Page 1

Tönärin Sanomat 4 / 2015 - JOULUSTA KESÄÄN


SISÄLLYSLUETTELO Pääkirjoitus Tapahtumia ja tekemistä päivään

s. 1

Tönärin viikkokalenteri tutuksi

s. 2

Kyllä venyy!!! - Taukojumppa

s. 3

Поездка в Россию - Matka Venäjälle

s. 4

Vapaan taiteen ryhmä

s. 5

Iltakemut Tönärillä

s. 6

Työtä ja opiskelua

Olipa kerran Juhani - opiskelua Tönärillä

s. 7

Niinan valmistujaiset

s. 8

Avustajatoimintaa

s. 8

Kirsin tarina

s. 9

Verkostoitumista Tönärin edustus moniammatillisessa

s. 10 - 11

NRT - Verkostotyöryhmässä Kainuussa

Vapaa-aika ja harrastukset

Jake - Kajjjaanin mies

s. 12

Mikan runo

s. 12

Harrastuksia joka lähtöön

s. 13

Terveiset päiväkodilta

s. 14

Ystävän kanssa uutta vauhtia elämään

s. 15

Rikos ja rangaistus sekä muita teatterielämyksiä

s. 16

Kuvaseinä

s. 17


PÄÄKIRJOITUS Mitä Tönäri tarjoaa?

Mistä klubitalon toiminta rakentuu? Mitä siellä oikein tapahtuu?

Tönärin toiminnan kulmakivet.. Kavereita, harrastuksia, uusien taitojen oppimista sekä vanhojen kehittämistä. Sisältöä ja toimintaa päiviin, apua kouluun, työhön tai elämän arkeen. Lähtökohtia on monia ja jokaiselle löytyy taatusti jotain. Tönärin toiminta perustuu yhdessäoloon ja ryhmähenkeen, mitä varten löytyy lukuisia eri ryhmä toimintoja laidasta laitaan, sekä talon arjen töitä mukavassa porukassa. Luovuutta pääsee toteuttamaan niin taiteen, vuorovaikutuksen kuin vaikkapa ruoan laitossa. Monipuoliset liikuntamahdollisuudet laittaa vipinää kinttuun ja kaikkea pyritään kehittämään, mihin jäsenet pääsevät vaikuttamaan. Monipuolisesta tarjonnasta voi hyvinkin löytää itselleen jopa uusia harrastuksia tai arjen aktiviteetteja. Ihmisiä on Tönärillä kaikenluontaisia ja ikäisiä sekä mikä parasta, osallistuminen on täysin vapaaehtoista oman mielen ja aikataulun mukaan. Mahdollisuuksia piisaa jos sille vain suo tilaisuuden. Sitä huomaa kuulkaa klubitalon hyvässä seurassa myös kehittyvän ihan ihmisenäkin ja vieläpä parempaan suuntaan, itsestään löytää toisinaan positiivisesti uusia puolia.

Ketään tai mitään eikä muitakaan syrjitä ja kaikki pääsevät tuomaan esiin omia vahvuuksiaan, ideana onkin että jäsenet oppivat asioita toisiltaan ja heillä on mahdollisuus toimia jopa ohjaajana haluamassaan toiminnassa. Jep, ei tämä ole suinkaan ylihypetystä, vaan kyllä täällä klubitalolla oikeasti tulee hyvälle tuulelle ja se jää oikein muhimaan sieluun päivätolkulla =) Tänne kokoontuu seudun kerma!

Näihin kuviin ja tunnelmiin

Juhani

Klubitalo Tönäri Pohjolankatu 14 87100 Kajaani

050 433 5268 klubitalo.tonari@nuortenystavat.fi

1


TÖNÄRIN

VIIKKOKALENTERI TUTUKSI

Klubitalo Tönärin toiminnan tavoitteena on tukea jäseniä heidän henkilökohtaisten tavoitteidensa saavuttamisessa. Tönärillä jäsenet voivat harjoitella arki- ja työelämätaitoja osallistumalla talon toimintoihin sekä ohjattuihin ryhmiin ja kursseihin omien valintojensa ja voimavarojensa mukaan. Päivittäisten toimintojen lisäksi työhönvalmentajat auttavat jäseniä työ- tai koulutuspaikkojen hakemisessa ja tukevat tarvittaessa opiskelussa tai työssä. Yhteistyötä tehdään myös jäsenten henkilökohtaisten tukiverkostojen kanssa.

