Issuu on Google+

Jaargang 3, nr. 3 16 pagina’s Losse nummers E 4,50

Oplage +9.000 exemplaren

Intirio

3

De meest waardevoille beurzen zijn die evenementen waarbij je als bezoekers geïnspireerd raakt. Zo’n beurs is Intirio, waar begin vorige maand weer meer exposanten en bezoekers konden worden geteld dan in 2006.

 ETC expo

11

De eerste Jubileumbeurs van het zilveren ETC expo is een doorslaand succes geworden. Nieuwkomer Collezione Cesaro wordt vertegenwoordigd door Lesley Eras.

 Voorjaarsbeurs Home & Interior 8 Monique van Empel deed een uitgebreid rondje HTC. In woord en beeld haar persoonlijke selectie uit het enorme aanbod.

 Enia Carpets

5

Het bedrijf heeft in de afgelopen twee jaar opvallende stappen gezet. Het grote doel is tapijtleverancier nummer 1 te zijn in Europa in het midden en hogere segment.

 Meubelhart

6

Pieter Mak concentreert zich nu op de ambities van Meubelhart Beusichem. “We willen met enkele segmenten uitbreiden, zoals met matrassen.”

Ik ben opnieuw aan het pionieren Houten - Of het uiteindelijk een eindsprint wordt, zal de toekomst leren. In elk geval springt hij er als een jonge hond in. Gerard Daamen, onder veel meer geestelijk vader van Trendhopper en oprichter van Otak, is back in business. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat hij nooit is weggeweest. Zijn jongste troef: Top Selected Sofas. “Ik ben opnieuw aan het pionieren.” Nadat het bericht op www.woonspot.nl verschenen was, kreeg Daamen meteen een aantal reacties. “Op de beurs werd ik erop aangesproken door leveranciers. Dat is natuurlijk prettig, want het zegt iets over de potentie die men ziet in Top Selected Sofas.” In het kort bestaat dit concept uit zo’n vijftig verschillende banken, hoekbanken en variaties daarop in stof en leer. Daarnaast omvat Top Selected Sofas een collectie fauteuils en een bescheiden collectie eetkamerstoelen, passend bij de banken. Medio juni dit jaar gaat de eerste winkel van 1000 m2 open. Een naam wil hij nog niet noemen. Gerard Daamen verkocht vijf jaar geleden de woonformule Otak. “Daarna, zo had ik mijn vrouw plechtig beloofd, zou ik alleen op freelancebasis als adviseur gaan werken. In mijn Trendhopper- en vervolgens Otak-periode maakte ik werkdagen van veertien, vijftien uur. Dat wil niet zeggen dat ik vanaf de verkoop van Otak heb stilgezeten. Ik heb onder andere modellen getekend, stoffen gecollectioneerd en bij Nijhof Baarn een nieuwe meubelafdeling opgezet en er als adviseur gewerkt. Dat nam een aantal dagen per week

Montèl in het midden. Aan de eerste categorie kan en wil ik niets toevoegen, terwijl Montèl een heel eigen, modernere en strakkere stijl ontwikkeld heeft. Het kan wel commercieel zijn, maar je ziet er momenteel zo weinig van terug in de consumentenwoonbladen. Wat is nu hot en trendy? Lifestyle. En juist dáár ligt de uitdaging én potentie voor Top Selected Sofas. Want er zijn maar een paar aanbieders, waaronder bijvoorbeeld Rivièra Maison, die dat aan kunnen bieden. Luchtige meubels, in basic kleuren, met een eigen sfeer “De breedte van de collectie is uniek, zodat bijna elke consument kan slagen, eromheen.” evenals de mogelijkheid om de sferen optimaal te mixen op de winkelvloer,”

Sfeergroepen Volgens Daamen onderscheidt zijn concept zich in de woonmarkt, onder andere door een duidelijke segmentatie in een zestal sfeergroepen: Country Living, Lifestyle Living, Boulevard, New Classic Living, Home Basic en Home Design. Home Basic vult een tijdloos voordeel-assortiment in, terwijl de andere sfeergroepen op een goed middensegment zijn gericht. “Deze segmentatie is een oude ‘hobby’ van mij, want dat deden we al - zij het minder ver doorgevoerd - bij Trendhopper. Het was

“We waren bijvoorbeeld de eersten die

aldus Gerard Daamen. (Foto: De Beeldredaktie)

Home Basic tot slot is het budget-assortiment en strak van uitvoering. In totaal gaat het om ongeveer vijftig banken, aangevuld met een kleine collectie eetkamerstoelen en -tafels (maatprogramma), evenals salontafels. “De breedte van de collectie is uniek, zodat bijna elke consument kan slagen, evenals de mogelijkheid om de sferen optimaal te mixen op de winkelvloer.” Daarnaast telt ook een sterk argument als een garantie van zes jaar op de constructie en een strakke levertijd van drie weken op de showroom­modellen.

Merk

drijven waarmee ik ga samenwerken. Dankzij een groot aandeel eigen stoffen - rond de 75 tot 80 procent - en de combinaties die ik maak, zijn het unieke, onderscheidende collecties. Wat ik nastreef, is het neerzetten van een eigen, goede sfeer met een meevallend prijskaartje. De winkelpresentatie is sober en sfeervol, met een eigentijdse, basic uitstraling. De producten moeten het verhaal vertellen, de sfeer bepalen. Ik wil niet te veel afleiding in de winkel creëren.” Een complete winkel van Top Selected Sofas heeft een vvo van 1000 vierkante meter en kan in veertien dagen worden neergezet tegen een relatief lage investering. Het concept kan als zelfstandige unit of als shopin-shop worden gepresenteerd. Een uitgewerkt modulenplan geeft exact aan hoe de collectie is opgebouwd. De kleinste module heeft een op-

Gerard Daamen wil Top Selected Sofas als een merk in de markt positioneren. De meubelen krijgen een bankstel op de markt te brengen.” eigen label mee. “Ze worden in Europa vervaardigd, met een fors aanin beslag. Het bloed kruipt echter toen, in de jaren tachtig, iets wat deel van Nederlandse producenten,” waar het niet gaan kan en op een afweek van wat gebruikelijk was in vervolgt hij. “Alle modellen worden gegeven moment begon het weer te de branche. Dat segmentatie binnen door mij gecollectioneerd bij de bekriebelen. Een aantal contracten liep een assortiment succesvol kan zijn, af en toen ben ik in het najaar van heb ik met Trendhopper en Otak advertentie 2006 gaan nadenken over mijn toe- wel aangetoond.” komst. Doordat ik steeds in de bran- We lopen snel langs de sfeergroeU wordt che actief ben gebleven, zag ik waar pen. Country Living is een groot persoonlijk er onbenutte mogelijkheden lagen. segment, onder andere dankzij kouitgenodigd voor Ik wilde me op het zitten concen- loniale invloeden. Warme, bruine de opening v/d treren, waarmee ik me ook in mijn banken met veel zitcomfort, een nieuwe showroom Trendhopper-tijd zeer intensief heb beetje Amerikaanse vormen, weelbeziggehouden. We waren bijvoor- derig dus. Lifestyle Living is écht beeld de eersten die het aandurfden romantisch in de oorspronkelijke om een rose-grijs gestreept bankstel zin des woords, terwijl Boulevard op de markt te brengen. juiste ‘stadse’ banken kent, een Als je momenteel naar de grote re- beetje hoogpolig. New Classic is tailspecialisten op zitgebied kijkt, weer typisch Engels, met kleinere, heb je spelers als Seats and Sofas en ook leren banken. Home Design is BEZOEK DE MARKET DAYS Poppeliers in het lagere segment en strakker, met Italiaanse invloeden.

het aandurfden om een rose-grijs gestreept

T O O N AA N G E V E N D

<

Voor het allerlaatste nieuws gaat u naar www.woonspot.nl

Gerard Daamen

12, 19, 26 maart en 2 april 150 exposanten Home Trade Center Nieuwegein

   vervolg op pagina 4.

Nijverheidsweg 7 6679 AH Oosterhout (gemeente Nijmegen) T +31(0)24 3790010 F +31(0)24 3790020


HOME TRADE CENTER ACTUEEL Makeover Home & Interior voorjaarsbeurs succesvol Home Trade Center Symfonielaan 1 Postbus 7207 3430 JE NIEUWEGEIN T 030 600 10 20 F 030 605 07 56 E info@htc.nl I www.htc.nl

Hala wint oorkonde voor meest innoverende product vaste exposant

De Home & Interior voorjaarsbeurs 2007 stond in het teken van het thema ‘Home & Interior Makeover’. De beurs was voor het eerst alleen toegankelijk voor vakbezoek. De beurs sloot af met 8.838 bezoekers, waarvan 89 uit het buitenland. Beursmanager Jan Hogenkamp was trots op de presentaties van de exposanten. “Het Lifestyle concept was goed uitgewerkt met kwalitatief hoogwaardige presentaties. We zijn op de goede weg. De beurs is teruggebracht van vier naar drie dagen door de consumentendag te schrappen, waarmee het evenement korter en krachtiger is geworden”. De Home & Interior voorjaarsbeurs 2007 vond plaats van zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari in het Home Trade Center in Nieuwegein, een project van TCN Property Projects. In de prijzen Tijdens de beurs is de Oeuvreprijs uitgereikt aan Aura Essentials. Door de bijzondere mix van enthousiaste mensen, een goed product, innovatiekracht en een nieuwe showroom in het Home Trade Cen­ ter met een bijzondere uitstraling sleepte het bedrijf de prijs in de wacht. Tijdens de drie beursdagen werd dagelijks een oorkonde uitgereikt aan een vaste en een gastexposant. Op zondag won Astique Excellente Meubelen de oorkonde voor meest opvallende standbouw/presentatie vaste exposant. Lock Light kreeg deze waardering als gastexposant. Op maandag werd de oorkonde voor meest opvallende Home & Interior Makeover uitgereikt aan vaste exposant Eastborn Slaapsystemen en aan gastexposant Versmissen. De oorkonde voor het meest innoverende product ging op dinsdag naar vaste expo­ sant Hala voor de designlampen by Tom Kater en naar gastexposant Nieuw Parijs voor de met tin ingelegde meubelen van walnoten en eiken hout. Michiel Hendrik­ se van Hala, het bedrijf dat dit jaar 75 jaar bestaat, was blij met de oorkonde.

“We proberen altijd iets moois neer te zetten op de Home & Interior beurzen en het is leuk als dat wordt herkend. We willen graag altijd net iets anders doen en dat is gelukt met onze designlampen”. Lucas Lohmann is nog geen jaar bezig met zijn bedrijf Nieuw Parijs dat houten meubelen importeert uit Roemenië. Met de blikvanger van de stand, een met tin ingelegde houten tafel, veroverde hij een oorkonde. “Ik zie dit als een leuke bevestiging dat vernieuwing meer brengt. Wij streven ernaar iets nieuws te brengen zonder experimenteel te zijn”. Highlights Interieurontwerper Eric Kuster presen­ teerde tijdens de Home & Interior voor­ jaarsbeurs 2007 zijn nieuwe meubellijn ‘Royalton’. De begane grond in de Home Boxx stond geheel in het teken van ‘Lifestyle – New Classic’, een concept dat op hoog niveau was neergezet door de gastexposanten. Op maandag werd er in het Atrium van het Home Trade Center koffie rondgedeeld door twee bodypaint­ modellen die door kunstenares Josien Broeren waren beschilderd. Rodrigo Otazu

Eric Kuster op zijn ‘Royalton’

Designlamp by Tom Kater

presenteerde zich voor de tweede maal op de Home & Interior beurs met een nieuwe lijn homeaccessoires. Home & Interior najaarsbeurs De Home & Interior najaarsbeurs 2007 vindt plaats van zondag 9 tot en met dinsdag 11 september.

Met tin ingelegde tafel

Lucas Lohmann: de trotse winnaar van de oorkonde voor meest innoverende product gastexposant

Bodypaintmodellen

HTCactueel200703.indd 1

28-02-2007 11:55:59

Home Trade Center Symfonielaan1 3438 EW Nieuwegein T 030 600 10 20 F 030 605 07 56 E info@htc.nl I www.htc.nl

INTRODUCEER UW KLANTEN TIJDENS DE MARKET DAYS Ook Rob Groenendijk van Lounge atelier opent iedere maandag, tijdens de Market Days van het Home Trade Center in Nieuwegein, zijn showroom. U en uw klanten

woonspotkrant - maart 2007

zijn van harte welkom.

2

Home Trade Center is een project van


Intirio = inspiratie   

 VIP-bijeenkomst, met o.a. Willy Wat opvalt als je er rondloopt: Intirio van Est (ADO, links) en Kees Commijs is een mooie, gezellige beurs. Overzichtelijk, met vier hallen, goed voor (en face).  De ventilatoren bij Toppoint koel- in totaal een kleine 11.000 m2 netto den de ‘verhitte’ gemoederen. Het beursoppervlakte. Met altijd smaakwas regelmatig met de benen buiten volle, soms zelfs fantastische presenbij Toppoint, dat onlangs verhuisd is taties. Voor het eerst meer dan 200 naar een nieuw onderkomen in Bleis- deelnemers, die gezamenlijk 740 merken voeren of vertegenwoordiwijk.  Forinn was voor het eerst aanwe- gen. Alle beschikbare ruimte is nu vergeven, dus de vraag is meteen: zig op Intirio.  De stand van Luxaflex was ver- wat gebeurt er volgend jaar? Het zal groot. “Als Luxaflex Nederland be- vooralsnog een open vraag blijven, talen we nu mee, want er komen die in de loop van 2007 beantwoord ook steeds meer Nederlanders naar moet worden. de beurs,” zegt Kees Commijs, die Terugkerend naar de mooie presenIntirio een zeer belangrijk evenement taties. Toppoint trok de aandacht met de draaiende ventilatoren in het noemt.  De stand van Desso, met een ‘gor- plafond en de van zwarte wanden, vloer en plafond voorziene stand. dijn’ van ronde tapijtstaaltjes.  Bob Bruijn (links) van Holland Of de stellages van Vandyck, ook bepaald opvallend. Het kon ook heel Haag in gesprek.  Leestafel bij de ingang van de subtiel, zoals de presentatie van Desso waar allemaal ronde tapijtstaaltjes beurs, met o.a. de woonspotkrant. aan koorden hingen. Het plaatje kan Awards fraai zijn, maar uiteindelijk moet De Intirio 2007 Awards gingen naar vier vroeg of laat - de pen op het orderbedrijven. Luxaflex kreeg de Award inte- blok komen. rieur decoratie voor ‘Valley’. De Award in de categorie ‘huislinnen’ was voor Verilin, voor de totale collectie ontworpen door Marc Geysen. De Award van Elle, als consumentenmagazine, ging naar Decodis voor ‘Cow’ uit de collectie The Art of Wallpaper. ADO, tot slot, werd vereerd met de Award interior concepts voor ‘Wolkencordon’, verkrijgbaar in acht kleuren.

Orders tellen

Ik ben tevreden over onze deelname aan Intirio. Het is druk, iedereen op de stand is bezet. Of Intirio een groot Nederlands evenement overbodig maakt? Nee, dat denk ik niet. WoonmodeCity kan wellicht tot iets groots uitgroeien, wat ik zou toejuichen voor de hele branche. Het is namelijk goed als je samen zoiets kunt organiseren.” Bij Van Baal Woningtextiel is Sales Director Ruud Driessen even tevreden. “We nemen voor de vijfde maal deel en dit jaar is weer beter dan het vorige. De sfeer is goed, gemoedelijk, en we schrijven prima. Intirio kent een goede mix tussen grote en kleine bedrijven en dat is prettig.” Holland Haag is sinds tien jaar weer terug op de beurs - die toen overigens nog geen Intirio heette. Bob Bruijn: “De beursorganisatie en exposanten stralen veel positiefs uit en dat heeft zijn uitwerking op de bezoekers. Ik krijg zelf een beetje het gevoel terug van INterdecor in haar beste jaren. We zijn zeer te spreken over de beurs, met bezoekers van hoog niveau. Belangrijk voor ons is te laten zien dat we meedoen. Onze bedoeling is dan ook om weer jaarlijks te gaan deelnemen. Dat heeft ook weer meer zin, zeker nu we een vertegenwoordiger in België aan het werk hebben.” n

Zo nuchter was ook Eijffinger-directeur Ruud Aberson wel. “Het beurssucces is simpel te meten wat mij betreft. Je moet de orders tellen. We maken de afweging: hoeveel klanten kan een vertegenwoordiger op een dag bezoeken? Drie, vier? Op een beurs spreken ze veel meer mensen. Reinold Vugs

Alwéér record Intirio

De POS-award ging naar Jasno Shutters voor de ‘Sales Guide’ en de ‘Sample Guide’.

