Page 1

— Et hav av poteter


Det heter seg at poteten kan brukes til alt, og det er så sant som det er sagt. Men det betyr ikke at man bør bruke samme potet til absolutt alt. Tar man hensyn til de ulike potetenes egenskaper og sesongvariasjoner kan man forbedre ganske mange retter, og det burde jo være interessant. I denne brosjyren handler det om 15 av våre potettyper, de vi hadde mest lyst til å fortelle litt om. Vi har langt flere enn som så innom i løpet av året, hvilke og hvor mange avhenger blant annet av tidspunktet på året og hvordan avlingene har vært. BAMA Storkjøkken sørger alltid for at du skal kunne plukke ut de beste potetene når de er som best. Vi har rangert potetene våre fra 1 til 5 stjerner. Femstjernes poteter er de aller beste.

I BAMA Storkjøkken skal vi ha de beste råvarene, men også de beste rådgiverne.


1

2

3

10

11

12

4

5

6

13

14

15

7

8

9

1 Bakepotet 2 Amandine 3 Franceline 4 Anoe 5 Ratte peat 6 Vildemose 7 Ringerikspotet 8 Mandel 9 Fjellmandel 10 Berber 11 Gulløye 12 Asterix 13 Pimpernel 14 Kerrs pink 15 Blü kongo


Spesialiserte Bakepoteter ★★★ Kjennetegn Det er liksom ikke tvil om hva disse potetene egner seg spesielt godt til. Navnet røper dem. De er forøvrig faste, gule i skallet og har en god holdbarhet. Smaken er nøytral. Smaksvenner Ikke overraskende er havsalt, urtesmør og hvitløk smaker som harmonerer godt med disse potetene. Bruksområde Her handler det om hele ovnsbakte, gjerne med salt, smør, krydder og annen moro.

Januar NO/GB Februar NO/GB Mars GB April GB Mai GB Juni GB/FR Juli GB/FR August GB/FR September GB Oktober NO/GB November NO/GB Desember NO/GB


Fine Amandine ★★★★ Kjennetegn Lange og slanke, mer eller mindre mandelformede poteter med et blekt skall og et litt gyllengult kjøtt. De er kokefaste og har god holdbarhet. Smaksvenner Som andre delikatessepoteter kan de egentlig godt spises som de er når de er kokt, men vi driver da tross alt med matlaging. Stikkord for å gjøre en god Amandine enda bedre kan være sitron, olivenolje, rosmarin og sjalottløk. Bruksområde Kan med hell bakes i ovn, kokes eller stekes.

Januar FR Februar FR Mars FR April FR Mai FR

September FR Oktober FR November FR Desember FR


Delikate Franceline ★★★★ Kjennetegn Denne lange og ovale poteten opererer også under psevdonymet rødfarget Charlotte, men vi kaller den Franceline. Denne delikatessepoteten har, slik det andre navnet gir et hint om, et rødt skall. Det er forøvrig et meget tynt skall, og potetkjøttet er gult. Poteten har dessuten god holdbarhet og er kokefast. Smaken omtales som forholdsvis nøytral. Smaksvenner La oss presentere: Olivenolje, oliven, hvitløk og salvie. Bruksområde Denne kandidaten kan ovnsbakes, kokes og stekes, er bra til salater og perfekt til retter der skallet skal beholdes på.

September NO Oktober NO November NO Desember NO


Avlange Anoe ★★★★ Kjennetegn Disse nypotetene er gule i skallet og gule på innsiden. De holder seg i skinnet når de kokes, og har i det hele tatt en svært god holdbarhet. Smaksvenner Med disse gode hjelperne kan det ikke bli feil: Smør, olivenolje, bladpersille og hvitløk. Bruksområde I tillegg til at disse godsakene passer til ovnsbaking, steking, koking og damping, er Anoe glimrende å lage friterte eller sauterte poteter av.

Juni FR Juli FR August FR


Smakfulle Ratte peat ★★★★★ Kjennetegn Dette er en luksuspotet fra øverste hylle. Den har et kjøtt som er lysegult, nesten hvitt, og har en nesten smøraktig konsistens. Det er forholdsvis mye smak i den, nærmere bestemt noe litt nøtteaktig. Den har glimrende holdbarhet og er kokefast så det holder. Smaksvenner I tillegg til smaksvennene brunet smør, andefett og gressløk har disse potetene venner blant mange av de beste kjøkkensjefene. Bruksområde Saltkoking og steking i ovn. Glimrende i potetsalater.

Januar FR Februar FR Mars FR April FR Mai FR

September FR Oktober FR November FR Desember FR


Vidunderlige Vildemose ★★★★★ Kjennetegn Denne danske delikatessepoteten dyrkes på et sted der jordsmonnet verken er for tørt eller for vått, noe som gir kokefaste og holdbare poteter av en ganske forutsigbar størrelse. De potetene vi omtaler her er de små Vildemosepotetene fra Store Vildemose, dette stolte stedet i Danmark som til og med har sin egen årlige kartoffelfestival. Smaksvenner Olivenolje med pancetta, brunet smør og kruspersille. Bruksområde Saltkoking fungerer flott.

Januar DK Februar DK Mars DK April DK Mai DK Juni DK Juli DK August DK September DK Oktober DK November DK Desember DK


Smaksrike Ringerikspoteter ★★★★ Kjennetegn Det er mye smak i hver eneste sjarmerende ujevne ringerikspotet. Solrike åkre, en varm og kalkrik jord, i det hele tatt et godt egnet klima for poteter, er årsaken til smaken og rødfargen på skallet. Ringerikspoteten er litt melen, så for å unngå å koke den i stykker må man koke den med omhu. Potetkjøttet er gult og delikat. Smaksvenner Smør, bladpersille og maldonsalt. For mange er den en naturlig del av måltidet når det serveres pinnekjøtt, rakfisk, lutefisk og liknende helnorsk tradisjonsmat. Bruksområde Kokt med skall, skrelt hel, knust til grov mos – eller ovnsbakt. Januar NO

Oktober NO November NO Desember NO


Festglade Mandelpoteter ★★★★ Kjennetegn Skallets farge ligger fra gult til lysebrunt hos denne delikatessepoteten. Den er gul på innsiden, og på utsiden kan man se at den avlange poteten som oftest har en liten bøy på midten. Den har en nøtteaktig smak og god holdbarhet. Den karakteristiske mandelpotetsmaken er kraftigst hos de minste knollene. Smaksvenner Nykvernet sort pepper, sitronsaft, Gruyère-ost og kremfløte.

Januar NO Februar NO Mars NO April NO Mai NO

September NO Oktober NO November NO Desember NO

Bruksområde Kok mandelpoteten med skallet på, og unngå fosskoking. Det er lett å koke i stykker mandelpoteter. Hvil dem gjerne noen minutter under et eller annet klede før servering. Det kan være verdt bryet.


Høykvalitets Fjellmandel ★★★★★ Kjennetegn Fjellmandel har mange fellestrekk med mandelpoteten. Det er fjellregionene Østerdalen, Oppdal og Gudbrandsdalen som kan by på disse små, smale og litt bøyde delikatessene. Små avlinger, men en rik og intens, litt nøtteaktig smak. De går fra lysebrunt til gult i skallet, og er faste med god holdbarhet. Smaksvenner Løpstikke, ramsløk og bladpersille. Bruksområde Potetmos, puré, revet til stekt røsti. Eller pannestekt.

Januar NO Februar NO Mars NO April NO Mai NO

Oktober NO November NO Desember NO


Ferske Berber ★★★★★ Kjennetegn Dette er en potet med kort holdbarhet. Den er uten et fast skall, og bør spises mens den er fersk. Den er forøvrig kokefast. Skallet er gult. Smaken er meget god, men forholdsvis nøytral. Men som du ser gir vi den 5 stjerner. Hadde den vært et hotell, hadde den vært et luksushotell. Smaksvenner Hvordan gjør man Berber enda bedre? Stikkord: Dill, estragon og vårløk. Bruksområde Kan kokes med salt og dill, og uten dilldall.

Juni NO Juli NO August NO


Gourmetgylne Gulløye ★★★★ Kjennetegn Den første nordnorske poteten som har tatt eksportturen sørover. Gulløye er en glimrende gourmetpotet som tar seg god tid til å modne, men det er verdt tiden det tar. Gulløye er en ganske skjør og ustabil liten krabat i et tidvis tøft klima langt mot nord, derfor må den pleies av folk som elsker den. Den har et glatt og gult skall, men med små røde grohull. Det er de som har gitt den navnet Gulløye. Den har noe tørrhet, og sprekker lett under opptak og lagring, så den må behandles pent. Den har en god, melen og kraftig potetsmak.

Januar NO Februar NO Mars NO April NO

Oktober NO November NO Desember NO

Smaksvenner Den passer til det meste, men trives meget godt i samarbeid med bladpersille, tørrfisk, maldonsalt og røkt sjømat. Bruksområde Den kan kokes. Den kan stues med og uten skall. Den kan saltbakes. For å nevne noe. Fungerer fortreffelig til fersk fisk.


Allsidige Asterix ★★★ Kjennetegn Den er avlang, kokefast, rød i skallet, og har god holdbarhet. En forholdsvis nøytral smak, og den er lett å skrelle. Men den falt ikke i gryta som barn. Det var Obelix. Smaksvenner Hvitløk, sitron og bladpersille. Bruksområde Råstek den, kok den med og uten skall, riv den, skjær den i tynne skiver, lag pommes frites eller gratinér den, putt den i ovnen, eller i salater og gryteretter. Men ingen regel uten unntak. Allsidig som den forøvrig er, skal du lage potetstappe må du lete et annet sted. sted i potetkjelleren. Januar NO Februar NO Mars NO

September NO Oktober NO November NO Desember NO


Den røde Pimpernel ★★★ Kjennetegn Pimpernel er en populær potet med et karakteristisk mørkerødt skall. Selve potetkjøttet er gult. Den røde Pimpernel er melen og med mye potetsmak. Den har gode kokeegenskaper og bør kokes med skallet på. Smaksvenner Sitron, hvitløk og vårløk. Bruksområde Kokes, stues uten skall eller bakes i ovnen.

Januar NO Februar NO Mars NO April NO

Oktober NO November NO Desember NO


Sausepoteten Kerrs pink ★★★★ Kjennetegn Kerrs pink-poteter bør ha et lyserødt, glatt skall. Den er noe ujevn i formen. Den har en glimrende holdbarhet om høsten, og den gror lett om våren. Den er melen og med en mild og god potetsmak. Smaksvenner Røkt fisk og smør. Bruksområde Koke, mose, røsti, lefse, lompe. Mange mener dessuten at dette er den beste sausepoteten.

Januar NO Februar NO Mars NO

Oktober NO November NO Desember NO


Fargesprakende Blå kongo ★★★ Kjennetegn På norsk og svensk heter den Blå kongo, men på tysk heter den Blauer Schwede, dvs. blå svenske. Opphavet er visstnok opprinnelig russisk. Uansett hva man kaller denne merkverdige blåpoteten gjør den inntrykk på tallerkenen. Både på skallet og innvendig er denne litt knudrete poteten så å si lillafarget. Ønsker du å beholde den spesielle fargen på kjøttet skal du koke disse potetene med skallet på. Potetkjøttet er melent, og har mye smak og god holdbarhet. Smaksvenner Noen av smakene som står godt til blått er olivenolje, sjalottløk og vårløk.

Januar FR Februar FR Mars FR April FR Mai FR

September FR Oktober FR November FR Desember FR

Bruksområde Kokt og skrelt. Gir en helt spesiell potetmos.


Håvard er en del av vår kulinariske stolthet - BAMA Culinary Team. Han er, i likhet med resten av teamet, mer enn normalt interessert i poteter. Han har blant annet hjulpet til med å smake seg gjennom de ulike potetene vi har å by på, og ikke minst finne ut hvilke andre smaker de passer godt til. Vi har plukket noen favorittsmaker til hver potet, selv om noen av dem går godt til det meste. 1

2

1 Dill 2 Hvitløk 3 Kruspersille

3


1

2

5

3

4

6

1 Gressløk 2 Løpstikke 3 Sjarlottløk 4 Estragon 5 Sitron 6 Vårløk 7 Bladpersille 8 Salvie

7

8


Mange poteter ser like ut på innsiden, så her må man bare smake på de ekte varene. Det er ikke nok å se det på trykk. Ikke om det så var potettrykk!

Skall, skall ikke? Det er spørsmålet. Koker du med skallet på bevarer du vitaminene! Vitamin B og C løser seg nemlig opp i vann. Spiser du skallet får du i deg både vitamin B, vitamin C og godt med fiber. Det er ikke alltid slike hensyn er så lette å ta på et storkjøkken, men kanskje en gang i mellom...?


Den kan brukes til alt, men alt kan ikke brukes. Det er nesten ingen grenser for hva man kan skape av de knollene som befinner seg under jordoverflaten, mens det over jorda absolutt ikke er spiselig. Skjemaet viser pĂĽ en mĂĽte potetens liv fra jordet til bordet.


Sortiment Produkt

J F M A

M J J A S O N D

Amandine 1 kg beger FR FR FR FR FR FR FR FR FR Amandine 2,5 kg FR FR FR FR FR FR FR FR FR Anoe 1 kg beger FR FR FR Asterix 30-42 mm, 15 kg NO NO NO NO NO NO NO Asterix 50-70 mm, 15 kg NO NO NO NO NO NO NO Bakepotet folie 15 kg NO/GB NO/GB GB GB GB GB GB GB NO/GB NO/GB NO/GB Bakepotet folie 40 stk GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet 40 stk GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet 50 stk GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet engelsk 40 stk GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet engelsk 50 stk GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet folie 6 kg GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Bakepotet franske FR FR FR Beate 50-67 mm, 15 kg vasket NO NO NO NO NO NO NO NO Berber små vasket NO NO NO Finnskogenpotet NO NO NO NO NO NO Fjellmandel 5 kg NO NO NO NO NO NO NO NO Fjellmandel små 20-40 g NO NO NO NO NO NO NO Folva 15 kg NO NO NO NO Franceline 28-38 mm, 10 kg NO NO NO NO Gren Charlotte 10-20 g FR FR FR FR FR FR FR FR FR Grenaille Anoe FR FR FR Grenaille Cherie FR FR FR FR FR FR FR FR FR FR Grenaille de Amandine FR FR FR FR FR FR FR FR FR Grenaille Galante FR FR FR FR FR FR FR FR FR Gulløye 10 kg NO NO NO NO NO NO NO Gulløye midnattsol 2 kg NO NO NO Kerrs pink 50-70 mm vasket, 10 kg NO NO NO NO NO NO Mandel 10 kg vasket NO NO NO NO NO NO NO NO NO Mandel 15 kg NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO Mandel 5 kg NO NO NO NO NO NO NO NO Mandel 5 kg uvasket NO NO Mandel uvasket 10 kg NO NO Mandel små, 10 kg NO NO NO NO NO NO Noirmoutier 5 kg FR FR Nypotet 1,5 kg nett IL IL CY/IL CY/ES/IL Nypotet 25-40 mm, 10 kg IL IL CY/IL CY/ES/IL Nypotet 30-40 mm, 15 kG IL NO/IL NO NO Nypotet 45-60 mm, 15 kg sekk IL IL CY/IL CY/IL Nypotet 50-70 mm , 15 kg CY CY/IL CY/IL Nypotet gule/røde 1,5 kg NO NO NO Nypotet løs IL IL CY CY/ES


Produkt

J F M A

M J J A S O N D

Nypotet løs norsk 45 + mm NO NO NO Pimpernel 50-70 mm vasket, 10 kg NO NO NO NO NO NO NO Potet små 15 kg NO NO NO NO NO NO NO NO NO Potet 1,5 kg nett NO NO NO NO IL IL IL NO NO NO NO NO Potet engelsk 15 kg GB GB GB GB GB GB GB GB GB GB Potet løs 50+ NO NO NO NO NO NO NO NO NO Potet løs 50+ mm, 15 kg NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO Potet vasket 50-70 mm, 15kg NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO Ratte peat FR FR FR FR FR FR FR FR FR Ringerike 42-52 mm, 10 kg NO NO NO NO Ringerike 50-65 mm, 10 kg NO NO NO NO Rutt 30-42mm, 15 kg NO NO NO Truffe de Chine/Blå kongo FR FR FR FR FR FR FR FR FR Solørpotet 10 kg NO NO NO NO NO NO Vildemose DK DK DK DK DK DK DK DK DK DK DK DK

NO= Norge GB= Storbritania FR= Frankrike IL= Israel CY= Kypros ES= Spania DE= Danmark Poteter har sesongvariasjoner. Når teksten er uthevet, betyr det at det er høysesong for den poteten.


Profile for Knif

Bama poteter  

Bama poteter  

Profile for knif