ŽAREK ŠOLE, 3. DEL

Page 1

15 Poletni strip

Počitnice

strip sta ustvarila: Jakob Cunjak in Gaj Štefančič (4.c)

Živalce Ljubljenčkiinpoletje

prispevek napisali: Jana Panić

Poletni meseci, ki prinašajo visoke temperature, niso čas, v katerem bi naši hišni ljubljenčki pretirano uživali. Živali namreč vročino prenašajo veliko težje kot ljudje, zato je pomembno, da za njih ustrezno poskrbimo.

Večina živali se najbolje počuti na temperaturi zraka nekje med 18 in 20 stopinj Celzija

Nasveti za poletne dni

Če naletiš na žival, ki je v vročih dneh zaprta v avtomobilu in v bližini ni lastnika, ne čakaj in hitro ukrepaj. Prepričaj se, ali je v bližini kdo, ki bi ti lahko pomagal, drugače pokliči na 112 ali 113. Žival ti bo neizmerno hvaležna, saj si ji rešil življenje.

dovolj sveže vode - predvsem psi si med vročino ohlajajo telesno temperaturo s pohitrenim dihanjem, kar predstavlja dodatno izgubo vode iz telesa

ne puščajte jih v avtomobilih - vročinski udar pri živalih nastopi že v petnajstih minutah po izklopu klimatske naprave v avtu

brez naporov in aktivnosti - na sprehode se odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, vročina ogroža predvsem živali s kratkimi gobčki ali srčnimi obolenji

prostori naj bodo prijetno hladni - na prostem in v senci jih je priporočljivo hladiti z vodo

16

17 Nasvidenje

Uredniškiodborseposlavlja

Konec šolskega leta je na žalost prinesel tudi razhod uredniškega odbora, ki so ga sestavljali učenci izbirnega predmeta in interesne dejavnosti Šolsko novinarstvo. Vse učence, ki bi v naslednjem letu želeli na novo oblikovati koncept šolskega časopisa in prispevati članke, ideje, zgodbe, slike, fotografije, pesmi ali karkoli drugega pa vabimo, da se nam pridružite. Se že veselimo novih mladih novinarjev.

Naučila sem se, da delo novinarja ni enostavno.

Pisanje člankov je zabavno, še bolj pa njihovo urejanje v programu Canva.

Novinarstvo mi je pomagalo pri pisanju spisa in seminarskih nalog. Še posebej me zanima oblikovanje besedil.

Novinarka Jana Panić (7.a) je za šolski časopis napisala članke različnih tematik. Predvsem pa je skrbela za rubriki horoskop in ustvarjanje. Klari Dukić (7a) so bile blizu teme, za katere je menila, da se o njih premalo pogovarjamo. Zaradi tega je vodila rubriko svetovalnica, kjer je delila svoje nasvete o samopodobi, medvrstniškem nasilju, učenju Gabrijela Šuštar (7.a) je prevzela pisanje člankov na temo ekologije in varovanja okolja, rada pa se pozabavala tudi s pisanjem kvizov, križank in ugank. Tari Saradič (9.b) je bila na prvem sestanku uredniškega odbora zaupana vloga glavne urednice, zato je večkrat vodila sestanke in novinarje spodbujala k pogovoru o člankih. Pisala je pretežno o filmih in glasbi Liamu Sabljakoviću (6c) se lahko zahvalimo za poimenovanje šolskega časopisa, skupaj z Danilom Stanićem (6c) in Lejo Purić (6c) so bili zadolženi za pisanje člankov o športu in modi.

Spoznal sem delo novinarja, predvsem pa sem se naučil dela v skupini.

Naučila sem se, skupinskega dela z različnimi ljudmi. Na novinarstvu smo se zabavali, ustvarjali in veliko razmišljali. Tara

Na novinarstvu mi je zabavno, saj sem spoznala nove prijatelje in se naučila pisati članke.

Naučilsem se tehnike pisanja člankov, vendar me delo novinarja niprepričalo. Še vedno siželimpostatinogometaš.LiamSabljaković
Delo jebilo zelo zabavno in smešno.Naučila sem se,kako izboljšatičlanke. LejaPurić

18 Pomagajmo ...

Šolskatržnica

V torek, 23. 5. 2023, je na Osnovni šoli Nove Fužine potekal dobrodelni dogodek Šolska tržnica, na kateri so če i d j li najrazličnejše izdelke iz recikliranega materiala, sadike zelenjave in rož ter začimbnice, odvijala s revija ter težko pričakovana tombola z bogatimi n

Modna revija

Učenci od 1. do 9. razreda so modno revijo, ki jo je povezo podravnateljica Karmen Tič, prip oblačila in dodatke iz reciklir materialov ter jih na modni pisti predstavili. Učenci so bili pri izd zelo ustvarjalni. Uporabili so raz materiale, vse od časopisnega pa vrečk za smeti, starih oblek babičinih zaves ... Na odru sm lahko ogledali bolj enostavne ob večerne obleke, pravljične pa poročno obleko.

Šolska tržnica pa je poleg izdelkov, sadik, piškotov, tombole in modne revije ponujala tudi poslikavo obraza, posladkali smo se lahko s palačinkami in sokom

Učenci, starši, stari starši in delavci OŠ Nove Fužine smo ponovno dokazali, da radodarnost in dobrodelnost za nas nista le besedi, vendar vedno pomagamo po svojih najboljših močeh. Tokrat je izkupiček akcije oplemenitil šolski sklad Z drugimi humanitarnimi akcijami v šolskem letu 2022/2023 pa smo pomagali tudi VDC Zasavje, Zavetišče za živali Horjul, Rdečemu Križu in Karitasu.

Zahvaljujemo pa se tudi staršem in učencem, ki so pridno pekli piškote za prodajo na tržnici ter sponzorjem, ki so s svojimi nagradami pomagali izpeljati tombolo.

Zmagovalec tombole Ishak (6.a) in ravnateljica Damjana Korošec fotografije: Barbara Čampa in Jana Panić (7.a)

Peseminuganke

UGANKA

Poleti greš tja, ohladite te zelo. Je veliko, je modro. Le kaj je to?

UGANKA

Na plaži stoji in ti senco narediti.

UGANKA

ejrom

uganke napisala:

Ajda Ledinek (3.a)

Na čem na plaži ležiš, da peska za kopalke ne dobiš.

ačasirb

UGANKA

V morju plavajo, veliko jih je. Če v mrežo se ujamejo, mizica pogrne se.

kinčnes

POLETJE

Ema Podobnik (3.a) in Pia Obreza (3.a)

Ko šola se konča, otroci vpijejo ča ča ča. Odrasli se veselijo, ko otroci po igrišču se podijo. Saj končno je dobro vreme in stran je šlo slabo breme.

Hitro se odpeljemo v tujo

državo na plesno zabavo. Naslednji dan se na plažo odpravimo, da se dobro posončimo

Toda kmalu se počitnice končajo in spet v šolo zahajamo.

19 Literarni
kotiček
ebir

Šport

Poletnarekreacija

prispevek napisala: Liam Sabljaković in Danilo Stanić

Poletje je čas, da nadoknadiš zamujene športne trenutke in druženja s prijatelji na igrišču, za katere so te prikrajšale domače naloge in učenje. Poletna jutra in večeri so kot nalašč za sproščeno rekreacijo, zato ne poležavaj, ampak povabi prijatelje na svež zrak in obilo športne zabave.

Nogomet

Nogomet je moštvena igra z žogo in je eden najbolj priljubljenih

športov na svetu. Poznano več vrst nogometa, ki so si med seboj zelo različne in uporabljajo različne žoge (ameriški nogomet, avstralski

nogomet, nogomet na plaži in mali nogomet ...). Boš to poletje preizkusil še katero drugo vrsto nogometa?

Badminton

Badminton je šport, pri katerem se uporabljata lopar in pernata žogica iz plutovine. Igralec poskuša udariti žogico preko mreže v nasprotnikovo polje. Igra je primerna za igralce vseh starosti ter sposobnosti, saj za užitek pri igri niso potrebne posebne spretnosti ali znanje, a kljub temu predstavlja pravo rešitev za hitro ter intenzivno rekreacijo.

S prijatelji pa se lahko odpraviš tudi kolesarit, rolat, rolkat, igrat skvoš, namizni tenis, košarko, kegljat, balinat ... Možnosti je veliko, zato jih le izkoristi!

Tenis je šport z loparjem za dva nasprotna igralca ali za dve nasprotni skupini s po dvema igralcema. Igra se na igrišču, razdeljenem na dve polovici, z nizko postavljeno mrežo na sredini igrišča. Najdaljši teniški dvoboj je traja 6 ur in 22 minut. Morda pa lahko to poletje s prijatelji ta rekord premagate.