Jasno Shutters wint POS-award De award werd uitgereikt aan de deelnemer die op de beurs het beste ‘point of sales’-materiaal presenteerde. Jasno Shutters uit Eersel stond voor de eerste keer op Intirio. Het bedrijf in houten binnenluiken met verstelbare lamellen viel in de prijzen met het showroommateriaal dat dealers kunnen gebruiken bij de verkoop: de ‘Sales Guide’ (map) en de ‘Sample Guide’ (box). De Sales Guide bevat technische informatie, prijzen, vraag & antwoord en leveringsvoorwaarden. De Sample Guide is gevuld met lamellen in de kleurencollectie en de componenten van de shutters. De klant kan zich dan in de showroom al een idee vormen van de kwaliteit van het product en de afwerking. De jury beoordeelde de deelnemers onder meer op de achterliggende gedachte bij de ontwikkeling van het materiaal, de uitstraling en het aantal stemmen dat via internet kon worden uitgebracht. Jeroen Hermans, directeur van Jasno Shutters: “Wij zijn erg blij met de award. Het is voor ons een teken dat we een professionele, gedegen aanpak hebben die bij onze dealers in de smaak valt.”

De prijswinnaars, met vanaf links de producten van Luxaflex, Verilin, Decodis en ADO.

Er kwamen ruimschoots meer dan 11.000 bezoekers naar de beurs, een groei van zo���n 1000 in vergelijking met vorig jaar. Van hen zijn bijna vier van de tien uit het buitenland afkomstig. Geen wonder dat de organisatie van een Beneflux-beurs spreekt, want in het bezoek spreken ook de Noord-Franse winkeliers een woordje mee. Alle beursdagen gaven een verhoogd bezoekersaantal te zien in vergelijking met de editie van 2006. Topdag was ook nu weer de zondag, met ruim 4000 vakbezoekers. Uit enquêtes onder de exposanten blijkt, dat 80 procent zeer tevreden is over de kwaliteit van de beurs. Voor 85 procent van hen is Intirio een orderbeurs. De helft zegt tevreden te zijn over nieuwe contacten. De beurs vindt volgend jaar plaats van 20 t/m 23 januari 2008, tussen Heim­textil en Maison & Objet. De verschuiving hangt samen met de vroege Paasvakantie in 2008 en daarmee de vervroegde Krokusvakantie, zo laat de beursorganisatie weten.

woonspotkrant - maart 2007

5

Gent - De meest waardevolle beurzen zijn die evenementen waarbij je als bezoeker geïnspireerd raakt, waar je blij gestemd vandaan komt. Zo’n beurs nu is Intirio, waar begin vorige maand weer meer exposanten én bezoekers konden worden geteld dan in 2006. “Sinds lange tijd, een jaar of tien, zijn we weer aanwezig,” zegt Bob Bruijn van Holland Haag. “Ik krijg hier het gevoel van INterdecor in haar beste jaren. De sfeer is zeer positief en dat werkt stimulerend.”

3


Vervolg van pagina 1.

Gerard Daamen: “Ik wil met Top Selected Sofas dé zitspecialist in het middensegment worden en iets laten zien wat niemand anders heeft.” (Foto: De Beeldredaktie)

pervlak van 500 m2. De prijsopbouw is zeer breed, met als extremen een fauteuil van 198 euro verkoop tot aan een leren zitlandschap van 3995 euro. “Maar altijd met een goede calculatie van 2.2,” zegt Daamen. De gemiddelde combinatie 2,5-2 zit zo’n beetje tussen de 899 en 1500 euro verkoop. Wil een consument ergens koudschuim in hebben, dan kan dat tegen meerprijs.

Zitspecialist in het middensegment

Bij Sylvia van Kuijk ( 51, schoonheidsspecialiste ) ligt Marmoleum sinds 2001. “Met al die prachtige kleuren is kiezen nog niet zo eenvoudig, maar als je dan gekozen hebt, dan heb je daar jaren plezier van.’’ Voor de nieuwste Marmoleum collectie, meer informatie, verkoopadressen en stalen gaat u naar www.marmoleum.nl of belt u met Forbo Flooring (075) 647 7884.

paar extra krachten. Ik wil met Top Selected Sofas dé zitspecialist in het middensegment worden en iets laten zien wat niemand anders heeft. Nick Rijper tekent de winkels en ik heb een ‘jonge hond’ in gedachten die me gaat helpen als we doorgroeien. Op termijn zal ik een formulemanager aan moeten trekken, maar eerst moet alles natuurlijk goed op de rit staan. Alles is klaar, tot en met het foldermateriaal aan toe. Met drie fabrikanten zijn er afspraken voor producttrainingen aan verkoopmedewerkers gemaakt, op de gebieden leer, stof en schuim. Ik ga zelf in eerste instantie de verkooptrainingen geven. Er komt een website, met alle uitvoeringen, prijzen en andere gegevens. Kortom, er staat al veel in de steigers. Het rommelt in de markt, winkeliers zijn op zoek naar een nieuwe, duidelijke formule. Ik wil dit een jaar of vijf doen. Dan moeten er dertig tot veertig vestigingen zijn,” besluit Gerard Daamen. (Meer informatie via www.topselected­ sofas.com) n

“Als je me vraagt wat mijn ideaalbeeld is, dan is dat een solitair gevestigde merkwinkel van Top Selected Sofas. Omdat ik ervan overtuigd ben, dat dit het best werkt voor een ondernemer. Op die 1000 vierkante meter staan vijftig opstellingen, in zes sfeergroepen die elkaar aanvullen en prima te mixen zijn. Probleem van veel consumenten die op zoek zijn naar een bank, is volgens mij dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Top Selected Sofas is overzichtelijk, zowel in assortiment als presentatie. En te runnen door één verkoper, op koopavonden en Reinold Vugs in de weekends aangevuld met een

Heeft u nieuws? meldt het ons!

Uw persbericht of informatie kunt u eenvoudig aan ons per e-mail sturen naar:

Wat zo vernieuwend is aan tassenwinkel Stash is het displaysysteem. Maurice Mentjens: “Doorgaans worden tassen staand gepresenteerd op een plank. Maar tassen die gedragen worden staan niet, maar hangen. Daarom wilde ik de tassen in Stash hangend presenteren. Verder heeft de winkel een relatief klein vloeroppervlak en door de tassen aan de wanden te hangen kan de hele ruimte als display-ruimte gebruikt worden. Al snel ontstond het idee om met magneten en stalen wanden te werken. De wanden werden geheel bekleed met staalplaten met een rode poedercoating. In elke tas zit een plastic zak die opgevuld wordt met papier zoals dat gebruikelijk is in een tassenwinkel. In deze plastic zak zitten één of twee sterke magneten waarmee de tassen tegen de stalen wandplaten ‘geplakt’ worden. De klant kan elke tas van de wand pakken en weer terug plakken.” www.designpreis.de n

redactie@woonspot.nl

U kunt ook faxen naar (084) 834 15 89. Inrichting voor de Maastrichtse tassenwinkel Stash van Maurice Mentjens.

Wat de Nederlandse Design Prijzen zijn voor Nederland, is de Fennia Design Prize voor Finland. Van transport tot meubels; ook qua categorieën vertoonden de Finse prijswinnaars opvallende overeenkomsten met Nederland. Naast de Grand Prix van 15.000 euro (Rocla, Humanic pallettruck), werden vier Fenniaprijzen van elk 5000 euro uitgereikt aan meubelfabrikant Korhonen (Flip tafel en bureau), Halti (jas met rugzak), PlusArkkitehdit architecten (huizenconcept voor eenouder-gezinnen) en PaloDEx Group (scan-apparatuur voor orthodontisten). Daarnaast waren er nog eens zestien eervolle vermeldingen, o.a. voor Lundia, Marimekko, Nokia, Tulikivi en Vivero.

Maurice Mentjens wint ‘Prijs der Prijzen’

Humanic truck van Rocla. Onder het mom ‘good design grows global’ wordt in 2009 weer een internationale Fennia Design-competitie uitgeschreven. Ook Nederlandse fabrikanten kunnen dus inzenden. Meer informatie via Design Forum Finland: www.designforum.fi. n

woonspotkrant - maart 2007

Stoel Rosebud van Finlands bekendste designer Ilkka Suppanen voor Vivero.

4

Maurice Mentjens (42) heeft in Frankfurt de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland in ontvangst genomen. Hij heeft de prijs gekregen in de categorie ‘interieurontwerp’ met zijn inrichting voor de Maastrichtse tassenwinkel Stash, waar hij in 2005 al een Nederlandse Designprijs mee won. “Het is de prijs waar ik tot nu toe het meest trots op ben,” aldus de Limburgse ontwerper. “De Designpreis der Bundesrepublik Deuschland is ‘Der Preis der Preise’ zoals ze dat so richtig Deutsch zeggen,” aldus een opgetogen Mentjens. “Alle genomineerden hebben namelijk al een keer een nationale of internationale prijs met hun ontwerp gewonnen, vandaar de vermelding ‘Preis der Preise’. Daar komt bij dat je je voor deze prijs niet kunt inschrijven zoals bij een normale wedstrijd, je wordt genomineerd door ‘der Bundesminister für Wirtschaft und Technologie’.” Anderen van de in totaal 25 prijswinnaars zijn o.a. Ben van Berkel (UN Studio) met de Circle bank voor Walter Knoll, Konstantin Grcic met de Miura kruk voor Plank, de BMW Designgroup met de BMW Cruising Bike, Matteo Thun met een pannenset voor het Italiaanse TVS, Phoenix Design met de Loewe Individual 32 LCD TV en het Adidas Design-Department met de +F50 Tunit voetbalschoen.

Wallpaper Design Awards 2007 Het internationale designmagazine Wall­paper heeft in zijn februarinummer de jaarlijkse Wallpaper Design Awards 2007 bekend gemaakt. Het blad nomineerde in uiteenlopende categorieën - van beste modecollectie tot beste stad - tal van bekende en opkomende designers, gebouwen en producten. Onder de favorieten ook een aantal Nederlandse ontwerpers. Zo werd Hella Jongerius uitgeroepen tot ‘Furniture designer van het jaar’ en werd Pieke Bergmans geroemd als ‘Best Breakthrough designer’. Verder was het toonaangevende tijdschrift vol lof over de ‘Cover Tiles’ voor de badkamer van Studio JSPR en de metalen stoel Mesh van Chris Kabel. n Pieke Bergmans in Wallpaper.

woonspotkrant - maart 2007

Fennia Design Prize

4


Enia Carpets

Totaalaanbieder in heel Europa

“We produceerden in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Nu is de productie via Tecsom ook verspreid over Frankrijk, Spanje en via Sintelon over een aantal landen in Oost-Europa. Dat maakt ons internationaler, multicultureler en completer. Enia Carpets is meer dan ooit een totaalaanbieder, inclusief de populaire tapijttegels voor de projectenmarkt.” Zo verklaren Gerard Walraven, marketing directeur, en Hans van den Berg, directeur verkoop retail. Volgens hen dienen de drie uitbreidingen elk een apart doel.

“De eerste stap was de aankoop van een garenveredelaar. Zo’n bedrijf heb je nodig als merkproducent; garenveredeling kan een doorslaggevende factor zijn. We kunnen nu zelf garens ontwikkelen en daarmee een eigen handschrift creëren. Het is ook mogelijk om sneller en flexibeler te reageren op wensen van klanten. Een kwaliteitsaanbieder kan niet zonder innovatie in garens.”

Meer markt, meer producten “Stap twee was de joint venture met de Sintelon Groep, waardoor we toegang kregen tot de sterkst groeiende regio in Europa. Waar we in WestEuropa ons vooral moeten richten op een gestage groei van het marktaandeel, hebben we in Oost-Europa de kans op een sterke uitbreiding van onze positie. Die kunnen we realiseren met het tapijt dat Sintelon zelf produceert, maar ook met onze projectkwaliteiten, de tapijttegels van Tecsom en met de producten uit de collecties van Bonaparte en Parade.” De laatste stap was de overname van de textieldivisie van Tarkett. “Enia

Carpets betekende vooral kamerbreed tapijt; tegeltapijt en naaldvilt stonden niet op ons geboortekaartje. Die producten hebben we in WestEuropa nu wel in huis, inclusief een versterking van onze marktpositie in Frankrijk, Spanje, Engeland en Portugal. Met onze sterke positie in de hospitality- en de kantorenmarkt, kunnen we de producten van Tecsom goed gebruiken. Het bedrijf is in West-Europa nummer één in naaldvilt en nummer drie in getufte tapijttegels.”

Design en ontwikkeling Een voorbeeld van de eigen garenontwikkeling toont Enia Carpets met het nieuwe merktapijt Parade Conté. Het is een tapijt met een bijzondere touch en kleuren die helemaal in het palet van vandaag passen. “Techniek, touch en modekleuren moeten hand in hand gaan. Design is meer dan bijblijven, we creëren met tapijt een concept dat bij een levensstijl past. Wanneer we zulke tapijten op Domotex presenteren, lopen we gelijk op met de actuele decoratiestoffen op Heimtextil. Vroeger liep tapijt nog vaak een jaartje achter, nu lopen we met kleuren, dessins en vormen parallel aan de leveranciers van interieurstoffen. Consumenten kopen immers steeds meer een combinatie van producten voor de vloer en voor het raam. Een eigen afdeling voor design en ontwikkeling is voor een merkproducent niet weg te denken. Die afdeling kent ook de mogelijkheden met de techniek. De structuurbouclé’s Studio van Parade en Esprit van Bonaparte zijn daarvan typische voorbeelden.”

Advies en beleving Gerard Walraven en Hans van den Berg zien momenteel een tweedeling in de markt. “Enerzijds de prijsvechters en discounters en anderzijds de bedrijven die het advies centraal stellen. Vergelijk het maar eens met de fastfoodketens en de sterrenrestaurants. Van beide kun je blijven leven, maar het menu in het sterrenrestaurant biedt meer kwaliteit en bele-

Het stoere, aparte en no-nonsensetapijt Jeans, het moderne werkpaard van Bonaparte.

Generation Next Door: Monique van Empel

Naam: Studio Ditte: Marieke Dirks (1978), Natasja Heesbeen (1972), Janneke Ver­ hagen (1977) en Endry van Zwam (1979). Beroep: Studio Ditte is een ontwerpbureau, gespecialiseerd in conceptontwikkeling en productvormgeving. Naast de producten die we uit eigen initiatief ontwerpen, en die door verschillende producenten en distributeurs op de markt gebracht worden, ontwerpen we ook in opdracht. Opleiding: We hebben alle vier Industrieel Product Ontwerpen gestudeerd aan de Hogeschool in Den Haag. Maar we hebben elkaar pas ontmoet tijdens de masteropleiding Industriële Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Meest bekende eigen ontwerp: Het tuinkleed is ons meest bekende ontwerp. Nadat we het op de beurs in Milaan gepresenteerd hebben, heeft het in veel tijdschriften gestaan, zowel in binnen- als buitenland. Daarbij zijn de foto’s van het tuinkleed ook gebruikt op veel websites en portals, wat ons een hoop bezoekers op onze website en veel free publicity heeft opgeleverd.

Favoriete ontwerper: Onze favoriete ‘ontwerper’ is de natuur. De natuur heeft alles in zich: functie, balans, schoonheid en is van en voor iedereen. Favoriete eigen ontwerp: Ons favoriete ontwerp verschilt van tijd tot tijd. Het meest enthousiast zijn we vaak over het laatste item dat we ontworpen hebben. Op dat moment heerst er dan het echte ‘yes’-gevoel. Dat hebben we nu zeker bij het Sloophout Behang dat we recent ontworpen hebben. Inspiratiebron: Onze inspiratiebron is de wereld om ons heen. Onze nieuwsgierigheid wordt bijvoorbeeld geprikkeld door een stukje mystiek van een onbekende cultuur, zoals China of de andere sekse, zoals de man. Dat geeft ons genoeg inspiratie om een hele collectie te ontwerpen. Fabrikanten: We hebben contact gelegd met verschillende fabrikanten en we verwachten dat er dit jaar een aantal van onze producten via een distributeur op de markt zullen verschijnen. Voor onze Reflection Medals en Leren Sieraden zijn we zelf fabrikant en die verkopen we via onze website.

