Page 1

στην αιχμή των εξελίξεων κοντά στη γη δίπλα στους ανθρώπους της

1935

ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη 2015


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

2


80 χρονια, ομιλοσ ευθυμιαδη συμβολή στην ιστορία της ελληνικής γεωργίας


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Στην αιχμή των εξελίξεων. Κοντά στη γη. Δίπλα στους ανθρώπους της.


Η γεωργία, μέσα σε περισσότερο από 4 χιλιετίες αδιάλειπτης ιστορίας, έχει συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη επιστήμη στην επιβίωση, τη συνέχεια και την ευμάρεια του ανθρώπινου γένους. Η πεποίθηση μας ότι έχουμε θετικά συμβάλει στην διαμόρφωση της ιστορίας αυτής, έστω και με τις ταπεινές μας δυνάμεις από αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη, μας γεμίζει με περηφάνια για τo 80χρονο παρελθόν μας αλλά και με αισιοδοξία για το μέλλον μας. Ας είναι το λεύκωμα αυτό μια συνοπτική εξιστόρηση του συναρπαστικού ταξιδιού μας μέσα στην αέναη εξέλιξη της Ελληνικής γεωργίας.


Efthymiadis ομιλοσ αγροτεχνολογιασ agrotechnology ευθυμιαδη group

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ 3000 πX Στην τραχιά γεωμορφολογία της ελληνικής χερσονήσου και των νησιών, η γεωργία γίνεται από νωρίς η τέχνη που «θρέφει» τον έξοχο πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Εδώ, σε αντίθεση με τις αχανείς πεδιάδες και τα παραποτάμια εδάφη της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, ο καλλιεργητής χρειάζεται ευφυΐα «θεϊκού επιπέδου».

Γι’ αυτό εμφανίζεται η Δήμητρα, η αδελφή του Δία και θεά της γεωργίας, να διδάσκει τα μυστικά των δημητριακών, η Αθηνά, η κόρη του Δία και θεά της σοφίας, να δωρίζει την ελιά στην Αθήνα, και ο εξωτικός Διόνυσος, ο θεός της έκστασης και του θεάτρου, να γοητεύει με την αμπελουργία και την απόλαυση του οίνου. Από νωρίς στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα αγροτικά προϊόντα του Ελληνικού χώρου αναγνωρίζονται για την ποιότητά τους και ταξιδεύουν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο: κρασί από τη Χίο, λάδι από τη Ικαρία και τη Λέσβο, μέλι από την Αττική, κατσικίσιο τυρί από τη Λακωνία και άλλα ξεχωριστά, όπως το σιτάρι με χαμηλά επίπεδα γλουτένης που έδωσε και το όνομα του στο εμπορικό λιμάνι Ζέα.


Για χιλιάδες χρόνια, ο τρόπος καλλιέργειας της γης και τα γεωργικά προϊόντα εξελίχθηκαν ελάχιστα. Μέχρι που η ανθρωπότητα άρχισε να εξερευνά πιο συστηματικά τον κόσμο και να

300 πχ Από τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά, η ελληνική κουλτούρα - η γλώσσα, η τέχνη και η διατροφή - επηρεάζουν πια μια πολύ ευρύτερη περιοχή όπου κυριαρχούν διαδοχικά οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί μέχρι τον 19ο αιώνα.

απελευθερώνει τις δημιουργικές της δυνάμεις.

7


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

1492 Η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός και οι ανακαλύψεις των Νέων Κόσμων αλλάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό και, μαζί, τη γεωργία. Νέα φυτά, όπως ο καπνός, το κακάο, ο καφές, το τσάι, η πατάτα, το βαμβάκι και άλλα πολλά, αρχίζουν να φτάνουν στην Ευρώπη.

8


Ο Ελληνισμός διαπρέπει στη γηραιά Οθωμανική αυτοκρατορία. [η οικογένεια Ευθυμιάδη το 1890, στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης]

ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ 19ος αιωνασ Η Βιομηχανική Επανάσταση βάζει την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων, οι πόλεις μεγαλώνουν και νέα ιδεολογικά και κοινωνικά ρεύματα αναδιαμορφώνουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.

Έλληνες έμποροι και λόγιοι μεταφέρουν τον απόηχο των διεθνών εξελίξεων στο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανάσταση το 1821. Καθώς τελειώνει ο 19ος αιώνας, η Ελλάδα ετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, με πρώτη τη γεωργία της.

9


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ 1914

1918

Το φεουδαρχικό μοντέλο αμφισβητείται πλέον και στα Βαλκάνια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης αρχικά και ο φιλελεύθερος Ελευθέριος Βενιζέλος στην συνέχεια, μεταρρυθμίζουν το, ακόμα οπισθοδρομικό, νέο κράτος. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Μεγάλος Πόλεμος τελειώνουν με την Ελλάδα να διπλασιάζει την έκταση και τον πληθυσμό της, ανακτώντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχει όμως μπροστά της τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις του Μεσοπολέμου και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την περίοδο αυτή, η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας βασίζεται σε γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί, ο καπνός, το ελαιόλαδο και τα άλευρα, που ακόμα καλλιεργούνται με τις παλιές μεθόδους.

O Ελευθέριος Βενιζέλος στις αρχές του 1920

10


Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης φτάνει στη Θεσσαλονίκη από τη Ραιδεστό, το 1922, μαζί με την οικογένειά του και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Τα μόνα του εφόδια είναι η μόρφωση από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ένα Αριστείο Ανδρείας από τον Ελληνικό Στρατό και η όρεξη να κτίσει μια νέα ζωή.

Αρχίζει με την εισαγωγή καλλωπιστικών φυτών, εμπορεύεται βολβούς και σπόρους. Καθώς τα φυτά χρειάζονται προστασία και θρέψη, φέρνει, σε συνεργασία με την αγγλική Μurphy, τα πρώτα εξειδικευμένα προϊόντα φυτοπροστασίας, τόσο καινοφανή στη χώρα, που χρειάζονται τη δημιουργία νέας δασμολογικής κλάσης για να εκτελωνιστούν. Η αποδοχή τους είναι ενθαρρυντική.

1922

Έλληνες στρατιώτες επιβιβάζονται στη Ραιδεστό, Έλληνες πρόσφυγες συνωστίζονται στη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.

11


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

μεσοπολεμοσ 1923 Η άφιξη των προσφύγων αύξησε δραματικά τον πληθυσμό της χώρας, με έκρηξη της αστυφιλίας και συνεπώς της κατανάλωσης και της προσφοράς εργασίας. Η σταδιακή ανάκαμψη εκδηλώθηκε πρώτα στη γεωργία: αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, διπλασιάστηκε η γεωργική παραγωγή και αναπτύχθηκαν νέες αγροτικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι.

12

Άνθρωποι με επιχειρηματικές ικανότητες, πρόσφυγες και ντόπιοι, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες υλοποιώντας επενδύσεις για την αξιοποίηση κυρίως παραδοσιακών γεωργικών πρώτων υλών στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της αλευροβιομηχανίας, της οινοποιίας, της ελαιουργίας, της καπνοβιομηχανίας, κ. α. Η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής ανάπτυξης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα αρχίζει να γίνεται ορατή.


