Ambassadeurs editie 22

Page 1

Ambassadeurs Zet u in de spotlights

AMBASSADEURS

inspired by KMOinsider jaargang 12

#22

#lifestyle Zet u in de spotlights

Ambassadeurs

#reizen #mode

INSPIRED BY KMOinsider

#culinair #trends


KLAAR VOOR ELKE UITDAGING.

Tuinaanleg, -onderhoud en -ontwerp

Le plaisir Echt rijplezier de conduire

DE NIEUWE BMW X4.

rreac04 bvba Onze sterktes • Vakkennis • Naservice • Flexibel • Persoonlijk • Bediening van groot Antwerpen • Vrijblijvende offerte

rreac04 bvba

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

5,4-9,1 L/100 KM • 142-206 G/KM CO2 (NEDC*)

Pastoor van de Wouwerstraat 41

* Deze waarden werden reeds berekend op basis van de WLTP testcyclus volgens EU Verordening (EC) 715/2007 en voor een betere vergelijkbaarheid omgerekend naar de overeenkomstige NEDC waarden.

B-2600 Antwerpen Tel. +32 3 844 23 20

Jorssen Noord Kapelsesteenweg 1-3 2170 Merksem Tel. 03 641 90 00 www.jorssen.bmw.be

Jorssen Zuid Antwerpsesteenweg 126 2630 Aartselaar Tel. 03 820 74 00 www.jorssen.bmw.be

Gregoir Puurs Rijksweg 29-31 Industriezone Puurs 470-446 2870 Puurs Tel. 03 886 24 12 www.gregoir.bmw.be

info@rreac04.be www.rreac04.be


EDITO AMBASSADEURS

Ambassadeurs van het goede leven Buiten mag het dan al wat kouder zijn, binnen is het knusser dan ooit. Wat is er op zulke momenten heerlijker dan gezellig binnen cocoonen, samen met familie of vrienden? Ontspanning na inspanning, dat is het motto van Ambassadeurs. Na weer een periode van druk, druk, druk is het tijd om de riem er even af te leggen. Tijd om gezellig samen te zijn en momenten te delen. De werkknop op off, klaar voor kerstboom en cadeautjes. En tijd voor een sterke reportage in Ambassadeurs. Ambassadeurs is het magazine dat inspiratie biedt aan mensen die houden van kwaliteit, stijl en verfijnde details in hun leven. U leest verhalen verteld door de ambassadeurs van het goede leven, van het kleine of grote geluk. Opgetekend door een verhalenschrijver van dienst. Het resulteert in mooie en unieke stukjes, een succesverhaal, een blik in de toekomst, een passie. Ambassadeurs, dat is in één woord: genieten. Centraal in dit magazine (p 42) zetten we de interieurtrends van het nieuwe jaar op een rij. In het spoor van Interieur, de bekende vakbeurs in Kortrijk, brachten we een mooi gezelschap samen uit de wereld van interieur, vastgoed, renovatie, decoratie, kantoormeubilair en groendecoratie. Wat verder vertelt Hilde Franq, kleur- en trendambassadeur, dat kleur meer dan ooit bepalend zal zijn voor een voorwerp of materiaal. Tweemaal per jaar organiseert Hilde een Color Trend Seminar en brengt ze producenten uit diverse sectoren samen. Ze ontdekken voor welke kleurencombinaties, vormen en patronen consumenten warm zullen lopen in de komende twee jaar. Onze reisredacteur Jozef Mols trok naar Namibië en vond er een land dat maar liefst 30 keer zo groot als België is. Toch wonen er slechts 2.5 miljoen mensen. Ze genieten er van 300 dagen zon per jaar. Niet te versmaden als je uit het grillige Belgische klimaat komt. Tot slot nog een leestip voor de gastronomen onder ons: voor u straks de benen strekt onder de gezellige tafel, moet u op p. 74 het verhaal over Aldeneyck, het wijndomein in Limburg, doornemen. Het dorpje Aldeneik is een tintelende trip waard voor elke Ambassadeur. Magie aan de Maas en een mooie hulde aan het terroir. Aldeneyck levert u een prachtig Belgisch verhaal op aan de feestdis. Veel leesplezier en warme feestdagen! Patrick Moens #uitgever www.ambassadeurs.be ambassadeurs ambassadeurs

3


IN DEZE AMBASSADEURS Zet je persoonlijkheid letterlijk in de verf met een tatoeage

Namibië: een kleurenpalet Megajachten: verzameld werk van goud, jacuzzi’s en extravagantie Interieurtrends: soberheid, zen en duurzame materialen

42

INTERIEUR

27

REIZEN NAMIBIË

4

16

26 34

42


SHOPPING BUSINESS MEN SPORTSWEAR

20

HIGH FASHION

24

IT’S COLD OUTSIDE CHRISTMAS

LUXE

10

CASUAL & COMFY

40 54 60

34 70

62

Hilde Francq: onze Vlaamse kleur- en trend ambassadeurs 70

Professionele muzikant neemt het heft in de hand Grint en grinta, magie aan de Maas bij wijndomein Aldeneyck

GASTRONOMIE

74

AMBASSADEURS #22 - 2018 Een uitgave van KMOdynamoo bvba - Lintsesteenweg 69 - 2500 Lier - BE 0477.561.088 - RPR Mechelen T 03 491 83 78 - F 03 458 62 05 - info@ambassadeurs.be - www.ambassadeurs.be Verantwoordelijke uitgever Patrick Moens - 0479 200 200 - patrick@ambassadeurs.be | Hoofdredactie Arn Borstlap 0488 999 400 - arn@ambassadeurs.be | Storyteller-Publicist Johan Van Rooy | Redactie medewerkers Mario De Wilde - Lieve Mariën - Jozef Mols - Frank Van Hoof - Edith Vervliet | Communicatiecoördinator-Project management Fanny Maenhout fanny@ambassadeurs.be | Grafische Vormgeving KMOdynamoo - Ingrid Renders | Fotografie Wilfried Deferme | Commercial manager Manu Van Nuffel - 0488 625 000 - manu@ambassadeurs.be | Connection managers Werner Diels - 0483 312 122 werner@ambassadeurs.be - Brigitte Vonck - 0470 222 888 - brigitte@ambassadeurs.be | Distributie Miranda Schmidt - miranda@ ambassadeurs.be | Office management Ria Van Bortel - ria@ambassadeurs.be Oplage: 24.000 ex. De redactie tracht betrouwbare informatie te verstrekken, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld. De adverteerders zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

5


Het is een feest u te mo

San Marco Village biedt u een prachtige locatie voor zowel een stijlvol feest als een inspirerende evenement. Of u nu met 10 vrienden, collega’s of klanten komt feesten of u organiseert een feest voor 2500 personen, wij maken u helemaal wegwijs in events.

> U krijgt een persoonlijk contactpersoon. > We nemen in overleg de praktische organisatie uit handen. > U geniet van onze verfijnde catering. > We garanderen u een persoonlijke service. > We zorgen ervoor dat u enkel hoeft te genieten.

Voor meer info mail naar info@sanmarcovillage.be of bel +32 3 844 89 77.

San Marco Village - Boomsesteenweg 31 - 2627 Schelle T +32 3 844 89 77 - E info@sanmarcovillage.be Ontdek al onze activiteiten op:

www.sanmarcovillage.be


ogen ontvangen

Bedrijfsfeesten inaries

Meetings & Sem

Beurzen

Productvoorstellingen Teambuilding All-in arrangementen Feesten Vergaderen


INTROREPORTAGE BAKEN

BAKEN VERZET DE BAKENS

OELEGEMSESTEENWEG 37D 2520 BROECHEM T 03 485 68 25 HEIDI@BAKEN.LAND 8


BAKEN INTROREPORTAGE

EEN TOEKOMSTGERICHTE TRANSITIE

Tuinbedrijf Baken is al veertig jaar een gevestigde waarde met een gevarieerd gamma aan diensten. In dat polyvalente pakket zijn ontwerp, aanleg, onderhoud en beheer de 4 pijlers van een duurzame dynamiek die zich laat samenvatten in de slogan ‘sterk groenwerk’. Zaakvoerder Heidi Van der Weehe en partner Guido De Vos realiseerden recent een oude droom: het Hof van Lyere in Zandhoven wordt het elegante epicentrum van een waaier aan activiteiten. De Broechemse basis wordt dus verlaten, maar het attractieve aanbod en het groene gedachtegoed van Baken blijven intact.

De aankoop van en de plannen voor het Hof van Lyere passen perfect bij de dynamische denk -en doepiste van Baken. Het is de volgende stap in een toekomstgericht traject, waarin net een herstructurering en een professionalisering werden gerealiseerd. “Baken is inderdaad een bedrijf in beweging. Zelfs letterlijk, door de nakende verhuis. Voor Zandhoven kiezen impliceert Broechem ‘verliezen’. En we laten hier wel wat achter. Onze thuisbasis in Broechem is immers zo veel meer dan een kantoor: het is een visueel visitekaartje van de aanpak van Baken. Potentiële klanten belanden hier in een groene omgeving waarin heel wat te beleven valt en het gebouw zelf is het perfecte huwelijk tussen esthetiek en ethiek. Het is een geslaagde generale repetitie voor wat we in Zandhoven willen realiseren: aangezien we daar met een totaalrenovatie zitten, moet het mogelijk zijn om ook op onze nieuwe locatie indruk te maken zonder een grote afdruk na te laten. Ook in Zandhoven zullen we proberen om op een milieuvriendelijke manier aan energie en water te geraken.”

‘DEN HOF’ EN HET HOF Heidi is bijzonder enthousiast als ze over het prikkelende project praat: “Guido en ik delen een passie voor historische gebouwen met prachtig aangelegde parken. In het Hof van Lyere kunnen we onze privépassie perfect verenigen met onze beroepsmatige bezigheden. Ik ga geen klassieke kasteeldame worden die passief geniet, wel een bezige businessvrouw: Baken blijft mijn corebusiness, maar in het kader van rendabiliteit en diversiteit staat er ook heel wat anders op het menu. Het spreekt voor zich dat we onze hand niet willen overspelen, maar dat we het domein en onze expertise met anderen willen delen. In die optiek is het een logische keuze dat we het aanwezige groen nieuw leven willen inblazen en met de begeesterde Bakenbende een pareltje van een parktuin willen aanleggen. Die tuin zal de sublieme setting worden van diverse publiekstrekkers zoals kerstmarkten en tuinbeurzen. Na een metamorfose, die respect voor het verleden verenigt met de noden van het heden, zullen het koetshuis en het jachthuis onderdak bieden aan een Bed&Breakfast.”

DE ESSENTIE ZAL BLIJVEN: VAKKUNDIG MAATWERK VOOR KMO’S EN BEDRIJVEN “We hebben een grote en gevarieerde klantenportefeuille, die we uiteraard graag en goed willen bedienen. Binnen ons cliënteel bestaat er heel wat variatie, maar kmo’s en bedrijven vormen het leeuwendeel en zijn ook onze specialisatie. Een transparante tarifering, een stipte service en sterk maatwerk zijn de speerpunten van onze aanpak, waardoor we de preferentiële partner zijn van heel wat bedrijven.”

BOEK EEN TUINMAN: BAKEN STAAT OOK PARAAT VOOR PARTICULIERE KLUSSEN OP MAAT

MEER GEMAK: HET HELE AANBOD ONDER ÉÉN DAK

Ook de ‘kleine klant’ blijft niet in de kou staan. Baken staat mee aan de wieg van ‘Boek een tuinman’, een flexibele formule die een kanten -klare service biedt. “Efficiëntie en laagdrempeligheid zijn de grote troeven: de klant maakt digitaal een keuze uit een aanbod aan diensten en legt meteen een concrete afspraak vast. Geen tijdrovend contact, wel een klusje dat professioneel en op het gepaste moment wordt aangepakt. Wie hulp in de tuin kan gebruiken, mag stoppen met zoeken en kan vanaf nu een tuinman boeken.” 

“Het domein zal niet alleen de thuisbasis worden van Baken, maar ook van een aantal nevenprojecten. We beheren studentenkoten en binnen- en buitenlandse vakantiehuizen en hebben naast een tuinbedrijf ook een poetsbedrijf. We gaan al die divisies figuurlijk en letterlijk samenbrengen op één locatie, waardoor we zelf efficiënter kunnen werken én we een ruimere en klantvriendelijke dienstverlening kunnen garanderen.”

9


SHOPPING BUSINESS MEN

verzameld door

Lieve Mariën

MANNED pyjama Voor een “Lazy Day”, zalig thuis blijven en wat me-time inlassen. Het Belgische label Manned is jouw ideale partner voor zo’n dag. Hoogwaardige materialen, zacht aanvoelen, geraffineerde details die het verschil maken voor mannen met stijl. UNIQLO duffelcoat bruin De duffelcoat, een grote klassieker van de wintergarderobe, maakt dit najaar een comeback om ons in stijl warm te houden. De naam komt van Duffel en de jas doorstond de eeuwen en stak zelfs het Kanaal over. Uit de collectie Uniqlo. STRELLSON 3 mannen in pak Strellson, uit Zwitserland, creëert alleen maar voor heren volledige collecties, zowel in hedendaagse herenpakken als mantels en vlotte vrijetijdskleding. Drie herenpakken die iedere man er als een echte CEO laten uitzien. STRELLSON zwarte korte laars Stijlvol oogt deze zwarte stoere enkellaars. Strellson, de herenkledingcollectie uit Zwitserland zorgt tevens voor de juiste accessoires bij hun pakken. Prijs: 169,95 euro

BELL & ROSS vintage uurwerk Bij Bell & Ross uurwerken inspireert het beste uit het verleden de nieuwe uurwerken van vandaag. De wijzerplaat van het uurwerk is gebaseerd op de instrumentpanelen uit de vliegtuigen van de jaren 60. Het model Steel Heritage kost 2.600 euro. BJORN BORG slip De sports- en herencollectie van Bjorn Borg zit al langer stevig op de markt. De slips voor heren waren erbij vanaf het prille begin. Een hippe zwart/wit print, afgewerkt met de gekende Bjorn Borg-brede elastische band in de contrastkleur rood. Voor de sixpack moeten de mannen zelf zorgen. OGER blauw herenpak Oger en Atelier Munro openden samen een nieuwe zaak in Antwerpen. Dit herenpak is slechts een voorbeeld van wat kan. Want alle maten worden handmatig genomen, digitaal opgeslagen en vervolgens volledig individueel voor de klant geconfectioneerd. Alles is te kiezen, stof, kleur, knopen, voering,… HESTRA handschoenen Het Zweedse merk Hestra staat al 80 jaar garant voor kwaliteitsvolle handschoenen. In om het even welk segment. Of het nu wintersport, paardrijden of golf betreft, ze hebben het allemaal. En uiteraard horen daar ook stijlvolle winterhandschoenen voor de business man bij. Prijs: 80 euro

10


Brandveilig

WEET JIJ HOE ROOK RUIKT ALS JE SLAAPT? Slechts 1 op 4 Belgen denkt aan brandveiligheid. 14% ligt helemaal niet wakker van rookmelders in huis. In Vlaanderen hangen slechts in 57% van de woningen één of meerdere rookmelders, vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Slechts 4 op de 10 Belgen heeft een vluchtplan en oefent de vluchtroute in geval van brand. Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

de t es

t!

e o D

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

h

d

e

f

ge

ur

Wr i j

ie

r r e n ervaa

Dit en nog veel andere tips over brandveiligheid kan je terugvinden op www.leefbrandveilig.be BRANDVEILIG LEVEN KAN JE LEREN! De ‘Fire Safety Truck’ is het interactief voorlichtingsvoertuig van Oscare vzw. Ervaar hoe het is om te vluchten uit een met rook gevulde ruimte. Boek nu de ‘Fire Safety Truck’ en bijhorende preventiesessie via info@leefbrandveilig.be.

www.oscare.be

Steun Oscare in de strijd tegen brandwonden STEUNEN KAN OP BE78 7354 4444 4486 (fiscaal attest vanaf 40 euro; sponsoring mogelijk)


INTROREPORTAGE GROUP-F DIENSTENCHEQUES

PROFESSIONEEL POETSWERK VOOR DE PARTICULIER OP EEN LAAGDREMPELIGE MANIER

GROUP-F • GF Home Comfort • GF Cleaning & Facility Services • GF Hoogwerkers Verhuur PRINS BOUDEWIJNLAAN 9, UNIT 11 2550 KONTICH T 03 870 99 88 WWW.GROUP-F.BE 12


GROUP-F DIENSTENCHEQUES INTROREPORTAGE

Bij Group-f hebben we niet gewoon begrip, we hebben het ook echt begrepen: ons personeel krijgt niet alleen opleidingen om te beantwoorden aan de technische wensen, maar krijgt ook coaching om te blinken als ‘schone’ mensen. Group-f hecht eraan om warme zorg te besteden aan hun mensen, in de overtuiging dat ze u en uw huis met dezelfde zorgzaamheid zullen behandelen.

Group-f is een grote en gerenommeerde speler in de poets- en onderhoudssector. Onder een gemeenschappelijke noemer verenigt Group-f een gevarieerd gamma aan diensten, met de f van functionaliteit en flexibiliteit als rode draad. Het bedrijf maakte faam en furore met cleaning en facility services voor bedrijven en met een dynamische dienstverlening voor hotels. Ook de verhuur van hoogtewerkers zit in het gevarieerde gamma. Dat gamma breidt niet alleen uit in de hoogte, maar ook in de breedte:

GROUP-F GAAT VER VOOR U, MAAR U MOET NIET VER GAAN VOOR GROUP-F Group-f zet in op nabijheid, in meerdere betekenissen van het woord. Aangenaam en professioneel personeel garandeert een efficiënte dienstverlening en hartelijke contacten. Daarnaast wil Group-f faciliteren en schalen met regionale filialen, om hun attractieve aanbod letterlijk en figuurlijk bereikbaar te maken. Ook de werving gebeurt regionaal: door files te vermijden en op die manier tijd en energie te winnen, kan het personeel opgeladen én tijdig aan zijn taak beginnen. Momenteel heeft het bedrijf zestien plaatselijke kantoren, maar dat aanbod zal zeker nog uitbreiden.

DANKZIJ DIENSTENCHEQUES KUNNEN OOK PARTICULIEREN VOLUIT KIEZEN VOOR PROFESSIONELE POETSHULP EN UITGEBREIDE EXPERTISE.” EEN SCHOON HUIS VOLGENS DE REGELS VAN DE KUNST ÉN VAN DE WET

Tijd te kort en werk zat? Group-f strijkt de plooien glad!

Dienstencheques zijn het aantrekkelijke antwoord van de overheid op het zwartwerk in de sector: in het verleden kleefden te vaak ‘vuile handen’ aan een schoon huis. Group-f springt mee op die kar, maar heeft ook oog en oor voor de gevoeligheden en verwachtingen van de particuliere klant. Die blijft terecht veel belang hechten aan het archetype van de klassieke poetsvrouwen, dat steunt op nabijheid én vertrouwen. De poetshulp was naast hulp in huis ook vaak kind én vriend aan huis. Dankzij een selectieve en klantgerichte werving kan Group-f erin slagen om een antwoord te bieden op die vragen en dit allemaal binnen het wettelijke kader, waardoor u zich niet alleen van een schoon huis maar ook van een veilige, verzekerde en voordelige dienstverlening verzekert.

In dertien van de zestien filialen huist ook een professioneel strijkatelier. Doordat veel mensen leven in zesde versnelling, staat strijkwerk in heel wat gezinnen op de helling: in de strijd om deadlines te halen en doelen te bereiken, blijft er vaak geen tijd over om te strijken. Geen nood! Breng uw strijkwerk binnen, en we zorgen ervoor dat u rimpelloos aan uw race kan beginnen.

EEN GEVARIEERD GAMMA VOOR EEN DIVERSE DOELGROEP Het systeem van dienstencheques heeft ervoor gezorgd dat de ‘luxe’ van poets-en strijkhulp niet langer synoniem is voor exclusiviteit. Group-f zet maar wat graag zijn tanden in een dynamische dienstverlening, maar neemt daarbij geen gigantische hap uit uw budget. Op die manier kunnen heel wat mensen een beroep doen op aangename assistentie of zelfs onontbeerlijke ondersteuning. Bij die laatste categorie hoort een grote groep senioren, die nog uitstekend voor zichzelf maar niet meer voor hun huis kunnen zorgen: Group-f vult dit gaatje, met hoogstaande hulp én een prettig praatje! 

GROUP-F PERSONEEL: PROFESSIONEEL VAARDIG ÉN SOCIAAL (W)AARDIG Bij Group-f hebben we bijzonder veel begrip voor de ‘drempelvrees’ van klanten. Door de ‘fysieke’ deur te openen voor derden, zet je ook de mentale deur op een kier: een poetshulp stapt niet alleen binnen in een huis, maar ook in een huishouden, wat veel ingrijpender is.

13


INTROREPORTAGE MEDIPOLIS

OPTISCHE OPLOSSINGEN DIE IN HET OOG SPRINGEN

DOKTER ERIK MERTENS VAN MEDIPOLIS OVER DE SPRONG VOORWAARTS IN DE OOGBEHANDELINGEN

MEDIPOLIS BOOMSESTEENWEG 223 2610 WILRIJK T 03 828 29 49 E-MAIL: INFO@MEDIPOLIS.BE WWW.MEDIPOLIS.BE 14


MEDIPOLIS INTROREPORTAGE VERKEERDE ZIENSWIJZE CORRIGEREN

Artsen zijn geen vaste prik in Ambassadeurs. Oogchirurg Erik Mertens benadrukt echter dat optimale optische oplossingen een wezenlijke bijdrage leveren om de wens van ‘Living the Good Life’ te vervullen. De bedoeling van het interview werd al snel duidelijk: dokter Mertens wil niet in de eerste plaats activeren, maar sensibiliseren en informeren. Vooral dat laatste is een erg belangrijk aspect in een sector die met rasse schreden evolueert en jaar na jaar patiëntvriendelijke progressie maakt.

