__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

STATSINDKØB &

Magasinet

Stat & Kommune Indkøb Til beslutningstagere og indkøbere i staten, regioner og kommuner NUMMER 1 / JANUAR 2017 / ÅRGANG 35

AARHUS SLÅR ALLE

REKORDER SOM KONFERENCEBY

IKA’S ÅRSKONFERENCE 2017:

BIG DATA OG DISRUPTION PÅ VEJ I OFFENTLIGE IT-INDKØB Se hele konferenceprogrammet og udstilleroversigtskort på side 26 og 27

STORT POTENTIALE FOR OFFENTLIGE UDBUD - DANSK ERHVERV VIL HAVE TURBO PÅ KONKURRENCEN

KÆMPE VEJUDBUD PÅ VEJ


56169

Mød OK på IKA Årskonference 26.-27. januar 2017 Comwell Conference Center Copenhagen

NYHED. Få overblik med OK's flådestyringsværktøj Hos OK arbejder vi konstant på at udvikle løsninger, der gør vores kunders hverdag nemmere. Derfor har vi udviklet et digitalt flådestyringsværktøj, som giver dig overblik over dine biler og medarbejdere, når det gælder tankninger og km-forbrug. Nem og hurtig km-indtastning på mobilen OK's flådestyringsværktøj fungerer i kombination med vores ”Tank og betal”-app og indeholder en række funktioner, som gør det nemt at holde styr på f.eks. brændstofforbrug og km-regnskab. En stor fordel er også, at man hurtigt og enkelt kan aktivere og deaktivere medarbejderne.

Hurtigt, nemt og sikkert Alle medarbejdere kan selv klare kilometerindtastningen direkte i appen. På den måde slipper du for ekstra mellemregninger og manuel aflæsning, når du skal lave kilometerregnskab. Det er også muligt at lave automatisk rapportering til leasingselskaber og overføre data til dit eget regnskab.

Overblik døgnet rundt Så snart du har registreret medarbejdere og biler i flådestyringssystemet er det nemt, hurtigt og sikkert for medarbejderne at hente appen til tankning. Du kan herefter følge alle tankninger 24 timer i døgnet.

Du er altid velkommen til at besøge www.ok.dk/offentlig, hvis du vil vide mere.

www.ok.dk/offentlig

Dine fordele med OK's flådestyringsværktøj Samlet overblik over tankninger og km-forbrug pr. medarbejder/ pr. bil Kortløs tankning via OK's app Nem og hurtig km-indtastning direkte i appen Mulighed for at aktivere og deaktivere medarbejdere online Undgå dyre fejltankninger med produktvalg pr. bil


Magasinet

LEDER

STATSINDKØB &

Stat og Kommune Indkøb Til indkøbere i staten, regioner og kommuner Ansvarshavende: Dan Morrison Redaktion: Keld Broksø . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 24 41 52 E-mali: keld@kb-kommunikation.dk Dan Morrison . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 73 10 63 E-mail: info@statsindkoeb.dk www.statsindkoeb.dk Annoncer: E-mail: info@statsindkoeb.dk . . . . . . . . . 43 43 31 21 Udgiver: Danja Media ApS Thyrasvej 33 4684 Holmegaard Telefon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 43 31 21 E-mail: info@statsindkoeb.dk Forsidefoto: Ole Hartmann Schmidt Design og tryk: KLS PurePrint A/S Hvidovre Oplag: 5.500 34. årgang Medlem af:

Samarbejdspartnere

ISNN 0901-6090 Distribution og modtagere: Magasinet ”Stat & Kommune Indkøb” distribueres 6 gange ­årligt til: Abonnenter på rammeaftaler hos Statens og ­Kommunernes Indkøbs Service A/S. Medlemmer af IKA, Foreningen af Offentlige Ind­ købere. Folketinget, ministerierne, direktorater, styrelser m.v. Etaterne, herunder Politiet og Forsvaret. Statslige og fælleskommunale virksomheder. Region- og kommunaldirektører. Region- og kommunale indkøbschefer og IT-chefer. Region- og kommunale tekniske forvaltninger. Højere uddannelsessteder, universiteter, teknika, handels­højskoler og seminarier. Social- og sundheds­sektoren, herunder hospitaler, plejehjem m.m. Leverandører til offentlig virksomhed. Abonnementspris: Kr. 250,- årligt ex. moms i Danmark Citat af redaktionelt indhold er tilladt med klar ­kilde­angivelse. Gengivelse af artikler er kun tilladt med skriftlig ­accept fra redaktionen. Erhvervsmæssig afbenyttelse af bladets indhold er forbudt, medmindre særlig tilladelse foreligger.

Lillebror Aarhus ånder storebror ­København i nakken som konferenceby – det er godt

I

løbet af 2016 fyldte det største antal kongresgæster nogensinde hotellerne i navnlig København, men nok så overraskende også i Jyllands ”hovedstad” Aarhus. Milliardomsætningen kulminerede, da 20.000 delegerede i oktober kom til København til en international kongres om kræft. Ifølge Wonderful Copenhagen kom over 100.000 delegerede i 2016 til København for at deltage i en international kongres. København har aldrig tidligere haft så mange kongresgæster. Organisationen ”International Congress and Convention Association” (ICCA) har placeret København øverst på listen over de bedste europæiske storbyer til møder og konferencer. Og den internationale organisation, ”Meetings Professionals International” (MPI), som er mødebranchens egen organisation, valgte København til organisationens ”2016 European Meetings & Events Conference (EMEC).” Men så er der netop Aarhus, som Magasinet Stats & Kommune Indkøb har under lup nu i dette nummer. Det er der flere årsager til. Det interessante ved Aarhus i konferencesammenhæng er ikke blot, at Aarhus har eksplosiv vækst i konference- og hotelbookinger med kulmination her i 2017, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. Alene hotelkapaciteten er udvidet op mod 70 % siden 2012. Baggrunden med investeringer fra kommunale indkøbsmillioner for at gøre byen mere spændende, er også værd at ofre opmærksomhed. Endelig er det interessant, at de investeringer også giver flere offentlige kunder til konferencer i Aarhus. Mange offentligt ansatte har studiebesøg det kommende år – herunder KL og Danske Regioner.

Det handler om at turde Der er ingen tvivl om, at det er et helt nyt Aarhus at komme til i dag set i forhold til 1980erne og 1990erne. Væk er det lidt triste tomgangsindtryk med eksempelvis havnens em af recession og industri under afvikling. Bolig-, hotel og erhvervsbyggeri i dristigt design er den nye skyline. Det er vigtigt at bemærke, at Aarhus ikke var kommet dertil uden offentlige satsninger, smidig sagsbehandling og kommunale indkøb af brandingaktiviteter, bygninger og konsulentbistand. Intet andet sted i Danmark er der større vækst på konferenceområdet end i Aarhus lige nu. Det handler om at turde. Ikke mindst at tænke ud af boksen, som man siger på nydansk. Især må nævnes den særlige Aarhus-model, som også tiltrækker international interesse for at placere gigantiske forskerkonferencer. De kommunale indkøb i Aarhus handler nemligogså om hele støttepakker til eksempelvis forskere, som skal hjælpe til med at tiltrække konferencer til Aarhus. En indvending vil altid være, at ”Ja-ja – de vil bare have flere penge…” Men det særlige ved Aarhus er, at byens udvikling netop handler om investeringer, som nu giver et ret bevisligt afkast i form af vækst og arbejdspladser. Der kommer en positiv spiral, som skaber markant øget interesse for Aarhus som konferenceby, som VisitAarhus bemærker. Vi ved nu, at også i 2017 har mange offentlige indkøberne over hele landet lagt ordrer på konferencedeltagelse, mens Aarhus er Europæisk kulturby. Herfra vil vi blot opfordre til, at også resten af landet lader sig inspirere af Aarhus, som nok er lillebror, men byen ånder storebror København i nakken som konferenceby – og det er godt. Alene antallet af overnatninger i 2016 ventes at overstige 816.000 i Aarhus Kommune – en vækst på 63 pct. siden 2011. Jo flere byer, som melder sig konkurrencen om de store konferencer for alvor, des bedre sammenhængskraft for hele Danmark. Tillykke til Aarhus som viser, at konferencemarkedet ikke er status quo, men kan udvides kraftigt – selv når man ikke er landets hovedstad. januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 3


MØDER OG KONFERENCER

Tota leveran ldør på de stat slige af taler

KONFERE CER, MØDERN& OPHOLD

Lige præcis her får du altid ”det lille ekstra” I HUSET Middelfart – midt i naturen – midt

Udover konferencecentret rummer vi også Dan-

i Danmark. Ønsker du uformel stemning,

marks største byggeudstilling, som kan medvirke

god kvalitet og nærværende service,

til det sjove indslag i dit arrangement. Udover at

så har du brug for os.

du kan samle boliginspiration, kan gruppearbejdet eller en ”walk the talk” foregå her – der er

Vi har funktionelle konferencefaciliteter, hyggelig restaurant og café samt en god seng at sove i – og med køkkenets kærlighed til lokale råvarer og økologi, har vi alt hvad der skal til, for at dit næste arrangement bliver en succes.

28.000 m2 at boltre sig på. Vi står klar med sparring og gode idéer, så vi sammen sikrer at dit udbytte bliver optimalt. Book nu og lad os komme i gang.

Møder o konferen g cer midt i Danmark

HUSET middelfart Hindsgavl Allé 2 5500 Middelfart 70 12 36 00 Nyheder·tilbud·arrangementer

huset-middelfart.dk


LÆS I DETTE NUMMER

Aarhus slår alle rekorder som hotel- og konferenceby

6

Aarhus har eksplosiv vækst i konference- og hotelbookinger med kulmination her i 2017, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. Der er investeret kommunale indkøbsmillioner for at gøre byen mere spændende, og nu kommer også de offentlige kunder til konferencer i Aarhus. Mange offentligt ansatte har studiebesøg det kommende år – herunder KL og Danske Regioner. Magasinet Stats & Kommune Indkøb stiller skarpt på, hvad Aarhus har gjort – og som virker! Alene hotelkapaciteten er udvidet op mod 70 % siden 2012.

Stort potentiale for offentlige udbud - Dansk Erhverv vil have turbo på konkurrencen Stat, regioner og kommuner udbød sidste år 25,7 procent af de opgaver, som det er muligt at skabe konkurrence om. De seneste år er tallet steget med ca. 1 pct. om året, men potentialet for at skabe yderligere konkurrence om offentlige indkøb er stadig stort. Og Dansk Erhverv synes det går for langsomt og vil have turbo på konkurrencen.

10 IKA’s årskonference 2017: Big data og disruption på vej i offentlige it-indkøb

12

Når partner i Devoteam, Per Gulløv Lundh Eeg, taler på IKA-årskonferencen, er det med forventninger om forandringer – endda disruption - af offentlige it-indkøb og den måde, som den offentlige sektor tænker om mulighederne med it. Vi er på tærsklen til en ny æra, hvor det offentliges enorme lager af data er en handelsvare – ikke alene udadtil og kommercielt, men også som et værktøj til effektiviseringer og besparelser internt.

Kommuner vil hellere bygge billigt end godt Private, der har prøvet at indhente tilbud fra håndværkere, vil kende til afvejningen mellem pris og kvalitet. Skal man fx vælge de billige vinduer eller dem, der sikrer et godt indeklima? Desværre er kvaliteten under­ordnet i de fleste af landets kommuner. Det viser en ny undersøgelse, som Jysk Fynske Medier har lavet.

