Page 1

MAGASINET OM LIV OG VÆKST PÅ LANDET

Bliv klar til ny vækstsæson Gode råd om strukturskader m.m. Side 12

Miljøgodkendelse til under halv pris Stort prisfald og nye muligheder! Side 16

Majs hører hjemme på flasker Mikrodestilleri bag ny whiskey Side 8

Landets største rådgivningsselskab for jordbrugere – Find SAGRO i Holstebro, Herning, Billund og Esbjerg

01 | 2018


PLANTER

Majs hører hjemme på flasker – whiskey-flasker Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen etablerer mikrodestilleri ved Sdr. Felding. kendelser, før destillationsapparaterne begynder at boble, men Karl Povlsen fortæller begejstret om planerne, mens han viser rundt i lokalerne, som gerne skulle komme til at summe af produktion og gæster i løbet af 2018. Den egentlige produktion skal suppleres med, at interesserede kan komme på stedet og brygge egen whiskey over en weekend eller to.

TEKST: Steen Ancher, Kommunikationschef Tlf. 9629 6617 · sta@sagro.dk

SDR. FELDING – Et par udtjente benzinstandere slumrer under et halvtag. En ældre knallert af ukendt herkomst har fundet den sidste hvile op ad en mur. To gyngestole under en overdækket terrasse venter tålmodigt på trætte Søn af landet gæster. En lang pickup truck pryKarl Povlsen er landmandsuddannet fra Ladelund det med et ”Harley Davidson”-skilt Landbrugsskole. Han var klar til at overtage den fædnærmest spærrer indkørslen. rene gård for 30 år En vemodig mundharpe eller en siden, men hans ensom prærieulvs hylen ville passe far var ikke klar godt ind i billedet, men man hører til at sælge. Og da kun lastbiler, der passerer på vejen. Karls ryg gav proPå vej mod Chicago mod øst? Eller blemer i forhold Los Angeles mod vest? til et liv som landNah, nok nærmere Herning eller mand, læste han Varde. For det her er ikke det ametil agrotekniker i rikanske MidWest - men det jyske Vejlby. midt-vest. Han var i høj grad Det er dog langt fra tilfældigt, at forbipasserende nok kommer til at Karl Povlsen, landmandsuddannet og tænke på Amerika, for Karl Povlsen agrotekniker, men nu iværksætter med og Mathilde Ingvardsen har nemlig whiskey som omdrejningspunkt en forkærlighed for det amerikanske – og ikke mindst for whiskey, som den produceres ”over there”. Derfor har parret indrettet noget af bygningsmassen i det tidligere Knaplund Efterskole ved Hoven med showroom, whiskey-samling og ikke mindst anlæg til produktion. Endnu mangler enkelte god-

”Vi søger en landmand, der kan levere majs til produktionen, og vi vil også gerne bruge lokale råvarer som korn, lyng og honning.”

8

GROBUND · MAGASINET OM LIV OG VÆKST PÅ LANDET

en iværksættertype og etablerede blandt andet have- og parkafdelingen som produktchef hos maskinvirksomheden Grene (nu Kramp). Sammen med sin daværende hustru, rykkede han til Hoven på et fritidslandbrug, hvor de både havde frilandsgrise og skotsk højlandskvæg. Her etablerede han desuden både golfbane og fodboldgolf. Og det er netop tanken om oplevelsesøkonomi, som han og kæresten Mathilde Ingvardsen nu vil gøre levende med Bed and Breakfast, mulighed for arrangementer som familiefester, events og andet, hvor boldbaner, bålhytter og industrikøkkener kan være en vigtig ingrediens.

Crowd Funding Karl Povlsen valgte at være kunde hos SAGRO, da huset udover revisorer, rummer flere kompetencer og har erfaringer med at servicere virksomheder på landet. - Jeg tænker os lidt mere som en gårdbutik, end en traditionel virksomhed, så den del, der handler om jura og økonomi kan blive mere tilpasset forretningens behov, siger han. Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har selv investeret broderparten i projektet, der også har LAG-midler med. Hertil kommer, at de vil forsøge at finde midler til opstart af selve produktionen via såkaldt ”crowd funding”, men efter reward-funding metoden, hvor ”investorer” køber en flaske whiskey ved opstart, men først får den leveret, når den er klar til tapning på flasker.


