Page 8

praktijk

en visie van de praktijk. Daaraan moeten de atmosfeer en het interieur dienstbaar zijn.”

Tandheelkundige feeling Tandarts Erik Bijlsma, eigenaar van Bijlsma Mondzorg in Diepenheim, besloot niet zo maar tot de ingrijpende verbouwing die net in augustus is afgerond. Toen zowel zoon als dochter hadden besloten om hun toekomst als tandarts aan de praktijk te verbinden, was duidelijk dat dit familiebedrijf – Bijlsma’s echtgenote is mondhygiënist – moest uitbreiden van twee naar vier behandelkamers. Bij een vorige verbouwing had Bijlsma de tandheelkundige feeling van de aannemer een beetje gemist. Ontwerper Herman Jacobs bleek dichtbij te wonen. Hij was in staat functionele en architectonische adviezen goed te combineren met de persoonlijke wensen die passen bij Bijlsma’s visie op zijn praktijk. “Wij bouwen in de regel een langdurige band met onze patiënten op”, zegt Bijlsma. “We kletsen relatief veel met ze. Daarom vind ik dat je tot in de behandelkamer mag zien wie er werkt. Mooi en schoon is niet genoeg: de ruimtes moeten een hart hebben.” Foto’s aan de wanden – van (klein)kinderen, de fietshobby, Curaçao – brengen die persoonlijke touch aan. Tegelijkertijd heeft de praktijk met de verbouwing veel meer transparantie gekregen, door de ruime toepassing van glas, deels afgedekt met folie en blauwe watergolven: “Vroeger was het hokkeriger. Nu ademt de praktijk veel meer ruimte: je kijkt verder weg, ook al zie je niet veel meer. De gang langs de behandelruimtes loopt parallel aan een steegje. Door lange ramen is binnen nu veel meer verbonden met buiten.”

Red ceder Van buiten is het praktijkgebouw – op het glas na

- ‘ingepakt’ in verticale stroken van red ceder. Dat levert volgens Bijlsma veel positieve reacties op, ook van kinderen en pubers. “Hout ervaren mensen als gezellig, niet-industrieel, uitnodigend. Je wilt het bijna voelen. Maar dat hout doorzetten in het interieur is denk ik geen goed idee. Dan krijg je meer een lodge of blokhut dan een mondzorgpraktijk.” Wat in de wachtruimte wel zorgt voor huiselijkheid zijn kleurrijke stoffen stoelen. Om de eenheid in de praktijk te bewaren is overwogen om die ook in de nieuwe bespreekruimte neer te zetten, maar daar is op advies van de architect van afgezien. “In het hele behandeldeel is gekozen voor weliswaar kleurrijke maar plastic kuipstoeltjes. Hier zijn medische factoren, zoals de verspreiding en makkelijke verwijdering van aerosollen, doorslaggevend.”

Lean werken Vooral op zorginhoudelijk vlak heeft de verbouwing bijgedragen aan veel vernieuwing en verbetering. Dat maken de richtlijnen én apparaten die er in de loop der jaren zijn bijgekomen ook noodzakelijk, volgens Bijlsma. Zijn dochter heeft zich flink verdiept in het lean werken in de tandartspraktijk. Onder meer het gebruiken van traykasten uit de Verenigde Staten en van inserts die direct de thermodesinfector in kunnen, zorgt ervoor dat assistenten per dagdeel nog maar één keer de behandelkamer uit hoeven. Het werk in de sterilisatieruimte neemt beduidend minder tijd. Uiteindelijk is in de wachtruimte het minst veranderd. Wel is het marmoleum op de vloer vervangen door pvc. “Dat is minder gevoelig voor dameshakjes en het slijt veel minder. Maar toen we Mr. Bean na zo’n twintig jaar van het scherm haalden, gingen patiënten protesteren. Die is tot het vaste meubilair van onze mondzorgpraktijk gaan horen.”

Veiligheid, hygiëne, rust Willem Prins volgt, als sales manager bij Dental Union in Nieuwegein, de ontwikkelingen op het gebied van ontwerpen en inrichten op de voet. Die zijn volgens hem ten nauwste verbonden aan verschuivingen in de uitoefening van het vak en aan veranderende wetgeving. “Het materiaal is steeds meer ondergeschikt geraakt aan het welzijn van de mens, zowel van de patiënt als de medewerker. Veiligheid, hygiëne en rust zijn sterk bepalende factoren. Zo heeft de introductie van de aparte sterilisatieruimte de inrichting van de behandelkamer ingrijpend veranderd. Stonden vroeger de wanden rondom de behandelstoel helemaal vol kasten, in de huidige behandelruimte van gemiddeld 3,5 bij 4 meter heb je aan drie tot vijf kastjes genoeg. Al die laadjes, klepjes en

8

Inrichting en hygiëne - Special bij NT 17

nt17sp_praktijk3.indd 8

20-10-17 15:45

Profile for KNMT

Nt-special Inrichting en hygiëne  

Special bij Nederlands tandartsblad 17/2017

Nt-special Inrichting en hygiëne  

Special bij Nederlands tandartsblad 17/2017

Profile for knmt