Issuu on Google+

KIRSTEN MEZA

ARCHITECTURE PORTFOLIO


Table of Contents

Introduction Graphics Poster Aquatics Center USGBC Competition Silver Lake Housing LAUSD Elementary School CPP CLA Revivalization Pamo Valley House

1 2 4 6 10 18 22 30


INTRODUCTION-

This portfolio is a collection of the work that I have completed through out my first quarters at Cal Poly Pomona. I believe these specific projects have been useful to me as an aspiring architect. There is a mix of projects that taught a lesson that I use for current and future projects and ones that I liked the most. This portfolio ranges from first year to fourth year.

1


S3 C I H P 10

A2008 GpR ring

Arc

R E T POS y Atak la

Tu : . f o r P

S

In our last quarter of the first year, we experi-

mented with graphic design. We were to make a poster that advertised our Interim Exhibit as well as create something that reflected our case study firm, which was our previous project. The firm I did my first case study on was Office dA. I chose their Hooka Den Project as part of my module and created a form based on a part of the design. This poster was displayed at Interim.

2


R E T N E areh C m a S S hn C

I T A U AQ Arc 201 08

Fall 20

e

Prof.: B

For the studio we worked on one project for the entire quarter with a few exercises leading up to the midterm and final project. These exercises were steps to get us to think about our apporach to building an aquatics center in the El Dorado Park in Long Beach California. In the lecture class that accompanied the studio class, we made observations of our own and went to a specific aqua center and took note of who entered, how many and what they were doing or what they were there for. This helped to think about the role that our project could have and what was needed for our place. We were given a program for what was required to go into the buildings and how much square footage was needed for each room.We were also told how big the voids were for the pools and we were to build around them. For this project, I used bass wood for the buildings and used a CNC for the topography. Resin was pored into the pools. Along with this, we were to draw floor plans, sections, diagrams, and a 3d model of our center on the computer for our presentation boards.

4


POOL MODEL & RENDER...


N O I T I MPET a Lowry

O C C B SG c 203

U

009 2 g n i r Sp

Ar

becc

e Prof.: R

Our site was located in Compton California and was part of a competition submittal with USGBC. Since this was a group project, we had to come up with a master plan that invoved something we all wanted. The main building was a movie theater that included an IMAX, and smaller theaters that would show re-run movies that had been out on DVD for a while. In addition, we also included a daycare and sports park on the site. A few big box stores were already located close to the site so we placed some more small businesses creating a plaza. Since this was our frist class in introducing sustainable features, the theater contained wind turbines, painted solar pannels, and permeable flooring. The project proposal had asked to help clean up the Compton Creek as well so we broke up our project into three phases of clean up, with the building itself helping to filter out the water and locating a cistern further up creek.

6


MASTER PLAN...


PLANS AND SECTION...


THE MODEL...


E rof.: Juintow K A L P VER 302

SILnter 2010 Wi

G N I S HOU Lin

Arc

For our final project in 302, we were given a site in Silver Lake, California. Off the intersection of Grifith Park, Edgecliff, Lucil, and the famous Sunset blvd, our site was located by a church, small park, commercial, and smaller multiresidential units. Our program consisted of fitting 45 units, 18 live-work, and 27 residential. Along with those units were retail along the bottom strip, a community room, and private outdoor places. This was the most dense project by far and proved to be problematic at times, but eventually my idea turned to curves and snaked its way around on the upper floors while part of the bottom floor was more linear. I used aluminum panneling as well as frosted glass for the upper floors as a continuation from a previous project. As for the bottom floors, I chose a brick pattern to act more as a fortress since it was at ground level. I separated the program so that retail faced out to Sunset Boulevard while the live-work curved along the back so that passerbys could look in to see the people‛s work. Above that were the last few live-work spots and then the rest of the upper floors contained the residential units so that they could have a slight bit more quietness being further away from the street. The program also called for parking which I located all underground. This project was also our first time paying attention to codes and zoning.

10


SITE MODEL...


SITE PLAN...


UPPER FLOOR PLANS...


A Barry Mi T N E Prof.: ELEM

SD 10 LAU ng 20 Spri

L O O H C RY S lofsky

3

Arc 30

For our final quarter third year, our assingment was to create a school off of 12th and Grand St. in the Los Angeles county. My insipration for this project was my grandma who was a teacher in Utah and taught English to Spanish speaking students. I proposed a bilingual school for the LAUSD that focused on a theme of twos. Indoor outdoor, public private, and tried to focus on the urban context. Around the site is the famous AT&T Tower and many apartments. The place is close to the Staples Center and Walt Disney Concert Hall. We were of course given program which included: a gymnasium, cafeteria, multi-purpose room, library, administration, four kindergarten classrooms, and five classrooms for fist through fifth grade with at least three overflow classes. I named the school Dora C Fraga Elementary, after my grandma.

