__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Klubilehti 2/2019 XXIII vuosikerta - Helsingin Klubitalo


Pääkirjoitus H

yvää myöhäistä kesää! Kuluva kesä 2019 on tavallinen omalta osaltani. Teen työtä, en pidä lomaa. Toisaalta se, että olisin tekemättä mitään koko kesänä olisi ja on minulle hankalaa. Klubitalo on rauhallisempi kesän aikana; aina on toki tekemistä Klubilla. Tämä on ensimmäinen pääkirjoitukseni Klubilehdessä, mutta toivon mukaan ei viimeiseni. Tulevaisuus on hämärän peitossa asian suhteen – aika näyttää.

Uusia jäseniä on liittynyt Klubin vahvuuteen, tervetuloa! Lämpö on ollut osan kesästä helteistä. Aikaisempina kesinä on Klubilla oltu evakossa seurakuntayhtymässä ja Alppilan kirkossa. Tuo kesä oli mielenkiintoinen kokemus. Klubitalo on kansainvälinen paikka, Helsingin Klubitalo on myös kansainvälinen koulutuskeskus. Kesä on aurinkoinen vuodenaika ja lämmin – välillä kuuma. Kesä on lomailujen suosituin vuodenaika. Sijaiset hoitavat hyvin Klubitaloa. Jäsenet nauttivat levosta. Osa tulee vain kesällä käymään Klubitalolla.

Klubitalolla on ollut vilkasta henkilökunnan suhteen, on siirrytty muualle. Rekrytiimeillä on ollut kiireitä – ei ole valittamista, ovat tehneet hyvää työtä. Kiitän heitä kovasti. Uusi opintovalmentaja, hanketyöntekijä, vakituinen työvalmentaja ja uusi johtaja on palkattu Helsingin Klubitalolle. Kesä on täynnä erilaisia tapahtumia talolla. Toimintatorstait ovat monipuolisia yksiköiden virkistyspäiviä. Ravintola on remontissa, on sopeuduttu asiaan hyvin.

Tyypillinen loma voi olla esimerkiksi rannalla loikoilua ja jäätelön syömistä. Kesä on Klubilla täynnä uusia juttuja. Tämän lehden jutut ovat Klubitalon työntekijöiden, jäsenten ja harjoittelijoiden yhteistyön tulosta. Nautinnollista ja Hauskaa kesää Klubitalon Klubilehden kanssa! Mielestäni kesä on täynnä haaveita ja toiveita, uusi alku tavallaan. Kohta konkarijäsen Arto Haatanen

2


Sisältö Kesäahdistus

Yhdistystoiminnasta

Pääkirjoitus

Pakina

Oivan päivä

2

3

4

5

6

R a s mu s siirtymä töissä

Toisenlainen kesä

Toisenlainen kesä

Runoja

Runoja

7

8

9

10

11

Hauen perässä

Kesäleffa

Metroseikkailu

Metroseikkailu

12

13

14

15

Kåseri får lära mig något nytt. Alla på Klubbhuset hämtar något med sig till vår gemenskap, det anser jag vara väldigt värdefullt. Jag tar emot hösten med öppna armar och ser framemot att öka min kunskap inom Klubbhusvärlden.

Jag heter Elin och kommer jobba som arbetscoach på Helsingfors Klubbhus till årets slut. Jag tänkte ta tillfället i akt och skriva på svenska, eftersom jag anser att svenska är mitt starkare språk. Jag är socionomstuderande och studerar vid sidan om jobbet på Yrkeshögskolan Arcada. Trots att svenska är mitt skolspråk har jag även finska som mitt andra modersmål. Tvåspråkigheten betyder att jag mer än gärna kommunicerar på båda inhemska språken. Under hösten kommer ni hitta mig i de olika enheterna på Klubbhuset. Arbetet på klubbhuset är viktigt för mig. Jag har inte tidigare stött på en så välkomnande och motiverande gemenskap. Jag har hittat en plats där jag själv får dela med mig av min kunskap, men där jag också varje dag

