Page 1

FOUNZINE 5/2009

FOUNZINE 5/2009

Fyysinen projekti 2007 - 2009

Ei ilo tähän lopu - Iloa elämään myös projektin jälkeen

Sisällysluettelo Iloa elämään myös projektin jälkeen Jarin runo Musiikki ei liikuta -98, Juhan runo Kello viiden tee Tony etenee ruusun kanssa kohti En ole kiinnostunut markkinataloudesta Jari L:n runo Teron runo Janin keittiössä Juhan novelli Testaa tietosi Kesän kuvia Klubin ryhmiä Syntymäpäivät

2 3 4 5 6 7-8 9-10 11 12 13-14 15 16 17 18

Hyvää Joulua ja Mukavaa Uutta Vuotta! Toivottaa: Klubitalon väki 1

Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Iloa elämään – projekti on päättymässä. Projektin ansiosta olemme saaneet mahdollisuuksia osallistua erilaisiin liikuntaryhmiin. Näitä mahdollisuuksia on myös osattu käyttää. SUURET kiitokset projektivastaava Ollille kuljetusavusta, liikuntavälineistä ja ”sparrausvastustuksesta”. Liikkuminen lisää onnistumisen kokemuksia, hyvää oloa ja reilua meininkiä. Klubitalolla olemme ottaneet käytäntöön liikkumisen myös torstai - iltapäivisin 13.00 - 15.00. Silloin meidät voi löytää vaikkapa Karhulan keskuskentältä heittämässä, potkimassa tai lyömässä palloa. Talven tullen suosimme keilausta, uintia, pulkkamäkeä ja mitä vaan liikunnallista yhdessä keksimme. Lisätietoja klubitalon ilmoitustaululta ja klubitalon nettisivulta tapahtumakalenterista (http://www.kakspy.com/karhulan_klubitalo/klubitalo.html) Tervetuloa joukkoon mukaan! T. Tuija & Juha

Karhulan KLUBITALON kehittämispäivä keskiviikkona 2.12.2009! Ilmainen ruoka. Tervetuloa!!! 2


FOUNZINE 5/2009

FOUNZINE 5/2009

Musiikki ei liikuta -98 Muistan sinusta vain sen mikä ei ollut sinua – pilvet ja puun, pisarat ja katot. ja lukulamppujen valot.

Musiikki ei liikuta silti se soi

”Tahdon elää” on ainut ajatus

Minä hetkenä hyvänsä olin valmis nousemaan ja kävelemään pois.

”joka kapinoi”

Eläköön kolmiolääkkeet kaapin ylähyllyllä!

Älä kysy minulta miksi, kysy minulta miksi, mutta lähempää korvan juuresta, aamu yöllä.

Eläköön keittiötikkaat! Liian lyhyet keittiötikkaat!

”Tahdon elää” ON AINUT AJATUS JOKA KAPINOI!

Lähtemättömän valon alkaessa pisaroida lämpöisen hunajan värisenä hiuksistasi.

Ja musiikki soi, mutta en ….. liiku?

Jari L.

Eläköön leka, jolla kaadan seinän! Eläköön lasinen lääkepurkki, joka särkyy rikki ja sotkee lopullisesti ”lopullisen ratkaisun” jonnekkin

Klubitalon PIKKUjoulut perjantainA 11.12.2009

lastulevymujun, betonimurskan ja –pölyn sekaan.

”Hikisenä etsin ne” on ainut ajatus, joka kapinoi, onneksi radion raato ei soi ja seinässä on reikä ulos kymmeneksi vuodeksi.

Juha Lehtinen

3

4


FOUNZINE 5/2009

Kello viiden tee Olimme eräänä sunnuntaina katsomassa monologinäytelmää ”Kello viiden tee”, jonka pääosassa oli Jaana Saarinen. Näytelmä kertoi näyttelijättärestä Katharine Hepburn, joka esitti naispääosaa mm. African Queenissä Humphrey Bogartin kanssa. Näytelmän nimi ”Kello viiden tee”, juontaa Katherinen lapsuudesta. Hänen perheessään vietettiin tärkeää iltapäivän teehetkeä aina kello viisi.

Tony etenee ruusun kanssa kohti Katharine Hepburnia Tony etenee vääjäämättä kohti Katharine Hepburnia kuin hyökyaalto. Kuin maileri, joka jahtaa takakaarteessa kenialaista.

Näytelmässä oli kaksi osaa. Ennen puoliaikaa yleisö sai tutustua nuoreen punatukkaiseen Katharineen, joka analysoi näyttelijäsuorituksiaan vuoroin kiitellen, vuoroin kriittisestikin. Suuri pettymys diivalle oli, kun Tuulen viemää–elokuvassa Scarletin roolin sai muu kuin hän (Vivian Leigh). Nuoresta Katherinesta saimme itsevarman ja kovan vaikutelman. Hän kuitenkin itki katkerasti menetettyään toiveroolin. Puoliajan jälkeen lavalla oli toisenlainen Katharine: harmaapäinen, nutturahiuksinen, syvällinen ja elämää kokenut. Jaana Saarinen onnistui tuoda rooliin lämpöä ja inhimillisyyttä. Katharine kertoi perheessään tapahtuneista onnettomuuksista sekä läpikävi omaa ikääntymistään ja yksinäisyyttään, koska ystävät olivat jo poismenneet. Ikääntyminen vaikeutti roolien saamista. Vanhoille naisnäyttelijättärille hänen mukaansa kirjoitettiin hyvin vähän suuria rooleja. Näytelmä päättyi kuitenkin onnellisesti. Katharine suostui kuin suostuikin, Kultalampi – elokuvan naispääosaan. Vastanäyttelijänä elokuvassa hänellä oli Henry Ford. Kummatkin näyttelijät saivat elokuvasta Oscar-palkinnot. Olimme varustautuneet esitykseen punaisella ruusulla sekä yhdessä kirjoittamallamme kirjeellä. Kirjeessä kutsuimme Jaana Saarisen klubikummiksemme. Toni lupautui klubilaisten viestin viejäksi ja hoiti ruusun ja kirjeen luovuttamisen tosi komeasti. Silmät kostuneina seurasin hänen ryhdikästä ja maltillista kulkuaan kohti lavaa, jossa Jaana S. vastaanotti yleisön aplodeja. Jaana oli iloisesti yllättynyt ja Toni sai vastaanottaa halauksen kiitokseksi. Odottelemme Jaanan vastausta innolla. Hänessä on mielestämme positiivisuutta, iloa ja kotkalaisuutta, ominaisuuksia mitä me klubikummiltamme odotamme. Hyvää tuulta toivottaen Eija

5

FOUNZINE 5/2009

Omalla rytmillään. Vääjäämättä, saavuttaen koko ajan. Vyöryen kuin tsunami rantaa kohden. Jaana Saarinen katsoo lähestyvää Tonya kuin kuolemaa, silmästä silmään: pysähtyykö Se tähän. Vai minusta menee yli… Tony tulee, ja pysähtyy ja ojentaa ruusun: ”Karhulan Klubitalolta tämä, ole hyvä!” Helpotus, huokaus ja halaus. ””They call him Tony The Tiger, but his name was Laisa Day:” ”Hyvä yleisö, kiitos tästä illasta”, sanoi kulttuurivaikuttaja jo ennen esitystä. Mutta ei se itsestään tapahdu – teatterielämys. Kiitos Karhulan Klubitalon puolesta myös. Juha Lehtinen.

6


FOUNZINE 5/2009

FOUNZINE 5/2009

”En ole kiinnostunut markkinataloudesta” ravintolaan luikahtaminen ja kovin kärsitty rangaistus supinasta nurkassa suoritettavaksi määrätty seisonta ala-asteella. Toisen lapsen raskauden aikana meinasi puhjeta astma, mutta sellaista elämä on: kaikkea ei etukäteen tiedä. ”Klubitalon paras puoli on se, että se kokoaa ihmiset”, Miia luonnehtii meidän taloa kahden kuukauden klubikokemuksen jälkeen ja jatkaa lähes samaan hengenvetoon, ”mutta täällä on niin paljon uutta vielä, että täytyy katsella mitä tapahtuu ja mihin tarttua kiinni”. Allekirjoittanut hätkähti eräänä perjantaina Cafe Helmen siisteyttä ja tyyliä, sillä siellä oli joku tarttunut toimeen poikkeuksellisen huolellisella ja viehkolla meiningillä. ”Kupit ja lautaset ovat ojossa kuin jossain Cafe Ekbergillä”, totesin ilokseni.

Saimme Klubille uuden työntekijän , Ensolan Miian. Miia on sairaanhoitajan koulut käynyt ja asuu Kouvolassa, lähellä maata: Talven lähestymisen on huomannut aamuisin ”villasukkatarpeena”, olemme saaneet häneltä kuulla. Miialla on kaksi lasta, 6-vuotias poika ja 3-vuotias tyttö, joiden kanssa hän asuu. Miia pitää käsitöistä, askartelusta lasten kanssa ja uimisesta. ”Lähteminen on joskus niin vaikeaa, mutta palkitsee kyllä. Vielä kun saisi taisteltua itsensä avantoon …ja oppisi tekemään vaatteita itse.”

Talosta ei löytynyt silloin muita ”syyllisiä” ”mokomaan”, kuin Miia, mutta vastaavaa syyllisyyttä ja syyllisiä voisi ilmetä enenevässä määrin ”meillä”, niin ties´ vaikka haettaisiin kohta kolmen vuoden sertifikaattia. Ja liekö sattumaa vai mitä, mutta Miian tultua ”El-Maco” ei pidä enää sisätiloissa päähinettä. ”Ja mitäs vielä?” No ainakin se, että turhat paineet veks´ Miia, sillä Karhulan Klubitalon kakkossydämessä, keittiössä Pasi on valttia.

Lähes ainoa asia mistä Miia ei ole kiinnostunut on markkinatalous. Suurin rötöksensä reilun 30 vuoden aikana on ollut liian nuorena

7

Juha Lehtinen

8


FOUNZINE 5/2009

Auringonkukka, valoaivo suurmoguli, puutarhan kosteassa nurkassa.

FOUNZINE 5/2009

Ja siinä välissä tämä kiihottuneiden päivien ryske:

Välähdys ampiaista meripihkainen luoti Helioksen laukaisema.

suunnattomat ukkospilvisumat jotka kolisevat sinivioletteina aistieni yllä.

Suoraan kohti siitepölyn kuorruttamia kasvoja. Ruusunnuput kuin nisät, tämä suloinen punastuminen joka käynnistyy keväästä, hallavoituu heti syksyllä. 9

10


FOUNZINE 5/2009

Over the distance we try to make sense of surviving together while liv living apart striving for balance we rise for the challenge or staying connected in spite of circumstance.

FOUNZINE 5/2009

Janin keittiössä Kun tätä Pohjolaa nyt lama koettelee

Koska meitä pohjan poikia ja tyttöjä nyt lama koettelee. Joten ruoan pitää olla halpaa. Siis ostetaan kesäkurpitsaa,

Kuinka paljon etäisyyksien etäisyyksien yli yritämme saada järkeä selviytyäk selviytyäksemme yhdessä eläessämme erillämme. Hakiessa tasapainoa nousemme haasteeseen pysyäksemme yhdessä olosuhteista huoli huolimatta.

halpaa lihaa tai kalaa, margariinia ja välimeren yrttiseosta. Laitetaan uuni 200 asteelle, laitetaan liha tai kala ja muut köyhät eväät vuokaan. Annetaan oma aikansa kypsyä näiden kotimaisten elintarvikkeiden.

Voidaan tarjoilla sellaisenaan vaalean leivän kanssa. Ja taas pysyvät laman rahapussia laihduttavat vaikutukset poissa.

Terveisiä runoryhmään! Jallukin kirjoittajan ohella on erästä mieltä lamasta. Tero Ahola

EI KUN SYÖMÄÄN!

11

12


FOUNZINE 5/2009

FOUNZINE 5/2009

Novelli:

”Bee Bee King Äs Speaking” ”TÄSSÄ SEISON!” ... ”ENKÄ MUUTA!” …”HEI, VOI!” Huuti Bee Bee King Äs päivittäistavarakaupan kassalta poistuvalle pariskunnalle. Rouva palasi hakemaan ”kassakouruun” jäänyttä voirasiaa ja kehaisi samalla Bee Bee:n asentoa, Bee Bee näet seisoi kassan takana, eikä muuttaisi, kuten ehkä muistamme. Seuraava asiakas asetteli jo ruokatavaroita hihnalle – ja Bee Bee huuteli taas jylisevällä äänellä niin kovaa kuin keuhkoista lähti: ”TÄSSÄ SEISON! …ENKÄ MUUTA!” Koko Kauppa raikui. Toimiston ovi rävähti auki. Myymäläpäällikkö astui ulos, käveli kipakasti Bee Bee:n kassaa kohden, rauhoitteli ensin hyllyn alle paennutta mummoa ja sanoi sitten Bee Bee:lle napakasti: ”Bee Bee siä alat olla ihan `nakupellekunnossa´. Mitäs jos pitäisit vuosiloman nyt? Tos´ on liput Mehikoon.” Bee Bee vilkaisi lippuja , katsoi niitä tovin ja katsetta niistä nostamatta alkoi laulamaan Eppu Normaalin Lehmänmaha Rock´n Roll kipaletta omin sanoin: ”Jokainen kaapelimies tietää aina sen verta, että jollei lehmällä vatsa murise SÄHKÖPAIMENES KULKEE VIRTAA… LIIKAAAAAaaa…”

KUMAUTAN SINUT TAJUNNAN RAJAMAILTA YLITTE , ELI TAJUTTOMAKS JA KUSKAAN SINUT `KOTTARILLA´ TOIMISTOON `VENAAMAAN´ BULANSSIA ! ONKO SELVÄ?!” Koko Myymälä kaikui. ”Myymäläpäälliköllä on yhtä kova ääni kuin Bee Bee:llä”, huomasi hyllyn alla piilossa oleva mummo ja vaihtoi vaivalloisesti asentoa. Bee Bee:n kännykkä alkoi soida. Hän kaivoi sen rauhallisesti taskustaan ja vastasi samassa rauhallisessa `olotilassa´ siihen: ”Bee Bee King Äs… speaking. No mitäs Jari? Ai? No mites sillee? Vai niin. Heh, heh. No miä tuun. Nähää.Moi!” Bee Bee sulki kännykän ja lähti kävelemään kohti pukuhuoneita. ”BEE BEE , KAHDEN VIIKON PÄÄSTÄ TAKAS !” , myymäläpäällikkö ”jyläytti” viime ohjeen Bee Bee:lle ja siirtyi samalla kassan taakse palvelemaan hyllyn alta esiin kömpivää mummoa. ”Reipas nuorimies tuo Bee Bee”, mummo sanoi asemoidessaan itseään kassan viereen ja hakiessaan oikeaa henkistä lähestymiskulmaa Bee Bee:n ja myymäläpäällikön ”neuvotteluun”. Alkoi sitten latoa avocadoja hihnalle, ja ”The Hihna” kulki taas.

Myymäläpäällikkö tarkensi katseensa hetkeksi Bee Bee:n silmiin. Otti sitten tukevamman asennon ja vastasi lujaa: ”BEE BEE! SIÄ LÄHET NYT VUOSILOMALLE TAI MIÄ 13

Juha Lehtinen

14


FOUNZINE 5/2009

Testaa tietosi ☺ 1.

Estonia upposi, mikä vuosi?

2.

Kuka on sarjakuvassa Hortensian maailmankuulu poika?

3.

Mikä vuosi? Veikko Lavi syntyi ja Titanic upposi.

4.

Mikä on buzuki?

5.

Mitä olivat roomalaiset termit?

6.

Mikä seuraavista on vuono Norjassa? a. välistä b. edestä c. päältä d. alta

7.

Kuka teryleeneihin pukeutunut muutaman vuoden takainen sankari manasi sanoilla “Voi tuhannen tuhatta haisevaa hiilivetyä!” a. ekomies b. fatman c. pustanaamio d. peräsmies

8.

9.

FOUNZINE 5/2009

Kesän muistoja…

Pimeässä metsässä voi nähdä vihreänä hohtavia lahoja puita. Mistä ilmiö johtuu? a. pöllöjen ulosteista b. mesisienen rihmastosta c. uroskettujen virtsasta, jolla merkitään reviiriä d. kiteytyneistä metaanipurkauksista

Kuva: Jani O

Mikä seuraavista ei ole Mikael Agricolan suomen kieleen luoma uudissana? a. helvetti b. rikollinen c. luontokappale d. parisuhde

10. Kuinka monta puutarhatonttua Euroopassa on arviolta? a. noin 35 miljoonaa. b. noin 100 miljoonaa. c. noin 300 miljoonaa. d. 1,85 miljardia.

VASTAUKSET: 1. Keulavisiiri, 2. Aku Ankka, 3. 1912, 4. Kielisoitin, 5. Kylpylöitä, 6. d. alta, 7. a. ekomies, 8. b. Mesisienen rihmastosta, 9. d. parisuhde, 10. a. Noin 35 miljoonaa

15

16


FOUNZINE 5/2009

FOUNZINE 5/2009

Minden horoskooppi Jousimiehille:

Klubilla käynnissä olevia ryhmiä Maanantaisin klo. 13 - 14 Leivontaa

JOUSIMIES 23.11 -22.12 Pidä jalat maassa ja lähde tuulettumaan. Nauti elämästa täysin siemauksin ... Sillä aurinko paistaa vielä risukasaankin!

Tehdään pullia, piirakoita, kakkuja ym. herkkuja! Tiistaisin klo. 14 - 15 Runoryhmä

Synttärisankarit

Kaikki runoista pitävät porukkaan mukaan!

Joulukuu

Tammikuu

Timo H

Juha L

Keskiviikkoisin klo. 12.30 - 13.30 Klubikokous

Elina K

Kari I

Käsiteltävät aiheet löytyvät klubin seinällä olevalta esityslistalta. Tule mukaan vaikuttamaan asioihin.

Jaana N

Kari M

Jari T

Kirsi T

Jouko V

Mika K

Kari S

Mika Y

Katri R

Mirjami H

Raija T

Outi-Maarit S

Rauno P

Riitta P

Susanna M

Tomi P

Torstaisin klo. 13 - 15 Liikuntaa Tarkempi ohjelma klubin ilmoitustaululla ja nettisivun tapahtumakalenterissa (http://www.kakspy.com/karhulan_klubitalo/klubitalo.html)

Liikutaan porukalla!

Viivi M

17

18

founzine_5_2009  

FOUNZINE 5/2009 FOUNZINE 5/2009 Liikkuminen lisää onnistumisen kokemuksia, hyvää oloa ja reilua meininkiä. Klubitalolla olemme ottaneet käyt...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you