IDEE - maart 2020

Page 1

nr.1 / jaargang 52

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ


Nieuws uit de beweging WERKGROEP MUZIEK

Ben jij degene die altijd luidkeels zingt in de auto en daar ook nog eens complimenten voor krijgt? Speel je een instrument en zou je dit talent (meer) willen inzetten in KLJ? Dan hebben we goed nieuws, want KLJ richtte een werkgroep Muziek op, speciaal voor jou! De werkgroep Muziek heeft als doel om samen te zingen, muziek te maken, en dat alles in te zetten op KLJ-vieringen en -initiatieven. Lijkt het iets voor jou? Mail dan als de bliksem naar jolien.caubergh@klj.be.

Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn steeds druk in de weer. KLJ-voorzitter Isaak Dieleman overloopt even de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. HET LANDJUWEEL 2021 GAAT NAAR…

Noteer nu al met stip 22 augustus 2021 in je agenda, want dan vindt het 29ste Landjuweel plaats. Het tweejaarlijkse groot nationaal sportfeest houdt halt in West-Vlaanderen bij KLJ Lichtervelde. De afdeling wist met een mooi dossier het Nationaal Bestuur en onze sportmonitoren te overtuigen van hun organisatorische kunnen. Wij kijken alvast uit naar de samenwerking en hopen weer duizenden jongeren uit heel Vlaanderen en Oost-België te ontvangen. Tot dan!

2

OP KAMP IN DE FILIPIJNEN

In november besliste de Nationale Raad, ons jaarlijks KLJ-parlement, om een structurele samenwerking in de Filipijnen op te starten met de ngo Trias. Samen willen we er Patamaba, een organisatie die het ambitieuze plan heeft om een jeugdwerking uit de grond te stampen, ondersteunen. De voorbije twee jaar mochten al enkele KLJ’ers ter plaatse gaan om wederzijdse kennis en ervaringen uit te wisselen, en in april komt een delegatie jongeren uit de Filipijnen langs op Opkikker. Ben jij benieuwd hoe een jeugdbeweging er in de Filipijnen uitziet? Pedagogisch medewerker Ian Decleer (ian.decleer@klj.be) kan je er alles over vertellen en neemt je graag mee naar de Filipijnen!

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be


Werving- en bindingtips LEIDINGBINDING

LEDENWERVING

Elk lid in het stickerboek

Wedstrijd tussen scholen

KLJ Moerbeke-Waas maakte voor haar ledenwerving – maar vooral ook voor haar ledenbinding – een stickerboek. Je kan dat stickerboek vergelijken met een Panini-stickerboek van de wereldbeker voetbal, waarbij je stickers moet verzamelen van bekende voetballers. Tijdens onze startdag maakten we van ieder lid een foto. Van die foto’s maakten we vervolgens onze eigen stickers. Het verzamelboek deelden we op per leeftijdscategorie en alle leden werden er op alfabetische volgorde in gerangschikt. Dat maakt het makkelijk om iedereen vlot terug te vinden in het boek. Telkens als een lid naar een activiteit komt, krijgt hij of zij stickers. Als je dus vaak komt, zal je stickerboek sneller gevuld zijn. We merken dat het stickerboek leeft bij al onze leden, zowel onze allerjongsten als de oudsten. Natuurlijk wordt er ondertussen ook duchtig geruild. Ons opzet is geslaagd. We zijn er alvast van overtuigd dat dit stickerboek een blijvende herinnering zal zijn voor een heleboel leden.

