Page 83

___________________________________________________________________________________

Marina Jovanović, pesnikinja, književnik, filozof iz Leskovca. Objavila je dve knjige poezije 2006. godine u Novom Sadu: „Vremenska varljivost” i „Greh požude”, 2011. objavljuje i poetsko-filozofsko delo roman „Razmišljanja palog gospodara” u zaštiti Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, po čijim motivima je snimljen i kratkometražni igrani film „Opus istine”, Recezent je zbirke pesama “ŽIVOTNI PLAMEN” Crnogorskog pesnika Darka Rajkovića, Marina piše poeziju i prozu, a u nekim knjigama, kombinuje i jedno i drugo. Bavi se metafizikom, filozofijom, psihologijom i parapsihologijom.

Marina Jovanović - Moć transformacije Niko ne može u potpunosti da se odvoji od svog "izvora", ma kako se zvao uvek ćete ličiti na svog Boga a ne "on" na vas. Možemo da verujemo u šta hoćemo, možemo da govorimo šta želimo ali nikad ne smemo da dozvolimo da se drugi dešavaju nama. Budimo smeli i dajmo da se dogodimo sebi kakvi jesmo, tada nećemo razmišljati ko smo, odakle dolazimo i gde idemo, to su suvišna pitanja za one koji se dešavaju sami sebi "sada". Dozvolite drugima da se "dogode" da bi se vi desili sebi, budite šta jeste, iskustvo nenametnuto drugima, dozvolite da volite bezuslovno onako kako vi umete a ne kako vam drugi govore, tada vam neće biti potreban "napad" ni "odbrana" jer besmislene su barikade neograničene slobode, u tome je sva kosmička ravnoteža, jednačina duša, poravnjanje suprotnosti, alfa i omega svega što ne razumemo, čega se plašimo i nadamo se da to nama neće da se desi!!! Dozvolite drugima da imaju svoj svet da bi sebi dopustili stvaranje, očekivati nešto od drugoga odustaje se od sopstvene odgovornosti. Govore mi da sam sebičan!!! A, ako ste ubeležili tamo negde moje ime na vašoj tabli izbora to nisam ja već vaša zamisao kako ću za vas da postojim. Možete da me zovete kako hoćete, nisam deo tudje spoznaje, ja sam šta jesam. Niko ne može biti deo vašeg iskustva ako ga vi ne pozovete, vaša pozivnica zove se "strah".

Ništa se nije promenilo, ukrali su nam srce da želimo za njih a verujemo za nas. Na ivici razuma izludjeni od opasnosti svakodnevnih laži u veri bogataša iluzija izgubili smo zadnji deo sebe, služićemo ko ratnici-sluge suludim fantazijama srećom smrtnika neispunjenim željama posesivnih novih prolaznih gospodara sveta, jednom jedinom svom palom Bogu. Aplaudiraćemo šupljim doktrinama njihovog i našeg greha, večne ljudske gluposti da tudjinac u srcu može biti svako ako nije pobeđen. Surova je laž da pobeda umire, ona nas samo osvaja da bi u njoj ostali sami dok prolaze pored nas neki novi pobednici naše sujete. Pobeda radja mržnju pobedjenih da nas kazni njihova sudbina, prokleta pobeda nadmeće se sa nama, želećemo je uvek i kad nam se ista desi. I, kad gubimo, i, kad volimo, i, kad se dajemo, i, kad uzimamo, i, kad tražimo, i, kad se kajemo, i, kad se molimo zajednički interes je podvučen naslovom pobedom nas samih. Daaa...I, kad gubimo, i, kad dobijamo nećemo znati da uvek gubimo, uvek ćemo reći da pobedili smo, ako ne na silu, podsvesno čekaćemo svojih pet minuta željenog skoka, iskoraka iz stvarnosti onih koji su nam ukrali snove i zatvorili u lične samice uzaludnih nadanja nenadmašnih vernika sumnjive svetine pokajnika. A ako nismo verovali, sumnjali bi da jesmo, da nismo, ne bismo imali želju. 83

Profile for Zvezdani Kolodvor

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Advertisement