__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Klubilehti 3/2018 XXII vuosikerta — Helsingin Klubitalo

a j n i v y ” h ? a o t l l r e a k ” P y ks y k ä n


Pääkirjoitus Mixu Lauronen:

V

uosi 2018 tuntui kiireiseltä. Talolla kävi paljon vieraita, mikä on erittäin hyvä asia. On ilo levittää klubitaloaatetta uusiin paikkoihin ja maihin. Talojen yhteisöllisyys on voimavara, jolla tekee parhaimmillaan ihmeitä. Sitä kehtaa esitellä. Alkuvuodesta oli kansainvälinen koulutus, ja loppuvuodesta kahden viikon koulutus. Molemmat menivät hyvin. Helsingissä hallitaan tällaiset asiat. Toivottavasti yhä useampi jäsen pääsee mukaan kouluttamaan. Se jos jokin on opettavaista. Minulla oli ilo ja kunnia päästä kahteen hyvin erilaiseen koulutukseen tänä vuonna. Jos kaikki menee niin kuin pitää, minusta tulee yksi Suomen ensimmäisistä kulttuurikokemusasiantuntijoista ja kouluttaja. Uskon elinikäiseen oppimiseen. Koskaan ei ole liian myöhäistä kokea uutta. Klubitalolla on koko ajan jotain uutta, ja tänne on helppoa tulla. Kuten kahden viikon koulutuksessa sanoin, ovisummerin punainen nappi toimii jonkinlaisena taikasauvana, joka siirtää aivot aamumoodista toiminnalliseen vaiheeseen. Maailmassa on tapahtumassa iso muutos, joka vaatii toimenpiteitä. Planeettamme keskilämpötila on nousussa, ja todennäköisesti ainakin osittain ihmisen toimesta. Muutamakin aste on katastrofaalinen. Jokainen meistä voi tehdä asioita ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Jokapäiväiset valinnat: ruoka, liikenne, jätteet ja niin edelleen ovat muutettavissa, jos siihen vain on halua. Yhdessä asioiden muuttaminen on helpompaa. Klubitalolta saa vertaistukea tässäkin asiassa. Edessäsi on nyt vuoden 2018 viimeinen lehti. Se on kalenterilehti vuodelle 2019. Juttua löytyy myös Tallinnasta ja Genevestä. Klubitalotoiminta on enenevässä määrin kansainvälistä. Joulua varten esitellään myös useampi jouluelokuva, joita katsella talven pimeinä iltoina. Oikein hyvää joulua!

2 Klubilehti

sijainen Heidi Lundberg:

T

ämä lehti on minulle kolmas klubilehti ja ensimmäinen kalenterilehti, jossa olen ollut mukana. Kalenterin sivuja katsellessani en voi olla haikeana muistelematta kulunutta vuotta Helsingin Klubitalolla. Siihen mahtuu niin paljon mielenkiintoisia tapahtumia, opettavaisia hetkiä ja uusia kasvoja, että palstan pituinen kirjoitus ei riitä sitä kaikkea kuvailemaan. Tunnen kiitollisuutta tästä ajasta ja kokemuksista, joita olen työssäni saanut. Alkuvuodesta sain tutustua kansainvälisen koulutuksen aikana klubitalokollegoihin Venäjältä, Yhdysvalloista ja Virosta. Keväällä järjestimme purtavaa Moniäänirockiin ja juhlimme vappua. Kesällä koitimme keksiä helpotusta paahtavaan helteeseen ja teimme retkiä ympäri kaupunkia, kuten Vallisaareen ja Suomenlinnaan. Huhkimme myös siirtymätöissä kaupunginpuutarhalla ja teimme siitä vlogin. Syksyllä opettelimme talolle hankittua Office 365 –ohjelmaa, suunnittelimme respan uutta remonttia ja kävimme Tallinnassa virkistäytymässä. Loppuvuodesta osallistuimme mielenterveysmessuille, edustimme MindPridessa tv:ssä asti ja vietimme pikkujouluja Willin Lännen hengessä. Tätä vuotta on siivittänyt ilmastonmuutos ja toimenpiteet sen estämiseksi. Löydät kannanoton ilmastonmuutoksesta lehdessämme, jos olet tarkkana. ;) Tarkoitus ei ole kuitenkaan vaipua synkkyyteen, vaan muistella samalla kesää 2018 ja hauskaa kävelyfutistapahtumaa Brahen kentällä, jonne klubitalot osallistuivat joukkueena ja myivät muun muassa makkaraa ja jakoivat mehua. Mieleeni jäivät hetket, jolloin saimme aikaan hyviä asioita yhdessä, kuten esimerkiksi edellä mainitsemani kävelyfutisturnaus. On ainutlaatuista, miten yhteisöllisyys tuntuu ja näkyy klubitalomallissa. Koen myös lohtua ajatuksesta, että voimme samalla yhteisellä palolla parantaa maapallomme hyvinvointia. Kohdellaan itseämme, toisiamme sekä ympäristöä hyvin. Kiitos kaikille klubitalolaisille kuluneesta vuodesta - olette aina läsnä mielessäni (sekä seinälläni, hehee). Nyt on minun aikani lähteä kohti uusia haasteita!


