Lista dobrih knjiga 2013.

Page 1

Knjižničari preporučuju…

autor fotografije: Neven Jurković

2009. godine fotografija pristigla na natječaj Smješak…čitajte! u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2013. godini PREMA PREPORUCI Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva


Hrvatsko knjižničarsko društvo Sekcija za narodne knjižnice Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2013. godini prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Tko je birao? − knjižničari koji rade s djecom i mladima, članovi Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva uz pomoć kolega/kolegica – dječjih knjižničara Zašto ova lista? − preporuka dobrih naslova i smjerokaz lakšem snalaženju u knjižnoj produkciji ponuditi mladim čitateljima kvalitetnu i zanimljivu literaturu kako bi oni uistinu uživali u dobroj knjizi i čitanju − informacija knjižničarima: što je kvalitetno objavljeno u prošloj godini u Hrvatskoj, a pojedine knjižnice još nisu nabavile Zašto knjižničari biraju? - jer prate produkciju knjiga za djecu i mlade, - svakodnevno preporučuju djeci i mladima kvalitetne naslove, - sudjeluju u promociji dobre literature Kako knjižničari biraju? Odabir se temelji na procjeni kvalitete ilustracije, teksta, jezika i opreme, te primjerenosti i zanimljivosti sadržaja. Preporučeni su oni naslovi koji su dobili najviše glasova članova Komisije. Što sadrži lista? Dobre knjige za djecu od najranije dobi do knjiga namijenjenih mladima, domaćih i stranih autora, te popularno-znanstvenu literaturu za djecu, mlade i roditelje.


SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE

EN ten tini / priredila Karla Bareta Grgić. Zagreb : Egmont, 2013. (i drugi naslov iz biblioteke Najljepše dječje pjesmice: Ringe ringe raja : pjesmice s pokretima) Brojalice, kao i stihovi u rimi, svojom melodioznošću i ritmom djeluju na razvoj govora kod djece, a govor je bitan za formiranje cjelokupne djetetove ličnosti. Ova slikovnica sadrži pet kratkih brojalica za najmlađe popraćenih veselim fotografijama.

Boje / prevela i uredila Karla Bareta Grgić. Zagreb : Egmont, 2013. (i drugi naslov iz biblioteke Pomakni i otkrij: Životinje) Zanimljiva slikovnica za igru i učenje namijenjena je najmlađima. Tvrdi i debeli listovi u sebi kriju prozorčiće čijim pomicanjem, otkrivamo odgovore na zanimljiva pitanja u obliku zagonetke. Maleni će tako na zabavan način upoznati svijet boja.


SLIKOVNICE HRVATSKIH AUTORA BOŽOVIĆ, Bojana. Med za doručak : priča o pčeli. Pazin : Udruga pčelara Lipa : Gradska knjižnica Pazin, 2013. Ovo je priča o možda najmarljivijim kukcima na svijetu koji već 150 milijuna godina na isti način proizvode zdravu i finu slasticu med. No pčele su možda još važnije za oprašivanje bilja. Sve to prilagođeno malenima i još neke druge zanimljivosti o pčelama, uz obilje ilustracija, nalazi se u ovoj malenoj edukativnoj slikovnici. GULJAŠEVIĆ, Ivana. Tri strašna zmaja. Zagreb : Igubuka, 2013. Bajkovita autorska slikovnica prati tri nimalo zastrašujuća zmaja u pripremama za Božić o kojem su čitali u jednoj knjizi iz vlastite biblioteke. Njihovi neuspjeli pokušaji i tužni plač potaknuli su božićnu čaroliju koja je omogućila pravi doživljaj blagdana s okićenim drvcem, poklonima i snijegom. Duhovita i topla priča o nespretnim, ali dopadljivim likovima oživjela je kroz raskošne ilustracije i animirani film na pripadajućem DVD-u. JELIĆ, Marijana. Coprnica Dragica ; suradnici na tekstu Zoran Pongrašić & Ana Đokić. Zagreb : Knjiga u centru, 2013. Autorica pripovijesti iskoristila je stvarnu osobu, koja je u 14. stoljeću na Gradecu bila prokazana kao coprnica, odnosno vještica, kako bi prikazala ondašnji grad i način života njegovih stanovnika u to doba. Vidarica Dragica neopravdano je optužena za niz loših stvari koje su se desile njenim sugrađanima, no na kraju prevladaju istina i razum. Ova povijesna slikovnica autorsko je djelo nagrađivane lutkarice, ilustratorice i grafičke dizajnerice (nagrade Grigor Vitez za ilustraciju 2011. godine, Lice knjige i Ovca u kutiji 2010. godine), a unutar izdvojenih dijelova predočene su neke zanimljivosti i činjenice iz srednjovjekovnog Gradeca.


NAZANSKY, Boris. Pogodi, pogodi! : zagonetke za najmlađe. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. Lijepo i bogato ilustrirana slikovnica za najmlađe, tiskana je velikim slovima, a donosi pregršt zanimljivih zagonetki. Zagonetke su misaono-govorne igre u kojima se traži rješenje nekog slikovitog opisa ili metafore. Kratke su forme i obično u stihovima, a djeci su posebno drage, jer se lako pamte, ritmične su i dobre za mozgovnu gimnastiku. PAĐEN Farkaš, Dubravka. Djevojčica i ptica. Zagreb : Školska knjiga, 2013. Problemska slikovnica o tome kako malodobno dijete doživljava raspad braka svojih roditelja. Jednostavnim rečenicama i bez patetike predstavljen je emocionalni ustroj malene heroine ove priče. U trenutku razvoda njezin svijet postaje siv i bez boja, sve dok jednog dana ne ugleda ptičicu u nevolji i spasi je. Ptica joj zauzvrat daruje posebnu sjemenku iz koje proklija biljka, a potom i čvrsto stablo. Protok vremena, briga za biljčicu i sazrijevanje učine svoje i djevojčica ponovno osjeti sreću i radost te otkrije da je svijet prepun prekrasnih boja. Slikovnicu je nadahnuto u tehnici akrila ilustrirao Dražen Jerabek.

PERVAN, Jelena. Hrkalo ; ilustrirala Jelena Brezovec. Varaždin : Evenio, 2013. Problemska slikovnica mlade hrvatske autorice namijenjena je djeci od tri do sedam godina, te svim, čak i nešto starijim sanjarima među nama. Prihvaćanje i uvažavanje različitosti središnja je poruka priče. Glavni junak medo voli spavati i pritom glasno hrče, pa je tako i dobio ime. Toliko je bučan da ometa svakodnevne aktivnosti ostalih šumskih životinja. Njihovo nerazumijevanje kulminiralo je protjerivanjem cijele medvjeđe obitelji iz njihova doma. Tek odlaskom mede-spavalice shvatili su koliko im nedostaje i koliko u svojim snovima naporno radi za dobrobit cijele zajednice.