3


Rohkeus ja ilo

arinen

rja Sa va: Ta u K rinen ja Saa r a T : i Tekst

M

inä olen nimeltäni Oiva. Olen pätevä koira. Tänäänkin heräsin kellon soittoon ja aloin vinkua emännältä muonaa ja vessaan pääsyä. Vinguin edelleen ja pääsinkin heti pisulle ja kakalle. Tunsin eläväni täysillä, kun heti herättyäni pääsin metsään. Hoidin reviirin postiasiat heti, eli nostin koiven pystyyn heti ensimmäisen puun kohdalla. Käytiin uudella juna-asemalla. Mua jännitti ihan hirveesti, mutta emännän avulla pääsin siitäkin eroon. Junassa oli paljon ihmeteltävää: ihmisiä, mutta ennen kaikkea pyörä. Oikea polkupyörä. Siinä riitti ihmettelemistä. Haistelin sitä todella innolla. Valtava kumin tuoksu, joka oli melkein huumaava. Sain haistella sitä pitkään. Sitten tultiin Tuvalle. Sain olla irti hihnasta! Mikä ihana vapaus! Sitten leikittiin selkäpallolla. En ihan heti hiffannut, miten tuli toimia, mutta kaikki meni lopulta ihan kivasti. Ja pääasia: Sain paljon namia heti kun olin kiltti.

4


Kesäahdistuksesta

”J

o joutui armas aika ja suvi suloinen” on laulettu maassamme jo liki maailman sivu. Kesäaika ei kaikille kuitenkaan ole armasta, vaan aiheuttaa ahdistusta. Valoisana vuodenaikana se saattaakin koetella mielenterveyttä, koska omassa elämässä, kenties ympäröivässä todellisuudessa korostuvat ongelmat. Valo paljastaa. Jospa se paljastaisi myös hyvän. Kesään ja varsinkin siihen sisältyvään lomaan latautuu paljon odotuksia ja tavoitteita. Henkilö, jolla ei ole mahdollisuutta matkustaa lomanviettoon tuntee itsensä helposti ulkopuoliseksi. Muut, ehkä läheisetkin, pääsevät mökeilleen ja reissuilleen. ”Rannalle” jäänyt voi vain kaihoisana laulaa Satumaa-tangoa. Se saattaakin olla hyvä keino ahdistuksen lievittämiseen. Jopa tuttujen TV-ohjelmien jääminen kesätauolle saattaa aiheuttaa vieroitusoireita. Tarvitaan korvaavia rutiineja. Mielenterveyspalveluiden asiakkaalle varsinkin heinäkuu voi olla vaikeaa esimerkiksi ryhmien jäädessä tauolle. Jo tieto, että apua on saatavissa lievittää huonoa oloa. On todella hienoa, että Klubitalo pitää ovensa auki ilman lomataukoja. Tietoisuus Talon olemassaolosta luo turvallisuutta ja helpottaa ahdistusta - kesälläkin. Liisa R.

5


Yhdistystoiminta ja luottamustehtävät Hei olen Arto Haatanen. Minä olen yhdistysaktivisti. Olen 15 yhdistyksen jäsen ja monen muun toimijan kanssa tekemisissä. Olen luottamustehtävissä tällä hetkellä 5 tehtävässä. Luottamustoiminnassa on monta puolta, joskus on mukavaa toisinaan ikävää. Hallitustyöskentely on keskustelua, sopimista, pöytäkirjojen kirjoittelua ja edustustehtäviä. Velvollisuuksia ja oikeuksia myös. Hallitustyöskentely on mielenkiintoista. Jokainen yhdistys on omanlaisensa. Itse tunnen parhaiten mielenterveysyhdistykset. Yhdistyksissä juttelen ihmisten kanssa. Keskustelu on mukavaa, välillä puhutaan asiaa ja välillä ”höpinää”. Helsingin Klubitalolla on monipuolista toimintaa. Klubitalolla on työn tekemistä. Vernetti ry on pieni yhdistys Niemikotisäätiön kyljessä. Vernetti tekee retkiä ja tukee jäseniä. Vernetti on MTKL:n jäsenyhdistys. Keskusliitto suunnittelee yhdistysten toimia tukevia juttuja. Yhdistystoiminta on monipuolista: on terveys-, luonnonsuojelu-, kirjoittajaja tiedeyhdistyksiä sekä hengellisiä, poliittisia ja paikallisia yhdistyksiä. Yhdistystoimintaa on paljon Suomessa. Yhdistys- ja järjestötoiminta on tärkeätä ainakin minulle. Yhdistykset täydentävät toisiaan, se on monipuolista. Minusta on tärkeätä vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan yhdistystoiminnalla , politiikalla tai muulla tavalla. Kannattaa hakeutua luottamustehtäviin, sillä se on mielenkiintoista. Arto Haatanen, yhdistysaktivisti.

6


Siirtymätyö Mustasaaressa Kerro lyhyesti itsestäsi ja työstäsi

Mitä työ vaatii tekijältään? Tarvitaan tietynlaista asennetta, jotta selviytyy haravointihommista. Kuumalla säällä työskentely vie myös voimia, vaikkei työ ole muuten fyysisesti raskasta.

Nimeni on Rasmus. Olen ollut Helsingin Klubitalon jäsen viiden vuoden ajan. Opiskelen matematiikkaa. Olen parhaillaan viimeistä viikkoa siirtymätyössä Mustasaaressa. Työssäni siivoan rantoja ja nurmikoita mm. haravoimalla valkoposkihanhien kakkaa. Teen lisäksi erilaisia pieniä ylläpitotöitä. Kyseessä on kolmas siirtymätyöjaksoni; olen aiemmin ollut siirtymätyössä Diakin kirjastossa ja Kaupunginpuutarhalla.

Lähtisitkö uudelleen kesätöihin Mustasaareen? Saattaisin lähteäkin. Minua ei kaduta, että lähdin töihin. En tulisi tänne uudelleen heti ensi viikolla, mutta ensi kesänä voisin taas tulla. Miten vietät vapaa-aikaasi?

Millainen on ollut polkusi tähän työhön?

Vietän aikaa mökillä saunomalla, uimalla, syömällä ja nukkumalla. Suvullani on vapaa-ajan paikka Espoon Suvisaaristossa. Jollain lailla vapaa-aikaani kuuluvaksi voi laskea myös matkustamisen lautalla työpaikalleni Mustasaareen. Pari kertaa olen tullut Mustasaareen työhön myös kumiveneellä.

Työtä tarjottiin minulle. Alun perin aioin opiskella kesän, mutta raha houkutti minut töihin. Olin ainoa tätä työpaikkaa hakenut. Mikä on ollut työssäsi kivointa tai haastavinta? Kivointa on, kun saa neuvoa saareen tulleita vierailijoita. He ovat kysyneet minulta mm. missä lampaat ovat ja onko vedessä sinilevää. Haastavinta on ollut kuumalla säällä työskentely ja matkoineen kolme tuntia kestävä työpäivä. Sain viime tiistaina auringonpistoksen, koska en käyttänyt silloin hattua. Täällä täytyy pukeutua muutenkin säätilan mukaisesti.

Mitä suunnitelmia sinulla on tämän työn jälkeiselle ajalle? Aion mennä ainakin kuukaudeksi mökille. Syyskuussa jatkan matematiikan opintojani Helsingin yliopistossa. Onko tämä työ vaikuttanut hyvinvointiisi? On aina kiva tehdä töitä ja saada siitä rahaa. Koen, että työntekoani on arvostettu. Pomoni sanoi minulle, että teen tärkeää työtä. Lisäksi voin mainita työjaksostani CV:ssäni. Työnteosta tulee minulle hyvä mieli.

Mikä on mielestäsi parasta Mustasaaressa? Parasta on se, että työpaikkani on poikkeuksellisessa ympäristössä eli nimenomaan saaressa. Myös ilmapiiri on ollut täällä hyvä.

Mitä ajattelet Mustasaaren valkoposkihanhista?

Rasmus työparinsa kanssa.

Ne ovat minulle tärkeitä työnantajia…

Haastattelijat Mixu ja Auli

7


Toisenlainen kesä Me hä märän ja viil Suome eän n asuk it me use in palj lataamon eril toiveita aisia lämpim denaik aamme ään vuo. onkin suuri, Pettymys jos suu telmam nnime eiv ät tote udu.

Omat kesäsuunnitelmani inulla oli paljon matkasuunnitelmia menneelle kesälle. Jo neljänätoista vuotena olen osallistunut kristillisten homo-, lesbo-, bi- ja trans-ryhmien Eurooppa Foorumiin. Nytkin minun oli vakaa aikomus lähteä mukaan tällä kertaa kesäkuun lopussa Lontoossa järjestettyyn tapahtumaan. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla minua kutsui Euroopan klubitaloverkoston hallituksen kaksipäiväinen kokous Amsterdamissa. Välittömästi tuon jälkeen olisin matkustanut vanhempieni luokse kesävierailulle Pohjanmaalle. Heinäkuun puolivälin jälkeen

tarkoitukseni oli lähteä Motalaan Keski-Ruotsiin, vierailulle sikäläisen Klubitalon johtajan Magnus Wallmanin luokse.

M

Vaan kuinkas sitten kävikään… o pääsiäisestä selkäni oli ollut kipeä ja tullut yhä vain kipeämmäksi. Monet huomasivat Klubitalolla kipuni, ja kävinkin useamman kerran lääkärin vastaanotolla valittamassa jatkuvasti pahenevia tuskiani. Huomattiin myös, että painoni oli selittämättömällä tavalla pudonnut 12 kiloa 5 kuukaudessa. Mitään vastausta en kuiten-

J 8


Hoito äytännöllisesti katsoen liikuntakyvyttömänä jäin pariksi viikoksi hoitoon Peijaksen sairaalaan, missä aloitettiin solunsalpaajahoidot kortisonin kera välittömästi diagnoosini varmistuttua. Sen jälkeen sain siirron Suursuon sairaalaan osastolle, jossa toteutetaan akuuttia geriatrista hoitotyötä moniammatillisena yhteistyönä. En kokenut olevani oikeassa paikassa ikääntyneiden muistisairaiden joukossa. Ilmeisesti muutakaan paikkaa minulle (mielestäni nuorelle 54-vuotiaalle) ei Helsingin puolelta ollut löytynyt. Täytin kriteerit ainoastaan liikuntakyvyttömyyteni osalta. Yksin hissittömässä kerrostalossa asuvana en selviäisi pienimmistäkään arkisista askareista. oinen merkitykseltään vähintäänkin samanveroinen hoitomuoto on hyvä mieliala. Sitä ovat vieraanani käyneet ystäväni minulle antaneet. Kortit Klubitalolta ovat liikuttaneet minua suunnattomasti. Klubitalojen jäsenet eri puolilta maailmaa ovat muistaneet minua. Kuorokavereideni kanssa sovimme jo kesäkuun lopussa, jolloin olin vielä täysin liikuntakyvytön, että olen mukana kuoromme konserteissa laulamassa syyskuun lopussa Mozartin Requiemia.

K

T kaan saanut vaivoilleni.Kunnes koitti tiistai, kesäkuun 18. päivän aamu. uoteesta nouseminen aiheutti infernaalisia tuskia ja siihen kului aikaa varttitunnin verran. Kävelykyky oli selkäkivun takia lähes olematon. Ajattelin kuitenkin kipujen vielä sinä päivänä hellittävän ja aioin lähteä tapani mukaan Klubitalolle. Otin suihkun ja tuskasta huutaen yritin kuivatella itseäni pyyhkeellä. Kykenin vielä pukemaan alushousut ylleni ennen kuin lysähdin täysin voimattomana keittiön tuolille aivan ulko-oven viereen. n epäröinyt hetkeäkään: oli tullut aika soittaa numeroon 112! Onneksi puhelin oli kätteni ulottuvilla. Viimeisillä sisuni rippeillä pääsin vielä ulko-ovelle avaamaan sen ambulanssin ensihoitajille, joita jouduin odottamaan yli kaksi tuntia. Sain kyydin Vuosaaren terveysasemalle ja sieltä iltapäivällä Malmin sairaalan päivystykseen.

V E

Huonoja uutisia oitakin tunteja lääkärin tutkimusta odotettuani tämä viimein saapuikin. Minut lähetettiin rintarangan alueen tietokonetomografiakuvaukseen, joka paljasti selässäni olevan lukuisia syövän etäpesäkkeitä. Syövän lähtökohta ei tehdyissä tutkimuksissa kuitenkaan vielä paljastunut. Tarkempia tutkimuksia varten minut lähetettiin puolenyön jälkeen Peijaksen sairaalaan Vantaalle. Jatkotutkimukset paljastivat ainoastaan lisää etäpesäkkeitä, tällä kertaa lannerangan alueella. Olin shokissa. ului vielä viikko, jona aikana ihmiset viettivät suomalaista keskikesän juhlaa juhannusta, mutta jona aikana en saanut diagnoosia. Kun se sitten tuli, oli se lähes kirjaimellisesti veret seisauttava. Olin sairastunut myeloomaan, joka on veren ja luuytimen plasmasoluihin liittyvä parantumaton syöpä. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 ihmistä 100 000 henkilöä kohden.

J

Edistys un pahimmista tuskista alettiin päästä, kykenin nousemaan jalkeille ensin ”Eva-telineen” avulla, sitten rollattorin. Osaston fysiatrit tiesivät käytävän pituuden, mikä teki helpoksi edistymisen seuraamisen. Samana päivänä, jona kävelin ensimmäisen kerran yhteensä kilometrin, kokeilin rappusissa kävelyä, mikä sekin sujui yllättävän hyvin. äkkäille vanhemmilleni, jotka tulivat viikoksi ”isolle kirkolle”, oli tärkeää nähdä kuinka paranemiseni edistyi. Se, että heidän olonsa huojentui, huojensi myös minun mieltäni.

K I

Kotiin otiin pääsin toisen sytostaattihoitojakson jälkeen. Kotoa lähdöstä oli kulunut tasan seitsemän viikkoa ja yksi päivä. Parvekkeeni pelargoniat kukkivat kauniimmin kuin yhtenäkään kesänä aikaisemmin. Vanhempani, ystäväni ja naapurini olivat pitäneet niistä hyvää huolta poissa ollessani. Tuntui hyvältä istahtaa niiden katveeseen päiväkahville heti kotiin päästyäni. Sairastumisestani huolimatta saatan tuntea vain suurta ja syvää kiitollisuutta kaikista niistä lahjoista, joita olen elämääni saanut – kenties suurimpana niistä minusta välittävät ja minua rakastavat lähimmäiset lähelläni ja kauempana ympäri maailmaa.

K

K

Pauli Löija

9


RUNO KESÄLLE JA KLUBITALOLLE

On kaunis aamu, kirkkaana loistaa, ihanat linnut säkenöivät puistikoissa.

Kesä kukkiaan saa kasvamaan paikassa hyvässä teen työtä tässä

On aamu taikaa, kauniissa maassa, näin, kesällä linnut laulaa, kuu paistaa ihanasti ja käen kukunta, kuuluu ulkoa selkäytimiin saakka.

Valo parantaa arjen ahertajaa iloisella mielellä vesi kielellä Lämpö hallitsee ilo vallitsee suunta annetaan yhdessä kannetaan

Aamulla linnut lentää, kohti ulapan rannan nousua ja laskeutuvat ihanaan kesä Suomeen.

Mikko Aali

Onni kantaa

Kun Onni kääntää kylkeä ei hänen päällensä saa sylkeä Ei Onnilta saa tulevaisuutta evätä annetaan hänen vain levätä

Hän joka on käynyt syvimmän rotkon pohjalla ymmärtää valon merkityksen

Huomisen Onni kun saapuu illaksi muuttuu se tulevaisuuteen sillaksi

Ari Tervonen

Liisa R

10

Lasse M


Reetta on komea nainen - kuin komeetta ”Akvaarion” on valinnut työtilakseen Tätä ei hän ole tehnyt pilakseen

KEVÄTRUNO

Kapteenimme iloisesti tervehtii sieltä ja näin tuo tulijalle hyvää mieltä

NYT ON KEVÄT TUNTEET VOIMAKKAINA

Reipas ja vakaa on otteensa ruoriin se tekke vaikutuksen myös jäseniin nuoriin

RINNASSA, SEISON SUOMENLINNASSA KATSON HAAVEILLEN MERELLE

Liisa R

KAUKAISELLE SAARELLE TÄNÄÄN PITI DIAPAMIA OTTAA KYLLÄPÄS TAAS JANOTTAA FANTAA TAHDON NAAMAAN

Heidi

OTTAA, VOIHAN VELJET

on nuori monitoimileidi

MIKÄ OLO, ROTTA-VANHUK-

Osaavissa käsissään pitää langat vaikka ohimoitaan ei ainakaan vielä korista sangat

SELLA ON LINNOITUKSESSA VIIHTYISÄ KOTIKOLO

Taide ja liikunta nivoutuvat naisella yhteen niistä kokoaa hän jo kypsän lyhteen Kiitoksen osaa aina antaa Heidi sellainen on tämä Leidi!