Palesse, een nieuw tapijt van Parade met eigentijdse luxe aan je voeten.

adviseurs met klanten. “Merken horen ook bij zo’n ‘sterrenzaak’, daar wordt een klant in de watten gelegd en worden zijn zorgen over een goede installatie weggenomen. Mensen kiezen steeds meer voor mooie dingen en willen dat thuis laten zien. Ook jongeren willen dat het in huis goed in orde is. Ze zoeken zekerheid met de aanschaf van duurzame producten. De hand gaat nu van de knip, er volgt een inhaalslag. Merkproducten zijn daarbij gewild, we laden de merken Parade en Bonaparte dan ook met al onze waarden. Tapijt wordt steeds meer vanuit een concept ontwikkeld. Tapijt is dan wel een ‘laag-bij-de-gronds product’, het is als merkartikel ook een product Hand van de knip n De zekerheid en de kwaliteit van een met veel emotie.” merkproduct spelen een belangrijke rol in de contacten van interieur­ Kees Kommer ving. De bedrijven die kiezen voor advies en beleving noemen we vaak de local heroes. Daaronder rekenen we ook verf- en behangzaken die in toenemende mate interieurtextiel zijn gaan verkopen. Het kunnen zowel zelfstandige- als ketenbedrijven zijn. Deze woninginrichters zijn aan het professionaliseren, bij opvolging heeft de jonge ondernemer vaak een goede opleiding. Ze maken van hun winkel een belevingswereld, waarin je tapijt niet langer als een plat staal kunt presenteren. Deze ondernemers hebben een goede band met hun klanten, die dan ook voor een stuk vakmanschap willen betalen.”

Generation Nix? Generation Next! In deze rubriek komen Nederlandse ontwerpers aan het woord die, zowel in binnen- als buiten­land, alweer een paar jaar succesvol aan de weg timmeren. Het zijn de ontwerpers die qua naamsbekendheid net ná Marcel Wanders, Richard Hutten, Hella Jongerius en Tord Boontje komen. Maak nu alvast kennis met de ontwerpers van morgen.

Gezien: Het afgelopen jaar (2006) hebben we onze collectie ‘Inspired by men’ geëxposeerd op de SaloneSatellite tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan. De Reflection Medals werden tentoongesteld tijdens Design Brussels 2006. Het Sloophout Behang is een onderdeel van het designproject Copypaste History en werd tijdens de Dutch Design Week 2006 in Eindhoven tentoongesteld. Te zien: Het behang zal binnenkort te zien zijn op TU/eindhoven. Daar wordt de complete tentoonstelling van Copypaste History opnieuw getoond. Daarnaast is het Sloophout Behang te zien en te koop bij Design Daily’s, naast de Catharinakerk in Eindhoven. Ons doel als ontwerpers: Wij geloven niet in zwaarwichtige designtrends of -stromingen, maar wel in mensen en hun emoties, verlangens en dromen. Ons doel is het ontwerpen van producten die die emoties, verlangens en dromen aanwakkeren. Onze producten moeten een ziel, een achterliggend verhaal hebben waardoor mensen zich aan het product hechten. www.studioditte.nl

Sloophout Behang van Studio Ditte (via www.designdailys.nl).

woonspotkrant - maart 2007

Soest/Goirle - Enia Carpets heeft in de afgelopen twee jaar opvallende stappen gezet. Eerst was daar de aankoop van de garenveredelaar Texture Tex in Limburg. Daarna volgde een joint venture met de Servisch-Oekraïense Sintelon Groep. Afgelopen najaar werd het Frans/Spaanse Tecsom overgenomen, de voormalige textieldivisie van Tarkett. Het grote doel is tapijtleverancier nummer één te zijn in Europa in het midden en hogere segment.

5


Impressie uit ‘t Meubelhart Beusichem - We schuiven op de laatste beursdag van de Voorjaarsshow aan bij Gerrit van Veghel op het gezellige terras bij Quintell. Zijn dames van de buitendienst presenteren de nieuwe voorjaarscollectie. Iets verderop laat sales manager Guy Vermeeren de noviteiten zien die Karel Mintjens op de Meubelbeurs Brussel presenteerde.

Fresco Meubelen brengt in een volgende hal een nieuwe set zitmeubelen in 1,8 mm dik leer uit Oostenrijk. Deze Pumba/Arena is robuust gestoffeerd, dubbelnaads gestikt en leverbaar in vijf kleuren. André van der Tas, Arie Lenting en Bert Pol vertegenwoordigen deze Nederlandse fabrikant in de markt. Fresco is ook gespecialiseerd in maatwerk

Steeds meer styling

Het gaat om de uitbreiding van het Beursvoorzitter Pieter Mak benasuccesvolle programma Quba en drukt iets later nog eens dat de exhet nieuwe Largo. In Largo is mas- posanten veel meer aandacht aan sief eikenhout in een Havanna-kleur verwerkt. De subtiele led-verlichting achter het glas geeft de donkere kasten een mooie diepte. Uiteraard ontbreken in de showroom het ‘Wybertje’ en Frodo niet. Het Duitse Hartmann Möbelwerke is een nieuwkomer in Beusichem met het uitgebreide Pure-woonprogramma. Een andere Duitse fabrikant, Arco Polstermöbel, is terug van weggeweest in het Meubelhart. Niet meer met puur Duitse producten, waaraan we denken bij het woord Polstermöbel, nee de zitmeubelen zijn aangepast aan de Nederlandse markt.

accessoires en presentatie zijn gaan geven. “Maar tegelijk is het handel, dat is nu eenmaal onverbrekelijk met het Meubelhart verbonden.” Zo biedt MondiArt een brede collectie spiegels, schilderijen, lijsten en decoratieve panelen. Voor Habe Meubelen toont Nico Baten in een aparte, sfeervolle presentatie het Guy Vermeeren voor een kast van gestyleerde Woonconcept van HM het nieuwe Largo-programma van Style. Karel Mintjens.

Succes met bijzetfauteuil

Centrum met ambitie

Mecam blijkt geen last te hebben gehad van een verkeerde datum in de advertentie voor de beurs in ‘t Meubelhart. Zowel Neo-Style in FullHouse als Mecam met Ligna, Royal en Cammé beleven uitstekende beursdagen volgens Henk Smit. Zijn team neemt spontaan plaats in het succesnummer bij de entree, de universele bijzetfauteuil Almo. De stoel heeft een acceptabele prijs en kan in leer en een reeks van stoffen worden uitgevoerd. Volgend voorjaar is Karel Mintjens de buurman van Mecam in dit eerste pand van het uitgestrekt beurscomplex.

Pieter Mak concentreert zich nu op de ambities van Meubelhart Beusichem. “We willen met enkele segmenten uitbreiden, zoals met matrassen. Dat is een technisch verhaal, dat de ruimte nodig heeft en gegroepeerd gepresenteerd moet worden. Tegelijk hebben een aantal exposanten een groter oppervlak nodig. Er zijn ideeën over verbouwingen, we willen in alle showrooms wireless internet kunnen aanbieden. Dat zijn allemaal stukken op ons schaakbord in de Betuwe, waarmee we de ko- Nico Baten in het gestyleerde woon­ mende tijd gaan spelen.” n concept HM Style van Habe Meubelen. Kees Kommer

Pieter Mak: “We hebben de ambitie om flink te groeien.”

Arie Lenting (l.) en André van der Tas in de stoere Pumba/Arena van Fresco Meubelen.

Het team van Mecam in acht uitvoeringen van het succesnummer Almo.

Column Groeien met bestaande klanten

Ed van der Beek (ADO InterieurTextiel) is 46 jaar, getrouwd en heeft een dochter van 17 en een zoon van 15 jaar. “Geen gemakkelijke leeftijden!” Hij werkt elf jaar als vertegenwoordiger voor ADO. Groot Rotterdam is zijn regio, dat wil zeggen inclusief het Westland en Den Haag.

met stoffering, dat wil de consument. En aandacht, aandacht, aandacht! Iedere koper wil koningin zijn. En als zij zo behandeld wordt, zal zij zich ook koninklijk gedragen. Excuus aan de mannen, maar het zijn nu eenmaal de vrouwen die de echte beslissingen in ons vak nemen. Krijgen die klanten van u ook nog een telefoontje of alles goed verlopen is, of gaat u zelfs even langs na de aflevering? Staan ze op uw mailinglijst, hebben ze voorrang als er nieuws is of uitverkoop? En wellicht een aardigheidje? Ik kocht het afgelopen jaar tweemaal een bril voor mijn kinderen en de opticien gaf er een horloge bij. Het zal niet het duurste klokje zijn, maar volgens mij vraagt iemand die iets krijgt minder snel korting. Wat dacht u van een mooie vaas (liefst met bloemen)? Het is toch gewoon leuk om je klanten aandacht te geven. Verkopen is niet makkelijk, maar wel dankbaar als het lukt. Succes! n Victor Frequin (victor.frequin@wanadoo.nl)

Kilometers? Zo’n 65 tot 70.000. Ik woon in Halsteren, dus de dag begint met 65 km naar mijn rayon. Auto? Volkswagen Passat Station 2.0 Tdi, een uitstekende, degelijke en betrouwbare auto waarin je netjes voor de dag komt. Past natuurlijk ook wel bij de Duitse firma waarvoor ik werk. Files? Een regelrechte ramp. Ze kosten mij één tot anderhalf uur per dag. Zonde van de tijd. Het maakt ook niet meer uit hoe laat je naar huis gaat, op de A13 loopt het om 15.00 uur al vast. Aansluiten en mee hobbelen, want de sluiproutes zijn ook dichtgeslibd. Lunch? Elke dag 3 bruine boterhammen met oude kaas en 2 met speculaas, die is ’s middags dan lekker zacht. Ik maak ze zelf al twintig jaar klaar. Leukste? De enorme verscheidenheid aan mensen die je ontmoet in het relatief kleine rayon dat ik heb. Je moet met Rotterdamse Deelders en Haagse Brallen kunnen omgaan. Afknapper? Als je met een fantastische nieuwe stof aankomt en je het commentaar krijgt dat ‘het zo typisch Duits is’. We hebben ook eigen ontwikkeling voor de Benelux en Engeland, een blinde test met onze stoffen bewees dat detaillisten er geen Duitse stijl in herkennen. Zeg

dan dat je niet wilt of kunt investeren! Mooiste? Raamdecoratie is een modisch product. We werken met echt schitterende stoffen. Vak met toekomst? Absoluut, al zal nog een flink aantal detaillisten door de opkomst van internet en de afwezigheid van een opvolger de handdoek in de ring gooien. Voor een goede dealer zijn wij een klankbord en we kunnen hem een spiegel voorhouden. In de winkel spijkeren we vaak de vakkennis van medewerkers bij.

Ambitie(s)? Mijn collega in Zeeland/ West-Brabant opvolgen. Opnieuw relaties opbouwen en verlost van de files. Hobby’s? Een kajuitzeiljachtje in Zeeland: op het water kan ik mij echt ontspannen. n

woonspotkrant - maart 2007

Er is een groot verschil in de marketing van duurzame goederen en fast movers. Veel meer dan bij die laatste categorie, staat bij verkoop van meubels, bedden, vloerbedekkingen, gordijnen, zonwering en bijbehorende accessoires de relatie, zeg maar de band, met uw klant centraal. Hoe gaan de leveranciers met hun klanten om? We hebben in januari en februari de nodige beurzen en presentaties gezien. Intirio in Gent slaagt er ieder jaar in om meer bezoekers te trekken. Waar Interdecor faalde, slaagt Intirio. En ook het DDC in Utrecht groeit weer. Met een imponerend aantal deelnemers was het daar een plezier om rond te kijken. Beide manifestaties zorgen goed voor hun klanten. Er is koffie, niet onbelangrijk voor ons Nederlanders, en een goede catering. En aandacht voor ‘bestaande klanten’. Want dat is het! Onze branche verandert wel enigszins, maar opvallend zijn ‘de bekende gezichten’. Natuurlijk willen we allemaal ook nieuwe klanten, maar laten we nu maar eens toegeven dat de beste manier om nieuwe klanten te krijgen het goed verzorgen van bestaande klanten is. Hoort, zegt het voort! En dat geldt ook voor u naar uw consumenten. Goede producten met een juiste prijs/waarde-verhouding, met een correct advies. in de winkel en een bijbehorende goede aflevering al dan niet

Langs de weg ed van der Beek

6


WOONSPOTKRANT_Fac_060701

10-07-2006

15:07

Luxaflex

Facette Shades

Pagina 1

®

De warme sfeer van licht Het marktaandeel van textiele raambekledingproducten is nog steeds stijgende. Consumenten willen meer variatie in raambekleding en zoeken daarnaast functionaliteit in combinatie met sfeer. Om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen, introduceert Luxaflex® Raamdecoratie een revolutionair nieuw gepatenteerd product: Luxaflex® Facette™ Shades. Een voor onmogelijk gehouden combinatie van stof en functionaliteit! De Shades zijn eenvoudig te bedienen en bieden het volledige gamma van licht- en privacycontrole. Kies één van de drie instellingen voor een uniek vrij uitzicht door het raam, voor zachte, subtiele lichtcontrole of voor volledige privacy.

Nieuw

Bekroonde baanbrekende innovatie

‘Bouwproject met Interstar (Assen) bestaat 75 jaar. In 1930 maakte Antoon Slotboom zijn allereerste kast. Het familiebedrijf groeit en bloeit nog steeds. Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het bedrijf in Assen. De komende edities van In de Kijker staan in het teken van deze uitbreiding, die in april dit jaar wordt geopend. Deze keer is het woord aan Erik van Scheppingen, manager Wonen en Werken bij Van den Belt uit Twello.

Advertorial

maar durft toch te stellen dat het voor hem een bouwproject met meerwaarde is. “Meestal gaat het bij bedrijven om standaardbouw zonder al te veel fratsen. Vorm volgt dan functie. Bij Interstar ligt dat anders. De esthetische component speelt een belangrijke rol en er komt ook nog een stuk emotie bij kijken.”

“Die emotie zit ‘m wat mij betreft vooral in de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Interstar is een familiebedrijf en de geschiedenis van de Slotbooms wordt weerspiegeld in de In Assen wordt de bestaande showroom nieuwbouw. Het is ook voor ons een uitvernieuwd en vergroot, komt er een Ark dagende, zeker niet alledaagse opdracht. als studie- en ontvangstruimte en wordt de oorspronkelijke werkplaats van Antoon Dat komt vooral doordat Interstar duurzaamheid hoog in het vaandel voert. Dit Slotboom gereconstrueerd. Van den Belt bouw & ontwikkeling is een ‘oude’ relatie stelt eisen aan de bouwwijze, niet alleen in de keuze van materialen maar ook van Interstar en de familie Slotboom. op technisch gebied. Zo hebben we een Het bedrijf was verantwoordelijk voor speciale constructiewijze voor het dak de bouw van de fabriek in Assen en nu, van de Ark moeten ontwikkelen en was achttien jaar later, voor de nieuwbouw. het ook uitdagend om de werkplaats van Van den Belt bouwt en - de naam zegt het al - ontwikkelt. “Dit betekent dat wij Antoon Slotboom er authentiek uit te laten zien, alsof deze inderdaad al bijna meedenken met onze opdrachtgevers, bijvoorbeeld in de ontwerpfase of bij het tachtig jaar in gebruik is. De Slotbooms en Dick Leenheer hebben natuurlijk veel aanvragen van vergunningen,” vertelt verstand van vormgeving. Een voorbeeld Erik van Scheppingen. Het bouwbedrijf uit de praktijk betreft de vloerafwerking. opereert breed op de markt en is gespeIn de showroom liggen tegels maar er cialiseerd in projectmatige bouw. Van Scheppingen is weliswaar pas in een later komt ook een deel met tapijt. Elders zou stadium bij het project betrokken geraakt, je dat afscheiden met een plint of iets

Erik van Scheppingen: “Het is ook voor ons een uitdagende, zeker niet alledaagse opdracht.” dergelijks, want er is niveauverschil. Nu hebben we rekening gehouden met de verschillende diktes van het materiaal en wordt het zó gelegd, dat er geen plint nodig is. De tegels en vloerbedekking lopen naadloos in elkaar over. De samenwerking verloopt prettig, er is veel vertrouwen over en weer. We zijn gaan bouwen zónder dat de handtekeningen nog waren gezet. Dat is uniek, zoiets kennen we niet bij andere opdrachtgevers,” aldus Erik van Scheppingen tot besluit. De bouw vordert gestaag, de opening is in zicht.

Vraag uw vertegenwoordiger om meer informatie!

www.luxaflex.com LONDON PARIS BRUSSELS AMSTERDAM BERLIN MADRID OSLO STOCKHOLM MILAN VIENNA ISTANBUL COPENHAGEN ZURICH LISBON DUBLIN

® Geregistreerd handelsmerk - een HunterDouglas® product. © Copyright HunterDouglas® 2006.

Interstar Smalgoorn 2, 9403 NW Assen Telefoon (0592) 34 45 30 Email info@interstar-meubelen.nl Internet www.interstar-meubelen.nl Showroom Home Trade Center 2 B041

woonspotkrant - maart 2007

Onze nieuwe showroom vordert. In het begin van de lente wordt u persoonlijk uitgenodigd. Tot die tijd kunt u, iedere maandag, onze nieuwe collectie in het HTC bezichtigen, standnummer 2AO16.

Nijverheidsweg 7 | 6679 AH Oosterhout (gem. Nijmegen) Nederland | t: +31 (0)24379 00 10 | f: +31 (0)24 379 00 20 e: sales@novioforum.nl | www.novioforum.nl | www.theglossyclub.nl | www. williamrmclear.nl Voor Belgie: Collectie de Rycke | Heerweg Zuid 212/001 | 9052 Zwijnaarde, Belgie | t: +32 (0)47 392 25 09 | f: +32 (0)9 245 20 32 m: +32 (0)47 740 83 58 | e: rainbow.derycke@skynet.be Levering via geselecteerde dealers in de gehele Benelux woonspot 26-02.indd 1

26-02-2007 15:40:16

7


Voorjaarsbeurs HTC in Nieuwegein - De een pakte breed uit, de ander deed een keertje makkelijk. De een had écht iets vernieuwends, de ander volgde veilig de commercieel verantwoorde trends. De een baalde ervan dat er geen consumenten mochten komen, de ander was er blij om. Zoveel verschillende exposanten én bezoekers, zoveel verschillende meningen. Wat wél algemeen geconstateerd kon worden in Nieuwegein, is dat de exposanten hun beste beentje hadden voorgezet. De stands waren doorgaans goed verzorgd, er waren veel noviteiten te zien en die werden met het nodige enthousiasme gebracht. Monique van Empel deed weer een uitgebreid rondje HTC. Ging liggen, zitten en voelen. Dronk Lavazza-koffie, proefde exquise hapjes van La Vie

en sprak de nodige mensen. Nu, in woord maar vooral in beeld, haar persoonlijke selectie uit het enorme aanbod. Monique van Empel (tekst) en René Meulenkamp (fotografie)

Waarschijnlijk het meest gefotografeerde item op de beurs. Dat had hij/ zij? bij leven natuurlijk nooit kunnen denken...Opgezette dieren(koppen) en hertengeweien zijn op dit moment een absolute must; boven de open haard, de bank of - leuke binnenkomer - direct in de hal. Gezien bij De Jong Antiek. En wie liever geen dood dier in huis haalt, vindt wellicht een alternatief in een van de vele ‘koeienschilderijen’ die er momenteel zijn.

Op zondag keken exposanten de kat uit de boom qua bezoekersaantallen. En op maandag deden HTC-manager Hans Raanhuis (links) en beursmanager Jan Hogenkamp dat op hun eigen manier; samen met kunstenares Josien Broeren en twee door haar gebodypainte modellen.

Column

woonspotkrant - maart 2007

Kneuterige HTC-beurs?

8

Laatst heb ik een interview gelezen in vakblad Meubel over de vraag of het HTC nog wel in een behoefte voorziet. In het artikel liet de geïnterviewde zich wat denigrerend uit over de kneuterigheid van de Home & Interior Voorjaarsbeurs. De persoon in kwestie heeft alleen oog voor designbeurzen in het buitenland, want de meubels die hij verkoopt bevinden zich in het hoge segment. Hij is er trots op dat hij een trendsetter en geen trendvolger is, zoals de meeste standhouders van het HTC. Als ‘democratisch ontwerper’ - ik ontwerp meubels van midden tot in het hoge segment - schoot dit mij écht in het verkeerde keelgat. De voorjaarsbeurs van het HTC voorziet zeer zeker in een behoefte, namelijk die van de winkelier die meubels aan de ‘gewone’ consument verkoopt. Bovengenoemde designwinkelier doet laatdunkend over de inrichting van gewone rijtjeshuizen, maar feit is dat hier wél de meeste mensen wonen. En die willen óók mooie meubels in hun misschien wat kleinere woonkamer dan voornoemde persoon. Deze consumenten hoeven niet zo nodig trendsetter te zijn. Die willen zich gewóón gelukkig

Uitverkoop

voelen in hun zelfgekozen interieur. De standhouders hebben veel moeite gedaan en er is hard gewerkt om de stands zo smaakvol mogelijk te presenteren. Want op deze ‘kneuterige’ beurs proberen de standhouders wel hun boterham te verdienen, anders kun je je het niet eens veroorloven om op een beurs te staan. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en bedient zijn eigen consumenten. Er is gelukkig geen verplichting om het HTC te bezoeken - of welke andere beurslocatie dan ook -, maar ik vind dat niemand daar denigrerend over hoeft te spreken. Hoe elitair en trendsettend je ook bent. n Henk Heres

< B RA N C H E B R E E D >

Vier lederen bankstellen in hetzelfde model bood een woninginrichter in Ierland in de opruiming aan. Ze kostten elk 1 euro. Het aanbod gold alleen op dinsdag 2 januari van dit jaar. Verdere regel was dat een klant slechts één van de vier zitgroepen mocht kopen. Maar meer bijzonder was de conditie dat de klanten, behalve de ene euro, ook nog een muntstuk van een bepaald jaar moesten neertellen. Het mocht een muntje zijn van 1, 2, 10 of 20 penny. Naar verluidt moet het storm gelopen hebben. Drie dagen vóór de tweede januari zijn de eerste klanten al in de rij gaan staan. Op het laatst was de queue aangegroeid tot wel vijftig meter. De gelukkigen waren drie huisvrouwen en een gepensioneerde heer. Nog in dezelfde week kregen zij hun koopje keurig thuisbezorgd. Kosteloos. n

Glanzend perspectief Voor de Duitse industrie van houtbewerkingsmachines belooft 2007 een uitstekend jaar te worden. Nu al kunnen de meeste fabrikanten zich verheugen op goed gevulde orderportefeuilles. Vooral vanuit de meubelindustrie komt een inhaalvraag. In de afgelopen jaren werden de investeringen van die zijde nog wel

Eric Kuster

Gezellige drukte in het Atrium.

eens uitgesteld. En dat kan ook gezegd worden van veel landen die de Duitse branche van houtbewerkingsmachines met haar export bedient. De machineconstructeurs hebben intussen niet stilgezeten. Op de Ligna in Hannover (14 tot 18 maart) hopen zij de bezoekers te kunnen onthalen op de real state of the art. Niet alleen bij de exposanten zijn de verwachtingen hooggespannen. Ook het Fachverband Holzbearbeitungsmachinen im Verband Deutscher Machinen- und Anlagenbau rekent op een beste beurs, aanstaande Ligna. n

Roemeense meubelproductie De meubelproductie van Roemenië zal dit jaar met 5 tot 6 procent kunnen toenemen, zo zegt de Association of Romanian Furniture Producers (APMR). Ze voegt eraan toe dat de meubelindustrie daarmee het groeipercentage van vorig jaar weet te handhaven. Veel producenten hebben nogal wat last gehad van de herwaardering van de munt in 2005. De RON werd minder waard ten opzichte van veel buitenlandse valuta. Roemeense meubelfabrikanten zagen daardoor de waarde van hun export (omgerekend naar de euro) met 5 procent dalen. De neerwaartse trend op buitenlandse markten zal zich volgens de APMR dit jaar continueren. Maar het verlies wordt weer goedgemaakt doordat de binnenlandse vraag flink toeneemt; vorig jaar met ruim 5 procent. n

Productinformatie In 2002 werd door the Federal Trade Commission in de VS de verplichting voor meubeldetaillisten afgeschaft om hun artikelen te voorzien van z.g consumer-friendly labels of etiketten. Ze zouden overbodig zijn. Protesten van consumentenorganisaties hadden geen succes. Jennifer Litwin, journaliste in het meubelvak, besloot eens te onderzoeken of de informatie van meubelhandelaren aan de consument wel echt overbodig was. Ze ging op onderzoek uit en raakte steeds vaster van het tegendeel overtuigd. Bij maar liefst vijfhonderd meubelwinkels in heel Amerika ging ze undercover langs om materiaal te verzamelen. Dat wil zeggen mondelinge beweringen van het verkopend personeel. En het was niet fraai wat ze te horen kreeg. Heel dikwijls maakte ze mee dat een verkoper bij hoog en bij laag volhield dat een meubel geheel van massief hout was vervaardigd, terwijl zij maar al te goed wist dat het ging om een product van spaanplaat met een laagje fineer. Diverse malen kon ze bij een winkel afdingen op de vastgestelde prijzen waaraan meubelwinkels van een filiaalketen zich te houden hebben. Van zo’n filiaalketen verschilden de prijzen voor één en hetzelfde artikel soms per vestiging. Meer dan eens bleek het winkelpersoneel niet op de hoogte van de speciale artikelprijs die op de website van het bedrijf werd aangekondigd. Litwin zou er een boek over kunnen schrijven. En dat gaat ze ook doen. n


n beeld

Dit kenden we nog niet: houten tafel Juso met ingegoten tin. Gezien op de Lounge Atelier trok de aandacht met deze fauteuiltjes Grotta, in Toscaans stand van nieuwkomer Nieuw Parijs die daarmee een HTC-oorkonde kreeg rood met zwart lederen sierbies. Rood is een (leer)kleur die sterk in opkomst voor ‘meest innoverende product’. De meubels komen uit Roemenië en zijn is, zowel in het moderne als klassieke segment. gemaakt van massief eiken en/of walnoot.

We zien het in de kledingmode, we zien het in de nieuwe woonmode: het contrast en tegelijkertijd de harmonie tussen zwart en wit is weer helemaal hip. Terug van eigenlijk nooit weggeweest, want zwart-wit combi’s zijn altijd goed. Deze draaifauteuiltjes Cosy zijn van Van Bree. De zware voet is er in rvs of zwart.

Van Bennekom Design toonde twee eikenhouten programma’s van Stefan Steenkist: Art en Smile. Vooral de uitvoering in gerookt eiken is iets bijzonders. Het eiken gaat daarvoor zo’n vijfhonderd uur een turbine in, waar het door en door ingerookt wordt. Het looizuurgehalte bepaalt mede hoe (donker) de kleur eruit ziet. De accenten van o.a. de kasten zijn van roestvrijstaal.

 Trend: eettafels gecombineerd met een bank. De hoekbank-variant kon natuurlijk niet uitblijven. Bij Ojee Design signaleerden we dit hoge model Corner (stof/leer).

Deze bank Burano van New Castle laat twee trends zien: streepjesstoffen en Bloooms kiest voor bamboe, een ecologisch verantwoord alternatief voor meerdere rijen sierkussens tegen een hoge rug. Een mooi plaatje. hardhout. Deze Molentafel is een fraai staaltje vakmanschap, gemaakt van massief bamboe en afgewerkt met een ‘buiten’olie die ook in de scheepvaart wordt toegepast. Ontwerp: Paul Bloemers.  De hele familie was er apetrots op: fauteuil Ramon in ‘geborduurd’ kunst­ leder, afgewerkt met kapnaden en leren sierbiesjes. Gezien bij Kessels Meubelateliers.  Dit bed herbergt diverse verrassingen. Zo is het voorzien van een geïntegreerd massagesysteem (twaalf programma’s) plus een ingebouwd muzieksysteem met speakers. Het bed heet dan ook ‘beat-bed’. (Gravity Zero/Wacore).

Grote hoekbanken zijn al een tijdje in. Een leuke variant zijn de halfronde hoekbanken. Zowel in grote als kleine huiskamers kunnen ze de boel lekker ‘opengooien’. Aqua tippen we als belangrijke nieuwe trendkleur. Dit model met afneembare bekleding en bijpassende hocker komt uit de collectie van het Deense Engell en wordt gedaan door BTW meubelagenturen.



woonspotkrant - maart 2007

Interieurontwerper Eric Kusters presenteerde tijdens de Home & Interior voorjaarsbeurs zijn nieuwe meubellijn ‘Royalton’. “Niet goedkoop, want mijn naam en goedkoop gaan nu eenmaal niet samen.” Qua vormgeving is zijn collectie weinig origineel, qua toegepaste materialen zoals verwacht lekker veel glamour. Denk aan glimmende stoffen, velvets, handgeweven zijde, hoogglans metallic lakken, zilver en goud. In zijn ‘trendwatch’ liet Kuster weten om net als Ralph Lauren en Calvin Klein, een wereldwijd brand te willen worden. Ook zou hij heel graag ooit het huis van Madonna inrichten, het liefst met alles erop en eraan. Aan ambities dus geen gebrek. Aan succes trouwens ook niet. Hij staat volop in de glossy’s, opent binnenkort eigen showrooms in onder meer Dubai en Kazachstan en de wereld van mode, tv en vastgoed loopt met hem weg. Het merk Eric Kuster lijkt dus klaar om door te stoten, ook naar de ‘nieuwe rijken’ in Rusland en Dubai. Maar blijf op de details letten, want die nepbloemen op tafel waren echt zoooo fout! Of is dat juist sexy en hip?

9


Anker Bedding heeft zijn beddenprogramma Magnitude in een nieuw jasje gestoken. De bijbehorende fotocampagne maakte eerder al heel wat tongen los. Afgebeeld is het bedmodel Allegria. Het nieuwe studioconcept is compleet (te maken) met volants, kleden, spreien, plaids, sierkussens, bedbanken en bedlinnen.

Versmissen biedt voortaan ook lederen zitmeubelen én tassen (Joan Mc Carthy). Het zwarte leer van de meubelen oogt lekker ‘gebruikt’, wat heel laagdrempelig, gezellig en uitnodigend overkomt. De tafels en kastjes van (bagage)koffers passen ook goed in deze sfeer.

Kluskens blijft ook de moderne lijn heel goed vasthouden. Deze eettafel Lenti is gemaakt van eikenhout, afgewerkt in stompmat wengé. Met name de mooie matte lak is na al dat hoogglans weer een welkome afwisseling.

Cijfers H&I voorjaarsbeurs De afgelopen Home & Interior voorjaarsbeurs 2007 - met als thema: ‘Home & Interior Makeover’ - was voor het eerst uitsluitend toegankelijk voor vakbezoekers. De beurs duurde een dag korter en trok in totaal 8838 bezoekers, van wie er 89 uit het buitenland afkomstig wa-

ren.Vorig voorjaar kwamen er zo’n 12.000 vakbezoekers naar de beurs. Beursmanager Jan Hogenkamp laat in het slotpersbericht weten trots te zijn op de presentatie van de exposanten. “Het Lifestyle-concept was goed uitgewerkt met kwalitatief hoogwaardige presentaties. We zijn

op de goede weg. De beurs is teruggebracht van vier naar drie dagen door de consumentendag te schrappen, waarmee het evenement korter en krachtiger is geworden.” De Home & Interior najaarsbeurs 2007 vindt plaats van zondag 9 tot en met dinsdag 11 september.

Wel of geen consumenten?



