Page 1

MASSOR VINJETTAV KUL OM TÅG!

1

NR 2 2018

SA  FAR DU  HOGRE VECKoPENG!

  MONSTER:

LIAM PITTS E: SKÄMTAR INT

”JAG SLUTAR MED ” N E S K PRAN FÖL HEM T J MED Allt om ILL LIAM! stjärna Youtubens nya liv

Kuligaste klättringen

HEJ GÄRN , TA A TIDNIN MED G HEM! EN

Fråga lokföraren

Yes! VI  HAR startat ETT  BAND! FETT HÄFTIGA! VÄRLDENS SMARTASTE OCH COOLASTE DJUR Så funkar robotar


e n in l l a h

Kupé Junior SJs tidning för barn görs av Klintberg Niléhn Media AB. klintbergnilehn.se Chefredaktör Niclas Härenstam

8 NR 2 201

Ansvarig utgivare Malou Sjörin Projektledare och redaktör Pontus Dahlman Art director Anna Ågren Grafisk form Emma Lindell Nilsson

“Det är bara att släppa loss och spela!”

Veckopeng!14 Pengar är superbra att ha. Läs om hur mycket du borde få. Och vad du ska göra för att få mer.

Gör drömmen sann – starta ett band!

18

De hårdrockande tolvåringarna i Monster om hur de började spela ihop. Häng med när de repar in ett stenhårt gitarrsolo.

n   upp n! e t s r FO oppe till   t Klätterfest!8 Kupé Juniors testpatrull provar en superkul och hisnande klättringsbana.

På omslaget

Sid 3 Frågan Sid 4 Teknik & sånt Sid 6 Titta, lyssna, läsa, spela Sid 12 Fråga lokföraren Sid 22 Fantastiska tågfakta Sid 24 Intervjun: Liam Pitts Sid 28 Så funkar robotar Sid 30 Finurliga djur Sid 32 Klurigt

Skribenter Nathalie C. Andersson Eppsy Carrol Pontus Dahlman Tina Harr Malin Haawind Åsa Kahn Karin Starkman Ahlstedt Kerstin Sundmark Maria Widehed Fotografer Bruno Ehrs Fredrik Hjerling Daniel Nilsson Daniel Stigefelt Ilustratör Henrietta Nyvang Korrektur Susanna Huldt Lundqvist Tryckeri Elanders De som skickar material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. För ej beställt material, text och bilder, ansvaras ej.

Liam Pitts Foto: Daniel Stigefelt 3041 0078 TRYCKSAK


3FRAGAN

VAText & foto: Nathalie C. Andersson

L E R DIG Ä R , Ä D U J D ? HE R DU H R ELST N Ä Ö G D

Ingemar Färm, 8 år, Skärholmen – Bygger med Plus Plus-klossar. Det är som Legobitar, men de finns bara i en form, två + som sitter ihop. Jag brukar bygga lite olika saker. Ibland läser jag också, senaste boken jag läste var Harry Potter.

Tuva Alfredsson, 10 år, Sälen Eva Isabel Arrocha Swanberg, 9 år, Skogås – Kollar mobilen och leka med mina kompisar. Vi är typ ute i skogen och hittar på egna lekar som vi leker. Ibland cyklar vi också.

– Kollar på Ipaden och hoppar i studsmattan, men inte samtidigt … Jag brukar kolla på Youtube, jag gillar videor om när folk tillverkar slime. Jag brukar tillverka slime själv också.

Milene Lima Sydow, 9 år, São Paulo, Brasilien – Jag gillar att rita och måla blommor, särskilt såna som växer i trädgårdar. Rosa är favoritfärgen att måla med. Det är också roligt att spela boll, cykla och leka med barbiedockor.

Hjalmar Iggedal Annér, 10 år, Norrtälje – Jag kollar på videor på Youtube, när folk spelar spel. Annars gillar jag att vara med kompisar, då är vi mest ute och hittar på något, typ cyklar.


Text: Redaktionen

T G I T T Y N P AP Visst kan kuliga appar också vara nyttiga. Kupé Juniors testare Eppsy Carrol tipsar om 4 stycken. Unicorn 3D. En app där man kan färglägga olika figurer och former i 3D. Siffror hjälper en så det blir enkelt. När man färglägger får man en väldigt lugn känsla. En väldigt underhållande app till exempel när man åker tåg. Learn it. I denna app kan man träna på sina glosor eller fraser man vill kunna. Det är väldigt enkelt och smidigt att ta upp mobilen eller Ipaden och öva på sina läxor. Jag testade att använda appen till mina franskaglosor, det var supersmidigt!

Rocka munnen. Den här appen är skapad för att göra tandborstningen roligare. Och den innehåller monster! Appen har två lägen. Det ena är ett spel där man kan vinna poäng till kläder till monsterna. Det andra läget är sång i två minuter. SJ Labs. Den här är appen som du genast ska tipsa mamma och pappa om. Det är en app där SJ testar nya smarta saker. Som Vägvisaren som gör det lätt för snurriga föräldrar att hitta fram till stationen och ert nästa tåg.

Apparna finns att ladda ner på App Store, och vissa på Google Play.

Foto: Patricia Prudente

Ella Rae Rappaport spelar Gladys och Dante Fleischanderl spelar Keaton.

AHA ... EN ANIMATRONIC! Dags att lära sig ett nytt teknikord. Bilden här ovanför kommer från en film som har premiär på bio den 21 september. Filmen heter Ensamma i rymden och handlar om två barn som ger sig iväg i ett rymdskepp. Men grejen är rymdvarelsen i mitten. Han heter Henrik Ståhl. I verkligheten alltså. I filmen heter han Vojajer. Och att han kan röra på ansiktet fast han ser så konstig ut beror på att han har en speciell mask. En animatronic, som är en sorts robot. Rörelserna som masken gör för att kunna röra på läpparna när han pratar och blinkar med ögonen styrs elektroniskt. Kusligt kul!

”Jag tänkte att jag ville testa en snutt!”

Foto: Markus Tellerup

4

Foto: Emil Nyström/Nice drama

TEKNIK & SANT 


TEKNIK & SANT

Wow vilken vacker utsikt!

3 NYA COOLA PRYLAR

Visste du att … … den allra vackraste svenska tågresan man kan göra är att åka mellan städerna Lidköping och Mariestad? Det är landets resenärer som röstat fram vinnaren. Från fönstret kan man se till exempel vackra dov­hjortar. Vilken är din finaste tågutsikt?

Perfekt fö r spännand e matcher på strand en.

1. Inte så puckat

Vissa gillar hockey, andra tycker om att kasta frisbee. Men om man gillar båda sporterna och vägrar välja? Ja då finns faktiskt en ny upp­finning som ordnar alltsammans. Frisbee­pucken är smidig som en hockeypuck, men flyger och svävar kring som en frisbee.

2. Urtidskul

…  man kan betala sin tågbiljett med Swish? SJs resenärer har betalat över 1 miljard kronor för sina biljetter med Swish. Så många klirrande enkronor har väl ingen sett! Förutom Farbror Joakim i Kalle Ankaserien kanske.

För länge länge sedan, när det inte fanns något som hette internet och människor hade konstiga frisyrer … på 1980-talet alltså! Ja, då samlades elektronikfreaksen framför ”hemdatorn” Commodore 64. Kopplade in en joystick och spelade loss. Nu finns den gamla speldatorn i moderna kompaktversionen C64 Mini. Perfekt för att testa urtidens tv-spel!

Full kontrolll över old school-spelet.

Talang-vinnaren Madeleine Hilleard, om hur hon lärde sig att sjunga opera genom att ta till modern teknik: hon såg ett sångklipp på Youtube, och satte igång att försöka sjunga likadant.

Foto: Annika Berglund/TV4

3. Trolleri

Var beredd på en spännande och läskig fysiklektion. Den här hög­talaren brummar inte bara ut din favoritlåt. Den föreställer dessutom Dödsstjärnan i Star  Warsfilmerna. Men det bästa av allt är att den svävar i luften! Som om det där som läraren kallar tyngdlagen inte fanns.

WOW!

Foto: Coolstuff.se

5


TITTA, LYSSNA, LASA, SPELA 

6

Texter: Eppsy Carrol Enkäten: Malin Haawind

Vi testar... … boken Börja krypleta

... som går i åttan på Byängsskolan i Täby, och är Kupé Juniors knatte­reporter. – Det har varit jättekul och spännande att ha sin prao här. Nu efter praktiken kan jag mer om hur man intervjuar och skriver andra sorters artiklar. Som bok­recensionen härintill.

Vilken av texterna var roligast att skriva?

– Det roligaste och mest intressanta var att få intervjua Sigrid, som har ritat en teckning som klistrades

upp på ett helt lok (läs om Sigrid på sidan 13). – Sigrid var så trevlig att prata med och hade massor med smarta tankar och idéer.

Tänker du bli journalist?

– Efter de här dagarna är det verkligen något jag vill bli, det har varit så skojigt att få prova.

Foto: Karl Anton Björkman

”Jag är nöjd nöjd nöjd!”

Du som vill veta mera om insekter och ge dig ut på jakt kommer att gilla den här boken. Cecilia Ottenby heter hon som skrivit den. Hon har också ritat de fina bilderna. Man lär sig om insekter, var man kan hitta dem och hur just det lilla livet lever. Man får också veta vad man behöver. Eftersom Cecilias tips är så bra och kreativa blir man väldigt sugen på att själv börja undersöka sin miljö. Själv ska jag försöka hitta fjärilar, eftersom jag tycker att de är så himla vackra!

2

Så supernöjd var Benjamin Ingrosso med sjundeplatsen i Eurovision Song Contest. Nu finns tävlingslåten Dance You Off i ny version. Källa: Sveriges Radio

X

HARRY POTTER

Grattis alla som älskar Harry Potter! Nu kommer två spel till era mobiler. Det ena finns redan nu och heter Harry Potter: Hogwarts Mystery. Det andra kommer senare i år och ska likna Pokémon Go.

Foto: Jam city

HEJ ,   EPPSY! 
TITTA, LYSSNA, LASA, SPELA HJALP! EN MANNISKA! Smallfoo

Felix Fredriksson, 9 år Roligaste spelet: Minecraft

3 finfina biofilmer 1. Smallfoot. I höst får vi vara med om ett nytt spännande äventyr med Bigfoot. En häftig varelse som lever bland skogarna och bergen. I den här filmen upptäcker han något som han tycker är jättekonstigt. Alltså en människa! Kom på premiären 28 september och upplev mod, vänskap och lycka. 2. Hotell Transylvanien 3 – En monstersemester. I den tredje filmen om den härliga monsterfamiljen åker vi med dem på en lyxkryssning. Det blir en riktig monster­ semester med skratt. Och självklart lite skräck. På en bio nära dig från den 13 juli. 3. LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet. Äntligen kan du se favoriten LasseMajas detektivbyrå igen på bioduken. Häng med när Lasse och Maja försöker lösa fallet med den stulna magiska boken. Alla är misstänkta! Hoppas de kan lösa mysteriet. Lasse och Maja på bovjakt igen.

Illustration: Mojäng, Natur & Kultur, Studio Ghibli

Foto: SF studios

t.

– Spelet går ut på att man bygger saker av block. Man tränar liksom lite på arkitektur. Jag gillar det för att det är roligt och fritt. Hur känns det när du spelar? – Jag blir väldigt koncentrerad för man vill ju att det ska bli bra. Man kan bygga upp byar och städer och jag vill att det ska bli snyggt. Vem skulle du vilja rekommendera Minecraft till? – Det passar nog de flesta från sju år och uppåt. Och om man till exempel vill bli arkitekt när man blir stor så är det en bra start.

Vera Delitsch, 9 år Lästipset: Katitziböckerna av Katarina Taikon

– Det är en serie med böcker och jag gillar alla. De handlar om en flicka som alltså heter Katitzi och som är rom. Hon bor i tält och måste flytta runt hela tiden. Hennes mamma har dött och hon har en styvmamma som slår henne.

Det låter väldigt sorgligt? – Ja, det är det ibland men böckerna är också roliga och spännande. Man lär sig mycket av att läsa dem!

Sikkan Wik, 8 år Filmfavvon: Min granne Totoro

– Den handlar om två barn som flyttar till ett hus ute på landet där det finns små varelser Sikkan tröttnar som bor där det aldrig på är mörkt. När ena Totoro. barnet ramlar in i ett ihåligt träd så möter det Totoro som är som en hundbjörn, ganska hårig och jätterund. Varför gillar du filmen? – Jag gillar musiken och själva händelserna och så är Totoro jättegullig. Hur får filmen dig att känna? – Jag blir ganska spänd för den är spännande även om man sett den många gånger. Den blir roligare och roligare och bättre och bättre ju mer jag ser den.


TESTPATRULLEN 

8

Text: Maria Widehed Foto: Daniel Nilsson

”Man måste vara som en panter!”

Tekla håller balansen på discoväggen.

Isberg, höghus, en djungel – och över åtta meter upp till taket. Vi skickade våra modiga testare till klätter­ arenan Clip ’n climb i Löddeköpinge i Skåne.

– Är ni sugna på att klättra?! Instruktör Lucas Arvell möts av nitton peppade ”ja” från barnen som har samlats på Clip ’n climb. Tre av dem är Kupé Juniors test­patrullare: Tekla Malmborg, Erik Norén Nilsson och Emil Norén Nilsson. I dag ska de ta sig an den 250 kvadratmeter stora klätterarenan. De har redan dragit på sig inom­ husskor. Klättersele får de på plats. – Det är som att ta på sig ett par shorts, berättar Erik och lyfter

upp selen i midjehöjd och drar åt spännena hårt på sidan. Klättring är en av de snabbast växande sporterna i Sverige. Om några år är det dessutom med som en helt ny sport i de olympiska spelen i Japan. Antagligen kommer Sverige att ha med några stora klättrartalanger. Men nu är det vår testpatrull som ska prova utma­ ningen att ta sig uppåt på hinder av alla möjliga sorter. De spanar ut över en bana med


9

CLIP  'N  CLIMB Tekla v å banan gade sig på och slä tramp olin­ nge för att fånga r sig ut i lufte sandsä n cken.

Testpatrullen

Emil Norén Nilsson, 9 år:

”Det häftiga var att man kunde klättra på saker man inte får klättra på annars – som höghus och isberg. Man ska bara tänka på att inte vara för svettig om händerna!”

Tekla Malmborg, 11 år:

”Det var jättekul, här finns många utmaningar och det jag gillade mest var att det var något annat än bara väggar som man ska klättra upp på.”

kamouflagenät, en genomskinlig vägg där man kan klättra mittemot varandra och labyrintväggar. På Clip ’n climb behövs ingen instruktör som väntar på en när man klättrar, utan varje vägg är självsäkrad. Instruktör Lucas Arvell förklarar för testpatrullen hur man gör när man ska ner: – Det är bara att luta sig bakåt med raka armar och näsan mot väggen, och så hoppar du med fötterna.

Erik Norén Nilsson, 11 år:

”Jag rekommenderar alla som inte har varit här att testa, det är jättebra att utmana sig här om man är höjdrädd.”

bredvid varandra för att kunna tävla. Klara – färdiga – gå! Emil börjar med en vägg som är byggd som ett höghus med röda och gula fönster. – Det är lite halkigt och svårt att få grepp med händerna, säger han och firar sig ner efter att ha kommit några meter upp. På nästa försök kommer han någon meter högre och ropar ner att han är som Spindelmannen nu. Men hur lärde du dig egentligen att klättra?

Men hur svårt är det egentligen att komma upp? undrar testpatrul­ len innan de ska sätta igång. – Svårigheten sätter du själv, det är det som är det roliga – man måste ju inte ta sig hela vägen upp på utmaningarna, säger Jonas Carlsson som är chefen för stället.

Nu kör vi! Musiken i högtalarna vrids upp och testpatrulls­bröderna Emil och Erik tar varsin vägg

Ett snett torn som ser ut som när lillebror bygger Lego, tycker testare Erik.


VINJETT TESTPATRULLEN 10 10

 ”Här   behövs      muskel-    styrka!”

“Den här väggen har hala grepp och man måste hålla fast ordentligt”, tipsar Tekla.

Nilsson Erik Norén kul har kämpa inge. i Löddeköp

– Jag brukar klättra i träd hemma! Det är bra träning! Bredvid honom har Erik gett sig på en vägg fylld av rör och kulörta discolampor. – Det funkar bäst om man tar i med händerna uppochner, säger han och konstaterar att brottning som han håller på med annars är till hjälp. – Man behöver muskelstyrka här!

Erik hissas upp i trapets för att sedan släppa taget och åka ner som i en rutsch­ kana.

“Titta inte ner”, tipsar Erik.

Emil springer vidare till en isvägg i plast där man måste använda ishackor för att ta sig upp. – Det gäller att liksom häva sig uppåt, säger han. Men var är testpatrullare Tekla? – Här uppe! ropar hon ner från toppen av väggen Amazing, en bana där du klättra uppför en ”labyrint”. – Den här banan var väldigt rolig, men man måste vara som en

Fakta: Clip ’n climb

Om klätterarenan: Den första arenan av sin sort

i Skandinavien. Alla över fyra år är välkomna. Plats: I Löddeköpinge i Skåne. Pris: En timmes klättring kostar 140 kronor, på arenan finns två extrautmaningar som man kan välja till för 50 kronor per utmaning. Klättersele får du låna på plats. Med dig måste du ha klättringsvänliga inomhusskor. Ingen tidigare erfarenhet av klättring krävs.


11 panter! Jag testade att blunda och känna mig fram, då kom jag hela vägen upp! Tekla är inte ensam om att vilja blunda. Samtidigt som Erik är på väg upp för en bana med gröna mjuka trappsteg avslöjar han att han är lite höjdrädd. Men han har några tips för hur man klarar sig: –Titta inte ner och så tänker du hela tiden ”jag kommer inte att dö, det är säkert”.

CLIP  'N  CLIMB

a r e m a r t t ä l K

Fler hisnande ställen!

Tekla tar sig an den svåraste väggen – Orbitel. Väggen består av snurrande hjul som flyttar sig när man lägger fötternas tyngd på dem. En stund senare har test­ patrullen också hunnit testa att klättra uppochner, på repstegar och i en djungel. Nu står de redo inför sin största utmaning: klätterarenans trampolin med fritt fall. Tekla får hjälp med en specialsele som sitter fast i ryggen, och så måste hon ha hjälm. Hon klättrar upp till trampolinen som är nästan hela vägen upp i taket, ställer sig längst ut och tittar ner. Swosh! Tekla kastar sig ut i luften mot en stor sandsäck som hänger några meter därifrån. Hon lyckas precis fånga den innan hon tryggt börjar hissas ner mot marken med hjälp av linan i sin sele. Pulsen är hög och Tekla skrattar. – Wow, det kändes som att jag var helt galen när jag slängde mig ut i luften! ❢

Klätterverket

Detta är ett stort ställe för klätterfantaster, som ligger i Nacka utanför Stockholm. Gå en prova-på-kurs som tar två timmar för att lära dig det vikigaste. Klätter­ kurser finns från 6 år och uppåt. Man klättrar inomhus på olika hinder och väggar. På somrarna finns det också läger där man kan klättra för fullt utomhus. Läs mer på klatterverket.se

Klättercentret

Emil hissar sig ner efter att ha bestigit isväggen bakom sig.

Detta är ett klätterställe som finns på flera platser i Sverige. Till exempel i Malmö i Skåne och från den 18 augusti också i Uppsala. Man klättrar inomhus med många hisnande hinder. Varje barn under 12 år måste ha med sig en vuxen. Det finns också kurser att gå så att man kan lära sig mer. Läs noga vad som gäller på sajten klattercentret.se

7 toppar

Många vill klättra upp till topparna på världens allra högsta berg. Men det måste man förstås vara vuxen och tränad för att göra. I Tänndalen i landskapet Härjedalen, så kan du faktiskt prova att toppklättra i miniformat. Man tar en skidlift upp till ett berg och tar sig upp på sju lagom höga toppar där. Och det bästa av allt: efteråt får du en medalj. Läs mera på sajten tanndalen.com


FRAGA  LOKFORAREN

12

Foto: Bruno Ehrs

FAKTA: DANIEL BERGMAN

”Varför måste tåget köra på räls?”

Hej! Står här på Stockholms Centralstation, kollar på ett tåg som har 2 minuter till avgång. Över dörren på utsidan av tåget finns en lampa som börjar blinka snabbt när det är en minut tills tåget ska gå. Vad betyder det att lampan blinkar? Hälsningar Jakob, 15 år

Ålder: 37 år. Arbetat på SJ sen: 2010. Bor: I Molkom utanför Karlstad.

rulla iväg från stationen. Det är den som ansvarar för att tåget ska komma iväg på rätt sätt som behöver signalen. De allra flesta tåg som används i persontrafik i Sverige har sådana här lampor, men de kan se lite olika ut och sitta på olika ställen. På tåg med lok till exempel sitter det en lampa på loket, och på SJ3000 sitter de på insidan bredvid dörrarna. Vänliga hälsningar, Daniel

Hej Jakob!

Daniel Bergman är en av SJs ungefär 800 lokförare, och han svarar på alla frågor du har om tåg.

Så uppmärksamt av dig att se de blinkande lamporna. Det är faktiskt föraren som använder dem för att tala om att tåget har fått körtillstånd. Det betyder att allt är klart för avgång. Alltså att dörrarna kan stängas och tåget sedan

Hej! Jag sitter på tåget från Stockholm och hem till Lund, och undrar varför tåget måste köra på räls? Tack på förhand! Hälsningar Tore, 7 år


Foto :

L eif

13TAGKONSTNAREN Text: Eppsy Carrol -Er

ik

Ny

rd

Hej Tore!

Den största fördelen med järnväg – jämfört med till exempel bussar eller lastbilar – är att det går att köra väldigt tung last och väldigt fort, samtidigt som det krävs väldigt lite energi. Alltså går det inte åt så mycket elektricitet eller bränsle för att köra tåget och den tunga lasten. Till stor del är det tack vare att det motstånd som uppstår, då ett stålhjul rullar mot en stålräls, är lågt. De två hårda och släta stålytorna mot varandra ger alltså mindre motstånd än ett gummihjul mot asfalt. Enklaste sättet att bygga en väg av stål att åka på, är att lägga ut två långa skenor av stål, eller räler som vi kallar dem, bredvid varandra. Mängden stål som går åt blir då minsta möjliga. Det blir också lätt att konstruera hjul med en kant på insidan så att man inte kan åka i diket. Vips så har man då en järnvägsräls! Vänliga hälsningar, Daniel

Ställ en fråga till lokföraren Daniel, du också. Mejla fragalokforaren@sj.se

Foto: Johan Marklund

s

Finfint tåg på riktig räls.

att se jättekul “Det är hela å p g in n sin teck ker Sigrid c loket”, ty Ösmo. ri som bo

Vilken tågteckning! Sigrid Lättman-Masch är bara sju år men redan en riktig tåg­konstnär. Hon vann tävlingen där man skulle göra en teckning som klistras upp på ett helt SJ-lok. Nu har Sigrid sett loket med teckningen i verkligheten, på centralstationen i Stockholm. – Det blev precis som jag trodde, tåget var så fint. Och jag tyckte om alla färgerna. På din bild ritade du massor av glada människor, hur fick du den idén?

– Jag tänkte att det skulle vara ett kalas, då är ju alla glada. Och det är roligt att åka tåg. När vi åker tåg till vår släkt eller på semester så spelar jag och mina syskon Finns i sjön, det tycker jag är kul. – Det var också viktigt att alla människor på teckningen såg olika ut, att de till exempel hade olika frisyrer.

I sommar kommer du få åka med tåget till Liseberg i Göteborg som pris för din fina teckning.

– Ja, det blir roligt! Det jag gillar mest är alla bergoch dalbanor.

Nu har du gjort en av Sveriges största teckningar. Ska du bli konstnär när du blir stor? – Kanske!


VECKOPENGSKAMPEN14 Text: Åsa Kahn Illustration: Henrietta Nyvang

! g in

h c a a

K

Yes! Månads­ pengen är här, och du kan ha roligt eller spara alltihop. Men hur mycket pengar är lagom, och hur gör du för att få mer?

Ska man få veckopeng eller månadspeng? Hur mycket borde man få? Och måste man verkligen hjälpa till med städning och disk för att tjäna in pengarna man behöver för att kunna skaffa det man vill ha? Ja, det finns många frågor om det här. En som får månadspeng är Saga Zetterström, 12 år. Saga får 300 kronor i månaden, och de ska framför allt räcka till att göra saker med kompisar, köpa mat ute och shoppa lite. Men hon sparar också mycket. – Jag har aldrig frågat om mer pengar, för jag behöver inte. Jag brukar ha typ 2 000 kronor på mitt

kort. Utom en gång, då hade jag bara 700 kronor, säger hon. Det var hennes föräldrar som bestämde hur mycket hon skulle få, och Saga är nöjd med det. Fast det är inte alltid det blir 300 kronor. Om Saga inte hjälper till hemma får hon nämligen avdrag. – Jag måste hjälpa till att passa min ena lillebror, tömma diskmaskinen, städa mitt rum, stoppa in i diskmaskinen och hänga tvätt. Och om jag bråkar brukar jag få avdrag, berättar Saga. Hon säger att hon är ganska lat och inte alltid hjälper till så mycket. Men hon tycker ändå att det är ett bra upplägg med avdrag. – Jag tycker att man ska hjälpa till hemma. Jag tycker att man inte ska få lika mycket om man inte gör det. Sen några månader tillbaka har Saga ett bankkonto, som föräldrarna swishar över pengarna till. Innan dess fick hon kontanter och det gillade hon inte. – Det var jobbigt, jag gillar inte kontanter. Jag tycker de är jobbiga


15VECKOPENGSKAMPEN

att hålla koll på. Det är lättare med kort. Jag brukar tappa pengar, säger Saga.

Ungefär en tredjedel av de som får månads- eller veckopeng måste hjälpa till hemma för att få pengar, precis som Saga. Det visar en undersökning som en bank har gjort. Men två tredjedelar får lika mycket pengar oavsett om de hjälper till eller inte. Så är det för Valter Bohlin Cerda, 9 år, som får 100 kronor i månaden. – Jag brukar göra vissa saker, men inte få pengar för det. Månadspeng är bra. För om man samlar till något, så får man pengar så att man kan köpa det, säger Valter. Det var hans mamma som tyckte att han skulle höja till 100 kronor, efter att hon kollat upp vad man ska ha i hans ålder. Det är också Valters föräldrar som bestämt att han inte ska få pengar för att han hjälper till. De tycker att han ska

hjälpa till ändå. Valter är nöjd med 100 kronor – lite mer än hans lillasyster får. Pengarna använder Valter bland annat till att köpa tv-spel och saker under semestern. Men framför allt så sparar han. – Jag har inte köpt något för pengarna på länge. Jag har samlat och nu har jag runt 3 000 kronor, berättar han. Oj så mycket, kan man tycka! Hur gör då Valter för att kunna spara så flitigt? – Om jag hittar något så vill jag kanske inte ha det, eller så ser det inte roligt ut.

Valter Bohlin Cerda, 9 år

Frida Sundqvist, 11 år

Saga Zetterström, 12 år


VECKOPENGSKAMPEN16

SAR: EXPERTEN TIP

Så får du högre månadspeng

och 1. Sätt dig ner de förhandla med itton vuxna. Spara kv ment, och samla argu pengför att visa att . er arna inte räck t klippa 2. Erbjud dig at bilen ta gräset, tvät nan eller någon an betalstörre grej mot dryga ning. Då kan du gen. ut månadspen arar av 3. Visa att du kl ar. Gör att sköta peng du en budget, där r för gö visar vad du pengarna.

Jag vill inte förlora pengar, för då kan jag inte köpa något när jag åker bort. Tidigare fick Valter sin månadspeng kontant, men nu använder han och hans föräldrar appen Gimi. Den gör det också lättare att undvika ett vanligt problem – nämligen att vissa föräldrar glömmer att ge pengar. Så här säger Valters pappa Salvador Cerda: – Tidigare brukade jag glömma månadspengen ganska ofta. Ibland gick det tre månader.

En som varken har veckopeng eller månadspeng är Frida Sundqvist, 11 år. Hon och hennes bror hade veckopeng när de var yngre. Och nu vill Frida gärna börja få veckopeng igen. – Jag har tänkt prata med mamma om att få 50 kronor i veckan, säger Frida. Frida hjälper redan till mycket

hemma, men vill gärna göra ännu mer för att få pengarna. – Jag brukar tömma diskmaskinen och gå med soporna, men jag tänker att jag ska ”städa-städa” och dammsuga. Eftersom vi har hund så blir det stökigt lättare, säger Frida. Fridas mamma Lena Sundqvist tycker att det är en bra idé att börja med veckopeng igen. Men, precis som Valters pappa, tyckte hon tidigare att det var klurigt att komma ihåg att ge. – Men barnen kommer nog att komma ihåg att de ska få veckopeng nu när de är stora. I dag betalar Fridas föräldrar när hon till exempel går och fikar eller köper godis. Men hon tycker att det vore bra att ha lite egna pengar. – Ibland vill man åka iväg och köpa lite eget. Det är bättre att ha egna pengar, så man inte tjatar på föräldrarna. De kanske behöver sina pengar själva för att göra saker, de har också ett liv. ❢


17VECKOPENGSKAMPEN ''DET ROLIGT AR HA EG ATT PENGA NA R!''

Foto: Nordea

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea.

Experten:

“Månadspeng är viktigt” Vecko- och månadspeng gör att man lär sig om vad pengar är värda. Det säger Ingela Gabrielsson som jobbar på banken Nordea. Vad är bra med att få vecko- eller månadspeng? – Det är roligt att få ha egna pengar och bestämma över dem själv. Det är ett förtroende som man får, att få pengarna att räcka och att inte göra av med allt på en gång. Gör man av med dem på en gång, så lär man sig av det. Hur mycket är lagom att få? – Det beror på ålder och vad pengarna ska användas till. Det är vanligt att man börjar få veckopeng i 5–6-årsåldern och då är 20 kronor i veckan lagom. När man är mellan 9 och 11 år brukar man få 60 kronor i veckan eller 220 kronor i månaden.

Vad tycker du om att färre och färre får vecko- och månadspeng? – Jag tycker inte att det är bra! Jag tycker att föräldrar smiter från sitt ansvar, att lära barn om pengars värde och hur man ska resonera när man ska köpa något. Varför blir det ovanligare? – Anledningen till att föräldrar inte ger månadspeng är ofta att de inte har kontanter. Men varför ska barn få kontanter, när ingen använder det så mycket längre? Om man får ett kort kan föräldrarna enkelt swisha över månadspengen i stället.


ROCKDROMMEN Text: Åsa Kahn Foto: Fredrik Hjerling

18

Att det är tjejer som sköter instrumenten i Monster är inget de tänker på. “Det spelar ingen roll vilket kön man är. Det är musiken som spelar roll”, säger Sofia som spelar trummor.

onster M r ö F ? d n a ela i ett b p s t t ockar a r e m d o r u ä d n r d e Drömm . Häng me t e h g li k r e v n skigt. lä t a är drömme n n a h c pyrer o loss om vam

Vi m o    r e g n u j s h c o    r e t s n mo r e r y vamp


19ROCKDROMMEN

Dags att dra igång! Namrin

Det är måndag eftermiddag och vi är i musiksalen i Tornhagsskolan i Linköping, där Monster repar, alltså tränar, varje vecka. Här har de repat och repat låtar som ”The Beast”, ”Drakar” och ”Monster” i fyra år. Allt började på sommarfritids mellan ettan och tvåan. Då hjälpte deras fritidspedagog och musikcoach Martin Shukevich skolans elever att starta band. Sofia Jonsson tyckte att det verkade tråkigt först, men testade ändå. Och snart var hon fast. – Nästa dag tyckte jag att det var jättekul. En vecka efter det var vi med i en talangtävling på skolan. Vi vann och blev peppade att fortsätta.

Monsters första låt handlade om just monster, och det var så bandet fick sitt namn. Texten gick ungefär så här: Monster med tänder och håriga händer De vaknar på natten och sen skrämmer de katten Sen har bandnamnet hängt kvar. Och låtarna handlar fortfarande om kusliga saker. – Vi försöker hålla kvar i monster och läskiga grejer. Vi sjunger om vampyrer och varulvar, berättar Frans som skriver de flesta texterna. Men det har hänt massor på fyra år. De har repat jättemycket och gjort både konserter och skiv­inspelningar. – Vi har tränat väldigt mycket, så det är stor skillnad. Vi spelar mer avancerade grejer och har annorlunda texter. Och vi har börjat skriva på engelska, berättar Doris. Nu är de 12 år, och många av de yngre barnen på skolan startar band precis som de gjorde då. Monster säger att barnen i lågstadiet är deras fans, och det tycker de är väldigt kul.

MONSTER    TIPSAR

Sonwiset och Doris Memetovic trycker in öronpropparna och hänger på sig gitarrerna. Jasmin Mathiesen plockar fram basen, och Sofia Jonsson grabbar tag om trumpinnarna. Sen bara kör de. Precis som man brukar göra i metalmusik så morrar Namrin fram ord i mikrofonen. Eller gruntar som det brukar kallas. Det gör hon i nästan alla låtar, vid sidan om Frans Liffners sång. I dag övar de bland annat in låten ”The Beast”. – Det var vår första låt på engelska, berättar Sofia. – Så den har vi spelat länge, fyller Namrin i. There are tracks in the snow What it is, I don’t know ... So watch out especially in the night ...

Så lyckas d med ditt b u and! •F or

tsätt försö ka, även när det kä nns svårt. •H itta er genre, var inte rädd för att testa. Utgå från vad n i lyssnar p å och tycker är roligast. •P eppa v arandra, s å att ni känner gemenska p och vill for tsätta.


ROCKDROMMEN 

20

nwiset, 12

Namrin So

athiesen,

Jasmin M

år (gitarr).

“I Monster är det inte en som gör allt, hela bandet engagerar sig i låtarna.“

– De kommer till våra konserter och tittar, säger Sofia. – De skärper liksom till sig när vi är i närheten, och de har spelat covers på våra låtar, säger Frans.

.

12 år (bas)

När Kupé Junior är på plats repar

ång).

er, 12 år (s

Frans Liffn

R MONS: 2T0E 14. .

rummor) on, 12 år (t

Sofia Jonss

r (gitarr).

etovic, 11 å

Doris Mem

Bildades rd rock­ Spelar: Hå metal Beast, Låtar: The dam m  fl. Svarta Ma på Spotify Flera finns e och Youtub e: Se dem liv iv. bit.ly/2J8sk lva: Bland Diggar sjä . et Metallica d n a b t a n n a

Monster också in sin senaste låt ”Phobia”, och jobbar på att få in Doris nya gitarrsolo. – Jag vet inte om jag får in det. – Vi testar! – Prova igen, det här blir snyggt. De spelar om och om igen, och Doris som skapat solot berättar hur hon gjorde melodin. – Jag började med att spela en slinga på pianot. Sen testade jag det på gitarr. Jag flyttade om lite och så blev det bra. Nu utvecklar de vidare gitarrsolot tillsammans. Att samarbeta när de skapar låtarna tycker de är jätteviktigt. – Vi vill att alla ska engagera sig i låtarna, inte att en gör allt. Då kommer de andra vilja sluta, säger Namrin. – Eller så kommer den som gör allt vilja sluta, säger Sofia. Hur går det till när ni gör en ny låt? – Någon bara kör något och


21ROCKDROMMEN så tycker någon att det är bra och utvecklar det. Jag kanske nynnar något, och så lägger Namrin på något riff, säger Sofia. Vad är det roligaste med att ha ett band? – Det är väldigt kul att få komma hit på måndagseftermiddagar och spela med bra kompisar, säger Frans. – Att lära sig saker är också kul, säger Doris. Och hur är det att stå på scen, med publiken framför sig? – Första gångerna var det pirrigt. Men nu har vi gjort många spelningar, säger Jasmin. – Första gångerna var det lite stelt. Då hade vi inte tränat på hur vi skulle göra, säger Namrin. – Sen hade vi två rep där vi tränade på hur vi ska göra på scen.

Den stora saken är att släppa loss. Man ska bara testa, säger Frans. – Man ska inte tänka för mycket, säger Jasmin. På scen är det svarta bandtröjor, svarta byxor och svarta skinnjackor som gäller. Och inte minst: mycket långa hår som de gärna headbangar med.

Efter några genomspelningar och lite pill med gitarrsolot låter det riktigt bra. Det är de alla överens om. – Det lät jättebra! säger Jasmin. – Det låter jättecoolt! säger Sofia. – Jag är jättenöjd, säger Doris. Reptiden är slut och alla drar av sig instrumenten och rusar vidare till sitt. Men på torsdag ses de igen på nästa rep.

”Barnen på lågstadiet våra fans, och det är jä är ttekul!”

Yes! Där satte Doris nya gitarrsolot!

Xxxx xxx xx xx xxx xxx xx xxx xx xx xxx

– Vi kommer att fortsätta spela! Det vore kul att testa att spela i något annat land, säger Sofia. Och vem vet. Kanske drar ”Monstren” ut i världen för att spela på stora arenor. De lyckas i varje fall med något som kan vara svårt när man gör saker i grupp: de är oftast vänner och grälar sällan. – Vi har nästan aldrig bråkat. På det sättet har vi kommit långt, annars hade vi behövt lägga tid på att bråka i stället för att spela och ha kul, säger Namrin. ❢


FANTASTISKA  TAG 

22 Illustration: iStock

Text: Karin Starkman Ahlstedt

Fo to : P et e r

”Framtidens tåg blir häftigare och snabbare” Framtidens tåg blir inte bara snabbare. De kommer dessutom att se mycket häftigare ut. Och kunna köra själva! Det tror tåg­experten vi har pratat med. Sebastian Stichel är professor på Kungliga Tekniska högskolan. Ett ställe där man kan massor om teknik. Hur snabba kan framtidstågen bli? – Mycket snabbare än i dag! I Kina och USA pratar forskarna om tåg som kan gå i långa speciella tunnlar. De kallas vacuumtunnlar och där är luftmotståndet lågt. Alltså den där ”blåsten” man känner när man cyklar.

sso

n

FORSKAREN:

Lar

– De här tågen skulle kunna gå lika snabbt som flygplan, kanske över 1 000 kilometer i timmen. Det kan bli för dyrt, men visst vore det häftigt att åka så snabbt! Hur häftiga kommer tågen bli? – De kommer att se fräckare ut och bli mer strömlinje­formade. Det betyder att inga saker sticker ut från tåget och att luftmotståndet blir mindre, tågen tystare och drar mindre el.

Sebastian Stichel jobbar på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hans titel är lång och häftig: Professor i spårfordonsdynamik!

När kan tågen köra själva? – Inom tio år tror jag. Det är inte så läskigt som det låter. En förare åker med och ser till att allt fungerar. Sist så undrar vi: Kommer fler att åka tåg i framtiden? – Ja, inte bara för att det är härligt. Det är också nödvändigt för vår planets skull, eftersom tåg som går på elektricitet är mycket vänligare mot miljön än till exempel flygplan. Jag hoppas därför att det blir höghastighetståg i Sverige. Då kan vi svischa fram på Sveriges järnvägar i över 300 kilometer i timmen!


23

FANTASTISKA  TAG

 Illustration: iStock

NKER TA G ALLT!! JA PA

1. Så ska tågen bli smarta Kan tåg vara smarta? Ja, faktiskt. Snart ska SJs tåg själva kunna berätta hur de mår. Med hjälp av ny digital teknik kommer de att säga till när till exempel ett hjul, en toalett eller en dörr är på väg att gå sönder.   Tågen har faktiskt redan börjat ”prata” lite grann. Detta görs genom att små apparater, så kallade sensorer, känner av hur tåget mår och skickar

att t häftigt aste r väldig nabb s ”Det va s n e d d värl tanåka me träden u en och ” s i! u h rb , g fö e tå svischad för bara

Foto: iStock

Drömmen! Popcorn och favvo­filmer på tåget.

signaler till de som jobbar på ett ställe som kontrollerar att allt är rätt. Runt 2 000 signaler kommer att skickas dit från varje vagn. När tåget kommer in på verkstaden har reparatören koll på läget och kan stå redo med rätt verktyg och snabbt laga felet.  SJs nya X2000-tåg kommer tack vare den nya tekniken att bli Sveriges mest intelligenta fordon på räls! 

2. Bio på

tåget

Biograf, sä ngplats fö r korta tupplurar och massö r på tåget? Det stod högst upp på svenskarn as önskeli s ta , när SJ frågade vad de hels t vill ha i framtide ns tåg. Vad skulle du själv vilja h a om du fi c k släppa din fantas i helt fri? P.S Det ha r faktiskt fu nnits SJ-tågvag nar med b io förut. Visst vill vi ha tillbaka d em igen!

Önsketåg Tåg som kan tänka, tåg som svävar fram och bio i vagnen!

Foto: Niklas Ahlstedt

3. Så här fort kan tågen rusa fram!

Kupé Juniors tågreporter Karin Starkman Ahlstedt har provat drömmen! Alltså att åka höghastighetståget i Shanghai.

Många länder satsar nu på tåg som går i mer än 300 kilometer i timmen. Världens snabbaste tåg är flygplatståget i staden Shanghai i Kina, som kör i över 400 kilometer i timmen. Tågen svävar fram på magnetfält i stället för att gå på hjul. Det kallas för magnets­vävtåg. I Japan byggs också en järnväg för magnetsvävtåg, som ska gå i 500 kilometer i timmen.


INTERVJUN 

24

Text: Tina Harr Foto: Daniel Stigefelt

G A ”J N E ÄR N A N N A E L L KI ” U N

Han blev känd för sina pranks men nu syns Liam Pitts i en egen tv-serie med mamma Laila Bagge.  Kupé Junior knackade på hos Youtube-stjärnan för att prata om succéer, drömmar och pinsamheter.


25

LIAM PITTS

Fakta: Liam Pitts

Född: 22 juli 2003 i Stock­ holm.

Familj: Mamma Laila Bagge,

styvpappa Korosh Kananian, lillebror Kit Wahlgren, 6 år, hundarna Ramos och Brorsan och pappa Mason Pitts i USA. Bor: Lidingö. Bakgrund: Youtuber. Gör/Aktuell med: Reality­ serien Lailaland säsong 2 på Viafree, TV3 och Viaplay. Oanad talang: Vicka på öronen.

Mamma vet bäst!? Youtubestjärnan Liam Pitts kliver in i tv-världen. Mamma är proffset Laila Bagge, som jobbat bland annat med Idol.

Träningskläderna ligger utspridda på golvet, sängen är obäddad och ovanför skrivbordet hänger en stor Palestina-flagga, som han har fått från sin morfar som kommer därifrån. Vi är hemma hos Liam Pitts i villan på Lidingö och väntar på att han ska komma hem från skolan. – Hej mamma, säger Liam när han kommer gående över gården och ger henne en kram, innan han sätter sig ner precis bredvid familjens pool. Mamma heter Laila Bagge och henne känner du nog igen från tv. Den världen har också Liam börjat jobba i, och det vill han fortsätta med avslöjar han för oss. Men först vill vi veta: vem är killen som verkar älska att showa loss framför kameran? Liam började lägga upp klipp på sin egna Youtube-kanal som en kul grej när han var elva år. Att det blev just pranks var en slump. Det var

efter att han hade lagt upp ett klipp på Instagram där han skämtade med sin mamma som han märkte att många delade och lajkade inlägget. Det var aldrig meningen att det skulle bli så stort. För med sina pranks lyckades Liam samla ihop 100 000 prenumeranter på bara några månader. I dag är den siffran 145 000. – Jag var nog inte redo för hur stort det blev, jag var för ung, säger Liam.

Plötsligt blev Liam igenkänd på stan och när han var på Gröna Lund blev han stannad för att ta groupies med fansen hela tiden. – Youtube-kanalen var såklart en dörröppnare till andra saker, men det är lite pinsamt att titta på klippen i dag när jag är äldre, eftersom jag var så ung när jag började, säger han.


INTERVJUN 

Mamma Laila Bagge om sonen Liam

26

“Och här mina damer och herrar har vi Laila Bagge!“ Liam Pitts och hans mamma har den egna tv-serien Lailaland.

• Om Liams pranks … Jag tycker att han var kul och fyndig. Han la ner mycket tid och jobb med att klippa allt och komma på alla pranks själv. • Om Liams framtidsplaner att bli en tv-stjärna … Jag tycker att det är roligt så länge han själv tycker att det är kul. Liam har varit med mig på Idol och liknande sedan han var fem år, vilket har blivit som en liten skola. Han har fått se baksidorna av den här branschen också. • Om vilka sidor Liam fått från mamma … Liam tänker mycket, är omtänksam och är otroligt glömsk, det är definitivt en sida han fått från mig. Sedan är han målmedveten. Om han älskar något går han in för det 100 procent och är väldigt professionell.

Men samtidigt som han blivit en kändis som får skriva autografer, är han också en vanlig skolkille. Nu går Liam i åttan. Engelska och idrott är favorit­ämnena. Engelska för att Liam pratar språket flytande då hans pappa är amerikan, och idrott för att hans stora intresse är MMA. Det är en förkortning för mixed martial arts, som betyder ungefär ”en blandning av olika kampsporter”. – Det är ett bra sätt att bli av med aggressioner och en träningsform som jag verkligen kommit att älska.

Liam beskriver sig själv som ”low key” när han är på skolan eller med kompisar. Han vill vara som alla andra och det värsta han vet är när hans mamma hämtar honom i skolan. Då beter sig alla plötsligt annorlunda. – Däremot så vinner jag pinsamhetskriget, för om mamma ropar på mig så ropar jag tillbaka: Och här mina damer och herrar har vi Laila Bagge, säger han och skrattar. Laila med. De skrattar ofta tillsammans. Och småtjafsar. Precis som många andra söner och mammor. Därför har det inte heller känts som ett jobb att spela in realityserien Lailaland som går på Viafree, TV3 och Viaplay, där man får följa deras vardagsliv.

Men ibland har det blivit för mycket. När Liams kompisar kan komma hem efter skolan och spela Playstation har Liam tusen grejer kvar att göra. – Ett tag kände jag att det var nära att jag gick in i väggen. Det var bara plugg, direkt vidare till inspelning och träning som gällde. Nu vill Liam lämna pranksen bakom sig. Och i framtiden?


27

LIAM PITTS

”Jag känner mig väldigt amerikansk, kanske för att jag är lite mer öppen än andra svenskar.” Liam Pitts pappa Mason bor i USA och varje sommar åker han till North Carolina för att bo hos sin pappa en månad.

Ja då vill han satsa på att bli en tv-personlighet – som skåde­spelare, eller programledare eller både och. – Det är roligt med tv och jag tänker inte så mycket på att det är en kamera som filmar mig, utan jag är bara mig själv. Hittills har han haft små roller i tv-serier som Fina familjen och Helt perfekt. Han har även varit med i Fångarna på fortet. – Det var riktigt kul med Fångarna på fortet – och läskigt. Men jag gillar när det händer grejer, jag är en riktig adrenalinjunkie, säger han. I höst kommer han att synas i Lailaland säsong   2. Och en sak är säker. När man slår på en kamera är det något som händer med Liam. Ja, det är som att han inte har gjort något annat i livet. ❢

HEJ! Kolla killen där borta, tänker nog girafferna. Liam Pitts är jätte­intresserad av djur och reser till många ställen i världen. Här är han i Zimbabwe i Afrika.

Följ Liams äventyr på Intagram: liampitts03.

MERA DJURACTION! Liam är med och fångar och flyttar på en pyton­ orm som kalasat på en bondes kycklingar. Men prova inte själv, pytonormar kan vara superfarliga.

BRA! Liam har talat på The Perfect World Foundation. En förening som vill att alla ska vara rädda om vår jord och alla djur. Det vill också Liam.

Så kommer du in i tv-världen – Liams bästa tips • Att lägga upp klipp på Youtube är ett bra sätt att bli upptäckt och få börja med tv. Bland annat William Spetz, Clara Henry, Keyyo och Gina Dirawi har alla börjat

med egna Youtubekanaler. • Hitta en grej som som du tycker är rolig. Försök inte vara någon annan, det ser man rakt igenom. Även om

något redan är gjort, som pranks exempelvis, så kan du alltid göra det på ditt unika sätt. •Jag tror inte på att plugga media eller liknande på gymna­

siet. Det är bättre att gå på auditions och provfilma. Betygen spelar inte så stor roll utan det viktiga är att du har en kul person­ lighet och vågar bjuda på dig själv.


SA  FUNKAR  ROBOTAR 

ALLTSA   ... VAD AR EN ROBOT? •  En robot är ett verktyg, precis som en hammare eller en skruvmejsel! Men den kan göra mycket mer, och arbeta utan att bli trött.

•  Roboten s rörelser styrs av en dator. Ofta gör den m ånga olika saker, om och om ige n. Det som b estämmer vad den sk a göra kall as rörelsesch ema.

•  Delarna som gör att en robot rör sig kallas leder. Ofta ser en robot ut just så: som en lång stark arm. Och precis som din egen arm och dina fingrar och händer, så kan många robotar som finns i dag röra sig utan att det blir ryckigt.

VÄRSTA ROBOT­FABRIKEN

Robotar används ofta på fabriker där man tillverkar saker. I Oskarshamn finns en fabrik som tillverkar hytter till lastbilar. Företaget heter Scania och där tillverkar 285 robotar hytterna tillsammans med människorna som jobbar där och de kallas för robotoperatörer. Källor: Nationalencyklopedin, USA Today, Ny Teknik m fl

No prob s! Robotarn a fixar sto len utan gnäll.

SKRUVAT!

Brukar föräldrarna svära när de sätter ihop möblerna från Ikea? Kanske kan du spara ihop till en robot så att de blir glada igen? Forskare i landet Singapore har faktiskt byggt två robotar som kan sätta ihop en stol från Ikea tillsammans. På 20 minuter.

Foto: Nanyang Technological University

Robotarna blir fler och fler! Så låter det ibland. Men vad är egentligen en robot? Och vad kan de göra?

I DAG: ROBOTHISTORIA!

Illustration: iStock

A N R A T ROBO ! R E V O     TAR

28


ROBOTROLIGT C-3PO.

Wall-E.

VOFF!

ändis k t o b Robotar kan ar o R också bli filmstjärnor!

Hej, vad heter din konstiga hund? Den heter Spotmini och den är en robot. Så kan det faktiskt låta, när företaget Boston Dynamics börjar sälja sin fyrbenta robot. Den kan springa runt och till exempel öppna dörrar med sin mun, som ser ut som en stor stark klo. Men kan den säga voff?

Foto: Disney/Pixar, Lucasfilm

Kanske har du sett den animerade filmen om Wall-E? Det är en robot som arbetar med att städa upp skräp på jorden. Alltså vår egen planet, men långt fram i tiden. Wall-E har stora ögon, kan dansa och trixa. Ja, till och med bli kär. Och det finns fler robotstjärnor. Star Wars är en hel serie filmer, för lite större barn och vuxna. I filmerna finns hjälte­roboten R2-D2. Ibland dyker också den ganska lilla och runda roboten BB-8 upp. Och så är det C-3PO. En robot som gillar att prata och att klaga! C-3PO är stor som en vuxen människa. Men gjord av blänkande metall och med lampor till ögon.

SUPERJYCKEN

Robotens burgarfail

R2-D2.

I USA finns en hamburger­ restaurang där det arbetat en robot som kallas Flippy. Roboten skulle steka och vända på hamburgare men det gick så långsamt att en människa fick börja göra jobbet igen.

BB-8.

Foto: MoMA

SNART KAN DU GÅ PÅ ROBOTMATCH RIKTIG ROBO

T­MUSIK

Foto: Toyota

Det finns en ty sk popgrupp so m heter Kraftwerk och som är kända fö r att göra elektronisk m usik. En av dera s lå tar måste du lyssna på om du är ett robotfan. Den heter näm ligen The Robot s. Och där sjunge r de: ”Vi är robo tarna!”

rgen!

Rakt i ko

I Japan har ingenjörer som jobbar hos biltillverkaren Toyota byggt en basketrobot! Den har lyckats kasta bollen rakt i korgen 200 000 gånger. Det finns också robotar som kan sparka fotboll. Snart vill vi ha ett VM för sportrobotar!


HUSDJUR 

30

Text: Pontus Dahlman Foto: iStock

ALLRA KLURIGASTE KORPEN med att

Krraaa Jag är b ! äs smaske t på nsjakt!

. I full färd för  Kolla korpen ket av plast c tä a lå b t e ens. dra undan d något smask i in a g g u h llas att kunna läkte som ka s tt e r ö h ll ti ar Korpen rskningen vis fo h c o r, la g kråkfå t smarta och ig ld ä v r ä r fågla att just kråk fram saker ta e p n a k l e d pp finurliga. En att plocka u m o n e g t å a n. de vill komm peta med de h c o n e b b ä a en pinne i n tillverka egn t k s ti k fa n a rigt! Ja, de k cka med. Klu e m tt a g ty enkla verk

Ve å fasa!

FISKEN MED LAMPA! Djuphavsmarulken lever på så djupt och jättemörkt vatten att den är svår att fotografera. Men du kan se hur läskig den är med sina taggiga tänder på bilden här ovanför. Djuphavsmarulkens kusliga trick är att vifta med en liten lampa som hänger i ett spröt, som sitter fastvuxet i pannan. Som ett metspö! Andra fiskar lockas av lampan och vill kolla vad som pågår. Och vips har den fiskande fisken fått sig ett skrovmål.

Åh, så super­ smarta katter

Jaha, du orkar inte längre med din kattkompis, när den jamar och hela tiden lägger sig på tidningen du läser. Så du smiter in på rummet och pustar ut. Fast vad spelar det för roll? Vissa katter är faktiskt så smarta att de kan öppna dörrar med tassarna. En del kan till och med öppna lådor för att snoka fram något gott.

Mjau! Favo Ve åmfasari!tissen här!


31DJURCOOLINGAR

Quiz! Shuffla? Inga problem.

Har du koll på djurvärldens speciellaste personligheter? Se efter vad du kan i vårt quiz! Sluta st softa ressa, ofta!

3. Oj oj oj, här tar vi det lugnt. Vad heter denna softa filur? 1. Trädtröttare X. Långsovare 2. Sengångare

Tjena! Jag är coolast på Madagaska r.

på Här nere det r ä n e tt bo ! toppen

4. Vilken frilla! Den här taggiga krabaten heter Hemicentetes semispinosus, och finns på den jättestora ön Madagaskar. I vilken världsdel ligger ön? 1. Asien X. Afrika 2. Oceanien FA C I T: 1 : X , 2 : X, 3 : 2, 4 : X, 5 : 2, 6 : 1

2. Snygg kostym, eller hur? Detta är en … 1. Maskalung X. Muräna 2. Skräntärna

1. Den här diggande dansaren är en sifaka. En släkting till den har jättelång randig svans och finns på Skansen. Vad heter släktingen? 1. Tapir X. Lemur 2. Tambur

5. Tornseglaren gillar verkligen att flyga. Så mycket att den … 1. Aldrig bygger bo. X. Lätt flyger ut i rymden. 2.Kan sova i luften.

6. Gapa stort! Vad heter säcken under näbben, där pelikanen kan förvara fisk som den fångat? 1. Hudpåse X. Luftkasse 2. Fiskblåsa

Hallåååå!!


KLURIGT32 Text: Åsa Kahn och Kerstin Sundmark Illustration: iStock

R E T Y M Myter är sånt som inte är sant, men som har berättats så många gånger att det är lätt att tro att det är sant. Vad säger du om följande, är det en myt (falskt) eller inte (sant)?

1. P ippi Långstrump heter inte Pippi.

2. Göteborg är en riktig regnstad.

3. Det finns djur som kan bli äldre än 500 år.

4. G uldfiskar har bara tre sekunder långt minne. Hur skulle de annars klara att simma runt, runt i en skål?

5. Det satt horn på

hjälmarna som vikingarna hade.

KLURIGA FRÅGOR 1. En kvinna som jobbar i ostdisken i Ica-butiken i Kiruna är 34 år, 172 centimeter lång och har sko­nummer 39. Vad väger hon?

2. Ett eltåg kör mellan Luleå och Malmö i 100 km/timmen. Det är en kraftig sydlig motvind utanför tågfönstret, cirka 10 sekundmeter. Åt vilket håll går röken från tåget?

Myterna är hämtade från boken Myt eller inte myt av Adam Alsing.

Hitta godiset Statsikrall och busknanam? Nej, här har någon trasslat till det. Kasta om bokstäverna, så får du namnet på fem godissorter.

HELGANOLLÉ STATSIKRALL BUSKNANAM DOCKHAKLEX GUTUMGIM


33KLURIGT

DJURMAT TE +

+

= 18

+

= 10

+

= 6

Klarar du att räkna ut denna kluriga mattegåta?

+

+ = 

________

POANGJAKTEN  EN BOKSERIE

 ETT SPEL

Det här är en populär bokserie, och den är illustrerad av Henrik Jonsson.

Han som skapade det här spelet heter Markus Persson, men kallas också ”Notch”.

5 poäng

4 poäng

Författarna till denna fantasyserie heter Åsa Larsson och Ingela Korsell.

5 poäng

 EN STAD 5 poäng

4 poäng

4 poäng

3 poäng

Mojang heter företaget bakom spelet. För några år sen såldes Mojang för flera miljarder till jätteföretaget Microsoft.

2 poäng

I det här spelet kan man ta sig till Nedervärlden genom en portal av obsidian.

Böckerna är ganska läskiga och handlar om bröderna Viggo och Alrik.

3 poäng

Böckerna utspelar sig i Mariefred, och heter bland annat Nidstången, Mylingen och Maran.

2 poäng

Namnet på serien innehåller tre bokstäver och slutar på X.

Hela spelet är uppbyggt av block i olika material. Till exempel rödsten, lava och vatten.

1 poäng

Några varelser man kan stöta på är creepers, spindlar och grisar.

1 poäng

I ett av stadens fotbollslag hittar vi Tobias – son till Glenn som också har spelat här. Keyyo och Pewdiepie är två kända personer som har bott i staden.

3 poäng

I den här staden kan man ta en sväng med Balder eller Valkyria. Om man vågar!

2 poäng

Man kan också besöka Universeum eller promenera längs Avenyn.

1 poäng

Det här är Sveriges näst största stad – mindre än Stockholm men större än Malmö.


2. I vilken stad ligger Sveriges största tåg­station och vad är dess namn?

3. I böckerna och filmerna om Harry Potter finns ett bolmande tåg som heter, ja vad då?

4. År 1829 svepte ett känt lok som kallades The Rocket fram i en tävling i England. Vad drevs The Rocket av?

IGT om  t ag Testa dina tågkunskaper!

MYTER 1. Sant! Pippi heter egentligen Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. 2. Sant! Göteborg får cirka 1 000 millimeter regn per år (om man räknar in snöandet). 3. Sant! Forskare har hittat en levande mussla, som var 507 år! 4. Falskt! Guldfiskens minne är åtminstone ett dygn långt. 5. Falskt! Vikingarnas hjälmar hade inga horn. Det var bland annat i en operaföreställning på 1800-talet som hornen först dök upp!

1. Förr pratade man om snälltåg. Men det var inte för att de här tågen var speciellt snälla, utan för att … ja, varför?

KLUR Korsordet kommer från boken Korsord för alla barn, Semic förlag.

KORSORD

KLURIGA FRÅGOR 1. Ost. 2.Ingenstans. Det kommer ingen rök från eltåg. HITTA GODISET Geléhallon, saltlakrits, skumbanan, kexchoklad, tuggummi. DJURMATTE 12 (Katt = 6, hund = 4, kanin = 2) POÄNGJAKTEN En bokserie: PAX Ett spel: Minecraft En stad: Göteborg KLURIGT OM TÅG 1. Schnell betyder snabb på tyska. Så därför kallades svenska tåg som gick snabbt för snälltåg. 2. Stockholm. Stationen heter Stockholms Centralstation och har ungefär 222 000 besökare varje dag. 3. Hogwart Express. Det körs faktiskt också i verkligheten. 4. The Rocket drevs av ånga, och var alltså ett ånglok.

Korsord är knepigt och kul. Kan du lösa det här?

Facit

VINJETT KLURIGT34 34


FLEST B: POLLY Härligt! Du är Polly som bildar Dolly Style tillsammans med Molly och Holly. En lila peruk, enhörningar och rullskridskor är några av Pollys favoritgrejer. Men när Polly tar av sig peruken blir hon en helt vanlig tjej.

FLEST C: BENJAMIN INGROSSO Grattis, du är en riktig stjärna! Benjamin vann ju mellon i år, men han vann Lilla Melodifestivalen när han bara var 9. Han har också hunnit spela i flera teatrar och musikaler. Vad han sjunger om? Oftast sin egen tjej!

Välj en av dessa saker. Vad gillar du bäst? A. Tatueringar. B. Enhörningar. C. Pasta. D. Nöjesparker. Hur skulle du välja artistnamn? A. Tänker att mitt namn blir snyggt ihop med någon annans. B. Jag skulle hitta på något. C. Hela mitt namn är fint, så jag använder det. D. Mitt förnamn blir bra!

FLEST A: SAMIR BADRAN Kul! Att vara ena halvan av succéduon Samir & Viktor är inte illa. När Samir står på scen är det fest som gäller. Och utanför scenen har Samir mycket kul för sig. Let’s Dance och Farmen är några av de roliga tv-serier han hunnit vara med i.

FLEST D: WIKTORIA JOHANSSON Wow! Vem vill inte kunna sjunga som Wiktoria? Hon har gjort succé med sin vackra röst – både på scenen och som röst åt Disney-figuren Vaiana. Men visste du att hennes favoritplats i hela världen är nöjesparker?

Vad av detta har du helst på huvudet? A. En luvtröja. B. En peruk. C. Mitt hår räcker bra. D. Någon håraccessoar. Vad skulle du helst vilja sjunga om? A. Fest, fest, fest. B. Att man ska vara glad. C. Min tjej eller kille. D. Olycklig kärlek.

D FOR SVA VAN R! Om du vore artist, vad av detta gör du vid sidan av musiken? A. Är med i roliga tv-program. B. Då tar jag en paus från kändislivet. C. Spelar teater. D. Gör röster till tecknad film.

Visst vore det härligt att stå på scen inför massor av fans! Men vilken artist är du mest lik? Testa dig själv.

Benjamin Ingrosso.

VILKEN ARTIST ÄR DU MEST LIK? Wiktoria.

Polly.

Samir.

35TEST Text: Åsa Kahn


VINJETT 

Malmö

36

Upplevelserna

Vem du än är, vart du än ska. Hela sommarsverige, barnpris fr. 33:Med vårt familjeerbjudande betalar barn fr. 33:- i 2 klass med SJ Snabbtåg. Två barn till och med 15 år betalar barnpris tillsammans med en betalande vuxen, som betalar fr. 195:-. På SJ InterCity/Regional är barnpriset 5:-. Gäller ej ombokningsbar resa. Köp på sj.se eller i vår app.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé Junior nr 2 2018  

Kupé Junior nr 2 2018