Page 48

3D-scanner en 3D-print Catherine heeft in het verleden gegrasduind, maar richt haar blik vooral op de toekomst. Vandaag is dit nog een visioen, maar het duurt nog slechts enkele jaren vooraleer volgens haar alle mensen het doen. “Om schoenen te kopen loopt de consument eerst even over een 3D-scanner in een fablab of een ontmoetingscentrum. De consument kiest daar een model uit dat biomechanisch gescreend is en linkt aan een inheems model. Daarna worden de 3D-prints gefabriceerd. We kunnen het stellen met minder schoenen, die langer meegaan en die nadien worden gerecycleerd. Ik ben ervan overtuigd dat we op de vooravond staan van een revolutie in de schoenwereld. Verschillende bedrijven hebben me al gecontacteerd. Het is enkel een kwestie van tijd. Laat ons al beginnen uit autobanden. “In 2015 bleek een aantal van de oudere Ju/'hoan

met liefdevol naar onze blote voeten te kijken. Als we ze opnieuw sexy

San kennis en interesse te hebben om het maken van die speciale

vinden, is de eerste stap alvast gezet.”

‘jachtschoenen’ nieuw leven in te pompen. Het zijn sandalen op maat gemaakt, met natuurlijke dierenhuiden en zonder toxische lijmen.

Crowdfunding Om alles financieel rond te krijgen werd in 2016 een crowdfunding

Deelnemen aan de testfase?

gelanceerd door het Britse bedrijf Vivobarefoot in samenwerking met

Een haalbaarheidsstudie volgt in het najaar van 2019. Honderd

Catherine, waarbij zo’n 92.000 pond werd opgehaald. Het grootste deel

personen kunnen deelnemen aan de testfase. Informatie over hoe

van dit bedrag ging naar de aankoop van materialen, lokale training, de

je kan deelnemen vind je op

opbouw van een plaatselijk atelier, naar lonen enz. In totaal werden 1440

www.futurefootwearfoundation.com

paar sandalen handmatig geproduceerd.” (Ondertussen wordt er verder

Catherine Willems is verbonden aan KASK en Conservatorium,

geproduceerd voor lokale markten)

School of Arts, HoGent.

Voor de biomechanische analyses

werkt Catherine nauw samen met de Universiteit van Liverpool,

Lokale productiekernen

ganganalyse labo.

Blijft dit een project voor de happy few of is het echt wel de bedoeling om op grote schaal te produceren? Catherine Willems pleit er vooral voor om doordachter te werk te gaan. “We mogen niet dezelfde fout van de voorbije 150 jaar maken door nog meer schoenen op de wereld te gooien. Het is in de eerste plaats de bedoeling om het cultureel erfgoed te behouden, om lokale productiekernen te creëren en dus niet om al die schoenen over de hele wereld te laten rondvliegen.”

Future Footwear Foundation Maar de visie van de Antwerpse antropologe reikt nog net iets verder. Ze heeft een onderzoekscentrum, Future Footwear Foundation (KASK, School of Arts, Gent), in het leven geroepen dat de brug legt tussen handgemaakte minimale schoenen en 3D-printen. “Alleen op die manier kan je een degelijke langetermijnvisie uitbouwen. De richtlijnen - over hoe ontwerpen maken die goed zijn voor lichaam en omgeving - uit mijn doctoraal onderzoek (2015), werk ik nu verder uit in een onderzoeksproject aan KASK in samenwerking met het 3D-printbedrijf Materialise uit Leuven. Laat ons kiezen voor inheems, 3D-gepersonaliseerd, minimaal schoeisel .” Beide types van schoeisel zijn gepersonaliseerd, gebruiken één materie en geen toxische lijmen, kunnen gerycleerd worden en zijn ‘minimaal’ met een maximale proprioceptie, of voeling met de ondergrond waarop we stappen.

Boek: Do you want your feet back? Informatie over het boek: Auteurs: Els Roelandt & Catherine Willems Ttiel: Do You Want Your Feet Back? Barefoot Cobblers What makes Catherine Willems’ work on “future footwear” so appealing is its promise to leapfrog more than 150 years of industrialization, with all its attendant afflictions—environmental des¬truc¬tion, depletion of natural resources, extreme global inequality—and bring us straight into a cleaner and fairer future, while taking cues from ancient knowledge and craft. The research brings three disparate fields together: traditional footwear in very different indigenous cultures (Kolhapuri in India, Sami in Finland, and Ju|’hoansi in Namibia), the biomechanics of the human foot, and advanced technology for 3D measur¬ing and printing. The depth and seriousness of the exploration in each field results in a richness of data and information which has only just started to yield its first outcomes. (ISBN 9789490800994)

Profile for kmodynamoo

KMOinsider magazine editie april 2019  

KMOinsider, informatie & kennis, verteld door insiders.

KMOinsider magazine editie april 2019  

KMOinsider, informatie & kennis, verteld door insiders.