«Πρέπει πρώτος εσύ να γνωρίζεις και να αγαπάς ό,τι επιχειρείς» Ευθύμιος Ευθυμιάδης

1927

1935

[πάνω]: Από την ίδρυσή της, το 1927 η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος και καθόρισε για δεκαετίες τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία και στη γεωργική βιομηχανία. [δεξιά - με τη φορά του ρολογιού]: Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου, που σήμερα έχει μετατραπεί στο μουσείο ελαιουργίας του νησιού, το οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, όπου παράγεται ο διάσημος ημίγλυκος οίνος «Μαυροδάφνη Πατρών», ο μύλος του Παππά στην Λάρισα, που σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο, η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου στο Βόλο, που σήμερα στεγάζει την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

13


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Το 1935, ο Ευθυμιάδης ιδρύει την επιχείρηση που σήμερα απασχολεί 420 ανθρώπους και δημιουργεί κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ σε 8 χώρες. Τότε απασχολούσε μόλις δύο ανθρώπους και εξυπηρετούσε μερικές εκατοντάδες πελάτες, είχε όμως την αυτοπεποίθηση και τη διορατικότητα να παρουσιαστεί με περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και το όραμα να οργώσει τη Βόρεια Ελλάδα με νέες καλλιεργητικές πρακτικές και νέα προϊόντα. Ογδόντα χρόνια μετά, στα πρώτα βήματα ενός νέου αιώνα, η οικογενειακή επιχείρηση διδάσκει τις ίδιες αρετές στην τέταρτη γενιά της.

1935

Πρώτη, «χειρόγραφη», εμφάνιση στη Δ.Ε.Θ., το 1935

14


15


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Στα πρώτα της χρόνια, η ΕΥ.Γ.Ε. -Ευθυμιάδης Γεωργικές Επιχειρήσειςπροοδεύει στηριγμένη στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές της στο εξωτερικό και τους πελάτες της στην Ελλάδα.

Με γρήγορους ρυθμους

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα στελέχη της Murphy παρέλαβαν με έκπληξη επιταγή από τον Ευθυμιάδη προς ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών που στο μεταξύ η αγγλική εταιρία είχε διαγράψει ως απαιτήσεις λόγω του πολέμου.

Την Ημέρα του Αγρότη, 1949, παρελαύνει ένα από τα πρώτα γεωργικά μηχανήματα στην Ελλάδα με οδηγό τον Αθανάσιο Ευθυμιάδη

1949 Πριν βρεθούν οι νέες ισορροπίες, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατοχή και η πείνα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο καταστροφικός εμφύλιος και το εντυπωσιακό κίνημα αστυφιλίας που δημιούργησε, καθυστερούν και πάλι τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

Παρά το ταραγμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας αναζητούν καινούργιους δρόμους και εισάγουν καινοτομίες στην ελληνική γεωργία. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τους πολέμους - το οδικό δίκτυο, ο σιδηρόδρομος και οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις επιτρέπουν πιο ασφαλή και γρήγορη διακίνηση των γεωργικών προϊόντων από και προς τις στεριανές και τις νησιωτικές περιοχές. Τα μεγάλα αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα αξιοποιούν νέες εκτάσεις και ενισχύουν κυρίως τις δυναμικές υδρόφιλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα.

Το silo του ΟΛΠ: η διακίνηση δημητριακών γίνεται κυρίως από τα λιμάνια του Πειραιά, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη χώρα, κρατικοί φορείς και ιδιώτες οικοδομούν σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους.

16


Tη δεκαετία του ‘50 πολλαπλασιάζονται οι συναντήσεις με παραγωγούς στην ελληνική επαρχία

1950 Οι καλύτερες υποδομές, οι νέες καλλιέργειες και η μεγάλη ζήτηση γεωργικών πρώτων υλών από την γοργά αναπτυσσόμενη γεωργική βιομηχανία οδήγησαν στην εκμηχάνιση της γεωργίας και στην επέκταση καλλιεργειών, όπως τα δημητριακά, το αμπέλι ή ο καπνός. Μαζί με την πατάτα, τον ηλίανθο, την τομάτα, τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα και τα άλλα οπωροφόρα, οι συστηματικές καλλιέργειες καλύπτουν πλέον εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα.

1952 Στα λιπάσματα ξεχωρίζουν εταιρίες όπως η ΑΕΕΧΕΠΛ στη Δραπετσώνα, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, η ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα και οι Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη. Στη φυτοπροστασία δραστηριοποιούνται με εργοστάσια μεγάλοι διεθνείς οίκοι, όπως οι ICI και Bayer, αλλά και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Κ+Ν Ευθυμιάδη.

[πάνω:] To σήμα της ΑΕΕΧΕΠΛ [αριστερά:] Σύστημα άρδευσης μεγάλων καλλιεργειών (καρούλι ελληνικής κατασκευής)

Εκσυγχρονίζεται και ο εξοπλισμός: γεωργικοί ελκυστήρες, συστήματα άρδευσης, σπαρτικές και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, καθώς και άλλες μηχανές συλλογής, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα αναπτύσσονται και οι βιομηχανικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Στα γεωργικά μηχανήματα, όπως τα αρδευτικά συστήματα και τα αλέτρια, οι φρέζες και άλλα παρελκόμενα ελκυστήρων, εμφανίζονται αξιόλογοι εγχώριοι κατασκευαστές. Το ίδιο και στους τομείς της μεταποίησης και της διακίνησης νωπών με την εγχώρια παραγωγή γυάλινων φιαλών και δοχείων, κιβωτίων, παλετοποιητών κ.ά.

17


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Ο Eυθύμης Ευθυμιάδης και οι συνεργάτες του δείχνουν στους καλλιεργητές της βόρειας Ελλάδας τις σύγχρονες μεθόδους δενδροκαλλιέργειας. Και έτσι, από το μεγάλο, «σπάταλο» δένδρο, τα οπωροφόρα πέρασαν στο μικρό, σωστά κλαδεμένο και υγιές δένδρο που απέδιδε περισσότερο.

Για μια σύγχρονη γεωργια 1953 Η καλλιέργεια του βαμβακιού οδήγησε στην ανάπτυξη ενός μεγάλου, καθετοποιημένου, βιομηχανικού κλάδου που κυριάρχησε για τέσσερις περίπου δεκαετίες - από την εκκόκκιση του βαμβακιού, την παραγωγή νημάτων, υφασμάτων μέχρι και το έτοιμο ένδυμα, η κλωστοϋφαντουργία αποτέλεσε σημαντικό εξαγωγικό κλάδο.

Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Χριστίδης – παππούς της τρίτης γενιάς Ευθυμιάδη– εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βάμβακος στην αρχή της δεκαετίας του ‘30, και διηύθυνε την ερευνητική ομάδα που δημιούργησε την ποικιλία βαμβακιού «4Σ», τριπλασιάζοντας έτσι την ελληνική στρεμματική απόδοση.

Θερισμός-αλώνισμα με μπατόζα στις Σάπες Έβρου το 1953

18

[πάνω] Διαφημιστική αφίσα της Πειραϊκής Πατραϊκής, που κυριάρχησε από το 1919 μέχρι το κλείσιμο της το 1996, [δεξιά] Μηχάνημα διαλογής φρούτων GREEFA


Ο γιος του Ευθύμη, Νίκος Ευθυμιάδης, σπουδάζει στη Γεωπονική και γοητεύεται από τη δυναμική της νέας αγροτικής οικονομίας. Με τις πιέσεις του, η οικογενειακή επιχείρηση αλλάζει στρατηγική και στην ήδη επιτυχημένη εμπορική της δραστηριότητα προσθέτει πλέον την παραγωγή των δικών της προϊόντων –πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτοπροστασία και άλλα αγροεφόδια.

To πρώτο εργοστάσιο στο Κορδελιό σχεδιάζεται από άγγλο τεχνικό, με προδιαγραφές που για πρώτη φορά εφαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα. Το μέγεθος της επένδυσης εξανεμίζει τα κέρδη και απειλεί τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά η επιμονή στην ποιότητα αποδίδει τελικά καρπούς, γιατί αναγνωρίζεται τόσο από τους ξένους προμηθευτές όσο και από τους τοπικούς γεωπόνους και παραγωγούς.

1964

1970

Από τη δεκαετία του ‘50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, η γεωργική βιομηχανία και η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ανθίζουν, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την εισαγωγή νέων καλλιεργειών και την αναδιάρθρωση των παλιών.

Παρά την πολιτική ρευστότητα της περιόδου που περιέλαβε και μια στρατιωτική δικτατορία, οι επενδύσεις –δημόσιες και ιδιωτικές, ελληνικές και διεθνείς– αυξάνονται: από το ελληνικό δημόσιο και τις συνεταιριστικές ενώσεις η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Δωδώνη, η ΕΛΒΙΖ, η ΣΕΚΑΠ κ.ά - από έλληνες επενδυτές η Μίσκο, ο Γιώτης, ο Παπαδόπουλος, ο Μπαρμπα- Στάθης κ.ά - με κεφάλαια από το εξωτερικό η Nestle, η Unilever, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Del Monde, η Βιαμύλ, η Agroinvest κ.ά.

Έτσι εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος ανάπτυξης και εξωστρέφειας, εμπλουτίζεται το επιχειρηματικό όραμα και μπαίνουν τα θεμέλια για τη διεύρυνση της οικογενειακής επιχείρησης σε δυναμικό όμιλο εταιριών.

19


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Το 1975 το εργοστάσιο μετεγκαθίσταται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, η παραγωγή αυξάνεται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατοπινή εξαγωγική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Την ίδια περίοδο εγκαινιάζονται και δύο, εντελώς καινούργιοι για την Ελλάδα, τομείς δραστηριότητας: τα κηποτεχνικά προϊόντα για τον ερασιτέχνη κηπουρό και τα συστήματα της στάγδην άρδευσης για τις καλλιέργειες. Στελέχη της εταιρίας στην Τεχεράνη

σΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1975 Τα νωπά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της χώρας. Κλάδοι όπως η κονσερβοποιία, η χυμοποιία, η χαρτοποιία, η παραγωγή ζάχαρης, η σπορελαιουργία, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, αναπτύσσονται παράλληλα με την πληθυσμιακή αύξηση των αστικών κέντρων. Σταδιακά εμφανίζονται και τα πρώτα brands που γίνονται καθημερινές λέξεις - Νουνού και Βλάχας, Nescafe, Κύκνος, Άσσος και πολλά άλλα.

20


Με την αυτοπεποίθηση που της δίνουν ο μισός αιώνας ανάπτυξης και οι ισχυροί δεσμοί με τον αγροτικό κόσμο, η οικογένεια Ευθυμιάδη διευρύνει το όραμά της και αρχίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο Νίκος και η Μαίρη Ευθυμιάδη, γεωπόνοι και οι δύο, μοιράζονται τον ενθουσιασμό και τους κόπους μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης

1985

1980 Με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1980, αρχίζει η εφαρμογή των προγραμμάτων για την εναρμόνιση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων. Η ελληνική γεωργία οφείλει να εναρμονισθεί στους κανόνες της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής και γι αυτό θεσπίζονται διάφορα επίπεδα ενισχύσεων, είτε σε οριζόντιο επίπεδο (ΜΟΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, INTEREG κλπ.) είτε σε καθετοποιημένο τομεακό επίπεδο (STRIDE, K188 κλπ.), με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, την επένδυση σε Έρευνα και Ανάπτυξη και την κατάρτιση. Παράλληλα θεσμοθετούνται πρόσθετες, στρεμματικές, ενισχύσεις επιλεγμένων καλλιεργειών που ισχύουν ακόμα.

Συχνά, και ιδίως στη διάρκεια της πρώτης περιόδου μετά την ένταξη, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την κατανομή των ενισχύσεων, καθώς και η ολιγωρία εφαρμογής μέτρων σε συνδυασμό με την ασάφεια τους, οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές και σε απώλεια σημαντικών πόρων. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας είναι αποφασιστική, την ώρα μάλιστα που συμβαίνουν σημαντικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο: η κλωστοϋφαντουργία φθίνει καθώς μεταφέρεται σε περιοχές με χαμηλότερο εργατικό κόστος, η καπνοβιομηχανία υφίσταται τις συνέπειες από τα μέτρα κατά του καπνίσματος, η ζάχαρη χάνει το μονοπωλιακό της καθεστώς κ.ο.κ..

Στον αντίποδα, κλάδοι, όπως η οινοποιία, τα τυροκομικά, τα αναψυκτικά, η ελαιουργία και τα έτοιμα γεύματα, ανακάμπτουν μετά από στασιμότητα δεκαετιών, βασιζόμενοι στην εφαρμογή προτύπων ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία - ISO, HΑCCP κ.ά - για την παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

21


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Στις ανάγκες των γεωργών για αξιόπιστα ριζώματα και δενδρύλλια, ο Όμιλος Ευθυμιάδη ανταποκρίνεται με το εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας και τις θερμοκηπιακές και φυτωριακές εγκαταστάσεις της VITRO που παράγει υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Έτσι, οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως τα αμπέλια, τα οπωροφόρα, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους σε διεθνές επίπεδο.

