Klubilehti Kesä 2018

Page 1

Klubilehti 2/2018 XXII vuosikerta — Helsingin Klubitalo


Kannen kuva: Jouko

Pitkä kuuma kesä! Susanna Melto, Helsingin Klubitalon tuore työvalmentaja

Minä pidän lämpimästä ja olen nauttinut menneestä kesästä. Kesä 2018 tuo mieleeni pitkät, lämpimät ja sateettomat lapsuuden kesät, ainakin sellaisena ne muistan. Helteet alkoivat jo toukokuussa ja jatkuivat vaihdellen läpi kesän. Miten ihanaa olikaan, kun aamulla töihin pyöräillessä pärjäsi sortseilla ja t-paidalla. Aamuisen laitakaupungin läpi pyöräillessäni, nautin lämpimien kesäaamujen tuoksusta, tunnelmasta ja lintujen laulusta, sulkien liikenteen melun ajatusteni ulkopuolelle. Työpäivän jälkeen kotiin polkiessa tunnelmat olivat hiukan hikisemmät. Lempipaikassani, omassa postimerkin kokoisessa puutarhassani, kaikki kasvit kukoistivat ja kasvoivat ennennäkemättömällä tavalla kun muisti kastella niitä ahkerasti. Tomaattisatoni on suurempi kuin koskaan. Syksykin on alkanut lämpimänä jatkaen kesää ja helpottaen kesästä luopumista ja talveen siirtymistä. Helteinen heinäkuu on ainut vuosiin jonka olen ollut töissä, viime vuosina olen usein lomaillut juuri heinäkuussa. Täytyy sanoa, että mukavissa töissä olen saanut ollakin. Olen työskennellyt Klubitalolla sijaisena lokakuusta 2017 alkaen ja tutustunut ihaniin ihmisiin sekä yhteisöön ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi. Ilokseni olen nyt saanut Klubitalolta vakituisen työpaikan ja syyskuun alusta alkaen olen työskennellyt toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Tuntuu tosi hyvältä!

Susannalle Susanna kun tuli taloon, sai hän aikaan hyvän haloon kokemusta ja koulutusta alalle riittää siihen kun vielä lujaa luonnetta liittää syntyy pakkaus josta löytyy myös äidillinen rakkaus vaikka Susanna ei melttoa ei meidän meno ole velttoa työt sujuu yhteistuumin se on ravintolassa sana kuumin

Runo: Liisa R.

2 Klubilehti

Susannan pyörä on nyt vakipaikalla aika on juhlia siitä vaikka tujulla tsaikalla!


Sisältö 3 Sisältö 5 Runoja 7 Kesällä tapahtui 8 Arvaa lemmikki! 9 Uutela 10 Siirtymätyö Mustasaaressa 11 Puutarha 13 Hyötyliikunta 14 Moniäänirock 16 Kävelyfutis 2018 18 Klaukkala Block Party 19 Kesän kalastusta muistellessa

Kävelyfutista pelattiin elokuussa (sivu 17)

Päätoimittaja: Marjukka Friman-Reinikka marjukka.friman@eskot.org Toimitus, taitto, grafiikka: Helsingin Klubitalon lehtityöryhmä Julkaisija: Etelä-Suomen Klubitalot - ESKOT ry 22. vuosikerta. 3 - 5 numeroa vuodessa Verkkojulkaisu. ISSN-L 1799-9626 Copyright 2018 ESKOT ry Klubilehdet löytää myös verkosta www.helsinginklubitalo.org/lehti www.issuu.com Kesällä käytiin erilaisilla retkillä (sivu 6-7)

Klubilehti 3Runoja Kaiteella Mies seisoo parvekkeen kaiteella alla kuusi kerrosta ”Älä hyppää, elämässä on paljon!” huudan ja kaivelen kännykkää Äkkiä yksykskaks Mies astuu askeleen ja putoaa Ojentaa puolessa välissä kätensä Lentää pois kuin voikukan haituva Katson miehen menoa Kuljen alla auringon

Ei tainnut olla masentunut Mixu Lauronen

kunnes pilvipeite pieni, hento auringion eteen kapuaa auringon piilottaa

Lintu lentää liihottaa

taakseen piilottaa

puiden oksiin piiloutuu

pilvet pisarat

saa lehdet putoamaan

muutaman tiputtaa ruoho

kauniit lehdet putoaa

kasva kimmaltaa

tuuli mukaan

kasvaa

lehdet nappaa, ympäriinsä

kimaltaa kun hennot pisarat

kuljettaa

näihin korsiin putoaa Angelina Jaques

Angelina Jaques Puut katsovat vienosti metsää vasten, jossain aurinko singoittuu meren

Elämänlangat nousevat ja laskevat,

taakse.

vain minä täällä huudan.

Olen taas yksin, kuin vene ilman laituria,

Ajatella että heitin monia vuosia pois.

katson elämääni ja mietin onko

Askeleet painavat,

minulla toinen tilaisuus.

silti olen kevyt kuin aava meri.

Alkaa satamaan ja puiden lehdet kastuvat. Jaana

Jaana

Klubilehti 5


Kesällä t

Kesällä Helsingin Klubitalo kävi viilentymässä Kaivopuistossa, ihastelemassa alppiruusuja Rodopuistossa, pelasi mölkkyä puistossa ja Trivial Pursuitia sisätiloissa. Lisäksi askarreltiin korvakoruja ja stressipalloja sekä syötiin herkkuja.

6 Klubilehti


tapahtui Kesää on hyvä muistella!

Klubilehti 7


Arvaa lemmikki! Vedä viiva omistajien ja lemmikkien välille. Oikeat vastaukset löytyvät sivun 19 alalaidasta. 1. Tarja

2. Heidi

3. Mixu

A)

B)

C)

4. Susanna D)

5. Kata E)

8 Klubilehti


Uutela Sininauhaliiton Vihreä Veräjä- toiminnan kautta pääsimme viime syksynä mukaan Uutelaan nauttimaan vihreästä ympäristöstä ja pihanhoitoon ja vähän eläinten hoitoonkin liittyvistä töistä. Sydäntalvella toiminnassa oli tauko, ja huhtikuussa palasimme viikoittaisiin käynteihin. Tänä vuonna toimintaan on mahtunut monenlaista. Puiden kaadosta tuli klapihommia. Pupu ja kanat saapuivat kesän korvilla ja niitä hoidettiin ihan antaumuksella.

Jo maaliskuulta alkoi kukkien ja hyötykasvien kasvattaminen, ensin sisätiloissa ja sitten eri vaiheiden kautta lopulta ulkona. Itä-Helsingin porukan kanssa teimme yhdessä istutuspenkit ja niitä olemme hoitaneet koko kesän.

Teksti: Tarja

Kuvat: Lasse

Omien kasvipenkkien hoitamisen lisäksi on ollut lehtien haravointia, nurmialueiden siistimistä ja tällä hetkellä olemme jo sadonkorjuun loppupuolella. Kaupungissa asuvalle Uutelan ympäristö tarjoaa luontoelämyksiä, ja tänä kesänä olemme saaneet seurata mm. pääskyjen pesimistä ja lentelyä navetan ympäristössä. Lähistöllä on nähty myös pesivä kanahaukka ja västäräkkejä.

Klubilehti 9


Siirtymätyö Mustasaaressa Teksti: Kati Kuva: Kata Sitaatit : Nina

Mustasaari ”Ainutkertaisena, seurakunnallisena kesäparatiisina Mustasaaren toimintakeskus sijaitsee Seurasaaren selällä. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat. Saari sijaitsee luonnon helmassa, aivan kaupungin kupeessa. Lauttamatka Taivallahdesta kestää vain vartin verran.” My Helsinki.fi

Nina pääsi kuumana kesänä töihin saareen, tosin sielläkin aurinko porotti ja hiki valui. Työtä riitti rannan ja nurmikoitten haravoinnissa neljä päivää viikossa kolme tuntia kerrallaan. ”Alussa oli vaikeaa, kun lihakset tuntuivat niin kankeilta, mutta pikkuhiljaa ne vetreytyivät. Tero Itä-Helsingin Klubitalolta oli mukava työkaveri ja yhteistyö sujui loistavasti”. Molemmat olivat niin ahkeria ja motivoituneita, etteivät malttaneet pitää kuin parin minuutin juomataukoja, vaikka muut Mustasaaren työntekijät jo toppuuttelivat. ”Ei tarvinnut pitää taukoja, koska olen tottunut työntekoon. Vanhempien mökillä haravoitiin, istutettiin ja kitkettiin. Oli perunaa, sipulia, porkkanaa, punajuurta. Syksyllä saatiin Forssasta puolikas sika.” Kata ja työvalmentaja Itä-Helsingistä kävivät yhteensä kolme kertaa. Ihan hyvä, että he kävivät. Tehtiin yhdessä töitä. Tuntui hyvältä ja rennolta kaiken kaikkiaan. Ruokailua ei ollut, mutta Mustasaari tarjosi lauantaisin pullakahvit. Henkilökunta oli aivan ihanaa, nuoria ja reippaita. Kohtelivat kivasti. Rakennukset olivat idyllisiä ja hienosti kunnostettuja. Pidän vanhoista rakennuksista. ” Nina suosittelee työtä kaikille ulkotöistä pitäville. Palkkakin oli kuulemma kohtuullinen. Hän sai todella hyvää palautetta panoksestaan.

10 Klubilehti


Puutarha

Helsingin Klubitalolla on jo monta kesää ollut siirtymätyöpaikka Kaupungin puutarhalla. Tänä kesänä puutarhatöitä tehtiin neljän nuoren miehen voimin, ja erityisen helteinen kesä asetti haasteita. Toisaalta oli upea kesä olla ulkotöissä vehreässä ympäristössä, jossa linnut lauloivat ja saattoi bongata siilin, oravan ja monia muita eläimiä. Ketunkin oli nähty oleskelevan puutarha-alueella. Kasvit kasvoivat kohisten ja kitkemishommista ei tuntunut välillä tulevan loppua. Myös kasvihuoneessa tuli melkoisen lämpimät paikat, kun kannettiin ruukkukasveja rullakoihin ja sieltä ulos istutettavaksi. Lisäksi rakennettiin kastelujärjestelmiä, haravoitiin, lakaistiin ja vietiin kottikärryillä kasviroskaa lavalle. Kunto kasvoi fyysisissä töissä, ja hiki virtasi, mutta työt saatiin tehtyä kunnialla loppuun saakka. Käy katsomassa YouTubesta Helsingin Klubitalon kanavan vlogi, joka esittelee Kaupungin puutarhaa siirtymätyökohteena! https://www.youtube.com/watch?v=eHI4DOZyWDA Kyseisen linkin löydät myös, kun menet YouTubeen ja kirjoitat sinne ”Helsingin Klubitalo” ja ”siirtymätyö puutarhalla”. Vlogi on tuotettu yhteistyössä Kiipulan Rivakka Ote- hankkeen kanssa.

Siirtymätyö on Klubitalomallin työllistymisohjelma, ja se on oivallinen tapa jäsenille palata työelämään. Klubitalolla harjoitellaan ensin työelämätaitoja, kuten rutiineja ja tiimissä työskentelyä. Klubitalo tarjoaa osa-aikaista työtä avoimilta työmarkkinoilta, ja se on työtä, jonka voi oppia paikan päällä. Työ on tuettua, ja siksi sitä on turvallista lähteä kokeilemaan. Työstä maksetaan kuitenkin täysi palkka ja siinä huomioidaan jäsenen elämäntilanne, kuten mahdolliset eläkkeet ja muut tuet, jotka vaikuttavat esimerkiksi palkkaan. Kaupungin puutarhan siirtymätyö kestää kolme kuukautta kerrallaan.

Teksti: Heidi Kuvat: Santtu

Klubilehti 11


Diakin harjoittelijat

Meillä on ollut ilo saada Diakin opiskelija harjoitteluun joka yksikköön. Kaikki Esitimme heille pari kysymystä. Mari, TOY

Camilla, Mediayksikkö

Missä asut: Arabianrannassa

Missä asut: Kalliossa

Miksi kiinnostuit Klubitalosta: menin usein Klubitalon ohi, ja kiinnostuin paikasta. Googletin ja tulin tutustumaan. Huomasin saman tien, että tämä voisi olla harjoittelupaikkani.

Miksi kiinnostuit Klubitalosta: Koulussa oli lista mahdollisista harjoittelupaikoista, ja tiesin, missä talo sijaitsee. Minua kiinnosti tietää, millainen paikka se oli. Olen viihtynyt hyvin.

Mitä harrastat: Pilatesta, tietovisoja, hydrobiciä, hydroboxingia, aquambaa ja koiran kanssa lenkkeilyä.

Mitä harrastat: Nyrkkeilyä ja lenkkeilyä.

Kesän parhaat hetket: Opiskelin koko kesän ja sain kursseja tehtyä. Opiskelun takia aikatauluni olivat paremmin soviteltavissa, joten näin paljon kavereita.

12 Klubilehti

Kesän parhaat hetket: Hyvän ystävän polttarit ja häät olivat hyvä kesän lopetus. Helteet olivat myös ihanat.


Hyötyliikunta Hyötyliikuntaa on kaikenlainen liikkuminen, mitä ei harrasteta vapaa-ajalla. Sitä pystyy sisällyttämään arkeen yllättävän paljon. Hyvän fyysisen kunnon merkitys mielenterveydelle on kiistaton: terve sielu terveessä ruumiissa. Hyötyliikuntaa on esimerkiksi -

portaiden kipuaminen

-

mattojen tamppaaminen

-

Talolle käveleminen

-

roskien vieminen

-

lumen luominen

-

työmatkojen kulkeminen pyörällä

Hyötyliikunnan myönteisiä vaikutuksia ovat

heistä valmistuvat sosionomeiksi. Ansku, Ravintolayksikkö Missä asut: Laajasalossa

-

parempi jaksaminen

-

helpompi unen saanti

-

alhaisempi verenpaine

-

parantunut ruokahalu

-

kohonnut lihaskunto

-

kevyempi mieli

Teksti: Liisa ja Mixu Kuva: Pixabay

Miksi kiinnostuit Klubitalosta: Monipuolisuuden vuoksi. Talo vaikuttaa myös toimivalta ja kivalta. Mitä harrastat: Pilatesta, tanssia ja musiikin kuuntelua sekä ajanviettoa perheen kanssa. Kesän parhaat hetket: Jäätelö ja aurinko, ystävien näkeminen, hyvä ruoka, uiminen ja mökkeily.

Klubilehti 13


Moniäänirock 15.-16.5. 2018

14 Klubilehti


Helsingin klubitalo osallistui kulttuurikeskus Hapessa järjestetyille Moniäänirock-musiikkifestareille. Klubin porukka pisti festareilla pystyyn kahvion, jossa oli tarjolla mm. pizzaa, limua, sipsejä sekä pullaa. Ahkera porukka hoiti myynnin sekä muut kahvion hoitoon liittyvät työt: oli pizzanpaistoa ja tuotteiden esillelaittoa sekä siistimistä tottakai. Kahviota pitävä porukka sai nauttia festaritunnelmasta kokonaiset kaksi päivää, lisäksi muukin Klubitalon väki tuli yhdeksi iltapäiväksi mukaan nauttimaan musiikista, hyvästä seurasta sekä festariherkuista! Musiikkitarjonta vaihteli rockista räppiin ja tanssijalalla laitettiin koreasti.

Teksti: Kata ja Heidi Kuvat: Marjukka

Klubilehti 15


Kävelyfu Elokuussa 2018 Kukunori Ry järjesti kävelyfutisturnauksen Brahen kentällä. Klubitalot osallistuivat joukkueena kisaan, ja Helsingin Klubitalo paistoi makkaraa ja tarjoili mehua. Kasvomaalaukset loivat joukkuehenkeä ja päivä oli herkullinen ja jännittävä! Tällä kertaa Klubitalojoukkueemme ei voittanut kultaa, mutta saimme erikoismaininnan räiskyvistä kannustusjoukoista. Ensi vuonna uudestaan!

16 Klubilehti


utis 2018 Teksti: Kati ja Heidi, kuvat: Jouko

Hyvä meidän joukkue!

Klubilehti 17


Klaukkala Block Party

Helsingin Klubitalo osallistui Nurmijärven Blockpartyille, jossa juhlittiin Nurmijärven Klubitalon yksivuotis-syntymäpäiviä. Nurmijärven Klubitalolaiset olivat leiponeet muffinseja juhlan kunniaksi. Blockpartyilla partiolaiset paistoivat lettuja ja lapset ratsastivat poneilla.

18 Klubilehti


Kesän kalastusta muistellessa On aina vaikeata muistella aikaa taaksepäin, niin myös kalajuttuja kirjoitettaessa. Laitan kuitenkin tekstiä siten että kesän huippukohdat tulevat esille. Kevät alkoi surkeissa merkeissä. Olimme usein (Sergei, Toni ja minä) Vanhakaupunginkoskella kalassa, mutta emme saaneet mitään. Toukokuun lopulla saimme kuitenkin tilaisuuden kalastaa Lilinkotisäätiön veneellä ja tuloksena oli yksi kuha ja yksi hauki. Heinäkuussa olimme taas veneellä kalassa, nyt kalastuksenohjaaja Petri Rantalan johdolla; ilma ei kuitenkaan suosinut meitä, oli kova myrsky eikä heittämisestä tahtonut tulla mitään. Pohjoistuuli ja vesi oli kylmää kuhalle, joka on lämpimän veden kala. Petri, Sergei ja Toni saivat kuitenkin kuhan per nenä.

Syksyllä tulemme todennäköisesti menemään taas Petri Rantalan johdolla kalaan veneellä, toivottavasti säät suosivat! Kalastamme myös rannalta, koska kalaa tuntuu nyt olevan. Näin siis tämä kesä.

Teksti: Juha Näres

Heinäkuussa olimme Mustikkamaalla Laturin ohjaajan kanssa ja silloin Sergei sai ison hauen, jonka paistoimme Sergein johdolla. Oli todella maukas ateria. Nyt elokuussa olen ollut kalassa Herttoniemessä ja kalaa on tullut: Monta haukea ja kuhaa, sekä ahvenia. Nämä kalat ovat ohjautuneet paistinpannulle, vaikka sattui pieni haaveri kalaa fileoidessa: sain haavan sormeeni fileointiveitsestä.

Oikeat vastaukset lemmikkisivun tehtävään (sivu 8): 1D, 2C, 3E, 4A, 5B. Huomio liittyen Mixun lemmikkiin: Se on villakoira, ja niitä saattaa löytää sängyn alta piileksimästä.

Klubilehti 19


helsinginklubitalo.org Vaihde: 09 728 8550

Hämeentie 54 00500 Helsinki helsinginklubitalo(a)eskot.org ravintola.helsinki(a)eskot.org toy.helsinki(a)eskot.org trainingcenter(a)eskot.org

Kun haluat tukea yhdistyksen toimintaa, ota yhteyttä toiminnanjohtaja Kaiju Yrttiahoon, p. 040 7252 028 tai kaiju.yrttiaho@eskot.org.

Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry. voi sääntöjensä mukaan ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Tukien avulla yhdistys edistää sääntöjensä mukaisesti mielenterveyskuntoutujien asemaa, toimintamahdollisuuksia ja työllistymisen yleisiä edellytyksiä yhteiskunnassa sekä harjoittaa Helsingissä kansainvälistä Fountain House -mallin mukaista klubitalotoimintaa. Yhdistyksellä on 6 klubitaloa. Taloista vanhin, Helsingin Klubitalo, sijaitsee Sörnäisissä ja on perustettu vuonna 1997.

Toiminnan tukeminen

Helsingin Klubitalo @helsinginklubitalo