ŽAREK ŠOLE 2, 2. DEL

Page 1

K-pop

prispevek napisala: Tara Saradić

K-pop je začel postajati svetovno znan, ko je leta 2012, takrat 35-letni korejski pevec PSY izdal svojo pesem Gangnam Style. Zaokrožila je po svetu, videospot pa ima danes malo manj kot 5 bilijonov ogledov. Trenutno najbolj poslušane K-pop skupine so BTS, Blackpink, Stray Kids ... Teh skupin je res veliko, pa tudi veliko oboževalcev iz vseh držav imajo. Znani so tudi po tem, da na koncertih in v videospotih ne le pojejo, ampak tudi plešejo.

bolj znane k-pop skupine ...

SUPER M

Novinar ameriške glasbene revije

RollingStone je K-pop(Korean pop) označil za mešanico modne

zahodne popularne glasbe in visoko-energetskega japonskega popa (J-popa), ki lovi glave poslušalcev s ponavljajočimi

spevnimi frazami, včasih tudi v angleškem jeziku. Vendar K-pop ni samo glasba, vendar tudi subkultura, ki je priljubljena med mladimi po vsem svetu. Zaradi interneta in družabnih omrežij, doseže široko občinstvo.

EXO

NCT 127

RED VELVET

SEVENTEEN

BIGBANG

Kako se oblačiti kot Kpop zvezniki?

veliko dodatkov izberi drzne vzorce obleči več plasti oblačil

nosi preveliki obleke žive barve

sončna očala

7 Svet okoli nas
BTS
BLACKPINK TWICE

Svet okoli nas K-pop

Skupina BTS je trenutno najbolj znana K-pop skupina, imajo pa več kot 235 pesmi, njena zasedba pa šteje 7 članov: Jin, V, Jimin, Jk, J-Hope, RM in Suga. Nekaj njihovih najbolj znanih pesmi je zagotovo Boy with love, Dynamite in Fake love. Sicer pa imajo člani tudi svoje solo pesmi. Jeziki, v katerih pišejo in pojejo pesmi so: korejščina, japonščina in angleščina. Ker ima

Južna Koreja obvezno vojaško služenje, ki traja med 18 in 25 mesecev, to velja tudi za K-pop idole. Trenutno sta na služenju

Jin in J-Hope, postopoma pa se jima bodo pridružili še ostali člani skupine. Z udeležbo v vojski naj bi končali decembra leta

2025. Kljub manjkajočima članoma zasedbe, se koncerti nadaljujejo.

Skupina Blackpink pa je trenutno najbolj poslušana dekliška K-pop skupina. V njej so 4 dekleta:

Rose, Jennie, Jisoo in Lisa, vsaka od njih pa ima tudi svoje solo pesmi. Znane so postale že s svojo prvo pesmijo, Boombayah.

Največ ogledov na YouTubu ima videospot za pesem DDU-DU DDU-DU.

Pravijo, da je vsega lepega enkrat konec in letos februarja se je razšla dekliška K-pop skupina Momoland. Delovale so od leta 2016, napisale in izdale pa 36 pesmi.

ni vse tako rožnato...

Pri K-pop skupinah pa ni vse sanjsko kot se sliši. Člani priljubljenih skupin morajo izpolnjevati tako imenovane Korean beauty standards (korejske lepotne standarde). Med te posebne standarde, ki se jih morajo držati, sodijo med drugim tudi majhen obraz v obliki črke V, vitko telo in svetla polt. To v večini dosežejo s strogimi dietami. Ni zdravo, vendar želijo slavo in denar, zato se držijo standardov. S tem ustvarijo mlajši videz. Večina K-pop idolov, tudi moških, uporablja ličila.

7
prispevek napisala: Tara Saradić

Če si brez načrtov in je zunaj prevroče, si lahko za popestritev pripraviš filmski večer s prijatelji ali družino. Letos bo izšlo kar nekaj dolgo pričakovanih filmov, ki kar vabijo, da si jih ogledaš. Ne pozabi na pokovko in osvežilno pijačo!

8

Kino

Prihajajočifilmi

prispevek napisala: Tara Saradić

Film Barbie bo v kinematografih prvič predvajan 20. 07. 2023. Film govori o Barbie in njenemu prijatelju Kenu, njunih dogodivščinah in o svetu skozi njune oči.

V glavnih vlogah sta Margot Robbie kot Barbie in Ryan Gosling kot Ken. Margot Robbie je 32-letna igralka, rojena v Avstraliji. Njeni najbolj znani filmi so Volk z Wall Streeta, Focus in Jaz, Tonya.

Ryan Gosling je star 42 let, najbolj je znan po vlogi Sebastiana v filmu Dežela La La.

Vir:IMDb

Mala morska deklica

Zgodbo Male morske deklice je že vsem dobro znana, 26. 05. 2023 pa si jo bomo lahko prvič ogledali še v obliki filma. Film je zbudil veliko zanimanja, saj bo glavni lik igrala temnopolta igralka. Zgodba govori o morski deklici, ki z zlobnico zamenja svoj prelep glas, v zameno za noge, da bi lahko spoznala lepega princa.

Princeso Ariel bo igrala komaj 23-letna Halle Bailey Rojena je bila v Atlanti (ZDA). Zlobno Uršulo bo igrala Melissa McCarthy. Igralka je znana predvsem po vlogi Molly v seriji Mike and Molly. Princa Erica bo igral Jonah Hauer-King. Igral je tudi v filmu Male ženske, ki je izšel leta 2019.

Wonka

Wonka se bo na filmskih platnih pojavil šele 15. 12. 2023. Glavno vlogo Wonke, lika pisatelja Roalda Dahla iz knjige Čarli in tovarna čokolade, bo odigral Timothee Chalamet, ki je postal nedavno zelo znan, mogoče tudi zaradi filma Čas deklištva iz leta 2019. Zelo pomembno vlogo imata tudi Rowan Atkinson, ki ga poznamo po vlogi Mr. Beana in Hugh Grant, ki je zaigral v več znanih filmih, kot so Pravzaprav ljubezen, Notting Hill, Štiri poroke in pogreb in v filmih Dnevnik Bridges Jones.

Prihajajoči filmi v letu 2023 so še: Indiana Jones in artefakt usode, Misija: Nemogoče - Maščevanje, Igre lakota: Balada o pticah pevkah in kačah ...

Vir: IMDb Vir: IMDb

9 Družba Medvrstniškonasilje

prispevek napisala: Klara Dukić

Nasilje je vedenje, s katerim oseba zlorabi svojo moč, da bi drugo osebo nadzorovala, ustrahovala, ji škodovala, jo ponižala, razvrednotila, ji vzela moč, si jo podredila, jo izkoristila ali jo uničila. Medvrstniško nasilje je na žalost še kako prisotno, najpogosteje so žrtve otroci, ki na nek način izstopajo od povprečja ali pa se ne znajo postaviti sami zase.

Kakšne oblike poznamo?

Oblike nasilja se velikokrat prepletajo Najpogosteje nas psihično in verbalno nasilje bolj prizadeneta kot ostale oblike

nasilja Nasilje se lahko izvaja, kjerkoli in kadarkoli

Vrstniško nasilje je lahko:

telesno (telesno ali fizično nasilje je zloraba fizične moči), verbalno (žaljenje z žalitvami), psihično (oseba zlorabi svojo moč z uporabo besed ali vedenj, ki drugo osebo ponižajo, razvrednotijo, prestrašijo ali ji še kako drugače škodujejo) ali ekonomsko (izsiljevanje)

Spletno nasilje

Med novejše oblike nasilja spada tudi spletno nasilje (z angleško besedo cyberbullying). Spletno nasilje je iz dneva v dan bolj pogosto, čeprav je včasih na prvi pogled morda nedolžno, na žrtvi pusti posledice Pod spletno nasilje uvrščamo namerno in ponavljajoče se nadlegovanje oziroma ustrahovanje preko digitalnih naprav: pošiljanje žaljivih sporočil, pošiljanje ali objavljanje škodljivih, neresničnih ali krutih izjav, objavljanje občutljivih, zasebnih informacij (zasebnih sporočil ali fotografij).