εξελιξεις στο φυτικο πολλαπλασιαστικο υλικο 1986 Οι παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες για πιο αποδοτικά και υψηλότερης ποιότητας γεωργικά προϊόντα οδηγούν στην ανάπτυξη εντυπωσιακών τεχνολογιών πολλαπλασιαστικού υλικού. Ινστιτούτα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεγάλες εταιρίες επενδύουν συνεχώς στην έρευνα βιοτεχνολογικών μεθόδων που οδηγούν σε ποικιλίες με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες, καλύτερη προσαρμογή στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη συμπεριφορά στις απαιτήσεις της μεταποίησης, όπως, για παράδειγμα, η ανθεκτικότητα και το μήκος της ίνας του βαμβακιού ή το ειδικό κριθάρι βυνοποίησης για τη βιομηχανία μπύρας.

22

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η τεχνολογία της ιστοκαλλιέργειας -tissue culture- που συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από ιώσεις και πιστοποιημένου με έλεγχο ποικιλιακής ταυτότητας. Τώρα πλέον οι καλλιεργητές έχουν δενδρύλλια που αναπτύσσονται ομοιόμορφα και αποδίδουν καρπούς με τα ίδια χαρακτηριστικά.

το υ φυ το ύ Ό πο ιο μέ ρο ς τα κλ αδ ιά ς, -α πό τις ρί ζε χρ ι το υς μέ α λλ κα ι τα φύ κα ρπού σπόρ ους το υ πο ιηθε ί γι α μπορ εί να αξ ιο , λέ γε τα ι ία τε μι α νέ α φυ λα σι ασ τικό απ λλ πο φυ τικό υλ ικ ό.


«Να αξιοποιήσουμε τις παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες για να αποφύγουμε την καμπερνοποίηση του ελληνικού αμπελώνα» Γιάννης Μπουτάρης, οινοποιός, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εμπνευσμένος από τους καλύτερους Έλληνες οινοποιούς, ο Όμιλος βάζει την αγροτεχνολογία στην υπηρεσία του ελληνικού κρασιού.

Με την Κ+Ν Ευθυμιάδη και τη VITRO ο Όμιλος έκανε τα πρώτα βήματα στη σύγχρονη αγροτεχνολογία. Το 1990, με τη ΒΙΟS ΑGROSYSTEMS και αργότερα με τη θυγατρική της, ΑΜΒΙΟS, ξεδιπλώνει τη δυναμική του. Μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια, η «Χριστίνα», η πρώτη ελληνική ποικιλία βαμβακιού που δημιουργήθηκε από ιδιωτικό φορέα, εγκρίνεται προς χρήση και κατακτά ένα σημαντικό μερίδιο της Ελληνικής αγοράς. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με διεθνείς οίκους να εμπιστεύονται στις εταιρίες του Ομίλου το μητρικό τους υλικό για μαζική αναπαραγωγή σπόρων σποράς υψηλής απόδοσης.

1990 Μετά από πολυετή έρευνα στην κλωνική επιλογή σε συνεργασία με Ερευνητικά κέντρα, η VITRO, το νέο μέλος του Ομίλου Ευθυμιάδη δημιούργησε πρότυπα των κυριότερων γηγενών ποικιλιών, όπως το Ξινόμαυρο, το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Λημνιό, το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά κ.α. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον αμπελοοινικό κόσμο να παράγει κρασιά με σταθερούς χαρακτήρες που ενισχύουν την εξωστρέφεια του κλάδου, ταξιδεύουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο και αναγνωρίζονται για την υψηλή τους ποιότητα.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, δυστυχώς, η ερευνητική δραστηριότητα των κρατικών ινστιτούτων αγροτεχνολογίας δεν βρίσκει πια χρηματοδοτήσεις και ατονεί. Η άλλοτε κραταιά Αγροτική Τράπεζα χάνει τον παρεμβατικό της ρόλο και οι δημόσιες υπηρεσίες, που συμβουλεύουν και στηρίζουν τους γεωργούς, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις. Το μεγάλο κενό που δημιουργείται καλούνται πλέον να καλύψουν οι πρωτοβουλίες και οι επενδυτικές προσπάθειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

23


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

made

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, συμπυκνώνει σε μια φράση τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί: «Made very well in Greece».

in Greece

Στη διάρκεια των δύο θητειών του ο ΣΒΒΕ γίνεται ισότιμος συνομιλητής της Ελληνικής κυβέρνησης, εκπονεί το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη και προάγει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

1993 Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα πεντακόσια εκατομμύρια των κατοίκων τους και το κοινό θεσμικό πλαίσιο, το διατροφικό μοντέλο έχει ομογενοποιηθεί κρατώντας όμως τα αξιόλογα τοπικά, εθνικά χαρακτηριστικά του, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τη Μεσογειακή διατροφή.

24

Στην Ελλάδα, η γεωργική παραγωγή αφορά κυρίως τη διατροφή. Οι απαιτήσεις του αστικού καταναλωτικού κοινού για επώνυμα είδη υψηλής ποιότητας σε ακόμα χαμηλότερες τιμές σημαίνουν περισσότερες εισαγωγές, ενώ οι εξαγωγές της χώρας κυρίως αποτελούνται από νωπά γεωργικά προϊόντα. O ε γχώριος ιδιωτικός τομέας προσαρμόζεται στις νέες, διεθνείς απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή και αναπτύσσει υποδομές και μεθοδολογίες που θα στηρίξουν την αντίστοιχη ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ομίλου Ευθυμιάδη συνιδρύει με προσωπικότητες από τις γειτονικές χώρες το Κέντρο για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, συμμετέχει στο διεθνή οργανισμό Business Advisory Council, που προωθεί τις επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συμμετέχει σε σειρά άλλων πρωτοβουλιών διεθνούς χαρακτήρα.


Στο λυκαυγές της νέας χιλιετίας και της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, ο Όμιλος συνεχίζει να προχωρεί προσεκτικά -ιδρύει θυγατρικές εταιρίες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία και τη ΠΓΔΜ- και δοκιμάζει νέες τεχνολογίες, όπως η ξήρανση σταφίδας χωρίς τη χρήση χημικών μέσων από τη θυγατρική Νetagro.

Η τρίτη γενιά Ευθυμιάδη συμμετέχει πλέον στην παραγωγική διαδικασία. Αφού εργάστηκαν ως νεαροί μαθητευόμενοι σε διάφορα τμήματα, ο Θύμης και ο Βάσος -αργότερα και η Λουκίατελειώνουν τις σπουδές τους και επιστρέφουν για να αναλάβουν επιτελικές θέσεις στον Όμιλο και να μπολιάσουν την επιχείρηση με το δικό τους όραμα.

H ώρα της Agrolab!

Με επενδύσεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό χωρίς προηγούμενο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Όμιλος Ευθυμιάδη ιδρύει την Αgrolab RDS. Οι εργαστηριακές αναλύσεις της πιστοποιούν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από την Agrolab RDS αποτελούν «Σφραγίδα Ποιότητας» για τους γεωργούς, επιχειρηματίες και φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

1999 Ο έλεγχος της εδαφολογικής σύστασης των χωραφιών, της ποιότητας του νερού, του μικροβιολογικού φορτίου νερού και τροφίμων και, κυρίως, η έκδοση έγκυρων πιστοποιητικών απουσίας υπολειμμάτων επικίνδυνων ουσιών στα νωπά και μεταποιημένα τρόφιμα καθώς και αναλύσεις θρεπτικής σύστασης των τροφίμων, είναι πλέον απαιτητά τόσο από την κείμενη νομοθεσία όσο και από τους κανόνες που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά (μεγάλες αλυσίδες super market, μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις κλπ.)

