Page 1

ORI N le a i c e sP e!! i t i d e

Dansen en dromen van danseres Leyla...p18

1

MAGAZINE

SCHRIJVEN met meester Bart... p4 Zo word je politieagent volgens politieagent Matthijs... p8 3..2..1.. ACTIE! cameraman Ton... p15 EN MEER...

iedereen heeft Lef


Mohammed

Safak GIANLUIGI shuta Dylan ROMY

CHIVARRO

Sascha abdullah AMAL REMCO

ORION MAGAZINE IEDEREEN HEEFT LEF Redactie, interviews & fotografie De leerlingen van Orion College Noord locatie Beijerlandstraat:

Productie Carmen Schlotter en Cindy

Rosema, studenten Universiteit van Amsterdam Aan dit tijdschrift werkten mee Myron Gebbink (Only Friends), Mathijs Pelgrim (politie), Paul (docent Orion College Noord), Ton Cox (cameraman Future of Fame), Monique Smit (zangeres & presentatrice), Leyla Burgan (studente CMV & danseres), Bart Ongering (docent & blogger/schrijver ‘Meester Bart’), Martin Rep (timmerman/aannemer), Met dank aan alle medewerkers van Orion College Noord Vormgeving Daily Milk Uitgever Daniella Krijger - Stichting Hoezo Anders Dit tijdschrift is mede mogelijk gemaakt door: GGD Amsterdam, Daily Milk, Future of Fame, Stichting Hoezo Anders


ORION

MAGAZINE

iedereen heeft lef

is de naam van dit unieke magazine, bedacht en gemaakt door leerlingen van het Orion College in Amsterdam-Noord. Dit magazine laat zien dat jongeren met een licht verstandelijke beperking meer kunnen dan zijzelf én anderen wel eens denken!

Samen met Carmen Schlotter en Cindy Rosema, studenten (Forensische) Orthopedagogiek, zijn de leerlingen op zoek gegaan naar hun dromen, talenten en mogelijkheden. De leerlingen hebben zichzelf de vragen gesteld: ‘Wat zou ik later eigenlijk willen worden en wat zou ik hiervoor moeten doen?’ Om op de laatste vraag een antwoord te geven, hebben de leerlingen interviews afgenomen. Deze interviews werden gehouden met mensen die een beperking hebben, mensen die de droombaan van de leerlingen hadden en met mensen die hun eigen dromen hebben waargemaakt. De leerlingen hebben allereerst bedacht wie ze wilden interviewen. Vervolgens hebben zij de interviewvragen opgesteld en ten slotte hebben zij de interviews zelf afgenomen. De leerlingen werden door ‘Future Of Fame’ ondersteund bij het verkrijgen van filmmateriaal, waarbij de regie zoveel mogelijk bij de leerlingen lag. Aan het eind kregen de leerlingen van reclamebureau ‘Daily Milk’ een workshop over het maken van een tijdschrift en tijdens deze workshop hebben zij dit magazine samen in elkaar gezet. Het eindresultaat is dit prachtige magazine, waaraan de leerlingen ontzettend hard hebben gewerkt. Ze mogen onwijs trots zijn op het magazine en natuurlijk ook onwijs trots op zichzelf! Wij hopen dat u net zoveel plezier beleefd aan het lezen van dit magazine als het plezier dat wij hebben beleefd aan het maken van het tijdschrift!

Cindy & Carmen

3


4 4

S

ch rij ver Bar t door: Remco, Abdullah en Dylan

toen dacht ik ineens van; misschien is het wel leuk om een boekje te maken

WILT U MEEDOEN AAN HET INTERVIEW? Ja natuurlijk wil ik dat. Ik heb het gehoord en had er erg veel zin in. En ik heb er naar uitg ekeken stiekem. Dus natuurlijk wil ik meedoen.

WAT IS UW NAAM EN HEEFT U MISSCHIEN EEN BIJNAAM? Mijn naam is Bart Ongering en mijn bijnaam? Poeh.. wat zou mijn bijnaam zijn? Nee heb ik eigenlijk niet. Ik zit ook te denken of ik vroeger een bijnaam had. Ja vroeger noemde ze mij Bartje. Ja want ik ging vaak om met oudere jongens, beetje kattenkwaad uithalen enzo. En dan was ik altijd Bartje. Maar dat is nu niet meer hoor, ben nu een grotere man geworden.

WILDE U ALTIJD AL SCHRIJVER WORDEN?

Nee eigenlijk niet, ik ben er een beetje ingerold eigenlijk. Ik wilde het eigenlijk niet en toen dacht ik ineens van; misschien is het wel leuk om een boekje te maken. En toen kreeg ik veel positieve reacties van vrienden en van mijn familie en toen had ik zoiets van; ja dit is wel leuk. En toen heb ik het doorgezet en een half jaar later was er opeens een boekje. Ja toen was het uit.

DOET U DIT OM HET GELD OF OM EEN ANDERE REDEN? Nee, ik doe het niet om het geld. Want ik vind het niet belangrijk om zoveel geld te hebben. Ik vind het vooral belangrijk om gelukkig te zijn. En blij te zijn en te kunnen laten zien: kijk eens wat ik heb gemaakt! Misschien vinden jullie het ook leuk om te lezen. Dus eigenlijk doe ik het om die reden en voor het geld zou ik het

nooit doen nee. Want weet je wat het ook eigenlijk is, schrijvers verdienen niet zoveel geld. Want als er een boek uitgebracht wordt, dan gaat er ook heel veel geld naar de uitgever en naar de winkels en naar de drukkerij en naar allerlei mensen die ermee te maken hebben. De schrijver krijgt maar een klein deel.