“Het klopt dat er bij heel wat mensen huiver blijft bestaan rond oogingrepen, zeker als die niet strikt noodzakelijk zijn. Ik ga zeker en vast niet ‘promotioneel prediken’ en mensen activeren om zich massaal te laten behandelen, maar ik wil wel benadrukken dat de meeste ingrepen bijzonder veilig zijn. Ik vergelijk het even met vliegangst: rationeel weten we bijna allemaal dat vliegen veel veiliger is dan met de wagen rijden, maar toch is het percentage mensen met vliegangst exponentieel groter dan dat van collega’s met wagenvrees. In onze sector is het dragen van contactlenzen bijvoorbeeld veel risicovoller dan een correctie met een laserbehandeling. Langdurig en onvoorzichtig gebruik van lenzen kan zware oogschade aanrichten en veel mensen komen pas in die fase naar ons voor een ingreep die verstrekkender en veiliger is. Wie liever geen bril wil, kan écht beter opteren voor een laserbehandeling of lensimplantatie.”

EEN ECHTE EYE-OPENER: OPTISCHE OPTIES ZIJN HAAST ONBEPERKT Dokter Mertens kan rekenen op een indrukwekkende staat van dienst. In plaats van tevreden terug te blikken, kijkt hij verwachtingsvol voorwaarts. Ook als specialist wordt hij voortdurend verrast met innovatieve ingrepen en toekomstgerichte technologieën binnen de sector. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘het grote publiek’ slechts op de hoogte is van een fractie van de mogelijkheden en dokter Mertens ziet het als zijn letterlijke en figuurlijke taak om die blik zo veel mogelijk te verruimen. “Op dit moment beschikken we over technologieën en mogelijkheden die pakweg tien jaar geleden nog als pure fictie zouden weggezet zijn. Uiteraard is het onbegonnen werk om een exhaustieve opsomming te geven, maar het is belangrijk dat mensen beseffen dat er eenvoudige en efficiëntie oplossingen zijn voor esthetische of functionele oogproblemen. In die optiek-excusez le mot- is een regelmatig bezoek aan een oogarts dan ook een aanrader.”

GAUW KOMEN ALS DÉ TIP TEGEN HOGE OOGDRUK (GLAUCOOM) “Als arts wil ik gericht en correct adviseren en zijn consulteren en ‘consumeren’ geen synoniemen. Ik raad iedereen aan om vanaf 40 jaar om de drie jaar op bezoek te gaan om de oogdruk te meten, vanaf 50 om de twee jaar en vanaf 60 elk jaar: op die manier is het mogelijk om kort op te bal te spelen en hoeven problemen niet de facto problematisch te worden. Bij glaucoom is dat echt het geval: zodra de last zich manifesteert, is het vaak te laat.”

VERBETERDE INGREPEN, INGRIJPENDE VERBETERINGEN

DROGE OGEN? KIES NIET VOOR ‘DRUPPELS’ OP EEN HETE PLAAT

Veel mensen huiveren bij de gedachte dat er aan hun ogen moet ‘gewerkt’ worden. Toch zijn heel wat oogbehandelingen laagdrempelig en geenszins invasief. “De oogheelkunde evolueert net als de plastische chirurgie veel sneller dan de rest van de medische wereld. Dat vertaalt zich in een waaier aan ingrepen met een spectaculaire en snelle verbetering en verwaarloosbare verwikkelingen of last. Voor veel behandelingen kunnen we de typische klinische omgeving ook vervangen door een prettigere privépraktijk, waardoor patiënten meer op hun gemak zijn. Zo kunnen mensen de dag na een cataractingreep al opnieuw plaatsnemen achter het stuur van de wagen en zorgt een lasercorrectie ook voor vliegensvlugge verbetering.”

“Veel mensen worden gekweld door droge ogen. De term ‘droge ogen’ is trouwens erg ongelukkig gekozen, want tranende ogen zijn een karakteristiek symptoom, vaak in combinatie met een wisselend zicht. De aandoening is in het beste geval bijzonder irritant, maar ontaardt vaak in psychische prikkelbaarheid en een sterk verminderde levenskwaliteit. Nagenoeg iedereen zoekt zijn toevlucht bij oogdruppels, maar die bestrijden het gevolg en laten de oorzaak onaangeroerd. Bij Medipolis hanteren we een pijnloze, probate lichttherapie: na vier behandelingen nemen we niet alleen de symptomen, maar ook het probleem weg.”

15


Auteur Frank Van Hoof

REPORTAGE INKURSION TATTOO

ZET JE PERSOONLIJKHEID LETTERLIJK IN DE VERF MET EEN TATOEAGE 16


INKURSION TATTOO REPORTAGE Tatoeages zijn de laatste jaren aan een onstuitbare opmars bezig. Ze verspreiden zich als een indrukwekkende inktvlek over alle lagen van de bevolking en ze maken daar één van hun karakteristieke krachten waar: ze zijn er om te blijven!

van papier naar ‘menselijke materie’ is eerder toevallig gekomen. Een paar studiegenoten die ook actief waren in de tatoeagescene waren zo gek op mijn tekeningen, dat ze me porden om die op hun lichaam te zetten. Dat was een brug te ver, maar het bracht me wel in contact met tattoofanaten en voor ik het wist was ik aan het oefenen op varkenshuiden. Triggerend en interessant, maar ik weigerde om aan de slag te gaan zonder vaste én geschoolde hand. Ik schreef me in op de Antwerpse tatoeageschool, waar ik werd ingewijd in de theoretische basis en waar ik de kans kreeg om te werken op ‘levend canvas’. Voor een tatoeëerder gaat het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ echt op: het is een stiel die je door veel en veelzijdig oefenen in de vingers moet krijgen. De school van het leven bleek eens te meer de allerbeste opleiding: de gerenommeerde Merksemse tattoo artist John nam me onder zijn vleugels en daar leerde ik echt hoe het technisch moest én hoe ik het inhoudelijk zelf wilde.”

TATTOO RIJMT NIET LANGER OP TABOE Hoog tijd om een bezoekje te brengen aan een tatoeëerder en hem te vragen om alles van naaldje - dat deel moet zeker lukken- tot draadje uit te leggen. Ik spreek af met Raf Pion van Inkursion Tattoo en ga onbevangen en ‘onbevlekt’ naar onze afspraak. De allesbehalve stereotiepe setting zorgt ervoor dat eventuele vooroordelen al verdwijnen nog voor er één vraag gesteld is: de sfeervolle shop bevindt zich in een gezellige gaanderij in Mortsel, en Raf nodigt me hartelijk uit om plaats te nemen in één van de fantastische fluwelen fauteuils.

DE BOCHTIGE BAAN NAAR EEN FANTASTISCH BESTAAN

KIES VOOR DE VIBE, NIET VOOR DE HYPE

Ik vraag me luidop af welk pad er naar een bestaan als tattoo artist leidt. Raf vertelt honderduit over het prikkelende parcours van zijn - nog jonge - leven. “Ik werd thuis gestimuleerd tot een veelzijdige vorming. Op school volgde ik wetenschappen-wiskunde, maar ook actieve sport, kunst en muziek hadden een prominente plaats in mijn bestaan. Na het secundair wilde ik een richting kiezen die aansloot bij de drie ‘hobby’s’ die ik graag en goed deed. Ik startte in het hoger kunstonderwijs, maar merkte al snel dat ik door mijn aso-voorgeschiedenis een enorme technische achterstand had. Exit vorming tekenaar, intro opleiding sportleraar, tot ik doorhad dat ik niet graag voor een klas sta. Uiteindelijk belandde ik in de vierde graad van het kunstonderwijs, waar ik werd vrijgesteld van de theoretische vakken en me volledig kon toespitsen op de praktijk. Op twee jaar maakte ik de metamorfose van tekenaar naar kunstenaar, die ook oog heeft voor compositie.

Ik geef toe dat ik zelf al meer dan eens lang heb nagedacht om een tatoeage te laten zetten, maar voorlopig is het er nog niet van gekomen: emotie en ratio zitten nog niet op één lijn en ik ben wat huiverig voor de invasieve ingreep én de blijvende indruk. Wikken en wegen houden me voorlopig tegen. Waarschijnlijk denk ik te veel na, maar ik hoop dat Raf de vage vraag ‘Wat is een tatoeage?’ toch duidelijk kan beantwoorden. “Mijn eigen tatoeages zorgen ervoor dat ik me mannelijker en zekerder voel. Als ik in de spiegel kijk, zie ik ook hoe langer hoe meer een uiterlijk dat past bij wie ik ook echt ben. Ik vind mijn tatoeages ook gewoon mooi en daarnaast zijn ze een correcte visuele vertaling van wie ik ben: mijn tatoeages houden mensen met negatieve intenties of vibes op een afstand, maar hebben net zo goed een magnetische uitwerking die mensen positief prikkelt. Sommige tatoeages houden me ook scherp: toen ik mijn eigen zaak startte, heb ik in mijn hals een opvallende tattoo laten zetten. Onbewust is het een soort waarschuwingsbord dat me ervan weerhoudt om er de brui aan te

VAN PAPIER NAAR MENSELIJKE MATERIE Het werd me snel duidelijk dat in mijn beste werk diverse aspecten van mijn persoonlijkheid én mijn opleiding samenkomen: enerzijds word ik gedreven door een kunstzinnige creatiedrang, maar anderzijds hou ik vast aan de planmatige aanpak die zo typerend was in mijn wetenschappelijke vorming. De stap

17


REPORTAGE TATTOO REPORTAGE INKURSION TATTOO

VAN STATEMENT NAAR STATUSSYMBOOL

geven. Mijn beknopte biografie leert immers dat ik de neiging heb om snel andere wegen in te slaan, en dat wilde ik voor zijn toen ik mijn grote droom realiseerde: die tatoeage staat er voor het leven en met die ingesteldheid heb ik ook mijn shop geopend.”

Terwijl tatoeages nog niet zo lang geleden het privilege waren van ruige rockers, bebaarde bikers en stoere scheepslui, zijn ze momenteel alom. Ze sieren sportlui, kleuren klaslokalen en vrolijken vergaderingen op. Zijn ze een vrijblijvende versiering geworden of hangt er toch nog een krachtige connotatie aan vast? “Die betekenis is uiteraard voor iedereen anders. Toch merk ik dat de slinger soms naar de andere kant overslaat. Voor sommigen is het echt een statussymbool om te tonen dat ze het goed doen in het leven: in plaats van te kiezen voor een Rolex om de pols, kiezen ze voor een grote tatoeage op andere delen van hun lichaam. Je mag het zelfs vergelijken met de aankoop van kunst. Kunst kopen is financieel voor weinigen weggelegd en ook een grote tatoeage waaraan vele uren wordt gewerkt, kost vaak vele duizenden euro’s. Wie daarvoor kiest, koopt eigenlijk een gigantisch kunstwerk, waarbij het klassieke canvas wordt vervangen door de eigen huid.”

PROCES VAN HET ZETTEN “Uiteraard gaan mensen vooral op het ‘product’ letten, maar ik hecht ook belang aan het proces van het zetten. Laten we daar niet flauw over doen: een grote tatoeage laten zetten is vervelend en pijnlijk. Dat fysieke ongemak zorgt voor een emotionele zuivering: naast de pijn wordt alles relatief, waardoor je bepaalde zaken in het juiste perspectief leert te zien. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen ook een tatoeage laten zetten om hun identiteit te vrijwaren in een maatschappij die steeds meer wordt gedomineerd door reguleringsdrang en uniform hokjesdenken.”

EEN TIJDLOZE TEKENING, GEEN TIJDELIJKE TREND

ONDERNEMERS EN TATOEAGES: EEN IN(K)TERESSANTE COMBINATIE

“Ik heb ook een duidelijk beeld van wat een tatoeage niet zou mogen zijn. Tatoeages zijn meer dan een bevlieging en daardoor prikkelen ze een steeds groter publiek, onder andere via social media en Pinterest. Mijn advies is om absoluut geen tijdelijke trend te kiezen als onderwerp voor een permanent ornament. Kies iets wat echt bij je past, ook over 50 jaar.”

“Ik krijg heel wat ondernemers over de vloer. De benaming van hun job geeft al veel prijs: het zijn veelal ondernemende mensen die goed weten wat ze willen, ook als ze hier binnenstappen.

18


INKURSION TATTOO REPORTAGE RAF ALS PERFECTIONIST EN CREATIEVE ARTIEST

Met hen heb ik vaak boeiende babbels over het leven van een zelfstandige en we wisselen tips en ervaringen uit. Voor een ondernemer is een tatoeage zeker een elegant extraatje om zijn missie en visie letterlijk in de verf te zetten. Ik heb zelfs al werkgerelateerde tatoeages gezet. Zo kreeg ik een loodgieter over de vloer die een stripfiguurtje liet tatoeëren, maar diens klassieke attributen liet vervangen door het typische werkgerei van een loodgieter. Ik ben sowieso eerder fan van tekeningen dan van tekst: ik vind het leuk om dingen te tekenen waarvan niet iedereen meteen weet wat ze betekenen. In plaats van ‘be strong’ te tatoeëren, kan je ook een wolf of een beer laten zetten, waarbij alleen jij en je naasten die dubbele gelaagdheid kennen. Het lijkt me dan ook geen strak plan om ‘Ambassadeurs forever’ op je arm te laten zetten.”

Hoewel Raf zichzelf tatoeëerder noemt, is het voor mij duidelijk dat hij een echte artiest is die de lat erg hoog legt. Zijn tekeningen zijn geen bandwerk, maar hoogstaand handwerk. Hoort bij unieke tekeningen ook een unieke werkwijze? “Het is elke keer opnieuw maatwerk, maar zelf heb ik uiteraard mijn voorkeuren. In een ideaal scenario komt de klant met de ‘bouwstenen’ binnen en geeft hij mij het vertrouwen om daar iets moois mee te maken. Het intakegesprek is heel belangrijk: aftasten zou daar in aanvoelen moeten uitmonden. In die fase stokt en stopt het soms al: mensen blijven rigide bij hun idee en zeggen mordicus neen op elk voorstel. Dat is jammer, want elk voorstel is ingegeven door de intrinsieke intentie om er iets moois van te maken waarmee je ook veel later nog heel tevreden zal zijn. Als het wel klikt, komen we samen tot de beste oplossing: in mijn geval is dat ook letterlijk zo, want op basis van de input van de klant doe ik het nodige denk- en opzoekwerk, maar de definitieve tekening maak ik met de klant naast mij. Het zijn die tatoeages waarbij ik me het beste voel en die prijzen winnen: respect voor en input van de klant, maar bij de afwerking onmiskenbaar mijn hand.”

HET MEEST ORIGINELE VOND IK EEN SALAMANDER WAARVAN HET HOOFDJE BOVEN DE REKKER VAN DE ONDERBROEK UITSTAK EN HET LIJF ZICH ROND DE KROONJUWELEN SLINGERDE”

TIPS AND TRICKS

VERRASSEND UIT DE HOEK BROEK KOMEN

- think before you ink - durf echt rekenen op de persoon die je laat tekenen - niet alles is voor iedereen of door iedereen

Onlangs vertelden vrienden me dat ze een tatoeagebon cadeau hadden gedaan als geboortecadeau: in plaats van een centje op zijn rekening kreeg de boreling de belofte op een prachtige tekening. Hoogst origineel en heel leuk in mijn ogen. Wordt Raf zelf soms verrast met innovatieve ideeën en wilde wensen? “Ik verkoop ook cadeaubons: een tatoeage of een deel ervan schenken is leuk en origineel. Uiteraard heb ik al vreemde dingen ontworpen. Het meest originele vond ik een salamander waarvan het hoofdje boven de rekker van de onderbroek uitstak en het lijf zich rond de kroonjuwelen slingerde. Het was een man op leeftijd die al lang droomde van een tatoeage, maar pas durfde nu zijn ouders waren gestorven. Hij wilde zijn vaste cafégrap nu ook echt gevisualiseerd zien: aan jonge vrouwen vertelde hij altijd dat er een salamander in zijn broek zat en dat ze de staart mochten zoeken. Ik ben wel benieuwd of hij mensen heeft overtuigd om op amfibiesafari te gaan.”

“Hoewel tatoeages voor een bijzonder breed publiek zijn weggelegd, zijn ze niet voor iedereen een goed idee. Mensen met een fragiele en dunne huid kunnen beter geen tatoeage laten zetten: de kans dat de naald én de inkt in de aders komen en de inkt zich onderhuids verspreidt, is te groot. Leeftijd speelt daarbij een cruciale rol: ouderdom vermindert de souplesse en de sterkte van de huid. De allergrootste misvatting is dat elke taoeëerder alles kan en dat is onzin: een tatoeage is geen Big Mac die overal ter wereld op dezelfde manier wordt gemaakt. Doe online de nodige research en zoek een artist op die tekeningen in jouw genre maakt.” 

19


SHOPPING SPORTSWEAR

verzameld door

Lieve Mariën

ADIDAS zonnebril Nieuwe ultra light weight zonnebril die Adidas Sport Eyewear speciaal ontwikkelde voor lopers. De bril weegt slechts 10 gram. Aanpasbare neusstukken verhogen het draagcomfort. Nog een bijzonderheid is de weerstand tegen grote temperatuurverschillen. ANITA ACTIVE Anita werd bekend als lingerie- en badmodecollectie. Ondertussen vierden ze hun 125-jarig bestaan. Uit de Anita Active-collectie komt deze sportieve outfit, die bovendien de borsten optimaal ondersteunt zodat u ongehinderd kan sporten. Prijs: 72,95 euro. SCOTCH & SODA Scotch & Soda uit Amsterdam is een grote collectie. Uiteraard bieden ze veel meer dan skimutsen. Een klassiek model van skimuts, door de kleuren toch hedendaags. Prijs: 39 euro. ZALANDO Zalando verkoopt deze sportieve collectie van Puma Exclusive Cara. De strepen op de zijkant van de boek zijn helemaal “in”.

O’NEILL O’Neill, van huis uit een Californische surfcollectie, biedt ook alles voor de extreme wintersporters. REEBOK Ademend, hip en speciaal gemaakt voor de lopers zijn deze Reebok Running Men-flexweave loopschoenen. Prijs 149,95 euro. ADIDAS STELLA MCCARTNEY Adidas werkt al sedert 2005 samen met de talentvolle designer Stella McCartney. En zij staat garant voor een hedendaagse look en hippe kleuren. Of het nu is voor de lopers, tennissers, yoga of studiosporten. Voeg daar nog de wintersporten aan toe en het plaatje is compleet. OSCAR haarband Oscar, the Collection, brengt een truiencollectie aangevuld met sjaals en haarbanden. Deze amberkleurige haarband houdt je extra warm tijdens het sporten of gewoon op een koude dag.

20


Esthetische behandelingen · Vetbevriezing d.m.v. Coolsculpting Cellulitis behandeling · Laserontharing Huidverjonging & -verstrakking · Beauty behandelingen FIRM WIL RIJK

Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk +32 ( 0 )80 0 262 22 W W W. F I R M - C L I N I C . B E

antwerp private clinic


INTROREPORTAGE ANTWERP BOWLING

GEVARIEERD AMUSEMENT ZORGT VOOR GESLAAGD EVENEMENT

BLANCEFLOERLAAN 181 2050 ANTWERPEN T 03 238 66 36 WWW.ANTWERPBOWLING.BE 22


ANTWERP BOWLING INTROREPORTAGE EEN ATTRACTIE MET VAART

Antwerp Bowling is al 33 jaar een begrip voor een geslaagde uitstap met collega’s, familie of vrienden. Tijdens die drie decennia groeiden de zaak en het aanbod gestaag. Ook huidige eigenaar Filip Meeus kijkt niet op een cent met het oog op gevarieerd amusement. Filip vertelt enthousiast over de nieuwste publiekstrekker die -letterlijk- in de steigers staat.

“Bij Antwerp Bowling staat er al een bijzonder gevarieerd menu op de kaart, maar weldra geven we echt plankgas met de spectaculaire e-kart. Als bedrijf willen we meesurfen op de groene stroom: een milieuvriendelijke filosofie gaat hand in hand met klantgerichte variatie. We kiezen er dan ook bewust voor om ingrijpend te investeren en om intelligent te innoveren. De e-kart wordt een kantelmoment in onze geschiedenis: zowel de infrastructuur als het personeelsbestand zal verdubbelen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de adembenemende attractie een echte trekpleister zal worden. De e-kart is een groen en bijzonder aantrekkelijk alternatief voor gewone karting. Het elektronische equivalent heeft wel de voor-maar niet de nadelen van de klassieke kart: een uitstekende tractie en een vliegende vaart zorgen voor amusement van de bovenste plank, maar dan zonder lawaai en storende stank. Met die troeven en een prachtig en prettig parcours mikken we niet alleen op de fervente snelheidsduivels, maar op een heel breed publiek. Dankzij een ingenieus transpondersysteem kunnen we polyvalent plezier én veiligheid garanderen: met één druk op de knop kunnen we de kart vanop afstand controleren en moduleren. Een feestje met kids? Ook voor ons is het ‘kinderspel’ om de snelheid van de karts te temperen. Gaat er iemand letterlijk en figuurlijk uit de bocht? Dan kunnen we hem uit race halen zonder ons leven en dat van de andere deelnemers op het spel te zetten. Er komen ook twee duokarts. Ideaal voor wie wat te jong of net te oud is om zelf achter het stuur te kruipen. Deze duokarts zijn speciaal voor de mindervalide medemens uitgerust met het karakteristieke knallen van de klassieke kart: zo kunnen we slechtziende of blinde bezoekers ook een echte ervaring bieden. In de bowling komen al jaar en dag blinden een balletje rollen en we wilden maar wat graag de kans grijpen om ook voor hen het aanbod uit te breiden.”

