Issuu on Google+

4de jaargang

MasterClass

groeit verder Nieuwegein/Zoeterwoude-Rijndijk - Tijdens de afgelopen Home & Interior najaarsbeurs gaf MasterClass een persconferentie over de meest recente ontwikkelingen van de voorbije maanden. En er was veel te vertellen. De retail- en marketingorganisatie is inmiddels een gewichtige factor in de branche geworden en gezien de ambities zal MasterClass alleen nog maar marktaandeel winnen. Nils Beverwijk, voorzitter van MasterClass Formules.

Home & Interior

meubelen, 21 vestigingen), NARKE (middensegment slaapkamermeubelen, 18 vestigingen), KEX (keukenexpert, 10 vestigingen), ATRIUM (keukenspeciaalzaak, 3 vestigingen) en BUDGET WONEN (low budget-meubelen, “We zijn de afgelopen maanden weer verder gegroeid door het sluiten van 15 vestigingen).” een aantal strategische samenwerkingsverbanden,” aldus Nils Beverwijk, pagina 3 en 5. voorzitter van MasterClass. “Naast de groei van de organisatie is er ook hard gewerkt aan de verdere professionalisering van de interne organisatie.” Onderdeel hiervan is onder andere het aantrekken van oud-CEO Frans Fredrix van food-inkooporganisatie Superunie als belangrijkste adviseur van het MasterClass-bestuur. “Met de heer Fredrix halen we een zeer grote specialist op het gebied van inkoop en retailsamenwerking in huis. Zijn aandacht zal vooral uitgaan naar de strategische uitbouw van de MasterClass-organisatie en de nog verdere Daarnaast gaf Beverwijk inzicht in de samenwerking met het Belgische optimalisatie van de inkoopkanalen.” Heylen. “In 2007 heeft de groep Heylen reeds de Budget Wonen-formule geïntegreerd in haar Meevita-vestiging in Peer. De komende tijd zal de Op naar de 100 miljoen Nils Beverwijk gaf aan, dat dit laatste ook noodzakelijk is. “We moeten op Budget Wonen-collectie ook worden ingevoerd in de overige vestigingen professionele wijze verder groeien, want er zijn grote spelers op de markt van Meevita. Naast de reeds bestaande samenwerking is onlangs ook door Leolux introduceert actief als Ikea en natuurlijk DMG, De Mandemakers Groep. Onze credo is de directie van Heylen besloten om de collecties van de MasterClass THUISnieuw hip helder: we werken samen aan de achterdeur, zonder aan de voordeur onze formule te gaan integreren in alle Heylen-vestigingen.” merk Pode identiteit als individuele ondernemers te verliezen. En deze strategie werkt, zo kan ik uit ervaring vertellen: de marges zijn hoger, we verdienen als Forse groei Budget Wonen ondernemers meer dankzij onze intensieve samenwerking met de Duitse De afgelopen twee jaar is de Budget Wonen-formule gegroeid naar vijftien pagina 13 retailorganisatie VME.” vestigingen. Beverwijk: “Door het succes van deze vestigingen en de vraag Dit jaar zal MasterClass Formules, opgericht in mei 2005, een totaalomzet naar grotere assortimenten is besloten om de Budget Wonen-formule in van zo’n 60 miljoen euro realiseren, in 2010 moet dit op 100 miljoen liggen. drie formaten in de markt te gaan zetten. De bestaande Budget Wonen- >> vervolg op pagina 6. “Maar ik denk dat we dat eerder gaan bereiken,” verwacht Beverwijk.

“We verdienen als ondernemers meer dankzij onze intensieve samenwerking met de Duitse retailorganisatie VME.”

Samenwerking IBW De Inkoopcoöperatie Bouw en Woonwaren met haar vijf leden Boer Staphorst, De Bouwhof Zoetermeer, Groenen Veldhoven, Inter Chalet Horst en Nijhof in Baarn heeft zich aangesloten bij MasterClass/VME. “Vooral in de segmenten keukens, verlichting, budget wonen en woonaccessoires zullen er gezamenlijk collecties worden samengesteld. Tevens kunnen de IBW-leden in de nog beschikbare gebieden gebruik gaan maken van de door MasterClass ontwikkelde formules: THUIS (middensegment woonkamer-

Meer op pagina 6!

Maak kans op een digitale camera! Als medewerker is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alles wat er speelt in de wonenbranche. Winkelmede­ werkers kunnen zich daarom gratis abonneren voor een membership op  de website www.woonspot.nl

Donderdag 20 november 2008. Lees meer hierover op pagina 4.

Op deze site is 24 uur per dag, 7 dagen per week het nieuws over de wonen­ branche te volgen. Abonnees ontvangen dagelijks een e-mail, waarin de veranderingen op de website worden vermeld. Via de berichten kan direct worden doorgeklikt naar woonspot.nl. Naast het nieuws zijn ontwikkelingen bij leveranciers en fabrikanten te volgen, vakbeurzen, opleidingen, faillissementen en nog veel meer.  Meld je nu gratis aan via www.woonspot.nl/retailmedewerkers/ en ontvang direct je eigen inlogcode per mail. Iedere 500ste nieuwe abonnee krijgt bovendien een digitale camera cadeau!

elke dag het laatste nieuws op www.woonspot.nl Onafhankelijke krant voor de woonbranche. Een uitgave van Spot Media bv.

Woonspotkrant nr. 5 2008 oplage +9.000 exemplaren


Wakker worden...

Nachtcollectie: compleet in slapen Nachtcollectie is een door Intres speciaal ontwikkeld concept voor de wonenondernemer met een algemeen assortiment die graag een sterke collectie in slapen wil toevoegen. Nachtcollectie speelt in op de eisen van de huidige consumenten op het gebied van slaapkamers en slaapcomfort. Met deze collectiemodule biedt Intres u de mogelijkheid om op alle facetten van de slaapkamer in te spelen, zonder dat u daar zelf inspanningen voor hoeft te doen.

“Met Nachtcollectie bieden we ondernemers een compleet ingevuld verhaal,”

“Graag nadruk op de exclusiviteit, gebiedsbescherming en de ruime marge.”

Jan Rebel,

Rebel Wooncentrum (Huizen)

Rob Fengler,

formulemanager

woonspotkrant 5 - 2008

"Nachtcollectie is puur door Intres voor de 'generalisten' ontwikkeld. Ondernemers kunnen kiezen uit twee varianten: technisch slapen en het totale concept. Het eerste bestaat uit matrassen, boxsprings, bodems, kasten, dekbedden en hoofdkussens. Bij de tweede variant komen daar nog eens vier slaapkamers bij. Voor variant 1 heb je 300 -350 m2 vvo nodig, nummer 2 vraagt nog zo'n 100 m2 extra. We geven twee folders per jaar uit - van 8 of 16 pagina's, afhankelijk van de variant - en viermaal per jaar een direct marketing-actiekaart. Daarnaast zijn er de advertenties en de website www.nachtcollectie.nl Sterke punten van Nachtcollectie, naast wat Jan noemt, zijn de actualiteit van de collectie en de balans binnen het concept. Onze ambitie is groei naar zo'n 25 verkooppunten, waardoor we nog meer exclusieve producten samen met onze leveranciers kunnen ontwikkelen. Met Nachtcollectie bieden we ondernemers een compleet ingevuld verhaal."

2

“We hebben drie specialismen onder één dak, waarvan slapen onderdeel uitmaakt. Nachtcollectie vormt hiervan de hoofdmoot, aangevuld met een aantal merkleveranciers. Wat wij belangrijk vinden, is dat Nachtcollectie een compleet concept is dat we als het ware onder eigen label kunnen voeren. Qua prijsopbouw past het uitstekend bij ons, met een accent op het middenniveau van de markt. Als zelfstandig ondernemer moet je alles zelf regelen en we zijn blij dat Intres ons met Nachtcollectie vrijwel alles uit handen neemt. Zo kunnen we ons puur concentreren op de verkoop. Nachtcollectie wordt ondersteund met goed promotiemateriaal en het concept wordt ingevuld door een beperkt aantal kwalitatief goede leveranciers. Belangrijk is de exclusiviteit, de gebiedsbescherming en - erg aantrekkelijk! - de ruime marge op Nachtcollectie. We voeren het concept sinds een jaar en behalen er prima resultaten mee.”

Neem voor meer informatie contact op met: Rob Fengler, formulemanager Nachtcollectie. Telefoon (033) 253 26 38 of e-mail: rfengler@intres.nl Kijk ook eens op onze website: www.nachtcollectie.nl


Najaarscollecties Home Trade Center

Verrassend én vertrouwd Nieuwegein - Van meterslange boomwortels tot oude spoorwegbielzen. Van de mooiste jacquardstoffen tot heerlijk aaibare velvets. Van haast architectonisch ingerichte stands tot zorgvuldig gestylde settings die je het liefst direct thuis 1-op-1 neer zet. En heel veel mooie paarstinten (eindelijk). De najaarsshow in het Home Trade Center bracht consument en vakbezoeker heel veel afwisseling en voldoende inspiratie voor weer een nieuw meubelseizoen. Monique van Empel selecteerde voor de Woonspotkrant spraakmakende blikvangers. René Meulenkamp maakte er foto’s bij.

 Woonaccessoires zoals schalen en vazen zijn natuurlijk sterk aan modetrends onderhevig. De stand van Woodstocks is altijd een goede plaats om de nieuwste trends op dit gebied te ontdekken. Voor dit najaar wordt de kleur brons getipt. Deze vazen komen uit de Mercurius-serie (bronsgekleurd porselein).

 Strak, architectonisch, ruimtelijk. Kortom heel Helderr, deze stand. De kracht zit ‘m vooral in de consequente kleurkeuze. Zo komt het oranje van het logo subtiel terug in de aankleding van de stand én kleding van de verkopers. En voor de glazen meubels is gekozen voor donkerpaars als accent: dé absolute trendkleur voor dit najaar. Zo krijgt een koel materiaal als (geëtst) glas de nodige kleur en fleur.

 Macazz was prominent aanwezig in het HTC. Met een collectie die zich nadrukkelijk in het hogere segment profileert. Vooral het gebruik van mooie stoffen (veel naturellen, glansstoffen, jaquards en metallics) geeft Macazz een luxe uitstraling. Deze lounge-elementen Valencia hebben de royale afmeting van 130x180 cm en zijn uitgevoerd in de stof Perron.

 Het Anker heeft de laatste jaren een enorme evolutie doorgemaakt. Bekend als leerspecialist, toonde het Anker in het HTC zijn eerste collectie in stof. De reden: het bereiken van een nieuwe groep consumenten die Het Anker nog niet kennen. Het streven is om naast de leercollectie een volwaardige stoffencollectie op te bouwen van een zevental modellen. De stoffen zullen zoveel mogelijk naadloos verwerkt worden. Dit model Mountain (2- en 3-zits) valt op door de vernieuwende vormgeving, waarbij de individuele zitplaatsen er ook visueel uitspringen. De 5 cm dikke Tempur-laag biedt een heerlijke zit.

Trendy draaifauteuiltje Supersonic van ontwerper Peter Wernecke voor Machalke. De bolle armleuningen, de afgeronde rug en zit zijn weer op en top trendy. Daardoor roept de fauteuil iets vertrouwds op. Verkrijgbaar in stof en leer.

 Kluskens liet zien hoe een actuele trendkleur als paars ook perfect in een meer klassieke setting past. De tafel Cross heeft een 3 cm dik (verjongd) massief eikenhouten blad, dark grey stomp-mat gelakt, en staat op een strak vormgegeven stalen onderstel.

 Oriëntaals. Koninklijk. Sprookjesachtig. De uitgebreide presentatie van het Amerikaanse Simon Crown (Triangle Furniture) ademde een heel eigen sfeertje. Hier vonden we dit parmantige fauteuiltje met bijpassende poef; het ‘rokje’, de capitons, de goudkleurige flosjes, het aaibare fluweel. Als statement past dit duo zowel in klassiek als moderne interieurs. Een heerlijke blikvanger.

tDesign & Vintage, dat zijn de sleutelwoorden voor de nieuwe Spare-collectie van Foucault. Karakteristiek is het geblokte uiterlijk van de kastdeuren en tafelbladen, door de toepassing van verschillende stukken ­zoud teakhout (gezaagd en verlijmd). Spare is een compleet programma met diverse eeten salontafels, kasten en dressoirs.

 Op de stand van Versmissen is het altijd een gezellig ‘zooitje’. Zitmeubelen, kasten, tafels, accessoires en kunstobjecten wisselen elkaar af. Natuurlijke materialen voeren er de boventoon. Gespot: konijnenbontjes in alle kleuren van de regenboog en deze ‘zon’, gemaakt van de wortels van teak­ bomen. Eddy Versmissen: “Normaal gesproken wordt alleen de boomstam gebruikt. Maar van wortels kun je heel mooie dingen maken. Ze zitten diep onder de grond en zijn soms wel 6 meter lang. Het is erg arbeidsintensief om ze eruit te halen en te verwerken. We maken er objecten van, maar bijvoorbeeld ook spiegellijsten. Een fascinerend materiaal.”

 Het hout voor deze tafel Railway van Ambianz deed ooit dienst als spoorwegbiels in de Filippijnen. Nu krijgt dit hout een tweede leven als tafelblad. Ruw, robuust en onbehandeld is dit een tafel voor liefhebbers van puur natuur. Je kunt er moeilijk een glas recht op zetten, de kids kunnen er niet aan kleuren, maar tóch heeft deze tafel iets onweerstaanbaars. Verkrijgbaar als eet- en salontafel.

woonspotkrant 5 - 2008

 Intres bracht in het HTC het Duitse merk Musterring voor het voetlicht. Een compleet woonconcept van zitten, opbergen, eten en slapen dat in Duitsland maar liefst 240 dealers heeft. In Nederland werken nu zestien winkels met Musterring; het streven is een landelijk netwerk van dertig dealers. Qua uitstraling doet de collectie denken aan merken als Rolf Benz en Leolux, alleen is de prijs meer in de lijn van het midden-hoog segment. Dealers (óók niet-Intres-leden) kunnen kiezen uit drie modules: compleet wonen vanaf 200 m², zitmeubelen vanaf zeven zitgroepen en slaapkamers vanaf drie modelopstellingen. Dit is bank 3680.

3


www.meubelbeurs.be

2-5 nov 2008

zon 2 - woe 5 november 2008 9-19u

MODULO.be 120036

Brussels Expo Heizel

Meubelbeurs Brussel

Eerste Dag voor Interieurstylisten

Inspiring Contacts op 20 november

woonspotkrant 5 - 2008

Rijswijk - Het vak interieurstylist ‘leeft’ en er komen dan ook steeds meer initiatieven op gang. Op 20 november vindt Inspiring Contacts plaats, de Eerste Dag voor Interieurstylisten. Locatie: het Home Trade Center in Nieuwegein.

4

Vóór de zomer is een kleine werkgroep van interieurstylisten enkele malen bijeengekomen om te overleggen over de toekomst van het vak. Deze gesprekken vonden plaats op uitnodiging van de CBW en interieurspot.nl Een belangrijk item was (en is) de oprichting van een beroepsvereniging van interieur­ stylisten. Interieurstylisten willen samen met de Centrale Branchevereniging Wonen en Interieurspot.nl de krachten verenigen. Professionalisering door samenwerking is het uitgangspunt. De motieven tot samenwerking van de interieurstylisten kunnen goed aansluiten op de motieven in de detailhandel om interieurstylisten in te schakelen. Marie-Gon Vos, Yvonne Snel, Ruben Fraser, Melanie Lamers en Nathalie Geerts-Schalke zijn de interieurstylisten die in deze fase voor de beroepsgroep de kar trekken.

Kwaliteit De interieurstylist streeft naar kennisuitwisseling en imagoverbetering. Er is behoefte aan kwaliteit, aan een centraal loket en de ontwikkeling van gezamenlijke diensten en producten. Voor de detailhandel is marktvergroting een belangrijk motief om met interieurstylisten samen te werken. Ook ontstaat in deze samenwerking meer kans om de woonmode te promoten bij de consument. De detailhandel wil graag inzicht in beschikbaarheid en kwaliteit van interieurstylisten hebben. Professionalisering Binnen het platform bij CBW en Interieur­ spot.nl dat nu interieurstylisten begeleidt naar een beter beroepsperspectief, is afgesproken om de professionalisering in fasen aan te pakken. Momenteel worden de mensen gemobiliseerd die de kar willen trekken en voor een vereniging van interieurstylisten de speerpunten in het beleid kunnen formuleren. De 20ste november zal een graadmeter zijn voor de belangstelling uit de beroepsgroep. Daarna volgt een nadere invulling van het nieuwe vak van interieur­stylist,

Vraag nu direct een membership aan! Een membership is gratis voor binnenhuisarchitecten, interieurstylisten, licht­ architecten, projectinrichters en woonwinkels. Valt u niet onder een van deze groepen, dan geldt een jaarabonnement van 89 euro excl. btw. Voor aanmelding: ga naar www. interieurspot.nl en klik rechts bovenaan op ‘aanmelden’.

Een membership van interieurspot.nl is gratis voor woonwinkels en bevat interessante informatie voor deze doelgroep. deze locatie werd ook gekozen vanwege de centrale ligging en het grote aantal parkeerplaatsen. Het management van het Home Trade Center heeft direct alle medewerking toegezegd.

een vak dat de helpende hand kan zijn tussen consument en leverancier. Inspiratiedag Inspiring Contacts wordt gehouden in het ‘branchehuis’, het Home Trade Center in Nieuwegein, op 20 november. Voor

Het zal vooral een inspiratiedag worden met sprekers, workshops, marktkramen, presentaties en veel mogelijkheden om te netwerken. Het onderliggende uitgangspunt zal zijn dat interieurstyling geen luxeproduct meer is, maar de consument op een persoonlijke manier kan helpen zijn interieur op professionele wijze vorm te geven. Naar verwachting zal de belangstelling uit de beroepsgroep groot zijn. In de aanloop naar 20 november zullen regelmatig artikelen verschijnen op interieurspot.nl en inspiringcontacts.nl over de vorderingen met betrekking tot Inspiring Contacts.

Noviteiten en trends Belangrijke elementen op de website zijn noviteiten en trends. Via interieurspot.nl kunnen leveranciers tegen betaling hun noviteiten presenteren. Medewerkers aan interieurspot.nl zullen de nationale en internationale beurzen bezoeken en media screenen op noviteiten en deze in woord en beeld op de site publiceren. De foto’s kunnen met een muisklik worden vergroot, zodat ook details zichtbaar zijn. Nieuws De dagelijkse nieuwssite voor de wonenbranche blijft www.woonspot.nl Op interieurspot.nl zullen vooral nieuws­ items worden opgenomen, die gericht zijn op de doelgroep. Het gaat om zowel nationaal als internationaal nieuws dat relevant is voor interieurstylisten en andere lezers die tot de doelgroep behoren. Adressen Op de website kunnen interieurstylisten hun adresgegevens bekend maken, zodat hun vakgenoten en ook anderen contact met hen kunnen opnemen. Deze vermelding in de database is gratis voor interieurstylisten. Agenda In de agenda worden de belangrijkste (inter)nationale beurzen en manifestaties opgenomen.

Ook woonwinkels zijn welkom op interieurspot.nl!


Saamhorigheid troef tijdens Home & Interior najaarsbeurs De kwaliteit van het consumentenbezoek was goed, vond een groot aantal exposanten. Ook de seminars die speciaal voor de consumenten werden gehouden, werden goed bezocht en vormden een waardevolle aanvulling op het beursklimaat. Veel bezoekers maakten gebruik van persoonlijke adviezen van de interieurstylisten. Beursmanager Jan Hogenkamp kijkt terug op een andere beurs dan anders. “We weten dat het beurs­ bezoek in het algemeen afneemt, ook wij merken dit. Ik heb echter veel tevreden exposanten gesproken die goede zaken hebben gedaan. Zij waren erg tevreden over de kwaliteit van het bezoek, zowel het vakbezoek als de consumenten. Kwaliteit hangt dus niet altijd af van kwantiteit. We hebben op de laatste beursdag de exposanten op de hoogte gesteld van de start, medio volgend jaar, van de Home Boxx Experience, het nieuwe platform voor woonaccessoires in de Home Boxx. De reacties hierop wa-

ren positief. De komende maanden gaat het HTC-team in ieder geval verder met de makeover van het Home Trade Center onder leiding van onze nieuwe directeur.” Tijdens de beurs hebben de exposanten kennis kunnen maken met Anne-marie Burger, de nieuwe directeur van het Home Trade Center. “Ik heb zoveel mogelijk met iedereen kennis gemaakt. Voor mij zijn de persoonlijke gesprekken belangrijk om goede voeding te krijgen vanuit onze achterban. De beurs is daarvoor een prima plek.”

In de prijzen Tijdens de beurs werden traditiegetrouw oorkondes in verschillende categorieën uitgereikt aan exposanten. Op zondag won Klotz Klasse in het Glas de oorkonde Get new! (meest opvallende noviteit) met het product ‘Croco’. ‘Croco’ bestaat uit meubelen van mdf, waarin een krokodillenmotief met een laser is aangebracht. Bree’s New World sleepte de oorkonde Get inspired! in de wacht voor mooiste stand en styling. “Het HTC-team was blij verrast over het grote aantal mooie stands. Vandaar dat we tot een aantal van zes genomineerden kwamen, maar er kan er maar één winnen,” aldus beursmanager Jan Hogenkamp. Op maandag ging de oorkonde voor meest enthousiaste beursteam (Get motivated!) naar Maas & Waal Design en de beste marketing en communicatie (Get noticed!) was voor Meubelfabriek C. van Rees en Zn. Javorina werd uitgeroepen tot snelst opkomend talent met de oorkonde Get famous! Dinsdag won het team van Avek en Hekkert & vanderLeen de oorkonde voor meest opvallende samenwerking (Get Together!). Opcion had de meest opvallende perspresentatie en won daarmee de oorkonde Get press! De laatste oorkonde van de beurs, Get connected!, ging naar nieuwkomer Finitouch Exclusive Products voor meest gastvrije benadering, parkeren extern en standcatering.

HTC: ‘clubhuis’ van de branche

Home Boxx Experience

Tijdens Home & Interior werd een persconferentie gehouden over de toekomst van het Home Trade Center. Arnoud van Raak, directeur TCN B2B, en de nieuwe directeur van het HTC, Anne-marie Burger, gaven opening van zaken. Aan ambities bepaald geen gebrek.

Op 1 juli 2009 gaat een nieuw concept binnen de wonenbranche van start: de Home Boxx Experience. Het aanbod is geheel gericht op woonaccessoires en biedt de woonretailer 10.000 m2 kwaliteitsaanbod verdeeld over twee overzichtelijke verdiepingen in een zelfstandig gebouw met een eigen beleving.

Het Home Trade Center-team doet, naast de beurs, goede zaken. Intres heeft een partnership gesloten, WoonWerk houdt kantoor in Nieuwegein en dit najaar wordt het grote Woonwereldfeest er gevierd. Ook zijn de banden met het NII aangehaald. Kortom, er gebeurt van alles om van het Home Trade Center weer het bruisende hart van de wonenbranche te maken. Van Raak: “We zijn bezig om het exposantenbestand te versterken en verbreden. In Nieuwegein moet wonen in de breedste zin des woords te zien en ervaren zijn.” Een belangrijke plaats wordt weggelegd voor aanbieders van woonaccessoires. Deze krijgen op 8000 m2 een vaste stek in de Home Boxx, die voortaan Home Boxx Experience zal heten. Het Home Trade Center zal opnieuw worden gedoopt en Brandboxx gaan heten, in lijn met de overige trade marts van TCN in Europa.

In combinatie met het Home Trade Center, dat ernaast staat, vormt zich dan ruim 45.000 m2 permanente woonbeleving met internationale uitstraling en aantrekkingskracht. Zeventien kwaliteitsbedrijven hebben de intentieverklaring ondertekend. Eenderde van de totale vloeroppervlakte is daarmee al verhuurd.

Anne-marie Burger benadrukte de ‘get together’-gedachte: “Hier, in dit gebouw, komt de branche samen en vindt kennis- en informatieoverdracht plaats. We zullen het aanbod verder versterken en het serviceniveau handhaven en zo mogelijk verhogen. We willen inspireren en stimuleren.” Of, zoals Arnoud van Raak het uitdrukte: “Nieuwegein moet bovenaan het ‘boodschappenlijstje’ van winkeliers staan.” Doelstelling voor 2009: het centrum moet volledig bezet zijn, inclusief Home Boxx Experience, en de verbouwing - investering enkele miljoenen - moet worden afgerond. “We willen inspireren en stimuleren,” aldus HTCdirecteur Anne-marie Burger.

De volgende bedrijven bieden vanaf 1 juli 2009 woonaccessoires aan in de Home Boxx Experience: Bert Hessing B.V., Braxton Interiors, Iron Art B.V., Joker Import B.V., JVDT, Light & Living, Lime-light BV, Lock Light, Meander B.V., MondiArt B.V., PalmaGlass B.V., P & S Decoraties, Riverdale by TENBOS, Sajovi V.O.F., De Tol Lisse, Verhagen Group en Zandbergen Decoraties B.V. De Home Boxx Experience richt zich op woondetaillisten, gift-shops, bloemisten, lifestyle winkels, interieurarchitecten, stylisten en bouwkundig architecten en inkoopgroepen gericht op de wonenbranche. “De interieurbranche in Nederland heeft behoefte aan een duidelijk platform. Eén locatie waar de woondetaillist alles van zijn gading kan vinden, zowel woonaccessoires, meubelen, kleinmeubelen, verlichting als ook (wand)decoratieartikelen. Eén locatie die tegelijk een einde kan maken aan de versnippering en een sterke toekomstgerichte impuls geeft aan het begrip ‘samenwerking’,” aldus het persbericht.

woonspotkrant 5 - 2008

Nieuwegein - De Home & Interior najaarsbeurs 2008 stond in het teken van het thema ‘Get Together’. De beurs sloot woensdagmiddag 17 september af met 11.093 bezoekers, van wie 7822 vakbezoekers en 461 buitenlandse bezoekers. Zondag bezochten 2810 consumenten de beurs.

5


winkel is ca. 1000 m2 groot; hiernaast zijn er collecties gebouwd van 1500 m2 ten behoeve van een Budget Wonen XL-winkel en een collectie van 3500 m2 voor een Budget Wonen XXL-winkel. De eerste XXL-winkel is onlangs ontstaan uit de IBW-samenwerking en is op 2 september dit jaar geopend bij Boer in Staphorst. Een volgende XXL-vestiging zal begin 2009 worden geopend in Horst en zal door het bedrijf Poels worden geëxploiteerd in de Inter Chalet-vestiging in Horst. In 2009 zullen er minimaal vijf nieuwe Budget Wonen-vestigingen worden geopend.” Ook in Noord-Holland zal MasterClass haar positie verder verstevigen. Afgelopen maand heeft het Woonrijk in Broek op Langedijk besloten de THUIS- en NARKE-formules op te nemen. Naast deze formules zal Woonrijk begin 2009 tevens gaan starten met een Budget Wonen XXL-vestiging van ca. 3500 m2. “Om onze deelnemers nog beter te bedienen, is er ten behoeve van de optimalisatie van de winkeloppervlakte besloten om een lifestyle- en leerconcept te ontwikkelen. Beide collecties omvatten elk 300 m2 en sluiten naadloos aan op de reeds bestaande THUIS-collectie,” aldus Beverwijk.

Vervolg van de voorpagina.

Hij sloot zijn verhaal af met het verwoorden van de ambitie van ‘zijn’ MasterClass: “We willen met de hoogste kwaliteit medewerkers en door een intensieve samenwerking [sinds juni 2006, RV] met retailorganisatie VME het meest kosteneffectieve samenwerkingsverband van Nederland exploiteren. Hierdoor en door een sterke marketing, versterkt door een slagvaardige inkoopsamenwerking, wil MasterClass haar deelnemers de belangrijkste instrumenten aanreiken om de beste resultaten in de winkels te behalen.”

Henk Voortman, directeur van MasterClass.

Lampenier Aan tafel wil je gezellig kunnen eten met de kinderen, maar ook af en toe romantisch dineren met z’n tweetjes. Een spelletje doen met vrienden of gewoon lekker rustig bladeren in je favoriete tijdschrift! Het is duidelijk dat licht boven de eettafel een must is. Het lijkt lastig om op één plek een lichtbron te creëren die geschikt is voor al deze momenten, echter bij Lampenier kunnen ze je uitgebreid adviseren! Lampenier, met winkels door heel Nederland, is de grootste keten van verlichtingsspeciaalzaken in Nederland en enig in haar soort. Zo wordt door Lampenier een actueel en uitgekiend assortiment samengesteld volgens een bepaald concept. Voor elk interieur is er een ruime keuze uit moderne tot romantische armaturen. Voor mensen die houden van een uitgesproken inrichting heeft Lampenier de tafel- en hanglam-

penserie Versaille in haar assortiment opgenomen. De hoogwaardige materialen en het moderne design dragen bij tot een eigentijdse stijl en geven elk interieur een extra impuls. Lampenier, postbus 241 5680 AE Best. Telefoon (0499) 33 46 66, www.lampenier.nl

Reinold Vugs Zojuist is de Nederlandse voetbalcompetitie op gang gekomen. Na twee wedstrijden staat ADO Den Haag (!) aan kop met haar nieuwe trainer Andre Wetzel. Dezelfde man die vorig seizoen nog uit de eredivisie degradeerde met VVV. Het doelsaldo van ADO is 8-2 en ze spelen in een brandnieuw stadion met (slechts) 7000 toeschouwers. Er is slim aangekocht voor slechts enkele honderdduizenden euro’s (!). Het kán dus, al is de competitie nog heel lang. Het aantal seizoenkaarten van ADO is overigens slechts gelijk aan dat van Volendam. In Den Haag wonen 500.000+ inwoners, in Volendam 22.000. Niet dat ik uit mezelf zoveel van voetballen weet, maar ik lees dat en verbaas me. Verbaas me over de altijd weer

Teams en trainers

merkwaardige wetten in voetbal, management en ondernemen. Waarbij logisch vaak niet logisch blijkt te zijn en zaken soms compleet anders lopen dan de logica voorschrijft. Wat is dat toch, dat mechanisme van teams en trainers? De stervoetballer van ADO - om daar nog even bij te blijven - zei het zo: “Onder de vorige trainer heb ik twee jaar met mezelf naar mezelf lopen zoeken. Deze trainer geeft me de ruimte en het vertrouwen.” De betreffende speler (Knopper) staat inmiddels met 3 goals uit 2 wedstrijden bovenaan de topscoorderslijst. Ander voorbeeld is AZ met haar bewierookte trainer Van Gaal. Staat onderaan, team van weleer is volledig uit elkaar gevallen, de magie van ooit is verbleekt

en de nieuwigheid van team en trainer is over. Wat een tegenstelling! En dan FC Twente: nieuw stadion, nieuwe, beroemde trainer, paar goede spelers lekker kunnen verkopen, nieuwe spelers erbij en tóch vooralsnog onrust en matige resultaten. Spelers die vorig jaar excelleerden, prijken nu op de reservebank, de nieuwkomers zoeken nog hun weg en de vaste spelpatronen, die succesvol waren, zijn er niet meer. OK, we zijn pas twee wedstrijden onderweg, dus waar hebben we het over? Maar toch geeft dit stof tot nadenken. Over uzelf als de ondernemer/trainer van uw team/uw medewerkers. Kleine veranderingen, grote gevolgen. Soms is het nodig om te switchen, maar soms moet je er gewoon van afblijven als het loopt

en er ook zuinig op zijn. Je zegeningen tellen. Sfeer, elkaar vertrouwen geven, de juiste, zorgvuldige keuzes maken hebben lang niet altijd met geld te maken. Je kunt óók succesvol zijn zonder scheppen geld, dure panden ( lees stadions) en grootse dadendrang. Succesvolle trainers zijn down to earth-mensen, met gevoel voor realiteit. Zoals Andere Wetzel zei: “Mooi dat we bovenaan staan, maar we hebben nog 24 punten nodig om niet te degraderen!” Jan Peter Karelse

Generation Nix? Generation Next! In deze rubriek komen (jonge) Nederlandse ontwerpers aan het woord die, zowel in binnen- als buitenland, alweer een paar jaar flink aan de weg timmeren, maar nog steeds niet de bekendheid hebben die ze nastreven. Het zijn de ontwerpers net ná Marcel Wanders, Richard Hutten, Hella Jongerius en Tord Boontje. Maar gedreven om hun plaatsen in te nemen. Maak nu alvast kennis met de ontwerpers van morgen. Door Monique van Empel

Naam: Stephan Siepermann (1975, Haan/Duitsland). Beroep: Als ontwerper ben ik doorlopend op zoek naar nieuwe oplossingen voor oude behoeftes. Als je geluk hebt weet je als ontwerper nieuwe behoeftes te herkennen en speel je daar op in. Ik wil doordringen tot de essentie van de dingen en daar een spel mee spelen. Opleiding: Design Academy Eindhoven, richting Mens en arbeid (diploma in 2005).

woonspotkrant 5 - 2008

Meest bekende eigen ontwerp: De Kitt’Tafel uit 2007. Dat is een tafel die opgebouwd is uit verschillende soorten en kleuren hout die met kit aan elkaar gelijmd zitten. Zo heeft het hout de ruimte om te werken zonder dat het kan scheuren.

6

Favoriete ontwerp(er): Naast de Festool invalzaag zou ik zeggen bijna alles van de Eames’.

Favoriete eigen ontwerp: Als ik zou moeten kiezen, wordt dat toch de kitt’-serie. Zowel de tafel als ook de kruk heeft iets eenvoudigs, iets simpels haast. Maar in feite zijn ze het resultaat van een uitgekiende combinatie tussen hightech en ambacht. Inspiratiebronnen: Materialen, technieken en constructies fascineren me enorm. Vaak is een van deze een inspiratie voor een gedachte, een nieuw ontwerp. Vervolgens begint de dialoog tussen deze drie en daarmee het productieproces. De vorm is dan meestal een logisch voortvloeisel uit de randvoorwaarden, gemixt met functionaliteit en esthetiek. Qua stijlperiode spreekt me de eenvoud en genialiteit van de Bauhaus-generatie me erg aan. Was te zien: Meest recent in de Toonkamer (DDC) waar Zuiver stond met o.a. mijn kitt’Tafel. Eerder dit jaar op 100% Design Rotterdam, DMY Berlijn en met TuttoBene in Milaan. In 2007 nam ik deel aan de Dutch Design Week in Eindhoven en de IMM Keulen.

Kitt’Tafel van Stephan Siepermann.

Binnenkort te zien: In oktober sta ik tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in het klokgebouw op Strijp S. Samen met enkele bevriende ontwerpers bereid ik een groepsexpositie voor met de naam Laboratory Bazaar 08. Het wordt net als vorig jaar een interactieve show. We laten nieuw werk zien, maar gaan tevens ‘on the spot’ ontwerpen en fabriceren. Er zal een multidisciplinaire werkplaats ingericht worden waar ter plaatse nieuwe dingen zullen ontstaan. Een soort kweekvijver voor ideeën en producten voor de volgende collecties. Dat maakt een beurs niet alleen voor ons boeiender, maar vooral ook voor het publiek dat werkelijk een

www.stephansiepermann.com

Heeft modellen in de collectie van: Zuiver (Kitt’Tafel). Binnenkort komt ook mijn Leaft’ Hanging Lamp in productie (producent nog geheim). idee van het ontwerpvak kan krijgen. In 2009 worden in Milaan in elk geval twee nieuwe ontwerpen van mij getoond: een nieuwe stoel voor Artifort en een loungeconcept voor Offecct. Ook volgt er een groots opgezet project voor Herman Miller.

Ontwerpersdroom: Het verwerven van voldoende kennis en vaardigheden om mezelf en anderen te verrassen. Maar vooral het ontwerpen van een klassieker, een product dat onafhankelijk van trends of tijdgeest zijn waarde behoudt.


3e Woonmodecity hoog gewaardeerd Arnhem/Den Haag - Het is het Nederlands Interieur Instituut weer gelukt om een zeer geslaagd evenement neer te zetten. Woonmodecity bruist. Van 7 t/m 10 september zijn 5800 bezoekers naar de Kleefse Waard gekomen. Steeds meer interieurvakmensen vinden het evenement en geven als waardering een 8 of hoger.

Bezoekers werd naar hun mening gevraagd: 80 procent waardeert het evenement met een 8 of hoger. “Verder wordt het bij de derde editie van het evenement bijna eentonig, want 98 procent van de bezoekers beoordeelt alle onderdelen goed tot uitstekend: de formule, de catering, het aanbod, parkeren, de uitstraling. Zeker 65 procent komt volgend jaar weer. De organisatie gaat nu opnieuw op zoek naar een geschikte locatie voor volgend jaar. Van de deelnemende bedrijven heeft op het gebied van

wonen praktisch iedereen aangegeven weer van de partij te willen zijn. Ook in de slapenhal waren de geluiden zeer positief, maar het NII wil onderzoeken of er een nog betere afstemming plaats kan vinden tussen de deelnemers en vooral de wensen van de bezoekers.” Op de woensdag werden ook nog eens 450 studenten ontvangen door de organisatie, om hen meer inzicht in de opzet van de beurs te geven. Er was een speciale ontvangstruimte ingericht waar Astrid van Leeuwen achtergrondinformatie over het NII gaf en Alex Speelman studenten wegwijs maakte in wereldtrends in het interieur. Dit onderdeel was samen met WoonWerk opgezet en viel goed in de smaak bij de begeleiders en studenten van de scholen. De mailing naar een groep van 3600 stylisten zal ook zeker zijn vruchten afgeworpen hebben om meer vakbezoekers te krijgen.

woonspotkrant 5 - 2008

Het NII kijkt volgens Astrid van Leeuwen zeer tevreden terug op de afgelopen week. “Vorig jaar kwamen er 4100 gasten naar Woonmodecity. De groei in deelnemers van 38 naar 73 werd dus beloond met een enorme groei in bezoekers. Wat Woonmodecity onderscheidt, is het warme gevoel als je binnenkomt. De sfeer die gecreëerd wordt, de gastvrije catering, het clubgevoel van de deelnemers. Iedereen is blij. Dat slaat over op de detaillist die gewoon weer de kriebels krijgt voor zijn vak.”

7


Bedmode op Woonmodecity

Cinderella Dessin Hierro heeft bijzondere applicaties in de vorm van zilveren disks op een glanzend satijnen ondergrond. Met Oxfordsloop. Uit de Cinderella HighLine collectie; alleen in zilver.

Arnhem - De collecties bedtextiel voor het najaar bieden zoals altijd veel warme, diepe kleuren. Denk daarbij aan zwart, grijs, goud, bruin en koper, maar ook aan dieprood en - trend - heel veel paarstinten. Ambachtelijke handwerkdetails komen vooral goed uit op wit. Qua dessinering zien we veel XL bloemen, afwisselende strepen, sportieve ruiten en etnische motieven. Wie wil kan met Bekende Nederlanders onder de wol of zet de stijl van zijn favoriete kledingmerk door in de slaapkamer. Vijf trends in bedtextiel, gespot door Monique van Empel op Woonmodecity.

Trend 1 Bloemenpracht in de nacht Bloemen blijven ook in het najaar dé grote inspiratiebron voor veel dessinontwerpers. Extravagant, romantisch of nostalgisch; overtrekken met bloemen in de hoofdrol zijn er voor élke smaak. Paars en pink zijn in deze trend op hun best. Maar we zien bloemen in álle kleuren van de regenboog, dan weer klein en fijn, dan weer royaal tot Extra Large.

Essenza Overtrek Bloom: een sprekende bloemenzee van warme kleuren op een zwart fond. Zowel het dekbedovertrek (100% katoensatijn) als de Oxfordslopen zijn voorzien van piping.

Trend 2 Glim, glans & glamour Zilver, goud en koper geven de slaapkamer dit najaar een vleugje chic en glamour. Enerzijds misschien wat koel en technisch, maar tegelijkertijd ook heel feestelijk en exclusief. De stoffen zijn soepel en glanzend. Denk aan subtiel glimmend satijn, veelal versierd met fluwelen of satijnen biesjes, pailletjes, kraaltjes, flockprint, goud- of zilverdruk. Ook velours, zijde en faux-silk passen in deze geraffineerde stijl.

Eijerkamp Veenendaal feesteli Veenendaal/Zutphen - Op woensdag 17 september opende de heer A. van den Bos, wethouder Economische Zaken van de gemeente Veenendaal, de tweede vestiging van Eijerkamp. Maar liefst duizend vrouwen uit Veenendaal, Ede en omgeving kwamen ‘s avonds naar Eijerkamp’s Ladies Night.

woonspotkrant 5 - 2008

Samen brachten ze met de broers Eijerkamp een toast uit op een succesvolle toekomst. De Ladies Night werd geopend Monique Wiemeyer, hoofdredacteur van VT Wonen. Daarna nam pianovirtuoos Jan Vayne plaats achter de vleugel voor een doorlopend concert. Gedurende de avond konden de duizend vrouwelijke gasten een ‘Make me Beautiful’-metamorfose ondergaan, spannende woonmetamorfoseshows bezoeken en deelnemen aan ondermeer workshops.

8

Alles onder één dak Met de opening van Eijerkamp Veenendaal brengt dit familiebedrijf de beste ontwerpen - van bekende én minder bekende merken - naar Veenendaal en omgeving, van nationale en internationale vormgevers. Het bedrijf heeft alles onder één dak en bezorgt en monteert alles aan huis. Eijerkamp Veenendaal toont originele kunstwerken van een groep Hollandse kunstenaars, die met hun schilderijen inspelen op trends, stijlen en kleuren. Het aanbod van de Cobra Art Shop bij Eijerkamp Veenendaal bestaat onder meer uit ingelijste prenten, spiegels en nog veel meer wanddecoratie. De meeste lijsten zijn met de hand gemaakt in Italië. Kenmerkend voor de Montis-collectie zijn de uitgesproken kleurstellingen, in diverse bijzondere leer- en stofkwaliteiten en de eigenzinnige vormgeving met een menselijk en sympathiek karakter.

Van links naar rechts: Hans-Jaap Eijerkamp, Jan Vayne, Monique Wiemeyer, Evert-Jan Eijerkamp, Corine Boon-Eijerkamp. Veenendaal is geopend.

Eijerkamp.nl vernieuwd Op de geheel vernieuwde website van het bedrijf (www.eijerkamp.nl) staat infotainment centraal: informatie over producten en woonmode wordt hier op een unieke en attractieve manier online gepresenteerd. Eijerkamp Retail Groep is opgericht in 1928. Het familiebedrijf staat sinds 1992 onder leiding van Evert-Jan en Hans-Jaap Eijerkamp, kleinzonen van de oprichter Evert-Jan Eijerkamp Sr. en zonen van Hans Eijerkamp. In oktober 2007 nam Eijerkamp het voormalige Woonthemacentrum Van Ekeris over. Dit familiebedrijf met veel hart voor de zaak, passie voor meubelen en een groot gevoel voor klantvriendelijkheid wordt nu voortgezet door de broers Hans-Jaap en Evert-Jan Eijerkamp.

Eijerkamp Veenendaal maakt onderdeel uit van de Eijerkamp Retail Groep, een organisatie met ruim driehonderd medewerkers in vier woonformules, met een totaal winkelvloeroppervlakte van bijna 60.000 m2: Eijerkamp, CILO en Trendhopper XXL in Zutphen, WoonZe en Trendhopper XL in Apeldoorn, Eijerkamp en Trendhopper XL in Veenendaal. Deze formules bieden klanten in de directe regio en geheel Nederland wooninspiratie en persoonlijk totaaladvies op het gebied van woninginrichting. Rechts: 1000 vrouwen uit Veenendaal en omgeving vieren samen de spectaculaire opening.


Essenza Dessin White Cloud: een verrassend decoratief overtrek met spiraalvormige decoraties en knoopjes. Nostalgisch en eigentijds tegelijk. Een zwierig dekbed, in kraakhelder wit, gemaakt van katoen perkal.

Trend 3 Speelse strepen Decoratieve streepcollages zorgen voor een eigentijdse touch. We zien brede strepen en smalle strepen, strepen in de breedte en/of lengte, dunne banen en brede banen, overdwars en in zwierige patronen. Ook worden strepen creatief gecombineerd met bloemen, ruiten en dots. Kortom: anno 2008/2009 heeft bedtextiel een streepje voor.

Trend 4 Wit op wit

Naast paars is wit de onbetwiste trendkleur van dit moment. Een kleur die we nu ook in de najaarscollecties terugzien. Wit leent zich bij uitstek voor mooie (handwerk) details zoals borduursels, applicaties, broderie, kant, smockwerk, ruches en ajourrandjes. Nostalgisch en romantisch. Maar heel modern kan ook, met knoopjes, glanzende pailletten of een trendy foliedruk. De neutrale witte basis doet de tactiele details optimaal uitkomen.

Monique van Empel (tekst) en René Meulenkamp (fotografie)

Trend 5 Mensen & Mode

Onder de wol met Daphne Deckers, Wendy van Dijk of Gerard Joling? Het kan tegenwoordig allemaal. De ene na de andere BN-er krijgt zijn eigen bedtextiellijn. Iets minder opportunistisch zijn de collecties bedtextiel van lifestyle-merken zoals Cottonfield en McGregor. Net als hun (heren)kleding zijn de dekbedovertrekken sportief en een tikje avontuurlijk, maar toch overwegend klassiek. Maritieme kleuren zoals rood, wit en blauw, maar ook grijs, zand en zwart zorgen voor een casual touch in de slaapkamer. Simpele, klassieke dessins als strepen en ruiten krijgen een twist met opdrukte logo’s, stempels en patches.

ijk geopend

Vandyck Vandyck brengt een uitgebreide Bed & Badcollectie van het Amerikaanse lifestyle-kledingmerk McGregor: overtreksets, handdoeken, badjassen, plaids en sierkussens.  De Sports-collectie wordt gekenmerkt door stoere dessins in rood, wit en blauw op eerlijke katoen.

Oorlog in Meubelland In deze periode maken veel bedrijven de balans op van de afgelopen zomer. Er waren veel faillissementen te betreuren en ik heb de indruk dat het op een oorlog uitdraait in Meubelland. De buit wordt snel verdeeld en het lijkt erop dat ook in deze situatie het recht van de sterkste geldt. Ik ben er nog niet uit of we dit als positief of negatief moeten ervaren. We moeten niet vergeten dat het altijd om mensen gaat, om gezinnen die pijnlijk worden getroffen. Vaak is er hard gewerkt om een bedrijf op te bouwen en het is altijd een trieste situatie, zowel voor de werknemer als de werkgever, wanneer blijkt dat jouw bedrijf, jouw werk een aflopende zaak is. In de meubelwereld wordt ruimte gemaakt voor bedrijven die de langste adem hebben of die het automatiserings- en productieproces al vroegtijdig hebben vernieuwd. Deze bedrijven zijn op tijd begonnen met innoveren en daar blijven de innovaties elkaar opvolgen. Want stilstand is immers achteruitgang. Een dergelijk bedrijf dat altijd bezig is met innovaties is de fabriek waar ik kasten laat produceren. Al enige tijd lopen zij tegen het probleem aan dat een aantal kasten te zwaar zijn om goed en veilig

naar het buitenland vervoerd te kunnen worden. Deze zomer heeft dit bedrijf een grote investering gedaan in een nieuwe machine, waarop de nieuwste ontwikkelingen betreffende honingraat-platen op een kwalitatief hoog niveau te verwerken zijn, waardoor er enorme gewichtsbesparing te realiseren is. De aanschaf van een dergelijke machine is een innovatie voor de toekomst. Dit in tegenstelling tot veel ondernemers die beslissingen nemen om te kunnen overleven voor het moment en vergeten hoe dit structureel in de toekomst zou moeten. Er is één ding dat in ieder geval positief uitpakt. Door de nodige innovaties onder druk te realiseren, kun je de concurrentie

in het buitenland het hoofd bieden. Het afgelopen jaar zijn we er als het kleine Nederland in geslaagd om flexibeler te produceren. Je zult zien dat inkopers hun producten dichter bij huis gaan kopen. Dit is een positief signaal aan de bedrijven die de afgelopen periode geïnvesteerd hebben om te overleven. De markt is in één jaar tijd zo veranderd dat het voor veel - ook gezonde - bedrijven moeilijk is om hierop te anticiperen. Bedrijven die deze ontwikkelingen in de markt de aandacht kunnen geven, zullen minder snel in de probleemzone belanden. Henk Heres

woonspotkrant 5 - 2008

Kardol & Verstraten Dessin Connection laat een verrassend streep­ patroon zien: eigentijds en tijdloos tegelijk. Verkrijgbaar in zand en donkerbruin (print op satijn).

9


Najaarscollecties 08/09

Hollandse Nieuwen Rijswijk - Ze zijn er weer: de laatste Hollandse Nieuwen. Vrijwel alle meubelfabrikanten hebben de afgelopen weken hun najaarscollecties 2008/2009 gepresenteerd. Meestal in eigen huis, soms gezamenlijk op een centrale plek zoals in de Toonkamer, de nieuwe naam voor het Dutch Design Center. Met de nodige hapjes en drankjes was het overal aangenaam vertoeven. Naast nieuwe zitmeubelen waren er opvallend veel tafels. En ook jubileert menig meubel­ontwerp dit jaar. Monique van Empel (tekst) en René Meulenkamp (foto’s)

Vrije vormgeving Het is geen cirkel en geen ellips, maar een combinatie van beide en daarom noemde Dick Spierenburg deze tafel voor Castelijn: Circlips. De tafel meet 214 x 124 cm en biedt ruimschoots plaats aan zes tot zeven stoelen. De kolom die het blad draagt is qua vorm al even ondefinieerbaar, maar juist daardoor heel spannend. Het oppervlak van het tafelblad is Desktop (hier in olijf), maar de bladrand, onderzijde van het blad en de kolom zijn in kleurlak uitgevoerd. Zo lijkt het bladoppervlak flinterdun. Op de Woonbeurs Amsterdam zal de Circlips te zien zijn in eiken mat zwart.

Jarige tafel De M1 was de eerste tafel waar het voor Metaform allemaal mee begon. Voor het ontwerp tekende Jörn Schuurman destijds zelf: veertig jaar geleden om precies te zijn. Reden voor een feestje vond Metaform, die de tafel tot 31 maart 2009 met korting aanbiedt. Kenmerkend is de 19 mm dikke glasplaat en daarmee was Metaform de eerste meubelfabrikant die een salontafel met dergelijk dik glazen blad wist te maken. In vijf (vierkante) maten.

Kleurrijke kasten Voor het eerst in Nederland te zien: kastenprogramma Motion van de Duitse kunstenares Elisabeth Lux voor Pastoe. Motion is een modulair kastsysteem dat in een serie van twee, drie of vier geschakeld kan worden. Hierbij kunnen hoogte, diepte én kleuren naar eigen smaak gekozen worden. Het ‘designers choice’-palet van Lux biedt kleuren als soft pink, bright orange, soft green en bright green. Daarnaast zijn er nog de 66 vaste kleuren van Pastoe zelf.

Fifty fifty Nog een jubilaris: op 17 oktober bestaat Meubelindustrie Castelijn vijftig jaar. Al snel na de oprichting in 1958 bracht Castelijn begin jaren zestig een eigen collectie uit. De eerste ontwerpen waren van Wim Wilson. Ter gelegenheid van hun jubileum brengt Castelijn Wilson’s dressoir D242 nog eenmalig uit in een gelimiteerde oplage van vijftig stuks. Op een verbeterd sluitmechanisme na, in exact dezelfde uitvoering en materialen. Als een tijdsbrug uit het verleden naar het heden. Elk van de vijftig dressoirs wordt geleverd met een echtheidscertificaat en jubileumcadeau.

Kunstige kussens

Let it shine

Ventura is een ronde plafondlamp waarin 36 ledjes voor het licht zorgen. De lichtjes zitten in een ronde vorm van kunststof, van boven afgedekt met aluminium. Verkrijgbaar in twee maten (doorsnede: 60 en 35 cm) en vier kleuren: paars, amber, beige en wit. Het ontwerp is van Leo Krol en Vincent de Rijk voor Solid.

Naast een zeer betaalbare en snel leverbare ‘Jan des Bouvrie’, bracht Gelderland twee nieuwe ontwerpers voor het voetlicht: Hellen van Berkel en Frank Bruggeman. Twee mensen die hun sporen tot nu toe verdiend hebben in aanverwante disciplines als de mode, beeldende kunst en bloemsierkunst. Van dessinontwerpster Hellen van Berkel introduceerde Gelderland een serie sierkussens. Om toe te passen voor extra comfort, maar vooral als decoratief en kleurrijk accent. De katoenen kussens zijn vervaardigd met behulp van zeefdruktechnieken, handgemaakte Indiase borduursels en digitaal geprinte stoffen. Verkrijgbaar in vier afmetingen en twee kleurgroepen: groen en rood. Frank Bruggeman ontwierp twee lage salontafels, gebaseerd op de groentekratjes van vroeger.

Eigentijds & eigenwijs Palau timmert flink aan de weg met nieuwe modellen van eigentijdse Nederlandse ontwerpers zoals Richard Hutten, Michiel van der Kley en Edward van Vliet. Van deze laatste is deze bank Kylian met carré gestikte zitting. Verkrijgbaar als 3- en 2-zits, fauteuil en poef. Op bijzonder vormgegeven onderstel van verchroomd staal.

Woonbeurs Amsterdam Een groot aantal Nederlandse exposanten van de Toonkamer neemt deel aan de gezamenlijke presentatie op de Woonbeurs Amsterdam die nog tot en met zondag 5 oktober plaatsvindt in de RAI. De Toonkamer heeft een grote stand direct naast het ‘huis’ van Eigen Huis & Interieur.

Creatief met kunststof

woonspotkrant 5 - 2008

Nieuw in de collectie van Roofer zijn de tafel Captain Hook, hoge bank Captain Havanna en het bankje Captain Spock. Allemaal gemaakt van gerecycled kunststof. Havanna is bekleed met Bysonyl: weatherproof vrachtwagenzeil waarop vrijwel elke print mogelijk is. Vanuit hun basiscollectie levert Roofer maatwerk, veelal voor de projectmarkt (onderwijs, horeca), maar ook voor huis en tuin.

10

Sierlijke sneden Maar liefst zeven nieuwe modellen introduceerde Harvink: twee banken, twee fauteuils, een eetkamerstoel en eettafel en een bijzettafeltje. Allemaal van Martin Haksteen. Podium heeft een mooi ‘ingesneden’ lage rug en dito zitting en is er als 2- en 3-zits plus bijpassende hocker. De licht achteroverhellende rug, goed gevulde zitting en iets stevigere ‘buitenrand’ geven de bank in uiteenlopende zitposities een uitgekiend zitcomfort.

Ferme Fem

Cindy Verhoeven werd onlangs moeder van dochter Femme en daarom werd de nieuwste tafel van Spectrum aan haar opgedragen. Fem is een ontwerp van Studio Parade en geheel uitgevoerd in mat afgelakt eiken (naturel of white wash). In 200, 240, 280 en 300 x 90 cm. Ook de kandelaar is van Spectrum, dat aanvullend een collectie woonaccessoires wil brengen.


Meubelbeurs Brussel 2008

Een blik vooruit Brussel - De Meubelbeurs Brussel en de satellietbeurs Square vinden plaats van 2 tot en met 5 november a.s. Er worden meer dan 20.000 bezoekers verwacht, van wie meer dan de helft uit het buitenland. De Meubelbeurs Brussel wint ieder jaar aan internationale allure en betekent een aanloop naar het volgende Europese beursseizoen. Het aantal Nederlandse exposanten blijft stijgen, vooral in het lifestylesegment Nomade: AM, Hillpark, Kingsbridge, Versmissen, Vidato. Ook Maxtras, Sit&Joy e.a. En ondanks de problemen bij de Schiedergroep is IMS Benelux prominent aanwezig met 700m². Opvallend is het groeiend aantal Franse exposanten: naast Antix, Girardeau en Pierson, die al enkele jaren naar de Meubelbeurs Brussel kwamen, zijn nu ook Menard, Couture, Piffeteau, Lasserre en Labarère terug van weggeweest. “Langs Italiaanse zijde zijn we erg blij met de prestigieuze stand van Italsofa, een hub voor de West- en Noord-Europese markt. En niet minder tevreden met Venier die zijn eerste beurs­ optreden maakt in de Benelux. Al bij al houden de Italiaanse exposanten Bakens verzetten De Meubelbeurs Brussel concen- goed stand en blijven ze prominent treert zich op wat de meubelbranche aanwezig,” zo laat de organisatie weecht bezighoudt, met een duidelijke ten. focus op de core-business. Ook voor de komende editie is geprobeerd de China beurs rijkelijk te vullen met inhoud De grootste veranderingen doen waar bezoekers iets aan hebben, met zich voor bij de Duitse exposanten: voldoende interessant nieuws voor in 2005 en 2006 hadden zij nog de veel beursplezier. “Diversiteit blijft meeste vierkante meters van de buieen hoofdkenmerk: in het evenwicht tenlanders. Ze werden in 2007 voortussen Belgische en buitenlandse bijgestreefd door Nederland. Vorig collecties, in de verhouding tussen jaar koos Loddenkemper voor een meubel, zitmeubel, slaapcomfort, eigen huisshow, dit jaar doet Willi in de mix van leefstijlen of segmen- Schillig dat. Samen met Ewald Schilten, in de integratie van collecties lig, Munzer en Nolte Delbrück zullen gemaakt in lagelonenlanden, in het ze afwezig zijn. Er zijn echter ook evenwicht tussen grote, internatio- nieuwe Duitse en andere exposanten nale en kleinschalige bedrijven,” aldus de organisatie. Ondertussen zitten we in een diepe en wereldwijde economische crisis. Met hoge energie- en grondstoffenprijzen, hoge loonkosten en een te dure euro. Tel daar een dalend consumentenvertrouwen bij op, evenals hoge inflatie en een dalende koopkracht, en het zal duidelijk zijn dat het perspectief niet zeer zonnig is. De meubelindustrie toont zich competitiever dan ooit en toont op de beurs de nieuwe collecties. De organisatie rekent op een bijzonder levendig evenement en laat weten dat de campagnekleur ‘groen’ blijft. “We zijn ervan overtuigd dat leefmilieu een duurzame ontwikkeling is en ook voor onze industrie hoe dan ook een prioriteit zal moeten vormen. En het is een frisse, positieve kleur!”

die naar Brussel komen: Polipol, La Nuova Casa, Mebelplast, Ponsel e.a. En dan is er China. De Meubelbeurs Brussel streeft ook hier naar een evenwicht. De organisatie: “We kunnen de klok niet terugdraaien en volgen de marktbewegingen, maar wel doordacht en voorzichtig. We richten ons doelbewust alleen op die fabrikanten die kwalitatieve modellen ontwikkelen voor de Europese markt en tevens een Europese marketingstrategie hebben. Na HTL en HFI Westgate komen ook Violino en Base2Be de beurs versterken met marktgerichte en mooi gepresenteerde collecties.”

Strelli for Beka en Swissflex. Innovatieve nieuwkomers zijn Sleeping Society, Acro Bedding, Maxtras. Boone komt opnieuw erg verrassend uit de hoek. Nomade ontwikkelt zich sfeervol en vernieuwend. Vincent Sheppard, Toni van Parijs, Verdon, G&S, Hamers: het zijn voor de Meubelbeurs nieuwkomers en grote namen in hun segment. Square zal ook dit jaar weer een vrijplaats zijn voor inspirerende hedendaagse collecties, die in een decor met een speelse knipoog het best tot hun recht komen. Elke designer krijgt zijn eigen podium waarop een selectie van zijn producten wordt uitgestald. Bovendien zullen ze zelf ook aanwezig zijn, zodat de pers

hen ook kan interviewen - zeker op zondag en maandag. De designers zijn Fabiaan Van Severen, Bram Boo, Mathias Claerhout en Bart Baccarne. Met negen goedgevulde hallen wordt de Meubelbeurs Brussel weer een spannend en gastvrij vakevenement, waar op elke vierkante meter iets te beleven valt. De openingstijden zijn van zondag 2 t/m woensdag 5 november van 9.00-19.00 uur.

Vrijplaats Square Brussels by Night borduurt verder op het succes van 2007: alle trouwe - meestal Belgische - fabrikanten zijn weer van de partij, ook de groep Recticel met Lattoflex, Beka, Olivier

Karakteristiek

woonspotkrant 5 - 2008

De Meubelbeurs Brussel is een totaalbeurs met accenten, vooral door de segmentering. Er zijn tal van randinitiatieven: het BE Magazine, de stijlthema’s en trendpresentatie en de Balthazars. Maar vóór alles is de Meubelbeurs een goede commerciële beurs, met veel bezoek uit West-, Noord- en Oost-Europa. Hal 5 blijft het vertrouwde beeld geven van de dynamische Belgische marktleiders.

11


Bert Franken (54) Winkel: Franken Keukens Eigenaar: Bert Franken en sinds 01-01-2008 Ben Kappert, mede-eigenaar Gevestigd in: Harderwijk Sinds: 1991 Assortiment: Keukens, tegels en sanitair Oppervlakte winkel: 600 m2 showroom

Brandboxx wil marktleider worden Utrecht - Onder de naam Brandboxx bouwt projectontwikkelaar TCN aan een Europees netwerk van permanente busines-to-business centra - trade marts - op het gebied van mode, sport en wonen. De ambitie is om met het Brandboxx-netwerk marktleider te worden in Europa.

Op dit moment telt het netwerk zeven trade marts in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Spanje. In 2011 moeten dat er vijftien zijn. Met de samenwerking tussen Brandboxx en de trade mart MGC Wenen, is vandaag een belangrijke stap gezet om die ambitie waar te maken. De komende tijd richt Brandboxx zich op verdere uitbreidingen in Duitsland en Scandinavië.

met meerdere vestigingen. Voorbeelden hiervan zijn Nike, Puma, Adidas, Gerry Weber, s. Oliver, Gelco, Frankwalder en Tom Tailor. We hebben gekozen voor de naam Brandboxx, omdat de naam internationaal bruikbaar moet zijn. Veel van onze huurders opereren namelijk internationaal en de trade marts liggen verspreid door heel Europa. Daarnaast dekt het woord ‘brand’ natuurlijk uitstekend de lading van wat er in de trade marts te vinden is, namelijk merkbeleving en emotie. Tot slot staat ‘boxx’ voor een gebouw waarin bedrijven verenigd zijn. Het netwerk levert uiteraard synergie op en biedt huurders efficiency en een hoog serviceniveau,” aldus Van Raak.

Arnoud van Raak, directeur van het Brandboxx-netwerk binnen TCN: “Brandboxx is een netwerk van trade marts met gelijke eigenschappen en kenmerken. Vanuit de huurdersmarkt is er veel vraag naar één partner die een merk toegang geeft tot verschillende landen en hen kan helpen om een complete beleving uit te Met MGC Wenen krijgt het netwerk dragen. Inmiddels hebben we dan een tweede vestiging in Oostenrijk. ook al vele merken die zakendoen TCN is al eigenaar van de Trade Mart

Ook woonwinkels zijn welkom op interieurspot.nl!

Arnoud van Raak: “Brandboxx is een netwerk van trade marts met gelijke eigenschappen en kenmerken.”

MGC/MECs Salzburg. Deze is op 10 september jl. omgedoopt in Brandboxx Salzburg. De komende periode wordt de vestiging in Wenen gemoderniseerd en geïntegreerd in het Brandboxx-netwerk, dat zich kenmerkt door een dynamische commerciële aanpak. Voor de branche ontstaat hiermee één efficiënt aanspreekpunt voor heel Oostenrijk.

SLIMME ONDERNEMERS! Verkoophit? De stoomoven van Gaggenau. Hoe belangrijk is de winkel voor je? Het is zo’n beetje mijn levenswerk. Wat is je grootste talent? Ontwerpen en vormgeven. Wat is je favoriete ontwerp of ontwerper? De ontwerpen van Gaudi vind ik zeer fascinerend. Droom Mijn droom is om te kunnen vliegen. Onmisbaar Een goede gezondheid.

Nieuws

De dagelijkse nieuwssite voor de wonenbranche blijft woonspot.nl Op interieurspot.nl zullen vooral nieuwsitems worden opgenomen, die gericht zijn op de doelgroep. Het gaat om zowel nationaal als internatiSinds de start op 31 januari dit jaar hebben ruim 700 onaal nieuws dat relevant is voor ininterieurstylisten en andere branchegenoten zich als member terieurstylisten en andere lezers die op interieurspot.nl aangemeld. Een membership is ook gratis tot de doelgroep behoren.

voor woonwinkels en bevat interessante informatie voor deze Adressen doelgroep.

Op de website kunnen interieurstylisten hun adresgegevens bekend maken, zodat hun vakgenoten en ook anderen contact met hen kunnen opnemen. Deze vermelding in de database is gratis voor interieurstylisten, binnenhuisarchitecten, lichtarchitecten en projectinrichters.

Agenda In de agenda worden de belangrijkste (inter)nationale beurzen en manifestaties opgenomen.

Bewondering Voor mensen met een passie en overtuiging heb ik veel respect. Nooit doen Mensen kwetsen, het gebeurt wel, maar ik wil het pertinent niet. Inspiratie Mijn inspiratie komt uit wat de natuur te bieden heeft, licht, lucht en ruimte. Eigen huis Veel te groot. Ergernis Misleidende reclame en naïviteit van consumenten. Mooiste winkel De Bijenkorf, daar zie je veel mooie dingen. Wat staat er op je MP3-speler? Uiteenlopende muziek, klassiek, modern en jazz. Internet Goede en slechte kanten, de informatie is top maar de keerzijde kan erg negatief zijn. Lid van de CBW? Ja. Sinds wanneer? 1998 Waarom? Omdat we het niet alleen kunnen. Een bedrijf runnen vraagt heel veel van een ondernemer, de CBW is daarbij echt een partner. Kracht van de CBW De kennis die er is waaruit een ondernemer prima kan putten. Voordeel van de CBW Het voordeel is het samen doen, samenwerking zorgt voor een krachtigere markt.

woonspotkrant 5 - 2008

Noviteiten en trends

12

Belangrijke elementen op de website zijn noviteiten en trends. Via inte­r ieurspot.nl kunnen leveranciers tegen betaling hun noviteiten presenteren. Medewerkers aan interieurspot.nl zullen de nationale en internationale beurzen bezoeken en media screenen op noviteiten en deze in woord en beeld op de site publiceren. De foto’s kunnen met een muisklik worden vergroot, zodat ook details zichtbaar zijn.

Vraag nu direct een membership aan! Een membership is gratis voor binnen­huisarchitecten, interieurstylisten, lichtarchitecten, projectinrichters en woonwinkels. Alleen ingeschreve Valt u niet onder een van deze groepen, dan kunt u een n stylisten k un abonnement nemen op woonspot.nl. Members van deelnemen nen aan de woonspot.nl zijn automatisch member van interieurspot.nl stylistenda g Voor aanmelding: ga naar www.interieurspot.nl in novemb er! en klik rechts bovenaan op ‘aanmelden’.

Wanneer had je voor het laatste contact met de CBW? Gisteren.

Ook slim ondernemen? Doe net als Bert Franken en wordt lid van de CBW. De CBW (Centrale Branchevereniging Wonen) is de brancheorganisatie voor wonenbranche ondernemers in het groot-, midden- en kleinbedrijf. De CBW heeft ruim 2700 leden met meer dan 4000 vestigingen. Ondernemers helpen bij het ondernemen. Dat is de achterliggende gedachte van de CBW. Of u nu een winkel heeft in meubels, keukens, in parket, woonaccessoires of sanitair, of u nu werkt als stoffeerder of als interieuradviseur; bij de CBW bent u aan het juiste adres. Kijk voor meer informatie op www.cbw.org of bel met 030 6973100.


‘my money, my life, my style, my Pode’

Leolux introduceert nieuw hip merk Pode Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je hoogstpersoonlijk bezoek krijgt van een CEO van Leolux. Tóch kwam Frank van Werkum persoonlijk naar mij toe gereden voor ‘een exclusieve primeur’: de introductie van Pode; een compleet nieuw merk zitmeubelen. ‘Jong en hip, maar vooral betaalbaar design’, aldus Frank van Werkum. ‘Het is bewust een apart merk, van ziten kleinmeubelen, maar het komt uiteraard wel uit dezelfde Leolux-fabriek en kent dus ook eenzelfde hoge kwaliteit. Dit moet onze dealers bij voorbaat voldoende vertrouwen en omzetkansen geven in het merk en daarmee kunnen zij op hun beurt de consument weer bepaalde garanties geven.’ Aanstaande maandag op de Woonbeurs Amsterdam zal de Podecollectie voor het eerst te zien zijn. Lees nú alvast het hele verhaal in de Woonspotkrant. Door Monique van Empel. Na een goed dichtgetimmerd verhaal van Frank van Werkum, een preview op de laptop en wat kritische vragen van mijn kant, maak ik na twee uur ‘koffie drinken’ de balans op. Misschien wat kort door de bocht, maar vergelijken we Leolux met Pode, dan staat Leolux voor leer en Pode voor stof. Zijn bij Leolux de mogelijkheden voor maatwerk vrijwel onbeperkt, bij Pode zijn er ‘slechts’ 1000-en-1 mogelijkheden. Kun je bij Leolux je droom zelf creëren, bij Pode koop je je droom. Kost een tweezitter bij Leolux al snel vierduizend euro, bij Pode moet dat voor minder dan de helft kunnen.

Gevoel voor design Frank van Werkum licht toe: ‘Niet door te bezuinigen op kwaliteit, maar door keuzes in stoffering en modelvarianten te beperken, denken we ons in deze markt goed te Een vertrouwd en eigentijds woonbeeld in de designmarkt. Deze ‘Italiaanse’ bank Snooze is ontworpen door Scooter & Partners. ‘Lekker los gestoffeerd een echte leefbank’, vindt Frank van Werkum. De zit- en rugkussens zijn omkeerbaar en uitwisselbaar.

kunnen positioneren. Ik noem het bewust geen budgetmarkt, want dat is beslist niet onze doelgroep. Met Pode richten we ons op mensen met een uitgesproken smaak en gevoel voor design, die op dit moment in hun leven echter óók nog zoveel andere dingen willen doen zoals regelmatig op vakantie gaan en een leuke auto rijden. Mensen tussen de pakweg 25 en 40 jaar die daarom geen tienduizend euro over hebben voor een mooie zitcombinatie, maar bijvoorbeeld wel vierduizend. Daar willen ze dan uiteraard wel een waarborg voor van design, snelle levertijden en kwaliteit. En met Pode géven we ze waar voor hun geld. Zo worden de beukenhouten frames (Q Frames) voor Pode uit hetzelfde hout gemaakt en in dezelfde fabriek als de Leolux-rompen. We geven daar ook zeven jaar garantie op. Voor de stoffen hebben we een eigen collec-

Zitelementen Cable van Andreas Reichert, in stof met leren inzetstukken. Verkrijgbaar als 1- en 2-zits en chaise longue; naar eigen idee los, of aan elkaar te koppelen. Qua trendbeeld passen deze lage elementen helemaal in de door trendwatchers getipte Bohémian-lifestyle.

keuzemogelijkheden zie je welhaast door de bomen het bos niet meer. Overigens zijn zowel de frames als stoffen allemaal ‘made in Europe.’

Voor Pode heeft Frank van Werkum samenwerking gezocht met enkele jonge ontwerpers. ‘Met Leolux hebben we korte banden met de Design Academy in Eindhoven en zo hebben we Tineke Beunders leren kennen, die samen met Nathan Wierink het bureau Ontwerpduo vormt. Zij heeft voor Pode een collectie hockers, bijzettafels en (vloer)kussens getekend die allemaal onderscheidend qua vormgeving zijn, multifunctioneel, en flexibel inzetbaar. Voor de banken tekenden Scooter & Partners en de Duitse ontwerper Andreas Reichert. En niemand minder dan Christiane Müller heeft voor Pode het lakpalet samengesteld.’

renlang kennen als een solide bedrijf met een passie voor designmeubelen en goede toekomstperspectieven. Continuïteit zit als het ware in het DNA van dit familiebedrijf, zo heb ik gemerkt in het jaar dat ik nu meedraai. En daarbij: schaalvergroting achter de schermen is de toekomst. Binnen Leolux hadden en hebben we de mogelijkheid om op basis van hetzelfde productieplatform een ander merk te ontwikkelen. En daarmee kunnen zowel wij, als onze dealers een nieuw marktsegment bedienen. Omdat wij zowel een merk zijn als fabrikant en dealers weten wat ze aan ons hebben, denken wij dat ze eerder geneigd zijn om in ons, in Pode te investeren, dan in andere soortgelijke initiatieven of merken. Daarbij is het voor een dealer natuurlijk erg efficiënt om binnen hun contact met één fabrikant toch meerdere merken aan te kunnen bieden.’

Eigen identiteit

Hoge verwachtingen

Het hele idee voor een tweede merk naast, maar heel duidelijk ook los van het hoofdmerk gepositioneerd, is een verschijnsel dat bekend is uit de automobielindustrie. Ook hebben andere meubelmerken eerder al soortgelijke initiatieven ontwikkeld, maar zonder de beoogde resultaten. Waarom zou het Leolux wél gaan lukken, vroeg ik mij hardop af. Frank Van Werkum is stellig in zijn antwoord: ‘Omdat we met Antipode al eerder een label in de markt hebben gezet naast Leolux. En met succes. Ik kan je vertellen dat menig meubelfabrikant jaloers is op wat wij met Antipode omzetten. En ook omdat Pode geen slap aftreksel is van of een goedkope variant op ons hoofdmerk Leolux. Pode is een merk gebouwd op andere kwaliteitsmerken en naast Leolux, maar met een volstrekt eigen identiteit.’

Frank van Werkum heeft hoge verwachtingen van Pode. ‘Met Leolux maken we nu zo’n 2.000 individuele zitplaatsen per week. Jaarlijks draaien we een stabiele omzet van circa 50 miljoen euro. Uiteraard is Pode een groeimerk binnen Europa. Ik hoop er binnen het moederbedrijf Leolux Living een groei van 20% mee te kunnen genereren.’ Daarmee zou Pode dus goed zijn voor circa 10 miljoen euro per jaar. Inderdaad een omzet waar menig Nederlandse meubelfabrikant waarschijnlijk jaloers op is…

Jonge ontwerpers

Leolux-directeur Frank van Werkum: ‘Dealers kunnen alle vertrouwen hebben in Pode. Consumenten krijgen waar voor hun geld; zowel qua design, levertijden als prijs-kwaliteit verhouding’.

tie samengesteld uit de meest populaire stoffen van uitsluitend A-merken waaronder Kvadrat en De Ploeg. Ik heb natuurlijk niet voor niets mijn achtergrond in stoffen (MvE: Frank van Werkum was hiervoor directeur van De Ploeg). Daarbij hebben we de meest populaire kleuren genomen zoals beiges en bruinen, zwart en antraciet, blauw en rood, aangevuld met een paar trendkleuren zoals voor dit najaar enkele groen-gelen en mooie paarstinten. Daarmee beperken we de keuze voor de consument enigszins, maar bij ‘eindeloze’

Voordeel voor de dealer

De hockers heten Pause en hebben originele knoopaccenten. De tafeltjes Shift vormen samen een grote salontafel, maar kunnen ook los gebruikt worden; precies daar waar nodig. De kracht zit ‘m in de onderlinge maatverhoudingen. Knap gedaan van Tineke Beunders.

Kussens zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse woonbeeld. Deze leefkussens Dot van Tineke Beunders zijn verkrijgbaar in verschillende maten, tot Extra Large aan toe. Altijd handig én bijzonder decoratief.

Frank van Werkum zit duidelijk op zijn praatstoel en vertelt gedreven verder. ‘Het grote voordeel voor de dealer is natuurlijk dat ze Leolux al ja-

Tafeltjes Shift.

Pode beleeft haar primeur op de Woonbeurs Amsterdam. Op 6 oktober volgt voor dealers een reprise in het Leolux Design Center in utrecht. Pode zal leverbaar zijn vanaf december.

woonspotkrant 5 - 2008

www.pode.nl Op de website van Pode kunnen consumenten in de winkel of thuis zelf hun eigen bank samenstellen en hun eigen sfeer vastleggen aan de hand van een persoonlijk moodboard. Ook toont de website direct een heldere prijsopbouw.

13


Durofloor vinylstroken: dé oplossing van Gebrs. Willard Gebrs. Willard, de bekende groothandel in woningtextiel te Naarden, brengt nu onder de naam Durofloor een eigen collectie nieuwe vinylstroken op de markt. Deze vinylstroken bieden vele voordelen: veelzijdig toepasbaar, mooie uitstraling, natuurlijke embossing, goede isolatie, vele combinatiemogelijkheden en ergonomisch in de verwerking.

projectgebruik (PIT klassen 23 en 31). Bij regelmatig onderhoud geldt een garantie van 10 jaar. De geluidsabsorptie van Durofloor is uitstekend. In combinatie met een Jumpax ondervloer wordt zelfs een akoestische waarde van 11dB bereikt! Naast woonkamers en keukens is Durofloor daarmee ook dé praktiDurofloor is standaard voorzien van sche oplossing voor gebruik in slaapeen polyurethaan (PU) bescherm- kamers en appartementen. laag. Deze beschermlaag heeft als eigenschap dat deze zeer slijtvast Tevens levert Gebrs. Willard de benois en de vloer optimaal beschermt digde lijm en onderhoudsproducten tegen vegen, strepen van zolen en (een polish en een vlekkenverwijdeagressieve middelen zoals alcohol en raar). Deze onderhoudsproducten kunnen in de winkel worden geprechemicaliën. Durofloor vinylstroken zijn geschikt senteerd in een speciaal toonbankvoor zwaar woongebruik, voor wer- standaardje, waarin ook informatieve ken in de privaatsfeer en voor licht consumentenfoldertjes zitten. Deze Durofloor-collectie bestaat uit diverse houtdessins. Door het ‘random pattern’ ziet elke plank er weer anders uit en krijgt elke ruimte weer een geheel eigen gezicht. Bovendien zorgt het gebruik van Durofloor voor een bijzonder warme en ruimtelijke werking in elke kamer.

Cursus

SEPTEMBER

09 + 16

Patronen leggen

NIEUWEGEIN

Voor de parketspecialist

Veel praktijk

Legvoorschriften parketbranche

NIEUWEGEIN

Om uitmuntende kwaliteit na te streven

Ook voor parketadviseurs

23 + 24 + 25

Installatietechniek beginners

ASSENDELFT

Kennismaken met het verwerken van linoleum

Bij Forbo

OKTOBER

vanaf 06 okt.

Interieurontwerper 1

AMSTERDAM, DEVENTER, EINDHOVEN, GRONINGEN, HEERENVEEN, ROTTERDAM

06 + 07

Installatietechniek gevorderden

ASSENDELFT

06 + 20

Verkooptraining voor de woonbranche

NIEUWEGEIN

07 + 14

Productkennis gordijnen

GEMERT

09

Bekleden van trappen

NIJKERK

20

Meten en berekenen van gordijnen

NIEUWEGEIN

20

Traploper leggen

NIJKERK

Vergroot je vakmanschap

Aan de slag

Verlichting

WOERDEN

Ontwerpen en presenteren van een lichtplan

Scoren met je ontwerp

Meten en berekenen van vloeren

NIEUWEGEIN

Bereken de juiste opppervlakte voor uw klanten

In het HTC

wekelijks

Bedrijfshulpverlening

MEER DAN

ABC, brandjes, ontruiming

Basis en herhaling

wekelijks

VCA

MEERDERE LOCATIES

NOV.

PLAATS

Een inspirerende avondopleiding met veel perspectieftekenen

DIV. woonspotkrant 5 - 2008

Bij Forbo

Linoleum installeren in complexe ruimtes Werken aan rendementsverbetering

Veel praktijk

Maak van de trap een visitekaartje

In het HTC

Om de juiste offerte op te stellen

05 + 12 + 26

Voor stoffeerders in de projecten

In het HTC

Bij Van den Acker

Voor een beter advies aan uw klant

13

14

’08

TRAINING

23

Voor nadere informatie kunt u terecht bij: Gebrs. Willard BV, Nikkelstraat 29, 1411 AG Naarden. Tel. 035-69 96 000. Fax 035-69 96 016. Email: info@willard.nl Website: www.willard.nl en www.durofloor.nl

kalender

MEER INFORMATIE: WWW.LERENINWONEN.NL

DATUM

Als presentatie in uw winkel zijn er verschillende meubels voor deze vinylstroken. Hiermee biedt Gebrs. Willard voor elk beschikbaar vloeroppervlak een optimale presentatiemogelijkheid ter ondersteuning van de verkopen.

50 LOCATIES

Basis en herhaling Deze opleidingen zijn onderdeel van LerenInWonen.nl, Een perfecte combinatie tussen digitaal leren en contactonderwijs

ALLE TRAININGEN ZIJN OOK IN-COMPANY MOGELIJK

Meer informatie: www.lereninwonen.nl

U kunt ook bellen naar 030 - 60 20 170 en mailen naar info@woonwerk.org

www.lereninwonen.nl is powered by WoonWerk.

Out of the box Enkele jaren geleden - het lijkt langer! - volgden we met het toenmalige managementteam een training. Daar werden ons technieken geleerd om beter leiding te geven. Geloof me of geloof me niet, maar leiding geven is een van de moeilijkste dingen die er bestaan. Als je het ten minste goed wil doen. In onderwijskringen en in de zorgsector wordt vaak geroepen dat er veel slechte managers zijn. Dat klopt, hetzelfde geldt voor leraren en artsen. Om goed leiding te geven, moet je heel hoge eisen aan jezelf stellen en vervolgens ook heel hoge eisen aan je mensen. Trainen dus, het is topsport. Tijdens die training - het was de laatste dag van een serie - ontwikkelde het gesprek zich zo goed tussen de deelnemers dat de trainer ons liet gaan. Hij zei dat ons gesprek eigenlijk buiten het kader ging maar dat dat af en toe ook goed was. Dat hadden wij bedrijfsmatig ook nodig. We moesten meer out of the box denken. En omdat we in tapijt deden, zei hij er nog bij, als voorbeeld: “Jullie moeten eigenlijk ook parket gaan verkopen.” Dat kon natuurlijk niet, dat was ‘de vij-

and’. Ik kan me herinneren dat ik nog wat probeerde over karpetten, die ik liever net als de consument - kleden noemde, maar het gesprek liep dood. Wat de trainer bedoelde, was dat wij als gerenommeerde tapijtleverancier veel kennis van de detailhandel hadden. Niet alleen van tapijt. En als tapijt niet liep konden we die kennis ook op andere wijze te gelde maken. Goed, het streed met de core business-theorie en het moment ging voorbij. En misschien overleef je het, als je werkelijk de beste tapijtleverancier bent. Ik geloof wel in een stuk

eigenwijsheid, ook op dat gebied. Maar hoe dan ook: wil je succesvol zijn, dan moet je af en toe buiten de geëffende paden gaan. Moet je ‘out of the box’ denken. Moet je beginnen om je zo’n box voor te stellen als een box van textiel in plaats van hout. Maak er ook absoluut geen ‘black box’ van! In dit beursseizoen kunnen we zeggen dat Woonmodecity en de Woonbeurs ontstaan zijn vanuit een andere optiek, een andere ‘box’ dan er toen bestond. Exit Interdecor en Huis en Interieurbeurs! Kortom, nu de hamvraag: wat is úw out of the box? Victor Frequin (victor.frequin@vpbd.nl)


10.000+ visits/week op woonspot.nl

+ G R O OT S T E B E R E I K - Lobby - Individueel advies

Beter ondernemen?

- Marktonderzoek - Netwerk - CBW-erkend - Financieel voordeel

De website www.woonspot.nl krijgt meer dan 10.000 visits per week. Er is 24 uur per dag, zeven dagen per week nieuws uit en over de woonbranche te lezen.

Centrale Branchevereniging Wonen

Meer info: www.cbw.org

www.woonspot.nl/ members en meldt u aan voor een gratis* membership! *Membership is alleen gratis voor de retail. Overige bedrijven kunnen vanaf 130 euro (excl. btw) een partnership aangaan.

T. 030 697 3100

Voor de meest recente faillissementen en surseances gaat u naar www.woonspot.nl Klik in de linkerbalk op faillissementen. [ Elke dag het laatste nieuws ]

Nieuwegein, NEDERLAND

HTC Market Day

Gedurende de Market Days (elke maandag) is het Home Trade Center geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op alle overige dagen zijn bezoekers welkom op afspraak met een van de exposanten. Tijdens beurzen en evenementen gelden speciale openingstijden. Kijk voor de data op de website van het HTC. Tel.: 030 - 600 10 20 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl

Iedere maandag

Culemborg, NEDERLAND

ETC expo Meubeldag

Elke maandag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op sommige maandagen zijn de lichtexposanten ook geopend. Tijdens beurzen en evenementen gelden speciale openingstijden. Kijk voor de data op de website van het ETC expo. Tel.:0345 - 519 646- E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo

1 januari 2008 t/m 31 december 2008

Beusichem, Nederland

Kopermaandag MB

Openingstijden Kopermaandagen: van 09.00 uur tot 17.00 uur. Check de website voor de data. Tel. 0345 - 50 25 93, info@meubelhartbeusichem.nl, http://www.meubelhartbeusichem.nl

23 t/m 27 september 2008

Valencia, Spanje

FIAM

Internationale Verlichtingsbeurs ‘s middags geopend voor consumenten Tel. +34-963-861100, feriavalencia@feriavalencia.com, http://www.feriavalencia.com/

23 t/m 27 september 2008

Valencia, Spanje

FIM

Internationale meubelbeurs Laatste dag consumentendag Tel. +34-963-861100, feriavalencia@feriavalencia.com, http://www.feriavalencia.com/

23 t/m 27 september 2008

Valencia, Spanje

Textilhogar

Internationale vakbeurs voor woningtextiel Tel. +34-963-861100 ·, textilhogar@feriavalencia.com, http://textilhogar.feriavalencia.com/

23 t/m 26 september 2008

Parijs, Frankrijk

Premiere Vision

Bleiswijk, Nederland

Kerstshow Trends & Trade Bleiswijk en Venlo gaan weer groots uitpakken ruim voor de kerstdagen. Laat u inspireren door de nieuwste kerstkleuren en kersttrends. Tel. 010-266 39 77, infobleiswijk@trendstrade.nl, http://www.trendstrade.nl

24 t/m 30 september 2008

Venlo, Nederland

Trends & Trade Venlo

Amsterdam, Nederland

Woonbeurs Amsterdam

Kortrijk, Belgie

Interieur 08

Tel. 070-3693255, info@mischadevries.nl, www.mischadevries.nl

21 oktober 2008 t/m 24 oktober 2008

Bunnik, Nederland

jaarlijkse houtexpositie op Fort bij Vechten Geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur Tel. 030-65 65 285, fortvechten@nieuwland.nl, www.vormgeversinhout.nl

Dutch Design Week

Keulen, Duitsland

Orgatec

Eindhoven, Nederland

Meer dan 40 locaties door de hele stad laten zo’n 800 vormgevers hun werk zien op het gebied van product design, textiel & mode, grafisch ontwerp, ruimtelijk ontwerp en designmanagement & trends. Van proces tot product en van industrieel ontwerp tot toegepaste kunst. Tel. 040-2961150, info@dutchdesignweek.nl, www.dutchdesignweek.nl

[ Agenda ] De meest actuele beursagenda vindt u op woonspot.nl. Data en overige gegevens overzichtelijk bij elkaar. Beursadressen en e-mail­adressen zijn gekoppeld zodat u met een druk op de muis op de site van de beursorganisatie belandt of een mail kunt versturen met aanvullende vragen. Wanneer u op de vlag van het desbetreffende item klikt ziet u bovendien een overzicht van de beurzen in het desbetreffende land..

Beurs voor kantoorinrichting Tel. 0221-821-2386/-2912, orgatec@koelnmesse.de, http://www.orgatec.de/

22 oktober 2008 t/m 26 oktober 2008

Maastricht, Nederland

Woonevent Maastricht

Consumentenwoonbeurs Tel. 043-38383-83, woonmecca@mecc.nl, http://www.wooneventmaastricht.nl/

22 oktober 2008 t/m 26 oktober 2008

Eindhoven, Nederland

Woon & Leefgenot 2008

Consumentenbeurs voor stijlvolle meubelen, gordijn- en meubelstoffen, exclusieve tapijten, sfeervolle verlichting, openhaard, thuisbioscoop, sauna, slaapkamers, keukens, badkamers, lifestyle en kunst & cultuur. Tel. 040 246 36 26, info@beursgebouw.nl, www.beursgebouw.nl

23 t/m 27 oktober 2008

Dublin, Ierland

Ideal Homes

Woonvakbeurs Tel. +353-1-900600, john@sdlexpo.com, http://www.idealhome.ie/

31 oktober 2008 t/m 3 november 2008

Gent, Belgie

Countryside

Auteursrecht voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd.

Amsterdam, Nederland

PAN

Kunst en antiekbeurs Tel. +31-411-644440, infopan@tefaf.com, http://www.pan-amsterdam.nl/

Bleiswijk, Nederland

Last Minute Shopping Tijdens deze week worden er palletten met kortingen van 25% t/m 70% aangeboden verspreid over de gehele verkoopruimte. Tel. 010-266 39 77, infobleiswijk@trendstrade.nl, http://www.trendstrade.nl

Venlo, Nederland

Last Minute Shopping Tijdens deze week worden er palletten met kortingen van 25% t/m 70% aangeboden verspreid over de gehele verkoopruimte. Tel. 077-321 90 30, infovenlo@trendstrade.nl, http://www.trendstrade.nl

9 t/m 12 december 2008

Interlight

Internationale vakbeurs voor verlichting en lichttechniek Tel. 0961-389770, info@owp-tradefairs.com, http://www.interlight-moscow.com/

Een actueel overzicht van de beurzen vindt u op www.woonspot.nl

[ Colofon ]

Brussel, Belgie

De woon- & interieurbeurs Tel. 0032 2/740 10 11, info@artexis.com, www.cocoon.be

3 t/m 9 december 2008

We willen 100 procent transparant zijn en daarom mag iedereen weten waar de Woonspotkrant op de mat belandt. Vandaar dat we alle plaatsnamen met de daar gevestigde bedrijven publiceren die de krant ontvangen. Kent u een retailbedrijf dat er nog niet tussen staat? Meldt u dit dan aan ons (info@spotmedia.nl), dan zorgen wij ervoor dat het bedrijf aan ons bestand wordt toegevoegd!

Uitgever Spot Media bv Postbus 1795, 2280 DT Rijswijk Blekerslaan 47, 2282 PA Rijswijk Tel. (070) 319 23 38 Fax (084) 834 15 89 info@spotmedia.nl www.spotmedia.nl

Cocoon

Op woonspot.nl vindt u onderaan de portal (openingspagina) de bijzondere optie ‘verzendlijst’. Spot Media bv, uitgever van woonspot.nl, de Woonspotkrant en Woonspot Report streeft een zo compleet mogelijke dekking na in de woonbranche.

Brussel, Belgie

Internationale meubelvakbeurs Tel. +32-2-5589720, adm@meubelbeurs.be, http://www.meubelbeurs.be/

15 t/m 23 november 2008

[ 100% transparant ]

De woonspotkrant is een onafhan­ke­lijke uitgave van Spot Media bv en verschijnt zesmaal per jaar.

