeilijk. Als ik opdrachten moest uitvoeren, blokkeerde ik. Dat ging mij totaal niet. Onder druk presteren was niets voor mij. Als ze me vroegen een lijn op papier te zetten of een keuken te ontwerpen, kreeg ik er niets uit.’ ‘Maar een mens moet zijn brood verdienen, natuurlijk. Dus ging ik acht jaar in een restaurant werken, Huis Lekens in Aardenburg. Ondertussen deed ik mijn ding in bijberoep. In die periode, in 1992, heb ik een juwelenwinkel (Kingin, Ezelstraat in Brugge) gedaan en zo is Sergio Herman bij mij gekomen. Hij was daar gestopt en vroeg mijn naamkaartje. Gevolg hiervan was de eerste verbouwing van Oud Sluis, mijn allereerste groot project. Oud Sluis had toen net twee sterren gekregen. Daarvoor had ik ook al Rock-Fort en Barsalon gedaan.’

DEADLINES HALEN

De lijst van projecten & realisaties door designer Lieven Musschoot is lang. Hij kijkt er zelf wat van op!

‘Vervolgens werkte ik vijf jaar in Leuven, bij een bedrijf voor kapsaloninrichtingen en Wellness Centers, ook heel gevarieerd. Door mijn ervaring daar kon ik kapsalon Xantippe in Brugge doen. Ik wist hoe een kapsalon in mekaar zit. En na die jaren in Leuven ben ik in 1999 teruggekeerd naar Knokke. In dat jaar volgden ook de tweede verbouwing van Oud Sluis, Tête Pressée in Brugge en dan was er sprake van Pure C, in 2010. Op dat moment ben ik volledig zelfstandig geworden. Nu moet ik natuurlijk onder druk presteren, deadlines halen, maar dat is totaal anders. Het is voor mezelf.’ (lacht) REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 31


‘Zoals je ziet heb ik geen kantoor. Voorlopig lukt dit nog, maar de projecten zijn zich zodanig aan het opstapelen dat die behoefte er nu toch wel is. Ik heb een optie genomen op een kantoor in het grote kantoorgebouw in ‘t Walletje van de gemeente Knokke zelf. Hopelijk kan ik daar vanaf september naartoe. Momenteel heb ik zo’n twintigtal projecten en van thuis uit werken, wordt moeilijker. Werk en privé scheiden, is in feite onmogelijk, dus vanaf september hopelijk een kantoor in ‘t Walletje!’

‘Toch is elk project weer iets totaal anders, ook door de manier waarop ik samenwerk met mijn klant. Eigenlijk ontwerp ik samen met de klant. Ik zorg dat alles bij elkaar past en met luisteren bereik je heel veel. Ik denk dat ik minder stijf ben ten opzichte van mijn klanten, losser, sneller … Ik maak geen meetstaten, mijn opgemaakte 3D-plannen zijn in feite mijn werkinstrument, waarmee ik naar mijn klant ga. Voor de rest werk ik rechtstreeks samen met aannemer of schrijnwerker en zij maken de prijs op.’

‘Eigenlijk gaat alles heel snel nu, maar ik voel mij er comfortabel bij. Naast interieurinrichting doe ik ook product design. Onlangs heb ik samen met 3D designer Mathias Hennebel een grote prijs gewonnen, de Red dot Design Award, voor de lamp SKYLINE van dark. Een Duitse award, zeer erkentelijk in die sector.’

‘Voorts geef ik ook lezingen voor scholen en bedrijfsleiders, daar word ik meer en meer voor gevraagd. Of bijvoorbeeld bij kantoormeubilair Bulo, waar ze me vragen te vertellen over mijn werk of mijn visie over architectuur. Ook over restaurantdesign - ‘bistronomie’ - heb ik lezingen gegeven. Soms schrijf ik columns en dan is er nog Sint-Lucas, waar ik elk jaar in de jury zetel. Dat is heel leuk, dan zie je wat er gaande is bij de jongeren. Eigenlijk zou ik daar ook wel graag les geven, een dag in de week ... Als je met jonge mensen werkt, haal je daar energie uit. Andere ideeën, een andere kijk op de toekomst. Dat vind ik heel interessant.’

‘Ik heb nu twee mensen die voor me werken. En heel wat opdrachten voor het komende jaar. De jachtclub in Blankenberge, dat wordt een restaurant-lounge. Restaurant beneden, boven een volledige lounge en een terras van 300 vierkante meter. Een nieuwbouw van buro II uit Roeselare.’

‘Alles gaat heel snel nu, ik hou van mijn werk & blijf mijn ding doen! WILLEM ASAERT

MODEGRILLETJES

‘Er zijn projecten waar ik graag aan zou willen meewerken. Zo zal elke zelfstandige wel zijn lijstje hebben. Zelf ga ik niet naar iemand toestappen. Ik heb dat nog nooit gedaan. Het is fijner als mensen naar mij toekomen, en dat is zeker niet pretentieus bedoeld. Veel werk of weinig werk … Als ik geen werk meer heb, dan stap ik toch terug in de horeca?’ (lacht)

‘Vrije tijd? Veel schiet er niet over, maar het liefst doe ik regelmatig een citytrip. Parijs is mijn favoriete bestemming. Amsterdam, Londen, Kopenhagen, meestal twee of drie dagen. Een city trip van enkele dagen zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je nog niet alles hebt gezien en dat je zeker nog terug wilt gaan.’

‘Ik weet het: zorgen voor de juiste contacten, netwerken, je laten zien op feestjes … Het is allemaal belangrijk. Dat heb ik ervaren toen de culinaire pers veel over mij heeft geschreven, en nu nog. Willem Asaert schreef dat dankzij mij men nu een andere kijk heeft op restaurants. Vroeger was het alleen het bord dat telde, maar nu wordt ook aandacht gegeven aan het interieur van een restaurant. Het is een totaalbeleving geworden. Alles moet kloppen en dat is een beetje de kunst. Volgens de media zijn mijn ontwerpen kosmopolitisch, werelds ... Zoals Cuines 33, je kan dit hier wegnemen en bijvoorbeeld in Barcelona zetten. Mensen wanen zich in een andere sfeer en eigenlijk vind ik dat wel leuk om te horen.’

32 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

‘Mijn favoriete plekjes in Knokke? Voor een pintje ga ik graag naar Dino’s, liever in de week dan in het weekend. Deano is een heel joviale man, sympathiek. Het enige gevaar met Dino’s is dat je er makkelijk binnengeraakt, maar moeilijk buitengeraakt. Put 19 is ook een heel leuke kroeg. Voor een spaghetti ga ik graag naar New Bot-Kill, altijd vriendelijk, zelfs ‘s nachts. De zondagnamiddag staat synoniem met iets gaan drinken in de Palace. En ik ga heel veel op restaurant, zeker naar de restaurants die ik heb gedaan. Esmeralda, een klassieke maar heel lekkere keuken, Bartholomeus, Sel Gris ... Eigenlijk is dat ook een hobby van mij. Gelukkig blijven de kilo’s er niet aan plakken!’ (lacht)


© Foto’s Koen Van Damme

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 33


‘Voor volgend jaar staan er reeds een aantal grote projecten op de planning: de waterskiclub in Mechelen, een grote privé-woning in Nieuwpoort, een hotel in Zoersel, een bruin café in Brugge ... Allemaal heel verschillende dingen. En elk ontwerp moet vooral functioneel zijn. Het moet mooi ogen natuurlijk, maar functionaliteit is heel belangrijk. Naar materiaal toe, naar onderhoud, een zaak mag niet onmiddellijk verouderd zijn. Daarom stap ik ook niet mee in modegrilletjes. Eigenlijk is het eerder andersom. Ik moet de trends voor blijven, ze moeten mij volgen!

34 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Ergens is het grotendeels dankzij de culinaire pers dat de zaken zo snel zijn gegaan. Ik heb heel veel restaurants gedaan, dat is eigenlijk nog altijd mijn dada. Er werd over geschreven en dan kom je sneller in de picture te staan ... Ik hou van mijn werk en blijf mijn ding doen ... Zonder meer!’ INFO LIEVEN MUSSCHOOT Kopsdreef 2 (3.1) 8300 Knokke-Heist


KNOKKE - Chris-Anne

KNOKKE - Diamar

Prijs: vanaf € 365.000 Opendeur: 10/8 (14-17u) - Parmentierln 208

Prijs: € 585.000

KNOKKE - Alexandre

KNOKKE - Midan

Prijs: € 1.095.000

Prijs: vanaf € 1.475.000

KNOKKE - Keuveldijk

KNOKKE - Graaf Jans

Prijs: vanaf € 700.000

Prijs: vanaf € 590.000

Nieuwbouwresidentie, gelegen aan de zonnekant van een brede laan en op 400m van strand en Rubensplein. App. met 2 slk., zonneterras en hoogwaardige afwerking.

Prachtig en recent appartement van 114m² op de Zeedijk aan het Rubensplein met 2 slaapk. en slaaphoek, 2 ruime terrassen en panoramisch zeezicht. Staanplaats mogelijk. EPC 81 kWh/m² UC 1384769

Drie nieuwbouwwoningen in cottage-stijl met 5 slaapkamers, terras, tuin en garage. Goed gelegen aan de rand van het Zoute in oudKnokke met prachtig open zicht op de velden.

IMMAX bvba Koningslaan 131, 8300 Knokke-Heist

Lumineus hoekappappartement in een standingvolle villa-res. op wandelafstand van het Albertstrand met zicht op villa’s en groen. 2 Slk en 4 terrassen. Staanplaats mogelijk in de residentie. EPC 174 kWh/m² UC 1384126

Nieuwbouwresidentie op de Zeedijk - Rubensplein. App. (117213m²) met breed en frontaal zeezicht, 3 slk en 2 terrassen. Hoogwaardige afwerking. Garage in residentie mogelijk.