Πολλά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ποιότητας αλλά δεν μπορούν να εδραιώσουν την αξία τους στις διεθνείς αγορές. Ακόμα περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί αναζητούν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δραστηριότητές τους.

25


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Καθώς συμμετέχει στις εξελίξεις της αγροτεχνολογίας και της διατροφής για οκτώ δεκαετίες, ο Όμιλος αναγνωρίζει τη δυναμική της Συμβολαιακής Γεωργίας και ιδρύει την Hellenic Farming το 2001 ως σύμβουλο του γεωργού και του επενδυτή που στοχεύει σε πρότυπα αγροτικά προϊόντα. Σε πλήρη ανάπτυξη, το υπόδειγμα εφαρμογής των σύγχρονων συστημάτων παραγωγής δημιουργείται το 2007 με τo θερμοκήπιο της Agritex που καλύπτει έκταση 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και παράγει επώνυμη υδροπονική τομάτα και ηλεκτρική ενέργεια.

H EΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ 2000 Η ανάγκη για αξιόπιστα τρόφιμα ωθεί το καταναλωτικό κοινό προς τα επώνυμα προϊόντα (branded products). Ο καταναλωτής έχει πλέον πειστεί ότι ένας φορέας που παράγει επώνυμα προϊόντα μπορεί να διασφαλίζει με συνέπεια και συνέχεια την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να προστατεύεται και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός διαρκούς ελέγχου που θα πιστοποιεί ότι τα επώνυμα προϊόντα πράγματι παράγονται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ποιότητά τους.

26

Η καλύτερη μέθοδος για την προστασία και του καταναλωτή και του παραγωγού είναι η Συμβολαιακή Γεωργία, που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της γεωργίας και αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον.


«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ελλάδα του αύριο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της εντός και εκτός της χώρας» Νίκος Ευθυμιάδης, 1995

2010

2014

Στην Ελλάδα, η ανεργία και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα οδηγούν τα τελευταία χρόνια αρκετούς νέους πίσω στους τόπους καταγωγής και στη γεωργία. Αν αποδώσει σε ατομικό επίπεδο, αυτή η τάση μπορεί να αναστρέψει σταδιακά την αστυφιλία που διογκώθηκε τον εικοστό αιώνα από το προσφυγικό κύμα, τον εμφύλιο και άλλες, πιο εγγενείς, κοινωνικές αιτίες.

Για να πετύχουν, χρειάζονται συμβουλές, καθοδήγηση και παρακολούθηση των καλλιεργειών από ειδικούς, αφού οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να τους υποστηρίξουν. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη συστηματική καλλιέργεια και τη βιομηχανική αξιοποίηση των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. > Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές ανάγκες των αγορών; > Ποιες ποικιλίες και με ποια χαρακτηριστικά πρέπει να καλλιεργηθούν; > Είναι κατάλληλο το έδαφος και το κλίμα; Οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα μπορούν να κρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και στη ματαίωση των προσδοκιών.

27


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Η Συμβολαιακή Γεωργία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις αρχές τις δεκαετίας του ‘60, αναπτύσσεται όμως ραγδαία τα τελευταία χρόνια, γιατί εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του κύκλου «από το χωράφι στο ράφι» και την ποιότητα των προϊόντων. Αρχικά, το σύστημα Συμβολαιακής Γεωργίας αποσκοπούσε στην διασφάλιση γεωργικών πρώτων υλών για την βιομηχανία, όπως τεύτλα για τη ζάχαρη, σιτάρι για τα ζυμαρικά, κριθάρι για τη ζυθοποιία, ροδάκινα για τη κονσερβοποιία κ.ά, με σταθερή ποιότητα, συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε προδιαγεγραμμένη χρονική περίοδο. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της γεωργίας για να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις του τελικού καταναλωτή για τα γεωργικά προϊόντα -μεταποιημένα και νωπά- του διατροφικού του μοντέλου. Το σύστημα της Συμβολαιακής Γεωργίας λειτουργεί με τρία αντισυμβαλλόμενα μέρη. > Το πρώτο μέρος είναι η μεταποιητική γεωργική βιομηχανία ή κάποιος κεντρικός διανομέας νωπών προϊόντων, οι οποίοι απαιτούν ασφαλή προϊόντα συγκεκριμένης ποιότητας και προδιαγραφών, σύμφωνα με τις επιθυμίες των καταναλωτών-πελατών τους. > Το δεύτερο μέρος είναι οι μεμονωμένοι παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών, που υπογράφουν συμβόλαιο με το πρώτο μέρος για να εξασφαλίσουν τη διάθεση και την τιμή του προϊόντος τους.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

28

> Το συμβόλαιο αυτό κατατίθεται στην Τράπεζα που αποτελεί τον τρίτο αντισυμβαλλόμενο και παρέχει την εγγύηση για την χρηματοδότηση των παραγωγών με το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για την, συμβολαιοποιημένη πλέον, καλλιέργεια. Με τον τρόπο, αυτό και τα τρία μέρη είναι εξασφαλισμένα, το καθένα από την δική του μεριά.


Ο Όμιλος Ευθυμιάδη προσθέτει αξία στον συμβολαιακό κύκλο γιατί είναι σε θέση: > να γνωρίζει τις ανάγκες των καταναλωτών, τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις ιδανικές περιοχές, τις συνθήκες και τις αποδόσεις κάθε καλλιέργειας, > να στηρίζει τους γεωργούς με προηγμένα εφόδια, να τους συμβουλεύει και να τους συνδέει με τους διανομείς και τη βιομηχανία,

Έτσι, όλες οι εταιρίες του Ομίλου συνδυάζουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ενεργοποιούν τους παράγοντες της Συμβολαιακής Γεωργίας και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία και τα ευεργετικά της αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες και την εθνική οικονομία.

> να ελέγχει και να πιστοποιεί την ποιότητα της παραγωγής.

29


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 2015 Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει πιο έντονα τις οικονομίες, τις κουλτούρες και τις δομές των κοινωνιών σε όλο τον πλανήτη. Η διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού κινείται με δυο διαφορετικές «ταχύτητες»: τα τρία πέμπτα χρειάζονται περισσότερη τροφή, ενώ τα δύο πέμπτα θέλουν καλύτερη ποιότητα και περισσότερο έλεγχο των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουν.

60%

30

40%

Τα διατροφικά μοντέλα αλλάζουν, οι φυσικοί πόροι, όπως το πόσιμο νερό και το εύφορο χώμα, είναι περιορισμένοι, το φυσικό περιβάλλον εξαντλεί τις αντοχές του. Η επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες είναι αδύνατον να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα της καλλιεργούμενης γης και διασφαλισμένη ποιότητα. Μόνο η ανάπτυξη της αγροτεχνολογίας μπορεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες προστατεύοντας ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, αυτές είναι οι βάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και με αυτές θα συνεχίσει.