Tenis Odbojka

Odbojka je moštveni šport, sestavljen iz dveh ekip, ki ju loči mreža. Namen igre je poslati žogo preko mreže tako, da bi v nasprotnikovem polju padla na tla. Pred izumom prve odbojkarske žoge, so odbojko leta 1885 igrali kar s košarkarsko žogo. Avč, to pa je znalo biti boleče.

20

21 Moda Poletna...

Navdih za preprosto poletno modo smo v tokratki

številki časopisa poiskali pri slovenski filmski

igralki Ajdi Smrekar in njenemu izbrancu Sebastijanu Cavazzi, ki je prav tako zelo priznan slovenski igralec. Ajdina moda je lahkotna, preprosta, predvsem pa obarvana v svetle tone, ki se nam zdijo kot nalašč za poletje. Modne smernice za letošnjo pomlad in poletje narekujejo barvite, svetle in drzne odtenke ter sproščena in malo hipijevska oblačila. Cvetlični vzorci ponovno prihajajo v ospredje, predvsem pa drzni in vpadljivi dodatki. Zato lahko svoj videz popestriš s prevelikimi uhani, debelimi ogrlicami ter izrazitimi pasovi. To poletje bodi predvsem na lovu za edinstvenimi oblikami, teksturami in barvami, ki bodo tvojemu videzu dodali ščepec glamurja in ekstravagance Prav tako se ne boj kombinirati različne kose oblačil za resnično drzen in modno dovršen videz.

prispevek napisala: Leja Purič

ZARA ZARA ZARA ZARA
PRIMARK H&M H&M DEICHMANN

22 Literarni nasvet

Ozajčku,kiješelnamorje

prispevek sta napisali: Ajda Ledinek in Ema Podobnik (3.A)

O zajčku, ki je šel na morje

Ajda Ledinek in Ema Podobnik

Nekoč je živel zajček. Nekega poletnega dne je poležaval pred svojo votlinico, na kar ga je Ptička Sinička zmotila ter ga povabila na morje. Zajček se je zelo razveselil, toda ni vedel, kaj naj vzame s seboj. Zato je pripravil vse, kar je mislil, da bo potreboval. Tako je v kovček zložil: smučke, televizijo, uteži, lonce, puloverje, pajac ...

Naslednji dan sta se s Ptičko Siničko odpravila na morje. Na poti je Ptička Sinička zajčka vprašala, zakaj je oblečen v smučarski kombinezon. Zajček ji je rekel, da ni vedel, kaj naj vzame s seboj na morje. Ptička Sinička mu je rekla, da se lahko vrneta in da mu lahko pomaga spakirati kovček.

Ugotovila sta, da zajček nima kopalk, zato sta šla v trgovino s kopalkami. Tam si je izbral temno modre. Nato sta odšla na morje in neznansko uživala.

Priporočila za v kovček

kopalke (obvezno)

brisača

rokavčki

senčnik

sandali

sončna očala

kratke majice

kratke hlače

oblekice (za punce)

pižama

knjige (obvezno)

družabne igre

fotoaparat

sončna krema

glavnik

zobna ščetka

zobna krema

kapa s ščitnikom

Našemu zajčku bi spodnji seznam prišel še kako prav pri pripravi kovčka. Mogoče pa lahko pomaga tudi tebi ...

iseznamdejavnosti -BUCKETLIST

prispevek sta napisali: Klara Dukić in Gabrijela Šuštar

Juhuhu, počitnice so tu! Zagotovo si jih že zelo težko pričakoval in da ti ne bo dolgčas, smo ti pripravili seznam zanimivih dejavnosti, ki ti bodo popestrile letošnje poletje. Če ti jih uspe dokončati, pa jih le obkljukaj v kvadratkih. Želimo ti obilo nepozabnih trenutkov!

oglej si sončni vzhod

pripravi sadno solato

obmetavaj se z vodnimi baloni

ustvarjaj s soljo

naberi poletni šopek

naredi domač sladoled

organiziraj večer družabnih iger

naslikaj sončni zahod

naredi brezalkoholni mojito

oglej si film na prostem

pošlji razglednico

simpatijo povabi na sladoled

obmetavaj se z blazinami

preberi dobro knjigo

pojdi na izlet s kolesom z družino pripravi piknik

naredi roza limonado

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.