Page 1

HRVATSKI OCEANSKI JEDRILIČARSKI KLUB

2011 BALEARI


BALEARI U svibnju i lipnju 2011. godine organiziramo jedrenje unutar Balearskih otoka. Balearski otoci, također Baleari (špa. Las Islas Baleares ili Baleares, kat. Illes Balears ili Balears) su španjolska autonomna zajednica sastavljena od otoka istoimenog arhipelaga u Sredozemnom moru, koji se nalaze nasuprot istočne obale Pirenejskog poluotoka. Arhipelag se sastoji od dviju grupe otoka: • Las Gimnesias: Menorca, Mallorca i Cabrera te neki bliži otočići (kao Dragonera, Isla del Aire i drugi). • Las Pitiusas: Ibiza i Formentera te otočići koji ih okružuju.

Na Balearima vlada dvojezičnost. Govori se španjolskim i katalonskim (zbog raseljavanja iz područja Rosellóna, Gerone i Barcelone tijekom Rekonkviste), koji su i službeni jezici Zajednice. Također, u turističkim zonama govori se engleskim i njemačkim. Unatoč tome što su oba jezika službena, većina službenih dokumenata Zajednice su ipak na katalonskom.


2011

FORMENTERA

LUKA UKRCAJA I ISKRCAJA PALMA DE MALLORCA DAN 1. DAN 2.

PALMA: DOLAZAK I SMJEŠTAJ NA BROD U POSLIJEPODNEVNIMA SATIMA. PALMA: NABAVKA HRANE I OSTALOGA. RAZGLEDAVANJE GRADA, EVENTUALNO IZLET PO OTOKU RENT-A-CAROM.

DAN 3. PALMACABRERA 29 milja DAN 4. CABRERA

konjima izvlačili IBIZA Nekada su HIV HOJK AR ra. mo iz e ov brod

DAN 5. CABRERAIBIZA 72 milje DAN 6. IBIZA DAN 7. IBIZAFORMENTERA 25 milja DAN 8. FORMENTERAANDRAITX (NA MALLORCI) 68 milja DAN 9. ANDRAITXPALMA 22 milje DAN 10. PALMA: ODLAZAK U JUTARNJIM SATIMA Ruta plovidbe je orijentaciona. Ona će se prilagoditi stvarnim vremenskim uvjetima, željama i mogućnostima posade na licu mjesta.

Stanovništvo po otocima Mallorca 777.821; Ibiza 111.107; Formentera 7.506. Stanovništvo u gradovima Menorca 86.697; Palma de Mallorca 375.773; Ibiza 42.797; Formentera 7.506. PART Y N

A IBIZI


BALEARI U

svibnju i lipnju na Balearima vlada ugodna klima s malo padavina i temperaturama koje su identične dubrovačkim par dana kasnije tj. početkom ljeta. Dani su dugački i odlični za provod i jedrenje jer ima dovoljno vjetra (postotak bonaca je ispod 20%), a dnevno svjetlo omogućuje i duže etape. Ukupno je planirano oko 220 milja jedrenja, što će u stvarnosti iznositi oko 250 do 270 milja. U prosjeku tridesetak milja dnevno, s time da se u ovisnosti o znanju i volji članova posade, dionice prema Ibizi i natrag mogu jedriti po noći. Za to smo zadovoljstvo bili uskraćeni na Bahamima ovog proljeća.

Jedrilica koju smo odabrali je BENETEAU OCEANIS 43, godina proizvodnje 2008. Radi se o provjerenom brodu firme Beneteau s primjerenim komforom i performansama za ovakva jedrenja. Inače, ponuda jedrilica na Balearima je ponešto drugačija negoli na Jadranu. Uglavnom se nude brodovi stari 7, 8 ili čak 10 godina, koji su vjerojatno nekoliko puta prejedrili Atlantik i prilično potrošeni. Naš je odabir da iz tih razloga za ovaj projekt koristimo nešto skuplji, ali noviji brod, i to od tvrtke koju dobro po-


2011

znamo. Na njemu će, osim skipera, biti još sedam osoba. Beneteau Oceanis 43

posada 8 kabine 4 sa duplim krevetima tuševi 2 plus jedan vanjski elektronika Autopilot, GPS, VHF, dubinomjer, brzinomjer dimenzije dužina preko svega 13,10m dužina 12,75m širina 4,12m motor diesel 54HP gorivo 200l voda 360l gaz 2m