yhdessä ryhmien ohjaajina. Ryhmien sisällöt ja harjoitukset suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä ryhmäläisten kanssa. Ryhmämuotoinen toiminta kehittää vuorovaikutustaitoja ja niissä on mukava vaihtaa kokemuksia muiden kanssa. Ryhmissä osallistujat voivat käyttää omia taitojaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Niissä voi myös oppia uusia asioita tai verrytellä aiemmin opittuja, mutta unohtumaan päässeitä taitoja. Ryhmien kautta voi jopa löytää uusia harrastuksia tai keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Klubitalo Tönärin työtehtäviä ovat esimerkiksi asiakaspalvelu-, keittiö-, leivonta-, siivous-, toimisto-, remontti- ja sisustustehtävät. Päivän työtehtävät suunnitellaan ns. työnjakotaulun avulla. Päivä aloitetaan aamuisin työnjaolla, jolloin jäsenet valitsevat, mitä tehtäviä tekevät päivän mittaan. Samalla tapaa työtehtäviä jaetaan päivän mittaan talolla käyvien jäsenten kanssa. Tarkoitus on löytää jokaiselle jäsenelle mahdollisimman mielekkäitä, hänen taitoihinsa ja tavoitteisiinsa sopivia tehtäviä.

Työtehtävien ja ryhmien ohessa Tönärillä järjestetään juhla-, retki- ja tapahtumapäiviä. Lähiseudun retkipaikat kuten Vimpeli ja Invala ovat tulleet tutuksi. Vuoden mittaan vietetään juhlapyhiä järjestäen esimerkiksi ystävänpäivä-, vappu- ja joulujuhlia. Juhlapäivään liittyvät ruokailut ja yhteinen ohjelma kruunaavat juhlat.

Työtehtävien lisäksi ohjelmassa on ohjattuja ryhmiä päivittäin. Kevään ryhmävalikoimassa on työnhakuklubi, vuorovaikutus, venäjän ja englannin kielen alkeet, vapaan taiteen ryhmä sekä liikuntaa kahtena päivänä. Jäsenet ja työntekijät toimivat

2

Haluatko tietää, mitä Tönärillä tapahtuu? Ajantasaisen viikko-ohjelman sekä tietoa kunkin viikon tarkemmasta ohjelmasta ja tulevista tapahtumista löydät Klubitalo Tönärin nettisivuilta Tapahtumakalenteri -kohdasta.

Tuula


KYLLÄ VENYY !!! - Taukojumppa -

Kun saavuin Tönärille, minua vastassa oli aktiivisia ja varsin touhukkaita jäseniä. Minulle esiteltiin nopeasti talon tavat ja toiminnot, ja pian olinkin osa talon toimintoja.

Olen koulutukseltani liikunnanohjaaja AMK, mitä taitavasti Susanne päätti hyödyntää heti ensimmäisenä päivänä keppijumpan merkeissä. Lyhyt verenkiertoa edistävä taukojumppa olikin niin mieleinen, että toive taukojumpan jatkosta heitettiin ilmoille. Näin Tönäri sai oman päivittäisen taukojumppansa. Miksi taukojumppaa oikeasti tarvitaan? Taukojumppa edistää verenkiertoa, lisää lihasten ja nivelten liikkuvuutta sekä rentouttaa tuki- ja liikuntaelimistön lihaksistoa. Arjen keskellä tämä näkyy mm. siten, että niska- ja hartiakivut voivat hellittää ja yleinen pirteys kasvaa. Taukojumpat ovat matalan kynnyksen jumppia, joihin jokainen voi osallistua kunnosta riippumatta. Liikkeet ovat helppoja ja jokainen tekee omalla tavallaan. Tarkoitus ei ole pyrkiä olympiatason suoritukseen, vaan saada keho liikkeelle ja sitä kautta hyvää oloa. Ihminen on kuitenkin luotu liikkumaan ja meillä on biologinen tarve liikkua. Päädyin aikoinani opiskelemaan liikuntaalaa, sillä halusin antaa mahdollisuuden muille kokea liikunnan tarjoamia kokemuksia.

Tönärin päivittäinen taukojumppa.. ready, steady, go!

Uskon, että jokaiselle löytyy oma liikuntalaji, joka voisi kestää läpi elämän. Liikunnan ei tarvitse, eikä saa olla ainoastaan kieli vyön alla tapahtuvaa pakonomaista treenausta, vaan myös rennommille lajeille on paikkansa. On muistettava, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen, eli myös fyysistä liikuntaa tarvitaan kehon ja mielen hyvinvointiin. Liikunnan avulla voidaan huoltaa ja kehittää myös omaa toimintakykyä. Siksi toivonkin, että jokainen tönäriläinen löytäisi oman liikuntamuotonsa ja osallistuisi päivittäiseen taukojumppaamme. Liikunta on kaikille mahdollista jollain muotoa ja tuo iloa elämään, kokeile siis sinäkin löytää oma lajisi!

Kata 3


Поездка в Россию - MATKA VENÄJÄLLE Olen Liubov Lakovleva. Minua saa kutsua Ljubaksi. Tulin Tönärille tammikuussa 2015, kun Kati Savela TE-toimistosta ehdotti sitä. Ensimmäinen käynti tuntui niin ystävälliseltä, tuli kodikas olo. Pidän kaikista uusista kokemuksista, ajattelin, liityn seuraan. Ja täällä löytyikin ihania ihmisiä ja mielenkiintoisia touhuja. Toiminta täällä oli minua lähellä, kun koko minun työelämäni on ollut ihmisten kansa tekemistä. Harrastan paljon käsitöitä kotona ja saan Tönärillä oppia paljon uutta. Kyllä nimeni herätti paljon kysymyksiä, mistä? missä? milloin? Olen kotoisin Vienan Karjalasta Venäjältä. Tuntuu hyvältä, että ihmisiä kiinnostaa naapurimaa. Sen tapakulttuuri, ihmissuhteet, ruoka, muoti... - Ja nyt minä olen Venäjän kielen ryhmän vetäjä. Joka tiistai meidän ryhmäläiset oppivat tilanteita, missä venäjän kieltä voi käyttää turistimatkalla, esimerkiksi tulli, kauppa, museo. Luemme kirjaa venäjän kielellä. Tutustumme Venäjän kulttuuriin, perinneruokatapoihin ja paljon muuhunkin. Olin ajatellut, että ei minusta ole paljon apua, koska he osaavat hyvin venäjää. Oli kiva, kun kuitenkin löysimme tuntemattomia sanoja kuten onnittelusanat: Поздравляю – Onnittelen; Удачи – Menestystä sekä Счастья – Onnea. Nyt en enää epäile, että emme löydä opittavaa. Minusta on helppo toimia ryhmäläisten kanssa. Heillä on hyvin venäjän alkeet hallussa ja he ovat innokkaita oppimaan kielen lisäksi myös muita uusia asioita. Minä itse saan hyvää tukea ryhmäläisiltä ja heidän kanssa vahvistuu minun suomeen kielen taitoni. Meidän keskustelumme jatkuu vapaamuotoisesti vielä ryhmään jälkeenkin.

Minä aina sanon, että Venäjällä tulee hyvin toimeen, kun osaat vaikka kolme sanaa:

Здравствуйте - Terve Cпасибо - Kiitos пожалуйста - Olkaa hyvä.

Всем желаю хорошего настроения – Toivotan kaikille hyvää mieltä!

Ljuba

4


Vapaan taiteen ryhmä Tavoitteena on innostaa jäseniä käyttämään omaa luovuuttaan ja löytämään keinoja itsensä ilmaisemiseen.

Ryhmässä harjoitellaan monipuolisesti luovia taitoja kuten piirtäminen, maalaaminen, musiikki ja askartelu.

5


Iltakemut Tönärillä Olimme kaivanneet Tönärille toimintaa erityisesti viikonlopun yhteyteen, jotta viikonloppu ei kävisi niin pitkäksi. Talokokouksessa päätettiin kokeilla Tönärin aukioloa perjantaina klo 21 asti. Ensimmäinen iltakemuiksi ristitty perjantai pidettiin maaliskuussa. Päivän ohjelmaan kuului vapaamuotoisen ohjelman ja hauskanpidon lisäksi talon töitä kuten ruuan laitto. ”Pitkään odottamamme päivä saapui vihdoin talolle. Talon auetessa yhden aikaan keitimme ”aamukahvit”. Sen jälkeen säntäsimme keittiöön tekemään ruokaa suurelle nälkäiselle joukolle. Illan päätteeksi teimme vielä iltapalan ” kertoo keittiömestarina toiminut Lilja. Illan aikana pelasimme monia pelejä kuten: Aliasta, Yazzia ja Monopolia. Pelejä oli joka lähtöön eikä ollut tekemisen puutetta. Aliaksessa teimme kaksi eri joukkuetta ja kilpailimme toisiamme vastaan. Peli olikin todella tiukka ja hauska. Löytyihän meiltä toki myös perinteinen karaoke, joka oli oikein suosittu. Innokkaimmat aloittivat laulamisen jo heti, kun aukaisimme talon ovet. Palautekyselyn mukaan iltakemuihin osallistuneet olivat tyytyväisiä ohjelmaan ja Tönärin ilta-aukioloa toivottiin kerran kuukaudessa. Kokeilua päätettiin jatkaa kesäkuuhun asti. Kävijöiden määrän ja palautteen perusteella talokokouksessa tehdään päätös iltakemujen jatkamisesta kesätauon jälkeen.