DUS U VINDT HET GEWOON LEUK OM TE DOEN? Ja, ik vind het heel leuk ja. Maar eigenlijk doe ik ook alleen dingen die ik leuk vind.

WAT HEEFT U ERVOOR MOETEN DOEN OM SCHRIJVER TE WORDEN? Nou, uhm dat is een goede vraag. Wat heb ik daar voor moeten doen? Ik heb vooral teksten moeten schrijven, en opschrijven in een schriftje en toen allemaal verzameld


5

op mijn computer. En die heb ik naar de uitgeverij gestuurd. En toen is er een foto gemaakt van mij en die is nagetekend voor de voorkant. En toen heb ik er ongeveer 3 of 4 maanden over gedaan om ze op te schrijven. En wat je nog meer moet doen is met iemand praten en dan weer met iemand praten en dan bekijken hoe kunnen we dat het beste neerzetten en wat is nou de leukste manier? En ik denk dat het wel een beetje is. En vooral veel geluk hebben. En daar veel energie uithalen. En er heel veel zin in hebben. Ik denk dat dat ook veel scheelt. En vooral wat ik net ook zei, dat je het leuk vindt om te doen. Dat moet er ook in zitten. Snap je hem? Heb ik je vraag goed beantwoord?

IS HET ZWAAR OM SCHRIJVER TE ZIJN?

dromen die bij mij opkomen waarvan ik zeg van ja dat wil ik nog wel voor elkaar krijgen.

WAT EEN GOED E VRAGEN JONGEN S!

HOE VOND U HET OM GEÏNTERVIEWD TE WORDEN? Ja hartstikke leuk! Ik had er heel veel zin in en nu zit ik hier en ik heb al een hele tijd een lach op mijn gezicht en dat betekent ook dat ik me goed voel. En dat komt eigenlijk door jullie. Dus jullie hebben mij heel erg op mijn gemak gesteld en dan vind ik het ook leuk om te praten.

K HET HEEL LEU D N O V IK S U D EÏNTERVIEWD G IE L L JU R O OM DO LLIE OE VON DEN JU H . N E D R O W TE TERVIEWEN? IN E T IJ M HET OM

Nou, het was een beetje zwaar, want weetje dan ligt het boek voor het eerst in de winkel en dan belt de ene krant op en dan wil een programma jou op de radio en de televisie mailt je. En je wordt de hele tijd gebeld. En ik heb niet altijd mijn agenda bij me. En dan zeggen ze: ‘heb jij op donderdagavond om 7 uur al iets?’ Maar dat weet ik niet altijd uit mijn hoofd. Dus dat is wel zwaar dat er steeds iemand is die wat van jou wilt. Ze willen jou allemaal aandacht geven, maar je moet overal naar toe. En daar ben je niet echt goed op voorbereid, want zoiets heb je nog nooit meegemaakt. Maar ook wel weer leuk en je weet dat het maar voor even is.

Interviewers: Ik vond het wel heel spannend en leuk. Want je weet nooit hoe mensen gaan reageren, want sommigen zeggen: ‘ik vind het niet leuk’ en anderen ‘ik wil wel meedoen’ . Ik vond het wel spannend.

KAN IEDEREEN EEN SCHRIJVER WORDEN? Ik denk dat iedereen een schrijver kan worden. Ja, daar geloof ik wel in. Ja, als jij een goed idee hebt en je vindt het leuk om het op te schrijven en je vindt het leuk om erover te vertellen dan kan iedereen met een beetje geluk die schrijver worden. Ja denk ik wel.

ZIJN ER WEL IS MENSEN NEGATIEF OVER U EN WAT VINDT U DAARVAN? Nouja als je iets maakt, kijk dan vinden een paar mensen het leuk en er is ook altijd iemand die het niet leuk vindt. En dat mag, want iedereen heeft zijn of haar eigen mening. We leven in Nederland en dan mag je toch wel uitkomen voor je eigen mening. En niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn. Dat hoeft helemaal niet. Dus wanneer er negatief over mij gepraat wordt, dan mag dat wel. Dan vind ik dat goed.

WILT U ALTIJD SCHRIJVER/MEESTER BLIJVEN OF HEEFT U NOG EEN ANDERE DROOM? Het was vroeger van mij een droom om een boek uit te brengen en nu is dat ook gebeurd. En wat nog meer dromen van mij zijn ja ik wil op een dag ook nog pappa worden. Dat is een grote droom van mij. En misschien komt er wel nog een boek. Dan is er weer een droom die uitkomt. Ja dat zijn misschien wel de eerste twee


Ik heet Monique Margaretha Geertruida Maria Smit

Vra gen door: Rom y, Amal, Safak en Sas cha In ter v iew door: Rom y en Amal

wil je meedoen aan Het interview?

Hoe bent u zangeres geworden?

Ik wil heel graag meedoen aan dit interview en ik ben reuze benieuwd wat voor vragen jullie mij gaan stellen.

Ik heb altijd op een koordje gezeten, maar ik dacht nooit dat ik zangeres zou worden. Maar toen ging Jan zingen en die werd bekend. En die kreeg een eigen soap. En in een programma, lieten ze bekende Nederlanders die konden zingen samen met bekende Nederlanders die niet konden zingen een duet doen. Nou ik was dus eentje die niet kon zingen en toen mocht ik dat leren met Xander de BuisonjĂŠ. En zo ben ik daar ingerold. Zo heb ik het geleerd.