In september organiseert KLJ Balen haar startdag. Toch laten we onze ledenwerving langer doorlopen dan die ene maand. Bij het begin van het schooljaar organiseren we een wedstrijd tussen verschillende scholen in de buurt. We kleven stickers op (brood)zakken van bakkers, frituren, broodjeszaken, enzovoort. Schoolkinderen moeten die stickers zoveel mogelijk verzamelen. De school die in verhouding met het aantal leerlingen het meeste aantal stickers heeft, wint een speldag die wij tot in de puntjes organiseren. Onze leiding gaat dan in uniform naar de school en neemt onze KLJ-vlag, heel wat leuk spelmateriaal en een springkasteel mee. We delen er bovendien ook flyers van onze vriendjesdag waarop iedereen welkom is uit. We moedigen onze leden die op de winnende school zitten aan om in uniform naar school te komen op de speldag. Zo zien de ouders aan de schoolpoort niet alleen blije kinderen, maar ook veel KLJ-sjaaltjes en -truien. Zo krijgen ze zeker zin om hun zoon- of dochterlief naar onze vriendjesdag te brengen.

Quinten Van Hoecke KLJ Moerbeke-Waas

Zahra Souissi – KLJ Balen

3


VRAAG HET

AAN BREIN

Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

KLJ-geschiedenis Heeft mijn KLJ een historisch dossier? Veel KLJ-afdelingen vieren hun feestweekend met een expo of beurs waarin de geschiedenis van de afdeling wordt tentoongesteld. Vaak krijgt het KLJ-secretariaat dan de vraag of het nog oude foto’s, info of ledenregisters heeft bewaard. En inderdaad, in veel gevallen bestaan er raadpleegbare archiefstukken van lokale afdelingen. Het volledige KLJ-archief wordt beheerd door KADOC, een centrum van KU Leuven dat gespecialiseerd is in het beheren van archieven. Mogelijk zitten in dat archief ook foto’s of ledentijdschriften van jouw KLJ-afdeling. Hoe kan ik dat archief raadplegen? Archiefstukken van je afdeling kan je enkel in de leeszaal in Leuven raadplegen met toestemming. Die vraag je via een aanvraagformulier op de website van KADOC.

4

Op die website vind je ook de zoekmachine Limo, waarmee je op voorhand kan kijken of KADOC überhaupt iets van jouw afdeling bewaart. Vind ik zo ook oude ledenlijsten? Vanwege de nieuwe GDPR-wetgeving is het verboden om persoonsgegevens langer dan tien jaar bij te houden. KLJ mag bijgevolg geen ledenlijsten van voor 2010 bewaren en delen met een afdeling.


Billijke vergoeding Bestaat Sabam en de Billijke Vergoeding nog? Als je onlangs een evenement organiseerde is het je zeker al opgevallen: de oude websites van Sabam en de Billijke Vergoeding sturen je door naar Unisono.be. Wil dat dan zeggen dat Sabam en Billijke Vergoeding niet meer bestaan? Niet helemaal. Sabam is een organisatie die auteurs, componisten en uitgevers verenigt. Ze int auteursrechten en verdeelt die onder hun leden. Als je op een evenement muziek speelt, dan wil de maker van die muziek daar graag voor vergoed worden. Dat gebeurt via Sabam. De Billijke Vergoeding daarentegen is een wettelijk geregelde vergoeding die je moet betalen wanneer je muziek speelt van een opname. Livemuziek valt daar dus niet onder. Zowel Sabam als de Billijke Vergoeding blijven bestaan en blijven twee aparte instanties. Maar om het jou als gebruiker makkelijker te maken om je aanvraag volledig en correct te doen, hebben de twee instanties de krachten gebundeld en Unisono in het leven geroepen. Unisono is een platform waar je met één enkele aanvraag voor beide instanties in orde bent. Je ontvangt dus ook maar één factuur. Op die factuur kan je duidelijk volgen hoeveel je aan welke instantie betaalde en waar je bijdrage dus aan besteed is.

Noodnummers Werkt het KLJ-noodnummer ook in het buitenland? Ja, het KLJ-noodnummer werkt wereldwijd, maar er is wel een aandachtspuntje. Als je belt naar 0475 77 51 10, zal er niets gebeuren, want vanuit het buitenland kan je niet naar een telefoonnummer bellen dat begint met 04. Je moet dus eerst de landcode van België toevoegen. Neem je telefoon bij

de hand en vervang de 0 door +32 – dus: +32475 77 51 10. Zo kan je ons altijd en overal bereiken, en zo hoef je je niet af te vragen waarom het noodnummer niet werkt als je in paniek bent. Hoe bereik ik de hulpdiensten in het buitenland? Ben je in nood in het buitenland? Bel dan zeker naar het Europese noodnummer 112. Je kan ook de app ‘112 BE’ gebruiken, maar die werkt alleen in België. Ben je in nood in ons eigen land? Dan blijft de app de makkelijkste manier om de hulpdiensten te bereiken.

Aanslepende blessure Een blessure die ik een tijdje geleden opliep tijdens een KLJ-activiteit speelt plots terug op. Ben ik nog steeds verzekerd? Ja. Als je een lichamelijk ongeval hebt gehad tijdens een KLJ-activiteit en daarvoor in behandeling bent geweest, is er voor jou een dossier geopend bij onze verzekeraar KBC. Als er nadien complicaties optreden, kan je het dossier bij KBC heropenen, ook al was het afgesloten. In zo’n geval moet je niet opnieuw een aangifte van een lichamelijk ongeval doen bij het KLJ-secretariaat, maar mag je je nieuwe facturen voor een oud letsel rechtstreeks naar KBC opsturen. Noteer daarbij altijd hetzelfde dossiernummer als de vorige facturen. KBC zal je oude dossier dan weer openen en de gemaakte kosten vergoeden.

5


e i t a ir p s r In voo n e t i te i v i act

BACK TO BASICSKNIKKERBAAN Knikkers gaan al verschillende generaties mee en ook in 2020 blijven ze leuk om mee te spelen. Wij bouwden een back to basics-knikkerbaan met allerlei materialen. Wedden dat ook jouw leden enthousiast worden? • • • •

Leeftijd: alle leeftijden Soort activiteit: creatief spel Duur: 1 tot 2 uur Plaats: binnen of buiten

BENODIGDHEDEN Allerlei materialen waar een knikker door kan rollen. Je kan hiervoor naar de winkel gaan, maar nog leuker is het om samen met je leden het materiaal te verzamelen in en rond je lokaal. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van lege PET-flessen, wc-rolletjes, blaaspijpen, takken, oud karton, afgedankte foam-buizen, houten platen, touw, enzovoort. Laat de creativiteit van je leden de vrije loop, zo krijg je het mooiste resultaat. Daarnaast heb je ook nog bevestigingsmateriaal nodig. Ook hier kunnen je leden hun fantasie gebruiken: elastieken, plakband, colsonbandjes, ducttape…

6

SPELUITLEG Zowel KLJ’ers van de -9 als de +12 kunnen knikkerbanen bouwen. Afhankelijk van de leeftijd van je leden kan je de activiteit anders inkleden. Hieronder vind je enkele idee tjes en tips waarmee je aan de slag kan. Hoe verder je naar beneden gaat in het lijstje, hoe uitdagender en hoe meer gepast voor oudere leeftijdsgroepen de ideeën zijn. • Zorg voor een soort constructie waartegen je leden hun knikkerbaan kunnen bouwen. Dit kan een hek zijn, een afgebakend stuk bos of iets zelfgemaakt. Hou rekening met de leeftijd, grootte en motoriek van je leden. Als de constructie