ANTWERP BOWLING HOUDT VEEL BALLEN TEGELIJK IN DE LUCHT Wat dat aanbod betreft: dat is zo ruim en gevarieerd dat je je hier moeiteloos een dag amuseert. “De vlag “Antwerp Bowling” dekt inderdaad niet meer helemaal de lading: we zijn nog op en top Antwerps, maar het aanbod is veel ruimer geworden dan bowling. Desalniettemin blijft dat bowlen erg populair en wachten 18 hypermoderne banen op een strike of een spare. De magie van het bowlen is na al die jaren nog niet uitgewerkt. Het is één van de weinige sporten die alle troeven van gerenommeerde gezelschapsspelletjes combineert: het is leuk, laagdrempelig en geschikt voor spelers van alle leeftijden. Ideaal voor grootouders met hun kleinkinderen, voor groepen vrienden en gezinnen: plezier gegarandeerd, en meedoen is echt belangrijker dan winnen. Bowlen is ook een sociale sport bij uitstek: tussen de worpen door is er tijd voor een praatje. Omdat mensen anno 2018 erop uit zijn om dingen te ‘beleven’, zorgen we ervoor dat we hen een ruim aanbod kunnen geven. Nog niet helemaal voldaan na een spelletje bowlen maar tijd noch zin om elders iets te zoeken? Dat hoeft niet meer, want je kan bij ons meteen een hapje eten of een volgende attractie boeken. We spelen in op de vraag naar all-in entertainment en hebben talrijke troeven voor een gevarieerd en dynamisch dagje uit. De binnenspeeltuin, snookertafels en het volledige gamecenter zijn vaste waarden en ook de recente escape bus is een schot in de roos. We bieden dus iets voor elke wens en hebben ook een gevarieerd aanbod voor de inwendige mens: tijdens het spelen kan je iets lekkers drinken en gezellig snacken en in het restaurant kan je iets heerlijks uit de uitgebreide kaart pakken. Flexibele formules en transparante tarieven maken van Antwerp Bowling een ideale bestemming voor een dag vol fun voor een breed publiek.”

HEEL VEEL TE DOEN EN ALS HET EVEN KAN ‘GROEN’ Filip en zijn enthousiaste equipe zijn aanhangers van het groene gedachtegoed: een groene en duurzame draad spint zich door het veelzijdige verhaal van Antwerp Bowling. “Waar het kan kiezen we voor milieuvriendelijke oplossingen. Zo is de hospitalityroom in de karting gemaakt van gerenoveerde zeecontainers en hebben we ook gasturbines aangekocht, waardoor we zelf elektriciteit kunnen opwekken. Het is slechts een kleine groene greep uit een uitgebreid aanbod.”

23


SHOPPING HIGH FASHION

verzameld door

Lieve MariĂŤn

KENZO oogschaduw palet Geef uw blik een nieuwe look. Voor Kenzo is dit het allereerste make-up palet met 8 fonkelende tinten met een overdosis aan parelmoer. Het geheel komt met een uniek penseel met twee uiteinden om enerzijds de heldere kleuren en anderzijds de donkere kleuren aan te brengen. Prijs: 42,50 euro. CAROLINE BISS broek en kanten topje Caroline Biss gaat voor groen deze herfst en winter, zoveel is duidelijk. Hybride fashion brengen ze. Dit wil zeggen, stel zelf maar uw ideale look samen: gekleed en sportief. CAROLINE BISS handtas Bij Caroline Biss vind je ook dezelfde handtas dan de print van je broek. Is dat niet apart. Met als finishing touch de riem afgewerkt met metalen rivetten. Prijs: 140 euro. SACHA schoen Blingbling mag het altijd zijn voor het eindejaar. De trend is de blokhak, hoewel de naaldhak er in alle schoencollecties nog volop aanwezig is. Van Sacha, prijs: 49 euro

BETTY BARCLAY mantel met rode sjaal Deze mantel van Betty Barclay is op-en-top trendy. En grote zwart/wit hanepotenprint met een hint van rood dat terugkomt in de sjaal. GIOVANE Giovane is een Belgische collectie die high fashion brengt. Elektrisch blauwe trui op een ruitenbroek waarin hetzelfde blauw verwerkt zit. OH MY GOT CUFFLINKS Oh my Got is een exclusieve accessoireslijn voor mannen. David Gotlib is een diamantair van de derde generatie. Hij lanceerde de manchetknopen van Oh My Got die volledig met de hand vervaardigd worden en dan ook uitzonderlijke juwelen zijn. LIU JO BLACK LABEL Feestelijke jurk in plissĂŠ met speciale mouwen van LiuJo Black Label.

24


*Geldig bij aankoop van een nieuwe personenwagen Mercedes-Benz van 01/12/2018 t.e.m. 03/02/2019 bij overname van de huidige wagen (minimum 6 maanden ingeschreven op naam van de huidige eigenaar) door uw Erkend Concessiehouder Mercedes-Benz (behalve Citan, Vito, Sprinter, V-Klasse, X-Klasse, G-Klasse).

Pssst! Onze saloncondities zijn er nu al. Ontdek onze allerscherpste prijzen op de Sport Edition modellen en geniet bovendien van een interessante overnamepremie*. Meer info op mercedes-benz.be of bij uw Erkend Concessiehouder Mercedes-Benz.

Uw Erkende Concessiehouders en Servicepunten Mercedes-Benz

Euromotors - Aarschotsebaan 296 - 2590 Berlaar - Tel. 03 420 01 10 - www.euromotors.mercedes-benz.be Eddy Joosen - Antwerpsesteenweg 140 - 2550 Kontich - Tel. 03 458 39 99 - www.joosen.mercedes-benz.be A. Swinnen - Mallekotstraat 62a - 2500 Lier - Tel. 03 489 06 55 - www.swinnen.mercedes-benz.be Vriesdonk - Officieel AMG Performance Center

Bredabaan 624 - 2930 Brasschaat - Tel. 03 633 95 50 - www.vriesdonk.mercedes-benz.be


REPORTAGE NAMIBIË

Namibië EEN KLEURENPALET

Auteur

Jozef Mols 26


NAMIBIË REPORTAGE Bartholomeu Diaz die in het huidige Luederitz aan land ging en het plaatsje Angra Pequena noemde, maar tot een officiële Portugese claim op het land kwam het nooit. Daarna werd Namibië opnieuw vergeten tot in de 19de eeuw de eerste Europese missionarissen er zich vestigden, waarna het land een onderdeel van Groot-Brittannië werd.

10.000 MARK EN 260 GEWEREN In 1883 kocht de Duitse immigrant en tabakshandelaar, Adolf Lüderitz grote stukken grond in Angra Pequena. Voor die grond betaalde hij het stamhoofd van de Nama – Joseph Fredericks – 10.000 mark en 260 geweren. Maar tezelfdertijd bedroog hij ook het stamhoofd. Pas nadat Fredericks het contract had getekend, legde Lüderitz uit dat de verkoop van de grond in een straal van 20 mijl rond de baai niet diende berekend te worden in de gangbare Engelse landmijl (1 mijl is 1,8 km), maar wel in de Pruisische geografische mijl (1 mijl is 7,5 km). Door dit bedrog verloren de Nama nagenoeg de helft van hun stammengebied. Een jaar later nam het Duitse Keizerrijk de protectie van het gebied van Lüderitz op zich en stuurde er een klein detachement militairen. Bismarck riep in 1884 Namibië uit als Duits protectoraat. Zo werden de grondvesten van de Duitse kolonie Duits Zuid-West Afrika gelegd. Lüderitz zelf had weinig plezier aan zijn avonturen. Hij had gehoopt koper, goud en zilver te vinden, maar die waren nergens aanwezig. Boringen in de hoop drinkwater te vinden, leverden al evenmin resultaat. Daarom moest drinkwater helemaal uit Cape Town worden geïmporteerd. Lüderitz raakte bijna bankroet. Hij kon niet anders dan zijn kleine imperium te verkopen aan de Duitse Koloniale Vereniging. In 1886 verdronk hij tijdens een expeditie in de Oranje Rivier. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Namibië is naar onze begrippen een wel heel bijzonder land. Het vroegere Duitse protectoraat SüdWest Afrika aan de Zuidwestkust van Afrika is naar Europese normen erg uitgestrekt. Het is maar liefst 30 keer zo groot als België, maar er wonen slechts 2,5 miljoen inwoners. De zon schijnt er wel 300 dagen per jaar. Namibië biedt een enorme diversiteit: ongerepte wildparken wisselen af met uitgestrekte woestijnen en vlaktes, kilometerlange zandstranden, maar ook bergen en plateaus, natte delta’s en moerassen. Het kleurspektakel tijdens zonsopkomst in de Sossuvlei, de enorme kloof van de Fish River Canyon, de gloeiende savanna in Mundulea Nature Reserve of de biodiversiteit in Etosha National Park zijn maar enkele aantrekkingspunten. Voor wie verscheidenheid zoekt in een land, ver weg van onze drukte, komt er als toerist dan ook zeker aan zijn trekken. De inheemse bevolking van Namibië – die bijzonder gastvrij is – is al even verscheiden als het landschap. De allereerste mensen zijn vermoedelijk de San of Bosjes-mensen geweest. Latere lokale inwoners waren de Nama en de Damara. Daarop volgden dan weer de Ovambo- en de Herero-stammen. Vele van deze stammen zetten hun eeuwenoude gebruiken en tradities nog voort.

Inmiddels poogde de Duitse Koloniale Vereniging in Duitsland kolonisten aan te zetten in Namibië landbouwbedrijven op te starten. Dit gebeurde in de beginfase met het akkoord van de Nama en Herero. De Duitse ‘Schutztruppe’ garandeerden die stammen immers bescherming, in ruil voor het gebruik van hun gronden door Duitse migranten. Maar spoedig realiseerden de stammen zich dat op die wijze de traditionele weidegronden voor hun rund- en schaapherders verloren gingen. Dat resulteerde in een gewapende opstand tegen de Duitsers. Uit wraak vermoordden de Duitse troepen, bijgestaan door Duitse kolonisten, ongeveer 10.000 Nama (de helft

EEN STUKJE GESCHIEDENIS Jarenlang is Namibië door ontdekkingsreizigers vermeden als gevolg van de moeilijk te benaderen stormachtige en grillige kustlijn met daarachter de droge en dorre woestijn. Pas in de 15de eeuw zetten Portugese ontdekkingsreizigers voet aan wal. Het is

27


REPORTAGE NAMIBIË

het SWAPO een gewapende guerrillaoorlog tegen Zuid-Afrika. In 1971 verklaart het Internationaal Gerechtshof dat de Zuid-Afrikaanse bezetting van Namibië illegaal is, maar het duurt nog tot 1988 alvorens Zuid-Afrika de onafhankelijkheid van Namibië erkent.

BEZOEK DE STAMMEN Het kan niet anders dan dat zulk kleurrijk verleden ook verderleeft in de cultuur en gebruiken van de bevolking. De stammen die ooit de strijdbijl moesten opnemen tegen – eerst Duitse en daarna Zuid-Afrikaanse onderdrukkers – zijn nog steeds fier op hun tradities waardoor die ook ten dele behouden worden. Ga je naar Namibië op reis, bezoek dan zeker minstens één van deze stammen. Zulke bezoeken zijn niet altijd makkelijk, want vele stammen leven ver weg van de grote toeristische routes. Wie bijvoorbeeld de Himba wil bezoeken in hun echte woongebied zal meerdere dagen moeten uittrekken in zijn reisprogramma, want anders zie je enkel de ‘toeristische versie’ achter een standje met curiosa. Omdat de Himba een nomadisch volk zijn, kan het wel even duren om precies te weten waar ze zich ophouden, maar hoe dan ook zal je eerst naar de Kunene regio moeten reizen, ook wel bekend als Kaokoveld. In Opuwo kan je meestal kleine Himba-kampen aantreffen. De inspanning wordt echter beloond! De Himba zijn bijzonder gastvrij en blijven hun authentieke gebruiken bewaren, ook al komen ze met de regelmaat van de klok in contact met Westerse toeristen. Zo blijven de Himba-vrouwen zich bijvoorbeeld insmeren met een mengsel van geitenvet, kruiden en oker om zich te beschermen tegen de felle zon. En in tegenstelling tot de overwegend christelijke bevolking van Namibië behielden de Himba hun animistische godsdient waarbij de verering van de natuur en de voorouders centraal staan.

van de Nama-populatie) en 65.000 Herero (80% van de Herero-populatie). Wie niet werd vermoord, poogde te ontsnappen in het hinterland maar kwam om van honger en dorst. Later zou deze tragedie door de Verenigde Naties erkend worden als de eerste genocide van de twintigste eeuw.

BESTUUR VANUIT ZUID-AFRIKA Tijdens de Eerste Wereldoorlog valt Zuid-Afrika (dat toen onder Brits koloniaal bestuur stond) de Duitse gebieden in Namibië binnen en slaagt het erin de Duitsers te verdrijven. Overlevende Herero en Nama worden in ‘thuisgebieden’ opgevangen: de zogenaamde Homelands of Bantustans. Vanaf 1919 krijgt Zuid-Afrika van de Volkerenbond het mandaat om Namibië te besturen. Alhoewel Zuid Afrika zeer graag Namibië had geannexeerd, gebeurt dit nooit helemaal. Het land blijft een ‘mandaatgebied’, ook al wordt het vanuit Zuid-Afrika bestuurd als ‘vijfde provincie’. Dit betekent concreet dat blanken uit Namibië kunnen deelnemen aan het bestuur, gezien de apartheidspolitiek van de Zuid-Afrikanen. Blanke kolonisten, meestal afkomstig uit Zuid-Afrika, zijn goed voor ongeveer 0,2 % van de Namibische bevolking maar bezitten meer dan 75% van de landbouwgronden. Vanaf 1950 zullen de stamhoofden van de Herero dan ook petities sturen naar de Verenigde Naties en naar het Internationaal Gerechtshof om aan deze oneerlijke situatie een einde te maken. Wanneer in de zestiger jaren Europese koloniale machten onafhankelijkheid verlenen aan hun Afrikaanse kolonies, wordt ook Zuid-Afrika onder druk gezet om Namibië onafhankelijkheid te schenken. In 1966 begint

ETOSHA NATIONAL PARK Ben je éénmaal in Opuwo, dan kan je gewoon je reis voortzetten naar bijvoorbeeld Etosha. Een bezoek aan Etosha is altijd één van de hoogtepunten van elke Namibië-reis. Etosha National Park werd nog door de Duitsers opgericht in 1907 ten tijde van de Duitse bezetting en heeft een oppervlakte van 22.000 km²: immens groot dus. Ooit was dit gebied een gigantisch meer dat gevoed werd door de Kunune-river. Lees verder p. 30

28


Een nieuwe woonbeleving. Dat is wat Thuismakers al meer dan 10 jaar voor zijn klanten creĂŤert en realiseert.

Een renovatie, gepland en uitgevoerd tot in het kleinste detail. Thuismakers neemt de volledige herinrichting voor zijn rekening!

Laat ons uw droomwoning realiseren. Vraag ons je GRATIS offerte! Turnhoutsebaan 100 - 2970 Schilde Bussestraat 44 - 2840 Rumst

ma-vr: 14.00 - 18.00 u. do-vr: 14.00 - 18.00 u.

za: 10.00 - 17.00 u. en op afspraak za: 10.00 - 17.00 u. en op afspraak

T: +32 (0)3 500 04 13 - info@thuismakers.be - www.thuismakers.be


REPORTAGE NAMIBIË

Vervolg van p.28

CHARTERBEDRIJFJES BIEDEN VLUCHTEN AAN

Maar nu, duizenden jaren later, bestaat het centrum van het park uit een droge zoutvlakte, omgeven door graslanden en savannah met hier en daar een waterplas. Het is daar dat olifanten, giraffen, zebra’s en leeuwen komen drinken. Volgens recente tellingen leven er in het park ongeveer 250 leeuwen, 300 neushoorns, 3.000 giraffen, 12.000 zebra’s en 2.500 olifanten. De meer dan 20.000 schattige springbokken dolen er rond in grote groepen. Niet enkel heeft Etosha een rijke biodiversiteit, maar ook de infrastructuur is er goed uitgebouwd. Vele niet-verharde wegen leiden naar de drinkplaatsen van de dieren. Bovendien vind je er gemakkelijk een onderkomen in de vele hotels, lodges of campings. Wie niet met de auto wil reizen, kan een ticket aan boord van een bush-vliegtuigje kopen. Er liggen immers drie landingsbanen in het park.

SKELETON COAST PARK

Om heel Namibië te bezoeken heb je tijd – heel veel tijd zelfs – nodig. Om tijd uit te sparen, is het misschien handig een aantal excursies te maken met één van de vele charterbedrijfjes die vluchten naar toeristische plekken aanbieden. Ze brengen je naar de nationale parken, maar ook naar de Skeleton Coast. Zelfs fotovluchten over de kust staan op het programma. Zulke vluchten vertrekken meestal vanuit Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Maar ook vanuit Lüderitz of Swakopmund worden programma’s aangeboden. Je informeert wel best voor je naar Namibië vertrekt over de beschikbaarheid van plaatsen want, hoewel er vele bedrijven zulke excursies aanbieden, is de vraag steeds groter dan het aanbod.

Het Skeleton Coast Park mag al evenmin ontbreken op je reisprogramma. Deze gigantische kustlijn is nagenoeg onbewoond. Door de grillen van de zee zijn hier in het verleden tientallen schepen gestrand zodat de Skeleton Coast met reden het grootste scheepskerkhof ter wereld wordt genoemd. De roestige wrakken liggen her en der verspreid op het strand. De Skeleton Coast is echter ook een prachtig natuurgebied waar diverse vogelsoorten het best naar hun zin hebben. Net achter de duinengordel ligt de Namib-woestijn. Dit gebied wordt bezocht door toeristen die uit zijn op avontuur. Een adembenemende rit per 4x4 over de torenhoge duinen ? Of liever een vluchtje met een paraglider over de kustlijn en de woestijn erachter ? Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

Wat je ook op het programma van je Namibiëreis plaatst, je zal altijd tijd tekort komen om dit fascinerende land te bezoeken en volop te genieten van het enorme kleurenpalet dat je wordt aangeboden. Nagenoeg iedereen kan hier aan zijn trekken komen: of je nu van de biodiversiteit wil genieten of van het avontuur in de woestijn, of je zin hebt de gebruiken van traditionele stammen te onderzoeken of wil genieten van het ‘mondaine’ leven in Windhoek. Want sinds er – jaren na het overlijden van Lüderitz – op zijn gronden diamanten werden gevonden, is Namibië ook een welvarend land geworden. En dat merk je zeker in de hoofdstad. En vergeet niet ... 300 dagen zon per jaar zijn niet te versmaden als je uit het grillige Belgische klimaat komt. Lees verder p. 32

30


CAVALLUNA - World of Fantasy is een productie van Apassionata World GmbH

02 & 03 FEBRUARI 19

SPORTPALEIS ANTWERPEN BOEK EEN VIP-ARRANGEMENT VOOR DE SHOW VAN 2 FEBRUARI OM 20.00 EN KRIJG ER EEN UNIEKE STABLETOUR BOVENOP - INFO VIA WWW.SPORTPALEISGROEP.BE/VIP -

TICKETS & INFO: WWW.TELETICKETSERVICE.COM OF 070.345.345 (MAX. € 0,30/MIN.)


REPORTAGE NAMIBIË

Vervolg van p.30

NAMIBIE PRAKTISCH

Beste reistijd: september, oktober en mei. In onze winter (dat is de zomer in Namibië) stijgt de temperatuur er boven de 40° C. In de periode van januari tot april kan het bovendien stevig stormen in het binnenland. Van juni tot augustus kan het dan weer vriezen gedurende de nacht.

Hoofdstad: Windhoek Talen: Engels, Duits, Afrikaans en diverse lokale talen, gesproken door de vele stammen.

Reisdocumenten: geldige reispas (tot zes maanden na retour uit Namibië) plus bewijs van retourvlucht of vlucht naar een andere bestemming.

Godsdienst: 90% van de bevolking is christelijk. Munteenheid: Namibische dollar is gebonden aan de koers van de Zuid-Afrikaanse rand. Je kan ook betalen in Zuid-Afrikaanse rand die evenveel waard is als de Namib dollar. Maar reis je via Zuid Afrika, onthoud dan dat je in Zuid-Afrika maar 70 cent terugkrijgt voor elke Namibische dollar, want men houdt er niet van de munt uit ‘het buurland’. Visa en Mastercard worden nagenoeg overal aangenomen.

Gezondheid: Net als in alle andere tropische bestemmingen zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen aan te bevelen. Inenting tegen gele koorts is verplicht als je komt uit een land dat door deze ziekte is besmet. Vaccinatie tegen Difterie-Tetanus-Polio is aanbevolen. In bepaalde gebieden komt tijdens sommige seizoenen malaria voor, dus advies inwinnen voor vertrek is wenselijk. Er bestaat een risico op Bilharzia indien gezwommen wordt in stilstaand zoetwater. 

Tijdzone: GMT + 2. Slechts 1 uur verschil met België. Elektriciteit: 220 Volt AC 50 hz. Stekkers met drie ronde pinnen.

32


Panden te Antwerpen in de kijker! Maak een afspraak, wij regelen de rest

Antwerpen-Noord - Schilde

W-02AE9C

€ 1.675.000

W-02DTXX

W-02DF40

€ 995.000

Antwerpen-Zuid - Wilrijk

W-00APWE

€ 985.000

€ 1.000.000

Heidestatiestraat 53 2920 Kalmthout(Heide) +32 3 666 00 90

Leopoldstraat 49 2000 Antwerpen +32 3 233 24 00

Ook kantoren te Antwerpen-Centrum en Zuid, Brasschaat, Heide-Kalmthout en Schilde

Antwerpen-Noord - Kapellen

Antwerpen-Centrum - Antwerpen


REPORTAGE SUPERJACHTEN

Auteur

Mario De Wilde

MEGAJACHTEN: VERZAMELD WERK VAN GOUD, JACUZZI’S EN EXTRAVAGANTIE

MADE IN BELGIUM: DE EERSTE ELEKTRISCHE LUXE SPEEDBOAT TER WERELD Wetend dat een luxespeeltje ook flink wat brandstof verbruikt ging het Belgische Liso Yachts op zoek naar spaarzame alternatieven. Het bedrijf combineert nieuwe batterijtechnologie, ecologie, design en pure luxe in de eerste elektrische speedboat ter wereld. Liso Yachts bruist van ambitie en mikt op de productie van 24 luxeboten in 2019, die wereldwijd vermarkt zullen worden. Een jaar geleden besloot CEO Dirk De Munter om de eerste elektrische boot de Aquamare 750GTE te bouwen. De Aquamare vormt een mooie combinatie van het Italiaanse retrodesign uit de jaren ’60, ’70 en ’80 met een frisse moderne look. Uniek is de batterijtechnologie, waarbij Dirk een specifieke batterijpack ontwikkelde die het mogelijk maakt dat de boot een topsnelheid haalt van 95 km/uur en aan deze topsnelheid 40 minuten gevaren kan worden. In gewone omstandigheden kan je met de Aquamare 750 GTE een dag varen op zee of zoetwaterrivieren. Uniek is ook dat de elektrische speedboat van Liso Yachts op alle elektriciteitsnetten oplaadbaar is. De Aquamare 750 GTE zal verkocht worden tussen de 400.000 en 500.000 Euro, afhankelijk van de extra features en afwerking.

34

Je hebt ze wellicht al zien liggen in een of andere mondaine jachthaven. De bescheiden sloepjes die voor anker liggen in Monaco, Florida, Dubai, St. Tropez of St. Barth’s. Uren kan je er gefascineerd naar kijken. Hoe een dozijn jongens het dek poetsen alsof hun leven er van afhangt, hoe een bestelwagentje vier ruikers bloemen aflevert en hoe een dure traiteur hapjes aflevert, genoeg voor het dagrantsoen van een volwassen walvis. Een rondje jachten: het leven zoals het is… Toegegeven, je krijgt na een tijdje dromen het ongemakkelijke gevoel dat je met je zuinig diplomaatje behoorlijk mislukt bent in dit aardse leven. Ik heb zonet 1,5 euro betaald om mijn


SUPERJACHTEN REPORTAGE vierde exemplaar. Omdat het vrouwtje gek is van de Caraïben, liet de Russische oliemagnaat een hoogst originele maquette door het Britse ontwerpbureau Yacht Island Design uitwerken. Bovenaan zijn ‘bootschappenlijstje’ stond een ‘privévulkaan’ en enkele drijvende tropische eilandjes op het schip. En dus gingen ze over de plas vorig jaar ijverig aan het werk want tegen volgende zomer moet ‘Tropical Island Paradise’ voor Olga beschikbaar zijn. “Het exterieur wil de impressie opwekken van een vulkanisch eiland waar de golven op breken. Binnenin de vulkaan bevinden zich ook nog een bioscoop, bibliotheek, fitnessruimte, wellnesscenter en drie suites” aldus ontwerper Rob McPherson. ‘Beschouw het als een paradijs met privéstrand en een waterval die van de vulkaan afstroomt en zo het zwembad van water voorziet.” ‘Tropical Island Paradise’ lijkt ook rechtstreeks uit de Caraïben te komen. Echt overbevolkt moet het niet worden want amper een dozijn bevoorrechte gasten kunnen van het drijvende luxepaardje genieten. Over de kostprijs werd niet gediscussieerd.

Seat voor een halve dag achter te laten. Noteer: in de haven van Capri legt ene Roman Abramovich lachend 3.180 euro op tafel om zijn ‘Eclipse’ een dagje te parkeren tijdens de Rolex Capri Zeilweek. Om maar te zeggen dat het doorgaans megarijke CEO’s, Russische zakenmannen, koninklijke Saoedi’s en ’s lands populairste Frères of Couckes zijn die zich zo’n peperdure kanjer kunnen aanschaffen.

DUBAI IN HET LIJSTJE Les één: jachten kopen is een kwestie van status. Een sjeik met een beetje charisma zal nooit of te nimmer dulden dat zijn varend optrekje twee centimeter korter is dan die zijn buurman in de haven van Monte Carlo. Lange tijd werd de lijst van duurste knallers aangevoerd door ‘Dubai’ van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten en de heerser van het emiraat Dubai. De boot werd in 2006 te water gelaten, meer dan tien jaar nadat het project van start ging, en het is momenteel nog steeds het op drie na grootste jacht ter wereld. Met een lengte van 162 meter is er ruimte zat voor zo’n 120 gasten. Op vlak van inventaris noteerden we uitgestrekte ligweiden, jacuzzi’s, een zwembad met handgemaakte tegels, bij het binnenkomen handgemaakte mozaïeken en een wenteltrap met glazen treden die van kleur veranderen naargelang de sfeer. Om maar te zeggen, Mohammed heeft soms ook wel eens een mindere dag. Onder het motto ‘ter land, ter zee en in de lucht’ is er ook een helikopterplatform waarop helikopters van 9,5 ton kunnen landen en opstijgen. 330 miljoen kostte het speeltje.

MAAK KENNIS MET DE ‘HISTORY SUPREME’ Elke vierkante centimeter ruimte die zich op het toekomstig duurste luxejacht bevindt, is super de luxe. In kringen van miljardairs noemt men zo’n schip niet ‘De Vagebond’ of ‘Bij Jenny en Johan op de koffie’ maar ‘History Supreme’. Dat schept meteen duidelijkheid wat hiërarchie betreft. Voor het maken van dit varend juwelenkistje is maar liefst 100 ton goud gebruikt. Het dertig meter lange jacht is van binnen en van buiten bekleed met het duurste edelmetaal. Een Maleisische miljardair, die onbekend wenst te blijven, telde er 3,3 miljard euro voor neer. Het duurste schip ooit zou volgens Britse media zelfs zes keer meer waard zijn als de prutserige ‘Eclipse’ van Roman Abramovich. Het ontwerp is van de hand van de Britse kunstenaar Stuart Hughes die ook al bekendheid verwierf met gouden iPhones, iPads en Fiat 500’s. Die 100.000 kilo goud en platina is dit keer vooral terug te vinden op de romp van de boot, maar ook in het interieur kregen verschillende elementen een gouden zalfje. Nog niet van je extravagante melk? Welnu, er is een standbeeld op het dek dat gemaakt werd van een bot van een Tyrannosaurus Rex. In de master bedroom is een van de muren samengesteld uit meteoriet. De eigenaar kan tenslotte drinken uit een flesje versierd met pure diamanten.

TROPICAL ISLAND PARADISE Onder het motto ‘Eéntje is geentje’ bestelde een dure Rus, met reeds drie jachten, een

35


1 appartement 145 m2 OP! gelijkvloers met 3 slpks, zuidterras en - tuin

TE KOOP in Borsbeek centrum, de1steRobianostraat 69 1 appartement 125 m2 OP! verd. met 3 slpks en zeer groot zuidterras in mooi nieuw1 appartement project ‘Residentie Robinia’ 115 m2 OP! 2de verd. met 3 slpks en groot zuidterras 5 staanplaatsen enm2 3 OP! bergingen OP! 1 appartement 145 gelijkvloers met-1 3 slpks, zuidterras en - tuin 1 appartement 125 m2 OP! 1ste verd. met 3 slpks en zeer groot zuidterras 1 appartement 115 m2 OP! 2de verd. met 3 slpks en groot zuidterras 5 staanplaatsen en 3 bergingen OP! -1

DUURZAAM en GEZOND gebouw(d) met o.a.: structuur in FSC-gelabelde massieve houtbouw (CLT) DUURZAAM en GEZOND gebouw(d) met o.a.: gezonde isolatie structuur in FSC-gelabelde massieve houtbouw (CLT)

buitenschrijnwerk en gevels in FSC-gelabeld duurzaam hout gezonde isolatie

E-peil 10 = Vrijwel Energie Neutraal OP! basis van duurzame technieken buitenschrijnwerk en gevels in FSC-gelabeld duurzaam hout E-peil 10 = Vrijwel Energie Neutraal OP! basis van duurzame technieken

duurzaam en gezond bouwen duurzaam en gezond bouwen

ALLE INFO, PRIJZEN, PLANNEN en LASTENBOEK INFO, PLANNEN en LASTENBOEK +32 ALLE 487 644 287PRIJZEN, | info@boven-op.eu | www.boven-op.eu +32 487 644 287 | info@boven-op.eu | www.boven-op.eu

TE KOOP in Borsbeek centrum, de Robianostraat 69 in mooi nieuw project ‘Residentie Robinia’ duurzaam en gezond bouwen

niet ZOMAAR een zoveelste bouwpromotor...

1 appartement 145 m2 OP! gelijkvloers met 3deslpks, zuidterras enenAls ontwikkelaar en bouwonderneming is het één van onze grootste plichten In bovenvermeld project ROBINIA zorgen toepassing van CLT-bouw

tuin

ACCOYA met ecologische isolatie, in combinatie met duurzame technieken, 1 appartement 125 m2 OP! 1ste verd. met 3 slpks en zeer groot zuidterras

om begaan te zijn met het milieu en de toekomst van de volgende generaties.

Niet alleen in ons hoofd en met veel goede bedoelingen, maar resoluut bij de

voor een E-peil van 10 en dus een BIJNA PASSIEF-woning !

1 appartement 115 m2 dat OP!tegen 2de2021 verd. met 3 slpks en groot zuidterras Wetende àlleONTWIKKELING nieuwbouw woningen BEN moeten zijn

BOUW van onze projecten.

neemt met de keuze voor CLT-Bouw, het gebruik van ACCOYA

PROJECTEN ! (Bijna Energie Neutraal = max. E-peil 30) voelt u zò aan wat E-peil 10 voor u

& ecologische isolatie en de toepassing van uitsluitend hernieuwbare

betekent, nu al : béter geïsoleerd, béter luchtdicht, géén gebruik van fossiele

5 staanplaatsen en 3 bergingen OP! -1

duurzaam en gezond bouwen

ONTWIKKELING PROJECTEN !

energiebronnen een sterk en stevig standpunt in : gaan voor DUURZAAM en

brandstoffen, de minimaal verbruikte energie 100% uit hernieuwbare

GEZOND bouwen !

bronnen en dus omzeggens géén energiekosten !

De keuze voor ecologische en gezonde materialen en grondstoffen die NIET onuitputtelijk zijn, is daarbij een wezenlijk uitgangspunt.

Bij de aankoop van een nieuwbouw BEN-woning heeft de koper recht op een DUURZAAM en GEZOND gebouw(d) met o.a.:

De creatie en realisatie van gebouwen die meerdere generaties meegaan en na lange tijd een nieuwe functie kunnen krijgen, is het doel.

korting op het jaarlijks te betalen bedrag aan onroerende voorheffing en op

structuur in FSC-gelabelde massieve houtbouw (CLT) diverse premies van het Vlaams Gewest & eventueel de Gemeente.

En materialen die bij afbraak van het gebouw na recyclage een nieuw leven

gezonde isolatieEn, bij bepaalde banken, op een goedkope tot zelfs renteloze lening voor alle

kunnen gaan lijden, zijn de ingrediënten om daartoe te komen.

energiebesparende maatregelen.

buitenschrijnwerk gevels FSC-gelabeld duurzaam hout De 4 vierkantjes in onze logo’s verpersoonlijken daarbij duidelijk “onze Het en cumuleren vanindeze subsidies en premies kan al snel leiden tot missie”:

een belangrijke besparing bij de aankoop van uw BEN-woning. Dit ter

E-peil 10 = Vrijwel Energie Neutraal OP! basis van duurzame technieken

staat voor duurzaam gebruik en verbruik van water staat voor duurzaam gebruik van en respect voor de natuur staat voor duurzaam gebruik en verbruik van hout

Die u echter niet zomaar gepresenteerd wordt, maar op basis van de bouwwijze, de ecologische materialen en de duurzame technieken. En natuurlijk zorgt een BIJNA PASSIEF-woning mee voor een zeer lage

ALLE INFO, PRIJZEN, PLANNEN en LASTENBOEK energiekost. Iedere maand, ieder jaar, uw leven lang ! +32 487 644 287 | info@boven-op.eu | www.boven-op.eu

staat voor duurzaam gebruik van zonne-energie duurzaam en gezond bouwen

compensatie van de iets hogere prijs dan deze van een niet-BEN-woning.


member of

|

OP ZOEK NAAR KUSTVASTGOED OM ER ZELF TE WONEN OF ALS INVESTERING?

|

NIEUW IN ONS AANBOD

THE ONE | BLANKENBERGE BENT U OP ZOEK NAAR THE ONE? “ONE LIFE, ONE CHANCE” Prachtig nieuwbouwproject in de duinen van Blankenberge, bestaande uit 89 appartmenten, 77 garages/parkings op een toplocatie.. Frontaal zicht op zee en duinen.

Prijs op aanvraag.

INSTAPKLAAR

VILLA KARMEL| BLANKENBERGE

LYNN | DE PANNE

Villa Karmel is een nieuwbouwproject bestaande uit 62 woongelegenheden in de voormalige kloostertuin en in een deel van het Karmelklooster te Blankenberge. Prijs vanaf € 198.492

Mooi gelegen nieuwbouwproject in hartje De Panne. De appartementen zijn instapklaar. Bezoek het modelappartement en laat u overtuigen. Prijs vanaf € 195.000

INSTAPKLAAR

DE LINK | DE PANNE Mooi zongericht nieuwbouwproject met 7 appartementen in hartje De Panne. Bezoek het modelappartement op afspraak. Prijs vanaf € 149.000

ASSISTENTIEWONINGEN

MADISON | WESTENDE

ELISE | ZUYDCOOTE (FR)

CO-CENTER | OOSTENDE

Nieuwbouwproject is gelegen op wandelafstand van de zeedijk en duinen. Het bestaat uit 45 entiteiten met 1 of 2 slaapkamers, mogelijkheid tot aankoop garages/parkings. Prijs vanaf € 159.167

Modern nieuwbouwproject, dicht bij zee te koop in Zuydcoote, net over de grens in Frankrijk. Zeer rustig gelegen. Prijs vanaf € 194.000

In dit historisch pand, centraal gelegen in Oostende, komen 57 erkende assistentiewoningen. Meer info betreft (investeren in) assistentiewoningen? Contacteer ons vrijblijvend, wij komen bij u thuis.

WWW.EAGLEFUND.BE CONTACTEER ONS +32(0)486 99 00 99


INTROREPORTAGE LUNETTES-LUNETTES

OOGCOMFORT OP MAAT

FRANS DE SCHUTTERLAAN 5 2850 BOOM T 03 888 17 80 WWW.LUNETTES-LUNETTES.BE 38


LUNETTES-LUNETTES INTROREPORTAGE

andere diktestructuur, een verschillende veeraanhechting… Uiteraard is het aan de klant om te kiezen, maar ook voor de ‘vormelijke’ kant beschikken we over heel wat expertise. Door gericht en nauwkeurig te observeren, kunnen we de klant gericht adviseren: de houding en de uitstraling zijn daarbij van essentieel belang, en pas dan komen de vorm van het gezicht en het lichaam. Een bril op maat is in de eerste plaats een verlengstuk van de persoonlijkheid en niet van het lichaam waarin dat karakter verpakt zit. We leggen rustig uit wat het effect is van bepaalde brillen en glazen en maken een foto van elke ‘pasbeurt’, zodat de klant de diverse opties rustig kan bekijken en vergelijken. We zijn geen psychologen, maar we proberen er toch voor te zorgen dat een klant zichzelf en het leven rooskleurig(er) ziet met zijn nieuwe bril.”

De naam van de zaak geeft eigenlijk al veel prijs over de filosofie van LunettesLunettes: de Boomse optiekzaak profileert zich als brillenwinkel in het kwadraat, met service én ‘oplossingen’ op maat. Zaakvoerder Ilse Swerts en haar gedreven groep medewerkers maken er een erezaak van om de ogen van elke klant in de kijker te zetten. Lunettes-Lunettes heeft niet alleen oog voor esthetiek maar ook voor elke mogelijke parameter: uw blik wordt niet alleen mooier, maar ook beter!

UW BLIK WORDT NIET ALLEEN MOOIER, MAAR OOK BETER!”

IN RAAD EN DAAD: OPTIMALE OPTIEK OP MAAT Ilse zat al een aantal jaar in het vak toen ze door het bos de bomen niet meer kon zien in het enorme aanbod aan optiekketens en designmonturen. En omdat niet zien nu niet bepaald een optie is in deze sector, nam ze wat afstand om haar blik te verruimen en haar visie scherp te stellen. Ze zag snel brood én toekomst in een persoonsgerichte werkwijze. “We profileren ons niet als brillenverkopers, maar proberen om op basis van peilbare parameters en eigen expertise een optimale oplossing voor te stellen voor elke klant. In de voormiddag werken we alleen op afspraak: door tijd te maken, kunnen we kwaliteit garanderen. In de optische sector is meten echt weten: we meten niet alleen de klassieke correctie, maar analyseren ook het gedrag van de ogen in verschillende lichtsituaties en hebben ook oog voor bijvoorbeeld de pupilreactie en de structuur van het hoornvlies. Met die gegevens gaan we aan de slag: in een eerste fase gaan we alle data analyseren, om vervolgens een strikt persoonlijk pakket aan parameters in één glas te integreren. Dat gepersonaliseerde glas staat garant voor optimaal comfort en fantastische functionaliteit.”

DUURZAAMHEID HOOG IN VAANDEL Lunettes-Lunettes hanteert een andere aanpak dan de klassieke wijze. Dankzij adequaat advies zal je als klant ‘goed kopen’, en dat heeft niet altijd te maken met ‘goedkoop’. “Een eventueel prijsverschil vertaalt zich in optimaal oogcomfort en glasheldere garanties. Wie kiest voor glazen op maat, geniet gedurende drie jaar van een all-riskverzekering, die alle kosten voor 80 % dekt. Ook bij de materiaalkeuze richten we onze pijlen op hoogwaardige materialen die een lang leven en een fenomenale flexibiliteit in de loop van het traject garanderen. Buffelhoorn is een exclusieve en elegante optie, katoenacetaat en titanium zijn de magische materialen voor een ander deel van het gamma. Ook hout zit in de lift: we werken samen met een Italiaanse firma die de lokale finesse en flair koppelt aan een stevige structuur. Zelfs de houten brillen worden gepersonaliseerd, in verschillende kleurcombinaties, met eigen neusbeentjes en de naam van de klant die gegraveerd wordt.”

LENS SANA IN CORPORE SANO

HET OOG WIL OOK WAT: MOOIE MAATWERKMONTUREN ALS VERLEIDELIJKE VERPAKKING

In het aanbod van Lunettes-Lunettes zitten ook contactlenzen op maat, die het levenscomfort van de drager aanzienlijk verbeteren. Voor sommige beroepen of bepaalde situaties is een bril of een klassieke lens niet altijd handig, en dan bieden maatlenzen soelaas. Multifocale vormvaste lenzen koppelen een fenomenale functionaliteit aan extreem comfort. “We zijn geen klassieke ‘brillenverkopers’, maar bieden oplossingen waarbij uw bij- en verziendheid tot een minimale hinder wordt herleid. We vinden een oplossing voor zowat iedereen.” 

Uiteraard wordt ook de esthetiek niet uit het oog verloren: Lunettes-Lunettes biedt een attractief aanbod aan blikvangers, met een scala aan mogelijkheden om te pimpen en te finetunen. Op die manier is er een bril voor elke wens of gril. “We werken samen met het hippe en hoogstaande Britse ontwerper en atelier Tom Davies. Zij hebben een gevarieerd gamma ‘standaardmonturen’, die ze kunnen personaliseren met een unieke kleur, een

39


SHOPPING IT’S COLD OUTSIDE

verzameld door

Lieve Mariën

LAMON gekeerd lam heren Uit de collectie van Lamon-Nuytens komt deze jas in biker-stijl in omgekeerd lam. Door de topkwaliteit en soort is de wollen binnenzijde erg lang en gekruld. SCOTCH & SODA witte anorak Scotch & Soda brengt een volledige herencollectie. De collectie is Amsterdam based, maar de inspiratie komt vanuit de hele wereld. “Expedition Couture” is de naam die ze zelf geven aan de huidige wintercollectie. De totale look is uit de collectie. STRELLSON rode parka, koperkleurige voering Een jas met een naam: de S.C.Uptown van het Zwitserse merk Strellson. En die jas won prijzen. Het is een met dons gevulde parka uitgevoerd in polyester met een koperkleurige voering. Vernieuwend is dat het hier gaat om een “smart”-parka met een nieuwe light carbon heating technology erin verwerkt. Prijs: 649 euro.

TAMARIS Bij koud weer horen warme laarzen. En deze natuurkleurige laarzen met een dikke winterzool zijn afgewerkt met bont. Uit de Tamaris-schoencollectie. Geen enkel excuus meer om met koude voeten rond te lopen. TOMMY HILFIGER zw/w ruit met rood en capuchon Tommy Hilfiger heeft diverse herencollecties. Deze aparte winterjas komt uit de Tommy-collectie, uitgevoerd in zwart/wit hanenpotenmotief met als steunkleur een contrasterende rode bies. Een capuchon in dezelfde stof maakt het geheel af. EUREX BY BRAX Een broek in ribfluweel is sportief en functioneel. Eurex by Brax gaat prat op het nodige draagcomfort voor de heren die een perfect passende broek zoeken. Verborgen kleine zakken afsluitbaar met rits, stretch stoffen en een flexibele taillesluiting maken deze kleding smart/casual. Uitgevoerd in een hele rits van kleuren. HESTRA handschoenen Dameshandschoenen van Hestra in hairsheep wol. Dit Zweeds bedrijf is al generaties lang de grote specialist in handschoenen. Zij produceren voor dames en heren, en speciale handschoenen voor alle sporten.

40


member of

OP ZOEK NAAR KUSTVASTGOED OM ER ZELF TE WONEN OF ALS INVESTERING?