Kako ukrepati?

Zavedati se moramo, da nihče ne sme biti deležen nasilja v kakršnikoli obliki ter da bi morali imeti do nasilja ničelno toleranco. Če smo žrtve nasilnežev, o težavah ne smemo molčati, vendar jih moramo rešiti tako, da se nekomu zaupamo. Žrtve je po navadi strah in sram o težavah spregovoriti. Predlagam ti, da jih zaupaš svojemu najboljšemu prijatelju in skupaj poiščeta odraslo osebo, ki bo znala pravilno ukrepati. Če gre za nasilno dejanje v šoli ali doma, lahko povemo učitelju ali učiteljici, pedagogu ali ostalim strokovnim delavcem šole.

Tudi če smo zgolj opazovalci nasilnih dejanj nad vrstniki, je nujno, da to nekomu povemo in se o tem pogovorimo s starši. Težave se bodo namreč rešile, le če o njih spregovorimo.

Telefon za pomoč in svetovanje

Če si žrtev medvrstniškega nasilja, nikar ne čakaj in ne pristajaj na nasilje, saj z odlašanjem in trpljenjem ne bo nič bolje Če si priča nasilnega vedenja nad prijatelji ali sošolci, prav tako spregovori. Obrneš se lahko na starše, učitelje, strokovne delavce ali policijo. V primeru, da ti je težko spregovoriti, se lahko posvetuješ z različnimi klepetalnicami za otroke in mladostnike:

Tom Telefon (telefonska številka: 116 111),

Društvo SOS (telefonska številka: 080-11-55)

Prisluhnem ti (telefonska številka: 031 50 60 50)

Zaupni telefon Samarijan (telefonska številka: 116 123)

10 Razverdilo SlovenskaYoutubescena

prispevek napisala: Jana Panić

Youtube je vedno bolj priljubljena spletna stran za izmenjavo videoposnetkov, na kateri svoje vsebine objavlja tudi veliko Slovencev. Zate smo izbrskali tri kanale, za katere menimo, da si jih moraš to poletje nujno pogledati.

Bit Sever

Bit Sever je ustvarjalec foto in video vsebin, ki neizmerno uživa v potovanjih, spontanih pripetljajih in kavi Ljubezen do fotografiranja mu je že v otroštvu predala mama, kasneje pa se je vpisal v srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, kasneje pa je diplomiral iz video produkcije. Meni, da za dober vlog ni pomembna draga oprema, temveč zanimiva zgodba, ki gledalca vodi od začetka do konca videa.

Vir: PIL - april 2020

Vir: Merch by Bit Sever

Nik Škrlec

Nik Škrlec je slovenski dramski igralec in televizijski voditelj. Mlajši so ga zavzeto spremljali predvsem v oddaji Male sive celice. Za svojo igro pa je prejel zelo prestižne nagrade, kot sta Akademska Prešernova nagrada in Borštnikova nagrada za mladega igralca. Na svojem kanalu rad objavlja predvsem svoje zanimive hobije. Tekmuje v sestavljanju Rubikovih kock, postal pa je državni prvak v pomnenju števila Pi. Zapomnil si je 3141 decimalk.

Vir: Onaplus

Kaya Solo

Ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih youtuberk je svoj slovenski kanal na začetku

poimenovala Kaya Papaya in ga kasneje

preimenovala v Kaya Solo Nekaj časa je objavljala tudi na angleškem kanalu Kaya Ren.

Njeno pravo ime pa je Kaja Hočevar, poleg ustvarjanja video vsebin za Youtube pa je bila zaposlena še v vlogi novinarke na POP TV ter igrala v filmu Ideš? Idem.