PLANTER

Rundt om whiskey Det bliver dog i høj grad produktionen af whiskey, der kommer til at være omdrejningspunktet. Karl Povlsen har rejst meget i USA, og har under disse rejser besøgt mere end 100 destillerier, og senest også selv været med til at producere whiskey derovre. Det er da også fra disse rejser at han har den specielle interesse for bourbon, som det hedder, når whiskey er produceret i USA. Whiskey må det i Europa kun kaldes, når det har lagret på tønder i tre år. En anden forskel på whiskey er, at alkoholen i den europæiske udgave er skabt på korn – typisk byg, mens den amerikanske bygger på minimum 51 % majs. Whiskeyen fra Knaplund kommer til at tage lidt fra begge sider af Atlanten. Mens amerikansk whiskey skal lagres på nye fade, hvilket man også vil gøre på Knaplund, er det i Europa normalt at genbruge fade. Her er det til gengæld et krav, at whiskeyen skal ligge på fad i minimum tre år. - Vi jagter en leverandør af majs, siger Karl Povlsen. Majs i dansk klima modner ikke helt og snittes, mens

Whiskey på fad

majs til whiskey-produktion skal kunne høstes og tørres. Så har du mod på at lade noget af din majs gå til whiskey-produktion og kan høste den til majskorn, hører Karl Povlsen gerne fra dig. Ud over majsen tænker han, at lokale råvarer som korn, lyng og honning kan komme til at indgå i produktionen.  Modsat den skotske mere langsommelige tradition, bygger den amerikanske på en mere umiddelbar mulighed for at skabe smag og varianter, hvor man ikke behøver vente 12 år på resultatet. Karl Povlsen vil lave aftaler/partnerskaber med danske konventionelle eller økologiske landmænd, om at de er leverandører af byg, rug eller majs til en whiskey, gin, snaps eller vodka. - Jeg kunne forestille mig, at nogle gerne vil afsætte nogle af deres afgrøder imod at få deres navn på whiskeyen. På den måde bliver det fra jord til bord, med et færdigt, salgbart produkt, hvor man kan se, hvem der har leveret råvarerne. Leverandøren vil så også få en del af indtjeningen fra det forædlede produkt. Det kan være partnerskaber på en eller flere tønder. - Desuden kan vi også lave "underdestillering”, hvis for eksempel en landmand med sin egen gårdbutik vil have destilleret sit eget produkt. Der skal omkring 500 kilo korn til at producere 200 liter whiskey – eller hvad der svarer til en hel tønde.

Whiskey eller Whisky?

Ordet ”whiskey” kommer fra irsk/skotsk ”uisce beatha”/”uisge beatha”. Begge navne betyder livets vand – ligesom aqua vita i øvrigt gør. Det blev da også betegnet som medicin og kunne fremstilles og sælges lovligt under forbudstiden i USA (1920-33). I en periode var skotsk whisky temmelig ringe, hvorfor irerne valgte at give folk en mulighed for at adskille irsk og skotsk ved at tilføje et ”e”, så whisky blev til whiskey. I dag bruger det meste af verden navnet whiskey, mens skotter og canadiere bruger whisky.

Processen med whiskey: Korn eller majs maltes, tørres, mæskes og gærer. Alkoholen trækkes ud ved en destilleringsproces, der giver en mere eller mindre smagsløs væske med høj alkoholprocent. Farven og den endelige smag kommer først ved lagringen i egetræstønder for whiskeyens vedkommende, eller ved tilsætning af blandt andet karamel, honning eller andre smagsgivere for whiskeylikørens vedkommende. Der er ingen krav for, hvor lang tid en whiskey skal ligge på fad i Amerika. Det er der til gengæld i Europa, hvor den skal lagre i minimum tre år.

MAGASINET OM LIV OG VÆKST PÅ LANDET · GROBUND

9

Majs hører hjemme på flasker  

Artikel fra magasinet GROBUND. Om hvad det er vi går og laver her på Knaplund.

Majs hører hjemme på flasker  

Artikel fra magasinet GROBUND. Om hvad det er vi går og laver her på Knaplund.

Advertisement