Page 1

Povijest straniÄ?nika Pripremila Ines KruĹĄelj-Vidas


Povijest straničnika • usko je povezana s razvojem samih knjiga. • Iako najstariji straničnici datiraju iz srednjeg vijeka, jasno je da su još u najstarije doba – kada su se koristili svici papirusa - straničnici morali biti korišteni kako bi označili mjesto na kojem je čitatelj stao čitajući i do 40 metara dugačke svitke. • Neki od najstarijih straničnika nađeni su u srednjovjekovnim samostanima, među njima bili su kožni straničnici u obliku kvačica ili spajalica. Vjerojatno su se isti takvi koristili i u svicima papirusa u drevnom Egiptu.


U kasnom srednjem vijeku • između 13. i 15. stoljeća neki od najranijih straničnika nastalih u samostanima pronađeni su u inkunabulama – najstarijim tiskanim knjigama. Najčešće su bili izrađeni od kože, od ostataka materijala koji se koristio za izradu omota knjige. Već ti rani straničnici bili su različitih oblika od jednostavne trake do trokuta u obliku današnjih spajalica. Jedan od njih je usavršeni rotirajući disk kojim se može označiti stupac na stranici.


• Godine 1584. kraljica Elizabeta I je portretirana sa svilenim straničnikom s resicom kojeg je napravio Christopher Barker. On je dobio 1577. ekskluzivni naziv kraljičinog izdavača što mu je osiguralo pravo da tiska Bibliju. On je također bio i trgovac tekstilom, otuda svila za straničnik.


u 18. pa sve do 19. stoljeća • Uobičajeni tip straničnika bila je tanka svilena vrpca, rijetko kad šira od centimetra, uvezana u knjigu na vrh uveza i dovoljno dugačka da se postavi ispod donjeg ruba stranice. Taj tip straničnika i danas je u upotrebi osobito u tvrdo ukoričenim knjigama i priručnicima.


Prvi odvojeni straničnici • koji su se mogli skupljati počeli su se pojavljivati 1850ih godina. Na njima su se pojavljivali reklamni sadržaji. • Ovakav tip straničnika bio je prilično uobičajen među prvim reklamnim straničnicima. Na njima su bili oglasi za pojedine proizvode ili za više produkata u isto vrijeme, osobito za sapune, ženske potrepštine, popularnu hranu ili „narodnu“ medicinu. Većina tih reklama bile su drske i napadne.

Straničnik iz viktorijanskog doba / debeli papir 105 x 70 mm


U viktorijansko doba (od sredine do kraja 19.st.) • dame su učile svoje kćeri vezenju i najčešće su mlade djevojke trebale napraviti uzorak na platnu kako bi dokazale svoju spretnost s iglom. Tako su napravljeni mnogi straničnici s namjerom da se koriste u Bibliji ili u molitvenicima te su postali omiljeni poklon tog vremena za prijatelje i članove obitelji. Ti straničnici iz kućne radinosti su često izrađivani na ručno vezenoj vrpci te je još češće to bio vez na izbušenoj kartici ili na malim crtežima oslikanim vodenim bojama (kao gobleni).

Ja sam kruh života / ručno rađeni straničnik iz viktorijanskog doba / vez na izbušenoj kartici 21 cm / vezeno na tamno plavoj svilenoj vrpci


Oko 1860-ih godina •

proizvodili su se atraktivni strojno tkani straničnici, uglavnom u Coventryju, centru industrije svilenih vrpci u Ujedinjenom Kraljevstvu. Thomas Stevens iz Coventryja uskoro je postao najznačajniji proizvođač i reklamirao se da ima 900 različito dizajniranih straničnika. Straničnici koje je proizvodio Thomas Stevens zvali su se Stevengrafi. Tkani svileni straničnici bili su posebno cijenjeni pokloni u viktorijansko doba, a Stevens ih je izgleda napravio za svaku prigodu.

Onaj tko je dobio straničnik kao na ovoj slici morao se osjećati vrlo polaskanim kad je pročitao tekst: Od svih darova koji su darovani Postoji jedan koji je nemjerljiv iznad svih, To je prijatelj pokraj nas u nevolji, Prijatelj je pronađeno blago. Tebi dajem to posvećeno ime Jer ti si takav prema meni, I uvijek ću se ponositi tvrdnjom Da sam tvoj prijatelj.


Do 1880-ih •

Pala je proizvodnja tkanih straničnika i počeli su se u znatnijem broju pojavljivati tiskani straničnici napravljeni od tvrdog papira ili kartona. Taj razvoj poklapao se sa širom dostupnošću samih knjiga i uskoro se znatno proširio asortiman dostupnih straničnika. Osiguravajuće tvrtke, izdavači i drugi proizvođači počeli su uvelike koristiti besplatne reklamne straničnike kako bi zainteresirali javnost za usluge koje su nudili. Prekrasno dizajnirani straničnici u odličnom višebojnom tisku izdavali su se kao pokloni uz robu.

Straničnik iz 19. stoljća / proizveo Merrick Thread Co. / tanki karton 152 x 51 mm


Straničnici svih oblika i veličina • napravljeni od različitih materijala kao što su zlato, mjed, srebro, bronca, bakar, celuloid, kositar, školjke, koža, bjelokost proizvodili su se nakon 1850. u specijaliziranim kompanijama kao što su Gorham, S. Kirk & Sons and Tiffany. Mnogi su oblikovani kao noževi ili mačevi jer na prijelazu stoljeća mnoge stranice u knjigama nisu bile potpuno razdvojene tako da su straničnici bili korišteni i kao rezači papira

Srebrni straničnik s kraja 19.st./ iz kolekcije Howarda Schectera, najvećeg kolekcionara srebrnih straničnika


Literatura:

A Brief History of Bookmarks. 2001. http://www.miragebookmark.ch/wb_history.htm . Pristupljeno: 10.9.2012.

History of bookmarks  

Kratki pregled povijesnog razvoja straničnika