CIJENE Cijena po osobi iznosi € 750.- po terminu. U taj je iznos uračunat krevet i skipper koji vodi jedrilicu. Nisu uračunati troškovi lučkih pristojbi i marina (osim bazne), potrošak goriva, hrana i piće, ulaznica za Nacionalni park, završno čišćenje broda (€ 150.- za brod). U cijenu je uključeno 100% osiguranje broda (posada ne plaća nikakav depozit). Akvatorij nam je poznat. Na Mallorci smo bili desetak puta, na Ibizi 6 puta, a vode Zapadnog Mediterana prejedrili smo u smjerovima E-W, ali i N-S od Barcelone do Alžira i obrnuto. Nikad nismo bili na otočiću Cabrera i tome se posebno veselimo. Područje je zanimljivo, more čisto, ribolov može biti uspješan. A valovi? Ti su malo drugačiji negoli naši jadranski.


Plan plovidbe

O Mallorci U Palmi postoji nekoliko velikih marina, Marina Port de Mallorca, Marina Alboran- - Paseo Marítimo i Marina Portals. Unutar prve spomenute nalazi se španjolski kultni jedriličarski klub The Real Club Nautica of Palma u kojem je među ostalima baza jedrilice BRIBON na kojoj jedri Kralj Juan Carlos I. Proslavio se kao jedriličar prije nego li je postao Kralj. Nama je svakako najzanimljivija lokacija

CABRERA

Puerto Portal u kojemu je Hir 3 proveo pet mjeseci skupljajući snagu i financije za tešku i ozbiljnu plovidbu prema Cape Hornu. Skiperi Borčić, Bakrač i Šutej su te 1987. godine cijelo ljeto jedrili na relacijama između Palme, Barcelone, Ibize i Alžira. O Formenteri Malo je znano, ali Formenteru su za širu javnost otkrili hippy-i. Za početak 1968. godine NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI g

cijena

€750

U cijenu je uračunat brod, skiper, premija za 100% osiguranje (osim byboata s motorom) i goriva


FORMENTERA ARHIV HOJK

Kada idemo na Baleare? Termin 1 Termin 2 Termin 3 Termin 4

07. 5. 2011. – 16. 5. 2011. 16. 5. 2011. – 25. 5. 2011. 25. 5. 2011. – 03. 6. 2011. 03. 6. 2011. – 11. 6. 2011.

x ZMAJEVE ŠPILJE MALLORCA

PALMA ARHIV HOJK g

njih se 700 u doselilo na mali otočić. Već godinu dana kasnije bilo ih je 1300 . Ubrzo su postali trećina stanovništva otoka, uveli sve svjetske jezike, vozili bicikle i pleli džempere iz grube vune po čemu je Formentera i danas poznata. Naravno da su se bavili i raznim drugim slobodoumnim aktivnostima i sportovima koji su tada bili u Evropi zabranjeni. Kad im je otok postao premalen, zarazili su Ibizu.

Područje je zanimljivo, more čisto, ribolov može biti uspješan, ali i valovi, ti su malo drugačiji negoli naši jadranski.

http://www.cuevasdrach.com/

O Ibizi Grad ima dvije marine, desetak žestokih klubova u kojima dernjava nikada ne prestaje, šarenu publiku i očajne cijene. Garderoba u tom gradu nije neka važna stavka, a dobro je imati na umu doskočicu beogradskog komičara Ljube Moljca koji je govorio: „Pamet u glavu i dupe uza zid“.

MLADEN ŠUTEJ (HOJK)


HRVATSKI O C EA N S K I I K S R A Č I L I JEDR KLUBje

in č o p a r u t n a v a je d g o m ...ta

3173 :: hojk@zg.t-com.hr 1 48 1 385 +  1 318 1 48 1 5 +38  Radićeva 26, Zagreb (HR) ::

Baleari 2011  
Baleari 2011  

Sailing trip brochure. Design & Layout. info@PinkMeNow.com Let us make You a beautiful publication at affordable price.

Advertisement