Page 1

015

08 /2

5,

ita lo

r e m Pönkän lehti, nu

o

K

lu b

 Kevätseminaarikuulumisia s.14  Mikael Gabriel rokkaa s.17  Pönkän syystiedote s.22


Tässä numerossa: Pääkirjoitus

2

Kuvakollaasi

3

Kuka kukin on?

4

Väritä kuva

6

Kuvakollaasi

7

Autismi- ja aspergerliiton talvipäivät Lahdessa

8

the theatre

10

elä puhu

11

Harrastusten maailmassa

12

Pönkän avoimet ovet

13

Suomen Klubitalojen kevätseminaari Vantaalla

14

Jääkiekosta rutkasti uutta voimaa arkiassin elämään

15

Kalevan Pallo - Savon Ylpeys

16

Pokorock

17

18

Naisten iltapäivä Pönkässä 10.3.2015

elokuvailtapäivä: Luokkakokous 19 Elämäni sulosoinnut

20

Taidetta- Anssi Seppänen

21

Pönkän syksy 2015

22

24

Työhönvalmentajana Klubitalo Pönkässä

Mielipide: Katsomusaineiden opetus kouluissa

25

Reseptejä

26

Pääkirjoitus Lehtiryhmän puolesta haluan näin aluksi todeta, että lehden tekoprosessi on tällä kertaa ollut pitkä ja juttuja on pitkältä aikaväliltä.

Aina ei voi vain valita sitä työtä tai tehtävää, joka itselle olisi helpointa, vaan aina silloin tällöin pitää valita vaikeampi vaihtoehto ja haastaa itsensä.

Jatkossa lehden toimitus pyrkii siihen, että lehti ilmestyy tiiviimpään tahtiin. Näin ehkä tekstit ovat tuoreempia, mutta toisaalta joitakin asioita pitää joskus kypsytellä vähän pidempään (kuten tätä pääkirjoitusta ;) ). Oikeasti lehden teko ja juttujen kirjoittaminen ovat ”out of my confort zone” eli ei mukavuusalueellani (hollantilaista vierastamme Evertiä lainatakseni). Tämän vuoksi tämäkin teksti on antanut odottaa itseään. Ihailen suuresti ihmisiä joille kirjoittaminen ja kaikki muukin luovuus (laulaminen, soittaminen, maalaaminen..) on helppoa.

Vuosi projektipäällikkönä on pitänyt sisällään erittäin hienoja hetkiä. Suurimpana yhteisenä ponnistuksena olivat kevättalvella järjestetyt avoimet ovet 300 sadalle vieraalle. Yhteistyön hengessä pönkkäläiset ovat edustaneet klubitaloverkoston kevätseminaarissa Vantaalla, on aloitettu kummitoiminta koulutuksineen, on vietetty kesäjuhlia yhdessä Roihulan kanssa ja kestitty tönäriläisiä heidän kesäreissullaan sekä risteilty ohjaajapalveluiden kanssa ja paljon muuta. Hauskan lisäksi on tehty sitä tärkeintä eli talon töitä. On myös kouluttauduttu, mikä lisää työnhakuvalmiuksia. Lisäksi on Nyt elokuun lopussa tulee vuosi haettu töitä sekä opiskelupaikkosiitä, kun aloitin työni Pönkäs- ja. Uusia jatkopolkuja onkin taas sä ja koko klubitalohankkeessa. löytynyt mukavasti. Vuoden aikana olen joutunut monesti ulos omalta mukavuus- Innolla odotan syksyä, sillä tiealueeltani, mutta nähnyt myös dän että tekeminen ei ainakaan teidän jäsenten (nyt jo yli 170) vähene. Pönkkä on vahvasti ja henkilökunnan tekevän niin. mukana Kirjavaa kulttuuria -kokonaisuudessa, vapaaehtoisena monenlaisissa tapahtumissa, järKuka on jestämässä sählyturnausta, syysretkellä, mukana klubitaloverMaria Joona? koston kehittämistyössä. Lisäksi työhönvalmentajat tekevät tiiKlubitalohankkeen projektivistä yhteistyötä yritysmaailman päällikkö, jolla on hallinnollinen kanssa, jotta uusia ovia työpaija taloudellinen vastuu Nuorten koille saadaan avattua. Ystävien klubitaloista: Oulun Pönkästä, Kajaanin Tönäristä ja Rovaniemen Roihulasta.

Kotoisin Torniosta, asunut 21 vuotta Oulussa. Kokee itsensä oululaiseksi. Koulutus sosionomi (YAMK) Harrastaa pyöräilyä ja patikointiaToivon meille kaikille mielenkiintoista ja tapahtumarikasta syksyä! Maria


n

Api

o

aatikk l a

Me Pönkkääjät nro 5 toimitus Pääkirjoituksen raapusti: Maria Joona Jutut pakersivat ja sivut taittelivat: Annika, Anssi, Anu L., Ari, Atte, Hanna, Heidi, Juhani, Karoliina, Lahja, Laura, Mari, Markku M., Milla, Miia Petri P., Piritta, Sinikka ja Tiina Pöllöt taiteli: Mari Puolitaival Pupun piirsi: Laura Saarela Kansikuvan räpsäisi: Atte Taskila Apinan kuvitti: Miia-Christina Tallinger Haluatko mukaan tekemään Me Pönkkääjät -lehteä? Tule mukaan lehtiryhmään! Uusi ryhmä aloittaa to 10.9. klo 9.15 toimistoyksikössä. Otamme vastaan juttuideoita, juttuja, piirroksia, valokuvia, runoja ja taidetta myös sähköpostilla, joten lähesty meitä rohkeasti osoitteella klubitalo.ponkka@nuortenystavat.fi! Tervetuloa mukaan!
?

Kuka kukin on Tällä palstalla esittelemme Klubitalo Pönkän jäseniä ja henkilökuntaa.

(Toim.huom. haastattelut on tehty pääosin keväällä 2015)

1. Olen Terhi Hauru, 33-vuotta. 2. Pönkän alusta asti, välillä on ollut pitempi tauko koulun vuoksi. Nyt yritän aktivoitua uudelleen. 3. Näkee muita ihmisiä, tulee lähdettyä pois kotoa. 4. Neulomista, lukemista,vertaistukitoimintaa, kirjoittamista ja mindfullnesia. 5. Tulen toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. 6. On mukava taas olla täällä. 7. -

Terhi 1. Olen Karoliina Välimäki, 25 vuotta, asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkonomi. 2. 2 vuotta. 3. Mielekästä tekemistä ja verkostoja. 4. Vapaaehtoistyötä ja olen aktiivinen järjestötoiminnassa. 5. Positiivinen elämänasenne ja aurinkoinen olemus. 6. Ei ole niin pahhaa, ettei olis mittään hyvää.

Karoliina

7. Antaisin enemmän vastuuta jäsenille. Jokaisella on omat tiedot ja taidot, joten kyvyt käyttöön! 


1. Kuka olet? 2. Kauanko olet käynyt Pönkässä? 3. Mitä Pönkkä sinulle merkitsee? 4. Mitä harrastat? 5. Mikä sinussa on parasta? 6. Mitä haluat sanoa lehden lukijoille ja pönkkäläisille? 7. Miten kehittäisit Pönkän toimintaa?

1. Olen Jukka Hauru, 37-vuotta 2. Pönkän alusta asti, tällä hetkellä aloittelen uudelleen aktiivisempaa käymistä. 3. Antaa rutiinia päivään, saa uusia kavereita. Tavoitteena minulla on työpaikka. 4. Konsolipelaamista, liikuntaa kaverin kanssa, pelien keräilyä ja satunnaisesti pyöräilyä, uintia ja sauvakävelyä. 5. 6. Valkeaa kevättä, kärpät mestaruuteen. 7. -

Jukka 1. Olen Miia. 2. Olen 34-vuotias Miia-Christina Thallinger ja filosofian maisteri. 3.Viime syksystä lähtien. Merkitsee paljon. Olen saanut ystäviä ja olen tykännyt käydä luovantoiminnan ryhmässä. Olen saanut myös sisältöä elämään. 4. Pianonsoittoa, piirtämistä, maalaamista, laulamista sekä virkkaamista. 5. Iloisuus, tykkään olla ihmisten kanssa. Luovuus.

Miia

6. Suosittelen Pönkässä käymistä kaikille jotka kaipaavat sisältöä elämään. 7. Lisäisin kansainvälisyyttä. 


V채rit채 kuva!
Klubitalon arkea ja juhlaa
Autismi- & Aspergerliiton talvipäivät Lahdessa Kuulumisia Autismi- & Aspergerliiton talvipäiviltä 30.-31.1.2015 Lahdesta. Perjantaisena pilvisenä aamuna 30.1.2015 saavuin Pönkkään klo 8.00 aamulla. Lähdimme Pönkän pihasta työohjaajani Markon kanssa noin kello 8.25 autolla ja otimme kyytiin Oulun Jukolankujalta yhden kaverini, kun hänkin oli lähdössä samaan tapahtumaan meidän kanssamme. Matkamme sujui mukavasti ja hyvin ja saavuimme Lahteen noin klo 15.45. Matkan aikana söimme lounaan Jyväskylän Vaajakosken ABC:llä, kun tiesimme sen hyväksi taukopaikaksi. Menomatkalla minulla riitti vaikka ja mistä puhuttavaa Markon kanssa.

pakeskuksen McDonald’s pikaruokaravintolassa. Loppuillasta käytiin saunomassa, katsoimme televisiota ja menimme nukkumaan klo 23.30 jälkeen.

ADHD, Tourette ja Asperger, johon riittää vahva epäily. Ei ole kehitysvammaa, akuuttia mielenterveys- tai päihdeongelmaa. Seuraavaksi kerron omasta luennosta.

Aamulla heräsimme noin 8.15, teimme aamutoimet ja aamu- Luentoni: Kokemuksia Klubitapalalle menimme 8.45. Aamu- lon Pönkän jäsenyydestä Asperpalatarjoilu kokonaisuudessaan ger-ihmisen näkökulmasta. Hotelli Cumuluksessa oli kiitettävän monipuolista, ja tapasin vaihteeksi kaksi uutta naistuttavaa jutellen hyvät kaksisuuntaiset vuorovaikutteiset keskustelut. Tätä ennen juttelin heidän lisäksi myös aikaisemmilta Autismi- & Aspergerliiton talvipäiviltä tuttujen ihmisten kanssa. Aamupalan jälkeen menimme Markon ja kaverini kanssa kohti Lahden Fellmannia rakennusta jossa nämä Autismi- & Aspergerliiton talvipäivät pidettiin 30.-31.1.2015 aikana. Siinä missä Hotelli Cumuluksen aamupala oli loistavan monipuolinen, niin yhtä monipuolinen oli Fellmannia ravintolan lounas. Reissussa näin viisi naista, jotka olivat minun mieleen ulkonäöltään. Heistä kahden kanssa juttelin hyvät kaksisuuntaiset vuorovaikutteiset keskustelut.

Lahteen saapuessa asetuimme Lahden Hotelli Cumulukseen. Varasimme huoneet siten, että minä ja Marko menimme samaan huoneeseen ja kaverini meni eri huoneeseen. Sitten käytiin kaupassa ostamassa illaksi syömistä ja juomista. Tällä kertaa minun ostokset maksoivat vähemmän kuin Markon, vaikka koenkin olevani kova syömään ja juoEnnen omaa luentoamme kuunmaan kuin hevonen. telimme Markon kanssa luentoa Valtone - valmennusta ja toiSitten lähdettiin Lahden kiertomintaa nepsy-aikuisille. Luento ajelulle ja kävimme katsomassa kertoi joensuulaisesta pohjoisSalpausselän Urheilukeskusta karjalaisille suunnatusta hankottaen valokuvia sieltä. Sitten keesta. Hankkeen tarkoitus oli kävimme Trio Kauppakeskukantaa tukea työllistymiseen ja sessa, jonne meinasimme ekkouluttautumiseen sekä arkisyä, kun emme löytäneet heti elämiseen ja vapaa-aikaan 18ulospääsytietä. Samalla reis45 vuotiaille nepsy-ihmisille. sulla kävimme syömässä kaupNäihin kuuluvat muun muassa: 


Atte Taskila

Kokemuksia Klubitalo Pönkän jäsenyydestä Kiinnostuin Klubitalo Pönkästä käytyäni tutustumassa taloon kuntoutusohjaajani kanssa 5.6.2013. Erityisesti kiinnostuin Pönkän mukavasta ilmapiiristä, sekä mahdollisuudesta tehdä talon töitä ja osallistua erilaisiin ryhmiin. Myös työllistymistä edistävät kurssit kiinnostivat. Mahdollisuus päästä työelämään Pönkän kautta houkutti myös.

Elämää Oulun Klubitalo Pönkässä Jäsenyyteni Klubitalo Pönkässä alkoi syyskuussa 2013. Sitä ennen olin käynyt retkellä Koitelinkoskella ja Taidemuseossa pönkkäläisten kanssa. Syksyllä aloitin Klubitaloon kuuluvien töiden tekemisen. Postinjako ja kierrätettävien roskien lajittelu ja kuljettaminen olivat kiinnostukseni kohteena jäsenyyden alkuvaiheessa. Ennen talvea 2013-2014 aloin myös tekemään kiinteistöhuoltotöitä, esimerkiksi lehtien haravointia, talon huoltotöiden kirjaamista ja tekemistä. Talven tultua lumityöt ja hiekotukset kuuluivat päivittäisiin työtehtäviini, koska ne ovat fyysisesti raskaita, siis minulle sopivia.

telu ja kuljettaminen sekä kiin- pystyn työnskentelemään ja teistöhuollon tehtävät. olemaan vuorovaikutuksessa Klubitalon Pönkän kaikenlaisten ihmisten kanssa. merkitys Nykyisin pystynkin tulemaan toimeen myös minulle epämielTullessani Klubitalo Pönkkään lyttäviltä tuntuvien henkilöiden tunsin itseni alakuloiseksi. Tämä kanssa. Positiiviset ja negatiivijohtui monista syistä, esimer- set tunnekuohut olen oppinut kiksi Työklinikka arvioi työky- käsittelemään ja hallitsemaan. kyni riittämättömäksi avoimille Keskustelu tunteistani ja tavoistyömarkkinoille. Se tieto otti ko- tani työhönvalmentajien kanssa ville. Klubitalo Pönkässä monet on ollut kehittävää. Olen myös muutkin miettivät omia kyky- käynyt Hyvän Mielen Taloljään, ovat eläkkeellä, kuntoutus- la tunteita käsittelevissä sekä tuella tai odottavat päätöksiä. muunlaisissa ryhmissä. Näin ollen samassa elämäntilanteessa olevia on useita. Heidän Pönkässä kansainvälisyys näkanssaan voi vaihtaa mielipitei- kyy. Meillä on käynyt vieraitä asioista. ta sekä opiskelijoita monista maista. Olenkin luonut tärkeitä Pönkän ansiosta muun tuen tar- ystävyyssuhteita heihin. Toive elämässäni on vähentynyt. siin pidän edelleen aktiivisesti Jos asiat painavat mieltäni, niin yhteyttä sosiaalisissa mediassa. joku Pönkän väestä osaa auttaa Kansainvälisyys on rikastuttanut ja voimme yhdessä ratkaista asi- kielitaitoani, luonut sosiaalisia at. Pönkkäläiset ovatkin kirjava elämyksiä ja loistavia kokemukjoukko täynnä tietoa. Heidän sia. Monesti nuoret ihmiset putietojaan olen soveltanut omaan huvat ja käsittelevät samoja asikäyttööni ja tämä on paranta- oita, vaikka asuvatkin eripuolilla nut hyvinvointiani. Esimerkik- maailmaa. Klubitalotoiminnassa si käyttämäni kaupungin tar- on mahdollisuus toimia kansainjoamat Mielenterveyspalvelut välisesti, mikä on erittäin merkiovat vähentyneet, enkä toivot- tyksellistä minulle. tavasti tulevaisuudessa tarvitse Minä olen pärjännyt hyvin täälniitä enää. lä Nuorten Ystävien Klubitalo toiminnassa. Rohkaisenkin teiPönkän työtehtävien ansiosta tä Autismikirjon ihmisiä lähteovat työkykyni ja motivaationi mään mukaan vastaavanlaisiin kehittynyt paremmaksi. Jos kyl- yhteisöihin ja hankkeisiin. Milästyn johonkin tehtävään, niin nulle Pönkkä on tuonut paljon aina löytyy uutta ja mielenkiin- sisältöä elämääni. toista tekemistä. Tämä auttaa pitämään mieleni ja aivoni vi- Paluumatka Pönkkään Lahdesreänä. ta sujui hyvin. Matkan välillä piti käydä hakemassa autoon Käyn nykyisin säännöllisesti pissapoikaan nestettä ja kerran Klubitalolla viitenä päivänä vii- pysähdyttiin syömään samaan kossa. Päivittäin työskentelen paikkaan kuin menomatkallasiellä 4-7 tuntia. kin. Matkakeskustelua riitti suurimmaksi osaksi vain Markon ja Työkavereita, ystäviä mun erään kaverini kanssa.

Klubitalossa kartutin kokemuksiani myös keittiö-, siivous-, info- ja ATK-tehtävillä. Lopulta omimpia työtehtäviäni näistä ja ehkä enemmänkin edellä mainituista ovat postinjako, kierrätettävien roskien lajitPönkässä tavoitteenani on, että 

Kirjoittaja Atte Taskila Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkän jäsen nro 91


the theatre are there things beyond everything we daily do? pens, pencils, nothingness. so insane to be a part of this brutal theatre of human existence the meaning of which to me appears somewhat obscure. Anssi Sepp채nen

10


elä puhu pyöräilin Toppilasta kohti Tuiraa ku näin tutunolosen hahmon hoippuvan suuntaani Talloushallilta päin ajattelin että ehkäpä en viitti mennä juttelemmaan, kaveri näyttää olevan päissään tai jotenki muuten sekasi olin menossa ohi, ku kuulin sen huuon: “SAATANA!” käännyin kaveria kohti ja se jatko: “TUTTU MIES!” “no joo, muistanhan minä sinut, sinä oot se...”

“Kaarlo”

juteltiin niitä näitä

“onko sulla tyttökaveria?” se kysy

“no on mulla yhenlainen... me on pikkuhilijaa tutustuttu...”

“elä puhu paskaa!” se vastas ja yritti sytyttää tupakkaa tuulessa. Anssi Seppänen

11


en maailma t s u t s a s r r sa a H Olen jo pikkutytöstä lähtien ollut aktiivinen etsimään asioita jotka kiinnostavat. Minua on kuskattu niin laulu- kuin salibandy-harjoituksissakin. Innostun asioista todella helposti, mutta olen todella vaihtelunhaluinen enkä siksi viihdy kovinkaan kauaa paikallaan. Harrastusten suola on ennen kaikkea ihmiset, jotka kiinnostavat minua valtavasti.Vaikka olen luonteeltani todella avoin ja sosiaalinen, tarvitsen tutun ihmisen mukaan, jotta uskallan kokeilla uutta, mutta se ole koskaan ollut este aloittaa uutta. Harrastin vuoden verran urheilumiekkailua, johon hommasin itse aloittavan ryhmän, josta loppujen lopuksi minä olin ainut jatkaja. Koin olevani etuoikeutettu, sillä Suomessa ei ole montaa pyörätuolimiekkailijaa. Oulun Miekkailuseurassakin heitä on kolme, ja käsittääkseni valtakunnallisia kisojakaan ei tällä hetkellä ole. Pyörätuolimiekkailu on paraolympialaji, jota kisataan ympäri maailmaa ja se on tosi suosittu urheilulaji. Itse jouduin lopettamaan harrastamisen, sillä koin sen fyysisesti liian rankaksi, vaikka mieli olisi jaksanut loputtomiin. Harjoitukset kestivät 1,5 tuntia, josta jaksoin keskimäärin 45 minuuttia, jonka jälkeen olin ihan puhki. En ikinä päässyt otteluun asti, joka olisi ollut mielenkiintoisinta! Tällä hetkellä olen aktiivinen järjestötyössä. Edistän sekä vammaisten nuorten yhdenvertaisuutta että nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä. Olen mukana Suomen Punaisen Ristin Nuori nuorelle- ystävätoiminnassa, jonka perusajatus on olla

tukena nuorelle, joka on vaikkapa muuttanut uudelle paikkakunnalle eikä tunne vielä ketään opiskelukavereitaan tai sellainen nuori, jolla ei ole sosiaalisia kontakteja. Nautin todella ajatuksesta, että voisin olla tukena minua tarvitsevalle. Tällä hetkellä en ole saanut vielä ystävää tarvitsevaa nuorta ja olen ollut aktiivisesti suunnittelemassa ja toteuttamassa tempauksia ystävätoimintaan liittyen, lisäksi olen osallistunut kouluvierailuihin, josta olen kertonut toiminnasta. Toimin myös CP-yhdistyksen varajäsenenä ja CP-liiton nuorisotoimikunnassa, jossa suunnittelemme ja toteutamme tapahtumia valtakunnallisesti ja paikallisesti. Olen myös aloittanut viime vuoden lopussa pyörätuolitanssin, joka on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Harjoittelemme vakio- ja lattaritansseja, jotka tähtäävät kilpailuihin. Itselläni on vielä pitkä tie, että rohkenen osallistua kisoihin, sillä olemme harjoitelleet parini kanssa vasta vähän aikaa yhdessä. Tavoitteita on silti hyvä olla olemassa, jotta mielenkiinto säilyy. Kävin Lohjalla tanssileirillä ja kisoissa katsomassa miten muut pärjäsivät ja Ouluun tuli yksi mitali, josta olen ylpeä. Kokonaisuutena leiri ja kisat oli hieno kokemus ja pieni kipinä osallistua itsekin lähitulevaisuudessa jäi, sillä aikaa seuraaviin kisoihin on vielä melkein vuosi. Saa nähdä miten käy. Karoliina

12


Pönkän avoimet ovet 11.-12.2. Aloitimme avoimien ovien valmistelut: leivontaryhmä leipoi suklaapiirakkaa, tiikerikakkuja, kuivakakkuja, tonnikalapiirakkaa ja kinkkupiirakkaa sekä paistoimme eri makuisia patonkeja. Suunnittelimme uuden esitteen. Lähetimme myös kutsut yhteistyökumppaneille. Mietimme, kuka haluaa olla missäkin pisteessä. Pisteinä olivat työ- ja opinto, toimisto sekä Atk ja infopiste. Itse olin työ- ja opintopisteessä kertomassa omasta työllistymispolustani. Yhteistyötä oli myös Resiinan ja Työetsivän kanssa. Suunnittelimme Pönkän pumpun kanssa esiintymistämme. Meitä oli kolme naista laulamassa ja keksimme hauskasti nimen Trio.

Lauloimme seuraavat kappaleet: Tavaramarkkinoiden Kevät, Anna Puun C’est la vie, Stellan Piste ja Tehosekoittimen Hetken tie on kevyt. Esittelimme, että olemme Pönkän pumpusta ja laulamme teille muutaman laulun. Meidän laulaessamme ihmiset nauttivat kahvia ja piirakkaa. Vieraat kiittivät meitä laulusta, sanoivat että lauloimme todella hyvin ja kannustivat meitä jatkamaan lauluharrastusta. Tunnelma oli tiivis ja iloinen. Talo oli täynnä ihmisiä kahtena päivänä. Sinikka Putaala

Miia-Christina Thallinger

13


Suomen Klubitalojen kevätseminaari Vantaalla Suomen Klubitalojen kevätseminaari järjestettiin 18. - 20.5.2015 Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla. Seminaarin järjestivät Suomen Klubitalot ry ja EteläSuomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry. Pönkästä mukana olivat Lahja, Henna, Tiina ja Piritta. Osallistuimme seminaariin maanantaina, jolloin teemana oli työllistyminen. Tilaisuuden avasi ESKOT ry:n hallituksen puheenjohtaja Päivi Lipponen. Sen jälkeen kerrottiin klubitalojen 20-vuotisesta historiasta Suomessa ja Suomen Klubitalot ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Törnblom piti puheen. Siinä hän nosti esille Pohjois-Suomen klubitalot esimerkkinä siitä, miten laajentamalla klubitalojen asiakaspohjaa muihinkin kuin mielenterveysasiakkaisiin, voitaisiin paremmin houkutella rahoittajia tukemaan toimintaa.

Seuraavana ohjelmassa oli paneelikeskustelu , jonka aiheena oli “Osittain, mutta täysillä töihin”. Paneelissa keskusteltiin mm. työnantajien peloista ja ennakkoluuloista kuntoutujia kohtaan ja kannustinloukkujen ja ansaintarajojen vaikutuksesta työllistymiseen. Kaikki panelistit vaikuttivat olevan perustulon käyttöönottamisen kannalla.

Eniten meitä jäseniä kiinnosti tuettu työ. Klubitalo oli hankkinut erilaisia työpaikkoja, joihin jäsenet saivat hakea. Jos joku ei jonain päivänä pääsekään paikalle, on klubitalolla työntekijä, joka voi paikata, niin että työpaikkaa ei välttämättä heti menetä.

Kaiken kaikkiaan reissu oli todella antoisa. Opin paljon uutta ja oli kiva tutustua Helsingin kluLisäksi keskusteltiin mm. erilai- bitaloon. Ryhmähenki oli hyvä ja sista työllistämiskeinoista, kuten meillä oli hauskaa. siirtymätyöstä ja tuetusta työstä. Iltapäivällä jaettiin Tulisielu- Piritta kunniakirja ESKOT-ry:lle, minkä jälkeen pidettiin erilaisia työpajoja. Me osallistuimme Tuetty työ klubitalolla -työpajaan. Tiistaina kävimme Roihulan ja Tönärin porukoiden kanssa tutustumassa Helsingin Klubitaloon, joka sijaitsee Sörnäisissä. Paikka oli sinä päivänä hiljainen, sillä suurin osa väestä oli tietenkin seminaarissa.

Arvoitus: Kevätseminaariin osallistuivat: Lahja, Henna, Tiina ja Piritta. Mikä käsi kuuluu kenellekin? 14


Jääkiekosta rutkasti uutta voimaa arkiassin elämään! Jääkiekkofanius saattaa pelastaa arkiassin (AS-hlö) monelta ahdistuksen tunteelta. Pelin kuvaan kuuluu sekin, että väliin voitetaan ja välistä taas hävitään. Minulle tämä seikka tarkoittaa tätä: ”ole valmis oman joukkueesi tappioon, sekä muista onnitella vastustajaakin onnistuneesta suorituksesta”. Minä olen ollut nyt jo jonkin aikaa melko aktiivinen Kärppien kannattaja. Olen käynyt seuraamassa heidän kaikki kotipelinsä ja aina finaaleihin asti tällä kuluneella kaudella. Siellä he 81. minuutilla voittivat Tampereen upean loistavan Tapparan. Kiitokseni sydämenlämpimät tiukan tiiviisti taistelleelle, hienoakin hienommalle Tapparalle!

Olen käynyt useissa junioritason peleissä, ja lähinnä A-nuorten peleissä. Sieltä saattaa hyvin nopeasti päästä bongaamaan uusia pelaajatulokkaita. Yhtenä esimerkkinä haluaisin nostaa esiin Kärppien Aku Kestilän. Hän pelasi menneellä kaudella vain yhden SM-liigatason ottelun, ja pelasi numerolla #25, mikä enteilee ‘pelaajapaidan kohotusta kattoon’ Jari ‘Piku’ Viuhkolalle, joka pelasi numerolla #24. Viuhkolan esityksiä ehdin toki seurata viime/toissa kaudella. Hifk:n Sami Tavernier lienee toinen, ja erittäinkin hyvin seurannan arvoinen pelaajatulokas.

kautta päälle. ’Oma pelipaikkani’ oli G14 eli kentän tason katsomossa. Minusta itsestäni oli yllättävää se, että ‘lähellepääsy’ pelaajiin nähden, se olikin muodostunut yllättävästi kaikkein edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Se oli kyllä hyvinkin mieltä kohottavaa, kun pääsi seuraamaan tiukkaa kiekkopäädyssä käytyä kovaa kaksinkamppailua!

Lopuksi haluan lähettää omat lätkäterveiseni, kaikille eri jääkiekkojoukkueiden kannattajille! Tunnen useitakin asseja, jotka ovat kovia kiekkofaneja. Heille kaikille lämpimät terveiseni, toivoen MM- mitalijuhlien merkeilHankin itse oman pelikauteni lu- lä! nastuksen jääkiekkokautta vasten seuraavasti: 90+90+110 eur. Lämpimin lätkäterveisin: Omiin erikoisuuksiini kuuluu Mikä tekee yhteensä 290 eur -Ari Inkeroinen, Oulu‘yleislaajuus’, eli SM-tason ulkopuolelle menevä kannattajuus sekä myöskin vastustajien (kuten esim. TPS, Jyp, Tappara, Espoon Blues) henkinen tuki eli sympatisointi. Lisäksi päivitän herkästi ja mieluusti näiden erillisiä pelaajia koskettavia Wikipedian tietoartikkeleita, mikäli näitten = ‘sen toisen joukkueen’ pelaajat onnistuvat meriittejä (kuten tunnustuksia, pelaajapalkintoja) keräämään. Kuten esim. Espoon Bluesin Kim Hirschovits, joka saavutti useita pelaajapalkintoja sekä joukkueensa kapteenina esiintyen. Espoon Blues nousi nyt, tämän SM-liigassa saavutetun menestyksen (runkosarjan 5. sija) myötä CHL-liigaan. Espoon Blues onnistui saavuttamaan täydet 100 runkosarjapistettä SM-liigassa. Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WikiProject_Ice_Hockey_logo.svg

15


Kalevan Pallo – Savon ylpeys

taruussarjan maalikuninkuuden. Kauden 1958–1959 päätteeksi KalPa putosi mestaruussarjasta, koska sillä oli karsinnoissa huonompi maaliero kuin sarjaan nousseilla HJK:lla ja HPK:lla. Kahden vuoden päästä joukkue palasi pääsarjaan, mutta joukkue sai vain yhden pisteen 16 ottelussa ja putosi sarjasta.

Kausi 2014-2015

Hieman historiaa

Meneillään oleva kausi on ollut KalPalle suhteellisen onnistunut, varsinkin jos peilaa sitä vuodenVuonna 1929 perustettu Sortatakaiseen ajankohtaan. Jutun kirvalan Palloseura (SPS) jakaantui joitushetkellä (12.3.15) on käsillä kahtia vuonna 1930, kun SPS:n runkosarjan viimeinen kierros. rinnalle perustettiin Sortavalan Palloilijat (SP). Seuran lajivaliIllan ottelu pelataan legendaarikoimaan kuuluivat muun muassessa Tampereen kiekkopyhätössa pesäpallo, jääpallo, jalkapallo sä, Suomen ensimmäisessä jääja jääkiekko. Jatkosodan jälkeen hallissa, Hakametsässä. Tappara Sortavala luovutettiin Neuvoson tällä hetkellä kovassa vireessä, toliitolle ja urheiluseurat päätyijoten iltapuhdetta lienee vierailivät evakkoon Kuopioon. Vuonna joilla riittämiin. Fakta kuitenkin 1945 Sortavalan Palloseura ja on, että KalPa on hakenut kaksi Sortavalan Palloilijat yhdistyivät vierasvoittoa Tampereelta kuSortavalan Palloseuraksi ja seuluvalla kaudella. Ei kahta ilman raavana vuonna otettiin käytkolmatta? töön nykyinen nimi Kalevan Pallo (KalPa). Muita nimiehdotuksia Vierasjoukkue on kärsinyt paolivat ainakin Puna-Mustat, Suhoista maalinteko-ongelmista. sihukat ja Vaeltajat. Seuran viTilastot kertovat karua kieltään. ralliseksi urheilulajiksi vakiintui KalPa on tehnyt 5 viimeisessä otjääkiekko. Jalkapallo loppui Kaltelussaan vain seitsemän maalia Passa 1974, jolloin seura myös varsinaisen peliajan puitteissa. erosi Palloliitosta. Se on kiistatta jääkiekko-nimisessä pelissä todella vähän. Vuonna 1957 KalPa nousi ensimToisaalta, eipä omissakaan ole mäisen kerran mestaruussarjaan, soinut montaa kertaa. Koko kaujossa se pelasi viiden vuoden sidella KalPa on päästänyt selvästi sällä kolme kautta: 1957–1958, vähiten maaleja (113 kpl). Tappa1958–1959 ja 1961–1962. Enralla vastaava luku on 122. simmäisellä kaudellaan joukkue sijoittui omassa lohkossaan kolmanneksi. Sen ykkösketju, Maalivahtipeli siis “Pyörremyrskyketjuksi” nimetty Ossi Hyppönen – Lauri Helen toimii – molemmilla – Juhani Wahlsten, oli kausina 1957–1958 ja 1958–1959 sarjan Katseet kohdistuvat tietysti motehokkaimpia ketjuja. Hyppönen lempien leirien ”kultakuuppiin”. voitti molempina kausina mes- KalPan Michal Birner on ollut 16

kuopiolaisjoukkueelta nappihankinta. Hän on tehtaillut 35 tehopistettä, 15 maalia + 20 syöttöpistettä. Tapparan kultapotta on hurjaan kevät vireeseen jälleen äitynyt Olli Palola, 29+20=49 pistettä. Toinen ”Tamin prinsiippi” on tietenkin maalivahtipeli. Tapparan maalinsuulle luistellee jälleen kerran - Juha Metsola. Tappara on päästänyt viidessä viime ottelussaan seitsemän maalia. KalPan kanadaisvahti Andy Chiodo romahti lauantaina Espoossa Bluesin vieraana, mutta palasi tasolleen maanantaina Kuopiossa, (1 päästetty maali) . Kolmas asia – paineet. Molemmilla joukkueella on hurjasti panosta illan ottelussa. Tappara havittelee jopa runkosarjan kakkospaikkaa. Lukko hengittää Tapparan niskaan, vain pisteen päässä. KalPalle riittäisi yksi piste suoraan pudotuspelipaikkaan. SaiPa halajaa kuumeisesti KalPan ohi sijalle kuusi. Joukkueiden välinen piste-ero on vain 2 pistettä. Joten jos KalPa konttaa illalla ”nääsvillessä” ja ”Sputnikit” hoitaa Kisapuistossa Bluesin, käy KalPalle ”kalpaten” ja se valahtaa viime hetkellä sijalle 7. Tämä tarkoittaisi, että kuopiolaiset joutuisivat aloittamaan kevään playoffurakkansa 1. kierrokselta, toista tamperelaisjoukkuetta, Ilvestä vastaan. Verta, hikeä ja onnenkyyneleitä? Kirjoittaja tituleeraa itseään Oulun kovimpana KalPa-fanina.


Pokorock Nuorten Ystävät ry:n Muhoksella sijaitseva tänä vuonna 100-vuotias koulukoti Pohjolakoti tarjoaa kattavat puitteet lasten, nuorten ja perheiden sosiaaliseen kuntoutukseen. Juhlan kunniaksi tänä vuonna on pidetty maaliskuussa Helsingissä juhlaseminaari ja toukokuussa Pokorock Pohjolakodin koululla, pääesiintyjinä räppäri Mikael Gabriel ja Pohjolakodin nuoret. Sää ei ollut suotuisa, sillä startatessamme Klubitalo Pönkän pihasta satoi vettä. Onneksi sade loppui ennen kuin Mikael Gabriel nousi lavalle. Pohjolakodin koulun pihalla tarjottiin kuumaa kahvia, grillimakkaraa, mehua.

sekä edelliseltä Mun maailmaettä tänä vuonna ilmestyneeltä Versus-levyltä. Erityisesti Boom Kah-biisi sai yleisöltä innostuneen vastaanoton ja se lauloikin kuuluvasti mukana. Konserttiin osallistui Nuorten Ystävien väkeä monesta eri yksiköstä meidän pönkkäläisten lisäksi. Itsekin huostaanotettuna ollut Mikael kertoi, että aloitti kappaleiden kirjoittamisen jo noiden huostaanottovuosien aikana. Esimerkiksi Pohjoisen Poika-biisin hän kirjoitti palatessaan lomalta huostaanottopaikkaan. Mikael kannustikin pahan olon purkamiseen jollain keinoin, kuka kirjoittaa, kuka piirtää ja joku voi kävellä metsään ja huutaa kivun ja tuskan ulos. Hänen mukaansa tunteiden pato voi kasvaa liian suureksi ja tällöin purkaus on usein hallitsematon ja seuraukset kaoottiset

Pääesiintyjän lämppärinä toimi lavalle Wahtola bändi. Yleisö villiintyi Mikaelin astellessa Hanna Lukkari lavalle. Hän räppäsi kappaleita

Tunnelma oli hyvä säästä huolimatta. 17


Naisten iltapäivä Pönkässä 10.3.2015

Maaliskuun puolessavälissä täällä Pönkässä vietettiin naisten iltapäivää. Se toimi mukavana kevään kohokohtana ja piristi pitkän talven jälkeen. Miehet pyydettiin ulos talosta viimeistään klo 15. Iltapäivä oli varattuna vain meille naisille. Tarjolla oli muun muassa herkkuja: sipsiä, karkkia, keksejä, limsaa, mehua ja suklaata. Myöskään terveellistä osuutta, vihannespuolta, eli kasviksia, viinirypäleitä ja juustoja ei oltu unohdettu. Tarjoiluissa oli mistä valita eli jokaiselle oli jotakin. Pienten naposteltavien lisäksi luvassa oli monenlaista ohjelmaa. Teija Anneli Jokipii, joka on Muhokselta lähtöisin oleva sanataiteilija ja psykologi, luki runojaan useammasta kirjastaan naiseudesta teeman mukaises-

ti. Teija Anneli kohtaa työssään monenlaisia ihmisiä, jotka elävät sairauden, kivun ja kärsimyksen keskellä tai kamppailevat työelämän paineiden keskellä. Naisteema on lähellä Teija Annelin sydäntä, samoin ihmisenä oleminen ja elämän peruskysymykset. Nämä aiheet näkyvät hänen runoissaan, jotka olivat tunnelmallisia, kauniita ja tunteikkaita. Ne vetivät yleisön mukanaan ja näkyivät herkistävän monenkin kuulijoista kyyneliin asti. Eläytyminen runoihin oli voimakasta ja äänenkäyttö upeaa.

Piia Jolla puhui liikunnan tärkeydestä meille ihmisille ja vammaisurheilusta. Hyvää kontrastia syömillemme herkuille. Täällä oli myös tuote-esittelijä Minna käymässä Oriflamelta. Meillä oli myös mahdollisuus osallistua Oriflamen tuotteiden arvontaan. Päivän jälkeen oli ilo suunnata kotiin kävelemällä täysin vatsoin herkuista ja herkistyneenä runoudesta uusi runokirja mukana. Runoudesta innostuneena ostin myöhemmin vielä toisenkin Teija Anneli Jokipiin runokirjoista.

Duo Akat eli Lahja Leiviskä ja Miia Simontaival lauloivat hienosti taustamusiikkia yleisön hakiessa Miia-Christina Thallinger purtavaa lukuisista terveellisistä ja vähemmän terveellisistä herkuista. 18


elokuvailtapäivä:

Luokkakokous Luokkakokous on tarina kolmesta miehestä, jotka matkustavat takaisin kotikaupunkiinsa osallistuakseen lukionsa luokkajuhlaan. Matkalle lähdetään rohkein mielin hengähtämään, kauas omista ongelmista, perheestä ja parisuhteista. Lapsuudenkavereiden tavoitteena on viikonlopun mittainen vapaus ja hurvittelu. Mutta...Kaikki se, mikä oli ennen helppoa, onkin nyt keski-iän kynnyksellä aivan jotain muuta. Toimittaja Niklas on mies, joka ei oikein uskalla elää. Maailma ympärillä ei ole enää vuosiin tuntunut omalta. Se on ajanut tämän miehen ohi. Tai tarkemmin päältä. Onko tuleva elämä pelkkää luopumista? Laulaja Tuomas on puolestaan saavuttanut elämässään kaiken sen, mikä tavoitteikseen asetti. Hän uskoo siten omiin kykyihinsä tuuria enemmän. Koko maailma tuntuu syövän hänen kädestään. Duunari Antille on olemassa kaksi aikaa: ennen ja jälkeen avioeron. Hän ei uskonut voivansa saavuttaa mitään lukiorakkauttaan Hannea korkeampaa, joten eron jälkeen käteen ei ole jäänyt kuin tyhjyys. Mutta tyhjyyskin voi olla huikea katalysaattori, kuten Antti saa pian huomata. Enää tarvitaan vain luokkakokous. teksti: Finnkino

Lähdimme Pönkästä kohti elokuvateatteri Staria, isot karkkipussit kainalossa. Ohjaajapalvelun väki tuli suoraan elokuvateatteriin ja sitten ostettiin juomat ja popparit, jonka jälkeen odoteltiin elokuvan alkamista. Minusta elokuva oli tosi hauska ja siinä oli tarpeeksi huumoria ja tapahtumaa minun makuuni ja voisin suositella sitä muillekin.

Pääsimme katsomaan elokuva ennakkoon, siis ennen ensi-iltaa. Kun muut suunnittelivat, että menen katsomaan tuon elokuvan ensi-iltaan, niin itse pystyin sanomaan, että olen jo nähnyt kyseisen elokuvan. Keräsin nimettömästi muilta katsojilta arvosteluja että mitä tykkäsivät elokuvasta, mikä oli mielestäni hauska idea. Sinikka

”Elokuva oli ihan hauska, vaikka olikin hieman kopio amerikkalaisversioista. En kuitenkaan katsoisi toista kertaa elokuvateatterissa.” ”Hauska juonikuvio, liikaa alapäähuumoria. Muutamia kohtauksia, jotka nauratti.”

19


Elämäni sulosoinnut

Taivaalla läpi poutapilven lokki liitää ja kohti merenrantaa se vapaana kiitää. Vailla matkustajaa laiva merellä seilaa. Aurinko kasvojani meren pintaan peilaa. Tuuli laivan purjeen saa heilumaan ja se voimallaan saa laivan keinumaan. Elämäni sulosoinnut kaukaa ulapalta kuulen ja tunnen hiuksiani keinuttavan iloisen tuulen. Ystäväni kanssa hiekkarannalla kuljen ja voiman rakkauden sydämessäni tunnen. Yhdessä kulkee elämän tiemme ja liekkiä rakkauden mukanamme viemme. Yksin seisovat laivat meren sataman, mutta itseäni en näe yksin kulkevan. Elämäni sulosoinnut kaukaa ulapalta kuulen ja tunnen hiuksiani keinuttavan iloisen tuulen. Miia-Christina Thallinger

20


Anssi Sepp채nen

21


Pönkän syksy 2015 ARJEN TYÖT JOKA PÄIVÄ Pönkän viikot koostuvat työpainotteisista päivistä, jotka sisältävät muun muassa keittiö- ja kassatyötä, toimistotyötä, siivousta, kiinteistönhoitoa sekä kokouksiin ja päätöksentekoon osallistumista. Näitä monipuolisia töitä pääset tekemään ja opettelemaan yhdessä muiden jäsenten sekä talon työhönvalmentajien ja ohjaajien kanssa.

RYHMÄT

LUOVA TOIMINTA ti klo 13.15 alkaen 6.10.

ATK-RYHMÄ pe klo 9.15 alkaen 4.9.

NAISTEN RYHMÄ to klo 13.15

PÖNKÄN PUMPPU ke klo 13.15 alkaen 14.10.

LIIKUNTARYHMÄ ti klo 13.15

TYÖNHAKURYHMÄ ke klo 9.15: Työnhakuryhmä 1 2.9.–28.10. Työnhakuryhmä 2 4.11.–16.12.

LEHTIRYHMÄ to klo 9.15 alkaen 10.9. Huom! Aloitamme uuden lehden nro 6 suunnittelun!

Joka toinen viikko sählyä Nallisportissa (seuraavan kerran 8.9.), joka toinen viikko muuta liikuntaa jäsenten toiveiden mukaan! Ilmoittaudu liikuntaryhmiin Pönkkään. Omavastuu sählyssä 2 e, muut liikunnat 1 e.

22


SYYSKUU

LOKAKUU

Unelmakeidas Pönkässä pe 2.10. klo 12–14. Kesän Unelmakeidas-kurssille kokoontuvien tapaaminen

Signmark Valveella su 11.10. klo 16

MARRASKUU Pelibunkkerissa Megazonea ke 18.11. klo 15 (5 e)

Mahdollisuuksien tori Mannerheimin puistossa la 5.9. klo 11-16

Kauneudenhoitoa OSAOlla to 19.11. klo 13.15 (5 e)

Juha-Matti Sassin taidenäyttely Kiimingin kirjastossa 5.9.–10.10.

EA1-kurssi Pönkässä ma-ti 23.–24.11. klo 9 alkaen (n. 45–50 e). Ilmoittautumiset Pönkkään!

MONISÄIKEISTÄ Pönkän jäsenten taidetta pääkirjaston vitriinissä 7.9.–11.10.

JOULUKUU

SISÄLLÄNI HEHKUU SÄHKÖISTÄ TULTA Pönkän jäsenten runoja Haukiputaan kirjastossa 9.9.–11.10.

Pikkujoulut ke 2.12. klo 17–19 Jouluateria ke 17.12. klo 12

VOIMAKUVIA valokuvauksen ja maalauksen keinoin. Pönkän työpajan teoksia Kaakkurin kirjastossa 9.9.–11.10.

SÄÄNNÖLLISESTI TALOLLA TALOKOKOUS ma klo 13.15

JoJo-tanssiesitys Pönkän pihalla to 10.9. klo 13

TALON YHTEINEN KEHITTÄMISILTAPÄIVÄ joka kuukauden viimeinen ke

Jani Toivolan vuorovaikutus- ja esiintymistaidon paja su-ma 13.–14.9.

ILTAPÄIVÄKAHVIT pe klo 13

Pertti Kurikan Nimipäivät Valveella ke 23.9. klo 19 Koko talon retki ja kehittämispäivä Rokualle ke 30.9. Ilmoittaudu! Ryhmät, tapahtumat ja kurssit on tarkoitettu jäsenille ja niihin toivotaan ennakkoilmoittautumista. Seuraa tiedotustamme! Jos et ole jäsen, kysy Pönkän työhönvalmentajilta, miten pääset mukaan joukkoon iloiseen! :) Tervetuloa! Lisätietoa nettisivuilta www.nuortenystavienklubitalot.fi (Ryhmät ja Ajankohtaista) tai jäsenille suljetusta FB-ryhmästä! 23


Työhönvalmentajana Klubitalo Pönkässä Kun pääsin mukaan Me Pönkkääjät -lehden tekoon, sain idean tehdä jutun yhdestä talon työntekijästä. Siispä pääsin jututtamaan Pönkässä työskentelevää Lahja Leiviskää. Samalla sain kysyä tarkemmin hänen työnkuvastaan. Milloin olet tullut Pönkkään? - Olen ollut täällä jo ennen Pönkkää - aloitin Nuorten Ystävillä 2006, kun taas Pönkkä perustettiin 2012. Sitä ennen tein työhönvalmentajan töitä toisessa hankkeessa. Millainen on koulutuksesi? - Sosionomi amk. Miksi valitsit juuri tämän alan? - Olen halunnut tehdä töitä ihmisten kanssa ja päästä käyttämään omia vahvuuksiani ihmistyössä.

Toimistohommia ja työhönvalmennusta Lahjan tapaa usein päivisin häärimästä Pönkän toimistoyksikössä. Mutta mitä kaikkea Lahjan työhön sitten kuuluu?

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? - Ei ole tyypillistä työpäivää kaikki päivät ovat erilaisia. Päiväni ovat täynnä hässäkkää ja vedän erilaisia ryhmiä jäsenten ja muiden työntekijöiden kanssa: Pönkän pumppua, luovan toiminnan ryhmää ja joskus naisten ryhmää. Lisäksi työhöni kuuluu työhönvalmennuspuolta: työnhaussa ohjaamista, työpaikkakäyntejä ja henkilökohtaista ohjaamista. Työhöni kuuluu myös arjen töiden tekemistä ja ohjaamista erityisesti toimistoyksikössä. Lisäksi olen mukana erilaisissa verkostoissa ja teen hallinnollisia töitä.

on työntekijän rinnallakulkija: ei tee hommia kenenkään puolesta, vaan on työntekijän tukena: tehdään asiat yhdessä ja otetaan yhdessä asioista selvää, jos ei jotain tiedetä. Millaisilla ominaisuuksilla tässä hommassa pärjää? - Tärkeintä tässä työssä on positiivinen asenne sekä usko ihmisten kykyihin ja taitoihin. Myös huumorintajua täytyy olla - tämä ei ole niin totista hommaa!

Mikä työssäsi on parasta? - Ihmiset. Jäsenten onnistuminen ja heidän elämässä eteenpäin pääsynsä joko pienemmällä Mitä tekee työhönvalmentaja? tai isommalla askeleella. Ehdot- Työhönvalmentaja tukee työn- tomasti myös tykkään työstäni hakijaa työnhaun polulla ja ja sen monipuolisuudesta. Limuutenkin elämän erilaisissa ti- säksi meillä on Pönkässä aivan lanteissa. Työhönvalmentajalta mahtava työporukka ja ihania saa tukea työelämävalmiuksien jäseniä. parantamiseen ja työnhakuun. Työn löytyessä apua saa työteh- Heidi Pajari täviin perehdyttämiseen. Lisäksi työhönvalmentaja auttaa työssä ”Työssäni on parasta ihpysymisessä: lähtee mukaan työpaikalle, on apuna että työ lähtee miset, jäsenten onnistusujumaan ja avustaa myös Kelalle minen ja heidän elämäsilmoittelussa ja verotoimistossa sä eteenpäin pääsynsä.” asioinnissa. Työhönvalmentaja 24


Mielipide:

Katsomusaineiden opetus kouluissa Nykyinen katsomusaineiden opetusjärjestelmä on auttamatta aikansa elänyt. Monikulttuurisessa yhteiskunnassa myös kouluissa on yhä enemmän eri uskontokuntien edustajia ja myös uskonnottomuus ja uskontokuntiin kuulumattomuus on yhä yleisempää.

Tällainen lasten erottelu katsomusaineiden opetuksessa voi johtaa eri elämänkatsomuksen omaavan lapsen syrjintään ja kiusaamiseen. Lapsi ei välttämättä vielä ymmärrä miksi hänet erotetaan luokkatovereistaan. Erityisen vaikea tilanne on pienillä paikkakunnilla, joissa luokka-asteella saattaa olla vain yksi elämänkatsomustiedon oppilas. Uskontokuntiin kuulumattomat vanhemmat ovat vaikean valinnan edessä joutuessaan päättämään kannattaisiko heidän antaa lapsensa opiskella elämänkatsomustietoa vai ilmoittaa hänet saman uskonnon opetukseen muiden lasten kanssa, ettei lapsi vain joutuisi luokan silmätikuksi.

uskonyhteisöjen tehtäväksi. Uskonnon sijaan kouluissa tulisi olla yhteinen yleiseettinen oppiaine. Etiikka, arvot ja moraalikäsitykset ovat aiheita, joista kaikki voivat keskustella elämänkatsomuksesta riippumatta. Koulun tulisi kannustaa lasta ajattelemaan itse arvokysymyksiä, sen sijaan, että tuputtaa yhtä elämänkatsomusta absoluuttisena totuutena. Oppilaille tulisi myös tarjota tasapuolisesti tietoa maailman valtauskonnoista, sillä tieto usein vähentää erilaisuuteen kohdistuvaa pelkoa ja auttaa ymmärtämään ihmisiä, joiden elämänkatsomus poikkeaa omasta.

Nykyisin koulun on tarjottava elämänkatsomustiedon opetusta uskontokuntiin kuulumattomille, mutta lapsen vanhemmat voivat halutessaan ilmoittaa lapsen osallistuvan valtauskonnon, yleensä evankelis-luterilaisen uskonnon, opetukseen. Vähemmistöuskontoihin kuuluvat saavat oman uskontonsa mukaista opetusta vain jos vähintään Milla Rintala kolme samaan uskontokuntaan Uskonnollinen kasvatus pitäikuuluvaa oppilasta sitä pyytää. sikin jättää kirkon ja muiden Muutoin he osallistuvat joko valtauskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen. Luterilaiseen kirkkoon kuuluvat oppilaat sen sijaan osallistuvat oman, tai pikemminkin vanhempiensa, uskonnon opetukseen riippumatta heidän omasta elämänkatsomuksestaan. Erityisesti yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten elämänkatsomus voi poiketa heidän vanhempiensa elämänkatsomuksesta. Eikö uskonnonvapaus kuulu myös lapsille ja nuorille?

Etiikka, arvot ja moraalikäsitykset ovat aiheita, joista kaikki voivat keskustella elämänkatsomuksesta riippumatta. 25


Reseptejä Pönkän ehdottomiin suosikkiruokiin kuuluvat mangokana ja nachovuoka. Koska emme tietenkään halua paljastaa salaisia reseptejämme, tarjoamme tässä pari mukaeltua maukasta reseptiä ja lisäksi jälkiruoan, joka sopii aterian päätteeksi ympäri vuoden. Näillä resepteillä valmistuu ruoka noin neljälle :) Muista, että parasta ruokaa syntyy, kun se tehdään rakkaudella!

MANGO-SINIHOMEJUUSTOBROILERI Helppo uuniruoka, joka maistuu riisin kanssa. Valmistusaika 30-60 minuuttia. ainekset: 1 ( noin 100 g) sipuli 500 g broilerin maustamattomia fileepihvejä 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 tlk (425 g) mangoviipaleita sokeriliemessä 1 tlk (2 dl) ruokakermaa 1/2 ps (à 150 g) sinihomejuustoa muruna 1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna (voit käyttää myös kuivattua persiljaa) valmistus: 1. Aseta uuni lämpenemään 200 asteeseen 2. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi 3. Leikkaa broilerit neljään osaan (voit toki käyttää myös fileesuikaleita) 4. Laita sipulisuikaleet uunivuokaan 5. Laita broilerit sipuleiden päälle 6. Mausta broilerit suolalla ja pippurilla maun mukaan 7. Kuutioi mangot ja lisää ne vuokaan 8. Lisää vuokaan sipuleiden ja broilereiden päälle ruokakerma ja sinihomejuustomuru 9. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia 10. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta persiljaa 11. Tarjoa mango-sinihomejuustobroileri keitetyn riisin kanssa 26


MANSIKKARAHKA Moni on kesällä poiminut mansikoita pakastimeen. Sieltä niitä on helppo sulattaa vielä syksyllä ja talvellakin ja muistella näin ihanaa kesää makuelämyksin! Tämä rahka on perusohje, jossa mansikat on helppo korvata millä tahansa muilla marjoilla, hedelmän paloilla jne. Sokeria voit lisätä makusi mukaan tai vaikka jättää sen kokonaan pois tai korvata makeutusaineella! Ohje on neljälle henkilölle. Valmistusaika alle 15 minuuttia. ainekset:

NACHOVUOKA Helppo ja maukas ruoka, joka valmistuu uunissa ja jonka tulisuutta voi itse säätää! Valmistusaika noin 30-40 minuuttia. ainekset: 1 pss nachoja eli maissilastuja 400 g jauhelihaa/broilersuikaleita 1 prk salsaa (oman maun mukaisesti mietoa, keskivahvaa tai vahvaa) 1 prk juustodippiä 1 prk tomaattimurskaa juustoraastetta mausteita oman maun mukaan tai tacojauhetta (1-2 prk ananaspaloja valmistus: 1. Aseta uuni 200 asteeseen lämpenemään 2. Ruskista jauheliha/broilersuikaleet 3. Mausta liha mausteilla ja lisää joukkoon tomaattimurska ja salsakastike 4. Aseta uunipellille leivinpaperi 5. Laita nachot eli maissilastut pellille 6. Levitä nachojen päälle juustodippi 7. Levitä lopuksi nachoille liha ja juustoraaste 8. Paista nachovuokaa uunissa niin kauan, että juusto ruskistuu (oman maun mukaan) 9. Tarjoile nachovuoka raikkaan salaatin kanssa

27

2 dl vispikermaa n. 5 dl mansikoita 2 prk rahkaa sokeria/makeutusainetta oman maun mukaan valmistus: 1. Vatkaa vispikerma notkeahkoksi vaahdoksi 2. Lisää mansikat kermavaahtoon ja vatkaa sähkövatkaimella, jotta mansikat pienentyvät. (Halutessasi voit vain paloitella mansikat joukkoon ja jättää pois vatkaamisen) 3. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi 4. Makeuta makusi mukaan sokerilla/makeutusaineella 5. Laita jääkaappiin jäähtymään tai tarjoile heti


Klubitalo Pönkkä Nuorten Ystävät Saunaranta 12 90100 Oulu ma-to 8.30 - 15.30 pe 8.30 - 14.00 puh. 0505206065 klubitalo.ponkka@nuortenystavat.fi Lisätietoa: www.nuortenystavienklubitalot.fi www.facebook.com/klubitaloponkka

odottaa sinua!

28

Me pönkkääjät 5  

Klubitalo Pönkän lehti

Me pönkkääjät 5  

Klubitalo Pönkän lehti

Advertisement