Page 32

___________________________________________________________________________________

Miroslav Lj Ranković, slikar, fotograf i pisac rođen je školovao se i živi u „Gradu koji je sačuvao dušu“ Izlagao je više puta kolektivno i samostalno. Najdraže izložbe: „Voljeni Grad“ 2011, Galerija „Čubrilo“- Kula na Gardošu, „Grad koji je sačuvao dušu“ 2012.,2013. i 2014. godine. Slike i fotografije Autora nalaze se u mnogim galerijama, Galerija „Čubrilo“- Kula na Gardošu kolekcijama širom ove stalno vrtuće zemljine kugle. 2013. objavio je zbirku priča „Grad koji je sačuvao dušu“, a 2015. godine i roman „Sara“. Osnivač je i administrator fejsbuk stranice „GradKojiJeSačuvaoDušu“ posvećene svim zaljubljenicima u umetnost. Rad autora možete pratiti na: www.facebook/GradKojiJeSacuvaoDusu

Miroslav Ranković - POZORIŠNA PREDSTAVA „U ime naroda“

Pozorisni komad "U ime naroda" napisan je na osnovu istinite price o Vukanović Dobrosavu - starom majstoru stolaru, koji baveci se sopstvenim zanatom biva ponesen vrtlozima dolazećeg vremena i u njemu pliva sve do oslobođenja i nacionalizacije. Imovina biva oduzeta a on bačen na margine sudova sa kojima se natezao sve do smrti bez uspeha. 27 godina nakon njegove smrti deo imovine biva vraćen naslednicima. Poslednji deo komada se bavi pitanjem starog majstora, da li ce naslednici biti dostojni nasleđa kada jednom ipak vrate imovinu. Pozorišni komad je veoma interesantan zbog podele scene. Na levom delu igraju glumci, a na desnom se projektuju senke „negativaca.

Rađen je za svega nekoliko glumaca i za gerilsko prikazivanje primereno vremenu u kome scenarija idu na javnu nabavku, a do finansijskih sredstava se teško dolazi. Ranković kaže da mu je ideja da „privoli“ nekoliko glumaca koji će predstavu igrati u svoju korist. Muziku za predstavu je uradio kompozitor Spasić S Dragan, zvucne efekte i senke Miroslav Lj Rankovic a deo je moguce čuti i videti na https://youtu.be/EPZRTAhO9Fw. Scenografija - odnosno pozorisni komad " U ime naroda" bice objavljen početkom jeseni u izdanju Zvezdanog kolodvora.

32

Profile for Zvezdani Kolodvor

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor  

Časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor br. 2 Tema broja: Umetnost kao Modus Vivendi

Advertisement