Μπροστά σ’ αυτές τις νέες προκλήσεις και με οκτώ δεκαετίες συμβολής στην αειφορική πρόοδο της αγροτικής παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Όμιλος Ευθυμιάδη συνεχίζει να υπηρετεί το όραμα του -να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων του για μια ολοένα πιο ποιοτική, ορθολογική, περιβαλλοντικά φιλική και αποδοτική γεωργία. Εργάζεται για να το πετύχει. Συμμετέχει ενεργά στις τεχνολογικές εξελίξεις, συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τις ανάγκες των καταναλωτών και της βιομηχανίας μεταποίησης. αξιοποιεί και αναδεικνύει τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας και της Μεσογειακής διατροφής. Αναπτύσσεται για να το πετύχει. Με σύστημα, με σχέσεις εμπιστοσύνης, ηθικής και συναλλακτικής συνέπειας. Με αυτοπεποίθηση και διορατικότητα. Και με τη νεανική δύναμη μιας ογδοντάχρονης επιχείρησης που ετοιμάζει την τέταρτη γενιά της.

31


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

32


ομιλοσ ευθυμιαδη συνοψη

33


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 10 εταιριεσ 6 βιομηχανικεσ εγκαταστασεισ 420 εργαζομενοι € 60 000 000 συνολικοσ κυκλοσ εργασιων

Δημιουργία της Lucia, της πρώτης επώνυμης ελληνικής τομάτας από την Hellenic Farming Προηγμένη σποροπαραγωγή και επεξεργασία με χημική απόχνωση από την Ambios

Αρχίζει το ερευνητικό πρόγραμμα της πρώτης ελληνικής ποικιλίας βαμβακιού από ιδιωτικό φορέα, την Bios

Μετεγκατάσταση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕΘ

Το πρώτο υδροπονικό θερμοκήπιο από την Agritex

Η Agrolab RDS αποτελεί το πρώτο διεθνών προδιαγραφών εργαστηριακό κέντρο αγροτικής έρευνας και πιστοποίησης ποιότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

2005

Πρωτοπορία στο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργιας, από τη Vitro

Καθιέρωση νέας δασμολογικής κλάσης λόγω των νέων εισαγωγών του Ε. Ευθυμιάδη

2002

Ίδρυση του πρώτου εργοστασίου αγροχημικών της Κ+Ν Ευθυμιάδη

Ίδρυση

EBIDTA ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

34


Καθιέρωση ολοκληρωμένων συστημάτων συμβολαιακής γεωργίας από τον Όμιλο Ευθυμιάδη

Άνοιγμα στις Παρευξείνιες αγορές Νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Νοτίου Ελλάδος στο Μαρκόπουλο Αττικής

2014

2008 2011

35


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

ΓΕΩΡΓΙΚΑ εφόδια

Πολλαπλασιαστικό υλικό

Κ+Ν Ευθυμιάδη Α.Β.Ε.Ε

Bios Agrosystems A.B.E.E

Προϊόντα φυτοπροστασίας Λιπάσματα Σπόροι

Πολλαπλασιαστικό υλικό σπόρων Έρευνα και Ανάπτυξη Σποροπαραγωγή Επεξεργασία σπόρων

ΔΙΕΘΝΗΣ τομεασ Βουλγαρία Ρουμανία Σερβία Αλβανία ΠΓΔΜ

ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε Φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό Ιστοκαλλιέργεια - Φυτώρια Παραγωγή - Έρευνα Προώθηση

36


Υπηρεσίες

Κλάδος Τροφίμων

agrolab rds Α.Ε

Hellenic farming Α.Ε

Εργαστηριακές  & συμβουλευτικές υπηρεσίες

Αγροτικά προϊόντα ποιότητας

ΘΥΓΑΤΡΙΚΈΣ AGROLAB Bulgaria E.O.O.D ENVIROLAB IKE

AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε Θερμοκήπια υψηλής  τεχνολογίας

37


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> Κ+Ν Ευθυμιάδη Α.Β.Ε.Ε

Γεωργικά εφόδια

Από την παγκόσμια γνώση στην εξειδικευμένη και ποιοτική παραγωγή Ο κορμός του ομίλου Ευθυμιάδη, η Κ+Ν Ευθυμιάδη Α.Β.Ε.Ε, αποτελεί την κορυφαία αμιγώς Ελληνική επιχείρηση στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή προϊόντων φυτοπροστασίας, ειδικών λιπασμάτων και σπόρων σποράς. Σήμερα, διαθέτει τις πληρέστερες εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνεργάζεται με διεθνούς κύρους εταιρίες όπως οι Μοnsanto, Mitsui & Co., Nippon Soda, Dow Agrosciences, Bayer, BASF, RAGT, Stet Holland κ.ά. για την τυποποίηση, την παραγωγή ή τη διανομή των προϊόντων τους. Εκτός Ελλάδας, η εταιρία αναπτύσσεται με θυγατρικές εταιρίες και αντιπροσώπους στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, ενώ σχεδιάζει την επέκταση της δραστηριοποίησής της στις χώρες αυτές μέσω στρατηγικών συμμαχιών.

38


> Φυτοπροστασία > Λιπάσματα > Σπόροι

Η Κ+Ν Ευθυμιάδη Α.Β.Ε.Ε οφείλει την επιτυχία της σε τέσσερα ιστορικά διαμορφωμένα πλεονεκτήματα: > στη βαθιά γνώση της αγροτικής τεχνολογίας και των τάσεων της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, > στις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας σε όλους τους τομείς της παραγωγής της > στη στρατηγική της να ενημερώνει και να συμβουλεύει τους αγρότες για νέες αγροτικές τεχνολογίες που συνδέουν τις δυνατότητες της πρωτογενούς παραγωγής με τις ανάγκες των καταναλωτών και της βιομηχανίας > στην απόλυτη συναλλακτική και ηθική συνέπεια με προμηθευτές και πελάτες

39


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> Bios Agrosystems A.B.E.E

Πολλαπλασιαστικό υλικό σπόρων

Η εποχή των πιστοποιημένων σπόρων υψηλΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Με την ίδρυση της ΒIOS AGROSYSTEMS Α.Β.Ε.Ε, ο Όμιλος εισέρχεται ολοκληρωμένα στο χώρο του πολλαπλασιαστικού υλικού, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία των σπόρων σποράς υψηλής απόδοσης για την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας της χώρας. Η Bios είναι από τις πρώτες εταιρίες που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για να παράξει σπόρους σποράς νέων ποικιλιών -όπως η ποικιλία βαμβακιού «Χριστίνα»-, κατάλληλους για τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η Bios λειτουργεί στην Ξάνθη την AΜΒΙΟΣ, την πιο σύγχρονη μονάδα χημικής απόχνωσης βαμβακόσπορου, με παράλληλες εγκαταστάσεις για τη διαλογή, την απολύμανση, τον έλεγχο βλαστικότητας και τη συσκευασία ποικιλιών σπόρων βαμβακιού, σιταριού, κριθαριού, μηδικής κ.ά. Με πρότυπες εγκαταστάσεις, με τεχνογνωσία αιχμής και σε ένα εδαφολογικό και κλιματικό περιβάλλον απολύτως κατάλληλο για τη μαζική αναπαραγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, η Βios αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, που της εμπιστεύονται το μητρικό τους υλικό για μαζική αναπαραγωγή και εμπορία.