Hoe oud bent u? Ik ben op 9 april 24 geworden.

wat is je ecHte naam? Nou ik ben katholiek opgegroeid en ik ben dus ook gedoopt en ik heb communie gedaan en ik heb ook meerdere namen, ik heet namelijk Monique Margaretha Geertruida Maria Smit. Dat zijn er een hoop; het is maar goed dat het wordt opgenomen.

bent u Heel erg rijk? Ik ben gelukkig.

wilde je zangeres worden om rijk te worden of Had u een andere reden? Ik doe dat niet om rijk te worden, ik doe het omdat ik het wel heel erg leuk vind.

ben je gelukkig met jezelf? Ja, ik ben gelukkig met mezelf.

zijn er dingen die je zou veranderen aan jezelf? Qua uiterlijk zou ik het even niet weten, maar ik zou wel mooie bruine ogen willen hebben en ik zou wat minder ongeduldig willen zijn.


7

wordt u gestrest van alle fotografen die steeds foto’s van u maken? Best. Het is niet zo dat ze dagelijks in de buurt zijn, maar als er is iets gebeurt of als er iets is en ze staan dan de hele nacht voor de deur, dan wordt je daar wel gek van.

zijn er mensen die tegen jou Hebben gezegd; jij kan nooit zangeres worden? Jazeker zijn die er, want in het begin was ik ook nog geen zangeres. Toen kon ik nog niet heel goed zingen en dat heb ik eigenlijk geleerd na dat programma.

wat is jouw religie? Ik ben katholiek.

zit jij oP een HogescHool zoals een universiteit? Nee, ik heb een mavo diploma en daarna kwam dit eigenlijk en toen heb ik nooit meer een andere diploma kunnen halen.

wil jij altijd zangeres blijven of Heb je nog andere dromen? Ik vind dit heel leuk om te blijven doen. Ik zing nu ook met Tim Douwsma samen en we hebben nu een album uitgebracht. Die nummers zijn bijna allemaal gemaakt door mijn broer,

Jan Smit, dus dat is wel makkelijk natuurlijk. Die belt me zo op van; he ik heb wat voor je. En dat album is deze week binnengekomen in de top 10 in de album top 100, dus dat zijn wel dingen waarvan je denkt; wauw daar zou ik wel mee willen blijven doorgaan, dit wil ik blijven doen. Maar ik presenteer natuurlijk ook bij ‘Sterren.nl’,

‘Kids top 20’ en Mijn vader is de beste’ en ik hoop toch wel dat ik daar ook wat mooie programma’s kan blijven doen.

vond u Het leuk om geÏnterviewd te worden? Is het al afgelopen dan? Ik vond het heel leuk. Ik zat er net lekker in.

ik heb altijd op een koor gezeten, maar ik dacht nooit dat ik zangeres zou worden.


politieagent

Matthijs GEĂ?NTERVIEWD DOOR REMCO EN SAFAK

waarom is Het leuk om Politiemedewerker te zijn? Nou het is heel erg leuk want bij de politie kan je verschillende kanten op. Als je iets met computers hebt, kan je iets met computers doen. Als je iets met onderzoeken hebt, kan je bijvoorbeeld bij de recherche werken. Als je iets met verkeer hebt, kan je bij de verkeerspolitie werken. Het is maar net wat je leuk vindt binnen de politie. Het belangrijkste is wel dat je het leuk moet vinden om met mensen te werken want daar werk je veel mee.


9

Het is maar net wat je leuk vindt binnen de politie. Het belangrijkste is wel dat je het leuk moet vinden om met mensen te werken want daar werk je veel mee. kan iedereen Politie worden? Matthijs: In basis zou ik zeggen ja.. maar je moet ook kijken naar wat een politieagent moet kunnen. Een politieagent moet sportief zijn, als een boef wegrent moet hij erachter aan kunnen rennen. Dat is er al één. Ten tweede moet je een beetje algemene kennis van zaken hebben.. normen en waarden, wat wordt er van jou verwacht als politieagent. Dus daar zijn een aantal eisen waar je wel aan moet voldoen. Daar word je op getoetst als je bij de politie wil werken. Je komt in een selectieprocedure en daar gaan ze kijken, hoe zit het met je Nederlandse taal, hoe zit het met je sport en bewegen, hoe het conditioneel zit, daar ga je een test voor doen. Je gaat een hoogtevrees test doen, dan moet je in een klimrek omhoog klimmen. Je krijgt rekensommetjes en een soort algemene kennistoets en daaruit komt een resultaat waaruit blijkt of je de basis hebt om bij de politie te kunnen werken. Als je die basis hebt, ga je

kijken op welke functie je gaat solliciteren. Kies je voor niveau 2 dan zit je wat meer op straat. Ga je hoger dan zit je wat meer binnen, wat leidinggevend werk. Het is maar net wat je wilt doen.

Hoe oud was u toen u Politie werd? 18, ik was dus nog echt hartstikke jong. Ik werk nu

gewone baan. Aan de hand van je niveau krijg je toetsen en dan krijg je ook, dat ben ik net vergeten te vertellen, een gesprekje met een psycholoog: wie ben jij als persoon? En je gaat een rollenspel doen. Een rollenspel houdt in dat je gewoon een gesprekje één op één houdt. Je krijgt een bepaalde taak; iets dat je moet

Een politieagent moet sportief zijn, als een boef wegrent moet hij erachter aan kunnen rennen

inmiddels 6 jaar bij de politie. Ik heb vier jaar opleiding gehad en ik werk nu zeg maar 2 jaar op het politiebureau.

wat moet je er voor doen om Politie te worden? Dat heb ik eigenlijk net al een beetje uitgelegd. Je gaat solliciteren net als bij een

doen. Een gesprek met een collega voeren bijvoorbeeld, maar die ander is een acteur. Dan gaan ze kijken hoe jij reageert op de ander want die acteur gaat natuurlijk wat doen, die wordt boos, die wordt heel emotioneel of gaat misschien wel huilen. Dan gaan ze kijken hoe jij reageert want op de straat krijg je natuurlijk


10

ook te maken met mensen die reageren. Dus je komt ergens ter plaatse en dan is er ruzie geweest, mensen zijn dan ook emotioneel. Dan gaan ze dus kijken hoe jij daarop reageert. Er wordt namelijk verwacht van jou als politieagent dat je iemand kunt kalmeren, dus wanneer iemand boos is dat je hem/haar kan geruststellen. Of als iemand huilt dat je die kan troosten. Tijdens die selectieprocedure komt er uiteindelijk een rapportje en die gaat naar het corps. Het corps gaat dit beoordelen en zij bepalen dan ‘hé jij bent voldoende geschikt om politieagent te worden’. Dan kom je vaak nog even op een gesprek en dan gaan ze dat met je bespreken. Dan heb je nog een medische keuring, en als dit allemaal volbracht is dan ga je de opleiding doen.

vindt u Het eng om oP missie te gaan? Eng om op missie te gaan.. Ja je zou kunnen zeggen, er zijn wel eens bepaalde situaties waarin je terecht kan komen waar het heel gevaarlijk kan zijn. We dragen dan ook kogelwerende vesten. Maar het ligt ook een beetje aan de situatie. Ik kan niet zeggen dat ik zomaar overal in duik. Als er ergens geschoten wordt dan ga ik niet in het midden van het plein staan en zeggen dat ik van de politie ben. Je moet dat wel voorzichtig benaderen. Dus ja soms kan het wel heel eng zijn. Maar dan is het samen met je collega’s of als je alleen werkt, je taak om dat aan te pakken.

wat doet u voor werkzaamHeden, Hoe ziet uw dag er uit? Dat verschilt heel erg. Ik zit in de noodhulp zoals dat heet. De noodhulp houdt in dat je

of binnen aan het werk bent op het politiebureau of je bent buiten op straat bezig. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Normaal gesproken begin ik op het politiebureau en van daaruit ga ik naar buiten of blijf ik op het bureau. Binnen sta ik achter de balie, dus dan sta ik mensen te woord of ik neem een aangifte op van diefstal of van een inbraak. Of verlies van een portemonnee, van alles en nog wat. Of gewoon mensen die met vragen zitten waar ze niet uitkomen. Die sta ik ook te woord. Als ik naar buiten ga, zit ik of in de auto of op de fiets of op de motor of lopend. Ben ik in Amsterdam West dan ga ik meestal of op de motor of met de auto. Als ik op de auto zit heb ik een portofoon bij me en als ik dan bericht krijg van de meldkamer, moet ik ergens naar toe. Bijvoorbeeld naar iemand die 112 heeft gebeld. En als ik op de motor zit ben ik wat vrijer dan rijd ik door de wijk, spreek ik met mensen en help bij aanrijdingen of bij andere situaties of als er een boef gevangen moet worden en als er bekeuringen geschreven moeten worden.

wilt u altijd oP Het Politiebureau blijven werken of Heeft u andere dromen voor de toekomst? Op dit moment weet ik dat nog niet.. ik heb het wel erg naar me zin dus wat dat betreft, zit ik de komende jaren nog wel bij de politie. Ik denk wel dat ik gaande weg mijn carrière wel een andere functie wil, binnen de politie. Dus dat ik of de recherche wil gaan doen of bij de verkeersdienst of ik word leidinggevende. Maar op dit moment zit ik heel goed op mijn plekje. Ik heb heel veel gezellige collega’s.

‘hé jij bent voldoende geschikt om politieagent te worden’


© 2013

wat zijn uw HobbY’s? Binnen de politie doe ik veel aan sport, ze willen dat je fit bent. Ik doe aan klimmen en hang aan touwen. Een soort van apenkooien zeg maar, maar dan voor grote mensen. Verder kan je nog iets extra’s doen bij de politie. Op het bureau heet dat ‘taakaccent’. Ik zal een aantal voorbeelden geven, je hebt verkeer, huiselijk geweld of je hebt openbare

orde, drugs en je hebt daderregie. Dat is zeg maar mijn hobby binnen de politie. Wat doe je dan? Wij hebben een soort top tien, die houden wij telkens bij. De top 10 bestaat uit jongeren waarvan wij denken dat ze de criminaliteit ingaan. Waarvan wij ook nog denken dat wij kunnen helpen. Wat gaan wij dan doen? Wij gaan de jongeren volgen, we komen bij hun thuis, we komen bij hun bijbaantje en eventueel

nog andere hulpverlenende instanties waarmee hij in contact is. Wij gaan dan kijken of wij kunnen helpen, om handvatten te geven om op het rechte pad te blijven, dus geen stoute dingen te doen. Dat is zeg maar mijn hobby binnen de politie. Wil je ook nog weten wat mijn hobby’s zijn buiten de politie?

ja Dat is eigenlijk wat je wilde weten of niet? Buiten de politie


12

sport ik veel, ik houd van films kijken. Ik zit lekker op de bank te luieren, chippie erbij, drinken erbij. Uitgaan. Ik doe eigenlijk van alles, ik houd van klussen. Ik sta met mijn schuurmachine te schuren of met een hamer te timmeren. Ik woon in een huis waar nog wel het één en ander moet gebeuren, en dat is een soort hobby van me.

bent u gelukkig met uzelf? Ben ik gelukkig met mezelf.. ja ik denk het wel. Ik heb een vriendin en ik woon met haar samen, nog niet zo heel lang, een jaartje en dat bevalt me goed!

Hoe ziet u de toekomst voor zicH? Voor mezelf of? Ja dat ligt er aan, je kan natuurlijk niet in de toekomst kijken maar ik denk dat ik wel een goede toekomst heb. Ik heb het nu wel mooi voor elkaar, ik heb een huisje, ik heb een baan, ik denk dat het wel goed komt. Maar ik wil graag bij de politie blijven werken dus ik denk dat ik dat ga blijven doen.

vond u Het leuk om mee te doen aan Het interview? Ik vond het hartstikke leuk om mee te doen.

gaan jullie trouwen? Waarschijnlijk wel ja.

voetballer

Myron Gebbink Geïnterviewd door Gianluigi, Malik en Sean

Soms noemen ze me Gebbie ‘he Geb’


13

wilt u mee doen aan Het interview? Toen ik er van hoorde, vond ik het zo leuk klinken dus daar wilde ik graag aan meewerken.

wat is uw naam en Heeft u misscHien ook een bijnaam? Ik ben Myron, 21 jaar en ik heb niet echt een bijnaam. Maar mijn achternaam is Gebbink. Soms noemen ze me Gebbie, maar dat is meer als ze m e nodig hebben dan zeggen ze ‘he Geb’ en dan weet ik dat het over mij gaat.

Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk.

wilde u altijd al voetballer worden? Ja zeker. Dat kwam door mijn vader, die is ook voetballer geweest. Ze zeggen wel eens dat ik op het voetbalveld ben geboren. Ik ben er echt mee opgegroeid. Voetbal is alles in mijn leven.

wilt u dit om Het geld of om een andere reden? Ik doe het vooral voor mijn plezier. ik heb het geluk dat ik mijn geld er mee verdien. Dat is heel erg fijn. Maar ik doe het wel voor mijn plezier en ja het is wel leuk dat ik er wat geld mee verdien.

wat Heeft u moeten doen om voetballer te worden? Heel veel trainen, ik train nu 6x per week. Ik bij de Jeugd van het Nederlands Elftal begonnen en nu bij het A-team. Je moet heel fit zijn. Goed opletten wat je eet en je vetpercentage moet goed zijn. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk. Dat moet je er allemaal voor doen.

Hoe bent u gegroeid als voetballer? Hoe ik beter ben geworden? Moeilijk te zeggen van jezelf

© 2013


14

natuurlijk. Volgens de trainer heb ik wel een stap vooruit gemaakt nu ik train bij de grote jongens van het A team. Vaak is het zo dat, als je met betere voetballers traint, je zelf ook beter gaat spelen. Ze zijn sneller dus dan ga ik ook mijn best doen om sneller te worden. En ik moet

maar dat motiveert mij wel om het nog beter te doen. Als ik dan wel goed heb gespeeld, dan denk ik: ‘lekker he met je grote mond’. Maar het hoort er wel een beetje bij. Zoals in Voetbal International op tv wat die profvoetballers allemaal over zich heen krijgen, dat is niet

‘Je moet ook goed herstellen. Goed slapen, lekker filmpjes kijken op de bank en goed eten’ goed vooruit denken. De rainers zijn nu erg tevreden dus ik hoop het zo door te zetten.

is Het zwaar om voetballer te worden? Ik moet heel veel trainen en je moet goed voor jezelf zorgen want je traint elke dag. Je moet ook goed herstellen. Goed slapen, lekker filmpjes kijken op de bank en goed eten. Het kan wel zwaar zijn maar als je eenmaal in het ritme zit gaat het wel. Maar soms heb ik wel eens pijn in mijn benen...

kan iedereen voetballer worden? Ja volgens mij wel! Je moet het wel leuk vinden. Als je het leuk vindt en graag voetbalt dan kan iedereen voetballer worden denk ik.

zijn er mensen wel eens negatief over u? wat vindt u Hiervan? Nou niet echt. Tuurlijk zeggen mensen wel eens iets over je

normaal. Daar leer je ook wel mee omgaan.

kunt u tegen uw verlies? Nee. Ha ha Gianluigi kan er over meepraten als ik op trainen verlies, heb ik soms tranen in m’n ogen en als ik een wedstrijd verlies ben ik 3 dagen sjaggerijnig. Dan ben ik niet zo gezellig. Mijn moeder zegt dat ik daarin op mijn vader lijk en mijn vader zegt ook dat hij erg was, maar ik ben 3 stappen erger.

wat vindt u van voetbalgeweld? Dat is niet goed he, dat is heel slecht. Je moet respect hebben voor elkaar en natuurlijk gaat het om winnen maar je moet plezier hebben en weten dat het om sport gaat. Ik kan echt boos worden over mensen die te keer gaan tegen de scheidsrechter en wat je nu wel leest en hoort. Of dat ze de schuld op elkaar afschuiven. Nee voetbalgeweld dat kan niet.

wilt u later wat anders doen of wilt u altijd voetballer blijven? Nou het liefst zou ik altijd voetballer willen blijven. Maar je weet hoe het gaat: op je veertigste ben je eigenlijk al te oud. Ik wil wel zo lang mogelijk doorgaan. En misschien kan ik later wel bij Only Friends werken.

Heeft u ook nog andere dromen voor de toekomst? Die hebben allemaal met voetbal te maken eigenlijk. We hebben een WK in Barcelona en ik hoop dat ik bij de selectie zit. Ik miste de Paralympics om bepaalde regels dat was wel een domper. En dat ik gewoon een goeie voetballer kan worden en een prijs te winnen. Ik hoop dat het zo doorgaat als het nu is en dat mijn familie gelukkig is.