ONE LIFE ONE CHANCE

VG,WG,GDV,GVKR, VV

Op een bijzondere locatie aan zee, op een zeldzame plek waar duinen en polders in Blankenberge elkaar raken, verrijst een fantastisch gebouw: ‘The One’. Met iconiche

WWW.EAGLEFUND.BE CONTACTEER ONS +32(0)486 99 00 99

architectuur, terrassen met adembenemend zee-, polder- en duinenzicht is ‘The One’ met geen enkel ander woonproject te vergelijken. U heeft wellicht al veel kansen gehad om een mooi appartement aan de kust te kopen, maar dit is The One!


PANELGESPREK INTERIEURTRENDS

Interieurtrends: SOBERHEID, ZEN EN DUURZAME MATERIALEN

42


INTERIEURTRENDS PANELGESPREK

In het spoor van Interieur, de bekende vakbeurs in Kortrijk, organiseerde Ambassadeurs een panelgesprek over de interieurtrends in werken en wonen. In restaurant Guzto in Aartselaar kwam een mooi gezelschap samen uit de wereld van vastgoed, renovatie, decoratieve schilder- en behangwerken, interieurstoffen en raambekleding, tegels en natuursteen, kantoormeubilair, productontwikkeling en groendecoratie. We zitten in een maximalistische interieurfase waar alles kan en alles mag: streepjes, bloemen, ruitjes, goud, marmer, enz. Trendwatchers zien een evolutie naar soberheid, zen, duurzame en natuurmaterialen, ambachtelijke looks waarin steen en hout worden verwerkt. We gaan dus eerder de minimalistische kant op. De trendkleuren voor 2019 zijn: diepgroen, honingbruin, donkerrood en perzikkleur.

DE KANTOOROMGEVING MOET EEN WELKOMGEVOEL UITSTRALEN DAT OOK HET ETHOS EN HET IMAGO VAN HET BEDRIJF BENADRUKT”

WERKEN IN ANDERE STRUCTUREN: CO-WORKING EN FLEXWERKEN De nieuwe manier van werken vereist een andere kantoorstructuur. Belangrijk is dat iedere werknemer zich welkom voelt als hij op kantoor is en een werkplek heeft. De kantooromgeving moet een welkomgevoel uitstralen dat ook het ethos en het imago van het bedrijf benadrukt. Bovendien is de werkomgeving een belangrijke troef in personeelsrekrutering en -retentie. “Ons bedrijf heeft hierin een voorbeeldfunctie”, zegt Mieke Deroo van Kinnarps dat gespecialiseerd is in ergonomie en kantooroplossingen. “We werken zelf flex: onze kantoren zijn een ‘workspace solutions center’, een echte ontmoetingsplek die voor interactie zorgt. Telefoongesprekken kan je voeren in een individuele ‘phone booth’. Er zijn verschillende communicatieruimten waar je een meeting kunt houden of je kunt in de cafetaria een gesprek voeren. Om zo efficiënt mogelijk te flexwerken moet je je dagplanning heel goed kennen. Lockers zijn kostenefficiënter dan ladeblokken, maar voor bepaalde functies is dit moeilijk haalbaar. Verkoopmedewerkers met buitendienst hebben het daar minder moeilijk mee. Ze brengen veel tijd in de auto door. Als ze op kantoor zijn, is dat voor meetings of om te telefoneren in een ‘phone booth’.” “DCA is de voorbije twee jaren sterk gegroeid”, zegt Wim Verhoeven van het bouw- en wegenbouwbedrijf voor de openbare en private sector DCA. “Ons kantoorgebouw begint stilaan uit zijn voegen te barsten. We zijn bezig met een nieuwbouw die voorzien is op flexibiliteit met aandacht voor sustainability, de bouw ge-

43

Auteurs

Edith Vervliet & Arn Borstlap Locatie

Restaurant Guzto, Aartselaar


PANELGESPREK INTERIEURTRENDS

WIE NAM DEEL AAN HET PANELGESPREK?

GRIET DE RIDDER, tuinarchitect en vennoot Tuincentrum Groendekor (Sint-Pieters-Leeuw)

MIEKE DEROO, sales consultant en project coach Kinnarps (Wemmel)

“ VAAK STELT MEN DE AANLEG VAN HET GROENDAK UIT EN KIEST MEN VOOR KUNSTGRAS, HOEWEL DAT WETTELIJK NIET IS TOEGELATEN.”

“ OM ZO EFFICIËNT MOGELIJK TE FLEXWERKEN MOET JE JE DAGPLANNING HEEL GOED KENNEN.”

44


INTERIEURTRENDS PANELGESPREK beurt dan ook volgens het BREEAM-principe met een streven naar het Excellent label. Eind 2020 verhuizen we en dan zullen we de extra ruimten ter beschikking stellen voor co-working. Het feit dat we co-working spaces zullen hebben, kan samenwerkingsverbanden en co-creaties doen ontstaan. Op onze site komt ook een biodiverse parktuin dat voor het publiek toegankelijk zal zijn, samen met de publieke plint van het gebouw dat ingevuld zal worden met conferentie- en vergaderzalen en een koffiebar zetten wij in op het samenwerken ook buiten de kantoorgrenzen heen. Dat is een trend die we nu vaker merken in de kantoorbouw.”

heeft aan keramische en betontegels, klinkers die in de eigen fabriek in Heusden-Zolder worden gemaakt, en Belgische blauwe natuursteen die rechtstreeks wordt aangekocht in de groeves en bewerkt in de eigen productiehal. “Arduin die door uitbreiding in technieken in meerdere formaten en afwerkingen wordt aangeboden, is zowel in België als internationaal dé basistegel die in meerdere stijlen de meerwaarde onderlijnt.” “In de renovatiebouw merk ik dat klanten eerst kijken naar de hygiënische aspecten, en pas nadien naar de akoestiek. Met het juiste ramen- en deurenschrijnwerk kunnen we ook geluid buiten houden”, zegt Hans Domen van DP Housing, een renovatiebedrijf voor totaalprojecten van klein tot groot in de Antwerpse regio. “Renovatie is anders dan nieuwbouw. In renovatiewerken botsen we vaak op technische beperkingen.“

GEEN STANDAARDOPLOSSING VOOR HET IDEALE KANTOOR Een nieuwe werkomgeving kiezen is geen designproject, het is een veranderingsproject. Er bestaat geen algemene standaardoplossing voor het ideale kantoor. Mieke Deroo: “Onze inhouse kantoorarchitecten laten zich inspireren door trendwatchers en specialisten in ergonomie. Bij het uittekenen van een kantoorinrichtingsplan worden wij idealiter van bij het begin betrokken. Het komt erop aan een op maat oplossing te vinden voor de klant. Daarbij is het nodig rekening te houden met de fysieke ruimte, de organisatiestructuur en de digitale omgeving. We informeren bij onze opdrachtgever naar het takenpakket en de tijdsinvulling van de diverse functies of functiegroepen. Iedereen heeft inspraak. Dat is belangrijk om tot een optimale kantorenindeling te komen.”

WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN KUNNEN BEPERKEND WERKEN Hans Domen: “De wettelijke reglementering rond isolatie en ventilatie legt soms ingrepen op die veel budget opslorpen, niet echt ter zake zijn of de charme van de woning wegnemen.” “Iets gelijkaardigs doet zich voor in de groensector,” stelt Griet De Ridder van groenspecialist Groendekor. “De aanleg van een groendak is soms ook een wettelijke verplichting. Zo’n dakconstructie moet erop voorzien zijn en kost wel wat. Vaak stelt men de aanleg van het groendak uit en kiest men voor kunstgras, hoewel dat wettelijk niet is toegelaten.”

WONINGBOUW EN RENOVATIE: AKOESTIEK, ISOLATIE EN VENTILATIE

Volgens De Ridder zijn sommige huizen overgeisoleerd. Door de lage luchtvochtigheid kunnen planten moeilijk ‘overleven’. Ventilatie en airconditioning zijn nefast voor planten. Met als gevolg dat die zieke planten moeten behandeld worden tegen ongedierte. Ook hitte is schadelijk. “Veranda’s en planten gaan niet goed samen. Geen enkele plant is tegen de hitte bestemd, tenzij

“De vloeren worden alsmaar belangrijker. In woningbouw en -renovatie met een tuin merk je de tendens van het binnentrekken van de buitenruimte door het laten doorlopen van vorstvrije vloeren. We gebruiken dan groot formaattegels met grote voegen.” Aan het woord is Ann De Schutter van Artstone dat een uitgebreid gamma

45


PANELGESPREK INTERIEURTRENDS

ANN DE SCHUTTER, commercieel directeur Artstone (Puurs/Lede)

DAVID DOS SANTOS, productontwikkelaar en zaakvoerder Studio Dos Santos (Deurne)

“ IN WONINGBOUW EN -RENOVATIE MET EEN TUIN MERK JE DE TENDENS VAN HET BINNENTREKKEN VAN DE BUITENRUIMTE DOOR HET LATEN DOORLOPEN VAN VORSTVRIJE VLOEREN.”

“ ER IS VEEL VRAAG NAAR ZOGENAAMDE ‘FLUSH’ VERLICHTING, SCHAKELAARS EN ROOKDETECTOREN DIE IN DEZELFDE KLEUR VAN DE MUUR OF HET PLAFOND WORDEN INGEWERKT.”

46


INTERIEURTRENDS PANELGESPREK kunstplanten, kunstgras, en gevriesdroogde planten en bloemen. Maar die zijn vrij duur. In de horeca worden ze wel vaak gebruikt. Alle planten vragen onderhoud of je moet opteren voor sanseveria’s of cactussen.”

DOMOTICA: ALLES MOET ‘SMART’ ZIJN... David Dos Santos: “Domotica zorgt ervoor dat je vanop afstand de verwarming, verlichting tot zelfs de gordijnen- en zonneweringsystemen kunt bedienen. Er is veel vraag naar zogenaamde ‘flush’ verlichting, schakelaars en rookdetectoren die in dezelfde kleur van de muur of het plafond worden ingewerkt.”

SFEERVOLLE EN ENERGIEBESPARENDE VERLICHTING Hans Domen: “In verlichting zit er ook heel wat vernieuwing. De technologie van ledverlichting laat toe om warme kleuren en sferen op te roepen. Ik stel vast dat klanten eerder vragen naar een sfeervolle en energiesparende verlichting dan een alarminstallatie. Een ‘zacht’ alarm met sensoren dat een beweging registreert en de verlichting aansteekt is wel in trek.” In kantoorruimten komt aanvullend op de ledverlichting een bijverlichting met lampen en stoffen kappen. Dat creeërt een sfeer van samenhorigheid.

IN VERLICHTING ZIT ER OOK HEEL WAT VERNIEUWING. DE TECHNOLOGIE VAN LEDVERLICHTING LAAT TOE OM WARME KLEUREN EN SFEREN OP TE ROEPEN”

MATERIALEN: REKENING HOUDEN MET AUTHENTICITEIT “In renovatie zien we de trend dat de (ver)bouwheer meer rekening houdt met de bestaande authentieke bouwmaterialen en daarop inspeelt met aanvullende natuurmaterialen, zoals hout en Belgische blauwe steen of ‘beige’ verouderde natuursteen. Vooral in co-housing projecten is dat het geval”, zegt Hans Domen. “In co-housingprojecten kiezen klanten dan weer vaak materialen die strak zijn omwille van de onderhoudsvriendelijkheid en de hygiëne.”

DE ‘GILVER’ LOOK “In behangcollecties stellen we de trend van panelen vast met bijvoorbeeld oerwoud- of zeegrasmotieven, grafische tekeningen, bijzondere kleuren met structuur, dus met een zekere gelaagdheid. Het warmte-aspect is daarbij heel belangrijk en vind je terug in de ‘gilver’ look (goud-zilver)”, zegt decorateur en meesterstoffeerder Yves Van Cleemput. Hij heeft ook een speciaalzaak van soft furnishing met een eigen atelier. Hij wordt geregeld ingeschakeld voor de ontwikkeling en het maken van prototypes. “We vertrekken steeds vanuit de architectuur van het gebouw.

47


PANELGESPREK INTERIEURTRENDS TRADITIONELE OF UITDAGENDE INTERIEURS?

Voor een art-decowoning moet je geen landhuisinrichting voorstellen. De basis houden we meestal sober en met ‘accessoires’ en enkele ingrepen kunnen we een seizoenslook - winter of zomer - geven”, gaat Van Cleemput verder. “Ook met stoffen kan je verschillende sferen oproepen. Stoffen zijn immers erg veelzijdig en hun toepassingsmogelijkheden onuitputtelijk. Klanten vragen mij soms naar stoffen die wasbaar zijn. Maar in de praktijk constateer ik dat het wassen niet gebeurt. Onder de nieuwe vezels zijn er de huisstofmijtwerende zoals viscose en zijde, of vezels die krimpen of uitzetten naargelang de temperatuur. Met de grote glaspartijen die je vandaag aantreft, is er een evolutie van gordijnen naar screens”, concludeert Yves Van Cleemput.

Yves Van Cleemput: “De Belg is over het algemeen sober en gereserveerd. Dat merk je ook aan zijn interieur.” “Expats in België en Belgen die in het buitenland hebben gewoond, zijn minder traditioneel. Trendgevoelige interieurproducten vind je op beurzen en worden sterk gemarketeerd, maar in de prakijk stellen we vast dat de Belg terughoudend is”, stelt David Dos Santos. “Dat merken wij ook. Kinnarps Belux experimenteert in de showroom al eens met gedurfde kleuren, stoffen of producten. Als de bestelling

HANS DOMEN, zaakvoerder DP Housing (Deurne)

YVES VAN CLEEMPUT, decorateur en meesterstoffeerder, zaakvoerder Van Cleemput Interieur (Brasschaat)

“ IN DE RENOVATIEBOUW MERK IK DAT KLANTEN EERST KIJKEN NAAR DE HYGIËNISCHE ASPECTEN, EN PAS NADIEN NAAR DE AKOESTIEK.”

“ HOEWEL JONGEREN IETS MEER EXPERIMENTEEL GERICHT ZIJN, IS HET OPVALLEND DAT OUDERS SOMS HIPPERE KEUZES MAKEN DAN HUN KINDEREN.”

48


INTERIEURTRENDS PANELGESPREK van de klant dan volgt, kiest hij toch vaak voor strak meubilair en sobere kleuren. Enkel de ‘eyecatchers’ krijgen een opvallender kleurtje om het kantoor op te frissen of net warmer te maken qua ‘look’. Zitzakken en zitballen vinden inmiddels wel hun weg naar de kantorenmarkt”, reageert Mieke Deroo. Hans Domen: “Als mijn klanten een verfkleur kiezen, geven we hen een kleurenwaaier. Maar ze kiezen altijd voor een variant van wit. Nu werken we met een kleurenexpert om daar verandering in te brengen.” Yves Van Cleemput heeft toch wel wat een andere ervaring. “Hoewel jongeren iets meer experimenteel gericht zijn, is het opvallend dat ouders soms hippere keuzes maken dan hun kinderen”, zegt hij.

HEEFT DE BELG MEER DURF ALS ER MEER BUDGET BESCHIKBAAR IS? “We hebben allemaal een verleden en objecten waaraan we gehecht zijn. Die willen we behouden. Mensen willen nu vooral een gepersonaliseerd interieur waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Kijk naar Nederland. Daar lijken de huizen in bepaalde wijken allemaal op elkaar en het onderscheid wordt gemaakt in het interieur. Een architect specialiseert zich in een bepaalde stijl en werkt binnen dat kader. Wij hebben met ons interieurbedrijf geïnvesteerd in nichecollecties en passen ons aan de bestaande architectuur aan,” aldus Yves Van Cleemput.

BEHOEFTE AAN MEER SAMENWERKING IN EEN VROEG STADIUM Alle partijen hebben een duidelijke vraag naar meer samenwerking vanaf het begin. “Als interieurspecialist kom je altijd als laatste aan de beurt en dan is het budget vaak al

49


PANELGESPREK INTERIEURTRENDS

FEBE VERLINDEN, kopersbegeleidster DCA (Beerse)

WIM VERHOEVEN, facility manager DCA (Beerse)

“ SAMENWERKEN BUITEN DE KANTOORGRENZEN IS EEN TREND DIE WE VAKER MERKEN IN DE KANTOORBOUW.”

50


INTERIEURTRENDS PANELGESPREK

De deelnemers van het panelgesprek v.l.n.r.: Griet De Ridder, Febe Verlinden, Mieke Deroo, Wim Verhoeven, Edith Vervliet, Yves Van Cleemput, Ann De Schutter, Arn Borstlap, Hans Domen en David Dos Santos (locatie Restaurant Guzto, Aartselaar).

beperkt. Bovendien kan je bepaalde technieken niet meer toepassen”, merkt Yves Van Cleemput op. Hij geeft het voorbeeld van inbouwrails voor gordijnen. “Wanneer wij als interieurspecialist pas op het einde van de rit betrokken worden, dan is de kans groot dat de optie van inbouwrails niet meer mogelijk is, want dan komt er weer breekwerk aan te pas en dat betekent meer kosten.”

Helaas zijn particuliere klanten niet altijd even mondig”, stelt Hans Domen.

DIGITALISERING, 3D EN VR David Dos Santos: “Met Studio Dos Santos geven wij advies in productdesign en designstrategie. Al meer dan 15 jaar ontwikkelen wij innovatieve designproducten voor verschillende bedrijven in Europa. Met de juiste mensen op de juiste plaats en een open communicatiestijl kan je al heel wat bereiken. In mijn vak is de samenwerking erop verbeterd door de digitalisering. Als designer kan je digitaal alles maken. Maar het printen van objecten in 3D blijft een dure aangelegenheid.”

Griet De Ridder: “Het is niet alleen de interieurarchitect of -decorateur die pas op het einde betrokken wordt. Voor groenvoorziening en tuinaanleg geldt dat ook. Particulieren houden daar over het algemeen weinig rekening mee. Het zou voor ons ook fijner werken zijn, als we in een vroeg stadium advies konden geven. Dat betekent niet dat ons optimaal groenplan meteen helemaal moet uitgevoerd worden. Meestal zijn er budgettaire beperkingen en gaan we gefaseerd te werk.“

De deelnemers aan het gesprek zijn het erover eens dat 3D-simulaties en VR-toepassingen een goede zaak zijn. Zo krijgt de klant een beeld van hoe iets er in de werkelijkheid kan uitzien. Maar dergelijke ontwerpen zijn voorlopig nog duur. Het is dan ook begrijpelijk dat deze ontwerpen moeten gehonoreerd worden met een consultancy fee. 

“In de particuliere markt zou de opdrachtgever/ bouwheer meer op zijn strepen moeten staan.

51


INTROREPORTAGE PJEZ UNIK

VAN ELK STUK ÉÉN EN TOCH KUNST VOOR IEDEREEN

KLOOSTERSTRAAT 53 2000 ANTWERPEN WWW.PJEZUNIK.COM 52


PJEZ UNIK INTROREPORTAGE

In de Antwerpse Kloosterstraat doet Pjez Unik zijn naam alle eer aan, met een knappe en karakteristieke collectie aan unieke stukken. De schrijfwijze van de naam accentueert het opzet van Pjez Unik: ook de zaak zelf zorgt met een origineel opzet ook voor een verfrissende visie in een artistieke buurt. Pjez Unik is de creatieve combinatie van een kunstgalerij en een aparte tentoonstellingsruimte.

valideren. Een galerij is een onmisbare opstap om gelanceerd te geraken in de kunstwereld. Bij Pjez Unik zijn we een discreet doorgeefluik tussen een hoogst individuele creatie en een dito appreciatie: we zullen de klant kundig begeleiden, zonder hem met grote verhalen te misleiden. Een kunstwerk moet zijn verhaal zelf vertellen: de individuele interpretatie is vaak essentieel voor de appreciatie.”

DE LAT LIGT HOOG, MAAR DE DREMPEL IS LAAG

RESPECT VOOR ELK OBJECT “Kunstenaars hebben een hechte band met elk van hun creaties, die ze vaak als hun kinderen beschouwen. Als verkoper en als klant is het essentieel om die binding te waarderen in elke betekenis van het woord: het is belangrijk om aan een emotionele waarde ook een geldelijke waarde toe te kennen. De prijs wordt steeds bepaald door de kunstenaar en staat nooit of nergens ter discussie. Heb je op een bepaald werk je zinnen gezet maar beschik je niet meteen over het gewenste budget? Dan helpen we graag om je droom te realiseren door voor jou een oplossing op maat te voorzien. Want wie spaart, verdient art: dat is een beetje het concept achter Artwish. Het volstaat om een kleine aanbetaling te doen, en dan wordt het werk van je dromen voor een vooraf bepaalde tijd gereserveerd. Zo kan de klant, i.p.v. cadeau(cheques) of bloemen, een bijdrage vragen voor het gewenste kunstwerk aan vrienden en familie, ideaal dus als er feestjes en speciale gelegenheden aankomen. Deze fantastische formule maakt een kunstwens voor een groot publiek haalbaar en betaalbaar!”

Met een flexibele formule zorgt Pjez Unik ervoor dat kunst uit het selectieve circuit wordt gehaald: bij Pjez Unik kan je gewoon binnenstappen om van een gevarieerd en attractief aanbod te genieten. Voor een diverse en dynamische doelgroep wordt een mix van stijlen en technieken in de kijker gezet, en ook kopen wordt bereikbaar door werken voor elk budget.

VORMELIJKE VARIATIE EN DE FOCUS OP PERSOONLIJKE APPRECIATIE Peggy en het hele team van Pjez Unik staan erop om geen eenheidsworst te serveren. “We kiezen bewust voor een bijzonder gevarieerd aanbod: klassieke werken en gedurfde creaties staan broederlijk naast elkaar en een gevestigde waarde deelt de ruimte met een beginnend kunstenaar. Zelf spreken we graag van ‘eclectische harmonie’. Door heel veel te etaleren, trachten we ook een beetje te polariseren: het is echt wel de bedoeling dat elke bezoeker of potentiële koper op basis van individuele intuïtie gaat evalueren. Dat impliceert dat je bepaalde zaken ook echt lelijk mag vinden: door bepaalde zaken te elimineren, ga je je eigen voorkeur nog duidelijker waarderen. Zowel de creatie als de appreciatie van kunst zijn strikt persoonlijk en je moet een stuk kiezen dat echt bij je past.”

RAAD OP MAAT: WELK WERK HOORT ER THUIS IN JOUW HUIS Net zoals een vakantiewijn beter smaakt op de locatie, is het decor ook erg belangrijk om een kunstwerk tot zijn recht te laten komen. Wie twijfelt tussen één of meerdere kunstwerken, kan een vrijblijvende thuispresentatie aanvragen: de mensen van Pjez Unik brengen een huisbezoek met de gevraagde kunstwerken om zo deze in de juiste energie en bij het aanwezig licht van de locatie te presenteren.

PJEZ UNIK VERZORGT DE BAND TUSSEN KUNSTENAAR EN KLANT “Door prospectie en selectie werken we samen met een gevarieerde groep creatievelingen, die we stuk voor stuk persoonlijk kennen. Bij elke kunstenaar hebben we op zijn minst een atelierbezoek gedaan om de creatieenergie op te snuiven en de kunstenaar te observeren en te appreciëren in zijn natuurlijke habitat. We hebben met elke kunstenaar een exclusiviteitsovereenkomst: de meeste kunstenaars zijn maar wat blij dat ze zich uitsluitend op het creatieproces kunnen concentreren en dat ze op ons kunnen rekenen om hun inspanningen te etaleren en te

ROULATIE ZORGT VOOR RELATIE Pjez Unik doet zijn naam eer aan door voor een variabel aanbod te zorgen: ook voor ‘habitués’ is elk bezoek anders, naast de permanente collectie is er telkens een thematentoonstelling. “Omdat bezoekers en klanten elke keer iets nieuws vinden, slagen we erin het telkens de moeite te maken om even binnen te springen.” 

53


SHOPPING CHRISTMAS

verzameld door

Lieve Mariën

CLOSE, nagellak Niet perfect, maar “Close”. Deze intens dramatische paarse tint is even betoverend als verleidelijk. Vooral ’s nachts krijgt deze kleur een chic accent. Dark glamour. Close Nail Polish: 9,90 euro. GUCCI ringen Gucci komt met een nieuwe “Ouroboros”-sieradenlijn. Dit oud Egyptisch symbool stelt een slang voor die zijn eigen staart bijt. Ook wel het symbool voor de oneindigheid van de kringloop van de natuur. Alle ringen zijn in 18 karaat geelgoud en bezet met edelstenen waaronder diamanten, zwarte diamanten, rode topaas en roodoranje saffieren. MARCIANO tijgerprint Marciano Los Angeles, de Lady Lux-collectie verleidt met deze tijgerprint jurk. Een originele combinatie is wel de tijgerprint met blauw. En uiteraard hoort daar een aangepast pelsen jasje bij. LEYSEN ring Uit de City collectie van de Brusselse juwelier Leysen komt de ring in roos goud bezet met diamanten en parelmoer. Prijs: 5.700 euro. SWAROVSKI halssnoer Opvallen en schitteren doe je zeker met dit grote maar toch fijne halssnoer van Swarovski. Dit opvallend juweel verheft elke jurk tot een feestjurk. Prijs: 499 euro.

DON PAPA RUM Don Papa Rum onthult Sherry Casks Finish, een nieuwe limited edition premium Rum uit Surgarlandia in de Filippijnen. Don Papa Sherry Casks is een rum op basis van melasse. Smeuïg en fruitig in de neus, met toetsen van rijpe druiven. Prijs: 80,00 euro. HILFIGER In de Tommy Hilfiger-collectie van dit najaar zijn er ook voor heren feestelijke outfits. In deze kleuren is het wel bestemd voor de durvers en de modebewuste mannen. FORGES DE LAGUIOLE Messen vervaardigd volgens het echte aloude ambacht. Vertrekkend van een stuk staal en eindigend als een sierlijk mes gemaakt volgens de beste traditie. Tijdens een vakantie in het Franse stadje Laguiole (Aveyron) is iedereen welkom bij ‘Forges de Laguiole’ om het volledige productieproces van dichtbij te bekijken. Zeker een bezoek waard. GUERLAIN oogschaduw Deze Electric Look Palette van Guerlain bevat drie applicators, twee highlighters (berijmd zilver en geglaceerd goud) met crèmige poederfinish en acht oogschaduwtinten die droog of vochtig kunnen gebruikt worden. Prijs: 78 euro. BANG & OLUFSEN Voor een dynamische en actieve levenswandel zijn deze wireless earphones (in de kleur dark plum) van Bang & Olufsen een must. De battterij garandeert tot 5 uur playtime. Beoplay E6 kost 299 euro.

54


DPHOUSING verzorgt uw volledige renovatie tegen een correcte prijs! Uw renovatieproject vergt een aantal belangrijke beslissingen. Deze werken moeten goed worden voorbereid en gaan uiteraard gepaard met een aantal keuzes die u dient te maken. Vaak ontbreekt de tijd (of de ervaring) om dit in eigen handen te nemen. Bij ons mag u rekenen op een professionele uitvoering en zeer persoonlijke begeleiding van uw renovatieproject. DPHOUSING staat bekend om zijn intense service en persoonlijke aanpak. Elk project is voor ons maatwerk Elke klant is uniek. Elk project is anders. Wij luisteren naar uw wensen en noden en leveren hierin maatwerk. Door een grote waaier aan materiaalkeuzes en technieken, kunnen wij u verschillende stijlen en budgetlijnen aanbieden. Wij werken enkel met ons vast team van vakmensen. Kwaliteit is voor ons prioriteit!

BOEKENBERGLEI 189 - 2100 ANTWERPEN, DEURNE - T 0479 74 06 99 - INFO@DPHOUSING.BE - WWW.DPHOUSING.BE


INTROREPORTAGE JFC

MET EEN BETROUWBARE RENOVATIEPARTNER IN ZEE? JFC VOERT UIT EN DENKT MEE“

te kiezen, zal u tijd noch geduld verliezen: na onderling overleg volgen papieren afspraken en JFC staat erop om die waar te maken.

Na 20 jaar ervaring als vakman in loondienst besloot Jakup om zijn eigen bouwbedrijf op te richten in zijn thuishaven Gent. Wat begon als een kleine vader-zoononderneming, groeide al snel uit tot een heus familiebedrijf waar acht vaste werknemers vakmanschap en precisie hoog in het vaandel dragen. Het vaste team van JFC bvba kan rekenen op de betrouwbare bijstand van bijkomende werkmannen om de snelheid en punctualiteit van de projecten te garanderen. Hebt u een grote, kleine, zware of lichte klus? Vergeet vooral niet om prijs te vragen bij JFC bvba.

LETTERLIJK VAN A TOT Z: VAN ALLEREERSTE ADVIES TOT ZOEKTOCHT NAAR DE FINISHING TOUCH Met meer dan 20 jaar ervaring is Jakup de geknipte man om uw verbouwingsplannen te evalueren en ze na advies en bijsturing ook te realiseren. Bij JFC is ‘totaalrenovatie’ geen hol woord: Jakup en zijn team garanderen een onberispelijke opvolging en een uitstekende uitvoering tijdens het hele proces. Voor er wordt overgegaan tot de daad, wordt er eerst grondig gepraat: JFC luistert in de eerste plaats aandachtig naar de wensen en mogelijkheden van elke klant. In onderling overleg kan JFC die wensen optimaal bijsturen. Door zaken te visualiseren kan JFC prille plannen ook echt concretiseren: Jakup gaat met de bouwheer mee naar de winkel, waardoor die laatste een echt beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden en hun vooren nadelen. Dat kan gaan van de keuze van een deur tot het juiste kleurtje voor het interieur. Zodra Jakup en zijn team alles weten, begint het

Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, is algemeen bekend. We hechten heel veel belang aan een mooie en moderne woning die beantwoordt aan onze hoge eisen. Renoveren is voor velen dé oplossing om van een huis ook echt een thuis te maken. Helaas krijgt die baksteen in de maag vaak het gezelschap van een stevige knoop: veel verbouwingen verlopen allesbehalve vlekkeloos, met de nodige irritatie en frustratie als gevolg. Met een correcte partner in zee gaan, is een eerste en belangrijke stap. Door voor JFC

JFC BVBA GROOT-BRITTANNIËLAAN 92 9000 GENT INFO@JFCBVBA.BE 0478 46 27 86 WWW.JFCBVBA.BE 56


JFC INTROREPORTAGE

efficiënt schoonmaakbedrijf dat perfect poets- en onderhoudswerk levert. In geen tijd maakt JFC bvba uw ruiten en omlijstingen weer glashelder. Wij kunnen desgewenst ook al uw ramen streeploos schoonmaken met osmosewater: dit water is gedemineraliseerd en bevat daardoor geen stoffen meer die vlekken en strepen achterlaten. Reiniging met osmosewater is een veelgebruikte methode voor het reinigen van hooggelegen ramen, een dienst die ook wij met plezier en de nodige expertise verrichten.

rekenen en het meten. Met een gedetailleerde en betrouwbare offerte op maat zorgt JFC ervoor dat u niet plots voor een onaangename verrassing staat!

CONSEQUENT ÉN EFFICIËNT. GEVOLG? IEDEREEN CONTENT! Klanttevredenheid is het stokpaardje van JFC. Het bouwbedrijf slaagt er niet alleen in om prachtige verbouwingen te realiseren, maar staat er ook op om een stressloos en vlot verloop te garanderen. Door te focussen op één opdracht, zorgt JFC voor een onberispelijke opvolging en opeenvolging van de werkzaamheden. JFC probeert de afspraken over timing en prijs steeds te valideren én op een zo kort mogelijke tijd topkwaliteit te garanderen. Omdat de klanten dit beamen, kan JFC rekenen op flinke mond-tot-mondreclame.

NET IS GELIJK AAN HUISELIJKE PRET U kent ongetwijfeld de uitdrukking clean house, happy home. JFC bvba wil dat huiselijke geluk heel graag een handje toesteken. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in schoonmaak voor oplevering van nieuwbouwen renovatieprojecten. Wij zorgen ervoor dat nieuwe inwoners of potentiële kopers een kraaknette indruk van hun toekomstige woning krijgen door de volledige ruimte tot in het allerkleinste hoekje te poetsen met de meest adequate producten en materialen. Zo maakt ook u een onberispelijke en professionele indruk op uw businesspartners en bezoekers. Meer nog: dankzij onze poetswerken zorgt u ook voor een gezonde werkomgeving voor uw personeel. U kan ons inschakelen wanneer het u past. Zo bespaart u ook nog eens op vast onderhoudspersoneel.

ALOM GEPREZEN, CORRECT GEPRIJSD JFC werkt niet aan dumpingprijzen, maar gaat er wel prat op om een onklopbare prijskwaliteitverhouding te bieden. Met een afwerking van de bovenste plank krijgt u heel veel ‘waar voor uw frank’. Droomt u er al een tijdje van om uw droomproject in Oost-of West-Vlaanderen te realiseren? Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren!

ALLE DIENSTEN MET GRATIS OFFERTE

WE HOUDEN HET OOK GRAAG PROPER

Gaat het om algemene renovatiewerken, het opknappen van uw badkamer, de herstelling of vernieuwing van een dak, elektriciteit en verlichting, ramen en deuren of centrale verwarming plaatsen? Of wil je na grondige metselwerken een poetsploeg inhuren? Als je een goede start wil nemen, zet je best ‘gratis en vrijblijvende offerte bij JFC bvba’ op je todolijstje. En dit is het gsm-nummer dat daarbij hoort: 0478 46 27 86.

Van ons vakmanschap kan je ook genieten indien je onze professionele poetsdienst inschakelt. Wij zorgen ervoor dat uw huis of bedrijfsgebouw weer helemaal staat te blinken. Zowel voor eenmalige opdrachten als voor maandelijkse, wekelijkse of dagelijkse onderhoudscontracten kunt u bij ons terecht. Wij staan gekend als een professioneel &

57


www.ambiorix.be

LEOPOLDSTRAAT 14 ANTWERPEN

NAAMSESTRAAT 72 BRUSSEL

HAVERMARKT 13 HASSELT


NIEUWBOUWPROJECT GROEP BOLCKMANS KMO-UNITS OP TOPLOCATIE IN HERENTALS

Groep Bolckmans is al meer dan 30 jaar specialist in de ontwikkeling van vastgoed. We ontwikkelen en verhuren bedrijfspanden en KMO-units in heel België. Ons aanbod omvat loodsen, opslaghallen en multifunctionele bedrijfsruimtes, met of zonder bijhorende kantoorruimte. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van residentieel vastgoed. Deze woonprojecten omvatten telkens enkele tientallen tot honderden wooneenheden voor gezinnen.

Groep Bolckmans heeft nog enkele KMO-units ter beschikking op een toplocatie in Herentals: vlakbij Prima-Lux, aan afrit 22 van de E313. De units zijn te koop of te huur. Enkel fase 1 is in opbouw, wat betekent dat de beschikbare units nog kunnen worden ingericht naar de noden van de klant. De gebouwen beantwoorden aan de strengste normen op vlak van isolatie en brandveiligheid, zijn energiezuinig en duurzaam.

EEN NEUS VOOR VASTGOED ONZE TROEVEN  Wij bouwen op maat van de klant en dit voor verhuur of verkoop  We kiezen steeds voor energiezuinige en duurzame oplossingen  Alle service en onderhoud gebeurt in eigen beheer

Surf naar onze website voor meer info over de beschikbare units of contacteer ons: www.groepbolckmans.be - info@groepbolckmans.be - Tel. +32 (0)3 633 90 70

 Meer dan 30 jaar ervaring  We werken samen met gecertificeerde aannemers met de nodige knowhow

TEL . + 3 2 (0) 3 6 33 9 0 70 - WWW.GR OEPB OLCKMAN S . B E


SHOPPING CASUAL & COMFY

verzameld door

Lieve Mariën

BENSIMON handtas Uit de accessoirescollectie van Bensimon komt deze “basace” met op de klep een luipaardprint. Prijs: 204 euro. BENSIMON schoenen Bensimon zorgt niet alleen voor de handtassen met luipaardprint, maar ook voor de aangepaste en erg makkelijk ogende schoenen. Derbys casual genaamd. BRAX WOMAN rode outfit De Duitse trendcollectie van Brax Woman creëerde deze sportieve look. Ideaal voor een sportief weekend aan zee of een stevige wandeling in het bos. TOMMY HILFIGER trui en rugzak Uit de Tommy collectie van Tommy Hilfiger oogt deze trui alvast comfy. De collegelook blijft het goed doen. MIRACLES moeder en dochter Annelien Coorevits heeft als ex-Miss België de nodige modelervaring. Met haar eigen Miracles collectie creëert ze makkelijk zittende outfits voor moeder en dochter. Een glamourvest met de nodige blingbling op een chique joggingbroek in een aangepaste kleur.

WOODY ALL WINTER kinderen Een informaticuspapa ging op zoek naar speelse kwalitatieve nachtkleding voor zijn dochtertje. Omdat hij niet onmiddellijk vond wat hij zocht, begon hij er zelf aan. De Britse illustrator Woody Fox vormde inspiratie voor de naam. Inmiddels duurt deze successtory 25 jaar. OXBOW man De Franse collectie Oxbow begon ooit als surfcollectie. Inmiddels is het een totaalcollectie voor zowel dames als heren met een aanvullende accessoire-collectie. De herfst/wintercollectie kreeg de toepasselijke naam “Nomade” mee. GIOVANE dames roze trui Giovane, de trendy Belgische collectie, weet hoe ze de vrouwen moet vertroetelen met een warme trui in dezelfde kleur als de T-shirt op een makkelijke broek met een zijstreep in weer dezelfde kleur. Chique en vooral comfy.

60


‘t groenePlan ZWEMBADEN  ZWEMVIJVERS  TUINAANLEG  TOTAALPROJECTEN

GOUD

Categorie Hybride zwemvijvers

BELGISCHE ZWEMBADWELLNESS & ZWEMBADBOUWER

2017/2018

U wil een mooie, esthetisch verantwoorde zwemgelegenheid.. U verwacht het allerbeste op vlak van materialen, design en service. U bent de ideale klant voor ’t Groene Plan. Want wij denken net zoals u. Wij kiezen niet voor een natuurlijk zwembad maar ontwerpen een tuinproject. Wij creëren een dynamische, organische buitenleefruimte. Met daarin onze Hybrid-Pool® op zijn logische plaats.

Gezelligheid

harmonie

en natuurlijk zwemmen

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek in onze demo-tuin. Leibeeklaan 8 2270 Herenthout T. +32 (0)14 70 61 51 info@groeneplan.be

www.groeneplan.be Volg ons op Facebook facebook.com/groeneplan


REPORTAGE HILDE FRANCQ

HILDE FRANCQ, ONZE VLAAMSE KLEUR- EN TREND AMBASSADEUR

Auteur

Komt er een nieuw puritanisme? Of gaan designers net de hedonistische kant op? Blijven groen en paars trendkleuren? Deze vragen houden trend forecaster en kleurenexperte Hilde Francq van Francq Colors continu bezig. Tweemaal per jaar organiseert zij haar inspirerend ‘Color Trend Seminar’ waar fabrikanten uit diverse sectoren in Vlaanderen en Nederland ontdekken voor welke kleurencombinaties, materialen, vormen en patronen consumenten warm zullen lopen in de komende twee jaar.

Edith Vervliet 62


buildings MODULAIRE HOUTSKELETBOUW

TYMBER BUILDINGS | KERKSTRAAT 13, 2970 ‘S-GRAVENWEZEL (SCHILDE) INFO@TYMBERBUILDINGS.COM | WWW.TYMBERBUILDINGS.COM


REPORTAGE HILDE FRANCQ

KLEUR WORDT ALMAAR BELANGRIJKER

‘PRINCIPLE’: NAAR EEN NIEUW PURITANISME?

85% van onze aankopen is gebaseerd op kleur. 80% van een collectie of gamma moet commerciële kleuren bevatten, de resterende 20% draagt bij tot imagebuilding. Er zijn geen uitgesproken ‘zomer’ of ‘winter’ tinten meer. Pastelkleuren treffen we net zo goed in de winter als in de zomer aan. Bruin gaat de prominente rol van zwart overnemen.

Hilde Francq: “De archetypes van deze stijl zijn vaak millennials die graag experimenteren en er een natuurlijke levensstijl op nahouden. Kenmerken zoals ‘duurzaamheid’ en ‘authenticiteit’ gaan al enkele jaren mee en passen nog steeds in het rijtje. Maar soberheid en zuinigheid doen hun intrede. Zo zien we bijvoorbeeld een verschuiving van ‘fast’ food naar ‘vasten’. Millennials streven een leven zonder alcohol na en ‘vasten’ wordt het nieuwe eten. Ze hacken als het ware hun lichaam en leven enkele dagen op water en brood om zich beter te voelen. Ze durven ook ‘neen’ zeggen tegen genderverschillen. Een van de gevolgen is dat unisexkleding op die manier meer aandacht krijgt. Badpakken uit de jaren dertig zijn ook helemaal terug.”

Kort samengevat – en toegegeven, misschien wat kort door de bocht – is dat de opvallendste conclusie die we onthouden uit het Trend Color Seminar herfst-winter 2019-2020 dat Hilde Francq midden juni organiseerde in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Hilde Francq: “In de toekomst zullen producenten inderdaad meer aandacht aan kleur geven. Meer dan ooit zal kleur bepalend zijn voor een voorwerp of een materiaal. Maar

HOE UIT DIT PERSONA ZICH IN KLEUREN? “In het kleurenpallet dat met deze stijl matcht vinden we de puurheid en transparantie van water en is munt een volwaardige kleur. Grijstinten zijn voortaan out en roskoper wint terrein. Combinaties van natuurlijke en industriële tinten gaan hand in hand. Kleuren vloeien door elkaar met een soort aquarel effect”, gaat Hilde Francq verder. Blijkbaar is de toon gezet voor ton-sur-ton combinaties en afgeronde, minimalistische vormen. “Het komt erop aan om perfecte vormen te combineren met brute, onafgewerkte vormen. Ook de verbindingen tussen diverse materialen blijven zichtbaar. Nieuwe materialen, zoals algenplastic dat volledig afbreekbaar is, doen hun intrede.”

DEZE VERSCHILLENDE WAARNEMINGEN IN TRENDS EN KLEUREN DIE HET FRANCQ COLORS TEAM WERELDWIJD SPOT, HERLEIDT HILDE FRANCQ TOT VIER STIJLEN OF PERSONA: PRINCIPLE, COMPOSITE, SHELL EN HEMISPHERE”

ook normen, waarden en cultureel besef worden belangrijker. We maken momenteel een morele renaissance door en halen inspiratie in het hindoeïsme. Of we trekken ons terug in de veilige cocon van onze thuis op zoek naar nostalgie. Ook heel belangrijk is: alles wordt inclusief, iedereen heeft er een plaats in.” Deze verschillende waarnemingen in trends en kleuren die het Francq Colors team wereldwijd spot, herleidt Hilde Francq tot vier stijlen of persona: Principle, Composite, Shell en Hemisphere. Op elk van die vier archetypes dieper ingaan, zou ons te ver leiden, maar samen met Hilde staan we even stil bij ‘Principle’.

WE HEBBEN NU ÉÉN PERSONA ‘PRINCIPLE’ IN DE VERF GEZET, MAAR WELKE ALGEMENE KLEURENCONCLUSIES KAN JE VOOR DE KOMENDE TIJD TREKKEN? Hilde Francq: “De verschillende archetypes hebben uiteraard hun eigen kleur- en vormkarakteristieken. Maar in het algemeen kunnen we enkele grote tendensen onderscheiden. Zo wordt bruin het nieuwe zwart. Een breed scala aan groentinten zal zeer prominent aanwezig zijn. Groen staat trouwens voor rust en vertrouwen. Lees verder p. 66

64


AFSPRAAK AFSPRAAK We maken een afspraak bij u ter plaatse om het project

5 STARTDATUM STARTDATUM 5 akkoord Na van de orderbevestiging en het plan wordt

OFFERTE OFFERTE Enkele dagen later ontvangt u van ons een voorlopige

6 WERKEN 6 eenWERKEN Op 10-tal werkdagen wordt uw oude badkamer

te bespreken de situatie bekijken. We maken eenenafspraak bij te u ter plaatse om het project te bespreken en de situatie te bekijken.

offerte gebaseerd ons gesprek. Enkele dagen laterop ontvangt u van ons een voorlopige offerte gebaseerd op ons gesprek.

3 SANITAIRE TOESTELLEN TOESTELLEN 3 uwSANITAIRE Na akkoord maakt u uw definitieve sanitair- en

tegelkeuze bij onze vaste partners. Na uw akkoord maakt u uw definitieve sanitair- en tegelkeuze bij onze vaste partners.

OPMETING OPMETING Vervolgens meet onze architect uw badkamer in detail op.

Alle gemaakte afspraken en keuzes worden in een Vervolgens meet onze architect uw badkamer in detail orderbevestiging gegoten en er wordt een definitief planop. Alle gemaakte afspraken en keuzes worden in een opgemaakt. orderbevestiging gegoten en er wordt een definitief plan opgemaakt.

omgetoverd totwerkdagen uw droombadkamer. Op een 10-tal wordt uw oude badkamer omgetoverd tot uw droombadkamer.

7 SCHOONMAAK 7 SCHOONMAAK Zodra de werken gedaan zijn, komt een

schoonmaakteam alles opblinken. Zodra de werken gedaan zijn, komt een schoonmaakteam alles opblinken.

8 GENIETEN U8kan GENIETEN zorgeloos genieten van uw droombadkamer! U kan zorgeloos genieten van uw droombadkamer!

KLAAR IN 10 WERKDAGEN KLAAR IN 10 WERKDAGEN

10 JAAR GARANTIE 10 JAAR GARANTIE KNOWHOW & PRECISIE KNOWHOW & PRECISIE

de vastgelegd. Nastartdatum akkoord van de orderbevestiging en het plan wordt de startdatum vastgelegd.

1 1

Paul Verheyen: +32 486 34 97 56 Paul Verheyen: +32 486 34 97 56

1 AANSPREEKPUNT 1 AANSPREEKPUNT

I I

GRATIS & VRIJBLIJVENDE OFFERTE GRATIS & VRIJBLIJVENDE OFFERTE GEEN ZORGEN

GEEN ZORGEN

Mark Sels: +32 475 91 57 40 I info@nieuwbad.be Mark Sels: +32 475 91 57 40 I info@nieuwbad.be

www. ni eu wb a d .b e www.nieuwbad.be


REPORTAGE HILDE FRANCQ Vervolg van p.64

Perzik- en melkachtige ondertonen worden gecombineerd met andere kleuren, net zoals aardetinten van een rode ondertoon met andere kleuren matchen. Mosterdkleuren krijgen groene ondertonen zodat ze vernieuwend overkomen. Tal van objecten worden in minder evidente kleuren uitgebracht. Lilla, violet en munt worden gecombineerd met donkere kleuren zoals paars en een kleine toets roos. We merken veel bloemmotieven met zeer gesatureerde vormen op. Dramatiek en exorbitantie vinden we terug in materialen en texturen: geribd fluweel, veel franjes en flosjen, de techniek van houtmarquetterie wordt op andere materialen toegepast b.v. op tapijt en marmerlook wordt op beton of kalk geschilderd.”

KLEUR IN VOEDING René Le Bail, een Frans zakenman, lanceert Vindigo, een blauwe Chardonnay wijn gemaakt in Almeria (Andalusië). Die wijn dankt zijn blauwe kleur aan de pulp van rode druiven die een speciale kleurstof (anthocyanen) bevat waardoor de wijn gefilterd wordt. In 2016 probeerde de Spaanse start-up Gik al eens een blauwe wijn op de markt te brengen, zonder succes. Is blauw dan toch een moeilijke kleur in voeding? Hilde Francq: “Blauw komt in voeding niet zo vaak voor, en wordt als onnatuurlijk ervaren tenzij bij de zeldzame voeding waar het wel natuurlijk voorkomt, zoals bessen. Maar meer dan blauw op zich, gaat het hier om verwachtingspatronen. Bij voeding spelen onze verwachtingen qua kleur een heel grote rol. We willen dat fruit, groenten, enzovoort de juiste kleur hebben, en associëren die kleur met smaak. Dat is evolutionair ontstaan: van een groene aardbei weten we bijvoorbeeld dat ze niet rijp en niet lekker zal zijn. Een groene perzik betekent wellicht dat de vrucht beschimmeld is. Dat mechanisme is heel sterk omdat het over duizenden jaren heen ingebakken is. Blauwe wijn percipiëren we als onnatuurlijk, als ‘fout’. In het begin zal de wijn misschien aanslaan, omdat mensen nieuwsgierig zijn naar iets nieuws. Maar na verloop van tijd zullen we toch liever teruggrijpen naar wat vertrouwd is én in lijn ligt met ons verwachtingspatroon. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de groene ketchup van Heinz. In het begin was die ongelooflijk populair, vooral bij kinderen. Maar na verloop van tijd ging de verkoop achteruit, mensen vonden het té kunstmatig. Oranje wijn, ook een trend, zie ik eerder slagen. Die ligt qua kleur ergens tussen rosé en gelige witte wijn. Zo ver willen mensen misschien nog gaan.”

COLOR TREND SEMINAR EN REPORT Meer info over Hilde Francq, haar werk en het nieuwe Color Trend Report lente-zomer 2020 dat zopas is verschenen, vind je op www.francqcolors.be. Haar boeiend boek ‘Kleur verkoopt’, uitgegeven bij Lannoo Campus, vind je in de boekhandel of kan je rechtstreeks bestellen bij Francq Colors. 

66


STERK IN PREFAB MAATWERK PREFAB BETON | PREFAB WAPENING | LOSSE WAPENING Vraag uw offerte aan via offerte@predil.be

DCA Olen Industrielaan 41 | 2250 Olen | +32 (0)14 28 28 00 | info@predil.be | www.predil.be | Volg ons op


Heb je, ondanks het prachtige weer van de voorbije zomer, door geluidshinder niet ten volle kunnen genieten van uw tuin? Ontdek dan ons ruim gamma geluidswerende panelen en creëer rust! Vandaag stellen we ons door het toenemende verkeer, kleiner wordende bouwpercelen, het opschuiven van de industrie richting woonwijken, de nabijheid van spoorwegen, speelterreinen en scholen, … meer en meer bloot aan geluidshinder.

VASTGOEDPIONIERS

Wist u dat deze blootstelling, naast een slecht humeur en ruzies tussen buren, ook zorgt voor diverse gezondheidsproblemen?

Gedreven door innovatie en kwaliteit

Met Silent Walls bieden we, dankzij de lichte structuur en oneindige variaties van onze geluidswerende panelen, oplossingen die geschikt zijn voor zowel professionele als particuliere toepassingen. Groene geluidsschermen

Houten geluidsschermen

Industriële geluidsschermen

Scorsa Alufera

ANTWERPEN • BRUSSEL

Silent Walls

MECHELEN • SINT-NIKLAAS

SonoWall Class ic

Merellaan 57, 2950 Kapellen +32 3 297 12 28 | info@silentwalls.be

AMSTERDAM • LUXEMBURG

www.silentwalls.be

68REPORTAGE STUDIO BLADE

PROFESSIONELE MUZIKANT NEEMT HET HEFT IN DE HAND

Auteur

Frank Van Hoof 70


STUDIO BLADE REPORTAGE zitten en besloot om zelf aan de slag te gaan, letterlijk en figuurlijk. Al snel werd een project een hobby en een hobby een passie. Na een tijdje werd ik in bijberoep messenmaker en momenteel genereert datzelfde messenmaken het leeuwendeel van mijn inkomen. Dat klinkt als een toevallige samenloop van omstandigheden en dat is het ook enigszins, maar als ik een verdienste heb, is het dat ik heb geprobeerd. Die houding zit ingebakken in mij: ik zal bijna altijd alles zelf uitproberen, alvorens dingen uit te besteden of te zeggen dat het ‘toch niets voor mij is’. In dat opzicht ben ik oprecht ondernemend: misschien scoor ik wel eens een toevalstreffer, maar niet geschoten is altijd mis.”

Dimitri Turcott was 15 jaar lang beroepsgitarist. Dat klinkt behoorlijk sexy en rock&roll, maar in de realiteit is het een onzekere job waar niet zo veel muziek in zit. In zijn vrije tijd deed dynamische duizendpoot Dimi duizend-en-één dingen, en messen maken was dat ene ding dat zijn leven een nieuwe wending gaf. Omdat zijn creaties zo warm onthaald werden toen hij ermee naar buiten kwam, besloot Dimi het ijzer te smeden terwijl het heet was. Studio Blade was geboren.

DURVEN EN DOEN: EEN ONDERNEMER PUR SANG

JE PASSIE KIEST JOU, NIET OMGEKEERD

Het is even zoeken naar Dimitri’s thuisbasis. Op het moment dat de gps ons in de steek laat, maken we de goede keuze door ons hart te volgen. We verlaten een schaars bevolkte weg en komen op een prachtige open plek in het bos, waar een gigantische grasvlakte omzoomd wordt door enkele schilderachtige huisjes. L’enfer, c’est les autres, maar ook de hemel is soms verrassend dichtbij. De donderslag die we bij die heldere hemel horen, is Dimi’s bulderende bas, die ons hartelijk verwelkomt. Het wordt een beklijvende babbel met een man van staal én een hart van goud.

Ik ontwaar in Dimi’s betoog een pleidooi om zelf de sprong te wagen in plaats van afgunstig te zijn en te klagen. Dimitri knikt én wikt: “Ambachten zitten ontegensprekelijk opnieuw in de lift. Door het feit dat een steeds groter publiek kleinschalig vakmanschap weet te appreciëren, is er een groeiende groep mensen die een ambachtelijke carrière ambieert. Op zich juich ik dat uiteraard toe, met die reserve dat pure passie de enige juiste basis is. De geschiedenis leerde ons dat de meeste goudzoekers van een kale reis thuiskwamen en dat is ook nu het geval. Vaklui die proberen van hun specialiteit hun job te maken, zijn al jaren bezeten door een passie die hen heeft gekozen en die ze helemaal in het hart én in de vingers hebben voor ze ermee naar buiten komen. Mensen die op zoek gaan naar een ambacht om de markt te bestormen nu ze geld geroken hebben, zullen snel door de mand vallen.”

PERMANENT IN BEWEGING EN VERANDERING

“Ik kan onmogelijk eenvoudig en eenduidig antwoorden op je openingsvraag ‘Wie is Dimitri Turcott’. Ik heb heel veel interesses en als zoekende mens is mijn leven permanent in beweging en verandering. Op dit moment voel ik me in mijn sas als messenmaker, maar de kans is onbestaande dat ik hier ga vastroesten. Dat gelaagde heb ik altijd gehad: ik heb een klassieke opleiding genoten, maar naast theoretiseren wilde ik ook voortdurend exploreren, experimenteren en creëren. De natuur is steevast een onweerstaanbare aantrekkingspool geweest en ik voel me helemaal in mijn sas als ik enkele weken van de radar verdwijn om met een minimum aan materieel te overleven.

STUDIO BLADE: LOOKS GOOD, WORKS GREAT

Praten met Dimitri is een verfrissende verademing: Dimi is echt een pure mens met het hart op de tong, die soms zo scherp is als het lemmet van de snijdende sieraden die hij produceert. Maar scherp is in dit geval goed: zijn beweringen snijden wel degelijk hout. Ik ben benieuwd wat hij over zijn ’label’ te vertellen heeft: de magnifieke messen steken mijn ogen uit, maar het prijskaartje is al even oogverblindend.

VAN HOBBY NAAR PASSIE

Bij dat minimum hoort een betrouwbaar, multifunctioneel mes, en omdat ik hou van kwalitatieve spullen, besloot ik op zoek te gaan naar een hoogwaardig, handgemaakt mes. Die zoektocht eindigde bij het prijskaartje, dat een dergelijke aankoop in die fase van mijn leven onverantwoord maakte. Ik ben echter niet het type om bij de pakken te blijven

MESSEN VOOR HET LEVEN

“Kijken naar de prijs is al jaren een onstuitbare pandemie. De meeste mensen gaan niet meer op zoek naar producten die zo goed mogelijk zijn, wel naar spullen die zo goedkoop mogelijk

71


REPORTAGE STUDIO BLADE zijn. En als die stukgaan, kopen ze gewoon een nieuw exemplaar. Iedereen is het erover eens dat er veel rommel geproduceerd wordt, maar toch blijven we die massaal kopen, zelfs én zeker op delicate domeinen als voeding. Ik ben daar resoluut tegen: ik probeer het te begrijpen, maar ik heb er geen begrip voor. Meer nog, ik word echt en oprecht slechtgezind als iets het voortijdig begeeft. Het spreekt voor zich dat ik die overtuiging ook mét overtuiging integreer in de dingen die ik maak: ik maak messen voor het leven. Duurzaamheid is hoe langer hoe meer een heet hangijzer aan het worden, maar erg vaak blijft het dode letter: we willen allemaal terug naar de natuur, maar we weigeren dat te voet te doen.”

Ik heb heel wat jagers en buitenlui in mijn klantenbestand: uit ervaring kan ik getuigen dat een multifunctioneel mes van topkwaliteit voor die doeleinden een absolute noodzaak is. Momenteel ben ik in samenwerking met een survivalinstructeur van de paracommando’s in Marche les Dames ook een mes aan het ontwikkelen dat focust op een fenomenale functionaliteit. Ook chefs komen hier aan hun trekken: de koksmessen van Studio Blade zijn uitzonderlijk performant, op voorwaarde dat ze met liefde en zorg behandeld worden. Ik gebruik koolstofstaal, dat zorgt voor een sublieme structuur en een extreme hardheid. De messen kunnen haast oneindig geslepen worden en staan garant voor een lang leven, als ze na gebruik snel worden afgekuist om oxidatie te voorkomen. Om in de culinaire sfeer te blijven: ik heb ook een prachtige messenset ontwikkeld voor het Antwerpse restaurant Soma. Excellent eetgerei is een zwaar onderschat aspect van globaal gastronomisch genot. Aan wijnglazen wordt terecht veel aandacht besteed, maar ook een vlijmscherp en ergonomisch mes is essentieel om optimaal te tafelen.”

“Anderzijds is er een groeiend actief ‘alternatief’, van mensen die het daadwerkelijk anders en beter willen aanpakken. Het zijn die mensen die de weg vinden naar Studio Blade: ze hebben liever één mes dat volledig hun ding is en voor altijd meegaat, dan twintig tijdelijke twijfelgevallen. De aankoopprijs ligt inderdaad beduidend hoger, maar het mes gaat een eeuwigheid mee en al die tijd doet het zijn werk anders én beter dan zijn goedkopere broertjes. Ik voel geen behoefte om de prijs te rechtvaardigen, om de eenvoudige reden dat het een rechtvaardige prijs is: ik werk uitsluitend met het allerbeste, zuivere staal dat nauwelijks verontreinigd is en er kruipen enorm veel ‘manuren’ in een ambachtelijk mes.”

HEFT ZELF IN HANDEN NEMEN

Sommige mensen vinden dat zelfs zo belangrijk, dat ze het heft zelf in handen nemen: ze komen bij mij een mes kopen dat ze meenemen als ze op restaurant gaan, om er zeker van te zijn dat een culinaire keuken niet gedevalueerd wordt door een matig mes. Naast mijn eigen ‘collectie’ voor vijf uiteenlopende doeleinden, krijg ik ook regelmatig speciale verzoeken voor echt maatwerk. Zo krijg ik af en toe de vraag om een mes te ontwerpen om de navelstreng door te snijden en heb ik onlangs voor iemand een mes gemaakt waarin de trouwringen van zijn beide overleden ouders verwerkt zijn. Feit is dat ik haast uitsluitend pure mensen over de vloer krijg, ook bij de workshops die ik af en toe organiseer. Het zijn mensen die echt iets met de hand willen maken en daar ook tijd voor willen maken. Regelmatig schrijven drie generaties zich in voor een workshop die hen dichter bij elkaar en bij een simpele stijl van leven brengt. Op twee dagen maken ze van een grondstof een mooi en bruikbaar object dat ze mee naar huis nemen. ”

VOOR EEN GEVARIEERD MAAR GEPASSIONEERD GEZELSCHAP

Zelf heb ik iets met heel veel spullen, maar tot vandaag was een mes niet meer dan een gewoon gebruiksvoorwerp voor me, waaraan ik eerder functionele dan esthetische eisen stelde. Door Dimitri’s messen te bewonderen, heb ik voor het eerst echt oog voor de potentiële pracht van deze alledaagse allrounders. Welke mensen gaan op zoek naar een mes met een absolute meerwaarde en komen in die queeste bij een plek als Studio Blade terecht? “Ik volg je redenering helemaal: de markt voor high-endmessen is absolute niche, en dat geldt zowel voor de gebruikers als voor de aanbieders. Als ik mijn passie voor metaalbewerking naar een job als juwelenmaker had vertaald, zou ik ondanks mijn vakmanschap misschien geen voet aan grond krijgen door de moordende concurrentie. Mijn cliënteel is even veeleisend als veelzijdig: binnen die relatief kleine groep zit een enorme variatie, met de vraag naar een ijzersterk product als enige constante.

VERANTWOORD VAKMANSCHAP

Ik ben een uurtje met Dimitri aan het praten, en ik kan alleen maar waardering hebben voor de gebalanceerde manier waarop hij in het leven staat, met een gezond evenwicht tussen realisme en idealisme. Slaagt hij erin om die

72


STUDIO BLADE REPORTAGE twee ook in zijn werk te verenigen en economische doelen te bereiken zonder ecologisch bewustzijn te laten wijken? “Die balans waarover je het hebt is een heel belangrijke. Enige realiteitszin is essentieel: milieuvriendelijke metaalbewerking is immers een utopie. Die reserve houdt me echter niet tegen om zo verantwoord mogelijk aan de slag te gaan. Door een lokaal product aan te bieden dat nooit meer vervangen moet worden, tracht ik een duurzame dynamiek te realiseren. Bij mijn productie geef ik ook spullen die me toch in de steek hebben gelaten een tweede leven: zo heb ik een mes waarvan het heft gemaakt is van de behuizing van mijn oude MacBook en in een andere reeks waren de bruikbare restanten van mijn oude leren zetel bijzonder geschikt voor de bekleding van het heft. We werken ook met leer dat plantaardig gelooid is en hout met een certificaat.”

MEERDERE IJZERS IN HET VUUR

DE ROESTIGE RUST VAN DE OUDE WERELD

Ik wil het met Dimitri nog even hebben over het ondernemerschap. Dimi is een man van de wereld die van aanpakken weet en van vele markten thuis is. Hij is niet alleen messenmaker, maar organiseert ook reizen, cursussen en is nog actief en professioneel met muziek bezig. Zijn websites ogen fantastisch en de blogs zijn beklijvend. Welke meerkoppige machine zit er achter de solitaire smid? “It’s just me, myself and I! Laat dat nu net het leuke aan ondernemen zijn: ik vind het fantastisch om op mijn eigen tempo en op basis van eigen verwachtingen dingen te proberen en te leren. Ik heb een bijzonder brede interesse en geloof ook echt dat je met wat oefening en doorzettingsvermogen heel veel onder de knie kan krijgen. Het is alvast één van mijn stelregels dat ik iets eerst zelf zal proberen alvorens het uit te besteden. Sommige dingen kan ik uiteraard niet zelf: Ellen van Flanel maakt prachtige handgemaakte schedes in leer voor sommige messen, en ik heb noch het materiaal, noch de tijd om haar expertise op te bouwen. Maar bijna al de rest doe ik zelf: ik heb zowel de bouw, de fotografie als de inhoudelijke invulling van mijn website voor mijn rekening genomen. Ik haal er voldoening uit dat ik ook niet voor de hand liggende zaken tot een goed einde kan brengen. Ik kan echt genieten van het ondernemen an sich.”

Dat klinkt als een ode aan het ondernemerschap, maar Dimi zou Dimi niet zijn als hij zijn serenade niet zou larderen met enkele kritische noten. “Op het gebied van ondernemingszin doet de oude wereld zijn naam alle eer aan. België heeft wat mij betreft de bedenkelijke eer om eerder kortzichtig dan vooruitziend te zijn: zelfs in de ons omringende landen is er over heel wat zaken veel meer visie. We kopen massaal bij buitenlandse webshops, omdat we door onze buren de kaas van het brood hebben laten halen. ‘Tene quod bene’ is achterhaald in ‘disruptieve’ tijden. Zonder met een valse noot te willen afsluiten, wil ik toch even stellen dat België zich bewust klein houdt. Er is te weinig ruimte voor ongeremd ondernemerschap: mijn ambitie om eventueel uit te breiden, wordt in de kiem gesmoord door astronomische sociale lasten, die een wurgende loonkost veroorzaken. Ook de fysieke ruimte is te krap: geniet nog even van het uitzicht, want bij een volgende bezoek is het groen waarschijnlijk al vervangen door beton. De kans is reëel dat ik ooit zal emigreren, maar ik ga eerst nog wat messen slijpen om het tij te keren.” 

73


REPORTAGE ALDENEYCK

Grint en grinta MAGIE AAN DE MAAS BIJ WIJNDOMEIN ALDENEYCK

Auteur

Johan Van Rooy 74


ALDENEYCK REPORTAGE

DE APPEL VALT NIET VÉR VAN DE BOOM (MAAR ROLT TOCH EEN EINDJE WEG OP DE HELLENDE HEIMAT)

Het stond eigenlijk in de sterren én op papier geschreven dat er in Aldeneik met wijn wonderen te verrichten zijn. Rond 750 kreeg het plaatselijke klooster dat geleid werd door de heilige maagden Harlindis en Relindis het bezoek van de missionarissen Willibrordus en Bonifatius. De devote dames wilden hun belangrijke bezoekers goed ontvangen, maar toen Harlindis naar de wijnkelder afdaalde, bleek het vat zo goed als leeg. Gelukkig snelde Onze Lieve Heer de godsvruchtige gastvrouwen te hulp, want toen Harlindis het vat zegende, vulde de ton zich in overvloed met uitzonderlijke wijn waaraan het gezelschap zich kon laven. Ondanks deze goddelijke hint, bleef de gewijde grond van het dorpje Aldeneik als wijnbouwgebied even maagdelijk als de hoofdrolspelers in dit wijnzinnige verhaal. Meer nog, de dorpsgenoten van de lieflijke Limburgse locatie verklaarden fruitteeltkoppel Karel Henckens en Tine Linssen enigszins voor gek toen ze hun appels en peren voor druiven ruilden. Bijna twintig jaar later genieten hun wijnen dezelfde status als het middeleeuwse verhaal waarmee het begon: legendarisch!

Als ijverige interviewers hadden we onze vragen netjes genoteerd, maar Karels energieke en enthousiaste elan zorgden voor een verhaal dat zichzelf schreef. Als ‘kapitein van Aldeneyck’ nam hij ons drie uur mee aan boord en we genoten van ieder hoekje, elke wijn én ieder woord. Onze tekst is een poging om al dat lekkers in een verleidelijke verbale verpakking te wikkelen, maar dé boodschap is om Aldeneyck zelf te bezoeken en al je zintuigen te prikkelen. “Ik ben opgegroeid in een fruittelersfamilie. Mijn grootvader Jaak stichtte het bedrijf en onder impuls van mijn vader Hein werden we één van de grootste spelers op de Vlaamse markt toen we resoluut de kaart van Jonagoldappels en Conférenceperen trokken. Tine en ik gingen met gretige geestdrift aan de slag om een volgend hoofdstuk te schrijven aan dat succesverhaal. Na een paar jaar kreeg de familiesaga echter een plotse maar passionele plotwending: de fruitteelt en -verkoop garandeerden ons dan wel een appeltje voor de dorst, maar we bleven toch op onze honger. We wilden iets doen waarmee we niet alleen een ‘grondstof’ konden produceren, maar waarbij we in een elegant eindproduct ook onze professionele passie konden etaleren. Wijnstokken bleken het geknipte gewas voor de kruisbestuiving tussen opgebouwde stielkennis en zorgvuldig gerijpte passie.”

ALDENEIK: EEN HEERLIJKE HOTSPOT VOOR RUST EN (VLOEIBAAR) GENOT Aldeneik is een pittoresk pareltje dat aanschurkt tegen de mooie, meanderende Maas. Het in 720 gestichte klooster van de zussen Harlindis en Relindis lag aan de basis van het knusse kerkdorp dat tien jaar later werd gesticht. Bijna 1300 jaar later ademt de groene gemeente een sfeervolle sereniteit en is ze de sublieme setting voor toeristen die rust, ravissante routes voor fiets-en wandelplezier én gastronomisch genot zoeken. Al die factoren hebben ook een prominente plaats in het leven van Karel en Tine, die zich tot het kleine kransje bevoorrechte bewoners van dit prachtige plekje mogen rekenen. We werden met gulle gastvrijheid ontvangen en getrakteerd op een passioneel relaas én vloeibaar lokaal lekkers! Aldeneik én Aldeneyck zijn een bestemming die in de Michelingids als ‘vaut le voyage’ zou omschreven worden.

ALDENEYCK GAAT NIET OVER IJS VAN ÉÉN NACHT: ZONDER KENNIS VAN ZAKEN KAN JE GEEN WIJN MAKEN Karel en Tine konden putten uit eigen ervaring toen ze hun plannen concretiseerden: als je wil oogsten, moet je eerst zaaien. Concreet betekende het in hun geval dat ze er niet aan wilden beginnen zonder grondig advies in te winnen. En dat een doorgedreven opleiding in het maken van wijn noodzakelijk was voor de leiding van een domein. “Zodra de kogel door de kerk was, zijn Tine en ik er all the way voor gegaan. En die way leidde oorspronkelijk naar de magische Moezelstreek. Drie keer per week reed ik met collega Harry Vorselen van Wijngoed Thorn naar Trier, waar we een opleiding volgden in het wereldberoem-

75


REPORTAGE ALDENEYCK CONSTANTE KWALITEIT EN UNIEKE IDENTITEIT: ALDENEYCK ALS STERK MERK Karel en Tine maakten van bij het begin compromisloze keuzes: de lat moest en zou hoog liggen, ook als het domein en het rendement daardoor relatief klein zouden blijven. Als passionele en professionele partners zijn ze mensen van woord én daad: dankzij enorme werklust en vurige passie werd de brandende ambitie aangewakkerd tot een vuur dat nog steeds in alle hevigheid brandt. “De ambitie was van bij het begin om herkenbare én heerlijke wijnen te maken. De initiële twijfel bij publiek en pers of dit mogelijk was, heeft plaatsgemaakt voor de zalige zekerheid dat de wijnen van Aldeneyck een schitterende status genieten. We streven een succulente maar subtiele stijl na, jaar na jaar: met passie en metier spelen we dat klaar, maar de absolute hoofdrol is weggelegd voor het terroir. Marketinggewijs bleek het een schot in de roos om te mikken op herkenning: de heerlijke huisstijl is dé basis voor succes en erkenning. In onze visie proberen we klant-en plantvriendelijk te zijn, met aandacht voor economische en ecologische belangen: we willen de natuur respecteren én een constante kwaliteit garanderen. Dat houdt in dat we milieuvriendelijk werken zonder ons door een biologisch label te laten beperken.”

de wijnbouwinstituut. Talloze ritten én nog veel meer zwoeg- en zweetwerk later haalden we het begeerde diploma van wijnbouwer binnen en kon het avontuur echt beginnen. Ik pluk nog steeds letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze strenge en selectieve scholing, die me naast krachtige kennis ook heel veel contacten van onschatbare waarde heeft opgeleverd.”

MEET THE REAL STAR: EEN HULDE AAN HET TERROIR

MIKT DE GRENSOVERSCHRIJDENDE APPELLATIE OOK OP INTERNATIONALE APPRECIATIE?

“Eerst moet je natuurlijk één en ander leren, daarna is het nog belangrijker om bodem en klimaat te analyseren. Omdat meten weten is, staken we veel tijd en moeite in die fase: we gingen te rade bij onze ooster-en zuiderburen om ons terroir en weersgesteldheid te analyseren en ons vervolgens gericht te adviseren. De reserve van de plaatselijke bevolking bleek ongegrond: voor bepaalde rassen beschikken we over een magisch microklimaat én de grint bevestigt zijn reputatie van ‘heilige’ grond. Op basis van objectieve resultaten en gedegen advies begonnen we op onze proefwijngaard te experimenteren en ondervonden we aan den lijve dat we met pinot wonderen zouden kunnen realiseren. Ook nu nog hechten we veel belang aan nauwgezette analyse alvorens concreet te kiezen: na al die jaren heb ik veel vertrouwen in mijn eigen oordeel, maar meetbare data én een second opinion zorgen voor een belangrijk bijkomend voordeel.”

Karel gidst ons door zijn grandioze gamma en giet gul de glazen vol. Wij nodigen hem uit voor een blik in de glazen bol, maar de heerlijke wijn doet inmiddels zijn werk en onze vraagstelling is enigszins subjectief en suggestief. Koesteren Tine en Karel nog prestigieuze professionele plannen? Hun tintelende toppers kunnen zich toch moeiteloos meten met internationale klasbakken? Tijdens ons bezoek aan Aldeneyck smaakten we ook het genoegen om kennis te maken met Jeroen, een van de zonen des huizes, maar we kregen niet de kans om hem aan de tand te voelen: de stomatoloog die net zijn wijsheidstanden had getrokken was ons voor. Hein, de andere zoon, was niet van de partij, maar Karel vertelde trots dat hij in Stellenbosch wijnbouw gaat studeren. Karels blinkende ogen waren een visuele voorzet, dus vroegen we Karel en Tine op de man af of ze hopen dat één van de kinderen later de zorg voor hun lekkere levenswerk overneemt.

76


“We blijven met verschillende rassen experimenteren, maar we willen in de eerste plaats de kwaliteit van het bestaande gamma garanderen. We hebben ook hard gewerkt voor onze BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) en na jaren is dit uitgemond in het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’, dat regionale wijnen van beide oevers van de Maas herbergt. Samen met mijn Nederlandse buur en lifetime vriend en collega Harry Vorselen van Wijngoed Thorn hebben we werk gemaakt van een unieke, ‘grensoverschrijdende’ appellatie. Stiekem droom ik er wel van om ook met onze wijnen de grens over te steken. Vooral de pinot noir is een ronkende referentie die kan duelleren met befaamde buitenlandse soortgenoten. Uitbreiding is niet echt aan de orde. De vraag wordt me vaak gesteld en ik stel ze soms zelf luidop, maar dan zou ik dingen uit handen moeten geven, terwijl de sterkte van Aldeneyck er net in ligt dat ik werkelijk alles -ook letterlijkzelf in handen neem. Wat onze kinderen betreft, hopen we in de eerste plaats dat ze hun hart volgen. Maar uiteraard hopen we dat dat hart in Aldeneik en bij Aldeneyck ligt. Eerst moeten ze hun vleugels strekken, maar hoe fijn zou het zijn als ze na een fantastische vlucht opnieuw neerstrijken op de vruchtbare bodem van deze mooie en magische plek?”

ALDENEYCK ALS TINTELENDE T(R)IP VOOR ELKE AMBASSADEUR: EEN UITSTAP VOL SMAAK, GEUR EN KLEUR. Karel spreekt van een mooie en magische plek en wij kunnen dat volmondig beamen: hier komen we terug! Elke tweede zondag van september gaan de deuren van het domein wagenwijd open voor het jaarlijkse wijnfeest tijdens Aldeneiker kermis. De nieuwe jaargangen en heerlijke hapjes garanderen gastronomisch plezier, en live-muziek en toneel zorgen voor cultureel vertier. Deze keer waren we er niet bij, maar volgend jaar zijn we zeker van de partij. Ook voor u als lezer is dit een uitgelezen kans om Aldeneyck en zijn vloeibare verrukkingen te leren kennen. Het domein en de omgeving hebben trouwens het hele jaar door een flinke streep voor: de regio is een paradijs voor fietsers en wandelaars en de combinatie van uitstekende restaurants en dito wijn staan garant voor een gastronomisch festijn.

ISABELLALEI 6 - 2018 ANTWERPEN OPEN VAN MA. TOT ZA. 9U - 18U BEREIKBAAR VIA 03 239 13 10

WWW.GOOSSENS-CHOCOLATIER.COM

77


REPORTAGE ALDENEYCK

EEN GRANDIOOS GAMMA: COOL CLIMATE IS HOT!

CHARDONNAY HEERENLAAK Heerenlaak is de mooiste wijngaard van het land en het prachtige perceel is de thuisbasis van de populaire chardonnaydruif. De druif kent wereldwijd een grote schare fans bij wijnmakers en -drinkers, maar mist soms wat evenwicht en kreunt te vaak onder een eikbombardement. Deze charmante chardonnay betovert met een heerlijke harmonie en is een verrassende Vlaamse versie van de hoog geprezen én geprijsde Franse finesse.

Zoals honden soms op hun baasje lijken, zijn er ook onmiskenbare gelijkenissen tussen Karel en Tine enerzijds en hun wijnen anderzijds: de wijnen blinken uit in finesse en etaleren een bescheiden maar onmiskenbare elegantie. Het terroir zorgt met een mondvullende mineraliteit voor de kers op de taart. PINOT BLANC Deze fantastische druif heeft de laatste jaren wat aan populariteit ingeboet en is een beetje de Assepoester onder de pinots geworden. Ten onrechte, en dat bewijzen ze bij Aldeneyck. Een bescheiden maar betoverend bouquet combineert de lokale conférencetoets met een delicate kruidigheid. Het palet is prachtig en prikkelend, met een fenomenale fraicheur en een succulent slot. High class in a glass!

PINOT BRUT Ook parelend plezier staat op het menu. Pinot scoort hier een heerlijke hattrick: de combinatie van pinot noir, blanc en gris die gist en rijpt op inox, resulteert in een expressieve elegantie. Geen belegen toetsen hier, maar wel een hoogstaande hoofdrol voor fruit, van de bekoorlijke bloesem tot de verleidelijke vruchten zelf. De mooie mousse en dito mineraliteit maken de tintelende traktatie compleet.

PINOT GRIS De populairste pinot van het domein. In kleur wat geler dan zijn ‘witte’ broertje en ook aromatisch prominenter, met fijn fruit, een delicate kruidigheid en een verleidelijke vleug mineraliteit. Dat tintelende trio maakt ook zijn opwachting in de mond, waar zinderende zuurtjes voor een fenomenale finale zorgen.

PINOT NOIR Pinot noir is een moeilijke jongen, maar toch blijven wijnmakers wereldwijd hun beste beentje voorzetten om met deze karaktervolle koppigaard aan de slag te gaan. Terecht, want een uitmuntende pinot noir is een weergaloze wijn. De Aldeneyck is een pinot noir buiten categorie, die zeer geslaagd én extreem gelaagd is, met een elegantie die zijn evenknie niet kent. Zijdezachte zuurtjes en een mondvullende fraicheur: voor wijnland België is dit de geknipte ambassadeur! De boodschap voor Karel en Tine? Meedoen aan internationale concours en de hoofdprijs winnen! 

PINOT GRIS BARRIQUE Deze wijn is een subliem sprookjeshuwelijk tussen delicate druiven en hoogstaand hout. Het resultaat is gebottelde gratie, met een elegant evenwicht, een magische mondvullende textuur en een schitterend samenspel tussen zuivere zuurtjes en meesterlijke molligheid. Een kunstwerk!

78


Zeg niet zomaar ‘biefstuk’ tegen de vorstelijke steaks van restaurant De Veehandel Limousin - Schotse filet pure - Rubia filet pure - Chianina Dry Aged > 6 tot 8 weken gerijpt Gallege Rubbia - Aubrac - Holsteiner - Black Aberdeen - Belgisch Wit-blauw

Pata Negra ibèrico Bellota > 3 jaar gerijpt

Restaurant De Veehandel Lange Lobroekstraat 61, 2060 Antwerpen T 03 271 06 06 - www.de-veehandel.be Dagelijks open van 11u45 tot 14u30 en van 17u30 tot 22 Zaterdagmiddag en zondag gesloten


INTROREPORTAGE LE CREUSET

ICONISCHE KWALITEIT EN KLEUR VOOR KEUKEN EN INTERIEUR

LE CREUSET BENELUX VAN DE WERVESTRAAT 20, POSTBUS 320 2060 ANTWERPEN T +32 035 025 022 80


LE CREUSET INTROREPORTAGE

Le Creuset blaast over zeven jaar maar liefst honderd kaarsjes uit. Het krasse keukenmerk is echter levender én levendiger dan ooit: met een gevarieerd gamma in knappe kleuren en magische materialen is het een elegante en ijzersterke eyecatcher geworden.

“De brandstores in Brussel, Antwerpen en Gent geven de klant de mogelijkheid om het volledige aanbod te ontdekken en om Le Creuset ook echt te ‘ontmoeten’: geen anonieme aanpak hier, wel een sfeervolle setting waar heel wat valt te beleven en waar onze eigen verkopers met expertise uitleg en advies kunnen geven. Uiteraard zijn de winkels ook een enorme etalage voor het merk, en highlighten we de pijlers ‘lifestyle’ en ‘ijzersterk’. Een Le Creuset is een keuze voor het leven en we vinden het dan ook belangrijk om uitleg en demonstraties te geven. Ben je gekomen voor de look van gietijzer maar blijkt de feel te zwaar? Er staan heel wat aantrekkelijke alternatieven klaar. Zo is er een prachtige RVS -reeks en is er zelfs een aanbod dat het beste van twee werelden combineert: een gietijzeren pot zet die unieke uitstraling in het licht en dankzij een plaatstalen deksel bezwijkt u niet onder het gewicht. Door alles toe te lichten en te etaleren, kan de klant bewust en gericht kiezen en combineren.

EEN GERENOMMEERDE GESCHIEDENIS EN EEN TINTELENDE TOEKOMST: LE CREUSET BLIJFT POTTEN BREKEN” Le Creuset is al sinds mensenheugenis een synoniem voor kwaliteitsvol keukenmateriaal met een nostalgische nasmaak. Het grote publiek koppelt het merk aan Frankrijk, bakermat en baken van de gereputeerde gastronomie. Het waren echter twee Belgen die in 1925 met het idee op de proppen kwamen. Ze smeedden het ijzer terwijl het heet was wel van bij het begin in een Franse fabriek, die nog steeds de thuisbasis is van het gelauwerde gietijzeren gamma.

IJZERSTERK EN GEKNIPT VOOR HET WERK Le Creuset moet het niet alleen hebben van zijn karakteristieke uitstraling, maar beschikt ook over taakgerichte troeven om de ‘privileged partner’ te zijn voor knappe kookkunsten. De kans op aanbakken wordt tot een minimum herleid en de uitstekende geleiding zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding, waardoor het hele gerecht op juiste moment gaar en klaar is. De potten zijn ook in meer dan een opzicht geschikt om op tafel te zetten: ze ogen niet alleen mooi, maar ook zonder vuur behouden ze hun warmte voor lange duur.

VAN HET FORNUIS NAAR DE REST VAN HET HUIS Op dit moment heeft Le Creuset een polyvalente portfolio met prachtige producten: het merk blijft dé betrouwbare bondgenoot in de keuken, maar heeft ook een waaier aan producten om de tafel op te leuken. Aan de basis van het succes werd niet geraakt: gietijzeren gerei blijft de core, die nog steeds in dezelfde Franse fabriek wordt gemaakt. Daarnaast deden RVS, aardewerk en siliconen hun intrede in het attractieve assortiment. Een assortiment dat ook echt ‘assorti’ is: het kleuraanbod trekt zich door in alle materialen, waardoor je elegante uniformiteit in huis kan halen. Uiteraard kan je ook geslaagd combineren om je eigen finishing touch te creëren.

LE CREUSET: DE KERS(T) OP DE TAART Le Creuset wordt door veel mensen geassocieerd met nostalgie, met gezellig gastronomisch genieten in knusse kring. Als zetje in de rug voor het realiseren van die warme droom, heeft Le Creuset zich ontpopt tot populair pakje onder de boom. Je geeft immers niet alleen een prachtig product met een karakteristieke ‘smoel’, je schenkt ook een elegante emotie en een goed gevoel. En misschien bevat je geschenk wel een stille wenk en kan de gelukkige je inviteren als hij zijn geschenk een eerste keer wil proberen. Een Le Creuset is dan ook heerlijk om te geven: aan een elegante evergreen hangt een garantie voor het leven. 

BRANDSTORES: ALLES ONDER ÉÉN DAK, VOOR EXPERTISE EN GEMAK Le Creuset is vaak het neusje van de zalm in gespecialiseerde keukenwinkels, maar het merk heeft ook een aantal ‘brandstores’, waar het hele gamma van de BeNeLux wordt geëtaleerd en gedemonstreerd. Country Manager Ariane Dumortier licht het concept toe:

81


emmettoeeneelnnijke ppeerrsstoouonchlij!ke ot uch e!n Mik a BASSADEU R AM S S A A DEU B R AM

S

VOO VOO R R

DDoorriinna en Mik AMBASS

EU

V

OO

E RS URS

S

G N I T R O 5% K RTING O AD 5%O OK R V

ADV-Vinatera-V2.indd 1

SPECIAALZAAK SPECIAALZAAK VOOR SPAANSE WIJNEN, VOOR SPAANSE WIJNEN, OLIJFOLIE & CAVA’S OLIJFOLIE & CAVA’S

AD R A MBASS

Coebergerstraat 9 2018 Antwerpen 9 Coebergerstraat 0468 15 81 11 2018 Antwerpen info@vinatera 0468 15 81 11 • www.vinatera.be info@vinatera • www.vinatera.be 7/06/18 21:23


KLAAR VOOR ELKE UITDAGING.

Tuinaanleg, -onderhoud en -ontwerp

Le plaisir Echt rijplezier de conduire

DE NIEUWE BMW X4.

rreac04 bvba Onze sterktes • Vakkennis • Naservice • Flexibel • Persoonlijk • Bediening van groot Antwerpen • Vrijblijvende offerte

rreac04 bvba

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

5,4-9,1 L/100 KM • 142-206 G/KM CO2 (NEDC*)

Pastoor van de Wouwerstraat 41

* Deze waarden werden reeds berekend op basis van de WLTP testcyclus volgens EU Verordening (EC) 715/2007 en voor een betere vergelijkbaarheid omgerekend naar de overeenkomstige NEDC waarden.

B-2600 Antwerpen Tel. +32 3 844 23 20

Jorssen Noord Kapelsesteenweg 1-3 2170 Merksem Tel. 03 641 90 00 www.jorssen.bmw.be

Jorssen Zuid Antwerpsesteenweg 126 2630 Aartselaar Tel. 03 820 74 00 www.jorssen.bmw.be

Gregoir Puurs Rijksweg 29-31 Industriezone Puurs 470-446 2870 Puurs Tel. 03 886 24 12 www.gregoir.bmw.be

info@rreac04.be www.rreac04.be


Ambassadeurs Zet u in de spotlights

AMBASSADEURS

inspired by KMOinsider jaargang 12

#22

#lifestyle Zet u in de spotlights

Ambassadeurs

#reizen #mode

INSPIRED BY KMOinsider

#culinair #trends