Liisa R

11

MIKA R. MERSALO 2019


Hauen perässä Toukokuussa minulle avautui mahdollisuus lähteä Alvi ry:n retkelle Elämännokkaan Lohjan Sammattiin elokuun ensimmäiselle viikolle. Ilmoittauduin sillä mielellä että katsotaan sitten löytyykö rahkeita ja rahaa lähteä matkaan. Asian ratkaisi se, että sosiaalitoimisto lupasi maksaa reissun, joten siitä vain bussin kyytiin 12.8. klo 10. Perillä meidät jaettiin huoneisiin ja kämppäkaverikseni tuli Sergei L. ja Tomppa L. Liinavaatteet oli omasta takaa, muu oli täyshoitoa, s.o. aamupala, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen ja iltakahvi. Heti ensimmäisenä päivänä lähdimme hauen pyyntiin veneellä (ihme kyllä, voitin venepelkoni täysin koko viikon ajaksi!). Sergei souti ja muut vetivät viehettä perässä. Heti ensimmäinen pysähdys tuotti tulosta: Sergei sai komean, yli kiloisen hauen. Jatkoa seurasi kun olimme soutaneet läheisen saaren ympäri ja parkkeerasimme läheisen kaislikon reunaan. Minulle tarttui vuorastani kiloinen hauki parin heiton jälkeen. Seuraavat viisi päivää olivat ensimmäisen päivän toisintoa, vaikka kalaonni ei ollutkaan sillä tasolla mitä ennakkoon odotettiin. Onneksi ohjelmassa oli muutakin kuin kalastusta: pelasimme mölkkyä, pingistä ja vielä olivat leikkimieliset olympialaiset, joka sisälsi mölkkyä, tikanheittoa, saappaanheittoa ja pingispallon kuljetusta. Yhtenä päivänä päätimme sitten valmistaa saamamme hauet, eli fileoimme kalat ja pyöritimme fileet vehnäjauhoissa mausteineen. En kuitenkaan jäänyt koukkuun niihin, polttaminen loppui samalla kuin matkakin. Lopulta matka oli kaikin puolin virkistävä ja palasin Klubitalolla kuin uutena miehenä ja lisää energiaa saaneena. Juha Näres

12


Kaukana Kavala Maailma Kesän lyhytelokuvaprojekti perustuu osittain Aleksis Kiven taisteluun mielenterveyden haasteiden parissa sekä luomisen tuskaan. Media-aamuissa syntynyt lyhytelokuva oli kunnianhimoinen kesäprojekti, johon liittyi monta eri vaihetta ja paljon erilaista osaamista. Pääsimme kuvaamaan Lapinlahden Lähteen tiloihin, suuri kiitos siitä! Käsikirjoituksen inspiraatio Aleksis Kiven elämästä lähtikin juuri Lapinlahden Lähteen alueesta, sillä aikoinaan hän oikeasti oli hoidettavana Lapinlahden sairaalassa ja hänet lähetettiin sieltä pois ”parantumattomana”. Suunnittelimme tarkkaan puvustuksen 1800-luvun tapaan.Lainasimme rekvisiittaa ja asusteita Nuorten Toimintakeskus Hapesta, Narin Näyttämön puvustuspuolelta - kiitos myös Hapelle tästä tilaisuudesta! Järjestimme luovan ideointipajan käsikirjoittajille, lukuharjoituksia näyttelijöille, kameratekniikkaan tutustumista kuvaajille ja kävimme tutkimassa kuvausalueita etukäteen. Opimme, että huolellinen taustatyö ja valmistautuminen on jo melkein puolet elokuvan teosta. Kuvauspäiviä oli yhteensä 4, materiaali editoitiin Abobe Premiere Elements-ohjelmalla ja äänitimme itse laulun, kertojan äänet ja viulun.

Elokuva löytyy YouTubesta Helsingin Klubitalon kanavalta!

13

Tuomo H (Aleksis Kivi) Laura H (Charlotta)


14

Heidi &


& Mixu

15


Toiminnan tukeminen Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry. voi sääntöjensä mukaan ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Tukien avulla yhdistys edistää sääntöjensä mukaisesti mielenterveyskuntoutujien asemaa, toimintamahdollisuuksia ja työllistymisen yleisiä edellytyksiä yhteiskunnassa. Tuet myös auttavat Helsingin klubitalotoimintaa, mikä perustuu kansainväliseen Fountain House -malliin. Yhdistyksellä on 6 klubitaloa. Taloista vanhin, Helsingin Klubitalo, sijaitsee Sörnäisissä ja on perustettu vuonna 1997. Kun haluat tukea yhdistyksen toimintaa, ota yhteyttä toiminnanjohtaja Kaiju Yrttiahoon, p. 040 7252 028 tai kaiju.yrttiaho@eskot.org

Helsingin Klubitalo @helsinginklubitalo

16

Profile for Klubilehti

Klubilehti 2/2019  

Helsingin Klubitalon lehden kesänumero.

Klubilehti 2/2019  

Helsingin Klubitalon lehden kesänumero.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded