Page 1

Prijateljstvo čovjeka i životinje

siječanj, 2014. cijena 10 kn br. 6


broj 6 sijecanj 2014.

KLEN – list učenika i učitelja OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik Izdavač: OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik 21, 42 244 Klenovnik Tel/fax: 042 76 34 15 Email: os-klenovnik-001@skole.t-com.hr

Za izdavača: Mijo Barišić, ravnatelj Glavna urednica: Magdalena Bunić, 7. raz Odgovorna urednica i voditeljica novinara: Anita Husnjak, učiteljica

Novinari: 7. raz Magdalena Bunić, Anamaria Kocijan 6. raz Simona Bunić, Elena Bunić, Nikolina Ernečić 5. razred: Elizabeta Pintarić, Jana Janžek, Lucija Tocko, Lorena Golub, Lea Kralj 4. razred: Sara Srednoselec, Nika Srednoselec, Anja Mudri, Ida Pintarić, Željka Janžek, Magdalena Kljunić, Katarina Klarić, Ena Gladović, Anđela Gladović – Nedić Učitelji suradnici: Ankica Džato, Boris Galić, Snježana Kruhoberec, Silvana Vlaisavljević, Kristina Sadibašić

Lektura: Dragana Belščak Fotografije: Iz arhive škole Tisak i grafička obrada: Alfa d.d. za izdavačke, grafičke i trgovačke poslove, Zagreb, Nova Ves 23 a Naklada: 170 Fotografija na naslovnici nagrađena na natječaju „Klena“ učenice Ivone Lukavski (6. raz), logo izradio Silvestar Kapustić (8. raz)

Dragi Klenovci! Ovo je naše šesto druženje i zato vam hvala što ste i dalje uz nas. U ovom Klenu zavirit ćemo u svijet životinja, od onih domaćih pa sve do egzotičnih. I ovaj put možete saznati novosti iz naših stalnih tema kao što je zdravlje, moda i sport, a s posebnim ponosom predstavit ćemo vam nove projekte u školi. Za vas smo istražili nešto o Grčkoj i tajnovitim mjestima svijeta. Ako ste mislili da poznajete sve važne face našoj školi, možda se varate jer ćemo vas mi sad tek s jednom upoznati. Zato, udobno se smjeste i krenite u avanturu s Klenom. Nadamo se da ćemo i ovaj put opravdati vaše povjerenje. Vaša Magdalena :)

2


Sadržaj Događanja u školi i oko nje

4

Tema broja: Prijateljstvo čovjeka i životinje Kućni ljubimci

7

8

Ljubimci u školi

36

10

37

Odgovornost i briga prema kućnim ljubimcima Dnevnik psa lutalice

39 14

Ljubimci pomažu

15

42

Ljubimci u domovima naših učitelja_ Geografija u imenu

16 36

19

Mišem do znanja o ljubimcima Životinje u lektiri

21

39

22

Štrumpfovi 2, Šegrt Hlapić

23

Klasika na moderan način

24

42

25 26

Umjetno je bolje

28

48

Fotonatječaj: Moj ljubimac Za svaku pohvalu: Lana Srednoselec

„Litter less“ ili „Za manje otpada“ 48 Glagoljaška dru 38 E-dnevnik 49 Učen Novinari u posjetu novinarima 5 40 Grčka 52 Zagonetna mjesta svijeta 54 44 Sportske vijesti 56 45 Košarka Pilates lopta

Glagoljaška družina na korijenima pismenosti 49

30

Životinje (ne)prijatelji vrta

Zabava uz knjige

46

27

Mlijeko i mliječni proizvodi Lavanda

37

20

Biti čovjek, biti iskren prema sebi

Ne krznu!

4

18

Životinja u prezimenu

Beyonce

11

12

Egzotični kućni ljubimci

„Lit

Učenička zadruga „Licitarsko srce“ 50

31 32 34

Duhovne iskre

52

In English, please

54

Zabavne stranice

56

Radovi učenika 62

1. razred

63

8. razred 64

Strip

3


DogaDanja u

vijesti UKRATKO je proslavila još jedan rohŠkola đendan. Bila je to izuzetna prili-

ka da se pohvale svi zaslužni za brojne uspjehe naše škole. Ekipa naše škole sudjelovala je na Vjeronaučnoj olimpijadi i osvojila je izvrsno sedmo mjesto. Bravo! Lutkari su predstavom Nemaš pojma, Grizlijane, novinari svojim listom "Klen" i Magdalena Komes monologom Ukinite lektiru sudjelovali na natjecanju LiDraNo. Učenici 3. razreda sudjelovali su u radionici kod licitarke Valentine Gladović - Nedić, snimala ih je televizija, a oni su s veseljem cifrali licitarska srca. Bili smo domaćini 11. gradskog natjecanja iz prve pomoći. U preduskrsno vrijeme učenici su izrađivali pisanice za akciju Jak kao Jakov. Gostovanjem glumca Ante Rumore učenici su imali priliku odgledati predstavu Božidara Prosenjaka Divlji konj. Pješačenjem do crkvice svetog Vuka učenici su sudjelovali na još jednom Križnom putu. Dok su se neki odmarali tijekom proljetnih praznika, keramičari naše škole stjecali su nova znanja u kreativnim radionicama koje je za njih održao poznati lončar Matija Kuča. Putem Skypea učenici naše škole su u nekoliko navrata razgovarali s prijateljima iz daleke Grčke. Upoznali su nove prijatelje, razmijenili dječja iskustva, pobliže upoznali njihov način života i zaključili da su im životi slični bez obzira kako daleko živjeli. Bili smo domaćini natjecanja Sigurno u prometu. U kinu Cinestar učenici su pogledali film za djecu Zagonetni dječak. Pred sam završetak školske godine učenici su na terenskoj nastavi upoznavali Republiku Hrvatsku.

h

h

PRIJATELJI IZ DALEKE GRČKE Učenici naše škole dobili su priliku steći nove prijatelje iz daleke zemlje. Tijekom prošle školske godine, razgovarali su s učenicima 5. razreda iz grčkog grada Xsanthi putem Skypea. U vrlo veselim druženjima učenici su predstavili svoja mjesta, škole, predmete i slobodne aktivnosti kojima se bave. Pokušali su jedni druge naučiti i nekoliko riječi i stihove poznatih tradicionalnih pjesama. Iako je projekt završio, učenici iz obiju zemalja nadaju se da će njihovo prijateljstvo potrajati još dugo. I. P.

h

Grad Xanthi iz kojeg dolaze naši prijatelji

Naši prijatelji iz Grčke

h h h

h

h

h

Osnovna škola u Xanthiju

Naši učenici u razgovoru s Grcima

DOMAĆINI GRADSKOG NATJECANJA PRVE POMOĆI U subotu, 16. ožujka 2013. naša je škola bila domaćin 11. gradskog natjecanja ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Ovo natjecanje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u suradnji s našom školom. Na natjecanju je sudjelovalo 5 osnovnoškolskih i 2 srednjoškolske ekipe prve pomoći. Ekipa naše škole pod vodstvom mentorice Karmelke Car osvojila je treće mjesto. Čestitamo im na plasmanu i uspješno organiziranom natjecanju. A. G.-N.

h h h 4

Sudionici natjecanja

Natjecanje je u tijeku


Skoli i oko nje UKRATKO

EKO-TJEDAN I OTVORENJE FONTANE Kao prava eko-škola, u prošloj smo godini imali cijeli eko-tjedan posvećen čuvanju našeg planeta. Eko-tjedan započeo je čišćenjem okoliša škole i divljih deponija smeća u općini Klenovnik te su se na taj način učenici i djelatnici škole uključili u globalnu akciju zvanu „Zelena čistka“, a nastavio je već tradicionalnom biciklijadom povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja i natjecanju učenika u rolanju u utorak, 23. travnja da bi završio u četvrtak radionicama na temu „Štednja energije“.

Na kraju toga dana otvorili smo vrata škole roditeljima i mještanima, a župnik je blagoslovio fontanu koja krasi dvorište naše škole. S. S.

evakuacije učenici i djehVježbom latnici škole uvježbavali su eva-

kuaciju u slučaju požara. Svi učenici koji su na neki način pridonijeli promociji naše škole nagrađeni su izletom u Terme Jezerčica. Članovi Glagoljaške skupine naše škole sudjelovali u Maloj glagoljaškoj akademiji u istarskom gradiću Roču. Članovi naše Učeničke zadruge Licitarsko srce aktivni su tijekom cijele godine. Sudjeluju na natjecanjima, na prošćenjima u Klenovniku, na Špancirfestu... Na državnom natjecanju njihov je proizvod “licitarska bebica” proglašen najproizvodom. Zadrugari iskoriste svaku priliku kako bi promovirali svoj rad i čuvali kulturnu baštinu našeg kraja. Samo tako naprijed! Od nove školske godine postali smo dio projekta “E-dnevnik” i time se oprostili od starih papirnatih dnevnika i imenika. Sad su sve ocjene i bilješke dostupne roditeljima i učenicima i u toplini njihovog doma. Novinari su posjetili VTV i Varaždinske vijesti, a zatim ih je profesionalna novinarka Marija Barić posjetila i održala im korisnu radionicu. Učenici viših razreda su prošetali šumom i prikupljali korisne plodove jeseni koje su kasnije koristili u kreativnim radionicama uz Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje. Pod sjajem svijeća učenici i učiteljice su se družili i čitali na još jednom Tulumu s(l)ova. Projekt kojim se želi potaknuti čitanje, Čitamo mi, u obitelji svi nastavio se i ove godine u trećem razredu. Licitarsku radionicu u našoj školi posjetili su učenici iz susjedne nam škole Izidora Poljaka iz Višnjice. Naši licitari su im pokazali kako se “cifra” božićni nakit pa su gosti samostalno izrađivali nakit kojeg su ponijeli kući.

h

h

h Eko radionice

h Blagoslov fontane

Radovi u eko - vrtu

LICITARSKA BEBICA – NAJ PROIZVOD Učenička zadruga “Licitarsko srce” sudjelovala je na jubilarnoj 25. Državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zagrebu 11. i 12. svibnja. Od ukupno 343 školske zadruge na smotri su sudjelovale 52 zadruge. Našu zadrugu predstavljale su učenice 7. razreda Lorena Mudri i Ivana Canjuga u pratnji učiteljica Božice Bunić i Karmelke Car. Ove godine naši su se zadrugari predstavili temom licitarska bebica. Upravo je licitarska bebica proglašena naj proizvodom. Čestitamo našim zadrugarima! N. S.

h h

Štand naše zadruge na Državnoj smotri

h

h h licitarska bebica - naj proizvod

5


vijesti

DogaDanja u Skoli i oko nje

Advent u našoj školi Od početka prosinca učenici i učitelji naše škole kroz različite su se radionice pripremali za blagdan Božića. Započeli su izradom adventskih vjenčića, a zatim je slijedila izrada različitog nakita za bor. Karitativna grupa je izradila veliki adventski vijenac na fontani pored škole. Učenici su okitili veliki bor u glavnom holu, ali je i eko grupa izložila svoje eko borove. Sve sekcije učeničke zadruge “Licitarsko srce” i Glagoljaška družina pripremali su različite proizvode za prodajnu božićnu izložbu. Novac od prodaje je djelomično išao za projekt škole za Afriku u koji je naša škola uključena već nekoliko godina. Drugi dio prikupljenog novca od božićne prodaje išao je za kupnju potrepština za osobe slabijeg imovinskog stanja u našem mjestu. Sve te aktivnosti bile su prilika za izražavanje kreativnosti učenika ali i za druženje, odricanje i za razvijanje osjećaja potrebe za pomaganjem drugima što je i bit samog božićnog vremena. I. P.

6


Prijateljstvo covjeka i zivotinje

S NJIMA DIJELIMO PLANET

tema broja

U prošlim smo brojevima Klena životinja susretali samo u rubrici "S njima dijelimo planet", ali ovaj put smo odlučili da nam životinje budu tema broja.Odlučili smo se za njih jer su svuda oko nas, susrećemo ih svakodnevno u svojim domovima, dvorištima, prirodi, bajkama, u crtićima… U ovom broju doznat ćete malo više o svijetu životinja, od domaćih do egzotičnih.

DOMAĆE ŽIVOTINJE Domaće životinje su one koje je čovjek pripitomio i uzgaja ih radi koristi ili hobija. Uzgoj domaćih životinja naziva se stočarstvo. Ljudi u našim krajevima najčešće uzgajaju goveda, svinje, kokoši, guske i patke.

DIVLJE ŽIVOTINJE Divlje životinje su one koje žive u prirodi, u svom prirodnom staništu, bez da se čovjek brine o njima. Najčešće divlje životinje u našim krajevima su lisica, vjeverica, divlja svinja, divlji zec i srna. Ako ih čovjek lovi tada se one nazivaju divljač.

KUĆNI LJUBIMCI Kućni ljubimci su pripitomljene životinje koje žive s ljudima koji se brinu o njima. One su često čovjekovi najbolji prijatelji. Najčešći kućni ljubimci su pas, mačka, glodavci, ptice, ribe i gmazovi, a u posljednje su vrijeme jako popularne i egzotične životinje. Magdalena Bunić

67


tema broja

J L I N C U K i j l e t a j i r p i j l o b j a n i Čovjekov

GLODAVCI Hrčci, kunići, zamorci i vjeverice najčešći su glodavci ljubimci. Omiljeni su među djecom, a odrasli se odlučuju za njih zbog skromnih prohtjeva. Vole pažnju, maženje i igru. Prikladni su za manje stanove i za zaposlene obitelji koje nemaju vremena za šetnje s kućnim ljubimcem. Za takve kućne ljubimce potreban je kavez na čije se dno stavlja piljevina koju je potrebno mijenjati 2-3 puta tjedno. Za hranjenje je potrebna specijalizirana hrana (ovisno o vrsti glodavca), a vole grickati jabuke i mrkvu. U kavezu obavezno moraju imati pojilicu s vodom, a prostor im je poželjno obogatiti kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje i ljestvama.

PTICE Ptice su idealni kućni ljubimci za osobe koje nemaju puno prostora u kući ili stanu. Savršene su za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele imati tipičnog kućnog ljubimca kao što je mačka ili pas. One su drage i simpatične, društvene i inteligentne. Potrebno je malo vremena za brigu o njima. Same održavaju higijenu, potrebno je samo čistiti im krletku i naravno paziti da uvijek imaju hrane i vode. U krletkama vole imati prečke na kojima sjede i razne igračke kao što su penjalice, zvončići i ogledala.

8

PSI Psi su najčešći i najomiljeniji kućni ljubimci. Slove kao čovjekovi najbolji prijatelji. Oni su odani, pružaju bezuvjetnu ljubav, prijateljstvo i zabavu. Psa možemo kupiti ili udomiti. Potrebno im je mjesto za spavanje, hrana, šetnja i svježi zrak te redovit odlazak veterinaru. Kvalitetna hrana i voda su osnovne za zdravlje psa. Pas mora imati stalan pristup vodi koja mora uvijek biti svježa. Hrana može biti gotova pseća hrana ili mu je možemo sami pripremiti. Preporučuje se da se psa hrani uvijek u isto vrijeme. Psa treba odgajati i naučiti lijepom ponašanju. Osnovni odgojni ciljevi koje pas treba naučiti su obavljanje nužde vani, odazivanje na ime, izvršavanje zapovijedi i hodanje na povodcu.