34 januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 5


Aarhus slår alle rekorder som hotel- og konferenceby

Aarhus har eksplosiv vækst i konference- og hotelbookinger med kulmination her i 2017, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. Der er investeret kommunale indkøbsmillioner for at gøre byen mere spændende, og nu kommer også de offentlige kunder til konferencer i Aarhus. Mange offentligt ansatte har studiebesøg det kommende år – herunder KL og Danske Regioner. Magasinet Stats & Kommune Indkøb stiller skarpt på, hvad Aarhus har gjort – og som virker! Alene hotelkapaciteten er udvidet op mod 70 % siden 2012. Af Keld Broksø keld@kb-kommunikation.dk

6 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017


Foto: ARos – Aarhus Kustmuseum

F

or denne skribent, der læste på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i slutningen af 1980erne, er der ingen tvivl om at det er et helt nyt Aarhus at komme til i dag, hvor byen også er blevet en magnet for private som offentlige kunder til byens eksplosivt voksende hotel- og konferencefaciliteter. Intet andet sted i Danmark er der større vækst på konferenceområdet end i Aarhus lige nu. Det skyldes blandt andet en særlig Aarhus-model, som også tiltrækker international interesse for at placere gigantiske forskerkonferencer. De kommunale indkøb i Aarhus for at understøtte den

Your Rainbow Panorama på toppen af ARos – Aarhus Kustmuseum, som er med til at give Aarhus profil som spændende konferenceby med eksplosiv vækst.

udvikling gælder ikke alene udvikling af kommunale ejendomme, men også hele støttepakker til eksempelvis forskere, som skal hjælpe til med at tiltrække konferencer til Aarhus. Det fortæller kongreschef hos VisitAarhus, Allan Tambo Christiansen, som glæder sig over resultaterne. - Vi har nu en markant vækst i Aarhus med en god kombination af nationale og internationale konferencer, beretter Allan Tambo Christiansen til Magasinet Stats & Kommune Indkøb. VisitAarhus er Aarhus’ turistorganisation, men også en erhvervsdrivende fond, som skal bidrage til resultater for byen, regionen og hele Danmark ved at positionere og udvikle Aarhus som en passioneret videnog oplevelsesby for borgere, virksomheder og gæster. Blandt resultaterne er, at de kommercielle overnatninger eksempelvis er steget over 32 procent fra 2010 til 2014. Turister spenderer dertil godt 3 milliarder kroner årligt på overnatninger og oplevelser i Aarhus. Erhvervsturismen for alene for 1,97 milliarder kr. af forbruget.

Fordoblet resultat Aarhus er nu så populær til afholdelse af konferencer og kongresser, at ret hurtigt i det forgangne 2016 var resultatet fordoblet i forhold til 2015. Interessen for Aarhus som konferenceby har simpelthen aldrig været større. Det primære sammenligningsparameter er netop antallet af konferencedøgn. For Aarhus var det samlede tal for 2015 på 11.372 konferencedøgn, mens en opgørelse af bookinger allerede i februar 2016 var på 24.733 konferencedøgn. Det vil sige en stigning på 117 procent og mere end 40 millioner kroner i øget turismeomsætning til byen.

- Vi har ikke lavet fremskrivninger for 2017 endnu, men det ser også godt ud for 2017, siger Allan Tambo Christiansen.

To veje til succes Han ser især to veje til Aarhus’ succes: Dels er der kommet et kendskab i resten af landet til det moderne Aarhus med ARros (og dets udbygningsplaner), regnbuen, Moesgaard Museum, Dokken, boligerne kaldet isbjergene ved havnen m.m. Og dels betyder netop den nye status som Europæisk kulturby i 2017 meget for at give den sidste twist i en forhandling, som sikrer store konferencer til Aarhus. - De ting øger ikke alene investeringslysten i Aarhus, det smitter også af på konferencemarkedet. Førhen kunne man måske bruge en dag i Aarhus på seværdigheder – nu er her seværdigheder nok til mange dage. Det gør Aarhus til en attraktiv by at pacere et værtsskab i, fastslår Allan Tambo Christiansen. Samarbejde med universitetet Det offentlige har på flere planer spillet en stor rolle i at tiltrække udenlandske konferencer specielt fra forskermiljøet. Aarhus Kommune har i samarbejde med Region Midtjylland og Aarhus Universitet kortlagt, hvad der er af konferencemuligheder blandt Aarhus-forskeres forskellige fag. Gennem de kanaler bliver der stillet spørgsmål som ”hvad går de forskere til af konferencer?” Og ”hvad kan Aarhus’ tiltrække?” - Vi har simpelthen lavet opsøgende arbejde i samarbejde med Aarhus’ forskere. Det har også fået kommunen og regionen til at købe sig til bistand for at lave udbudsmateriale og lette en række administrative byrder

i forsøget på at tiltrække konferencerne, fortæller Allan Tambo Christiansen. Visit Aarhus ser samtidig en tendens til, at konferencerne også får betydning for eksempelvis rekruttering af udenlandske forskere til byen. - Der kommer en positiv spiral, som skaber markant øget interesse for Aarhus som konferenceby, mener Peer H. Kristensen, der er direktør i Visit Aarhus. Aarhus’ særlige tilgang til konferencer i samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet har også skabt stor, international bevågenhed. Aarhusmodellen er præsenteret på en international konference med 800 deltagere i argentinske Buenos Aires. Allan Tambo Christiansen har selv været i Sverige for at fortælle om modellen, ligesom konferencefagfolk fra blandt andet Japan og Norge har gæstet Aarhus for at høre nærmere om byens mange tiltag for at blive kendt som konferenceby.

Flere nye offentlige konferencer Til gengæld har end ikke Visit Aarhus overblik over, hvor mange konferencer for offentligt ansatte, som offentlige indkøberne over hele landet har lagt ordrer på her i året som kulturby for Aarhus. Men det gælder mange konferencer. Allan Tambo Christiansen nævner flere, her i blandt: • KL’s store Kultur- og fritidskonference den 9. og 10. maj 2017. • Danske Regioners generalforsamling 6. april 2017 (hvor bl.a. en fusion mellem KL og Danske Regioner diskuteres). • Og der er en stor anti-radikaliseringskonference 18. og 19. maj 2017.

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 7


Blandt det nyeste har Aarhus kort før nytår vundet endnu en stor it- og byggekonference til oktober 2017. Også her har titlen som Europæisk Kulturhovedstad fungeret som løftestang til at vinde værtsskabet for konferencen ’BILT EUR 2017 by RTC’. Konferencen har afsæt i BIM, Building Information Modeling, en computerbaseret teknologi, der anvendes i forbindelse med design, udførelse og drift af bygninger. Konferencen er derfor til alle i byggebranchen samt firmaer, der udvikler software til byggebranchen. - Vi har mange eksempler på, at både moderniseringerne af byen og vores status som kulturby har været med til at tiltrække de konferencer. Samtidig er vores hotelkapacitet udvidet op mod 70 % siden 2012, fortæller Allan Tambo Christiansen.

Vi har nu en markant vækst i Aarhus med en god kombination af nationale og internationale konferencer

Også byggesagsbehandling er der strammet op på og lokalplaner tilpasser sig den ny profil i byen. Eksempelvis bliver et nyt højhus på Hotel La Tours grund på Randersvej ved det gamle vandtårn 95 meter højt - og tegnes af 3XN Architects. Prestigebyggeriet har fået grønt lys i byrådet, og det får 31 etager og bliver en af byens højeste bygninger. Kommunen har hastebehandlet lokalplanerne. Af andre nyere, kulturelle og rene kommunale satsninger kan nævnes de 1,9 milliarder kom-

munekroner, som det har kostet Aarhus at bygge kulturhuset Dokk1, som er et offentligt samlingspunkt i byen til bl.a. Aarhus Hovedbibliotek og Borgerservice. Også nye hoteller som Comwell Aarhus – skyder op. Desuden åbner i begyndelsen af 2017 hotelkæden Wakeup i M. P. Bruuns Gade med 315 værelser. Et påtænkt hotelbyggeri på Aarhus Ø med op til 400 værelser og kongresfaciliteter ventes færdigt i 2020. Der er i VisitAarhus ingen tvivl om, at det har været en god forretning at lade også offentlige

indkøb bidrage til den eksplosive udvikling i hotel- og konferencefaciliteter. VisitAarhus’ og byens store, internationale brandingarbejde af bl.a. gourmetmaden, den spændende by og det afslappede liv, giver også bonus. Afkastet er vækst, arbejdspladser og skatteindtægter til byen. - Vi regner med, at en konferencegæst i snit lægger 3.000 kroner om dagen, påpeger Allan Tambo Christiansen. Dertil ventes antallet af overnatninger i 2016 at overstige 816.000 i Aarhus Kommune. Det er en vækst på 63 pct. siden 2011, da antallet af overnattende gæster rundede 500.000. Det er bemærkelsesværdigt for Horesta har netop opgjort tallene for overnatninger i 2015. Den gennemsnitlige vækst i danske hotellers overnatninger blev i fjor på 5 pct., hvor den i Aarhus Kommune nåede op på 17 pct. n

KO NF E RE N C E V E D HAV E T

HVAD KAN AFSLAPPET LUKSUS GØRE VED JERES NÆSTE MØDE...? * NB * TISVILDELEJE STRANDHOTEL HAR STATSAFTALE

www.strand-hotel.dk, Tisvildeleje Strandhotel, Hovedgaden 75, 3220 Tisvildeleje, tlf. + 45 48 70 71 19, kontakt@strand-hotel.dk

8 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017


LY T B E D R E - T Æ N K ST Ø R R E

JA OG de måske 2 vigtigste ord lige nu

INSPIRATIONS SEMINAR 1. DECEMBER 2016 08.30-13.00 BY M O S E H E G N I NVITE R E R DIG T IL E T U NI KT O G S P Æ NDE NDE S E M IN A R Hvordan yder man

exceptionel service og gør teams stærkere.

Hvad siger tendenserne

om nye læringsmetoder og hvordan kan du implementere dem.

Hvorfor har Bymose

Hegn lært af deres nye service koncept JA OG.

På dagen vil der være masser af inspiration og ny viden. Du får mulighed for at

Synlig Service

vi Siger JA Og ... har fokus på din sikkerhed ... har gratis parkering ... har masser af udenomsplads

prøve JA OG af og samtidigt få nogle nemme, enkle øvelser med hjem.

PROGRAM 08.30 - 09.00 Morgenkaffe, registrering og mulighed for networking. 09.00 - 09.15 Velkomst v/direktør Hanne Funch Gründler fra Bymose Hegn. 09.15 - 10.00 Bliv inspireret og få ny viden omkring tendenser indenfor teams, læring og møder. 10.00 - 10.15 Pause og networking. 10.15 - 12.00 Workshop ved Jens Carlsbæk & Majbritt Sandberg. 12.00 - 13.00 Tapas & rundvisning på Bymose Hegn.

... er en del af rammeaftalerne ... serverer den lækreste mad ... vi ses!

Bymose Hegn Bymosegårdsvej 11 3200 Helsinge Tel +45 48 79 84 00 bymose@bymosehegn.dk • bymosehegn.dk


STORT POTENTIALE

for flere offentlige udbud - Dansk Erhverv vil have turbo på konkurrencen Stat, regioner og kommuner udbød sidste år 25,7 procent af de opgaver, som det er muligt at skabe konkurrence om. De seneste år er tallet steget med ca. 1 pct. om året, men potentialet for at skabe yderligere konkurrence om offentlige indkøb er endnu større. Dansk Erhverv synes det går for langsomt og vil have turbo på konkurrencen.

I

2015 købte det offentlige varer og tjenesteydelser hos private virksomheder for næsten 300 milliarder kroner.

Af de opgaver, der var mulige at sende i udbud, udbød stat, kommuner og regioner 25,7 procent. Det viser analysen ”Status for offentlig kon-

kurrence”, som Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen netop har udarbejdet. Erhvervsminister Brian Mikkelsen mener, at hvis vi

Ra

får sendt flere offentlige opgaver i udbud, er det win-win for både det private erhvervsliv og for den offentlige sektor.

mm

ea

fta

le

fo

rS

tat e

n&

Kb

hs

Ko m

mu

Brug naturen til forårets konferencer På Konventum kan I dyrke nærvær, samtaler og tilstedeværelse i naturen Teambuilding i naturen • Kreativ brainstorm i vandkanten ved Øresund • Gruppearbejde i ”Det grønne rum” i skoven • Walk & Talk i parken • Aktiv dialog i vores skovfitness • Fagligt orienteringsløb i skov, park og på stranden ... Konventum har det hele Konventum • 3000 Helsingør • Tlf 49 28 09 00 • konventum.dk • booking@konventum.dk

10 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

ne


Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, har et mål om at sende flere offentlige opgaver i udbud.

- Når private virksomheder får mulighed for at byde på offentlige opgaver, får de ikke bare adgang til nye markeder; der sker også en viden overførsel som giver virksomhederne mulighed for at produktudvikle nye løsninger, som muligvis vil kunne eksporteres efterfølgende. Derfor bidrager offentligt udbudte opgaver til øget vækst i dansk erhvervsliv, siger Brian Mikkelsen. - Samtidig sørger konkurrencen om de offentlige opgaver for, at den offentlige sektor effektiviseres og får adgang til innovative nye løsninger, og det kommer jo også i høj grad borgerne til gavn. Derfor er det vigtigt, at vi får øget andelen af opgaver, som sendes i udbud.

Mål om mere i udbud Minister for offentlig innovation Sophie Løhde siger: - Vi har et mål om at sende flere offentlige opgaver i udbud, som en del af vores arbejdsprogram for den offentlige sektor. De nye tal, vil vi bruge som grundlag for arbejdet med måltal. For os er det afgørende, at danskerne får den bedst mulige service for deres penge. Det afgørende er ikke, om det er offentlige eller

private, som løser opgaverne. Der er meget stor forskel på de kommuner og regioner, der konkurrenceudsætter mindst og mest, og forskellen er blevet større de seneste år. Det viser, at det er muligt at flytte tallene, men det kræver en fokuseret indsats, fastslår Sophie Løhde.

1 % i stigning De seneste år er andelen af konkurrenceudsatte offentlige opgaver steget med knap 1 % om året i gennemsnit, og fra 2014 – 2015 var stigningen på 1,1 %, idet staten konkurrenceudsatte 30,5 % af sine udbudsegnede opgaver, regionerne 19,9 % og kommunerne 26,5 %. Tallene dækker over en relativ stor stigning i statens konkurrenceudsættelse sammenlignet med 2014, en lille stigning i kommunernes konkurrenceudsættelse og et mindre fald i regionernes. Forskellen mellem de kommuner og regioner, der konkurrenceudsætter mest og mindst, er samtidig blevet større. Dansk Erhverv synes det går for langsomt Dansk Erhverv er optimistiske efter den netop offentliggjorte konkurrenceredegø-

Erhvervsminister Brian Mikkelsen påpeger, at offentligt udbudte opgaver bidrager til øget vækst i dansk erhvervsliv.

relse fra Erhvervsministeriet viser, at den offentlige sektor i stigende grad inddrager og involverer private aktører i at løse offentlige opgaver. Men der er også utålmodighed i organisationen. - Det er bestemt positivt, men vi må også sige højt og klart, at det simpelthen går for langsomt. Der skal turbo på konkurrencen. Det skal der, fordi øget offentligt-privat samarbejde gør det muligt at skabe en både bedre og billigere offentlig sektor. Det er noget, som kommer alle til gode, siger markedschef Jakob Scharff fra Dansk Erhverv. Dansk Erhverv mener ligesom ministrene, at der forsat er store muligheder for at konkurrenceudsætte opgaver. - For eksempel kunne private aktører sagtens byde ind på drift af fængsler, drift af alarmcentraler, paskontrol, fartkontrol og fangetransporter. Her kunne regeringen selv træde et skridt frem og fremstå som et godt eksempel ved at konkurrenceudsætte endnu mere også på det statslige område, siger Jakob Scharff. Jakob Scharff tilføjer, at der har været en tilbagegang i udbud i regionerne og kun en meget svag fremgang i kommunerne. Den positive ud-

vikling skyldes altså staten, og derfor bør der ses på, hvordan der bliver sat fart på konkurrenceudsættelsen i kommuner og regioner.

Regeringen har sat kursen Hos Dansk Erhverv hæfter man sig ved, at den nye regering i sit regeringsgrundlag har sat kursen mod, at langt flere skattefinansierede opgaver kommer i udbud. Det skal blandt andet ske gennem obligatoriske måltal på området. - Det er jo sød musik i vores ører. Det er faktisk en mærkesag for os, at vi får øget konkurrencen om de offentlige opgaver og får udbygget samarbejdet mellem det offentlige og det private. Tilbagegangen i regionernes konkurrenceudsættelse og den meget begrænsede fremgang i kommunerne viser, at hvis vi skal have sat mere fart på samarbejdet, så er måltal den helt rigtige vej at gå. Helt konkret foreslår vi, at der skal konkurrenceudsættes for yderligere 60 milliarder kroner frem til 2025, siger Jakob Scharff. n

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 11


100 stande, en snes talere og to priser ved IKA’s årskonference 2017 IKA er klar til to dage i København ved IKA´s årskonference 2017 den 26.-27. januar, hvor fokus er på videndeling, netværk og inspiration. De vigtige priser, IKA’s dialogpris 2017 samt Danmarks bedste udbud 2016, får begge prisoverrækkelser på scenen. Her fortæller vi også om de nominerede i slutopløbet.

IKA

’s årskonferencer er blevet et tilløbsstykke for leverandører, indkøberne selv og eksperter blandt en snes talere. I år holdes IKA’s årskonference den 26.-27. januar 2017 hos Comwell Conference Center Copenhagen / AC Hotel Bella Sky. Programmet fordeler sig på flere forskellige scener. Hovedscenen har inspirerende, faglige indlæg. Praktikerscenen holder fokus på værktøjer og cases. Ledelsesscenen udfordrer og inspirerer til offentlig og privatledelse, og endelig er det på Jurascenen helt okay at nørde i faglige juridiske emner. Naturligvis uddeles også i år ”IKA Dialogpris 2017” ligesom ”Danmarks bedste udbud 2016” kåres. De mange leverandørers stande får ifølge IKA konferencen til ”at løbe rundt”. Blandt talernes emner er:  Disruption i det offentlige Fremtiden eller utopi! (se interview i dette magasin):

Per Gulløv Lundh Eeg partner i Devoteam udlægger teksten om big data og disruption i det offentlige.  Udbud med stor politisk bevågenhed: Hør Thyge Nielsen, Formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark og politiske frontfigur bag Region Syddanmarks udbud af ambulancekørsel.  Forandringer spørger ikke om lov - de kommer bare. Helen Eriksen, forfatter og cand. psych., redegør for, hvordan man bedst reagerer på forandringer individuelt og i grupperinger.  Embedsmandens ansvar – om forholdet mellem embedsmænd og ministre: Hvem har ansvaret, når noget går galt og hvad er embedsmændenes rolle i udviklingen af politik. Jørgen Rosted – fra Jørgen Rosted Rådgivning - taler ud fra egne erfaringer som tidligere departementschef i Erhvervsministeriet.

”Viden er noget vi deler” er slogan for IKA’s årskonference 2017 med fokus på viden, deling, netværk og inspiration.

12 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

De vigtige priser – dialogog udbudsprisen Endelig må vi ikke glemme de vigtige priser, som uddeles den 26. januar, nemlig dialog- og udbudsprisen. Kl. 09.40 overrækkes IKA’s Dialogpris 2017 på scenen. Følgende er nominerede til IKA’s Dialogpris 2017:  Dansk Industri (DI), som har stået bag en række indsatser med fokus på at understøtte en konstruktiv dialog omkring forebyggelse og håndtering af konkurser samt rammerne for privat pleje. DI har bedt Kammeradvokaten, om at udarbejde en vejledning til kommunerne for at forebygge og håndtere konkurser på plejeog omsorgsområdet. Vejledningen er udsendt til alle kommuner. På initiativ af DI er der udarbejdet 11 pejlemærker til at udvikle samarbejdet mellem kommuner og private leverandører. Bag pejlemærkerne står brancheorganisationen Dansk Sundhed og Velfærd, Dansk Erhverv, KL og DI. Pejlemærkerne er udsendt til alle borgmestre. Senest har DI og brancheorganisation Dansk Sundhed og Velfærd annonceret et oplæg med overskriften ”Øget kvalitet i ældreplejen”, som danner grundlag for drøftelserne om udvidet frit valg, bedre brug af udbud og fremtidens ældrepleje.  Odense Kommune nomineres for kontinuerligt at udnytte dialogens muligheder og det potentiale, som markedet in-

deholder. Det nyeste tiltag i Odense Kommune giver virksomheder med en social profil en direkte adgang til at synliggøre og igangsætte dialog om deres muligheder for at blive leverandør til Odense Kommune. I dialog med markedet skabes et fundament for at social ansvarlighed og beskæftigelse bliver sat på dagsordenen i forhold til indkøb. Værktøjet der skal sikre dialogen er Odense Kommunes Leverandørportal.  Regionernes Fællesindkøb, som har fællesudbud af tolkning for alle 5 regioner (tovholder på udbuddet Region Syd og Hovedstaden). De nomineres bl.a. for at være nytænkende og sikre bedre kvalitet samt at ville dialogen, være åben og sætte sig sammen med brugere og leverandører. Udbuddet har fokus på at facilitere brugerinddragelse, hvor tolkning ses i et helhedsperspektiv, og hvor patienter og pårørende, indkøbere og sundhedspersonale, tolkevirksomheder og tolke og øvrige eksperter på området inddrages. Følgende er nomineret til ” Danmarks bedste udbud 2016”, som kåres kl. 09.50 – ligeledes med prisoverrækkelse på scenen:  Vejen Kommune, Sydjysk Kommuneindkøb og Kirstine Hardam A/S ved udbud af stomi.  Bluekolding A/S og Stjernholm A/S for udbud af måtter til bundbeluftning.


Hold kursus, konference, ferie eller fest på charmerende herregård med afslappet atmosfære 102 VÆRELSER & RESTAURANT 102 dobbeltværelser alle med bad, tv og gratis WIFI. Hovedbygningen rummer den hyggelige restaurant som består af flere rum. Herfra er der en flot udsigt over sø og voldgrav. KONFERENCER (Vi har statens konferenceaftale) 16 lyse konferencelokaler med plads til op til 450 personer. Priser fra kr. 1.845,- for 1 konferencedøgn i enkeltværelse. Dagmøde fra kr. 595,SELSKABER 8 selskabslokaler med plads til fra 20 til 400 i et lokale. Helaftensarrangement fra 935,- per kuvert. WEEKENDOPHOLD Fredag eller Lørdag: Eftermiddagskaffe/te med kage Velkomstdrink, dagens menu 3 retter, aftenkaffe/te Overnatning i dobbeltværelse. Næste morgen: Stor morgenbuffet Pris per person i dobbeltværelse kr. 895,GODE FERIETILBUD: VINTER & PÅSKEFERIE: VINTERFERIE: 5. februar til 3. marts 2017 PÅSKEFERIE: 15. marts til 2. april 2017 MINIFERIE 2 x overnatning, 2 x stort morgenbord, 2 x dagens menu 3 retter eller buffet efter køkkenchefens valg kr. 995,- pr. person i dobbeltværelse. TILLÆGSPRISER PÅ OVENSTÅENDE FERIETILBUD: Enkeltværelsestillæg 195,- per nat. Tillæg ved overnatning lørdag nat Børn: Under 12 år halv pris i egen seng på forældres værelse, 6 år overnatter gratis i forældres seng, vi har børnemenuer. AKTIVITETER Skoven, parken, haverne, søen og voldgraven inspirerer til dejlige gå- eller løbeture og giver mange muligheder for udendørs aktiviteter.