Twee hedendaagse woningen met doordachte architectuur en hoogwaardige afwerking, gelegen aan de rand van het Zoute in oudKnokke, met 3-4 slk, terras, tuin en garage.

Tel. 050 62 44 14 • Fax 050 62 76 26 info@immax.be • www.immax.be


‘t Walletje 107 - Sectie E 8300 Knokke-Heist 050 / 60 65 68 info@luccallant.be www.luccallant.be

RAAMDECORATIE - PARKET - SCHILDERWERKEN - HOUTEN TERRASSEN - LAKLIJN


ferlin interieur Showroom Oostendesteenweg 216 8480 EERNEGEM Tel : 059 33 30 73 info@ferlin-interieur.be Atelier Molendamstraat 5 8210 ZEDELGEM Tel: 050 59 84 31 Fax: 050 28 06 95

www.ferlin-interieur.be


Ontwerp Frederic Kielmoes

Keuken, badkamer, dressing, slaapkamer, bureau: Ferlin Interieur richt alles in op maat en volledig naar uw wensen

Van tekentafel tot plaatsing: Ferlin Interieur maakt van uw huis een thuis Uw interieur is een wezenlijk onderdeel van uw leven. Een goed doordachte inrichting van uw huis is een verlengstuk van uzelf. Het weerspiegelt uw karakter en zorgt ervoor dat u zich thuis voelt. Het vakmanschap van Ferlin Interieur maakt van elk huis een 茅chte thuis.

Ontwerp Frederic Kielmoes

REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL 路 39


Ferlin Interieur werd door Maurits Ferlin opgericht in 1986 als een éénmanszaak. Maurits was een meubelmaker met een visie. Hij integreerde feilloos ieder meubel in een bestaand interieur. Het vakmanschap van zijn vader inspireerde en motiveerde zoon Ward om in diens voetsporen te treden. Ward Ferlin nam de firma over in 1997 en bouwde samen met zijn vrouw Caroline De Block de zaak uit tot een welvarend bedrijf. Ondertussen werkt Ferlin Interieur met vijftien vaste medewerkers. Ferlin Interieur beschikt als West-Vlaamse KMO over alle troeven om elk interieurproject tot een goed einde te brengen. Ontwerpen en produceren van vast meubilair is daarbij de grote specialiteit van het bedrijf. Ferlin Interieur kan hiervoor inmiddels terugblikken op een rijke ervaring en tal van geslaagde opdrachten. ‘Keuken, badkamer, dressing, slaapkamer, bureau: u geeft een interieur en wij richten het in. Alles op maat en volledig naar uw wensen!’ Drie interieurarchitecten, drie vaste plaatsingsploegen en zeven vaste medewerkers in het atelier in Zedelgem, zorgen ervoor dat opdrachten feilloos worden afgewerkt en opgeleverd. Bij Ferlin Interieur wordt een project van A tot Z in-house gerealiseerd: van tekentafel tot plaatsing.

Ontwerp Frederic Kielmoes

Deze gepersonaliseerde aanpak garandeert een hoogwaardige kwaliteitscontrole met één eindverantwoordelijke. Bij Ferlin Interieur is men dus geen nummer, niet zomaar de zoveelste klant. Integendeel, de twee zaakvoerders volgen elk dossier persoonlijk op en staan iedereen bij waar nodig. Ferlin Interieur heeft een toonzaal in Eernegem en op de website van het bedrijf staan heel wat foto’s van tijdloze keukens en bijkeukens, van moderne en klassieke interieurs, van badkamerinrichtingen, dressings en slaapkamers … Voorts zijn er voorbeelden van hedendaags wonen en werken, en foto’s van de inrichting door Ferlin Interieur van winkels en kantoren.

www.ferlin-interieur.be

40 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Ontwerp Frederic Kielmoes

Ontwerp Frederic Kielmoes


TE KOOP

NIEUWBOUWPROJECT: RESIDENTIE PALMA PARMENTIERLAAN KNOKKE

TE KOOP

Appartement met 3 slk - 1° verdieping. Ruim en aangenaam app op een boogscheut van het Rubensplein en de Zeedijk. Mogelijkheid aankoop dubbele autostaanplaats in het gebouw. Prima investering, leent zich uitstekend voor seizoensverhuur. Epc-score: 118. Stedenbouwkundige inl. in aanvraag. Verkoopprijs: 445000 €

Prachtig nieuw project op een sublieme ligging 250 m van de Zee. Weldra 2 extra appartementen van het type 2 slk op de 4° verdieping en 2 prachtige duplex - appartementen - 2 slk op de 5°verdieping. Hoogstaande afwerking met alle comfort. Zuidgericht. Uw ideale vakantiestek: strand, Rubensplein en Lippenslaan zijn vlakbij. Interessante prijzen. Het moment om nu uw droomwens te realiseren !

TE KOOP

S. DUPUISSTRAAT 14-16 KNOKKE

PARMENTIERLAAN 277 KNOKKE Aantrekkelijke efficiënte en mooie duplex met 3 slaapkamers op toplocatie! 5° verdieping. Op 2 stappen van de Zeedijk. Zijdelings zeezicht vooraan. Dè perfecte aanzet voor een heerlijk kustgevoel en schitterend woonplezier . Een echte verademing! Mogelijkheid aankoop autobox voor 2 wagens Epc-score: 184 - Stedebouwkundige inlichtingen: Vg-Gvv-Wg-Gdv-Gvkr. Verkoopprijs: 665.000 €

TE KOOP

J. HOSESTRAAT 1 KNOKKE Appartement met 1 slaapkamer - 4° verdieping. Zonnig appartement met veel lichtinval. Stedebouwkundige inlichtingen: Vg-Gvv-Wg-Gdv-Gvkr. Supergelegen, nabij het Rubensplein. Epc-score: 178 Verkoopprijs: 275000 €

Agimobel is ook een gevestigde waarde in Knokke voor jaarverhuur en seizoensverhuur.


ALGEMENE AANNEMING EN PROJECTONTWIKKELING VAN WINDDICHTE RUWBOUW TEM AFGEWERKT INTERIEUR OP MAAT

MAAK KENNIS MET ONZE VISIE OP WWW.ELBEKO.BE VOOR MEER INFORMATIE: T 052 45 95 40 INFO@ELBEKO.BE


www.magenta.be

Meer dan 25 jaar ervaring. Renovaties zowel binnen als buiten. Afwerking van A tot Z en totaalconcepten op maat.

Rommelaere

info@rommelaere.eu

3159_Advertentie_Knokke Actueel_april_Rommelaere.indd 1

Lippenslaan 46 Knokke-Heist

050/62 99 72

15/07/13 14:58


Publisher note

door Stefanie Siau

Nieuwe fiscale maatregelen treffen jonge kopers tweede verblijf

44 路 KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Rijke, oudere kopers blijven investeren, maar jongere generatie heeft het veel moeilijker om een tweede verblijf in Knokke te verwerven


Een eigen tweede verblijf aan de Belgische Kust, welke Belg droomt daar niet van? Voor jonge kopers wordt het echter almaar moeilijker om deze droom gefinancierd te krijgen, zeker in Knokke. De vastgoedprijzen dalen niet en de fiscale bonussen of constructies uit het verleden zijn verdwenen. Dat treft vooral dertigers en veertigers zodat Knokke een injectie met nieuw bloed dreigt te missen.

Het is bekend dat de armlastige regering Di Rupo veel geld nodig heeft. Ook lokaal hebben de gemeenten (onder meer door het faillissement van de Gemeentelijke Holding) centen nodig. Hun financiële toestand is dan wel niet zo dramatisch als die van de failliete Amerikaanse stad Detroit, maar veel kustgemeenten zagen zich genoodzaakt om de belasting op tweede verblijven te verhogen. In Oostende bedraagt deze taks nu 1.000 euro (een verhoging met 53 procent!), in Knokke is dat 700 euro (in 2012 waren er hier nog drie belastingvoeten: 500 euro, 600 euro en 650 euro). De fiscus heeft inmiddels ook de vruchtgebruikconstructies op de radar. De gesplitste aankoop van een onroerend goed door een vennootschap en diens zaakvoerder of bestuurder is al jaren populair. Deze constructies worden al langer door de fiscus in het oog gehouden. Aangekondigde controles beïnvloeden nu de Knokse vastgoedmarkt, zo blijkt. Het is alvast duidelijk dat een gedegen advies van een fiscalist of notaris onontbeerlijk is om de juiste, wettelijk fiscale formule te vinden voor de aankoop van onroerend goed. Knokke Actueel vroeg over deze moeilijke materie uitleg aan notaris Thomas Dusselier en immomakelaar Alex Dewulf.

‘De controles zullen komen na of bij de verwerking van de belastingaangiftes 2013’

Heeft u in Knokke weet van een verhoogd aantal controles door de fiscus inzake dergelijke vruchtgebruikconstructies? NOTARIS THOMAS DUSSELIER: ‘De fiscus heeft op nationaal vlak aangekondigd dat zij bepaalde vruchtgebruikconstructies onder de loep zouden nemen. De fiscus is vooral op zoek naar te hoog gewaardeerde vruchtgebruikconstructies en naar turbo-vruchtgebruiken (een vruchtgebruik voor een (zeer) korte periode). Maar wat betreft Knokke-Heist heb ik absoluut geen weet van een bijzondere aanpak door de fiscus van onze gemeente.’ MAKELAAR ALEX DEWULF: ‘Het gaat hier om residentieel vastgoed waarvan een vennootschap vruchtgebruiker is. Op zich is dat niet verboden. Enkel is het zo dat sinds de programmawet van 2012 de zaakvoerder of bestuurder van deze vennootschap veel zwaarder dan voorheen belast wordt op het voordeel alle aard dat hij of zij geniet wanneer dit onroerend goed hem of haar door de vennootschap ter beschikking wordt gesteld. Er zijn op vandaag naar ons inzicht niet echt meer controles. De eigendomsstructuren liggen ook vast, dus daar wordt niet op gecontroleerd. De controles zullen komen na of bij de verwerking van de belastingaangiftes inkomsten 2012, dus in het najaar van 2013. Dit omdat zaakvoerders of bestuurders van dergelijke vennootschappen het voordeel alle aard niet aangeven in hun personenbelasting. Ze kunnen daarvoor argumenteren dat ze privé een huur betalen aan hun vennootschap voor het genot, of ze verhuren het effectief enkele maanden per jaar als vakantiewoning en argumenteren dat ze er voor de rest geen gebruik van maken. Het wordt ongetwijfeld interessant te zien welke fiscale ruling hier tot stand zal komen, wat door de fiscus wordt aanvaard en wat niet.’ Zijn er in Knokke villa-eigenaars met zo’n vruchtgebruikconstructie die nu plots willen verkopen omdat ze fiscaal problemen vrezen? NOTARIS THOMAS DUSSELIER: ‘Nee. Ik denk dat dit ook geen zin heeft om het pand te verkopen om de huidige anti-misbruikbepalingen te ontlopen omdat de fiscus niet kan terugkomen op oude constructies (in de privésfeer) voor zover artikel 9 Wetboek van Successierechten toen werd nageleefd.’ REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL · 45


Voelen de immo-makelaars in Knokke een minderverkoop van villa’s omdat de aankoop niet meer fiscaal interessant is omdat vruchtgebruikconstructies worden aangepakt? Remt dit de vastgoedmarkt af in Knokke? MAKELAAR ALEX DEWULF: ‘Absoluut. We merken een terugval in de verkopen doordat minder kopers-ondernemers zich wagen aan een gesplitste aankoop. En vergis u niet, het gaat hier niet enkel om ondernemers. Ook vele kaderleden uit KMO’s en de meeste vrije beroepers werken onder vennootschapsvorm vandaag. En het zijn vooral deze categorieën die cashrijke vennootschappen hebben omdat het managementvennootschappen zijn en geen werkvennootschappen. Ook worden daar onevenredig hard de jongere kopersgroepen mee getroffen. De meeste dertigers en veertigers houden onvoldoende geld over om een tweede verblijf in Knokke te kopen als ze de meest belaste weg moeten kiezen om het geld uit die vennootschappen naar hun privé-vermogen te halen. De oudere kopers hebben volop van de decennialange stijging van onder meer de vastgoedprijzen genoten en kopen wel nog gemakkelijker.’ Hoe kan je in de toekomst extra fiscale kosten vermijden bij de aankoop van een onroerend goed? Wat wordt door de fiscus nog wel aanvaard? MAKELAAR ALEX DEWULF: ‘Er blijven andere manieren over om de aankoop van een tweede verblijf gunstig te financieren door gelden uit een venn0otschap te halen. De particuliere koper kan onderhands lenen van zijn vennootschap. De particuliere koper kan ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten bij zijn bank, de intresten privé betalen en de hoofdsom kapitaliseren via een groepsverzekering of andere pensioentoezeggingen die de vennootschap voor haar bestuurder of zaakvoerder doet. Die sommen worden binnen bepaalde grenzen laag belast: 4,4 procent voor taks op premies binnen een groepsverzekering en 2 procent voor taks op de premies gestort binnen een individuele levensverzekering. Je moet de looptijd van de lening wel afstemmen op het aantal jaren die resten tot uw 65ste. Welke constructie je ook kiest: het probleem is de fiscale onzekerheid waardoor wat vandaag een goede oplossing is dat over enkele jaren mogelijk niet meer is.’ NOTARIS THOMAS DUSSELIER: ‘Wat betreft de aankoop vruchtgebruik-naakte eigendom door privé-personen: De fiscus heeft de laatste jaren het geweer meermaals van schouder veranderd. In de laatste administratieve beslissing oordeelt de Administratie dat een voorafgaandelijke schenking door de vruchtgebruiker van de prijs die moet betaald worden voor de blote eigendom, niet meer als tegenbewijs zal aanvaard worden voor de toepassing

46 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

van artikel 9 Wetboek van Successierechten. Door een recente administratieve beslissing geldt de voorafgaandelijke schenking wel als tegenbewijs, op voorwaarde dat de schenking werd geregistreerd of indien aangetoond kan worden dat deze schenking niet specifiek bestemd was voor deze aankoop. Het nieuwe standpunt treedt in werking voor rechtshandelingen vanaf 1 september 2013.’

‘Het standpunt van de fiscale administratie verandert om de haverklap. Daarom heeft minister van Financiën Koen Geens aangekondigd dat er binnenkort een duidelijk standpunt hieromtrent dient ingenomen te worden. Iedereen pleit hiervoor.’

Andere mogelijkheden bestaan nog steeds: 1

2

3

Zo zou er overwogen kunnen worden om gelden te schenken aan de kinderen. De kinderen kunnen dan met deze gelden een eigendom kopen in volle eigendom. Dit procédé kan nog steeds. In dat geval zijn de kinderen echter wel VOLLE eigenaar van het pand. Er zou ook kunnen aangekocht worden door de ouders in volle eigendom en dit in onverdeeldheid samen met de kinderen (bijvoorbeeld 40 procent / 60 procent of 50 procent / 50 procent). Een andere mogelijkheid bestaat erin een burgerlijke maatschap op te richten samen met de kinderen. De ouder(s) wordt(en) aangesteld als statutaire zaakvoerder(s) zodat de ouders bijna alle bevoegdheden krijgen (behouden). De maatschap koopt dan het appartement. Deze werkwijze is echter maatwerk en dient geval per geval bestudeerd te worden.

‘Ik dien echter te besluiten dat de fiscaliteit u nooit mag tegenhouden om een onroerend goed in de mooiste kustgemeente van het land aan te kopen. Niet alle motieven in het leven moeten van fiscale aard zijn ... Gelukkig maar!’ (glimlacht)


Installatie en know-how in zake:

• Sanitaire installaties • Verwarming • Ventilatie • Pomptechniek • Waterbehandeling • Elektrische installaties Specialiteit Hernieuwbare Energie

ICK Technics

Knokke-Heist

dirk.raes@icktechnics.be


Real Estate

door Alex Dewulf

Goesting

in Knokke-Heist! Goesting! Zorg dat de mensen goesting hebben om naar hier te komen en te blijven komen. Dat is al waar het om gaat in city-marketing voor een badplaats. Niet meer dan dat. Maar we moeten er wel allemaal aan meedoen: de inwoners, de handelaars, de gemeente, … . We moeten ze koesteren, de toeristen en tweedeverblijvers en we moeten ze een aanbod en beleving bieden die ze elders niet vinden. Toegegeven, onze badplaats doet dat ver van slecht. Ik vind de campagne die de gemeente voert rond beleving echt goed. Ook dit jaar weer de slagzinnen in de Knokke-Heist momenten: winkelen-shoppen, eten-tafelen, ontspannen-relaxen, …

Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. De controverse rond de verplichte sluitingsuren voor de strandbaruitbaters vond ik flauw. Maak goede afspraken over geluidsoverlast, maar stop de regelneverij en afgunst en laat die strandbaruitbaters open blijven op zonnige avonden. Het strand blijft onze grootste natuurlijke troef en de watersportclubs en strandbars zijn bij uitstek the place to be voor de vakantiegangers als het weer het toelaat.

Het historische kader is dat er een langzame erosie van het welvaartsmodel in België en de buurlanden bezig is, wegens onbetaalbaar geworden. Er zal wel een bovenlaag blijven van meer vermogenden. Als we er voortdurend voor zorgen dat dit de beste vakantiebestemming op één dagreis is, blijven die echt wel komen.

Goesting! Dat is ook in toenemende mate een waardecreator in de hele economie.

Indien u graag wat meer toelichting had gekregen over dit onderwerp of over andere aspecten van ‘wonen in Knokke’, kan u ons altijd vrijblijvend contacteren.

De vrijetijds- en belevingseconomie heeft wellicht nooit een groter aandeel gehad in de binnenlandse consumptie. Goesting moet ook in de eerstkomende jaren de drijver worden van de markt voor tweede verblijven. De waardestijging van vastgoed aan zee is stilgevallen en de toekomst oogt onzeker wat dat betreft. In het nieuwe nu is de dynamiek in de markt voor tweede verblijven lager dan voorheen. Meerdere economen – o.a. dit (28/07) weekend nog in de zaterdagkranten – voorspellen zwaar weer op de residentiële vastgoedmarkt in de volgende jaren. Zover komt het mogelijks niet, omdat de redenen die ze aanhalen voor een daling van de vastgoedprijzen (het wegvallen van fiscale stimuli en hogere hypotheekrentes) minder impact hebben op tweede verblijven. Maar er is wel tegenwind en dat blijft nog even. Dan is de beste garantie er hard aan werken dat Knokke-Heist de leukste plek blijft om je weekends en vakanties door te brengen.

