Page 5

rendeletében előírtaknak, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint amennyi a HungaroCare Kft. jutaléka volt.” Pontos választ az internetes portál nem kapott akkor sem, amikor arról érdeklődött, hogy hány alkalmazottat vettek fel az először meghiúsult patikába, és mennyi volt az ő foglalkoztatási költségük. Az igazgató ezzel kapcsolatban annyit osztott meg velük, hogy „az intézeti gyógyszertár személyi minimumának megfelelő létszámmal” indult volna a patika, a gyógyszerészek és egyéb alkalmazottak azonban szerinte nem kaptak bért, viszont „az útiköltségüket, és egyéb veszteségeiket a kórháznak meg kellett térítenie”. Nem tudni azt sem, utóbbiak mennyivel terhelték a kórház kasszáját.

Hivatalosan kötelezték őket Az ÁNTSZ-nél a portálnak elmondták: már megadták az engedélyt ahhoz, hogy 2012. július elején kinyithasson a Markhot Ferenc Kórház által működtetett intézeti gyógyszertár. Azt is megerősítették, hogy egy korábbi intézeti patika kialakításának tervéről is tudtak, de arra nem bólinthattak rá, mert az egri kórház még szerződésben állt a Hungarocare Kft.-vel. Megtudtuk, volt olyan időszak, amikor a kórházi osztályok vezetői utasításra nem rendelhettek gyógyszert a külsős cég patikájából. A korlátozás akkor történt, amikor még az igazgató azt hitte, az először kialakított belső gyógyszertár elindulhat. Ekkor „az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közbelépett, és hivatalos levélben kötelezte az egri Markhot Ferenc Kórházat, hogy a működési engedéllyel rendelkező intézeti gyógyszertár útján lássa el gyógyszerrel a fekvőbeteg-osztályokat” – értesült a portál az ÁNTSZ-től.

Nagy a lék a gyógyszerkasszán köz-támogatási soron is: a fél évre tervezett mértékhez képest 3,7 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal ment el több erre a célra. Az Egészségbiztosítási Alap kiadásai között azonban van két olyan tétel, amelyik arányaiban még ennél is jobban elszaladt: a postaköltség, amire az éves keret 110, és az „egyéb kiadások”, amire az egész évi előirányzat 125 százalékát elköltötték fél év alatt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál ez utóbbit egyrészt az áremelkedéssel, másrészt azzal magyarázzák, hogy a hozzájuk került új kiadási tételekhez (például rokkantsági és rehabilitációs ellátások, terhességi gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülők kompenzációja) kapcsolódóan jóval többet kellett levelezniük. Az „egyéb kiadások” belső tartalmáról ugyan nem sikerült részletesebb információt kapni, mindenesetre azzal nyugtattak, hogy a mintegy 1,1 milliárdos előirányzat-túllépés elszámolás-technikai okokra vezethető vissza, amit a következő hónapban rendeznek is. A gyógyszerkassza idő előtti kifulladása az ellátásban nem jelenthet problémát, ilyen esetben annyi történik, hogy az államnak valahonnan máshonnan kell pénzt átcsoportosítania, azaz a költségvetésen üt lyukat a kassza forrástúllépése.

A gyógyszerkassza egész évre eredetileg engedélyezett 276 milliárd forintjából június végéig 161 milliárd már el is fogyott. Szakértők szerint ennek alapján egészen nyilvánvaló, hogy ez a tavalyi egész éves teljesítéshez képest eleve 100 milliárd forinttal, vagyis 30 százalékkal alultervezett büdzsé nem fedezi a várható kiadásokat. Ha pedig még hozzávesszük, hogy a Széll Kálmán Terv legutolsó verziója szerint további 10 milliárddal még tovább kellene kurtítani a gyógyszerkasszát, meglehetősen illuzórikusnak tűnik ennek az elvárásnak a teljesítése. Érdemes tehát megfontolni még a jövő évi költségvetés részleteinek elfogadása előtt, menynyire életszerű, hogy a Széll Kálmánterv 2.0 szerint jövőre újabb 120 milliárd forintot még az idei büdzséhez képest is faragni kellene a 2013-as előirányzatból – vélik a gyógyszerpiaci elemzők. Mindeközben a gyógyszergyártók és -forgalmazók továbbra is fizetnek, mint a katonatiszt: az év első hat hónapjában kötelező befizetéseik majdnem 90 százalékát teljesítették már. Ami azt jelenti, hogy az 52 milliárd forintos előirányzatból több mint 46 milliárdot befizettek az Egészségbiztosítási Alapba. A gyógyszerekéhez hasonlóan nagyobb arányú túlköltés mutatkozik még a gyógyászati segédeszXXI. évfolyam, 2012. augusztus

5

PHARMORIENT 238

Pharmorient 238 - XXI. évf., 2012 augusztus  
Pharmorient 238 - XXI. évf., 2012 augusztus  
Advertisement