Page 1


IH8352SV Infill Housing: Redifining the Town With the rapidly increasing urbanization of the Clemson and Central areas, and the lessened use of motored transportation around the towns, an alternative plan has been provided which would introduce a bike-share program much like various ones which have been instituted in Europe and various cities in the United States. Combined with the use of a bike storage and rental facility the program of public housing was to be incorporated in a simple, elegant form. There has also been call for the use of prefabricated elements to the design whether in construction techniques or building components. The use of such a design would reconstruct the town core of Clemson University and provide an alternative mode of transportation system for both students and residents of the town. The proposed project plans to house 1000 bikes and between 8-12 housing units. Each residential unit is to be no more than 750 square feet.


The design of the structure which would house the bikes in the program was one which changed multiple times throughout the process, but still kept its basic tendencies and influences from the bike’s form. In creating a structure that incorporated the various aspects which are most significant in the visual and resourcefulness of a bicycle frame, the ability to make something architectural and aesthetically pleasing are easily achieved. The use of a suspension cantilever system over the storage shed would bring in these various aspects to the project.

Each residential unit will be remanufactured off-site and made of various local materials. The exterior will be constructed of renewable, durable bamboo wood which can be found around the area. The units will be comprised of styles similar to that of both the micro flat and the sustainable modules by Fernandez Arquitectos.


Through site analysis, the main focus of the design was to incorporate systems that would pertain to the storage and collection of the massive amount of water runoff over the site and reuse it in a sustainable way within the building residences. The units would also try to obtain various views of the surrounding town, both to the rear of the site and facing College Avenue. The unused pedestrian capabilities of the site would also be enhanced allowing for more foot traffic and the use of the bike share program to be housed within the design.


TS7251DL Anderson Train Station This is a proposal for a train station that was to be implemented into the growing downtown area of Anderson County, South Carolina. The project consisted of programming each individual space and the guidelines stated that there were to be three floors which would span from street to track level with a mezzanine level as well. There were spatial requirements that had to be met and the design was to make logical sense in context with the city and address certain aspects of the site. Focuses were on functionality and usefulness within Anderson as well as adding something aesthetic to the corner condition of the site.


LIL8499LM Life in Lights: Film Diagram This project including the mapping and diagramming of a film entitled “A Night on Earth” after watching the film we were to think in sectional way about containment in the way that the directors of films contain certain things in motion pictures. More relevantly in the same ways Jim Jarmuch used containment in A Night on Earth. The section drawings were supposed to have a relative scale but weren’t to be extremely precise. Essentially, this exercise forces one to look at an architectural space in a different way and consider other relationships in space through containment.


In diagramming Jim Jarmusch’s cinematic language in A Night on Earth the information should be analyzed intensely and brought to a universal conformity which is in alliance with the film. The diagram must be accessible and understandable to everyone, and should also do justice to the film The cinematic language of Jarmusch consists of many various aspects from the actors in the film to the lighting conditions. A true translation must take into context, not just the individual interactions between the characters but the settings and other aspects of the film which influence those interactions. The emotions invoked by the viewers must also be taken into perspective and diagrammed accordingly. “A real translation is transparent; it does not cover the original, does not block its light, but allows the pure language, as though reinforced by its own medium, to shine upon the original all the more fully� It is apparent after the film that not only is each of the interactions in the film structured and carried out differently, but through the usage of lighting and spatial features, these interactions are only exemplified visually. It can be understood that both movement of the movie, time, and human interactions are directly influenced by various lighting and spatial conditions. When trying to translate the cinematic language of Jim Jarmusch into my personal language, these factors quickly came into play. When containing the movement of a human body through a space, the usage of light and various spaces will visually accommodate for a range of motions varying in both speed and direction. When we pass through small spaces with areas of broken light, we automatically assume that we are going much faster than we would if we were in a very large space with different lighting conditions. This has become the process which provided a sectional containment of human movement. Through my language and the use of architectural elements in a sectional diagram, the containment of human life is conceived and illustrated in a way that is accessible to everyone.


PSR8252PL Packaging Science Redesign There are growing plans for the Clemson University campus and in particular the High Ground area which surrounds the current school of architecture. Many of the buildings are scheduled to be built and are currently underway. This project proposes a new function for a building that is scheduled to be completed by next year. Our reproposal is that it be a center focused on sustainability and sustainable aspects and address the campus and High Ground as a whole rather than a building site. The project focused less on floor plans and programming of the entire building and more on the ‘bookends’ of scale, and an interconnectivity from outdoor and indoor spaces through construction details and tectonic development.w


With the opportunity to create a space that would serve as a front door essentially to the high ground redesign, I tried to make the proposed building fit onto the site in many of the same ways that the existing buildings did, by stepping it off of that street edge and creating a courtyard like the existing buildings have. These features as well as a small public square provide not only interest to the building, but to the site as well.

Through the redesign of the Fernow street outdoor room, the bookends of scale were considered in a way that would be able to be instituted into the building through design techniques. Spaces both on the exterior of the proposed building as well as the interior are defined by their material choices. In many cases, different materials may define paths or communal areas, but in others they are used to create a space according to the actions carried out within them.


In the massing and schematic design of the building, decisions had to be made as to how the building would relate to the surrounding buildings, yet how it would stand by itself and function independently from its surroundings as well. I decided from a sustainable standpoint to incorporate a steel structure providing an alternative, much more recyclable than reinforced concrete would be.

Through deciding that the proposed building would be constructed of a steel frame, I decided that this frame should be celebrated and that references to it should be seen and noticeable from the exterior. In making this decision, it also brought into question where the shell of the building would be, in that I decided that for the atrium the glass would be mounted on the interior of the frame and the raw steel which provides the structure for the building and atrium would be exposed to the exterior


Academic Portfolio  

not going to come out as well as it will once it is a final hard copy, but w/e

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you