48 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE

Alex Dewulf is bestuurder en zaakvoerder van het vastgoedkantoor Alex Dewulf n.v..

www.alexdewulf.be


Wonen in Knokke Met een netwerk van 3 kantoren in Knokke-Heist, tussen het casino en het Zoute, kennen we er elke ‘steen’. Wij proberen een meerwaarde te bieden en ons te onderscheiden door een scherper inzicht in de lokale woningmarkt. Onze kennis en ons inzicht worden

gevoed door een veelheid aan contacten met kopers en verkopers, door voortdurend nieuwe informatie over te koop staande woningen, over nieuwbouwprojecten, over stadsontwikkelingsplannen, etc. We willen ook u graag leren kennen.

skinn.be

Onze kantoren: Zeedijk 527 - T 050 62 30 00 / Koningslaan 252 - T 050 60 31 24 / A. Bréartstraat 6 - T 050 623 623

www.alexdewulf.be


Knokke-Heist | Lippenslaan 50 | 050 62 99 72 | www.lot50.eu

vloer- en wandtegels


De eerste zelfdragende wellnessbaden die de klassieke mozaïekstijl combineren met krachtige tegenstroomjets en/of een ‘state of the art’ hydrotherapiesysteem. Zelfreinigende wellnessbaden Revolutionaire hydromassage dankzij ‘Self-Clean’ bodem- en oppervlaktereiniging. Aquatrainers Eindeloos zwemmen zonder terugslageffect en onderhoudsarm “Self-Clean Plus” systeem. Met geïntegreerde whirlpool!

ClimaWorld® bvba

ClimaWorldCover: afdekking en terras in één

Industrieterrein ’t Walletje Kalvekeetdijk 187 Een unieke geïsoleerde 8300 Knokke-Heist (België) zwembadafdekking, die tegelijk functioneert als een volautomatisch T +32 50 62 84 87 mobiel terrasplatform.

Hoogtechnologische zwembaden Topkwaliteit voor jarenlang zwemplezier.

www.climaworld.be

ClimaWorld Pools • Spas • Covers

®

ClimaWorld® bvba Industrieterrein ’t Walletje - Kalvekeetdijk 187 B-8300 Knokke-Heist - T +32 50 62 84 87 R & D and added services for Pools, Spas & Covers

Hydropool spas - Aquatrainer swimspas - Mosaic spas & Mosaic swimspas - Coversystems

Kant-en-klare whirlpools en swimspa’s met mozaïekbetegeling op maat


Surf naar www.warnier.be of bekijk onze foto’s op www.facebook.com/warnierbvba van prachtige tuinen in Knokke-Heist.


Reeds 29 jaar een vaste waarde in knokke-heist uw zekerheid voor goede, eerlijke tuinaanleg en onderhoud.

Wenst u een vrijblijvende offerte ’t Walletje 24 - KNOKKE-HEIST - 0475/72.86.22 - info@warnier.be


Knokke-Heist | Pannenstraat 202 | 050 51 66 04 | www.ollevier.be


Column

door Koen Van Zandweghe. Fotografie door Didier Van Dooren.

De droom van elke sigarenliefhebber: thuis een eigen bar hebben met een grote, antieke humidorkast gevuld met lekkere rokertjes. Maar in niet elk interieur is er ruimte voor zo’n heiligdom, dus moet de liefhebber op verplaatsing. Zo kan je een rokers-rustpunt vinden in de stijlvolle sigarenbar van restaurant Bel-Etage aan de Gulden Vliesstraat in KnokkeHeist. We ontmoeten er Habanofiel Koen Van Zandweghe. Sigaren zijn duur, louter voor mannen, oubollig en ongezond? Koen maakt in zijn onderstaande column komaf met die vooroordelen.

SIGAREN voor iedereen

Neen, de enigszins populistische titel is geen oproep voor een of andere wedstrijd waarbij de hoofdprijs je gewicht in sigaren is. Het is een pleidooi voor de geëmancipeerde sigarenroker. We leven in een tijd waar genot en smaken centraal staan. Druk de knop van je televisie in en je wordt overspoeld met allerhande lifestyleprogramma’s over koken, chocolade, gebak, cocktails, wijnen … Genot en plezier staan vandaag de dag centraal. Ik ben nochtans nog geen enkel programma tegen gekomen dat over roken gaat. Dat is niet bon ton en politiek correct. Anderzijds is het een vaststaand gegeven dat sigarenroken meer en meer in de lift zit. Mensen roken minder dat is juist, maar ze roken wel beter … Sigaren zijn vandaag de dag dan ook voor iedereen toegankelijk en dit ondanks enkele vooroordelen:

Duur Een vaak gehoorde opmerking is: ‘ja, maar sigaren roken dat is wel duur.’ Kijk, gelijk welk luxeproduct heeft zijn prijs. Dat is hetzelfde met sigaren. Aan de andere kant is het niet zo dat een goede sigaar een arm en/of een been hoeft te kosten. Ik ben zelf destijds als student met sigaren begonnen. Eerst waren dat bij gebrek aan budget goedkope shortfillers zoals een Justus van Maurik, Oud Kampen of Olifant. Uiteindelijk ben ik bij de Habano terecht gekomen.