JUBIMCI RIBE Ribe su česti kućni ljubimci i zahtijevaju više brige nego se često misli. Ako želite nabaviti ribice, za početak se morate odlučiti želite li hladnovodne ili toplovodne kojima u akvariju trebaju i grijači koji će temperaturu vode održavati na minimalnih 25 stupnjeva. Kod kupnje akvarija postoje brojni dodaci koji vam uvelike mogu olakšati brigu o ribama kao što su filteri, hranilice, rasvjeta te bilje. Osim što će akvarij na vas djelovati umirujuće dok promatrate svoje ljubimce kako bezbrižno plivaju, on je i lijep ukras prostorije u kojoj se nalazi.

MAČKE One su umiljate, inteligentne, spretne i osjećajne. Mački treba osigurati miran kutak gdje ćemo postaviti njenu košaru za spavanje. Treba joj i mjesto za kutiju s pijeskom. Za održavanje mačkine dlake potrebna je četka i grebalica ili penjalica za brušenje kandži. Iako većina ljudi pušta svoje mačke da istražuju vani, one mogu živjeti i samo u stanu. Mačke se hrane gotovom mačjom hranom ili hranom pripremljenom kod kuće. Odrasle mačke hrane se dva puta dnevno. Treba napomenuti da mačke za razliku od pasa imaju izraženiju osobnost i same odlučuju kad se žele maziti i igrati s vlasnikom.

Magdalena Bunić

9


tema broja

Ljubimci u školi

Među učenicima naše škole proveli smo anketu kako bismo doznali koliko njih ima ljubimca, koju vrstu ljubimca imaju i tko se o njemu brine. Pročitajte što su nam odgovorili Najčešći ljubimci u domovima naših učenika su pas, mačka, zec, papiga ili druga vrsta ptice (zlatni fazan, grlice), ribe, kornjača, hrčak i zamorac.

Većina je naših učenika savjesna i odgovorna u ponašanju prema svojim ljubimcima i brinu se o njima sami ili uz pomoć ostalih članova obitelji. Manji je broj onih koji brigu o ljubimcu prepuštaju drugima, no sigurni smo da će nakon što pročitaju ovaj broj našeg lista promijeniti ponašanje prema svom ljubimcu.

Vlasnici ljubimaca uživaju u svojim životinjskim prijateljima zbog dobrog društva za igru, jer ih ljubimci nasmijavaju, ali i jer ih smiruju i opuštaju i uče odgovornosti. Nekima su oni poput prijatelja s kojima dijele tajne i tješe ih kad su tužni. Stoga nije čudno da većina vlasnika životinja iz naših školskih klupa želi barem još jednog ljubimca. Svi oni koji nemaju ljubimca žele barem jednog. A kojeg? Tu su želje vrlo različite. Od onih uobičajenih koji žele psa, mačku, pticu, kornjaču ili hrčka do onih malo zahtjevnijih koji žele konja, zmiju, guštera, rakuna, majmuna ili pandu! Svima želimo sreće da dobiju ljubimca kojeg žele, a posebno onim učenicima koji nemaju ni jednog ljubimca kako bi i oni osjetili bezuvjetnu ljubav koju nam ljubimci pružaju.

10


SAVJET STRUČNJAKA

ODGOVORNOST I BRIGA PREMA KUCNIM LJUBIMCIMA

tema broja

Za što sam ja odgovoran/odgovorna?

Odgovornost je kada znamo svoje obaveze i kada se trudimo izvršavati ih najbolje što znamo i možemo. Možemo reći da smo odgovorni kada držimo svoju riječ i ispunjavamo obećanje koje smo dali te nastojimo ispraviti svoje pogreške. Odgovorni možemo (i moramo) biti prema samima sebi (primjerice tako da pazimo na svoje zdravlje) i prema drugima (npr. kućnim ljubimcima). Ponekad nam treba podsjetnik da se svojih obaveza pridržavamo i da ih izvršavamo.

U KUĆU JE STIGAO NOVI STANAR I ŠTO SAD? Sve počinje u obitelji kada dijete izrazi želju i roditelji nabave kućnog ljubimca. Kućni ljubimac, bio to pas, mačka, ptica, glodavac, gmaz ili ribica, može igrati važnu ulogu u odrastanju djeteta. Životinja će ga odvojiti od televizora i video-igrica te izvući iz kuće. Odavno je poznato da kućni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje odraslih. Druženje sa životinjama snižava krvni tlak, sprečava bolesti srca i liječi depresiju. Sva istraživanja također pokazuju da život uz kućnog ljubimca djeluje blagotvorno na djecu te da životinje, na neki način, pomažu u dječjem odgoju. S odlukom o nabavi kućnog ljubimca ne treba žuriti. U razmišljanje i dogovor trebaju biti uključeni svi članovi kućanstva jer životinja u kući, osim ljubavi, igre i radosti, ponekad znači i: dlake, oštećeni namještaj, jurnjavu, odricanje i dodatne mjesečne troškove.

KAKO SE ODNOSITI PREMA KUĆNOM LJUBIMCU? # Utvrditi zaduženja pojedinih članova obitelji oko brige o kućnom ljubimcu. # Nakon što životinja stigne u dom, potrebno je naučiti kako je pravilno držati mladunče kako ga se ne bi nehotice ozlijedilo. # Potrebno je obaviti veterinarski pregled. Veterinar će pregledati životinju, cijepiti je i očistiti od parazita. Vrlo je važno da su kućni ljubimci pod stalnom veterinarskom brigom. # Zabranjeno je udarati životinju, čupati je, pa i pretjerano grliti, što često graniči s davljenjem, pa životinja to može protumačiti kao agresiju i uzvratiti grebanjem ili ugrizom. Za životinju također može biti štetno ako se previše hrani ili ako joj se daje hrana koju ne bi smjela jesti. # Treba se dogovoriti u kojoj prostoriji može boraviti kućni ljubimac, a gdje mu je pristup zabranjen. # Nakon druženja s kućnim ljubimcem potrebno je oprati ruke. # Redovita higijena, kako ljubimca, tako i njegovog životnog prostora vrlo su bitni (redovito češljanje, po potrebi šišanje, kupanje, promjena pijeska za mačke, stelje za kuniće, hrčke ili zamorce). Djeco! Ako imate psa svaki ga dan prošećite, ulijte mu svježu vodu i napunite zdjelicu hranom. Pričajte s njim i pomazite ga. Kada ga roditelji vode veterinaru pođite s njima. Kućni ljubimac vam može biti prijatelj koji pruža emocionalnu podršku. Djeca koja se brinu o životinjama su komunikativnija, odgovornija, imaju više samopouzdanja i razumijevanja za okolinu. Kućni ljubimac je obveza i radost koja povezuje sve članove kućanstva. Piše: Ankica Džalto, pedagoginja

11


tema broja

DNEVNIK PSA LUTALICE Srela sam ga baš pokraj klenovničke bolnice. Šćućurenog uz ogradu, promrzlog, prljavog. Zanemarila sam sva upozorenja koja sam slušala kako ne valja prilaziti psima koje ne poznaješ, i prišla sam mu bliže. Nije imao ogrlicu oko vrata. Zgrozila sam se ugledavši ga kako je mršav. „Ovaj pas mora da je već dugo sam i napušten.“ - pomislila sam. Tko zna odakle je došao i čiji je to bio pas. Sagnula sam se i oprezno, drhtavom rukom dodirnula sam njegovu zapetljanu dlaku iz koje se širio nimalo ugodan miris. Podigao je glavu i pogledao me najtužnijim očima koje sam ikada vidjela. „A, jadan mali! Kako si mršav! Sigurno si jako gladan.“ - rekla sam mu tiho, ali on nije mogao ni glasa pustiti. Samo je umorno naslonio glavu na moj dlan. Kroz glavu su mi prošle tisuće scenarija kakva ga je sudbina pogodila da se našao u tako lošoj situaciji, a ni slutila nisam da se u toj maloj glavici odvija pravi horor film... 15. srpnja 2013. Potpuno sam šokiran, već danima cvilim pred kućnim vratima i ništa se ne dešava. Nitko ih ne otvara. Krulji mi u želucu, voda više ne može napuniti prazan želudac. Kamo li su samo otišli? To se još nikad nije dogodilo. Ni Darko me nije došao pomilovati već duže vrijeme ili se sa mnom poigrati. Što li se desilo??? Ah, sigurno pretjerujem... brzo će se oni vratiti. Ne bi im palo na pamet da nekuda odu i da me ostave samog. 22. srpnja 2013. Još uvijek ni traga ni glasa od nikoga. Glupo mi je bilo stajati pred vratima pa sam otišao. Počelo me boljeti grlo od neprestanog zavijanja i lajanja ni sam ne znam na koga. Bio sam strašno bijesan! Pa zašto da im ja pazim kuću ili dvorište kad njima nije važno što se sa mnom događa. Strašno sam gladan. Sve bih dao za komadić nečega jestivog. Ma, bit će sve u redu. Siguran sam da će se vratiti svaki čas. 28. srpnja 2013. Dobro već poznajem mjesto, pronašao sam odlično mjesto ispod klupe na trgu. Štiti me od sunca i ove vrućine. Iako ništa nije ni približno dobro kao moja kućica, moja dekica, moja zdjelica sa svježom vodom, ukusna topla hrana... Uh, samo kad se sjetim koliko puta sam nezahvalno naguravao zdjelicu jer mi se nije baš svidio miris onoga što je bilo u njoj. Joj, pa gdje mi je samo pamet bila. Inače, upoznao sam neke prijatelje. Neki od njih ni nemaju ime, kažu da je ime za "cmizdravce" a ne za prave pse kakvi su oni. A što ja mogu kad sam takav. Ponekad kad pokušavam zaspati taman prije nego utonem u san čujem Darka kako me doziva: Maks, Maks, Maaaaks i ništa ne zvuči ljepše. Tad sklopim oči i ponovo smo zajedno. Darko, zašto si me ostavio??? 3. kolovoza 2013. Danas su dečki pronašli neku veliku kost. Jest da je bila već pomalo zelenkasta i ja sam bio uvjeren da to nije normalna boja mesa i kosti, al glad ne pita. Prvo smo se potukli oko nje. Zadobio sam pošteni ugriz u lijevo uho. Svi smo bili pregladni da bismo razmišljali o tome trebamo li biti prijatelji i kako se prijatelji ponašaju. Svatko je htio dobiti baš najljepši dio, baš najviše toga. Joj, koliko sam samo kosti zakopao u dvorištu jer mi tad nije bilo stalo do njih!

12


7. kolovoza 2013. U potpunom sam šoku! Ne vjerujem da se to stvarno dogodilo. Vidio sam danas Darka. Prvo sam mislio da možda haluciniram. Malo je tamniji nego što ga se sjećam. Valjda je bio na moru. Uvijek se takav vraćao kući nakon praznika na moru. Projurili su u autu kraj mene, nisu ni glavu okrenuli. U jednom trenutku sam poželio skočiti pred auto, želio sam okončati ovu katastrofu i završiti im pod kotačima. Pitao sam se bi li osjećali imalo grižnje savjesti da mi presude. A možda me samo nisu vidjeli. Baš su se nešto jako zapričali. Darko se tako smijao. Drago mi je da su svi dobro. Znači da su se vratili kući. Sad će me svaki čas početi tražiti. 29. kolovoza 2013. Sigurno je prošlo već puno vremena kako sam napustio svoj dom. Prošao sam pokraj dućana i ugledao nekog jadnog smeđeg psa. Nisam mogao vjerovati da nekog tako ofucanog puštaju u dućan. Približio sam se bliže i nisam mogao vjerovati. U prvi tren sam mislio da me oponaša, al onda sam shvatio da sam to ja. Možda me zato Darko nije prepoznao. Stvarno izgledam loše. Nije ni čudo što me neki dan ona baka potjerala metlom. A baš sam se nadao da će me ponuditi nekakvim ostatcima. Kako sam samo bio u zabludi! Pošteno sam dobio po leđima. 13. rujna 2013. Sve manje imam volje za bilo što. Umoran sam od svega. Umoran od toga da nikome nije stalo do mene. Umoran od toga da ne znam gdje ću noćas spavati. Umoran od toga da se stalno borim za nešto čime bih zavarao glad. Više ni ne znam što znači biti sit. Može li biti gore? Pitam se gdje sam to pogriješio. Jesam li bio preglasan? Znam da nisam trebao toliko lajati na poštara. Jesu li me se odrekli jer sam prožvakao gazdaričinu papuču? Jesam li ostavljao previše dlaka po kući ili...? Stvarno ne razumijem što sam napravio krivo. 28. rujna 2013. Srce mi je danas puklo. Rasulo se na tisuće komadića. Vidio sam Darka. Ne samo da me nije prepoznao, nego nije ni bio sam. Na uzici je vodio nekog malog štenca. Čupavu lopticu koja se više kotrljala nego hodala. Vidio sam dobro poznati sjaj u Darkovim očima. Onako mu svijetle oči kad je jako sretan. Zamijenio me, zaboravio... Gotovo je! Za mene više nema nade. Bilo bi možda najbolje da mi niti više nema. 2. listopada 2013. Počele su kiše. Zahladilo je. Teško mi je pronaći neko suho mjesto gdje bih prespavao. Svaka kost me boli. Ne mogu više ni trčati, niti se boriti za hranu... Najbolje da legnem tu uz ogradu i da tu pričekam sudbinu. Ne mogu više dalje... 15. prosinca 2013. Novi život!!! Toliko toga se dogodilo. Imam novo ime, nisam više Maks. Sad me zovu Boni. Moja nova mala gazdarica kaže da je to zbog toga što sam bio kost i koža kad me našla. Nikome nije bilo jasno kako sam dospio na cestu. Nisu oni jedini kojima to nije jasno. Ni meni još uvijek nije. Zato ih ponekad s nekim nepovjerenjem pogledam. Bojim se što me čeka u životu. Ponekad je molećivim glasom pogledam kao da je molim: „Nemoj me nikad ostaviti, molim te!“ A ona se samo smješka i zagrli me kao da zna o čemu pričam. Svašta sam do sad prošao, gore od toga ne može biti. Zato sad očekujem samo dobro. Mislim da sam to zaslužio! Katarina Klarić i Nika Srednoselec

13


tema broja

Egzoticni ljubimci

Kada vam netko spomene kućnog ljubimca, vjerojatno kao i većina ostalih pomislite najprije na psa, mačku, slatkog kunića ili zlatnu ribicu. Ne možete ni zamisliti koje sve životinje ljudi drže kao kućne ljubimce! Najčešći egzotični ljubimci su zmije i gušteri, ali sve popularniji su pauci te aligatori. Ako mislite kupiti zmiju ili neku drugu egzotičnu životinju trebate dobro razmisliti imate li uvjete za držanje takve životinje. Egzotične životinje najčešće zahtijevaju posebnu brigu i posebne uvjete života pa tako na primjer zmije i pauci žive u terarijima koje često treba grijati. Ako baš ne volite štakore, žohare i druge kukce onda dvaput promislite prije nego nabavite egzotičnog ljubimca jer upravo su štakori, miševi i kukci hrana za zmije i guštere. Kada ih hranite, morate imati isključivo hranu kakvu bi te životinje jele da su na slobodi. Životinje su najopasnije kada su gladne, stoga kada ih hranite poduzmite sve mjere opreza, stavite zaštitne rukavice kako biste se zaštitili. Najgore što možete napraviti vašem ljubimcu, bio on egzotičan ili ne, je da ga napustite. A to je sudbina koja se događa velikom broju egzotičnih ljubimaca jer ljudi ne razmisle prije nego ih nabavljaju o svojim mogućnostima i njihovim zahtjevima. Zato, bez obzira kojeg ljubimca nabavite, imajte na umu da ste dobili novog člana obitelji. Egzotičnog, u ovom slučaju. Anamarija Kocijan

14


LJUBIMCI POMAŽU

tema broja

Sigurno ste već čuli za pse vodiče, no osim njih i vaši „obični“ i neškolovani ljubimci mogu biti od velike pomoći. Pročitajte kako nam ljubimci pomažu. Životinje se u terapiji koriste na nekoliko načina. Jedan od načina je da je životinja sastavni dio procesa liječenja, a cilj takvih terapija je poboljšanje fizičkih, socijalnih, emocionalnih i kognitivnih problema. Mnogi psiholozi koriste životinje u radu s djecom kako bi im životinja pomogla da izraze osjećaje. Mnogi vrtići također koriste životinje poput pasa, mačaka, ptica ili zečeva kako bi djeca naučila planirati dužnosti i obaveze. Životinje mogu pomoći i direktno. Najbolji primjer za to su konji i dupini koji pomažu djeci s tjelesnim i psihičkim oštećenjima. Druženje bolesne djece sa životinjama uvelike ubrzava terapiju jer se djeca puno brže povežu sa životinjom.

Dobro je poznato i da životinje kod djece razvijaju samopouzdanje. U djece koja se brinu o nekoj životinji raste osjećaj vrijednosti jer postaju svjesni da je životinja dobro zbog njih, da je sretna i zadovoljna i zbog toga sebe više cijene, jer su svjesni da pridonose. Igranje, odgoj i briga za životinju djeci s problemima u ponašanju omogućuju lakše prihvaćanje društvenih pravila, usvajanje odgovornosti i poštivanje drugih, te pomažu razvoj vlastitog i razumijevanje neverbalnog jezika drugih. Djeca koja imaju ljubimce lakše komuniciraju i lakše stječu prijatelje. Elena Bunić

15 15


tema broja

Ljubimci u domo Mnogi od vas imaju kućne ljubimce. Neki od njih čuvaju kuću na dvorištu, neki ponosno šetaju po kući, po potrebi izlaze, a neki su stalni stanovnici vašeg doma. Ljudi se različito ponašaju prema kućnim ljubimcima. Neki ih smatraju članovima obitelji, nekima su oni društvo, a neki su samo sretni što imaju nekog za koga se brinu. Iz različitih razloga ljudi nabavljaju kućne ljubimce. Ni naši učitelji nisu drugačiji. Eto njihovih ljubimaca.

Mijo Barišić, ravnatelj škole Ljubimac: pas mješanac Luna

Silvija Kišiček, učiteljica pripravnica Ljubimci: mačke Beti, Rudi i Fredi

Marija Kralj, tajnica škole Ljubimac: ovnoliki zec

Štefica Oštarjaš, učiteljica 1. razreda Ljubimac: mačka Micka

16

Anita Husnjak, učiteljica engleskog jezika Ljubimac: labrador Lino


ovima naših u∆itelja Prikupile: Elizabeta Pintarić i Jana Janžek

Kristina Sadibašić Ljubimci: mačke Kibo i Lovrek

Natalija Hrgarek, učiteljica informatike Ljubimac: pas mješanac Medo

Sanda Golub, učiteljica matematike i fizike LjubimAC: mačak Garfield

Božica Bunić, učiteljica 4. razreda Ljubimci: mačke Benjamyn i Sebo

Dragana Belščak, knjižničarka Ljubimci: labrador Don, mačke Felix i Flekica, zlatne ribice

17


tema broja

GEOGRAFIJA Postoje brojne životinje koje su dobile ime po zemlji iz koje potječu. Za vas sam izdvojila neke od njih za koje ste sigurno čuli, ali nije na odmet da i naučite nešto više o njima. Pa možda neki od njih postane vaš novi kućni ljubimac.

IRSKA - IRSKI SETER Irski seter je rasa psa nastala križanjem španijela, pointera i engleskih setera. Zovu ga još i Madra rua što na irskom znači Crveni pas jer mu je cijelo tijelo crvene boje.

ENGLESKA - ENGLESKI BULDOG Engleski buldog je veoma jak i mišićav pas. Njegova vilica je široka, tupa i zavrnuta. Značajne su duboke bore koje obrazu daju tipičan izgled. Rastom je malen i širok.

18

AUSTRALIJA – KOALA, KLOKAN I TASMANIJSKI VRAG Tasmanijski vrag je mesojed tobolčar koji u divljini živi samo na Tasmaniji, otočnoj saveznoj australskoj državi. Karakterizira ga crno krzno, smrad koji ispušta kada je pod stresom, izrazito glasan i uznemiravajući vrisak, kao i krvožednost kada se hrani. Koala je životinja sivog krzna. Iako izgleda kao plišani medvjedić, ona je zapravo sisavac tobolčar. Koale se hrane lišćem određenih vrsta eukaliptusa i ne piju vodu. Većinu dana provode spavajući. Klokan je kao i koala tobolčar. On ne može hodati već samo skakati. Imaju snažan rep koji im pri skakanju služi za održavanje ravnoteže, a pri međusobnim sukobima kao oslonac dok stražnjim nogama udaraju protivnika. AMERIČKI BULDOG Američki buldog je viši i spretniji od engleskog, vrlo je mišićav, snažne glave i čeljusti, vrlo jak, spretan i okretan. Ova pasmina ima kratku dlaku bijele boje sa smeđim ili crnim manjim površinama.


U IMENU INDIJA - INDIJSKA KOBRA I INDIJSKI KROKODIL Indijska kobra je poznata kao najotrovnija kobra na svijetu. Njezin otrov je toliko jak da može ubiti odraslog čovjeka za manje od 15 minuta. Može vidjeti pokrete i na daljinama od 100 metara. Vrlo je brza kad napada svoj plijen te prosječnim ugrizom ubrizga 600 mg otrova, što je najviše od svih zmija. Indijski krokodil poznat po imenu Indijski gavijal jedina je vrsta porodice Gavialidae, grupe gmazova nalik krokodilima s dugom suženom čeljusti. Velik je i vitak krokodil koji većinu života provede u vodi. Hrani se ribom, a ponekad jede i vodene ptice i malene sisavce. Simona Bunić

Životinja u prezimenju

Već smo utvrdili da nas životinje okružuju i da ih nalazimo na svakom koraku i kud se god okrenemo. Evo i nekih životinja koje su se sakrile u prezimena poznatih osoba iz javnog života. Otkrijte koji se poznati kriju iza ovih životinja.

Josipa

Maja Vladimir

Zoran Miljenko

Miro Dražen

Sanda Sanja

19


tema broja

klik klik

MIŠEM DO ZNANJA O LJUBIMCIMA

U današnje vrijeme kad imamo neka pitanja ili nedoumice, odgovore ili rješenja najčešće potražimo na internetu. Upravo je to ono što vam na ovoj stranici nudimo. Svima vama koji ste ponosni vlasnici kućnih ljubimaca ili se to spremate postati dajemo izbor iz mnoštva stranica o kućnim ljubimcima. Nadamo se da će vam biti od koristi bilo da trebate savjet kako pomoći svom ljubimcu ili ako se ne možete odlučiti kojeg ljubimca nabaviti.

MOJ LJUBIMAC (www.mojljubimac.hr) Ovaj je portal namijenjen svim vlasnicima kućnih ljubimaca i ljubiteljima životinja. Kroz razne članke i opise životinja možete saznati više o svom sadašnjem ili budućem kućnom ljubimcu. Ovdje možete saznati mnoge podatke o mačkama, psima ali malim životinjama. Posebno su korisni savjeti veterinara o zdravlju vaših životinja.

LJUBIMCI 24 SATA (ljubimci.24sata.hr) Psi i mačke, male životinje, divlje životinje … o svima njima možete čitati na ovom portalu. Osim toga, ovdje se nalazi i fotogalerija sa životinjama koje su napuštene, a možete ih udomiti. Tu su i videopriče o životinjama te savjeti stručnjaka.

PET CENTAR (www.pet-centar.hr) Pet centar na svojim mrežnim stranicama nudi mnoštvo proizvoda koje vaši ljubimci trebaju, ali i korisne savjete i zanimljivosti o kućnim ljubimcima. Tu je i rubrika Pitajte veterinara, a za zabavu rubrika Fotografija mjeseca gdje možete vidjeti ljubimce u najčudnijim situacijama i pozama. PSI ZA NEZNALICE (www.psi-za-neznalice.com) Na koji način pomoći ljudima koji nikad nisu imali psa ili onima koji o psima žele saznati više i kako zaustaviti ili spriječiti lavinu pogrešnih savjeta kojoj smo svi svakodnevno izloženi? Zašto psi laju? Zašto zakapaju kosti? Zašto zavijaju? Ovo su samo neka od pitanja na koja možete pronaći odgovor na ovoj stranici. Proklikajte i saznajte mnoštvo zanimljivih informacija. VAU VAU (www.vauvau.net) Ovo je portal o psima i nudi mnoštvo zanimljivosti iz psećeg svijeta. Kako odgajati štenca, na što posebno paziti kako biste ga zaštitili od bolesti, opisi pojedinih pasmina samo su neke od poveznica na njihovom portalu. Nude i zabavne stranice na kojima možete pogledati vijesti o poznatima i njihovim psima.

20

AKVARIJ (www. akvarij.net) Ovo je portal na kojem možete pronaći sve o akvarijima i akvaristici. Bit će vam od velike koristi i dati korisne savjete bilo da ste već vlasnik ribica ili ih tek namjeravate nabaviti.

Anđela Gladović - Nedić


Citali smo

Životinje u lektiri

Svi knjigoljupci znaju da nas životinje prate i u lektiri. Ovdje smo za vas istaknuli one najpoznatije. Zavirite u knjige, pročitajte ih i sprijateljite se sa životinjskim glavnim junacima! 1. razred Lektirom prvog razreda vladaju medvjedi, oni dobri, naravno. Sigurno ste već čitali priču Tri medvjeda i gitara. Drugi medo koji zabavlja prvašiće je Grizlijan u priči Nemaš pojma, Grizlijane.

2. razred Učenici drugog razreda mogu se zabavljati čitajući poučnu ekološku priču Pismo iz Zelengrada koja je puna životinjskih likova kao i Medo Winnie zvani Pooh. Tu su još i Stanari u slonu i Kjel, crna labud ptica.

3. razred Osim dobro nam poznatih Bundaša i Tota iz Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića i Čarobnjaka iz Oza, u lektiri za treći razred možete naći mnoštvo životinja koje se kriju iza naslova na ovim koricama: Basne, Pripovijest o doktoru Dolittleu, Bijeli jelen i Miševi mačke naglavačke.

4. razred Lektira četvrtog razreda vodi vas u šumski svijet u kojem će vam srce osvojiti Bambi. Mowgli će vas voditi kroz Knjigu o džungli, a o ljubavi prema životinjama možete učiti i od Heidi i Pipi Duge Čarape.

5. razred Uz već vam poznate Basne u petom ćete razredu čitati o golubu Paunašu i Ljubavnom slučaju mačka Joje . Ako ste mislili da ste već prerasli bajke, niste u pravu, čeka vas Bajka o ribaru i ribici.

6. razred Šestaše u lektiri čeka velika avantura u romanu Kroz pustinju i prašumu, a životinje su važni likovi i u sljedećim naslovima: Kronike iz Narnije, Rogan i Sretni kraljević.

7. razred U sedmom su razredu teme malo ozbiljnije – borba za opstanak i preživljavanje tuljana ekološka je tema u romanu Potraži me ispod duge, a Divlji konj je roman koji će vas oduševiti svojim porukama i osjećajima.

8. razred Na kraju osnovne škole čekaju vas Galeb Jonathan Livingston prepun mudrih citata i poruka. Tu je zatim i Mali princ koji prijateljuje s jednom životinjom te Alkar i Don od Tromeđe u kojima su životinje također važni likovi.

Anja Mudri

21


razgovarali smo

BITI ČOVJEK, BITI ISKREN PREMA SEBI

Učenici naše škole imali su priliku pogledati dramsku adaptaciju romana Božidara Prosenjaka Divlji konj. Za njih ju je izveo glumac zagrebačkog kazališta Teatar 97 Ante Rumora. Bila je to prilika da naši novinari popirčaju sa njim i upoznaju ga malo bolje. Srdačno vas pozdravljamo u ime novinarske grupe i čitatelja našeg školskog lista Klen. Zahvaljujemo Vam na predstavi koju ste za nas izveli. Možete li nam nešto reći o sebi. Ušao sam u život na otoku Pagu u mjestu Povljane. Školovao sam se u rodnom mjestu, malo u Zadru, pa u Rijeci i u Zagrebu. Već u gimnaziji sam počeo glumiti u kazališnim predstavama amaterske sekcije dramske grupe. Poslije sam završio i glumačku akademiju. Tako da je gluma moj profesionalni posao već skoro 50 godina. Je li vam draže raditi u kazalištu ili putovati i držati predstave po školama? Ovo je isto kazalište i u mnogo je čemu bolje od mnogih kazališnih dvorana ovako održavati predstavu kao što smo danas održali u učionici, ali lijepo je i u kazalištu. Sve ovisi o ulozi koju igram, je li dobra predstava i slično. Kazališni užitak ovisi o puno stvari, većinom o kolegama glumcima, a ipak najviše o tebi samome. Zašto ste se odlučili za djelo Božidara Prosenjaka Divlji konj? Pa nisam se ja odlučio, to mi je bilo predloženo. U početku baš i nisam bio oduševljen, ali kao i sa svim stvarima kad ih malo bolje upoznaš, ako imaju kvalitetu u sebi, onda ih zavoliš. Tako sam i ja zavolio ovu predstavu i sad je rado igram. S obzirom na to da jako puno putujete, možete li nam reći što mislite jesu li se današnje generacije djece promijenile? Djeca su danas pod prevelikim utjecajem odraslih koji ne znaju biti zadovoljni. Danas ljudi poprilično žive besciljno, bez prave sreće i zadovoljstva tako da i mlađe generacije nekako u to uđu već dosta rano, pa su i oni dezorijentirani, ne znaju što žele... Teško im je odlučiti što je dobro i tek kad odrastu znat će kako izabrati pravu sreću. Kakav je vaš odnos prema životinjama? Jedinu životinju koju sam u životu imao, i to vrlo kratko, jest jedno malo janje koje je stalno išlo za mnom. Otac ga je bio donio s brda da se bolje nahrani, i onda bih se ja s njim igrao i vodio ga da nađe bolju hranu. To je bila jedina životinja koja je ostala u mom sjećanju. Imali smo i psa, ali nisam kao oni ljudi koji se posebno vežu za svoje životinje. Čudim se odraslim ljudima koji svoje životinje svuda sa sobom pa im pridaju više pažnje nego svojoj djeci. Ova predstava koju ste nam izveli kroz lik konja predstavlja brojne ljudske osobine. Koje osobine vi cijenite kod ljudi? Iskrenost, ali iskrenost prema sebi samome. Čovjek treba biti iskren najprije prema samome sebi prije nego to traži od drugih. Samim time bit će zadovoljan samim sobom, imat će svoj vlastiti mir. Postoji li nešto što biste htjeli promijeniti na sebi? Jednom me netko prije tridesetak godina udario u nos. Zbog toga mi je nos malo kriv pa bih ga želio malo ispraviti, ali to mi i nije toliko važno. Zapravo nemam što mijenjati na sebi, zadovoljan sam samim sobom. Imate li kakvu poruku za naše čitatelje? Želim vam još mnogo sretnih školskih dana. U školi budite marljivi, a uvijek budite sretni i zadovoljni.

22

Razgovarale: Magdalena Bunić i Nikolina Ernečić


STRUMPFOVI 2

gledali smo

Na sveopću radost u kina su se vratili Štrumpfovi i još k tome nikad bolji. Od crtića koje su gledali naši roditelji do filmova u kojem se pojavljuju na velikim ekranima sve se svodi na jedno pitanje: Tko su zapravo Štrumpfovi? Štrumpfovi su grupa malih plavih bića koji žive u čarobnoj šumi, u kućama od gljiva koje zovu Gigagljive. Vodi ih Papa Štrumpf, a glavni neprijatelj im je strašni čarobnjak Gargamel i njegov mačak Azriel. Do sad ste sigurno čuli za Štrumpfetu, malu plavu prijateljicu, ali u novom nastavku pojavljuje se još jedna, nimalo joj slična ali itekako zanimljiva. Uz brojna već dobro poznata imena (vječno "najpametniji" Lumen, "ja mrzim!" Mrgud, dragi ali "trapavi" Trapavi i još brojne druge u čijim imenima i sami možemo pronaći neke svoje karakteristike) u novom se nastavku pojavljuju i neki novi Štrumpfovi. Koji? Nećemo otkriti, jer "ako budete dobri možda načas ugledate i Štrumpfove" ili pogledajte film i saznajte novosti o njima sami. Sara Srednoselec

SEGRT HLAPIC Sigurna sam da ne postoji dijete u Hrvatskoj koje nije čulo za šegrta Hlapića. Oni koji idu u školu poznaju ga kao lik iz djela Ivane Brlić Mažuranić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a drugi su pak sigurno gledali crtić. Baš zbog tog crtića mnoga su djeca došla na ideju da je šegrt Hlapić mali miš koji doživljava različite pustolovine. Ali ne, Hlapić nije miš. Šegrt Hlapić je dječak, mali postolarski šegrt koji kreće u svijet pomagati ljudima, a sve ne bi li razgazio čizmice koje je njegov gospodar, majstor Mrkonja krivo napravio za gospodinovog sina. Hlapić na svom hrabrom i uzbudljivom putu susreće još mnoge druge likove no najvažnije je njegovo prijateljstvo s djevojčicom Gitom, lijepom cirkusanticom koja je baš poput Hlapića sama na svijetu. Radnja filma ne se razlikuje mnogo od radnje u romanu, ali zanimljivo je usporediti glumce s likovima koje ste stvorili u svojoj glavi čitajući roman Ivane Brlić Mažuranić. Sigurno vas zanima što će se dogoditi Hlapiću i hoće li uspjeti u svojim namjerama no nećemo vam otkriti tajne. Pogledajte film i sigurno ćete uživati u Hlapićevim avanturama. Magdalena Bunić

23


slusali smo

BITI ČOVJEK, KLASIKA NA MODERA BITI ISKREN PREMA SEBI

Klasični tonovi violine, violončela, klavira ili rock zvukovi el kakve smo navikli slušati na satu glazbenog odgoja ili modern različite ukuse te slušaju obje varijante prilično podjednako. A

Ljude je teško zadovoljiti, pa umjetnici izmišljaju nove načine izražavanja glazbom kako bi privukli što više slušatelja. Mnogi glazbenici su postali svjesni da svirajući na svom klasičnom instrumentu neće biti toliko popularni kao oni koji pune top liste pa su spojili nespojivo i ostvarili drugačiji stil. Čuli ste za duo 2cellos, čelisticu Anu Rucner ili pijanista Maksima Mrvicu? Oni su svojim djelima i pojavom uspjeli osvojiti domaću i svjetsku publiku.Od stranih glazbenika njima možemo pridružiti britansku violinisticu Vanessu Mae.

2cellos Luka Šulić i Stjepan Hauser su zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Luka je kasnije otišao na Londonsku kraljevsku akademiju, a Stjepan na Kraljevsko sveučilište u Manchesteru. Nakon sviranja klasične glazbe na violončelima, zajedno su obradili pjesmu Smooth Criminal Michael Jacksona. Snimka je postala veliki hit na Youtubeu s više od 3 milijuna pogleda u dva tjedna. Tako su osnovali duo 2cellos. Potpisavši ugovor za izdavačku kuću Sony Masterworks, snimili su prvi album na kojem su se našle brojne obrade poznatih izvođača (Nirvana, Guns'N'Roses, Coldplay i brojni drugi). Sudjelovali su na turneji britanskog pjevača Eltona Johna te na brojnim drugim koncertima i festivalima, a nastupili su i u seriji za mlade Glee.

Ana Rucner Ana Rucner je poznata hrvatska čelistica. Rođena je u glazbenoj obitelji te je od malih nogu pokazala darovitost za glazbu. Popularnost nije stekla zato što se udala za poznatog pjevača Vladu Kalembera, već izlaskom spota Oda radosti kojim je promovirala ljepote Hrvatske. Sav svoj uspjeh postigla je na električnom violončelu jer je kombinirajući klasičnu, modernu i etno glazbu izgradila svoj prepoznatljiv, nov i moderan glazbeni stil čime je željela približiti klasičnu glazbu mlađoj publici.

24


AN NAČIN

lektrične gitare? Klasične skladbe ne pop i rock skladbe? Ljudi imaju Ali slušaju li ih zajedno?

Maksim Mrvica Prodavši gotovo milijun albuma, Šibenčanin Maksim Mrvica svjetsku popularnost stekao je svirajući kombinaciju klasike i elektroničke glazbe na klaviru. Klavir je počeo svirati vrlo rano. Svoj prvi nastup imao je već s devet godina. Završio je Muzičku akademiju u Zagrebu, usavršavao se u Budimpešti i Parizu. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima, ali sve to nije bilo dovoljno da živi od sviranja na klaviru. Godine 2003. izdaje svoj prvi album The Piano player u kojem je klasiku spojio s pop-rock glazbom i doživio planetarnu popularnost. Trenutno je u Kini gdje održava brojne koncerte i turneje. Sara Srednoselec

BEYONCE

Beyonce je pop–diva koja je svijet začarala svojim predivnim glasom i stasom. Pravo ime joj je Beyonce Giselle Knowles. Rođena je 4. rujna 1981. godine. Njen muž je poznati reper Jay-z, a kćerka im je slatka mala Blue Ivy. Prve veće uspjehe postigla je krajem 90– ih u sastavu Destiny's Child. Beyonce je u svojoj karijeri prodala više od 75 milijuna albuma. Nije poput mnogih drugih zvijezda. Ona pije samo vodu i to je sigurno jedan od razloga što je njen glas toliko jedinstven. Osim toga, ne koristi parfeme, a sretan broj joj je broj 4. Pop–diva je 17. travnja 2013. godine po drugi put posjetila Zagreb i napravila pravi spektakl za svoje fanove u Areni Zagreb. Sve se odvijalo u sklopu turneje The Mrs. Carter's show i upravo je koncert i bio u skladu s naslovom. Ne znam što bih izdvojila kao najzanimljivije. Osim njenog nenadmašnog glasa tu su svakako njene haljine, kostimi, make up, ples na pozornici ili trenutak kad je na užetu preletjela cijelom dvoranom. U svakom slučaju sreća što sam bila dio tog spektakla ostat će mi u sjećanju cijelog života. Nika Srednoselec

25


Moda

NE KRZNU !

čuvajmo životinje

Na ulicama i u medijima možemo vidjeti puno osoba koje nose krzno. Danas se to, posebno među mladim i obrazovanim ljudima, smatra neprihvatljivim prvenstveno zbog postupanja prema životinjama. Nošenje krznenih odjevnih predmeta promiče industriju koja u divljini hvata životinje u čelične nazubljene zamke u kojima one pate i polako umiru. Procjenjuje se da svake godine preko 75 milijuna životinja pati i umre zbog trgovine krznom. Velik dio tih životinja uzgaja se na farmama gdje cijele živote provedu u malim i prljavim kavezima. Nošenje krzna nekada je bilo neophodno kako bi se čovjek zaštitio od hladnoće, no danas postoje mnogi materijali koji su kvalitetni i ekološki prihvatljivi pa je ubijanje životinja radi „šminke“ potpuno neprihvatljivo. Mnoge javne osobe u Hrvatskoj se bore za prava životinja i protiv nošenja krzna. Među njima su: Luka Nižetić, Boris Novković, Goran Višnjić, Fani Stipković, Emilija Kokić, Vanna, Tereza Kesovija, Minea, Mirna Zidarić i mnogi drugi. Anamarija Kocijan

26


UMJETNO JE BOLJE ! Umjetna koža i životinjski uzorak

Moda

Prijatelji životinja itekako znaju biti in i ne noseći krzno. Oni znaju da je u modi umjetna koža i materijali sa životinjskim uzorkom. Jedan od najpopularnijih životinjskih uzoraka na odjevnim predmetima je leopard uzorak. Možete ga nositi na hlačama, suknjama i maramama. Osim leopardova uzorka još jedan poznat uzorak jest zmijska koža. Predlažemo vam da ako volite nositi životinjske uzorke na majicama, maramama ili hlačama ne pretjerujete s miješanjem različitih uzoraka. Životinjski uzorak najljepše pristaje uz crnu podlogu. Imate li životinjski uzorak na marami, kombinirajte je uz crnu majicu. Umjetna koža postala je jedan od omiljenih materijala svjetskih dizajnera. Odjevne predmete od umjetne kože možete kombinirati za nekoliko različitih stilova. Hlače od umjetne kože mogu uz čizme izgledati rockerski, a uz majicu sa šljokicama ili blještavi nakit mogu biti i svečane. Na vama je da birate kako ćete kombinirati. Ne zaboravite na torbe, narukvice i ogrlice od umjetne kože – oni mogu biti ključni dodatak vašem outfitu.

Anamarija Kocijan

27


klen za zdravlje

MLIJEKO I MLIJE

Mlijeko je hrana bogata kalcijem, bjelančevinama, vitaminima i mineralim

Željka Janžek

Postoje mnoge vrste mlijeka. Za svakog čovjeka vrlo je važno ljudsko mlijeko, ali najčešće se koristi životinjsko mlijeko od kojih su najpoznatija kravlje, ovčje i kozje. Postoji konjsko mlijeko, magareće, devino pa čak i mlijeko jakova, bivola ili jelena. Zanimljivo je da se u Švedskoj koristi mlijeko tuljana i malog musa. Osim životinjskih vrsta mlijeka postoje i druge vrste mlijeka, npr. mlijeko badema, kokosa ili soje koja se koriste u prehrambene i kozmetičke svrhe. U mlijeku se može kupati ili umivati jer štiti kožu i daje joj ljepši izgled. Mlijeko se ne koristi samo u prirodnom obliku. Postoje brojne vrste proizvoda dobivenih od mlijeka. Svima najpoznatiji mliječni proizvodi su sir i vrhnje. Tu su još jogurt, acidofil, kefir, kajmak, sirutka, kiselo mlijeko, maslac, mlijeko u prahu, pavlaka i još brojni drugi. Mlijeko je također glavni sastojak za proizvodnju mliječne čokolade.

Neki od vas rado će se prisjetiti juhe koju su nekada davno kuhale naše bake. Učiteljica Vesnica Kišiček s nama je podijelila recept za tu juhu. Juha od sirutke Kiselo mlijeko pomiješati sa svježim mlijekom i prokuhati. U vrelo mlijeko uliti svježe mlijeko pomiješano sa kukuruznim brašnom. Sve skupa dobro prokuhati. Poslužiti preliveno po pire krumpiru

28

Ostali ste bez kruha, a na brzinu vam treba nešto baš takvo. Eto što predlaže učiteljica Štefica Oštarjaš. Lepinje 1 kg brašna 2 jaja 2 jogurta 1 suhi kvasac 1 prašak za pecivo 1 i pol čašica (od jogurta) mlijeka 1 žličica soli 1 žličica šećera PRIPREMA

Izmiješati sve sastojke i staviti tijesto u plastičnu vrećicu koju ste prethodno namazali uljem. Staviti u hladnjak i pričekati da se tijesto digne. Trgati male komadiće tijesta, razvući ih među prstima i peći na vrućoj masnoći. Pečene možete preliti tekućom čokoladom ili čime god zaželite.


CNI PROIZVODI

ma prijeko potrebnim za rast i funkcioniranje ljudskog organizma.

Mlijeko i mliječni proizvodi vrlo su česti kao dodatni sastojci u glavnim jelima. No moguće je iskoristiti sir kao glavni sastojak u pripremi glavnog jela. Jedan takav recept podijelila je s nama učiteljica Anita Husnjak. Tikvice punjene sirom 4 manje tikvice (sredina se usitni za nadjev) 3-7 vrsta sira (podravac, gauda, sir s povrćem, paški sir, sir s plemenitom pljesni ili gorgonzola, zdenka sir) 2 žlice slatkog vrhnja 2 dcl kiselog vrhnja bosiljak, peršin muškatni oraščić, bijeli papar, sol 2-3 češnja češnjaka malo maslaca maslinovo ulje par šnita podravca i malo parmezana za kraj Tikvice prepoloviti po duljini. Žlicom izdubiti sredinu tikvice i usitniti je. Malo posoliti i ostaviti da malo odstoji. Ocijediti je i prepržiti kratko na maslinovom ulju s češnjakom. Izvaditi tikvice i češnjak iz tave te u tavu dodati maslac i kiselo vrhnje te sve sireve koje imate. Sve polako miješati dok se svi sastojci ne pomiješaju. Na kraju dodati muškatni oraščić, papar, sol i na kraju kiselo vrhnje. Vratiti tikvice i sve dobro promiješati. Smjesom ispuniti lađice od tikvica, posložiti ih u vatrostalnu posudu. Na vrh posložiti listiće topivog sira i posuti malo parmezana. Sve zajedno peći poklopljeno tridesetak minuta na temperaturi od 200 °C. Poslužiti toplo.

Kao desert svima su poznati zagorski štrukli u kojima je nadjev svježi kravlji sir, ali za desert vam predlažemo nešto malo modernije - odličan recept kojeg smo dobili od učiteljice Silvije Kišiček. Torta od sira Biskvit: 2 žlice šećera 25 dag usitnjenih petit keksa 10 dag otopljenog maslaca Žuta krema: 4 jaja umutiti s 3 žlice šećera i 40 dag svježeg sira ili sirnog namaza

Bijela krema: 1 vanil šećer 1 žlica šećera 2 kisela vrhnja s više mliječne masti malo naribane limunove korice Preljev od šumskih jagoda: 1 crveni preljev za torte po želji šumskih jagoda

PRIPREMA

1. Pripremiti sastojke, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. 2. Samljeti ili dobro usitniti kekse i dodati im šećer. Otopiti margarin i uliti ga u smjesu, promiješati i utisnuti u okrugli kalup promjera otprilike 25 cm. 3. Umutiti jaja, dodati šećer i sir te dobro izmiješati dok ne postane kremasto i bez grudica. Smjesu izliti na kekse i staviti u pećnicu kojoj smanjimo temperaturu na 170 stupnjeva te sve peći 20 minuta. 4. Umutiti vrhnje, šećer i naribanu limunovu koricu ili sok od limuna, izliti na vruću tortu i vratiti u ugašenu pećnicu još 5 min. 5. Staviti u hladnjak na 2-3 sata. Pripremiti preljev za tortu prema uputama. Na tortu složiti jagode (svježe ili zamrznute) i preliti pripremljenim preljevom za tortu. Ostaviti sve neka se sve ohladi. Najbolje je da odstoji u hladnjaku preko noći. Umjesto jagoda možete koristiti bilo koju drugu vrstu voća

29


eko kutak

LAVANDA U sjećanju mi je poseban miris koji se širio iz bakinog ormara. Kao mala sam se često igrala u njenom ormaru baš zbog tog mirisa. Sad kad sam veća znam da je za to zaslužna lavanda koju je baka čuvala u ormaru kako bi odjeću zaštitila od moljaca. U eko–vrtu naše škole raste lavanda. Lavanda je polugrm koji naraste do visine oko 60 cm. Obično raste u toplijim krajevima, ali uz malo više brige prije zime uspijeva i u našem podneblju. Lavanda cvate ljeti. Cvjeta u obliku modrih klasova koji su ugodnog i aromatičnog mirisa, gorkog i ljutog okusa. Od srpnja do rujna beru se vršci biljke s cvijećem i suše se u hladu na prozračnom mjestu. Tako osušena lavanda sprema se u platnene vrećice. Postoji 25-30 različitih vrsta lavande. Lavanda se najčešće koristi za dobivanje lavandinog ulja, za pripremu čaja, a može se koristiti i u kulinarstvu kao začin.

ČAJ OD LAVANDE Žlicu suhe lavande preliti s 2 dl vode. Lavanda je djelotvornija ako se miješa s kamilicom u jednakim omjerima. Dvije pune žlice čaja preliti s pola litre vrele vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Piju se 3 šalice dnevno. U narodnoj medicini se čaj koristi protiv vrtoglavice, glavobolje i grčeva. Potiče apetit, dobar je protiv bronhitisa i napada astme. Snižava temperaturu, umiruje i regulira rad srca. Može se upotrijebiti kao sredstvo za inhalaciju (udisanje pare).

ULJE OD LAVANDE Boca se napuni lavandinim cvjetovima, zalije se maslinovim uljem i ostavi se da stoji 2 mjeseca na toplom mjestu. Prije upotrebe ulje treba procijediti.

KOLAČIĆI OD LAVANDE Sastojci: 200 g maslaca 100 g šećera 150 g integralnog brašna 150 g oštrog brašna 2 žlice mljevenih badema ribana kora jedne naranče 2 jaja 4 žlice suhih cvjetova lavande 1 mala žličica sode bikarbone

Sve dobro zamijesiti i ostaviti 1 sat u hladnjaku. Razvaljati i rezati u željene oblike. Peći na 185 stupnjeva 10-15 minuta. Ohlađene kolačiće premazati bijelom glazurom (mješavina šećera u prahu, malo bjelanjka i par kapi limuna) i posipati suhim cvjetovima lavande.

ZANIMLJIVOSTI O LAVANDI: -lavanda se koristi već više od 2000 godina -stari su Rimljani koristili lavandino ulje za mirisne kupke, a sušenu lavandu su koristili kod crkvenih obreda i poroda -riječ lavanda dolazi od latinske riječi lavare, što znači prati Magdalena Bunić

30


Životinje (ne)prijatelji vrta

eko kutak

Svi su naši čitatelji upoznati s radom našeg eko-vrta. Poznato je da je to je vrt u kojem se sve radi na prirodan način. Zbog toga se i nametnika (neprijatelja vrta) rješavamo na prirodan način te koristimo prirodna gnojiva koja su korisna da naš urod u vrtu bude što bolji i što zdraviji. U eko-vrtu ne koriste se nikakvi umjetni pesticidi jer su oni štetni za zdravlje i okoliš. Ako u eko vrtu ne vlada prirodna ravnoteža mogu se pojaviti razne štetočine i bolesti koje mogu uništiti urod.

ŽIVOTINJE PRIJATELJI VRTA Najbolji pomagači u eko-vrtu su ptice, ježevi i žabe koji jedu puževe, a korisne su i bubamare koje su prirodni neprijatelji lisnih ušiju. Bubamara - njezine ličinke dnevno pojedu i do 400 lisnih ušiju. Zato nemojte uništavati sve lisne uši na koje naiđete jer se bubamare neće imati čime hraniti i smanjit će se njihov broj. Žabe - bilo bi dobro da se za njih u eko-vrtu napravi mala bara i zasadi vodeno bilje. Žabe će se nastaniti u bari pa će broj puževa koji su neprijatelji vrta biti sve manji. Ptice - na dan prikupe oko 30 kg gusjenica i drugih nametnika. Da bi se ptice zadržale u vrtu potrebno im je napraviti kućice te se pobrinuti da ljeti imaju dovoljnu količinu vode, a zimi hrane.

NAJČEŠĆI NAMETNICI Lisne uši - izazivaju zastoj u rastu biljke, kovrčanje listova, a iza njih ostaje medna rosa koja kaplje po donjim listovima čineći ih ljepljivima, a kasnije pocrne jer se na njima razvijaju gljive čađavice. Spriječiti ih mogu bubamare jer ih koriste za prehranu. Puževi - najčešće napadaju zeleno lisnato povrće. Tlo oko biljaka koje puževi napadaju možete posuti pepelom ili kamenim brašnom. Kako biste puževe držali što dalje od vaših biljaka ovaj postupak treba ponavljati nakon svake kiše. Puževe odbijaju i neke biljke kao što su dragoljub, kadulja, timijan i ricinus. Zasadite li neku od tih biljaka uz rub gredice, puževi neće napadati vašu biljku. Rovac - hrani se gomoljem i korijenjem. Njegov rov nije duboko u zemlji, pa ćete ga najlakše uhvatiti ako u tlo ukopate posudu s vodom, a sa strane postavite daščice koje ga usmjeravaju u posudu. Krtica - s jedne strane ona je veliki prijatelj vrta jer se brine za ekološki način suzbijanja nametnika, ali krtičnjaci koje ona radi narušavaju izgled vrta. Stoga je na svakom čovjeku da odluči što će napraviti s krticama u svom vrtu. Krticu je najlakše otjerati ako se u tlo ukopa prazna boca i to tako da se vrh boce ukopa u otvor krtičinog rova, pazeći da se ne začepi grlo boce. Nikolina Ernečić

31


fotonatjecaj H

H

H

moj ljubimac

H H

H

H 1.

2. 3

H H

3.

H

4.

5.

6.

H H

H H H

9.

8.

7.

H

H 32

10.

H

H

11.

12.

H

H

H


H

Tema fotonatječaja za ovaj broj Klena bila je MOJ LJUBIMAC. Dobili smo puno vaših fotografija i čitateljima sigurno neće biti lako odabrati najljepšeg ljubimca. Sve što trebate napraviti kako biste osvojili nagradu ili pomogli nekome da je osvoji je da ispunite kupon koji ste dobili s Klenom, ubacite ga u kutiju u čitaonici i čekate izvlačenje. Sretno!

H

H

H

H 13.

14.

H

15.

H

16.

18.

17.

H

19.

H

H 20.

21.

H

H

22.

H

H

33


za svaku pohvalu

Ne mogu zamisliti život bez glazbe Lana ima 13 godina i najbolja je učenica sedmog razreda. Osim što je marljiva učenica i dobra prijateljica, također je vrijedna i u izvannastavnim aktivnostima. Najveća strast joj je sviranje gitare, a nedavno je otkrila novi talent - pisanje priča. Sve je počelo natječajem "Moja prva knjiga". Uz stručnu pomoć naših učiteljica osvojila jednu od nagrada sa svojom „Jesenskom pričom“.

OSOBNA ISKAZNICA IME I PREZIME: Lana Srednoselec HOROSKOPSKI ZNAK: Vaga DATUM ROĐENJA: 3. 10. 2000. HOBI: Sviranje gitare OMILJENA GLAZBA: One Directon, Beyonce NAJBOLJI FILM: U orlovom gnijezdu, Čovjek iz raja, Profesionalci, Maratonci trče počasni krug NAJBOLJE KNJIGE: Družina sinjega galeba, Jankee na dvoru kralja Arthura HOBI: plivanje OSOBE KOJIMA SE DIVI: Patricia Lumamba

LANA NAM PRIČA O SVOJIM GLAZBENIM USPJESIMA Na gitaru sam se upisala 2009. godine. Čim sam počela svirati profesor je vidio da imam volje i da bih trebala ići na natjecanja. Sjećam se da mi je prvo natjecanje bilo u Omišu. Na to natjecanje išla je i Magdalena Banfić, jedna od mojih najboljih prijateljica. Vježbala sam sve više pa su rezultati na drugim natjecanjima bili sve bolji. Prije tri godine počela sam svirati u duetu s Magdalenom. Prvi put smo išle na natjecanje i osvojile smo deveto mjesto među svim instrumentima, a drugo među gitarama. Ove godine na proljeće smo bile u Poreču na međunarodnom natjecanju te smo osvojile apsolutnu prvu nagradu. Nedavno smo nastupile u Opatiji na državnom natjecanju i osvojile smo treće mjesto.

34


PITALI SMO LANU Reci nam nešto o tvojoj slikovnici. Jesi li zadovoljna svojim uspjehom na natjecanju „Moja prva knjiga“? Zadovoljna sam, ali uvijek može bolje. Za nastanak slikovnice me inspirirala jesen, moje omiljeno godišnje doba. Napisala sam tu priču jer sam željela svima pokazati ljepotu jeseni. Puno su mi savjetima pomogle učiteljica hrvatskog jezika Marija Konjević i učiteljica likovnog Ana Šoštarić. Kako uspijevaš organizirati svoje vrijeme. Sedmi si razred i još imaš satove gitare? Uspijevam organizirati vrijeme, ali moram priznati da je sve teže. Ali kad se hoće, sve se može. Na što prvo pomisliš kad netko spomene riječ gitara? Kad netko spomene riječ gitara pomislim na glazbu i ljubav, a glazba je stvar bez koje ne mogu zamisliti život. Jesi li bolja u sviranju gitare ili općenito u školi? Mislim da sam bolja u sviranju gitare, ali trudim se biti dobra u jednom i drugom. Na koliko si do sada natjecanja iz gitare bila? Dosad sam bila na otprilike deset natjecanja. Imaš li neki doživljaj za podijeliti s čitateljima ili neku anegdotu? Jednom sam pola sata prije natjecanja shvatila da sam zaboravila note. Na sreću stvar je bila u tremi - note su bile u koferu gitare! Imaš li idole ili uzore u svom životu? Imam. Uzor su mi svakako moji roditelji jer bih jednog dana željela imati život kakav imaju oni. A imam i idole. To je naravno britansko-irski bend One Direction koji su mi pokazali da se moram truditi i svima pokazati da mogu uspjeti u životu. San mi je da jednog dana uspijem u onome što volim. Znamo da voliš čitati? Koju bi knjigu preporučila svojim vršnjacima? Knjiga koju bi svi po mom mišljenju trebali pročitati je Harry Potter, ali neki ljudi sude knjige bez da ih pročitaju. Postoji još jedna knjiga koju volim. To je Čarobna ploča. Nema nikakve veze s čarolijama, ali je jako zanimljiva i potresna priča. Tko su tvoji najbolji prijatelji i što misliš kakvi najbolji prijatelji općenito moraju biti? Moje najbolje prijateljice su Magdalena, Patricia, Sandra, Katarina i Lorena. One su onakve kakvi pravi prijatelji trebaju biti, uz mene su i potiču me. Kako vidiš sebe u budućnosti? Još uvijek nemam čvrste planove, ali mislim da ću se baviti sviranjem gitare.

Razgovarale: Anamarija Kocijan i Magdalena Bunić

Naslovnica Lanine slikovnice

Lana, Magdalena i njihov profesor Mislav Vudjan

35


projekti u školi Piše: Dragana Belščak

Zabava uz knjige projekti u knjižnici

ČITANJEM DO ZVIJEZDA Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ ove godine ima nove sudionike – ekipu naše škole. Učenici su čitali knjige Priče iz davnine, Stakleni dvorac i Dolores i šumske sjene te se natječu u znanju o tim knjigama. Na školskom su natjecanju bili najbolji Lana Srednoselec, Nikolina Ernečić i Mateo Videc i oni će braniti boje naše škole na županijskom natjecanju. Sretno!

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI I ove se godine naša škola uključila u projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" kojim se potiče čitanje iz užitka u krugu obitelji. Učenici trećeg razreda tijekom ove školske godine imat će priliku ugostiti naprtnjaču s osam knjiga u svojoj obitelji. Svaka će obitelj imati knjige od petka do srijede. Cilj projekta nije da pročitaju sve knjige već da ugodno provedu vrijeme družeći se međusobno i čitajući. S obzirom na dobra iskustva od prošle godine, ne sumnjamo da će se trećaši i njihove obitelji dobro zabaviti!

TULUM S(L)OVA Krajem listopada započeli smo novi ciklus Tuluma s(l)ova kojeg smo otvorili noćnim čitateljskim susretom. U petak, 25. listopada desetak učenika 7. i 8. razreda, knjižničarka, učiteljica engleskoga jezika i pedagoginja zabavljali su se u knjižnici od 19 sati do ponoći. Uz kreativnu radionicu i društvene igre, najviše nas je zabavio glavni dio našeg tuluma – ceremonijalno čitanje. Ugasili smo svjetla i upalili svijeće. Naša se knjižnica pretvorila u čarobno mjesto. Uživali smo u riječima iz pera poznatih i manje poznatih pisaca i pjesnika. Čaroliju smo prekinuli kako bismo se vratili u svijet današnjice i putem skypea se povezali s tulumašima iz OŠ Nova Kapela, OŠ Darda te OŠ braće Radića iz Zagreba. Ponoć je došla prebrzo, a time i vrijeme da se krene kući. Svi tulumaši mogu potvrditi da se i uz knjigu može dobro zabavljati i jedva čekaju novi tulum.

BOOKMARK PROJEKT Pošto smo se i ove godine prijavili u Bookmark projekt, s nestrpljenjem smo čekali vijest koje će nam škole biti dodijeljene za razmjenu straničnika. Izradili smo straničnike u obliku vrata (tema ovogodišnjeg Mjeseca školskih knjižnica bila je Školska knjižnica: vrata u život) i ukrasili ih crtežima i poticajnim riječima. Radove učenika 4. razreda poslali smo u Maryland u SAD-u, a radove šestaša u Walsal u Engleskoj. Straničnike naših prijateljskih škola izložili smo u čitaonici.

36


"LITTER LESS" ili "ZA MANJE OTPADA" Zaklada za odgoj i obrazovanje (FEE) u suradnji sa zakladom "Wrigley Company Foundation" izradila je program koji obuhvaća problem zbrinjavanja otpada pod nazivom "Litter Less" Campaign ili Kampanja "Za manje otpada".

projekti u školi

Cilj kampanje je angažirati i educirati djecu i mlade o pitanjima otpada i potaknuti ih na donošenje pozitivnih odluka. Kampanja se provodi treću godinu, a ove godine se u nju uključilo 20 država cijelog svijeta i 499 škola od kojih je ukupno 23 hrvatskih osnovnih eko-škola, među kojima prvi put i naša OŠ grofa Janka Draškovića. Prema strogim i obvezujućim pravilima kampanje, koordinatorica i voditeljica projekta Kristina Sadibašić je u sklopu programa eko-škole osmislila tijek provedbe projekta za smanjenje količine otpada kroz provedbu 7 obveznih koraka te je škola za realizaciju projekta od organizatora dobila novčana sredstva od 500$ u kunskoj protuvrijednosti. U tijeku je provedba četvrtog i petog koraka, a do kraja školske godine provest ćemo i posljednja 2 koraka. Kampanja je službeno započela 7. studenog 2013. godine kada su sve uključene škole obilježile World Action Day organizirajući radionice na temu otpada. U našoj školi učenici svih razreda su izrađivali bedževe s porukom „OŠ KLENOVNIK RECIKLIRA“, a potom su zajednički udružili snage u čišćenju okoliša škole i centra Klenovnika. Školski smo dan završili posebnim eko-kvizom u svrhu što boljeg shvaćanja važnosti sakupljanja, pravilnog razvrstavanja i recikliranja otpada. U kvizu su sudjelovale tri ekipe sastavljene od učenika viših razreda, a pobjedu je odnijela ekipa koja je pokazala najviše znanja u razvrstavanju otpada (Sara Kruhoberec, Danijel Oštarjaš, Ivana Kolačko, Matija Oštarjaš). Osim što su navijali za odabrane ekipe, ostali su učenici imali priliku i naučiti kako pravilno sakupljati i smanjiti količinu otpada, što se može ponovno preraditi i upotrijebiti te kako valja širiti ideju o ekološkom osvještavanju među ljudima te pomoći i svojim roditeljima u budućem, obveznom razvrstavanju otpada koji nalaže članstvo u Europskoj uniji. Do sada smo u sklopu eko-škole redovito skupljali baterije u spremnik na ulazu u školu i stari papir u kutije koje se nalaze u svakom razredu, zbornici i tajništvu škole, a od sada propisno zbrinjavamo i plastiku i staklo jer smo u sklopu Action day-a u školi postavili i tzv. "zeleni otok“. Uspješnost u budućim aktivnostima će dakako ovisiti i o širenju ove eko-ideje među našim mještanima stoga pozivamo i roditelje da se uključe u projekt. Naučimo našu djecu kako učiniti ovaj svijet ljepšim, čišćim i zdravijim mjestom za život jer ćemo ga takvog upravo njima i ostaviti! Piše: Kristina Sadibašić

Adventski vjenčići na drugačiji način

OŠ klenovnik reciklira

Izrada ukrasa za eko-drvce

U spremištu starog papira

37


projekti u školi

e − Dnevnik

Za sve učenike, učitelje i roditelje e-Dnevnik je novost. Svi su učenici i njihovi roditelji dobili korisničke podatke za pristup aplikaciji. Za pristup aplikaciji potrebno se prijaviti u ustavu AAI@edu. hr na adresi https://ocjene.skole.hr svojim korisničkim imenom i lozinkom. Zatim svaki roditelj može vidjeti podatke vezane uz svoje dijete. Roditelji su preuzeli korisničke podatke za svoje dijete i upoznati su na roditeljskim sastancima kako koristiti sustav e-Dnevnika s posebnim osvrtom na pozitivne strane: -dostupnost ocjena i ostalih podataka u svako vrijeme i na svakom mjestu -uz svaki je predmet i raspored pisanih provjera (one koje su već upisane i one koje će tek biti s nadnevcima kada će se održati) -pregled izostanaka i opravdavanje istih

Od ove školske godine naša je škola uvela korištenje web aplikacije za vođenje razredne knjig elektroničkom obliku (e-Dnevnika) u sve razredne odjele. S obzirom na važnost korisničkih podataka, tijekom osnovne škole i upisa u srednju školu, roditelje smo zamolili da ih pažljivo čuvaju. Kao i kod svake novosti, uvođenje e-Dnevnika je isprva prouzrokovalo puno upita i nedoumica. To možemo nazvati „dječjim bolestima“ uvođenja novog sustava, ali sada na kraju 1. polugodišta možemo reći da smo ih preboljeli i uspješno krenuli s radom u aplikaciji, te smo među prvim školama u Hrvatskoj koje su u ovu školsku godinu krenule s takvim načinom vođenja pedagoške dokumentacije.

Piše: administrator e-dnevnika, Silvana Vlaisavljević

GDJE SU NAŠI BIVŠI OSMAŠI

38

Antonio Bunić - Graditeljska i rudarska škola, Varaždin Matija Bunić – Srednja škola Ivanec Valentina Bunić – Gospodarska škola Varaždin Monika Cuković – Medicinska škola, Maruševec Marko Čoklec - Graditeljska i rudarska škola, Varaždin Katarina Ernečić – Ekonomska škola, Varaždin Matea Friščić – Gimnazija, Ivanec Tamara Gajski - Ekonomska škola, Varaždin Roberta Habuš - Ekonomska škola, Varaždin Marko Hiržin - Graditeljska i rudarska škola, Varaždin Petra Kolarek – Strojarska i prometna škola, Varaždin Damir Lazar - Graditeljska i rudarska škola, Varaždin Vlado Martić - Srednja škola Ivanec Ivana Oreški - Gospodarska škola, Varaždin Alen Pavlić – Glazbena škola, Varaždin Andreas Premužić - Gospodarska škola, Varaždin Vedran Ribić – Gimnazija, Ivanec Patrik Smiljan - Srednja škola Ivanec Stjepan Solina -Elektrostrojarska škola, Varaždin Andreja Šprem – Gimnazija, Ivanec Denis Tompić - Srednja škola Ivanec


Novinari u posjetu novinarima Novinarska grupa naše škole posjetila je u rujnu Varaždinsku televiziju i redakciju Varaždinskih vijesti kako bi se što bolje upoznali s tajnama novinarskog poziva. Osim što je ovaj stručni posjet djelovao vrlo motivirajuće, učenici su osvježili svoje postojeće znanje, stekli mnoga nova znanja i ostvarili brojne kontakte koji će uvelike pridonijeti kvalitetnom daljnjem radu. Jedan od dogovorenih susreta dogodio se u listopadu kad je naše novinare posjetila novinarka Varaždinskih vijesti gospođa Marija Barić koja im je održala zanimljivu radionicu o pisanju vijesti.

projekti u školi

Na Varaždinskoj televiziji pozdravio nas S redakcjom i novinarima upoznala Dozvolili su nam da se poigramo nas je novinarka Vanda Petrović. kamerama u režiji… je glavni urednik Vlado Premuš.

...i da isprobamo mikrofone.

U redakciji Varaždinskih vijesti pozdravio nas je gospodin Željko Pavlek.

Radionica za novinare koju je održala novinarka Marija Barić.

Fotografija za sjećanje u studiju s Kikijem…

i jedna ispred zgrade Varaždinske televizije.

Redakcijom nas je vodio novinar Dražen Novsel.

S novinarom Goranom Damjanićem pisali smo vijest.

Grafički urednik Saša Bel pokazao nam je kako nastaju novine…

a Svebor Fischer kako se objavljuju članci na web stranici.

39


s Klenom na put oko svijeta

GRČKA

zemlja koju su bogovi izabrali za svoj dom Platon, Aristotel, Olimp, Zeus i ostali grčki bogovi, heroji, ratnici, umjetnici... trebam li dalje nastaviti niz da shvatite da krećemo na put u Grčku? Smještena je u jugoistočnoj Europi i pretežno je planinska zemlja. Ima mnoštvo otočića, zaljeva i uvala. Klima joj je sredozemna, blaga s vrućim ljetima pa su vrlo česti šumski požari. Zemlja je vrlo nerazvijena i velik broj stanovnika odlazi u inozemstvo u potrazi za poslom. Oni koji ostaju pretežno se bave poljoprivredom (uzgoj maslina i vinove loze), turizmom ili ribolovom.

POVIJEST GRČKE - STARA GRČKA

U antičko su se doba prostori gdje se govorio grčki jezik opisivali nazivom stara Grčka ili antička Grčka. Smatra se da razdoblje antičke Grčke u povijesti počinje prvim olimpijskim igrama 776 g. prije Krista. Grčku danas smatraju temeljnom kulturom zapadne civilizacije. Njezin utjecaj je i danas vidljiv u kulturi, jezicima, politici, umjetnosti i arhitekturi.

GRČKA MITOLOGIJA

Danas ne postoji čovjek koji ne zna barem za jedan lik iz grčke mitologije. Cijela se grčka mitologija sastoji od mnoštva mitova i legendi o bogovima i herojima. Bogovi su živjeli na planini Olimp. Bili su besmrtni i imali su čudotvorne moći. Svaki od njih bio je zadužen za jedan dio ljudskog života. Cijeli svijet bio je podijeljen na četiri dijela, a predvodili su ih bogovi, svaki zadužen za svoj dio: • Zeus - zrak i nebo • Posejdon - sva mora i sve vode • Had - podzemni svijet • Zemlja je ostavljena svim ostalim božanstvima. Glavni bog je bio Zeus, njegova žena Hera je božica braka a neki od ostalih su: Afrodita božica ljubavi i ljepote, Amor bog ljubavi i Ares bog rata.

40


ATENA

Atena je glavni grad Grčke, a ujedno je i jedan od najpoznatijih gradova. U prošlosti je antička Atena bila grad-država koje se i danas sjećamo kao centra obrazovanja i znanosti. Danas se u tom gradu nalaze brojna sveučilišta i visoke škole od kojih je najzanimljivija specijalna škola za arheološka istraživanja. Atena je danas turističko središte u koje turisti dolaze kako bi se divili ostacima antičke kulture, kušati grčke specijalitete, u kupovinu ili uživati u grčkoj narodnoj glazbi.

JESTE LI ZNALI √ Grčka ima dvanaestu najdužu obalu na svijetu dugu 13.676 km. √ Grčka ima oko 3000 sunčanih sati godišnje. √ Grčka je treći vodeći proizvođač maslina u svijetu. √ Najveća manjinska grupa u Grčkoj su Turci. √ Nogomet je nacionalni sport u Grčkoj. √ Grci ne slave rođendane, već imendane. √ Obožavaju plesati i imaju 63 vrste narodnih plesova. √ Nacionalna himna ima 158 stihova i pretpostavlja se da je nitko nije naučio u potpunosti. √ Imaju najveću pomorsku flotu i najveći broj arheoloških muzeja na svijetu. √ Feta sir je nacionalni grčki sir a dobiva se od kozjeg mlijeka. √ Grčka drahma bila je najstarija nacionalna valuta u Europi (bila je na snazi 2650 godina) sve dok nije zamijenjena eurom. √ Grčka ima jednu od najnižih stopa razvoda brakova u Europi. √ Jo-jo je najstarija igračka na svijetu i potječe baš iz Grčke. Nastala je prije 3000 godina. √ Jedno od vjerovanja je da je sveti Nikola bio bogati Grk koji je davao novac siromašnima. √ Giros ili kebab je grčko nacionalno jelo, a to su različite vrste mesa pečene nataknute na metalnu šipku, poslužene u posebnom pecivu (lepinjama) s različitim dodatcima i začinima.

Ena Gladović

41


svijet pun cuda

U našoj novoj rubrici čitajte o tajanstvenim mjestima svijeta koja nam bude maštu i ostavljaju mnoga pitanja neodgovorena.

BERMUDSKI TROKUT Bermudski trokut (Vražji trokut, Trokut smrti, Groblje Atlantskog oceana) naziv je za morski trokut između Bermuda, Floride i otočića Portorika u Atlantskom oceanu. Površina Bermudskog trokuta je 1400 kvadratnih kilometara. Zapisi o nestajanju brodova na tom području vode se još od 15. stoljeća. Prema jednoj nepotvrđenoj statistici, u tom dijelu oceana do sada je nestalo 8152 ljudi. Unutar pojasa Bermudskog trokuta zabilježen je nestanak mnogih brodova i zrakoplova čije olupine nikad nisu pronađene. Jedan od najvećih misterioznih nestanaka dogodio se u prosincu 1945. godine kada je nestalo pet vojnih zrakoplova s 14 članova posade, nastao je i jedan od zrakoplova koji su krenuli u potragu za njima.

OTOK LOKRUM PORED DUBROVNIKA U 13. stoljeću je francuski general naredio da se zatvori benediktinski samostan na otočiću Lokrumu. Benediktinci, bijesni zbog tog čina, tri su puta obišli otok i prokleli svakog koji pribavi Lokrum za svoje osobno uživanje. Pri tom su nosili svijeće koje su cijelim putem kapale vosak. Benediktinci su u zoru napustili otok i više se nisu vratili, a buduće je vlasnike čekala loša sudbina: neki su toliko osiromašili da su morali prodati otok, drugi su bili ubijeni, utopili se ili počinili samoubojstvo, a neki su pak izgubili vlast. Danas je Lokrum turističko izletište. A prokletstvo? Kažu da će ono prestati kad se pokupi sav vosak koji je one kobne noći iskapao iz svijeća benediktinaca.

42

ZAGONET


NA MJESTA SVIJETA PLSNINA SHASTA U KALIFORNIJI Indijanci su ovu planinu smatrali svetom i izvorom magičnih sila. Često se odande čuju neobični zvuci, a oko planine se opažaju neobična svjetla. Zagonetne formacije oblaka, nazvane lećama, formiraju se okolo njenog vrha, pa sa prekrasnim zalascima sunca stvaraju mističnu nazočnost nekog drugog svijeta. Indijanci su vjerovali da je Veliki Duh prvo stvorio planinu, gurajući s neba snijeg i led. U plemenu Modoc još živi priča i vjeruje se da je Veliki Duh ostao živjeti na planini Shasta i nakon stvaranja.

ČUDESNE STEPENICE U KAPELI LORETTO U gradu Sante Fe u Novom Meksiku nalazi se kapela Loretto koja već više od 130 godina privlači preko 250 tisuća zainteresiranih posjetitelja godišnje. Čudo koje u njoj postoji je njeno zagonetno stubište. Kapela Loretto je izgrađena krajem 19. st. Časne sestre su tada primijetile da nedostaju stube koje vode u galeriju. Devet su dana molile Sv. Josip koji je bio stolar da im pomogne. Zadnjeg dana njihove molitve, na vrata im je pokucao stranac - stolar koji im je ponudio pomoć oko gradnje stepenica. Sam je izradio stubište koje možemo nazvati vrhuncem stolarije. Nikome nije bilo jasno kako stubište može samo sebe držati kad nedostaje središnji potporni stup. Stolar pri gradnji nije upotrijebio ni jedan čavao ili čak ljepilo, a kada je završio posao nestao je ne tražeći naplatu za svoj rad. Kasnije se pojavila priča da je stolar koji je sagradio stubište zapravo bio sv. Josip. Tri su misterija u slučaju stepenica iz kapele Loretto. Prvi je nepoznat identitet stolara. Drugi je činjenica da stepenice stoje bez potpornog stupa. Treći misterij je da drvo od kojega su građene stepenice ne postoji u cijelom njihovom području. Još jedan zanimljivi detalj koji povećava vjerovanje u čudo je da stubište ima 33 stepenice, a to je broj Isusovih godina kada je umro. Anamarija Kocijan i Magdalena Bunić

43


u zdravu tijelu zdrav duh

SPORTSKE VIJESTI

U prošlom broju 'Klena' predstavili smo vam sve športske grupe koje imamo u našoj školi, a sada bismo se željeli pohvaliti njihovim uspjesima na raznim natjecanjima…

10. veljače 2013. održalo se Županijsko natjecanje iz badmintona u OŠ Maruševec. Cure su se izborile za izvrsno 2. mjesto, a dečki su bili nešto lošiji no na kraju su ipak završili na 3. mjestu. Školu su predstavljali učenici: Monika Cuković, Valentina Bunić, Maja Cerovčec, Sandra Križanec, Alen Bunić, Alen Križanec, Leonardo Plahinek i Mateo Videc. 4. listopada 2013. je održano Međuopćinsko natjecanje iz malog nogometa. Domaćin natjecanja bila je upravo naša škola. Sudjelovale su ekipe: OŠ Bednja, OŠ Lepoglava, OŠ Kamenica te reprezentacija naše škole. Naša škola je osvojila izvrsno 2. mjesto dok je 1. mjesto osvojila OŠ Bednja. Boje naše škole branili su učenici: Alen Bunić, Alen Križanec, Silvestar Kapustić, Patrik Čiček, Luka Krog, Mateo Videc, Ivan Divjak, Leonardo Plahinek, Slavko Bunić i Matija Oštarjaš. 15. listopada 2013. sudjelovali smo na Županijskom natjecanju iz badmintona koje se održalo kao i prijašnjih godina u OŠ Maruševec. Učenice naše škole postale su županijske prvakinje u badmintonu, dok su učenici bili nešto slabiji te se nisu uspjeli osvojiti 1. mjesto u skupini i plasirati se u finale. Učenici su se žestoko borili s konkurencijom da bi osvojili što bolje mjesto. Učenice škole su uspjele te su se plasirale u poluzavršnicu državnog natjecanja. Školu su predstavljali: Mateo Videc, Leonardo Plahinek, Alen Bunić, Alen Križanec, Maja Cerovčec, Sandra Križanec, Doris Videc te Anamaria Kocijan. Učenicama čestitamo, a učenicima želimo više uspjeha druge godine. 28. studenoga 2013. naši su dečki nastupili na Međuopćinskom natjecanju iz rukometa koje se održalo u Lepoglavi. Školu su predstavljali Silvestar Kapustić, Mateo Videc, Ivan Divjak, Luka Krog, Alen Križanec, Patrik Čiček, Slavko Bunić, Petar Škvarić, Antonio Golub, Leonardo Lukavski i Alen Bunić. Dečki su osvojili treće mjesto. Nadamo se da će sljedeći put imati više sreće.

NAŠA NOGOMETNA EKIPA

RUKOMETNA EKIPA NAŠE ŠKOLE

44

MEĐUOPĆINSKO NATJECANJE IZ MALOG NOGOMETA

ŽENSKA I MUŠKA EKIPA

POBJEDNIČKA EKIPA I UČITELJ BORIS GALIĆ

Anamarija Kocijan


KOŠARKA

Igra između dva obruča

Košarka je sport u kojem se dvije momčadi od 5 igrača natječu koja će postići više poena (koševa) ubacivanjem lopte kroz obruč protivničkog tima, naravno uz skup određenih pravila. POČECI KOŠARKE

u zdravu tijelu zdrav duh

HAKL

Izumio ju je Kanađanin James Najpopularniji i najrašireniji Naismith (1861. -1939.), profesor oblik košarke je ulična košarka tjelesnog odgoja i trener sveučilišne poznatija kao hakl. Milijuni reragbi momčadi. U namjeri da svojoj ragbi kreativaca i amaterskih sportaša momčadi omogući treninge za vrijeme igraju uličnu košarku diljem svijeta zimskih mjeseci u dvorani, izumio je sasvim iz čiste zabave i ljubavi prema novu igru ubacivanja lopte u koš. Igra sportu. Hakl se igra na jedan koš se dalje kroz povijest razvijala i mijenjala a može se igrati u raznim varijanpravila do verzije igre kakvu poznajemo tama (2 na 2 , 3 na 3, 1 na 1). danas. Iako je košarka primarno američki Brojne velike košarkaške zvijezde sport, ubrzo je postala i međunarodni i i planetarno popularni igrači danas gotovo da nema zemlje u kojoj se dolaze upravo iz ulične košarne igra. Olimpijski status stekla je 1936. ke koju su kao klinci igrali Košarka je isključivo dvoranski sport koji na uličnim koševima se odvija na terenu za košarku. Manje i terenima. regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama NBA različitim od parketa. Najjača košarkaška liga svijeta, američki NBA, smatra se uz nogometnu ligu prKOŠARKA I DJECA vaka najpopularnijim ligaškim Košarka je sport koji je natjecanjem na svijetu. Naša zbog svoje dinamičnosti i atramala zemlja može se pohvaktivnosti iznimno pogodan za liti brojnim igračima koji su djecu osnovnoškolskog uzrasta. igrali u NBA. Najpoznatiji su: Omogućuje učenicima da kroz igru Dino Rađa, Toni Kukoč i razvijaju veliki broj motoričkih spoDražen Petrović. sobnosti i znanja, poboljšaju svoju tjelesnu kondiciju, koncentraciju i mentalnu snagu. Ne treba biti visok dva metra i imati „odraz do neba“ da bi se igrala košarka i da bi se uživalo u njoj. Potrebno je samo malo volje, vremena, strasti prema sportu i svi preduvjeti za uživanje su tu.

Piše: Boris Galić

45


u zdravu tijelu zdrav duh

PILATES

Pilates lopta je moderan i vrlo koristan rekvizit za rekreativce i vrhunske sportaše kojom je moguće izvoditi bezbroj vježbi za istezanje i jačanje cijelog tijela. Savršena je za vježbe kojima je cilj smanjenje bolova u leđima i korekcija lošeg i nepravilnog držanja tijela. Istraživanja su pokazala da već samo učestalo sjedenje na pilates lopti pomaže kod jačanja mišića centralnog dijela tijela i mišića leđa. Ljudi koji rade na poslovima koji iziskuju puno sjedenja u uredu ili drugdje, vrlo često imaju problema s leđima i lošim držanjem tijela. Pilates lopta kao zamjena za stolicu pokazuje nevjerojatan potencijal u jačanju mišića trupa. Sjedeći na njoj kontrakcijama mišića održavamo ravnotežu i ujedno sjedimo u pravilnijem i prirodnijem položaju. Čarolija je u tome da to činimo gotovo nesvjesno. U ovom broju Klena prezentirat ćemo nekoliko vježbi s pilates loptom koje svatko od vas može izvoditi sam kod kuće. Piše: Boris Galić Vježbali: Maja Cerovčec, Sandra Križanec, Mateo Videc i Slavko Bunić

1

Legnite na pod, ruke držite pored tijela, a nogama se oslanjajte na loptu (slika 1). Zategnite tijelo i podignite kukove od poda (slika 2). Koncentrirajte se kako biste održali stabilnost. Lopta će vam se “pokušati” izmaknuti, ali ne dozvolite joj. Zatim polako kukove spuštajte na pod.

2

Legnite na pod, ispružite noge, a loptu držite ispruženim rukama iznad glave (slika 1). Polako podižite gornji dio tijela i naginjite se naprijed prema nogama koliko god možete (slika 2).

3

46

Zauzmite položaj skleka, potkoljenice su na pilates lopti, leđa su ravna, zatezanjem cijelog tijela održavamo ravnotežu (slika 1). Bez savijanja u koljenu podižemo jednu nogu, zadržimo taj položaj nekoliko sekundi (slika 2) i vratimo se u početni položaj (slika 1). Isto ponovimo s drugom nogom.


LOPTA 4

Kleknite na pod i stavite loptu ispred sebe. Ruke stavite ispred lopte i polako se pomoću ruku pomičite naprijed sve do trenutka kada vaša koljena dođu na sredinu lopte (slika 1). Tijekom ove vježbe se posebno koncentrirajte jer je za njeno izvođenje potrebno održavati ravnotežu. Zatim savijte leđa, koljena povucite prema glavi, a u isto vrijeme savijte vrat tako da lice bude što bliže koljenima (slika 2). Kada dođete u taj položaj, počnite ispravljati noge unazad, vraćajući se u položaj kao na slici 1.

5

Sjednite i leđima se oslonite na loptu tako da vam stražnjica bude što bliže podu, ali da ga ne dodiruje. Ruke ispružite ispred sebe tako da budu u visini ramena (slika 1). Zatim pomičite ruke unazad, odgurnite se pomoću nogu i istegnite se preko lopte (slika 2). Kad dođete u ovaj položaj, napravite 3 velika kruga rukama, a onda se vratite u početni položaj kao na slici 1. Vježbu ponovite 3 puta.

5

Ležimo na leđima ispruženih ruku. Noge su ispružene i raširene, između njih se nalazi pilates lopta (slika 1). Važno je da noge i lopta ne diraju tlo. Iz početnog položaja nogama pomičemo loptu bočno do tla u jednu stranu (slika 2) i vratimo se u početni položaj. Isto ponoviti u drugu stranu.

47


glagoljaška družina

A B C D E

Glagoljaška družina na korijenima pismenosti

Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" u Roču manifestacija je koja okuplja stotinjak djece i njihovih učitelja iz cijele Hrvatske. Cilj manifestacije je učenje glagoljice i glagoljske pismenosti kroz razne edukativne i zabavne programe i radionice. Na Maloj glagoljskoj akademiji sudjeluju pozvani učenici šestih razreda iz različitih škola. Po završetku prošle školske godine naša je škola dobila pozivnicu u odabrano društvo od 16 škola. Školu su predstavljali članovi Glagoljaške družine: Tamara Divjak, Karlo Kukec i Magdalena Komes pod vodstvom učiteljice Marije Konjević. Tijekom sedam dana glagoljske akademije učenici su boravili u malom istarskom gradiću Roču poznatom po prvim pisanim glagoljskim spomenicima. Upoznali su i ostala okolna mjestašca značajna za povijest hrvatskog jezika i hrvatske glagoljice. Osim brojnih edukativnih izleta, učenici su svakodnevno sudjelovali u različitim radionicama (povijesna, literarna, keramička, grafička, novinarska, freskoslikarska) dok ih je navečer čekao bogat kulturno umjetnički program: predstave, igrokazi, kino na otvorenom ili pak nastupi mladih pjevačkih nada. Oduševljeni polaznici vjeruju da će se sigurno jednom vratiti i ponoviti sve proživljeno, a škola ponosna na njihov uspjeh se nada da će se to ostvariti što prije.

Vidikovac u Roču

48

Hum - najmanji grad na svijetu

Lucija Tocko i Lorena Golub

Sijelo Klimenta Ohridskog

Stup čakavskog sabora


Učenička zadruga „Licitarskoa srce“

ČLANOVI KARITATIVNE SEKCIJE POSTALI MLADI ZADRUGARI

licitarsko srce

Karitativna sekcija u našoj školi postoji već sedam godina, ali od ove školske godine postala je punopravna članica Učeničke zadruge "Licitarsko srce". Ciljevi koje su si zadali su: poticati i razvijati osjećaj prema siromašnima i bolesnima njegovati i razvijati kreativnost u zajedničkom radu i druženju stjecati odgovornost za suradnju i pozitivne međuljudske odnose. Zadane ciljeve ostvaruje petnaestak učenika viših razreda kroz brojne radionice i aktivnosti, što samostalno što u suradnji s drugim sekcijama Zadruge. Fotografija govori više od riječi, a oni se imaju čime pohvaliti.

Izrada adventskih vjenčića

Heklani nakit

Sapuni

Humanitarna akcija " Mladi protiv gladi"

Jastučići punjeni lavandom

Najproizvod 25. državne smotre učeničkih zadruga

NOVOSTI IZ ZADRUGE Zadrugari marljivo rade i asortiman njihovih proizvoda sve je veći i veći. Svaka sekcija može se pohvaliti novim proizvodima. Sigurni smo da bismo mogli ispuniti cijeli list hvaleći se njihovim uspjesima. Stoga izdvajamo samo novosti.

Kićenje božićnog drvca u holu škole

Nova ponuda biljaka

49


duhovne iskre

LJUBAV

Bog nam je darovao osjećaje zaljubljenosti da nas pokrenu prema nekoj osobi. Vrlo snažna privlačnost budi u nama želju da budemo stalno zajedno. Lijepo nam je i ugodno. Nosi nas bujica emocija i budi u nama dotad neslućenu energiju. Zaljubljenost je kao "kapital" koji mudar čovjek unosi u ljubav. Ljubav je odluka razuma i usmjerenje volje. Da bi se ljubav učvrstila potrebno je: biti strpljiv, biti iskren prema samom sebi, čistiti srce od sebičnosti, poštovati uvjerenja i slobodu drugoga, ne postavljati uvjete i stalno se mijenjati na bolje. Tko želi ići putem ljubavi mora biti spreman na žrtvu, na izgradnju vlastita karaktera. Mora se odricati svojih prohtjeva kako bi se ljubav mogla roditi.

SANJAM KAKO IDEM PORED TEBE Sanjam kako idem pored tebe ...ali kad te u daljini ugledam, prelazim na drugu stranu, protivnu, gdje me nećeš opaziti između prolaznika mnogih. Pred tobom se skrivam za uglove ulične ili za široka stabla. U noći, sanjam kako idem pored tebe. Dragutin Tadijanović

NEKOLIKO SAVJETA ZALJUBLJENIMA - Dajte sebi vremena, ne žurite! - Gradite vezu na povjerenju! - Ozbiljno razgovarajte! - Provodite vrijeme s drugim prijateljima! - Pridružite se nekoj aktivnoj skupini mladih!

50


Mladi se ljudi često zaljubljuju. Zaljubiti se znači rađati se za ljubav. Lijepo je biti zaljubljen, ali to ne može ostati trajno stanje. Ljubav ostaje, a ne zaljubljenost. Pripremila: Snježana Kruhoberec

Obitelj je prva škola ljubavi. Učite,učite,učite i bit ćete prosječni. Ljubite,ljubite,ljubite i bit ćete veliki. Tommaseo

Voljeti se, to ne znači gledati se međusobno, već zajedno gledati u istom smjeru. Saint -Exupery

Jedina važna stvar kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom.

Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju. Majka Terezija

Velika srca vole, mala traže da budu voljena.

Albert Schweitzer

Vjeruj, zbog sreće si pozvan u svijet. Sreća je tvoja božanska baština, tvoja ljudska odgovornost. Ne iskusiš li sreću, ne dopustiš li joj da te prožme, ništa nećeš razumjeti. Sreća je što možeš biti čovječan i što ljubavlju možeš dotaknuti čovjekovo srce i srce Božje. Doprati sreću u srca onih koje ljubiš. S. Lice

Tagore

Vrlo je važno voljeti druge, ali je jednako tako važno pomoći i drugima da nas vole. Nepoznat autor Ako si kamen, budi ljubak, ako si biljka, budi osjetljiv, ako si čovjek, budi ljubav. Victor Hugo

Dvoje zaljubljenih imaju osjećaj da su jači, velikodušniji,kreativniji i čudesniji,svaki dan noviji,željni međusobnog poštovanja i otkrivanja ljepote zajedništva. L. Cian

51


in English please

What can colours

Colours are all over us and all around us. We wear them, we eat them, we look at them, but did you ever think that they can say something about you and your character? Many scientists explored their influences on our physical and mental state and they made many different tests which help them to understand these states. We found one called Luscher Colour Test which was developed by Max Luscher. What do you have to do if you want to find out what colours say about your personality? Look at these eight squares and then write down the colour that appeals to you most immediately. Then repeat the process until your least favourite colour is in the eighth place. Once you did it you can read out the interpretation for your two top colours and they will explain something about your personality. In the end you can think or even better discuss with someone who knows you how accurate (or not) these interpretations are.

BLACK Black is the negation of colour and means “No”. Anyone who chooses it in the first position (which is rare) is in revolt against their fate. Chosen second, it means you are prepared to give up everything else to achieve what you want. It is normally put in seventh or eighth place, representing control of one's destiny and a balanced outlook. If yellow precedes black in the first two positions, then a change is on the way.

52

GREY Grey is a neutral and represents a point between two contrasting and conflicting motivations. Grey in the first position means that you want to shut yourself off form everything and remain uncommitted, so that you can swing with opinion and emotions. You hate joining anything with “group” connotations and are an observer rather than a doer. Those who choose grey in the eight positions seek to join in with everything, eager and enthusiastic. Such people will try absolutely everything in their efforts to achieve their goals.

BLUE Blue represents calmness and loyalty. A person who favours blue is sensitive and easily hurt. You never panic and are in total control of your life and content with the way it is going. You desire to lead an uncomplicated and worry – free life and are prepared to sacrifice certain goals in order to achieve this. You need a stable relationship without conflict. Perhaps, as a side – effect of contentment, you tend to put on weight. The later blue appears in the sequence, the more unsatisfied you are and the more you feel the need to break from the ties that restrict you. But you probably aren't unfeeling enough to walk out on a family or job; instead, you will suffer in silence.


say about you RED Red represents passion and energy. Red in the first position means you are impulsive, sexy and have a will to win. You are a good leader. You want to expand your horizons and live life to the full. Red in the seventh or eighth position means your desire for life and thirst for adventure has become less.

YELLOW Yellow represents happiness and relaxation. Anyone who chooses yellow in second, third or fourth place is a positive, optimistic person who always looks to the future – never backwards. You find life easy, and problems simply do not exist for you. Free form worry, you lead a carefree life; but this does not mean that you are lazy. You can be extremely hard – working, although not consistently. Yellow in first place means that you are ambitious and eager to please. When yellow is in the latter part of the spectrum you have had your hopes and dreams dashed and you feel isolated and disappointed, often becoming defensive and withdrawn.

GREEN Green represents firmness and resistance to change. In the first place, you are persistent, possessive and quite selfish. You are a high – achiever and accumulator of “things” - like a penthouse, a BMW, a Rolex...You want to be recognised and need to impress but worry about the prospect and failure. If green is a later choice, your ego has been bruised and you have been humbled by the resistance to your progress. Consequently you can be highly critical, sarcastic and stubborn.

VIOLET A mixture of red and blue, violet represents a conflict between impulsiveness and calm sensitivity, dominance and submissiveness. The person who prefers violet wants to find a mystical, magical relationship. Both mentally and physically immature, you are stuck in a dream world of wishful thinking and fantasy. Often violet appears in the latter part of the sequence, it indicates that the person choosing it is more mature and has outgrown the “fantasy” vision of life, confronting harsh reality head – on.

BROWN Brown is the colour of physical well – being and is an indicator of how healthy you think you are. If you put brown in fourth of fifth place you are not very concerned about your health and body. This means that you are probably in good shape. Those worried about illness tend to put brown earlier in their sequence. If you choose brown as your favourite colour, you are restless and insecure. If brown is in eight place, you don't care enough for your body: you may not be as healthy as you think. Placing down early also indicates the importance of a secure environment: refugees often pick brown first.

Simona Bunić

53


zabave stranice

horoskop 2014

Ovan

Vaga

Bik

Škorpion

Blizanci

Strijelac

Rak

Jarac

Lav

Vodenjak

Djevica

Ribe

Bit ćeš rastresen/a i često ćeš zaboravljati napisati zadaću. Možda je tome razlog netko tko ti se sviđa i činjenica da previše misliš na tu osobu, a premalo na školu. Osoba suprotnog spola uskoro će ti pomoći oko nekog tvog problema. Nemoj zaboraviti zahvaliti, možda te čeka ugodno iznenađenje! Ponovo previše misliš na zabavu i izlaske, a premalo na školu. Dogovori s prijateljima zajedničko učenje – bit će zabavno i korisno! Nemoj kao rak hodati unatraške, nije teško prići nekome i upoznati se, samo pruži ruku i kreni. U školi će situacija biti OK. Ako te prijatelj ili prijateljica razočaraju, razmisli malo o svom ponašanju, možda se ni ti nisi prema njim ponašao/la kako treba. Možda previše vremena provodiš za računalom. Pokreni se i izađi u šetnju, nikad ne znaš tko još šeta i koga možeš sresti.

54

Bit ćeš u centru pažnje zbog nove frizure, no ne daj da ti slava udari u glavu. Ne zaboravi na svoje stare prijatelje dok stječeš nove, oni stari te najbolje poznaju. Budi zadovoljan/na onim što imaš, osim kad su u pitanju loše ocjene. Ne bi bilo loše da ispraviš one slabije ocjene. Manje računala, a više knjige riješit će tvoje probleme. Nemoj vjerovati baš svemu što čuješ, a pogotovo nemoj onda takve vijesti širiti. Primijetit ćeš da te stalno promatra osoba drugog spola. Možda nije ona o kojoj maštaš, ali svejedno će ti goditi pažnja. Loša ocjena koja ti se desila nije toliko strašna stvar ako se odmah primiš posla i potrudiš se ispraviti. Uskoro ćeš dobiti poruku koju dugo čekaš. Prići će ti jedna osoba i molit će da mu/joj pomogneš. Nemoj biti bezobrazan/na i odbiti, iz toga bi se moglo razviti prijateljstvo ili možda nešto drugo…


zagonetke i vicevi Zašto plavuša baca sat u zrak? Da vidi kako vrijeme leti. Učiteljica: „Djeco, kad biste na ulici našli mozak i novac, što biste uzeli?“ Perica: „Ja bih uzeo novac.“ Učiteljica: „To baš nije lijepo, ja bih uzela mozak.“ Perica: „Pa dobro, svatko uzima ono što mu fali.“ Pita zgodna djevojka prodavača u trgovini: „Koliko košta ova čokolada?“ On joj namigne i kaže: „Poljubac po komadu.“ Djevojka: „Dobro. Uzet ću pet komada. Baka će platiti.“ Pita tata Ivicu: „Ivice, kako stojiš u školi?“ Ivica: „Svaki dan u drugome kutu.“ Učiteljica: „Kupujem, kupuješ, kupuje, kupujemo… Ivice, koje je to vrijeme?“ Ivica: „Vrijeme rasprodaje.“

Duge uši, kratak rep, krzno mi je meko, volim mrkvu i salatu a zovem se _ _ _ _. Prolazi kroz trnje, a nikad se ne ogrebe. Velik sam kao kuća, a malenog se miša bojim. Nos mi je do poda čak i kada stojim. Pred tobom je, a ne vidiš je. Stalno putuje po svijetu, a zauvijek ostaje u kutu.

U školu ide, mnogo pameti nosi, a ipak ništa ne zna. Žirafa dugog vrata diže teret i do 10. kata. Puna škola đaka, a nigdje vrata. Crna sam kao noć i uvijek te pratim, po mraku se skrivam, po danu se vratim. Svakoga dana tisuće nogu pregazi moja rebra, a ja i dalje stojim i nikog se ne bojim.

krizaljka

55


radovi ucenika

56

Radovi učenika

Ana Car

Anja Debeljak

Dino Lukavski

Elizabeta Pintarić

Maja Sever

Laura Mladić

Antonio Golub

Sandra Križanec


David Siročić

Emili Jamnić

Filip Kolarić

Ivana Canjuga

Krešo Solina

Lana Đula

Lovro Rešetar

Luka Lukavski

57 15


58

Magdalena Kljunić

Mateo Kozina

Mihael Kralj

Nikolina Kruhoberec

Patricia Križanec

Paulina Golub

Petra Brlečić

Romeo Kukec


Sara GladoviÜ

Tamara Divjak

Tamara Lukavski

Radovi učenika

literarni radovi

Moj trsek

Moja kusica

Negda i vaj

V kutu gerice ponosno steji. Moj trsek ničeg se ne beji. Sončece ga grieje, a dežđ i veter glede ga ko pucu. Čmelice i tičeki, eke njega, koda kolo vode. A moj trsek se to pesluša, i grozdeke svoje čuva, kak mater decu svoju. I hrani ih dok nebudu poni, slatkega, dišačega soka.

Moja kusica ja jake valika i imo sivočarne karzne. Ona je haskosibirski pes.

Negda su voleki njive erali, sa su ebdieluna bila.

Zova sa Maja.

Vaj se traktori pe njima verta, se ga je više zapuščeni ja.

Sara Gladović, 4. r

Jake ja opasna i imo valika špičasta zoba. Ida ko raketa i jake je liepa. Voli kopati v zamlju i nagonjati mačka. Smiešna ja i imo jake valika vuha. Najviša voli snieg, v njemo sa igra i kepiča. Ima kučicu de spi. Pe lete se ona skriva pod kuruznjakem de imo hlada. Maja voli dok ja bez lonca. Onda je vesela i jake skače. Makar imo some jadne lete, ona me pesluša. Ja volim da je sratno i tak se mi navek slažeme.

Gabrijel Divjak, 3. r

Nigda cajda delati, treba serija gledeti. rad objavljen u zborniku Draga domača rieč

Matija Brlečić 4. r

59 15


Sladoled Bil sem v dučanu, kupil sem si sladoled. Pemalu sum ga jel de doma. Pol sum ga pejel, da me gerle počele peči. Falaček, šteri je estal, del sum v škrinjo. Meste sladoleda, par dnevi pil sum lieka. Vej sum se naščil pometi. Zate, pazite kak jete sladoled, kaj vom se ne zameri kak mene.

Kristina Vuglovečki

Petra Blaško

David Kruhoberec, 3. r

Jesen

MOJ SOSED KERUZU BERE

ZGERIETI KRUH

Ja volim jesen. Volim je zato jer se mogu osladiti jabukama. Ne sviđa mi se kiša. U jesen vidim kako se mijenjaju boje lišća, čujem vrane i čvorke i osjećam miris zrelog voća.

Jutre je došle, koket se dere, moj sosed se stav, lice si pere. Krmežle je hmiv, žgunicu je spiv, pe demači se epraviv i v keruzu etpraviv.

Kruh se v peči peče, nema toga kie ga neče. Njegov miris leti, čak se i vune oseti. Mama je deci rekla da se mora još doge peči, a ona…ona si je išla leči. Dok su se deca vune igrala, mama je zaspala, a deca su to skužila nie, pak je kruh zagore! Deca su žejna bila, pa su si vode spila i vidla da mama spi, pa ju je sinek probudi. Mama je v kuhinju bežala, ali bile je kesne, zgerele je tieste. Mama je žalosna bila, a deca su se nasrdila!

V škednju je koš zev, liter mošta v jenga dev, na herbet ga sparkierav i na njivu pikerav. Klasje terga, v rokaj ga žuli i pegulinu z jenga guli, v koš ga meče, ed moke trepeče. Z redom je ziše vun, koš je z sebe zev, na mejak si je sev, liter je v roke zev, čik si je vužgav i znoj z čela zbrisav. Dva deci je vdrapiv, koš sprazniv, v novi red je stav i dale keruzu brav. …i tak moj sosed keruzu bere…

Hana Husnjak

Ivana Kolačko, 7. r

Simona Bunić, 6. r

KRUŠEC Listopad je, jesen je stigla, babica se rone zdigla. Zaran je v šumu prešla, kaj bi nam pušelj suhalja donesla. Zakurila je vatru v peči, da bi nam kruha mogla speči. V korite je melju sipala, kak bi velikoga kruha zamiesila. Prošnjak se vej peče v peči, mi čakamo kaj bu babica imiela za reči. Ona na stol dene pečenog kruha, a v loncu još i gulaš od gljiv kuha. I dok krušec diši v hiže cele, finom obedu deca se najbolje vesele!

Lana Lamot

60

Karlo Sonjarić, 6. r


51


1. razred

1. Vanessa Barukčić 2. Petra Blaško 3. Lana Breški 4. Lana Bunić 5. Nikolina Bunić 6. Marta Gladović 7. Paulina Golub 8. Emili Jamnić 9. Matija Kljunić 10. Emili Kolačko 11. Marija Magdalena Kolarek 12. Dino Lukavski 13. Valentino Maček 14. Martin Picek 15. Lorena Pintarić 16. Simon Pintarić 17. Lovro Rešetar 18. Matija Sever 19. Luka Strelec 20. Kristina Vuglovečki Razrednica: Štefica Oštarjaš

62


8. razred

1. Ivana Canjuga 2. Patrik Čiček 3. Ivan Divjak 4. Ernest Đula 5. Silvestar Kapustić 6. Alen Križanec 7. Patricia Križanec 8. Luka Krog 9. Nikolina Kruhoberec 10. Zvjezdana Matajs 11. Lorena Mudri 12. Matija Oštarjaš 13. Marija Pintarić 14. Filip Tocko 15. Doris Videc Razrednica: Karmelka Car

63 15


strip

mikijeva avantura izradio: Silvestar Kapustić


Klen 6  
Klen 6  
Advertisement