Page 1


SISÄLLYSLUETTELO PÄÄKIRJOITUS..............................................................s. 1 TAPAHTUMAT

Vammaisten lasten päivä ........................................s.2

P*lluralli ..................................................................s.3

Vuokatin Juhannusretki ..........................................s.4

Juhannusretkellä Särkisen majalla 4

RYHMÄTOIMINTA

Juhanin hymiöseinä, osa 2 ......................................s.5

Jänis vai etana ........................................................s.6

SOME valtaa Tönärin .............................................s.7

HARRASTUKSET TÖNÄRILLÄ / VAPAA-AIKANA

Taikuutta arkeen .................................................s.8-9

Lemmikkikanit Miisa ja Miksu ..........................s.10-11

Maailman paras paikka ........................................s.12

Harjoittelu kevät 2016 ..........................................s.13

Teatteri kuuluu kaikille ....................................s.14-15

Herra Merkonomi Johansson ...............................s.16

Arjen matkassa kuvahaaste .................................s.17

Liikunnanriemua tiistaisin ja torstaisin 6

VERKOSTOYHTEISTYÖ

Suomen klubitaloverkoston kevätseminaaripäivät .....................................s.18-22

Seminaarielämykseni ja elämysseminaari Ahvenanmaalla .......................s.22

Niinan sohvanvaltaaja seikkailee sivulla 10-11

Hejsan Åland ja kevätseminaaripäivät sivulla 18-22


PÄÄKIRJOITUS Lumihiutaleet lempeät liitävät luoden Luojan lapselle lämpöisen, leppoisan levon. Lähellä lapsoset leikkien – lumesta luoden lumiukon loihtivat lumiseen luontoon. Lepoa Luojan lapsesta lahjoittaen! Tv. tönäriläiset 1


Vammaisten lasten kesäpäivä O

lemme Tönärillä olleet innokkaita osallistumaan erilaisiin oppimisprojekteihin. Idea tähän erityislasten perheiden toimintapäivään tuli jäseneltämme Sonjalta, joka toimi Leijonaemojen puheenjohtajana. Leijonaemot ja CP- yhdistys järjestivät toimintapäivän VAMLAS- säätiön tuella. Järjestelyissä oli mukana myös monia muita toimijoita kuten perhekeskus ja Kainuun liikunta. Perheiden toimintapäivä toteutettiin Kajaanissa Pyörteen tilalla lauantaina 18.6. Sitä ennen tehtiin paljon valmistelevaa työtä myös Tönärillä. Hankittiin tarvikkeita ja suunniteltiin päivän toteutusta. Leivottiin pullaa - tosi paljon! – ja muutakin tarjottavaa. Askarreltiin opaskylttejä ja tehtiin rastit aarteenmetsästystä varten. Tapahtumassa oli monenlaista ohjelmaa - askartelua, pelaamista, aarteenmetsästystä, makkaranpaistoa, liikuntaa, musiikkia ja rentoa yhdessä oloa. Tönärin vastuulla olivat aarteenmetsästys, makkaranpaisto, sekä kahvi- ja mehutarjoilu. Minä olin ohjaajana aarteenmetsästysrastilla. Minun rastilla etsittiin kuville pareja. Muita rasteja olivat tarina, sormiväri- ja tehtävärastit.

Rantasaunaa lämmitettiin pitkin päivää. Oli mukava osallistua tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Kaikista kivointa oli nähdä erilaisia lapsia ja heidän perheitään, sekä touhuta heidän kanssaan. Elävän musiikin kuuntelu oli mielestäni onnistunut ohjelmanumero. Haastavimpana koin ohjaamisen ja opastamisen. Minusta olisi mukava osallistua jatkossakin tämmöisiin tapahtumiin, koska tykkään toimia lasten kanssa.

Ohjelmassa peruttiin jo kertalleenponiratsastus, mutta loppujen lopuksi ponit saapuivatkin paikalle..

2

Outi


P*LLURALLI

S

aimme kuulla Piipralli esityksestä jo vuoden etuajassa kun etsittiin sopivia kuskeja tapahtumaan. Teimme myös lisäksi talven aikana erilaisia tehtäviä, joita käytettäisiin ideoinnin pohjana. Kevät tuli ajallaan ja Jarno halusi toimia yhtenä kuskeista. Me kaikki, jotka osallistuttiin talven aikana tehtävien tekemisiin, päästiin kenraaliharjoituksiin koeyleisöksi. Jarno oli ratissa ja me muut: Susanne, Kaisa R, Markku K olimme kyydissä yleisönä. Osa meistä oli jo kotona pukeutunut tyyliin sopivalla tavalla ja lisäksi meillä oli mahdollisuus käyttää teatterin omaa asuvalikoimaa. Autot arvottiin karvanoppa-arvonnalla ja sen jälkeen alkoi pilistely. Kiersimme autoilla ympäri Kajaanin keskustaa. Teatteriesityksiä oli sekä autoissa, että kadulla.

Sen jälkeen kävimme eri puolilla Kajaania ja jokaisessa pysähdyspaikassa oli erilaisia teemaan sopivia teatteriesityksiä, joihin me kyydissä olevat osallistuttiin.

Kultainen 80-luku

Piipralli päättyi Vimpelin vaaralle, jossa oli kauniit maisemat. Katsoimme kauniita maisemia, kuuntelimme haitari-musiikkia ja tanssimme musiikin tahdissa. Tämä kaikki videoitiin näyttelijöiden toimesta ja siitä tehtiin videokooste, jonka näimme samana iltana paikallisessa viinibaarissa. Tämä kaikki oli hauska kokemus meille kaikille Piipralliin osallistuneille ja kiitos siitä Routa-teatterin porukalle!

Markku K 3


VUOKATIN JUHANNUSRETKI V

iimein se päivä koitti, mitä olemme odottaneet porukalla kuin kuuta nousevaa. Se päivä alkoi Tönäriltä, jossa kokoontui kasaan seudun kerma. Meidät jaettiin pienempiin ryhmiin eri autoihin ja retkemme suuntautui juhannuksen alla Sotkamoon päin. Saavuimme kimppakyydein Särkisen majalle, jossa päivän ensimmäinen tehtävä oli valmistaa pientä purtavaa nälkäisille matkaajille. Olihan se matka Kajaanista todella näännyttävä! ;) Loput retkeläiset jakaantuivat päivän ohjelman mukaisesti oman mielensä mukaan. Vaihtoehtoja oli mm mölökky, petanque, ulkoalias ja tarkkuusheittoa. Aikaa oli riittävästi ja päästiin kokeilemaan yhdessä useampiakin eri variaatioita lajeista. Silminnähden suurin suosikki oli tarkkuusheitto mikä toteutettiin lasten (aikuisten) renkailla, mikä toi meille nostalgisia muistoja. Päivä kuluikin siivillä ja viihtyisästi.

lentävään järviveteen. Ainoastaan talon rohkeat ladyt uskaltautuivat pulahtamaan veteen, arvasihan tuon :) Kun olimme saunoneet, niin vietimme ulkona aikaa luonnossa järven rannalla. Tunnelma oli fantastinen!

Lähihoitajaopiskelija Marko järjesti meille tämän kauniin lomapaikan luonnon läheisyydessä ja toi meille sinne hienon yllätysnumeron, joka oli hänen lapsiensa musiikkiesitys. EsiLopulta ruokakello kilikatti sen tys oli todella mukaansatemmerkiksi, että ruoka on valmis- paava etenkin sutsisatsi, jota nälkäisille pelaajille. Lou- hon saimme itse osallistua. naaksi söimme kesän ensim- Lähdimme kotimatkalle hymäisiä uusia perunoita kera vällä mielellä ja olimme taas sillien ja tottakai grillattuja mak- yhtä kokemusta rikkaampia. karoita. Paikallisia kainuulaisia herkkuja ei voita mikään ja Kainuun ollessa viihdyttävä olimmekin loppupäivän mahat mesta, odotamme nyt jopa enpulleana! Sääkin muisti suosia tistä innokkaammin tulevia tameitä retken ajan todella hyvin. pahtumia ja yhdessäoloa :) Ruokailun jälkeen halukkaat saivat päivän aikana saunoa ja pulahtaa kesäisessä ilmassa vii-

4

-J&J


5


JÄNIS VAI ETANA? H

iki virtaa, sydän tykyttää, mieli kohoaa -> terveisiä Tönäriltä, meillä on maailman paras liikuntaryhmä! Täällä ei tarvitse olla huippu urheilija eikä omata aikaisempaa liikunta kokemusta. Vahva asenne ja motivaatio riittää pitkälle. Autamme ja rohkaisemme eri lajien pariin, sekä pyritään myös kokeilemaan mahdollisimman monipuolisesti uusia liikuntamuotoja. Tällä hetkellä tönäriläisten suosiossa muhii frisbeegolf, vaellus, salibandy ja sulkapallo. Kelien suosiessa pyrimme olemaan mahdollisimman paljon ulkona ja eksoottisimpina kokeiluina ovat olleet mm. norsupallo ja rantalentis :) Ryhmään osallistujat vaihtelevat viikottain, mutta tottakai meillä on muodostunut myös mukava ydinporukka, mikä

Pöllyvaaran vaeltajat

6

Rantalentis - kuningaslaji! auttaa houkuttelemaan mukaan uusia tulokkaita. Oman kuntonsa kohentumisen lisäksi tuntuu myös hyvältä, kun on pystynyt auttamaan muita innostumaan liikunnasta ja ulkoilusta. Jokainen pääsee itse ehdottamaan tulevia liikuntamuotoja, näin saamme ryhmästä aikaan jäsentemme näköisen. Lisäksi pystymme toteuttamaan liikunnan jäsenten omaan tahtiin tarjoten kaksi vaihtoehtoa, toisen rennomman ja toisen vaativamman, milloin jäsenet voivat itse jakautua jaksamisensa mukaan. Leikkimielisesti nämä ryhmät saikin nimekseen jänis ja etana. Liikuntaryhmän myötä on huikeeta huomata, kuinka yhä useampi jäsen on alkanut harrastamaan liikuntaa myös vapaa-ajalla, siihenhän me juuri pyrimme!

Liikuntaa pokemonien parissa

-J&J


SOME VALTAA TÖNÄRIN S

ome tulee oletko valmis? Parempi ois, nimittäin Tönäri on siirtynyt kovaa vauhtia nykyajan nopeaan kommunikaatioon. Tämähän onnistuu mm. jo meille monille tutun facebookin avulla. Se tarjoaa mahdollisuuden esitellä Tönärin toimintaa, tapahtumia ja kaikkea mukavaa päivittäiseen arkeen liittyen uusille tuttavuuksille, muille klubitaloille ja kenellepä hyvänsä :) Tönäri löytyy facebookista kätevästi klubitalo Tönäri nimellä ja toivotamme kaikki seuraamaan toimintaa! Me täydennämme sometusta vielä instagrammin avulla, minkä tarkoituksena meillä on esitellä kuvien avulla Tönärin aikaansaannoksia ja tilannekohtaisia hetkiä. Eikä jää liikuntakaan tästä tempauksesta pois, nimittäin olemassa on kansan suursuosiossa muhiva Pokemon GO mobiilipeli, mikä suorastaan kannustaa ihmiset ulos liikkumaan, tapaamaan muita pelaajia ja metsästämään pieniä sieviä örkkejä :) Se käy mukavasta ajanvietteestä, mikä tarjoaa raikasta ilmaa, luonnon kauneut-

ta ja mahdollisuuden kerätä seudun komein pokemon kokoelma! Liikuntaryhmän aikana Tönärin pokemon harrastelijat pääsevät esimerkiksi vaelluksen yhteydessä toinen toistaan mitä ihmeellisimpiin maailman kolkkiin tekemään uusia löytöjä. Myös rennot kävelyt ja ulkoilu kaupungin lähettyvillä tuovat oman jännityksensä, että ehkäpä sieltä tarttuisi haaviin superihku PIKACHU :) Kaikenkaikkiaan ja kertakaikkiaan some auttaa meitä tulemaan tutuksi toisillemme ja pääsemme ihastelemaan uusia asioita.

Smile for life!

Juhani alias Herra Johansson:)

7


Taikuutta arkeen... Helppo taikatemppu jolla yllätät ystäväsi! Temppu: 1. Neljä kuningasta menee hotelliin, sen jälkeen tulee rouvat, joille ei löydy huonetta, mutta kuninkaat ottavat ne omiin huoneisiinsa. 2. Sen jälkeen tulee miehet, joille ei löydy myöskään huonetta, mutta ne menevät samalla tavalla kuninkaiden ja rouvien kanssa samaan huoneeseen. 3. Sen jälkeen tulee poliisit (ässät) ja ne tutkivat huoneistot yön aikana. 4. Nyt kaikki kortit kasataan nipuksi ja yleisö saa työntää pakan mistä kohti haluaa ja korttien ylänippu laitetaan korttien alapuolelle. Jokainen katsoja saa tehdä tämän niin monta kertaa kuin haluaa. 5. Sen jälkeen kortit jaetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin. Kun kortit ovat samassa 4:ssä ryhmässä kuin alussa, Tönärin Taikuri kääntää korttien kuvapuolet ylöspäin. 6. Hups! Kaikki kuninkaat ovat samassa huoneessa, samoin kuin rouvat, miehet ja poliisit! Nyt sinäkin voit tehdä tämän tempun! Temppu perustuu matematiikkaan. Korttien järjestys ei muutu vaikka yleisö työntäisi pakkaa kuinka monta kertaa. Kortit kerätään pöydältä järjestyksessä ja ne jaetaan uudestaan pöydälle toisessa järjestyksessä. Huom! Katso kuva! Tämä temppu on todella helppo tehdä ja toimii aina!

Markku

8


17 9


Lemmikkikanit Miisa ja Miksu O

len kahden kanin omistaja ja kerron teille tässä lemmikeistäni. Miisa on naaras, hermeliini, rodultaan, syntynyt 2011 alkuvuodesta. Miksu on luppakorva uros, syntynyt 2013 loppuvuodesta. Miisa maksoi 40€ ja Miksu 75€. Kanit ovat antaneet minulle vastuuta ja niistä oppii aina uutta. Kanit antavat päivään sisältöä ja tekemistä. Annan kaneille hellyyttä, sylissä pitämistä, rapsuttelua ja silittelyä ja otan silloin tällöin kanin kanssa yhdessä pienet päiväunet. Kanit ovat mukavia ja sosiaalisia lemmikkejä ja pitävät ihmisen tai toisen kanin seurasta. Minun kanini tykkäävät kuivatuista herneistä / ruis ja näkkileivästä / täysjyväravinnosta / raikkaasta vedestä sekä heinistä. Kanit voivat syödä myös tuoreruokaa, kuten omenaa, kurkkua ja salaattia. Lisäksi kanille voi antaa tuoreita puunoksia. Kaneille maistuvat myös apilat, virnat, nokkonen (kuivattu), siankärsämö, mailaset, kaunokit ja maitohorsma.

Miksu on rodultaan luppakorvakani ja pitää erityisesti tavaroilla leikkimisestä. Yleistä kaneista Kanien keskimääräinen elinikä on 5-8 vuotta. Paino vaihtelee alle kilosta jopa kymmeneen kiloon, riippuen rodusta. Kanin pitäisi saada liikuntaa 2 tuntia päivässä. Kynsien leikkaus tapahtuu kuukauden tai kahden välein. Huolehdi, ettet leikkaa kanin verisuonta. Suonen näet kanin valkoisesta kynnestä heti ja tummasta kynnestä valon avulla. Kanilla on viisi kynttä etutassuissa ja neljä takajaloissa. Kani pesee itsensä joka puolelta monesti päivässä. Karvanlähtöaikana kania pitäisi käsitellä pehmeällä harjalla. Parasta olisi sijoittaa naaras- ja leikattu uroskani samaan häkkiin. Älä kuitenkaan laita kahta urosta samaan häkkiin, voi seurata tappeluita. Yleensä kanit tulevat toimeen kissan ja koiran kanssa. Kanilta pitää suojata sähköjohdot esim. listoilla tai putkilla. Viherkasvit tulisi sijoittaa kanin ulottamattomiin, koska ne voivat olla myrkyllisiä.

Hermeliinikani Miisa on pieni mutta sisukas.

10

Kania voi ulkoiluttaa ulkona valjaissa, myös talvella, jos sää on hyvä. Kania ei saa milloinkaan nostaa ja riepottaa korvista, koska se sattuu. Kanin oikeanlainen syliin


ottaminen tapahtuu niin, että otat pepusta vat- Kanin eleet: sapuoli rintaa vasten ja samalla tuet takapuolta, sekä tuet toisella kädellä etujalkojen välistä. 1. Eteenpäin syöksyminen = mene pois, uhoaminen Kun kani joutuu matkustamaan, niin paras paik- 2. Hiljainen hampaiden narskutus ka on kuljetusboksi, jossa kani myös mahtuu käy = tyytyväinen mään makuulle. Boksin pohjalle kannattaa laittaa 3. Kani loikkii edestakaisin, hyppää ilmaan pyyhe lyhyemmille matkoille ja pitemmille mat= iloloikat, tyytyväinen koille kuiviketta eli purua. Kanin voi auton lisäksi Kaivaminen ottaa, junaan, bussiin, laivaan ja lentokoneeseen. 4. = luontainen käyttäytyminen 5. Kani nousee pystyyn = utelias 6. Kaulalla hierominen = reviirin merkintä 7. Kiljuminen = kipu, pelko 8. Korvat eteenpäin = valpas 9. Korvat taaksepäin = arka Kanit tykkäävät voikukan 10. Kuonolla tuuppaus = hellyyden osoitus lehdistä, sekä itse kukka11. Makaa maassa jalat levällään takana osasta. Kanit pitävät myös = rento porkkanoista ja omenoista. 12. Muriseminen = vihainen, voi purra 13. Nuoleskelu = kani osoittaa kiintymystä Ne huolehtivat itse omasta 14. Tavaroiden nakkelu = leikkimistä puhtaudestaan ja ovat hyvin

seurallisia eläimiä.

Kanit rentoutuvat makaamalla rentona pitkällään.

Niina 11


MAAILMAN PARAS PAIKKA

T

önärin jatkosta päätetään joulukuussa. Kysyimme jäseniltä itseltään, mitä he ajattelevat Tönäristä ja mitä he ovat saaneet kuluneista neljästä vuodesta. Haastatteluun vastasivat Juhani, Kaisa, Kirsi ja Tanja. Tönärin toiminta on monipuolista, täältä saa uusia harrastuksia ja arkeen sisältöä. Jokainen saa olla oma itsensä ja toteuttaa itseään vapaasti. Porukkaan kuuluminen ja hyväksytyksi tuleminen ovat tärkeitä. Täällä tuntee itsensä tervetulleeksi joukkoon ja saa uusia kavereita. Tönäriläiset saavat itseluottamusta, itse- ja ihmistuntemusta, sekä vastuuta itsestä ja muista. Lisäksi Tönäri antaa tukea ja elämäntaitoja. – Täällä kohtaavat aito välittäminen, monipuolinen toiminta, turvallisuuden tunne ja luottamus, Juhani listaa. Parasta ovat ihmiset, yhdenvertaisuus ja ilmapiiri. Tönärin jäsenet saavat mahdollisuuden vaikuttaa, kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Parasta on kun voi käyttää osaamistaan ja oppia uutta. Täällä oppii toimimaan itsenäisesti ja uskomaan itseensä. Tönärillä löytää omat vahvuutensa ja kohtaa erilaisia ihmisiä.

jen askareita yhdessä. Täällä autetaan ongelmissa, jolloin elämän hallinta on helpompaa. Tönärille voi tulla myös viettämään aikaa ilman sen suurempaa syytä. – Henkilökunta on helposti lähestyttävää ja antoisat keskusteluhetket jäsenten kanssa ovat mahtavia, Tanja hehkuttaa. Tönärillä kehitellään myös tulevaisuuden suunnitelmia. Tämä on tuttu paikka, joka halutaan säilyttää, Tönäri on kuin toinen koti. Täällä saa elämän järjestykseen ja apua elämän eri tilanteissa. Kaikki ovat ihanan ystävällisiä. Työhakuklubilta saa tietoa ja vinkkejä. Tönäri on maailman paras paikka. Tänne voi helposti tulla, kunhan ei ole alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Tönärillä kaikilla ihmisillä on ihmisarvo ja olemme tasavertaisia, niin jäsenet kuin työntekijät keskenään. – Tänne vaan, tönäriläiseksi tönäriläisten joukkoon, Kirsi kehottaa.

– Tönärillä olen oppinut itsehillintää, kykyä asettua toisen asemaan, erilaisia ATK-taitoja, maahanmuuttajien kohtaamista ja heille suomenkielen opettamista, Kaisa muistelee. Tönärillä on oppinut kunnioittamaan itseään ja muita. Seurassa tulee iloisemmaksi, sosiaalisemmaksi ja energisemmäksi. Täällä oppii ajattelemaan positiivisemmin, kun asioita mietitään yhdessä. Tönäriä suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille työikäisille. Lähinnä sellaisille henkilöille, jotka tuntevat itsensä yksinäisiksi, tarvitsevat apua opiskeluun/työelämään tai haluavat opetella ar-

12

Anni P.


HARJOITTELU KEVÄT 2016

O

lin harjoittelussa näkövammaiset ry:llä. Tein työharjoittelua yleensä torstaisin. Työaikani oli yleisesti ottaen 4 tuntia ja kerran viikossa yhtenä päivänä siis. Työn luonne oli toimitilan siivousta. Tein eri kohteisiin sijoittuvia siivoustöitä. Alussa minulla oli mukana oman klubitalon työhönvalmentaja, Tuula. Tein ensimmäisen harjoittelupäiväni aikana monenlaista siivoustyötä eri kohteisiin, kuten mattojen imurointi ja tuuletus, pölyjen puhdistaminen kattolampuista, lattioiden pyyhkiminen, tuolien ja pöytien pyyhkiminen, imurointia toimisto- ja keittiötiloissa. Käytin harjoittelussa monia siivousvälineitä ja liinoja, esim. ikkunalastaa, ikkunanpesintä, kuivausliinaa ikkunanpesussa. Imuria käytin lattian, sekä pehmustetun penkin imuroimiseen. Siivousliinoja käytin pölyjen pyyhkimiseen penkeiltä, tuoleilta, kukkatelineiltä, sekä peileistä. Lattiasiivousliinoja käytin lattioiden pesemiseen sekä kuivaamiseen tai lattian pyyhin pelkällä mopilla. Käytin wc:ssä omia siivousliinoja. Pesuaineitakin oli, mitä käytin myös, kuten lattioissa ja pölyjen pyyhinnässä oli Tolua. WC:n istuimen pesin ihan wc-ankalla tai vastaavalla. Lavuaarin pesun hoidin yleispuhdistus pesuainesuihkeella. Peilit otin yleensä ikkunanpesuaineella ja siivousliinalla. Ulko- ja sisäikkunapinnat otin ihan vihreällä Fairilla, mutta vaikeammat tahrat yleispesuaineella ja työvälineet olivat puhdistamiseen pesulasta ja ikkunalasta kuivaamiseen. Kivoin työkohde oli vessojen lattioiden kuuraaminen siivousharjalla ja lattialastalla, sekä lattialiinalla. Se oli kivoin, koska sain puhtaaksi joka nurkan ja jälki oli puhdasta. Harjoittelun tein omaan tahtiin. Jokainen harjoittelupäivä oli erilainen, toisinaan mielenkiintoinen sekä mukava. Kehityin jonkin verran työharjoittelun aikana esim. itseluottamusta sain nimenomaan työntekoon liittyen, sekä erilaista ajattelemista. Voimaa saattoi lisätä omaan kehoon ja mieleenkin. Pidin kyllä kaikista töistä. Ainut negatiivinen asia oli pölyjen pyyhkiminen korkealta, kun piti nousta korkealle jakkaralle ja tasapainotella välillä.

Tein näitä työhommia harjoittelu aikanani: 1. Lattioiden imurointi ja pyyhkiminen 2. Mattojen imurointi ja tuuletus 3. Ikkunoiden peseminen ulkoa ja sisältä sekä tuulikaapit 4. Pölyjen puhdistaminen lampuista 5. Kukan lehtien pyyhkimen pois pölystä 6. Peilien pyyhintää 7. Keittiön ja WC:n lattioiden puhdistus harjan ja lastan kanssa 8. Äänityshuoneen hyllyjen ja eri tavaroiden pyyhkiminen pois pölystä 9. Arvotavarakaapin ja sen tavaroiden pyyhkimen pois pölystä 10. Esitehyllyn ja sen tavaroiden pyyhkiminen 11. WC:n puhdistus (wc-istuin, allas, hanat, lattia ja roskat) 12. Toimiston imurointi ja lattian pyyhintä 13. Pehmustetun penkin imurointi

Niina 13


Teatteri kuuluu kaikille! V

uoden 2016 alusta Kajaanin kaupunginteatterin johtajana aloittanut Helka-Maria Kinnunen on todellinen moniosaaja. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi 1982, teatteritaiteen maisteriksi 1997, teatteritaiteen tohtoriksi 2008 ja teatteripedagogiksi 2012. Hän on toiminut lehtorina ja tutkijakoulutettavana teatterikoulussa ja yliopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Lisäksi hän on ohjannut, käsikirjoittanut, toiminut dramaturgina, sekä julkaissut runoja. Pääsimme haastattelemaan Kinnusta Veden muistista näytelmän lehdistötilaisuuteen. Miksi halusit hakea töihin Kajaanin kaupunginteatteriin? Tämä on unelmatyö. Olen seurannut Kajaanin teatteria pidemmän aikaa. Tässä teatterissa saa lähemmän tuntuman yleisön kanssa, tilat ovat sopivan kokoiset sekä ihmiset ovat tuttuja. Pidempi työsuhde päättyi, kun tämä mahdollisuus avautui. Pääsen vaikuttamaan työlläni nyt kokonaisvaltaisemmin ja tämä on ainoa johtajan työ, jota olen koskaan hakenut. Millaisen vastaanoton olet saanut Kajaanissa? Vastaanotto on ollut hyvä. Täällä on ollut helppo toimia. Olen odottavalla kannalla, kausi on vasta alkamassa. Toivottavas-

14

ti se myös jatkuu hyvin. Ihmiset ovat olleet välittömiä ja heidän kanssaan on helppo puhua. Täällä on aivan mahtava porukka.

jaaja Jussi Sorjosen kanssa olen halunnut tehdä yhteistyötä ja hän on nyt täällä ohjaamassa. Meillä on nyt neljä uutta näyttelijää, joista jokainen on haluttu tänne. Talvikki Eerola on myös nuori ja lahjakas Mikä koulutus tai työ on par- näyttelijä, jonka kanssa olen haiten valmistellut sinua ny- halunnut tehdä yhteistyötä. kyiseen työhösi? Se keitä ohjaajia ja näyttelijöitä haluamme riippuu ohjelmistosVarmasti kaikki työt, mutta ehkä ta. Tällä hetkellä teatterilla on eniten esiin nousee väitöskirja- todella ammattitaitoinen hentyö. Väitöskirjaa tehdessä olen kilökunta. Näyttelijöinä on eritutustunut teatterin tekemisen ikäisiä miehiä ja naisia. Jopa viiprosessiin ja miettinyt miten me hetken muutokset saadaan hyvä teatteriesitys rakentuu. toteutettua kitkattomasti. PoruVäitöskirjatyötäni olen voinut kan kokonaisuus, ammattitaito hyödyntää monessa työpaikas- ja yhteishenki ratkaisevat. sa. Mitä aiheita haluaisit teatterin Mitä osa-alueita haluat kehit- käsittelevän? tää Kajaanin teatterissa? Koko ajan tulee uusia aiheita. Nykyiset toimitilat ovat valitetta- Haluaisin käsitellä aiheita tavoilvan huonossa kunnossa. Sisäil- la, joilla ne koskettaisivat monia maongelmat vaikuttavat koko ihmisiä. Identiteetti ja ihminen henkilökunnan hyvinvointiin ja tässä ajassa kiinnostavat. Ihjaksamiseen. Tämä heijastuu miskunnan ja maapallon suhde; esityksiinkin. Tilojen korjaami- muuttuva ympäristö, vesivarat nen sekä uudistaminen ovat Kainuussa ja niistä nauttiminen. monen vuoden prosessi. Tulen Moliéren aiheet, sekä klassikot paneutumaan tähän akuuttiin nykyaikaan muutettuina, psyasiaan koko seitsemän vuoden kologisesti rankat aiheet ja ilkauteni ajan. Olemme hake- miöt, sekä historian sotavuodet neet kehitysrahaa. Korjausvaa- ovat myös kiinnostavia aiheita. timukset ovat kalliita ja toivon yhteistyötä päättäjien kanssa. Haluan hyödyntää työssäni mahdollisia paikallisia tarinoita, tarinoita pienistä ihmisistä ja Onko unelmaa, kenet halu- filosofiasta. Haluan tehdä näyaisit näyttelemään tai ohjaa- telmiä, joissa historian perspekmaan Kajaanin teatteriin? tiiviä peilataan tähän aikaan. Pitää uskaltaa katsoa tulevaiEn oikein osaa sanoa. Oh- suuteen.


Aiheissa mahdollisuudet ovat rajattomat. Miten lataat akkuja tai rentoudut? Täällä on täydellinen työrauha ja asioita saa tehdä omaan tahtiin. Käyn usein kävelemässä joen rannassa katsellen ympärille. Käytän Kaukaveden palveluita, sekä luen. Vietän myös aikaa ihmisten kanssa ruuanlaiton parissa, sellaista perusaktiivista olemista. Mistä saat uusia ideoita? Saan ideoita keskusteluista ihmisten kanssa. Työpaikalla ihmiset tulevat ehdottamaan aiheita, mistä voisi tehdä esityksen. Luen myös lehdistä maailman asioista. En etsi kuitenkaan väkisin. Seuraan kaikkia taiteita kuten musiikkia, taidetta ja elokuvia. Idea voi myös syntyä jostain yksityiskohdasta. Usein pyörin kaupungilla ja katselen mitä tänään olisi tarjolla.

Helka-Maria Kinnunen on toiminut Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana.

vän arjen keskellä. Sen avulMinkä neuvon antaisit ihmi- la pääsee paremmin irti arjesta selle, joka on miettimässä kuin televisio-ohjelmia katseleuran vaihdosta tai on uran malla. Teatterissa ollaan yhteydessä ihmisiin ja katsomossa alussa? kokemuksen voi jakaa täysin Kannattaa miettiä asioita, joi- vieraiden ihmisten kanssa. Kaita nousee mieleen. Pitää olla kista Suomen näytelmistä juuri rohkeutta selvittää asioita. Kes- meidän Veden muistimme valitkustella luotettavan ihmisen tiin Ruotsin kiertueelle. Toivon kanssa, joka kyselee ja tukee. kaupunkilaisten ja päättäjien Mahdollisuuksiin pitää tarttua arvostavan Kajaanin kaupunheti. Uskalla tehdä isoja valin- ginteatteria. Meillä on ammattitaitoinen ja mahtava porukka. toja, jaksa ja usko itseesi. Tukekaa ja arvostakaa helmeä, joka teillä täällä löytyy. Lopuksi Helka-Marian vapaat Teatteri kuuluu kaikille. terveiset lukijoille. Kokeilkaa

teatteria

väsyttä-

Nanna ja Anni P.15


HERRA H

erra Johansson on sitä sorttia, että oman osaamisen kehittäminen on aina tavoitteena. Opiskelumotivaation muhiessa, paluu kouluun oli seuraava etappi. Monen alan kiinnostaessa valintaa helpotti Tönärin asiantuntemus. Olin harkinnut jo pitempään liiketalouden toimistopuolta tukemaan laajaa atk-kokemustani.

Yksi suurimmista haasteista oli verkoston puuttuminen uudelle alalle. Ei ollut kokemusta alan mahdollisuuksista paikkakunnalla, mihin sain Tönärin väeltä korvaamatonta apua. Sen myötä pääsin suorittamaan opiskeluni KoulutusAvaimella. Aikani siellä oli suorastaan huikea! Supermukava henkilökunta tuli heti tutuksi ja pääsin mukaan tiimiin osaksi monipuolista päivää. Sitä nautintoa kertyi pa-

16

MERKONOMI JOHANSSON rin vuoden verran =) Atk ja toimistotöiden lisäksi organisaatiossa tunnistettiin myös muita vahvuuksiani sosiaalisuuteen ja luovuuteen liittyen. Pääsin mukaan mm. erilaisiin koulutusryhmiin, missä pystyin tuomaan asiakkaille tietoa omien kokemuksieni pohjalta. Sain myös päivittäin runsaasti vastuuta sekä luottamuksellisia tehtäviä myös opiskelun ulkopuolisiin tehtäviin. Tunsin itseni luotettavaksi työntekijäksi... Hyvä Juhani! Omaehtoisessa koulutuksessa sain itse vaikuttaa yllättävänkin paljon opiskeluni sisältöön ja aikatauluun. Valinnaisaineiden mahdollisuus koulutuksessa oli yksi koukuttajista, saaden maksimaalisen hyödyn irti. Koulutus oli kaksivuotinen ja jo ennestään omaamieni poikkeuksellisen häikäisevien yksilötaitojeni johdosta tiettyjen aineiden hyväksiluku edesauttoi tilannettani. Epäilin kyllä itseäni lukuisat kerrat ja noiduin monisäkeisiä serenaadeja tenttejä vääntäessä, mutta näinhän se aina opiskellessa käy, ainahi mulla =)

Kaharen vuoden opiskelurumba onkin nyt sitten takana ja ihan kiitettävästihän tuolta lopulta valmistuttiin. On hyvin palkittu fiilis, kiitos KoulutusAvaimen ja Klubitalo Tönärin! Minulla oli onnekseni myös paras mahdollinen luokka, sekä kouluttajat mitä toivoa saattaa, että kiitos tästä kokemuksesta kuuluu suuresti myös teille! Ensimmäistä kertaa oli oikein mukava tulla kouluun ja toivottavasti luette tämän jutun, koska teitä on jo kova ikävä =) Uusin tittelini onkin nyt herra merkonomi ja oppimani pohjalta kykenen tarjoamaan ennennäkemättömän markkinavaltin kaikessa komeudessaan!

Smile for life! Juhani =)


ARJEN MATKASSAKUVAHAASTE

7:00 - aamuherätys ja kello jälessä!

8:00 - ylös, ulos ja lenkille!

12:00 - jäähalliprojekti 10:00 - pyykkiä pitäs pestä

11:00 - sain terveiset ihanilta ihmisiltä :)

16:00 - ovi auki täällä on hauki :) 14:00 - luonto kutsuu

9:00 - stailaus :)

13:00 - Halloween lähestyy..

17:00 - smile for life :)

15:00 - kotimatkan tuulitunneli

Juhani sai kuvahaasteen, tarkoituksena ottaa kuva tunninvälein vuorokauden aikana

18:00 - myöhästyneet päikkärit!

17


Klubitaloverkoston kevätseminaaripäi

Ahvenanmaan kauniita merimaisemia oli mukava katsella laivan kannelta. Suomen klubitalojen välinen seminaari käytiin tänä kesänä Ahvenanmaalla, eksoottisessa Maarianhaminassa. Lähdimme edustamaan Tönäriä pienellä, mutta pätevällä porukalla: Kata, Kaisa T, Juhani ja Jarno, meillähän nimittäin laatu korvaa määrän =) Matkasuunnitelma oli seuraavanlainen: etenmme

18

junalla Kajaanista Turun satamaan muutaman junanvaihdon kera. Ensimmäisen vaihdon yhteydessä saimme seuraksemme pohjoisen talojen ystävämme Pönkästä ja Roihulasta. Oulusta matkamme jatkui yhdessä Tampereen kautta Turkuun. Junassa meillä oli Juhanin sponsoroiman tabletin kautta oma kisastudio, missä seurasimme MM-lätkäfinaalin Suomi - Kanada trilleriä. Tämän huomasi myös herra Kondyktööri, joka ravasi tekosyiden kera vaunussamme, siinä sivussa seuraten tilannetta. Kisafiilis kantautui silminnähden myös ravintolavaunuun asti. Harmiksemme valitettavasti hampaattomat kanukit veivät tällä kertaa voiton, mutta myönnettäköön, että kultamitalistin paremmuudesta ei ollut epäselvyyttä. Oman jännityksen loi myös junien pikainen vaihto, mutta loppumatka Turkuun meni mukavasti yöjunassa kuorsatessa.

Turkuun päästyämme - sen satama, tuo arktinen helmi, kimalteli kaikessa komeudessaan auringolla höystettynä, kun laiva lastattiin tönäriläisillä. Ilma oli matkustaessa muutenkin viettelevän Ensimmäiseen seminaaripäivään tankat- lämmin, mikä oli lupaava alku tälle kesälle ja mahdollisti ajanvieton myös laivan ulkokannella. tiin laivan aamiaisella. Laiva itsessään tarjosi myös paljon tutkittavaa,


ivät Maarianhaminassa 22.-25.5.2016 hyviä ruokailuvaihtoehtoja ja uusia kokemuksia. Maarianhaminassa meitä odotti kodikas majoituspaikka kolmen hengen huoneilla, mitkä olimme jo etukäteen Tönärin, Pönkän ja Roihulan kanssa sulassa sovussa jakaneet. Seminaarin ohjelmaa oli tarjolla kolmen päivän edestä. Niiden aikana pyrimme verkostoitumaan klubitalojen kesken ja tuomaan esiin uusia kehitysideoita ja muuta olennaista klubitalojen tulevaisuuteen vaikuttavia asioita. Seminaaripäivät vietettiin hotelli Arkipelagenissa, jonne kävelymatkaa kertyi useampi kilometri. Seminaaripäivillä pääsimme nauttimaan myös kaksikielisyydestämme, eli kaikki puheenvuorot käännettiin aina vähintään suomeksi ja ruotsiksi. Joitakin Skypen avulla käytyjä paneelikeskusteluja käytiin englanniksi. Ensimmäisenä päivänä keskusteltiin mm. klubitalojen tulevaisuudesta, klubitalojen toiminnasta ehkäisevänä toimenpiteenä ja ARTO-hankkeen kuulumisista. Ilta päättyi tutustumiseen klubitalo Pelareniin, jossa

Maarianhaminan etanat olivat jättikokoisia!

Majoituimme idylliseen Övernäsgårdenin Gästhemiin. 11 19


Klubitaloverkoston kevätseminaaripäi

Kummikoulutus järjestettiin Kainuun Aallon Kainula-rakennuksessa. meille oli loihdittu mahtava iltapala. Paluumatkalla majapaikkaamme Övernäsgården Gästhemiin meitä hämmästytti Maarianhaminan pitkälle edennyt kevät, sekä suuren suuret etanat! Toinen seminaaripäivä aloitettiin kaupunginjohtaja Barbara Heinosen tervehdyksellä. Lisäksi

toimimme päivän aikana eri työryhmissä, joista mm. Instagram-tilin perustamisidea Tönärille on lähtöisin. Keskustelimme myös valtavasti sosiaalisen median eri kanavista ja siitä, miten niitä voi hyödyntää klubitalomaailmassa. Yksi mielenkiintoisimmista Skype-yhteyksistä oli ehdottomasti sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Kari Haavistolla. Haaviston selkeät ja kansanläheiset vastaukset vaikeisiinkin kysymyksiin olivat monen mieleen. Kerrankin tärkeä virkamies, jota ei puhunut vaikeaselkoista virkamieskieltä! Toinen työntäyteinen seminaaripäivä päättyi yhteiseen iltajuhlaan, josta Tönärin väki lähti hyvissä ajoin taapertamaan kohti majapaikkaa ja höyhensaaria. Viimeisenä seminaaripäivänä pohdimme työryhmissä mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa nuorten näkökulmasta. Työryhmää meille veti Karvetin klubitalolta Sara Saarinen, joka mm. esitteli meille ”työpassin”. Passiin kerättiin ikään kuin leimoja suoritetuista talon toiminnoista ja passin avulla pystyi todentamaan oman aktiivisuutensa talolla. Näin työhönvalmentajalla oli myös helppo seurata jäsenen aktiivisuutta ja kirjoittaa vaikka tarvittaessa siitä kirjallinen todistus. Kevätseminaari päätettiin yhteiseen lounaaseen, jonka jälkeen lähdimme kävelemään kohti satamaa. Edessä oli vielä kotimatka, joka kesti melkein vuorokauden.

20


ivät Maarianhaminassa 22.-25.5.2016

d n la

Å n å a r f t r a a g K n i h s c l o ä i H an h u J

11 21


Vaikka vapaa-aikaa meillä ei juuri irronnut, niin kerkesimme toki myös nauttia Ahvenanmaan arkkitehtuurista, hämmästyttävän kohteliaista paikallisista ja kukoistavan vihreästä luonnosta! Loppuhuipennuksena paluumatkamme alkoi haikeasti, mutta yhdessä siitä selvittiin =) Matkalla Kaenuuseen meitä viihdytti laivalla Matti ja Teppo! Kajaaniin päästyämme sää oli kylmä ja satoi vettä, paluu arkeen oli kotoisa =)

Juhani & Kata Seminaarielämykseni ja elämysseminaari Ahvenanmaalla

taa; minäkin ”pieni Kaisa Kajaanista.” Paikallinen kollega-Klubitalomme Pelaren teki vaikutuksen välittömällä emännyydellään: vieraanvaraisine kädenpuristuksineen ja retkitunnelmaisine grillimakkaroineen Maarianhaminan aurinkoisessa kevätillassa. Apua ja opastusta ei tarvinnut ujostella missään vaiheessa kysyä – ujohko Kainuun tyttökään. Seminaarin anti asiantuntijoineen oli sanoinkuvaamattoman arvokas. Maarianhaminan kaupunginjohtaja ja Ahvenanmaan maakuntajohtaja olivat niin mukaansatempaavan välittömiä esiintyjiä ja saivat tuntemaan luennotkin silkoilta kulttuurimatineoilta. Asiat kiinnostivat ja menivät perille vielä paremmin heidän karismaattisuu-tensa ja rennon maanläheisyytensä ansiosta pönötyksittä. Tuli sellainen olo ja toive haluta olla itsekin joskus samaa laatua. Mielenkiintoista oli myös kuulla eri alueiden Klubitalojen rahoitusjärjestelyistä, mitkä yllättivät erilaisuudellaan ja monimuotoisuudellaan.

Eri kollegatahot selvittivät perusteellisesti ja kansantajuisesti seminaarin minun mieleni ennen ain kunnian osallistua Suomen Klubitalo- matkaa Suurinta Kysymystä, ”Kolmannen Sektoverkoston kevätseminaariin Ahvenanmaan rin Pähkinää”: millainen on Klubitalojen rahoitusMaarianhaminan Arkipelagen -hotellilla 23.- kuvio ja yhteiskunnallinen asema Suomen Sote26.5.2016 yhtenä Kajaanin Klubitalon edusta- uudistuksessa vuonna 2019? jana yhdessä kollegoideni Jarnon, Juhanin ja –Eihän siihen tyhjentävää vastausta tullut, mutta Katariinan kera. Matka osoittautui varsinaiseksi ainakin minun mieleeni jäi itämään siemen: juuri ”napakymppijutuksi”, niin antoisa se ainakin mi- siihen me voimme ja meidän pitää vaikuttaa. Panulle oli. Yksi elämäni suurimmista elämyksis- luumatkalla laivan kannella aurinkoista Itämerta tä oli vaikuttamismatka Maarianhaminassa; sain katsellessani sydämeni pamppaili varmoin sykelää yhtä lapsuudestani saakka uinutta unel- kein vuorenvarmaa ajatusta olla siinä mukana! maani -kuulla, nähdä, aistia monin tavoin yhteis- ”Tulevaisuus on meidän”, jotka uskovat ja näkekunnallisia asioita –ja ennen kaikkea kuulla ja vät suurella luotolla vuorovetten taakse! saada uskonvahvistusta miten niihin voi vaikut-

S

Kiitos kaikille!

Seuraaviin seminaareihin!

Kaisa T. 22


23


Klubitalo Tönäri

Pohjolankatu 14 87100 Kajaani 050 433 5268 klubitalo.tonari@nuortenystavat.fi

Henkilökunta Vastaava työhönvalmentaja Susanne Ilvonen p. 050 569 2400 susanne.ilvonen@nuortenystavat.fi Työhönvalmentajat Tuula Pietiläinen p. 050 341 0359 tuula.pietilainen@nuortenystavat.fi

Katariina Hentilä p. 050 340 8846 katariina.hentila@nuortenystavat.fi Ohjaaja Juho Hannukainen p. 050 4426 211 juho.hannukainen@nuortenystavat.fi Projektipäällikkö Klubitalo -hanke Maria Joona Saunaranta 12, 90100 Oulu p. 050 4624 052 maria.joona@nuortenystavat.fi

Tönärin Sanomat 2/2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you