40

Με τη διαδικασία της Συμβολαιακής Γεωργίας και για λογαριασμό των εταιριών του Ομίλου Ευθυμιάδη και άλλων διεθνών οίκων, η εταιρία αναπαράγει μαζικά σε ελεγχόμενους αγρούς τους μητρικούς σπόρους, τους επεξεργάζεται, τους ελέγχει και τους παραδίδει συσκευασμένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Bayer, η Deltapine και η Monsanto, αναθέτουν την ολοκληρωμένη σποροπαραγωγική τους δραστηριότητα στον Όμιλο Ευθυμιάδη, γιατί εμπιστεύονται την αρτιότητα των εγκαταστάσεων, τα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας, την τεχνογνωσία και τις αξίες του.


> Έρευνα και ανάπτυξη > Σποροπαραγωγή > Βιομηχανική επεξεργασία

41


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε

Φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Στην καρδιά του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού H ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με την παραγωγή και διάθεση φυτών, ιδιαίτερα στον αμπελοοινικό τομέα και στους τομείς των οπωροφόρων και των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Με το εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας και τις θερμοκηπιακές και φυτωριακές της εγκαταστάσεις, η εταιρία παράγει υγιές φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και συμβάλλει έτσι στην ανταγωνιστικότητα της γεωργικής παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα των πολυετών καλλιεργειών. Φυτά ακτινιδιάς ή δενδρύλλια οπωροφόρων, για παράδειγμα, αναπαράγονται με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας της ιστοκαλλιέργειας και καταλήγουν έτοιμα για διάθεση, απαλλαγμένα από ιώσεις και πιστοποιημένα. Σ’ αυτό το φυτικό υλικό θα στηριχτούν οι Έλληνες παραγωγοί για να παράγουν φρέσκα αγροτικά προϊόντα και προϊόντα πρώτης μεταποίησης με ταυτότητα και αντοχή στον διεθνή ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο της ευρύτατης ερευνητικής της δραστηριότητας και της συνεργασίας της με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και άλλους ερευνητικούς φορείς, η Vitro έχει αναπτύξει την τελευταία εικοσαετία διαδικασία κλωνικής επιλογής ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, που βασίζεται σε συγκριτικούς πειραματισμούς αγρονομικής συμπεριφοράς και μικροοινοποιήσεις για τον έλεγχο των οινικών χαρακτηριστικών. Αντίστοιχα, ερευνά και αναπαράγει πολλά είδη, εμπορικά αξιόλογων ελληνικών βιοτύπων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

42


> Ιστοκαλλιέργεια > Θερμοκήπια > Φυτώρια

43


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> agrolab rds Α.Ε

Ολοκληρωμένες εργαστηριακές και συμβουλευτικές υπηρεσίες

Στα μεγάλα εργαστήρια της Ευρώπης H Αgrolab RDS αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα του Ομίλου Ευθυμιάδη και την κορυφαία εταιρία Ολοκληρωμένων Εργαστηριακών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξειδικεύεται στον Αγροτικό τομέα, τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ζωοτροφών, την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Μελέτες Αγρού. Στις σύγχρονα εξοπλισμένες και εκτεταμένες εγκαταστάσεις της, στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Βόλο, η Agrolab RDS και οι θυγατρικές της εκδίδουν πιστοποιητικά αναλύσεων διεθνώς αναγνωρισμένα, ελέγχουν την ποιότητα της πρωτογενούς παράγωγης και των προϊόντων διατροφής με σκοπό την διεθνή εμπορία τους, καθώς επίσης συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος διενεργώντας αναλύσεις εδαφών, υδάτων και αποβλήτων. Οι υπηρεσίες της απευθύνονται στους γεωργούς, τους επιχειρηματίες και τους φορείς στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου. Η Agrolab RDS, με τη φιλοσοφία του state-of-theart προχωρεί συνεχώς σε δυναμικές επενδύσεις των υφισταμένων εργαστηριακών της υποδομών στην Ελλάδα -τα τελευταία χρόνια τις διεύρυνε με την εξαγορά και συγχώνευση του μικροβιολογικού εργαστηρίου Appert A.E. στην Αθήνα, την εξαγορά του περιβαλλοντικού εργαστηρίου Envirolab IKE στον Βόλο, καθώς και με την ίδρυση της Agrolab Bulgaria E.O.O.D. στην Βουλγαρία. Το σύνολο των εργαστηριακών δομών της εταιρίας είναι διαπιστευμένο από πολλούς κρατικούς και διεθνείς φορείς για να υποστηρίζει αξιόπιστα τις Ελληνικές εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο. Στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης Αγροτικών Υπηρεσιών της Αgrolab RDS διενεργούνται μελέτες πολλαπλασιαστικού υλικού, αποτελεσματικότητας και υπολειμματικότητας προϊόντων φυτοπροστασίας, οργανοληπτικές δοκιμές, οργάνωση δικτύου επιδεικτικών αγρών, αξιολόγηση ποικιλιών και υβριδίων κ.ά. για λογαριασμό κυρίως πολυεθνικών εταιριών και Contract Research Organizations (CROs).

44

GLP GEP


Μαρκόπουλο Αττικής

Σίνδος Θεσσαλονίκης

Οι Γαλάζιες Σημαίες, το σήμα ποιότητας για τους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, απονέμονται με την καθοριστική συμβολή των αναλύσεων της Agrolab RDS.