Vir: Žurnal24

DEVICA

RAK 21. junij - 21. julij

Ker ste skrbni in odgovorni, lahko uživate ob vsakem hišnem ljubljenčku.

Še najbolj pa vam bi pristajala družba mačke ali psa

LEV 22. julij - 22. avgust

Ker si leva ne moreš izbrati za hišnega ljubljenčka, ti zato priporočamo mačko, ki izžareva prefinjenost.

TEHTNICA

23. september - 22. oktober

Ob sebi potrebuješ hišnega ljubljenca, ki bo tvoj dom napolnil s harmonijo in toplino. Če razmišljaš o nakupu psa, naj bo velik in prijazen.

STRELEC

22. november - 20. december

Potrebuješ hišnega ljubljenčka, ki bo zadovoljil tvoje neskončne želje po učenju, doživljanju pustolovščin in večnem optimizmu. Pasji prijatelji bodo zato tvoji najboljši spremljevalec.

23. avgust - 22. september

Najbolj uživate na svežem zraku in dolgih sprehodih, zato bi bil za vas najbolj primeren pasji prijatelj.

ŠKORPIJON

23. oktober - 22. november

Škorpijoni so skrivnostna bitja, zato te v marsičem privlačijo mačke.

DVOJČKA

OPOZORILO: Horoskop je namenjen zabavi. Pred nakup hišnega ljubljenčka moraš upoštevati bolj pomembne dejavnike kot je horoskopsko znamenje.

BIK

21. april - 20. maj

Biki radi uživajo, zato ob sebi potrebujejo kosmato in ležerno živalco, ki se bo pustila božati in razvajati v nedogled. Mačka, zajček, morski prašiček ali hrček bi bili odlična izbira.

KOZOROG

21. december - 20. januar

Tipični kozorogi so ambiciozni in pripravljeni trdo delati za svoj uspeh. Priporočamo ti delovne pse, škotski ovčar bi bil ravno pravi.

21. maj - 21. junij

Ob sebi potrebuješ žival, ki bo izzvala tudi tvoje intelektualne sposobnosti in s katero se boš lahko pogovarjal. Zate bi bila primerna predvsem mačka.

RIBI

19. februar - 20. marec

Ker si po naravi zelo zasanjan in se rad umakneš v svoj domišljijski svet, bo domači akvarij z veliko ribami popestril tvoje življenje.

VODNAR

20. januar - 18. februar

Ker ljubiš svobodo, bo mačka popolna izbira, saj bosta drug drugemu dajala dovolj prostora za harmonično življenje.

OVEN

19. februar - 20. marec

Ker si energičen, dinamičen in vedno hrepeniš po pustolovščini, je pomembno, da imaš ob sebi živahnega in vitalnega ljubljenčka kot na primer haskija.

11
Horoskop Živalgledenaznamenje
Vir: spletna stran Sensa - Katera domača žival ustreza vašemu znamenju?

12 Minutka modrosti v stripu

Prepir

strip je ustvarila: Eva Belcijan (4.c)

Pomembnidogodki

Raziskovalno nalogo z naslovom Terapija s konji kot pomoč mladostnikom sta izdelali pod mentorstvom učiteljice naravoslovja Eve Gašperšič in somentorstvom socialne pedagoginje Barbare Čampa.

Graciela Đurđić in Ana Šum sta sedmošolki, na kateri smo izjemno ponosni. V letošnjem šolskem letu sta namreč kot edini učenki naše šole, ki sta se odločili, da svoje interesno področje proučita s pomočjo raziskovalne naloge, in na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev osvojili bronasto priznanje. Ana in Graciela, iskrene čestitke!

fotografije: Barbara Čampa in Anja Habič

NOČ V KNJIŽNICI

V petek, 21. 4. 2023, tik pred Svetovnim dnevom knjige in avtorskih pravic, smo izvedli že tretjo Noč v knjižnici. Vstopnico na knjižni dogodek so prejeli le učenci, ki so skozi celo šolsko leto pridno brali in opravili Bralno značko.