Hoe vond u Het om geÏnterviewd te worden? Heel erg leuk en ik vond dat jullie het erg goed deden en hele goeie vragen eigenlijk. Ik heb nog nooit zo’n goed interview gehad!


cameraman

TON

Vragen opgesteld door Cameraman: Gianluigi, Sean, Siebren en interview afgenomen door Siebren en Gianluigi


WILT U SINDS KLEIN AL CAMERAMAN WORDEN? NEE, TOEN IK VROEGER KLEIN WAS , TOEN WIST IK NOG NIET WAT IK WILDE WORDEN. JA, IK HEB EVEN IN DE BOUW GEWERKT EN IK BEN TOEN LATER MEDIA GAAN DOEN, DAAR BEN IK BEGONNEN MET HET MAKEN VAN POSTERS EN TIJDSCHRIFTEN. SINDS EEN JAAR BEN IK AAN HET FILMEN, DAT VIND IK LEUK EN DAT WIL IK BLIJVEN DOEN. IK VIND HET LEUK OM TE FILMEN, DINGEN TE MAKEN DIE ANDEREN KUNNEN ZIEN WAT JIJ HEBT GEMAAKT EN DAAR KUNNEN ANDERE MENSEN VAN LEREN. JA, HET IS GEWOON LEUK OM TE DOEN.

HOE BENT U CAMERAMAN GEWORDEN? JA, HOE BEN IK HET GEWORDEN? DOOR OP SCHOOL STEEDS MEER INTERESSE TE KRJIGEN. JE KRIJGT OPDRACHTEN WAARMEE JE MOET FILMEN EN JE KOMT ERACHTER DAT HET EIGENLIJK WEL LEUK IS, DAT JE ZELF GOEDE DINGEN KAN MAKEN. DAT DE LERAAR VIND DAT JE GOEDE DINGEN KAN MAKEN EN DAN DENK JE: ‘HÉ, IK VIND HET TOCH WEL LEUK, IK GA ER MEER MEE DOEN, DAN GA JE STAGELOPEN WAAR JE KAN FILMEN EN DAN HEB JE TOCH HET IDEE DAT JE CAMERAMAN WILT WORDEN…

WELKE STUDIE MOET JE DAARVOOR DOEN? HET IS EEN AUDIOVISUELE GERICHTE STUDIE. FILMEN, ANDEREN FILMEN HEET OOK WEL AUDIOVISUEEL. HET FILMEN IS HEEL GROOT OP ZICH EN BESTAAT UIT VERSCHILLENDE DINGEN. JE KUNT REGISSEREN BIJ HET FILMEN, SCRIPT SCHRIJVEN. EEN OPLEIDING ERVOOR IS GEWOON EEN KUNSTOPLEIDING. DAT KAN OP MBO-NIVEAU, HBO-NIVEAU, MAAR JE KUNT HET OOK GEWOON THUIS LEREN.

WAT FILMT U ALLEMAAL? IK BEN EEN TIJD GELEDEN IN EEN KROEG GEWEEST. DAAR HEB IK EEN AFTERMOVIE GEMAAKT. DAT IS EIGENLIJK EEN SFEERVERSLAG VAN HOE DE AVOND WAS. DAT IS LEUK, DAN MOET JE HEEL SNEL FLITSEN, FILMEN, AUDITEN. MAAR IK HEB OOK EEN INTERVIEW GEDAAN MET EEN DJ, DIE NU EEN BEETJE GROTER AAN HET WORDEN IS. IK HEB MET HEM EEN AFLEVERING GESCHOTEN. IK BEN NU BEZIG MET EEN BEDRIJFSFILM, DAT VIND IK OOK LEUK. EN MAAK OOK WEL EENS ANIMATIES.

DOET U HET VOOR HET GELD OF VOOR DE LOL? NATUURLIJK ALLEBEI. IK VIND HET LEUK OM TE DOEN EN JE KRIJGT ER GELD VOOR. DAT IS DAN EIGENLIJK ALLEEN MAAR LEUKER, WANT JE MAAKT VAN JE HOBBY TOCH JE WERK. MAAR IK DOE HET UITEINDELIJK VOOR DE LOL. JE BEGINT NOOIT MET HET IDEE: ‘IK GA FILMEN VOOR HET GELD. JA, DAN KUN JE OOK WEL ANDERE DINGEN DOEN.

HOE OUD WAS U TOEN U CAMERAMAN WERD? NOU, DAT IS NOG NIET ZO LANG. IK BEN NU 22 EN OP MIJN TWINTIGSTE BEGON IK EEN BEETJE MET FILM OPDRACHTEN TE MAKEN. HET EERSTE WAS EEN POSTER MAKEN, TOEN KREEG IK EEN PAAR VAN DIE FILMOPDRACHTEN EN DAT VOND IK TOCH INTERESSANTER. NU BEN IK EIGENLIJK ECHT NOG MAAR TWEE JAAR AAN HET FILMEN, DUS ANDERHALF TOT TWEE JAAR. DAT IS NOG NIET ZO LANG, DUS IK HEB GENOEG TIJD NOG OM BETER TE WORDEN.


WILT U IN DE TOEKOMST CAMERAMAN BLIJVEN? JA, IK DENKT HET WEL. IK VIND ZELF DOCUMENTAIRES WEL LEUK OM TE MAKEN. MET DOCUMENTAIRES SCHRIJF JE ZELF HET SCRIPT, BEN JE ZELF DE REGISSEUR, JE BENT OOK CAMERAMAN EN JE EDIT DE FILM OOK ZELF. DUS JE DOET EIGENLIJK ALLES EN DAT VIND IK WEL LEUK OM TE DOEN. DUS JA, IK WIL WEL CAMERAMAN BLIJVEN.

ZIJN ER MENSEN WELEENS NEGATIEF OVER U? DAT LIGT ERAAN WAT JE MOET MAKEN. KRITIEK KRIJG JE MEESTAL WEL. ALLEEN KAN HET NEGATIEF OF POSITIEF ZIJN. SOMS KRIJG JE KRITIEK NEGATIEF ‘IK VIND HET NIET ZO MOOI’, MAAR DAT IS ALTIJD IEDEREEN ZIJN EIGEN MENING. MAAR JA, TUURLIJK. IK HEB WELEENS NEGATIEVE KRITIEK GEHAD. MAAR DAT BETEKENT DAT IK NIET ALLEEN MAAR NEGATIEVE KRITIEK KRIJG. IK KRIJG OOK VEEL POSITIEVE KRITIEK, DUS DAT KOMT WEL GOED.

HOE VOND U DIT INTERVIEW? LEUK. IK VOND HET EEN LEUK INTERVIEW. HET ZIJN VRAGEN DIE IK NIET VAAK HEB GEHOORD EN IK VIND HET LEUK OM ZO’N INTERVIEW MET JULLIE TE DOEN.

Wat is je naam? MIJN NA AM IS TON COX EN IK HOU VAN FILMEN

HEEFT U NOG ANDERE DROMEN? JA, IK WIL DE LOTTO WINNEN. DAT IS WEL EEN DROOM VAN MIJ. TJAH, HEB IK DROMEN… IK ZOU WEL RIJK WILLEN ZIJN, GEZOND ZIJN EN DROMEN OM DE BESTE CAMERAMAN TE ZIJN NATUURLIJK.

bent gelu u k met kig u ze lf?

?

bby

Ho uw

N, ME

s FIL AN t i IJN UD V OK Z a S HO W DO BIE OB E. IK OU OU IK H IK H . N H AFI MIJ TOGR LEN. N EN IZEN FO TBAL GAA AN RE T E VO AN UI EL V W V K OO

IK B E JONGN NOG M A IK NO , DUS TO AR 22 J AR E N T NU G W E M EZ ELF. L GELUK TOE BEN HET HET KIG M G G KL AG A AT. IK H A AT ZOA ET EB N EN , D LS IET U W E L S I K V I N D S TE GO E HET D.


GEÏNTERVIEWD DOOR AMAL, SASCHA EN SAFAK

© 2013 Sascha


19

is dansen uw werk of is dansen uw HobbY? Dansen is mijn hobby. Ik heb wel eens optredens met vriendinnen, soms krijg je er geld voor, maar het is meer een hobby. wilde u altijd al danseres worden? Ja ik denk het wel, ik dans al vanaf mijn 8e jaar. Ik vond het altijd al leuk om te dansen. kunt u goed dansen? Ik denk het wel. Je hebt het net gezien, wat vind jij? ik vind Het goed Ja? Het antwoord is dus ja. Hoelang danst u al? Elf, twaalf jaar. Lang he?! Ik vind het nog steeds hartstikke leuk. wat voor soort dans doet u? Hiphop. Dat is een beetje een stoere dans. Kennen jullie dat? Hiphop is een beetje stoer, maar het kan ook wel een beetje meisjesachtig zijn. Het moet vooral op een beetje stoere muziek. oP welke liedjes danst u? Ik dans op heel veel liedjes. Altijd op verschillende. Kunnen liedjes zijn uit de top 40, maar ook onbekende. Altijd verschillend. Welk liedje ken jij waar ik misschien

op zou kunnen dansen? Van ‘Monique Smit’. Nee daar dans ik niet op, maar dat ken ik wel natuurlijk. Op haar muziek kan je wel dansen, maar zelf dans ik daar niet op. waarom bent u danseres geworden? Sowieso omdat ik het heel erg leuk vind. Met dansen moet je altijd naar muziek luisteren. Dat vind ik erg leuk. Of het mijn baan wordt, dat weet ik niet. Het is als danser nooit zeker of je je baan houdt. Je kan soms een blessure krijgen en dan kan je niet meer dansen. En dan ben je je baan kwijt. Als hobby blijf ik het graag doen.

Heeft u nog andere dromen voor in de toekomst naast dansen? Heel veel denk ik. Ik wil graag reizen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik droom. Ik wil graag trouwen natuurlijk. Ik ben nu nog jong (20 jaar), dus dat is voor de toekomst. vond u Het leuk om geÏnterviewd te worden? Ja, wel een beetje spannend, maar jullie deden het hartstikke goed hoor! Ik vond het erg leuk.


20

klusjesman

MARTIN ge誰nterviewd door MALIK met vragen van SHUTA, REMCO en MALIK

wilde u altijd al klusser worden. Ja, ik wilde altijd al klusser worden. Toen ik een kleine jongen was, ging ik altijd al hutten bouwen. Dat soort dingen allemaal, vond ik altijd al heel erg leuk. Toen wist ik al vrij gauw zeker wat ik wou.

vind u Het werk leuk? Ja, ik vind het hartstikke leuk. Het is heel leuk werk en heel afwisselend, dus steeds wat anders wat je moet doen. Dan moet je een huisje bouwen, en dan weer een schuur of wat anders.

wat voor sPullen gebruikt u allemaal? Ik gebruik een heleboel spullen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar het belangrijkste is een hamer, zaag en een schroefmachine. Dan kom je een heel eind.

en wat doe je dan Precies? Met een schroefmachine draai je de schroeven erin, met een hamer sla je de spijkers erin en met de zaag, zaag je de plankjes allemaal op maat.

bent u gelukkig met uzelf en zijn er dingen die u zou willen veranderen?

Er zijn wel eens mensen die iets niet mooi vinden over wat je hebt gemaakt.

Ik ben heel gelukkig mezelf. Er zijn weinig dingen op het moment die ik zou willen veranderen. Het gaat allemaal heel goed en ik zou niet weten wat ik wil veranderen.

zijn er mensen weleens negatief over uzelf? Er zijn wel eens mensen die iets niet mooi vinden over wat je hebt gemaakt. Ja, dan moet je het maar veranderen of iets. Dat heb je af en toe, maar de meeste mensen zijn wel tevreden.