Consumentenbeurs voor binnenhuisinrichting en decoratie Elke dag van 10-19 uur Tel. 0032 9/241 92 11, info@flandersexpo.be, www.countryside.be

Trends & Trade Venlo

Vormgevers in Hout 18 t/m 26 oktober 2008

Voorburg, Nederland

Huisshouw Mischa de Vries

3 t/m 9 december 2008

Internationale woonbeurs Tel. +32-56-229522, interieur@interieur.be, http://www.interieur.be/

18 t/m 19 oktober 2008

20 oktober 2008 t/m 21 oktober 2008

Trends & Trade Bleiswijk

Het evenement van de woonbladen Tel. 020-4823053, info@hpr.nl, http://www.woonbeurs.nl/

17 t/m 26 oktober 2008

Internationale vakbeurs voor de woninginrichting Tel. +1-336-869-1000, , http://www.ihfc.com/

23 t/m 30 november 2008

Kerstshow Trends & Trade Bleiswijk en Venlo gaan weer groots uitpakken ruim voor de kerstdagen. Laat u inspireren door de nieuwste kerstkleuren en kersttrends. Tel. 077-321 90 30, infovenlo@trendstrade.nl, http://www.trendstrade.nl

De website woonspot.nl krijgt meer dan 10.000 visits per week. Er is 24 uur per dag, zeven dagen per week nieuws uit en over de woon­branche te lezen. Woonspot.nl volgt het nieuws op de voet, bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond de import van Chinese woonproducten, faillissementen en alles op en rond de beurzen en shows.

High Point (VS), Verenigde staten

Meubelbeurs Brussel

Trends & Trade Bleiswijk

30 september 2008 t/m 5 oktober 2008

International Home Furnishings Market

2 t/m 5 november 2008

Vakbeurs voor woningtextiel Tel. +33-4-72606500, info@premierevision.fr, http://www.premierevision.fr/

24 t/m 30 september 2008

20 t/m 26 oktober 2008

10.000+ visits/week

Bent u retailer in de woonbranche? Dan kunt u zich aanmelden voor een gratis membership, zonder verplichtingen! Ga snel naar www.woonspot.nl/ members, kies voor optie 1 (Retail) en vul online uw gegevens in. U wordt daarna automatisch op de hoogte gehouden van belangrijk nieuws: dagelijks, wekelijks of in de frequentie waarvoor u zélf kiest!

Agenda Iedere maandag

[ woonspot.nl ]

Moskou, Rusland

Redactie Reinold Vugs (hoofdredacteur), Cécile Dornseiffen, Monique van Empel, Kees Kommer. Medewerkers Lia Bruin, Micha Cornelissen, Victor Fréquin, Henk Heres, Jan Peter Karelse, Anita Knijnenburg, René Knijnenburg, Jessica Monker, Ludo van Pelt, Walter Schwab, Michiel Tan. Advertenties De Mediakit 2008, met daarin de verschijnings­­data en tarieven, wordt u op aanvraag toege­zonden. Abonnementen Een member- of partnership op de woonspotkrant is alleen mogelijk in combinatie met een lid­maatschap van www.woonspot.nl Voor de retail binnen de wonenbranche is het membership gratis. Zij kunnen zich aanmelden op www.woonspot.nl/members Daar kunnen ook personen zich aanmelden die niet binnen de retail in de wonenbranche werkzaam zijn. Ontvangt u wel de krant, maar heeft u geen inlog op woonspot.nl, mailt u ons dan info@spotmedia.nl Adreswijziging Bij opgave tevens de oude adressering bijsluiten. Spot Media bv is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging - door welke oorzaak ook - van enig materiaal dat voor publicatie beschikbaar is gesteld.

woonspotkrant 5 - 2008

Bent u retailer in de woonbranche? Dan kunt u zich aanmelden voor een gratis membership, zonder verplichtingen! Ga snel naar www.woonspot.nl/ members, kies voor optie 1 (Retail) en vul online uw gegevens in. U wordt daarna automatisch op de hoogte gehouden van belangrijk nieuws: dagelijks, wekelijks of in de frequentie waarvoor u zélf kiest!

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit úw branche? Ga dan snel naar

Faillissementen

Woonspot.nl volgt het nieuws op de voet, bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond de import van Chinese woonproducten, faillissementen en alles op en rond de beurzen en shows.

Word lid van de CBW!

15


www.lampenier.nl Lampenier, de grootste lichtmodeketen van Nederland met 60 verlichtingsspeciaalzaken zoekt gedreven ondernemers die verlichting in zijn of haar woonwinkel wensen te introduceren. Wonen en inrichten zijn belangrijker dan ooit en lampen zijn meer en meer een modeartikel geworden, waarmee sfeer wordt gecreëerd en het interieur persoonlijk wordt gemaakt. Lampenier biedt ondernemers een complete lichtformule met een volledige marketing- en formuleondersteuning. Kijk voor meer informatie op www.lampenier.nl Interesse? Steek je licht op bij: Dhr. van den Berg of Dhr. Verspuij Postbus 241, 5680 AE, BEST Tel. 0499-334666 E-mail: franchise@lampenier.nl

lichtadvies

Het grote voordeel van vinyl van Interfloor: het is realistisch echt. U ervaart daadwerkelijk voelbare hout-, linoleum- en tegelstructuren. Wonen op vinyl van Interfloor is comfortabeler dan op laminaat en zelfs echt hout. Een vloer van Interfloor voelt nooit koud aan. Het reduceert omgevingsgeluiden beter dan een traditionele harde vloer. Eenvoudiger in het onderhoud én vooral hygiënischer, omdat er niets in poriën of naden kan trekken. Ons vinyl is als hout, linoleum of tegels maar dan verbeterd. Vinyl in de hoogst denkbare kwaliteit vindt u alleen bij ons. Comfortabel, ontspannend en onbezorgd relaxen…Doe je op een prettig warme vinylvloer van Interfloor!

woonspotkrant 5 - 2008

Interfloor: de breedste en meest actuele collecties tapijt en vinyl van Nederland

16

Relaxen doe je op

Interfloor

WWW.INTERFLOOR.NL


Design en fair trade: een win-winsituatie Amsterdam/Antwerpen - Ontwerpster Celia Suzanne Sluijter (1970) is zojuist teruggekeerd van twee maanden Nepal, waar ze een eigen productiemaatschappij heeft: Womenpower. Hier ontwerpt, ontwikkelt en produceert ze samen met Nepalese vrouwen uit negentien bedrijven fairtrade items voor tal van bedrijven, labels en individuele ontwerpers. De artikelen, zoals kussens, karpetten en tassen, hebben vaak een hoog designgehalte en worden o.a. verkocht bij de Bijenkorf en HEMA.

woonspotkrant 5 - 2008

Als een bedrijf zijn producten op een eerlijke manier wil produceren in een ontwikkelingsland, wat zijn de eerste problemen waar je dan tegenaan loopt?

17

“Het probleem is vaak dat we in Europa niet weten wat er allemaal mogelijk is en hoe te communiceren met mensen in een ontwikkelingsland. Aan de andere kant weten producenten in deze ontwikkelingslanden totaal niet hoe ze moeten communiceren met de veeleisende Europese klant. Zij vragen zich af wat er van ze verwacht wordt en hoe ze potentiële klanten bereiken. Dit geldt voor alle ontwikkelingslanden, dus ook voor Nepal. Nepal is een land met een rijke cultuur, mooie materialen en veel handmatige technieken, die wij hier in Europa niet meer gebruiken. De Nepalese bevolking, zeker de jongeren, ziet niet meer in dat deze kwaliteiten zo speciaal zijn. Dus maken wij ontwerpen met deze oude technieken en gewoontes van de Nepalezen, zodat de technieken, materialen en de cultuur van Nepal niet verloren gaan. De Nepalezen kunnen weer

Celia Sluijter: “Dit keer heb ik voor het eerst na negen reizen sinds 2005 ook diverse wandeltochten gemaakt om meer te zien van het dagelijks leven in Nepal, met name van de mensen in de bergen zoals in de Annapurna-streek. Ik heb veel gepraat met de mensen over de decoraties op hun huizen, hun kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Ik laat me inspireren door de kleuren en patronen.”

Celia Sluijter (links) en Janske Megens bij de met de hand gemaakte slingers door Tharu-moeders, één van de circa zestig etnische bevolkingsgroepen in Nepal. De opbrengst van de slingers gaat terug naar deze vrouwen.

Kussens ‘River’ van Celia Sluijter en kussens ‘Text’ van Janske Megens voor XOplus, gemaakt van een weefsel van Lokta-papier met katoen. Lokta is een typisch Nepalese papiersoort die handgeschept wordt en gemaakt is van een plant die hoog in de Himalaya groeit.

trots zijn op hun cultuur en mensen in Europa kunnen producten kopen met een fair gevoel.” Met Womanpower heb je in korte tijd al veel bereikt. Alle negentien bedrijven in Nepal hebben het fair trade-label, ze hebben een inkomen uit eerlijke handel, jij natuurlijk ook, en inmiddels zijn de producten te koop bij diverse webwinkels, de Bijenkorf en de Hema. Wat zijn je verdere doelstellingen met Womanpower? “Het doel van Womanpower is om een designcollectie te maken op basis van fair trade met werk van Nederlandse ontwerpers. Moderne, eigentijdse en vooral ook westerse producten, gemaakt met traditionele materialen en ambachten uit Nepal. We willen het stoffige imago van fair trade-producten doorbreken en laten zien dat je ook zakelijk verantwoord designproducten kunt laten maken bij een fair trade-producent. Naast de eigen collectie, produceert Womanpower ook voor derden, zoals Return to Sender/Hema, het label XO+ en Fair Support Nederland. Ook werken we steeds meer voor individuele ontwerpers.

Met Womanpower wil je tevens armoede bestrijden door middel van goede business, eerlijke handel (fair trade), werkverschaffing en het opzetten van nieuwe productieontwikkelingen. Zo klink je nogal als een wereldverbeteraar...

verschillende dingen. Allereerst productietraining voor de producenten daar, want ons soort ontwerpen is meestal nieuw voor hen. Door middel van orders wordt - heel down to earth - een inkomen gegenereerd voor de Nepalese producenten. Ook wil ik bewijzen dat design en fair trade geen tegengestelde begrippen zijn en samen kunnen gaan op ieder niveau en in meer producten dan men nu denkt. Hier dus geen hulpverhalen en hand ophouden, maar gewoon heel hard werken. En daarbij gaat alles stap voor stap. Zonder inkomen staat niemand open, zonder kennis weet niemand waar wij het over hebben. Ecologisch ondernemen gaat niet zonder een sociale basis. Environment heeft geen aandacht zonder dat in de eerste levensbehoeften voorzien is: eten kunnen kopen en je kids naar school kunnen sturen.”

“Ik ben ontwerper, geen ontwikkelingswerker. Ik heb een bedrijf, geen sociale instelling. Maar juist vanuit het zakelijke kan je een hoop bereiken. Denk aan zaken als productieen productinnovatie. Door de productie op een eerlijke basis te laten plaatsvinden in Nepal bereiken we

Ik hoor een enorme betrokken- Monique van Empel heid. www.woman-power.org “Absoluut, maar juist die betrokken- www.xoplus.nl heid is zo veel werk. Tegelijkertijd www.celia.nl is het ook weer zo makkelijk voor www.janskemegens.nl mij, omdat ik beide werelden nu goed ken. Ik zie hoe ik de link kan

De eerste eigen Womanpower-collectie is ontworpen door mijzelf en Janske Megens, die in oktober 2007 het team van Womanpower is komen versterken. De collectie voor 2009 wordt op dit moment ontwikkeld door enkele vierdejaars studenten van de ABK Maastricht, textiel- en modevormgeving. Zij zitten sinds begin augustus in Nepal en werken samen met de Womanpower-bedrijven en ondersteunen hen in technisch en organisatorisch opzicht. Tevens leren de studenten over de mogelijkheden en productie in Nepal. Een win-winsituatie.”

Felt Seat van Celia Sluijter, gemaakt van handgevilten vilt in bi-colour. De poefjes zijn 7 cm hoog en hebben een doorsnede van 35 cm. De XL-versie is 120 cm in doorsnede.

leggen voor hen en met hen, tussen de marktvraag hier en de productie daar. De reden dat ik het volhoud is dat we er zo dichtbij zijn nu. Bij iedere vooruitgang neemt Nepal het zelf verder over. Binnenkort is het systeem zo ver, dat ik me verder kan terug trekken en me weer kan concentreren op mijn ontwerpwerk. Als er straks 750 kilo spullen voor de Hema uit Nepal op Schiphol staat, ben ik apetrots op Womanpower, net zoals de 1150 kilo voor de Bijenkorf, XO plus, Gubba en De Wereld van Jansje. Womanpower is in Europa aangekomen, heeft een poot aan de grond en nu: op naar meer! woonspotkrant 5 - 2008

Celia: “Ik ben ervan overtuigd dat design en fair trade goed te combineren zijn. Met Womanpower wil ik het stoffige imago van fair trade-producten doorbreken!” De aandacht voor eco-design en fair trade-producten is groot, ook in de woonbranche. Elk zichzelf respecterend bedrijf schermt met woorden als sustainable, ecological, environmental friendly. Maar wat als het een hype is? En deze straks weer voorbij is? “Sustainable is een heel lastig te bereiken situatie, veel lastiger dan wij ons dat kunnen voorstellen. De redenen zijn divers, maar een gebrek aan educatie en inkomen in de productielanden zijn van grote invloed. En natuurlijk de vraag hoe ver wij gaan om dat wat wij zéggen dat wij willen bereiken, ook echt waar te maken. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Het is een discussie die veel meer inhoudt dan wij ons realiseren.”

17


Woonspotkrant nr. 5/2008