V letošnjem šolskem letu si jo je prislužilo 140 učencev.

Noč v knjižnici je bila razdeljena na dve skupini: za učence

1. in 2. razreda ter učence od 3. do do 9. razreda. Učenci

1. in 2. razreda so spoznavali pesniško zbirko Anje Štefan z naslovom Sadje z naše ladje. Glavna nit za učence od 3. do 9. razreda pa so bili pisatelj Roald Dahl in njegovi knjižni junaki: Matilda, Čarli, Bine, Bruno, Jakec, Veliki dobrodušni velikan ...

13 Ogledalo
učiteljica Eva, Ana, Graciela in socialna pedagoginja Barbara.

Želiš imeti v naslednjem šolskem letu boljše ocene? Zaupamo ti preprost trik. Med poletnimi počitnicami redno beri. V roke lahko vzameš knjige, revije, strip ... S tem boš okrepil svoje bralne sposobnosti, ki ti bodo pomagale pri lažjem razumevanju snovi in učenju. Učence naše šole smo vprašali, kakšen je njihov odnos do knjige in branja ...

Rada berem zato, ker si širim svoje obzorje in bogatim besedni zaklad Berem pa tudi zato, ker mi knjige krajšajo čas. Pri branju

izvem veliko novega in zanimivega Zelo rada berem stripe in knjige o živalih. Rada hodim v knjižnico, kjer vedno najdem veliko knjig zase.

Ajda Ledinek (3.a)

Ne maram branja, ker je brez veze. Ni zanimivo sedeti in brati cel dan. Berem že med tem, ko pišem in moja glava je polna črk.

Zato ne maram brati.

Elmin (7.b)

Ko mi je dolgčas in nimam kaj za delat, berem knjige. učenka (7.b)

Branje je pobeg od sveta. Vsak bi bral, če bi našel pravo knjigo.

učenka (7.b)

Ne maram brati, saj je v sodobnih časih boljše biti na telefonu in računalniku.

učenec (7.b)

Rada berem, zaradi izboljšanja besednega zaklada. Ko sem bila majhna, mi je babica pripovedovala različne zgodbe. Mlajšim predlagam branje Harryja Potterja, Pet prijateljev ... Meni so bile zanimive.

Nia Kralj (7.b)

Z branjem si krajšam čas, knjige so res zanimive in branje je moj najljubši hobi. Ena moja najljubših zbirk je Junaki Olimpa, ki jo je napisal Rick Riordan. Zbirka je res zanimiva, všeč mi je vsebina, ki je polna grške in rimske mitologije.

Zala Ledinek (7.b)

Brati ni slabo pa tudi ne zelo dobro. Najraje berem stripe v hrvaščini, zelo malo v slovenščini. učenec (7.b)

Ko sem bil mlajši, mi je mami brala knjige, da sem lažje zaspal učenec (7.b)

Ko berem, mi postane še bolj dolgčas.

učenec (7.b)

Berem zato, ker mi je v veselje in ker se iz knjig veliko naučim.

Branje spodbuja otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj Iz knjig se lahko naučiš novih besed. Prijateljem lahko svetuješ pri branju.

Pia Obreza (3.a) in Nikolina Stamenković (3.a)

Branje te lahko nauči tudi govorjenja. Ljudje te bolj poslušajo, če se znaš dobro izražati. Rad berem, saj je zanimivo. Včasih nisem maral brati. Doma imamo polico polno knjig.

učenec (7.b)

Ne berem knjig, ker mi je "dosadno". Boljše bi bilo, da bi bral, za boljšo slovenščino. učenec (7.b)

Z branjem lahko vstopimo v svet domišljije. Lahko berem o stvareh, ki me zanimajo ali pa poskusim, kaj novega. Berem za znanje. učenka (7.b)

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.