Sørupvej 26 · 4100 Ringsted Tlf.: 57 64 30 02 · www.sorup.dk · hotel@sorup.dk


KORT NYT

Kommuner overholder økonomiaftale Kommunernes budgetter for 2017 holder sig inden for rammerne i økonomiaftalen mellem KL og regeringen. Det viser en fælles opgørelse fra KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet. - Jeg er meget tilfreds med, at det endnu engang er lykkedes kommunerne at overholde økonomiaftalen. Det kræver et stærkt sammenhold og samarbejde på tværs mellem de 98 kommuner at få kabalen til at gå op på landsplan, og jeg vil gerne kvittere for den ansvarlighed, som kommunerne har vist for at holde sig inden for rammerne af en økonomisk stram økonomiaftale, siger KL-formand Martin Damm. Facit er, at kommunerne ligger blot 41 millioner kroner (svarende til 0,02 procent) under den samlede ramme i økonomiaftalen. Kommunerne

budgetterer med at have serviceudgifter for 241,9 milliarder og anlægsudgifter for 16,7 milliarder kroner i 2017. - Ikke mindst på anlægsområdet har mange kommuner måttet genoverveje og udskyde projekter, så kommunerne under ét kunne holde sig inden for den samlede ramme. Det er prisværdigt, ikke mindst i en situation hvor mange kommuner har brug for at renovere eller bygge nyt blandt andet på grund af stigende eller faldende befolkningstal, siger Martin Damm. KL og Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelse er kun foreløbig. De endelige tal for de kommunale budgetter bliver offentliggjort af Danmarks Statistik her i begyndelsen af det nye år. Her kommer også tallene for de enkelte sektorområder.

På konferencecenter Højstrupgård kombineres sjæl, varme og historie med de nyeste tekniske faciliteter og et spændende kreativt køkken. Konferencecenter Højstrupgård er et ideelt valg til mange varierende arrangementer. • KONFERENCE • GOLF • STRATEGIMØDE • KOKKESKOLE • VINSMAGNING • BRYLLUP Ejler Jensens Vej 1 · 3000 Helsingør Tlf. +49 76 66 66 · www.hojstrupgaard.dk info@hojstrupgaard.dk

14 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

DI i opgør med kommunernes unfair kontrolbud Konkurrencen med kommunerne er ugennemsigtig, mener DI og virksomheder, der byder på kommunale opgaver som f.eks. græsslåning og rengøring. DI har seks anbefalinger klar, som kan gøre udbudsprocesserne mere fair og gennemskuelige. Hvert år løser landets kommunerne nemlig opgaver, de selv har udbudt og selv har vundet, for 585 millioner kroner. Det kan være alt fra pleje på ældreområdet til pasning af grønne området. Når kommunen sender en opgave i udbud, bestemmer den samtidig, hvilke kriterier, der skal vægte og hvor meget. Kommunen kan også selv byde på opgaven. Det hedder kontrolbud. - Virksomhederne oplever desværre ofte, at gennemsigtigheden er ringe – og at kommunerne ikke altid overholder de spilleregler, som de selv sætter op. Formålet med at lave et kontrolbud bør naturligvis være at sikre en fair konkurrence, så vi sikrer os at borgerne får det bedste for skattekronerne, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service. Den nye regering har i sit regeringsgrundlag allerede nu kig på området omkring kommunale udbud, og det vækker glæde i DI Service. - Vi skal forskelsbehandlingen til livs. Derfor lancerer vi nu sammen med de andre erhvervsorganisationer en række anbefalinger til kommunerne om ”det gode kontrolbud” hvor vi også fremhæver nogle af de gode erfaringer, der heldigvis også er. Hvis det på sigt kan give anledning til en tydeliggørelse af reglerne, så er det noget, som vi vil hilse

velkommen, siger Mette Rose Skaksen.

Seks anbefalinger De seks anbefalinger er: 1. Targetpris: Kommunerne bør offentliggøre en targetpris sammen med udbudsmaterialet, når de meddeler, at der afgives kontrolbud. Targetprisen skal afspejle den anslåede samlede værdi for opgaveløsningen. Det tillader, at virksomhederne bedre kan vurdere, om de ønsker at afgive tilbud på opgaven. Det er også normal praksis på bygge- og anlægsområdet. 2. Ekstern validering: Kommunerne bør få kontrolbud eksternt valideret, eksempelvis af revisorer eller eksterne konsulenter, før det kan indgå̊ som en aktiv del af udbudsprocessen. 3. Offentliggjort evaluering: Kommunerne bør altid redegøre skriftligt for den samlede vurdering af kontrolbuddet og virksomhedernes tilbud. 4. Opfølgning: Kommunerne bør foretage en årlig opfølgning til kommunalbestyrelsen, hvis en kommune vælger at beholde en opgave i egenproduktion på baggrund af et kontrolbud. 5. Genudbud ved væsentlige ændringer: Kommunerne bør i stil med §§ 178-184 i ud- budsloven genudbyde opgaven, hvis der sker væsentlige ændringer i opgaveløsning set i for- hold til det oprindeligt vindende kontrolbud. 6. Styrket vejledningsindsats: Fra centralt hold bør udarbejdes en ny og bedre vejledning samt en skabelon, der tydeligt viser, hvilke omkostninger, der skal medtages i et korrekt beregnet kontrolbud.


Q8 er leverandør til SKI FÅ RABAT MED KØBEKORT TIL Q8 og F24 Q8 har indgået en ny rammeaftale med SKI som gælder frem til år 2020. Vi tilbyder attraktive rabatter på over 240 Q8 servicestationer og F24 automatanlæg landet over. Fordelene med et købekort

Få et bedre overblik

Med Q8 Log ind har du altid nem adgang til egne data. Du kan se alle transaktioner 3 år tilbage og få fuldt overblik over forbruget.

• • • •

Brændstof kan betales direkte ved standeren og vask direkte ved vaskehallen Vi tilbyder gratis bilplejemidler, når du vasker bilen på en Q8 servicestation Bestem selv PIN-koden til det enkelte kort Køb faktureres hver måned med specifikation for hvert enkelt kort Få detaljeret overblik over kørselsøkonomien pr. bil med et kørselsregnskab på e-mail hver måned

Vælg mellem 3 forskellige erhvervskort

Administrér dine Q8 kort Bestil og spær kort Ændr pinkoden Se korttransaktioner

Hold styr på brugerne Administrér hvem der har rettigheder til hvad Invitér nye brugere

Tjek CO2-regnskabet Indtast kilometer, så du kan beregne CO2-udslippet

Få overblik over forbruget Firmakort Firmakort TransportPlus kort

Se dine fakturaer og kontoudtog

Benzin Diesel Smøreolie Bilvask Kør-videre-produkter Serviceydelser, mindre reparationer og reservedele Vejkort og flaskegas Broafgift ved Storebælt og Øresund Lufthavnsparkering i Billund

Kom med i aftalen Kontakt os på 7030 0038 eller SKI@Q8.dk. Vi sidder klar ved telefonerne døgnet rundt.

Varer i butikken

Q8 Danmark A/S, Arne Jacobsens Allé 7, 2300 København S

33343 Q8 SKI A4.indd 1

17/10/16 08:58


BIG DATA OG DISRUPTION på vej ind i de offentlige it-indkøb Når partner i Devoteam, Per Gulløv Lundh Eeg, taler på IKA-årskonferencen, er det med forventninger om forandringer – endda disruption - af offentlige it-indkøb og den måde, som den offentlige sektor tænker om mulighederne med it. Vi er på tærsklen til en ny æra, hvor det offentliges enorme lager af data er en handelsvare – ikke alene udadtil og kommercielt, men også som et værktøj til effektiviseringer og besparelser internt. Af Keld Broksø keld@kb-kommumnikation.dk

INTERVIEW Partner i Devoteam, Per Gulløv Lundh Eeg, forventer digital disruption også i offentlige it-indkøb og hele vores måde at tænke om big data på i den offentlige sektor. Han er ansvarlig for Devoteams aktiviteter i den offentlige sektor med datadrevet forretningsudvikling og digitaliseringsstrategier som speciale.

16 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

K

ultur, indgroede vaner og lovgivning bremser i hvert fald lige nu en del af brugen af de enorme mængder ”big data”, som den offentlige sektor genererer. Men nye typer anvendelser sniger sig ind. De forandrer måden, som man køber og bruger it på. Big data er kommet for at blive. Spørgsmålet er alene, hvordan indkøbere og andre offentligt ansatte vil bruge big data fremover, for mulighederne er utallige. Hør bare ét første eksempel på forandringer, som nye big data kan bane vejen for: Et hospital har ved planlægningen af et nyt hospitalsbyggeri via sensorer over en periode (anonymt) monitoreret personalets arbejdsgange og bevægelsesmønstre i flere afdelinger. Analyser af de data viste, at hospitalet kunne spare 12 procent af den tid, som læger og sygeplejersker brugte på at gå fra funktion til funktion, hvis man placerede funktionerne optimalt. På den måde blev anonymiserede sensordata brugt til at få indsigt om mulige besparelser gennem planlægning - og uden krænkelser af enkelte ansattes privatsfære.

Den slags eksempler flyder i en stærk talestrøm, hvis man spørger partner i rådgivningsfirmaet Devoteam, Per Gulløv Lundh Eeg, hvordan big data er ved at forandre såvel tankesættet om big data som indkøbene af it. - Det er som uopdyrket land, når vi ser på det offentliges big data som forretning udadtil såvel som indadtil - med undtagelse af enkelte, gode eksempler. Vi har brug for ny lovgivning og en ny datagrundlov. På en masse områder er datagrundlaget ikke i orden eller bruges ikke godt nok, mener Per Gulløv Lundh Eeg. - Bremserne handler om persondatalovgivningen og om rene kulturspøgsmål, påpeger han.

Ingen Big Brother Ingen lovgiver får i dag 90 mandaters flertal på at kræve krænkelser af den enkeltes privatsfære, hvor alt overvåges og registreres. Men det behøves heller ikke, understreger Per Gulløv Lundh Eeg: Tværtimod kan man i dag sammenstille data og samtidig forhindre, at de data kan føres tilbage til enkelte personer eller virksomhe-


Vi er

l e d en

s t a t af S

n e l a aft

Med udsigt til fordybelse, nærvær og kreativitet

13 moderne konference- og møde lokaler med AV-udstyr i topklasse

Kapacitet for op til 135 personer i ét lokale

Masser af hyggekroge og lounge områder

Hjemmelavet mad med fokus på økologi og lokale råvarer

58 værelser

• • •

Sea-side værelser med altan eller terrasse Kun 1-times kørsel fra København Gratis parkering Optimale rammer for udfordrende teambuilding øvelser Moderne træningsfaciliteter og sauna Slyngelstue med bar og billard

S ø n d e r v e j 8 • 4 6 7 3 R ø d v i g S t e v n s • T. : 5 6 5 0 6 8 0 0 • k l i n t e n @ k l i n t e n . d k • w w w . k l i n t e n . d k


der. Overvågning er heller ikke pointen i de forandringer og den disruption , som allerede vokser nedefra i kommuner, staten og på regionernes hospitalsafdelinger. Eksempelvis ville kliniske forsøg på hospitaler ikke kunne lade sig gøre uden at bruge anonymiserede patientdata. Forandringerne vil ramme det offentlige, som de allerede har ramt erhvervslivet. Nogle forskere mener, at op mod 40 procent af verdens 500 største virksomheder på ti år vil falde fra. Og det alene som følge af udviklingen på det digitale område. Om offentlige institutioner ligefrem lukker er dog tvivlsomt, men forandringerne kommer og udfordrer dem, så de skal finde helt nye ”forretningsmodeller.” Devoteam har interviewet 50 offentlige topchefer om megatrends i det offentlige. Den sjette

megatrend er netop, at disruption ikke kun er et fænomen i den private sektor – den vil også vise sig endnu mere i den offentlige sektor.