58 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


REAL ESTATE KNOKKE ACTUEEL 路 59


Ik was toen stagiair-advocaat en geloof me vrij (ongelooflijk dat ik dit nu al zeg), maar ‘in mijn tijd’ was de vergoeding na aftrek van de sociale zekerheidsbijdragen nagenoeg het leefloon. Kom me dus niet vertellen dat je grootverdiener hoeft te zijn om van een Habano te genieten. Er zijn dan ook al zeer goede Habano’s voor een eerder beperkt budget beschikbaar.

Mijn favoriete budgetsigaren zijn: • • • • •

Quintero Favoritos: Partagas Aristocrat: H. Upmann Majestic: Por Larranaga Montecarlo: Rafael Gonzalez Perlas:

€ 3,00 € 3,72 € 4,00 € 4,00 € 4,00

Oubollig Ok, sigaren hoeven niet duur te zijn en kunnen zowel door mannen als vrouwen worden geconsumeerd, maar dat is toch niet voor de jeugd? Wel, je zou je er aardig in verbazen. Toegegeven, toen ik met sigaren begon was ik eerder een buitenbeentje. Maar vandaag de dag is er een hele nieuwe lichting van jong aanstormend talent. En die jonge gasten weten waarover ze het hebben! In plaats van zich laveloos aan Breezertjes tegoed te doen, zijn er meer en meer jongeren die zich aan de sigaar wagen en vergis je niet in de jonge kerels. Heel vaak zijn ze beter op de hoogte dan de gemiddelde Habanofiel die al twintig jaar sigaren rookt. Die gasten kunnen internetten he … En op het net valt een hoop informatie te vinden, maar dat is voor een volgende keer …

Mannenaangelegenheid

Ongezond

Er is een tijd geweest waarin het sigarenroken inderdaad meer een mannelijke, zeg maar heren-aangelegenheid was. De gentlemen’s clubs waren een strikt mannelijke zaak. Toch waren er zelfs in die tijd zeer geëmancipeerde sigarenrokende vrouwen. Denk maar aan de bekende Franse schrijfster George Sand.

Wel, dat moet ik toegeven. Sigaren roken is niet gezond, maar om te zeggen dat het ongezond is, is misschien een brug te ver. Een en ander dient minstens genuanceerd te worden. Een sigaar inhaleer je niet. Als je dat toch doet, zul je dat heel snel afleren want je wordt er zo ziek van als een hond. Anderzijds is het niet zo dat omdat je niet inhaleert, je geen schadelijke stoffen absorbeert. In sigaren zit net zoals in gelijk welke ander tabaksproduct nicotine en laat daar geen misverstanden over bestaan: dat is een drug. Net zoals alcohol en cafeïne een drug zijn. De nicotine wordt door het tandvlees geabsorbeerd. Dus het is niet omdat je niet inhaleert dat je geen nicotine opneemt. In kwalitatieve sigaren en zeker Cubaanse sigaren zit er wel verhoudingsgewijs minder nicotine dus al bij al valt het nog wel mee. Daarnaast worden er omwille van het verbrandingsproces nog een aantal afvalstoffen geproduceerd, maar als je je sigaar niet tot op de lippen oprookt en tijdig weglegt, valt dat allemaal wel mee.

Beroemde sigarenrooksters van vandaag zijn o.a. Demi Moore, Heidi Klum en mijn all-time favourite Jennifer Lopez. Omdat ze net als ik een zwak voor havanna’s heeft … of wat dacht je? Er zijn zelfs enkele zeer gerespecteerde vrouwelijke sigarenhandelaars zoals Mary Balli (Griekenland), Loren Parody (Gibraltar), Yvonne Litz (Nederland) en dichter bij huis Dominique Gyselinck die zowel in Knokke als in Gent een Cubaanse sigarenspeciaalzaak La Casa del Habano heeft.

Geniet, maar met mate. Sigaren roken is er dus voor iedereen, maar zoals met gelijk welk genotsproduct staat het genot centraal en niet het compulsieve. ‘Rook niet meer, maar beter’, was de conclusie van sigarenlegende Zino Davidoff.

De Knokse advocaat Koen Van Zandweghe is verwoed Habanofiel. Hij is past-voorzitter en sigarenmeester van de Brugse Habano-club Aroma de Cuba, gezel van de Confrèrerie van Jean Nicot, consultant van La Casa del Habano Knokke & Gent en columnist van sigarenmagazine El Gusto Hij verzorgt heel regelmatig publicaties en voordrachten over de Habano.

www.restaurantbeletage.be

60 · KNOKKE ACTUEEL REAL ESTATE


KA magabook 16 Knokke Actueel/Heist Actueel  
KA magabook 16 Knokke Actueel/Heist Actueel  

Knokke, Heist, magabook, KA, lifestyle, real estate

Advertisement