Hoe kun je klusser worden? Daar moet je voor naar school, een technische


21

© 2013


22

‘Het belangrijkste is een hamer, zaag en een schroefmachine, dan kom je een heel eind. ’’ © 2013

school. Dus waar je echt leert zagen en timmeren. Alle basisdingen. Dan kun je klusjesman worden. Je moet je rijbewijs en een busje hebben, zodat je de spulletjes mee kan nemen. Dan kun je alle kanten op.

Heeft u nog andere HobbY’s naast klussen? Ja, ik heb aquariums met heel veel vissen. En een hond, die je iedere dag kan uitlaten. Dat zijn een beetje mijn hobby’s, vissen af en toe.

Heeft u wel eens iets gedaan wat niet mocHt? Ja, natuurlijk. Ik heb wel eens iets gedaan wat niet mocht. Te hard varen met de boot, vissen als het eigenlijk niet mag. Dat soort dingen, maar niet stelen. Dat is erg.

wilt u altijd klusser blijven? Ja, dat wil ik. Ik vind het hartstikke leuk en zou ook

niet weten wat ik anders zou willen doen. Ik ben heel erg tevreden zo.

Heeft u nog andere dromen voor de toekomst? Ik zou graag mijn bedrijf veel groter willen hebben. En veel meer geld verdienen, dat is altijd leuk. We kijken wel of dat allemaal gaat lukken. We gaan ons best doen.

moet je vaak klussen? Ja, je moet iedere dag aan het werk. Behalve het weekend, dan doe ik niets.

Hoe vond u Het interview? Ik vond het hartstikke leuk. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je ook timmerman gaat worden. Je moet heel erg goed je best doen, dan komt het wel goed. Als je maar gemotiveerd bent, dan kom je er wel.


meester

PAUL VRAGEN DOOR: MOHAMMED, CHIVARO EN SHUTA

wat is uw HobbY? De natuur, ja daar hou ik altijd al van. Daar hield ik vroeger al van. En rock and roll dansen, dat doe ik heel graag. En luisteren naar oude rock and roll muziek. En wat heb ik nog meer voor hobby’s? Nou vroeger, toen was ik vaak in het bos, hutten bouwen, dat deed ik vroeger op de camping toen ik nog klein was. En toen vond ik een keer een dood dier, wat voor een?.. nou dat doet er niet toe. Ik zat in de brugklas en vroeg aan mijn biologiemeester: hoe moet ik dat schoonmaken? En toen zei hij dat ik het eerst moest koken en dan met waterstofperoxide en dan worden de botten mooi wit. Nou dus dat ging ik doen bij me moeder in de keuken. Vond ze niet zo leuk.

wilde u altijd al meester worden? Nou ik wilde vroeger altijd of boer worden of zwerver maar toen was een zwerver niet zoals nu.. een beetje net als Swiebertje, maar die kennen jullie denk ik niet. Een nette zwerver, niet eentje die beroofd en alles. Gewoon een beetje hier werken, een beetje daar werken, dat wilde ik vroeger altijd worden. En later dacht ik,

ik wil schoolmeester worden. Want met hutten bouwen was ik altijd de leider, maar ik weet niet of het daarvan komt. Toen ik op de HAVO zat dacht ik ja dat lijkt me wel wat.

is Het leuk om meester te zijn? Ja meestal wel. Ik doe het al 36 jaar met plezier. Er zijn wel eens dingen die niet zo goed gaan, maar meestal gaat het goed.

wat Heeft u moeten doen om meester te worden? Je moet eerst voor je voortgezet onderwijs slagen. Dus heb je een diploma en dan ga je naar de pabo. Dat heette vroeger de pedagogische academie. En daar ging ik dan naar toe, dat duurde 3 jaar, nu 4 jaar. En dan krijg je dus les over hoe je les moet geven en je moet stage lopen. Uiteindelijk moet je examen doen en als je dat goed hebt gedaan, krijg je je diploma.

bent u gelukkig met uzelf? Ik ben volmaakt gelukkig wat dat betreft. Ja altijd, eigenlijk wel. Ben nooit chagrijnig, wel als mijn motor stuk gaat. Maar ook dan komt er wel weer een oplossing.

zijn mensen wel eens negatief over u? Nou sommige leerlingen zeuren wel eens, als ze andere dingen willen doen dan dat ik wil. Ach en vroeger waren er wel eens mensen waar ik moeite mee had. Dat kan niet zoveel kwaad; je komt er altijd wel uit.

wat vindt u leuk aan tuinieren en gescHiedenis? Ik weet wel wat van geschiedenis, vind ik wel leuk om over te vertellen en tuinieren vind ik gewoon leuk om te doen. En om daarvan wat van te leren, want daar weet ik ook niet zo heel veel van. Niet zo veel als meester Nico. En geschiedenis is interessant.


Stichting Hoezo Anders informeert en inspireert jongeren met een nietzichtbare beperking of chronische ziekte over opleiding, werk, wonen, geld, relaties en persoonlijke ontwikkeling. We kijken wat er allemaal wel mogelijk is en helpen jongeren hun dromen waar te maken. Samen ontwikkelen we activiteiten om ervoor te zorgen dat deze jongeren een positief zelfbeeld ontwikkelen. Want de beperking maakt je leven anders; je toekomst heb je zelf in de hand!

niets houdt mij tegen om mijn dromen waar te maken! Meer weten? Kijk op www.hoezoanders.nl

Orion magazine  

Bundel van de interviews die leerlingen van het Orion college hebben opgesteld en afgenomen. Deze leerlingen hebben een licht verstandelijke...

Orion magazine  

Bundel van de interviews die leerlingen van het Orion college hebben opgesteld en afgenomen. Deze leerlingen hebben een licht verstandelijke...

Advertisement