Mika, Lilja ja Tuula

6


OLIPA KERRAN JUHANi - Opiskelua

Helou, olen Juhani Kajaanista, syntynyt punaniskaksi ja kolmenkympin ikää on jo kolkuteltu tovi. Tönärin klubitalosta kuulin kaverini kautta tässä viime kesästä (2014) ja kiinnostuttuani sen toiminnasta päätin piipahtaa paikalla.. visiittihän sitten venähti lopulta päivä tolkulla ja sitten jäätiinkin jo koukkuun aktiiviseksi jäseneksi. Vastaanotto oli odotetun ystävällinen, suorastaan maaginen ja ensivaikutelman jäläkeen kiinnostuin oitis ryhmätoiminnoista, sekä muista klubitalon tarjoamista mahdollisuuksista. Parasta on ehdottomasti tämä klubin aito halu auttaa ja kehittää niin meitä, teitä kuin kaikkia muitakin. Aivan niin. Kavereitahan täältä saa myös runsaasti. Suorastaan harmittaa etten löytänyt perille jo aiemmin, Tönärille näet kokoontuu seudun kerma. Klubitalolla pääsee kokeilemaan paljon uutta, mutta myös tuetaan ja tunnistetaan itse kenenkin vahvuudet, minkä vuoksi olenkin päässyt Tönärillä ns. Atk-tuen hommiin hyvinkin monipuolisesti. En ikinä, siis juu en koskaan ikinä olisi kuvitellut itseäni jopa kouluttajan rooliin, mutta sitäkin olen jo kerennyt yrittämään ja valehteleisin jos sanoisin etteikö ajatus jossain määrin jopa viehättäisi, näin siinä helposti käy ja voi kuulkaa sattua ihan kelle vaan! Tämän lisäksi olen suorastaan nauttinut päästessäni taittamaan tietyin väliajoin ilmestyvää Tönärin Sanomat lehteä, mitä tehdessä saa käyt-

Tö n ä r i l l ä -

tää omaa luovuutta. Pakko myös mainita klubitalon monipuolisesta ryhmätoiminnasta ja päivittäisestä ohjelmasta, mitkä tarjoaa taatusti jokaiselle jotain. Liikunta, taide, kielet ja vuorovaikutusryhmä ovat lähellä Juhanin sydäntä joissa pyrin vapaaehtoisesti olemaan läsnä aina kun on mahdollista. Monenkin asian summana olen myös motivoitunut takaisin koulunpenkille, mihin sain apua ja ohjeistusta niin klubitalolta, eri ohjaajilta ja aikaisemmilta työpaikoiltani. Lähdin KAO:n aikuiskoulutuspuolelle hyvien kokemusten siivittämänä pänttäämään liiketaloutta kaaliin, minkä koen suureksi hyödyksi tulevaisuutta ajatellen, kun sitä tulee vastaan joka rööristä. Ala myös toki tukee hyvin aikaisempaa koulutusta sekä työkokemustani ja koen valitsemani aikuiskoulutuspuolen monimuotokoulutuksen kohdalleni parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Valinnaisaineet, joustavuus ja jopa yksilöidyn opetussuunnitelman mahdollisuus tuo massiivisin määrin lisää motivaatiota. Tulevaisuuden pidän edelleen avoimena, aikaahan tässä on meinaan vielä enemmän kuin enemmän =)

Lopuksi alakaa tässä vaiheessa vuotta olla jo kevättä rinnassa siihen malliin, että toivotan kaikki joukolla jäätä särkemään!

Juhani - keväällä 2015 7


Niinan

valmistujaiset Koulunpenkki saa pian jäädä kauas menneisyyteen, tiesi vie tulevaisuuteen. Voit tuntea tuulahduksen onnistumisesta kasvoilla, tällaiset kauniit alut ovat tarinoita. On kädessäsi paperit, jotka pitkälle varmaan kuljettaa, eihän unohtaa ahkeruuttasi saa. Takana on pitkä matka tähän hienoon pisteeseen, syytä lienee hymyilemiseen. Tänään aurinko nousee vuoksesi tavallista korkeammalle, saat ilmaa lämmintä siipien alle. Veneesi keula kääntyy kohti haasteita ja mahdollisuuksia tulee eteesi mahtavia tilaisuuksia. Naura tänään ja nauti saavutuksesta, sen olet ansainnut, On onni sinulle hymyillä tainnut. Toivotetaan onnea parhainta ja menestystä matkaan, reppu täyteen eväitä maailmaan.

ONNEKSI OLKOON NIINA!

Avustajatoiminta Tarvitseeko läheisesi kaverin muutamaksi tunniksi päivässä esimerkiksi asioinnin ajalle? Tönärillä on kehitelty avustajatoiminnan mallia, jossa esimerkiksi omaishoitaja voi palkata henkilön läheisensä kaveriksi voidakseen irrottautua kotoa. Avustaja huolehtii avustettavan turvallisuudesta ja ajankulusta muutamia tunteja kerrallaan. Tarkoituksena on auttaa toiminnasta kiinnostuneita jäseniä saamaan osa-aikaista työtä tai kokeilemaan työskentelyä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa. Avustajatoiminnassa kotitalous maksaa avustajalle palkan. Tönärillä on selvitelty työsopimukseen ja palkanmaksuun kuuluvia asioita. Työhönvalmentaja toimii yhteyshenkilönä ja on jäsenen mukana ensimmäisellä avustamiskerralla, mikä luo turvallisuutta jäsenelle ja avustettavalle.

8

Toimintaa kohtaan on ollut kiinnostusta, mutta uuden toimintamallin alku vaatii paljon työtä.


Viimeisimmät vuosikymmenet ovat olleet täynnä erilaisia haasteita.

KIRSIN

- Tukiverkosto -

Terveysongelmat alkoivat jo lapsuudessa ja minulla todettiinkin jo muutaman kuukauden iässä epilepsia. Epilepsia oli vauvaiän jälkeen pitkään kohtaukseton lääkkeiden avulla, mutta murrosiässä kohtaukset palasivat. Epilepsia ei kuitenkaan ollut ainut elämääni varjostanut tekijä, vaan myös mielenterveysongelmat ovat olleet osa haasteista. Ongelmat kävivät jo niin haasteellisiksi, että jouduin sairaalahoitoon. Sairaalassa vierähti lähes vuosikymmen, kunnes kuntoutus alkoi edetä. Sain kulkea pyörällä uimaan ja välillä kuljin väliä bussillakin. Sitten pääsinkin muuttamaan Kajaaniin Kuusanmäkeen. Kuusanmäessä vietin päivälleen vuoden päivät, jonka jälkeen ovet avautuivat Eljas-kartanoon. Eljas-kartanon aikana epilepsiakohtauksia esiintyi vielä, kunnes apua päätettiin hakea Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. KYS:ssä tuttu erikoislääkäri keksi vaihtaa epilepsialääkettäni, jonka jälkeen elämänlaatu alkoi nousta kohisten. Kohtaukset ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Eljas-kartanossa osallistuin päivätoimintaan ja sana Tönäristä kiiri korviini opiskelijan kautta. Opiskelija sai houkuteltua Eljas-kartanon asukkaita tutustumaan remontissa olevaan Tönäriin ja niin minulle jäi tutustumiskerrasta positiivinen, kodinomainen ja turvallinen ympäristö mieleen. Näin aloin kulkea Tönärillä viikottain alusta asti. Eljas-kartanossa asuin kaksi ja puoli vuotta, kunnes pääsin muuttamaan Nuorten Ystävien tukiasuntoon. Tukiasunto on mahdollistanut minulle itsenäisen arjen oppimista. Tönärillä kuljen nykyään päivittäin ja rytmi arkeen on löytynyt. Tönärin alkuaikoina en välttämättä jaksanut nousta heti aamutuimaan, mutta nykyään tulen jo heti aamusta Tönärille. Aamuheräämiseen ja rytmin löytymiseen on varmasti osaltaan auttanut lääkityksen muuttaminen ja olenkin nykyään paljon pirteämpi jo aamusta. Tukiasunnossa voin asua niin kauan kunnes muuttaminen omaan asuntoon ja täysin itsenäiseen elämiseen on turvallista. Tönäri on minulle tärkeä ja antanut paljon. Tukiverkostoni koostuu lääkityksestä, edunvalvonnasta ja Tönäristä. Kajaanin keskussairaalan kotikuntoutus hoitaa lääkityksen ja edunvalvonta talousasiat. Tönäri on taas tarjonnut tukiverkostoa sosiaaliseen elämään. Täältä olen saanut ensimmäiset oikeat ystävät, joiden kanssa voi vapaa-ajallakin käydä vaikkapa elokuvateatterissa. Vaikka tänä päivänä asiat ovatkin kohtuullisen hyvin, on tähän päivään kuljettu matka ollut täynnä haasteita. Pitkä historia erilaisissa hoitoyksiköissä ovat tuoneet omat vaikeutensa arkeen. Vielä muutama vuosi sitten minulle tuotiin ruoka pöytään, koska yksin en olisi saanut ruokailuvälineitä ja lautasia kannettua. Hyvin arkiset asiat, kuten kaupassa käynti oli vaikeaa.

Haaveena tulevaisuudessa siintää oma koti. Työelämään tai opiskeluun ei minusta ei enää ole, mutta olen asian kanssa sujut. Koen, että elämäni on varsin laadukasta nykyään, iso kiitos siitä kuuluu tukiverkostoille. Pitkään elin kuntoutustuella, mutta nykyään nautin eläkkeellä olosta. Päiviin saan sisältöä Tönäriltä, liikunnasta ja tykkään katsoa paljon erilaisia dekkarisarjoja. Osaan nykyään nauttia omasta ajasta. Tänä päivänä epilepsia on ollut kohtaukseton vajaan vuoden ja ensimmäistä kertaa elämässäni olen voinut hakea kuntoutuskurssille. Lääkitys on myös auttanut mielenterveysongelmiin ja nykyään olen paljon onnellisempi ja tasapainoisempi kuin aikoihin.

Kirsi ja Kata

9


Tönärin edustus moniammatillisessa

NRT - Verkostotyöryhmässä KAINUUSSA Klubitalo Tönärin edustus nuorisotakuutyöryhmässä vuosina 2013-2015 oli edustavaa tekemisen meininkiä! NRT-työryhmä aloitettiin lokakuussa 2013 moniammatillinen nuorten ohjaavien ja tukevien palvelujen kehittämistyöryhmänä. Toimijaryhmään kutsuttiin mukaan myös nuorten edustajia tuomaan arvokkaita mielipiteitään nuorten näkökulmista ja heidän tarpeistaan. Klubitalo Tönärin edustajat kutsuttiin mukaan työryhmään ja talokokouksessa päätettiin, että työhönvalmentajista Susanne ja kaksi jäsentä lähtisivät mukaan edustamaan Tönäriä nuorten tukipalveluiden kehittämistyöryhmässä. Klubitalo Tönäriltä oli hyvä ja vastuullinen edustus paikalla kaikissa tapaamisissa. Jäsenemme Asta ja Joel kuuluivat nuorisoedustajina asiantuntijatyöryhmään rakentavine mielipiteineen Susannen kanssa. Työryhmässä oli mukana vahva osaajatiimi edustajia nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kainuun työllisyydenhoidon, oppilaitosverkoston, nuorisotoimen ja työllistämishankkeiden piiristä.Työryhmän tehtävänä oli kehittää toimiva palveluverkosto, joka tavoittaa mahdollisimman hyvin alle 29-vuotiaat nuoret. Nuorten käsityksiä ja tarpeita lähdettiin kartoittamaan kyselyillä ja työryhmäedustajien mielipiteillä. Nuorisotakuu termiä lähdettiin tekemään tutuk-

si verkoston yhteisillä nuorisotakuu tutuksi verkostomessuilla 3.9.2014 Kainuun ammattiopistolla. Suunnistaminen erilaisten palvelujen verkostossa voi olla nuorelle vaikeaa. Siksi Kajaanin kaupunki järjesti nuorille tilaisuuden, jossa he voivat tavoittaa useita nuorisotakuun eri toteuttajia yhtä aikaa. Nuorisotakuun tehtävänä on pyrkiä tarjoamaan nuorille mahdollisimman kattavan palveluverkoston nettisivuilla, joka ohjaa heitä mahdollisimman hyvin eri palveluja tuottavien toimijoiden piiriin. Yhteistyömme tulos tavoittaa sinut www.nuorisotakuu.fi sivuilla.

10


Talomme oli hyvin edustettuina Pop Up -nuorisotakuu päätösseminaarissa ti 17.2. 2015 Kainuun ammattiopiston tiloissa. Tapahtuma järjestettiin tuomaan uusi sivusto tutuksi kaikille nuorille ja nuoren henkisille. Tönärin edustuksessa esittelemässä talomme toimintaa olivat mukana jäsenemme Mika, työhönvalmentaja Susanne ja lähihoitajaopiskelija Rosanna. Jäsenemme Asta ja Joel olivat otettuja heille osoitetusta luottamuksesta, sillä he esittelivät itsenäisissä esittelypisteissä työryhmässä luotuja NRT-nettisivuja lähes kahdelle sadalle vierailijalle. Hyvä nuoret! Sketsihahmo Svetlaana Rönkkö ihastutti myös tapahtumassa huumorillaan. Huumori oli tuttua viihdeohjelma Putouksen ajalta ja sai yleisön aidosti iloitsemaan. Esittelypöytämme oli oikein autiopaikalla, josta Svetlaana sitten jakoi nimmareitaan ja jonka edessä vieraat valokuvasivat itseään ja häntä. Moneenkohan valokuvaan mahdoimme itsekin jäädä taustahahmoiksi? Ilolla muistamme Svetlaanan.

Susu

11


JAKE

- KAjjjAANiN MIES Olen syntynyt ja asunut koko ikäni eli 34 vuotta Kajaanissa. Kajaani on minulle täysin tuttu paikka, mutta ainakaan vielä en ole kyllästynyt siihen. Kajaani muuttuu vuosi vuodelta kotoisammaksi. Kajaanissa voin elää ja kokea selkeästi neljä eri vuodenaikaa. Lisäksi Kajaanista löytyvät kaikki tarvittavat toiminnat ja maakuntatason palvelut. Luonto on minulle tärkeä mielen virkeyden lähde, ja luontoahan Kainuusta löytyy. Kainuu on vaarojen, järvien ja metsien maa. Täällä on hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Harrastan uintia Kaukaveden uudessa vesiliikuntakeskuksessa. Kajaanin kaupunginteatterissa on mielenkiintoisia esityksiä moneen makuun. Kajaanin kahvilat ovat minulle kivoja ja tuttuja ajanvietto- ja tapaamispaikkoja.

Jake - Kajaanin elävä legenda

12

MIKAN RUNO Näin se lentää Klubitaloa päin elämäni leija yhä korkeammalle. Sitä kautta saan enemmän lankaa päästäkseni ylemmäksi etten jäisi kokonaan yhteiskunnan alle. Voi murheet pahastikin minua taivaalla riepotella jopa pudottaa maahan asti. Mutta turha on heti alkuun avaruuksia tavoitella, koska voin liitää ensin jonkin aikaa vakaasti. Useinhan sanotaan, että on tyyntä myrskyn edellä, mut jos uskon tulevaan voin silloin vapaasti hymyillen tulevaan lennellä. Jos joskus kuitenkin käy niin, että lankani katkeaa ja leijani lähteekin karkuteille, siltikin minua autetaan eikä jätetä heitteille.


Harrastuksia moneen lähtöön

Mika on 25-vuotias mies Kajaanista. Tönärin jäsenenä Mika on ollut jo pari vuotta. Mika harrastaa vähän sitä sun tätä, mutta metsästys on yli kaiken. Hän on harrastanut metsästystä vuodesta 2010 lähtien. ”Metsästän enimmäkseen metsäkanalintuja ja vesilintuja. Tänä syksynä aion käydä myös jänismetsällä.” Koiraa Mikalla ei ole, vaikka koira olisi periaatteessa hyvä kumppani metsällä. ”Ottaisin mielelläni Suomenpystykorvan, koska se on hyvä haukkumaan lintua puuhun.” Mika metsästää valtion mailla. Toinen mieluinen harrastus on frisbee golf. ”Lätynheittoa” Mika on harrastanut puolitoista vuotta. Suurin saavutus on tänä syksynä heitetty ”hole in one” Hauholan metsäradalla, jolloin Mika heitti heti ensimmäisellä väylällä suoraan koriin. Matkaa korille oli noin 50 metriä. ”Tunne oli sanoinkuvaamaton. Se oli sellainen onnenkantamoinen.

Tuulen ilmanvirrat olivat suotuisat”, kertoo Mika vaatimattomaan sävyynsä. Heitolle on olemassa myös silminnäkijä, joten heitto on virallisesti hyväksytty.” Ja tästä on hyvä jatkaa.”, toteaa Mika hymyssäsuin. Kolmantena, mutta ei vähäisempänä harrastuksena on runojen kirjoittaminen. Mikan runosuoni alkoi sykkiä jo yhdeksänvuotiaana. ”Rupesin vain kokeilemaan ja siitä se sitten lähti. Kirjoitan enimmäkseen Facebookiin. Runoja syntyy sinne kolmisenkymmentä viikossa. Facebook on hyvä julkaisualusta.” Mika kertoo, että harjoitus tekee mestarin. Musiikki inspiroi Mikaa ja hän saa siitä rytmiä riimeihin. Suosikkimusaa on ollut erityisesti Eput (Eppu Normaali). ”Ispiraation lähteenäni toimii, kuten niin monella muullakin runoilijalla, muusa.” Ja tähän on hyvä lopettaa, toteaa toimittaja.

Mika ja Ville

13


Terveiset

päiväkodilta

Sirkka on 54-vuotias Tönärin jäsen, jonka perheeseen kuuluu mies ja neljä lasta. Heistä kolme asuu vielä kotona. Nuorin lapsista on erityislapsi, joka tarvitsee paljon huolenpitoa. Sirkka on ollut noin vuoden Tönärin jäsenenä ja tuli toimintaan mielenterveyspalvelujen ohjaamana. Tönäri tarjoaa toimintaa niille päiville, jolloin Sirkka ei ole työssä. Sirkka on ollut kaksi vuotta töissä Lohtajan päiväkodilla kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella. Se tarkoittaa, että Sirkka saa työmarkkinatuen lisäksi ylläpitokorvauksen työssäolopäiviltä. Sirkan työtehtäviä päiväkodilla ovat siivoustyö sekä astioiden tiskaus. Työaika on neljä tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. ”Minusta on mukava olla töissä ja olen viihtynyt siellä hyvin. Olen käynyt siivousalan koulutuksen, joka kesti viisi kuukautta. Työvoimaneuvoja ehdotti minua päiväkodille, jossa saa sosiaalisia kontakteja” kertoo Sirkka. ”Päiväkodilla on kaksi muuta työntekijää, joiden kanssa teen siivoustyötä. Työkaverit ovat mukavia ja heidän kanssa voin jutella vapaasti. Saan tehdä työtä, josta itse pidän.” Elokuussa Sirkan työhön tulee muutoksia. Työtä on sen jälkeen neljä päivää viikossa. ”Vapaapäivänään” Sirkka suunnittelee käyvänsä Tönärillä. Siellä voisi vaikkapa harjoitella tietokoneen käyttämistä. Asiantuntevia opastajia löytyy jäsenten ja työntekijöiden joukosta.

Lilja, Mika ja Tuula

14


Ystävän kanssa

uutta vauhtia elämään

Tutustuimme Kirsin kanssa toisiimme ensimmäisen kerran Klubitalo Tönärin kautta. Päätimme ensimmäiseksi mennä yhdessä katsomaan elokuvaa BioRex –elokuvateatteriin. Kirsi oli kuulemma aikaisemmin käynyt yksinkin teatterissa ja itse olin käynyt harvoin teatterissa. Ensimmäistä yhdessä katsomaamme elokuvaa emme muista, mutta siitä alkoi meidän yhteinen teatteriharrastuksemme. Tällä hetkellä olemme käyneet parin vuoden aikana katsomassa noin 15 elokuvaa. Lisäksi olemme käyneet Sirkus Finlandiassa. Olemme myös käyneet syömässä kiinalaisessa ravintolassa, nepalilaisessa ravintolassa, pizzalla ja hampurilaisella – ja siinä sivussa käyty shoppailemassa. Nyt uutena harrastuksena olemme päättäneet käydä yhdessä myös uimassa Kajaanin uudessa uimahallissa. Odotamme myös Hyvän Mielen järjestämää teatteriretkeä Kuopioon. Vaikka olemmekin erilaisia ihmisiä – ja ainakin erilainen maku ruuan suhteen – olemme löytäneet kompromisseja, jotka ovat sopineet molemmille. Tulevaisuudessa näemme, millaiset uudet seikkailut odottavat meitä.

Markku Koo ja Kirsi

15


Rikos ja Rangaistus

sekä muita teatterielämyksiä Teatterin Tuki ry on tarjonnut tönäriläisille mahdollisuuden päästä koeyleisönä katsomaan Kajaanin kaupunginteatterin esitysten pääharjoituksia. Ne pidetään ennen ensi-iltaa. Rikos ja rangaistus on viimeisin näytelmä, jota kävimme katsomassa. Rikos ja rangaistus oli modernisoitu Dostojevskin romaaniin pohjautuva esitys. Romaani oli hyvin siirrettävissä nykyaikaan, koska ihmisluonne ei muutu, vaikka maailma ympärillämme muuttuu. Esitys oli musiikkipitoinen, reipas ja mukaansa vetävä. Se alkoi räväkästi ja ensimmäistä puoliaikaa seurasimme suorastaan huuli pyöreänä ihmetellen, mitä seuraavaksi tuleman pitää. Toinen puoliaika oli rauhallisempi tempoltaan ja osa katsojista piti siitä enemmän. Viime syksyn aikana kävimme katsomassa Anna Kareninan sekä Amadeuksen pääharjoitukset. Anna Karenina oli vaikuttava joskin raskas ja katsojilta keskittymistä vaativa esitys. Sen aikana Anna tuli katsomoon ja sattumalta Tönärin ryhmän joukkoon. Näin pääsimme konkreettisesti osalliseksi näytelmän toteutukseen. Amadeus oli tyyliltään hauskempi esitys ja keräsi myös kehuja tönäriläisiltä. Jäämme innolla odottelemaan uusia Kajaanin kaupungin tarjoamia teatterielämyksiä.

Sanna ja Tuula

16


KLUBIN KUVASEINÄ

17


Klubitalo Tönäri Pohjolankatu 14 87100 Kajaani

050 433 5268 klubitalo.tonari@nuortenystavat.fi

Henkilökunta Vastaava työhönvalmentaja Susanne Ilvonen p. 050 569 2400 susanne.ilvonen@nuortenystavat.fi

Ohjaaja Juho Hannukainen p. 050 4426 211 juho.hannukainen@nuortenystavat.fi

Työhönvalmentajat Ville Romppanen p. 050 340 8846 ville.romppanen@nuortenystavat.fi

Projektipäällikkö Klubitalo -hanke Maria Joona Saunaranta 12, 90100 Oulu p. 050 4624 052 maria.joona@nuortenystavat.fi

Tuula Pietiläinen p. 050 341 0359 tuula.pietilainen@nuortenystavat.fi

Tönärin sanomat, lehti 3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you