Enkele reacties: “Ik ben een fervent voorstander van consumenten. Die communicatie met de eindgebruiker en de feedback die we krijgen is voor ons heel belangrijk. En als ze op zondag zijn geweest, kunnen we maandag direct de reacties van de consumenten aan onze winkeliers doorgeven.” (Remco de Groot, Gealux). “Ik heb me er persoonlijk sterk voor gemaakt dat er geen consu­menten meer zouden komen tijdens de dealerdagen. Wij zijn een klein bedrijf, zonder landelijk dealernetwerk. Voor ons is het daarom vaak erg moeilijk om mensen verder te helpen, ze door te verwijzen. Daarbij hebben we veel unica waarvoor geldt: op=op.” (Eddy Versmissen, Versmissen Furniture & Decoration). “Wat heb ik eraan als een echtpaar met drie kids op de stand komt? Na afloop kan ik de boel weer netjes maken. Dat is toch niet mijn vak.” (Marcel van Bennekom, Van Bennekom Design). “Laat maar komen hoor! Wij kunnen ze prima voorlichten. Zo’n zondag zonder consumenten is naar mijn idee minder zinvol en gewoon te lang. Er was nauwelijks iets te doen. Dan blijf ik liever thuis met m’n gezin. Daarbij is het toch prima promotie voor het HTC? En de detaillisten die op zondag willen komen, komen toch wel.” (Leen van Bree, Bree’s New World).

Decorette en Lampenier onder één lokaal dak

‘We nemen de hele zorg voor zes wanden uit handen’

woonspotkrant - maart 2007

Barneveld - De toekomst in keukens vonden Wim en Marinda van Dijkhuizen te onzeker. Ze zochten naar meer tamtam in de winkel en wilden weg uit de prijsvergelijking door consumenten. “In ons Woonatelier Barneveld staan advies en service aan veeleisende klanten centraal.” Vader Wim (48) en dochter Marinda (24) hadden Poggenpohl Studio’s in Gorinchem, Rhenen en Hilversum. In toenemende mate werden ze geconfronteerd met consumenten die via internet naar de laagste prijzen voor inbouwapparatuur zoeken, en via dat kanaal zelfs de kasten bestelden. “Wij zijn toen ook op internet gaan zoeken naar andere bedrijfstakken en kwamen bij Decorette en Lampenier uit. Bij het decoreren van de zes wanden van een woonruimte hoort naar onze smaak ook het aanbrengen van verlichting. We zijn in gesprek geraakt met directeur Kor Rink van Decorette en directeur Arnoud van Raak van Lampenier. Gaandeweg werden zij enthousiaster over de combinatie van hun formules in één winkel. Ze zijn beiden nu heel benieuwd hoe deze samenwerking uitpakt. We hebben wel afgesproken dat we er ook een klein keukenatelier bij willen houden: het Woonatelier Barneveld steunt dus op drie poten.”

Ervaren ondernemer in franchise

Het Woonatelier zit op een mooie locatie in nieuwbouw aan het eind van de Langstraat in Barneveld. Met een parkeerplein voor de deur. “Helaas werd het pand vier maanden te laat 10 opgeleverd, maar vanaf deze maand

is alles gereed. We hebben samen met Decorette deze locatie gevonden. Waarom wij als ervaren ondernemers voor franchise kiezen? Wij weten hoe veel tijd het kost om met al je leveranciers contact te houden. We profiteren van inkoopvoordeel, de bekende namen in de markt en we kunnen terugvallen op ervaren organisaties. Intussen hebben we veel van vertegenwoordigers geleerd en Marinda heeft een stage gevolgd in deze voor ons nieuwe sector. We zijn goed voorbereid om workshops te geven en de veeleisende klant met raad en daad terzijde te staan.”

Geef mij de sleutel maar!

Seizoenen en assortiment Wim en Marinda, regelmatig bijgestaan door echtgenote Dirkje en enkele parttime medewerkers, merken nu al dat de productgroepen van Decorette en Lampenier elkaar versterken. “Een dochter slaagt bij ons voor tapijt, terwijl haar moeder meekomt voor een kroonluchter. Senioren willen nieuwe stoffering graag met nieuwe verlichting combineren. Zij zoeken naar een goed advies, willen alle mogelijkheden weten en maken daarna een keuze. Met deze combinatie hebben we wellicht ook een betere spreiding over de seizoenen. In het najaar er is meer aandacht voor nieuwe verlichting, terwijl in het voorjaar bij mensen de behoefte aan zonwering en raamdecoratie toeneemt. We zijn bezig het assortiment ook nog af te stemmen op de lokale smaak. In de eerste weken hebben wij, vergeleken met de landelijke trend, hier meer armaturen in brons dan in rvs verkocht. Dat zijn de lokale accenten die je als franchisenemer scherp in het oog moet houden.” n

Het Woonatelier gaat nu aan een trouwe klantenkring bouwen. Dat is mogelijk in een kleinere plaats als Barneveld (28.000 inwoners) en dorpen uit de omgeving. “De mensen worden direct aangesproken in de winkel en kunnen zich hier met een lekker kopje koffie snel thuis voelen. Men gunt elkaar hier de handel, maar je moet je beloftes wel nakomen, horen wij vaak. Wij zijn niet anders gewend. In het begin maken wij veel reclame, daarna moet het mond-totWim en Marinda van Dijkhuizen in de gecombineerde Decorette/Lampenier mond verhaal de klantenkring uit- Kees Kommer in Barneveld. breiden. Wij spelen heel duidelijk in op de wens van klant die de zorg Mooi totaalconcept met kruisbestuiving voor de inrichting geheel uit handen wil geven. Geef ons maar de sleutel Kor Rink (directeur Decorette) en Arnoud van Raak (directeur Lampenier) zijn al langer in gesprek over de combinatie van veren vertel waar het koffiezetapparaat lichting met woninginrichting. Ze kiezen immers beiden voor decoratie en sfeer in huis. In Bennekom bij Geels Woonwarenhuis staat, dan maken wij van de vloeren, ontstond al de eerste combinatie, waarbij ook een DHZ-zaak, Culinair&Cadeau en de Baderie zijn betrokken. “Daar zijn Decorette ramen en de verlichting binnen de en Lampenier echter niet geïntegreerd. In Barneveld is de eerste gecombineerde vestiging geopend onder één dak, met één afgesproken tijd een compleet plaat- ondernemer en één ingang. We zitten in hetzelfde segment en spreken dezelfde doelgroep aan. Een groep met gevoel voor je. We hebben een kundige monteur, woonmode, die nu voor advies en service voor hun interieur en verlichting op één adres terecht kan. Er is een mooi totaalconcept het stofferen besteden we uit en als ontstaan met duidelijk onderscheidende waarde, uniek voor dit Veluwse dorp. De ondernemer kan beide formules dragen, zowel er geschilderd en behangen moet de halffabrikaatkant als de soms meer fast-moving verlichting. Als de metrages én de marktomstandigheden zich ertoe lenen, worden, hebben we daarvoor al uit- kan op andere plaatsen ook aan een combinatie van Decorette en Lampenier worden gedacht.” stekende contacten opgebouwd.”


ETC expo bruisend het voorjaar in Culemborg - De eerste Jubileumbeurs van het zilveren ETC expo is een doorslaand succes geworden. Dit driedaagse evenement trok op zondag en maandag tweemaal zo veel bedrijven als bij de vorige edities die over twee weken waren verspreid. Hierdoor kregen bezoekers en exposanten het heerlijke gevoel in een bruisend inkoop- en stylingcentrum te werken. “Het ETC zat al in de lift met het bezoek op de maandagen, nu is de verwachting dat die tendens zich de komende maanden voortzet. In dit licht is het verheugend dat de nieuwe exposanten deze eerste dagen als een zeer goede start in ETC expo hebben ervaren,” aldus general manager Hans-Erik Havelaar. “De Jubileum Voorjaarsbeurs heeft bovendien de interesse getrokken van een aantal nog niet in het ETC vertegenwoordigde leveranciers. Zij zien Culemborg als een steeds interessanter podium om op te acteren.”

Zilveren jubileum, 25 noviteiten Bij het 25-jarig bestaan van ETC expo presenteren de exposanten 25 noviteiten. Opvallend bij het zilveren jubileum zijn bijvoorbeeld de zachte vloeren en bontkleden van Prades, Zwoosch, Nash Andréa, Dentro en Ebru. Er zijn volop nieuwe stoffen, zoals van Alhambra uit Spanje, een Trevira CS-lijn van Zoffany, van Gaston & Daniela en Romo met acht nieuwe collecties stoffen en behang. Maar ook stoelen, zoals van Declemy, serviezen en bestek voor de gedekte tafel, snowdrops kroonluchters uit Denemarken, kasten van Hamilton House, nieuwe modellen van Wade en RHJ, zilveren en gouden shutters. De noviteiten worden vaak gelijk uitgebracht op Maison&Objet in Parijs en in het ETC, zoals de nieuwe modellen van Fendi. Van de nieuwe eiken collectie van Rosjohn tot de lancering van Home Castle door het Van Duinen-team; het ETC weet het nieuws ook perfect te presenteren in het eigen magazine.

Spannende mix en kwaliteit

heeft gekozen en staan ook garant voor de spannende mix van tijdloos en stijvol wonen die het centrum nu uitstraalt. Dat sluit aan bij de keuze die steeds meer consumenten maken voor kwalitatief goede meubelen en stoffering met een tijdloze uitstraling. De diversiteit en de vernieuwing in het klassieke segment is een kans om met een klant de behoefte aan een tijdloos en stijlvol interieur op niveau in te vullen. Dat kan ook gelden voor een zaak die zich meer op moderne designmeubelen richt.

De Magenta Zusters zorgen voor een ontspannen handelssfeer.

Claudi Cushions, Stout Verlichting en Diamonds by Eric Kuster verenigd in een spannende, nieuwe stand.

(Onder) Franca, Caroline en Hans van Duinen hebben succes met hun eerste bank onder het eigen label Home Castle.

Drie gestyleerde sferen Het zilveren ETC biedt inspiratie met de drie sferen die de styliste Marie-Gon tijdens de beurs samenbrengt: Coloured Classic, Natural Glamour en Pure Natural. Blij makende kleuren, glanzende glamour en stoere, pure naturals zijn de trends om een klant mee te verrassen. In een spannende mix, zodat wonen optimaal genieten wordt. De Familie De Wit en de Magenta Zusters waren tijdens de Voorjaarsbeurs net die extra elementen die ook het stijlvolle wonen zo spannend maken. Deze acteurs droegen bij aan de ontspannen handelssfeer in het centrum. Het ETC Magazine bleek daarbij weer een belangrijk visitekaartje te zijn: het heeft dezelfde kwaliteitsuitstraling als het aanbod en de presentatie in het centrum. n

ETC expo begroet ook zeven nieuwe exposanten: Baan Meubelen, Collezione Cesaro, Arte Mondo, Stout Verlichting, Claudi Cushions, Daimonds by Eric Kusters/Andrew Martin en Timber Trail. Deze exposanten passen bij de richting die ETC expo Kees Kommer

Walters Web Wa a r d e r i n g Door: Walter Schwab, Amsterdam

meubelonline.nl ★ Soms kunnen teksten mij zo stevig ‘pakken’, dat ik na de eerste woorden al meteen zin krijg om ermee verder te gaan. Die neiging heb ik in de verste verte niet als ik de website van Meubel Online Nederland begin te lezen. Bij de onlineintroductie van deze stichting (het secretariaat wordt gevoerd door de Centrale Bond van Meubelfabrikanten - CBM, terwijl de woninginrichtersbond - CBW - zich niet onbetuigd laat) moet ik mij al gauw bedwingen om niet in slaap te vallen. Wakkere belangstelling voor het onderwerp kost me grote moeite. Leest u het bovenste deel van de inleiding maar even mee. Dat gaat zo: “[...] als doel het in samenwerking met alle belanghebbenden ontwikkelen en bevorderen van multimedia- en electronic commerce toepassingen in de interieurbranche. De organisatie heeft een coördinerende en faciliterende rol en streeft derhalve geen commercieel doel na. [...]” Wat mag zich in ‘s hemels naam in de praktijk van die Stichting afspelen? Of wat heeft de branche eraan? Ik herlees ...gaap... en lees nog maar eens deze en volgende zinnen van de inleiding. Pas dan begint

het mij te dagen. (Denk ik). Nu heeft goede communicatie de merkwaardige eigenschap dat ze onmiddellijk communiceert. In dit geval zal de communicatie bij voorkeur de professionelen (de doelgroep tot welke Meubel Online zich met de website wil richten!) moeten aanspreken, ja zelfs animeren. Maar met deze bargoense bewoordingen zal ze het beoogde vakpubliek eerder tegenzin inboezemen. De formulering van de gehele introductie klinkt mij veel te deftig. En deftige teksten genieten maar al te vaak in het leven de twijfelachtige eer een antwoord te zijn op dingen die moeten gebeuren. Meent de Stichting, met een dergelijke drogredenering in het achterhoofd, de weg te bewandelen naar (nog) groter support, dan de kleine veertig bedrijven en organisaties die ik tel? Ik vraag het me af. n (Webview februari 2007)

Marja Budike met het opvallende product van Boutique Baroque.

wonen.webzo.nl ★

kwantum.nl ★★★

Geen prikkelende subtiliteiten, wel gruwelijke banaliteiten. Bij tientallen barsten de gemeenplaatsen uit de website van Webzo naar voren. Hoe komen ze erop? Enkele voorbeelden: “De woonkamer is misschien wel de belangrijkste kamer van uw woning. U leeft er niet alleen een groot gedeelte van de dag, maar u ontvangt er ook uw gasten.” Of: “Uw woning hoort tenslotte uw thuis te zijn.” Of: “Een goede nachtrust is erg belangrijk voor uw gezondheid.” En hoe vindt u deze? “Tegenwoordig is de badkamer ook niet gewoon wit meer, maar zijn er honderden verschillende badkamer stijlen.” Tot buiten de woning achtervolgt Webzo de klanten met haar gesnater. Hoor maar: “In een goed aangelegde tuin of balkon kunt u tot rust komen. Planten en struiken zijn daar bij uitstek een goed decor.” Ik krijg de kriebels als ik al die wijsneuzigheden lees. Vooral daar waar uit de hele website de walm van een ware terreur opstijgt. Wat mag wel en wat niet bij de heilige interieurinrichting? Webzo lijkt onder vervlakkend geleuter ‘onverbiddelijke’ trends aan de klanten op te dringen. Maar denkt zij echt dat de bezoekers van haar website een stelletje wereldvreemde sukkels zijn? Is ze nu werkelijk zo naïef om te geloven dat ze met deze en nog veel meer onverteerbare onzinclichés de passanten van haar site (die gelukkig de routing niet een-twee-drie op de website zullen vinden) iets vertelt dat hen doet opveren? Het zal toch niet! n

‘Kwantum en de Samenleving’ heet een hoofdstuk op de website van deze ‘grootste woondiscounter van Nederland en België’, zoals zij zichzelf kwalificeert. Niet vaak tref ik woonwinkels aan en nog minder discounters, die zich blijkens statements op hun site bekommeren om onze gezondheid en die van het milieu. De effectuering ervan blijft althans in de berichten achterwege. Toch is dat een overweging die consumenten van nu meer en meer bij koopbeslissingen laten gelden. Of het nu gaat om voedingswaren, verwarmingstoestellen, auto’s, kleding, woninginrichting, etc. Steeds zullen zij bij de aanschaf stilstaan bij de vraag in hoeverre een product schade kan berokkenen aan enigerlei leefomstandigheden. Onderzoeken (Zie o.a. Tijdschrift voor Marketing) hebben dat vastgesteld. En Kwantum zegt: “Milieubewustzijn en kwalitatieve productie, die de omgeving zo min mogelijk of niet belast, zijn sinds

(Webview februari 2007)

jaren belangrijk aspect van de Kwantum bedrijfsvoering. [...] Ondernemen met het oog op de toekomst met respect voor mensen en het milieu.” Zo staat het letterlijk in het genoemde hoofdstuk van de website. In een aantal links kunnen we lezen dat in onderzoeken naar hardhouten tuinmeubelen van 2005 en 2006 door Milieudefensie, Kwantum als beste uit de bus kwam. Haar handgeknoopte tapijten mogen het VN-Cair&Fair-label dragen, wat garandeert dat ze niet door kinderarbeid zijn geproduceerd. Verpakkingsmateriaal van Kwantum is steeds recyclebaar. Allemaal heel lofwaardig, maar er zijn nog tal van Kwantum-producten te bedenken (lakken, verf, tapijt aan de rol, om maar eens iets te noemen) waarvan we nog geen onverdachte zekerheid vernemen omtrent gewenste ‘vriendelijkheden’. De Samenleving wacht af. n (Webview februari 2007)

woonspotkrant - maart 2007

(Boven) De grote, schitterende stand van Ton Baan op de parterre. Lesley Eras brengt Collezione Cesaro terug op de Nederlandse markt.

11


WoonmodeCity zet succesconcept voort Den Haag - Van 2 tot en met 5 september organiseert het Nederlands Interieur Instituut (NII) de tweede WoonmodeCity. Alle ingrediënten van het succesvolle concept van 2006 zullen weer aanwezig zijn, waaronder een verrassende industriële locatie. Nu al staan 34 exposanten op de deelnemerslijst van dit spraakmakende evenement.

Daamen van het NII in het totale concept. “Belangrijke elementen daaruit waren het clubgevoel bij de deelnemers, de gezamenlijke catering op niveau, de gezelligheid en sfeervolle entourage en aankleding, de presentatie van noviteiten in uniforme, niet te grote stands. Dit wordt voor WoonmodeCity 2007 allemaal overeind gehouden. Evenals de gezamenlijke uitnodiging van detaillisten, waarvoor het NII de comWe gaan even terug naar 2006. NII municatie tools zal aanreiken.” verraste met een Woonmodefeest op een partyschip in april, plus het Veel interesse beursevenement in september. Die Van de deelnemers van vorig jaar tradeformule was nieuw, naast het hebben 22 exposanten zich nu al jaarlijkse congres in mei en de reizen opnieuw ingeschreven voor dit evenaar beurzen. Voor het feest worden nement. Ook twaalf nieuwe deelnede mogelijkheden nu onderzocht mers hebben zich aangemeld. In de met een bekend woonmagazine. acquisitie wordt nog naar een aanvulVoor het congres is toenadering ge- ling in het vloerensegment en onder zocht tot de CBW, zodat beide orga- verf- en behangleveranciers gezocht. nisaties niet opnieuw in één maand Enigszins afhankelijk van de locatie een vergelijkbare happening orga- wordt gestreefd naar vijfendertig tot niseren. Er wordt nu gestreefd naar veertig exposanten. WoonmodeCity een gezamenlijke middag waarop zo- duurt in 2007 vier dagen: zondag 2 wel CBW als het NII herkenbaar zijn. tot en met woensdag 5 september. Voor het NII is het belangrijk dat In juni a.s. organiseert het NII een tijdens dit mei-evenement de link verrassende kick-off voor de verwordt gelegd naar WoonmodeCity koopteams van de exposanten. Over begin september. de locatie van dit compacte, hoogwaardige evenement wordt binnen twee tot drie weken een beslissing Totaalconcept n WoonmodeCity is losgekoppeld van genomen. de tradeformule voor de NII-leden. Het succes van 2006 zat volgens Beeld van WoonmodeCity 2006 uit de Astrid van Leeuwen en Edvard Rijtuigenloods in Amersfoort.

Innovatie: materialen en toepassingen Cécile Dornseiffen

Vormbreien Een bank of stoel gehuld in een legging. Zoiets moet je je voorstellen bij de nieuwe ‘spanstof’ die Rolf Benz introduceerde tijdens de Meubelbeurs Keulen. De in pasvorm gebreide bekledingshoes trekt strak over de romp, met een minimum aan naden. Ronde, golvende of amorfe vormgeving is mode. Hippe modelletjes die zó uit de computer komen rollen. Maar voor stoffeerders een crime zijn. Bij de vlakweefsels zijn elastische stoffen als de Tonus van Kvadrat (10% Helanca) eigenlijk het enige alternatief voor gepriegel met coupenaden. Met gebreide stoffen kan meer. Dankzij computergestuurde breimachines is het zelfs mogelijk om ze tijdens het productieproces te voorzien van een pasvorm. De techniek heet vormbreien (Duits Formstrick, Engels shaped knitting). Door het strakker of losser zetten van de mazen ontstaan de vereiste driedimensionale contouren. Tezamen met de natuurlijke rek van het breisel kan een bekledinghoes dan met een minimum aan naden verwerkt worden op romp en/of leuningen. In Europa is het Duitse Stoll een bekende leverancier van dit soort hightech breimachines, inclusief de benodigde software. ‘Spanstof’ Het idee komt uit de mode-industrie. Een voortrekker in vormbreien is de Japanse stof- en modeontwerper Yoshiki Hishinuma. In diverse designerlabels, o.a. Issey Miyaka, zijn collecties te vinden die gebaseerd zijn op deze techniek, met name truien. Vormbreien heeft inmiddels z’n weg gevonden naar de medische wereld (orthopedische braces), sport (binnenkant helmen) en allerlei industriële toepassingen waaronder isolatiemateriaal. Een voorbeeld dichter bij huis zijn de razend populaire naadloze slips van de Hema. Ook in de projectmarkt duikt vormbreisel op; er worden kantoorstoelen mee bekleed.

Maar, ere wie ere toekomt: Rolf Benz is de eerste die ‘spanstof’ (helaas een wat misleidende term) introduceert op de consumentenmarkt. De Trevira polyesterstof trekt perfect glad, “als een tweede huid die design en vorm optimaal accentueert”, aldus de fabrikant. Het geheel oogt als een vlakweefsel en is goed combineerbaar met conventioneel gestoffeerde onderdelen. Polyester vormbreisel is bovendien zeer robuust, een pluspunt voor bijvoorbeeld armleuningen. De hoezen worden geproduceerd door de Duitse firma Flachstrick die ook het breipatroon heeft ontwik-

Bank Rolf Benz 522: spanstof armleuning in combinatie met conventioneel beklede zitting.

Cursus

keld. Een arbeidsintensief en kostbaar proces waarvan je je moet afvragen of het opweegt tegen mogelijke besparingen op coupage- en stoffeerkosten. Toch ziet Rolf Benz voor dit soort textiele bekledingen grote marktkansen. “Een eventuele besparing is niet ons belangrijkste doel,” zegt een woordvoerster van de ontwikkelafdeling. “Het gaat ons veel meer om de innovatie zelf. Daarmee kunnen we ons onderscheiden in de markt. Met een enthousiasmerende uitleg over het hightech procédé hopen we nieuwe doelgroepen aan te spreken: klanten die gevoelig zijn voor vormgeving.” De strakke optiek geeft Rolf Benz bovendien een modern alternatief in handen voor leer, een materiaal dat niet bij iedereen in de smaak valt. Tot nu toe zijn vier modellen beschikbaar in ‘spanstof’. Als het idee aanslaat, is uitbreiding zeker denkbaar. n www.rolf-benz.com www.stoll.com

Stoel Rolf Benz 7800: spanstof volgt de sculpturale vorm met een minimum aan storende naden.

kalender

W O O N B R A N C H E

maart - juni 2007 INTERIEURADVISERING

HoofdZaak! n De Evenementenhal Rijswijk zal eind september dit jaar opnieuw onderdak bieden aan de Vakbeurs Vloeren. Het evenement vindt plaats van 24 t/m 26 september 2007. Zoals altijd wordt ook bij deze editie weer gebruikgemaakt van de bekende full service-formule. n Nieuwe huisvesting Bona Benelux.

woonspotkrant - maart 2007

n Van Wolvega naar Veendam, dat is de stap die Intertras Bedding maakte. In een nieuw pand van 4000 m2 heeft het bedrijf zijn nieuwe onderkomen gevonden. De adresgegevens zijn: Orionweg 11, 9641 MN Veendam. Telefoon (0598) 63 18 19, fax (0598) 69 03 66, e-mail info@intertras.nl, website www.intertras.nl n

12

n Vorig jaar vond EVISA plaats in de Passenger Terminal in Amsterdam, dit jaar wordt een jaartje overgeslagen, zo maakt de organisatie bekend. EVISA is een samenwerking tussen leveranciers op het gebied van stoffen, tapijten en meubelen, maar ook accessoires en wandbekleding. De volgende editie staat voorlopig voor maart 2008 in de agenda. n

• Kleur in het interieuradvies n Op 20 januari jl. heeft de opening van de nieuwe huisvesting van Bona Benelux plaatsgevonden. Het bedrijf is gevestigd aan de Hulswitweg 6, 2031 BG in Haarlem, telefoon (023) 542 18 64, fax (023) 542 13 06, e-mail bona.nl@ bona.com, website www.bona.com n n Rivièra Maison heeft in de hoofdstad een nieuwe Concept Store geopend, met een formule die prima past in de toonaangevende Van Baerlestraat. Juist hier presenteert Rivièra Maison zich met een vestiging met allure, die een paradepaardje voor de RM-winkels wordt genoemd. n

PLAATS:

• Verlichting

PLAATS:

• Interieuradvisering

PLAATS: PRIJS: €

WOERDEN - 9, 23 & 30 MEI - PRIJS: € 490,GOUDA - 14 & 21 MEI, 4 JUNI 665,-

• Meten en berekenen

PLAATS:

NIJKERK - 9 MAART - PRIJS: € 255,-

• Zachte vloerbedekking leggen

PLAATS:

NIJKERK - 13 MAART - PRIJS: € 305,-

• Bekleden van trappen

PLAATS:

NIJKERK - 13 MAART - PRIJS: € 305,-

• Installatietechniek linoleum basis

PLAATS: ASSENDELFT - 29, 30 & 31 MEI - PRIJS: € 225,-

• Installatietechniek linoleum gevorderden

PLAATS: ASSENDELFT

- 10 & 11 APRIL - PRIJS: € 190,-

• Installatietechniek linoleum expert

PLAATS: ASSENDELFT

- 26 APRIL - PRIJS: € 95,-

• Onderhoud en verzorging van linoleum

PLAATS: ASSENDELFT

WONINGSTOFFEREN

- 27 & 28 MAART - PRIJS: € 150,-

COMMERCIEEL • Verkooptraining voor de woonbranche Basis (met de CBW Klantenatlas)

PLAATS: BUNNIK PRIJS: € 420,-

• Klantgericht handelen voor woningstoffeerders en parketlegger

PLAATS: BODEGRAVEN PRIJS: € 275,-

- 22 MEI

• Gordijn en gordijnstoffen

PLAATS: ZOETERMEER PRIJS: € 350,-

- 19 & 26 JUNI

• Reiniging en onderhoud van tapijt

OPLEIDING VIA INTERNET PRIJS: GRATIS TOT 1 APRIL

• Slaaptechniek

PLAATS: WOERDEN PRIJS: € 350,-

- 14 MEI & 4 JUNI

PRODUCTKENNIS

Het paradepaardje van RM.

n Op 20 januari jl. heeft de Intertras openingBedding in Veendam. van de nieuwe huisvesting van Bona Benelux plaatsgevonden. Het bedrijf is gevestigd aan de Hulswitweg 6, 2031 BG in Haarlem, telefoon (023) 542 18 64, fax (023) 542 13 06, e-mail bona. nl@bona.com, website www.bona.com n

NIEUWEGEIN - 19 MAART - PRIJS: € 145,EINDHOVEN - 23 APRIL - PRIJS: € 145,PLAATS: ZWOLLE - 11 JUNI - PRIJS: € 145,PLAATS:

2007

- 14 MEI, 21 MEI & 4 JUNI

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN n Medio vorige maand is Maarten Jan Leppink teruggetreden uit de directie van Uzin Utz. Leppink werd daar werkzaam na de overname van Unipro. Zijn werkzaamheden worden overgenomen en voortgezet door directievoorzitter Werner Utz en directielid Thomas Müllerschön. n

• Bedrijfshulpverlening • Bedrijfshulpverlening (herhaling) • Basisveiligheid VCA (2 dagen) • Weerbaarheidstraining voor verkopers

PLAATS:

> 50 LOCATIES IN NEDERLAND - PRIJS: € 179,-

PLAATS:

> 50 LOCATIES IN NEDERLAND - PRIJS: € 95,-

PLAATS:

> 20 LOCATIES IN NEDERLAND - PRIJS: € 225,-

OPLEIDING VIA INTERNET - PRIJS: GRATIS

PRIJS VOOR INCOMPANY TRAININGEN: ZIE WOONWERK.ORG Meer informatie over de opleidingen vindt u op www.woonwerk.org. U kunt bellen naar (0348) 494 111 of mailen info@woonwerk.org. Ondernemingen in de woonbranche of die zijn aangesloten bij de CBW komen in aanmerking voor subsidie uit het Europees Sociaal Fonds. Ondernemingen ontvangen tot 50% subsidie op de cursuskosten en de gederfde loonkosten.


Eichholtz won op Planète Meube Paris de hoofdprijs voor beste stand. De stijlvolle stand was verdeeld in drie werelden/sferen: Rich & Famous, New Classic en Dolce Vita.

In het kader van het trendthema ‘Célébration’, leefde ontwerpster Nelly Rodi zich uit op het thema Funk Shui. Lekker heftig!

in groten getale opdraven. Voor het eerst werd de magische grens van 50.000 Franse bezoekers gehaald én overschreden.

een nóg uitgebreider en gevarieerder meubelaanbod te presenteren. Waar Maison & Objet zich vooral richt op design, zijn bij Planète Meuble de belangrijkste sleutelwoorden innovatie, kwaliteit en exclusiviteit. Planète Meuble kreeg 17.790 vakbezoekers over de vloer, van wie 5903 afkomstig uit het buitenland (een plus van 5 procent ten opzichte van vorig jaar). Er stonden bijna 300 merken. De beurs was verdeeld in drie segmenten: Epoque (stijlmeubelen, o.a. ALD, Ambitat, Artcopi, l’Atelier Orléanais, Collinet Sièges, Michel Ferrand, Labarrère, Village), Living (eigentijdse- en moderne meubelen, o.a. Bianchi, Calligaris, Casa Nova, Ethnicraft, Rolf Benz) en Atmos­ phère met decoratieve en sfeerrijke meubelen (o.a. Eichholtz, Hemelaer, Woestijnroos). Een jury van journalisten koos uit alle exposanten negen ‘Découvertes’ en kende verschillende awards toe. Het Nederlandse Eichholtz mocht de prijs voor beste stand in ontvangst nemen. n

Maison & Objet

Parijs’ feestje Parijs - Met de beurzen Maison & Objet en Planète Meuble Paris was Parijs eind januari weer de ontmoetingsplaats voor alle professionals in de internationale home deco- en meubelbranche. De dubbelbeurs was in veel opzichten een groot succes. In totaal gaven zo’n 3500 merken acte de présence en werden ruim 100.000 vakbezoekers uit zo’n 130 verschillende landen geregistreerd. Maison & Objet onderschrijft daarmee haar positie als belangrijkste internationale decoratiebeurs. Visionair? Hoop? Verwachting? Vooruitlopend op het succes, had de meubel- en designvakbeurs Maison & Objet dit jaar als thema ‘Célébration’. En toen de cijfers bekend waren, had de beursorganisatie inderdaad alle reden voor een feestje. Qua bezoek werden alle verwachtingen overtroffen. In totaal werden er 83.416 vakbezoekers geregistreerd, een toename van bijna 9 procent ten opzichte van de vorige editie in januari 2006. Met name qua interna-

tionale bezoekers werd een sterke toename genoteerd: in totaal zijn ze goed voor 39 procent, dat zijn 32.161 bezoekers, een plus van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Bijna 67 procent van de inkopers kwam uit Europa, met een sterke stijging van het aantal Italianen (5333). Dat was duidelijk merkbaar in de gangen en werd ondersteund door de cijfers: een plus van 45 procent ten opzichte van januari 2006. Maar ook de Fransen zelf kwamen

Meubelen, woontextiel en -decoratie en designproducten, de 3167 exposanten van Maison & Objet hadden doorgaans weer hun uiterste best gedaan op de inrichting en aankleding van hun stands. Het is juist de afwisseling van grote en kleine merken, bekende en beginnende ontwerpers, Franse en buitenlandse fabrikanten die Parijs zo leuk maken. Zo stonden Christian Lacroix en Konstantin Grcic in de spotlights, maar ook tientallen jongere, aankomende talenten (Now! design à vivre). Ook bij ‘Scènes d’intérieur’ vond de bezoeker nog eens tal van designmerken op een rij. De expositie ‘Maison & Objet éditeurs’, met meer dan 130 merken, was dé plek voor professionals in de meubelstoffenbranche.

Planète Meuble

Het doel van Planète Meuble Paris, Monique van Empel dat dit jaar voor de twee keer georganiseerd werd in het beurscomplex Le Bourget, is om naast Maison & Objet

Faillissementen Voor de meest recente faillissementen en surseances gaat u naar www.woonspot.nl Klik in de linkerbalk op faillissementen. [ Elke dag het laatste nieuws ]

Noteren: de volgende Maison et Objet wordt gehouden van 7-11 september 2007 (met nieuwe beurs ‘Outdoor-Indoor’). In januari 2008 vindt dan weer de dubbele editie plaats met Planète Meuble Paris.

Strook200701.indd 1

01-03-2007 00:06:58

Living Tomorrow Opglabeek - Op 1 maart jl. werd in het Belgische Vilvoorde bij Brussel de derde editie geopend van het project Living Tomorrow. Bezoekers van deze tentoonstelling, die vijf jaar duurt, kunnen er zien hoe de inrichters zich het interieur, evenals de omstandigheden van de toekomst hebben voorgesteld. Kregen ‘huizen van de toekomst’ uit vorige edities nog wel eens de kritiek dat ze wel erg onrealistisch waren, tot op het sciencefictionachtige af, nu zullen dergelijke bezwaren waarschijnlijk niet opgaan. Nu dus niet louter snufjes of prototypes voor in het verre, verre verschiet. Ze zijn er ook volop, maar daarnaast zullen de bezoekers ook ideeën zien die verwezenlijkt werden met producten uit courante collecties. Bijvoorbeeld is dat het geval met meubelen en accessoires uit het actuele assortiment van de Vitra Home Collection. Centraal in ons leven van Tomorrow staat de Smart Phone, een pocketcomputer waarin o.m. bankof winkelkaarten geschoven worden, zodat we onze saldi kunnen weten dan wel aanvullen. Ook zullen we via deze nouveautés prompt verbinding krijgen met de al even intelligente koelkast, zodat we onze boodschappen onmiddellijk kunnen doorgeven aan het winkelwagentje van onze favoriete Smart Supermarkt. De rekken daar informeren op onze Phone bijvoorbeeld wat de aan-

biedingen van de dag zijn. Met de Phone kunnen we verder nog vakantiereizen boeken, nagaan hoe de kinderen zich in hun eigen (kinder)kamer (ze noemen dat ‘het ei’) gedragen, controleren of er niet wordt ingebroken, of andere akelige dingen gebeuren als we niet thuis zijn, enzovoort, enzovoort. De Smart Phone moet ons gemak dienen. Of dat ding tevens de gezelligheid dient, valt te betwijfelen. Maar ook dit apparaat is, net als de exhibits van Vitra, minder ver weg dan we denken. Een beetje mobiele telefoon, computer of televisie komt qua mogelijkheden tegenwoordig al aardig in de buurt. En ook daarmee beantwoordt deze Living Tomorrow III aan een hoger realiteitsgehalte dan vorige edities, wat de organisatoren zich kennelijk hebben gewenst. Zelf spreken ze van het ‘refreshment’ van de juist begonnen uitvoering. Die verversing wordt om de vijf jaar doorgevoerd. Het project Living Tomorrow ontstond in 1991, toen Brussel officieel de hoofdstad van Europa werd. De stichters stond een innovatieplatform voor ogen waardoor de bevolking een indruk kon krijgen van het wonen en leven in de toekomst. Steeds waren particulieren de doelgroep tot wie zij zich richtten. Ook voor de editie die op 1 maart (veertig deelnemers) van start ging, is dat zo. Professionele bedrijven konden zich voor participatie

IKEA kruipt waar ze niet gaan kan aanmelden wanneer zij meenden iets wezenlijks te kunnen bijdragen aan de verwachtingen van morgen. Administratieve en organisatorische verbindingen heeft Living Tomorrow onder meer met het Nederlandse ‘Huis van de Toekomst’ in Rosmalen. n Ludo van Pelt

Onderzoek Eind februari begon in de VS (de Staat North Carolina) een voortgaand onderzoek naar de luchtkwaliteit. Federale instanties willen erachter komen of - en in welke mate - de fabrieken van meubelschuim de atmosfeer aantasten. In het bijzonder gaat het over de vervuiling met een stof die bij de productie van polyurethaan te pas komt. Die stof heet TDI, ofwel Tolueen Di-Isosyanaat. In North Carolina zijn langs de Catawbarivier verschillende fabrieken van poly­ urethaan gevestigd. Bij de directies is de aankondiging van de controle niet best ontvangen. Stuk voor stuk zeggen zij dat ze steeds nauwgezet al de federale regels en wetten respecteren, vooral die ten aanzien van TDI. Het onderzoek zou volgens hen de bevolking nodeloos ongerust maken. Maar de regionale overheid is vast besloten. Behalve metingen in de atmosfeer zullen ook de mensen uit de buurt van de schuimfabrieken onderzocht worden. Van hen worden bloedmonsters afgenomen. Begin volgend jaar zullen de resultaten in een rapport worden vervat. n

Er gaat bijna geen week voorbij zonder dat IKEA bekend maakt dat zij ergens op de wereld een nieuwe vestiging heeft geopend. We kijken er niet meer van op. Anders is het als IKEA zich vestigt in een plaats die op het eerste gezicht niet zo voor de hand ligt. Dat was vorig jaar najaar het geval toen in Haparanda, in het uiterste noorden van Zweden, IKEA-directeur Ingvar Kamprad himself, een nieuw woonwarenhuis in bedrijf stelde. Haparanda ligt niet ver van de Poolcirkel. Nu heeft IKEA weer een opmerkelijk uitbreidingsplan aangekondigd. Over twee jaar zal er een vestiging komen in de Amerikaanse plaats Charlotte in North Carolina. Zowat huis aan huis hebben in dit ‘heartland of the US furniture industry’ een vestiging. Voor veel regionale ondernemers is het nieuws over de expansieplannen van IKEA, nota bene op steenworp afstand van de befaamde marketplace in High Point, hard aangekomen. Zij vrezen dat veel consumenten voor hun meubels naar het Zweedse woonwarenhuis zullen trekken en de winkels in de buurt laten liggen, wat weer tot gevolg zal hebben dat die winkels minder orders bij de industrie zullen plaatsen. n

woonspotkrant - maart 2007

Inspireert!

Wij heten u welkom op de komende ETC expo maandagen van het ETC expo in Culemborg Geopend van 10.00 tot 17.00 uur ■ 12 maart ■ 19 maart ■ 26 maart ■ 2 april ■ 16 april Randweg 20 Culemborg Telefoon +31 (0)345 519 646 info@etcexpo.nl www.etcexpo.nl

13


OTAK is voornamelijk gevestigd in het noorden en oosten van Nederland. Deze vestiging in Bodegraven is de enige in het westen van het land en zit boven de Formido. Runner Wonen heeft een betere landelijke spreiding. Op de foto de vestiging op het industrieterrein in Ter Aar.

OTAK en Runner samen verder Strakke franchiseformule

Hoevelaken/Amersfoort - Het vier jaar geleden door Concepts & Companies overgenomen OTAK bundelt de krachten met Runner Wonen van Intres. Het geesteskind van Gerard Daamen (zie coverartikel) was al met negen vestigingen aan een tweede, opgewaardeerd leven begonnen. “Door de formule samen te voegen met Runner Wonen - nu twaalf vestigingen - staan we sterker in de markt en kunnen we de continuïteit voor de toekomst waarborgen.”

n

WoonEvent Zwolle

N

AT U

U

R

LI

JK

N

uo

vo

Bezoek onze stand 2B207 op de Home & Interior beurs van 11 t/m 13 februari!

ig

Arie Schreuder, directeur van de divisie Wonen van Intres merkt bij deze krachtenbundeling op “[...] dat we hebben gezocht naar een partner waarmee één plus één, drie wordt. Met onze twaalf ondernemers waren we met upgrading bezig en daarmee zaten we in hetzelfde vaarwater als OTAK. Zo zijn we met elkaar in gesprek gekomen. Wij kunnen onze Runner-ondernemers geen betere continuïteit bieden dan samen verder te gaan met OTAK.”

es

Eén plus één = drie

D

“Tevens zullen we sneller groeien doordat we aantrekkelijker worden voor ondernemers die op zoek zijn naar een modern full-serviceconcept dat zich onderscheidt door zijn concurrentiekracht.” Aldus Rob van Prooijen, directeur van Concepts & Companies, een formulehuis dat ook de franchiseketen Profiel Verf & Behang omvat. Een aantal Colors@ Home van dit huis is inmiddels in Otak-winkels gevestigd. “OTAK moet uiteindelijk de H&M van de meubelwereld worden,” zei Van Prooijen ooit.

De krachtenbundeling vindt volgende maand plaats. De Runners komen onder de commerciële verantwoordelijkheid van OTAK. Dit moet leiden tot een krachtige, eigentijdse formule met minstens dertig vestigingen. OTAK heeft zich de afgelopen vier jaar, na het vertrek bij Trendhopper, tot een strak georganiseerde formule in een nieuw jasje ontwikkeld. De sterke punten van zowel Runner Wonen als OTAK komen in de vernieuwde winkels naar voren. Er zullen verschillende stijlen gepresenteerd worden met betaalbare meubelen en accessoires. Ook verlichting zal een rol spelen in de winkels. De collectie en diverse acties worden regelmatig aangepast. Deze franchiseformule in het middensegment communiceert intensief met dertien folders per jaar. n

Lage akkerweg 4 - 5711 DC Someren - T. +31 (0)493 49 63 32 - www.nuovo-design.nl

Droomvisie Beste Slaapadvieswinkel relatie: Nuovo Design De verkiezing van ‘Beste Slaapadformaat: 207(b)x 70(h)door mm vieswinkel’ is dit jaar gewonnen blad: Woonspot Droomvisie uit Wassenaar. Dezekrant slaapspeciaalzaak werd door kleur: fc haar klanten het best beoordeeld. Er werden ook twee datum: winter 2007

woonspotkrant - maart 2007

eervolle vermeldingen gegeven: aan Peter Balsters en Van Kempen Interieurs. Peter Balsters de Beddenspecialist (Leerdam) behaalde een uitmuntende score op het belangrijke aspect ‘persoonlijke service’, aldus het persbericht. De tweede eervolle vermelding ging naar Van Kempen Interieurs (Oude Tonge, winnaar van 2005) vanwege het feit, dat de winkelier de enige retailer is in de top-10 met een compleet wonenassortiment. De verkiezing van ‘Beste Slaapadvieswinkel’ is voor de derde keer gehouden en is een initiatief van kussen- en dekbeddenfabrikant Jade en de CBW. Bedrijven die aan de verkiezing wilden deelnemen, moesten hun klantenbestand aanleveren. Dit werd vervolgens door onderzoeksbureau Feeddex gebruikt om klanten te vragen hun oordeel over de desbetreffende winkel te

14

geven. Ieder bedrijf werd door Feeddex beoordeeld volgens vijf standaardcategorieën, namelijk: fysiek product, prijs/ waardeverhouding, dienstverlening, persoonlijke service en reputatie van de winkel. De overige top-10 slaapspecialisten volgens het onderzoek waren: Sleepy Topslapen (Arnhem), Slaapgilde Kalkman Wonen en Slapen (Bodegraven), Morgana de Best Noy (Boxmeer), Groos Slaapcomfort (Den Bosch), Slaapgilde De Vos Burchart Slaapcomfort (Schiedam), Morgana Van der Linde (Waddinxveen) en Slaapgilde Dekker Slaapcomfort (Zuidwolde). Wie interesse heeft om zijn of haar bedrijf te laten ‘doormeten’, kan meedoen aan het reguliere Feeddex100-onderzoek. U kunt hiervoor contact opnemen met de CBW: g.lettinga@cbw. org. Meedoen aan de strijd om de titel ‘Beste Slaapadvieswinkel’ editie 2008 kan natuurlijk ook. n Droomvisie uit Wassenaar is de Beste Slaapadvieswinkel 2007.

De digitale klok ZER00:00 van WATdesign: leuk design voor een leuke prijs (ca. 15 euro).

Meubilair, verlichting, decoratie, huizenaanbod, sauna’s en vloeren. Van donderdag 8 tot en met zondag 11 maart vindt in de IJsselhallen Zwolle de publieksbeurs WoonEvent 2007 plaats. Op deze woonbeurs vinden bezoekers presentaties van exposanten en is er ruimte voor persoonlijk advies door architecten, ontwerpers, stylisten en kunstenaars. Er is een doorlopend programma van workshops en demonstraties waar bezoekers aan deel kunnen nemen. www.woonevent.nl n

Heeft u nieuws? meldt het ons!

< B RA N C H E B R E E D >

Uw persbericht of informatie kunt u eenvoudig aan ons per e-mail sturen naar:

redactie@woonspot.nl

U kunt ook faxen naar (084) 834 15 89.

Column buiten­land, alweer een paar jaar succesvol aan de weg timmeren. Het zijn de ontwerpers die qua naamsbekendheid net ná Designprijs De Wanders, opwinding van Marcel Richard Hutten, Hella Jongerius en Tord Boontje komen. Maak nu alvast kennis met de ontwerpers van morgen. Rotterdam het nieuwe... der hebben we nog heel wat op stapel Naam: ontwerp dat we gemaakt hebben voor Generation Nix? Generation Next! In deze rubriek komen Nederlandse ontwerpers aan het woord die, zowel in binnen- als

WATdesign, opgericht door Maarten Het zou (1976) de titel en vanJan eenHabraken boek kunnen zijn. Baptist (1975). Maar het is de uitspraak van een professor, goed thuis in retailing. En hij bracht Beroep: het in de vorm van voor een duet. Hij had het WATdesign staat Working Apart over de “comfort of the known and the Together. Het is een ontwerpstudio die excitement of the dat fascineergebruikmaakt vannew”. de En kwaliteiten van de me buitengewoon. Nu houden we in verschillende ontwerpers en/of disciplide retail van Engels, dusarchitectuur. vrij vertaald nes zoalsniet mode, kunst en wordt het : hetonszelf comfort van het bekende We noemen ontwerpers, maar en de opwinding het nieuwe. Voilà! feitelijk dekt dievan naam de lading niet TallozeDe voorbeelden. Het vandaag gaat hieris nameer. ontwerper van ietuurlijkdie niet over dedan (buiten)echtelijke mand méér doet het geven van sponde, welproduct. over dieEnklant, die een vormmaar aan een designer toch nog bij IKEA gaat kijken, of willen we even ons ook niet noemen, want die trouwe relatie inmiddels die na een ook langte weerdat woord wordt pas zien,te twee praten over een nieuw en onpasuur gebruikt. Creatievelingen, banksstel, driezijn. koppen koffie en veel dat is wat we Van ideevorming, tot beloftes toch nog even naar binnen het vormgeven en ook de productie zijn wipt bij die spannende nieuwe zaakmee die allemaal gebieden waar we ons bemoeien. Rivièra Maison Want heet datofisvult onsuvak: maarideeën in. Of verzinnen die medewerker, en uitwerken. die het En prima danbijnog u naar het liefst zijn zinzóheeft, dat het maar langtoch gekoesterde bij u weggaat producten en niet worden. kan uitleggen waarom. Of dat trouwe reclamebureau, dat u zo goed Opleiding: kent, maar waarvan u toch na vijf jaar Design afscheidAcademy wilt nemen. Eindhoven, Het is afgestuallemaal deerd vanwege in 2002 de opwinding, (Man & Living). de spanning van het onbekende, van het nieuwe. Ik Meest herinnerbekende me een eigen medewerker ontwerp: die lang Dat bij mijn is nu bedrijf nog bleef ons bestek werken.‘Open Hij was Air Cutlery’. midden veertig Maar we engaan werkte heeltwintig veel meer jaar producten voor de club. verkopen, Waarom zoals bleef hethij?laatste Om-

de beurs in Milaan: de ZER00:00 clock. Favoriete ontwerp aller tijden: We kunnen geen genoeg krijgen van de stoelen van de Eames’ en de lampen van Castiglioni. Kort gezegd hebben we allebei een voorliefde voor tijdloze dat er naar die zijn technisch zeggen elke vijf in jaar iets ontwerpen goed elkaar nieuws was: een fusie, een overname, zitten. een nieuwe functie. Hij had daardoor het idee steeds weer voor een ander, Favoriete eigen ontwerp: nieuwbestek! bedrijf te Mijn Ik werken. eet er zelf nog steeds Dit thema uwik assortivan en het geldt leuke ook vindvoor ik dat er nog ment, uw uwben. artikelen. De steeds nietpresentatie, op uitgekeken klant is vrij als een vogel, hij of zij fladdert rond, hoort wat, ziet wat, googelt, Inspiratiebronnen: leest, wordt beïnvloed ende diemeeste erosie van Ik denk dat ontwerpers inloyaliteithalen en van hetaltijd oudebezig vertrouwde spiratie uit het zijn met gaat in een razend tempo. Datte kunt u als ontwerpen en er altijd over praten. winkelierismet uw vaste assortimenten, Werken vakantie en vakantie is werken. uw vastgenagelde Onze inspiratiewinkel, halen uw we in dan zeven ook uit jaarhet af te dagelijks schrijven leven. interieur, uw wellicht ietwat bedrijfsblind geworden persoHeeft neel nauwelijks modellenbijhouden. in de collectie En tóchvan: moet We het. hebben Het moet onder sneller andere en intensiever. gewerkt in opdracht Hoe? Simpel. van Goods Zet vanaf (Rough nu elke Collection), maand Philips, (!) iets Palau spannends, (stoel iets Flow), opwindends, Kwantum, het iets Van nieuws Abbemuseum op het bedrijfsmenu. en Ilse Media Voor (hoofdkantoor). uw klanten en voor De uw ZER00:00 medewerkers. clock wordt Moet je binnenkort eens kijken verkocht wat erbijgebeurt. Kikkerland Maaren maak verder er wel verkopen serieusheel werkveel van! winn kels wereldwijd de maatbeker die we hebben Jan Peter gemaakt Karelsevoor Royal VKB. Ver-

staan bij diverse merken uit met name De inschrijving voor de Designprijs Rotde Verenigde terdam 2007 isStaten. geopend. De organisatie zoekt “belangrijke creatieve visies en Was te zien: bijzondere uitingen in het ontwerpvak Vorigdejaar stondentwee we injaar.” het OntwerNational van afgelopen Design Museum Cooper Hewitt in New pers, bureaus, opdrachtgevers, bemidYork, deenSalone del Mobile Milaan en delaars anderen die eeninrol hebben andere shows van in Amerika en innogdewat totstandkoming ‘belangrijk Europa. worden Ook Design Tide in Tokio design’ uitgenodigd om was hun leuk. en de meest spraakmakende, visie baanbrekende ontwerpen in te sturen. Binnenkort te zien: Voor de selectie van de Designprijs RotWe gaan in elk geval Milaan. terdam 2007 staat nietweer meernaar uitsluitend Maar verder zijn we momenteel vooral het autonome product centraal, maar zal bezig om een deelmotivatie van WATdesign de onderliggende bij het over totte huizen naar New te organisestandkomen van het York werken bepalend zijn. renpositie hoe we studio’s in Nederland en De diedede ontwerper, het bureau Amerika gaan koppelen. Jan Habraken of de opdrachtgever hierbij inneemt, gaat vanuit New Yorkzijn deen Amerikaanse moet toonaangevend zich tot de marktvoorafgaande voorzien van WAT-ontwerpen. twee jaren verhouden. Verder zijn we een nieuwe site aan het De inzendingen worden in eerste instanbouwen, www.buywat.com. tie beoordeeld door Edo Dijksterhuis, Bas Heijne, Hella Jongerius, Bruno NinaOntwerpersdroom: ber, Frans Parthesius en Joanna van der Gewoon doen waar we blij van worden Zanden. én waar we mensen gelukkig Inschrijven kan andere tot en met 23 maart 2007. mee kunnen maken. DeBeuningen wereld is groot, Museum Boijmans Van toont maar om alleen metmet je zelf zijn de genomineerden eenbezig aantalteweris ook toch? n ken vanniks 26 aan, mei tot en met 19 augustus 2007. Tijdens deze tentoonstelling kiest www.watdesign.nl een internationale jury de uiteindelijke www.buywat.com prijswinnaar. www.designprijs.nl n


AGENDA

RubriSpot

6 t/m 9 maart 2007 

Tokyo japan

International Lighting Fair

Internationale verlichtingsvakbeurs Tel.: +81-3-32193561 - E-mail: info@lightingfair.jp - Internet: www.lightingfair.jp 6 t/m 10 maart 2007 

Kuala Lumpur maleisie

MIFF

Uw bedrijfsgegevens* inclusief uw logo een jaar lang gepubliceerd in RubriSpot voor 255 euro per jaar (excl. btw). * 5 regels + een eps-bestand van uw logo - elke regel meer 50 euro extra. mail uw opgave naar verkoop@woonspot.nl, o.v.v. RubriSpot. BRANCHEORGANISATIES Centrale Branchevereniging Wonen CBW

Postbus 762 3700 AT Zeist T 030 6973100 | F 030 6919751 | info@cbw.org

Internationale meubelvakbeurs Tel.: +60-3-92822888 - E-mail: info@miff.my - Internet: www.miff.com.my

www.cbw.org

7 t/m 9 maart 2007 Shanghai china

SpinExpo

EXPOSITIE/BEURZEN

Vakbeurs voor garen en textieldesign Tel.: (+86)+852-60330482 - E-mail: miyu@spinexpo.com - Internet: www.spinexpo.com 7 t/m 9 maart 2007 Peubla mexico

Exintex

Internationale vakbeurs voor woontextiel, mode en machines Tel.: +52-55-55454488 - E-mail: info@mexico.messefrankfurt.com - Internet: www.exintex.com.mx 8 t/m 10 maart 2007 Istanboel turkije

Texgate

Tweejaarlijkse internationale textielbeurs Tel.: +90-212-4657475 - E-mail: info@itf-texgate.com - Internet: www.itf-texgate.com 9 t/m 18 maart 2007 Maastricht nederland

Tefaf Maastricht

Europese kunst en antiekbeurs consumentenbeurs Tel.: +31-411-645090 - E-mail: info@tefaf.com - Internet: www.tefaf.com

Evenementenhal Hardenberg

Energieweg 2 7772 TV Hardenberg T 0523 289898 | F 0523 289800 info@evenementenhalhardenberg.nl

www.evenementenhalhardenberg.nl 

Home Trade Center Symfonielaan 1 Postbus 7207 3430 JE Nieuwegein T 030 6001020 | F 030 6050756 | info@htc.nl

www.htc.nl

Koelnmesse bv Weena 246 3012 NJ Rotterdam T 010 2064850 | F 010 2019555 | info@koelnmesse.nl

www.koelnmesse.nl

12 maart 2007 Nieuwegein nederland

HTC Market Day

Geopend van 10 tot 17 uur Tel.: (030) 6001020 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl 12 maart 2007 Culemborg nederland

ETC expo maandag

Meubelbeurs Brussel Hof ter Vleestdreef 5 bus 7 B-1070 Brussel T +32 (0)2 558 97 20 | F +32 (0)2 558 97 30 adm@meubelbeurs.be

www.meubelbeurs.be

MEDIA

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur Tel.: 0345 519646 - E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo.nl

Spot Media bv

19 maart 2007 Culemborg nederland

ETC expo maandag

Postbus 1795 2280 DT Rijswijk zh T 070 3192338 | F 084 8341589 | info@spotmedia.nl

www.spotmedia.nl

Uitgever van ondermeer de woonspotkrant en woonspot.nl

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur Tel.: 0345 519646 - E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo.nl

MEUBELEN

Vadain

Postbus 14 6650 AA Druten T 0487 512000 | F 0487 513329 | info@het-anker.nl

www.vadain.nl

Postbus 88 8280 AB Genemuiden T 038 3855000 | F 038 3854717 | info@vadain.nl

Meubelindustrie Het Anker

www.het-anker.nl

deja gordijnstoffen

Interstar Smalgoorn 2 9403 NW Assen T 0592 344530 | info@interstar-meubelen.nl

OPLEIDINGEN

Woonwerk

www.interstar-meubelen.nl Mecam Group

Vilvertstraat 11 B-3650 Dilsen-Stokkem T +32 89798282 | F +32 89798275 | info@mecam.be

www.mecam.be

Zaagmolenlaan 4 3447 GS Woerden T 0348 494111 | F 0348 494149 | info@woonwerk.org

www.woonwerk.org

SLAPEN

Nederland: Beijerdstraat 9 4112 NE Beusichem

Recor Bedding Meibergstraat 6 B-3600 Genk T +32 (0) 89365111 | F +32 (0) 89365100 info@recorbedding.be

novioforum Kerkenbos 1113 6546 BC Nijmegen T 024 3790010 | F 024 3790020 | info@novioforum.nl

www. recorbedding.be

www.novioforum.nl Quality House

Tapijt

ETC expo stand 24 Benjamin de Vreugd T +32 496414003 | M 6-54203868

Interfloor Postbus 39 8064 ZG Zwartsluis T 038 3866222 | F 038 3867210 | info@interfloor.nl

www.ambitat.com

www.interfloor.nl

RAAMBEKLEDING ADO Interieurtextiel

WINKELFORMULES

Zeefbaan 18 9672 BN Winschoten T 0597 471200 | F 0597 532742 | info@ado.nl

Euretco Wonen bv

Stadionstraat 2 4815 NG Breda T 076 5785911 | F 076 5785700 | info@euretco.net

www.ado.nl

www.euretco.nl

Luxaflex Promotions Nederland Hakgriend 22 3371 KA Hardinxveld-Giessendam T 0184 674250 | F 0184 674260 lpn@luxaflex-promotions.nl

www.luxaflex.com/nl

19 maart 2007 Nieuwegein nederland

HTC Market Day

Geopend van 10 tot 17 uur Tel.: (030) 6001020 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl 21 t/m 22 maart 2007 Milaan italie

FILO

Tweejaarlijkse vakbeurs voor garen en textieldesign Tel.: +39-015-404032 - E-mail: info@filofair.com - Internet: www.filo.it 25 t/m 27 maart 2007 

Kopenhagen denemarken

Kopenhagen Furniture Fair

Internationale meubelvakbeurs Tel.: +45-32528811 - E-mail: bcfair@bellacenter.dk - Internet: www.bellacenter.dk 26 maart 2007t/m 1 april 2007 High Point verenigde staten

Int. Home Furnishings Market Tweejaarlijkse woninginrichtingsvakbeurs Tel.: +1-336-869-1000 - Internet: www.highpointmarket.org

26 maart 2007 Culemborg nederland

ETC expo maandag

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur Tel.: 0345 519646 - E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo.nl 26 maart 2007 Nieuwegein nederland

HTC Market Day

De woonspotkrant is een onafhan­ke­lijke uitgave van Spot Media bv en verschijnt elfmaal per jaar.

Geopend van 10 tot 17 uur Tel.: (030) 6001020 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl 28 t/m 30 maart 2007 Shanghai china

Domotex Asia/Chinafloor

Internationale Vakbeurs Vloeren Tel.: 078 6320930 - E-mail: info@hf-netherlands.com - Internet: www.hf-netherlands.com 2 april 2007 Culemborg nederland

ETC expo maandag

Beusichem nederland

Kopermaandag Meubelhart

Openingstijden van 09.00 uur tot 17.00 uur Tel.: 0650-676113 - E-mail: info@meubelhartbeusichem.nl - Internet: www.meubelhartbeusichem.nl 2 april 2007 Nieuwegein nederland

HTC Market Day

Geopend van 10 tot 17 uur Tel.: (030) 6001020 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl 11 t/m 16 april 2007 Madrid spanje

Feria de Madrid

Internationale Meubelbeurs Tel.: +34-91-7225360 - E-mail: mueble-madrid@ifema.es - Internet: www.mueble-madrid.ifema.es 16 april 2007

Culemborg nederland

ETC expo maandag woonspotkrant - maart 2007

Uitgever Spot Media bv Postbus 1795, 2280 DT Rijswijk Blekerslaan 47, 2282 PA Rijswijk Telefoon (070) 319 23 38 Fax (084) 834 15 89 info@spotmedia.nl www.spotmedia.nl Auteursrecht voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden open­ baar gemaakt of verveelvoudigd.

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur Tel.: 0345 519646 - E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo.nl 2 april 2007 

[ c o l o f o n ] Cijfers

Geopend van 10.00 tot 17.00 uur Tel.: 0345 519646 - E-mail: info@etcexpo.nl - Internet: www.etcexpo.nl 16 april 2007 Nieuwegein nederland

HTC Market Day

Geopend van 10 tot 17 uur Tel.: (030) 6001020 - E-mail: info@htc.nl - Internet: www.htc.nl 18 t/m 23 april 2007 Milaan italie

Meubelbeurs Milaan

Internationale Meubelbeurs Tel.: +39-02-725941 - E-mail: info@cosmit.it - Internet: www.cosmit.it

15 MEER BEUR ZEN VINDT U OP W W W.WOONSPOT.NL

Redactie Reinold Vugs (hoofdredacteur), Cécile Dornseiffen, Monique van Empel, Kees Kommer. Medewerkers Micha Cornelissen, Victor Fréquin, Henk Heres, Jan Peter Karelse, Anita Knijnenburg, René Knijnenburg, Peter van der Meer, Jessica Monker, Ludo van Pelt, Walter Schwab, Michiel Tan. Advertenties De Mediakit 2007, met daarin de verschijnings­­data en tarieven, wordt u op aanvraag toege­zonden. Abonnementen Een member- of partnership op de woonspotkrant is alleen mogelijk in combinatie met een lid­maatschap van www.woonspot.nl Voor de retail binnen de wonenbranche is het membership gratis. Zij kunnen zich aanmelden op www.woonspot.nl/members Daar kunnen ook personen zich aanmelden die niet binnen de retail in de wonenbranche werkzaam zijn. Adreswijziging Bij opgave tevens de oude adressering bijsluiten. Spot Media bv is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging - door welke oorzaak ook - van enig materiaal dat voor publicatie beschikbaar is gesteld. Druk Rodi Rotatiedruk - Broek op Langedijk

ninginrichters mee, die samen een rapportcijfer geven voor hun omzet van de week vóór publicatie. Het gemiddelde leidt tot het cijfer van de branchegraadmeter van de betreffende week. De meest actuele branchecijfers worden overigens gepubliceerd op www.woonspot.nl n

Maandelijks publiceren we in de woon­ spotkrant een historisch overzicht van zowel de index van het consumentenvertrouwen (CBS) als van onze eigen branchegraadmeter, die iedere maandagochtend ‘ververst’ wordt op onze site. Hieraan werkt een vast panel wo-

Index consumentenvertrouwen 2006-2007 (Bron: CBS) 15 12 9 6 3 0 -3 -6 -9 -12 -15 F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

J

Graadmeter van de branche 2006-2007 (Bron: Woonspot.nl) 10,0 9,5 9,0 8,5 8,0 7,5 7,0 6,5 6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

J

woonspotgraphics

Graadm

woonspotgraphics

5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35 37 39 41 43 45 47 49 51 53 2 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 1 3

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

J

10,0 9,5 9,0 8,5 8,0


De kracht van Interfloor: iedereen voelt zich erop thuis. Van jong tot oud, van student tot gezin. Comfort, warmte en duurzaamheid zorgen voor een gevoel van geborgenheid. Wij vernieuwen constant onze collectie en geven frisse trends aan in de markt. Onze vloeren geven elke ruimte de juiste kleur, sfeer en een eigen identiteit. Via onze gewaardeerde, exclusieve verkooppunten levert Interfloor de breedste, meest actuele collecties tapijt en vinyl van Nederland. Met een uitstekende service voor eindconsumenten en uitgebreide verkoopondersteuning voor de detailhandel. Ondernemen met, en leven op Interfloor vormt een solide ondergrond. Al sinds 1828. Iedereen voelt zich thuis op Interfloor!

Interfloor: de breedste en meest actuele collecties tapijt en vinyl van Nederland

Je voelt je thuis op

WWW.INTERFLOOR.NL

Interfloor

Gegarandeerd

woonspotkrant - maart 2007

Š Adtentie Reclame

kleurecht

16

Selectionstoffen zijn kamerhoog en hebben

ADO Interieurtextiel

als groot voordeel dat de gordijnen zonder

Zeefbaan 18

naden voor het raam hangen. De stoffen uit de

9672 BN Winschoten

Selectioncollectie zijn kleurecht en zo goed als

tel +31 597 47 12 00

krimpvrij; zelfs na diverse keren wassen.

www.ado.nl


Woonspotkrant nr. 3/2007