18


SCHOOL MODEL...


O

BOYS LOCKER 138

STORAGE 137

5

2

531

362

GIRLS LOCKER 139

3

169

KITCHEN 134

5

335

CAFETERIA 133

700

85 85 GYMNASIUM 132

314 N

48 B

48 THIRD GRADE 125

796 48 THIRD GRADE 126

48

THIRD GRADE 127

175

175

D

THIRD GRADE 128

48

150

THIRD GRADE 129

M 1079 12 RESTROOM 131

RESTROOM 130

12 1 K

L 12

1 RESTROOM 123

RESTROOM 124

1

68

34

1

KINDERGARTEN ROOM 121

KINDERGARTEN ROOM 119

NURSE’S OFFICE 113

34

EXAM ROOM 115

4

CHANGING TABLE/SINK 117

1

1

RESTROOM 111

68 C

4

NURSE’S TOILET 114

PUBLIC WAITING 100

2

68

H

40

90

G

2

Level 3 32' - 0"

68

ASST. PRINCIPALS OFFICE 103 ASST. PRINCIPALS OFFICE 104

FRONT OFFICE 101 27

COORD. OFFICE 105

1

CUSTODIAN 112

2

Level 1 0' - 0"

LAN SYSTEM 109 6

2 SUPPLY / REPRODUCTION 107

FACULTY WORKROOM 108

49

E

35 Work Room 135

46

68

10

2 CONFERENCE ROOM 106 2

A 34

34 RESTROOM 110

2

Level 2 16' - 0"

I

34 34

21

PRINCIPALS OFFICE 102

J

34

68

6 FIRST AID/ NURSE’S WAITING 5 116

68

34

68 KINDERGARTEN ROOM 120

KINDERGARTEN ROOM 118

35 49 F

LIBRARY 122

9 23

5

Multimedia Room 136


CPP ACrcL40A1 0

Fall 201

N r O I T A Z I e REVITIL ard-Schmitzberg l Prich

e Prof.: Ax

In my first topics studio experience, our quarter long project was to address the fairly new problem of the CLA or “pointy� building at Cal Poly Pomona. It was built on top of a fault line and other problems left it structurally unsafe, as well as lead to water damage from leakage. This was also a Pre-Cast Concrete spesific class and we were to use it as our main material and structure. We were sponsored by Clark Pacific and received help from them as well as from engineers from the Course Lab in Perris, CA. Our program consisted of classrooms, administration, housing, entertainment, and a large bicycle facility that would repair, store and clean bikes. Other support program also went into the overall project. This was a group project and I worked with my partner to create a new proposal for the existing CLA building. We decided to tear down the original building and start fresh. My main objective was to work on the floor plans and structure. In the end we did not win, however a top three were chosen in this competition.

22


COLLEGE CAMPUS...


LAYOUT...


x 45

x 15

x 30 Angle brace for connection to ceiling.

x 25

x 17

x 201

x 159

x 60

x 30

+770 for each Total: 4620 columns

x 30

x 45

x130 All columns connected through steel embeds that sit on top of the column and are later welded together.

x135 Connector


Precast Points of Assembly PARTS OF ASSEMBLY...


FLOOR STRUCTURE...


SE U O H Y E L AMO VAL lo LaRoche

P

.:Pab f o r P 2 0 4 c 1 Ar Winter 201

This studio project was a competition and done in partners. We worked with an actual site and client in Ramona, CA. HMC was kind enough to sponsor and help us as well. We were to design a sustainable house that fit within budget and had as low possible carbon footprint as possible. My partner and I chose site 2 as our building platform and decided to go with a two storey house. We wanted to maximize a small square footage and managed to get in under our goal of 1,000 square feet. In addition our carbon emission was around 2 pounds of CO2e per year per square foot. Our project managed to be runner ups and came close to actually being built.

30


SITE PLAN...

Scale: 1” = 50’-0”


FIRST FLOOR...

Program - SQ FT Ground Floor - 400 Bedroom - 122 Bedroom - 106 Bathroom - 58 Lobby / Circulation - 85 Program Total: 765 Deck - 215

1

Total sq ft: 980

4 2

6

1. Entry 2. Kitchen 3. Dining Room 4. Living Room 5. Patio 6. Stair Well

3

UP

5

Scale: 3/16”=1‛-0”


SECOND FLOOR...

6. Stair Well 7. Foyer 8. Bedroom 9. Bath Room 10. Bridge 11. Open to Below

9 8

8

7

6

10

UP

11

Scale: 3/16”=1‛-0”


THE HOUSE...


EUI= 5.4 kBtu/ft^2 (before) -Renewable Energy (PV) = 5.1 kBtu/ft^2 Total=0.3 kBtu/ft^2 (after)

Energy= 1121.1 lbs of CO2 e/yr Construction= .14068 lbs of CO2 e/yr Water= .0 lbs of CO2 e/yr Waste= 918.9 lbs of CO2 e/yr

=Approximately 2696.7 lbs of CO2e per year Approximately 2.7 lbs of CO2e/sqft per year

CM

PV

NP RH

DW

VS

EN

Energy is collected from the solar hot water tubes and used in the water heater for the radiant floors.

is collected and recycled into WS Wasted composting.

PV

PV panels are tilted to the sun and power appliances in the household.

CN

Construction uses cheap materials and vegetation to aid in cost and carbon emission.

WA

Native plants are used to lower the use of water and collect water through a cistern and bioswale.


EXPLODED AXO/ILLUMINANCE/LUMINANCE

PV panels Solar collectors

Insulated concrete forms Steel doors Triple paned windows Tile

Xeriscaping Composite board decking Vegetable gardens Concrete columns


Other Work


ARCHITECTURE LANDSCAPE ARCHITECTURE ART URBAN AND REGIONAL PLANNING JOHN T. LYLE CENTER FOR REGENERATIVE STUDIES

ENV 40 Poster Competition CELEBRATING 40 YEARS OF DESIGN

BUILDING 7 APRIL 16, 2011

COLLEGE OF ENVIRONMENTAL DESIGN CAL POLY POMONA

Cal Poly’s Environmental Design College had its 40th anniversary in April 2011. The college held a small competition within its department for anyone who thought they had the graphic skills to create a presentable poster that would reperesent the school. I turned in three designs and my purple design poster was chosen as runner up. Many faculty were judging the posters, and during the event, my poster was on display and available for purchase.

CELEBRATING 40 YEARS OF DESIGN

ENV 40 ARCHITECTURE

BUILDING CAL POLY POMONA

7

“CELEBRATING 40 YEARS OF DESIGN”

BUILDING S E V E N

LANDSCAPE ARCHITECTURE

URBAN AND REGIONAL PLANNING

ART

JOHN T. LYLE CENTER FOR REGENERATIVE STUDIES

APRIL 16, 2011

APRIL 16, 2011 ARCHITECTURE LANDSCAPE ARCHITECTURE URBAN AND REGIONAL PLANNING ART JOHN T. LYLE CENTER FOR REGENERATIVE STUDIES

CALIFORNIA STATE POLYTECHNIC UNIVERSITY


Walt Disney Imagineering’s ImagiNations Design Competition 2011

1.

For the Disney design proposal, we chose a ride based off the Tron Legacy move. Since there is an old versus new in ARENA Tron, we wanted to bring both together 6. TRON WORLD in a fun ride that also brought the 5. Electronica that was currently in California Adventure, and bring it over to Tomorrowland where we could make use of the arcade that is currently there and transform it into Flynn’s Arcade, which also served as the opening to our Tron world we created. More interactive games were placed on the second floor above the arcade and stairs led to the third floor which was the line for the ride. Since the track is already existing and no longer in use, we would use it for the “Light Runner” ride. Out of many contestants, we placed as a semi-finalist. dn

up

2.

3.

dn

4.

across

1. DISC BATTLE 2. CREATE YOUR CLU 3. LIGHT CYCLE BATTLE 4. RECOGNIZER

5. DATABASE 6. LIGHT VEHICLES

The project was conceived by the Cal Poly Pomona Architecture Team and created for the 2011 Walt Disney Imagineering ‘s ImagiNations Design Competition. This project is sole property of Walt Disney Imagineering and all rights to use these ideas are property of Walt Disney Imagineering. The Competition is a way for students and recent graduates to showcase their talents and for Disney to identify new talent. P L AN VIEW

SIDE VIEW

B A CK VIEW

FRONT VIEW


D.E.C.A.F

(Digital Enhanced Construction and Fabrication)

This was the final group model. The design was created into a digital file that was then taken as a individual piece to flatten out and use as a template for all the others. That file was then laser cut into over a 100 modules. Once cut, each module was glued together to give its 3 dimensional shape, and then bound to another module through a wire clip. They were offset to eachother to give it its look. Once the pieces were all connected, it was hung on the model (representing the cieling of Cal Poly’s Building 7) with fishing wire.

Here is where we were put into pairs. Me and my partner came up with an efficient acoustical installation based off of the fibonacci sequence. After showing our projects, the whole class was broken into 3 different groups, with 3-4 teams in each group. Our next job was to combine all our projects together for the final model.

This was my individual design. It proved too difficult and would result in over 300 individual pieces and over 50 different modules. Creating this would have been a challenge, so we were later partnered up where we started over with something fairly more manageable.



Student Architecture Portfolio_Meza