Κατάλογος Υπηρεσιών > Εργαστήριο Επιμολυντών Τροφίμων > Εργαστήριο Διαθρεπτικής Επισήμανσης Τροφίμων > Εργαστήριο Υπολειμμάτων > Εργαστήριο Λιπών και Ελαίων > Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ελέγχου Γενετικής Τροποποίησης > Μικροβιολογικό Εργαστήριο > Εργαστήριο Οργανοληπτικών Δοκιμών > Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτοπροστασίας και Λιπασμάτων > Εργαστήριο Περιβάλλοντος > Εργαστήριο Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής > Νομοθετικός Έλεγχος Συσκευασιών Τροφίμων > Μελέτες Αγρού

45


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> Hellenic farming Α.Ε

Αγροτικά προϊόντα ποιότητας

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Το 2001 ιδρύθηκε η Ηellenic Farming με την υποστήριξη της ιαπωνικής Μitsui & Co, με σκοπό να εισαγάγει νέα διεθνή πρότυπα στην αγροτική παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προωθεί το ολοκληρωμένο μοντέλο «από το χωράφι στο ράφι», όπου ο κύκλος αρχίζει με το βέλτιστο πολλαπλασιαστικό υλικό, συνεχίζει με την καταλληλότερη περιοχή και καλλιεργητική μέθοδο, παραλαμβάνει το αναγνωρίσιμο, υψηλής ποιότητας και πιστοποιημένο αγροτικό προϊόν, και εξασφαλίζει την πλήρως ιχνηλάσιμη διαδρομή του προς το δίκτυο διανομής και τον καταναλωτή. Στην πλήρη του εφαρμογή αυτό το μοντέλο οδήγησε, το 2007, στην πρώτη επώνυμη ελληνική τομάτα, την Lucia, που παράγεται σε πρότυπο και ενεργειακά αυτάρκες θερμοκήπιο με υδροπονική καλλιέργεια. Στην ίδια βάση, η Hellenic Farming προχωρεί, με συμβολαιακή γεωργία, και σε άλλες καλλιέργειες, όπως η εκλεκτή, ελληνική πατάτα «Μυρτώ», ως πρότυπες λύσεις που περιλαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για συστήματα παραγωγής GAP και ICM -πρωτόκολλα καλλιέργειας, επίβλεψη αγρού, ποιοτικός έλεγχος, συσκευασία, logistics και υποστήριξη after-sales.

46


47


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

> AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε

Θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας

η δυναμη του θερμοκηπιου Η Agritex αποτελεί υαλόφρακτη θερμοκηπιακή μονάδα έκτασης 100.000 τ.μ. Παράγει ετησίως 5.000 τόνους επώνυμης τομάτας LUCIA, 30.000 MWh ηλεκτρική ενέργεια για το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού και όλη τη θερμική ενέργεια που απαιτεί η συνολική εγκατάσταση. Με στόχο την εισαγωγή και διάδοση της στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ευθυμιάδη αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί πρώτος το 2007, στην τεχνολογία των νέων υπερσύγχρονων συστημάτων θερμοκηπίων μεγάλης κλίμακας που βασίζονται στην υδροπονία, με τα φυτά να μεγαλώνουν σε πλήρως ελεγχόμενο βιολογικά περιβάλλον, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή υγιεινών λαχανικών υψηλής ποιότητας με πλήρη ιχνηλασιμότητα για την ασφάλεια του καταναλωτή. Οι καλλιέργειες σε θερμοκήπια όπως της Agritex έχουν την δυνατότητα παραγωγής φρέσκων λαχανικών 12 μήνες τον χρόνο, με φυσική μέθοδο που βασίζεται σε ωφέλιμα έντομα αντί των φυτοφαρμάκων, την χρήση μελισσών για την γονιμοποίηση των λουλουδιών του κάθε φυτού, ενώ οι ρύποι που προκύπτουν από την παραγωγή της ενέργειας αποτελούν τροφή και καταναλώνονται πλήρως από τα φυτά, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Έτσι η μονάδα της Agritex καθίσταται παράδειγμα εφαρμογής Πράσινων πολιτικών. Ο Όμιλος Ευθυμιάδη έχει ήδη αποκτήσει την πλήρη τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας αυτού του τύπου θερμοκηπιακών μονάδων και είναι σε θέση να υποστηρίξει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

... 15 εβ δο μά δε ς

1η εβδ ομ άδα εγκ ατα 48

στά σης της φυ τείας

με τά


49


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιαδη

Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ Α.Β.Ε.Ε Κεντρικές εγκαταστάσεις Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 48, 570 22 Σίνδος Τηλ.: 2310 568656, Fax: 2310 798423 email: info@efthymiadis.gr

K+N Efthymiadis ltd. Evlogi Georgiev Blvd. 102 1505 Sofia, Bulgaria Tel.: +359 2 8194977 Fax: +359 2 8194970 email: info@efthymiadis.bg

K+N Efthymiadis Srl. Blv. Dacia 109, Apt. 1, Sector 2 Bucuresti, Romania Tel. / Fax: +40 21 2121008 Tel.: +40 21 2120453 email: office@efthymiadis.ro

Διεύθυνση Νοτίου Ελλάδος 1ο χλμ Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Τ.Θ. 13, 190 03 Μαρκόπουλο Αττικής Τηλ.: 22990 63800, 22990 63820 Fax: 22990 63346 email: infoathens@efthymiadis.gr

Planta Sh.P.K. Rruga “Vath Korreshi”, Ndërtesa Nr.151 Lagjja “Loni Dhamo” Bashkia LUSHNJE, Albania Tel.: +355 696903079 email: info@planta.al

K+N Efthymiadis (Serbia) Mike Alasa 36, Belgrade, Serbia

BIOS AGROSYSTEMS A.B.E.E Κεντρικές εγκαταστάσεις Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 48, 570 22 Σίνδος Τηλ.: 2310 568844, 2310 568800 Fax: 2310 797389 email: infobios@bios-agrosystems.gr Εργοστάσιο Ξάνθης Κουτσό, 671 00 Ξάνθη Τηλ. & Fax: 25410 96840-1 email: kokinaki@bios-agrosystems.gr

ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε Νισέλι Ημαθίας Τ.Θ. 31, 59300 Αλεξάνδρεια Ημαθίας Τηλ.: 23330 24888, 23330 27281-2 Fax: 23330 26417 email: info@vitrohellas.gr

AGROLAB RDS Α.Ε Κεντρικές εγκαταστάσεις Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 48, 570 22 Σίνδος Τηλ.: 2310 797479, 2310 796058 Fax: 2310 796623 email: info@agrolab-rds.gr Εγκαταστάσεις Αθηνών 1ο χλμ Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Τ.Θ. 13, 190 03 Μαρκόπουλο Αττικής Τηλ.: 22990 63910, 22990 63920 Fax: 22990 63544 email: athens@agrolab-rds.gr Εγκαταστάσεις Bόλου Envirolab IKE Παύλου Μελά 3 & Ιάσωνος 383 33 Βόλος Τηλ.: 24210 22945-7 Fax: 24210 23894

HELLENIC FARMING Α.Ε Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 48, 570 22 Σίνδος Τηλ: 2310 798647, 2310 795961, 2310 798881 Fax: 2310 796484 email: info@hellenicfarming.gr

AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε 2ο χλμ Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 62, 593 00 Αλεξάνδρεια Ημαθίας Τηλ.: 23330 26989, 23330 22969 Fax: 23330 26533 email: info@agritex.gr

50

Agrolab Βulgaria E.O.O.D. 102, Evlogi & Hristo Georgiev Blvd. 1505 Sofia, Bulgaria Tel: +359 2 8194971, Fax: +359 2 8194971 email: rosenradev@agrolab-rds.bg


51


ομιλοσ αγροτεχνολογιασ ευθυμιάδη

Όμιλος Ευθυμιάδη - Λεύκωμα 80 χρόνων  
Όμιλος Ευθυμιάδη - Λεύκωμα 80 χρόνων  
Advertisement