Sisältö 2

Pääkirjoitus

3

Sisältö / Miksi talvi on parempi kuin kesä

4

Päivä Tallinnassa

6

Kahden viikon koulutus

KALENTERI 2019

32

Paikat remonttiin / Yksityisopetus

33

Kirje joulupukille

34

Runosivu

35

Geneve

36

Willit pikkujoulut 2018

37

Klubitalolainen resepti

38

Eriskummallisia jouluelokuvia

Miksi talvi on parempi kuin kesä

S

uomalaiset ovat hyviä valittamaan säästä. Milloin on liian kylmää, milloin liian kuuma. Vettä sataa. Räntii. Lumi tuiskuaa. Koskaan ei ole hyvä. Välillä on kuitenkin parempi kuin jonain toisena aikana. Kerron nyt teille, miksi talvi on parempi kuin kesä. Ensinnäkin, lämpötila on mukavampi. Pakkasella voi kerrospukeutua, eikä kylmä pääse puraisemaan. Mitä kylmempi, sen enemmän vaatetta voi laittaa päälle. Helteellä taas on otettava vaatteita pois, ja sitä ei voi tehdä loputtomiin. Nakuna on paha riisua. Talvisin voi illalla kömpiä peiton alle ja käpertyä lämpimään. Helteellä se ei onnistu. Voit vain pyöriskellä omassa hiessäsi ja toivoa, että uni tulisi. Aivan turhaan. Kaiken lisäksi on valoisaa, jolloin nukahtaminen vaikeutuu entisestäänkin, kun melatoniinin tuotanto vähenee. Talvella ei tätä ongelmaa ole. Sitä paitsi kesällä ei ole lunta. Lumi on ilmainen, särkymätön lelu, joka ei vaadi pattereita. Lumi on monikäyttöistä: siitä voi tehdä palloja heiteltäviksi, pyöritellä lumiukkoja, rakentaa jopa linnan. Lumikasaan hyppääminen on parempaa kuin lehtikasaan hyppääminen, koska jälkiä ei tarvitse siivota. Tässäpä lyhyesti perustelut sille, miksi pidän talvesta enemmän kuin kesästä.

Päätoimittaja: Marjukka Friman-Reinikka marjukka.friman@eskot.org Toimitus, taitto, grafiikka: Helsingin Klubitalon lehtityöryhmä Julkaisija: Etelä-Suomen Klubitalot - ESKOT ry 22. vuosikerta. 3 - 5 numeroa vuodessa Verkkojulkaisu. ISSN-L 1799-9626 Copyright 2018 ESKOT ry Klubilehdet löytää myös verkosta www.helsinginklubitalo.org/lehti www.issuu.com

Mixu Lauronen

Klubilehti 3


Päiv Helsingin Klubitalo kävi virkistäytymässä Tallin

Vanhassa kaupungissa, suklaapuodissa, Tellisk syömässä Restaurant Turgissa. Päivä jäi muis


vä Tallinnassa

nassa. Säät suosivat ja porukalla käytiin muun muassa kiertelemässä kiven Luovassa keskuksessa, Aleksanteri Nevskin katedraalissa sekä stoihimme iloisena ja aurinkoisena. Seuraavaa reissua odotellessa!

Klubilehti 5


Kahden viik

Helsingin Klubitalo sai koulutettavia vieraita Suomea. Koulutus oli antoisa molemmin puo Imatran Klubitaloille! Tässä tal

L

oviisan Klubitalo on aloittanut toimintansa maaliskuussa 2018. Klubitalo sijaitsee keskellä pittoreskia Loviisaa. Jäseniä talolla on tällä hetkellä 61 ja henkilökuntajäseniä on 2 + yhteinen johtaja Porvoon kanssa. Loviisasta koulutukseen saapui kaksi innokasta kouluttautujaa, Piia ja Anu. Kokemus on ollut mieltä avartavaa ja olemme ammentaneet paljon hyviä asioita Helsingin Klubitalolta. Uskomme että pystymme viemään hyviä ideoita uuteen taloomme. Helsingin Klubitalo on jättänyt meihin syvän vaikutuksen ja innolla viemme Klubitalo tietoutta uusille ja nykyisille jäsenille Loviisaan. Kiitos yhteistyöstä teille.

K

lubitalo Fontana sijaitsee Raaseporissa, Karjaalla – osoite Veturinkuljettajakatu 9. Kiinteistö juhli 100:tta vuottaan 2015, Klubitalo 20-vuotista taivaltaan 2019

Osk

Aki

Pau a i l i c e C T

Fontanalta 2:n viikon koulutukseen tulleet koulutettavaolivat Oskar Törnebladh & Kaj-Christer Ojala Ensikokemuksemme kun tulimme ensimmäisenä maanantaiaamuna oli hyvin lämmin vastaanotto; jo ensimmäisen päivän jälkeen tuntui kuin Helsingin Klubitalo olisi ollut kuin toinen koti – uuteen totutteleminen oli nopeaa ja miellyttävää. Täältä sai hyvin paljon miettimisen aihetta, uusia ideoita ja työkaluja mitä viedä mukanaan takaisin omalle Klubitalolle : ) Sekä koulutettavien että Klubitalo Fontanan puolesta: lämmin kiitos Helsingin Klubitalolle ja upeille kollegoillemme!

6 Klubilehti

a i i P


kon koulutus

lokakuussa 2018 kolmelta eri Klubitalolta ympäri olin. Lämmin kiitos vielä Loviisan, Fontanan sekä lojen itse kirjoittamat esittelytekstit.

kar

Kaj-C

ula

hriste

r

Anu Minna

Tarja

I

matran Klubitalo on yksi Eskojen taloista ja sijaitsee ”Vohlosen talossa”, siis omakotitalossa, Imatran Mansikkalassa. Talomme täyttää tänä vuonna (2019) 20-vuotta ja sillä on jo pitkät perinteet Klubitalomaailmassa. Talolla on n. 250 jäsentä joista yli 70 ovat aktiiveja osallistuen talon monipuoliseen toimintaan. Me, siis Paula ja Sari, osallistuimme 2-viikon koulutukseen täällä Helsingin Klubitalolla.

Heti ensimmäisen päivän jälkeen koimme tietoähkyn, hyvällä tavalla. Vastaanotto täällä Helsingissä on ollut koko yhteisön että opiskelutoverien taholta lämmin, ystävällinen ja avulias. Ryhmän kemia on ollut loistava. Vaikka iltaisin on lopen väsyneenä kaatunut sänkyyn, on aamulla odottanut innokkaana päivän alkua. Kiitos kaikille, nyt on reput täynnä avaimia arjen käyttöön ja uusia ideoita kotiin viemisiksi.

”Puu kuvastaa mun tuntemuksia koulutuksesta. Ensimmäisenä päivänä olin vähän sumussa, mutta kyllä se sitten loppua kohti alkoi kirkastua :)” - Paula Imatran Klubitalolta (Tammikuun lehdellä näette Paulan piirtämän puun)

Sari Klubilehti 7


1

2

Starttikahvila

Sakari, Saku

Aku, Aukusti, August

Maanantai

Starttikahvila

Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies

Starttikahvila

Aune, Oona, Netta, Auni

3

4

5

28

21

14

7

Valtteri

Visa

Solja

Titta, Hilppa

Tiistai

29

22

15

8

1

Torstai

Irja

Enni, Eine, Eini

Sapere Aude

Ilmari, Ilmo

Klubi-ilta

Veikko, Veli, Veijo, Veikka

30

23

16

9

Alli

Senja

Toni, Anton, Anttoni, Antto

Nyyrikki

31

24

17

10

2 3 Aapeli Elmo, Elmeri, Elmer

Keskiviikko

Paavo, Pauli, Paul, Paavali Juhlakahvila

Laura

Kari, Karri

Ruut

Perjantai

Tammikuu 2019

25

18

11

4

Joonatan

Heikki, Henrik, Henri, Henrikki

Toini

Lea, Leea

Lauantai

26

19

12

5

Nuutti

Harri

Sunnuntai

Viljo

Henna, Henni, Henriikka

Teksti: Tarja

Kuvat: Lasse

27

20

13

6


Ari ja Ansku osana Lumetar-taideteosta.

Jouko V-P


5

6

7

8

9

5 Asser

Starttikahvila

25 Tuija, Tuire

Starttikahvila

26 Nestori

27 Torsti

20 Heli, Helinä, Heljä, Hely

19 Eija

18 Kaino

13 Sulo, Sulho

Klubi-ilta

6 Terhi, Teija, Tiia, Tea, Terhikki

Keskiviikko

Sapere Aude

12 Elma, Elmi

Tiistai

Starttikahvila

11 Talvikki

Starttikahvila

4 Armi, Ronja

Maanantai

28 Onni

21 Keijo

14 Voitto, Valentin, TIno

7 Riku, Rikhard

Torstai

8 Laina

1 Riitta

Juhlakahvila

22 Tuulikki, Tuuli, Tuulia

15 Sipi, Sippo

Perjantai

Helmikuu 2019

23 Aslak

16 Kai

9 Raija, Raisa

2 Jemina , Aamu

Lauantai

3 Valo

24 Matti, Matias

17 Väinö, Väinämö

10 Elina, Ella, Ellen, Elna

Sunnuntai


Laura H.


9

10

11

12

13

20 Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

19 Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

26 Manu, Manne, Immanuel, Immo

18 Eetu, Edvard

25 Aija

Starttikahvila

27 Sauli, Saul

Sapere Aude

Starttikahvila

Starttikahvila

12 13 Reijo, Reko Erno, Ernesti, Tarvo

11 Kalervo

6 Tarmo

Keskiviikko

Klubi-ilta

5 Leila, Laila

Tiistai

Starttikahvila

4 Ari, Arsi, Atro

Maanantai

28 Armas

21 Pentti

14 Matilda, Tilda

7 Tarja, Taru

Torstai

Juhlakahvila

29 Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne, Jonni

22 Vihtori

15 Risto

8 Vilppu

1 Alpo, Alvi, Alpi

Perjantai

Maaliskuu 2019

30 Usko

23 Akseli

16 Ilkka

9 Auvo

2 Virve, Virva

Lauantai

31 Irma, Irmeli

24 Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

17 Kerttu, Kerttuli

10 Aurora, Aura, Auri

3 Kauko

Sunnuntai


Moniäänirock 2018


14

15

16

17

18

Starttikahvila

29 Teijo

30 Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirjami, Mirka, Mirkka

22 23 Alina Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Yrjänä Starttikahvila

Starttikahvila

24 Pertti, Albert, Altti

Sapere Aude

17 Otto

16 Jalo, Patrik

15 Linda, Tuomi

Starttikahvila

10 Tero

9 Elias, Eelis, Eeli, Eljas

8 Suoma, Suometar

3 Sampo, Veeti

Keskiviikko

Klubi-ilta

2 Pellervo

Tiistai

Starttikahvila

1 Raita, Pulmu

Maanantai

11 Verna

4 Ukko

25 Markku, Marko, Markus

18 Valto, Valdemar

Torstai

Juhlakahvila

26 Terttu, Teresa

19 Pilvi, Päivi

12 Julia, Julius, Juliaana, Janna

5 Irene, Irina, Ira, Iro

Perjantai

Huhtikuu 2019

27 Merja

20 Lauha

13 Tellervo

6 Ville, Vilho, Vilhelm, Viljami, Vili, Jami

Lauantai

28 Ilpo, Tuure, Ilppo

21 Anssi, Anselmi Camilla

14 Taito

7 Allan, Ahvo

Sunnuntai


Liisa R.


18

19

20

21

22

27 Ritva

Starttikahvila

28 Alma

29 Oiva, Oliver, Olivia, Oivi

21 22 Kosti, Konsta, Hemminki, Hemmo Konstantin

20 Lilja, Karoliina, Lilli

15 Sofia, Sonja, Sohvi

8 Heino

3 Outi

10 Aino, Aini, Aina, Ainikki

Perjantai

30 Pasi

23 Lyydia, Lyyli

Juhlakahvila

31 Helka, Helga

24 Tuukka, Touko

16 17 Ester, Essi, Esteri Maila, Mailis, Maili, Rebekka

9 Timo

2 Vuokko, Viivi

1 Vappu, Valpuri Klubi-ilta

Torstai

Keskiviikko

Sapere Aude

14 Tuula

7 Helmi, Kastehelmi

Tiistai

Starttikahvila

13 Kukka, Floora

Starttikahvila

6 Ylermi

Maanantai

Toukokuu 2019

25 Urpo

18 Erkki, Eero, Eerik, Eerika, Eerikki

11 Osmo

4 Roosa, Ruusu

Lauantai

26 Minna, Vilma, Vilhelmiina, Miina, Mimmi

19 Emilia, Emma, Emmi, Milla, Milja, Milka, Amalia

12 Lotta

5 Maini

Sunnuntai


Jouko V-P

Kävelyfutisturnaus


22

23

24

25

26

4 Toivo

11 Impi, Immi

18 Tapio

25 Uuno

10 Seppo

17 Urho

24 Johannes, Juhani, Juha, Jukka, Janne, Juho, Jani, Jussi, Juhana

Tiistai

3 Orvokki, Viola

Maanantai

26 Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere, Jeremias

19 Siiri

12 Esko

5 Sulevi

Keskiviikko

Perjantai

27 Elviira, Elvi

20 Into

13 Raili, Raila

Juhlakahvila

28 Leo

21 Ahti, Ahto

14 Kielo, Pihla

6 7 Kustaa, Kyösti, Suvi, Roope, Robert Kustavi

Torstai

Kesäkuu 2019

9 Ensio

2 Venla

Sunnuntai

29 Pekka, Petri, Petra, Petteri, Pietari, Pekko

22 Paula, Pauliina, Liina

30 Päiviö, Päivö

23 Aattu, Aatto, Adolf

15 16 Vieno, Moona, Päivi, Päivikki, Päivä Viena

8 Salomon, Salomo

1 Teemu, Nikodemus

Lauantai


Jouko V-P


27

28

29

30

31

2 Maria, Maija, Mari, Meeri, Marika, Maiju, Maaria, Maikki, KukkaMaaria

9 Jasmin, Ilta

16 Reino

23 Olga, Oili

30 Asta

8 Turo, Turkka

15 Rauni, Rauna

22 Leena, Matleena, Leeni, Lenita

29 Olavi, Olli, Uolevi, Uoti

Tiistai

1 Aaro, Aaron

Maanantai

18 Riikka

11 Elli, Noora, Nelli, Eleonoora

4 Ulla, Ulpu

Torstai

31 Helena, Elena

24 25 Kristiina, Tiina, Jaakko, Jaakob, Jimi, Kirsti, Kirsi, Krista, Jaakoppi Kiia

17 Ossi, Ossian

10 Saima, Saimi

3 Arvo

Keskiviikko

26 Martta

19 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

12 Hermanni, Herkko, Herman

5 Unto, Untamo

Perjantai

Heinäkuu 2019

27 Heidi

20 Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta

13 Joel, Ilari, Lari

6 Esa, Esaias

Lauantai

28 Atso

21 Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne, Joanna

14 Aliisa, Alisa

7 Klaus, Launo

Sunnuntai


O ra v a a

lppiruu supuist

ossa


31

32

33

34

35

Rauli

Mauno, Maunu Sami, Samuli, Samu, Samuel

Ilmi, Ilma, Ilmatar

20

19

27

Soini, Veini

Jesse

Klaara

26

21

13

12

Tauno

28

Onerva, Kanerva

14

Lahja

Toimi, Keimo

7

Salme, Sanelma

Keskiviikko

6

Tiistai

5

Maanantai

Iina, Iines, Inari

29

Iivari, Iivo

22

15

Marjatta, Marja, Jaana, Marjo, Marita, Marjut, Marianne, Maritta, Marjaana, Marjukka, Marianna

Juhlakahvila

Eemil, Eemeli

30

Signe, Varma

23

Aulis

16

Erja, Eira

9

Kimmo

Maire

8

2

Perjantai

1

Sylvi, Sylvia, Silva

Torstai

Elokuu 2019 3

Arvi

31

Perttu

24

Verneri

17

Lauri, Lasse, Lassi

10

Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Lauantai

11

Veera

4

Loviisa

25

Leevi

18

Sanna, Susanna, Sanni, Susanne

Sunnuntai


Miia O


35

36

37

38

39

40

Starttikahvila

30 Sirja, Sorja

Starttikahvila

23 Mielikki

Starttikahvila

16 Hilla, Hellevi, Hillevi, Hille

Starttikahvila

24 Alvar, Auno

17 Aili, Aila

25 Kullervo

Sapere Aude

18 Tyyne, Tytti, Tyyni

10 11 Kalevi, Kaleva Santeri, Aleksanteri, Aleksandra, Santtu, Ali, Ale

9 Eevert, Isto

4 Ansa

Keskiviikko

Klubi-ilta

3 Soile, Soili, Soila

Tiistai

Starttikahvila

2 Sinikka, Sini

Maanantai

26 Kuisma

19 Reija

12 Valma, Vilja

5 Roni, Mainio

Torstai

Lauantai

13 Orvo

Juhlakahvila

27 Vesa

28 Arja

21 Mervi

14 Iida

6 7 Asko Miro, Arho, Arhippa

20 Varpu, Vaula

Perjantai

Syyskuu 2019

29 Mikko, Mika, Mikael, Miika, Miikka, Miska, Miko, Mikaela

22 Mauri

15 Sirpa

8 Taimi

1 Pirkka

Sunnuntai


Mind Pride 2018


40

41

42

43

44

Starttikahvila

30 Eila

29 Alfred, Urmas

28 Simo

Starttikahvila

23 Severi

22 Anja, Anita, Anniina, Anitta

21 Ursula

16 Sirkka, Sirkku

9 Ilona

Klubi-ilta

2 Valio

Keskiviikko

Sapere Aude

15 Helvi, Heta

8 Hilja

1 Rauno, Rainer, Raine, Raino

Tiistai

Starttikahvila

14 Elsa, Else, Elsi

Starttikahvila

7 Pirkko, Pirjo, Piritta, Pirita, Birgitta

Maanantai 3 Raimo

31 Arto, Arttu, Artturi

24 Rasmus, Asmo

17 Saana, Saini

10 Aleksi, Aleksis

Torstai

Juhlakahvila

25 Sointu

18 Satu, Säde

11 Otso, Ohto

4 Saija, Saila

Perjantai

Lokakuu 2019

26 Niina, Nina, Amanda, Manta

19 Uljas

12 Aarre, Aarto

5 Inkeri, Inka

Lauantai

27 Helli, Hellin, Hellä, Helle

20 Kasperi, Kauno

13 Taina, Tanja, Taija

6 Pinja, Minttu

Sunnuntai


Willit Pikkujoulut


44

45

46

47

48

26 Sisko

25 Katri, Kaija, Katja, Kaisa, Kati, Kaarina, Kaisu, Riina, Katariina, Katriina Starttikahvila

Starttikahvila

19 Liisa, Elisa, Eliisa, Liisi, Elisabet, Elise

18 Tenho, Jousia

Starttikahvila

27 Hilkka

Sapere Aude

20 Jari, Jalmari

13 Kristian, Ano

6 Kustaa Aadolf

11 Panu

12 Virpi

5 Reima

Keskiviikko

Klubi-ilta

Tiistai

Starttikahvila

4 Hertta

Maanantai

Torstai

28 Heini

21 Hilma

14 Iiris

7 Taisto

9 Teuvo

2 Topi, Topias

Lauantai

Juhlakahvila

29 Aimo

22 Silja, Selja

30 Antti, Antero, Atte

23 Ismo

15 16 Janina, Janika, Aarne, Aarno, Aarni Janita, Janette

8 Aatos

1 Pyry, Lyly

Perjantai

Marraskuu 2019

24 Lempi, Lemmikki, Sivi

17 Eino, Einari

10 Martti

3 Terho

Sunnuntai


Potki palloa, älä Maata! Jouko V-P


48

49

50

51

52

53

25

24 Aatami, Eeva, Eevi, Eveliina

31 Sylvester, Silvo

23 Senni

30 Taavetti, Taavi, Daavid

18 Aapo, Rami, Aappo

11 Tatu, Taneli, Daniel

4 Airi, Aira

Keskiviikko

Sapere Aude

17 Raakel

10 Jutta

3 Meri, Vellamo

Tiistai

Starttikahvila

16 Auli, Aulikki, Aada

Starttikahvila

Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli, Annikki, Annika, Annukka

9

Starttikahvila

2 Anelma, Unelma

Maanantai

Perjantai

12 Tuovi

26 Tapani, Teppo, Tahvo

27 Hannu, Hannes

20 Benjamin, Kerkko

13 Seija

5 6 Selma Niilo, Niko, Nikolai, Niklas

19 Iiro, Iisakki, Iikka, Isko

Torstai

Joulukuu 2019

28 Piia

21 Tuomas, Tomi, Tommi, Tuomo

14 Jouko

7 Sampsa

Lauantai

29 Rauha

22 Raafael

15 Heimo

8 Kyllikki, Kylli

1 Oskari

Sunnuntai


Paikat remonttiin! Respan remontti valmistui loppuvuodesta 2018 ja kuinka hieno siitä tulikaan! Seinät saivat raikkaan vihreän sävyn ja magneettimaalia pintaan. Jäsenen ottama hieno valokuva pääsi koristamaan tuulikaapin seinää. Sen lisäksi mm. tiski ja ovipuhelin uusittiin. Tilauksessa on myös uusi valaistus ja matot!

Jälkeen:

Ennen:

Yksityisopetus - tuki tai vaihtoehto

Y

ksityisopetus voi olla joko tukevaa tai korvaavaa opiskelua. Tukevaa se on esimerkiksi silloin, kun koulunkäynti tai opiskelu ei suju omin avuin, ja on saatava yksityisopetusta esimerkiksi kielissä tai matematiikassa. Tuolloin se on tehokkaampaa kuin itseopiskelu tai luokkahuoneessa opiskelu. Korvaavaa se on silloin, kun ei ole mahdollista saada opetusta alan oppilaitoksista esimerkiksi iän takia; muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja Metropolian musiikkiluokilla on sisäänpääsyikäraja 24 vuotta, jonka jälkeen on pakko turvautua yksityisopiskeluun. Itse olen opettanut kouluaikoinani englantia yksityisesti, jotta sain rahat Englannin matkaan. Toisaalta olen ottanut yksityistunteja viulusoitossa usealta eri opettajalta. Yksityisopetus on aliarvostettua ehkä johtuen siitä, että on katsottu, että se ei ole tarpeeksi vaativaa, tai se on ”tu-

32 Klubilehti

kiopetusta”; sitähän se onkin, mutta paljon riippuu opettajasta. Jotkut opettavat pelkästä rahasta eivätkä ole kovin kiinnostuneita opetuksen tasosta. Itselläni on ollut opettajia moneen lähtöön, mutta minulla on ollut onni saada viulusoitonopettaja, jolla on pedagoginen koulutus, eikä tunti (1h 15min) maksa kuin 20 euroa. Olen kuullut, että jotkut pyytävät jopa 60 euroa tunnilta. Jos on ongelmia opiskelussa, niin hyvä vaihtoehto on ottaa yksityistunteja pätevältä opettajalta. On hyvä kilpailuttaa usean eri opettajan välillä, jolloin on mahdollisuus saada hyvää opetusta edullisesti opettajalta, joka tuntee opetusroolin omakseen. Juha Näres


Kirje joulupukille

Hyvä Joulupukki, En sano Sinua rakkaaksi Joulupukiksi, sillä suhteemme ei ole aivan niin läheinen. Kapinoin kiltteysvaatimuksiasi vastaan. Ne tekevät mielestäni ihmisestä puolustuskyvyttömän ja hyväksyntää kenties hinnalla millä hyvänsä tavoittelevan. ”Kiltti” voikin olla sekä hyvässä että pahassa. Paljon pahaa on Maailmassa saatu aikaan, kun on sokeasti seurattu johtajia. Entisaikaan lapset vaiennettiin kilteiksi fyysisen kurituksen avulla. Arvelen Sinunkin käyttäneen tällaisia keinoja ainakin uhkauksen tasolla. Vaikutat Ukko-ylijumalan maanpäälliseltä inkarnaatiolta. Tämä joulun aika on kuin yhtä Pavlovin koirakoetta: lapset ehdollistetaan kilteiksi varauksellisilla lahjalupauksilla. Jos olet tuhma, tulee tukkapöllyä. No, ei nykyään. Ihminen tarvitsee hyviä mieleenpainuvia kokemuksia elämänsä aikana. Sellaisena lahjankaan ei tarvitse olla materiaa .Se ei ole palkkio hyvin tehdystä työstä vaan osoitus ihmisarvosta. Tämä periaate sisältyy Klubitalon standardeihin. On kiltteys toki hyvekin. Nyky-suomen Sanakirja vuodelta 1963 kuvailee kilttiä hyvänä, kuuliaisena, sävyisänä, siivona – siis tonttujesi ominaisuuksilla varusteltuna ihmisenä. Terve itsetunto on hyvänlaatuisen kiltteyden perusta. On tunnettu tosiasia, että ylikiltti ihminen patoaa vihantunteita ja sairastuu fyysisesti tai henkisesti. Ehkä Sinä oletkin terveellä pohjalla, koska et ole niin kiltti... -Rakas Joulupukki!

rekikelejä odotellessa, ,

Liisa R

Klubilehti 33


Runosivu Katson ikkunasta pienestä maata valkeaa…

Koditon

linnut viimeiset lentävät kylmää ja valkeaa maisemaa karkuun. Viimeiset lehdet puusta putoaa. On valkeaa, on kaunista Anselina Jagues

Lämpimän asun sai asunnoton kun oltiin työssä lokakuisessa Stadin yössä palan paineeksi kuppi kuumaa se huulet huumaa

Itsenäisyytemme hintaa

luistaa juttu tulee kaveriksi tuttu

katua seilaa merimies

Miestä meni tuhatmäärin oikean asian puolesta vaan oli se silti väärin henki hintana siitä huolesta

Kappaleiksi monen nuoren miehen unelmat hajosi kun luoti ruumiiseen kajosi He siellä jossain kaatuivat ehkä sinne jonnekin maatuivat jotta me olemme saaneet syntyä vapaaseen isänmaahan siitä heille nouseva polvi kiitollinen olla saahan Liisa R.

34 Klubilehti

ei hällä heilaa kenties mennyttä on mies kun järjestyisi lämmin kotikolo niin kohentuisi olo ihmisarvoiseksi toivo elää – laulu helää Liisa R.


Geneve Euroopan Klubitalot esillä Maailman terveysjärjestössä

E

uroopan klubitaloverkoston hallituksen puheenjohtaja Wander Reitsma Hollannista ja varapuheenjohtaja Pauli Löija Helsingistä osallistuivat lokakuussa Genevessä Maailman terveysjärjestössä pidettyyn maailmanlaajuiseen mielenterveysalan konferenssiin (mhGAP Forum 2018). Konferenssiin osallistujia oli kaikkiaan parisensataa eri järjestöistä ja maista. Erilaisten seminaarien ja työpajojen lisäksi erittäin tärkeäksi osaksi konferenssia muodostui tutustuminen muihin osallistujiin sekä kontaktien luominen näihin. Yhdessä saimme luotua kontakteja osin hyvinkin pitkien keskustelujen myötä muun muassa Ukrainaan, Venäjälle ja Isoon Britanniaan henkilöihin, jotka eivät koskaan olleet kuulleet mitään klubitalomallista. Erittäin tärkeiksi kontakteiksi muodostuivat linkit Afrikkaan. Konferenssiin osallistuminen kävi täydestä työstä. Lisäksi matkustamiseen liittyi jonkin verran pikajuoksua ja stressiä yhden paluulennon peruuntumisen takia.

Teksti: Pauli Löija Kuvat: Wander Reitsma

Klubilehti 35


Willit pikkujoulut 2018 Helsingin Klubitalon pikkujouluja vietettiin Willin lännen teemalla. Ruuaksi syötiin burritoja ja meno oli kuin saluunassa konsanaan! Klubitalon saluuna oli täynnä hyväntuulisia länkkäreitä ja inkkareita. Saimme nauttia musiikkiesityksistä sekä jouluisista yhteislauluista. Lisäksi imitaattori viihdytti juhlakansaa.

ili a r ie ssä! v in ne k i n k ä l k Pu issä ll Wi

36 Klubilehti

Kuvat: Jouko V-P ja Heidi


Klubitalolainen resepti 4 kättä 2 sydäntä Lukemattomia hymyjä Äärettömästi katseita Hyppysellinen myrskyä Sopivasti aurinkoa 4 kourallista lämpöä Tarvittaessa kellon aikaa Lisää vesi Tarjoillaan sopivista maljoista

T

ämä runo kertoo kuinka jo kaksi ihmistä muodostavat Klubitalon. Runo antaa viitteitä ajanjaksosta, jolloin olin uuden Nurmijärven klubitalon keittiössä toisten kanssa valmistamassa päivän lounasta, vaikka Helsingin klubitalolla en koskaan kuluttanut aikaani ravintolan keittiössä. Sasa Helmiä ja elämänlankaa -blogi

www.helmiajaelamanlankaa.wordpress.com

Klubilehti 37


Eriskummallisi Jouluun mahtuu hirviöitä, demoneja ja perinnepukkeja

Rare Exports (2010) Ohj. Jalmari Helander

T

yypillinen jouluelokuva on täynnä kimalletta, onnea ja lahjojen paljoutta, eivätkä niiden mahdolliset konfliktitkaan ole yleensä kovin ahdistavia. Jouluelokuvien ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää jouluiloa ja materialismia. Kokosimme listan elokuvista, joissa on hieman muista jouluelokuvista poikkeavaa lisämaustetta. Osa niistä onkin jo klassikkoja suomalaisessa jouluohjelmistossa. Krampus (2015) Ohj. Michael Dougherty

Krampus on keskieurooppalaisesta perinteestä tuttu jouludemoni, joka saapuu joulun alla rankaisemaan joulun rauhan unohtaneita ihmisiä. Toisin kuin Joulupukki, Krampus ei tule antamaan lahjoja, vaan ottamaan uhreja mukanaan tuonelaan. Krampus-elokuva onkin äärimmäisen kulutusjoulukriittinen: siinä kritisoidaan länsimaista kulutusyhteiskuntaa ja materialismia. Elokuvan alku on kaunista ironiaa. Ihmiset ryntäävät ostoskeskukseen, tapellen ja toisiaan lyöden, samalla kun iloiset joululaulut soivat taustalla. Tällainen joulu tuo harvalle nautintoa – mutta onneksi Krampus tekee siitä lopun. Krampus ei mässäile kauhulla eikä ole kovin raaka, joten kauhukomediaksi se on yllättävän jouluinen. Elokuvassa on viehättävä animaatio-osio, joka antaa tarinalle satumaisen ilmapiirin. Elokuvan atmosfääri tuo mieleen Riiviöt-elokuvan, sillä tässäkin nähdään monenlaisia pikkuhirviöitä ja otuksia. Itse päähirviö Krampus on astetta kammottavamman näköinen. Sopiikin miettiä, onko Krampus todella niin paha kuin aluksi voisi luulla. Krampuksen perimmäinen motiivi tuntuu olevan saada ihmiset muistamaan, että jouluna pitäisi keskittyä rauhoittumiseen ja yhdessäoloon. Toki Krampus saavuttaa tavoitteensa väkivaltaisin keinoin, mutta ainakin otuksen sydän on paikallaan.

38 Klubilehti

Jalmari Helanderin ohjaaman Rare Exportsin voisi lukea joulutoimintaelokuvien klassikoksi – ainakin se on löytänyt paikkansa monen suomalaisen perusjouluohjelmistossa. Elokuvassa keskitytään suomalaisen kansanperinteen pukkiin, tosin hieman liioitellusta näkökulmasta. Elokuvan joulupukki ei ole lempeä punanuttuinen lahjojen tuoja, tai edes perinteinen turkkiin verhoutunut päihtynyt ”pukki”, vaan suuri lapsia syövä peto. Myös elokuvan versio joulutontuista on kuin kauhuelokuvasta: ne ovat lapsia metsästäviä villieläimiä, joiden nenä vainuaa niin lapset kuin piparitkin. Tällainen kuvaus joulun hahmoista on melko synkkä mutta myös humoristinen. Lisäksi toimintaelokuvalle tyypilliset Hollywood-kliseet näyttävät erityisen huvittavalta suomalaisen elokuvan kontekstissa. Elokuvan idea on siis melkoisen originaali – ja erittäin tervetullut, raikkaan uudenlainen näkemys suomalaisesta joulupukkiperinteestä. Joulutarina (2007) Ohj. Juha Wuolijoki

Joulutarina on kertomus Nikolaksesta (Hannu-Pekka Björkman), ja siitä, miten hänestä tulee kaikkien tuntema Joulupukki. Joulutarina on kuitenkin huomattavasti syvällisempi kertomus Joulupukin synnystä kuin vastaavat amerikkalaiset elokuvat. Joulutarina on toki lähellä tyypillistä jouluelokuvaa, mutta siitä löytyy ainutlaatuista suomalaista melankoliaa, mikä tekee elokuvasta vähemmän tavanomaisen jouluelokuvan ilman kauhuelementteihin turvautumista. Kuolleiden muistelu on oleellinen osa suomalaista joulua; siispä Joulutarina on sopiva juuri suoma-


ia jouluelokuvia laiseen jouluun, koska se käsittelee koskettavia teemoja, kuten kuolemaa ja surua, mutta myös iloa. Todellinen joulun tunnelma syntyy elokuvan upeista talvimaisemista, maagisesta musiikista ja koskettavasta tarinasta, eikä niinkään lahjojen jakelusta. Joulun aineettomat arvot ovat siis elokuvassa suuressa asemassa. Painajainen Ennen Joulua (1993) Ohj. Tim Burton

sankari, hyväsydäminen Gizmo, ei salli kaaoksen vallita jouluna. Hassujen otusten, kasarierikoistehosteiden ja päättömän juonen ansiosta elokuva on melko viihdyttävä ja campmainen. Se on melkeinpä kuin kieroutunut versio Muppet-elokuvista, tosin tämän elokuvan nuket ovat vähemmän pörröisiä ja suloisia. Elokuva ei ota itseään turhan vakavasti, joten sen ääressä on helppo rentoutua juhlapyhien ajaksi. Joyeux Noël (2005) Ohj. Christian Carion

Tim Burtonin klassikkoelokuva kattaa kaksi vuoden juhlaa. Joillekin se on Halloween-elokuva, toisille ennen kaikkea jouluelokuva. Painajainen Ennen Joulua (The Nightmare Before Christmas) käsittelee joulua erikoisesta näkökulmasta: tonttujen ja porojen sijasta joulua viettävät ihmissudet, noidat, luurangot ja muut ”kauhuotukset”. Hirviöt ovat astuneet mukavuusalueensa ulkopuolelle, joten pienoinen kaaos kuuluu asiaan. Elokuvan perimmäinen viesti on kuitenkin perhe-elokuvalle tarpeeksi viaton: joulun henki voi löytyä mistä tahansa, jopa hirviöitä kuhisevista Halloween-kylistä. Danny Elfmanin taianomaisen upea musiikki kruunaa elokuvan, tehden siitä ikimuistoisen musikaalikokemuksen. Riiviöt (1984) Ohj. Joe Dante

Voiko joulurauha löytyä sotarintamalta? Joyeux Noël on tositapahtumiin perustuva joulukertomus, joka sijoittuu keskelle ensimmäisen maailmansodan kauhuja. Kolme rykmenttiä aloittavat tulitauon joulunvieton merkeissä. Jouluna tärkeimmiksi arvoiksi muodostuvat rauha ja toveruus, johon ei mahdu sotiminen. Vihollinen ei olekaan enää vihollinen, vaan tavallinen ihminen, jonka kanssa vaihdetaan lahjoja, juhlitaan ja jaetaan tarinoita elämästä. Sotatanner rauhoittuu, kun eri maiden kansalaiset laulavat yhdessä joululauluja tunnelmallisena jouluyönä. Joulurauhan voi siis saavuttaa myös epätodennäköisimmässä kontekstissa. Rykmenttien muodostama toveruus ja tarinan sanoma rauhasta osoittavat, mitä aito joulun henki on. Teksti: Niina Heliranta Kuvat

Joulun kimallusta, kasaritunnelmaa ja verenhimoisia pikkuotuksia – sitähän se joulu on. Riiviöt (Gremlins) on kauhukomedia, joka sattuu sijoittumaan jouluun. Pahantahtoiset riiviöt lietsovat kaaosta kaupungissa ja häiritsevät ihmisten joulunviettoa, joten tältä elokuvalta on turha odottaa rauhallista juhlatunnelmaa. Onneksi elokuvan

Krampus: © 2015 Legendary Entertainment © 2015 Universal Pictures Rare Exports: Mika Orasmaa © 2010 Cinet Oy Joulutarina: © 2007 Snapper Films Oy Painajainen Ennen Joulua: © 1993 Disney Enterprises, Inc. Riiviöt: © 1984 Warner Bros. Joyeux Noël: © 2005 Nord-Ouest

Klubilehti 39


Hämeentie 54 00500 Helsinki helsinginklubitalo(a)eskot.org ravintola.helsinki(a)eskot.org toy.helsinki(a)eskot.org trainingcenter(a)eskot.org helsinginklubitalo.org Vaihde: 09 728 8550

Toiminnan tukeminen

Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry. voi sääntöjensä mukaan ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Tukien avulla yhdistys edistää sääntöjensä mukaisesti mielenterveyskuntoutujien asemaa, toimintamahdollisuuksia ja työllistymisen yleisiä edellytyksiä yhteiskunnassa sekä harjoittaa Helsingissä kansainvälistä Fountain House -mallin mukaista klubitalotoimintaa. Yhdistyksellä on 6 klubitaloa. Taloista vanhin, Helsingin Klubitalo, sijaitsee Sörnäisissä ja on perustettu vuonna 1997. Kun haluat tukea yhdistyksen toimintaa, ota yhteyttä toiminnanjohtaja Kaiju Yrttiahoon, p. 040 7252 028 tai kaiju.yrttiaho@eskot.org.

Helsingin Klubitalo @helsinginklubitalo

Profile for Klubilehti

Klubilehti 3/2018  

Helsingin Klubitalon kalenterilehti vuodelle 2019.

Klubilehti 3/2018  

Helsingin Klubitalon kalenterilehti vuodelle 2019.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded