Page 78

___________________________________________________________________________________

Sumrak svitanja Zaželeh biti u parku nakaza, pred burom i pod nebom belim, al ne mogoh izaći iz kože svoje i načiniti put smelim bio je tešnji od zabuktale oluje što se predkaza. Uzbuktali listovi podsetiše me na taj park mio. Zaželeh preskočiti visoke čemprese i rđajuće ograde, stvoriti se tamo u sred cvetnih vrtova što tajne grade. Manijake i izgubljene, skriveni park večito je krio.

Misli i sećanja od oblaka, vodili su me tamo, gde jedan svet neshvatljive vrste i lepote nestaje i ostaje. Zaželeh se sakriti u tamošnjoj močvari i pod krošnjama gde sve prestaje da poprima naličje rugoba i utvara u zlo samo. I kao da je težak i sparan sumrak svanuo, nebo preda mnom se spustilo i ukaza se gromki bljesak. na uzdrhtalim granama zaigrao je modri pljesak. Zaželeh da me mrkozeleno sećanje nije ganulo.

Marija Vasić

Noći i jutra Upustih se poći na put njihovog srama, mene uvukli da ne iskočim iz pozlaćenog rama, u noći bez razuma sjaja, magli udaraca, srca iz žudnje što na glas tihih misli baca. Otečenih stopala u okovima tesnim, ja zakročih na prljavom i zagluvelom pragu misleći da smo došli pravo ka bludnom vragu, nemo se utopila jer ne imadoh snage da besnim.

U dimu pijanih pesama počeh se u sebi moliti, kraju noći tog lakog besmisla, što me tuđa zadovoljstva pritisla. u njihovom vapaju bezbrige nisam se smogla slomiti. U po noći htedoh suludo sama poći, ali nije imao niko po me doći. I u mom prkosu, za tvojom spoznajom sam te navela, ali ne sa namerom da bih te zavela.

I u svitanju nemom upoznadoh te povrh, tada, bez volje, sva ohola i ogrezla od umora i jada, ne želeći ti se otkriti i dušu ogoliti, koju si iz dosade okušao okoliti. U tebi je igrala želja a u meni ponor. Bih i suviše pokorna sebi za tvoj pokor. U meni je postala od tvoje želje, iskra što me sad sanjarijama o mom prkosu tiska.

78

Profile for Zvezdani Kolodvor

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Advertisement