Page 1


Mjesec hrvatske knjige 2015. 15. listopada - 15. studenoga

Pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Organizator Knjižnice grada Zagreba Pokrovitelj svečanog otvaranja Grad Novi Vinodolski Suorganizator svečanog otvaranja Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski Pokrovitelj svečanog zatvaranja Grad Duga Resa Suorganizator svečanog zatvaranja Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa


Programski i organizacijski odbor 1. Davorka Bastić, Knjižnice grada Zagreba, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora 2. Mirjana Bašić, Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa 3. Alemka Belan-Simić, Knjižnice grada Zagreba - Matična služba 4. Ružica Cindori, Društvo hrvatskih književnika 5. Hela Čičko, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica 6. Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja 7. Jelena Glavić Perčin, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 8. Ranka Javor, Knjižnice grada Zagreba - Hrvatski centar za dječju knjigu 9. Barbara Kalanj Butković, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski 10. Kristina Krpan, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica 11. Zorislav Lukić, Matica hrvatska 12. Krešimir Maligec, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske 13. Nela Načinović, Gradska knjižnica i čitaonica Pula 14. Aleksandra Pavlović, Gradska knjižnica i čitaonica Požega 15. Jadranka Pintarić, Hrvatsko društvo pisaca 16. Blaženka Peradenić-Kotur, Hrvatsko knjižničarsko društvo 17. Sanja Repanić Blažičko, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica 18. Ljiljana Sabljak, Hrvatsko čitateljsko društvo 19. Alka Stropnik, Knjižnice grada Zagreba - Matična služba 20. Zdenka Sviben, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica 21. Vanja Štalec Obradović, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica 22. Dobrila Zvonarek, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Proglasivši 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti s naglaskom na temu svjetlosti znanosti i njene primjene, Ujedinjeni narodi prepoznali su važnost tehnologija zasnovanih na svjetlu za promicanje održivog razvoja i pronalaženje rješenja za globalne izazove u energiji, obrazovanju, poljoprivredi i zdravlju. Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2015. programe posvećuje ovoj temi.


Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Program otvaranja manifestacije Novi Vinodolski, 15. listopada 2015. 12,00 sati SVEČANOST OTVARANJA MANIFESTACIJE Pozdravne riječi: Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske U kulturno-umjetničkom programu sudjeluju KUD “Ilija Dorčić”, muška Klapa “Vinčace”, učenici OŠ Ivana Mažuranića, djeca Dječjeg vrtića “Fijolica” i Dječjeg doma “Braća Mažuranići”


Ostali središnji programi

Upali lampicu i čitaj!, 23. listopada Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja. Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima, knjižnicama, održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici… Nacionalni kviz za poticanje čitanja Putovanja do znanja Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koji se tradicionalno provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba - Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Naslov i tema kviza u 2015. godini je Putovanja do znanja. Za sudjelovanje u ovogodišnjem online kvizu, koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz/, treba pročitati knjige: Milan Sikirica: 77 kuhinjskih pokusa i Jasna Bagić Ljubičić: Mali fizičar te koristiti online enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Na završnoj svečanosti održat će se izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada pobjednicima iz svih knjižnica koje su sudjelovale u kvizu. Svečanost će se održati u Kinu Europa u četvrtak, 12. 11. 2015. u 12,00 sati. U programu pod nazivom Alkemija svjetla = Iskra života Helena Bulaja Madunić provest će djecu kroz ulogu i posebne tehnike korištenja svjetla u animiranom filmu. Izbor kratkih animiranih filmova iz međunarodnog eksperimentalnog dokumentarnog filma Mehaničke figure - inspirirani Teslom.

4


Stručni skup Narodne knjižnice u novim prostorima – spoj tradicije i suvremenosti, Požega, 9. studenoga - u povodu obilježavanja 170. obljetnice utemeljenja Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi Požega Mnoge su narodne knjižnice u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina dobile nove prostore ili su u procesu adaptacije ili izgradnje novih prostora. Potreba za adekvatnim prostorom i potreba za, najčešće, proširenjem prostora vezana je uz nove uloge narodnih knjižnica u suvremeno doba. O iskustvima izgradnje ili adaptacije knjižničnih prostora te novim društvenim ulogama knjižnice u novim prostorima govorit će na skupu ravnatelji i djelatnici knjižnica koje su adaptirane ili novoizgrađene te stručnjaci iz područja arhitekture. 50. obljetnica osnutka Hrvatske knjižnice za slijepe, 11. studenoga Svečano obilježavanje 50. obljetnice osnutka i rada Hrvatske knjižnice za slijepe održat će se u dvorani Vidra u Zagrebu uz prigodan program u kojem će biti prikazan dokumentarni film o knjižnici te kazališna predstava. U programu sudjeluju i suradnici i korisnici knjižnice, kao i zbor slijepih i slabovidnih Udruge slijepih Zagreb. Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga Knjižnice, sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige, obilježit će bogatim programima svoj Dan. Hrvatsko knjižničarsko društvo u prigodi obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica dodjeljuje godišnje priznanje “Knjižnica godine” u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Ove godine ovo priznanje dodjeljuje se Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci i Sveučilišnoj knjižnici Rijeka.

5


Književni klub Booksa u Mjesecu Hrvatske knjige Booksa se uključuje u manifestaciju Piščevim dnevnikom, književnim razgovorima Davida Albaharija i godišnjim festivalom Revija malih književnosti, koji svake godine predstavlja one književnosti koje zbog svoje veličine ostaju zanemarene u izdavačkim politikama. Revija u listopadu u Zagreb dovodi autorice i autore iz Estonije, Latvije i Litve. Osigurat će se i gostovanja u drugim mjestima. Mjesec hrvatske knjige na Interliberu, 10. – 15. studenoga Na Interliberu će Knjižnice grada Zagreba u sklopu “Znanstvenog parka” organizirati kreativne radionice za djecu i mlade na temu poticanja čitanja popularne znanosti. Program će se realizirati u suradnji sa narodnim i školskim knjižnicama s područja cijele Hrvatske. Za vrijeme trajanja Interlibera bit će postavljena izložba fotografija Kadar za čitanje 2015. koja je nastala kao rezultat fotografskog natječaja na temu knjiga, koji već tri godine organiziraju nacionalna manifestacija Noć knjige i Fotoklub Zagreb.

6


Svečanost zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige Duga Resa, 13. studenoga u 11,00 sati - u povodu obilježavanja 90. obljetnice osnivanja knjižnice u Dugoj Resi (15. 11. 1925.) Pozdravne riječi: Mirjana Bašić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa Ivan Baršić, gradonačelnik Duge Rese Ivan Vučić, župan Karlovačke županije Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske U kulturno-umjetničkom programu sudjeluju učenici osnovnih škola “Ivan Goran Kovačić”, “Vladimir Nazor”, djeca iz dječjih jaslica i vrtića, učenici Srednje škole Duga Resa i KUD “Sveti Juraj”.

7


Proslov Vladimir Paar Misterij svjetlosti U 6. stoljeću pr. Kr. grčki matematičar i filozof Pitagora iznio je hipotezu da iz oka izlaze neke zrake pomoću kojih čovjek vidi predmete oko sebe. Tu je hipotezu kasnije prihvatio i Platon. No u 4. stoljeću pr. Kr. hipotezu o zrakama koje izlaze iz oka osporio je veliki grčki filozof i znanstvenik Aristotel znanstvenim paradoksom: ako zrake izlaze iz oka, zašto se onda predmeti ne vide u mraku? Dakle, zrake iz predmeta dolaze u oko promatrača, a ne obratno. Rođena je ideja o svjetlosti čije se zrake od osvijetljenog premeta šire do ljudskog oka. Sljedećih dvije i pol tisuća godina svjetskom znanstvenom pozornicom defilirali su mnogi genijalni istraživači, i mislioci, i izumitelji, i zanatlije uzduž puta otkrivanja sve fascinantnijih i bogatijih osobina svjetlosti koja je za ljudski um postajala sve mističnija, umjesto da postaje sve transparentnija. Još i 2015. godine daleko smo od njezinog suštinskog razumijevanja. U toj znanstvenoj “promenadi” nizale su se mnoge zanimljive ličnosti. Primjerice, u 4. stoljeću pr. Kr. grčki matematičar iz Aleksandrije Euklid otkrio je zakon refleksije svjetlosti. U 2. stoljeću aleksandrijski astronom i fizičar Ptolemej pokusima je istraživao lom svjetlosti na granici dvaju prozirnih sredstava i otkrio približnu matematičku formulu koja ga opisuje, ali što je kut loma bio veći, formula je više odstupala od rezultata pokusa. U 10. st. uzaludno je bolju matematičku formulu za lom svjetlosti tražio arapski matematičar i fizičar Alhazen, ali je dobio neke druge zanimljive rezultate o svjetlosti: objasnio je kako optička leća stvara sliku i uspješno konstruirao tamnu komoru (camera obscura - zatvorena kutija u koju kroz malu rupicu na jednoj stijenci ulazi u kutiju svjetlost predmeta ispred kutije, a na suprotnoj unutrašnjoj stijenci dobiva se obrnuta slika predmeta). U 13. stoljeću engleski prirodoznanstvenik i franjevac Roger Bacon izvodio je brojne pokuse s lećama i zrcalima. U 13. stoljeću firentinski plemić degli Armati otkrio je naočale, koje se obično ubrajaju u jedno od deset najvažnijih otkrića u povijesti. Potkraj 16. stoljeća nizozemski staklobrusač Zacharias Jansen napravio je prvi mikroskop, a u Nizozemskoj je konstruiran i prvi teleskop. Mikroskop i teleskop otvarali su nove mogućnosti uvida u dotad nedostupne daljine svemira i u unutrašnjost građe živih bića. U 17. stoljeću pomoću mikroskopa su postignuta mnoga otkrića u biologiji: krvne kapilare, protozoe, bakterije, krvna zrnca, biljne stanice... Njemački matematičar, fizičar i isusovac iz Vatikana Scheiner otkrio je da slika u oku nastaje na mrežnici. 17. stoljeće obilovalo je i mnogim drugim otkrićima o svjetlosti. Splitski nadbiskup Marko Antun de Dominis pokusima je pokazao da duga nastaje zbog dvostrukog loma sunčeve svjetlosti u kapljicama kiše, a stoljeće kasnije Dominisa je citirao i sam veliki Newton. Nizozemski matematičar i fizičar Snellius napokon je otkrio precizan matematički izraz koji uključuje složenu matematičku funkciju i izvrsno opisuje lom svjetlosti 8


sinus. Njemački matematičar, fizičar, astronom i astrolog Kepler otkrio je totalnu unutarnju refleksiju svjetlosti i uveo pojam žarišta leće. Talijanski znanstvenik i isusovac Grimaldi otkrio je ogib svjetlosti. Engleski fizičar, matematičar, astronom, alkemičar i teolog Newton otkrio je pokusom s prolazom uskog snopa sunčeve svjetlosti kroz staklenu prizmu da je bijela svjetlost zapravo smjesa svjetlosti različitih boja. U 18. stoljeću engleski liječnik, fizičar i jezikoslovac Young uveo je u optiku pojmove valne duljine i frekvencije svjetlosti i dokazao valnu prirodu svjetlosti pokusom s prolazom svjetlosti kroz dvije pukotine u zastoru. Francuski inženjer i fizičar Fresnel radi niz pokusa s ogibom, interferencijom i polarizacijom svjetlosti. Sve su jači znanstveni dokazi pomoću pokusa da svjetlost ima valna svojstva - svjetlost je val. U 19. stoljeću škotski fizičar Maxwell stvorio je teoriju elektromagnetizma u kojoj je pokazao da je svjetlost elektromagnetski val koji se širi titranjima električnog i magnetskog polja u određenom rasponu frekvencija (odnosno valnih duljina). Pritom različitim bojama svjetlosti pripadaju različite frekvencije. Primjerice, frekvencija plave svjetlosti veća je od frekvencije crvene. Manje frekvencije od svjetlosti imaju infracrveno (toplinsko) zračenje i radiovalovi, a veće frekvencije ima ultraljubičasto (UV) zračenje (nakon Maxwella otkriveno je i rendgensko i gama-zračenje, koja su još većih frekvencija). U očima fizičara svjetlost je sve više viđena i razumijevana kao val, elektromagnetski val. No, početkom 19. stoljeća slavni njemački književnik i prirodoslovac Goethe, uvjeren zagovornik holističkog znanstvenog pristupa, na osnovi svog filozofskog uvjerenja, ali i sofisticiranih pokusa međuigre svjetla i tame (rezultate svojih optičkih pokusa iznio je na više od tisuću stranica) suprotstavljao se Newtonovom tumačenju boja pomoću rasapa svjetlosti pri prolasku kroz optičku prizmu. Tada to nije naišlo na razumijevanje fizičara. Tek u 20. stoljeću svjetlost pokazuje čovjeku svoje drugo, tajanstveno lice s dubokom dualnošću koju u suštini ne razumijemo, kako su tvrdili Bohr i Einstein, dvojica najvećih umova 20. stoljeća. Potkraj 19. stoljeća njemački fizičar Lenard i kasnije uvjeren pristalica nacističke ideologije, istraživao je fotoelektrični učinak: kada svjetlost osvjetljava katodnu cijev ona izbija elektrone. Svojstva tog fizikalnog procesa nisu se nikako mogla objasniti ako je svjetlost elektromagnetski val. Dakle, mistična se svjetlost u nekim pojavama (kao ogib i interferencija) ponaša kao val, a u drugim se pojavama (kao fotoelektrični efekt) ponaša kao da nije val. Pa što je onda svjetlost? Početkom 20. stoljeća, 1905. godine, mladi Einstein objavio je genijalnom intuicijom dobivena tri znanstvena rada u kojima je glavna “zvijezda” svjetlost. Pokazao je da je fotoelektrični efekt posljedica čestičnog karaktera svjetlosti, čime je rušio tada općeprihvaćenu znanstvenu dogmu o svjetlosti kao elektromagnetskom valu, i pokazao u tzv. specijalnoj teoriji relativnosti da svjetlost ima konstantnu brzinu u 9


odnosu na bilo koji svjetlosni izvor, neovisno o njegovom gibanju, što je dovelo do temeljne revolucije u shvaćanju prostora i vremena. Iste je magične 1905. godine Einstein svojim trima znanstvenim radovima postavio svjetlost u položaj središnje, a začuđujuće znanstvene “zvijezde”, a Sigmund Freud je u svojim esejima “Tri eseja o teoriji seksualnosti” ušao u dotad nepoznate dubine ljudske psihe. Kroz spoznaju čestičnog ponašanja svjetlosti Einstein je uspio objasniti Lenardove rezultate fotoelektričnog efekta pomoću hipoteze o fotonima energija svjetlosti nije kontinuirana kao kod vala nego tvar može upijati ili emitirati svjetlost samo u određenim “porcijama” energije (tzv. kvantima), poput točkastih nedjeljivih “čestica” energije koje su nazvane fotoni. Dakle, svjetlost se u nekim fizikalnim procesima (poput fotoelektričnog efekta) ponaša kao roj nedjeljivih čestica energije, a u nekim fizikalnim procesima (poput ogiba i interferencije) kao elektromagnetski val. Svjetlost dakle ima dva međusobno suprotstavljena lica, ona je istodobno i elektromagnetski val i roj čestica elektromagnetske energije. Ta duboka dvojnost (dualnost) ponašanja svjetlosti ugrađena je u tzv. kvantnu fiziku s izvanredno složenim matematičkim “alatom” za njegov opis. Ali kako razumjeti da je nešto istodobno i čestica i val? Einstein i Bohr tridesetih godina 20. stoljeća iz male predavaonice s drvenim klupama u Institutu za teorijsku fiziku u Kopenhagenu šalju svoju jasnu poruku: matematički se to može opisati, ali suštinski ograničeni ljudski um to ne može razumjeti. Zapravo su i Einstein i Bohr priznali da to ne razumiju, pa onda zaključili da to niti jedan fizičar ne razumije, pa onda niti jedan čovjek na Zemlji. Slična dvojnost u kvantnoj fizici karakterizira i sve objekte na razni atoma: tako i elektron unutar atoma ili molekule istodobno ima i čestična i valna svojstva. Možda se Goetheova intuicija dualnog temelja ponašanja svjetlosti “opredmećuje” u kvantnoj fizici, pa čak i u fizici determinističkog kaosa na jednoj dubljoj razini kojoj se možemo diviti. U 20. stoljeću otkriveni su i počeli su se primjenjivati mnogi visokotehnološki uređaji koji se temelje na dvojnoj prirodi svjetlosti: svjetlosne diode (LED), optički kablovi za prijenos svjetlosti, CCD-uređaj koji se primjenjuje u digitalnim kamerama i senzorima za pretvaranje svjetlosti u električne naboje u poluvodiču, displeji s tekućim kristalima koji električne signale pretvaraju u svjetlost (LCD), laseri koji stvaraju svjetlost kao savršeno usklađeno (koherentno) elektromagnetsko zračenje itd. Najslavniji “misaoni eksperiment” u povijesti znanosti, koji je posijao “sjeme” teorije relativnosti, zbio se u mozgu inače naizgled sasvim mediokritetnog šesnaestogodišnjeg gimnazijalca Alberta Einsteina potkraj 19. stoljeća. Sve je počelo time što je mladi Einstein maštao kako juri za snopom svjetlosti, sve brže 10


i brže i konačno toliko brzo da “zajaši” svjetlosni val, kao što daskaš na svojoj dasci “zajaši” morski val. I tada dok se u mislima giba istom brzinom zajedno sa svjetlošću, svjetlosni val kao da je “zamrznut” u vremenu. Iznenadnom “inspiracijom intuicije” taj “misaoni eksperiment” raskriljuje mladom Einsteinu tajnu da “zamrznuti valovi” nisu mogući, dakle da u svakom inercijalnom sustavu, u odnosu na svaki svjetlosni izvor bez obzira na njegovo gibanje, svjetlost ima jednaku brzinu. Do tog zaključka nije mogao doći logičkim zaključivanjem, nego jedino genijalnom intuicijom, no koja ga je i dalje nastavila zaokupljati. Kad je kasnije na fakultetu učio Maxwellovu teoriju elektromagnetskih valova, shvatio je da se prema Maxwellovim jednadžbama svjetlost uvijek giba istom brzinom u odnosu na motritelja. To je potvrdilo njegovu intuitivnu averziju prema “zamrznutim” valovima. Teorija relativnosti je rođena, sa središnjom ulogom brzine svjetlosti i svim posljedicama koje iz toga proizlaze na prostor i vrijeme. 1915. godine, čiju stogodišnjicu sada slavimo kao godinu svjetlosti, Einstein je stvorio i tzv. opću teoriju relativnosti u koju je ugradio i gravitacijsku silu. Napisao je slavne jednadžbe polja u općoj teoriji relativnosti u kojima je opet svjetlost u samom središtu strukture prostora i vremena, na koje dinamički utječe prisutnost materije. I tada odgovara na mnoga pitanja: Što se dešava sa svjetlošću u prisutnosti gravitacijske sile? U čemu je tajna “crnih rupa” u svemiru iz kojih čak ni svjetlost ne može pobjeći gravitacijskoj sili? Koji je razlog gravitacijskom crvenom pomaku svjetlosti iz dalekih galaksija s eksplodirajućim zvijezdama koji nam daje informaciju o geometriji svemira? Koja je priroda mikrovalnog zračenja koje nas stalno zapljuskuje iz svemira kao ostatak “primordijalnog elektromagnetskog zračenja”, primordijalne svjetlosti stvorene nekoliko stotina tisuća godina nakon rađanja svemira velikim praskom kada su nastali atomi i svjetlost se mogla slobodno gibati? Što je “tamna materija” koja ne emitira svjetlost, ali izaziva sve brže širenje svemira, nasuprot donedavnoj znanstvenoj dogmi da se širenje svemira usporava? Omogućuje li širenje svemira u Einsteinovoj teoriji smanjivanje brzine svjetlosti? Je li to uočio jedan zaboravljeni hrvatski fizičar? Je li u okviru Einsteinove teorije relativnosti moguće gibanje brzinom većom od brzine svjetlosti (tzv. tahioni)? I napokon, mijenja li se brzina svjetlosti tijekom vremena?

11


Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovar Narodna knjižnica “Petar Preradović” Trg Eugena Kvaternika 11 _Izložba fotografija i radionica Slikanje svjetlom - u suradnji s Fotoklubom Bjelovar i voditeljicom Zlatom Medak (15.10. - 15.11.) _Pričobudilice - priče o svjetlu - u sklopu programa Upali lampicu i čitaj! Pripovijedaju Rajna i Tina Gatalica (23.10. u 19,00 sati) _Bosansko književno sijelo - gosti su Bekim Sejranović, Josip Mlakić, Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar (listopad) _Predavanje O prirodi svjetlosti ili što je svjetlost Mladena Movrea (30.10. u 19,00 sati) _Knjige za hrabrije - animacijski program Odjel za djecu Šetalište dr. Ivše Lebovića 9 _Predstavljanje romana Izgubljena u ormaru Melite Rundek (16.10. u 13,00 sati) _Predavanje Struji struja - kako nastaje umjetna svjetlost iz ciklusa Znanost djeci (20.10.) _Natjecanje u čitanju naglas (gradsko 21.10., županijsko 30.10.) _Upali lampicu i čitaj! - mala i velika noćna pričaonica (23.10.) _I bi svjetlost - izložba (15.10., svečano otvorenje u 13,00 sati)

12

_Promocija slikovnice Čitateljska rapsodija Hrvatske mreže školskih knjižničara nastale u sklopu projekta Čitamo mi u obitelji svi, uz Dan školskih knjižnica (27.10. u 13,00 sati) _Predstavljanje knjige Moj pustolovni planet Igora Knižeka (4.11. u 13,00 sati) _Od svjetlosti do sjene - predstava i radionica lutkarske scene Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar u izvođenju Anite Malek i Nevenke Hrge (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Krea(k)tivci - radionice na temu I bi svjetlost (15.10. - 15.11., četvrtkom u 17,00 sati) _Kako nastaje svjetlost - radionica izrade slikovnice za predškolce _Besplatan upis učenika 1. razreda bjelovarskih osnovnih škola (15.10. 15.11.) Bibliobusna služba _Pavao i njegov glavao - kazališne predstave Hrvoja Zalara u područnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije (21. i 23.10.)


Područna knjižnica Nova Rača Trg Stjepana Radića bb _Predstavljenje romana Izgubljena u ormaru Melite Rundek (16.10. u 11,00 sati) _Predstavljanje knjige Moj pustolovni planet Igora Knižeka (4.11. u 11,00 sati) Medicinska škola Bjelovar Poljana dr. Franje Tuđmana 8 _I bi svjetlo! - predavanja Laser u medicini Kristine Košćak Čale i Svjetlost - Einsteinovo nevjerojatno nasljeđe Davora Horvatića

Čazma Gradska knjižnica Slavka Kolara Ulica Alojza Vulinca 3 _Zaboravljene knjige - akcija vraćanja knjiga bez zakasnine (15.10. - 15.11.) Odjel za odrasle _Europa i islam - koliko se poznajemo - predavanje Ivice Muse s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu (16.10. u 19,00 sati) _Svjetlost - Einsteinovo nevjerojatno nasljeđe - predavanje Davora Horvatića s Prirodoslovnomatematičkog fakulteta u Zagrebu (20.10. u 19,00 sati) _Kreativno pisanje - radionica za učenike SŠ Čazma (21.10. u 11,00 sati)

_Ljekovito bilje i prirodni lijekovi - predavanje Stribora Markovića (30.10. u 19,00 sati) _Zagorski blues - koncert Tomislava Golubana (6.11. u 19,00 sati) _Čazmanski pARTy - književna tribina s Pavlom Pavličićem. Voditelj tribine je Slađan Lipovec (13.11. u 19,00 sati) Odjel za djecu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja, u suradnji s OŠ Čazma (15.10. - 15.11.) _Organizacija međugradskog natjecanja u čitanju na glas (15.10. 15.11.) _Moja knjižnica - grupni posjeti osnovnoškolaca na sat lektire ili radionicu (15.10. - 15.11.) _Kultura online - informatičkoinformacijska radionica za učenike viših razreda osnovne škole o pravilima ponašanja u digitalnom svijetu (22.10. u 12,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - program za učenike OŠ Čazma i SŠ Čazma te Čitateljski klub (23.10. u 12,00 sati) _Svjetlosna zrnca mudrosti - igraonica i pričaonica za predškolce (30.10. u 17,00 sati)

13


Daruvar Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar Stjepana Radića 5 _Sudjelovanje u akciji Upali lampicu i čitaj! – javno čitanje najdražih ulomaka/strofa; program za sve građane na ulici, Radićevoj 21 (23.10. u 18,00 sati) _Akcija Vratite zaboravljenu knjižničnu građu bez naplate zakasnine i učlanite se besplatno (2.11. - 6.11.) _Knjižnica - moj drugi dom predstavljanje Knjižnice na satovima razrednika u svim prvim razredima srednjih škola Studijski odjel _Otvaranje Facebook stranice Daruvar nekoć (15.10.) _Prodaja otpisanih knjiga (2.11. - 6.11.) _Izložba Daruvarčani na fotografiji daruvarskog fotografa amatera, tko se prepozna, uzima svoju fotografiju (11.11. u 18,00 sati) _Hrvatski znanstvenici preporučuju hrvatske autore - anketa među znanstvenicima s ciljem poticanja čitanja (15.10. - 15.11.) _Predavanje Davora Horvatića s PMF-a u Zagrebu _Izložba Nikola Tesla - život i djelo (15.10. - 15.11.)

14

Odjel za djecu _Promocija slikovnice Zvijezda Repić Ranke Trako _Igraonica četvrtkom: radionica Svjetlosjena i izrada straničnika o suncu _Radionica za učenike osnovnih škola Upalite svjetlo; u suradnji s Tehničkom školom Daruvar _Izložba knjiga o svjetlosti i tehnologiji (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Ciklus radionica za djecu na mađarskom jeziku _Edukativni posjeti predškolaca i osnovnoškolaca Središnja knjižnica za češku manjinu u Republici Hrvatskoj _Škola naopačke - zajedničko čitanje roditelja i djece prije spavanja i mjesečni sastanci članova čitateljskog kluba s dnevnicima čitanja _Besplatan tečaj 2. stupnja češkog jezika za članove knjižnice. Voditeljica je Francika Stehna _Odlazak u Češki dječji vrtić i čitanje djeci prije spavanja _Predavanje Vjenceslava Herouta Zasvijetlile prve žarulje u Daruvaru (11.11. u 19,00 sati)


Garešnica Hrvatska knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta” Vladimira Nazora 3 Odjel za odrasle _Svjetlost - pokretačka snaga života i tehnologije - izložba u povodu Svjetskog dana hrane u suradnji sa srednjoškolcima (16.10. - 22.10.) _Predstavljanje knjiga Bljeskovi oluje Mare Borovac i Treptaji duše Dubravke Jelčić, zavičajnih spisateljica (22.10. u 18,00 sati) _Priča o kruhu - predavanje i izložba Slavice Moslavac o moslavačkoj kuhinji (30.10.) _Predavanje London za optimiste putopisca Damira Vujnovca (4.11. u 18,00 sati) _Likovna radionica oslikavanja porculana. Voditelj radionice je volonter I. Brleković (6.11. u 17,00 sati) Studijski odjel _Predavanje o bamiji uzgajivača Ivice Perija (9.11. u 18,00 sati)

_Moja najdraža lektira - anketa za učenike 8. razreda (16.10.) _Predavanje, radionica izrade plakata i izložba u povodu Svjetskog dana štednje za učenike 7. razreda osnovne škole (23.10. - 3.11.) _Važno je pisati - literarna radionica za djecu od 4. do 6. razreda osnovne škole. Najboljima će biti dodijeljene nagrade (26.10. u 18,00 sati) _Svjetlost cirkusa - kazališna predstava lutkarske družbe knjižničara “Kutko” iz Kutine (3.11. u 9,00 sati) _Organizacija gradskog natjecanja u okviru 3. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas za učenike osnovnih škola Garešnica, Slavka Kolara, Hercegovac, Trnovitički Popovac, Berek i Velika Trnovitica (listopad studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (listopad - studeni)

Odjel za djecu _Grupni posjeti predškolaca (15.10. 15.11.) _Grupni posjeti učenika osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis učenika 1. razreda osnovnih škola Garešnica, Hercegovac, Trnovitički Popovac, Velika Trnovitica i Berek (15.10. 15.11.)

15


Brodsko-posavska županija

Slavonski Brod Gradska knjižnica Slavonski Brod Trg Stjepana Miletića 12 Odjel za djecu _Pričaj mi priču! Upali svjetlo! radionice za djecu nižih razreda osnovne škole (27.10. i 5.11.) i djecu predškolskog uzrasta (19.10. i 3.11.) uz pričanje priče i igre svjetlosti i tame Odjel za odrasle _Popularno-znanstveno predavanje Dinka Župana iz Hrvatskog instituta za povijest, uz 20. obljetnicu osnutka Instituta (16.10.) _I ovo smo mi - izložba radova članova Udruge osoba s invaliditetom Locomoto (19.10. - 22.10.) _Tribina o tribini Gorana Rema (20.10.) _Akcija Pronađimo najstariju brodsku knjigu (20.10. - 3.12.) _Predstavljanje romana Smaragdna rijeka Ružice Martinović-Vlahović (21.10.) _Večer poezije Udruge osoba s invaliditetom Loco-moto (22.10. u 18,00 sati) _Laseri: koherentna svjetlost predavanje, izložba i radionica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije i Gea-X (26.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje knjige Brodske sportske priče iz davnine Željka Čeglaja (28.10.) _Predstavljanje knjige Josipa Lakušića Krilo slavonsko (29.10.)

16

_Svjetlost zvijezda - predavanje, izložba i radionica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije i Gea-X (9.11. u 19,00 sati) _Predstavljanje knjige Dušmanice, što mi radiš? Vesne Hansen (11.11.) _Predstavljanje knjige Leksikon brodskih pisaca i izložba Predraga Golla Slikopisi brodskih književnika (13.11.)

Gornji Bogićevci Narodna knjižnica i čitaonica “Grigor Vitez” Trg hrvatskih branitelja 1 _Nikola Tesla - dijete svjetlosti - likovna radionica s učenicima PŠ Gornji Bogićevci (15.10. u 11,00 sati) i izložba (15.10. - 15.11.) _Nogometni klub “Sloboda” kroz povijest - izložba starih i novih fotografija igrača, trenera, članova, predsjednika i štovatelja Kluba (15.10. - 15.11.) _Godina svjetlosti - izložba knjiga o svjetlosti i tehnologijama zasnovanih na svjetlosti te velikim i poznatim znanstvenicima (15.10. - 15.11.) _Volimo ići i čitati u našoj knjižnici - grupni posjet učenika PŠ Gornji Bogićevci i PŠ Smrtić (15.10. - 15.11.) _Mi volimo čitati - akcija besplatnog učlanjenja umirovljenika (15.10. 15.11.) _Što je svjetlost? - literarna i likovna radionica u PŠ Smrtić (22.10. u 10,00 sati)


_Pučanstvo Općine Gornji Bogićevci čita - čitanje poznatih citata znanstvenika, književnika, pjesnika, inovatora domaćeg i svjetskog glasa (23.10. u 9,00 sati) _Svjetlost-tama - pričaonica i igraonica za djecu predškolskog uzrasta (26.10. u 11,00 sati) _Sve naše godine - promocija monografije NK “Sloboda” iz Gornjih Bogićevaca Stjepana Dukanovića (31.10. u 18,00 sati) _Književno-glazbena večer u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Gornji Bogićevci uz nastup zavičajnih pjesnika i KUD-a (7.11. u 18,00 sati) _Mama, bio sam opet u našoj knjižnici grupni posjet predškolaca

Nova Gradiška Gradska knjižnica Nova Gradiška Ulica Matije Antuna Relkovića 4 _Međunarodno znanstveno savjetovanje Let s Gavranom uz predstavljanje nove zbirke drama Smijeh i suze, romana Zaboravljeni sin i Kako smo lomili noge te kazališnu predstavu Hotel Babilon u izvedbi Teatra Gavran i Pučkog otvorenog učilišta M.A.R. (23. i 24.10.) _Let s Gavranom - izložba uz 30. godišnjicu stvaralaštva Mire Gavrana te 14. rođendan Fan Cluba “Miro Gavran” u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem M.A.R. (23.10. - 30.10.)

_Najčitateljice i najčitatelji GKNG u 2015. godini - nagrade i priznanja najvjernijim čitateljicama i čitateljima (13.11. u 12,00 sati) _Knjige u naručje, svjetlost u srca! akcija besplatnih upisa, “knjižnih” darova i vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 13.11.) Odjel za odrasle _Je li netko vidio ovu Svjetlost? predstavljanje zbirke pjesama Stabla i drugi ključevi Ivana Slišurića. Knjigu predstavljaju Goran Rem, Tito Bilopavlović i autor. Moderatorica je Biljana Dakić. Pjesme interpretiraju gimnazijalci (17.10. u 18,30 sati, Gradska vijećnica) _Komparacija znanstvenika Nikole Tesle i dr. Rudolfa Steinera - predavanje Petra Matajčevića. Suvoditelj je Branko Kolić (2.11. u 18,00 sati) _Zaigrana poetika svjetlosti i riječi - fotografsko-literarna radionica. Voditeljica je Daliborka Bilogrević, suvoditeljica je Mirjana Pranjić. Sudjeluju učenici Elektrotehničke škole (3.11. u 15,00 sati, studijska čitaonica) Odjel za djecu i mladež _Ja, Nikola Tesla: gospodar svjetlosti, gospodar munja - likovna radionica i dramski igrokaz u povodu svečanog otvorenja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige. Voditeljica radionice je Dorotea Bagarić, u igrokazu glume Emanuel Brađašević i Matej Španić (15.10. u 12,00 sati)

17


_Pametni telefon - literarno-likovna radionica o svjetlosti, svjetlosnoj energiji, izumiteljima i pametnim telefonima. Voditeljica je Branka Piletić, suvoditeljica je Anka Višić, sudjeluju učenici 4. razreda OŠ Ljudevita Gaja (2.11. u 9,00 sati) _I bi svjetlost! - radionica iz područja fizike u povodu Dana hrvatskih knjižnica uz brojna iznenađenja. Voditelji su Zlatko i Renata Matijašević, sudjeluju učenici izborne nastave fizike Gimnazije Nova Gradiška te grupe mladih fizičara gradskih osnovnih škola (11.11. u 9,30 sati)

Okučani Narodna knjižnica i čitaonica Okučani Trg dr. Franje Tuđmana 1 _Upoznajmo našu knjižnicu - grupni posjet predškolaca (15.10. u 10,00 sati) _Grupni posjeti učenika osnovne škole (15.10. - 15.11. u 12,00 sati) _Akcija vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11. u 15,00 sati) _Gostovanje na Radio “Bljesku”, lokalnoj radio postaji (19.10. u 12,00 sati) _Tribina Čiste glave bez cuge i trave - svjedočenje štićenika Zajednice “Susret” s Ivanovca, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta općine Okučani i Policijskom postajom Okučani (21.10. u 12,00 sati) 18

_Tribina Nasilje nad ženama - u suradnji s Udrugom žena “Katarina Zrinjski” i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova (28.10. u 12,00 sati) _Tribina Vršnjačko nasilje - u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta općine Okučani, OŠ Okučani te Policijskom postajom Okučani (4.11. u 12,00 sati) _Književna večer - gostovanje Vlade Radošića, autora dvaju knjiga o srpskom koncentracijskom logoru Stara Gradiška sa suradnicima (11.11. u 19,00 sati) _Predstavljanje knjige 20 godina općine Okučani Franje Samardžića (13.11. u 18,00 sati)


Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovnik Dubrovačke knjižnice Dubrovnik Anice Bošković 28 Narodna knjižnica Grad Ulica od Puča 6 Odjel za djecu i mlade _Deveta ovčica - lutkarska predstava za prvašiće (16.10. u 10,00 sati) _Vuk koji je htio biti druge boje pričaonica namijenjena djeci od 3 do 6 godina (19.10. u 10,00 sati) _Prvo ti, onda ja! - bonton za djecu i grupni posjet prvašića (21.10. u 10,00 sati) _Upali lampicu i čitaj!: čitanje knjige Ježica Vici u šumskoj češljaonici Sonje Zubović namijenjeno djeci od 4 do 6 godina u 10,00 sati; Zmajić Kokos ide u školu - pričaonica za djecu od 6 do 7 godina u 11,00 sati; Vuk koji je htio obići svijet - pričaonica za djecu od 4 do 7 godina u 12,00 sati (23.10.) _Zatvaram oči i slikam svjetlost likovno-glazbena radionica (26.10. u 11,00 sati) _60 godina poslije: s Tinom do zvijezda - glazbeno-poetska večer (6.11. u 19,00 sati) _Priča o Ruđeru i priča o nebu - čitanje slikovnice Snježane Paušek-Baždar i radionica za djecu od 7 do 10 godina (9.11. u 10,00 sati) _S knjigom pod rukom, moj izbor: ulomci koje pamtim - glazbeno-poetska večer (12.11. u 19,00 sati) _Napiši jednu ljubavnu... - završno natjecanje srednjoškolaca (13.11. u 19,00 sati)

_Sudjelovanje u natjecanju u čitanju naglas (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) _Upoznajte knjižnicu - posjet predškolaca i školaraca, upoznavanje Knjižnice, čitanje i pričanje priča (15.10. - 15.11. u 11,00 sati) Odjel za odrasle _Tehnologije koje pomažu - izložba u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10. - 25.10.) _Vlado Gotovac - izložba u povodu 85. godišnjice rođenja i 15. godišnjice smrti (25.10. - 3.11.) _Putovanje (s) poezijom - predavanje Nade Klarić (28.10. u 19,00 sati) _Vječno vraćanje istog - izložba u povodu 115. godišnjice smrti Friedricha Nietzchea (4.11. - 15.11.) _Putopisno predavanje o Novom Zelandu Tomislava Perka (6.11. u 20,00 sati) Ogranak Mokošica Bartola Kašića 8 _Ogledalo, ogledalce moje - radionice o svjetlu za predškolce i učenike nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11. u 10,00 sati) _Ispričat ću ti priču - gostovanje pripovjedačice bajki Vanje Balent (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) _Čitaj mi! - čitaonice u Domu za starije osobe Dubrovnik (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - sudjelovanje u manifestaciji (23.10. u 10,00 sati) _Vilenjak tvrdoglavac - lutkarska predstava (30.10. u 19,00 sati) 19


_Svjetlo - izložba fotografija učenika osnovne škole u Mokošici (2.11. 15.11.) _Princ žabac - lutkarska predstava (13.11. u 19,00 sati) Znanstvena knjižnica u Dubrovniku Cvijete Zuzorić 4 _Radionica izrade fotoalbuma uz iluminaciju namijenjena djeci od 12 i više godina (26.10. - 30.10. u 17,00 sati, Restauratorski odjel) _Noć vještica - restauratorska radionica izrade ukrasa namijenjena djeci od 6 i više godina (30.10. u 17,00 sati)

Blato Narodna knjižnica Blato 1. ulica 25/3 _Vrati me na moje mjesto! - akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine (15.10.) _Blaćani o Blatu i za Blato! - akcija prikupljanja građe za Zavičajnu zbirku (15.10. - 15.11.) _Čitajmo pod krošnjama! (22.10.) _Sudjelovanje u programu Upali lampicu i čitaj! (23.10. u 18,00 sati) _Život u ruksaku - predavanje Maje Klarić o putovanju s poezijom (25.10. u 19,00 sati) _Književna večer s Brunom Šimlešom (listopad) _Bajkovita srijeda - pričaonice za najmlađe uzraste Dječjeg vrtića Blato i Dječjeg vrtića Marija Petković (listopad - studeni) 20

_Pričaonica petkom! - program poticanja čitanja za predškolce u suradnji s dječjim vrtićima (listopad studeni) _Svi u Knjižnicu! - akcija besplatnog upisa za nezaposlene (5.11. - 6.11.) _Predstavljanje knjige Republika kamena autorice Tanje Radman (12.11. u 18,00 sati) _Najčitatelj! - dodjela priznanja korisnicima koji su pročitali najviše knjiga u kategorijama predškolci, osnovnoškolci, tinejdžeri i odrasli (15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upoznajmo Knjižnicu! - posjet prvašića OŠ Blato

Korčula Gradska knjižnica “Ivan Vidali” Obala korčulanskih brodograditelja bb _Rječnik govora grada Korčule - kviz u povodu Dana rječnika na temu svjetla. Uspješnim natjecateljima besplatan upis, a najuspješnijem na dar rječnik (16.10.) _Osvijetlimo prošlost: fjabe nonota Marina - čitanje zapisa događaja iz prošlosti koje je prikupila Fani Matulović. Čitaju i glume Fani i Rita Matulović (23.10.) _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program druženja uz knjigu i najdraže tekstove iz djetinjstva (23.10.) _Gdje je Korčula u svjetlosnom zagađenju? - multimedijalno predavanje Lovre Pavletića iz Astronomskog društva Rijeka


_Poklonimo knjigu! - akcija prigodne prodaje knjiga, duplikata i vlastitih izdanja Knjižnice _Najsvjetliji čitatelj - besplatno članstvo za čitatelja s najvećim brojem posuđenih knjiga u protekloj godini _Vi nama - mi vama! - akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine _Biblioteka Žilković - javni natječaj za tiskanje književnog djela autora s područja otoka Korčule Odjel za djecu _Grad svjetla - projekcija pustolovnog filma za mlade _Biljke i životinje koje svijetle edukativan program za učenike nižih razreda osnovne škole _Važnost zavičaja - organizirani posjeti osnovnoškolaca s ciljem upoznavanja sa sadržajem, značajem i radom zavičajne zbirke _Marko Polo - izložba djela zavičajne zbirke, organizirani posjeti osnovnoškolaca uz videoprojekciju i likovnu radionicu _Djevojčica sa šibicama - obrada lektire uz čitanje priče, projekcije i literarne radionice _Prvi put u knjižnici - grupni posjet predškolaca dječjeg vrtića, projekcija crtanog filma i likovna radionica _Osvijetlimo knjižnicu - stigli su nam prvaši! - organizirani posjeti, upoznavanje Knjižnice, posudba prve knjige i besplatan upis _S leptirom od svijeće do svijeće likovna radionica za učenike osnovne škole

_Svjetiljke naših starih - likovno-literarni natječaj za učenike osnovnih škola u okviru projekta Korčulanska baština _Svjetiljke za dječju dušu - pričaonice i likovne radionice za učenike nižih razreda osnovne škole _Veliko putovanje maloga puža interaktivni lutkarski kazališni mjuzikl Produkcije Z za učenike nižih razreda osnovne škole i vrtićarce _Polarna svjetlost - videoprojekcija za učenike osnovne škole na temu Putovanja do znanja _Djeca svjetla - likovna radionica za djecu s posebnim potrebama u suradnji s udrugama roditelja djece s posebnim potrebama “Moje sunce” i “Kap u moru”. Voditeljica je volonterka Mirela Tolj Odjel za odrasle _Nebeski svjetionik Arsen D. multimedijalna književna večer posvećena Arsenu Dediću i njegovim djelima u izvedbi učenika SŠ Petra Šegedina _Kanavelić - predstavljanje časopisa za književnost, umjetnost i znanost _Library. I love it! - predstavljanje rezultata dvogodišnjeg projekta osam europskih knjižnica, izložba fotografija, projekcija videodokumentacije i sastavljenog vodiča _Treće oko - Tonko Barčot predstavlja knjigu putopisa Zlatka Fijuceka _Rasvjeta zaštićene kulturne baštine multimedijalno predstavljanje projekta rasvjete stare gradske jezgre Grada, projekcija i predstavljanje knjige Lightin’ Korčula 21


Metković Gradska knjižnica Metković Kralja Zvonimira 4 _Naši Mažuranići - obilježavanje obljetnica prigodnim programom _Akcija Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 13.11.) Odjel za djecu _Upali lampicu i čitaj! - radionica za djecu (23.10.) _Natjecanje u brzom čitanju Laura&Ana - program vode Laura i Ana, učenice osnovne škole _Raspored sati: hrvatski jezik i književnost - predavanje Domagoja Vidovića namijenjeno osnovnoškolcima _Naše vrijeme u knjižnici - organizirani posjet predškolaca i likovna radionica _Snalaženje u knjižnici - grupni posjet osnovnoškolaca, predavanja i radionice _Likovne radionice za djecu od 3. do 6. razreda (petkom) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Odjel za odrasle _Izložba knjiga i dokumenata iz zaštićenog fonda Knjižnice _Tečaj informatičke pismenosti za treću životnu dob - svakodnevni tečajevi o korištenju računalom, internetom, mobitelom... Multimedijalna dvorana _Moj put u Santiago - predstavljanje romana Hodoćašće duše Ankice Cicvarić (15.10.) _Predstavljanje knjige Republika kamena Tanje Radman (22.10.) 22

_Novi Zeland - putopisno predavanje Tomislava Perka (5.11.) _Pametnica - Irena Orlović kroz predavanje i radionicu predstavlja radne materijale za učenje i rano poticanje razvoja djeteta _Filmske projekcije za djecu (srijedom)

Opuzen Gradska knjižnica Opuzen Trg opuzenske bojne 2 _Akcija Besplatan upis za učenike osnovne i srednje škole (15.10. 15.11.) _Novi Zeland - putopisno predavanje Tomislava Perka za odrasle (3.11. u 19,30 sati) _Republika kamena - predstavljanje knjige Tanje Radman za mlade (26.10. u 18,00 sati) Odjel za djecu _Upoznajmo Sunce - čitanje priče i razgovor o Suncu i njegovom značenju za život na Zemlji te likovna radionica za predškolce _Sunčev sustav - likovna radionica izrade modela nebeskih tijela za osnovnoškolce _I neka bude svjetlo - predavanje o električnoj energiji i proizvodnji svjetlosti te izrada strujnog kruga za osnovnoškolce


Orebić

Ploče

_Predstavljanje knjige Istine i laži o hrani nutricionistice Anite Šupe (29.10. u 19,00 sati) _Noć vještica u Knjižnici! - radionica origamija. Voditeljica je Tena Zmijarević (31.10. u 10,00 sati) _Putopisno predavanje Tomislava Perka Novi Zeland - život na Jugu (4.11. u 19,00 sati) _Moja najdraža knjiga - pričaonica za učenike nižih razreda osnovne škole (5.11. u 18,30 sati) _Sat hrvatskog u Knjižnici - predavanje Domagoja Vidovića za učenike viših razreda osnovne škole (11.11.) _Večer poezije u organizaciji SŠ fra Andrije Kačića Miošića (12.11. u 19,00 sati)

Narodna knjižnica Ploče Vladimira Nazora 12a

Ston

Narodna knjižnica Orebić Ulica Zrinskih i Frankopana 2 _Sudjelovanje u programu Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Što se u knjižnici radi? - grupni posjet učenika 1. razreda OŠ Orebić uz besplatan upis (29.10.) _Uz 100. obljetnicu 1. svjetskog rata predavanje i izložba Nevena Fazinića i Tonka Barčota (11.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica (11.11.)

_Otvorenje izložbe fotografija Julije Pavlović uz glazbeni program (15.10. u 19,00 sati) _Akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _I ja želim biti član Knjižnice! edukativni posjeti i besplatan upis za sve učenike osnovne škole (15.10. 15.11.) _Upoznajmo Knjižnicu! - edukativni posjeti predškolaca (15.10. - 15.11.) _Radionica za djecu. Voditeljice su Goga i Duška (20.10. u 18,30 sati) _Predstavljanje knjige Moj put u Santiago Ankice Cicvarić (21.10. u 19,00 sati) _Predstavljanje knjige Umjetnost života. Gost je autor Bruno Šimleša (23.10. u 19,00 sati)

Mjesna knjižnica Ston Put braće Mihanović 4a _Filmske projekcije za djecu (15.10. 15.11.) _Miševi i mačke naglavačke - radionica origamija za djecu. Voditeljica je Tena Zmijarević (17.10. u 17,00 sati) _Putopisno druženje s pjesnikinjom i putnicom Majom Klarić uz predstavljanje dvije zbirke pjesama Quinta Pintaga i Život u ruksaku (24.10. u 20,00 sati) _Istine i laži o hrani - predavanje nutricionistice Anite Šupe (28.10. u 20,00 sati) _Novi Zeland - život na Jugu predavanje Tomislava Perka (7.11. u 20,00 sati) 23


_Izabrani radovi don Ante Dračevca knjigu predstavlja urednik Vinicije B. Lupis, program u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Stonu (14.11. u 20,00 sati) _Edukativno-informativni posjeti učenika osnovne škole (15.11.) _Prvašići u knjižnici - edukativni posjeti i besplatan upis (15.11.) _Djevojčica nalik ruži i druge priče - predstavljanje slikovnice Jelice Gjenero (15.11. u 15,00 sati) _Republika kamena - predstavljanje knjige Tanje Radman

Vela Luka Narodna knjižnica “Šime Vučetić” Ulica 26 br. 2 _Akcija Vratite nam zaboravljene knjige, oprostit ćemo zakasninu (15.10. - 15.11.) _Predstavljanje knjige Zlatka Fijuceka Treće oko (16.10.) _Predstavljanje knjige Tanje Radman Republika kamena (13.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Čarobna škrinjica - pričaonica za najmlađe s Vedranom Škoro _Igrajmo se zajedno - igraonica društvenih igara _Čitajmo i pričajmo zajedno edukativan program satova lektire za učenike nižih razreda osnovne škole _Što se u knjižnici radi? - grupni posjet prvašića, besplatan upis i posudba prve knjige

24

_Gdje knjige stanuju? - grupni posjet predškolaca, besplatan upis i posudba prve slikovnice


Istarska županija

Pula Gradska knjižnica i čitaonica Pula Sv. Ivana 1a _Boje mašte - svjetlosna instalacija Daniela Horvata (15.10. - 15.11.) _Spoj naslijepo s knjigom - posudba knjige naslijepo (15.10. - 15.11.) _Novi Zeland: život na jugu - putopisno predavanje Tomislava Perka (19.10.) _Glazbena rock-slušaonica - snimke koncerata za sve ljubitelje izvornog rocka. Voditelji su Boris Vučina i Ivica Karasi (21.10. u 19,00 sati) _Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici - izložba Primoža Premzla iz Maribora (22.10.) _Knjižni detektiv - igra rješavanja knjižničnog misterija (23.10.) _Upali lampicu i čitaj! - program za poticanje čitanja u suradnji s pulskim srednjim školama (23.10.) _Ženska večer uz dobru knjigu predstavljanje knjiga i predavanja u suradnji s udrugom Aktivna (listopad) _Glazbena slušaonica - slušaonica klasične i jazz glazbe. Voditelj je Boris Vučina (10.11. u 19,00 sati) _Što bismo zapravo trebali jesti? predstavljanje kuharica i razgovor s autoricom Dunjom Gulin (studeni) _Izložba Boja je svjetlost (studeni) _Književni susret s Corradom Premudom - talijanski pisac osnovnoškolcima predstavlja svoj roman Un pittore di nome Leonor Odjel za djecu _Besplatni upisi za predškolce i prvašiće (15.10. - 15.11.)

_Edukativno-informativni posjeti Knjižnici za predškolce i školarce (15.10. 15.11.) _Upali lampicu i čitaj! - radionica čitanja naglas (23.10.) _Zdravlje prije svega - radionica za osobe s posebnim potrebama (15.10. - 15.11.) _Čitalačke muke jednog Luke pričaonica za osnovnoškolce (15.10. - 15.11.) _Dodaj mi Mjesec - pričaonica za osnovnoškolce (15.10. - 15.11.) _Sunce u hladu - likovna radionica za predškolce (15.10. - 15.11.) _Svjetlo koje se ne gasi - pričaonica za predškolce (15.10. - 15.11.) _Priče iz čarobne knjižice - subotnje radionice glasnog čitanja u sklopu projekta Rođeni za čitanje - Nati per leggere (17.10. - 14.11.) _Volim knjižnicu - pričaonica u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Knjiga u gostima - posjet udruzi “Legengrad” _Mjesečevi snovi - radionica za osobe s posebnim potrebama _Šumske priče - pričaonica u suradnji s udrugom “Pusti priču” _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Čitaonica Kluba umirovljenika Giardini 14 _Hrvatske dopisnice - filatelistička izložba Nikole Taratina u suradnji s Filatelističkim klubom Arena (15.10. 15.11.) _Moja viđenja - izložba slika Ljiljane Radolović (15.10. - 15.11.) 25


_I speak english - radionica engleskog jezika za umirovljenike. Voditeljica je Violeta Juvan (15.10. - 15.11.) _Sprechen Sie Deutsch? - radionica njemačkog jezika za umirovljenike. Voditeljica je Nikla Hoegler (15.10. - 15.11.) _Mjerenje šećera u kapilarnoj krvi - zdravstveni pregled u suradnji s Dijabetičkom udrugom Istarske županije Pule _Razne tehnike - radionica. Voditeljica je Štefanija Sliško Dječja knjižnica Radićeva 22/II _Čitaoče, ne ljuti se i Pogodi tko je iza priče koje - igraonica društvenih igara namijenjena svim posjetiteljima (15.10. - 15.11.) _Odmorište za jezik - čitanje priča na znakovnom jeziku i njihovo ilustriranje (15.10. - 15.11.) _Cool lektira - osnovnoškolske lektire predstavljene na drugačiji način (15.10. - 15.11.) _Knjižnica bajna za me nije tajna organizirani posjeti prvašića (15.10. - 15.11.) _I ja imam člansku iskaznicu! - akcija besplatnog upisa za predškolce i prvašiće (15.10. - 15.11.) _Slon koji je imao puno prijatelja - pričaonica u povodu Dana međusobnog pomaganja (26.10.) _Dan hrvatskih knjižnica i neobična knjižničarka - obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz mnoštvo iznenađenja (11.11.) 26

_Proglašenje najčitatelja prema čitateljskim putovnicama (15.11.) _Explora u Dječjoj knjižnici - edukativan program za učenike viših razreda osnovnih škola. Gostuju Korado Korlević i Elvis Morina _Što smo radili u proteklih godinu dana - otvorenje izložbe dječjih radova _Upoznaj Astronomsko društvo Istra Lučano Gržinić predstavlja djelatnost pulske zvjezdarnice _Nikola Tesla likom i djelom performans prema slikovnici Nikola Tesla, priča o djetinjstvu namijenjen učenicima od 4. do 6. razreda _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Veruda Banovčeva 6 _Edukativno-informativni posjeti predškolaca i školaraca (15.10. - 15.11.) _Akcija besplatnog upisa za predškolce i prvašiće (15.10. - 15.11.) Knjižnica Vodnjan Narodni trg 1 _Edukativno-informativni posjeti predškolaca i školaraca (15.10. 15.11.) _Akcija besplatnog upisa za predškolce i prvašiće (15.10. - 15.11.) _Biljna ljekarna - predavanja i radionica Ines Bonazze


Knjižnica Žminj Čakavska kuća

_Kazalište sjena - predstava za učenike OŠ Mate Balota (15.11.)

_Besedi drage - susret žminjskih pjesnika. Sudjeluju Nevenka Erman, Marija Maretić, Ana Orbanić, Stefani Križanac, Branko Orbanić, Marija Dujmović, Marija Sošić... (listopad) _Boje iz zemlje: ugođaj svjetla u prostoru - radionica Branka Orbanića (listopad) _Akcija besplatnog upisa za predškolce i prvašiće (15.10. - 15.11.) _Mali knjižničar - program u suradnji s OŠ Vladimira Gortana, Žminj (studeni) _Mala škola astronomije - predavanje Korada Korlevića (studeni) _Rasvjeta je više od svjetla - predavanje Slavka Krajcara (studeni) _Biljna ljekarna - predavanje i radionica Ines Bonazze

Buzet

Buje Pučko otvoreno učilište Buje - Gradska knjižnica Buje Trg Josipa Broza Tita 6 _Prikazivanje animiranih filmova The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore i Guliver uz razgovor sa Zdenkom Bašićem (15.10.) _Posjet knjižnici i besplatan upis za učenike 1. razreda (15.10. - 15.11.) _Čitajmo i igrajmo se zajedno - četiri radionice za prvašiće i njihove roditelje _Volim čitati - Amo Leggere - natjecanje u čitanju u suradnji s osnovnim školama

Pučko otvoreno učilište “Augustin Vivoda” - Narodna knjižnica i čitaonica Buzet II. istarske brigade 2 _S knjigom u ruksaku - u suradnji s Planinarskim društvom Buzet odlazak na obiteljsko pješačenje pod sloganom Planinarimo, čitamo, pričamo i uživamo u prirodi, roditelji i djeca zajedno (17.10.) _Novi Zeland - život na Jugu - putopisno predavanje Tomislava Perka (22.10.) _Iz buzetske izdavačke škrinjice - 2. mali sajam knjiga (27.10.) _Bez dlake na jeziku - književna večer s Rujanom Jeger _Promocija knjige Vladimira Pernića Legende (studeni) _Oprost zakasnine zaboravnim članovima (15.10. - 15.11. u 8,30 sati) Odjel za djecu _Likovna radionica Strava u knjižnici (30.10.) _ISTRAživači zavičaja: rašporski kapetani - edukativan program (listopad) _Teta pričalica - grupni posjet predškolaca (11.11. u 10,00 sati) _Predstavljanje pjesmarice Između svijeta dva (studeni) _Besplatni upisi za prvašiće (15.10. 30.10. u 8,30 sati)

27


Labin Gradska knjižnica Labin Rudarska 1a _Sunce za malene - glazbeno-scenski performans za predškolce. Voditeljica je Zlata Jurcan Vukelić _Književni susret s Nadom Mihelčić susret i druženje učenika viših razreda osnovnih škola Labina i Labinštine s književnicom (15.10. u 11,00 sati) _Igra svjetla i sjene - izrada svjetlosnih instalacija od različitih otpadnih materijala. Sudjeluju učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci, voditeljica je Alida Blašković Koroljević (15.10. - 15.11.) _Vrtić u Knjižnici - grupni posjeti i besplatno učlanjenje predškolaca uz edukativan program (15.10. - 15.11.) _I ja sam član gradske knjižnice - grupni posjeti prvašića i besplatno učlanjenje uz edukativan program (15.10. 15.11.) _Tržnica knjiga - akcija darivanja doniranih i otpisanih knjiga (15.10. 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Književni susret s Ivanom Šojat-Kuči (21.10. u 18,30 sati) _Upali lampicu i čitaj! - druženje s osnovnoškolcima i srednjoškolcima uz čitanje naglas (23.10. u 11,00 sati) _Književni susret s Ksenijom Kušec autorica predstavlja svoje slikovnice na druženju s učenicima nižih razreda osnovnih škola Labina i Labinštine (4.11. u 11,00 sati) _Ayurveda: nauk o životu - autor Tomislav Petrušić predstavlja svoju knjigu (12.11. u 18,30 sati) 28

_Književni susret s Darkom Macanom obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz druženje učenika viših razreda osnovnih škola Labina i Labinštine (11.11. u 11,00 sati) _Akcija Vratite zaboravljene knjige, mi zaboravljamo zakasninu! (11.11.) _Ca je ča - 22. literarni natječaj dijalektalne poezije za učenike osnovne i srednje škole te 12. literarni natječaj za građanstvo. Književni susret sudionika i proglašenje laureata natječaja (14.11. u 18,30 sati)

Novigrad Gradska knjižnica Novigrad Rivarela 7 _Susret s Anom Đokić učenika nižih razreda osnovne škole (15.10. u 9,00 sati) _Svjetlost - izložba slika Galerije Ateliera Agata (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjet osnovnoškolaca i predškolaca uz edukativan program (15.10. - 15.11.) _Čarolije mudrolije - radionica za djecu inspirirana likom i izumima profesora Baltazara (16.10. u 17,00 sati) _Spisateljica u gostima: Ivana Simić Bodrožić - književna večer (16.10. u 19,00 sati) _Na putovanju - Tomislav Perko priča dogodovštine i avanture s putovanja i života na Novom Zelandu (23.10. u 19,00 sati) _Strašne sjene Halloweena - čitanje slikovnice, igra pantomime i ostale igre za djecu (30.10. u 19,00 sati)


_Glazba i tradicija - Ivana GortanCarlin predstavlja svoju knjigu i istoimeni projekt (3.11. u 19,00 sati) _Naša Troja - Vedran Sinožić predstavlja svoju knjigu (6.11. u 19,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - čitanje priče za djecu i izrađivanje lampiona (13.11. u 17,00 sati) _Svjetlost i čovjek - predavanje Korada Korlevića o važnosti svjetlosti u razvoju ljudske civilizacije (13.11. u 19,00 sati)

Pazin Gradska knjižnica Pazin Šetalište Pazinske gimnazije 1a _Akcija Vratimo knjigu bez naplate zakasnine (15.10. i 14. - 16.11. u 10,00 sati) _Između svijeta dva - izložba ilustracija Gee Rajić u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin (6.11. 15.11. u 17,00 sati, LG galerija) i predstavljanje istoimene pjesmarice Marine Marušić (6.11. u 17,00 sati) _Brdo - predstavljanje knjige Ivice Prtenjače (6.11. u 19,30 sati) Kuća za pisce Hiža od besid organizira književne večeri: _Ivana Simić Bodrožić - druženje s autoricom knjige 100% pamuk (14.10. u 19,30 sati) _Anne Hahn - druženje s berlinskom autoricom (20.10. u 11,30 sati) _Alessandro Salvi - druženje s rovinjskim pjesnikom (27.10. u 19,00 sati)

_Tomislav Marković - druženje s autorom (10.11. u 19,00 sati)

Poreč Gradska knjižnica Poreč Trg Marafor 3 _Dam-daš: volonteri u akciji - besplatne radionice neformalne edukacije (15.10.) _Gošća književnica: Ivana Simić Bodrožić - književni susret (15.10. u 19,00 sati) _Čitaj bez granica - posudba neograničenog broja knjiga (15.10. 15.11.) _Predstavljanje službi i usluga Knjižnice - u suradnji s osnovnim i srednjim školama Poreštine (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis za učenike 1. razreda osnovnih i srednjih škola Poreštine besplatno mjesečno članstvo (15.10. - 15.11.) _Multimedijalno predavanje Tomislava Perka (20.10. u 19,00 sati) _PoZiCa - sudjelovanje u promociji zbirke literarnih i likovnih uradaka učenika osnovnih i srednjih škola Poreča, Zaboka i Crikvenice u Zaboku (23.10. u 17,00 sati) _Tiha voda brege dere - predstavljanje pjesničkog stvaralaštva Marijana Maraškina uz nastup klape Zajednice Talijana, Poreč. Moderatorica susreta je Denis Mikatović (30.10. u 19,00 sati) _Gost književnik: Ivica Prtenjača književni susret (5.11. u 19,00 sati)

29


Karlovačka županija

Karlovac _Little Free Library - uključenje u međunarodni projekt, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica i svečano otvaranje prve kućice za knjige u Istri (11.11. u 11,00 sati)

Umag Gradska knjižnica Umag Trgovačka 6 _Razgovor s Tomislavom Markovićom o angažiranoj poeziji i mogućnostima književnog angažmana u regionalnim kulturnim odnosima _Predstavljanje romana Brdo Ivice Prtenjače _Predstavljanje mrežne stranice Besplatne elektroničke knjige. Gost je Krešimir Pintarić koji će govoriti o nekomercijalnom promicanju čitanja u digitalnom okruženju _Putopisno predavanje Tomislava Perka o Novom Zelandu _Predstavljanje romana Bidon Nataše Skazlić. Knjigu predstavljaju urednik knjige Davor Šišović i autorica

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Ljudevita Šestića 1 _Izrada kalendara za 2016. godinu akcija online odabira fotografija učenika SŠ Duga Resa nastalih u tehnici light painting (15.10. - 13.11.) i proglašenje 12 najuspješnijih (15.11.) _Tjedan dana bez zakasnine - akcija u središnjoj knjižnici, Knjižnici za mlade, Knjižnici i čitaonici Švarča (26.10. 30.10.) _Svjedočenje trenutka - izložba Jasne Novak (2.11. - 3.11., izložbeni salon “Ljudevit Šestić”) _Dan besplatnog učlanjenja - akcija u središnjoj knjižnici, Knjižnici za mlade, Knjižnici i čitaonici Švarča (11.11.) Odjel audiovizualne građe _Bersina sunčana polja - slušaonica (listopad) _Beethovenov put do svjetla - slušaonica (studeni) _Svjetlosna godina Aleksandra Skrjabina - izložba u povodu obilježavanja 100. obljetnice skladateljeve smrti (1.11. - 31.11.) Informativno-posudbeni odjel _U tami svjetlo - kviz o poznavanju književnih djela u organizaciji čitateljskog kluba za slijepe i slabovidne osobe “Bijela sova”, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10.)

30


_Kazališna predstava u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa. Gostuje Vojin Perić s ulomcima iz predstava Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” (16.10. u 17,00 sati) _Priče o svjetlosti i svjetlu, o suncu i zvijezdama - plesna animacija po zumba kids programu za djecu do 3 godine i njihove mame. Sudjeluju instruktori Nikolina Pahanić i Saša Lugar (17.10. u 10,00 sati) _Ususret 160. godišnjici rođenja Tesle - predstavljanje projekta s naglaskom na rutu Dolina svjetla i vode: Karlovac i Ozalj, u suradnji s udrugom Novi svijet - Urbani (22.10. u 19,00 sati) Odjel za djecu i mladež _Nikola Tesla - od snova do otkrića radionica (20.10.) i izložba dječjih radova (26.10. - 10.11.) _Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda (29.10. u 12,00 sati) _Melita Rundek u gostima - književni susret za osnovnoškolce (30.10. u 11,00 sati) _Svjetlosno onečišćenje - predavanje i edukativno-likovna radionica Borisa Štromara iz Astronomskog društva Beskraj (10.11. u 11,00 sati) te izložba (10.11. - 15.11.) _Prgava Vera - promocija slikovnice Ivane Francišković i prigodna radionica (studeni) Program Crtom i bojom do slike: _Fenjeri - likovna radionica (4.11.) _Sunce - velika zvijezda - likovna radionica (11.11.)

Program Čitamo bajke i priče iz Bajkomata: _Krijesnica Ananda - čitanje slikovnice (16.10.) _Sunce - literarno-likovni program (6.11.) _Dobro jutro - laku noć - čitanje priča (13.11.) Odjel za djecu predškolskog uzrasta _Što je svjetlost? - radionica (19.10.) _Rastrošna žarulja - govorna radionica i čitanje priče (26.10.) _Što je i čemu služi žarulja? - likovna radionica (2.11.) _Krijesnica - govorno-likovna radionica i čitanje istoimene pjesmice Danice Divjak (9.11.) Zavičajni odjel _Izložba Stoljeće (i zericu više) svjetla u našem gradu i okolici (15.10. - 15.11.) Knjižnica za mlade Banjavčićeva 8 _Kristian Novak u gostima - književna večer (30.10. u 19,00 sati) Odjel za djecu i Bibliobusna služba _(Pr)osvijetli me knjigom - izložba likovnih i literarnih radova s natječaja Naš bibliobus (15.10. - 24.10.) Središnja knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj _Avantura osobne promjene predstavljanje slovenskog izdanja knjige Ljubice Uvodić Vranić (14.10. u 19,00 sati)

31


_Podobe spomina - izložba slovenske slikarice Rezke Arnuš iz Dolenjskih Toplica. Otvorenje izložbe u 18,00 sati (19.10. - 31.10.) Knjižnica i čitaonica Švarča Trg sv. Franje Ksaverskog 9 _Ulovi svoju sjenu - likovna radionica za predškolce (listopad) _Upoznajmo instrumente - glazbena radionica za osnovnoškolce (listopad) _Keramičke svjetiljke - izložba ambijentalnih svjetiljki Ateljea DerdaHudec (15.10. - 15.11.) _Upali lampicu i čitaj! - čitanje priča i likovna radionica za predškolce (23.10.) _Izvori svjetlosti - likovna radionica za predškolce (5.11.) _Ja čitam tebi, ti meni - radionica čitanja (10.11.) _Karneval životinja - glazbena radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta (studeni) _Prgava Vera - promocija slikovnice Ivane Francišković i prigodna radionica (studeni)

Duga Resa Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa Kasar 19 _Moja (prva) iskaznica - akcija besplatnog učlanjena svih prvašića u dugoreškim školama (15.10. - 15.11.) _Upalimo lampicu - cjelodnevan program u povodu manifestacije Upali lampicu i čitaj! sa završetkom (u 18,00

32

sati) uz paljenje lampi s porukama i puštanjem u nebo (23.10.) _Svečanost zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige i obilježavanje 90. obljetnice osnutka Knjižnice (13.11. u 11,00 sati) _Svjetlosno zagađenje - predavanje o svjetlosnom zagađenju i utjecaju na život životinjskog svijeta (studeni) Opći odjel _Svjetlost je tvoja sjena - večer poezije Enesa Kiševića _Knjige - izložba na temu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlosti (1.10. - 1.11.) Odjel za djecu _Kako oprostiti - promocija knjige Ivana Modrušana _I bi svjetlo! - predavanje o životu Nikole Tesle _Igrajmo se papirom - radionica origamija _Svjetlost oko mene - sat likovnog za osnovnoškolce _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Prvi put u knjižnici - posjet vrtićaraca, upoznavanje Knjižnice, čitanje priče, likovna radionica

Ogulin Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin Bernardina Frankopana 7 _Ledeno čitanje - čitanje i pričanje priča za djecu pod LED-rasvjetom (srijedom u 17,30 sati)


_Sudjelovanje u natjecanju u čitanju naglas (15.10. u 12,30 sati, Velika dvorana) _Susret s književnikom Ivicom Prtenjačom (15.10. u 19,30 sati, Velika dvorana) _Sunce, zvijezde, polarna svjetlost u knjižnici - izložba fotografija (15.10. - 15.11.) _Svjetlosno čitanje - edukativna radionica na e-čitaču i tabletu (15.10. - 15.11. u 17,30 sati, Mala dvorana) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (15.10. - 15.11., Mala dvorana) _Akcija Opraštamo zakasninu (15.10. - 15.11.) _Ako niste, pročitajte - korisnici korisnicima pišu preporuke za čitanje (15.10. - 15.11.) _Svjetlosno onečišćenje - kako smo izgubili noć - predavanje Borisa Štromara za srednjoškolce i više razrede osnovne škole (23.10. u 13,00 sati, Velika dvorana) _Putopisno predavanje Tomislava Perka o Novom Zelandu (26.10. u 19,30 sati, Velika dvorana) _Čitanje tekstova na temu svjetlosti uz upotrebu tehnologije koja radi na svjetlost, za vrtićarce (3.11. u 10,00 sati, Mala dvorana) _Svjetlo - što ako nestane - tribina kojoj je povod za razgovor knjiga Ember, grad svjetla Jeanne DuPrau uz projekciju filma (3.11. u 18,00 sati, Mala dvorana) _August i Slavica - obilježavanje 177. godišnjice rođenja Augusta Šenoe uz projekciju dokumentarnog filma za

učenike osnovnih škola (9. - 13.11. u 12,30 sati, Mala dvorana) _Akcija Besplatan upis na Dan hrvatskih knjižnica (11.11. u 7,00 sati) _Kad se svjetlost rascvjeta nad knjižnicom - vatromet kao svjetlost (11.11. u 19,30 sati) _Da zubi zablistaju - susret sa stomatologom uz razgovor o korištenju svjetlosti u stomatološkoj ordinaciji

Ozalj Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Kolodvorska 1a _Ozaljska kamena palača svjetla - projekt koji obuhvaća: literarni natječaj Ozalj - grad svjetla i likovni natječaj Palača svjetla na vodi za osnovnoškolce, predavanje Izumi i otkrića Nikole Tesle, čitanje na otvorenom ispred kamene palače svjetla u okviru programa Upali lampicu i čitaj! (23.10.), izložbu i predstavljanje literarnih radova (13.11.) učenika _Svijetli li moja knjižnica? - anketiranje korisnika knjižnice i građana Ozlja o zadovoljstvu Knjižnicom i njihovim prijedlozima (15.10. - 15.11.) _Svjetiljčica za najmlađe - akcija besplatnog upisa predškolaca i prvašića (15.10. - 15.11.) _Tragom svjetla do znanja - posjeti osnovnoškolaca, upoznavanje Knjižnice i podjela besplatnih članskih iskaznica učenicima 1. razreda (15.10. - 15.11.)

33


_Svjetlo za zaboravne - akcija vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Svjetlo u mojoj knjižnici - posjet djece Dječjeg vrtića “Zvončić”, upoznavanje Knjižnice i podjela članskih iskaznica (16.10.) _Znanje je svjetlo - projekt i kviz u suradnji s Knjižnicom OŠ “Slava Raškaj o poznatim znanstvenicima i istraživačima koji su svojim izumima osvjetljavali put ljudskog napretka (23.10. u 18,00 sati) _Tradicijske biljne vrste u uređenju okućnica područja Ozlja predstavljanje rada Marsele Rajković, mlade diplomante ozaljskoga kraja (30.10.) _U spomen Stjepku Težaku - predavanje u povodu Dana hrvatskih knjižnica u suradnji s Maticom hrvatskom (11.11. u 18,00 sati) _Moje drago serce - predstavljanje nagrađenih priča autora koji su sudjelovali na ovogodišnjem Međunarodnom natječaju za najbolju kratku ljubavnu priču organiziranom pod pokroviteljstvom Grada Ozlja _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Vojnić Knjižnica i čitaonica Vojnić Andrije Hebranga 2 _Znakovi za najmanje - predstava o ponašanju u prometu namijenjena djeci (15.10. u 9,00 sati)

34

_Pavao i njegov Glavao - kazališna predstava u izvedbi kazališta “Smješko” (15.10. u 11,30 sati) _Upali lampicu i čitaj! - grupni posjet djece predškolske i školske dobi uz obilježavanje godišnjica Andersena, Grimma, Cesarića, Jesenjina i Šimića čitanjem bajki i pjesama (23.10. u 8,00 sati) _Knjigokaz s Lanom Bitenc - susret za djecu od 5 do 10 godina (23.10. u 11,30 sati) _Susret s književnicom Majom BrajkoLivaković za učenike od 5. do 8. razreda (26.10. u 9,30 sati) _Svjetlost i tehnologije zasnovane na svjetlosti - izložba (15.10. - 31.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja i završna priredba za učenike OŠ Vojnić _Velike obljetnice Mažuranića - izložba u povodu obilježavanja 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića (2. - 15.11.) _Autorica Nives Madunić Barišić predstavlja svoje knjige Tajna čokoladnih bombona i Lunapark (11.11. u 11,30 sati)


Koprivničko-križevačka županija

Koprivnica Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Zrinski trg 6 Programi Knjižnice posvećeni su i Danu Grada Koprivnice (4.11.) i Danu hrvatskih knjižnica (11.11.): _Obilježavanje Dana bijelog štapa izložba i reprodukcija zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničkokriževačke županije (15.10. u 8,00 sati) _Književni susret sa Sinišom Cmrkom za učenike viših razreda osnovnih škola (21.10. u 11,30 sati, Dvorana kina “Velebit”) _Uvod u knjižnicu - program bibliopedagogije za studente Sveučilišta Sjever (listopad) _Koprivnica čita: Upali lampicu i čitaj! - čitanje na glavnom gradskom trgu i u Knjižnici, u vrtićima, bolnici, Domu za starije i nemoćne osobe, Dječjem domu “Svitanje”, na Sveučilištu Sjever (23.10.) _Posjet bibliobusa PŠ Plavšinac (30.10.) _Izložba uz 70. obljetnicu utemeljenja gradske knjižnice u Koprivnici (10.11.) _Posjet Bibliobusa djeci “Podravskog sunca” (studeni) _Dan otvorenih vrata Knjižnice besplatno učlanjenje za sve, vođene ture, prodaja otpisanih knjiga, nagradna igra u Odjelu za odrasle (7.11. u 8,00 sati) Stalne akcije i programi: _Subotom bez zakasnina (17.10., 7.11. i 14.11.) _Simboličnom cijenom do otpisanih knjiga

_Upoznajmo knjižnicu! - učlanjujemo prvašiće u Odjel za djecu i Bibliobus _Informativno-edukativni posjeti učenika i vrtićaraca Knjižnici i Bibliobusu uz osnovnu poduku u knjižničnoj pismenosti _Osobni knjižničar - informatička i informacijska poduka djece i odraslih _Tableti i e-čitači u knjižnici _Zajedno do zapošljavanja _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Ono si što čitaš - najmlađi preporučuju slikovnice _Posudba tematskih vrećica iznenađenja _Kratki tečaj romskog plesa - uoči Svjetskog dana romskog jezika 5.11. Voditeljica je Ines Turk (28.10. u 18,00 sati) Odjel za djecu _Ono si što čitaš - kreiraj svoju idealnu policu knjiga - radionica za djecu. Voditeljica je Dolores Vrbanić (17.10. u 10,00 sati) _Čitamo priču: Lucija i Marko posvuda: bonton za djecu - za djecu od 4 godine nadalje. Voditeljica je Branka Grudić (19.10. u 16,30 sati) _Najvažnije pomagalo slijepih pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje, u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničkokriževačke županije. Voditeljica je Branka Grudić, a gošće su Ana Glavaš i Ana Tkalčec (26.10. u 16,30 sati) _Moj grad je najljepši - pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Voditeljica je Branka Grudić (2.11. u 16,30 sati) 35


Đurđevac _Kad je ljuta, macu boli trbuh pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Voditeljice je Branka Grudić (8.11. u 16,30 sati) _Igre, priče, sjećanja - susret djece iz dječjeg vrtića i štićenika Doma za starije i nemoćne osobe (12.11. u 9,30 sati) Stručno-znanstveni odjel _Z mojih bregov - glazbeno-poetska večer u okviru Galovićeve jeseni 2015. Stihove Frana Galovića govore Iva Šola i Ivan Picer, uglazbio ih je Zoran Crnčić, izvode glazbenici Zoran Crnčić, Martin Kolarić i Josipa Kolar (21.10. u 18,00 sati) _Zašto (ne) volim narodnjake? - debata “Koprivničke agore 21”. Uvodno predavanje antropologinje Alekseje Gotthardi Pavlovsky. Sudjeluju studenti Sveučilišta Sjever i koprivnički čitateljski klubovi (23.10. u 18,00 sati) _TEDxKoprivnicaLibrary - velike ideje u malom gradu (6.11. u 18,30 sati) _Kakva knjižnica treba Koprivnici - novi trendovi u knjižničarstvu - okrugli stol uz obilježavanje 70. obljetnice utemeljenja Knjižnice (10.11. u 11,00 sati) _Predstavljanje knjige Nebojše Lujanovića Oblak boje kože, u suradnji sa “Šarenim dućanom” iz Koprivnice (11.11. u 18,00 sati) Bibliobusna služba _Vrećica znanja i zabave - nova usluga bibliobusa (15.10.)

36

Gradska knjižnica Đurđevac Trg sv. Jurja 1 _Knjižnica na Fejsu - nagrada igra na Facebook stranici Knjižnice (15.10. - 15.11.) _Svi u knjižnici - akcija besplatnog učlanjenja korisnika i korištenja usluga Knjižnice (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu _Zabavna znanost - radionica zanimljivih pokusa namijenjena osnovnoškolcima (15.10. - 15.11.) _Tko je Nikola Tesla? - istraživačka radionica namijenjena učenicima 4. razreda osnovne škole _Izrada vitraja - likovna radionica za učenike 3. razreda osnovne škole _Moja mala svjetiljka - likovna radionica za predškolce i djecu 1. i 2. razreda osnovne škole _Čitajmo priču ispod svjetiljke pričaonica namijenjena predškolcima i djeci 1. i 2. razreda _Bibliokofer vam dovodi Hrkala - književni susret i pričaonica s autoricom slikovnice Hrkalo Jelenom Pervan i ilustratoricom Jelenom Brezovec (4.11. u 10,00 sati) Odjel za odrasle _Knjižuljenje - kviz znanja za srednjoškolce (15.10.) _Prizivamo Frana - recital Galovićeve poezije i izbor najboljeg recitatora. Sudjeluju učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, Strukovna škola Đurđevac i OŠ Grgura Karlovčana


Križevci _Keramičarska radionica - radionica za odrasle pod vodstvom Ivane Hađije _Mjesec knjige s prijateljima - radionica izrade stolnih svjetiljki za korisnike Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Mali princ” (20.10. u 11,00 sati) _U rukavicama mi je ionako prevruće predstavljanje knjige Brune Šimleše i druženje s autorom (9.11. u 19,00 sati) _Kreativno stvaranje - likovna radionica za srednjoškolce pod vodstvom Zorana Vidakovića

Gornja Rijeka Općinska knjižnica Sidonije Rubido Erdödy Trg Sidonije Rubido Erdödy 3 _Pričam ti pričam... - pričaonica za djecu predškolskog uzrasta (15.10. 15.11.) _Postani i ti dio obitelji! - akcija besplatnog upisa za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole (15.10. 15.11.) _Vrati me na moje mjesto! - akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _I bi svjetlo! - likovno-kreativna radionica za djecu starije školske dobi (21.10. - 11.11.) _U kući priča - grupni posjet učenika osnovne škole

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Trg sv. Florijana 14 _Upali lampicu i čitaj u novoj knjižnici! - Dan otvorenih vrata Knjižnice i cjelodnevan program namijenjen predškolcima, osnovnoškolcima, mladima i odraslima. Voditeljice su Martina Sanković i Mihaela Doskočil (23.10.) _Jezik govorimo - pismo pišemo otvorenje izložbe (u 18,00 sati) o hrvatskom jeziku i glagoljici Verice Kovač i Stjepana Rendulića (15.10. 15.11.) _Prodaja otpisanih knjiga po simboličnim cijenama (15.10. - 15.11.) Multimedijski odjel s dvoranom _Predstavljanje knjiga iz biblioteke Kulturni turizam izdavačke kuće Veda iz Križevaca: Dubrovnik - najljepši biser Jadrana i Crkva Marije Snježne u Belcu - remek-djelo barokne umjetnosti. Knjige predstavljaju Zdenko Balog, Nikola Žulj i izdavač (22.10. u 19,00 sati) _Nebeska tvornica - Danijela Zagorec predstavlja engleski prijevod slikovnice križevačke autorice Marte Katavić (29.10. u 19,00 sati) _Profesor Baltazar - projekcija animiranog filma (6.11. u 12,00 sati)

37


Odjel za mlade _Mala škola glagoljice - radionica namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Voditeljica je Verica Kovač (15.10. u 13,00 sati) _Čitanje i pisanje poezije - literarna radionica namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Voditeljica je Nada Poturiček (2.11. u 18,00 sati) Odjel za djecu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (15.10. - 15.11.) _Upoznajte svoju novu knjižnicu! grupni posjeti predškolaca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata Knjižnici i Bibliobusu (15.10. - 15.11.) _Besplatno učlanjenje za djecu 1. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Stroj profesora Baltazara - radionica namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole. Voditeljica je Mihaela Doskočil (6.11. u 13,00 sati) Bibliobus _Besplatno učlanjenje djece 1. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.)

Virje Narodna knjižnica VirjeTrg Stjepana Radića 1 _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program (23.10.) _Akcija Opraštamo zakasnine (15.10. - 15.11.) 38

Odjel za djecu _Zajedno u knjižnicu - prigodne radionice i druženja s učenicima OŠ Franje Viktora Šignjara (15.10. 15.11.) _Bilogorska čarolija - predstavljanje knjige Romane Kovačić (studeni) _Martinjska pričaonica za predškolce (6.11.)


Krapinsko-zagorska županija Krapina Gradska knjižnica KrapinaŠetalište Hrvatskog narodnog preporoda 13 Odjel za djecu _Izložba engleskih ilustriranih knjiga u suradnji sa školom stranih jezika “Versus” (15.10. - 12.11.) _Igra svjetla i sjene - likovni natječaj namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda (15.10. - 15.11.) _Pismenim tragom Čeha, Leha i Meha - literarni natječaj u suradnji s KUDom Krapina za učenike od 5. do 8. razreda (15.10. - 15.11.) i istraživačka literarna radionica namijenjena učenicima od 7. do 8. razreda na temu poznate krapinske legende (20.10. u 11,00 sati) _Metamorphoses - radionica temeljena na knjizi Very hungry caterpillar Erica Carla u suradnji sa školom stranih jezika “Versus” (19.10. u 10,00 sati) _Doživite knjigu svim osjetilima interaktivne igre i pričaonice za djecu vrtićke i predškolske dobi (27.10. u 11,00 sati) _Svjetlosni impuls - radionica, kviz, igre, pokusi i predstavljanja Teslinih dostignuća (29.10. u 16,00 sati) _Susret s autoricom Silvijom Šesto (5.11. u 11,00 sati) Odjel za odrasle _Tito - predstavljanje knjige Ive i Slavka Goldsteina (15.10. u 19,00 sati) _Dajmo ih na svjetlo dana - izložba knjiga koje već godinama prolaze nezapažene (15.10. - 12.11.)

_Korištenje svjetlosne energije i energetska učinkovitost - predavanje i radionica o tehnološkim dostignućima korištenja svjetlosne energije i mjerama za poticanje njihovog korištenja (3.11. u 18,00 sati) _Izložba radova mlade krapinske umjetnice Lee Pernjek (12.11. u 18,00 sati) _Dodjela tradicionalne nagrade “Najčitatelj” za najviše pročitanih knjiga u kategorijama: osnovnoškolci, srednjoškolci i odrasli (12.11. u 18,00 sati)

Bedekovčina Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina Trg Ante Starčevića 3 _Akcija Vratite zaboravljene knjige - mi zaboravljamo zakasninu (15.10. - 15.11.) _Posjet Američkoj ambasadi u Zagrebu učenika SŠ Bedekovčina koja provodi projekt Građanskog odgoja Odjel za djecu _Druženje s književnicom Lanom Bitenc _Druženje učenika s govornim problemom s logopedom _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Kako se likovno najbolje izraziti radionice za učenike likovne grupe viših razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.)

39


Hum na Sutli _Grupni posjeti učenika osnovne škole Prvi put u knjižnici i akcija Besplatna članarina za učenike 1. razreda (15.10. - 15.11.) _Grupni posjeti knjižnici uz čitanje priča - za polaznike Dječjeg vrtića Bedekovčina (15.10. - 15.11.)

Donja Stubica Pučko otvoreno učilište Donja Stubica Knjižnica Nova ulica 1

Narodna knjižnica Hum na Sutli Hum na Sutli 175 _Upali lampicu i čitaj! - sudjelovanje u zajedničkom programu (23.10. u 14,00 sati) _Djeca u prometu - edukativna igraonica za djecu (29.10. u 11,00 sati) _Sutla nas veže i spaja - književni susreti članova Hrvatskozagorskog književnog društva i Mariborske literarne družbe (12.11. u 18,00 sati)

_Književna večer: susret s književnikom Vlatkom Kalapošem uz predstavljanje rukopisa za knjigu Sekunda je dovoljna. Glazbeni gost je Miroslav Evačić _Predstavljanje knjige poezije Naš najdraži zagorski kaj autorice Lidije Šinko _Vratite zaboravljene knjige - netko čeka na njih! - akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine

Klanjec

Odjel za djecu _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevno čitanje i pričanje priča prilagođenih dobi posjetitelja (23.10.) _Upoznajmo Knjižnicu - posjeti učenika osnovnih škola uz prigodne radionice _Prvi put u Knjižnici - posjeti djece iz vrtića i male škole _Moja prva članska iskaznica - posjet učenika 1. razreda osnovne škole uz besplatno učlanjenje _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Odjel za odrasle _Junak svoga vremena - predstavljanje zbirke poezije Cvjetka Leža uz glazbeni program klape “Bistrica” (13.10. u 18,00 sati) _Dan knjižnice - izložba Marijana Zanoškog uz glazbeni program (16.10. u 19,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - književna večer uz putopise Ružice Pečenjak (23.10. u 18,00 sati) _Sezona lova na misli - predstavljanje zbirke poezije Ive Šućura uz glazbeni program (30.10. u 18,00 sati)

40

Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Trg Antuna Mihanovića 2 _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Če maš, daj - če ne, zemi! - razmjena omiljenih naslova knjiga sugrađana (23.10. u 10,00 sati)


Marija Bistrica Odjel za djecu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Prvi put u knjižnici - posjet djece iz vrtića i male škole uz prigodnu radionicu (20.10. u 10,00 sati)

Krapinske Toplice Općinska knjižnica Krapinske Toplice Ljudevita Gaja 27 _Predstavljanje knjige Umjetnost života u suradnji s Nakladom “Ljevak”. Gost je autor Bruno Šimleša (16.10. u 19,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - program u suradnji s OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice (u 11,00 sati) i OŠ Krapinske Toplice (u 18,00 sati) (23.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Susret predškolaca i učenika 1. razreda s književnicom Sonjom Zubović, u suradnji s izdavačkom kućom Alfa _Večer putopisa, poezije i bluesa nastupaju Riccardo Staraj i Midnight Blues Duo. Događanje u sklopu Zagorje Blues Etno Festivala. Suorganizatori su Udruga “Delta” i Općina Krapinske Toplice (13.11. u 18,00 sati) _Akcija vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Akcija besplatnog upisa (15.10. - 15.11.)

Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica Zagrebačka bb Odjel za odrasle _Svi za računalo - tečaj informatike za treću dob u suradnji s Udrugom umirovljenika Marija Bistrica (15.10. - 15.11.) _XVII. recital kajkavskog pjesništva “Josip Ozimec” - interpretacija pjesama pristiglih na natječaj i tiskanih u zborniku Došel bum v Bistricu, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (17.10. u 17,00 sati) Odjel za djecu _Predškolci u knjižnici - upoznavanje s radom Knjižnice i besplatan upis djece iz Dječjeg vrtića “Pušlek” (26. - 31.10.) _Osnovnoškolci u knjižnici - grupni posjet učenika osnovne škole, besplatan upis, vraćanje zaboravljenih knjiga, upoznavanje učenika s radom Knjižnice te radom na računalu (2. - 7.11.) _Najilustrator - program za učenike 4. razreda osnovne škole uz izložbu radova te dodjelu prigodnih priznanja i nagrada (9. - 14.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (9. - 14.11.)

41


Pregrada

Sveti Križ Začretje

Gradska knjižnica Pregrada Trg Gospe Kunagorske 3

Općinska knjižnica i čitaonica Sveti Križ Začretje Trg hrvatske kraljice Jelene 2

_Upali svjetlost i piši, upali lampu i čitaj - crtanje i pisanje tehnikom light scribing ispred zgrade knjižnice uz poziv na priču Hrkalo i Kamilica Jelene Pervan u Gradskom muzeju. Pričanje u mraku rudarske zbirke uređene kao rudarsko okno uz lampice za glavu. Voditelj radionice je Dalibor Grilec, voditeljica pričaonice je Sara Pondeljak, srednjoškolka i volonterka u Knjižnici, suorganizator je Društvo “Naša djeca”, Pregrada (23.10. u 19,00 sati) Odjel za djecu _Iz referentne zbirke u svijet upoznavanje djece s referentnom zbirkom Knjižnice s naglaskom na građu iz područja geografije uz nagradni kviz. Sudjeluje Plesni studio DIV, voditelji su Vedrana Holjevac Domljan i Ivan Pogačić (7.11. u 11,00 sati) Odjel za odrasle _Umjetnost života - predstavljanje knjige Brune Šimleše i razgovor s autorom (16.10. u 17,00 sati) _Branje grojzdja - izbor i proglašenje najbolje fotografije s istoimene manifestacije održane u rujnu te prezentacija Darka Topolka o svjetlu i važnosti svjetla u fotografiji. Suorganizator je Turistička zajednica Grada Pregrade (13.11. u 18,00 sati)

42

_Izložba Petar Orlić, o 50. obljetnici smrti (14. - 30.10., dvorac Sveti Križ Začretje) _Čarolija svjetla - izložba u suradnji s Udrugom “Creativitas” (15. - 31.10., zgrada Općine) _Predstavljanje knjige Zdravka Mršića Ideologija - smisao ili besmisao (30.10., dvorac Sveti Križ Začretje) _Večer zavičajno-domoljubne poezije Djedovina u srcu i stihu. Sudjeluju pjesnici i njihovi gosti, u suradnji s Udrugom “Djedovina” uz modnu reviju Etno detalj u suvremenoj kulturi odijevanja i Mali antikvarijat sa starim izdanjima knjiga (6.11., Muzej Žitnica) _Samsara - predstavljanje knjige Hrvoja Ivančića, u suradnji sa Školskom knjižnicom (Muzej Žitnica) _Radionica o svjetlosti u sklopu nastave fizike (knjižnica OŠ, Školska 5) _Likovne radionice za učenike OŠ i izložba Upali svoju svjetiljku (knjižnica OŠ, Školska 5) _Večer svjetlosnih efekata - edukativan program u suradnji sa školskom knjižnicom (u večernjim satima ispred OŠ) _Izložba slika akademske slikarice Maje Arčanin Slike svjetla (dvorac Sveti Križ Začretje) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (15.10. - 15.11.) _Akcija Vrati zaboravljenu knjigu, a mi zaboravljamo zakasninu (15.10. - 15.11.)


Zlatar _Besplatno učlanjenje u knjižnicu (1. - 15.11.)

Gradska knjižnica Zlatar Zagrebačka 2

Zabok

Odjel za odrasle _Zagorske hiže i dvorci - izložba fotografija Nikoline Lesičar (15.10.) _Predstavljanje knjige Štorka Jelene Hrvoj (listopad) _Renesansa u našoj knjižnici predavanje povjesničara Dragutina Roksandića o običajima vezanim uz druženje i zabavu u renesansi. Sudjeluje i plesna skupina Kontea iz Konjščine (studeni)

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Gjalski”Stjepana Radića 1 _Predstavljanje knjige Jože Skoka Garestinski gartlic rieči, u suradnji s Udrugom “Muži zagorskoga srca” (20.10. u 18,00 sati) _Svečanost dodjele “Male nagrade Gjalski” za najbolje prozne radove učenika viših razreda osnovnih škola u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog (20.10. u 15,00 sati) _Svečanost dodjele nagrade “Gjalski” za najbolje prozne radove učenika srednjih škola s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog (22.10. u 17,00 sati) _Predstavljanje PoZiCe - zbirke nagrađenih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice (23.10. u 17,00 sati u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša) _Svečanost dodjele Književne nagrade “Ksaver Šandor Gjalski” za najbolje prozno djelo u Republici Hrvatskoj u 2015. u sklopu Dani Ksavera Šandora Gjalskog (24.10. u 17,00 sati, u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog)

Odjel za djecu i mladež _Upali lampicu i čitaj! - čitanje priče Naočale za mjesečinu Vere Zemunić najmlađim članovima (23.10.) _Edukativna radionica Hrvatski znakovni jezik pod vodstvom logopedice Tomislave Strsoglavec (studeni)

43


Ličko-senjska županija

Gospić

Senj

Samostalna narodna knjižnica Gospić Budačka 12

Gradska knjižnica Senj Trg Cilnica 11

_Dođi sa suncem - predstavljanje knjige autorice Mice Šaban (15.10.) _Knjigom kroz svijet - izložba knjiga na temu putovanja (15. - 24.10.) _Akcija vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15. - 24.10.) _Svjetlost i tehnologija - radionica za učenike 1. razreda Gimnazije Gospić (19.10.) i izložba radova (26.10. - 15.11.) _Što je tehnologija? - predavanje profesora Strukovne škole Gospić (22.10.) _Život prije tehnologije - predavanje Dragice Rogić, predsjednice Udruge za očuvanje tradicijskih zanata “Gačanka” (22.10.) _Rečeno - učinjeno - predstavljanje knjige Julijane Matanović (6.11.) _Predstava amaterskog kazališta Gospić u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Zabavimo se srijedom - radionice i igraonice za djecu školskog i predškolskog uzrasta _Vrtić u Knjižnici - grupni posjet predškolaca Dječjeg vrtića “Pahuljica” _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjet učenika 1. razreda osnovnih škola _Dobro nam došli studenti - posjeti studenata 1. godine fakulteta iz Gospića, akcija besplatnog učlanjenja u Knjižnicu (15.10. - 15.11.)

_Akcija Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (15.10. - 1.11.) _Što se u knjižnici radi - grupni posjeti učenika OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i prigodan program (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo svoju knjižnicu - grupni posjeti djece Dječjeg vrtića “Travica” i edukativan program uz čitanje, crtanje i gledanje animiranog filma (15.10. - 15.11.) _Našem Silviju za rođendan radioemisija u povodu 150. godišnjice rođenja senjskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića _Upoznajmo svog najdražeg pisca! književni susret s odabranim književnikom prema želji djece, u suradnji s izdavačkom kućom Alfa (listopad)

44

Čitaonica _Život Pavla Tijana - promocija knjige Nedjeljke Luetić-Tijan o hrvatskom leksikografu i publicistu (22.10. u 19,00 sati) _Svečano obilježavanje 130 godina izdavanja Kranjčevićeve zbirke Bugarkinje u Senju, predstavljanje projekta izrade rječnika Bugarkinja, osvrt na temu Krančevićevog života i djela i senjske tiskarske tradicije. Program će popratiti recitali Kranjčevićevih stihova te izvedbe uglazbljenih stihova


_Biblioterapija - knjiga kao lijek predavanja na temu Strah od ispitivanja i javnog nastupa. Prezentacija Danka Butorca, psihologa Obiteljskog centra Senj _Iluzija - izložba fotografija Lili Lee Rušnjak uz glazbeni program. Sudjeluju članovi senjskog fotokluba “Tražilo” _Anđeli - izložba kolekcije figura Lorene Demark

_Posjetimo našu knjižnicu - organizirani posjeti učenika OŠ Vjenceslava Novaka i prigodan program (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite zaboravljenu knjigu bez plaćanja zakasnine (15.10. - 1.11.)

Ogranak Krasno Krasno polje bb _Velebit - izložba fotografija Nina Salkića uz predavanje o fotografiji i razgovor s autorom _Naša knjižnica - naša oaza organizirani posjeti učenika krasnarske osnovne škole uz prigodan program (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite knjigu bez plaćanja zakasnine (15.10. - 1.11.) Ogranak Sveti Juraj Selo 23 _Biblioterapija - knjiga kao lijek radionica na temu Pobijedimo frustraciju i stres. Prezentacija Danka Butorca, psihologa Obiteljskog centra Senj _Novaku u čast - prigodna izložba u povodu 110 godina smrti velikog senjskog književnika Vjenceslava Novaka, posjet učenika svetojurske osnovne škole koja nosi Novakovo ime i prigodan program (15.10. - 15.11.)

45


Međimurska županija

Čakovec Knjižnica “Nikola Zrinski” Trg Republike 4 _Besplatan internet (15.10. - 15.11.) Opći odjel _Predstavljanje novih naslova iz Zavičajne biblioteke “Insula”: Damir Jaklin Pješaci, dame i konji, Miljenko Muršić Lažni Čakovčanin, Zvonko Kovač Zvon u kiši (15.10. u 18,00 sati) _Ex libris - izložba zbirke Drage Novaka, poznatog kolekcionara atlasa, karata, stručnih knjiga i ex librisa (19.10. u 18,00 sati) _Susret s autoricom Jadrankom Boban Pejić, autoricom knjiga o prirodnoj prehrani (27.10. u 18,00 sati) _Predavanje Tomislava Perka Novi Zeland - život na Jugu (9.11. u 18,00 sati) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz poetsko-glazbenu večer (11.11. u 18,00 sati) _Upali lampicu i čitaj!: Čituljak - čitanje zavičajne poezije u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec; program u suradnji s učenicima i profesorima Gimnazije “Josip Slavenski” (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) Odjel za djecu _Vrećica pričalica - projekt o važnosti čitanja djetetu od najranije dobi. U Vrećici pričalici nalaze se tri slikovnice za djecu i jedna knjiga o odgoju djece za roditelje (15.10.)

46

_Svjetlost - likovno-literarni natječaj za učenike osnovnih škola Međimurske županije u povodu Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (15.10. - 10.11.) _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjeti predškolaca, učenika osnovnih škola i učenika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, upoznavanje Knjižnice i druženje u igraonici “Bamblek” (15.10. - 15.11.) _Bebe u knjižnici: intolerancija glutena i laktoze - predavanje za roditelje, u suradnji s patronažnom službom (16.10. u 11,00 sati) _Pruži mi svoju ruku - predavanje i radionica za učenike osnovne škole, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo (20.10.) _Upali lampicu i čitaj! - čitamo s našim najmilijima najljepše bajke koje nas vode u mirne i lijepe snove (23.10. u 17,00 sati) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Crtić više - besplatna posudba dodatnog crtića (26.10. - 30.10.) _Halloween Book Special - besplatna posudba dodatne knjige ako se posuđuju horori i romani s natprirodnom tematikom (26. - 30.10.) _Gledam film, crtam i pišem priču likovno-literarna radionica (28.10.) _Dan šarenih perli - radionica izrade nakita (12.11.) _Susret s piscem Bibliobus _Vrećica pričalica - projekt namijenjen najmlađima i roditeljima (15.10.)


_Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upali lampicu i čitaj!: Čituljak - u Domu za starije i nemoćne osobe u Slakovcu (2.11. u 11,00 sati)

Goričan Knjižnica i čitaonica Goričan Trg sv. Leonarda 22 _Projekcija filma Svemir - brzina svjetlosti za učenike 8. razreda OŠ Goričan _Književna večer sa Sanjom Pilić _Pričaonica Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Mali znanstvenici u knjižnici uzbudljivi dječji pokusi (6.11.) _Prvi susret s knjižnicom - posjet prvašića OŠ Goričan (11.11.) _Svjetlost i tehnologija - izložba (15.10. - 15.11.) _Natječaj izrade najljepše tipkovnice za računalo, autor najljepšeg rada dobiva pravu bežičnu tipkovnicu na dar (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis (15.10. - 15.11.) _Vratite zaboravljene knjige - mi zaboravljamo zakasninu! (15.10. - 15.11.)

Kotoriba Knjižnica i čitaonica Kotoriba Kralja Tomislava 121a _Sto brojeva Kotoripskog vjesnika izložba u povodu izlaska 100. broja

_Školarci u knjižnici - grupni posjet učenika osnovne škole _Vrtić u knjižnici - posjet djece iz Dječjeg vrtića Kotoriba

Mursko Središće Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće Trg bana Josipa Jelačića 10 _Izradi i ti svoj straničnik! - likovna radionica izrade straničnika s citatima o svjetlosti i Suncu te njihova izložba. Sudjeluju učenici nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Oslobodite svoje police za vašu knjižnicu - akcija prikupljanja knjiga za Knjižnicu (15.10. - 15.11.) _I ja sam član Gradske knjižnice besplatno učlanjenje za nove članove (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo našu knjižnicu - grupni posjeti vrtićaraca i osnovnoškolaca (15.10. - 15.11.) _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program čitanja (23.10.) _Dan hrvatskih knjižnica - Dan otvorenih vrata Knjižnice uz edukaciju korisnika i izložbu radova učenika s likovnih radionica (11.11.) _I bi svjetlo - izložba o životu i radu Nikole Tesle _Čarobno putovanje kroz svijet izuma igraonica za predškolce _Upoznajmo velikane hrvatske znanosti program za osnovnoškolce prema knjizi Hrvoja Kekeza

47


_Energija i ja - likovno-edukativna radionica uz čitanje slikovnice za predškolce i učenike nižih razreda osnovne škole _Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda - čitanje poezije Antuna Branka Šimića _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Prelog Knjižnica i čitaonica Grada Preloga Glavna ulica 33 _Badava u Knjižnicu - besplatan upis (15.10.) _Vratite knjige bez brige - oprost zakasnine (15.10. - 15.11.) _Mali sajam rabljenih knjiga - prodaja otpisanih knjiga (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Luda lektira - satovi lektire za učenike osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Pričaonice petkom - pričanje svjetskih bajki za predškolce (15.10. - 15.11.) _Knjižnica slavi rođendan! - dodjela nagrada najčitačima Knjižnice uz prigodan glazbeni program i rođendansku tortu (23.10.) Program Upali lampicu i čitaj! (23.10.): _Projekcija filma Ember, grad svjetlosti za srednjoškolce _Snoezelen knjižnica - pričaonica priča za predškolce _Upoznaj knjižnicu - posjet prvašića _Haloween Book Special - besplatna posudba dodatne knjige nadnaravne tematike (31.10.) 48

_Agathina večera - večera s misterijem, detektivskim zapletom i igranjem uloga (13.11.) _Večer s... - književna tribina s gostom iznenađenja (studeni) Knjižnica i čitaonica Šenkovec Josipa Bedekovića 11 _Besplatan upis (15.10. - 15.11.) Odjel za odrasle _Radionice kreativnog pisanja za odrasle (6., 12. i 13.11.) _Gost iznenađenja (9.11.) Odjel za djecu i mladež, Multimedijski odjel _Vrtić u knjižnici - grupni posjeti predškolaca (19. - 23.10. u 10,30 sati) _Pričam ti priču - roditelji čitaju slikovnice po izboru djece (20.10. u 18,30 sati) _Čitam u knjižnici - pričaonica za školarce (23. i 24.10. u 22,00 sata) _Grupni posjeti učenika osnovne škole (13. - 15.11.) _Mali znanstveni pokusi o svjetlosti radionica za djecu nižih razreda osnovne škole (23.10. u 20,00 sati)


Osječko-baranjska županija

Osijek Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek Europska avenija 24 _Predstavljanje časopisa Knjižničarstvo (22.10. u 12,00 sati) _U GISKO svrati i manje plati! - akcija smanjenih cijena individualnih i obiteljskih upisa (10.11. u 8,00 sati) Odjel za rad s djecom i mladima _Izrađujemo taktilnu slikovnicu radionica u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10. u 12,00 sati) _Prvi put u Knjižnici - organizirani posjeti predškolaca (16.10. i 5.11. u 10,00 sati) i osnovnoškolaca (12. i 22.10. u 12,00 sati) _Sovkova igraonica - igraonice za djecu do 3 godine (21. i 28.10. te 4. i 11.11. u 11,00 sati) _Sovko priča - pričaonica za djecu stariju od 4 godine (21.10. i 4.11. u 17,00 sati) _Budi nekome svjetlo - pričaonica u okviru akcije Upali lampicu i čitaj! (23.10. u 10,00 sati) _Tajna - predstavljanje slikovnice Dubravke Pađen Farkaš i Dražena Jerabeka (23.10. u 12,00 sati) _Čitateljski izazov - čitanje tekstova naglas (23.10. u 17,00 sati) _Predstavljanje e-knjige za djecu i roditelje uz radionicu na iPad uređajima (28.10. i 11.11. u 17,00 sati) _Naša gošća Vera Zemunić - književni susret (29.10. u 10,00 sati) _Radiopričaonica i slušaonica radionica čitanja bajki uz snimanje i

reprodukciju. Voditelj radionice je Igor Vrandečić (3.11. u 11,00 sati) _Krtice znanja - edukativna radionica na temu Sunca (11.11. u 13,00 sati) Studijska čitaonica _Klub hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku - predavanje Siniše Bjedova i otkrivanje biste Rudolfa Franjina Magjera. O bisti govori kustos Grgur Marko Ivanković (12.11. u 18,00 sati) Posudbeni odjel _Turizam na području Osječkobaranjske županije - izložba Zite Jukić (15.10. - 15.11.) _U zemlji plavog noja - predstavljanje knjige Borisa Bosančića. Knjigu predstavlja Saša Drinić (20.10. u 18,00 sati) _GMO kao bioetički problem predstavljanje knjige Ivice Kelama (29.10. u 18,00 sati) _Definiranje knjižničnih službi i usluga radionica iz programa Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara (5.11. u 9,00 sati)

Beli Manastir Gradska knjižnica Beli Manastir Kralja Tomislava 2 _Upali lampicu i čitaj! - sudjelovanje u akciji (23.10.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica i Dana grada Belog Manastira uz prigodan program (11.11.) _Knjigominutnica - emisija na Radio Baranji vezana za knjige, čitanje, obljetnice, događanja u Knjižnici 49


_Mudrujmo u eteru - sudjelovanje u dječjoj radioemisiji Mudrica o knjizi i čitanju _Pronađi blago u Knjižnici - potraga za blagom u knjigama _Sjećanje na davno pročitane knjige čitanje naglas u Domu za starije i nemoćne osobe _Najčitatelji u 2015. godini - svečano proglašenje najčitatelja Knjižnice _Iskaznica na dar - članske iskaznice kao dar u raznim prigodama _Knjižničari u gostima - posjet vrtićima i školama na području Baranje i prigodan program _Moja prva članska iskaznica - posjet osnovnoškolaca uz prigodnu edukaciju _Mladi i knjižnica - posjet srednjoškolaca i razgovor o knjižnici, knjigama i čitanju _Čitam i skitam - akcija podjele besplatnih članskih iskaznica učenicima 1. razreda srednjih škola _Iskaznice za klince i klinceze - akcija podjele besplatnih članskih iskaznica za najmlađu vrtićku skupinu s područja Grada _Knjižnica u Ulici Straha - igraonica i prigodan program namijenjen djeci i mladima u povodu Noći vještica _Novi član, ti si nasmijan - akcija učlanjenja novih korisnika _Palimo svjetla, budimo kreativni edukativne igraonice i radionice za djecu Odjel za odrasle _Jabuke u Knjižnici - obilježavanje Dana prijatelja Knjižnice (20.10.)

50

_Foto-zagonetka - izložba fotografija pristiglih na natječaj uz druženje i dodjelu nagrada najuspješnijima _Od knjižnice do kućnog praga - usluga dostave knjiga na kućne adrese osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom Središnja knjižnica Mađara u Republici Hrvatskoj _Učinkovita komunikacija u knjižničarskom okruženju - stručno predavanje namijenjeno knjižničarima (22.10.) _Dan mađarske revolucije - izložba u povodu događaja iz 1956. godine (23.10.) _Knjižničari u razmjeni - prigodan knjižničarski program na hrvatskom jeziku za djecu pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i posjet osnovnim školama uz program za djecu pripadnike mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj _Szeretek könyvtárba járni - posjet učenika iz osnovnih škola u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku uz prigodnu edukaciju

Belišće Gradska knjižnica i čitaonica Belišće Kralja Tomislava 206 _I srebro svijetli... - radionica namijenjena odraslima. Voditeljica je Jasna Andrišić (15.10. u 16,00 sati) _Prvi put u knjižnici - djeca u posjetu Knjižnici (15.10. - 15.11.)


_Sajam knjiga - prodaja otpisanih knjiga (16.10. - 15.11. u 16,00 sati) _Uhvaćena svjetlost - izložba fotografija u organizaciji Dragana Francuza. Sudjeluje Fotoklub Valpovo (19.10. - 2.11.) _Lampioni nad gradom - program namijenjen djeci u organizaciji Fotokluba Valpovo, Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće i Dragana Francuza (19.10. u 19,00 sati, ispred Knjižnice) _Istine i laži o hrani - predstavljanje knjige Anite Šupe o zdravoj prehrani (20.10. u 19,00 sati) _Pričaonica za predškolce - čitanje edukativne slikovnice na temu svjetlosti. Voditeljica je Vlasta Vicić (22.10. u 11,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - za učenike OŠ Belišće (23.10. u 19,00 sati) _Književni susret s Julijanom Matanović (27.10. u 19,00 sati) _Cirkus svjetlosti - predstava knjižničara kutinske knjižnice za najmlađe (29.10. u 11,00 sati) _Halloween radionica - radionica za djecu u povodu Noći vještica. Voditeljica je Dijana Milišić-Zečević (30.10. u 16,00 sati) _Projekcija crtanog filma za predškolce (30.10. u 10,00 sati) _Vratite zaboravljene knjige - akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Zlatovez - izložba uz zvuke tamburica (3.11. u 19,00 sati)

_Vukovar 1991. u Belišću 2015. predstavljanje (anti)ratne knjige Crni kaput Tanje Belobrajdić i knjige Dokumenti “RSK” - “Bljesak” i “Oluja”. Gost je Ante Nazor (4.11. u 19,00 sati) _Književni susret s dječjom književnicom Silvijom Šesto (6.11. u 12,00 sati) _Upoznajte lokalnu knjižnicu! organizirani posjeti Knjižnici u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Kreativna radionica za djecu (12.11. u 16,00 sati) _Književni susret s Ivanom Šojat-Kuči (13.11. u 19,00 sati)

Čepin Centar za kulturu Čepin - Knjižnica Kralja Zvonimira 96 _Predstavljanje knjige Ljiljane Šapić Turski most (15.10. u 18,00 sati) _Turski Osijek - izložba građe iz fonda (15.10. - 22.10.) _Akcija Vratite posuđene knjige bez naplate zakasnine (15.10. i 15.11.) _Akcija Darujte vrijednu knjigu Knjižnici (15.10. - 15.11.) _Sajam knjiga - prodaja otpisanih knjiga (15.10. - 15.11.) _Svjetlost knjige - izložba knjiga u povodu Međunarodne godine svjetlosti (23.10. - 15.11.) _3D printanje - radionica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture, Informatičkog kluba, sekcije #labOS iz Osijeka (3.11. u 18,00 sati)

51


_Čepinske knjižničarke nekad i sad program u povodu Dana hrvatskih knjižnica, predstavljanje dugogodišnje suradnje Knjižnice s osnovnim školama (11.11. u 18,00 sati) Odjel za djecu i mlade _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upali lampicu i čitaj! - čitanje naglas djeci Dječjeg vrtića “Zvončić”, Čepin. Sudjeluju članovi Čitateljskog kluba “Ključ”, Čepin, knjižničari, odgajatelji i roditelji (23.10. u 14,00 sati) Hrvatski dom Čepin Kralja Zvonimira 105 _4. susret pjesnika amatera iz Slavonije i Baranje, zapadnoga Srijema i Zagreba, u suradnji s pjesnicima Udruge “Zanatlija”. Amater glumac Ivica Koprivnjak nastupit će monologom, a u glazbenom dijelu večeri nastupa KUD Čepinski Martinci (18.10. u 19,00 sati, Hrvatski dom)

Đakovo Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo Kralja Tomislava 13 _Sovice u knjižnici - radionica Muzeja Đakovštine. Voditeljice su Sanja Žirovčić i Branka Uzelac (15.10. u 10,00 sati) _Strossmayer u svjetlu katedrale izložba knjiga u povodu 110. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera (15.10. - 15.11.) 52

_Besplatan upis učenika 1. razreda osnovnih škola Đakovštine (15.10. - 15.11. u 8,00 sati) _Grupni posjeti predškolaca (15.10. - 15.11.) _Grupni posjeti osnovnoškolaca (15.10. - 15.11.) _Đakovački spomenar - predstavljanje knjige Hrvoja Miletića. Sudjeluju autor, Vlado Filić i Ivan Kunštić (16.10. u 19,00 sati) _Prijateljstvo je dar - multimedijalna radionica Dječjeg vrtića “Sunčev sjaj Nazaret” inspirirana slikovnicom Riba duginih boja Marcusa Pfistera. Voditeljice su Rozalija Đambić i Marija Klasan (21.10. u 10,00 sati) _Ruksak (pun) kulture - program Dječjeg vrtića Đakovo. Voditeljica je Gordana Stjepanović (22.10. u 10,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program čitanja (23.10.) _Vezi vez, vezi zlatovez - radionica Udruge Ruža iz Đakova. Voditeljica je Ana Gregić (24.10. u 9,30 sati) _Čuvar đakovačkog blaga - susret s Valentinom Markovčićem, kolekcionarom (27.10. u 19,00 sati) _Čitaj mi! - odgojiteljice Dječjeg vrtića “Zvrk” čitaju priču, s djecom izrađuju lutke i slikovnicu. Voditeljice su Ivona Cindrić i Karolina Perić (28.10. u 10,00 sati) _Vrijeme je za igru! - igraonica pod vodstvom odgojiteljica Dječjeg vrtića “Zvrk” Ivone Cindrić i Karoline Perić. Sudjeluju djeca iz vrtića (4.11. u 10,00 sati) _Kreativna radionica za odrasle. Voditeljica je Ruža Mikešić (5.11. u 19,00 sati)


Đurđenovac _Umijeće rezbarenja - radionica rezbarenja voća, povrća i sapuna. Voditeljica je Ivana Kovačević (7.11. u 10,30 sati) _Čitamo mi, u obitelji svi - odgojitelji i djeca Dječjeg vrtića Đakovo o istoimenoj kampanji. Voditeljica je Gordana Stjepanović (11.11. u 10,00 sati) _Novi Zeland - život na Jugu - putopisno predavanje i predstavljanje knjige 1000 dana proljeća Tomislava Perka (12.11. u 18,00 sati) _Izradi sam svoj strip - radionica izrade izviđačkog stripa. Sudjeluje Odred izviđača “Klasje”. Voditelj je Arian Čavala (14.11. u 9,00 sati) _Bubamara s tisuću točkica - likovnoliterarna radionica namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi. Voditeljica je Ankica Karakaš Radošević _Slušaj kako pišem - radionica pisanja krasopisa raznim sredstvima namijenjena djeci. Voditeljica je Ankica Karakaš Radošević _Anđeli čuvari knjižnice - radionica izrade anđela koji knjige čuvaju od šaranja, trganja listova, prljanja... Radionica je namijenjena učenicima 3., 4. i 5. razreda. Voditeljica je Ankica Karakaš Radošević

Hrvatska knjižnica i čitaonica Đurđenovac Trg Nikole Šubića Zrinskog 3 _Radionica izrade ukrasnih predmeta od papira i prigodnih materijala, za odrasle _Grupni posjet djece dječjeg vrtića i pričanje priče _Izložba u holu Knjižnice (15.10. - 15.11.) _Knjižnica u vrtiću - čitanje slikovnica djeci i pričaonica (15.10. - 15.11.) _Što knjižnica nudi - edukacijski posjeti osnovnoškolaca (15.10. - 15.11.) _Zaboravljamo zakasninu - povrat knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Besplatno učlanjenje za sve (15.10. - 15.11.)

Erdut Narodna knjižnica Dalj Josipa bana Jelačića 12 _Akcija besplatnog upisa (listopad studeni) Odjel za djecu _Putovi u svjetlost - radionica u suradnji s Klubom tehnike “Dario Dujmović” za učenike 7. i 8. razreda OŠ Dalj _Kofer pun mašte - predstavljanje putopisa Hansa Christiana Andersena o njegovu putovanju od Istanbula, preko Crnog mora, uz Dunav, do Beča. Sudjeluju učenici (listopad)

53


_P(r)ozornica - igrokaz iz zbirke Ana i Andersen: Grozdana na zrnu papra i Ja, zvekan?. Program se realizira u suradnji s učenicima 3. i 4. razreda OŠ Dalj (listopad) _Hans Christian Andersen: 210. obljetnica rođenja - izložba namijenjena djeci od 6 do 10 godina. Sadržava tekstove i slikovne materijale dopunjene ulomcima iz audiopriča i animiranih filmova (listopad) _Predstavljanje knjige Znanstveni pokusi s internetskim vezama, izrada kaleidoskopa, projektora, svjetlosti i boja, camere obscure. Izvođenje pokusa i postavljanje izložbe eksponata. Program se realizira u suradnji s Centrom za mlade iz Dalja, a sudjeluju djeca od 11 do 14 godina (studeni) _Grupni posjeti učenika osnovnih škola Dalj i Bijelo Brdo _Grupni posjeti predškolaca u suradnji s Dječjim vrtićem Mali princ Odjel za odrasle _Slavonska krv: Ivan Kozarac - 130. obljetnica rođenja - izložba tekstova i slikovnih materijala, ulomaka iz filma i kazališne predstave “Đuka Begović” (listopad) _Bolje je biti u manjini - predstavljanje zbirke pjesama Đorđa Nešića iz Bijelog Brda, dobitnika ovogodišnje književne nagrade “Žička hrisovulja”. O autoru i njegovu stvaralaštvu govore književnici Milan Milišić, Đorđo Sladoje i Dragan Hamović. Program se realizira u suradnji sa SKD “Prosvjeta”, pododbor Dalj (listopad)

54

_Pjesme svjetlosti i sjene - javno čitanje poezije hrvatskih i svjetskih pjesnika. Pjesme čitaju članovi Kluba čitatelja, korisnici Knjižnice, članovi udruga, učitelji OŠ Dalj, profesori SŠ Dalj, novinari i dr. Program se realizira u suradnji s Kulturnim i znanstvenim centrom “Milutin Milanković” (studeni) _Nove naslove u fondu Knjižnice predstavljaju članovi Kluba čitatelja (studeni)

Našice Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice Trg dr. Franje Tuđmana 5 _Gostujuća izložba Gradske knjižnice Požega na temu Knjiga svaki dan (15.10. - 15.11.) _Knjižnica u gostima u Dječjem vrtiću “Zvončić”, Društvu Naša djeca, Našice, i Općoj bolnici Našice (15.10. - 15.11.) _Dani otvorenih vrata knjižnice i arhiva franjevačkog samostana iz Našica (15.10. - 15.11.) _Vi ste zaboravili vratiti knjige, a mi ćemo vam zaboraviti naplatiti zakasninu - akcija u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Posjet Interliberu 2015. _Susret knjižničara s područja Našica i našičkog kraja na temu društvenih mreža. Predavač je Srđan Lukačević _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upoznaj svoju knjižnicu - edukacija djece i mladih o važnosti knjižnice


_Likovna radionica Dražena Jerabeka i izložba nastalih radova _Predstavljanje putopisnog dnevnika izdavačke kuće Sandorf _Predstavljanje knjige Slavonski pogled unaprijed Nedeljka Bosanca _Predavanje Krešimira Mišaka na temu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlosti _Predstavljanje književno-umjetničkonovinarskog opusa Drage Hedla _Izložba Svjetlost - skok u znanost

Valpovo Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo Josipa Jurja Strossmayera 36 _Knjižnica - što je? - grupni posjeti učenika nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Tesla: neka bude svjetlo - izložba radova i knjiga posvećenih Nikoli Tesli, znanstveniku koji je osvijetlio svijet (15.10. - 15.11.) _Svjetlost u soli - posjeti djece dječjih vrtića “Maza” i “Moj Bambi”, obilježavanje godine svjetlosti, eksperiment o utjecaju sunca na stvaranje soli i iskorištavanju svjetlosti (20.10. - 10.11.) _Sgode i nesgode moga života - Dinko Župan predstavlja knjigu Mijata Stojanovića. Predavanje u suradnji s Muzejom Valpovštine (5.11., Kapelica sv. Trojstva dvorca Prandau-Normann) _Borgesovi dani - akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine (9. - 13.11.) _Sve besplatno - u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.)

Multimedija _Cerovačke špilje: pogled kroz objektiv - izložba fotografija Dubravka Maričića iz Udruge za kulturu i umjetnost ZUM, Belišće (15.10.) _Svjetlost u studenom - predavanje Denisa Stanića o modelu održivog razvoja kroz postavljanje solarnih panela i korištenju svjetlosti kao izvora energije. Sudjeluje i Stjepan Koški, zapovjednik DVD-a Valpovo, koji će solarne kolektore predstaviti iz viđenja dugogodišnjeg vatrogasca (22.10.) _Knjižnica Julianne Normann u kontekstu knjižnične baštine valpovačkog vlastelinstva - predavanje Nine Šćasni za srednjoškolce u sklopu nastave povijesti (27.10.) _Strossmayer: jučer, danas, sutra predavanje i prezentacija Domagoja Farkaša (29.10.) _Mažuranići - predavanje Dinka Župana u povodu obilježavanja 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića (12.11.)

55


Požeško-slavonska županija

Požega

Pleternica

Gradska knjižnica i čitaonica Požega Antuna Kanižlića 1

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica Vinogradska 3

_Pričaonice četvrtkom - pričaonice za najmlađe (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) _Radionice korištenja prirodnih materijala namijenjene odraslima (15.10. - 15.11. u 17,00 sati) _Stručna predavanja za odrasle na temu svjetlosti u znanosti i umjetnosti (15.10. - 15.11. u 18,00 sati) _Biciklom sigurno u prometu - edukacija i natjecanje u suradnji s PU Požeškoslavonskom (17.10. u 10,00 sati) _Motiv svjetla u književnosti - sastanak čitateljskog kluba i rasprava (20.10.) _Pustolovina pšeničnog zrna predstavljanje slikovnice i izložba ilustracija (23.10. u 17,00 sati) _Narodne knjižnice u novim prostorima: spoj tradicije i suvremenosti - stručni skup u povodu obilježavanja 170. obljetnice utemeljenja Knjižnice (9.11.) _Putopisno predavanje Tomislava Perka (11.11. u 18,00 sati)

_Monodrama Shirley Valentine Willya Russella. Glumi Ksenija Pajić (16.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje pisaca Ante Juretića i Dragutina Pasarića, u suradnji s Maticom hrvatskom, Ogranak Kutina (22.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje zbirke pjesama Slavonija u mom srcu Vladimira Bajta (29.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje knjige Zapad Franje Mazala (11.11. u 18,00 sati)

Kutjevo Narodna knjižnica i čitaonica Kutjevo Trg graševine 1 _Akcija Besplatan upis za sve korisnike (15.10. - 15.11. u 11,00 sati) _Igraonica za djecu od 4 do 6 godina koja ne pohađaju dječji vrtić (4.11. u 13,30 sati) _Sudjelovanje na stručnom skupu u povodu 170 godina utemeljenja Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi (9.11.) 56


Primorsko-goranska županija

Rijeka Gradska knjižnica Rijeka Matije Gupca 23 _Svjetlost u nama i oko nas - izložba knjiga _Proglašenje dobitnika i svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais za najbolje neobjavljeno i objavljeno književno djelo (16.10. u 12,00 sati, Vijećnica Grada Rijeke) Središnji odjel - Filodrammatica, dom lijepe književnosti Korzo 28 _Susret s dobitnicima Književne nagrade Drago Gervais. Razgovor s autorima vode Milorad Stojević, Aleksandar Mijatović i Vlado Simčić Vava (16.10. u 18,00 sati) _Zavičajna srijeda: otok Cres i njegovi stanovnici - Pino Tuhtan predstavlja knjigu Andrije Linardića (28.10. u 18,00 sati) Narodna čitaonica Korzo 24 _Dječje knjižnice u Rijeci: 60 godina igre i čitanja - izložba u povodu obilježavanja 60 godina otvorenja Dječje knjižnice Sušak, 55 godina otvorenja Dječje knjižnice Beli kamik i 21 godinu osnivanja Dječjeg odjela Stribor (2.11. u 12,00 sati)

_Živa knjižnica - ne sudi knjige po koricama - projekt posudbe “živih” knjiga s ciljem razbijanja stereotipa koji često vode do diskriminatornog ponašanja. “Žive” knjige činit će predstavnici različitih vjerskih zajednica, etničkih i rasnih skupina, osoba s invaliditetom, LGBT osoba, beskućnika, bivših ovisnika... Projekt u suradnji s Udrugom PaRiter (21.10. u 16,00 sati)

Bakar Gradska knjižnica Bakar Primorje 45a _Perunike - izložba Milke Tice _Z - književna večer uz Branku Arh. Moderator je Nikola Petković (listopad) _Onput kad smo se igrali - predstava učenika PŠ Krasica u režiji Gordane Kovačević namijenjena djeci (listopad) _Bez ljubavi i mržnje - književna večer uz dvojac Larí Marí o nagrađivanoj istoimenoj knjizi (studeni) _Čitaj mi! - priču čita i likovnu radionicu vodi Josipa Lazarević, odgajateljica bakarskog dječjeg vrtića (2.11. u 17,30 sati) _Besplatan upis i produženje članstva za nezaposlene u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Povrat zaboravljenih knjiga i oprost zakasnine

57


Cres Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića Trg sv. Frane 8 _Prvaši u knjižnici - upoznavanje Knjižnice i besplatan upis učenika 1. razreda OŠ Frane Petrića _Susret s književnikom _Suhozidi otoka Cresa - izložba _Velika slikovnica - grupni posjet predškolaca iz Dječjeg vrtića “Girice” i radionica izrade slikovnice _Akcija Vratite zaboravljenu knjigu, mi zaboravljamo zakasninu (15.10. - 15.11.)

Crikvenica Gradska knjižnica Crikvenica Strossmayerovo šetalište 22 _Biblice s lampicom - sastanak članova dječjeg čitateljskog kluba u pidžamama i čitanje pod lampicama u sklopu manifestacije Upali lampicu i čitaj! (23.10. u 20,00 sati, Gradska vijećnica) _Mišak u Crikvenici - predstavljanje knjiga Krešimira Mišaka (27.10. u 19,00 sati, Gradska vijećnica) _Sunce na prozorčiću - likovna radionica za osnovnoškolce (30.10. u 13,30 sati, Gradska vijećnica) _Dohvati Mjesec - likovna radionica za osnovnoškolce (6.11. u 13,30 sati, Gradska vijećnica) _Sonja i knjigoljupci - predstavljanje slikovnica Mjesečevi snovi i Kako se gleda abeceda Sonje Zubović prvašićima OŠ Vladimira Nazora (6.11. u 17,00 sati) 58

_Prosvijetli me! - nagradni kviz za osnovnoškolce (11.11. u 12,00 sati, Gradska vijećnica) _Mrak pa svjetlo! - Teslina parlaonica uz svijeće (12.11. u 19,30 sati, Gradska vijećnica) _Hrabar kao Marta - susret i radionica sa Željkom Mezić, autoricom slikovnice Sretan put _Priča za laku noć - umirovljenici čitaju i pričaju najmlađima (srijedom u 18,00 sati) _Posta/ojati - izložba slika Stanislava Ninića (15.10. - 15.11.) _Knjiga na krilima (Book on wings) otvaranje bookcrossing stanice u Zračnoj luci Rijeka (15.10. - 15.11.) Ogranak Selce Šetalište Ivana Jeličića 7 _U društvu s Duplićima - književni susret s Ljerkom Car Matutinović (23.10. u 11,30 sati) _Neumirovljene priče - umirovljenici čitaju najmlađima (30.10. u 18,00 sati) _Glazbene iskrice - večer s polaznicima Glazbene škole OŠ Vladimira Nazora (13.11. u 17,00 sati) _Baština na dlanu - izložba o zaštiti rukopisne ostavštine Ivana Lončarića Papića (15.10. - 15.11.) Gradska knjižnica Crikvenica, Ogranak Selce i stanica Dramalj _Vrati, a ne plati! - vraćanje zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine


_Knjižnica, nova prijateljica! - posjet predškolaca Dječjeg vrtića “Radost” knjižnicama te besplatno učlanjenje _Dobrodošli prvašići! - posjet prvašića crikveničkih osnovnih škola knjižnicama te besplatan upis _Ja bih da u mojoj knjižnici - anketa za korisnike _Besplatno učlanjenje za umirovljenike Gradska knjižnica Crikvenica i Ogranak Selce _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Čabar Narodna knjižnica “Ivan Žagar” Narodnog oslobođenja 2 _Predavanje Vilim Svečnjak i njegov rad (listopad) _Sudjelovanje u zajedničkoj akciji knjižnica Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Svjetlost i tehnologija zasnovana na svjetlu - izložba knjiga (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis za umirovljenike i nezaposlene osobe (15.10. - 15.11.) _Informacija i važnost informacije edukacija učenika viših razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Organizirani posjeti osnovnoškolaca i gimnazijalaca (15.10. - 15.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Predavanje Ljekovito bilje (studeni)

_Upoznajmo našu Knjižnicu - grupni posjet predškolaca

Čavle Knjižnica Čavle Čavle 206 _Svjetlo u meni - pričaonice za učenike nižih razreda osnovne škole. Voditeljica je Marta Lončarević (15.10. - 15.11.) _Izložba priča - autorice su Karmela Špoljarić i Ana Pojatina (15.10. - 15.11.) _Gospodar svjetla Nikola Tesla radionica za učenike viših razreda osnovne škole. Voditeljica je Marta Lončarević (23.10.) _Putovanje u snovima - Nelka Kralj predstavlja svoje pjesme i priče predškolcima _Autorica u gostima: Karmela Špoljarić - druženje

Delnice Narodna knjižnica i čitaonica Delnice Ante Starčevića 10 _Knjigoljubac - kviz za poticanje čitanja za učenike 4. i 5. razreda osnovne škole (20.10. u 17,00 sati) _Radijska emisija Čitateljski kutak upoznavanje korisnika s programima Knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige (21.10. u 15,00 sati) _Poletimo u svijet mašte! - čitanje priča i radionica izrade označivača stranica, za najmlađe 59


Kostrena _Znanje je moć - radijska emisija s Verenom Tibljaš o knjižničnim uslugama za mlade _Moja prva iskaznica - organizirani posjet učenika 1. razreda osnovne škole, čitanje priče, prigodna radionica, besplatno učlanjenje i podjela članskih iskaznica _Akcija Opraštamo zakasninu! (15.10. - 15.11.) _Akcija Besplatno učlanjenje za umirovljenike i nezaposlene (15.10. - 15.11.) _Lutkarska predstava Trsatski zmaj u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka za djecu svih goranskih škola (6.10. u 11,00 sati, Radnički dom, Školska 2) _Predstavljanje edukativne slikovnice o zdravlju Kako je Ješko pobijedio prehladu Svena Pala, u suradnji s pedijatrom i Crvenim križem Delnice, za učenike nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11., u osnovnoj školi) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Kornić Čitaonica “Frankopan” Placa 32 _Perli moga grada - knjigu pjesama Marice Stašić-Milić predstavlja Marija Gračković iz Crikvenice. Sudjeluju članovi Katedre Čakavskog sabora Kornić i Vrbničkog kulturnog društva “Frankopan” (7.11. u 18,00 sati, u Domu na Placi)

60

Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena Sveta Lucija 14 _Kataloško i računalno pretraživanje edukativan program Ine Randić Đorđević za učenike 8. razreda OŠ Kostrena _Pričaonica u knjižnici - edukativan program Ine Randić Đorđević za učenike 6. razreda OŠ Kostrena _Edukativan program Prvašići u knjižnici uz besplatan upis _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjet predškolaca iz Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” _Bez ljubavi i mržnje - predstavljanje spisateljskog dvojca Larí Marí (Larissa Kunić i Marieta Kola) _Izložba gljiva i edukativno predavanje, u suradnji s Udrugom gljivara “Ožujka” iz Rijeke (listopad - studeni) _Besplatan upis za nove članove u povodu Dana hrvatskih knjižnica (10. i 11.11.) _Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (15. - 24.10.)

Mali Lošinj Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj Zagrebačka 2 _Portreti - izložba fotografija Gordane Purić (15.10. - 15.11.) _Akcija vraćanja građe bez naplate zakasnine (9. - 14.11.) _Prvašići u Knjižnici - posjet i besplatan upis učenika 1. razreda osnovne škole (studeni)


Opatija _Upoznajmo Knjižnicu - posjet i besplatan upis najstarijih vrtićkih grupa (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Susret s književnikom _Čitajmo i crtajmo priču - likovne radionice za djecu i izložba radova _Akcija Dan Knjižnice - besplatan upis novih članova (30.11.)

Novi Vinodolski Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski Trg Vinodolskog zakona 1 _Svečanost otvaranja Mjeseca hrvatske knjige (15.10. u 11,00 sati) _Knjige koje su nas obilježile - razgovor ugodni (listopad) _Književna večer članova Katedre čakavskog sabora “Novljansko kolo” (listopad) _Natjecanje u glasnom čitanju za učenike (listopad) _Mala glagoljska akademija - likovna radionica za djecu (studeni) _Put pismenosti - zajednički projekt s učenicima i nastavnicima OŠ Ivana Mažuranića sa završnom priredbom uz prezentaciju rezultata projekta (studeni) _Besplatna članarina za predškolce, učenike 1. razreda i učenike Doma za djecu “Braća Mažuranići” (15.10. - 15.11.) _Akcija Povrat knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.)

Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Nikole Tesle 2 _Sudjelovanje Knjižnice u znanstvenom skupu Viktor Car Emin (1870-1963) u organizaciji Katedre Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci i Općine Mošćenička Draga (23.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Pronađi knjigu! - program za srednjoškolce koji će istraživati knjižnicu kroz niz tragova skrivenih u knjigama _Blaga svjetlost zvijezda - priča s Harvarda - predavanje i predstavljanje znanstvenog rada Rajke Jurdane-Šepić (6.11. u 19,00 sati) _Poznati znanstvenici u Opatiji - izložba iz zavičajne zbirke (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu “Halugica” _Kino-pričaonice - pričaonice za predškolce (petkom u 17,30 sati) _Idemo u Knjižnicu! - grupni posjet prvašića s opatijskog područja, upoznavanje Knjižnice i besplatno jednogodišnje članstvo

Rab Gradska knjižnica Rab Gornja ulica 21 _Akcija Vraćanje zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (9. - 14.11.) 61


_Dan hrvatskih knjižnica - besplatan upis za nove korisnike u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.)

_Likovna radionica izrade ukrasa za svjetiljke, za učenike nižih razreda osnovne škole (9.11. u 17,00 sati)

Odjel za odrasle _Upali lampicu i čitaj! - čitanje naglas poezije i ulomaka proznih tekstova (23.10. u 18,00 sati)

Središnja knjižnica i Ogranak Viškovo _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Besplatan upis za umirovljenike (15.10. - 14.11.) _I bebe trebaju knjige, omogućimo im to pravo - stalna akcija besplatnog upisa za bebe s navršenih godinu dana _Organizirani posjeti predškolaca iz vrtića (15.10. - 14.11.) _Akcija Vratite zaboravljene knjige, mi opraštamo zakasninu (26. - 30.10.) _Besplatan upis za prvašiće (15.10. - 14.11.) _Besplatan upis za studente (11.11.)

Odjel za djecu _Edukativna radionica za predškolce i mlađi školski uzrast (15.10.) _I mi čitamo! - grupni posjeti predškolaca Dječjeg vrtića “Pahuljica”, upoznavanje Knjižnice, posudba građe, čitanje i igra (15. - 31.10.) _Čitanje je “in” - grupni posjeti osnovnoškolaca uz edukativan program (1. - 15.11.) _Književni susret učenika viših razreda osnovne škole s piscem za djecu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Viškovo Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora Marinići 9 _Književna večer s Larí Marí i njihovim knjigama Bez ljubavi i mržnje i Zlatni mjesec (22.10. u 19,00 sati) _U dobrom društvu s Planinarskim društvom Viškovo - predavanje o osvojenim planinskim vrhovima i pohodima u 2015. godini (5.11. u 19,00 sati)

62

Vrbnik Dom Trg Škujica 7 _Perli moga grada - knjigu pjesama Marice Stašić-Milić u organizaciji Čitaonice “Frankopan”, Kornić, predstavlja Marija Gračković iz Crikvenice. Sudjeluju članovi Katedre Čakavskog sabora Kornić i Vrbničkog kulturnog društva “Frankopan” (17.10. u 18,00 sati)


Sisačko-moslavačka županija

Vrbovsko

Sisak

Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Ivana Gorana Kovačića 20a

Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Rimska bb

_Predstavljanje knjige 10 dana... putovanje koje mijenja život. Gost je autorica Kristina Bulešić _Promocija zbirke pjesama U nekom drugom prostoru i zbirke kratkih priča Skretnice Ljiljane Bedeniković. Zbirke predstavlja autorica s gostima (6.11. u 18,00 sati) _Nacrtaj svjetlo - likovne radionice i grupni posjeti polaznika vrtića i učenika 1. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Ilustracije književnih djela - likovna radionica i izložba radova strip-grupe OŠ Ivana Gorana Kovačića. Voditelj radionice je Darko Dožaić (15.10. - 15.11.)

Odjel za odrasle _22 sata antikvarijata - tradicionalna akcija prodaje otpisanih naslova (15. i 16.10.) _Tesla: izumitelj električnog doba predstavljanje knjige uz predavanje Damira Škrjanca (20.10.) _Izložba u povodu 85. godine rođenja Vlade Gotovca (23.10. - 5.11.) _Osnivanje Čitateljskog kluba za slijepe i slabovidne osobe (27.10.) _Svjetlost kao sjećanje - izložba staklenih negativa i predavanje Miroslava Arbutine (5. - 15.11.) _Svjetlost i nove tehnologije predavanje S. Arsovskog _Upoznajmo svoju knjižnicu organizirani posjeti učenika 1. razreda srednjih škola

Knjižnična stanica Moravice Školska 2 _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Odjel za djecu Kranjčevićeva 8 _Gregov dnevnik - natječaj za najbolju karikaturu Da sam ja bio Greg i izložba radova (15.10.) _Karikature - otvorenje izložbe uz radionicu. Voditelj radionice je Tomislav Devčić (15.10. u 13,00 sati) _Radionica pisanja dnevnika za učenike osnovnih škola (26.10. u 18,00 sati) _Književni susret s Jasminkom TihiStepanić (28.10. u 10,00 sati) _Igre s www.wimpykid.com program namijenjen predškolcima i osnovnoškolcima (4.11.) 63


_Cirkus svjetlosti - predstava Lutkarske družbe “Kutko” iz Gradske knjižnice Kutina namijenjena djeci od 3 do 10 godina (9.11. u 12,00 sati) Program Kino petkom: _Gregov dnevnik 2: Rodrick rastura (23.10. u 18,00 sati) _Gregov dnevnik 3: pasje godine (6.11. u 18,00 sati)

_Upoznajmo Bošnjake - predstavljanje izdavačke djelatnosti bošnjačke zajednice grada Zagreba i ansambla “Bosana” (9.11.)

Ogranak Caprag Trg hrvatske državnosti 1

_Natjecanje u čitanju naglas za učenike škole i izbor predstavnika za gradsko natjecanje, u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom “Vlado Gotovac”, Ogranak Caprag (1.10. - 24.11. u 8,00 sati)

_Čitanje naglas - natjecanje učenika osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije u čitanju naglas i sudjelovanje u akciji Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Književni susret s Jasminkom TihiStepanić (28.10.) _Kazalište sjena - lutkarska predstava za predškolce (5.11.) _Svjetlost - izložba fotografija Nives Hangi Burojević (15.10. - 15.11.) _Cirkus svjetlosti - predstava Lutkarske družbe “Kutko” iz Gradske knjižnice Kutina za djecu od 3 do 10 godina (9.11. u 10,00 sati) Središnja knjižnica za nacionalnu manjinu Bošnjaka _Una - izložba fotografija rijeke Nedžiba Vučelje (1. - 30.10.) _Sunčeva galaksija - radionica za osnovnoškolce (19.10.) _Zagreb u par koraka - izložba fotografija Ognjena Karabegovića (2. - 30.11.)

64

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Knjižnica Ulica kralja Tomislava 19

Banova Jaruga Osnovna škola Banova Jaruga Knjižnica Stjepana Radića 118 _Anketa Čitam. Čitaš li ti? (15.10. - 10.11. u 8,00 sati) _Banova Banovljanima - Mali knjižničari mještanima daruju knjige na željezničkoj postaji, u Domu zdravlja i Domu za starije i nemoćne u kojem će korisnicima čitati ulomke iz knjige Ane Jung Toepfer Život na velikim stanicama (19.10. u 8,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - sudjelovanje učenika u cjelodnevnoj akciji čitanja (23.10. od 8,00 sati) _Vrtićanci u školskoj knjižnici - posjet predškolaca uz čitanje priče i razgovor o pročitanom (28.10. u 8,00 sati)


_Književni susret s književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić (29.10. u 8,00 sati) _Edukativan program Čitajmo s razumijevanjem (1. - 15.11. u 8,00 sati) _Što sam zapamtio/la nakon čitanja? - kviz o poznavanju pročitanog lektirnog djela (2.11. u 8,00 sati) _Prvi razred u školskoj knjižnici pričaonica i likovna radionica (4.11. u 8,00 sati) _Stvaram od knjiga... Stvaram za knjige... - likovna radionica, recikliranje starih knjiga (9.11. u 8,00 sati) _Pričaonica Ovo je moja najknjiga (11.11. u 8,00 sati) _Izložba o realiziranim programima uz prikaz rezultata ankete Čitam. Čitaš li ti? (13.11. u 8,00 sati) _Akcija Vrati me tamo gdje mi je mjesto - na policu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Glina Knjižnica i čitaonica Glina Stjepana i Antuna Radića 10 _Književni susret sa Silvijom Šesto (21.10. u 19,00 sati) _Akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Grupni posjeti učenika osnovne škole i predškolaca _Predstavljanje knjige Kad odrastem bit ću dijete Vesne Bebrić iz Petrinje _Napiši i pročitat ću - natječaj za učenike u pisanju poezije, proze

ili novinarskog teksta. Nagrade za najbolje učeničke radove bit će uručene na Večeri s mladim “književnicima” _Književna večer s Julijanom Matanović _Predstavljanje knjige Leti, leti Ljiljane Jelaske

Gvozd Knjižnica i čitaonica Gvozd Trg dr. Franje Tuđmana 1 Odjel za odrasle _Predstavljanje knjige Otmica djeteta Milke Kajganić (20.10. u 17,00 sati) _Izložba novih knjiga, priručnika o ljekovitom bilju, pčelarstvu, gljivama (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite zaboravljenu knjigu... netko bi je čitao (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu _Izložba likovnih radova učenika viših razreda OŠ Gvozd (15.10. - 14.11.) _Posjet učenika nižih razreda OŠ Gvozd (30.10. u 11,00 sati) _Grupni posjet predškolaca uz čitanje bajki, slaganje lego-kocaka, igranje edukativnim igračkama (6.11. u 10,00 sati)

65


Hrvatska Dubica Narodna knjižnica i čitaonica “Ivo Kozarčanin” Vjekoslava Venka 3 _Predstava za djecu Tko je ubio Pašteticu kazališta Mala scena prema romanu Silvije Šesto (22.10. u 13,00 sati) _Što se sve može u knjižnici? - grupni posjet djece predškolske dobi uz besplatno učlanjenje (listopad) _Susret s književnikom za djecu u suradnji s izdavačkom kućom Alfa (studeni) _Žene današnjice vs. žene boginje tribinu vodi Daša Poredoš Lavor (27.10. u 17,30 sati) _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez plaćanja zakasnine (15.10. - 15.11.) _Besplatna obnova članstva (15.10. - 15.11.)

Hrvatska Kostajnica Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića Vladimira Nazora 17 _Pivo - kazališna predstava Gavran teatra (15.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Prvašići u posjeti - upoznavanje s Knjižnicom i čitanje priča (19.10.) _Književni susret s piscem za djecu u suradnji s OŠ Davorina Trstenjaka (21.10.) _Upoznajmo knjižnicu - posjet predškolaca Dječjeg vrtića “Krijesnica” (21.10.) 66

_Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program (23.10.) _Večer poezije sa srednjoškolcima (11.11. u 19,00 sati) _Akcija Besplatno učlanjenje građana _Akcija Vratite zaboravljene knjige, a mi ćemo zaboraviti zakasnine

Kutina Knjižnica i čitaonica Kutina Trg kralja Tomislava 17 Odjel za djecu i mlade _Likovna radionica izrade svijećnjaka, za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi (7. - 28.10., srijedom u 18,00 sati) _Jadranka Del Ponte: Cirkus svjetlosti predstava u izvedbi Lutkarske družbe kutinske knjižnice “Kutko” (16. - 20.10. u 18,00 sati) _Izbor najljepše svjetlosti - izložba svijećnjaka i svijeća od recikliranog materijala izrađenih na radionicama (28.10. u 18,00 sati, park ispred Knjižnice) _8. natječaj Moja priča za učenike kutinskih osnovnih škola i predstavljanje najuspješnijih radova (5.11. u 18,00 sati) Odjel za odrasle _Predstavljanje knjige Umjetnost života Brune Šimleše (15.10. u 19,00 sati) _Predstavljanje knjige Hrvoja Ivančića Samsara (27.10. u 19,00 sati)


_Upali lampicu i čitaj!: pjesnici o svjetlosti - čitanje poezije hrvatskih i svjetskih pjesnika, sudjeluju svi zainteresirani (23.10. u 19,00 sati) _Obrisi održive budućnosti - projekcija filma s ovogodišnjeg Okolišnog film festivala u Zagrebu u sklopu projekta Zelena knjižnica (12.11. u 19,00 sati)

Lekenik Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik Zagrebačka bb _Literarni susret povijesti i sadašnjosti izložba radova članova literarne grupe OŠ Mladost generacije 1969-1973. i radova današnjih članova grupe _Prvašići i knjižnica - posjet učenika 1. razreda _Dekupaž - likovna radionica za odrasle _Informatička radionica za odrasle _Akcija Vratite zaboravljene knjige i DVD-e bez zakasnine

Lipovljani Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani Trg hrvatskih branitelja 14 _Tko donosi najljepši dar? Jaje, zeko ili dimnjačar? - promocija nove slikovnice za djecu i predstava u izvedbi kazališne družine “Šareni svijet”, za polaznike Dječjeg vrtića “Iskrica” (22.10. u 10,00 sati)

_103 portreta hrvatskih književnika predstavljanje knjige i izložba fotografija uz nastup članova tamburaške skupine KUD-a “Lipa” (5.11. u 18,00 sati) _Akcije Vratite zaboravljenu knjigu bez zakasnine i besplatno učlanjenje učenika 2. razreda OŠ Josipa Kozarca (3. - 14.11. u 8,00 sati) _Likovna radionica Ane Jakić Dani kruha (23.10. u 11,00 sati) _Predstavljanje knjige Milene JukićBandić Od krušne mrve do pogače, za učenike nižih razreda osnovne škole (23.10. u 11,00 sati)

Majur Narodna knjižnica i čitaonica Majur Sv. Mihovila 2 _Predstava za djecu. Gost je Jozo Bozo (21.10.) _Multimedijalni projekt Gregory Peck - izložba kinoplakata, art-kino i predstavljanje knjiga Ilije Matića (29.10. u 18,00 sati) _Bundevijada 2015. - izbor najljepše uređene bundeve (31.10. u 18,00 sati) _Kazališna predstava za djecu (4. i 11.11.) _Internet za sve - besplatno korištenje interneta (15.10. - 15.11.) _Akcija Knjigu vrati, zakasninu NE plati! (15.10. - 15.11.)

67


Novska Gradska knjižnica i čitaonica “Ante Jagar” Trg dr. Franje Tuđmana 4

_Stihoklepica - glazbena radionica Vladimira Mihaljevića Kantora za djecu

_Akcija Vratite knjige bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.)

Odjel za odrasle _Enfant terrible - predstavljanje knjige Josipa Jelenca (15.10. u 18,00 sati) _Upali lampicu i pročitaj mi jednu ljubavnu... - druženje s članovima Kluba čitatelja (23.10. u 18,00 sati) _Izložba radova učenika OŠ Mate Lovraka (2. - 14.11.) _Snoputnik - predstavljanje knjige Zorana Žmirića (6.11. u 18,00 sati) _Knjižničarstvo u prvom licu jednine predstavljanje knjige Jadranke Del Ponte (11.11. u 18,00 sati) _Hrvatski dječji roman - predavanje Dubravke Zime

Odjel za odrasle _Umjetnost života - predstavljanje knjige Brune Šimleše u suradnji s Nakladom Ljevak (15.10.) _103 portreta hrvatskih književnika predstavljanje knjige i izložba (listopad) Odjel za djecu _Upali lampicu i čitaj! - ciklus pričaonica i radionica (utorkom i četvrtkom) _Pustolovina pšeničnog zrna predstavljanje knjige Ane Jakić Divković i ilustratorice Milene Jukić-Bandić u suradnji sa Sipar nakladništvom (23.10.) _Vrtić u knjižnici - edukativni posjeti djece iz Dječjeg vrtića “Radost” _Sepetić pun priča - pričaonice i radionice za djecu i učenike OŠ Rajić _Idemo u knjižnicu - edukativni posjeti učenika 2. razreda OŠ Novska

Petrinja Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja Matije Gupca 2 _Akcija Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine i besplatan upis (15.10. u 8,00 sati) _Dan otvorenih vrata - posjeti osnovnoškolaca i izložba dječjih radova (11.11. u 8,00 sati) 68

Popovača Knjižnica i čitaonica Popovača Trg grofova Erdödyja 7 Odjel za odrasle _Predstavljanje knjige Republika kamena Tanje Radman (15.10. u 19,00 sati) _Čitanje na dar - darivanje nezaposlenih i umirovljenih sugrađana besplatnom članskom iskaznicom (15.10. - 15.11.) _Likovna izložba Marijane Marušić u suradnji s PULS-om “Moslavački Štrk” (5.11. u 19,00 sati) _Busom do kulture - jednodnevan izlet u Zagreb uz posjet Interliberu i Muzeju iluzija


Odjel za djecu i mlade _Akcija besplatnog vraćanja knjižnične građe (15.10. - 15.11.) _Mala vještica - predstava Kazališta Mala Scena iz Zagreba (20.10. u 12,00 sati) _Neka bude svjetlost - popularnoznanstvena radionica Silvija Vdovića s Instituta za fiziku Zagreb (28.10. u 12,00 sati) _Svjetlost u malim stvarima - likovna radionica (29.10. u 13,00 sati) _Kroz školu s knjižnicom - grupni posjeti 1. razreda OŠ Popovača _Knjižnica, moj novi prijatelj - grupni posjeti predškolaca

_Besplatan upis za učenike 1. razreda OŠ Vladimir Nazor uz prigodan program

Velika Ludina Knjižnica i čitaonica Velika Ludina Obrtnička 3 _Radionica za djecu nižih razreda osnovne škole _Pričaonica za predškolce _Večer poezije za odrasle _Predstavljanje knjige Ljiljane Marković _Posjet predškolaca Dječjeg vrtića Ludina

Dom kulture Popovača Trg grofova Erdödyja 18 _Kazališna predstava Ljubaf Ljubomira Kerekeša u izvedbi Kerekesh Teatra. Glume: Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš (16.10. u 19,00 sati, dvorana)

Topusko Narodna knjižnica i čitaonica Topusko Trg bana Josipa Jelačića 1 _Predstavljanje knjige Ljubavni kristali mladog autora Ivana Petrova Petrovića, učenika 3. razreda SŠ Topusko (15.10. u 18,00 sati) _Igraonice za djecu, svakog četvrtka _Besplatan upis za djecu iz Dječjeg vrtića Topusko uz prigodan program

69


Splitsko-dalmatinska županija

Split Gradska knjižnica Marka Marulića Ulica slobode 2 _Trilogija srca: bosonoge poetese glazbeno-poetska večer. Sudjeluju: Zvjezdana Čagalj, Suzana Kosjenka i Emilija Vučković Mijatović uz glazbenu pratnju Borisa Kriveca i Jakova Košćine (15.10. u 18,00 sati) _Otvaranje izložbe Likovne udruge “Emanuel Vidović” (15.10. u 18,00 sati) _Novi život starih knjiga - izložba Mire Jurić uz radionicu za djecu i odrasle (16.10. u 18,00 sati) _Eugenija i Riccardo - predstavljanje prijevoda komedije Luke Stullija u okviru programa Tjedna talijanskog jezika u svijetu (19.10. u 18,00 sati) _Obale i otoci Istre i Dalmacije predstavljanje prijevoda knjige Marka Kažotića u okviru programa Tjedna talijanske kulture u svijetu (20.10. u 18,00 sati) _Nedovršeno stvaranje - predavanje i predstavljanje zbirke putopisne poezije Maje Klarić u okviru ciklusa putopisnih tribina Tamo, tamo da putujem (22.10.) _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevni program uz sudjelovanje učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola, studenata i poznatih osoba iz splitskog javnog života (23.10. od 10,00 do 20,00 sati) _Paško u knjižnici - predstava Gradskog kazališta lutaka za štićenike Dječjeg doma “Maestral” i korisnike Centra za socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije (26.10. u 11,00 sati) 70

_Umjetnost u terapiji - predstavljanje projekta Mejreme Reuter i Emila Herona Vargovića uz izložbu autorovih fraktala (28.10. u 18,00 sati) _Večer viške facende - sudjeluju Joško Božanić i Božo Barač (3.11. u 18,00 sati) _Hrvatski iseljenički duhopis predstavljanje knjige Tuge Tarle (4.11. u 18,00 sati) _Predstavljanje e-slikovnica Ča triba govorit Tonča Petrasova Marovića i Sličice iz djetinjstva Miljenka Vujanovića (6.11. u 18,00 sati) _Književna večer s Brunom Šimlešom (10.11. u 18,00 sati) _Izložba slika Jagode Kecman (11.11.) _Za puknit o’ smija - predstavljanje zbirke čakavskih humoreski (12.11. u 18,00 sati) Knjižnica Bol - Plokite Tolstojeva 32 _Svemir: ljepota svjetla i tame - izložba knjiga (15.10. u 12,00 sati) _Svjetlost pjesme - večer poezije Nives Živković i Jurice Ivčevića (23.10. u 18,00 sati) _Koncert gradskog mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio” (10.11. u 20,00 sati)


Šolta Knjižnica Grohote - Gradska knjižnica Marka Marulića Gustirna 15 _Nikola Tesla: dijete svjetlosti - izložba građe uz predavanje o životu Nikole Tesle u OŠ Grohote (15.10. - 15.11.) _Upali lampicu i čitaj! - čitanje odabranih ulomaka iz knjiga za djecu po izboru učenika u školskoj knjižnici OŠ Grohote (23.10.) _Promocija otočnog časopisa Bašćina _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Boduli i škoj - ka lupar i škrapa nagradni kviz o poznavanju otočne povijesti, kulture i jezika _Akcija Dan oprosta zakasnine _Edukativan posjet učenika 1. razreda OŠ Grohote i djece Dječjeg vrtića Grohote

Dugopolje Narodna knjižnica u Dugopolju Trg Franje Tuđmana 1 _Mali znanstvenici - radionice za djecu od 7 do 12 godina na kojima će se izvoditi jednostavni znanstveni pokusi (17.10. - 14.11., subotom od 10,00 do 11,30 sati) _11.11.2050. - literarno-likovni natječaj za djecu od 10 do 14 godina. Najbolje ocijenjeni radovi bit će nagrađeni besplatnom obnovom članstva i prigodnim darovima (15.10. - 12.11.). Objava nagrađenih je 12. 11. u 13,00 sati

_Upoznajmo knjižnicu - posjet predškolaca iz Dječjeg vrtića “Maslačak” (9.11. u 16,00 sati) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz besplatan prvi upis (11.11.) _Proglašenje najčitatelja uz dodjelu prigodnih darova (12.11. u 13,00 sati) _Akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine (15. - 24.10.) _Akcija Od danas sam i ja član knjižnice - besplatan upis učenika 1. razreda OŠ Dugopolje (15.10. - 14.11.) _Besplatan upis za djecu dobi do 4 godine (15.10. - 14.11.)

Gradac Općinska knjižnica “Hrvatska sloga” Stjepana Radića 1 _Čarobna vrata knjižnice - upoznavanje s knjižnicom djece iz vrtića “Mala Kate” (19.10.) _Upoznajmo knjižnicu - upoznavanje i besplatan upis za djecu 1. razreda OŠ Gradac (20.10.) _Zajedno za prirodu i okoliš - ekološko predavanje Ane Muse, predsjednice udruge “Lijepa naša” za Dubrovačkoneretvansku županiju (21.10.) _Upali lampicu i čitaj! - književna večer (23.10.) _Recikliraj i profitiraj - ekološko-likovna radionica izrade ukrasa od naplavina, ambalaže i sirovina iz prirode (28.10.) _Koncert muške klape “Kačić” (11.11.) _Gušti su gušti - program obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica uz knjigu, hranu i glazbu. Besplatno članstvo za sudionike programa (11.11.) 71


_Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Provođenje ankete među korisnicima o kvaliteti rada knjižnice (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.)

Hvar Gradska knjižnica i čitaonica Hvar Palača Vukašinović bb _Ovo je naša knjižnica! - promidžbena projekcija _Filmom kroz prošlost zavičaja _Nebo iznad nas - posjet zvjezdarnici _Tečaj fotografije _Opet smo u knjižnici - grupni posjet predškolaca

Jelsa Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa Trg Tome Gamulina bb Odjel za odrasle _Feroli i svićice - izložba starinskih ferala i svjetiljki, počevši od najprimitivnijih i na različita goriva: drva, ulja, voska, karabita, etanola i petroleja _Književna večer sa Živom riči čuvarima čakavskog dijalekta program je organiziran u suradnji s grupom književnika “Živa rič” i glazbenim sastavom SŠ Hvar (23.10. u 18,00 sati)

72

Odjel za djecu _I bi svjetlost! Od sunčevog rođenja do LED-žarulje - edukativan program u suradnji s OŠ Jelsa. Projekcija dokumentarnog filma o svjetlosti, kviz znanja i izložba učeničkih fotografija na temu svjetlosti _Organizirani posjeti učenika 1. razreda OŠ Jelsa uz besplatan upis u Knjižnicu

Kaštela Gradska knjižnica Kaštela Kaštel Sućurac Trg palih za domovinu 1 _Knjiga kao poslastica - razgovor s djecom o knjizi i čitanju i izbor najknjige (16.10.) _Upali lampicu i čitaj! - posjet Dječjeg vrtića “Neven” i čitanje pjesama o suncu (23.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Čitamo i pričamo na engleskom jeziku - radionice škole stranih jezika Wotan (30.10.) _U dobru i zlu, Bog je uvijek tu! OŠ Kneza Mislava i vjeroučiteljica Svjetlana Ćurković (9.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica - izvedba igrokaza Popodne letećih slova Silvije Šesto. Sudjeluju članovi dramske grupe iz odjela Kaštel Sućurac. Upis za sve nove članove po 45,00 kuna (11.11.) _Sretni smo - sudjeluju djeca Dječjeg vrtića “Sunce moje malo” (13.11.)


_Likovna radionica izrade straničnika s mudrim izrekama o knjizi i čitanju (14.11.) _Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom) _Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.) Kaštel Gomilica Dr. Franje Tuđmana 52 _Priče o kućnim ljubimcima i izrada životinja od plastelina (15.10.) _Osnivanje Čitateljskog kluba za odrasle - u suradnji s Nenom Crnčević (22.10.)  _Likovna radionica Sunčev sustav. Sudjeluju djeca iz Dječjeg vrtića Tamaris (28.10.) _Projekcija filma Davida Finchera Nestala prema istoimenom književnom predlošku Gillian Flynn (4.11.) _Čitamo i ilustriramo bajku - radionica za najmlađe (11.11.) _Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja   _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Na Dan hrvatskih knjižnica - upis za sve nove članove po 45,00 kuna _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom)

_Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.) Kaštel Kambelovac Brce 23 _Program Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz izradu plakata (11.11.) _Izložba knjiga s temom tehnologije zasnovane na svjetlosti (15. - 30.10.) _Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Na Dan hrvatskih knjižnica upis za sve nove članove po 45,00 kuna _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom) _Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.) Kaštel Lukšić Brce 1 _Svjetlost u dječjim očima i srcu druženje, čitanje i slušanje pjesama Arsena Dedića u Dječjem vrtiću “Trešnjica” (16.10.) _Izložba Tesla-Edison-žarulje (20.10.)   _Upali lampicu i čitaj! - na Odjelu za djecu čitamo dječje pisce, na Odjelu za odrasle izložba knjiga ljubavnog sadržaja (23.10.)   _Putovanja do znanja - izložba putopisa (2.11.)

73


_Izložba Narodna knjižnica u novim prostorima s aspekta arhitekture i struke (9.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Na Dan hrvatskih knjižnica upis za sve nove članove po 45,00 kuna _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom) _Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.) Kaštel Novi Brce 3 _Predstavljanje knjige Medaljon Anite Martinac _Tribina Pohvala sporosti (15.10.) _Izložba znanstvenih knjiga Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu (15.10. - 15.11.) _Upali lampicu i čitaj! - suradnja sa SŠ “Braća Radić” (23.10.) _Tribina Emocionalna inteligencija (28.10.) _Radionica na temu svjetlost (5.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica: književna večer u povodu 60. obljetnice smrti Tina Ujevića, u suradnji s Radojkom Hrgović i SŠ Braća Radić (12.11.)

74

_Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Na Dan hrvatskih knjižnica upis za sve nove članove po 45,00 kuna _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom) _Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.) Kaštel Stari Put banovine bb _Izradimo lampicu - radionica u suradnji s OŠ prof. Filipa Lukasa (15.10.) _Zašto nam svjetlost treba - igraonica za djecu predškolskog uzrasta (20.10.) _Upali lampicu i čitaj! - radionice u suradnji s OŠ prof. Filipa Lukasa (23.10.) _Jezik je najjače oružje - igraonica za djecu predškolskog uzrasta u suradnji s OŠ prof. Filipa Lukasa i Radojkom Slugan (3.11.) _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica uz igrokaz djece KUD-a “Karol Wojtyla” (11.11.) _Kaštelanska kulturna baština - kako se u Kaštilima u starin vrimenima živilo bez struje - radionica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Sudjelovanje u 3. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas _Vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11., petkom)


_Na Dan hrvatskih knjižnica upis za sve nove članove po 45,00 kuna _Besplatan upis za sve kaštelanske prvašiće (15.10. - 15.11.)

Makarska Gradska knjižnica Makarska Don Mihovila Pavlinovića 1 _LITEROput - vikend-radionice pisanja proze u suradnji s Kućom kreativnog pisanja iz Splita. Radionicu vode Renato Baretić, Nebojša Lujanović i Marinko Koščec _Susret sa Sanjom Pilić - druženje autorice s osnovnoškolcima _Umjetnost života - Bruno Šimleša predstavlja svoju knjigu _Pametni gradovi - predavanje Mirka Petrića _Predstavljanje odabranih priča pristiglih na Nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču s temom vezanom za Makarsku, proglašenje najbolje priče i uručenje nagrade autoru u povodu proslave Dana Grada (24.10.)

Omiš Narodna knjižnica Omiš Punta 1 _Predstavljanje knjige o O-H metodi Znam, znam, ali kako. Gošća je autorica Katica Matić (15.10. u 19,00 sati)

_Akcija Vratite zaboravljene knjige, zaboravit ćemo zakasninu (2. - 6.11.) _Predstavljanje knjige Istine i laži o hrani. Gošća je autorica Anita Šupe (5.11. u 19,00 sati) Odjel za djecu _Upoznajmo knjižnicu uz priču - grupni posjeti predškolaca, a nakon povratka u vrtić osmišljavaju vlastitu knjižnicu (15. - 30.10.) _Upali lampicu i čitaj! - članovi Gradskog teatra mladih “Mali princ” iz Omiša čitaju odabrane bajke (23.10. u 18,30 sati) _Ponašanje u prometu - edukativna kazališna predstava Gradskog kazališta mladih za učenike nižih razreda osnovne škole (29.10. u 17,00 sati) _Moja knjižnica - edukativni posjeti učenika 1. razreda osnovne škole (2. - 15.11.)

Pučišća Narodna knjižnica “Hrvatski skup” Trg Hrvatskog skupa 10 _Radost putovanja - druženje uz projekciju i priču o putovanjima po izboru Vesne Martinić _Likovna radionica Otok kao tema s akademskim kiparom Branimirom Dorotićem i izrada slikovnice _Čitamo i slušamo - druženje najmlađih (subotom u 10,00 sati) _Prvašići u Knjižnici - besplatan upis prvašića s područja općine Pučišća uz darivanje prošlogodišnjih najaktivnijih prvašića 75


_Zajedno u Knjižnicu - grupni posjet učenika osnovne škole _Knjižnici u goste - grupni posjet predškolaca

Sinj Gradska knjižnica Sinj Glavička 29 _Tjedan oprosta zakasnine za svu zaboravljenu građu (15. - 22.10.) _Svjetlo pisane riječi - upoznavanje predškolaca s Knjižnicom (15.10. - 15.11.) _Ono si što čitaš - druženje s djecom (23.10.) _I bi svjetlo - obilježavanje Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (listopad) _Bibliocikliranje u našoj Knjižnici putujuća izložba fotografija u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića iz Zagreba (9. - 19.11.)

Solin Gradska knjižnica Solin Zvonimirova 117d _5. natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu 2015. (1.10. - 1.11.) _Besplatan upis učenika 1. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Jesen uz knjigu - izložba znanstvenofantastičnih romana (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratimo zaboravljenu knjigu bez naplate zakasnine (9. - 14.11.) _Svjetleće stablo - likovna radionica za djecu 76

Teatrin _Upali lampicu i čitaj! - djeca čitaju djeci (23.10.) _Predstavljanje zbornika pjesama Nezašiveni stihovi u izdanju Knjižnice _Proglašenje pobjednika 5. natječaja za najbolju neobjavljenu pjesmu 2015. _Predstavljanje trostrukog albuma Pogled sa stihovima Dobriše Cesarića _Predstavljanje zbirke pjesama Meteorologija tijela Nade Topić u izdanju Knjižnice i izložba crteža Hrvoja Marka Peruzovića Noć svjetla: _Ivan Mrvoš: Solarna klupa _Astronomski centar Salona: Promatranje noćnog neba

Trogir Gradska knjižnica Trogir Obala bana Berislavića 15 _Mali znanstvenici - pokusi malih znanstvenika trogirskih škola (15.10. - 15.11.) _Predškolci u Knjižnici - organizirani posjeti (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis prvašićima (15.10. - 15.11.) _Što je znao Leonardo? videoprojekcija za trogirske osnovnoškolce (20.10. u 17,00 sati) _Predstavljanje knjige Katice Matić Znam, znam, ali kako? na temelju O-H metode (5.11. u 19,00 sati)


Šibensko-kninska županija

Šibenik Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Poljana maršala Tita 6 _Obilježavanje početka Mjeseca hrvatske knjige puštanjem u zrak svjetlećih lampiona ispred Knjižnice _Libri II - izložba Zdenke Bilušić Multimedijalna dvorana _Predavanje Mira Plavčića na temu svjetlosti _Digitalni žamor - predstavljanje knjige Ivana Klarića _Ptice Nacionalnog parka Krka predstavljanje knjige Gordana Lukača, Snježane Vujčić-Karlo, Willija Stanija i Drage Marguša _Obilježavanje 50. obljetnice Astronomskog društva “Faust Vrančić” _Svjetlost i svemir - predavanje Dragana Roše _Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen - predstavljanje knjige Mladena Pavkovića Odjel za djecu _Upali lampicu i čitaj! - čitanje priča za malene _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Izumi i kako bismo htjeli da izgledaju likovna radionica _Organizirani posjeti Knjižnici i besplatan upis prvašića _Organizirani posjeti predškolske djece uz prigodne aktivnosti _Izložba straničnika na temu svjetlosti s likovnog natječaja za učenike hrvatskih osnovnih škola

_Po šibenski - igrom, riječju, pjesmom, pričom po šibenskom kraju prezentacija projekta etnološkog istraživanja učenika OŠ Petra Krešimira IV. Narodni odjel _Industrijska arhitektura na rijeci Krki otvorenje izložbe Nataše Mučalo, Nataše Zaninović i Gordane Gorete u povodu 120. obljetnice HE Krka na Skradinskom buku, naše prve elektrane na izmjeničnu struju i druge u svijetu, puštene u rad 28. kolovoza 1895. godine

Drniš Narodna knjižnica Drniš Kralja Zvonimira 8 _Predstavljanje knjige Istine i laži o hrani Anite Šupe (15.10. u 19,30 sati) _Upoznajmo našu knjižnicu organizirani posjeti djece Dječjeg vrtića Drniš, pričanje priča, edukativne radionice (19. - 30.10.) _Promocija zbornika Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore (23.10. u 19,30 sati) _Susret s književnicom Melitom Rundek (5.11. u 11,00 sati) _Upoznajmo našu knjižnicu - grupni posjeti učenika osnovne škole (6. - 11.11.)

77


Knin

Murter

Narodna knjižnica Knin Krešimirova 30

Narodna knjižnica i čitaonica Murter Butina 2

_Do knjige brzo i povoljno - sajam otpisanih knjiga (15.10. - 15.11.) _Igra svjetlosti - izložba likovnih radova djece iz Dječjeg vrtića “Cvrčak” (15.10. - 15.11.) _Upoznaj svoju Knjižnicu - grupni posjeti učenika osnovne škole uz održavanje satova lektire (15.10. - 15.11.) _Upoznaj svoju Knjižnicu - posjeti predškolske i vrtićke djece iz Dječjeg vrtića “Cvrčak” i područnih odjela (15.10. - 15.11.) _Književna večer Mostovi: Ivi Andriću predstavljanje kninskoga književnika Fabijana Lovrića i promocija njegove knjige (20.10. u 19,30 sati) _Radioemisija posvećena Mjesecu hrvatske knjige. Gost je Fabijan Lovrić (20.10. u 19,30 sati) _Poklonimo knjigu najčitatelju godine tradicionalno nagrađivanje najčitatelja u kategorijama djeca i odrasli (20.10. u 19,30 sati) _Pričaonica za vrtićku djecu Upali lampicu i čitaj! - pričaonica uz šteriku (23.10. u 10,00 sati) _Pričaonica za najmlađe Upali lampicu i čitaj! - čitanje uz svijeću. Gošća je voditeljica Udruge za djecu i mlade “Čarobni svijet” (23.10. u 18,00 sati) _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (2. - 4.11.)

_Najnoviji strojevi - radionica posvećena 400. obljetnici prvog tiskanja Novih strojeva Fausta Vrančića. Voditeljica je Zdenka Bilušić, za učenike 5. i 6. razreda OŠ Murterski škoji (15.10.) _Homines volantes - izložba “letećih ljudi” Zdenke Bilušić (15.10. - 15.11.) _Književna večer In memoriam Arsen Dedić _Za zaboravne - akcija oprosta zakasnine (15.10. - 15.11.) _Moja knjižnica - organizirani posjeti učenika 1. razreda OŠ Murterski škoji i PŠ u Betini (15.10. - 15.11.)

78

Vodice Gradska knjižnica Vodice Obala Vladimira Nazora 4 _Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica - igrokaz u izvedbi djelatnika Knjižnice i darivanje najčitatelja za 2015. godinu (11.11. u 18,00 sati) Narodni i znanstveni odjel _Libron od portuna do portuna aktivnost namijenjena starijim i nepokretnim osobama u ustanovama za skrb ili kućama (15.10. - 15.11.) _Informatika 50+ - radionica osnova rada na računalu i korištenja interneta namijenjena umirovljenicima te nezaposlenim ženama iznad 30 godina (15.10. - 15.11.)


_Besplatna obiteljska članarina za obitelji s troje i više djece (15.10. - 15.11.) _Književni susret s Tomicom Šćavinom i predstavljanje njezine najnovije knjige (22.10. u 18,00 sati) _Obilježavanje 20. obljetnice osnutka Knjižnice i 68. godišnjice smrti vodičkog pjesnika Ive Čače (1.11. - 31.11.) _Susret s novinarom i književnikom Antonijom Barišićem uz predstavljanje knjige Srest ćemo se opet (5.11. u 18,00 sati)

_U sklopu projekta Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji volonterka Katica Škugor održat će ekološku radionicu s ciljem jačanja fine motorike djece predškolske dobi (29.10. u 17,30 sati) _Upoznajmo svijet iz knjiga Jagode Sablić - susret s književnicom, razgovor i igraonica za djecu od 5 do 10 godina (3.11. u 17,30 sati)

Odjel za djecu i mlade _Predstavljanje knjige Vilinske priče Ane Bilić Udovičić i susret učenika viših razreda osnovne škole s autoricom (15.10. u 17,30 sati) _Upoznajmo knjižnicu - edukativnoinformativni posjeti vrtićke djece (u 9,00 sati) i osnovnoškolaca (u 9,30 sati) sa svrhom upoznavanja Knjižnice (15.10. - 15.11.) _Besplatne poduke - volonterska aktivnost za osnovce i srednjoškolce (15.10. - 15.11.) _Čitajmo zajedno - aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta (20.10. - 10.11. u 17,30 sati) _Upali lampicu i čitaj! - čitanje omiljenih knjiga pod svjetlošću baterijske svjetiljke u šatoru i kviz na temu književnosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (23.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje slikovnica šestogodišnje Lore Računice i izložba (27.10. u 17,30 sati)

79


Varaždinska županija

Varaždin Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” Trg slobode 8a Odjel za odrasle _Predstavljanje romana Črna mati zemla Kristiana Novaka, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Varaždinu (15.10. u 19,00 sati) _Predstavljanje nove knjige Pinot noir Zvonimira Majdaka, dobitnika nagrade “Vladimir Nazor” za 2015. godinu, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Varaždinu (22.10. u 19,00 sati) _Svečana dodjela Književne nagrade “Katarina Patačić” za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku u 2014. godini. Suorganizatori su Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu (29.10. u 19,00 sati) _Predstavljanje nove knjige Dubravka Jelačića Bužimskog Nezaboravne priče iz kavane Korzo (5.11. u 19,00 sati) _Predstavljanje romana Jom Kipur Ivane Šojat-Kuči (12.11. u 19,00 sati) _Besplatan upis nagrađenih učenika varaždinskih srednjih škola (15.10. - 15.11.) _Organizirani posjeti učenika srednjih škola (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu Augusta Cesarca 10 _Besplatni upisi učenika 1. razreda varaždinskih osnovnih škola (15.10. - 15.11.) 80

_Susret učenika osnovnih škola s književnikom Hrvojem Kovačevićem (16.10. u 10,00 sati) _Susret učenika osnovnih škola s književnicom Sanjom Pilić (16.10. u 11,00 sati) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Istraživačke radionice na temu svjetlosti namijenjene učenicima nižih razreda osnovnih škola (15.10.) Odjel za mlade _Godina svjetlosti - izložba posvećena fenomenu i tehnologiji svjetlosti (15.10. - 15.11.) _Pričljiva čajanka Ive Tkalec (20.10. u 19,00 sati) _Proglašenje najčitatelja za 2015. godinu (13.11. u 12,00 sati) Ogranak Banfica Nikole Tesle 20 _Izložba Dobitnici Nobelove nagrade (15.10. - 15.11.)

Ivanec Gradska knjižnica i čitaonica “Gustav Krklec” Akademika Ladislava Šabana 3 _Ivanečki pjesnički krug svome gradu tradicionalni recital posvećen žiteljima grada Ivanca. Svoje radove govore i predstavljaju pjesnici šireg ivanečkog područja (15.10. u 18,00 sati)


_Love Croatia - izložba fotografija mladog ivanečkog fotografa Domagoja Severa (15.10. - 15.11.) _Igra i knjiga - igraonica i likovna radionica za djecu predškolske i mlađe školske dobi (15.10. - 15.11., četvrtkom u 17,00 sati) _Prvi susret s knjigom - organizirani posjeti djece Dječjeg vrtića “Ivančica” (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo knjižnicu, njezinu povijest i pravila - organizirani posjeti i upisi djece osnovnih škola grada Ivanca i susjednih općina (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratimo zaboravljene knjige bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.) _Projekt digitalizacije Ivanečkih kalendara predstavljaju Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” iz Varaždina i gosti Marijan Kraš i Eduard Kušen (20.10. u 18,00 sati) _Draga domača rieč 2015. predstavljanje zbornika 35. kajkavskog književnog natječaja za pjesničke i prozne radove na domaćoj kajkavštini (13.11. u 18,00 sati)

Ludbreg Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” Trg Sv. Trojstva 19 _Falinga Imbre Presvetlog - predstava Mladena Kerstnera u izvedbi Amaterske glumačke družine Knjižnice (15.10. u 18,00 sati, Hotel Amalija)

_Galovićeva jesen - večer s književnicima iz Hrvatske i inozemstva uz glazbeni nastup ženske vokalne skupine “Pajdašice” KUD-a “Anka Ošpuh”, Ludbreg, i Tamburaškog sastava LUN-MLA, Lunjkovec (23.10. u 18,00 sati, svečana dvorana dvorca Batthyany) _Sudjelovanje u Natjecanju u čitanju naglas za mlađe (27.10. u 17,00 sati) i starije učenike (30.10. u 17,00 sati) u kinodvorani Učilišta _Čitajmo domaće: Črna mati zemla - završetak ljetne akcije uz predstavljanje knjige Kristiana Novaka. Moderatorica je Lidija Novosel (3.11. u 19,00 sati, svečana dvorana dvorca Batthyany) _Priče u vrtiću - čitanje priče Stana i Jana Berensteina Medvjedići šeću s duhovima u Dječjem vrtiću “Smjehuljica”. Priču čita Đuka Kokanović (5.11. u 9,30 sati) Odjel za odrasle _Ljubav u stihovima - večer poezije u povodu Dana hrvatskih knjižnica. Gost je Željko Krznarić (11.11. u 19,00 sati) Odjel za djecu _Prvašići u knjižnici - akcija besplatnog učlanjenja prvašića iz osnovnih škola Ludbrega i okolice uz prigodan program i podjelu iskaznica (15.10. - 15.11.) Čitanje priča za laku noć: _Hrkalo i Drijemalo Jelene Pervan (21.10. u 19,00 sati) _Učiteljica koja nije htjela biti dosadna Šimuna Šita Ćorića (28.10. u 19,00 sati) 81


Virovitičko-podravska županija

Virovitica _Brbljava kornjača i Zaboravljeni patuljci Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik (4.11. u 19,00 sati)

Novi Marof Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof Antuna Mihanovića 3 _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Čitajmo naglas - sudjelovanje u zajedničkom programu knjižnica Upali lampicu i čitaj! čitanjem ljubavnih pjesama (23.10.) _Dan hrvatskih knjižnica - radionice posvećene knjižnicama namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole (11.11.) _Novi Marof, nekad i danas - izložba starih fotografija i razglednica _Sudjelovanje u Natjecanju u čitanju naglas učenika od 3. do 8. razreda _Upoznajmo našu knjižnicu - grupni posjeti predškolaca i osnovnoškolaca (15.10. - 15.11.) _Malci u knjižnici - akcija besplatnog upisa djece koja još ne pohađaju školu (15.10. - 15.11.) _Zaboravljene knjige - akcija vraćanja davno zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.)

82

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica Trg bana Josipa Jelačića 5 _Posjet djelatnika Knjižnice Udruzi “Zornica Nova” i Hrvatskom klubu u Pečuhu u sklopu prekogranične suradnje (21.10. u 19,00 sati) Odjel za odrasle _Svjetlost kao simbol nade, dobra i optimizma u hrvatskoj književnosti izložba knjiga (15.10. u 15,00 sati) _Svjetlost - znate li što je svjetlost? saznajte više o svjetlosti! - predavanje Krešimira Tuka (19.10. u 19,00 sati) _Obilježavanje Dana Knjižnice susretom s književnikom Ivicom Prtenjačom (23.10. u 19,00 sati) _Izložba fotografija s fotoradionice za djecu (26.10. u 17,00 sati) _Posjet djelatnika Obiteljskom domu Marija, ustanovi za osobe starije životne dobi (27.10. u 16,00 sati) i Udruzi Matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje (12.11. u 17,00 sati) _Putopisno predavanje Tomislava Perka Novi Zeland - svjetlo na kraju svijeta (10.11. u 19,00 sati) Odjel za djecu _Čitamo pod svjetlom - pričaonica namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole (16.10. u 17,00 sati) _Povijest svjetlosti - od svijeće do žarulje - predavanje za djecu viših razreda osnovne škole u suradnji s Domagojem Lisjakom (21.10. u 14,00 sati)


_Svjetlost na slici, tehnika vitraj namijenjeno djeci predškolske dobi, njihovim roditeljima i svima zainteresiranima (2.11. u 17,00 sati) _Kazalište sjena: Kroz igru svjetla i sjene oživimo likove iz priča namijenjeno djeci predškolske dobi (9.11. u 17,00 sati)

Pitomača Knjižnica i čitaonica Pitomača Trg kralja Tomislava 2 _Akcija Vratite zaboravljene knjige (15.10. - 15.11.) _Akcija besplatnog upisa za studente (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Internet i obitelj - predavanje psihologinje Sylwie Nasilowske-Blažok (21.10. u 18,00 sati) _Pjesnička večer i izložba slika Marijane Rešetar uz glazbenu pratnju (29.10. u 18,00 sati) _Organizirani posjeti predškolaca (3.11.), prvašića (6.11.) i srednjoškolaca (15.11.)

Odjel za odrasle _Izložba Vladimir Mažuranić: 170 godina rođenja (15.10. - 15.11.) _Čitajmo zajedno - akcija besplatnog učlanjenja građana treće životne dobi (22.10. u 8,00 sati) _Organiziran posjet učenika Industrijsko-obrtničke škole u povodu Dana hrvatskih knjižnica, uz predstavljanje stručnih knjiga potrebnih za zanimanja za koja se obrazuju (11.11. u 8,00 sati) _Književni susret s Gordanom Radaković i predstavljanje knjige Smijeh, smijeh i samo smijeh uz glazbeni program (11.11. u 18,00 sati) Odjel za djecu _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Izumi i otkrića - grupni posjet učenika 1. razreda osnovne škole, pričaonice i likovne radionice uz besplatno članstvo (15.10. - 15.11.) _Krijesnica svjetlica - pričaonice, glazbene i likovne radionice za predškolce (15.10. - 15.11.) _Grad svjetla - grupni posjeti osnovnoškolaca na literarnu, likovnu i filmsku radionicu (15.10. - 15.11.)

Slatina Gradska knjižnica i čitaonica Slatina Šetalište Julija Burgera 1 _Akcija Vratite zaboravljenu knjigu, zaboravit ćemo zakasninu (15.10. - 15.11. u 8,00 sati)

83


Vukovarsko-srijemska županija Vinkovci Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci Ivana Gundulića 6 _Upali lampicu i čitaj! - javno čitanje na Orionu pod “vinkovačkom lampom” (23.10. u 17,00 sati) _Predstavljanje novog romana Drage Hedla Izborna šutnja (27.10. u 18,00 sati) Dječja knjižnica mira _Gradsko natjecanje u čitanju naglas u suradnji s osnovnim školama i školskim knjižničarima. Izbor predstavnika za županijsko natjecanje (16.10. u 10,00 sati) _Svjetlo Grada - u suradnji s gradskim vrtićima predstavljaju se različiti kreativni radovi djece (23.10. u 10,00 sati) _Županijsko natjecanje u čitanju naglas. Izbor predstavnika za državno natjecanje (30.10. u 10,00 sati) _Nada Mihelčić u knjižnici - susret učenika iz gradskih škola s književnicom za djecu i mlade (6.11. u 10,00 sati) _Besplatan upis i posjet učenika 1. razreda vinkovačkih osnovnih škola (15.10. - 15.11.) _Vrtić u knjižnici - grupni posjet djece iz vrtića (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Bibliobus _S Bibliobusom u prvi razred predstavljanje bibliobusa učenicima 1. razreda u 20 općina Vukovarskosrijemske županije, njihovim učiteljima i školskim knjižničarima (15.10. - 15.11.) 84

_Iz mraka u svjetlo - predavanje o povijesnom razvoju svjetlosti i kako je mijenjala i utjecala na ljudske živote, za učenike OŠ “Josip Kozarac” u Soljanima (15.10. u 12,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - Tordinci čitaju akcija promicanja važnosti čitanja u suradnji s OŠ Tordinci (23.10. u 11,00 sati) _Pogodi moj lik - kviz namijenjen učenicima 4. razreda OŠ Stari Jankovci (3.11. u 9,00 sati) i 4. razreda OŠ “Ivan Kozarac”, Nijemci (13.11. u 12,00 sati); igre asocijacije, pitanja i odgovori na teme lektirnih djela _Pisac u gostima je Nada Mihelčić susret učenika OŠ Čakovci s književnicom za djecu i mlade (5.11. u 13,00 sati) _Literarna radionica Volimo biti različiti ususret Međunarodnom danu tolerancije za učenike PŠ Podgrađe. Nagrade najboljim i najkreativnijim pričama (13.11. u 11,00 sati) Ogranak Nuštar - Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Križnog puta 18 _Spoj naslijepo s knjigom (15.10. - 15.11.) _Živi zdravo! - predavanje predstavnika udruga “Eko-Slavonija” i “Slow food Slavonica” (20.10. u 18,00 sati) _Svjetlo na papiru - likovna radionica namijenjena djeci i njihovim roditeljima (22.10. u 17,30 sati) _Upali lampicu i čitaj! - javno čitanje u parku Dvorca Khuen-Belassy (23.10. u 17,30 sati)


_Predstavljanje knjige Nikice Mihaljevića Pruga života (3.11. u 18,00 sati) _Pričam ti priču... - pričaonica za djecu predškolskog uzrasta (5.11. u 17,00 sati)

Babina Greda Općinska narodna knjižnica Babina Greda Ulica Vladimira Nazora 1 _Akcija Upis u pola cijene - knjižnica daruje nove i stare korisnike (15.10. u 7,00 sati) _Antikvarijat u babogredskoj knjižnici prodaja otpisanih knjiga (15.10. - 15.11.) _Kreativna radionica za odrasle u suradnji s Udrugom žena iz Babine Grede (19.10. u 19,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - čitanje ulomaka književnih djela, kratkih proznih i pjesničkih tekstova (23.10. u 18,00 sati) _Spoj s knjigom: neka knjiga odabere Vas! Usudite se uzeti knjigu o kojoj ne znate ama baš ništa! (23.10. u 19,00 sati) _Djeca čitaju djeci - učenici 5. razreda pokazuju predškolskoj djeci svoje umijeće čitanja (27.10. u 9,30 sati) _Likovna radionica Oslikajmo knjižnicu! za učenike osnovne škole (30.10. u 14,00 sati) _Prvi put u knjižnici - besplatno učlanjenje prvašića i upoznavanje Knjižnice (listopad - studeni)

_Svjetlost u priči - literarna radionica za učenike 8. razreda osnovne škole (4.11. u 17,00 sati) _Predstavljanje romana Okovi prošlosti mlade autorice iz Đakova Andree Tomić u nakladi Udruge građana “Hrast” iz Gunje (2.11. u 17,00 sati) _Sve se vraća, ništa se ne plaća! - akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11.)

Drenovci Općinska narodna knjižnica Drenovci Braće Radić 2 _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program poticanja čitanja u knjižnici i drenovačkom vrtiću (23.10.) _Besplatan upis novih članova i akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine u povodu 12. rođendana Knjižnice (29.10.) _Otvorenje Ogranka Rajevo Selo (30.10.) _Svečano obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica i primanje nagrade Hrvatskoga knjižničarskog društva za Knjižnicu godine (11.11.) Odjel za odrasle _Izložba Franjo Hanaman - velikan hrvatske prošlosti (15.10. - 15.11.) _Svjetlo života - radionica namijenjena članovima Udruge osoba s posebnim potrebama “Golubovi” (27.10. u 17,00 sati) _Predavanje Franjo Hanaman drenovački velikan (4.11. u 18,00 sati)

85


_Izbor najčitatelja i najkorisnika u 2015. godini uz uručenje prigodnih nagrada i druženje. Uručenje zahvalnica svim donatorima knjiga u 2014. i 2015. godini (6.11. u 17,00 sati) Odjel za djecu _Dan sa Zvjezdicama - radionica namijenjena članovima Društva osoba s invaliditetom “Zvjezdice” iz Gunje (20.10. u 11,00 sati) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (22.10. u 11,00 sati) _”Petar Pan” u gostima - prvi posjet Knjižnici djece novootvorenog vrtića (29.10. u 10,00 sati) _Krijesnice - igraonice za djecu predškolskog uzrasta (28. - 30.10. u 11,00 sati) _Upoznajmo narodnu knjižnicu - posjeti i prve posudbe knjiga prvašića s područja Općine (15.10. - 15.11.)

Ilok Gradska knjižnica i čitaonica Ilok Trg Nikole Iločkoga 2 _150 godina Knjižnice - proslava uz prigodnu izložbu fotografija (15.10. 15.11.) Odjel za djecu _Edukativno-informativni posjet djece iz Dječjeg vrtića Crvenkapica _Izbjeglice u našem gradu: da ili ne? - debata u suradnji s Policijskom postajom Ilok s učenicima SŠ Ilok

86

_Stop drogama - susret korisnika Zajednice Cenacolo, Šarengrad i učenika SŠ Ilok na temu lošeg učinka droga _Malo kino u knjižnici - projekcija filma lektirnog sadržaja za učenike 8. razreda OŠ Julija Benešića _Knjižnica u knjižnici - likovna radionica izrade makete Knjižnice za djecu starije odgojne skupine Dječjeg vrtića Crvenkapica _Naša knjižnica na papiru - likovna radionica za učenike 4. razreda OŠ Julija Benešića _Besplatno učlanjenje učenika 1. razreda (15.10. - 1.11.)

Ivankovo Osnovna škola “August Cesarec” Knjižnica Trg bana Jelačića 15 _Upali lampicu i čitaj! - radionica za učenike viših razreda i Mlade knjižničare. Poželjan pribor su omiljena knjiga i lampica (23.10.) _Origami za knjižnicu - radionica izrade ukrasa za novu školsku knjižnicu _Moj najdraži lik iz bajke - pričaonica i likovna radionica za učenike 2. razreda _Radionica kreativnog pisanja za učenike od 4. do 8. razreda _Sudjelovanje u projektu razmjene straničnika među učenicima 4. razreda različitih škola _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja


_S Bibliobusom u 1. razred - akcija besplatnog učlanjenja prvašića u Bibliobus Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Nijemci Osnovna škola “Ivan Kozarac” Knjižnica Zrinska 8 _Pogodi moj lik - kviz poznavanja lektirnih naslova za učenike nižih razreda u suradnji s Bibliobusnom službom Vukovarsko-srijemske županije (13.11. u 12,00 sati) Područna škola Podgrađe _Volimo biti različiti - pričaonica u povodu Međunarodnog dana tolerancije 16. 11., u suradnji s Bibliobusnom službom Vukovarskosrijemske županije, za učenike nižih razreda. Najbolje i najkreativnije učeničke priče nagradit će stručni žiri (13.11. u 11,00 sati)

Tordinci Osnovna škola Tordinci - Knjižnica Školska 26 _Čitaj mi! - program za učenike nižih razreda (15.10. - 15.11. u 12,00 sati) _Likovna radionica izrade straničnika za učenike 6. razreda i Male knjižničare (15.10. - 15.11. u 8,00 sati)

_Upali lampicu i čitaj! - sudjeluju učitelji razredne nastave, nastavnica hrvatskog jezika i učenici škole (23.10. u 10,00 sati) _Literarna radionica kreativnog pisanja za Male knjižničare _Put od autora do čitatelja - za učenike 3. razreda _S bibliobusom u 1. razred - za učenike 1. razreda _Bonton - radionica za učenike 4. razreda _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja

Vrbanja Osnovna škola “Josip Kozarac”, Soljani - Knjižnica Tomislavova 5a _Iz mraka u svjetlo - radionica o povijesnom razvoju svjetlosti i njezinom utjecaju na ljudske živote za učenike od 5. do 8. razreda, u suradnji s Bibliobusnom službom Vukovarsko-srijemske županije (15.10. u 12,00 sati)

Vukovar Gradska knjižnica Vukovar Trg Republike Hrvatske 1 _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Knjigu vrati, zakasninu ne plati - akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine u centralnoj knjižnici i svim ograncima (15.10. - 15.11.) 87


Odjel za odrasle _Vukovarsko ulično svjetlo - predavanje i izložba _Svijet robota - predavanje o razvoju robotike, u suradnji s Tehničkom školom “Nikola Tesla” _Tehnologijom do informacije - izložba o razvoju tehnologije vezane uz rad knjižnica _Suvremena primjena svjetlosti u medicini - predavanje namijenjeno studentima Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru

_Vinimo se do izvora svjetlosti radionica za djecu vrtićke dobi _Nikola Tesla svestrani izumitelj program u suradnji s učenicima Tehničke škole “Nikola Tesla”

Odjel za djecu _Besplatno članstvo bebama koje su rođene tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) _U vrtlogu svjetlosti - predavanje i radionica o svjetlosti u svakodnevnom životu i prirodi, za osnovnoškolce _Igra svjetla i boja - radionica za predškolce _I ja sam član GKVu - besplatno učlanjenje za prvašiće

Ogranak Sotin Dr. Franje Tuđmana 20

American Corner _The Solar System - interaktivno predavanje i radionica na engleskom jeziku namijenjena učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola Ogranak Borovo naselje Domovinskog rata 1 _...i bi svjetlost - radionica o astronomiji namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole _I po danu i po noći znanstvenu fantastiku ćemo proći - radionica namijenjena osnovnoškolcima 88

Ogranak Lovas Kralja Zvonimira 13 _Od svijeće preko fenjera do prve žarulje - edukativno-interaktivna radionica za osnovnoškolce _Upali svjetlo - radionica

_Bogovi i simboli sunca - edukativna radionica povezivanja drevne povijesti i napredne tehnologije _Od fenjera, disko kugle do LED-lampe - edukativna radionica za školski uzrast

Županja Gradska knjižnica Županja Veliki kraj 66 _Predstavljanje rada Bibliobusa Vukovarsko-srijemske županije učenicima osnovnih škola u Županji (14.10.) _Besplatan upis u knjižnicu prvašićima županjskih osnovnih škola (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite nam naše knjige bez zakasnine (15. - 23.10.) _Susret Čitajmo pod lampom u parku ispred knjižnice (23.10.)


Zadarska županija

Zadar _Putopisno predavanje Tomislava Perka (13.11.) _Koncert jazz-tria iz Osijeka u parku ispred Knjižnice _Kazališne predstave Dječjeg kazališta “Branimir Mihaljević”, Osijek, za djecu predškolskog uzrasta _Farma Kukuriku - kazališna predstava prema knjizi edukativnih igrokaza za djecu Lane Bitenc _Radionica izrade straničnika i čestitki za djecu iz Dječjeg vrtića “Maslačak” _154 godine su nam tek! - proslava rođendana Knjižnice uz tortu i pjenušac _Kazališna predstava u izvedbi Dramske skupine OŠ “Ivan Kozarac”, za djecu iz Dječjeg vrtića “Maslačak” _Zašto je dobro biti volonter edukativan program. Voditeljica je Marina Fury iz Udruge B.a.B.e. _Predavanje Dubravke Vincetić o zdravoj prehrani _Književna večer s “Mrak teatrom”, Županja _Izložba slika i likovna radionica u suradnji s “LUŽ’08”, Županja

Gradska knjižnica Zadar Stjepana Radića 11b _Čudesna svjetlost - izložba radova članova Foto-kino-video kluba Zadar i knjiga iz fonda Knjižnice (15.10. 15.11.). Otvorenje izložbe je 15.10. u 18,00 sati Multimedijalna dvorana _Pjesnička manifestacija. Voditelji su Nikola Šimić Tonin i Jelena Rušev Mogilevskij (21.10. u 18,00 sati) _Svaštarnica: a što kad nestane struje i svjetla - tribina o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena bez korištenja novih tehnologija (24.10.) _Svjetlosno onečišćenje - program u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar. Predavač je Andrej Mohar (28.10. u 18,00 sati) _Susret Kluba čitatelja Knjigolovci, obrada knjige Ember, grad svjetla Jeanne DuPrau (31.10. u 11,00 sati) _Morski utorak za djecu: Ribolov na sviću - predavanje Ante Kolanovića o tradicionalnom obliku ribolova (3.11. u 10,30 sati) _Priče za laku noć - pričaonica u pidžamama uz svjetlost umjetnih svijeća, za djecu predškolskog uzrasta (4.11. u 10,00 sati) _Osvijetlimo jezik - kviz znanja o poznavanju hrvatskog jezika i gramatike (7.11. u 11,00 sati) _Horrror priče - tinejdžeri pričaju priče jedni drugima (7.11. u 12,00 sati)

89


Odjel za djecu _Igre prije struje - igraonica zaboravljenih društvenih igara koje se mogu igrati u mraku (27.10. u 16,00 sati) _Klub čitatelja za tinejdžere - obrada knjige Carlosa Ruiza Zafona Rujanska svjetla (24.10. u 11,00 sati) _Feralići na brodićima - radionica izrade svjetiljki za osvjetljavanje brodova (3.11. u 16,00 sati) Bibliobus _Radionica znanstveno-fantastičnog stripa - predstavljanje stripova iz fonda Gradske knjižnice Zadar i radionica osnova tehnika crtanja stripa za učenike 3. i 4. razreda OŠ “Braća Ribar”, Posedarje, i PŠ Islam Latinski (19.10., na stajalištu u Islamu Latinskom u 8,30 sati, u Posedarju u 11,00 sati) _Svjetlosti i tame naše svagdašnje radionica studenata geografije Sveučilišta u Zadru za učenike 4. razreda OŠ Zemunik (20.10. u 12,30, na stajalištu Zemunik Donji) _Svjetlost kao prirodni fenomen i njegova primjena u nautici predavanje za učenike od 5. do 8. razreda OŠ “Petar Zoranić”, Nin. Predavač je instruktor pomoraca Svetko Milin (11.11. u 12,30 sati, na stajalištu Nin)

90

Ogranak Arbanasi Vicka Zmajevića 12a _Čitanje priča Duga u cvjetnom vrtu i Riba duginih boja i likovno-literarna radionica (19. i 26.10., 2. i 9.11. u 8,00 sati) _Svjetlost i laseri; Priča o struji edukativne projekcije, u suradnji s Institutom za fiziku (21. i 28.10., 4. i 11.11. u 10,00 sati) _Solarna joga - predavanje Jasminke Režan (22.10. u 12,00 sati) _Broj iz svjetlosti - predavanje o izgradnji i oblikovanju prostora crkvice sv. Križa u Ninu temeljeno na sunčevom kalendaru i satu (10.11. u 12,30 sati) Ogranak Bili brig Put Pudarice 15 _Svjetlost svjetionika Oštri rat edukativno-likovna radionica za učenike 3. razreda OŠ Zadarski otoci (15.10. u 11,00 sati) _Oslikavanje žarulja - ekološka radionica za učenike OŠ Zadarski otoci (22.10. u 11,00 sati) _Ples sunca - koreografija plesne udruge Antis pod vodstvom Nine Matacin (29.10. u 17,00 sati) _Prva električna žarulja u Zadru edukativna radionica izrade lampiona za učenike OŠ Zadarski otoci (6.11. u 12,00 sati) _Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića učenicima OŠ Zadarski otoci predstavljaju svoj solarni automobil (11.11. u 12,00 sati)


Benkovac Ogranak Crno Crno 145

Gradska knjižnica Benkovac Šetalište kneza Branimira 46

_Predavanje o nastanku fotoaparata i fotografije (29.10. u 17,00 sati) _Sunce kao izvor svjetlosti - projekcija dokumentarnog filma o suncu i izrada plakata Sunčevog sustava (5.11. u 17,00 sati) _Gospodar svjetla Nikola Tesla pričaonica i radionica oslikavanja žarulja (12.11. u 17,00 sati) _Priča o svemu - projekcija dokumentarnog filma o svjetlosti (13.11. u 9,00 sati)

Predstavljanje knjiga: _Zvjezdano drvce Fabijana Lovrića _Uspon i pad Zapada Emila Čića _Kad utihne slavuj Elvire Katić _Memento ili Kratka povijest hrvatskog mučeništva Josipa Jovića _Snovi od cukra i soli Danijele Ražov _Admiralovi memoari Davora Domazeta Loše

Ogranak Ploča Put Ploča bb _Pozdrav suncu - likovna radionica u suradnji s PŠ Ploča (15.10. u 9,00 sati) _Osvajanje svemira - projekcija istoimenog dokumentarnog filma i radionica za djecu i odrasle. Gost je Antonio Milanović (29.10. u 17,00 sati) _Sunce kao izvor života - čitanje slikovnice Plavo sunce i edukativna radionica za predškolce (20.10. u 17,00 sati) _Čarobna svjetlost - radionica za djecu izrade svijećnjaka. Radionicu vode odgajateljice Dječjeg vrtića “Školjkica” Ivana Pleša i Martina Bačić (5.11. u 11,00 sati)

Biograd na Moru Gradska knjižnica Biograd na Moru Šetalište kneza Branimira 52 Odjel za djecu _Gdje smo došli - pa to je knjižnica?! grupni posjeti prvašića, čitanje priče, razgovor, besplatan upis i prva posudba knjige po izboru (19. i 26.10. te 2.11. u 8,30 sati) _Što je to svjetlo? - edukativne radionice temeljene na literarnim i znanstvenopopularnim predlošcima namijenjene predškolcima (21. i 28.10., 4. i 11.11. u 10,00 sati) Odjel za odrasle _Fotovoltaici - predavanje učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar, o proizvodnji električne energije iz solarne uz prezentaciju električnog automobila i solarne punionice na prilagođenom Peugeotu 106 (15.10. u 18,00 sati)

91


_Iz tame u svjetlo - edukativno predavanje i predstavljanje knjige fra Ante Kekeza o muškoj Bratovštini sv. Nikole u kojoj se provodi odvikavanje od teških opojnih droga. Sudjeluju članovi zajednice (22.10. u 18,00 sati) _Moj put do i po Novom Zelandu putopisno predavanje Tomislava Perka _Ivana Šojat-Kuči i njen književni opus - autorica predstavlja svoj rad s posebnim naglaskom na roman Jom Kipur (5.11. u 18,00 sati)

Gračac Knjižnica i čitaonica Gračac Nikole Tesle 44 _Knjige se vraćaju kući - vraćanje knjiga bez naplate zakasnine (15.10. - 15.11. u 14,00 sati) _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjet predškolaca Dječjeg vrtića “Baltazar” (19.10. u 12,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - program u suradnji s Dječjim vrtićem “Baltazar” (23.10. u 12,00 sati) _Besplatan upis za nove članove (29.10. u 12,00 sati) Osnovna škola “Nikola Tesla” Školska 12 _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Predstavljanje knjige Bojane Meandžije Moje... o sjećanjima na Domovinski rat u Karlovcu kroz oči djeteta (20.10. u 11,00 sati) 92

_Književni susret s Rajnom Maršanić Jovanović i predstavljanje knjige Priče iz Biblije (28.10. u 11,00 sati) _Predstavljanje knjige Silvije Šesto Bum Tomica (13.11. u 12,00 sati) _Književni susret s Nives Madunić Barišić za učenike 5. i 6. razreda _Bibliocikliranje - izložba fotografija Anite Nadj _Predstavljanje knjige Naša Troja Vedrana Sinožića

Obrovac Pučko otvoreno učilište Obrovac Knjižnica i čitaonica Ivane Brlić Mažuranić 6 _Predstavljanje knjiga Ivana Gende Moja Medviđa i Bukovački običaji, šale i vještice (4.11. u 17,00 sati) Odjel za djecu _Upoznajmo knjižnicu - posjet učenika 1. razreda OŠ Obrovac i područnih škola iz Kruševa, Karina i Žegara (19.10. - 23.10.) _Predstavljanje stripa Gaturro argentinskog strip-crtača i karikaturista Cristiana Dzwonika (Nika) (listopad) _Radionica crtanja stripa. Voditeljice su Ivana Glavaš Bakija i Petra Kljaić (listopad)


Zagrebačka županija Pag

Bistra

Gradska knjižnica Pag Od špitala 1

Općinska knjižnica Bistra Bistranska 98

_Promocija eko-edukativnih slikovnica Solinarka i Kulik Ljiljane Festini uz sudjelovanje učenika i predškolaca (22.10. u 11,00 sati) _Hrvatsko marijansko pjesništvo književna večer uz Stalnu izložbu Bartula Kašića. Gosti su Ante Tičić i Zvonko Čulina (11.11. u 17,00 sati) _Grupni posjet Knjižnici i besplatan upis predškolaca _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez naplate zakasnine

Odjel za odrasle _Književni susret s hrvatskim autorom _Izložba grafika Vide Meić (15.10. - 15.11.) _Početni tečaj za uporabu računala. Besplatan program Udruge “Ljudsko Dostojanstvo” za osobe starije životne dobi _Besplatan prvi upis za umirovljenike i nezaposlene (15.10. - 15.11.) _Akcija Poklanjamo donirane i otpisane knjige (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu _Susret s piscem za djecu _Super subota - radionice za djecu (15.10. - 15.11., svake radne subote)

Dugo Selo Gradska knjižnica Dugo Selo Josipa Zorića 17 _Poezija Dragice Pjevac - čitanje poezije u izvedbi glumačke družine (23.10. u 19,30 sati) _Lov na vukove u Hrvatskoj 1871. predstavljanje knjige tekstova zoologa Alfreda Brehma i njemačkog pustolova Eduarda Mohra. Sudjeluju učenici Glazbene škole Dugo Selo i dugoselsko lovačko društvo (4.11. u 19,30 sati) _Osnovci u knjižnici - osnovnoškolci 2. razreda u posjeti i upoznavanju Knjižnice (13.11. u 9,30 sati)

93


Ivanić-Grad

Jastrebarsko

Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad Knjižnica i čitaonica Moslavačka 11

Centar za kulturu Jastrebarsko Narodna knjižnica i čitaonica Franje Tuđmana 9

_10. proglašenje najčitatelja za 2015. godinu u kategorijama djeca i odrasli _Kreativna radionica za djecu i odrasle (listopad) _Knjiga se vraća, ništa se ne plaća! tradicionalna akcija povrata knjiga (listopad)

_Mjesec putovanja u Knjižnici putopisna predavanja od Vijetnama, Laosa i Kambodže do Cinque Terre u Italiji Branka Maljevca, Sunčane i Igora Paseckya _Radionice i igraonice za vrtićarce i učenike nižih razreda osnovne škole

Odjel za odrasle _Književni susret s Ivanom Šojat-Kuči _Predstavljanje knjige Crni kaput Tanje Belobrajdić. Gošća je autorica

Križ

Odjel za djecu _Književni susret s Majom BrajkoLivaković, za osnovnoškolce _Izložba ilustracija Marsele Hajdinjak _Radioigra za djecu i mlade _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Sat lektire u knjižnici - u suradnji s osnovnim školama _Upoznajmo knjižnicu - posjet djece nižih razreda osnovnih škola _Vrtić u knjižnici - posjet vrtićkih skupina uz čitanje priča _Besplatan upis za prvašiće s područja

_Knjižnica vas čeka - dobrodošli! posjet predškolaca (20.10. u 10,00 sati) _Moja knjižnica - izložba dječjih likovnih radova (20.10. - 10.11.) _Upali lampicu i čitaj! - susret djece i druženje u Knjižnici (23.10. u 18,00 sati) _Izložba odabranih starih izdanja iz fonda Knjižnice (27.10. u 18,00 sati) _Zaboravljeni gramofon - pričaonica (5.11. u 11,00 sati) _Pisac iz susjedstva Krunoslav Božić književna večer (10.11. u 18,00 sati)

grada Ivanić-Grada (15.10. - 15.11.)

94

Knjižnica i čitaonica Križ Zagrebačka ulica 2


Samobor Gradska knjižnica Samobor Ulica Miroslava Krleže 9

Odjel za djecu i mladež Šmidhenova 36

Odjel za odrasle _Svjetlost... - predavanje akademika Vladimira Paara (15.10. u 19,00 sati) _Ivana Šojat-Kuči u Samoboru književna večer (22.10. u 19,00 sati) _Slike iz obćega zemljopisa - izložba u povodu 165. obljetnice rođenja Ivana Hoića i Dana grada Samobora (listopad) _Hilarion Gasparotti - predstavljanje zbornika sa znanstvenog skupa i izvoda iz djela Hilariona Gasparottija vezano uz Isusa Krista (listopad) _Druženje čitateljskog kluba P.S.I.Č. 1 (listopad) _Bliski istok - predavanje Roberta Koletića (listopad) _Kaj-ća - književna večer Izvora Oreba i Jože Prudeusa u povodu Dana grada Samobora (listopad) _Druženje čitateljskog kluba P.S.I.Č. 2 (studeni) _Arsen Dedić i Samobor - večer pjesme i poezije (studeni) _Priča o sv. Luciji, zaštitnici vida predavanje Katje Matković Mikulčić (studeni) _Brdo - predstavljanje knjige Ivice Prtenjače (studeni)

_Cmoljac zna! - predstavljanje slikovnice (15.10. u 10,00 sati) _Koliko poznajem povijest svoga grada - kviz za osnovnoškolce (16.10. u 10,00 sati) _Šumska priča - predstavljanje slikovnice Sanje Jurlin (22.10. u 10,00 sati) _Život Indijanaca - predavanje Roberta Koletića (29.10. u 10,00 sati) _Putovanje tete Hilde - predstavljanje slikovnice Pike Vončine (5.11. u 10,00 sati) _Smjehuljica - predstavljanje slikovnice Snježane Marić (9.11.) _Sve tajne Hrvoja Kovačevića - književni susret (studeni)

Sveti Ivan Zelina Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina Trg Ante Starčevića 12 _Povrat knjiga bez naplate zakasnine (19. - 23.10. i 2. - 7.11.) _Upali lampicu i čitaj! - program za korisnike koji će pod vlastite lampice staviti najdražu knjigu iz koje će pročitati najdojmljiviji dio kao preporuku za druge (23.10.) _Besplatan upis za prvašiće i djecu predškolske dobi u povodu Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) _Zvjezdano nebo - likovna radionica za predškolce _Svjetlo iz svemira - radionica za osnovnoškolce _Putopisno predavanje 95


Velika Gorica Gradska knjižnica Velika Gorica Zagrebačka 37 Središnji odjel za odrasle _Filmska večer uz Nikolu Teslu prikazivanje biografskog filma Tajna Nikole Tesle (15.10. u 19,00 sati) _Večer poezije Arsena Dedića - pjesme čitaju učenici recitatorske grupe Gimnazije Velika Gorica uz glazbenu pratnju Ane Lovrenčić na gitari. Moderatorica večeri je Diana Burazer (21.10. u 19,00 sati) _Četrti četrtek - radionica razmjene vještina i iskustva o različitim tipovima prehrane i izradi sira, u suradnji s Tranzicijskom grupom Velika Gorica (22.10. u 18,00 sati) _Lektiraonica - rasprava o lektiri i šire, za učenike Gimnazije Velika Gorica (23.10. u 11,00 sati) _Susret članova čitateljskih klubova Luna i Književni sladokusci (listopad) _Književni susret s Edom Popovićem i predstavljanje knjige Mjesečev meridijan, u suradnji s nakladničkom kućom Oceanmore (studeni) Odjel za djecu _Besplatan upis prvašića uz osobni dolazak prvašića i zdravstvenu iskaznicu (15.10. - 15.11.) _Čitatovnica - svi novoupisani prvašići dobit će čitalačku putovnicu (15.10. - 15.11.)

96

_Razvoj izgovora “teških” glasova /l/, /lj/, /r/ - kada bismo se trebali zabrinuti? - psihoedukativna radionica za roditelje, odgojitelje i stručne suradnike. Gošća je fonetičarka Diana Tomić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (27.10.) _Susret sa spisateljicom Melitom Rundek čiji je citat “Knjiga nije predmet, ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku.” postao moto Kućice za knjige Knjižnice (3.11.) _Bajka o svjetlu - Srebrenka Dumančić priča djeci bajke nadahnute svjetlošću, za djecu nižih razreda osnovne škole, roditelje, djedove i bake (10.11. u 9,00 sati) _Kako uloviti sjenu? - radionica Dunje Sjeverac s pokusima vezanim uz svjetlost _Susret s ilustratorom, karikaturistom i grafičkim dizajnerom Danijelom Deverićem Područna knjižnica Galženica Trg Stjepana Radića 5 _Upali lampicu i čitaj! - postavljanje tri lampice i tri nova čitateljska mjesta s preporučenom literaturom u izlogu Knjižnice (15.10. - 15.11.) _Besplatan upis prvašića (15.10. - 15.11.) _Nikola Tesla - informativno-animacijska izložba s nagradnom igrom za odrasle sugrađane. Nagrada je besplatno učlanjenje u Knjižnicu (15.10. - 5.11.)


_Čitajmo o svjetlu, čitajmo naglas… sudjeluju članovi literarne skupine Ekonomske škole Velika Gorica pod vodstvom Sanje Primorac (23.10. u 11,00 sati) _Čitamo pjesme Branke Jagić redoviti susret starijih sugrađana S poštovanjem. Gošće su Željka Cvetković i Slavica Sarkotić (27.10. u 10,00 sati) _Predstavljanje knjige Jacoba Libermana Svjetlost: lijek budućnosti: kako se liječiti svjetlošću. Gosti su Krešimir Mišak i predstavnici izdavačke kuće AGM (5.11. u 19,00 sati) _Čitamo pjesme Arsena Dedića redoviti susret starijih sugrađana S poštovanjem. Gošća je Jasna Vuga (10.11. u 10,00 sati) _Nikola Tesla, znanstvenik i inovator završni program, nagradna igra i predavanje o Nikoli Tesli. Gost je pisac i novinar Goran Majetić (12.11. u 19,00 sati)

_Predstavljanje knjige Danice Konstantinović Ćao, moje sinjore (21.10.) _Književni susret s Martom Vračar, učenicom 5. razreda, autoricom knjige Dobar plan (studeni)

Vrbovec Narodna knjižnica Vrbovec Trg Petra Zrinskog 7 _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja (1. - 30.10.) _Upoznajmo knjižnicu - grupni posjeti učenika 1. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Akcija Vratite zaboravljene knjige bez plaćanja zakasnine (15.10. - 15.11.)

97


Grad Zagreb

Hrvatska knjižnica za slijepe Draškovićeva 80/I

Književni klub Booksa Martićeva 14d

_Edukativan posjet učenika osnovne škole (15.10.) _Predstavljanje brajičnog izdanja udžbenika Škola za klavirsku harmoniku 6 Vjere Odak, namijenjenog učenicima glazbene škole. Predstavit će ga autorica i autor brajičnog izdanja Josip Hrvoj (20.10. u 12,00 sati) _Upali lampicu i čitaj! - tribina sa spikerima Knjižnice o iskustvu snimanja zvučnih knjiga uz demonstraciju vještine čitanja naglas (23.10. u 17,00 sati) _Dan besplatnog upisa u knjižnicu (26.10.) _Nikola Tesla - predavanje Renata Filipina, višeg kustosa Tehničkog muzeja u Zagrebu (27.10. u 17,00 sati) _Predstavljanje zvučne knjige Doživljaji dobrog vojnika Švejka za svjetskog rata Jaroslava Hašeka. Gošća je Nada Gašić, prevoditeljica knjige na hrvatski jezik (4.11. u 17,00 sati) _Svečanost obilježavanja 50. obljetnice osnutka i rada Hrvatske knjižnice za slijepe: projekcija dokumentarnog filma o Knjižnici, kazališna predstava na temu Knjižnice i njezinih korisnika. U programu sudjeluju korisnici i suradnici Knjižnice te zbor slijepih i slabovidnih Udruge slijepih Zagreb (11.11. u 11,00 sati)

Program Piščev dnevnik, voditelj je David Albahari: _Gostuju književnice Ajla Terzić (BiH) i Rumena Bužarovska (Makedonija) (10.11.) _Gostuje književni kritičar Andreas Bretienstein (Švicarska) (12.11.) Festival Revija malih književnosti (21. - 23.10.): _Gosti su Sergej Timofejev, Inga Zholude, Karlis Verdinas, Pauls Bankovskis i Arvis Viguls (Latvija), Thomas Staniulis, Indre Valantinaite, Undine Radzeviciute i Gintaras Grajauskas (Litva), Jurgen Rooste, Jan Kaus, Urmas Vadi, Indrek Hargla i Triin Soomets (Estonija)

Hrvatska pošta _Donacija 2000 bookmarkera raznih motiva za knjižnice 98

Muzej suvremene umjetnosti Avenija Dubrovnik 17 _Izložba Nepokorena šuma - hommage Radovanu Ivšiću, istaknutom hrvatskom nadrealističkom pjesniku i dramskom piscu (24.9. - 22.11.) Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Hrvatske bratske zajednice 4 _Priče iz davnine - predstavljanje knjige Ivane Brlić Mažuranić u prilagođenom izdanju kao građa lagana za čitanje, u okviru projekta prilagodbe obavezne osnovnoškolske lektire za učenike s disleksijom, slijepe i druge učenike koji ne mogu koristiti standardni (crni)


tisak. Predstavljanje i Zvučne knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim” istoimene Zaklade (20.10. u 12,00 sati) _Svečana dodjela Nagrade “Anđelko Novaković” Zaklade Knjižnice za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama pristiglu na natječaj (22.10. u 13,00 sati) _Bugari i Bugarska u hrvatskoj knjizi - izložba odabranih djela, od srednjovjekovnih glagoljskih tekstova do suvremenih tekstova bugarske kulture, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Društvom hrvatsko-bugarskog prijateljstva (26.10. - 3.11.) _Machinae novae - 400 godina poslije izložba posvećena Faustu Vrančiću i njegovu djelu pod pokroviteljstvom UNESCO-a i u suradnji s Tehničkim muzejom “Nikola Tesla”, Gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić” iz Šibenika i Memorijalnim centrom Faust Vrančić s otoka Prvića (10. - 30.11.)

_Sudjelovanje u programu Kulturni četvrtak u Knjižnici Sesvete: gostovanje izložbe Nostalgija svjetlosti Tina Ujevića, recital poezije i predavanje Svjetlo vjere u Tinovoj poeziji Vesne Ujević iz Udruge “Ujević” (12.11.) _Nostalgija svjetlosti Tina Ujevića izložba uz 60. obljetnicu smrti pjesnika i recital-kolaž poezije u izvedbi školske dramske skupine Kaos (2. - 15.11.)

Gimnazije Sesvete - Knjižnica Bistrička 7

Knjižnice grada Zagreba Starčevićev trg 6

Projekt Upali svjetlo u svom životu: _Izložba Zvjezdane noći Sergeja Jesenjina, uz 120. obljetnicu rođenja pjesnika i recital školske dramske skupine Kaos (15. - 30.10.) _Upali lampicu i čitaj! - učenici i profesori čitaju klasike književnosti i popularno-znanstvene literature (23.10.)

_Besplatan upis prvašića (15.10. - 15.11.)

Zdravstveno učilište Zagreb - Knjižnica Medvedgradska 55 _Edukativan program U pohode Marulu, Kačiću i Tinu - sudjeluju profesori i namještenici Učilišta (17. i 18.10., Split, Tučepi, Zaostrog, Vrgorac, Imotski, Krivodol) _Predavanja Trikovi svjetlosti Tatjane Roginić i CERN - Što je svjetlost? Marine Dumančić, za učenike i djelatnike Učilišta (u Amfiteatru)

Gradska knjižnica Starčevićev trg 6 _Svjetlost u knjigama - izložba knjiga popularne znanosti (12.10. - 15.11., aula) _Camera Obscura - izložba fotografija Kristine Bele (15.10. - 15.11., Galerija Kupola) 99


_Upali lampicu i čitaj - slušaj - čitanje naglas u suradnji sa Središnjom knjižnicom Rusina i Ukrajinaca i Hrvatskim čitateljskim društvom (23.10., Galerija Kupola i Glazbeni odjel) Odjel za djecu i mlade i Hrvatski centar za dječju knjigu Starčevićev trg 4 _U potrazi za princezom - mjuzikl u izvedbi učenika OŠ “Grigor Vitez”, Sveti Ivan Žabno. Tekst Gordane Kolarik, glazba Darka Ocvirka, režija Višnje Radić (23.10.) _Organizacija i provedba Natjecanja u čitanju naglas za zagrebačke osnovnoškolce (23. - 31.10.) _Organizacija Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Putovanja do znanja. Autorica pitanja je Ljiljana Suton _Izložba knjiga iz područja popularne znanosti na temu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu Medioteka _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Izložba Optički mediji u službi obrazovanja _Svjetlost u znanosti, religiji, kulturi i umjetnosti - gledaonica _Physicus - edukativna pustolovna kompjutorska igra iz svijeta fizike

100

Knjižnica Božidara Adžije Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/I _Ideja svjetlosti od Platona do prosvjetiteljstva - izložba knjiga (15. - 31.10.) _Simbol svjetla u religijama - izložba knjiga (1. - 15.11.) Knjižna stanica Gornje Vrapče Vrapčanska 166 _Izumi Nikole Tesle - likovne radionice (15.10. - 15.11.) _Izumi - izložba radova nastalih na likovnoj radionici (studeni) _Gospodar svjetlosti, gospodar munje izložba posvećena Nikoli Tesli (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo knjižnicu i poslušajmo priču! - posjet prvašića (15.10. - 15.11.) Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Radauševa 7 Odjel za odrasle _Izložba Zvijezde nad Europom _Koncert na flauti i gitari dua Željka Trbušića (15.10. u 18,30 sati) _Svjetlost u izlozima - studijska izložba (15.10. - 15.11.) _Akcija Top lista najposuđivanijih knjiga (15.10. - 15.11.) _Akcija Poklanjamo i/ili razmjenjujemo knjige (15.10. - 15.11.) _Akcija Top lista najtraženijih knjiga (15.10. - 15.11.) _Orionov kalendar iz Vučedola izložba (19.10. - 25.10.)


_Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet - predavanje Renata Filipina, višeg kustosa u Tehničkom muzeju (27.10. u 18,30 sati) _Izložba Nikola Tesla (27.10. - 5.11.) _Prikazivanje igrano-dokumentarnih filmova Hrvoja Šajbingera o Faustu Vrančiću (5.11. u 18,30 sati) _Izložba Faust Vrančić (5. - 10.11.) _Predstavljanje knjige Zvjezdarnik Gordane Kovačević (12.11. u 18,30 sati) _Izložba Kalendar Maja nastao proučavanjem nebeskih tijela (13. - 15.11.) Odjel za djecu i mlade _Oboji svijet šarenim bojama tolerancije! Oboji svijet šareno! projekt provode volonteri Foruma za slobodu odgoja te partneri UMKI iz Rijeke, Most iz Splita, ACT iz Čakovca i KGZ (15.10. - 15.11.) _Pimp My Pump - putujuća izložba grupe kreativaca koji se bave uličnom umjetnošću (15.10. - 15.11.) _Školarci u knjižnici - organizirani posjeti grupa učenika osnovnih škola (15.10. - 15.11.) _Vrte se vrtići - organizirani posjeti predškolske djece (15.10. - 15.11.) _Gospodar svjetlosti - izložba o Nikoli Tesli (16.10. - 11.11.) _Svjetlost oko nas - eko-radionica udruge Eko-planet (16.10. u 10,00 sati) _Izložba Astrologija - prva znanost (18. - 27.10.)

_Heureka! - znanstvena radionica u suradnji s OŠ A. G. Matoša (19.10. u 10,00 sati) _Hrvatske legende o svjetlosti pričaonica. Voditeljica je Srebrenka Dumančić (1. dio 20.10. u 10,00 sati; 2. dio 3.11. u 10,00 sati) _E-glagoljica - radionica. Voditelj je Željko Capan, učenik 6. razreda OŠ Augusta Harambašića koji je e-glagoljicu osmislio i programirao te sudjelovao na državnom natjecanju Infokup 2015. kao najmlađi sudionik (21.10. u 10,00 sati) _Janova putovanja puna novih saznanja - putopisno predavanje Jana Kovačića, učenika 5. razreda OŠ “Ivo Andrić”, o zemljama koje je posjetio (1. dio 22.10. u 10,00 sati; 2. dio 10.11. u 10,00 sati) _Kako nastaje dokumentarni film? predavanje Đure Gavrana (26.10. u 10,00 sati) _Pričajmo o znanosti - gost je Ognjen Livada iz Udruge “Suncokret OLJIN” (27.10. u 10,00 sati) _Lego-roboti - radionica Ane Sović (Fakultet elektronike i računarstva) i Tomislava Jagušta (Robotičkoinformatički klub Križ) o robotima koristeći Lego Mindstorms (2.11. u 10,00 sati) _Mala znanstvena radionica - za učenike osnovnih škola. Radionicu vode Jelena Likić i Kristina Duvnjak iz Udruge Bioteka (5.11. u 10,00 sati) _Dan hrvatskih knjižnica - izložba (11.11. - 15.11.)

101


_Predstavljanje knjige Šarene priče Tea Vidović iz Centra za mirovne studije i ilustratori Petra Vrdoljak i Mario Jekić predstavljaju slikovnicu za djecu i odrasle s pričama izbjeglica, azilanata i stranaca u Hrvatskoj (12.11. u 10,00 sati) _Predstavljanje knjiga Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene Zdenka Bašića (13.11. u 10,00 sati) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Šubićeva 40/II Odjel za odrasle _Izložba I bi žarulja - povijest i budućnost električne energije (15.10. - 2.11.) _Izložba Obojana svjetlost neba (15.10. - 9.11.) _Izložba radova polaznika likovnih radionica Udruge Zajednički put (23.10. - 30.11.) _Jednostavne solarne tehnologije predavanje Gordane Dragičević o načinima upotrebe solarne tehnologije u vlastitom domu (27.10. u 18,00 sati) _Susret s književnicom Nadom Gašić (listopad) _Putoholičari - putopisno predavanje Ive i Branka (listopad) _Faust Vrančić - izložba (2.11. - 9.11.) _Svjetlosno onečišćenje - kako smo izgubili prirodnu noć - predavanje Borisa Štromara, dopredsjednika udruge Naše nebo (4.11. u 18,00 sati)

102

_Sunce - naša energetska zvijezda izložba (9.11. - 16.11.) Susret s klasičarima: Lux et lumen (svjetlo i svjetlost) - predavanje i čitanje ulomaka na latinskom i hrvatskom jeziku: _Vergilijev ep Aeneis (Eneida) sudjeluju Ivan Bekavac Basić i zagrebački srednjoškolci i studenti (29.10. u 18,00 sati) _Nova de universis philosophia (Nova sveopća filozofija) Frane Petrića sudjeluju Petar Ušković i studenti Sveučilišta u Zagrebu (12.11. u 18,00 sati) Odjel za djecu i mlade _Galileo Galilei, Carlo Collodi i njihova djela - izložba radova (6. - 23.10.) i likovna radionica (21.10. u 18,00 sati) učenika 5.a i 5.d OŠ Remete u povodu Tjedna talijanskog jezika _Gospodar svjetla i munja - čitanje slikovnica, knjiga i kratkih ulomaka o Nikoli Tesli. Program se odvija u okviru Nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja Čitaj mi! (15.10. - 15.11., ponedjeljkom u 17,30 sati) _Strašna struja - izložba knjiga i slikovnica na temu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlosti u okviru programa Upali lampicu i čitaj! (23.10.) _Zvjezdani glasnik - čitanje knjige Petera Sisa o životu Galilea Galileja u sklopu cjelodnevnog programa Upali lampicu i čitaj! s djecom školske dobi (23.10. u 15,30 sati)


_Predstavljanje knjige Željka Mišaka Oglasna ploča maksimirske šumice; Ti divni stvorovi! (listopad) _Gaturro - promocija stripa i radionica crtanja za djecu. Voditeljica je Petra Kljaić (listopad) _Priča o sloniću Babaru - glazbena radionica Udruge “Mala opera” za djecu predškolske i mlađe školske dobi (listopad) _Predstavljanje ekološke slikovnice Marice Milčec Zraka trebam, hitno! djeci nižih razreda osnovne škole (studeni) _Zaštitimo biljke! - eko-radionica Udruge O.A.Z.A. za djecu nižih razreda osnovne škole. Voditelj je Mile Drača iz Udruge (studeni) _Upoznaj svoju knjižnicu - grupni posjeti djece iz kvartovskih dječjih vrtića (listopad - studeni) _Školarci u knjižnici - grupni posjeti učenika osnovnih škola (listopad studeni) _Knjižnica širom otvorenih vrata pričanje priča djeci iz Centra za autizam u okviru istoimenog projekta _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Igra sa svjetlom - radionica za djecu i roditelje. Voditeljice su odgajateljice Dječjeg vrtića Bukovac Lidija Lukač i Blaženka Videc Knjižnica Dubec Rudolfa Ivankovića 34 _Hrvatska knjižnica za slijepe dolazi u Dubec - susret i razgovor sa srednjoškolcima (15.10. u 11,00 sati)

_Izložba radova Fotokluba Zagreb (15.10. - 15.11.) _Književna večer s Mirom Gavranom (20.10. u 18,00 sati) _Marijine kućne čarolije - u sklopu programa Svaki tjedan pokus jedan! Marija Mijatović demonstrira pokuse koji se mogu izvesti s kućnim priborom i materijalima (21. i 28.10. u 17,30 sati) _Fotografija priča o svjetlosti - autorica knjige Jelena Radošević priča o moći i utjecaju jednog fotona (3.11. u 17,30 sati) Odjel za djecu i mlade _Svaki tjedan pokus jedan! - znanstvena radionica s pokusima vezanim uz svjetlost za učenike srednjih i osnovnih škola (22.10. - 12.11. u 11,00 sati) _Predstavljanje knjige Crveni planet Lee Brezar djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi (6.11. u 10,00 sati) Knjižnica Dubrava Avenija Dubrava 51a Odjel za odrasle _Knjiga putuje od ruke do ruke - knjiga na dar korisnicima (15.10. - 15.11.) _Predstavljanje knjige Đurđice Runtas Uzaludan bijeg (listopad) _Osvajanje Baltika - ekspedicija Sjever putopisno predavanje Ivone Bačelić Grgić (listopad) _Posvuduša u Iranu - putopisno predavanje Sandre Bortek (studeni) _Transsibirska željeznica - putopisno predavanje Ivone Bačelić Grgić (studeni) 103


_Predstavljanje knjiga Brune Šanteka Izdisaj i Tajkunovi nasljednici (studeni) Odjel za djecu i mlade _Radionica stripa Ivana Tomičevića (listopad) _Književni susret s Jadrankom Bitencom (listopad) _Poezija na staklu - likovno-literarna radionica (listopad) _Predstavljanje knjige Norme Šerment Glazbena kutijica (listopad) _Branka Kuliš: Danas se ne bojim doktora - interaktivna radionica s liječnikom za najmlađe (listopad) _Posjet prvašića - pričaonice i dramske radionice (15.10. - 15.11.) _Prirodopolis: što sve svjetlost može predavanje i pokusi Hrvoja Mesića (listopad - studeni) _U svjetlu genija Nikole Tesle multimedijalne radionice _Do zvijezda i natrag - priče za najmlađe _Put do knjige - susreti s prvašićima _Susret i radionica s ilustratoricom Željkom Mezić (studeni) _Portreti književnika - likovno-literarna radionica (studeni) _Slikam priču - likovno-literarna radionica (studeni) _Predstavljanje nove slikovnice Dubravke Rovičanac (studeni) Kazalište u knjižnici Kazalište “Kvak”: _Ivana Pokrivka: Tikvići na selu - Priča o mlinu (studeni) _Ivana Pokrivka: Priča iz ježeve šume (studeni)

104

Kazalište “Svarog”: _Miljenko Muršić: Avijonko se ženi (listopad) _Ivana Guljašević: ZOO novosti (listopad) _Jovica Šego: Reciklirana priča (studeni) Dramska skupina “Pinocchio”: _Nagluha baka - jednočinka za baku i unuku Kazalište Pjetlić Zlatokrijestić: _Vjetar Jesenac i sestrica Jesen (listopad) _S tamburicom po Lijepoj našoj (studeni) Teatar “Don Hihot”: _Lana Bitenc: Pčelice, pazi! (studeni) Projekt Knjižnica širom otvorenih vrata: _Ljepote Slovačke - predavanje Josipa Mosera _ZOO u knjižnici - Dumovec u posjetu knjižnici Knjižnica Dugave Sv. Mateja 7 Odjel za odrasle _Lov na svjetlo = Hunting The Light Nenad Hodniković (Tigi Borg) i njegovi gosti predstavljaju međunarodni fotografski projekt _Predstavljanje knjige poezije Igora Čumandre Live At Madison Square Garden (listopad) _Svjetlost iz dubine svemira predavanje Ante Radonića, voditelja Planetarija Tehničkog muzeja (9.11. u 19,00 sati)


Odjel za djecu i mlade _Upali lampicu i čitaj! - kostimirana Dijana Zajec čita hrvatske bajke učenicima OŠ Frana Galovića (23.10.) _Promocija stripa Gaturro i radionica crtanja stripa za učenike OŠ Frana Galovića. Voditeljica je Ivana Glavaš Bakija (listopad) _Šareni četvrtak - radionice za najmlađe članove na temu svjetlosti _Raspričani petak - čitanje priča na temu svjetlosti za najmlađe članove _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Vrtić u knjižnici - posjeti djece iz Dječjeg vrtića “Tratinčica” (studeni) _Prvaši u knjižnici - posjeti učenika 1. razreda OŠ Dugave i OŠ Frana Galovića (studeni) _Slikovnica u glazbi - interaktivna glazbena radionica za najmlađe prema slikovnici Jeana de Brunhoffa. Izvođači su Danijela Petrić na klaviru i Zdenko Niessner, pripovjedač. Program se ostvaruje u suradnji s Udrugom Mala opera Projekt Cronauti: _Pariz - grad svjetlosti - virtualno putovanje u Pariz i najvažnije kulturne i povijesne znamenitosti grada, čitanje francuskih pisaca, crtanje škarama a la Matisse (15.10. - 15.11.) _Izložba ilustracija Hrvatski izumi Lane Hudine (2. - 30.11.) _Oni donose svjetlost - predavanje o hrvatskim izumima i njihovim izumiteljima, u povodu obilježavanja Dana lijepe naše baštine iz kalendara Cronauta (16.11.)

_Projekt Kroz putovanja do znanja predavanje Moja putovanja održat će mladi putopisac Jan Kovačić, učenik 5. razreda OŠ Kajzerica koji je proputovao 20 zemalja svijeta Projekt Otkrivamo mlade talente: _Igra svjetla i sjene - izložba Ane Marije Varaždinac, učenice 3. razreda Gornjogradske gimnazije (1. - 30.10.) _63. susret mladih talenata Projekt KLJUČ do znanja: _Akcija Čitaj i budi in(formiran) snimanje priloga o pročitanim knjigama za emisiju Puni krug, u suradnji s Redakcijom za djecu i mlade Hrvatske televizije Knjižnica Gajnice Meksička 6 Odjel za odrasle _Uporaba sunčeve energije u kućanstvima - predavanje u suradnji s Hrvatskom stručnom udrugom za sunčevu energiju (HSUSE) (listopad) _O intelektualnom vlasništvu predavanje u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (studeni) _Veliko uho - izložba posvećena Slavoljubu Penkali (15.10. - 15.11.) Odjel za djecu i mladež _O mozgu - predavanje za tinejdžere Hrvoja Jednačka (listopad) _Radionica Uvod u znanost za mlađe osnovce (listopad)

105


_Meet the diplomat - gost je Christian Wright, savjetnik za odnose s javnošću; program u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a (listopad) _Najmanji znanstveni laboratorij na svijetu - radionica za predškolce (listopad) _Knjigom prema zanimanju: u posjetu Zvjezdarnici - program za učenike osnovne škole (studeni) _Mala škola kreativnog pisanja program za učenike viših razreda osnovne škole. Voditeljica je književnica Silvija Šesto (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Knjižnica u mom susjedstvu - posjet prvašića, upoznavanje Knjižnice i pričanje priče (15.10. - 15.11.) _Iz vrtića u knjižnicu na priču - posjet predškolaca i pričanje priče (14.10. - 15.11.) Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5 Odjel knjiga za djecu i mladež _Pet(ak) za art - likovne radionice za djecu predškolske dobi i učenike osnovne škole Odjel za odrasle _Izložba knjiga hrvatskih autora (15.10. - 15.11.) _Nedjeljni talk show Kava i kolači Ivice Prtenjače (18.10. - 8.11., svake druge nedjelje u 18,00 sati)

106

_Predstavljanje knjige kratkih priča Goli carevi Sonje Zubović (19.10. u 19,00 sati) _Hispanski svijet - tribine u organizaciji Hrvatsko-hispanskog društva posvećenih ekonomskim, društvenim i kulturnim pitanjima Latinske Amerike. Urednici i voditelji su David Ray i Tomica Bajsić _Paralelni svjetovi - tribina na temu aktualnih društvenih i kulturnih zbivanja. Voditelj je Kristijan Vujičić (28.10. u 19,30 sati) _Zagrijavanje do 27 - program okuplja pisce koji tek ulaze u svijet književnosti. Voditelj je Roman Simić Bodrožić (30.10. u 19,30 sati) _Priroda uživo - ciklus predavanja u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva i časopisa Priroda Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Ulica grada Vukovara 35 Odjel za odrasle _Predstavljanje novih naslova Biblioteke Obelisk AGM-a. Voditelj je Krešimir Mišak, urednik Biblioteke (29.10. u 18,00 sati) _Tesla - čovjek izvan svog vremena izložba knjiga _Sunčeva svjetlost i zdravlje - izložba knjiga Odjel za djecu _Neobični izumi - radionica za niže razrede osnovne škole _Svijet izuma i izumitelji -- izložba


_Priče o Nikoli Tesli - pričaonica za niže razrede osnovne škole. Voditeljica je Marija Ott, voditeljica čitateljskih klubova za djecu i odrasle _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Odakle svjetlost? - predavanje Nikole Ricova, profesora fizike iz Nadbiskupske klasične gimnazije _Što je to znanost? - izložba _Upoznajmo Knjižnicu - informativnoedukativni posjeti učenika nižih razreda osnovne škole Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Laurenčićeva 8 Odjel za odrasle _Obitelj Hajdarović: do Crnog mora i natrag - putopisno predavanje uz projekciju fotografija _Predstavljanje knjige Mateja Perkova Planinarenje je način izražavanja _Predstavljanje zbirke poezije Tisućiti puta ljubav i izložbe likovnih radova Mirjane Štengl _Predstavljanje knjige Irene Lukšić Klasici ostavljeni mačkama Odjel za djecu _Priča o sloniću Babaru - glazbena priča prema slikovnici Jeana de Brunhoffa. Gostuju: Danijela Petrić (klavir) i Zdenko Niessner (pripovjedač) iz Udruge Mala opera _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Predstavljanje knjige Nevenke Videk Pismo iz Zelengrada

_Rimska škola i igre - predavanje i arheološka radionica za djecu. Gošća je Ivana Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju u Zagrebu Knjižnica Jelkovec Vladimira Stahuljaka 3 Odjel za odrasle _Svjetlosno onečišćenje - predavanje Borisa Štromara i radionica s teleskopom (16.10.) _Artist Speed Dating - projekt Martine Miholić okuplja umjetnike, građane i posjetitelje u popularnoj brzinskoj formi originalno predviđenoj za upoznavanje ljubavnika ili partnera (23.10.) _Autorske metode - radionica u okviru seminara Kvantnoinformacijski FRITZEZ metode. Gošća je Jasminka Premerl (6.11.) Odjel za djecu i mlade _Upoznavanje s knjižnicom - posjeti predškolaca i prvašića _Engleski u knjižnici - edukativne radionice na engleskom jeziku o svjetlosti _Sjene - izložba Centra za autizam (15.10. - 15.11.) _Predstavljanje knjige Brbljava Iva Jelene Pervan (16.10. u 10,00 sati) _Predstavljanje knjige Lastin rep Nade Mihoković-Kumrić (20.10. u 17,00 sati) _Izložba ilustracija Eme Bego iz knjige Brzi Teo i spora Naya Ivanke Blažević Kiš (1. - 15.11.) _Međunarodni dan igre - igranje društvenih igara (15.11. u 10,00 sati) 107


_Psi pomagači u knjižnici predstavljanje udruge za educiranje i certificiranje terapijskih timova Multimedijalna dvorana _Projekcija animiranih filmova i radionica Centra za razvoj i promociju medijske kulture “Lukas”. Voditelj je Dragomir-Miro Dančević (15.10. - 15.11.) _Kazalište sjena - radionica Centra za rehabilitaciju “Stančić” s učenicima osnovne škole (19.10. u 10,00 sati) _Svjetlost - radionica. Gosti su Kristina Borošak i udruga Eko Planet (21.10. u 10,00 sati) _Moj izbor - zdrav izbor - predavanje Ognjena Livade o društvenoj aktivnosti koja promovira zdrav stil života i pozitivne aktivnosti (23.10. u 10,00 sati) _Svjetlo i sjena - izložba Foto video kluba 35mm Križ (1. - 15.11.) _Predstavljanje slikovnice Ivanke Blažević Kiš Brzi Teo i spora Naya (5.11.) _Elektronički i računalni klub - za stjecanje i proširivanje znanja i vještina te poticanje kreativnosti i stvaralaštva (7.11.) _Predstavljanje knjiga Maje BrajkoLivaković _Predstavljanje knjiga Zdenka Bašića Putopisne radionice: _Josipa Filipović: Španjolska (15.10. u 17,00 sati) _Sandra Bortek: Iran (29.10. u 17,00 sati) _Ognjen Livada: Novi Zeland (12.11. u 17,00 sati) 108

Knjižnica Kajfešov brijeg Ulica grada Gualdo Tadino 4 Odjel za odrasle _Radionica Kaligrafija u knjižnici. Voditeljica je Vera Kovač (listopad) _Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet - predavanje Renata Filipina (studeni) _Predstavljanje knjige Julijane Matanović Rečeno - učinjeno (studeni) Odjel za djecu i mladež _Likovna radionica sa Zdenkom Bašićem (listopad) _Slikovnica u glazbi - glazbena radionica Udruge Mala opera za predškolce (listopad) _Predstavljanje knjige Zdenka Bašića Legende sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja (listopad) _Izložba ilustracija Zdenka Bašića (11.10. - 15.11.) _Predstavljanje knjige Jelene Pervan Pjegava Iva (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upoznajmo knjižnicu i poslušajmo priču! - posjet prvašića _Knjižnica u mom susjedstvu - predškolci na priči Knjižnica Knežija Albaharijeva 7 Odjel za odrasle _Mađarska kulturna večer - predavanje o hrvatsko-mađarskim kulturnim vezama u suradnji s Mađarskim institutom “Balasi Balint” (listopad)


_Naša nostalgija - izložba fotografija Marine De Zan i predstavljanje zbirke poezije Damira De Zana (listopad) _Biblijski vrt - Sveta zemlja lunjskih maslina - predstavljanje knjige i druženje s književnicom i fotografkinjom Andrianom Škuncom (studeni) _Naših 30 godina - obilježavanje 30. obljetnice Knjižnice (studeni) _Izložba najuspješnijih karikatura Društva hrvatskih karikaturista. Izložbu će otvoriti potpredsjednik DHK-a Milan Lekić _Dio predstave Pet žena.com izvest će dramska umjetnica Daria Lorenci Flac Odjel za djecu _Boje mojih snova - izložba ilustracija akademskog slikara, književnika i ilustratora Svebora Vidmara (listopad) _Kraljević lijenčina - susret s akademskim slikarom, književnikom i ilustratorom Sveborom Vidmarom (listopad) _Uživo učimo povijest - gostovanje vitezova Reda Čuvara grada Zagreba (listopad) _Bio jednom jedan kralj - susret s književnicom i pripovjedačicom narodnih priča Erikom Katačić Kožić (studeni) _Leteći glasovir - glazbeno-poetsko druženje s književnicom Željkom Horvat-Vukeljom i pijanisticom Žaninom Bilić (studeni)

Knjižnica i čitaonica Kustošija Ilica 312a Odjel za odrasle _Dodirni me svjetlom - izložba na temu fizikalnih svojstava svjetlosti i njihovih posljedica na društveni život i ponašanje ljudi; instalacije, pokusi, radionice, susreti i razgovori s gostima iznenađenja (15.10. - 20.11.) Odjel za djecu i mladež _Kad djelići postanu cjeline - izložba 3D puzzli Dominika i Mirele Jezernik (5.10. - 2.11.) _Kad se male ruke slože - radionica za učenike osnovne škole, izrada i slaganje slika od puzzli (listopad) _Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea - čitateljska radionica za učenike 1. razreda _U knjižnicu po slikovnicu i knjigu posjet djece predškolskog uzrasta i čitateljska radionica Sretna kućica _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Čitaonica Kustošija Trg Hrvatskih obrambenih snaga 6 Dani Afrike u suradnji s Umjetničkom udrugom “Knjiga u centru”: _Afrika na fotografiji - izložba (15.10. - 15.11.) _Afrički tjedan = Afrička bajka izložba, predavanje, modna revija i čitanje knjiga na temu Afrike (2.11. - 7.11.)

109


_Pazi, knjiga! - festival knjige i književnosti, predstavljanje knjiga i susreti s književnicima (studeni) Knjižnica Ljubljanica Ljubljanica 24 _Upali lampicu i čitaj! - cjelodnevan program čitanja priča (23.10.) _Vrtić u gostima - upoznavanje predškolaca s knjižnicom i zabavno druženje uz čitanje bajki i priča (listopad) _Upoznajmo knjižnicu - organizirani posjeti prvašića OŠ Ljubljanica (listopad) _Od svijeće do stolne lampe - likovne radionice posvećene svjetlosti (listopad) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Izložba novih slikovnica i knjiga za djecu i mlade (15.10. - 15.11.) _Izložba dječjih likovnih radova nastalih na radionicama (15.10. - 15.11.) Knjižnica Marije Jurić Zagorke Krvavi most 2 Program Mladen Pejaković - čovjek od kista, pera, šestara i zlatnog reza: _I perom i kistom - razgovor o književnosti u likovnosti i likovnosti u književnosti posvećen Mladenu Pejakoviću. Sudjeluju Jadranka Pintarić, Srđan Sandić i prijatelji (20.10. u 19,00 sati) _Izložba slika i rukopisa iz ostavštine Mladena Pejakovića (20.10. - 20.11.)

110

Knjižnica Marina Držića Ulica grada Vukovara 222 _Magična veza filma i svjetla - izložba knjiga o ulozi svjetla u filmu, povijesti filma, tehnikama snimanja, teorijama filma, medijskoj kulturi... (15. - 24.10.) _Igra svjetla i sjene - izložba fotografija i umjetničkih instalacija Lucije Oroz (26.10. - 4.11.) _Mikroskop Roberta Kocha na Brijunima - izložba fotografija, članaka i knjiga o znanstveniku koji je Brijune spasio od malarije Dječja knjižnica Marina Držića Avenija Marina Držića 10 _Djeca stvaraju... - izložba radova djece Dječjeg vrtića Vladimira Nazora (15.10. - 1.11.) _Svjetlost se krije u knjigama... - izložba (15.10. - 1.11.) _Upoznajmo Knjižnicu - grupni posjeti predškolskih grupa dječjih vrtića s područja Trnja, iz SUVAG-a i Centra Ozana uz prigodan program (15.10. - 15.11.) _Dobro jutro - laku noć - čitanje slikovnice Ivana Gantscheva uz likovnu aktivnost za predškolce i mlađe školarce (19.10. u 17,30 sati) _Grad svjetla - čitateljska radionica o knjizi Jeanne DuPrau za učenike nižih razreda osnovne škole (26.10. u 10,30 sati) _U svjetlu bajke - izložba slika polaznika Likovne udruge Angelico Lua ‘09 (1.11. - 15.11.)


_Kazalište sjena - igrokazi Jadranke Čunčić o gljivama i šumskim životinjama za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta (9.11. u 17,30 sati) _Priča o sloniću Babaru - Danijela Petrić predstavlja slikovnicu u glazbenoj pričaonici _Tigiji u kraljevstvu Tamne magle Nikolina Bošnjak predstavlja svoje knjige učenicima nižih razreda osnovne škole uz likovnu radionicu _U obranu čitanja - preporučni popis knjiga s anotacijama iz Roditeljske zbirke objavljenih 2013.-2015. godine _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Medveščak Trg žrtava fašizma 7

_Medo među krijesnicama - izložba slikovnica s temom svjetlosti i radova polaznika radionica za predškolce (15.10. - 15.11.) _Tesla - izložba knjiga (15.10. - 15.11.) _No book, no light - izložba knjiga s temom svjetlosti i različitih vrsta rasvjetnih tijela (15.10. - 15.11.) _Obasjane knjige - likovna radionica izrade kutnih straničnika u obliku krijesnice (15.10. - 15.11.) _Krijesnice - likovna radionica namijenjena predškolcima (22.10. u 17,30 sati) _Krijesnica Svjetlica - čitanje priče Maje Brajko-Livaković za predškolce (2.11. u 10,30 sati) _Priča o svjetlu - organizirani posjet predškolaca kazalištu Mala scena (3.11. u 17,30 sati)

_Crna kutija - čitateljske radionice uz razgovor članova o pročitanom romanu Polovica žutog sunca Chimamande Ngozi Adichie. Voditeljice su Tamara Kekez i Marija Ott

Odjel za mladež _20 straničnika za 20 godina MHK izložba (15.10. - 15.11.) _Sastanak čitateljskog kluba “Matilda” i razgovor o knjizi Ember, grad svjetla Jeanne DuPrau (31.10.)

Odjel za djecu i Odjel za mlade Zvonimirova 17

Dječja knjižnica M2 Medveščak 71

Odjel za djecu _Svjetiljke - likovne radionice za osnovnoškolce, ukrašavanje staklenih posudica različitim vrstama papira i tehnikama (15.10. - 1.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Prvašići u knjižnici - posjeti učenika (15.10. - 15.11.)

_Hrvatski svjetionici na poštanskim markama - izložba u suradnji s dizajnerom Orsatom Frankovićem (15.10. - 15.11.) _Dobro jutro - laku noć - grupni posjeti predškolaca i čitanje slikovnice Ivana Gantscheva uz razgovor o prirodnim pojavama izmjene dana i noći, godine i godišnjih doba 111


_Crvena, plava, zelena - likovna radionica _Igra svjetlosti i sjene u kazalištu sjena radionica izrade lutaka od kartona za malo kazalište sjena _Svjetiljčica - susret i razgovor s književnicom Sonjom Tomić _Oko i svijet oko mene - radionica o osjetilu vida, građi oka i prepoznavanju boja namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole _Aha! - eksperimenti sa svjetlosti i bojama namijenjeni učenicima nižih razreda osnovne škole u suradnji s udrugom “Korak do znanosti” _Predavanje Zemlja i Sunce vole se jako _Čudesna svjetlost - radionice o svojstvima svjetlosti za učenike viših razreda osnovne škole u suradnji s udrugom studenata Prirodoslovnomatematičkog fakulteta iz Zagreba PRIMUS _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Novi Zagreb Božidara Magovca 15 Odjel za odrasle _Krešimir Mišak ima novu knjigu! predstavljanje najnovije knjige uz predstavljanje biblioteke Obelisk (21.10. u 18,30 sati) _50 godina Marinkovićeva Kiklopa u svjetlu novih čitanja - obilježavanje godišnjice prvog izdanja romana, uz izložbu fotografija iz kazališnih predstava i filma. Gosti su Dragica Dujmović Markusi i srednjoškolci (28.10. u 18,00 sati) 112

_Predstavljamo autora: Stjepo Martinović - razgovor s autorom i predstavljanje njegovih romana (11.11. u 18,00 sati) Odjel za djecu i mlade _Izložba Kako smo rasli uz “Vjevericu” šetnja kroz povijest najpoznatije biblioteke za djecu i razvoj ilustracije dječje knjige (15.10. - 15.11.) _Upoznajmo svoju knjižnicu - posjeti prvašića OŠ Mladost i OŠ Gustava Krkleca (15.10. - 15.11.) _Vjeverica - knjige za djecu - posjeti učenika 4. razreda OŠ Gustava Krkleca i OŠ Mladost i razgledavanje izložbe. Autorica izložbe je Vesna Radošević (15.10. - 15.11.) _Priča u podne - za učenike osnovnih škola (listopad) _Štrikeraj kafe - gostovanje Udruge “Ozana”, predstavljanje aktivnosti i radionica za djecu i odrasle (listopad) _Knjigotrag - edukativan program za učenike 8. razreda (listopad) _”Mali pripovjedači” pričaju i glume članovi dramske grupe Knjižnice pripovijedaju dramatiziranu priču Uljuđeni vuk (studeni) _Priča u podne - pričaonica za učenike osnovnih škola (studeni) _Udruga “Mala opera” predstavlja slikovnice o glazbi na glazbenokazališnoj radionici (studeni) _I bi svjetlo: život i rad Nikole Tesle izložba u povodu Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (15.10. - 14.11., Vladimira Varićaka 8)


Predstavljamo neobična zanimanja: _Kostimografkinja - gostuje Katarina Radošević Galić (listopad) _Radijska voditeljica (studeni) Knjižnica Podsused Podsusedski trg 3 _Slikanje svjetlom - Light painting izložba fotografija studenata 1. godine diplomskog studija Grafičkog fakulteta (15.10. - 15.11.) _Kazalište sjena - radionice za učenike nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Kako nastaje duga - radionice za učenike nižih razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Svjetlost i sjena pričaju priče radionice za učenike 2. i 3. razreda osnovne škole (15.10. - 15.11.) _Prvi razredi u knjižnici - prvašići dolaze na priču i radionicu _Predavanje Nebeske krijesnice (studeni) _Pazi, knjiga! - predstavljanje knjiga i susreti s književnicima, u suradnji s Umjetničkom udrugom “Knjiga u centru” (studeni) Knjižnica Prečko Slavenskoga 12 Odjel za odrasle _Boje dubokog svemira - predavanje Ante Radonića (listopad) _Izložba ilustracija Tomislava Tomića (listopad)

_Izložba keramika članova Kluba Melisa, kluba građana treće životne dobi Doma kulture Prečko (studeni) _Slike Ivana Kersnera - izložba organizirana u suradnji s Udrugom Ludruga - 100% ljudi i Centrom za kulturu Trešnjevka (studeni) _Jordan - putopisno predavanje Damira Vujnovca (studeni) Odjel za djecu _Voda - pričaonica za učenike 2. razreda OŠ Prečko (listopad) _Cool eksperimenti - svjetlo! - radionica u suradnji s ekološko-kreativnom Udrugom Vestigium (listopad) _Izložba ilustracija Marsele Hajdinjak (listopad - studeni) _Priča o sloniću Babaru - glazbena priča za djecu, u suradnji s Udrugom Mala opera (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Savica Ljerke Šram 4 Odjel za djecu _Čitaj mi! - grupni posjeti učenika osnovne škole i susreti u sklopu kampanje za poticanje čitanja _Kukci - izložba origamija Krešimira Rajkija (15.10. - 13.11.) _Edbin - susret sa spisateljicom Nadom Mihelčić (19.10. u 10,00 sati) _Svjetlosna alkemija - predavanje Damira Altera Matijevića, fotografa i kamermana HRT-a o razvoju fotografije (29.10. u 18,00 sati) _Brbljava Iva - susret sa spisateljicom Jelenom Pervan (6.11. u 10,00 sati) 113


_Željeznički signali - predavanje Borne Abramovića s Fakulteta prometnih znanosti u povodu Dana željezničara Hrvatske (12.11. u 16,00 sati) Odjel za odrasle _Svjetlosna kutija - predavanje Mirjane Orban o terapiji svjetlom protiv depresije (10.10. u 18,00 sati) _Marco Polo - putopisni izazov - izložba u povodu 720 godina od prvog putovanja Marca Pola (15. - 30.10.) _Političko novinarstvo u Republici Hrvatskoj - u povodu obilježavanja 155. obljetnice političkog dnevnika Pozor o aktualnom stanju političkog novinarstva sa studentima politologije razgovara novinarka Elizabeta Gojan (20.10. u 18,00 sati) _Izložba Knjiga nam pamet znači uz Dan rječnika i 65 godina Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (1. - 15.11.) Knjižnica Savski gaj Nehruov trg 46 _Brze i spore ilustracije - izložba ilustracija akademske slikarice Eme Bego za knjigu Brzi Teo i spora Naya Ivanke Blažević-Kiš (5. - 31.10.) Odjel za djecu i mlade _Predstavljanje knjige Sović Hugo u Savskom Gaju autorice Jadranke Jelinić Blagec djeci 1. i 2. razreda osnovne škole (15.10. u 12,30 sati) _Mislionice profesora Baltazara likovna radionica izrade stroja profesora Baltazara, za djecu nižih razreda osnovne škole (15. - 30.10.) 114

_Ja sam đak prvak, idem u školu i u knjižnicu po iskaznicu novu! - grupni posjeti prvašića (15.10. - 15.11. u 10,00 sati) _Sove knjižničarke - likovna radionica za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole (16.10. u 10,00 sati) _Predstavljanje knjige Nikoline Bošnjak Spasimo planet Tigija (20.10. u 13,00 sati) _Brzo i sporo - susret s autoricom i iliustratoricom knjige Brzi Teo i spora Naya (23.10.) _S pjesnikom u 5 na čaju u Gaju! susret s pjesnikom za velike i male Igorom Čumandrom (28.10. u 17,00 sati) _Stroj profesora Baltazara - izložba dječjih radova nastalih na likovnim radionicama (listopad) _Tko je ovo smislio? - edukativan program i radionice istraživanja korištenjem enciklopedija (3. - 13.11.) _Predstavljanje romana za mlade Ljiljane Jelaske Leti, leti!, namijenjeno mlađim tinejdžerima (11.11. u 14,00 sati) _Veliki izumi - izložba dječjih crteža nastalih na edukativnim radionicma (studeni) Knjižnica Selčina Selčinska 8 _Književnik u gostima - književni susret za djecu osnovnoškolskog uzrasta (listopad) _Priča za prvašiće - grupni posjeti djece i prigodna priča (15.10. - 15.11.)


_Izlet u knjižnicu - organizirani posjeti predškolskih grupa iz obližnjih vrtića (15.10. - 31.10.) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Male lutkarske igre - radionica izrade lutaka i lutkarske improvizacije prema tekstovima Jadranke Čunčić-Bandov (15.10. - 15.11., utorkom) i završna predstava (11.11.) _Izložba o Suncu - izložba tekstova, fotografija i literature o Suncu za djecu predškolske i mlađe školske dobi (15.10. - 15.11.) _Igrajmo se svjetlošću - likovne radionice za djecu školske dobi (16.10. - 13.11., petkom u 18,00 sati) _Ciklus priča o prof. Baltazaru - čitanje priča i izvođenje eksperimenata, za djecu predškolske i mlađe školske dobi (21.10. - 11.11., srijedom u 18,00 sati) Knjižnica Sesvete Trg Dragutina Domjanića 6 Odjel za odrasle Kulturni četvrtak u Sesvetama (organizator i voditelj Ivan Babić): _Mjesečeva svjetlost koja pokreće novu hrvatsku žensku fantastiku - književna tribina s autoricama suvremene hrvatske fantastike uz predstavljanje knjiga Svećenica mjeseca Milene Benini, Morina Mihaele Marije Perković i Prolaz za divljač Ive Šakić Ristić (22.10.) _Predstavljanje knjige eseja i kritika o hrvatskoj poeziji Zrcalni ogled Davora Šalata. Sudjeluju Božidar Petrač i Ernest Fišer (29.10.)

_Radio Student u Knjižnici - pokazna emisija Radio Studenta na kojoj će urednici i suradnici Radija (Goran Gašparac, Bojan Markičević i Maja Maslać) u suradnji s učenicima Gimnazije Sesvete simulirati snimanje glazbeno-govorne emisije Znanost na eteru posvećene temi svjetlosti (5.11. u 18,00 sati) _Tin Ujević - Svjetlo vjere i Nostalgija svjetlosti - tribina posvećena 60. obljetnici smrti Tina Ujevića uz predavanje Tinovo svjetlo vjere književnice i predsjednice Kulturno-umjetničke udruge Ujević i predstavljanje zbornika radova s dosadašnjih znanstveno-stručnih savjetovanja, izložbu Nostalgija svjetlosti u suradnji s učenicima i profesorima Gimnazije Sesvete i recital dramske skupine Kaos posvećen Tinu Ujeviću u suradnji s Gimnazijom Sesvete (12.11.) Odjel za djecu i mladež _Čuda svjetlosti - mala fizikalna radionica o Nikoli Tesli i svjetlosti za predškolce i djecu nižih razreda osnovne škole (15.10. - 13.11.) _Predstavljanje knjige Sović Hugo u Knjigogradu i susret autorice Jadranke Jelinić Blagec s učenicima 1. razreda (15.10. - 15.11.) _Književni susret s Božidarom Prosenjakom i predstavljanje knjige Svjetlo koje se ne gasi (19.10.) _Scenska igra Mala škola znakovnog jezika u izvedbi Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir” (22.10. u 10,00 sati) 115


_Krijesnice u knjižnici - izložba radova djece iz odgojne grupe Krijesnice Dječjeg vrtića “Sesvete” (26.10. - 22.11.) _Krijesnica Svjetlica - lutkarsko-dramska predstava prema priči Maje BrajkoLivaković u izvedbi djece OŠ “Luka” iz Sesveta (11.11. u 18,00 sati) _Izložba crteža Kristijana Bezuha u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba “Dodir” _Slikovnica u glazbi: Priča o sloniću Babaru - projekt Udruge Mala Opera s ciljem upoznavanja djece s glazbenom pričom kao specifičnom vrstom glazbenog izraza Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Zapoljska 1 Odjel za odrasle _Predstavljanje knjige Svena Popovića Nebo u kaljuži. Gostuju autor i urednik knjige Branko Čegec (20.10. u 19,00 sati) _Predstavljanje knjige Pitanje Nade Tanje Radović. Gostuju autorica i urednik Branko Čegec (4.11. u 19,00 sati) _Svjetlosni jedrenjaci - predavanje Gorana Hudeca Odjel za djecu _Klub kreativnog pisanja za djecu. Voditeljica je spisateljica Sanja Lovrenčić (16.10. u 18,00 sati) _Predstavljanje projekta eLektira, mrežne stranice s cjelovitim djelima hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire. Gost je 116

urednik Zvonimir Bulaja (23.10. u 11,30 sati) _Susret s piscem Hrvojem Kovačevićem (30.10. u 11,00 sati) _Story hour - radionica engleskog jezika. Voditeljica je Iva Knežević (6.11. u 18,30 sati) _Knjiga umjetnika - mala škola umjetnosti. Voditeljica je Petra Dolanjski (13.11. u 11,00 sati) _Put do knjige - kviz o povijest pisma i knjige za učenike osnovne škole Knjižnica Sloboština Karela Zahradnika 8 Odjel za odrasle _Pričam ti priču o starom Maroku putopisno predavanje Renate Dossi o Maroku (15.10. u 18,00 sati) _Svjetlo u slikama - izložba slika (15.10. - 15.11.) _Razvoj svjetlosnih tehnologija (mediji) izložba plakata o razvoju i načinu funkcioniranja tehnologija za prikaz slike _Svjetlo na knjigama - izložba knjiga koje u naslovu imaju riječ svjetlo _Pali se lampica - Nikola Tesla biografska izložba knjiga, plakata i fotografija Odjel za djecu _Čarobno svjetlo - izložba oslikanih lampica Barbare Balenović _Teatar sjena - radionica izrade lutkica i dramatizacije za djecu nižih razreda osnovne škole


_Pogodi što sam?! - natjecanje članova dramske grupe OŠ Otok i dramske skupine Ekipa za 7! _Priča o svemiru - radionice za djecu viših razreda osnovne škole i kviz o poznavanju svemira _Igra svjetla i sjene - eksperimentalna radionica za djecu iz Dječjeg vrtića “Tratinčica” _Sjene u pokretu - projekcije kratkih filmova inspiriranih igrom svjetla i sjene i likovna radionica Dom za starije i nemoćne Sv. Ana Knjižnica Islandska 2 _O životu i radu Nikole Tesle biografska izložba knjiga, plakata i fotografija _Tribina Kako su mi čitali uz lampicu Knjižnica Staglišće Augusta Prosenika 7 _Dvije autorice sinkrono: treći put izložbe digitalnih otisaka u tehnici fotoprinta Rasvijetljene Modrine Melite Matulić Jeleč i fotografija Priče svjetla i sjene Karmen Stošić (listopad studeni, izlozi Knjižnice) Odjel za djecu i mladež _Predstavljanje knjige Nemreš bit pametan Sonje Zubović u izdanju Umjetničke organizacije “Tekston” (listopad) _Moj prvi susret s knjižnicom - grupni posjet predškolaca (listopad) i prvašića (studeni)

_Predstavljanje knjige The City of Ember, za učenike 5. razreda osnovne škole (studeni) _Grupni posjet učenika osnovne škole i upoznavanje s priručnom literaturom (studeni) Odjel za odrasle _Zagrebačko izdavaštvo prve polovine 20. st. - izložba starih i rijetkih knjiga zagrebačkih izdavača iz privatne zbirke Gorana Šnabla (listopad) _Predstavljanje novog romana Zorana Pongrašića Nova proza. Gost je autor (listopad) _Predstavljanje knjige pjesama Soba za buđenje Zrinke Posavec u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Đakovu. Gošća je autorica, a stihove će interpretirati Maja Posavec (studeni) Knjižnica Špansko-jug Ulica Slavka Batušića 4 Odjel za odrasle _Predstavljanje zbirke pjesama Ane Kapraljević Kormilarica (listopad) _Zlata Merlin: Dodir Kine - izložba tradicionalnog kineskog slikarstva (listopad) _Božidar Kasal: Kuba - izložba fotografija (studeni) _Suvremeni i sunčani satovi i sunčani sat Fausta Vrančića - predavanje Drage Špoljarića (studeni) Odjel za djecu i mladež _Opasno putovanje - putopisna reportaža Ede Toplaka (listopad) _Predstavljanje slikovnice Roberta Mlinareca Tkači snova (listopad) 117


_Likovna radionica Oslikavanje žarulja. Voditeljica je Ana HorvatičekIvanišević (studeni) _Najsporiji kralj na svijetu predstavljanje knjige Zorana Pongrašića u sklopu festivala Pazi, knjiga! (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Idemo u knjižnicu! - prvašići upoznaju Knjižnicu i slušaju priču _Iz vrtića u knjižnicu - posjeti predškolaca i čitanje priča (15.10. - 15.11.) Knjižnica Špansko-sjever Trg Ivana Kukuljevića 9 _Tamo, tamo da putujem... - izložba građe iz fonda knjižnice, uz 60. obljetnicu smrti Tina Ujevića (studeni) Odjel za djecu i mladež _Vrtić u gostima - predškolci u knjižnici na priči (15.10. - 15.11.) _Radionica stripa - voditelj je Davor Schunk, sudjeluju učenici nižih razreda osnovne škole (listopad) _Priča o Tesli - izložba (listopad) _Pazi, knjiga! - predstavljanje knjiga i susreti s književnicima (9. - 14.11.) _Dijete svjetlosti - mala radionica filatelije. Voditeljica je Željka Librić (studeni) _Tesla: sve je svjetlost! - filatelistička izložba Ivana Librića (studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Idemo u knjižnicu! - grupni posjet prvašića, upoznavanje s radom Knjižnice, čitanje priče 118

Knjižnica Tina Ujevića Ulica grada Vukovara 14 Odjel za odrasle _Svjetla pozornice - izložba fotografija poznatih glazbenika Bože Betija uz glazbeni program (listopad) _Kon-Tiki - predavanje Nevenke Romanić Kristensen o legendarnom putovanju Norvežanina Thora Heyerdahla 1947. godine na splavi preko Tihog oceana uz projekciju istoimenog norveškog filma. Program u suradnji s Hrvatsko-norveškim društvom (listopad) _Knjižnice očima knjižničara - izložba fotografija Ivane Hengl (listopad) _Globalno društvo i održivi razvoj predavanje Dražena Šimleše (studeni) _Tribina Nepoznati Tin - 60. godina smrti - projekcija filma Tin redatelja Željka Senečića i predstavljanje online izdanja bibliografije Tina Ujevića (studeni) Odjel za djecu _Projekt 72 sata bez kompromisa posjet volontera i djece s višestrukim teškoćama (16.10. u 9,00 sati) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Knjižnica Vjekoslava Majera Meštrovićev trg 1g Odjel za odrasle _Vlado Tuđa - izložba (20.10. - 30.11.) _U okviru Novozagrebačke tribine predstavlja se Milana Vuković Runjić. Moderatorica je Maja Hrgović (29.10. u 18,30 sati)


_Predavanje Ticijane Ban Nove tehnologije zasnovane na svjetlu (5.11. u 18,00 sati) _Literarna radionica 50 godina Marinkovićeva romana Kiklop voditeljica je Dragica Dujmović Markusi. Dramatizaciju dijelova romana izvodi dramska skupina “Bez jedanaestog” Gimnazije Lucijana Vranjanina (12.11. u 18,30 sati) Odjel za djecu _Oprostite, jeste li vi vještica - grupni posjet prvašića (15.10. u 14,00 sati) _Lutkarska predstava Tinka fakinka Jadranke Čunčić-Bandov u izvedbi autorice, za niže razrede OŠ Zapruđe (22.10. u 14,00 sati) _Boravak boravi u Knjižnici - pričaonica za djecu iz produženog boravka (29.10. u 14,00 sati) _Predstavljanje knjige Norme Šerment Glazbena kutijica. Uz autoricu gostuje i urednica Anita Peti-Stanić (12.11. u 14,00 sati) Knjižnica Vladimira Nazora Vodovodna 13 Odjel za djecu i mladež _Upali lampicu i čitaj! - glumci, roditelji malih korisnika, čitaju djeci priče (23.10.) _Susret s književnikom: Miro Gavran u gostima (listopad) _O svjetlosti - predavanje u suradnji sa Zvjezdarnicom (listopad) _Miš - kazališna predstava Dubravka Sidora prema slikovnici Božidara Prosenjaka (11.11.)

_Iz vrtića u knjižnicu - grupni posjet predškolaca _Upoznajmo knjižnicu i poslušajmo priču! - grupni posjet prvašića _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja Festival Pazi knjiga!: _Izložba ilustracija Dušana Pavlića (9. - 14.11., Galerija VN) _Kako se pišu pjesme? - književni susret s pjesnikom Dejanom Aleksićem (10.11. u 10,00 sati) _Kako se crtaju pjesme? - susret s ilustratorom Dušanom Pavlićem i književnikom Dejanom Aleksićem (10.11. u 10,30 sati) _Ana Đokić i Saša Masks: Maskirane priče - književno-likovna radionica za najmlađe (12.11.) Odjel za odrasle _Protiv mraka - izložba (listopad) _Nives Opačić: Riječi - jezikoslovna tribina (listopad) _Projekt Knjižnica širom otvorenih vrata: Čitkaramo o zvijezdama za članove Udruge za promicanje inkluzije (15.10. - 15.11.) _Poklonci - studijska izložba Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU, Zagreb. Predstavljanje rada Odsjeka i konzervatorskorestauratorske struke (studeni) _metaFORA 2016. - raspisivanje natječaja za najbolju kratku priču humorističnog (studeni)

119


Knjižnica Voltino Dragutina Golika 36 Odjel za djecu i mladež _Izložba ilustracija Jelene Brezovec, dobitnice međunarodne nagrade za ilustraciju National Indie Excellence Book Award u kategoriji Specialty books iz serije slikovnica o medvjediću Hrkalu (1. - 18.10.) _I nama je znanost fora - radionice vodi Natalija Crnički, za učenike OŠ Voltino (15.10. - 15.11.) _Malo kazalište u našem kvartu projekt u suradnji s učiteljicama OŠ Voltino Anamarijom Čorko i Romanom Kutlačom (15.10. - 15.11.) _Izložba linoreza-kolaža Vinke Mortigjije Anušić (19.10. - 7.11.) _Upali lampicu i čitaj! - gost književne večeri je glumac Drame HNK Goran Grgić (23.10. u 18,00 sati) _Predavanje djelatnika Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” za učenike OŠ Voltino (5.11.) _Izložba likovnih radova učenika Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” uz predavanje Tanje Parlov o likovnom izričaju kod učenika oštećena vida (9. - 30.11.) _Prvašići u knjižnici - grupni posjet učenika osnovne škole Knjižnica Vrapče Ulica Majke Terezije 2 _Obilježavanje 70. obljetnice Knjižnice uz susrete sa suradnicima, glumcima i književnicima (15.10. - 15.11.)

120

_Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Upoznajmo knjižnicu i poslušajmo priču! - posjet prvašića _Iz vrtića u knjižnicu! - grupni posjet predškolaca uz čitanje priče i upoznavanje Knjižnice Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Trg žrtava fašizma 6 I bi svjetlost! - o svjetlosti kao fizikalnoj pojavi kompleksne simbolike u povodu Međunarodne godine svjetlosti i na njoj temeljenih tehnologija kao glavnih ekonomskih pokretača 21. stoljeća kroz različite medije i programe: _Upali lampu i čitaj! - cjelodnevan program za sve uzraste. Program se održava u prostoru Knjižnice, vlakovima na relaciji Zagreb-Zaprešić te lokacijama grada: dvorcima Lužnica i Novi dvori, kafićima... Tekstove čitaju glumci, zaposlenici i članovi Knjižnice (23.10.) _Kinč osebujni (Petar Berke, 1765.) kazalište sjena iz Marije Bistrice. Uz glumce, program izvode i glazbenici sa solisticom Marijom Husar. Program se ostvaruje u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Mariji Bistrici (listopad) _Predavanje Ivane Bašić Čitanjem o spoznaji o samome sebi (listopad) _Predavanje Pinklec na rame - polarna svjetlost (listopad) _Predavanje u “Zelenom klubu” Svjetlo kao ishodište u uzgoju biljaka (listopad)


_Ono si što čitaš / Čitam jer postojim, postojim jer čitam - programi u okviru 4. susreta članova Čitateljskog kluba H-8. U susretima sudjeluju i gosti književnici (listopad - studeni) _Radionica kreativnog pisanja (listopad - studeni) ­_Svjetlost - u suradnji s Foto kino video klubom u Zaprešiću natječaj za najbolju fotografiju na temu svjetlosti (listopad) i izložba najuspjelijih radova (studeni, Galerija) _Pinklec na rame - predavanje o transsibirskoj željeznici Martine Žužak i Anamarije Špec (studeni) _Književna večer s Ivicom Prtenjačom (studeni) _Znanstveno predavanje o svjetlosti u suradnji s Institutom za fiziku i Hrvatskim fizikalnim društvom. Predavač je Vladimir Paar (studeni) _Tehnologije zasnovane na svjetlosti kao glavni ekonomski pokretači 21. stoljeća - predavanje Antonia Šibera (studeni) _O čitateljskim grupama predstavljanje knjige Ivane Bašić. Sudjeluju autorica i Mirta Šimić _U tamnici nema zraka i svjetla / astronomski tragovi u djelu Ante Kovačića i Ivana Mažuranića predavanje Tatjane Kren, članice Hrvatskog astronomskog društva

_Kako nastaje crtani film? - predavanje o Zagrebačkoj školi crtanog filma _Uloga svjetlosti u nastanku fotografije i filma / tehnički aspekt nastanka filma - predavanje u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom _Oda radosti! - projekcije filmova za starije članove Knjižnice Odjel za djecu i mlade _Edukativni posjeti predškolaca i učenika osnovnih škola (listopad studeni) _Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Putovanja do znanja _Osnivanje čitateljskog kluba za djecu i mlade _Likovne radionice na temu svjetlosti _Ono si što čitaš / Svjetiljka za dječju dušu - ili svaki problem ima svoju knjigu - pričaonice poučnih priča za djecu iz vrtića i škola _Svjetlost - inovativne radionice iz područja fizike za učenike od 3. do 8. razreda. Radionice vodi Vesna Mešić, nastavnica fizike _Priča o svjetlu - nastup Kazališta “Mala scena” _Kazalište sjena Od zrna do kolača predstava Lutkarskog kazališta “Svijet lutaka”

AVE odjel _Večer dječjeg filmskog stvaralaštva, projekcija filmova u produkciji Foto kino video kluba u Zaprešiću

121


Nakladnik Knjižnice grada Zagreba Za nakladnika Davorka Bastić Urednice Kristina Krpan, Zdenka Sviben i Vanja Štalec Obradović Lektura i korektura Isabella Mauro Likovno oblikovanje Bruketa&Žinić OM Tisak URIHO Naklada 2000 Zagreb, listopad 2015. ISSN 1333-8196


Mjesec hrvatske knjige 2015  

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Mjesec hrvatske knjige 2015  

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Advertisement