bruikbaar genoeg is, kunnen -9-leden zich hier uren mee bezig houden. • Een zandbak is heel geschikt om een knikkerbaan te bouwen. Zo kunnen ook leden met een minder fijne motoriek zich amuseren: heuvels, torens en kastelen passen trouwens ook perfect in een knikkerbaan! • Wil je je leden extra uitdagen? Laat hen dan opdrachten doen om het materiaal te verdienen en maak van het bouwen een soort finale. Je kan ook in meerdere groepen spelen en de groepen elkaar laten uitdagen om materiaal te kunnen winnen. • Hoe ‘back to basics’ knikkerbanen bouwen ook lijkt, je kan er ook veel hippere dingen mee doen. Laat je leden een stuk bouwen, toon op de Instagrampagina van jouw afdeling hoe het eruitziet en laat de volgers beslissen wat er daarna gebeurt. Moeten ze een bepaald materiaal gebruiken, een speciale techniek toepassen of de knikker door een looping sturen? De volgers kiezen! • Heb je geen zin in een wedstrijd, maar wel nood aan een teambuildende activiteit? Laat dan elk lid een uitdaging voor de knikkerbaan verzinnen (zoals de uitdagingen bij de Instagram-opdracht van hierboven) en zorg er als team voor dat elke uitdaging tot een goed einde gebracht wordt. • Nog uitdagender wordt het als je ook je leden een deel van de knikkerbaan laat zijn. Iemand die een buis moet vasthouden, iemand anders die de toren is van waarop de knikkers vertrekken, twee anderen die samen een touw gespannen moeten houden zodat de knikkers op de baan blijven. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk! • Knikkers zorgen niet alleen voor beweging, ze maken ook geluid als ze ergens tegen botsen of op vallen. Lukt het jullie om een muzikale knikkerbaan te bouwen met een deuntje dat even goed in de oren klinkt als het KLJ-lied? Extra tip Laat de knikkers nog even aan de kant terwijl je aan het bouwen bent. Zo vermijd je dat je leden meer bezig zijn met de knikkers dan met het bouwen van de knikkerbaan. Vooral jongere leden zijn daardoor sneller afgeleid. Geef je leden ook genoeg ruimte om hun fantasie de vrije loop te laten, zo bekom je de strafste resultaten. Veel plezier ermee en voorzichtig op de boan hé!


SCOTLAND YARD Mister X, een mysterieus en duister figuur is op vrije voeten. Verschillende groepen detectives zetten de achtervolging in doorheen de straten en steegjes van de stad om als eerste Mister X in te rekenen. • • • •

Leeftijd: +16 Soort activiteit: tocht Duur: 2 tot 3 uur Plaats: stad of dorp

BENODIGDHEDEN Plattegrond van het gebied waarin je speelt, verkleedkleren voor verschillende typetjes Mister X, kaartjes voor de groepsindeling, kaartjes voor De Mol (optioneel), opgeladen smartphones (minstens twee voor de begeleiding, minstens een per groep). KLAARZETTEN EN VOORBEREIDEN Maak een WhatsApp-groep aan en vraag de deelnemers om een smartphone mee te brengen met voldoende batterij en 4G. SPELUITLEG In de oude stad loopt een mysterieuze man of vrouw rond. Iemand met slechte bedoelingen, iemand die beter zou worden ingerekend. Die persoon noemen we Mister X. Jullie, de deelnemers, zijn de speurders. Het is jullie taak om Mister X te identificeren en in te rekenen. Van één ding mag je zeker zijn: Mister X zit hier, in deze stad. Al de rest is nog één groot vraagteken. Jullie kunnen vrij door de stad bewegen, net als Mister X. Elke 5 minuten krijgen jullie een tip over waar Mister X zich bevindt. De groep die Mister X kan inrekenen, krijgt de punten. Maak bij de start van het spel duidelijke afspraken met de deelnemers: • Het spel duurt tot …u… • Mister X en de groepen blijven binnen de afgesproken grenzen.

• Elk team blijft altijd samen. Een team dat opsplitst, wordt gediskwalificeerd. • Er wordt elke vijf minuten een tip doorgestuurd via de WhatsApp-groep. • De ploeg van de persoon die als eerste Mister X kan aantikken, krijgt de punten van dat spel. • Na elk spel wordt er een tussenstand van de punten doorgestuurd via de WhatsApp. • Indien Mister X wordt ingerekend, start het spel opnieuw met een andere Mister X. Puntentelling: • Het inrekenen van Mister X is het hoogste doel van het spel en wordt beloond met 5 punten. De punten gaan integraal naar de ploeg van de persoon die Mister X als eerste kan aantikken. • Op de WhatsApp-groep kan de spelleiding tussentijdse opdrachten posten. Deze opdrachten kunnen variëren in moeilijkheid en dus ook in de te verdienen punten. Mogelijke groepsopdrachten zijn: • Zoek een lookalike van Elvis Presley, Koning Filip, Donald Trump… De beste lookalike wint. • Zing het volledige KLJ-lied op een plein. • Maak een piramide van vier meter hoog. VARIANT: DE MOL Als je het spel graag een extra dimensie geeft, kan je een Mol toevoegen. Deze Mol loopt mee met een bepaalde groep, maar hoort eigenlijk bij een andere groep. Zonder dat iemand weet wie die Mol is, kan hij of zij het spel proberen te saboteren. Indien de Mol erin slaagt om zelf Mister X aan te tikken, gaan de punten niet naar de ploeg waar hij meeloopt, maar naar de ploeg waarbij hij werkelijk hoort. SPELEINDE Na 2u30 spelen wordt er weer verzameld op een centraal punt en worden de punten geteld. De groep met de meeste punten wint.

7


Strak gevormd Wat na de cursus? Op stage

Om je attest te behalen, moet je na je cursus nog vijftig uur stage lopen. Dat kan in je eigen afdeling, maar ook bij een andere organisatie. Tijdens die stage pas je alles toe wat je geleerd hebt tijdens de cursus. Je leert de kneepjes van het vak en de werking van je eigen afdeling kennen. Tijdens je stage word je begeleid door iemand uit je afdeling of de organisatie waar je stage doet. Die persoon volgt je op en zit regelmatig met je samen om de stage te bespreken. Aan de hand van het trajectboekje evalueer je jezelf en kan de stagebegeleider je traject opvolgen. Opgelet: niet iedereen kan je stagebegeleider zijn. Hij of zij moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke dat zijn, vind je op de KLJ-website onder de pagina ‘Stagebegeleider’. Voldoet je gewenste stagebegeleider niet aan de voorwaarden, dan kan hij of zij altijd een vorming voor stagebegeleiders volgen die door KLJ georganiseerd wordt.

Reflectiemoment

Na afloop van de stage volg je nog een reflectiemoment en sta je stil bij wat je geleerd hebt tijdens je cursus en stage. Samen met onze VKB’ers bekijk je wat de moeilijke momenten of fijne ervaringen waren, op welke vlakken je gegroeid bent en hoe je er zelf op terugkijkt. Daarnaast staat uitwisseling centraal. Tijdens een reflectiemoment zullen er veel andere KLJ’ers aanwezig zijn die ook op het

Wil je een animator-, hoofdanimator- of instructeursattest behalen? Dan moet je een leerrijk traject doorlopen dat uit drie delen bestaat: een cursus, een stage en een reflectiemoment. KLJ biedt jaarlijks heel wat cursussen aan, dus dat eerste deel is geen probleem. Maar wat na je cursus? Wat zijn de volgende stappen en welke ondersteuning biedt KLJ? We leggen het even uit.

einde van hun traject zitten. Iedereen heeft andere ervaringen opgedaan en dan is het altijd leuk om al die verhalen te horen. Je leert ook hoe andere afdelingen werken en dat kan alleen maar inspirerend zijn. Aan het einde van het reflectiemoment kan je je attest van de Vlaamse Overheid behalen, op voorwaarde dat je geslaagd bent op je stage.

Waar en wanneer?

Wil je je traject afronden of aan een van de trajecten beginnen? Dat kan dit werkjaar nog op onderstaande momenten. In juli worden de cursusdata van volgend werkjaar bekend gemaakt. CURSUS Trainingsdagen • 3-8 juli in Herentals (weekformule deel 1 & deel 2) Hoofdanimator • 20-22 maart in Herentals (deel B of deel C) • 3-8 juli in Herentals (weekformule deel A, B & C) Instructeur • 20-22 maart in Herentals (deel A, deel B of deel CD) • 3-8 juli in Herentals (weekformule deel A, B & CD) REFLECTIEMOMENT • 4 april bij KLJ Nevele Meer info en inschrijven kan op www.klj.be/kalender


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.