VELINA, Mihaela. Žabeceda; ilustrirao Tomislav Torjanac. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. Razigrana, vesela, maštovita abeceda kroz koju nas vodi duhoviti žabac. Možda i on slova uči jer predano svira frulu i trudi se đakom biti. Da je slovu sasvim predan to je varka jer preko grma skače i koliko god pazi treba nove hlače. Voli voće i ljeto, a tek more u kojem su ribe i školjke. U školu se ne žuri dok na ptici čudnog imena jaše. A na kraju abecede, dok ponavlja slova neka, pred zrcalom žmiri jer zna - čim odraz svoj ugleda gotova je žabeceda.

VLADIĆ, Manuela. Mauro - plavetni kit. Zagreb : Sipar, 2013. Prekrasna autorska slikovnica koja nam riječju i slikom dočarava plavo prostranstvo mora u kojem žive kitovi. Kroz svijet plavih dubina vodi nas Mauro, plavetni kit, pričajući priču o sebi dok je još bio u majčinoj utrobi pa onda najveće novorođenče na svijetu. Njegova priča ima sretan završetak, za razliku od mnogih priča njegovih vršnjaka, mladunaca. Topla je i poučna, podiže nam svijest o očuvanju te životinjske vrste kao i svih drugih vrsta na našem planetu. Književno-likovna nagrada stručnog žirija „Ovca u kutiji“ za 2013.


SLIKOVNICE STRANIH AUTORA AMERY, Heather. Na Voćnu farmu stiže vlak! [razvojne priče za glasno čitanje]. Zagreb : Planet Zoe, 2013. Najnovije pustolovine i doživljaji stanovnika Voćne farme navedeni u ovom nastavku povezani su s preuređenjem stare željezničke postaje. Unutar četiri priče ("Stara parna lokomotiva", "Hrđina pustolovina u vlaku", "Kako je lutka spasila vlak" i "Kako je Vunka zaustavila vlak") opisuje se prva vožnja parnim vlakom, herojsko ponašanje psa Hrđe, spašavanje vlaka i nestašnost ovaca koje su zaustavile promet na tračnicama. Tekst slikovnice sastavljen je u suradnji sa stručnjacima za razvoj govora koji ove priče preporučaju pri savladavanju početnog čitanja.

CARLE, Eric. Vrlo gladna gusjenica. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. Nagrađivana, odlična slikovnica američkog autora, konačno i u hrvatskom prijevodu. Priča je to koja malene poučava prirodnom fenomenu pretvorbe gusjenice u leptira. Vrlo zanimljive ilustracije i idejna rješenja poput perforiranih listova kroz koje je gladna gusjenica upravo prošla. Poučno i zabavno!

HEINE, Helme: Prijatelji zauvijek. Zagreb : Planet Zoe, 2013. (i drugi naslov istog autora: Nove pustolovine prijatelja) Slikovnica svestranog i nagrađivanog njemačkog umjetnika (pisca, ilustratora i dizajnera) sadrži tri priče o tri nerazdvojna prijatelja praščiću Valdemaru, mišiću Janku i Peri Pjetliću. Opise njihovih svakodnevnih vratolomnih pustolovina u zaselku Kukumijau autor je upotpunio toplim i šarmantnim ilustracijama, koje naglašavaju komičnost i vedar ton teksta. Jednostavno izložene priče, ali snažnih poruka o važnosti prijateljstva, prihvaćanju i uvažavanju različitosti, pronalasku zadovoljstva u malim životnim stvarima, namijenjene se ponajprije djeci predškolskog uzrasta, ali su preporučljive i za stariji uzrast.


HILDEBRANDT, Anette. S tobom smo postali obitelj --- : priča o posvojenju. Zagreb : Adopta, 2013. Problemska slikovnica donosi toplu, dirljivu priču o posvojenju jedne djevojčice. Djevojčica Lisa s mamom i tatom lista veliki obiteljski album i sluša njihovu priču u kojoj se evociraju uspomene na njezin dolazak u obitelj. U slikovnici se tematiziraju glavna pitanja koja si posvojena djeca najčešće postavljaju. Priča je namijenjena svima koji se suočavaju sa izazovima koje posvajanje donosi, a potiče i na toleranciju prema različitim oblicima obitelji.

LESTRADE, Agnes de. Velika tvornica riječi. Zagreb : ArTresor naklada, 2013. Nagrađivana slikovnica belgijske spisateljice poetska je i bajkovita priča raskošnih i sugestivnih ilustracija. Glavni junak živi u zemlji gdje su riječi vrlo dragocjene; proizvode se u velikoj tvornici, zatim se kupuju i tek kad se progutaju, mogu se izgovoriti. Priuštiti ih si mogu samo najbogatiji stanovnici, stoga komunikacija, iskazivanje osjećaja, razmjena misli i ideja postaje privilegija koja je određena nečijim bogatstvom. Višeslojno iščitavanje slikovnice prije svega donosi gotovo neostvarivu ljubavnu priču, zatim potiče na razmišljanje o slobodi i pravu na komunikaciju, konzumerizmu i svođenju komunikacije na razinu potrošne robe, a progovara i o sve naglašenijoj razlici između bogatih i siromašnih ljudi.

NORDQVIST, Sven. Kad je Findus bio mali i izgubio se. Zagreb : Planet Zoe, 2013. (i drugi naslovi istog autora: Findus na kampiranju, Findus se seli, Gužva u povrtnjaku, Findusov Božić) Starčić Pettson i mačak Findus likovi su svjetski poznate serije slikovnica švedskog pisca i ilustratora knjiga za djecu. Priča prati osamljenog starijeg čovjeka kojem brižna susjeda poklanja mačića kako bi mu prikratio vrijeme i pravio društvo u dugim večerima na selu. Neobično prijateljstvo, popraćeno nizom vratolomnih zgoda, učvršćuje se kroz vrijeme. Slikovnica je namijenjena djeci od 3. godine naviše.


KNJIGE ZA DJECU HRVATSKIH AUTORA BALOG, Ljubica. Radoznala Šušu. Zagreb : Alfa, 2013. Ovaj kratki roman, autoričin prvijenac, namijenjen je djeci mlađe osnovnoškolske dobi. U knjizi pratimo odrastanje djevojčice Šušu koja živi u pećini sa svojom praobitelji. Šušu je radoznala i na svoju radost, ponekad i sa strahom, otkriva svijet oko sebe. Odlazi od kuće upuštajući se u pravu pustolovinu koja će joj promijeniti život.

BALOG, Zvonimir. Ja konj. Zagreb : Alfa, 2013. Najnovija knjiga klasika hrvatske književnosti priča je o konju, ali i o čovjeku, te o načinima na koje su ljudi koristili konje tijekom povijesti. Za oranje, nošenje, jahanje... od Indijanaca, raznih kraljeva pa sve do policije i onih krilatih konja koji postoje samo u pričama. Uz obilje autorskih ilustracija, iz teksta je vidljiva autorova naklonost prema tim plemenitim i jakim životinjama, koje katkad cijeni više od jahača. Priznanje književne nagrade „Grigor Vitez“ za 2013. godinu

JANKOVIĆ, Josip. Djevojčica sa sjevera. Zagreb : Et cetera, 2013. Djevojčica sa sjevera vodi djecu u manje poznate, daleke predjele kugle zemaljske želeći im pokazati kako su djeca svugdje, bez obzira na boju kože, jezik ili stas onaj vedriji, znatiželjniji, bolji i na svoj način mudriji dio ljudskog roda.


MIHALJEVIĆ, Nada. Anđeo plišanih igračaka. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2013. Glavni lik ovoga kratkog romana sedmogodišnji je dječak Viktor zbog čijeg su se zdravlja roditelji odlučili preseliti na selo. Njemu se to nije nimalo sviđalo. No već je prvog dana na selu zaboravio kako mrzi promjene. Ne samo da je zaboravio, uživao je. Ugodnih iznenađenja bilo je svaki dan. Književna nagrada „Grigor Vitez“ za 2013. godinu - nagrada za tekst

PERVAN, Jelena. Brbljava Iva. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2013. Kratka zbirka priča o devetogodišnjoj djevojčici Ivi koja je odlučila postati "piskinja" i napisati knjigu. U prvom licu Iva piše o svojoj obitelji, rodbini, prijateljicama, kućnim ljubimcima, svojim zgodama i nezgodama. Iva je šašava, pronicljiva, prepuna originalnih ideja i jako, jako brbljava.


KNJIGE ZA DJECU STRANIH AUTORA

BARDIJEWSKA, Liliana. Kuća osam tajni. Zagreb : Alfa, 2013. Ovaj dječji roman suvremene poljske književnice lektirna je knjiga u Poljskoj za četvrti razred osnovne škole. Tipičan je to dječji roman koji ima sve odlike dobre dječje knjige, a to su: dinamična radnja, zanimljivi likovi, humor i nenametljive bitne poruke. Lijepa je to i mudra priča o građenju vlastitog svijeta djetinjstva u kojemu je bitna odrednica obiteljski dom, kao ishodište, zaklon i pouzdan putokaz u teškom razdoblju sazrijevanja

BAUER, Jana. Strašna vila u Groznoj šumi. Zagreb : Algoritam, 2013. Malu Ježumilu stanovnici Grozne šume, kamo je stigla po kazni svoje bake, znaju kao strašnu vilu zbog svojeglave, nestašne i razigrane naravi, ali i propitivanja ustaljenih pravila. U stvarnosti, njoj su potrebni razumijevanje i prihvaćanje, te ljubav. Osebujne šumske životinje, neke prilično ustrajne u svojim uvjerenjima, s vremenom će bolje upoznati vilinu “strašnu” ćud i poželjeti da zauvijek ostane s njima. Humorističan i bajkovit roman suvremene slovenske spisateljice za djecu obiluje porukama o prijateljstvu, podršci, ali i predrasudama.

KASPARAVIČIUS, Kestutis. Dan jagoda : tajanstvene priče. Zagreb : Ibis grafika, 2013. (i drugi naslov istog autora: Mala zima) Na 110 stranica nalazimo 23 priče koje opet opisuju stvari koje možemo primijetiti svakodnevno oko sebe. Ipak, Kęstutis Kasparavičius te stvari primjećuje i opisuje na drugačiji način. Snove, na primjer, drži zaključane u kovčegu, a na kući živi bršljan koji kroz otvoren prozor krade kolače. Praščić je vrhunski operni pjevač, a Krokodilčić je nesmotreno pomislio kako bi svijet bio puno ljepši kada bi sve bilo u znaku jagoda.


KRAVČENKO, Ana Svetovna. Bok, konjiću! Zagreb : Alfa, 2013. Vesela i poučna priča iz jedne konjušnice puna dogodovština. Njezini junaci su neobični likovi različitih talenata koji su osnovali "Društvo za zaštitu dvonogih". U tom društvu odnosili su se prema ljudima strpljivo i opraštali im mnoge nedostatke. Načinili su i "Knjigu zaštite dvonogih". Djevojčica Sonja je bila upisana u Knjigu. Razumjela je njihov jezik i njihove potrebe. Spadala je u one dvonoge s kojima se moglo surađivati.

VIDMAR, Janja. Kebarie. Zagreb : Algoritam, 2013. U središtu romana je romska djevojčica nadimka Kedi (njezin nadimak znači čitati) koja je u školi savladala čitanje i u njemu uživa. Međutim, koliko je njezina nacionalna pripadnost izdvaja među školskim kolegama, toliko je i umijeće čitanja dijeli od ostalih Roma u naselju. Priča Kedine svakodnevice, prepune nerazumijevanja, predrasuda, ali i postupnog prihvaćanja, pokušaj je približavanja dvaju različitih svjetonazora i načina života. Roman suvremene slovenske književnice dobitnik je Zlatne kruške, nagrade za kvalitetnu literaturu za djecu i mladež koju dodjeljuje Gradska knjižnica Ljubljana, te Desetnice, slovenske literarne nagrade za dječju književnost i književnost za mlade.

USPENSKIJ, Eduard Nikolajevič. Stric Fjodor, pas i mačak. Zagreb : Algoritam, 2013. Dječak nazvan "stric" Fjodor, dobar, ozbiljan i odgovoran, doveden je u neprihvatljivu situaciju kad je poželio kućnog ljubimca. Roditelji su odlučno rekli "ne"! Sprijateljivši se s mačkom Mornarićem i psom Žućom, odlučio je pobjeći od kuće i živjeti na selu sa svojim novim prijateljima. Zajedno započinju novi život u kojem im se pridružuju i druge životinje, te žive u ljubavi, prijateljstvu i razumijevanju jednih za druge.


KNJIGE ZA MLADE HRVATSKIH AUTORA ADAMOVIĆ, Julijana. Da ti pamet stane. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2013. Radnja romana smještena je na otočiću na Dunavu, koji nazivaju Pačjim otokom jer na njemu živi jato pataka. To je priča o knjižničarki Marti koja se u djetinjstvu odselila iz Vukovara u Zagreb, ali osjeća nostalgiju za svojim krajem. Jednoga dana njezina Pamet odlučila je sjesti na prozor i ne vratiti se u njezinu glavu sve dok knjižničarka ne pristane otići u Vukovar. Međutim, kako ona to nije odlučila, Pamet sama odlazi u svoj rodni grad. Upoznaje Elu i Dragu i pomoću njih počinje raspetljavati klupko davnog sukoba koji je knjižničarka imala sa svojim dragim prijateljem iz djetinjstva. CMRK, Siniša. Nulti sat. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. Tri dječaka Bunt, Baunti i Bunta, školski reperi, učenici su sedmog razreda i odlučili su povesti svoju generaciju u borbu protiv konzervativnog i patrijarhalnog ravnatelja škole. Žele se izboriti za odlazak na maturalno putovanje po svom izboru i protive se nametnutoj odluci ravnatelja i školskog sustava. U borbi za svoja prava učenici ponekad i pretjeraju, ali imaju podršku svojih roditelja i nekih nastavnika koji nisu zaboravili da su i sami bili djeca. Nakon niza problema i nesporazuma koje nosi sa sobom odrastanje u pubertetu junaci romana uspijevaju realizirati svoju ideju o pravednosti. GULJAŠEVIĆ, Ivana. Moja slavna prijateljica. Zagreb : Igubuka, 2013. Prvi roman za mlade, proslavljene ilustratorice i spisateljice, tematizira prijateljstvo i odrastanje. Glavna junakinja, tinejdžerica Mia, u godinama je kada se krhkost i neophodnost prijateljevanja najdramatičnije osjećaju. Najbolja prijateljica pretvara se u potpunog stranca nakon što je snimila CD i postala slavna, prijateljstvo se naprasno prekida te Mia ostaje osamljena, tužna i povrijeđena. Kroz roman se provlače pitanja nepravde, prolaznosti slave i površnih međuljudskih odnosa.


KOVAČEVIĆ, Hrvoje. Tajna Zantara Vidovnjaka. Zagreb : Školska knjiga, 2013. „Tajna Zantara Vidovnjaka“ trinaesta je tajna autora Hrvoja Kovačevića koji je već svojim prvim romanom za djecu, Tajna ribljeg oka, privukao pozornost čitatelja umijećem pripovijedanja i duhovitošću dijaloga. Novi roman s užitkom će čitati i desetogodišnjaci i njihovi roditelji. Ognjen, glavni junak, boji se svega, a strahovi su mu mahom nestvarni. Misli da je svijet u kojemu živi neprijateljsko okruženje, a onda mu u život stižu stvarne prijetnje. Roditelji mu se rastaju i počnu mu pristizati prijeteća pisma. Uz sav taj niz neobičnih događaja on se zaljubljuje u djevojčicu Tenu. Nevolja je u tome što mu nitko ne vjeruje da je doista ugrožen. No i ova, iako trinaesta priča, ima sretan završetak, koji teško da bi bio moguć da nije bilo ljubavi jedne djevojčice...

LULIĆ, Borna. Povratak vitezova : uzbudljiva priča o viteštvu za cure i dečke. Zagreb : Planetopija, 2013. Kako se to može postati vitezom u 21. stoljeću? Dječak Artur to bi silno želio, ali mu treba pomoć, s obzirom na to da su viteška vremena davno prošla. Srećom, pomoć stiže, i to u liku vještog čarobnjaka Merlina koji će ga provesti uskom i vrludavom stazom viteških izazova što u nizu uzbudljivih doživljaja donose važne životne lekcije.

ŠAJATOVIĆ, Ivona. Jackpot. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2013. Ovo je malo "hrabriji" roman o tinejdžerima za koje mnogi misle da žive u svijetu u kojem ih se ne dotiču stvari oko njih. Četrnaestogodišnja Trina duboko proživljava sva ludovanja svojih hormona, ali i sva previranja u svojoj obitelji čije probleme stavlja na svoja pleća. Najveći se problemom čini novac. No je li uistinu tako? Širom im se osmjehnuo i posrećio dobitak na lotu. Hoće li on riješiti sve njihove probleme?


TIHI-STEPANIĆ, Jasminka: Bacit ću ti kompjutor kroz prozor. Zagreb : Alfa, 2013. Zanimljiv i napet roman o odrastanju u kojem je glavni junak tinejdžer Luka koji se zbog rastave roditelja seli u drugi kvart grada s majkom i mlađom sestrom. Luka teško podnosi novonastalu situaciju u kojoj otac ima novu obitelj. Sve više ulazi u virtualni svijet, a žarka želja za određenom igricom odvodi ga u kladionicu gdje ga zapaze ulični huligani i ucjenjuju ga. Na kraju ga pretuku i on završava u bolnici. Problemi se počinju rješavati kada Luka otvori srce bližnjima i kada počinje shvaćati kako je virtualni svijet lažan, kako ga i mama i tata vole, bez obzira na to što imaju nove partnere u životu.


KNJIGE ZA MLADE STRANIH AUTORA ASHER, Jay. Trinaest razloga. Zagreb : Algoritam, 2013. Dva tjedna nakon samoubojstva Hannah Baker, njezin školski kolega Clay Jensen na kućnim vratima pronalazi paket naslovljen na vlastito ime. U njemu se nalazi sedam audiokazeta s ukupno trinaest snimki – u kojima pripovjedačica Hannah iznosi trinaest razloga koji su je natjerali na samoubojstvo. Slušanje snimki donijet će brojna potresna otkrića...

BOIE, Kirsten. Skogland. Zagreb : Algoritam, 2013. U pustolovnom romanu o Skoglandu, kraljevini u kojoj stanovnici južnog otoka žive na račun prirodnih bogatstava i teškog rada stanovnika sjevernog otoka, mladi se čitatelji upoznaju s politikom u njenom najružnijem obliku. Nakon nestanka princeze Malene, koja je pobjegla od kuće poslije smrti oca, skoglandskog kralja, vicekralj i njegovi pomoćnici dovode na njeno mjesto djevojku koja joj je vrlo slična. Misleći da ide na snimanje filma, Jarven je prevarom dovedena u udaljeno, romantično kraljevstvo. Prolazeći kroz mnoštvo zavrzlama s pobunjenicima sa sjevera kraljevine, otkriva kakva je ona uistinu i zašto je tako slična nestaloj princezi. GREEN, John. Greška u našim zvijezdama. Zagreb : Profil knjiga, 2013. Dvoje teško bolesnih tinejdžera sretnu se i zaljube jedno u drugo. Savršeno se dopunjuju, a posebno ih povezuje osobit pogled na život... Ipak, ovo nije knjiga o smrti, već o ljubavi, o tome da junaci mogu biti i drugačiji i da svijet nije mjesto na kojem se ostvaruju želje i da istinska hrabrost ne mora uvijek spasiti čovječanstvo. Ponekad je i nekoliko mjeseci dovoljno vremena za proživjeti malu vječnost. Knjiga je napisana s izvanrednim smislom za humor, obiluje sarkazmom, a zahvaljujući autorovom pripovjedačkom talentu na čitatelja ostavlja izniman dojam.


MULLIGAN, Andy. Smeće. Zagreb: Algoritam, 2013. Raphael Fernandez dječak je koji živi na odlagalištu smeća, koje se naziva Behala i grad je unutar grada u jednoj zemlji Trećeg svijeta. Sa svojim prijateljem Gardom prekopava smeće i svakodnevno prodaje plastiku, papir, odjeću i druge sirovine. Jednog dana pronalazi „specijalitet“ – neotvorenu vreću smeća iz bogate četvrti, a unutar nje novčanik i torbicu s kartom i ključem. Istu večer u Behalu dolazi policija koja nudi velike nagrade onome tko nađe torbicu. Raphael odluči ne podijeliti svoje otkriće, što uskoro dovodi njega i njegove prijatelje u životnu opasnost...

NESBOE, Jo. Prdoprah doktora Proktora. Zagreb : Fokus komunikacije, 2013. (i drugi naslov istog autora: Čarobna kupka doktora Proktora) Dok se Norveška priprema za proslavu Dana nezavisnosti, djevojčica Lisa upoznaje novog susjeda, sićušnog ali odvažnog dječaka Mrvu. Lisa i Mrva slobodno vrijeme provode kod ekscentričnog doktora Proktora testirajući njegove čudnovate prahove. Mrvina domišljatost pomoći će im da nasamare zle blizance Trulsa i Tryma i uveličaju državni praznik. Prvi roman za djecu poznatog pisca kriminalističkih romana donosi duhovitu i toplu priču o prijateljstvu i hrabrosti.


POPULARNA ZNANOST ZA DJECU CALDWELL, Stella. Svijet Egipta : otkrijte čuda drevne domovine Tutankhamona i Kleopatre. Zagreb : Profil knjiga, 2013. Stella Caldwell, autorica knjige, prapraunuka je Jamesa Caldwella koji je u Egiptu boravio krajem 19. stoljeća, baš u vrijeme arheoloških istraživanja i otkrića. Ona je pronašla njegov dnevnik u kojemu je zabilježio svoje dojmove s putovanja od Aleksandrije do Abu Simbela u Gornjem Egiptu, i te bilješke predstavljaju okosnicu ove knjige u kojoj je autorica na djeci primjeren način predstavila glavne značajke staroegipatske civilizacije. Slikom i sažetim tekstom predstavljeni su kronologija vladara i neke od najznačajnijih ličnosti, značaj rijeke Nil, religija, običaji, svakodnevni život, spomenici, hramovi i grobnice, piramide, kao i suvremeno istraživanje egipatske povijesti. MAXEINER, Alexandra. Sve je to obitelj! : o djetetu nove djevojke brata tatine prijašnje žene i ostaloj rodbini. Zagreb : ArTresor naklada, 2013. U ovoj edukativnoj slikovnici riječ je o različitim vrstama obitelji. Opisuje se i objašnjava kakvih sve danas ima obitelji i kako se živi u njima. Obuhvaćene su obitelji koje sačinjavaju majka, otac i djeca, proširene obitelji u kojima žive npr. baka i djed, jednoroditeljske obitelji u kojima su se roditelji razveli ili je netko od roditelja umro, obitelji u kojima roditelji imaju djecu iz prethodnih brakova, obitelji s posvojenom djecom, obitelji u SOS dječjim selima, obitelji koje zasnivaju istospolni parovi te parovi bez djece. Slikovnica je u službi poticanja poštovanja univerzalnih ljudskih vrijednosti poput obitelji, ljubavi i prijateljstva, te razvoja tolerancije i prihvaćanja kulturne raznolikosti. Autorice su za ovu slikovnicu dobile najugledniju njemačku nagradu za književnost za djecu i mlade Deutscher Jugendliteraturpreis.


SIJERKOVIĆ, Milan. Priče iz meteorološke škrinjice. Zagreb : Školska knjiga, 2013. Ova knjiga našega poznatog meteorologa, namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi, sadrži niz priča u kojima se na jednostavan način objašnjava složenost vremenskih prilika, opisuju glavne sastavnice vremena temperatura i vlaga zraka, vjetar, oblaci, oborine, munje i druge vremenske pojave i daju odgovori na pitanja zašto i kako nastaju. Posebne tematske cjeline sadrže neobičnosti i zanimljivosti, narodne mudrosti i pučke zagonetke vezane uz vrijeme, a daju se i prijedlozi za pokuse koje djeca mogu izvesti samostalno ili uz pomoć odraslih. Knjiga sadrži rječnik. TRACY, Kristina: Prekrasna djevojčica : voli i čuvaj svoje čudesno tijelo. Zagreb, 2013. Autorica nekoliko bestselera, dr. Christiane Northrup poštovani je autoritet na području ženskog i emocionalnog zdravlja. U suradnji s Kristinom Tracy, spisateljicom i majkom, te ilustratoricom Aurelie Blanz, podarila nam je i ovu lijepu i zanimljivu slikovnicu koja je posvećena svim djevojčicama na svijetu. Namijenjena je najmlađima, ali podjednako zanimljiva i za one starije, govori o važnosti i očuvanju zdravlja našeg tijela, kao nečeg najdragocjenijeg što imamo i što moramo čuvati da bi ono čuvalo nas. Stav prema vlastitom tijelu i ljubav temelj je duševnog i tjelesnog zdravlja. Stoga volite i čuvajte svoje čudesno tijelo! VELIKA pitanja malih ljudi --- : --- i odgovori nekih jako pametnih ljudi. Zagreb : Planetopija, 2013. Zabavna knjiga koja se sastoji od stotina dječjih pitanja koje je autorica sakupila u vrtićima i školama te zamolila poznate stručnjake da odgovore na njih na jednostavan i djeci razumljiv način. U knjizi se mogu pronaći odgovori na pitanja zašto je voda mokra, tko je imao prvog kućnog ljubimca ili čemu služi internet. Knjiga je namijenjena roditeljima koji ne znaju uvijek odgovore na dječja pitanja i znatiželjnoj djeci u potrazi za raznim odgovorima. Na kraju se nalazi popis autora odgovora i specijalan dodatak u kojem su poznati komičari dali šaljive odgovore na neka dječja pitanja.


PULARNA ZNANOST ZA MLADE BAŠIĆ, Zdenko. Mjesečeve sjene : o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog kraja. Zagreb : Planetopija, 2013. Vjetar sa sjeverozapada ponovno je progovorio. Ovaj puta o mjestima na koja Mjesečeva svjetlost noću ne dopire, koja istodobno bude nostalgiju i strahopoštovanje i na kojima glavnu riječ vode vještice, copernice, vragovi, mure, jankići, nevidinčići, baukači i druga bića tame. Zdenka Bašića vjetar je podsjetio na sve takve priče koje je čuo od svojih baka i maestralnim je ilustracijama još jednom oživio obiteljsku usmenu predaju vezanu za sjeverozapadni dio Medvednice i Samoborski kraj. Nakon Sjeverozopadnog vjetra, ovaj priznati domaći umjetnik predstavlja svoj novi umjetnički i autorski projekt u formi knjige u kojoj potpisuje tekstove, ilustracije i opremu. Književna nagrada „Grigor Vitez“ za 2013. godinu - nagrada za ilustraciju; Nagrada „Kiklop 2013.“ – knjiga godine za djecu i mladež; Književno-likovna nagrada dječjeg žirija „Ovca u kutiji“ za 2013.

BENYOVSKY Šoštarić, Kornelija. Mala vrtlarica. Zagreb : Školska knjiga, 2013. Autorica knjige, također i autorica televizijske emisije o vrtlarenju, ovaj je dječji vodič za vrtlarenje osmislila kao niz priča djevojčice Sanje koja prema detaljnim uputama iz bakinih pisama, s puno volje, zanimanja i ljubavi, stvara i njeguje svoj vrt. Vrtlarica Sanja uzgaja povrće, voće, cvijeće i začinsko biljke. Svaka biljka ima svoju priču te Sanjine opise onoga što radi u vrtu i razmišljanja iz kojih se vidi kako voli i čuva prirodu. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama i crtežima i atraktivno dizajnirana s prozorčićima na podizanje, stranicama na preklapanje i umetcima.


BRENIFIER, Oscar. Knjiga velikih filozofskih suprotnosti. Zagreb : Meandarmedia, 2013. U knjizi autori slikom i tekstom približavaju filozofske teme najmlađima. Predstavljajući najpoznatije parove suprotstavljenih ideja (jedno i mnogo, konačno i beskonačno, sloboda i nužnost, razum i strast i dr.), ukazuju ne samo na to da "bez suprotnosti ne možemo razmišljati", nego i da to neizbježno dovodi do slojevitosti i kompleksnosti postojanja te mnogih slučajeva kada se suprotnosti ne isključuju. Knjiga je vrlo poticajna za samostalno razmišljanje i razvijanje svijesti o istančanostima postojanja.

MILJKOVIĆ, Dubravka. Teen psiha : priručnik za tinejdžere. Zagreb : Profil knjiga, 2013. Poznati autorski par želi pomoći tinejdžerima da riješe svoje uobičajene probleme: kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili ojačati samokontrolu, kako lakše učiti i motivirati se na učenje te kako se nositi s roditeljima, nastavnicima, zaljubljivanjem, nasiljem, i u obitelji i u školskoj sredini, ili pak s razvodom roditelja. Ovaj interaktivni priručnik dizajniran je poput đačke svaštare s grafičkim elementima koji zorno prate sadržaj. Priručnik je začinjen anegdotama iz života slavnih ljudi.

SCAGELL, Robin. Interaktivni atlas svemira. Zagreb : Lusio, 2013. Bogato opremljen interaktivni atlas svemira, sa stranicama na povlačenje, kliznim dijelovima i prozorčićima, namijenjen je djeci, ali i odraslima. Knjiga je podijeljena u tri cjeline: Naš Sunčev sustav, Ostali nebeski objekti i Istraživanje svemira. Bogatstvo informacija o planetima, zvijezdama, crnim rupama, putovanjima svemirom i sl. uz popratnu interaktivnost čine ovaj atlas idealnim vodičem kroz svemir.


STRUČNA LITERATURA ZA RODITELJE Poštovani roditelji! Svaka knjiga iz koje možete iščitati neki dobar savjet za bolji odgoj vašeg djeteta je dobra knjiga. Stoga ovaj popis donosi sve naše prijedloge, bez selekcije i redukcije. Uživajte u roditeljstvu uz stručnu literaturu za roditelje! BARNETT, Kristine. Iskra : kako sam u autističnom sinu pronašla genija. Zagreb : Profil knjiga, 2013. Životna priča žene koja se suočila s izazovom odgoja posebnog djeteta. Kada je dječaku utvrđen težak oblik autizma s obeshrabrujućim prognozama za budućnost, majka je odlučila slijediti iskru u dječakovu umu koju je primijetila, razvijati je i poticati odgojem izvan obrazovnih institucija. Otkrila se snaga njegove genijalnosti na području fizike i matematike. BOBAN Pejić, Jadranka. Za bebe i djecu : cjelovita i organska prehrana od trudnoće do školske dobi. Zagreb : Planetopija, 2013. Priručnik je namijenjen roditeljima koji svojoj djeci žele pripremati cjelovite vegetarijanske i makrobiotičke organske obroke ili uključiti neka od jela u svakodnevnu prehranu. Nakon savjeta i preporuke za prehranu trudnica i dojilja donose se recepti podijeljeni po uzrastu, od prvih kašica šestomjesečnih beba do djece školske dobi. Na kraju knjige prikazani su prirodni pripravci za pomoć kod najčešćih zdravstvenih problema djece. BOBAN Pejić, Jadranka. Za bebe i djecu 2 : prirodni pripravci za cjelovitu njegu i očuvanje zdravlja. Zagreb : Planetopija, 2013. Priručnik za uporabu prirodnih pripravaka sadrži jednostavne savjete i recepte koji služe kao pomoć u očuvanju zdravlja djece. Nanizani po tegobama, odgovori na pitanja za određenu vrstu tegoba lako i brzo se pronalaze. Uz pomoć danih savjeta čitatelj će lakše odlučiti kada djetetu može sam pomoći, a kada treba liječnička pomoć. Za svaku tegobu prikazano je pet pristupa pomoći: hranom, ljekovitim biljem, aromaterapijom, refleksoterapijom i homeopatijom.


BUČEVIĆ, Ana. Safari duha : knjiga o mudrosti odgoja. Split : Harfa, 2013. Bazirajući se na praktičnom iskustvu iz radionica emocionalne inteligencije, odgoja utemeljenog na vrijednostima i razvijanja punog potencijala djece, autorica na pristupačan i otvoren način govori o problemima odgajanja i odrastanja. Knjiga je namijenjena sadašnjim i budućim roditeljima, a cilj joj je, bez nametanja odgojnih recepata, promijeniti njihov pogled na način odgajanja i razvijanje mudrosti o odgoju.

FORD, Gina. Sretna beba : tajna smirena i samouvjerena roditeljstva. Zagreb : Znanje, 2013. Vodič "Sretna beba" pružit će roditeljima uvjerljive i praktične savjete. Autoričin pristup je jako jednostavan, temelji se na uspostavljanju pravilnog rasporeda koji slijedi djetetove prirodne potrebe za hranom i snom i to tako da te potrebe budu zadovoljene prije nego što se dijete uznemiri ili postane preumorno. U ovom izdanju autorica još bolje objašnjava i naglašava razlike između ponašanja gladnog odnosno umornog djeteta.

GIACONE, Elio. 365 igara za kuću i školu : vještina ruku, stvaralačka domišljatost, izražavanje, fizičko oblikovanje, korištenje svih pet osjetila, pamćenje, logika i rasuđivanje. Zagreb : Salesiana, 2013. Zbirka igara za zabavu i razonodu, edukaciju i socijalizaciju, sadrži tematski grupirane igre koje se mogu igrati s različitim brojem igrača ili samostalno. Opisane su igre spretnosti i kreativnosti, igre verbalnog i neverbalnog izražavanja, socijalizacije, fizičkog oblikovanja (pokretne igre), zapažanja i razvijanja svih pet osjetila, igre pamćenja i rasuđivanja te logičke igre. Igre su različite težine i u skladu s tim primjenjive na različiti uzrast djece.


KNEŽEVIĆ-Barišić, Marina. Mama zna najbolje (i tata). Zagreb : Planet Zoe, 2013. Knjiga donosi niz savjeta šestotinjak hrvatskih roditelja o tome kako olakšati prve godine roditeljstva. Odgovori na pitanja koja se javljaju od prvog dana trudnoće, poroda i njege bebe pa do djetetova polaska u vrtić, pomoći će koja mladim roditeljima.

KRPES, Snježana. Zdravo i fino : priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle. Zabok : Društvo Naša djeca, 2013. Kuharica, koja je nastala je kao rezultat radionica, sadrži niz recepata kako pripremiti zdrav obrok. Osim toga sadrži također kulinarske savjete te ideje kako u svakodnevnu prehranu unijeti više raznolikosti, boja, kreativnosti i namirnica, kao i korisne informacije o vrstama korištenih namirnica i njihovim svojstvima. Obuhvaćena su svi obroci: doručak, juhe, glavna jela, prilozi, salate i preljevi, užine, pa čak i grickalice, deserti i napitci.

KUBELKA, Renata. Dječji talenti : otkrijte talente svog djeteta podržavajući izvornost dječjeg učenja. Velika Mlaka : Ostvarenje, 2013. U kontekstu velikih očekivanja koja se sa svih strana nameću današnjoj djeci autorice ove knjige podsjećaju da djeca trebaju biti ono što izvorno jesu, a njihov je talent upravo ono što rade s lakoćom. Djeca traže da ih se slijedi a ne vodi, no to ne znači dopustiti im da rade što hoće nego njegovati njihovu kompetenciju i uvažavati ih kao osobe koje znaju i umiju. Prateći ponašanje i osobine djece roditelji i djelatnici u vrtićima mogu otkriti koje talente dijete posjeduje. Ovaj priručnik pomoći će im u prepoznavanju ranih „znakova“.


LARGO, Remo H. Sretno djetinjstvo : razvoj i odgoj u prve četiri godine života. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. Vrlo koristan i edukativan priručnik iz pera istaknutog švicarskog pedijatra ne temelji se na idealnom odgoju i strogo utvrđenim principima, već pomaže roditeljima da se prilagode jedinstvenosti svojeg djeteta kao i njegovim potrebama u prvim godinama života presudnim za daljnji rast i razvoj osobe. Poglavlja, obrađena u ovoj knjizi su: motorika, navike spavanja, plakanje, igra, razvoj govora, jelo i piće, rast te održavanje higijene, dok je u središtu zanimanja upućivanje na raznolikost dječjeg razvoja.

MILKOVIĆ, Javorka. Praktične aktivnosti za rad s djecom oštećena vida. Zagreb : Hrvatski savez slijepih, 2013. Knjiga donosi praktične ideje i savjete dviju autorica iz edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu s oštećenim vidom. Namijenjena je roditeljima, odgajateljima i učiteljima u svrhu boljeg razumijevanja potreba slabovidne ili slijepe djece. Priručnik kroz tekst i sliku pobliže izlaže probleme koji postoje u odgoju slijepe i slabovidne djece, ali donosi i niz iskustava i rješenja. Upravo zbog toga ovaj autorski rad predstavlja vrijedan doprinos unapređenju odgojno-obrazovnog i rehabilitacijskog rada s djecom oštećena vida.

OD teškoća do kaleidoskopa mogućnosti. Zagreb : Artresor naklada, 2013. Knjiga s nekoliko aspekata odgovara na niz važnih pitanja vezanih uz djecu oštećenog sluha i djecu s razvojno jezično-govornim teškoćama. Autorice navode rezultate suvremenih istraživanja, brojne informacije i objašnjavaju razne mogućnosti kojima se stručnjaci i roditelji mogu poslužiti. Detaljno su opisana obilježja jezično-govornog razvoja djece oštećena sluha i/ili govora, kakvu ulogu ima igra u uvjetima odgojno-obrazovne integracije i kako potaknuti kreativnost. Iscrpno je opisana vizualna i likovna edukacija kao poticaj svestranog razvoja i razvoj literarnog izraza u djece s oštećenjem sluha i/ili govora. Na kraju knjige nalazi se popis literature i izbor iz recenzija.


PERROW, Susan. Iscjeljujuće priče II : 101 terapeutska priča za djecu. Velika Mlaka : Ostvarenje, 2013. Autorica knjige objašnjava kako umjetnička snaga metafore može pomoći djetetu da na podsvjestan način izađe na kraj sa svojim strahovima, tugama, frustracijama. Priča lako nalazi put do dječje duše, a ako je bogata lijepim slikama i istinitom simbolikom, može dotaknuti najdublje slojeve duše i tamo ostaviti dojam mijenjajući pritom djetetov odnos prema sebi i svijetu. Osim što su u knjizi sakupljene priče s raznih strana svijeta, razvrstane prema različitim oblicima ponašanja i teškim situacijama kroz koje djeca prolaze, ponuđeno je i niz savjeta roditeljima kako kreirati priču za svoje dijete.

PITAMIC, Maja. Montessori igre i aktivnosti : za bebe i djecu u ranoj dobi. Zagreb : Mozaik knjiga, 2013. U nekoliko poglavlja nudi pregršt ideja za jednostavne aktivnosti s djecom u dobi od jedne do tri godine koja bi kroz njih učila o svijetu oko sebe. Cilj je da djeca kroz domišljate igre istražuju svoja osjetila, razvijaju koordinaciju, umjetničke vještine, pokrete i jezične sposobnosti te istražuju prirodu igrajući se na otvorenom. Sve su aktivnosti jednostavne za provedbu i ne zahtijevaju gotovo nikakvu prethodnu pripremu, a poboljšavaju spretnost, kreativnost i pamćenje.

REID, Gavin. Disleksija : potpuni vodič za roditelje i one koji im pomažu. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2013. Drugo, prošireno, izdanje donosi nova poglavlja o stručnjacima, te pedagozima koji pomažu roditeljima djece s disleksijom. U knjizi se govori i o razdoblju nakon osnovnoškolskog obrazovanja, dotiče mladenaštvo i zrelu dob, te pojašnjava kako se u tim razdobljima života nositi s disleksijom.


SAMO još jedanput. Zagreb : Školska knjiga, 2013. Autorica predstavlja nekoliko terapijskih zajednica u kojima se njihovi članovi potaknuti vjerom i nadom mogu nadati normalnom životu. U knjizi su skupljene priče ovisnika različitih životnih dobi. Neki su se uspjeli spasiti i sada iznova grade vlastiti život te traže svoje mjesto u društvu. Drugi pokušavaju učiniti isto, ali još su daleko od povratka na pravi put, pred njima je još mnogo izazova.

SLIKOVNICA mojeg djetinjstva : knjiga sjećanja. Split : Gradska knjižnica Marka Marulića, 2013. Kao što se ne zaboravlja prva učiteljica, tako se ne zaboravlja ni prva slikovnica. To potvrđuje i “Slikovnica mojeg djetinjstva” koja je zanimljivo i toplo štivo. U prvom izdanju u biblioteci “Marulica” 37 je autora pisalo o slikovnicama koje su im obilježile djetinjstvo.

Edita Slunjski je u nakladi Elementa tijekom 2013. godine objavila devet stručno popularnih priručnika objedinjenih pod naslovom Kako pomoći djetetu da... u kojima se roditelje, odgajatelje i učitelje potiče na razumijevanje djeteta i promišljanje o pitanjima odgoja i obrazovanja iz različitih perspektiva te na samoprocjenu vlastite uloge u tom procesu. U posebnim cjelinama daje se pregled ključnih misli, nude praktične radionice za roditelje, odgajatelje i učitelje te navodi popis preporučenih knjiga vezan uz određenu temu. Kako djetetu pomoći da --- (p)ostane samostalno i odgovorno : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje Temu ove knjige autorica obrađuje kroz poglavlja u kojima razmatra što sve određuje način ponašanja, odnos slobode i odgovornosti te načine razvijanja samostalnosti i odgovornosti djece. Pri tome se oslanja na znanstvene spoznaje o razvoju djece predškolske i školske dobi.


Kako djetetu pomoći da --- upozna svoje emocije (i nauči njima upravljati) : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje Poglavlja u knjizi posvećena su prirodi i vrstama emocijama djeteta, koja su utemeljena na znanstvenim spoznajama o poticanju emocionalne inteligencije i razvoju djece predškolske i školske dobi.

Kako djetetu pomoći da --- bude uspješno i razvija samopouzdanje : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje U poglavljima autorica razmatra što je uspjeh, što je samopouzdanje i kako djetetu pomoći da razvija samopouzdanje, pri čemu se poziva na znanstvene spoznaje o razvoju djece predškolske i školske dobi.

Kako djetetu pomoći da --- (p)ostane kreativno i da se izražava jezikom umjetnosti : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje Sadržaj knjige podijeljen je u poglavlja o prirodi i oblicima kreativnosti, te načinima na koje možemo djecu poticati na kreativno izražavanje kroz dramski, glazbeni, likovni i tjelesni izričaj odnosno jezik umjetnosti.

Kako djetetu pomoći da --- (za)voli učenje i školu : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje. Što je znanje, za što bi se djeca 21. stoljeća trebala obrazovati, kako pripremati djecu za školu, zašto djeca ne vole školu i kakva bi škola trebala biti (tzv. pametna škola), a pri tome se oslanja na znanstvene spoznaje o razvoju djece predškolske i školske dobi.


Kako djetetu pomoći da --- stječe prijatelje i razvija socijalne vještine : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje. Temu ove knjige, autorica obrađuje kroz poglavlja koja se odnose na načine stvaranja prijateljstva i osobine dobrog prijatelja s posebnim naglaskom na dječja prijateljstva te vrste i način učenja socijalnih vještina.

Kako djetetu pomoći da --- bude pametno na različite načine: priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje. U poglavljima "Djeca su pametna na različite načine", "Koliko je tko pametan i koja je pamet najvažnija" i "Kako se razvijaju različite pameti u obitelji, vrtiću i školi" autorica piše na temelju znanstvenih spoznaja o višestrukim inteligencijama, načinima njihova unapređivanja i razvoju djece predškolske i školske dobi.

Kako s djetetom --- razgovarati i razvijati kvalitetan odnos : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje. Temu ove knjige autorica obrađuje kroz poglavlja u kojima razmatra elemente kvalitetnog odnosa odraslih osoba s djecom s posebnim naglaskom na razgovor s djecom i ulogu i vrste autoriteta u odgoju, a pri tome se oslanja na znanstvene spoznaje o razvoju djece predškolske i školske dobi.

Kako djetetu pomoći da --- (p)ostane tolerantno (razumije i prihvaća različitosti) : priručnik za roditelje, odgajatelje i učitelje. Tema ove knjige obrađena je kroz poglavlja o toleranciji, stereotipima i predrasudama. Odgovore na pitanja o tome kako izvježbati i živjeti toleranciju u obitelji, vrtiću i školi, autorica je napisala na temelju znanstvenih spoznaja o razvoju djece


predškolske i školske dobi. VELIKA pitanja malih ljudi --- : --- i odgovori nekih jako pametnih ljudi. Zagreb : Planetopija, 2013. Zabavna knjiga koja se sastoji od stotina dječjih pitanja koje je autorica sakupila u vrtićima i školama te zamolila poznate stručnjake da odgovore na njih na jednostavan i djeci razumljiv način. Knjiga je namijenjena djeci i roditeljima koji ne znaju uvijek odgovore na dječja pitanja i znatiželjnoj djeci u potrazi za raznim odgovorima.

SUĆESKA Ligutić, Radojka. Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu. Zagreb : Alfa, 2013. „Za roditelje koji žele više. Nije lako biti roditelj. Nitko nas tomu ne uči. Stoga nije čudno što se mnogi u toj ulozi osjećaju nesigurno pa posegnu za nekom od mnogobrojnih knjiga o roditeljstvu, pokušavajući naći odgovor na neke od svojih brojnih roditeljskih dvojbi… Ova knjiga pomoći će mnogim roditeljima da bolje razumiju svoje dijete, ali i sebe. A možda će uvjeriti i one koji nemaju puno vjere u psihoterapiju da kad se nađu u problemima potraže savjet stručnjaka. Jer knjiga zorno pokazuje da roditeljima stručnjaci mogu mnogo pomoći i da se ponekad za naizgled nerješive probleme ipak mogu pronaći rješenja.“ Prof. dr. Majda Rijavec

WALLACE, Karen L. Vile za laku noć : nadahnjujuće priče koje će vaše dijete očarati, utješiti i prosvijetliti. Zagreb : Planetopija, 2013. Zbirka uključuje dvadeset lijepo ilustriranih priča koje obrađuju cijelu paletu očaravajućih tema - od snovite ljepote divljih bića do zadivljujuće hrabrosti ili snage vjere. Očaravajuće, zaigrane i često mudre vile u ovoj dražesnoj i poticajnoj zbirci pomoći će vašem djetetu da se uskladi s ritmovima i snagom prirode. Istodobno, energija vila i njihove lepršave pustolovine djecu će uvesti u tehnike meditacije i vizualizacije, potaknut će razvoj njihove mašte, suosjećanja i razumijevanja te ih posve otpustiti i pripremiti za miran san.