Forsøg med big data Disruptionen bør medføre, at alle offentlige myndigheder nu skal have lov til at lave forsøg med big data-analyser, mener Per Gulløv Lundh Eeg. - Nogle steder er man i dag bedre end andre steder. For eksempel på ældreområdet begyndte kommunerne allerede for en snes år siden at digitalisere det. Det gav et væld af nye metoder. Man fik samlet erfaringer og indrettede sig efter dem. Optimalt set skal big data drive langt mere udvikling også andre steder i den offentlige sektor. Man skal simpelthen se forretningen: Big data kan øge effektiviteten og sænke omkostningerne, påpeger han.

Mindre svindel I dag er der stort set ingen muligheder for at udnytte big data på tværs af myndighedsskel på grund af lovgivningen. Kontrol og tilsyn inden for miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed er ellers flere eksempler på, at man kan blive mere effektiv, ligesom sammenkøring af big data kan give mindre svindel. Eksempelvis i sager som afsløringen af Danmarkshistoriens største skattetyveri: En 45-årig, britisk finansmand med bopæl i Dubai ved navn Sanjay Shah er en af bagmandspolitiets centrale mistænkte i sagen om svindel med svimlende op mod angiveligt 12,3 milliarder kroner. SKAT mistænker manden for siden 2012 og frem til i sommer at have franarret SKAT pengene især via forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

Alle veje fører til Nordsjælland Gør vejen til en del af oplevelsen! HOLD JERES NÆSTE MØDE I NORDSJÆLLAND Et af de argumenter vi oftest bliver mødt med, når vi fortæller om Unikke Mødesteder i Kongernes Nordsjælland er, at vi er for langt væk, og det er lettere bare at blive tættere på. Tættere på hvad? Hos os kan du besøge to lande indenfor 20 minutter, du kan rejse tilbage i tiden på historiske mødesteder, og vi er blot 45 minutter fra Rådhuspladsen. Men vi lytter, og vi har derfor valgt at se transporten som en del af oplevelsen, og arrangerer derfor gerne noget helt specielt for dig og dine gæster. Kommer I fra Københavnsområdet, så husk også på, at I kører mod myldretrafikken, og mange at mødedeltagerne sikkert bor uden for selve København, så for dem er det faktisk hurtigere at køre nordpå. Hellere holde møde i Nordsjælland end holde i kø. www.unikkemoedesteder.dk – ét klik, mange mødesteder

18 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

- Jeg ved ikke om man specifikt kunne have undgået den sag ved at sammenkøre big data, siger Per Gulløv Lundh Eeg. Men han henviser til de åbenbare muligheder, der ligger i at blive bedre til at fange momssvindlere og skatteunddragere ved at samkøre data fra SKAT og Erhvervsministeriets styrelsers data (eksempelvis fra CVR-registrene) og nye eksterne datakilder. Der er i den grad værdier at hente mellem de forskellige datakilder, for eksempel CVR-data, forbrugsdata eller data fra forskellige myndigheder. Også det bidrager til, at Per Gulløv Lundh Eeg ønsker sig en helt ny data-grundlov og forsøg med big data. - Lige nu er udgangspunktet blot, at ”det har vi ikke hjemmel til”. Vi skal væk fra en regulering, hvor alt, der ikke eksplicit er tilladt, i stedet er forbudt. Det er et politisk spørgsmål:


Vil vi udnytte potentialet i big data lige som i det private, hvor det allerede sker? Tænk blot på, hvad bl.a. Google bruger kommercielt fra privatsfæren i dag – og helt lovligt: Man kan jo ikke købe en ting i dag over nettet uden, at man straks får flere andre tilbud i samme retning.

Photo: Per Gunnarsson

Sådan gør man Per Gulløv Lundh Eeg lægger ikke skjul på, at Devoteam er blandt de virksomheder, som kan profitere på større brug af big data. Firmaet og dets konkurrenter rådgiver i den slags. Men sagen er, at brugen af big data på et vist niveau også vokser frem af sig selv. - Det er ved at ske, men i forskelligt tempo. Det, vi mangler mere af, er at tænke big data rigtigt ind i en styringsmæssig kontekst, forklarer Per Gulløv Lundh Eeg.

Mulighederne, men også spørgsmålene hober sig op: Hvad nu, hvis eksempelvis konsekvenserne af farlige stoffer blev opdaget langt hurtigere, fordi arbejdsmiljøklinikker samkørte data med tilsvarende udenlandske klinikker og forskningsinstitutioner? Hvad nu, hvis vi kunne sikre en bedre gennemførselsprocent på de danske erhvervsskoler ved at indsamle og analysere data om de studerende? - Det er ikke enkelt at lave business-cases på den slags spørgsmål. Derfor kan vi heller ikke bare henvise til eksisterende beregninger og sige, hvor og hvor meget man kan spare ved at bruge big data mere. Det er jo ikke gjort ret meget før i det offentlige, ­påpeger Per Gulløv Lundh Eeg.

Men mindre udgifter… - Men vi kan sige, at it-indkøb af big data ikke er så dyre – en del kan endda hentes i open source-miljøet. Der er altså ikke tale om de store investeringer. Det handler i højere grad om en kulturomlægning og om en ny indsigt i vores data og lovgivning om dem. Vi skal gøre det fordi den forretning skaber værdi, fastslår Per Gulløv Lundh Eeg. Det kræver også en erkendelse af, at det offentlige i dag ikke selv har alle datakompetencer. - Det vil sige, at der også skal købes rigtigt ind, når man ikke kan klare alle omstillingerne selv og inhouse. Der bør derfor være en effektiviseringsmodel, som man kan bruge big data efter. Indkøberne skal forstå, at de både skal trække på egne kompetencer – og købe kompeten-

cerne udefra, hvor de ikke selv har dem. Kun på den måde får vi for alvor big data i spil til gavn for vores samfund, mener Per Gulløv Lundh Eeg, som noterer sig, at Trekløver-regeringen på 86 siders regeringsgrundlag nok vil ”udarbejde en samlet strategi for Danmarks digitale vækst”, men mangler en erkendelse af, at big data er fremtidens grundstof, og at den offentlige sektor sidder på ganske store datamængder, der kan skabe mere værdi. n

HÅG SoFi mesh Det ideelle valg HÅG SoFi mesh med netryg bygger på markedsførende teknologi og flot æstetik og er en siddeløsning med et godt design, suveræn komfort og uendelig fleksibilitet. HÅG SoFi mesh er designet med henblik på at skabe energi hos brugeren og hjælpe med at øge fokus og det generelle velvære. HÅG SoFi mesh viderefører HÅG-traditionen med at skabe bevægelse for brugerne og gøre livet mindre ordinært. Det er sådan, vi hylder bevægelse. www.hag.dk • tlf 99 50 55 00

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 19


Private plejehjems kvalitet nogle gange bedre end de offentliges Den hidtil største undersøgelse af sin art herhjemme viser, at ikke-offentlige plejehjem leverer god kvalitet. På en række områder er kvaliteten endda højere end hos de kommunale plejehjem, som bruger mange millioner af indkøbskroner.

E

n ny, stor undersøgelse foretaget af forskere fra Københavns Universitet, KORA og RUC, viser, at de private og selvejende plejehjem gør det godt. På nogle områder endda bedre end kommunernes plejehjem. I såvel Dansk Industri som Dansk Erhverv, der organiserer et stort antal af de private ikke-offentlige pleje-

hjem, har man set frem til undersøgelsen. - Den kan vi i den grad nikke genkendende til. Undersøgelsen konkluderer, at de private på flere punkter er bedre end kommunale plejehjem, når det gælder den individuelle service. Det vil sige, at de ikke-offentlige plejehjem for eksempel er rigtig gode til at inddrage den ældre

borger, eksempelvis ved at sikre individuelle rehabiliteringsforløb og lave maden lokalt på plejehjemmet, siger Rasmus Larsen Lindblom, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Private skræddersyr velfærden Rasmus Larsen Lindblom peger på, at de ikke-offentlige aktører

ofte går til opgaven med et klart blik for netop den ældres trivsel, og lader det være et konkurrenceparameter. - Vi ser hos de private og selvejende plejehjem, at de sætter den enkelte i centrum og aktivt bidrager til en større mangfoldighed af tilbud. Her er man meget langt væk fra en ”en-plejeform-passer-til-alle”-tanke-

Medicinforbruget og forekomst af ulykker er lavere hos private plejehjem, end det er tilfældet hos de kommunale. Det er et af resultaterne fra en ny, stor undersøgelse foretaget af forskere fra Københavns Universitet, KORA og RUC. Mens de offentlige indkøbsudgifter til offentlige plejehjem fylder på kommunernes budgetter, så viser undersøgelsen, at også de private og selvejende plejehjem gør det godt.

20 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017


Tank op med ny energi og bliv klar til mødet - på Danmarks aktive konferencecenter

• 4-stjernede faciliteter - midt i Trekantområdet

4-STJERNET BELIGGENHED MIDT I DEN SMUKKESTE NATUR

• Komplette løsninger på alle størrelser og typer af arrangementer • Stor erfaring med planlægning og afvikling - én kontaktperson • TIMEOUT - aktivt pausekoncept

• Restaurant med kulinariske oplevelser af lokale råvarer

BOOK JERES NÆSTE MØDE, KURSUS ELLER KONFERENCE HOS OS PÅ 7586 5533

• Gratis el-opladning af biler

Vingsted Skovvej 2 · 7182 Bredsten · vingsted.dk

• Egen eventafdeling med uanede muligheder • 187 værelser med WIFI og over 500 gratis p-pladser

VI ER STOLTE AF AT VÆRE KOMMET PÅ PODIET... Med en placering som nr. 2 i Region Syddanmark er vi med på rammeaftalen vedr. indkøb af konferencefaciliteter. januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 21


KORT NYT

gang, og det er netop det, som de kommende generationer af ældre efterspørger, siger Rasmus Larsen Lindblom. Undersøgelsen indikerer også, at private plejehjem har en lidt højere kvalitet på flere af de såkaldte ”outcome-kriterier”. Altså på effektmål for borgeren, så som at medicinforbruget og forekomst af ulykker er lavere hos private, end det er tilfældet hos de kommunale.

Dansk Erhverv: For få ikke-offentlige plejehjem i Danmark Der er i dag 40.800 ældre på plejehjem, i plejeboliger og i friplejeboliger. Cirka 13 procent af landets over 1.000 plejehjem er ikke-offentlige plejehjem, hvoraf langt de fleste er selvejende. Det er alt for lidt, mener Dansk Erhverv, der ønsker et stærkere alternativ til kommunerne. - Med rapporten i hånden bør kommunerne derfor konkurrenceudsætte langt flere kommunale plejecentre. Det kan også være ved at invitere langt flere private ind i etableringen af de populære friplejehjem som alternativ til de klassiske kommunale plejecentre, ellers går vi som samfund ganske enkelt glip af mangfoldighed og den afgørende synergi i det offentlig-private samarbejde, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Samspil vigtigt Ifølge Dansk Industri (DI) skal man lægge mærke til, at samspillet mellem kommunale og private giver værdi. Et vigtig budskab fra rapporten er, at de offentlige og de private plejehjem kan lære af hinanden. Der er styrker hos begge typer af leverandører, og kvaliteten vil kunne hæves yderligere i et konstruktivt samspil, hvor borgere og pårørende har adgang til en klar vurdering af de enkelte leverandørers kvalitet. - I sidste ende handler det ikke om, hvorvidt et plejehjem er privat eller offentligt ejet – men om at de ældre har reelt frit valg og får den bedst mulige kvalitet, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service. Rapporten giver også DI anledning til at overveje de kvalitetsindikatorer, som fremadrettet kan sætte større fokus på outcome-kvaliteten, herunder ikke mindst borgerne og de pårørendes tilfredshed med kvaliteten. - Måske kan få og klare indikatorer for outcome kvaliteten kunne bidrage til at løsne op i bureaukrati og dokumentationskrav – populært sagt ”kolde hænder”. Man får typisk det, man måler på – derfor mener DI, at vi bør måle mere på den leverede kvalitet frem for struktur og proces, siger Mette Rose Skaksen. n

Stat og Kommune januar 2017

Totalleverandør til den offentlige sektor

Aftørringspapir og dispensere • Rengøringsløsninger Personlig hygiejne og hudpleje • Borddækning • Engangsservice Kaffe, te og automatprodukter • Fødevareemballage • Køkkenudstyr

Tlf. +45 7010 7700 . www.multiline.dk

22 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

Det skal være lettere at sortere kommunalt affald Miljøstyrelsen har uddelt godt 8 mio. kroner til 13 kommunale projekter, der skal få danskerne til at sortere mere affald – ganske enkelt ved at gøre det lettere. Danskerne sorterer nemlig mere affald til genanvendelse, hvis deres affaldsløsninger er nemme at bruge og lette at komme til. Det kræver løsninger, som passer til folks hverdag – og derfor uddeles sidste runde af kommunepuljen til projekter, der kan være med til at gøre det let for danskerne at sortere mere affald, som f.eks. hjemmets syltetøjsglas, plastikbøtter og makreldåser, så det kan blive genanvendt til nye produkter. - Kommunerne har været gode til at tænke i nye affaldsløsninger, så vi kan få indsamlet og udnyttet de ressourcer, som borgernes affald gemmer på. Med kommunepuljen har de fået muligheden for at rulle nye affaldsløsninger ud, som bidrager til en større genanvendelse, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Claus Torp.

fået tilskud. Kommunen har fået 650.000 kr. i tilskud til et forsøgsprojekt, hvor borgerne skal sortere deres affald i seks forskellige farvede poser ud fra, hvilken type affald der er tale om. Poserne samles i samme spand og hentes af skraldebilen, hvorefter sorteringsanlægget klarer resten af sorteringen med en bestemt teknik, der kan registrere og adskille de forskellige farvede poser. I alt har 13 projekter fået støtte gennem Miljøstyrelsens kommunepulje, som støtter op om ’målet i ressourcestrategien ’Danmark uden affald' om en øget genanvendelse på 50 pct. af danskernes husholdningsaffald i 2022. Kommunepuljen blev uddelt første gang i 2014, og i to omgange i 2015. I første runde i 2015 blev der uddelt 7,6 mio. kr. til 16 nye affaldsprojekter dækkende 20 kommuner, og i anden runde blev der uddelt knap 14 mio. kr. til 19 affaldsprojekter dækkende 27 kommuner.

Farvesortering hitter Halsnæs Kommune er en af de kommuner, der i år har

SKI har informeret om overdragelse af aftaler fra SI til SKI Statens Indkøbsprogram og SKI har holdt informationsmøder for ministerier, styrelser og statslige institutioner om overdragelse af i alt 16 aftaler i Statens Indkøbsprogram fra SI til SKI. Informationsmøderne gav indblik i, hvordan den samlede plan for overdragelsen ser ud, og hvad du kan forvente af SKI fremover. Både koncernindkøbere i staten samt medarbejdere, udbudskonsulenter og indkøbere i ministerier, styrelser og statslige institutioner, der arbejder med indkøb og udbud var inviterede.


YOU

DU HAR BRUG FOR AT FORBEDRE SERVICEN FOR BORGERNE.

WE

VI HAR UDVIKLET EN UNIK BRUGERVENLIG SELVBETJENINGSLØSNING.

Forbedret borgerservice. Det er udgangspunktet for Konica Minoltas unikke scanningsløsning, der er en selvbetjeningsløsning for borgeren i borgerservice. Vores produktprogram er i tråd med kommunernes digitaliseringsstrategi med fokus på lav TCO. Kontakt os for et overblik over dine muligheder på konicaminolta.dk/borger eller på 72212121.

DIGITAL WORKPLACE

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 23


IT-virksomheden Refurb

har vundet Grøn Indkøbspris 2016

D it-udstyr, løb med b, der sælger let brugt IT-virksomheden Refur for 2016. den grønne indkøbspris

Overrækkelsen af Grøn Indkøbspris 2016 skete i København ved den nordiske konference Green Growth through Public Procurement.

Tunstall Freedom giver

er var store smil fra salgs- og marketingschef Peter Hove, da han gik på scenen for at modtage Grøn Indkøbspris på vegne af IT-virksomheden Refurb. Virksomheden var nomineret til prisen for deres innovative forretningsmodel, der understøtter øget genanvendelse af IT og bidrager til udbredelsen af cirkulær økonomi. – Det er en stor ære at modtage prisen som privat aktør, sagde Peter Hove ved prisoverrækkelsen i november. – Man oplever ofte, at der er meget snak og kun en lille smule handling, når det gælder grønne indkøb og grøn vækst, fortalte Peter Hove, med henvisning til den anerkendelse af deres arbejde, som følger med prisen. Udover Refurb var Odense Kommune og Københavns Kommune også nomineret til prisen. Rikke Dreyer, formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, var med til at overrække blomster

og diplom på vegne af juryen fra Forum for Bæredygtige Indkøb. – Refurb bidrager til markedet for grønne offentlige indkøb ved at aftage brugt IT og dermed forlænge produkternes levetid, hvilket er en vigtig parameter for reduktion af negative miljøeffekter, sagde Rikke Dreyer på vegne af juryen. Det var især virksomhedens potentiale til at kunne levere cirkulære IT-løsninger til offentlige indkøbere, der gjorde sig bemærket hos juryen. Grøn Indkøbspris 2016 blev overrakt af Loa Dalgaard Worm fra FSC Danmark, der vandt sidste års specialpris, og Rikke Dreyer fra Miljømærkning Danmark. Prisen blev uddelt i forbindelse med den nordiske konference ‘Green Growth through Public Procurement’, hvor 120 deltagere fra hele norden mødtes for blandt andet at debattere grønne indkøb og cirkulære løsninger. n

!

• altid seneste teknologi • fri udskiftning af udstyr til nyt – under aftalen

... så undgår du • store engangsinvesteringer • uforudsete driftsomkostninger • bindingsperioder

Mød os på IKAs Årskonference (stand nr. 60) Kom og hør mere om fordelene ved en fast månedlig ydelse for bl.a. digitale nødkald og elektroniske låse.

Mere info på tlf. 87 93 50 00 eller www.tunstall.dk

24 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

Tunstall

• fagprofessionel support og døgnservice


Vil du betale prisen for en billig løsning? Dårligt design og billige løsninger koster. Længe efter du er holdt op med at glæde dig over den billige pris, ærgrer du dig over den dårlige kvalitet. Hos Tork har vi en holdning til kvalitet. Har du?

7 holdninger til hygiejne Når du vælger Tork, får du produkter og løsninger med holdning til overforbrug, hygiejne og kvalitet. Se alle holdningerne på tork.dk

#2

#3 C ECOL A

L

NO

DI

BE

R

#1

Vi vil give mere, end vi tager

Vi tror på kvalitet frem for kvantitet

Vi vil være førende inden for bæredygtighed

Eksempel Hos Tork planter vi tre nye træer for hvert træ, der fældes. Vores skove absorberer mere CO2, end vi udleder. Det giver et grønt regnskab i plus.

Eksempel Kontrollerede dispenserløsninger fra Tork garanterer reduceret forbrug og dermed mindre affald, hvilket giver et mindre behov for genopfyldning. Det sparer tid og forbedrer arbejdsforholdene.

Eksempel 80% af produkterne fra Tork bærer tredjeparts miljømærker.


26 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017


STANDPLAN 001 A2001 A2 002 Plum 002 Plum 001 A2 001Kompan A2 003 Danmark 003 Kompan Danmark 002 Plum 002 Plum 004 Mercell Danmark 004 Mercell Danmark 003 Kompan Danmark 003avKompan Danmark 005 formav form 005 004 Mercell Danmark 004BabyTrold Mercell Danmark 006 006 BabyTrold 005 av form 005DBS av form 007 Lys 007 DBS Lys 006 BabyTrold 006 BabyTrold 008 Dansk Industri 008 Dansk Industri 007 DBS Lys 007Scan DBS Lys 009 009Office Scan Office 008 Dansk Industri 008Creativ Dansk Industri 011 Company 011 Creativ Company 009 Scan Scan Office Office 009 012 Møbler Højer Møbler 012 Højer 011 Creativ Company 011K.W.Bruun Creativ Company 014 K.W.Bruun 014 Import Import 012 Højer Møbler 012 Højer Møbler 016 RFI 016 RFI 014 K.W.Bruun 014SKI K.W.Bruun Import 017 SKI Import 017 016 RFI 019 bubobubo 016 RFI 019 bubobubo 017 SKI 020 Protac 017Protac SKI 020 019 bubobubo 022Naturgas HMN Naturgas 019 bubobubo 022 HMN 020 Protac 023 Kinnarps 020Kinnarps Protac 023 022 HMN Naturgas 025 OK 022OK HMN Naturgas 025 023 Kinnarps 027 Würth Danmark 023Würth Kinnarps 027 Danmark 025 OK 028 Hejco Arbejdstøj 025Hejco OK 028 Arbejdstøj 027 Würth Danmark 029 Abena 027Abena Würth Danmark 029 028 Hejco Arbejdstøj 030 Lyreco Danmark 028Lyreco Hejco Arbejdstøj 030 Danmark 031 KMD & Comcare 029 Abena 029 Abena 031 KMD & Comcare 030 030 Lyreco Lyreco Danmark Danmark 031 031 KMD KMD & & Comcare Comcare

032 Xplor 064 064 Højager Belysning 032 Xplor Højager Belysning 034 Holmris.Designbrokers 065 Kentaur 034 Holmris.Designbrokers 065Højager KentaurBelysning 032 Xplor 064 032BENT XplorBRANDT 064Louis Højager Belysning 036 067 Nielsen 036 BENT BRANDT 067Kentaur Louis Nielsen 034 Holmris.Designbrokers 065 034SiS Holmris.Designbrokers 065 Kentaur 037 International 068 JDE 037 SiS International 068 JDE 036 BENT BRANDT 067 Louis Nielsen 036Procurator BENT BRANDT 067 Louis Nielsen 039 071 Skandinavisk Motor Co.Co. 039 Procurator 071 Skandinavisk Motor 037 SiS International 068 JDE 037 SiS International 068 JDE 040 UdbudsVagten 073 073 Lekolar LEIKA 040 UdbudsVagten Lekolar LEIKA 039 Procurator 071 Skandinavisk Motor 039MAAS Procurator 071 Skandinavisk Motor Co. Co. 041 075 Ejner Hessel 041 MAAS 075 Ejner Hessel 040 UdbudsVagten 073 Lekolar LEIKA 040 UdbudsVagten 073 Lekolar LEIKA 043 Hotel Vejlefjord 076 076 Processio 043 Hotel Vejlefjord Processio 041 MAAS 075 Ejner Hessel 041Supermarket MAAS 075 Ejner Hessel 044 Intervare 077 Kammeradvokaten 044 Supermarket Intervare 077 Kammeradvokaten 043 Hotel Vejlefjord 076 Processio 043Jyden Hotel Vejlefjord 076 Processio 045 Workwear 078 Diversey Danmark 045 Jyden Workwear 078 Diversey Danmark 044 Supermarket Intervare 077 Kammeradvokaten 044Anticimex Supermarket 077 Kammeradvokaten 046 Anticimex Intervare 079 Duba-B8 046 079 Duba-B8 045 Jyden Workwear 078 Diversey Danmark 045Unilever Jyden Workwear 078 Diversey 048 Unilever 081 World ofDanmark Comfort 048 081 World of Comfort 046 Anticimex 079 Duba-B8 046 Anticimex 079 Duba-B8 049 Tolstrup & Hvilsted Handicare 049 Tolstrup & Hvilsted 081 081 Handicare 048 Unilever 081 World of Comfort Comfort 048TrueLink Unilever 081 World 050 TrueLink 083 IKA of 050 083 IKA 049 Tolstrup & Hvilsted 081 Handicare 052 Dansk Legeplads Administration 084 EU-Supply 049 Tolstrup & Hvilsted 081 Handicare 052 Dansk Legeplads Administration 084 EU-Supply 050 TrueLink 083 IKA 053 Living 085 ID Identity 050Living TrueLink 083 053 Art Art 085 IDIKA Identity 052 Dansk Legeplads Administration 084 EU-Supply 054 Gardinmontøren Botex Home 087 Severin Kursuscenter 052 Dansk Legeplads Administration 084 EU-Supply 054 Gardinmontøren Botex Home 087 Severin Kursuscenter 053 Living Art 085 IDJobindex Identity 055 NYBO 088 053NYBO Living Art WORKWEAR 085 ID Identity 055 WORKWEAR 088 Jobindex 054 Gardinmontøren Botex 087 Severin Kursuscenter 059 VINGSTED @ Home 092 Xplor Kursuscenter 054VINGSTED Gardinmontøren Home 087 Severin 059 hotel hotel @Botex 092 Xplor 055 NYBO WORKWEAR 088 Jobindex konferencecenter 093 Gardin 055 NYBO WORKWEAR 088Gardin Jobindex konferencecenter 093 Lis Lis 059 VINGSTED 092 Xplor 060 Tunstall hotel 094Xplor De Forenede Dampvaskerier 059Tunstall VINGSTED hotel @ @ 092 060 094 De Forenede Dampvaskerier konferencecenter 093 Gardin Lis 061 Comwell 095Gardin De Forenede Dampvaskerier konferencecenter 093 Lis 061 Comwell 095 De Forenede Dampvaskerier 060 Tunstall 094 DeUniqa Forenede Dampvaskerier 062 Kinect Energy Group 097De 060Kinect Tunstall 094 062 Energy Group 097 UniqaForenede Dampvaskerier 063 Oluf Brønnum & Co. 061 Comwell 095 De De Forenede Forenede Dampvaskerier Dampvaskerier 061Oluf Comwell 095 063 Brønnum & Co. 062 Kinect 097 Uniqa Uniqa 062 Kinect Energy Energy Group Group 097 063 063 Oluf Oluf Brønnum Brønnum & & Co. Co.

IKA tager forbehold for ændringer

IKA tager forbehold for ændringer

IKA tager forbehold for ændringer januar 2017 forbehold / Stat & Kommune INDKØB / 27 IKA tager for IKA tager forbehold for ændringer ændringer


IKA’S AKTIVITETER for ordregivere og leverandører - 2017

SUNDE MEDARBEJDERE er et værdifuldt aktiv!

Sideeffekterne ved at sørge for, at der på arbejdspladsen er adgang til frisk koldt vand er mange og talrige. Vi nævner de mest åbenlyse her: - Mindre hovedpine - Mindre fravær - Mere effektivitet - Færre fejl - Bedre arbejdsklima - Flere succesoplevelser - Bedre bundlinie Waterlogic DK iHOUSE Lene Haus Vej 15 7430 Ikast

Hovednr. + 45 7023 8055 www.waterlogic.dk www.wlshop.dk


DEN GRØNNE SEKTOR 2. SEKTION – TEKNIK OG MILJØ

KÆMPE

VEJ-UDBUD PÅ VEJ ›

2 ÅRS

B-, STW-, L-SERIEN Kampagnepris

Traktorer Græsklippere Gravemaskiner Læssemaskiner Fejemaskiner Saltspredere El-biler

Maskiner til den professionelle bruger

Kastrup Tlf.: 32 50 29 02 Skanderborg Tlf.: 86 52 42 11 Find nærmeste forhandler på

NYHED!

Kampagnepris

BX2350 HST - 23 HK

B3150 HST - 30 HK

kr. 179.500,-

kr. 249.500,-

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,3 m. fejemaskine

excl. moms

NYHED!

Kampagnepris

REKLAMATIONSRET

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,5 m. fejemaskine

excl. moms

NYHED!

Kampagnepris

NYHED!

Kampagnepris

He-Va

Kampagnepris

NYHED!

Kampagnepris

B2650 HST - 25 HK

STW34 HST - 34 HK

STW37 HST - 37 HK

L4240 HST - 44 HK

STW40 HST - 40 HK

kr. 235.500,-

kr. 269.500,-

kr. 289.500,-

kr.309.500,-

kr. 299.500,-

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,3 m. fejemaskine

excl. moms

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,5 m. fejemaskine

excl. moms

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,5 m. fejemaskine

excl. moms

Incl. He-Va frontophæng/ PTO & GMR 1,7 m. fejemask.

excl. moms

Incl. GMR frontophæng/ PTO & 1,5 m. fejemaskine

excl. moms

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 29


STORT DRIFTS-UDBUD på vejområdet på vej Vejdirektoratet er på vej med at sørge for, at det overordnede vejnet herhjemme også fremover bliver passet på bedst mulig vis og til de skarpeste priser på markedet.

F

or nyligt offentliggjorde Vejdirektoratet det foreløbige materiale til et kommende driftsudbud til en værdi af flere hundrede millioner kroner. Udbuddet skal udvælge de virksomheder, der fra 2018 og fremefter skal stå for den løbende drift af statsvejene herhjemme. Altså blandt andet forestå den løbende renholdelse, reparationer af asfaltbelægninger og skilte samt genmarkering af kørebaneafmærkninger. Udbuddet omfatter et større antal driftsopgaver på de cirka 3.800 kilometer statsveje.   Formålet med offentliggørelsen af det foreløbige materiale er at give aktørerne i branchen mulighed for at komme med feedback, så de kan være med til at skabe grundlaget for optimal konkurrence ved det endelige udbud.  Meldingerne fra branchen bliver på den baggrund taget med i betragtning, når Vejdirektoratet i de kommende måneder skal færdiggøre det endelige udbudsmateriale.  ”Vores målsætning er at skabe et udbud, som er optimalt i for-

hold til markedet, og som giver os og dermed samfundet bedre veje for pengene. Entreprenørerne står med opgaverne i dagligdagen ude på vejene, og derfor er det vigtigt for os at gå i dialog med dem, så de får mulighed for at kommentere udbudsmaterialet og komme med gode ideer inden det gøres færdigt”, siger Michael Ebbesen, områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

Kommuner interesseret Vejdirektoratet har i øvrigt gennem det seneste år været i dialog med kommunerne omkring deres deltagelse i driftsudbuddet. Dette er blandt andet sket efter et ønske fra Vejdirektoratet om at styrke samarbejdet med kommunerne ved at give dem mulighed for at få del i de stordriftsfordele, som udbuddet rummer.  ”Jeg er glad for, at nogle kommuner har vist interesse for at afsøge muligheden for et samarbejde, der blandt andet kan åbne mulighed for at lægge nogle af de kommunale driftsopgaver ind i det store udbud. Målet er

Om nogle måneder tid offentliggør Vejdirektoratet udbuddet på et større antal driftsopgaver på de cirka 3.800 kilometer statsveje.

30 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

således at dette fælles udbud skal give mulighed for stordriftsfordele, som kan afspejle sig i gode løsninger og konkurrencedygtige priser,” siger områdechef Michael Ebbesen.

Udbydes medio marts Driftsarbejder skal efter planen udbydes medio marts 2017 med kontraktstart 1. januar 2018.    Udbuddet omfatter i første omgang den løbende drift af statsvejene, hvilket er i alt 43 entrepriser til en samlet værdi på mellem 350 og 400 millioner kroner årligt afhængigt af den politiske bevilling. Værdien af de enkelte entrepriser vil ligge på mellem 2 og 50 millioner kroner årligt.    Inden for hver udbudsgruppe er der tale om et samlet udbud, hvor det er muligt at afgive tilbud som kombinationstilbud med rabat ved overdragelse af flere entrepriser. Senere udbydes vedligeholdelsesarbejder omfattende asfaltbelægninger og bygværker samt vintertjeneste.    n

FAKTA Der udbydes følgende driftsopgaver:  Vejmandstilsyn samt renhold og øvrig pleje af kørebaner, rabatter sideanlæg og toiletbygninger mv.  Reparation af asfaltbelægninger  Genmarkering af kørebaneafmærkninger  Reparation af autoværn og skilte  Drift af pumper  Drift af fartvisere  Mindre reparationer på bygværker  Drift af klapbroer  Reparationer på signalog trafikledelsesanlæg mv.  Drift og vedligehold på tunnelbygværker og -installationer   Opgaverne er opdelt i 2 udbudsgrupper:   Løbende Vejdrift (LVD)  Drift af mekaniske og elektriske installationer (ME)


LAV FLIS OG KOMPOST MED HØJ EFFEKTIVITET produceres grovere flis til f.eks. bunddække i bede, er en flishugger med valser det rigtige valg.

langs af grenene, så de findeles til en flistype med større overflader og som dermed komposterer hurtigt. Så ønsker man at lave sit gren-affald om til kompostjord, er denne maskintype det rigtige valg.

Bunddække eller kompost? De nye Jonco CP flishuggere snitter med knivvalse og modskær på tværs af grenen. Resultatet er fint flis, der er det idéelle at lægge ud i bede for at begrænse ukrudt eller som brændsel til fyret. Flisen er ret ensartet i størrelse og form, så resultatet tager sig godt ud. Kompostmaskinerne fra Eliet forarbejder træet på en anden måde. De skærer med knive på

Hurtige og effektive Jonco CP flishuggere er hurtige og effektive og har roterende valser, to vendbare knive, blæser og Briggs & Stratton I/C motorer på 5,5 eller 13,5 HK. Model CP 20 klarer grene med en diameter op til 50 mm, mens den kraftigere CP 40 forarbejde grene på helt op til 85 mm. Begge maskiner har sikkerhedsstop, og luftgummihjulene sikrer god balance i transportstillingen, så de er nemme at flytte.

Valser med skær gør forskellen på ny Jonco flishugger, der supplerer kompost-maskinerne fra Eliet Firmaet Flex Trading har lanceret en ekstra valgmulighed til alle, der forarbejder afklippede grene fra træer og buske til flis eller kompost. Med Jonco flishuggere kommer der nye produktive maskiner på det danske

marked til en attraktiv pris. I forarbejdningen af træet spiller maskinens skær en afgørende rolle. Ønsker man at fremstille en fin flis, der hurtigt komposterer, skal man vælge en kompostmaskine med knive. Skal der

Ny Jonco flishugger har set dagens lys.

FAGMESSEN FOR SPORTS- OG FRITIDSFACILITETER 15.-16. MARTS 2017 NY VIDEN OG INSPIRATION Årets program byder på ny viden og inspiration og du kan blandt andet høre indlæg om: •

OL-svømmer Daniel Skaaning – en elitesvømmers tanker om faciliteterne i hallerne

Danskernes sports- og motionsvaner 2016 oplæg fra IDAN

DIF præsentere undersøgelsen af de kommunale idræts-

TILMELD DIG ÅRSMØDET HER

og facilitetspolitikker Læs mere på www.sportsfair.dk Gratis entré og parkering

www.sportsfaciliteter.dk www.svommebad.dk

MESSE C ⋅ Vestre Ringvej 101 ⋅ 7000 Fredericia ⋅ www.messec.dk

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 31


Det begynder virkelig at vinde indpas hos de ansatte nu. Der er flere og flere, der går væk fra serviceportalen og over til QR-koderne., forklarer Lisa Stjernqvist, der er chefkonsulent i Kontraktstyring under Center for Facillity Management i Rigspolitiet. Hun ses her sammen med Dennis Abilgaard Jørgensen, der er kontraktchef hos Coor for politiet Jylland og Fyn.

35.000 QR-koder effektiviserer driften på 220 politistationer Intelligent ejendomsdrift skyder frem med ekspresfart, og dansk politi er blandt frontløberne. 15.000 ansatte fordelt på 220 politistationer over hele landet indberetter dagligt fejl på bygninger og materialer via QR-koder og deres smartphone eller tablet

R

igspolitiet har som de første herhjemme storskala-implementeret QR-koder som led i en klar strategi om at kvalitets- og serviceoptimere politistationerne og materiellet. Digitaliseringen er

sket i tæt samarbejde med Facility Management-leverandøren Coor, som har stor erfaring fra det nordiske marked med optimering af ejendomsdriften. Fra gule sedler til QR-koder Fejl på kopimaskinen, løbende

32 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

toiletter, blå blink og horn der ikke virker på politibilen. Der sker mange store og små driftsforstyrrelser på en politistation hver eneste dag. Tidligere blev der enten lagt gule sedler eller de ansatte skulle logge ind på en

serviceportal, hvor de skulle beskrive fejl og f.eks. forklare, hvilken bygning eller rum problemet drejede sig om. Alt sammen indberetninger, der tog kostbar tid fra det daglige og egentlige politiarbejde.


Om Coor SmartResponse Tildeling af unikke QRkoder på genstande og faciliteter Med en smartphone eller tablet med en QR-reader åbner QR-koden en onlineformular til indberetning af en servicehenvendelse Ved at indtaste ens mailadresse i onlineformularen modtages der besked, når fejlen er afhjulpet eller bestillingen udført Servicehenvendelsen modtages direkte i Coors system med henblik på hurtig planlægning og afhjælpning.

Nu er 35.000 QR-koder blevet en del af hverdagen hos politiets ansatte, der langt lettere end tidligere kan indberette store og små fejl og mangler på deres smartphones eller tablets. Det begynder virkelig at vinde indpas hos de ansatte nu. Der er flere og flere, der går væk fra serviceportalen og over til QR-koderne. Det tager blot få sekunder at indberette en sag eller foretage en bestilling med mobilen, bl.a. også fordi vi har pre-installerede standardbeskeder, forklarer Lisa Stjernqvist, der er chefkonsulent i Kontraktstyring under Center for Facillity Management i Rigspolitiet.

Tidsbesparende og reducerer misforståelser Coors SmartResponse-koncept går ud på, at samtlige genstande, bygninger og rum tildeles en unik QR-kode. Via en smartphone eller tablet scanner medarbejderen QR-koden på f.eks. toilettet og indberetter herefter servicehenvendelsen i menuen. Sagen lander direkte i Coors driftscenter, der med det samme kan se, hvilket lokale eller materiale, det drejer sig om. Håndtering af servicehenvendelser bliver langt mere effektivt, når der tildeles et unikt ID til alle genstande, rum og faciliteter. En genstands placering og type er indeholdt i den unikke QR-kode, som minimerer risi-

Intelligente systemer i ejendomsdriften vinder frem både i offentlige og private bygninger. Rigspolitiet har som de første herhjemme storskala-implementeret QR-koder som led i en klar strategi om at kvalitets- og serviceoptimere politistationerne og materiellet.

Coor Danmark modtager ca. 700 indmeldinger hver måned fra de 220 politistationer. Her sikrer SmartRespons-konceptet, at alle opgaver håndteres effektivt, og at ingen opgaver mistes undervejs fra indmelding til udførelse.

koen for misforståelser. Samtidig minimeres gennemløbstiden fra rapportering af problemet til afhjælpning, forklarer kontraktchef hos Coor for politiet i Jylland og Fyn, Dennis Abildgaard Jørgensen.

Han påpeger, at servicehenvendelser fra brugerne sammenholdt med Coors runderinger i bygningerne giver en langt mere effektiv og kvalitetssikret ejendomsdrift. Coor modtager ca. 700 indmeldinger hver måned

fra de 220 politistationer. Her sikrer SmartResponse-konceptet, at alle opgaver håndteres effektivt, og at ingen opgaver mistes undervejs fra indmelding til udførelse. n

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 33


KOMMUNER VIL HELLERE BYGGE BILLIGT END GODT Kvaliteten er underordnet, når landets kommuner udbyder bygge- og anlægsopgaver. Ifølge Jysk Fynske Medier har kommunerne kun blik for prisen, når de sender opgaver i udbud. Det vækker bekymring i Dansk Byggeri.

P

rivate, der har prøvet at indhente tilbud fra håndværkere, vil kende til afvejningen mellem pris og kvalitet. Skal man fx vælge de billige vinduer eller dem, der sikrer et godt indeklima? Desværre er kvaliteten underordnet i de fleste af landets kommuner. Det viser en ny undersøgelse, som Jysk Fynske Medier har lavet. - Undersøgelsen viser, at hele 92 procent af opgaverne inden for byggeri og anlæg i 2016 blev afgjort ud fra prisen alene. Med andre ord har politikerne bestemt, at det kun handler om at bygge billigt og ikke om kvalitet, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri Morten Kamp Thomsen.

Hos Dansk Byggeri mener man, at kommunernes ensidige fokus på pris ender med hurtigere nedslidte og forældede bygninger

Kortsigtet tankegang Undersøgelsen består af en optælling mellem forskellige typer af udbud fra kommuner, der opstiller klare tildelingskriterier. På andre områder end byggeri og anlæg afgøres udbuddet i 82 procent af tilfældene automatisk af prisen. FØR

- Generelt viser tallene en kortsigtet tankegang fra kommunernes side. Men det høje tal for byggeri og anlæg er særlig problematisk, for kommunerne bygger for mange penge, og netop derfor bør de også

Trænger din belægning til en grundig rensning eller blot en opfriskning? Vi renser belægningen med en specialfremstillet og miljøvenlig EPDM sæbe. Behandlingen giver ikke alene en flot og ren overflade. Den sikrer også en længere levetid på din belægning.

Dalea Professionel legepladsadministration

EFTER

Mobil: 8230 4066 Web: www.dalea.dk E-mail: info@dalea.dk

34 / Stat & Kommune INDKØB / januar 2017

tænke over at få mest muligt for pengene, siger Morten Kamp Thomsen og fortsætter: - Produktet og det færdige arbejde afhænger af materialernes kvalitet, miljøbelastning, energibesparelser og indeklima, der samlet set kan omsættes til kvalitet.  Derfor mener Morten Kamp Thomsen, at kommunernes nuværende udbudsstrategi i længden koster skattekroner.   Man får hvad man betaler for - Når det offentlige så ensidigt fokuserer på prisen, er der nogle kompetencer, der slet ikke kommer i spil. Vi har ellers rigtig dygtige entreprenører og håndværkere i Dan-

mark, som har stor viden om at bygge klogt og fremtidssikret. - Vi ender med bygninger, der hurtigere bliver nedslidte og forældede. Som bygherre får man, hvad man bestiller og er villig til at betale for, siger Morten Kamp Thomsen.  Jysk Fynske Medier har i alt set på 392 udbud, hvoraf de 62 udbud omhandler byggeri og anlæg. n


Redskabsbærer får SKARP JOYSTICKBETJENING Kärcher MIC 34C er blevet opdateret blandt andet med øget komfort. Specielt det nye proportionale joystick er et stort løft, så hydraulikkraften kan doseres helt nøjagtigt

E

fter syv år på markedet med løbende opdateringer har Kärcher samlet en række tilbagemeldinger sammen fra kunderne og kombineret dem med nye udviklingsfremskridt, som er taget fra udviklingen af MIC 50. Det betyder flere forbedringer af Kärcher MIC 34C, som på en række områder får forøget førerkomforten både i form af en mere komfortabel arbejdsplads og bedre kontrol over maskine og redskaber. - Vi forkæler føreren endnu mere med den ny maskine. Der er flere og flere brugere af vore redskabsbærere, som kører med maskinen hele dagen både sommer og vinter. Derfor er det vigtigt, at førerkomforten er i top, både når det gælder klimaforhold og betjening, siger salgschef Flemming Christensen, Kärcher i Danmark. Klimaanlægget er forbedret på den nye version. Det handler blandt andet om de luftstrømme, der er omkring fødder og ben og ved dørene, så det samlet giver en klart bedre klimaoplevelse. Anlægget er også forbedret med kraftigere defrosting og antidug, så førernes udsigt på omgivelserne generes mindst muligt. Det giver føreren en mere afslappet køresituation, ikke mindst når der er færdsel omkring maskinen.

Mere enkel betjening De nye joystick gør en stor forskel for føreren. Det er muligt at dosere arbejdshydraulikken, og det er især en stor fordel ved langsomt virkende redskaber. De hidtidige kendte el-joystick som andre brands benytter, lukkede

eller lukkede helt op for hydraulik flowet. Det er i praksis også en mere ergonomisk løsning, fordi føreren nu kan lade hånden hvile på joysticket konstant. - Den forbedrede betjening betyder også, at der er færre kontakter, og i det hele taget er betjeningen mere enkel, og så er betjeningen inspireret af opbygningen af Kärcher MIC 50, så de to maskiner ligner hinanden.

Det betyder, at hvis man har flere maskiner, så er det enkelt og logisk for den enkelte fører at skifte maskine, siger Flemming Christensen. - Kärcher har også forbedret maskinens lys. Der er nu monteret LED arbejdslygter i taget. Det giver forbedret belysning af arbejdet og hæver dermed både sikkerhed og komfort for føreren, men det bidrager også

til at begrænse total cost of ownership, som der på den række områder er fokus på. En række løbende småforbedringer er samlet sammen og indbygget fra bunden i denne ny model lige fra tekniske løsninger til meget synlige ændringer som et mere enkelt betjeningspanel, siger Flemming Christensen. n

Kärcher MIC 34C med kost. Den er blandt andet forbedret med proportionalt joystick.

januar 2017 / Stat & Kommune INDKØB / 35


SMP Magasinpost ID-46709

Få mere for ­mindre – og gør en forskel!

Reduce REUSE Recycle

Genbrugt IT – en økonomisk og miljømæssig gevinst

Uanset om du ønsker, at sælge brugt IT til os eller købe genbrugt kvalitets IT, så er der betydelige økonomiske og miljømæssige fordele at hente. Find mere information på www.refurb.dk

Kontakt Refurb på mail@refurb.dk eller ring til os på telefon 7020 3647 – vi sidder klar uanset om du skal købe eller sælge.

Ved adresseændring, send en mail til saki@saki.dk

Det giver virkelig ikke meget mening, at gøre ganske glimrende elektronik til skrot. ­Refurb opkøber derfor større partier af afskrevet og udfaset IT, renoverer og opgraderer det med henblik på videresalg. Ved at understøtte genbrug til det yderste kan vi skabe en helt ny måde at benytte IT. Vi giver værdi til det, der ingen værdi har. Det skaber besparelser både økonomisk og miljømæssigt for de, der vælger genbrugt IT og samtidig indtjening til de der sælger det udstyr, der ikke benyttes.

Afsender: Magasinet Stat & Kommune Indkøb, Thyrasvej 33, 4684 Holmegaard

Den smarteste, og sikkert mest effektive måde, at reducere miljøbelastning på, er ved at reducere vores forbrug. Betyder det så at vi skal undvære? Tværtimod, så skal vi genbruge de gode produkter, der allerede er lavet.

Profile for KLS Grafisk Hus

Statsindkøb 1-2017  

Statsindkøb 1-2017  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded