Page 1

KUPÉ

MARS

NR 03

Svensk safari i våra egna nationalparker

STUDIEGUIDE 2019 Dags att bli något nytt?

Ajvides skräckplatser

+

• Brutalbetong • Bästa sillmackan • Det goda skvallret

x e l p m o K

nojjor och hemligheter Mia Skäringer & Hampus Nessvold, dubbelt scenaktuella i vår, vrider och vänder på manligt och kvinnligt.


VARDAGSPREPPAD Med smart vardagsutrustning behöver du aldrig missa chansen till ett äventyr.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


Foto: Henry Moshizi


För dig. Och dig och dig. Och dig, dig, dig och dig. Och dig. Och givetvis för dig med. Riksteatern erbjuder scenkonst – för alla, överallt. Med stort engagemang och tusentals timmar ideellt arbete presenterar vi en rik lokal repertoar med något för alla smaker. Från nycirkus i världsklass till klassiska mästerverk och allt däremellan.

Köp biljetter på riksteatern.se


HEM

BIET I HUVET

UPPRORETS POET

ELDFESTEN

Teater, dans och musik

– för dig

I MELLAN

DON QUIJOTE

INGRIPANDET

24 TIMMAR SVART KVINNA

ETT DOCKHEM 2

SÄLLSKAPSRUMMET

JAG ÄR EN ANNAN NU

SVANTE MÖTER BEPPE WOLGERS

BACKBONE

FÖRVANDLINGEN – MUODONMUUTOS

SO SORRY

VÄCKARKLOCKA, JUBILEUMSVERSIONEN

DE PASSANT

RHYTHMANIA

NATIONALPARKEN


En ny specialkollektion är här

kånken art vad händer när man ber konstnärer uttrycka sin r elation till naturen med Kånken som målarduk? Just det: Kånken Art. I år kan vi stolt presentera Erik Olovsson och Cecilia Heikkilä, två spännande kreatörer som utformat två nya medlemmar i Kånken-familjen.

Och de är inte bara visuellt enastående, utan också m iljömässigt ambitiösa; som en del av Arctic Fox Initiative stöder de projekt som ger tillbaka till naturen. Läs mer och skaffa din egen Kånken Art på fjallraven.se eller direkt i närmsta butik.


KUPÉ

30

| MARS 2019

din resa … 73 HEJ DÄR! Tågvärden Magnus Ekdal kan konsten att göra Värmland genom konstgallerierna. 75 NYHETER Ny pratsmart rösttjänst, affärsresenärer som tänker klimatsmart och massor av räkor. 77 RESTIPS Fem-i-topp-favoriter för affärsfolket, weekendtips och Norge är väldens bästa resmål.

innehåll

78 LÄSNING Civilingenjören Rasmus Larsson skippade flyget och tar nu tåget genom Europa till jobbet. 80 FOKUS Skidskytte-VM i Östersund, allt för dig som vill följa – eller vara på plats själv.

nästa …

82 SJ PRIO Tanka ny energi i Norrköping: choklad med medlemsrabatt.

10 … BRUTALGLÄDJE! Brutalbetong på gång, vi zoomar in spektakulär arkitektur från 60- och 70-talet.

84 SJ KARTAN Håll koll på kartan var du än är och vart du än ska.

13 … SNACKIS Trendig oro, reality ska sälja fler bostäder och nu kan du ha Svanenmärkt sex. 14 … MATTREND Friterat för hemmaköket, bakelser som konst och jackfruit är det nya köttet. 16 … LIVSSTIL Twista till de gamla jeansen och låt nya skinnjackan vara sydd i gammalt läder. 19 … VISION Per Grankvist menar att ingen behöver flyta. 21 … STOPP: GRÖNA LUND Högaktuellt i den svenska storfilmen Eld & lågor; en brinnande kärlekshistoria.

14

87 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

56

89 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman svarar på det ni undrar, och vad som händer om tåget krockar med en älg.

reportage 22 VÅR RESA: MIA SKÄRINGER & HAMPUS NESSVOLD Dubbelt scenaktuella! I Kupé vrider och vänder de på manliga och kvinnliga roller tillsammans.

56 MIN PASSION: JOHN AJVIDE LINDQVIST Sveriges skräckfurste nummer ett. Författaren bakom Gräns listar sina läskigaste platser.

30 RESOR: EN SVENSK SAFARI Våra egna nationalparker är något av det finaste vi har. Kupé tipsar om sju, väl värda resan.

64 INRE HÄLSA: SKVALLRA GOTT Skvaller behöver inte vara ondsint, det finns både mening och en god sida av det.

39 INFOTAINMENT: SKANDALER Vi lever i skandalernas tid! Fast vi har också alltid gjort det. Vi tittar på samtiden genom dåtiden.

68 NEDSLAG: SILLEN I LIMHAMN Ta tåget till Malmö och leta upp den varma sillmackan som blivit en lokalkändis.

43 SAMTID: STUDIEGUIDE 2019 Stor studiespecial med nya program, framtidsyrken och genvägar dit. En ny utbildning kan starta när som helst i livet – var som helst i landet.

70 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan.

43

90 I KUPÉN: KODJO AKOLOR Aktuell i egen pappashow och som programledare i Mello.

7


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Där skräcken flyttar in

D Tre SJ-favoriter När ljuset försvinner. Spännande fotoutställning i SJs resebutik på Stockholm Central, pågår till mitten av april. SJ Prio. Du är väl medlem och samlar poäng som är lätta att använda? Göteborg Horse Show i april. Res dit med rabatt på SJ, se GHS webbplats.

et var 70-tal och på förortens ungdomsgård visades film på söndagarna. Vi satt på stengolvet och frossade i barnförbjudna filmer fast vi inte hade åldern inne – här var det inte så noga kontroll. Skyskrapan brinner bjöd på fruktansvärda scener och lockade fram panik i hissen. Hajen lämnade ett starkt avtryck och ledde till mycket snack på skolgården. Men värst av alla var Exorcisten som jag ­faktiskt tror att jag fortfarande är lite skakad av. Jag hade svårt att sova långt efter att ha sett den. Jag känner fortfarande obehag när jag ser en säng med sådana där amerikanska sängstolpar som den ­besatta tjejen låg i, eller om jag ser något annat som ger associationer till filmen. Det dröjde ett antal år innan jag såg en skräckfilm igen. Men det är klart att jag var tvungen att se Fredagen den trettonde. Jag ångrade mig ­redan innan filmen var slut. Nä, fel kategori för mig, helt enkelt. Men så kom Stephen King med sina berättelser som blev fasansfulla filmer. Lida är ju så otroligt otäck. Det är inte slemmiga ­monster utan den på ytan goda människan som är den farliga. Skräckfyllt men på ett högre plan, så att säga. Och många år senare kom Låt den rätte komma in. Jag hade läst boken innan och tyckte den var riktigt bra. Filmen gjorde mig inte besviken, den var lika bra den. Jag blev fascinerad av John A ­ jvide Lindqvist och hans sätt att berätta, och dessutom hade han ju flyttat in skräckberättelsen i min egen hemstad. Jag läste en lång rad av hans noveller och var fast. Det är något med hur han låter sina egna rädslor prägla hans historier som gör dem så levande, i all sin fantasi. Han gräver i djupet efter just rädslorna, i stället för att frossa i det som framkallar dem. Det passar mig! Du möter John Ajvide Lindqvist i det här numret av Kupé. Om du törs. TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ ART DIRECTOR Maria Seefried

ANSVARIG UTGIVARE Monica Berglund

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Göran Everdahl, Anders Falkirk, Tommy Jeppson, Bella Linde, Linda Newnham, Niklas Wahllöf, Karin Wallén,

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

8

ILLUSTRATÖRER Hampus Hagman, Erica Jacobsson. KORREKTUR Fredrik Johansson REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Stefan Chernström, 08-410 272 04.

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

FOTOGRAFER Bodil Bergqvist, Roger Borgelid, Andreas von Gegerfelt, Henrik Hansson, Lena Koller, Karl Nordlund.

S

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell


O

O

PE

SITY

OD

E TA

. 2018 FO

BL

PLE

CUR

I

r när vi e d n ä h d Va g med a d d i m r e ät r vi aldrig människo ut? träffat för

Exklusivt för alla solo-ätare OAXEN SOLO är ny vibrerande mötesplats på Oaxen Slip. Hit kommer matintresserade människor från hela världen utan eget sällskap och äter tillsammans. Ni vill och vågar ge er in i nya sammanhang på egen hand, ni vill möta nya människor, ha trevligt och äta riktigt gott.

Onsdagar 19.30 Fredagar 18.00

Boka på oaxen.com/solo

SOLO GER, INGA KOLLE R, INGA KUNDE NG! Ä G INGA KOMPIS

OAXEN SLIP PÅ DJURGÅRDEN I STOCKHOLM OAXEN.COM/SOLO ELLER 08-551 531 05


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 03 MARS

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

Foto TOVE OLSSON FALK

Parkeringshuset Spiran i Norrköping u­ppfördes 1969 efter ritningar av ­arkitektbyrån KFAI. Insidan av det öppna taket har målats gult under senare år.

10


Brutal glädje? Brutalismen, en av vår tids mest ratade och hatade byggstilar, håller på att bli populär igen. Åtminstone bland dem som är intresserade arkitektur. Den kännetecknas av en grå och ofta monumental arkitektur. ­Stilen var som mest populär på 60- och 70-talet. I boken Sverige brutal (Max Ström) har fotografen Tove ­Olsson Falk och arkitekturhistorikern Martin Rörby d ­ okumenterat landets mest utpräglade brutalistiska byggnader. Och det är en rolig, underhållande

och kärleksfull skildring av förbisedda arkitektoniska ­mästerverk över hela landet. – Krematoriet i Gävle är en fantastisk byggnad och stadsbiblioteket i Norrköping är nog landets mest renodlat brutalistiska hus, säger Tove Falk Olsson. Demokratiska idéer låg till grund för brutalismen, förklarar Martin Rörby i boken. Många av byggnaderna är offentliga och det enkla materialvalet sågs som en motreaktion mot tidigare stilepokers estetiska elitism.

FOTNOT: ORDET ”BRUTALISM” KOMMER FRÅN FRANSKANS ”BETON BRUT” (RÅ BETONG).

Huddinge sjukhus byggdes 1972 och heter i dag Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Arkitekter var Karl-Åke Hellman och Sven ­Lindblom vid HLLS Arkitektkontor.

11


W E LCOM E TO

Psst! när poäng Du får lar notan a du bet appen! via

BOK A BORD, BESTÄLL OCH BE TAL A I APPEN .

PINCHOS . SE PINCHOS.NO • PINCHOS.DK


nästa… mattrend

Konceptuellt Reklambyrån Food & Friends har spanat in nya krogkoncept och trender i London, New York och andra storstäder världen över. Och här är tre koncept som vi kanske kommer att stöta på under 2019.

Fritera mera hemma, nu kommer kokboken som gör dig till kung/drottning vid fritösen.

1. Multikrogen.

Våra matvanor går alltmer mot ständigt småätande. Och för krogarna räcker det då inte längre att ha enbart lunch- och middagsmeny. Daily Provisions i New York byter meny sex gånger per dag!

2. Bakteriekrogen.

Ja, det var väntat. Nu kommer den probiotiska matlagningen, som kan göra oss lyckligare, till krogen. På Squirrel i London sätter de till exempel ihop en tallrik mot depression.

3. Tysta krogen.

Vad irriterar oss mest på krogen? Enligt restaurangguiden Zagat: oljudet. Så bli inte förvånad om du snart sitter på en krog utan musik och med dämpande textilier.

I jakten på kött­fria hamburgare, får det lov att vara en ”jackfruit” mellan bröden? (Jo, konsistensen liknar pulled pork!) (FRÅN FOOD AND FRIENDS TRENDSPANING ”TURN IT DOWN”.)

Friterat für alle! Potatis, kyckling, avocado, lökringar, chokladbitar, broccoli ... allt går ju att fritera. Men hur gör man? Om du känner dig sugen på att haka på friterattrenden, men osäker på hantverket så kommer boken Friterat som en räddare i köket. Den är skriven av Paul Külhorn och Eva Liljefors och är späckad med recept på mat nedsänkt i het olja och

kontrasterande fräscha tillbehör. ”Jag fick en fritös av min fru Eva 2014 och den har inte hunnit svalna sedan dess” förklarar Paul Külhorn som tog sig till topp fyra i Sveriges mästerkock 2016. Boken innehåller också en massa bonuskunskap. Till exempel hur skär man perfekta pommes och vad händer på kemisk nivå när man friterar.

KONSTFULLT KONDITORI Nya glas- och stålfasader. Nya hotell och restauranger och en helt uppfräschad Gallerian. Stockholm city, runt Sergels torg, håller på att få en rejäl ansiktslyftning. Blankpolerad med en känsla av Frankfurt am Main. Och i allt detta nya rustar anrika NK för att överleva näthandel och en allt äldre kundkrets. En del i denna satsning är nyöppnade Art Bakery på Regeringsgatan, ett ultramodernt konditori med konst på väggarna (ja, den går att köpa) och öppna kök. Förutom toppnotchbakelser, lyxsallader och husman, så serveras även en rad spännande varma mackor, som en laxtartar med chili och koriander.

13


nästa… snackis

Realitycheck Titta på bilden härintill. Skulle du vilja köpa en lägenhet med vardagsbilder i stället för de stajlade mäklarbilderna, som nästan blivit en parodi på sig själva? Svår fråga, men när rikstäckande Fastighetsbyrån nyligen undersökte hur svenskarna uppfattar bostads­annonser ansåg hälften av de tillfrågade att annonserna var för generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån har därför testat ett nytt grepp. De har låtit säljare själva beskriva sina hem, och dessutom använt en dokumentärfotograf som fick plåta familjemiddagar och tv-spel i soffan i stället för luftiga, fräscha rum. Ingen grundlig utvärdering av testet har gjorts än, men Fastighetsbyrån säger att de har fått ett positivt gensvar av både köpare och säljare.

Där det händer på riktigt.

4 av 10 svenskar som

glömt var de parkerat sin bil i parkerings­hus har trott att den är stulen. (ENLIGT EN UNDERSÖKNING FRÅN FÖRSÄKRINGSBOLAGET IF.)

ORO ÄR DET NYA SVARTA Ja, det är kanske att ta i. Men med fjolårets extrema sommarhetta och ett nyhetsflöde som helt verkar vara fokuserat på allt som är problematiskt och fel i världen, är det inte underligt om oron är något vi bär med oss i vår vardag. Men i allt detta mörka och tröstlösa kanske man ändå kan skämta om sin oro. Punktera den för ett tag. Det tycker serietecknaren och illustratören Lotta Sjöberg, som tagit fram lite pessimistiska tygkassar ...

14

[Svanenmärkt sex] Det miljömedvetna tänket breder ut sig till bransch efter bransch, och har nu även kommit till sexprodukternas lite ljusskygga värld. Det danska e-handelsbolaget Sinful är först ut med att Svanenmärka glidmedel, massageolja och intimtvål. Det innebär bland annat att produkterna är biologisk nedbrytbara och helt fria från mikroplaster. Sex med gott samvete?


Ditt liv som företagare – vårt största intresse

Vi vill göra ditt liv som småföretagare så enkelt som möjligt. För oss betyder det att du ska lägga så lite tid som möjligt på administration och så mycket som möjligt på din verksamhet eller andra viktiga saker i livet. För att lyckas med det har vi samlat allt du och ditt företag behöver på en och samma plattform. Hos oss hittar du allt från enkla ekonomiprogram till lösningar för finansiering och försäkring som förenklar din vardag. Fler än 240 000 småföretagare har redan valt Fortnox – välkommen till ett nytt sätt och jobba du också. Läs mer på fortnox.se – livet som företagare har aldrig varit enklare!


studentkostymen hittar du hos oss i gamla fabrikslokaler erbjuder vi våra kunder att handla märkeskläder av hög kvalité till priser som är upp till 70% lägre än i den ordinarie handeln. i vårt sortiment har vi allt från kostymer till slipsar och näsdukar. vår kunniga personal hjälper dig att hitta det du söker. i butiken i vingåker har vi tusentals kostymer på lager. Välkommen in!

nordens största utbud av kostymer Kostymer i 70 olika storlekar sömnadsändringar på plats hjälp att hitta det du söker över 100 kända varumärken stort utbud av mix & Match

vfo.se besök oss i butiken: widengrensvägen 1 vingåker måndag–fredag 10:00-19:00 lördag–söndag 10:00 -18:00


Levi’s nya bralla är gammal – 20 år efter releasen 1999 kommer de twistade jeansen igen!

nästa… livsstil

Skruvad KOLLEKTION För 20 år sedan lanserade Levi’s succén Engineered jeans, skruvade byxor med sidsömmar som vred sig runt benen. De hyllades då för både sin passform och progressiva stil och tänk: Nu kommer de tillbaka! Våren 2019 rullar Levi’s åter ut de lite korviga retrobrallorna. Nytt för i år är det gröna tänket. Jeansen är sydda i fyrvägsstretch, och producerats med miljövänlig stickningsteknik som bland annat sparar in på mängden tyg. Känslan är dock densamma, likaså Levi’s förmåga att hitta kreativa namn på modellerna: Regular Taper, 512, Slim Taper, Loose Jean, Slouchy Taper ...

»En annan fördel är att materialet kan köpas in till lägre priser än nygarvade hudar. Både etiskt och ekonomiskt vettigt helt enkelt!« FELIX VON BAHDER, EN AV GRUNDARNA TILL DEADWOOD.

GAMMALT LÄDER BLIR NYA JACKOR Går det att recykla slitet läder? Varför inte, tyckte Carl Ollson och Felix von Bahder, grundarna av det svenska skinnvarumärket Deadwood. Deras sortiment består uteslutande av jackor och accessoarer tillverkade av 100 procent återvunnet läder. Lädret hittar man främst på marknader i Bangkok och här sker också tillverkningen. Från sin lilla butik och showroom vid Hornstull i Stockholm har Deadwood stadigt växt och är nu representerade av 170 återförsäljare över hela världen. I sortimentet finns numera också jeans och t-shirts av ekologisk och återvunnen bomull.

Returnerat Många känner till Tretorns gummistövlar, men få vet antagligen inte att företaget även är en världens äldsta tillverkare av tennisskor och sneakers. Inför våren 2019 har Tretorn tittat tillbaka på sin 120 år långa historia och plockat ut några guldklimpar som de nu återlanserar. Bland annat lyfter de fram en uppdaterad mockavariant av tennisskon Racket från 1961.

17


VÄLKOMMEN TILL STÖTEN! - Sälenfjällens nordligaste skidanläggning med Sälens högsta fallhöjd. Här finns svarta utmaningar som Älvan – Sveriges femte bästa pist enligt Åka Skidor. Här finns offpist som imponerar på de mest kräsna puderperfektionister. Här finns ett rejält tilltaget familjeområde med Sälens längsta och snabbaste sittlift, och nytt för i år – Sälens allra längsta nedfart. Allt inbäddat i ett storslaget fjällandskap. Så, älskar du skidåkning kommer du älska att vara gäst hos oss. Välkommen!

JUNIOR WEEKS

V. 10-15: Under våra Junior Weeks är det gratis att vara barn. Mat, skidhyra, skidskola och mycket mer ingår för ett barn upp till sex år per betalande vuxen.

GRANDE FINALE

11-14 april: Årets största skidfest! En helg fullspäckad med galna tävlingar, skidtest med nästa års utrustning och självklart härlig vårskidåkning.

PÅSK I FJÄLLEN

15-22 april:

Sol, mysiga picknick-stunder på fjället, utomhusafterski, långa dagar och Sälens bästa skidåkning. Låter inte det ganska härligt?

SÄLENS BÄSTA SKIDÅKNING Boka på 0280-75 000 eller www.stoten.se


nästa… vision PER GRANKVIST SENASTE BOK: Den stora bubblan, om hur sociala medier bidragit till att det blivit svårare att skaffa sig en korrekt världsbild och hur man tar kontroll över sitt flöde. PRISAD: Utsågs 2018 till Näringslivets superkommunikatör av tidningen Resumé. UPPDRAG: Per driver Perspektiv – en podd som förklarar aktuella ämnen ur nya perspektiv.

g a j r å f t e g å t å P » « d i t s t e b r mer a

För författaren och föreläsaren Per Grankvist finns ingen anledning att ta flyget. Periodvis reser han hundra mil i veckan med tåget. Och hinner både förbereda jobb och skriva klart böcker. text TOMMY JEPPSON foto KARL NORDLUND

DET ÄR INTE omöjligt att författaren och journalisten Per Grankvist har skrivit en artikel eller ett kapitel i någon av sina böcker i just den stol som du sitter i nu. Han är nämligen en inbiten tåg­ resenär. En av Per Grankvists mest hyllade böcker heter CSR i praktiken. Inför ­arbetet med den studerade han hur 500 bolag arbetade med hållbarhetsfrågor och i boken förklarade han hur företag tar samhällsansvar och som en följd därav ökar lönsamheten. Boken ingår i dag som kurslitteratur på många av landets universitet. Sedan den gavs ut har han också turnerat med föreläsningen Självgod som fan och han är en populär föreläsare om hållbarhet. Många känner säkert igen Per ­Grankvist från SVT eller TV4. Han har ibland kallats ”folkbildare” och det är en titel han gillar. – Det jag gör är att förklara aktuella ämnen ur nya perspektiv. För det handlar inte bara om att förmedla kunskap utan bildning, alltså det som återstår när man glömt bort vad man lärt sig inför ett prov. Sammanhang! säger han. Hans tågåkandet är ett medvetet ställningstagande. – Jag undviker att flyga så mycket jag kan, av klimatskäl. I Sverige finns det ingen anledning att flyga någonstans. När jag skulle föreläsa i Barcelona tog jag tåget dit också. Jag får ju mer ­arbetstid på ett tåg än om jag ska sitta på ett flygplan, säger han. – Jag skriver mycket på tåg. Jag bor ju nästan på tåg! I perioder åker jag hundra mil i veckan. Jag är i Malmö ofta och åker nattåg åtminstone varannan vecka. Per miljömissionerande förs på ett ­annat sätt än den ordinarie miljörörelsen. – Det gäller att koppla frågan till ­pengar. Miljörörelsen har rätt i allt. Deras problem är att de har en moralisk ton som retar gallfeber på folk. Folk orkar inte höra det. Allt går att presentera på olika sätt, men det går inte att moralisera. – Det är lättare att engagera männi­ skor för något. Vad vill du förändra? Det är bra att cykla. Men miljörörelsen är emot bilar. Förnuftsmässigt är det en helt korrekt ståndpunkt. Men att vara moralistisk är ett bra sätt att döda engagemang. Själv har han ingen bil. Per är med i en bilpool med bilar över hela landet. Så när tåget stannar i Hässleholm ­hämtar han ut en bil för att åka de två sista milen till föreläsningen. Men då har han fått en del gjort ­ på vägen. •

19


KORT VÄG TILL LÅNGA ÅK Varierad skidåkning för stora som små - det perfekta utflyktsmålet för hela familjen! Bo mysigt med närhet till backar, långa åk och roliga vinteraktiviteter. Allt för en perfekt weekend. Boka nästa vintersemester på www.branas.se.


nästa stopp… Gröna Lund

Attraktionskraft

Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm har alltid varit en blandning av spänning och romantik. I aktuella storfilmen Eld & lågor berättas den sanna Romeo och Julia-historien om eldsvådor, konkurrerande tivolifamiljer och hemlig kärlek. SKRIK OCH SOCKERVADD. Fria fall och trånga gränder. Ett kvällsbesök i ett upplyst Gröna Lund hör till Stockholm absolut bästa upplevelser. Här möts för­ orternas barnfamiljer och turister med frisläppta ­tonårsgäng och femkampande företagsgrupper. Alla lika lyckliga, glada. För en stund är livet just glittrande och utan morgondag. Vad få tänker på är att Gröna Lund är Stockholmshistoria, en lång och spännande historia. Redan på 1700-talet fanns det nöjesinrättningar på västra Djurgården, och själva nöjesparken invigdes 1883,

vilket gör det till Sveriges äldsta existerande tivoli. En dramatisk, och romantisk, del av Grönans historia berättas i storfilmen Eld & lågor. Den handlar om storbranden 1935 (som bland annat slukade Skräckexpressen och Skrattsalongen) och den hemliga, förbjudna kärleken mellan Grönanarvingen Ninni Nilsson och det konkurrerande nöjesfältet Nöjets arvtagare John Lindgren. – Det är en oemotståndlig historia som vi helt enkelt var tvungna att göra en film om, förklarar ­regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein. •

KÄLLA: WIKIPEDIA

GRÖNAN OCH KÄRLEKEN

1850-talet.

Stockholms Tivoli öppnas. Låg där Skansen ligger i dag.

1883 Gröna Lund invigs.

1923 Konkurrerande Nöjet öppnar på andra sidan Allmänna gränd.

1935 Gröna Lund

brinner. Elden slukar flera av de störra attraktionerna.

1942 John Lindgren och Ninni Nilsson gifter sig. Och driver Nöjet tillsammans.

1957 Paret

Lindgren tar över Gröna Lund.

21


Är världen redo för

känsliga

MÄN …

22


VÅR RESA

| MIA SKÄRINGER & HAMPUS NESSVOLD

kvinnor?

och STARKA

Mia Skäringer och ­Hampus Nessvold är dubbelt scenaktuella i vår. I strålkastarens ljus vänder, vrider, blottar och undersöker de manligt och kvinnligt. Både sida vid sida – och från var sitt håll. text LINDA NEWNHAM foto ANDREAS VON GEGERFELT make up & hår SAMIRA STRÖM

23


VÅR RESA

| MIA SKÄRINGER & HAMPUS NESSVOLD Hampus Nessvold bor för tillfället i Mias hem­ stad Göteborg. De repeterar hans kommande show Ta det som en man, som Mia regisserar. Och ­eftersom det bara är någon vecka kvar till premiär känner de sig ”ivriga”, vilket märks på energin i rummet. Fast duon har hängt ett tag nu, för i ­höstas deltog Hampus i Mias minst sagt bejublade show Avig Maria – no more fucks to give. – Vi har byggt en bro in i varandras hjärtan, en bra brygga för det här samarbetet, säger Mia. – För mig är det nästan övermäktigt coolt att Mia regisserar min show, erkänner Hampus.

»Jag tar inte upp ämnen för att jag har svar på allt – jag sliter med dem!« Hampus berättar att han har älskat Mia sedan den dag han såg henne i rollen som Gulletussan ­ på tv när han var 11–12 år. – Man fängslas av Mia. När man tittar på ­ henne börjar man inte hata sig själv. Många andra personifierar storyn ”förut var jag så här misslyckad/­ tjock/deppig, men nu är jag så här himla lyckad och lycklig” – och så slår man på sig själv för att man inte uppvisar samma utvecklingskurva. Mia däremot för att jag omfamnar mig själv, genom ­insikten att alla har brister och fler frågor än svar om hur livet ska levas, säger Hampus. Så när det stod klart att han skulle göra en show, skrev han ett brev till Mia och frågade om hon ville hjälpa honom. De sågs på en fika på samma hotell, Clarion Hotel Post, som vi möts på dag. Och över en kaffe (eller tre) hittade de gemensamma punkter, såg hur deras mission trådar in i varandra och landar i rätten att vara sig själv. Rätten att vara människa, oavsett om man föds till man eller kvinna. Eller som Mia skrev i boken Avig Maria redan 2011: ”Förverkliga mig är inte att bli som du. Förverk­ liga dig är inte att bli som jag. Men såklart ska vi låta oss inspireras av varandra. Det är vackert och nödvändigt för att få lite egen fart.”

Vi träffar Mia och Hampus på Clarion ­Hotel Post i Göteborg, samma plats där de möttes för första gången och ­samarbetet med Hampus show startade.

K

ommer de att överleva? Nu kanske alla dör. 40 stycken! Hur sjutton kunde de ge mig ansvar för så många?” Hampus Nessvold kommer till hotellet i Göte­ borg där Mia Skäringer och tidningsteamet är samlade. Upprörd, inte bara för att frisyren känns ovan sedan han tonade håret i en nyans mörkare, utan också av rädsla för att vara en potentiell mör­ dare. En blommördare. Efter att ha rett ut när han vattnade blommorna i lägenheten han hyr senast (i onsdags, men fick de tillräckligt?) och om han hinner förbi där igen innan han tar tåget till Stock­ holm (nej), kliver Mia in i sin betryggande roll: – Nu gör du så här, du sms:ar till dem och säger att du vill ta god hand om deras blommor, men känner dig osäker på om du har vattnat tillräckligt, så kan de vara snälla och kolla eftersom du är borta över helgen. Och vore jag som du så skulle jag skicka i väg det sms:et direkt, så du kan släppa det. Medan Hampus börjar författa sitt mess ”Tack för att ni lånar ut lägenheten till mig, jag trivs som fisken i vattnet … Kram Hampus”, fortsätter Mia: Raka rör. Inget mer att orda om, liksom.

24

MIA SKÄRINGER LÁZÁR ÅLDER: 42. FAMILJ: Maken Gabriel Lázár, gemensamma sonen Leelo, 6, samt Alfred, 18, och Heli, 16. BOR: I hus strax utanför Göteborg. GÖR: Skådespelare, manusförfattare och poddare. AKTUELL MED: Som ­regissör för Hampus Nessvolds show Ta det som en man samt egna föreställningen Avig Maria – no more fucks to give.

FÖR MIA HAR i många år nu klivit rakt in i kärnan av

våra väsen, synat kvinnorollen, blottat sin sviktande självkänsla, ifrågasatt om lyckad är lycklig, pratat om alkoholiserade fäder, och erkänt sin kamp med ­kroppen långt innan kroppspositivismen fått fart. Allt med klangbotten i sitt eget jag. Hampus vill å sin sida göra upp med den kliché­ artade mansrollen. Att inte behöva kramas med ryggdunk, inte behöva ”kunna ta en smäll” eller kalla sina kompisar för ”broh.” Att få gråta när man är ledsen, ha platinablont hår och gilla att sjunga – eller vad man nu har för drag. – Mansrollen så som den ser ut i dag gör att män mår skit, vilket både män och kvinnor får ta konse­ kvensen av. Om män fick utlopp för sina känslor i samtal och tårar skulle betydligt färre behöva ta vägen via våld eller bedövningsmedel, säger Hampus.


Mia om Hampus

Bästa med Hampus: Att han redan vid 22 vågar röra sig i de här markerna. Han berör frågor som många 50-åriga män inte ens vågar ta upp. Det finns så mycket hopp om framtiden i mötet med honom. Sämsta: Det är en fin sida, men ibland också en svaghet. Hampus är en känslig person, och ibland kan det vara svårt för en själv att vara så känslomässig och transparent som han är. Så är det att regissera ­honom: Lätt. Han är otroligt öppen, och vi förstår varandra. Vi har ju trots allt jobbat med olika sidor om samma problem i många år, så det är sällan vi hamnar i återvändsgränder.

Hampus om Mia

Bästa med Mia: Hennes hundraprocentiga närvaro. Hon kan komma in i en lokal i full fart och med massor av bollar i luften, men när vi väl börjar samtala, så är hon totalt närvarande. Sämsta: Hon har en tendens att prata ganska högt när hon blir engagerad – även ute bland folk och om väldigt intima saker. I och med att jag själv är en tyst liten mus, så tog det ett tag att vänja sig vid det, haha. Så är det att ha henne som regissör: Hon ser saker som jag själv inte ser, eller vissa saker ­kanske jag ser, men inte vågar stanna upp på. Det är jobbigt, men det är också det som gör henne och vad vi gör bra.

25


Tänk dig att du är konstnär i Danmark i början av 1800-talet. Efter tolv års krävande utbildning återger du detaljer med nästan samma skärpa som ett fotografi. Från nya vinklar skildrar du dina vänner, ditt hem, det som finns utanför din dörr. Målningarna, ofta små i storleken, blir intima hemlighetsfulla universum. Du har ingen aning om att dina verk tvåhundra år senare kommer att vara några av världens mest beundrade och älskade! Eller att tiden du lever i kommer att klassas som den danska konstens verkliga guldålder. Nu har vi samlat 300 guldkorn från eran. Kom och njut!

Dansk guldålder

28 feb–21 juli

I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel, Svenska Dagbladet och The Wineagency.


VÅR RESA

| MIA SKÄRINGER & HAMPUS NESSVOLD att jag behövde bli mer tjejig. Så jag började jag banta och vips blev killar intresserade. Jag behövde inte ens vara rolig längre, det räckte med att jag var smal och tyst så fick jag killar. Vi har tidigare pratat om hur Mia i tonåren ­började umgås med betydligt äldre män, och fick fel inkörsport i sexlivet – där det inte gick ut på att de skulle vara skönt för henne, utan hon försökte se snygg ut och tillfredsställa någon annan. Så hon fick så småningom göra som Hans och Greta: följa smulorna och börja om. – Jag tar inte upp olika ämnen för att jag har svar på allt, utan för att jag sliter med dem. Jag är inte färdig eller framme. Det har också varit intres­ sant för mig att jobba med Hampus material, framför allt efter #metoo, och fundera över mans­ rollen. För om tjejer ska tillfredsställa andra, så ska killar plötsligt bara kunna saker: byta däck, laga duschen och fixa en orgasm. Men man måste ju få vara osäker och lära sig, säger Mia.

HAMPUS NESSVOLD ÅLDER: 22. FAMILJ: Mamma, pappa och lillebror. BOR: Stockholm. GÖR: Artist och skådespelare. AKTUELL MED: Showen Ta det som en man, turné i Sverige med start i Göteborg 22/2.

– Som min pappa, som var mycket mer konstnärlig än han visste om. Hade han kunnat hitta ett annat utlopp för sina känslor kanske han inte hade behövt döva all ångest med så mycket alkohol, säger Mia. Mia tycker att samhället ändå har kommit någon­ stans. Att vi är på väg, om än i myrsteg. Kolla bara på skillnaden mellan hon själv som ung och Hampus. – Hampus bor i Stockholm. Och mitt i det ängsliga landskapet, där folk hela tiden känner av vad som är rätt och riktigt att göra eller tycka, står han upp för sig själv. Han förstår att han har något som är äkta, som han behöver vara rädd om. Det förstod inte jag när jag var yngre. Ibland kan jag sörja att jag var så vårdslös med mig själv. När Mia var i Hampus ålder var hon på väg in i familjelivet. Vid 22 blev hon gravid med sitt första barn, och på sin 23:e födelsedag kom hon hem med lille Alfred. – Fatta vilken ångest du ger mig nu, som om jag skulle fixa att vara pappa, skrattar Hampus. – Men du får tänka på varifrån jag kom. Då hade jag precis lämnat en ganska trasig tid i mitt liv och börjat traska in på en annan väg. Jag hade krånglat mycket med min kropp, som tidigt blev ett problem för mig. Jag var kraftig som barn, och fick aldrig några killar. Teatern var min frizon, där fick jag vara mig själv, men utanför den insåg jag

SÅ OM MAN generaliserar hårt: tjejer ska vara söta och smala för att få ligga, hur är det för män? – Män är på liknande sätt rädda för att bli ut­ stötta och inte valda, men det tar sig i uttryck på andra sätt, i en testosteronig adrenalinkänsla, där man stöttar varandra genom att göra dumma saker, som att dra nedvärderande skämt, säger Hampus. – Men om de grabbiga grabbarna är sinnebilden för ”sexig”, så blir det ju inte lättare för en man att våga visa sig sårbar och skör. Ibland undrar jag om världen är redo för känsliga män. Jag tar upp det i min föreställning, säger Hampus. – Precis som jag undrar om världen är redo för starka kvinnor. Många män säger sig vilja se fler starka kvinnor, men blir rädda när de väl möter dem. Eller vill inte vara i relation med en stark kvinna som tjänar mer, säger Mia. Deras egen väg mot bättre självkänsla har varit vinglig. För självrespekt är inget du bara kan fylla på genom att upprepa affirmationer om att du ­älskar dig själv. För Mia började resan i barnen. – Jag tog mig ur den värsta ätstörningen när jag blev gravid. Inte för att jag började bry mig om mig själv, utan för att jag insåg att den här lilla människan står och faller med att jag kan ta hand om honom, och för att kunna göra det måste jag ta hand om ­­ mig själv. Jag tänkte att ”nu ställer du dig i tjänst, Skäringer”. Och jag fick en sådan kärlekschock när jag fick barn, att jag nästan inte klarade av känslan utan tänkte ”nej vi måste nog ta tillbaka det här”. Men när man speglar sig i sitt barn, som utstrålar kärlek, och ser att man klarar av att ta hand om en annan människa, sätts positiva spiraler i gång som gör att man med tiden känner mer och mer självrespekt.

»Om män fick utlopp för sina känslor i samtal och tårar skulle färre behöva ta vägen via våld.« 27


VÅR RESA

| MIA SKÄRINGER & HAMPUS NESSVOLD Så förutom att Mia likt de flesta av oss har en inre kritiker, så har hon även en inre Tabita, som är väldigt terapeutisk. – Tabita har ingen ångest, hon håller inte på och analyserar sig själv, det tycker hon är trams. Hon är heller inte särskilt imponerad av yta, utan det är rättvisa som gäller. Hon spelar inga spel, utan frågar mig rättframma saker som: Varför sitter du och ­flinar åt den där snubben, trots att han är oschyst? Sitt inte där och ljug, res dig upp och gå. Alla borde skaffa sig en inre Tabita.

»Vi har byggt en bro in i varandras hjärtan.«

Hampus säger att han jobbar på saken, men inte är framme än. – Jag är 22 år för sjutton, jag måste få fortsätta söka mig själv och tvivla ett tag till. En av den här duons framgångsfaktorer är att båda är bra på att hitta människors gemensamma sår, sorger och hemligheter – och genom att prata om dem upphäva ensamheten däri. Och det börjar i dem själva, två känsliga själar. Men de har sina respektive ”livsguider.” En av Mias allra mest kända karaktärer – som hängt med henne ända sedan hon och Klara Zimmergren gjorde radioprogrammet Roll on – är trash­morsan Tabita, som jobbar inom vården, är hobbytatuerare och inte låter småbarnslivet hindra henne från att unna sig festkvällar och engångsligg. Och Tabita finns inte bara med Mia på scenen, utan även i ­huvudet – och i resväskan. – Haha, ja, det stämmer, jag brukar ha Tabitaperuken med mig när jag reser. 28

I HAMPUS FALL är det mormor som är hans ryggrad och ”cut the crap-person”. Hon som bodde i huset mittemot när han var liten pojke i Värnamo, som han sprang över till varje dag. Och som fortfarande finns där, varje dag, bara ett sms eller samtal bort. – Mormor en befriande oimponerad person. Om jag försöker anpassa mig för att få människors ­gillande, så kan hon rakt ut säga saker som: Ska du verkligen ha den där hårfärgen? Snyggt är det ju inte. Hon är ingen ja-sägare och det är uppfriskande med människor som käftar emot ibland, säger Hampus. – Ja, personer som också kan ifrågasätta det självutlämnande. Som min mamma kan säga: ­Varför ska du hålla på och veckla ut dig, berätta om sex och snusk, är det verkligen nödvändigt? Ja, för även om människor som Mia och Hampus är till gagn för oss andra genom att sätta ord på djupt mellanmänskliga tankar, så kostar det ibland på för dem själva. – När jag står där och möter en vänligt sinnad publik som tar emot mina tankar om psykisk ohälsa eller ätstörningar tänker jag inte så. Men sedan hamnar orden i händerna på någon som inte vill en väl, och som framställer mig som en hysterisk, labil kärring, säger Mia. – Eller när jag har kroppskomplex, och får höra ”så säger du bara för att du är bekräftelsesökande”. Då känner jag att jaha, jag är inte bara ful, jag är dessutom bekräftelsesökande, säger Hampus. – Då är det lätt att hamna i ett själväckel, en känslo­ mässig geggamoja som spills ut både här och där. Det gäller att hitta balansen. Jag har få, riktigt nära vänner, som jag pratar med. Men jag har också insett att jag behöver få ha vissa saker för mig själv. Lite hemlig­heter ska en själ kunna härbärgera, säger Mia. •

SÅ GILLAR VI OSS SJÄLVA (PÅ EN SKALA 1–10) HAMPUS: I dag är det en 1:a med tanke på håret, men annars är det 6–7. För två år sedan kanske jag låg på en 4:a, men man växer, blir äldre och fyller ut sig själv. MIA: Jag ligger på 6–7. Ibland blir jag trött på min ­offentliga person, när jag har jobbat och synts mycket, men nu vet jag att det bara betyder att jag behöver ta av mig arbetskostymen och vila en stund. Men även om det ibland känns lite motsträvigt inombords, så är jag inte fylld av självklander. Självkänslan har stabiliserat sig relativt väl. Dessutom ger man med åren upp om vissa saker och erkänner att så här är jag och ser ut, och det är okej.


>>E K A Ö V E R HEL A S T A D E N EN T E A T E R K ON S E R T B A S E R A D P Å V E R O N I C A M A G G I O S M U S I K

>>URPREMIÄR 27 APRIL, STORA SCENEN »Eka över hela staden« är ett samarbete med Uppsala Dansakademi

U PPSALA>>>> S TADSTEATER

BILJ/INFO: 018-14 62 00 W W W . U P P S A L A S T A D S T E A T E R.SE


RESOR

| SVENSKA NATIONALPARKER

Tillbaka till naturen

030


Självklara och ointressanta. Så har många uppfattat det kanske vackraste vi har, våra nationalparker. Nu växer dock intresset. En natursafari på hemmaplan i Sverige har aldrig varit mer rätt. text ANDERS FALKIRK

D

en som har vandrat i Padjelanta glömmer ­aldrig tomheten och de mjukt formade fjällen. Glömmer gör heller inte den som har suttit på blankslipade klippor på Koster och sett ut mot obruten horisont. Eller varit djupt inne i Hamras trollskogar när ett mjukt sommarregn skapat den totala stillheten. Ja, de som har besökt våra national­ parker ­verkar sällan besvikna. Tvärtom, de verkar ha kommit hem med minnen som kan mäta sig med allt det vi har varit med om utomlands. Det är både storslagna upplevelser och närkontakter med små mikrolandskap, där livet, detaljerna vid en skogstjärn kan vara helt magiska. Trots detta ligger våra nationalparker där oupptäckta av den breda allmän­ heten, vilket kanske inte är så konstigt. De flesta är svåra att nå och kräver ­kunskap för att utnyttjas, men en bid­ ragande orsak är också att de kanske har fått en liten ­tråkig, präktig image. Vem har till exempel Store Mosse i Småland på sin bucketlist?

DET VAR DÅ, måste man tillägga. Under

Kyrkkåta vid Staloloukta i Padjelanta nationalpark i Lappland.

s­ enare år har natur och friluftsliv blivit trendigt, out­doorkläder är det nya svarta, och intresset för våra nationalparker växer stadigt. Under 2017 hade Sveriges då ­ 29 nationalparker närmare ­­2,5 miljoner ­besök. Det var 270 000 fler än under 2012. Ingen gigantisk ökning kan tyckas, men vore parkerna ett företag skulle man vara nöjd med en stabil, hållbar tillväxt på tio procent, utan att ha investerat i grundprodukten. – Så är det. Nationalparkerna är fan­ tastiska, det är ju den finaste natur som 031


RESOR

| SVENSKA NATIONALPARKER

Sverige har att erbjuda och det är glädjande att se att allt fler har upptäckt dem, säger Maano Aunapuu, chef för områdesskydds­ enheten på Naturvårdsverket. Han håller med om att vandrings­ intresset är den drivande kraften bakom ­utvecklingen, men påpekar att det görs mycket för att göra parkerna mer kända och mer lättillgängliga. – Vi gör mycket på sociala medier så klart, men det ökande intresset beror ­också på att många kommuner och lokala entreprenörer har insett att de sitter på en stor attraktion. De har börjat lyfta fram parkerna som resmål, och även gjort det lättare att ta sig till dem. Ett bra exempel är Besöksvänliga Tive­ den, ett treårigt projekt som bland annat finansieras av R ­ egion Örebro län och de tre kommunerna A ­ skersund, Karlsborg och Laxå. Målet är att skapa arbetstill­ fällen och utveckla besöksnäringen i och runt nationalparken i Tiveden. – Vi har gjort flera saker, men främst har vi fokuserat på infrastrukturen kring nationalparken. Vi har bland annat ett ­15-tal Tivedenguider som kan hjälpa ­besökare, och Laxå kommun har startat en busslinje från stationen in till parken, säger Sebastian Sjöberg som är projektledare för Besöksvänliga Tiveden. Tomas Bergenfeldt är en av pionjärerna för ekologiska och hållbara resor i Sverige. Han tror att intresset för nationalparkerna kommer att öka ytterligare.

– Vid sidan om att vandringsintresset har ökat, så har ju klimatdebatten gjort det mer aktuellt att stanna på marken och att inte bege sig utomlands så ofta. Då passar det bra att upptäcka sitt eget land mer, och våra nationalparker är ju liksom ­juvelerna i vår krona, förklarar han. TOMAS BERGENFELDT HAR därför startat Nationalparksresor vars syfte nästan hörs på namnet, att få icke naturvana människor att komma ut till våra ­nationalparker. – Vi kommer att ordna resor till många av ­nationalparkerna, utom kanske de allra mest otillgängliga. Vi har börjat med dem som man lättast når med chartrad buss och som är svåra att nå utan egen bil. Till exempel Fulufjället och Hamra. Alla Kupé har pratat med ser positivt på en ökad nationalparksturism i Sverige. Den medverkar till att öka allmänhetens kunskap kring natur och ­miljö, och flera besökare i våra nationalparker kan ­­ skapa nya arbetstillfällen för dem som driver ­boenden och naturturismföretag. Men hur många besökare tål national­ parkerna, som till exempel Tiveden? – Det är ju svårt att säga, men besöks­ talen kan nog öka lite. Främst skulle vi vilja att säsongen förlängs så att vi kan få fler ­besökare under vår och höst, säger Sebastian Sjöberg på Besöksvänliga Tiveden. – Samtidigt kan jag ju säga att en stor del av ­nationalparken inte berörs av besö­ ken. Den är fortfarande ren vildmark. •

ABISKO PADJELANTA

HAMRA

ÄNGSÖ

TRESTICKLAN TIVEDEN

Blommande ängar med orkidéer på Ängsö i Roslagens norra innerskärgård.

032

STENSHUVUD


7

favoriter att upptäcka Kupés nationalparkstips, rätt säsong att besöka – och resvägen dit. PADJELANTA bortom allt Padjelanta är Sveriges största nationalpark, men en av de minst besökta. Anledningen är enkel: parken är den plats i Sverige som ligger längst bort från allmän väg. Här finns mjukt böljande fjäll, vidsträckta dalar och goda renbetesmarker. Vandringen börjar man bäst på STF Kvikkjokk fjällstation. Bästa tid: Augusti, början på september. Då är myggen borta och hjortronen mogna.

»Nationalparkerna är fantastiska, det är ju den finaste natur som Sverige har att erbjuda.« I Hamra national­park i Dalarna trollbinder orörda skogar och den tysta närvaron av några av våra mest ikoniska djur: varg, björn och lo. Tjäder kan man få se i Tivedens nationalpark i den sydliga vildmarken i Västergötland.

För reseinfo och hur du bokar din tågbiljett, se sid 84–85!

Ta sig hit: Tåg till Murjek och byte till direktbuss 94 till Kvikkjokk.

ÄNGSÖ ett levande 1800-tal Ängsö ligger i Stockholms norra skärgård och som namnet antyder är den de vackra ängarnas ö. Och här har man lyckats bibehålla 1800-talets öppna kulturlandskap genom slåtter och betning. Bästa tid: Vår och försommar. Då är ängarna fulla av blommande gullvivor och orkidéer. Ta sig hit: Tåg till Stockholm, sedan reguljärbåtar till Ängsö. Både Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget angör ön dagligen under sommaren.

TIVEDEN dramatiska skogar Tiveden, på gränsen mellan Västergötland och Närke, brukar kallas för Sveriges sydligaste vildmark. Den lockar med dramatiska sprickdalar, gammelskog, jättestenblock och för dem som vill – nakenbad i stilla skogssjöar. Bästa tid: Sensommar, tidig höst. Ta sig hit: Tåg till Laxå, sedan lokal turistbuss i cirka 30 minuter till nationalparken.

033


Foto: Kenneth Bengtsson/Johnér Bildbyrå

Båt från Nynäshamn & Fårösund 24 maj-8 september www.gotskasandon.se

BESÖK ÖSTERSJÖNS MEST ENSLIGA Ö Upplev lugnet och stillheten. Njut av milsvida stränder, se sälar på nära håll och svävande havsörn. Vandra längs med 60 km markerad led genom säregen natur.


RESOR

| SVENSKA NATIONALPARKER

»Vandringsintresset ökar och klimatdebatten gör det mer aktuellt att stanna på marken, inte bege sig utomlands så ofta.«

ABISKO bara ett nattåg bort

Abiskos storslagna natur väntar på dig i Lappland.

Ja, som alltid måste vi rekommendera Abisko i norr. Dels för att parken erbjuder så mycket, bland annat Sveriges mest kända landskapssilhuett, storslagna Lapporten. Och dels för att parken har en egen tåg­station, Abisko turiststation. Bor gör man bäst på STF:s fjällstation eller Abisko Mountain Lodge. Bästa tid: Sensommar eller vinter då norrskenet dansar över natthimlen. Ta sig hit: Ta tåget till Abisko turiststation.

STENSHUVUD vår vackraste strand? Lövskog möter vit havsstrand. Naturen i Stenshuvud nationalpark, strax norr om Simrishamn, känns mer som ett stycke av södra Europa än svensk vildmark. Vid sidan om stranden finns även det 97 meter höga kustberget Stenshuvud och ett levande kulturlandskap med betande djur och ängar. Bästa tid: Vår och försommar.

Vit havsstrand i Stenshuvud nationalpark, norr om Simrishamn i Skåne.

Ta sig hit: Tåg till Malmö, sedan pendeltåg till Simrishamn och därefter lokalbuss 3 till Mellby skola. Det är cirka tre kilo­meter att gå från hållplatsen till nationalparken.

035


RESOR

| SVENSKA NATIONALPARKER Hamras trollska myrmarker i norra Dalarna.

FOTO: CLAES GRUNDSTEN

Tresticklan, en doldis bland nationalparker, i Dalsland, är ett norskt-svenskt vargrevir.

»De senaste fem åren har antalet besökare i våra svenska nationalparker ökat med 270 000.«

TRESTICKLAN Okänd vildmark Tresticklan är en av våra mest okända nationalparker. Den ligger i Dalsland, på gränsen till Norge, och är den största obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Frontierland-känsla med andra ord. Enbart tågresan in i de högre delarna av Dalsland känns som ett äventyr.

I Ångermanland finns Skuleskogen och den 40 meter djupa Slåttdalsskrevan.

Bästa tid: Högsommar. Ta sig hit: Tåg till Ed. Sedan buss 764, sträckan Rävmarken–Nössemark. Det finns tyvärr ingen hållplats, men be busschauffören att stanna vid entrén. Det brukar inte vara något problem.

HAMRA stora djurparken! Varg, björn, lo, älg och bäver. På böljande urberg i norra D ­ alarna breder Hamra nationalpark ut sig. Den beskrivs som en fulländad nationalpark med myrmarker, orörda skogar och rikt djurliv med många av våra mest ikoniska stora djur.

036

Nu i mars släpps återigen Sveriges nationalparker (Max Ström) ett maffigt bokverk där naturfotografen och författaren Claes Grundsten samlat alla våra svenska nationalparker på nästan 300 sidor. I denna nyutgåva har också vår allra senaste nationalpark Åsnen i Småland tillkommit.

110 år i år!

FOTO: CLAES GRUNDSTEN

Bästa tid: Högsommar. Ta sig hit: Tåg till Mora, sedan länstrafiksbuss 45, eller Inlandsbanan, till Fågelsjö. Där kan man bli hämtad av personal från STF Fågelsjö vandrarhem. Sedan är det åtta kilometers vandring till nationalparken.

BOKTIPS: Nationalparker som coffeetablebok

Den 25 juni 1909 fick Sverige en naturskyddslag som lagfäste nationalparksformen. Samma år skapades våra första nio nationalparker. De var Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet och Sonfjället.


DETTA ÄR EN ANNONS

Grattis till ett klokt val av transportmedel! Världen behöver fler planetsmarta människor som du – även i matbutiken, hemma och när vi köper varor och tjänster. För det är inte bara klimatet, utan även djur och natur som står på spel.

Lev planetsmart och delta i

EARTH HOUR 30 MARS Visste du att vi behöver halvera de globala klimatutsläppen fram till år 2030? Och halvera igen och igen till 2040 och 2050. Först då kan

vi nå målet om max 1,5 graders global uppvärmning! Sverige kan bidra genom att visa att det snabbt går att minska utsläppen och genom att ta fram de klimatsmarta lösningar som resten av världen behöver. – Det är faktiskt enormt stor skillnad på vad som händer om medeltempera­ turen stiger med 2–3 grader, jämfört med 1,5 grad, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare hos Världsnatur­ fonden WWF och en flitig tågresenär. Antalet vilda ryggradsdjur har redan minskat med i snitt 60 procent sedan 1970-talet, främst

för att vi människor tar över natur, till exempel för att bygga hus och vägar, odla och hålla boskap. Även klimat­ förändringarna påverkar djur och natur. Vi har redan nu nått 1 grads upp­ värmning och är på väg mot 2 graders uppvärmning. Då riskerar till exempel många korallrev att dö, nästan en miljard människor kan bli utan dricks­

vatten, och att havsnivåerna kan på sikt höjas med flera meter. Men än är det inte för sent!

Så vad behöver vi göra?

– Ställa om, i stort och i smått.

Dels krävs beslut från politiker och företag, så att vi får exempelvis cykel­ banor, bättre tågförbindelser, bättre planering av tätorter och en mycket mer hållbar produktion av varor och tjänster. Men det finns mycket vi kan göra själva också, säger Håkan Wirtén. Hundratals miljoner människor jorden runt släcker ljuset för klimatet och den biologiska mångfalden.

– Syftet med Earth Hour är absolut inte att spara energi under släcknings­ timmen – det är en symbolhandling. Ett enkelt sätt att signalera att du tar klimatet och förlusten av djur och natur på stort allvar, säger Håkan Wirtén. Sprid gärna ditt engagemang i sociala medier och på nätet med hjälp av #Connect2earth, för att

visa att du är med! Och tänk på att vi alla hör ihop med planeten och är helt beroende av den för vår överlevnad.

Nu är det dags igen! Den 30 mars 2019 släcker vi ljuset för att visa vårt stöd för klimatet och den biologiska mångfalden.

Klimatsmarta tips

bil och bor i tätort • –Harställduden så ofta du kan,

åk kommunalt, gå eller cykla. Och samåk mer!

du flyger – res mer sällan • Om och stanna istället borta läng-

re, klimatkompensera din resa.

Inför varje inköp fråga dig: • behöver jag verkligen det här?

Kan jag annars låna, hyra, köpa mer hållbart eller hitta saken begagnad på nätet?

Välj mer vegetariskt och an• vänd WWFs verktyg för kloka

matval: Fiskguiden, Köttguiden och Matkalkylatorn!

ditt matsvinn hemma • Minska genom att planera inköpen

Tävla i Earth Hour Challenge och bli planetsmart! I APPEN DEEDSTER kan du räkna ut ditt klimatavtryck, quizza dig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat samt tävla tillsammans med dina kollegor eller andra lagdeltagare om att minska ditt klimatavtryck genom att göra mikrouppdrag (deeds). Följ dina och dina medtävlares framsteg live i appen. Appen laddas ned från App Store eller på Google Play. Anmäl ditt lag idag! Tävlingen pågår 16/3-30/3. Mer info och anmälan på wwf.se/earthhour

bättre och lukta, smaka och ät hellre än att kolla datum och slänga.

Engagera dig i miljöfrågor • och ställ krav på dina riks-

och lokalpolitiker att agera för miljön.

Besök oss på wwf.se/earthhour


En nyskriven musikal med Helen SjĂśholm och Vanna Rosenberg i dubbelrollen som hemmafrun Nancy. Magnus Roosmann som maken Hugh.

Hugh och Nancys münga världar av Lars Rudolfsson, fritt efter en bok av Peter Byrne.

Biljetter dramaten.se


INFOTAINMENT

| SKANDALERNAS ABC

Skandalernas tid är nu Ebbar skandalerna kring Svenska Akademien någonsin ut? Kulturmannen, Frostenson, stipendierna, läckandet av Nobelvinnare – man blir matt. Men inte så matt som inför Donald Trumps kontakter med såväl ryska agenter som allsköns porrstjärnor. Vi lever i skandalernas tid! Men det har vi nog alltid gjort … text GÖRAN EVERDAHL

FO

RA GÖ TO :

SS NA

B R IN

G/S

VT

FOTO : SVT

en kon dali kan ergman s n Frå mar B n av Ing l kunge etil åd k r, s ugh dale skan laren H … is e p s prec så t ( ja ck Gran usad o v) i ms atli lite o sitt priv ckis i na s tval and erns vint ittisk sk Play r T b SV En ren, s på (finn somma e!). l l i n t ai t fram miss

Skandaler på film och tv

Dödsfiender! Urskandalerna

I antiken fanns inte internet och Flashback, men lita på att det ­delades ondsint skvaller ändå. Skribenter som Herodotus, Tacitus och Livius laddade sina pennor med gift. Den tidens historieskrivare gjorde ingen större skillnad på fakta och rykten, och producerade ofta ren propaganda. Men de är fortfarande underhållande så det räcker. Ta bara kejsar Tiberius snuskiga beteende på Capri – aja baja …!

August Strindberg mot Carl Larsson. Var först goda vänner men grälade 1907. Strindberg skrev hånfullt om Larsson, som försåg sig med en rejäl kniv och tänkte döda ”det vidriga stinkdjuret” Strindberg. Larsson lugnade sig i tid. Ingmar Bergman mot Bengt Jahnsson. Den dämoniske Bergman klappade till teaterkritikern Jahnson på Dramaten 1969 och ångrade sig inte: ”Jag tänker förfölja honom tills han slutar skriva om teater.” Sigvard Bernadotte mot kungen. Sigvard blev av med sin prinstitel redan år 1934 då han gifte sig med ”ofrälse”, alltså en icke kunglig. Vår nuvarande kung Carl XVI Gustav vägrade, under ändlöst käbbel, att ge honom tillbaka titeln ända fram till Sigvards död 2002.

Skandalen kring Julie (1938) Bette Davis glänser i denna Borta med vinden-inspirerade melodram, men själva skandalen känns lite tam: plantage­ ägardottern Julie bär minsann en RÖD klänning på bal! Vilken slampa. Tycker societeten. Skandalen (1989) Då är det bättre ös i denna filmatisering av Profumoaffären: år 1963 delade försvarsminister John Profumo pikant nog en älskarinna (Christine Keeler) med Sovjets marinattaché. Så pass! Ian McKellen spelade Profumo. Scandal (2012–18) Skvatt galen såpaserie om krishanteraren Olivia som har händerna fulla med politiker, presidenter och allsköns rikt patrask som ljuger, mördar och svinar frenetiskt. Mycket underhållande. En engelsk skandal (2018) Hugh Grant i sitt livs roll som minister Jeremy Thorpe, en man som dumt nog försöker mörda sin älskare. Finns på SVT Play fram till sommaren, missa inte! (Grant gjorde själv världsskandal 1996 när han greps tillsammans med den prostituerade Divine Brown.)

39


INFOTAINMENT

| SKANDALERNAS ABC

Största svenska skandalen

… är utan tvekan Haijbyaffären. Dessvärre är den svår att begripa. Ett försök till sammanfattning: Kurt Haijby pressade 1936–47 hovet på pengar. Han hotade att avslöja att han varit kung Gustav V:s älskare från scout­ åldern. Hovet nekade … men betalade, vilket tyder på att det kan ha varit sant. Haijby åtalades för utpressning. Allt resulterade i en präktig skandal där alla från ministrar till polischefer drogs in. Haijby dömdes till fängelse ­ och tog livet av sig där 1965.

»Det gick inte ens att svetsa dem isär.«

Värsta kungaskandalerna

1889: Mayerlingdramat. Kronprins Rudolf av Österrike sköt först sin älskarinna, baronessan Mary Vetsara och sedan sig själv. De tycks ha ingått en självmordspakt men omständig­heterna är än i dag oklara: kungahuset lät bränna alla relevanta dokument. 1936: Edward VIII av Storbritannien abdikerar för att gifta sig med den frånskilda mrs Wallis Simpson. Tur i oturen: Edward hade dragningar åt nazisthållet, något som skulle ha blivit svårt att hantera under det kommande världskriget. 1995: ”Vi var tre personer i vårt äktenskap, så det blev lite trångt” konstaterade prinsessan Diana lakoniskt i en BBC-intervju. Tredje hjulet var prins Charles kärlek Camilla Parker Bowles, i dag sedan länge hans andra fru.

t: ldrama triange s. ungliga k le t w e o d B ll Parker torien ti edy-his es och Camilla e/Kenn arl ro h n C o s M n Från na, pri san Dia Prinses

1. Borgia. Svårslagna. Pappa Roderigo blev påven Alexander VI år 1492 och anordnade raskt sexorgier i Vatikanen. Sonen Cesare var lönnmördare (pappa föredrog att döda med gift). Troligen påskyndade deras beteende reformationen. Dottern Lucrezias dåliga rykte anses numera vara oförtjänt. 2. Grimaldi. Jösses, var ska man börja? ­Monacos kungahus är rena getingboet: samarbetade först med tyskarna under andra världskriget, sedan gifte sig prins Rainer med filmstjärnan Grace Kelly som enligt ryktet söp, och körde ihjäl sig (eller var det dottern Stephanie vid ratten?), prinsessan Carolines äktenskap upphävdes, Stephanies ­ make var otrogen med Belgiens ”Miss ­Naken” årgång 1996. Hur ska lillan orka …? 3. Kennedy. Ofattbar skandalrikedom, från storpappa Josephs skumma affärer förra sekelskiftet, över bröderna Johns och Roberts snedsteg med Marilyn Monroe till Kennedybarnens dödsolyckor, knarkproblem och klammerier med rättvisan. Plus två lönnmord. Historiens mest otursförföljda familj?

40

Största Hollywoodskandalerna!

Här finns det en del att välja mellan, men för Infotainment går dessa två utanpå det mesta. 1958: Lana Turners dotter dödar hennes älskare. Den 4 april 1958 högg storstjärnan Lanas 14-åriga dotter Cheryl Crane ihjäl Lanas pojkvän, gangstern Johnny Stompanato, med en slaktarkniv. Lana och Stompanato hade grälat våldsamt, Cheryl blev rädd och försökte försvara sin mamma.

1962: Elizabeth Taylor blir ihop med Richard Burton under inspelningen av Cleopatra. ”Det gick inte ens att svetsa dem isär” skvallrade en lösmynt filmarbetare. Världsskandalen var ett faktum (Liz hade ju dessutom snott sin förre man, sångaren Eddie Fisher, från bästa väninnan Debbie Reynolds). År 1964 gifte sig Liz ’n Dick, som de kallades. Enligt Taylor var deras explosiva kärlek ”ett missbruk”.

FOTO: SHUTTERSTOCK

3 klassiska skandalfamiljer!


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

HÖSTENS MUSIKAL I MALMÖ P P Ä L S T BILJET RS 1 MA

NÖJESTEATERN MALMÖ WWW.GREASETHEMUSICAL.SE Julius Production, Sangré Event och PJP presenterar

JIMI HENDRIX • BLOOD, SWEAT AND TEARS • JOAN BAEZ CREEDENCE CLEARWATER REVIV AL • THE BAND • JANIS JOPLIN JEFFERSON AIRPLANE • SLY AND THE FAMILY STONE CANNED HEAT • THE WHO • RICHIE HAVENS • ARLO GUTHRIE 50 ÅR YOUNG • RAVI SHANKAR CROSBY, STILLS, NASH AND JOHNNY WINTER • TEN YEARS AFTER COUNTRY JOE AND THE FISH • GRATEFUL DEAD

WOODSTOCK

En svensk hyllningskonsert till världens första stora rockfestival MIKAEL RICKFORS • DAN HYLANDER • PY BÄCKMAN LAGAYLIA FRAZIER • MATS RONANDER • CLAS YNGSTRÖM CONNY BLOOM • JANNE ÅSTRÖM

SVERIGETURNÉ 4 OKT - 24 NOV

Helsingborg - Halmstad - Göteborg - Växjö - Västerås - Uppsala - Kalmar - Jönköping - Stockholm Norrköping - Linköping - Umeå - Sundsvall - Skövde - Gävle - Malmö - Karlskrona - Örebro - Karlstad Biljetter och mer information: www.woodstock50.se


MINILOV 4 DAGARS FJÄLLÄVENTYR

Kom och tillbringa några härliga vinterdagar under veckorna 10, 12 - 15 samt 17 på Trillevallens Högfjällshotell. Inklusive fjällfrukost och 2-rätters middagar, samt -10% rabatt på 4-dagars skipass. Gäller söndag - torsdag.

- från 2 900 SEK per person* Kan inte kombineras med andra erbjudanden. *0-5 år gratis i föräldrars bädd, 6-15 år -50% i föräldrars rum, pris varierar med val av rums typ.

TRILLEVALLENS HÖGFJÄLLSHOTELL

Producerad av Tor Svae och Roger Josefsson i samarbete med Rabén & Sjögren förlag.

+46 647 - 360 90 | info@trillevallen.com | www.trillevallen.com

30 mars - 9 juni

ALLEMANSLAND

dan sa Välkommen in i en lekfull utställning om är h r Herr G Lennart Hellsings halsbrytande universum! e har rr Gurk urka, b å stru a mpo , grön de vals ä o r, m en i r hans ch maz ngen br urk a har or skor . Fri entré • Karlsgatan 2, Västerås • www.vastmanlandslansmuseum.se


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

Dags att

BLI NÅT NYTT?

Ta nya tag i vår! Uppgradera studierna, vidareutbilda dig eller ladda om för framtiden med en helt ny arbetsroll. Eller plugga bara för skoj skull! text LINDA NEWNHAM illustrationer HAMPUS HAGMAN

Yrken på framfart!

Spana in nya studentstäder!

Uppgradera dig för framtiden! 43


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

Uppdatera dig för framtiden Vilket yrke ska du satsa på? Självklart ett du känner lust inför, det ger dig energi att lyckas. Men det kan också vara smart att ta hänsyn till framtidsprognoserna. Saco och Arbetsförmedlingen har vaskat fram vilka yrken som är heta om fem år, och vilka jobb det kommer att vara störst konkurrens om.

AKADEMIKERYRKEN Goda utsikter:

• Apotekare • Arbetsmiljöingenjör • Arbetsterapeut • Arkitekt • Audionom • Bibliotekarie • Biomedicinsk analytiker • Data- och systemvetare • Diakon • Dietist och nutritionist • Djursjukskötare • Fysioterapeut • Inredningsarkitekt • Kemist • Lärare i fritidshem • Lärare i årskurs F–3 och årskurs 4–6 • Matematiker och statistiker • Officer

• Optiker • Planeringsarkitekt • Präst • Psykolog • Receptarie • Skolledare • Socionom • Speciallärare och specialpedagog • Studie- och yrkesvägledare • Tandhygienist • Yrkeslärare i gymnasieskolan • Ämneslärare årskurs 7–9 och i gymnasieskolan

Stor konkurrens om jobben: • Beteendevetare • Hälsovetare • Kommunikationsyrken • Musei- och kulturmiljöyrken • Samhällsvetare

ÖVRIGA UTBILDNINGSNIVÅER Goda utsikter:

• Betongarbetare • Byggnads- och ventilations­plåtslagare • Installations- och serviceelektriker • Kockar och kallskänkor • Lastbilsförare • Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer • Murare • Träarbetare och snickare • Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende • VVS-montörer

Stor konkurrens om jobben: • Bensinstationspersonal • Butikssäljare, dagligvaror • Butikssäljare, fackhandel • Handpaketerare • Kassapersonal • Kontorsassistenter och sekreterare • Kontorsreceptionister • Prepresstekniker, tryckare och bokbindare • Telefonister • Vaktmästare

VÅRENS TOPPLISTA Här är de tio utbildningar som det var svårast att få en plats på vårterminen 2019.

1

2

Juristprogrammet, Stockholms universitet Antal sökande: 4 160

3

Juristprogrammet, Uppsala universitet Antal sökande: 3 693

5

Socionomprogrammet, Stockholms universitet Antal sökande: 3 250

7

Psykologprogrammet, Stockholms universitet Antal sökande: 3 221

9

Läkarprogrammet, Göteborgs universitet Antal sökande: 2 991

4

Juristprogrammet, Lunds universitet Antal sökande: 3 369

6

Läkarprogrammet, Karolinska institutet Antal sökande: 3 231

8

Läkarprogrammet, Uppsala universitet Antal sökande: 3 062

Läkarprogrammet, Linköpings universitet Antal sökande: 2 875

MIXA OCH MATCHA SJÄLV Oavsett om du läser ett helt program eller fristående kurser kan du efter några års studier ta ut en examen. Du kan alltså själv plocka ihop fristående kurser (även från olika lärosäten) och på så sätt skräddarsy din egen examen. Examensbeviset du till slut får ut består av ett diplom och en förteckning över de kurser som ingår i din examen. Prata med en studievägledare om vad du behöver för att bli det du vill. Det finns undantag, som lärarexamen, som kräver programstudier och huvudområden som endast ges inom program.

Präst, kemist, djurskötare och bibliotekarie = goda framtidsutsikter! 44

10

Psykologprogrammet, Uppsala universitet Antal sökande: 2 786


45


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

Spana in nya STUDENT­ STÄDER 3 anledningar till att plugga utomlands

Gävle

Bostadsgaranti Högskolan ligger inte bara vackert i de gamla regementslokalerna strax intill Boulognerskogen, de erbjuder också spännande utbildningar. Högskolan har länge haft ett tätt samarbete med näringslivet, och nu finns bland annat co-op-program, som elektroingenjör och miljöstrateg, där du pluggar och jobbar (med lön!) samtidigt. En treårig utbildning blir då fyraårig, men du får å andra sidan arbetslivserfarenhet på köpet. Gävle har också bostadsgaranti.

Sverige ligger efter andra europeiska länder vad gäller studenter som pluggar utomlands, trots att många lärosäten erbjuder möjligheten. Här är tre anledningar till varför du borde ta chansen att bli utbytesstudent:

2. DET ÄR GRATIS. I många länder är det dyrt att läsa vid universitet, en utbildning kan gå på flera hundra tusen kronor. Men som utbytesstudent är det gratis, eftersom din studieavgift kvittas mot att en person från det lärosätet studerar i Sverige.

1. INTERNATIONELL ERFARENHET. Många arbetsgivare frågar efter internationell erfarenhet och interkulturell kompetens.

3. INTERNATIONELLA KONTAKTER, som efter utbildningen kanske jobbar i samma bransch som du.

Visste du att …

Luleå tekniska universitet har jämnast könsfördelning bland studenterna, där 53 procent är män och 47 procent är kvinnor.

Umeå

Norrskensstaden Umeå har inte bara spetskompetens inom flera forskningsområden, en handelshögskola och intressanta vårdutbildningar – de har också ett levande studentliv. Varje år ordnas exempelvis VM i brännboll, med efterföljande festival. Det är också en stad i framkant, där veganerna samlades och folk protesterade mot pälsar långt innan veganism och faux fur var trender. Norrskenet spelar på himlen och vildmarksäventyren ligger runt knuten.

TRE I TIDEN

1

Konflikthanterare – ­”Programmet för internationell kris- och konflikthantering”, 180 hp, är ett nygammalt program i Umeå. Du lär dig om olika typer av kriser, hur konflikter uppstår och kan förebyggas och hanteras. Intressant framtida kompetens både i Sverige och internationellt.

2

Gamingmecka – Skövde har etablerat sig inom dataspelsutveckling. De har sex program: design, game writing (ensamma om i Sverige), grafik, programmering, ljud samt musik. De har också två utbildningar på avancerad nivå: serious games och digitalt berättande.

3

Rymdtekniker – Luleå tekniska universitet har Sveriges enda ingenjörsutbildning i rymdteknik, 300 hp. Du pluggar några terminer i Luleå, några i rymdstaden Kiruna, där en unik rymdforskningsmiljö byggts upp. Du får möjlighet att delta i ett raket- eller ballongprojekt.

Jönköping

För framtida utlandsstudier Skolan presenterar sig som ”university” men är en högskola. Förvirringen till trots så är det här ett bra alternativ för dig som är sugen på utlandsstudier. Högskolan har utbytesprogram med cirka 350 partneruniversitet världen över. De har också varit duktiga på att uppmuntra studenter till entreprenörskap, för att göra dem attraktiva på arbetsmarknaden.

47


SÖK INFÖR NÄSTA LÄSÅR HELFART, PLATSFÖRLAGD

FRITIDSLEDARUTBILDNING - lär dig leda för en kreativ och aktiv verksamhet HELFART, PLATSFÖRLAGD

KREATIV PRODUCENT - bli en del av den framtida kreativa stadsutvecklingen DISTANS HALVFART

SCENOGRAFI & RUMSLIG GESTALTNING

- lär dig grunderna i att gestalta för scen eller utställning HELFART, PLATSFÖRLAGD

SCENKONST

- lär dig att uttrycka dig fysiskt som ett verktyg för scenisk gestaltning Valla folkhögskola växer och startar nya utbildningar. Välkomna till Linköping!

Studievägen 22 • 583 29 Linköping | Växel 013-35 55 80

www.valla.fhsk.se


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

11 nya program Här är utbildningar som mött en ny arbetsmarknad, branschutveckling och efterfrågan med uppdaterade och aktualiserade program.

1

Socionom på distans

Vill du arbeta med människor? Är du intresserad av relationer och samspelet mellan människa och omgivande samhälle? Då är socionom något för dig. Nu kan du bli socionom på distans vid Umeå universitet. Räkna med högt söktryck.

2

Hållbar innovation

3

Global problemlösning

Programmet ”Miljö, innovation och hållbarhet”, 180 hp, startar hösten 2019 i Halmstad. Passar dig som vill driva företags och organisationers arbete till att bidra till ett mer hållbart samhälle. Du läser ledarskap, kommunikation, miljömanagement, projektledning, hållbara affärsmodeller och miljöjuridik.

Ekonomihögskolan i Lund startar 2019 kandidatprogrammet ”Economy and society”, 180 hp, med fokus på globala samhällsfrågor. Du lär dig avancerad problemlösning i internationell miljö. Alla kurser är på engelska, och du pluggar med studenter från hela världen.

4

Jurist i Karlstad

Nu kan du bli jurist, 270 hp, även vid Karlstads universitet. Programmet är en yrkesexamen som ger behörighet till juridiska yrken som domare, advokat, åklagare och kronofogde.

5

AI-ingenjör

Blekinge tekniska högskola satsar på ett framtidsområde och startar utbildningen ”Civilingenjör i AI och maskininlärning”, 300 hp. Du lär dig uppfinna, utveckla, använda och förstå programvara som upp­ visar intelligent beteende.

6

Certifierad personlig tränare

”Hälsopedagogprogrammet”, 180 hp, vid GIH har funnits ett tag, men förra året fick man godkänt att de som utbildar sig till hälsopedagoger även blir certifierade personliga tränare.

7

Digitalhumanist

Uppsala universitet startar ett internationellt masterprogram i digital humaniora, ”Digital humanities”, 120 hp. Du lär dig om teknikens påverkan på kulturen, samhället, forskningen och vardagslivet. Och att analysera, visualisera och digitalisera material.

8

Retorikkonsult

Södertörns högskola har ett retorikkonsultprogram med inriktning på politik och hållbar utveckling, 180 hp. Vi har samhällsutmaningar, som inte bara kan lösas med teknologi. Värdekrockar och målkonflikter förutsätter en god politisk diskussion, analys och förhandling – alla centrala inom retoriken.

9

Experimentell biomedicin

Linköpings universitet erbjuder ”Experimental and industrial biomedicine”, 180 hp. Det första kandidatprogrammet i Sverige som kombinerar projektledningskunnande och entreprenörskap med praktisk erfarenhet av forskningstekniker inom biomedicinområdet. På engelska.

10

Bli havsbonde

En av våra största utmaningar är att öka produktionen av näringsriktig mat, sam­ tidigt som vi minskar det ekologiska avtrycket. Det är här havsodlingen kommer in, vilket du kan studera vid Göteborgs universitet på ”Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser”, 120 hp.

11

1 av 4 är akademiker

Av cirka 5 miljoner sysselsatta i åldrarna 16–74 år, var 1,4 miljoner akademiker 2017. (KÄLLA: SCB)

Måltidsekolog

Om du brinner för mat och miljö kan också ”Måltidsekologprogrammet”, 180 hp, vid Örebro universitet passa dig. Startar hösten 2019. Under andra och tredje året läser du vid Campus Grythyttan. 49


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

Högskolan nästa! Allt du behöver veta från ansökningshandlingar till att hamna på rätt plats och utbildning.

CHECKLISTA Steg för steg Hitta utbildningar: Du hittar samtliga kurser och program och anmäler dig på antagning.se. Komplettera med rätt saker: Var noga med att komplettera ansökan med rätt dokument. Läs på lärosätets sajt vad som gäller för den utbildning du söker. Få tag på gymnasiebetyg: De flesta gymnasiebetyg ligger nu i betygsdatabasen och kommer automatiskt till antagning.se. Har du ett slutbetyg från gymnasiet utfärdat 1999 eller senare är det troligt att detta finns i betygsdatabasen. Annars kan du ringa din dåvarande hemkommun och be om hjälp. De flesta mejlar betygen till dig. Särskilda meriter: Vissa ut­ bildningar kräver särskilda meriter, som betyg från gymnasial vuxen­ utbildning, folkhögskoleintyg, intyg från basår, intyg om arbetslivs­ erfarenhet. Dessa måste du ­komplettera med själv. Högskoleprovet: Om du saknar svenskt personnummer och har gjort högskoleprovet behöver du själv ladda upp ditt resultat. Mer info finns på antagning.se.

VIKTIGA DATUM 2019 Sommarterminen 20 februari webbanmälan öppnar 15 mars sista anmälningsdag 29 april antagningsbesked Höstterminen 15 mars webbanmälan öppnar 15 april sista anmälningsdag 11 juli antagningsbesked med svarskrav 26 juli sista svarsdag 1 augusti andra antagnings­- beskedet 50

PLUGGA I SVERIGE – BO PÅ BALI

Sverige ligger långt fram vad gäller distansutbildningar – på universitet, högskolor, YH-­ utbildningar, folkhögskolor … Vissa har några obligatoriska träffar, andra är helt på webb­ baserade. Samtliga hittar du på distansutbildningar.se.


Vi har utbildat 65 % av alla lokförare i Sverige! Ansök till Sveriges mest kompletta grundutbildning.

Hälsocoach, fritidsledare eller spelutvecklare? Hitta din yrkesutbildning på folkhögskola.nu.

Tågbranschen behöver dig! Under hösten startar TCC och SKY lokförarutbildningar i Stockholm, Hallsberg och Haninge. Utbildningarna är på 220 YH-poäng och kursstarterna ligger i aug-okt. Ansökan öppnar inom kort.

ålsta folkhögskola

Stort behov av lokförare

Tågbranschen har ett stort behov av utbildade lokförare. Efter avslutad utbildning är möjligheterna till arbete mycket goda. HITTA DIN KURS PÅ ÅLSTA.NU

LÅT TÅGRESAN BLI DIN FÖRÄNDRING Att åka tåg har många fördelar. Det är bra för miljön, du får se Sveriges vackra landskap men du får också tid för reflektion. Kanske är det dags för en förändring? Ålsta folkhögskola har ett brett utbud av kurser inom bland annat musik, konst och för att plugga upp betygen. Vi kan stolt lova dig att livet före och efter folkhögskola inte kommer vara detsamma. Vi ses i höst!

Yrkeshögskoleutbildning

Yrkesutbildningen har högt ställda krav på säkerhet, erfarenhet och kompetens. Utbildningen varvar teori med praktik och pågår under 44 veckor (220 yrkeshögskolepoäng).

Utbildningen är kostnadsfri

Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till studiemedel. Du kan också ansöka om extra studielån för t ex resor eller boende.

Läs mer och ansök på

lokforarutbildning.se


Allmän Linje - Behandlingspedagog Fritidsledare - Musik - Online Video Creator Digital Songwriting Production

Du Drömmar Hos oss får du bli den du är

www.birka.fhsk.se

STUDERA

TEXTIL HOS OSS

Dåtid - nutid - framtid. Möt textil på ett nytt sätt. Mer info hittar du på blekingefolkhogskola.se BLEKINGE FOLKHÖGSKOLA


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

Snabbspår till jobb!

Anna Frid, 47, makeupartist från Stockholm. Studerar till fil. kand. beteendevetare, har läst kurser vid Mittuniversitetet, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet.

Det finns vägar till nytt arbete som är både enklare och kortare. Och ibland också helt utan kostnader.

GRATIS!

ANNA GICK FRÅN MAKE UP TILL PSYKOLOGI:

Hjälp att förverkliga idén

– Almi hjälper dig att förverkliga din idé. De har kostnadsfria seminarier där du lär dig alltifrån att räkna på affärsidén till att sälja, växa, och köpa befintlig verksamhet. De har också en digital­ akademi, om hur du blir framgångsrik på nätet.

Grönt företagande – Folk­ universitetet har både distanskurs i entreprenörskap och grönt företagande, alltså hur du tjänar pengar på ett hållbart sätt. Få koll på detaljerna – Visma har en gratis onlinekurs om att

skriva affärsplaner, hitta finansiering, att välja bolagsform, hur moms funkar etcetera. vismaspcs.se/startaegetkurs

Centrum för nyföretagare

– Nyföretagarcentrum har flera matnyttiga onlinekurser, om hur du skriver pressmeddelanden, stärker ditt varumärke, gör affärsplan etcetera.

Tips: På arbetsformedlingen.se

finns faktablad om att starta eget på flera språk, som arabiska, engelska, persiska, ryska, pashto och somaliska. Klicka på ”Hitta jobb” och sedan ”Starta eget”.

JÄRNVÄGEN EN FRAMTIDSBRANSCH

Stora satsningar görs just nu på att rusta upp och modernisera järnvägen. Men när signalsystemet ska digitaliseras riskerar det att bli skriande brist på kompetens, som signalingenjörer och signaltekniker. Så blir du: Signaltekniker – Folkuniversitetet i Umeå och Lärcenter Falköping har utbildningar. STI-ingenjör järnväg – Stockholms tekniska institut har YH-­ utbildning med fokus på teknikgrenarna el, signal och tele.

”Jag ville ha ett yrke för framtiden”

NÄR ANNA FRID gick ut gymnasiet var yrkesvalet självklart: makeupartist – och hon blev en av landets bästa som fått jobba med både tv och livsstils­magasin. Trots att hon var intresserad av psykologi tog det många år innan hon började fundera på att läsa vidare. ­Annas tvekan hade mycket med bakgrunden att göra: ­hennes föräldrar hade bara gått folkskola och akademiska studier var ingen självklarhet. – Ju längre tiden gick, desto sämre blev mitt självförtroende och jag kände mig inte hemma i de akademiska miljöerna. Till slut var det systerdottern Johanna som läste till beteendevetare som peppade Anna att hoppa på. Och redan på första kursen förstod Anna både att hon älskade och skulle fixa plugget. – Jag började med familjepsykologi och har sedan plockat ihop kurser för att bli beteendevetare. Jag har läst på halvfart och distans – fördelen är att jag kunnat jobba parallellt och inte behövt ta studielån. Hur har det funkat att läsa på distans? – Mig passar det perfekt, jag lägger upp arbetet själv och behöver inte anpassa sig till föreläsnings­ tider. Och för den som är osäker i universitetsmiljö är det tryggare att sitta hemma vid sin dator. Finns det några nackdelar? – De tar ofta in många studenter på distanskurserna, så ibland får man vänta i dagar innan man får svar på sina frågor. Kommer du att fortsätta plugga? – Ja, nu går jag steg 1 på min kbt-utbildning, så inom ett drygt år jag terapeut. Men jag vill aldrig sluta studera. Studierna har stärkt självkänslan och all kunskap har gett henne större självförtroende i diskussioner. – Dessutom läser jag skönlitteratur i en rasande hastighet. En deckare klipper jag nu på tre timmar, skrattar hon.

ANNAS KOM-I-GÅNG-TIPS • Ge det ett försök. Börja med en kurs, det kostar inget och kan ge dig modet att fortsätta. • Litteratur till lightkostnad. Kursböcker kan du låna på bibliotek eller köpa begagnade, så de behöver inte kosta skjortan. • Släpp kraven. Gör ditt bästa bara. Misslyckas du med en inlämningsuppgift eller tenta kan du göra om den.

53


SAMTID

| STORA STUDIEGUIDEN

VARVA PLUGG OCH PRAKTIK? För dig som inte bara vill sitta vid skol­ bänken kan YH-utbildningar vara ett ­alternativ. Programmen är 1,5–2 år och ­designade att möta behovet av kvalificerad arbetskraft. Alla YH-utbildningar har hög andel i jobb efter examen, totalt 93 procent. (68 procent av dem hade ett arbete som överensstämde med ­utbildningen.) Du kan bli alltifrån hov­slagare till sommelier, art director och grön logistiker. Vad kostar det? Utbildningarna är gratis och CSN-berättigade. Var hittar jag dem? På yhutbildningar.se.

Cody Hesse, 21, bor i Göteborg. Studerar teknisk fysik vid Chalmers.

CODY HITTADE HEM PÅ CHALMERS:

Helt nytt från YRKESHÖGSKOLAN Soleltekniker – TUC yrkeshögskola i Jönköping. Elbilsspecialist – Xenter yrkeshögskola i Botkyrka. Avancerad CNC-tekniker (lila certifikat) – Tekniska högskolan ­ i Jönköping. Hållbarhetsspecialist – Stockholms internationella handelsskola. 3D-tekniker metall (additiv teknik) – Östsvenska yrkes­ högskolan i Hultsfred. Programmerare för självkörande bilar (mjukvaruutvecklare) ­ – Yrkesakademin i Göteborg. Socialadministratör – Sollefteå kommun och Kunskaps­ förbundet väst i Vänersborg. Lärarassistent – Kunskapsförbundet väst i Vänersborg och Plushögskolan i Stockholm och Linköping.

LOKFÖRARE POPULÄRASTE YH-UTBILDNINGEN

Andra med högt söktryck är tandsköterska, medicinsk sekreterare, behandlingspedagog och redo­ visningsekonom.

”Varje dag lär jag mig något användbart!”

ATT CODY HESSE pluggar på Chalmers är ingen slump. Redan på gymnasiet började han fundera över framtida utbildningar och läste på om alla möjliga typer av ingenjörsprogram. – Till slut föll jag för teknisk fysik, jag är förtjust i matte, och det här kändes som en bra blandning av olika ingenjörsämnen. Programmet erbjuds vid flera lärosäten, som KTH och Lund, så Cody åkte runt till alla tre städerna och besökte campus. – Jag gick på känslan, och jag är nöjd! Jag älskar Chalmers, nu går jag hit även för att hänga med människor och göra roliga saker. Vad är det svåraste med att plugga på akademisk nivå? – Tempot! Och egenansvaret, man måste snabbt lära sig att bli sin egen chef: du går på en föreläsning och ska sedan gå hem och ta tag i saken helt själv. Och vad är det roligaste? – Nivån, jag känner varje dag att jag lär mig något nytt och användbart. Tidigare hade jag en del för­ domar om att folk som pluggar matte på hög nivå skulle vara lite nördiga, men jag upplever att det verkligen finns alla typer av människor här. – Dessutom har jag lärt mig dricka kaffe, skrattar Cody. Exakt vad utbildningen ska leda till har Cody inte bestämt sig för under sitt andra år (av fem) men det finns många möjligheter. – Det är lite av en alltialloutbildning, folk som gått programmet börjar jobba inom många olika områden. Vissa satsar på forskning, andra på biomedicin och bioteknik, även finans känns som ett spännande område.

(KÄLLA: MYH.SE)

CODYS TRE STUDIETIPS

Tidens tecken

Nu finns kursen ”Efter metoo - kamp för erkännande i historia och nutid”, på 7,5 högskolepoäng i Lund. 54

1. Börja i tid. Många kurser startar lugnt, vilket kan ge stress senare. Försök att hålla ett jämt tempo. 2. Ha ett liv utanför plugget. Att bara plugga järnet är inte särskilt effektivt och dessutom är det lätt att trötta ut sig själv. Fyll på med annat också! 3. Ät bra innan tenta. Och glöm inte att tentagodiset är en viktig energikälla!


FÅ EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ TILLSAMMANS

Vill du få ett mer effektfullt arbets­ miljöarbete? Då ska chef och skydds­ ombud jobba tillsammans med frågorna. En bra start är att gå utbildningen Bättre arbetsmiljö ihop. Anmäl er på: prevent.se/BAM BAM – Bättre arbetsmiljö Utbildning för chefer och skyddsombud


56


MIN PASSION

| JOHN AJVIDE LINDQVIST

Den

svenska

skräckens förste älskare

Ingen kan få vårt gråmulna land att skaka och yla av skräck som författaren John Ajvide Lindqvist. I hans berättelser dryper skogen av trolska intriger, där drabbas soliga idyller av ultravåld och den sömniga förorten befolkas av vampyrer. För att inte tala om läskigheterna i havsbandet där han själv bor. text NIKLAS WAHLLÖF foto ANDREAS VON GEGERFELT

T

unga stenar är upphängda i ett fuktdrypande fruktträd vid infarten till John Ajvide Lindqvists tomt. Vädret har fastnat mellan årstiderna: jämngrå himmel utan nyanser, en luftfuktighet som kan tas på, gulnat gräs med krökt rygg, beige löv, brunblöta berghällar. Termometern visar ett par tafatta plusgrader. Havet på andra sidan boningshuset är svart. Allt är blött, stelnat, dött. – Gräns-regissören Ali Abbasi var här ute och snackade manus just en sådan här dag, han var alldeles hänförd över fukten, hur det liksom dröp om den glåmiga, mörka svampskogen som vi har här,

berättar Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist som välkomnar oss och slår ut med en arm i oklar riktning. Gräns blev en succé i höstas och utsågs till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen baseras på en John Ajvide Lindqvist-novell med samma namn och hans filmmanus, den utspelar sig (kanske) här i Roslags­ skogarna och (definitivt) i närliggande Kapellskärs Ålandsbåtsterminal där den udda tullinspektören Tina arbetar med sitt extraordinära luktsinne som smuggeldetektor. Om något präglar Gräns så är det just väta i olika former: hav och tjärnar, smältpölar, droppande granar, imma och ånga, dyngsur mossa. Och mörker. Man sitter och småhuttrar mest hela tiden, precis som till Låt den rätte komma in, brak57


framgången till debutroman och filmatisering, om pojken Oskar och hans nya jämnåriga granne, vampyren Eli. Där råder rå blötsnövinter. Här ute på Rådmansö, Norrtäljes tunga som lipar rakt ut i Ålands hav, har John Ajvide Lindqvist bott med hustru och barn sedan millenniet var nytt. Stället var ursprungligen Johns pappas, han drunknade ­här utanför någonstans 1998. Ett antal böcker och f­ilmatiseringar senare fick paret Ajvide Lindqvist råd att riva det gamla huset och bygga nytt.

I en liten stuga ute vid havsbandet i Norrtälje sitter John Ajvide Linqvist och skriver, med det mörka havet några meter bort.

NU SITTER VI med en termos kaffe, cigaretter och

dikta­­fon i burspråket till en gisten men vacker gammal gäststuga nere på de hala klipporna, några ynka meter från havslinjen. Det mörka vattnet. I hans nyligen utgivna bok Misslyckas mer, misslyckas bättre. Anteckningar om skräck och skrivande – som ger en god inblick i John ­Ajvide Lindqvists universum, berättelsernas tillblivelser och tillvägagångssätt – skriver han förvisso att han inte är någon miljöskildrare och att han sånär som på Låt den rätte komma in (Blackeberg) och Rörelsen – den ­andra platsen (Stockholm) inte har haft en existerande, namngiven plats för ögonen. I alla fall inte som viktig beståndsdel. Men den här biten av Östersjö­ kusten finns där jämt, i John Ajvide Lindqvists liv och författarskap. Många var fisketurerna här ute med pappa Ingemar när John var ung, en cirkel som sluts när nu den vuxne sonen i sin tur kommer hem på besök. Och många är de idéer som kommit till John Ajvide Lindqvist när han suttit på rufftaket o­ ch med foten styrt sin gamla snipa ut mot öarna i havsbandet. Novellen Mörkret varur hjärtat slår (som finns att ­lyssna på i John ­Ajvide Lindqvists upp­läsning på S­ veriges Radios webbplats) kom fix ­och färdig i s­ kallen, ­berättar han, ombord på den stånkande snipan. Och Människohamn utspelas ­här liksom Tjärven, på den högst verkliga och läskigt avsides fyrön. Det är passande. Efter hundratals år av krig och olyckor, giftdumpningar och naturligt jävliga livsbetingelser är Östersjön i dag ett hav av död. Till skillnad från friska, livsbejakande Västerhavet så kommer Östersjön mest med mörker. Men mörkret i en John Ajvide Lindqvist-­ berättelse kan också vara förlagt till en soldränkt idyll. Som Solliden på Skansen. – När jag såg allsången på tv första gången tyckte att jag att det var så fint att jag började gråta. Och de otroligt entusiastiska tjejerna längst fram vid scenen i varje program födde en tanke att, okej, om något hemskt händer här då, om tjejerna drevs av aggression i stället för entusiasm? Det blev scenen i Lilla stjärna när tonårstjejerna löper amok. Eller ljusa skolavslutningar, när alla sjunger ... Då börjar tankarna vandra, om något skrämmande kommer in i den idylliska miljön? – Det främmande upplevs förstås som ett hot, men det kan också tillhandahålla en möjlighet, att man får syn på vem man egentligen är. Förstörelse är ju en typ av förvandling. En varudeklaration. John Ajvide Lindqvist skriver skräck, i vid bemärkelse, det förekommer vampyrer och zombier och troll, eller bara oförklarliga fenomen – men det handlar alltid om oss. Om våra små liv i 58

»Det främmande kan också få dig att få syn på vem du är.«


MIN PASSION

| JOHN AJVIDE LINDQVIST

JOHN ERIK AJVIDE LINDQVIST FÖDD: 2 december 1968, uppväxt i Blackeberg i Stockholm FAMILJ: Hustrun Mia Ajvide (också författare) sedan 27 år, son och bonussöner. BOR: Utanför Norrtälje. GÖR: Skriver romaner, noveller, film-, tv- och pjäsmanus. Ut­given i 33 länder. Nyligen ­belönades Gräns på Guldbagge­­ galan 2019 med sex priser, bland annat för bästa film. GÖR ANNARS: Spelar tv-spel (för närvarande Red Dead Redemption 2). Spelar Poké­ mon Go (level 37). Läser högt med min hustru (för närvarande Utvandrarsviten). Studerar ­spanska (mucho gusto). Går på bio (vad som visas i Norrtälje).

59


LÄCKRA BITAR

Weight Watchers sockerfri chokladkola överdragen med mörk choklad av högsta kvalitet.

Fler godsaker att njuta! Marknadsförs av Scandinavian Snacks AB www.scandinaviansnacks.se WEIGHT WATCHERS på mat och dryck är ett registrerat varumärke som tillhör WW Foods, LLC. WEIGHT WATCHERS för tjänster, ViktVäktarna och SmartPoints är registrerade varumärken som tillhör Weight Watchers International, Inc. Varumärken används på licens av Scandinavian Snacks AB.

Untitled-2 1

07-02-2019 15:18:58

EN gOD RÖKFRI JUL & ETT GOTT RÖKFRITT ÅR – Kontakta oss FÖR KOSTNADSFRITT STÖD om du ÖNSKAR ATT sluta röka www.slutarokalinjen.se

Jens S Jensen fotoutställning 24.11 2018 22.9 2019


MIN PASSION fängelserna till närmiljöer eller kroppar. Och hur vägen därifrån skulle kunna se ut. – Alla mina berättelser grundas i en igenkännlig verklighet för att se hur människor reagerar när denna krackelerar, säger han och blickar ut över fjärden. Det jag själv gillar, och det jag gillar med en skräckförfattare som Clive Barker, är att det otäcka ger en möjlighet till transcendens, att få kontakt med den andra sidan. Att på något vis ta sig ur sina jordbundna villkor.

| JOHN AJVIDE LINDQVIST

”Mitt liv är egentligen en serie misslyckanden”, säger John Ajvide Lindqvist, nu utgiven i 33 länder.

JOHN AJVIDE LINDQVIST hade läst och tittat på skräck sedan barnsben, men först runt 30-strecket hittade han fram till den som eget uttrycksmedel. Låt den rätte komma in gavs efter ett antal refuseringsvändor ut 2004. Resten är historia, brukar man säga. Men man kan hävda att hans studier av människan, h­ennes relationer och lika delar fasa inför det okända som behov av förändring, startade redan tidigt ­1980-tal. Som 13-åring skulle han bli antagen av

»En vampyr är inte ondare än ett lejon.”« f­öreningen Svensk Magisk Cirkel och tävlade under flera år i trolleri såväl i SM som i VM. Förvandling inför folks ögon. Som ung vuxen började han jobba med ståupphumor, först som artist sedermera som manusförfattare åt andra. Och så blev han tv-sketchförfattare, till bland annat Reuter & Skoog i SVT. Allt har varit att skriva sig till vad som händer med människan när verkligheten förändras. – Det finns absolut beröringspunkter. Man ­stoppar in någon form av främmande element i verkligheten och så tittar man vilka vågor detta skapar omkring sig. Fawlty Towers blir ju rolig för att Basil beter sig galet omkring människor som försöker vara normala. Och när en vampyr dyker upp i en normal förort som Blackeberg, vad händer då? Man brukar också säga att såväl skrivande som ­läsande är att lära sig om världen och livet. Vad har skräcken lärt John Ajvide Lindqvist? Han funderar en stund med blicken fäst nere i kaffekoppen och svarar: – Hm. Efterhand fattade jag att det går att låtsas så långt att jag i någon mån kan sätta mig in i en annan människas medvetande. Efter Lilla stjärna har det kommit fram tonårstjejer till mig och sagt ”precis så där känner jag!”. Då har ju jag, med ett väsensskilt liv från deras, bara suttit och hittat på. Jag insåg att det går, åtminstone på ett halvdjupt plan, att förstå andra människor genom skräcken. – På senare år har jag alltmer börjat upptas av existentiella spörsmål. Hur hanterar man den mänskliga belägenheten, hur nära kan man komma en annan människa, hur använder vi språket för att nå var­ andra? Man kan väl säga att jag i skräckgenrens form skapar bilder för de olika tillstånden och fenomen i samtiden, som ett sätt att tänka kring människans existentiella situation, den nuvarande och samhälleliga. I Misslyckas igen, misslyckas bättre skriver han:

AJVIDES BERÄTTELSER BÖCKER: Låt den rätte komma in, Hanteringen av odöda, Pappers­ väggar (novellsamling), Människo­ hamn, Lilla stjärna, Låt de gamla drömmarna dö (novellsamling), Himmelstrand – den första platsen, Rörelsen – den andra platsen, Våran hud, vårat blod, våra ben (novell­ samling), X – den sista platsen. NÄSTA BOK: Vänligheten. Om personer med synsk förmåga, handlingen förlagd till Norrtälje.

FILMATISERINGAR: Låt den rätte komma in, Let me in, Gräns. ”Jag tycker att ”Låt den rätte ... är en av de bästa svenska filmer som har gjorts, faktiskt, och att den ameri­ kanska versionen Let me in är en av de bästa amerikanska skräckfilmerna. Jag tycker inte att det är min bästa bok, men däremot min bästa berättelse. Utom möjligen Gräns.”

61


MIN PASSION

| JOHN AJVIDE LINDQVIST – Men jag tror att jag genomgående skildrar hur något som satts i rörelse måste fullfölja sin bana. Det finns ingen mening i det, ingen moral, bara att rörelsen har en naturlig progression. Därför heter en av mina böcker Rörelsen. Och jag är övertygad om att Donald Trump inte hade målet att bli ­president, men han kände att ”fan det här går ju, jag kör”. Man fullföljer, för att det går.

Nej, det läskiga måste inte vara ont.

»När jag läste det jag skrivit högt för min fru blev vi båda alldeles skrämda.« ”Skräckgenren tillhandahåller en möjlighet att ­ställa de grundläggande frågorna på ett nytt sätt. Att låta metafysiska problem ta fysisk gestalt. Hur kan jag älska ett monster?” Det läskiga måste inte vara ont?

– Precis, en vampyr är inte mer ond än ett lejon. Ta Eli i Låt den rätte komma in, det är egentligen ett barn med en sjukdom. För att överleva måste hon döda, vad är det för jävla tillvaro?

DAG HAR BLIVIT eftermiddag och molntäcket över Rådmansö har fått en ny nyans till slut, mörkgrå. Man kan titta upp och känna sorg över detta, frysa och deprimeras, eller se det med tillförsikt – att äntligen få krypa in i sitt ide, vila och värma sig med massor av ljus. Det är som med skeendena i en John Ajvide Lindqvist-berättelse. De kan vara sinnebilden av mardröm, eller dröm, rörelsen genom fasan kan leda till en form av tröst. Bara med titeln Misslyckas igen, misslyckas bättre är det som om den nu framgångsrike författaren tröstar sitt yngre jag. Och oss. – Mitt liv är egentligen en serie misslyckanden, säger han. Olika karriärer har gått i stöpet och så har jag fått pröva med annat i stället. Jag hade gjort ståupp, jag hade skrivit en massa tv-manus, några risiga helaftonspjäser och försökt med en vanlig, ­seriös roman. Men så behövde min hustru skräckhistorik till en folkhögskoleklass som hon hade. Plötsligt fattade jag att genren liksom ”fanns” på riktigt och hade en rik historia. – Och jag bara satte mig och skrev, en vecka. När jag läste det högt för min fru – det gör vi alltid fortfarande, för övrigt – blev vi båda alldeles skrämda. Jävlar vad spännande! Jag tänkte att det ”det här kan jag ju”. Så jag prövade med en hel roman, jag tänkte på uppväxten i Blackeberg, att det ska komma något hemskt dit som kommer huvudpersonen nära och som helt förändrar förorten. Jag hade hittat hem. Det lilla reporter- och fototeamet måste också hem. Men vi måste ju fråga om stenarna i fruktträdet. – Åh, det är bara för att det ska växa vackert ­ och ge mer frukt, säger John Ajvide Lindqvist och vinkar adjö. •

AJVIDES SCARY SWEDEN X 5 – DE LÄSKIGASTE SVENSKA MILJÖERNA ENLIGT JOHN AJVIDE LINDQVIST

1) Valfritt miljon­ programsområde: ”Obehaget i den sociala ingenjörskons­ ten som gått snett.”

62

2) Alltför ”mysiga” ­ illaområden: ”Känslan v av att folk i Ralph L ­ aurenskjortor pysslar med ­jävelskap i källarna.”

3) Stureplan: ”Frisyrerna, kläderna och sättet att prata kan få mig att vilja tanka min motorsåg.”

4) Tierp: ”Vi letade efter en bokhandel och folk var otrevliga som i en amerikansk hillbilly horror-film.”

5) Norrtälje: ”Mitt nuvarande arbete är just att tänka ut skräckscener förlagda till Norrtälje.”


HYLLAD OCH PRISBELÖNT RIESLING FRÅN KLOSTER EBERBACH

GRUNION IPA

Riesling Kabinett är ett härligt matvin och troligen en av de bästa vinmatchningarna till kryddstarka rätter från det asiatiska köket. KABINETT RIESLING 2017 ART NR 5810 A L K 7,5 %

NYHET PÅ SYSTEMBOLAGET UTE NU!

109 KR I BUTIK MED NY DESIGN

Guldmedaljör vid Great American Beer Festival. Med toner av sommarmelon och färska örter mot en bakgrund av ljus karamellmalt.

SVD DEC 2018

GOURMET Nr 6 2018

5av5

www.provinum.se

EXPRESSEN JULI 2018

India Pale Ale • 5,5% Nr 20026 • 35,5 cl • 15:90 kr + pant

Alkohol kan skada din hälsa.


64


INRE HÄLSA

| SKVALLERKODERNA

r e ll a v Sk

– SOCIALT KITT SEDAN STENÅLDERN Skvaller är inte så ondsint som du tror! Snarare har det en social funktion som hjälper dig att lista ut vilka normer som gäller. Dessutom främjar skvallret välmående, har en politisk kraft – och lade grunden till det mänskliga språket.

H

text BELLA LINDE illustration ERICA JACOBSON

åll med om att det är svårt att motstå ett riktigt smaskigt skval­ ler! Särskilt om det rör någon som du gillar. Eller kanske ännu hellre, om det gäller någon du tycker lite illa om och vars fadäser kan vara något att gotta sig åt. Oavsett vilket är skvaller något vi alla måste förhålla oss till, med pengar, kärlek, familjetvister, sexuella äventyr och jobbproblem i täten på skvallertoppen. Och det är lätt att hetsa upp sig när skvaller­ floden släpps på. Än har barndoms­kom­ pisens dotter skrapat fram Trissmiljoner, än har den gamle lagkamraten bedragit sin fru. Eller så är det grannens bråk med en svägerska om en stugtomt, en väns brorsa som har fått fyrlingar eller någons syster­ dotter som blivit ihop med ett hockey­ proffs i New York. Inte ens barnen går ­säkra. Till och med folk som tycker det är obehagligt med skvaller kan berätta utläm­ nande saker om sina barn. Samtidigt vill nästan ingen medge att den är en skvaller­ bytta. För att inte tala om hur många som nekar till att de lyssnar på skvaller. Det är kluvet, helt enkelt. Å ena sidan vill man inte vara en som vidareförmedlar löst prat om andra. Å andra sidan kittlar det lite härligt inombords av blotta tanken på att få sig lite skvaller till livs. Skvaller är

alltså en del av tillvaron. Men glädjande nog är det inte så dåligt som vi gärna tror. Snarare är det en del i att vara människa. Skvallret är kittet i ett socialt samhälle. – Åtminstone är det välvilligt nyfikna skvallret positivt, säger Viveka Adelswärd, professor emerita i samtalsforskning vid Linköpings universitet. Vi är sociala djur och intresserade av varandra. Hur ska vi kunna förstå vad det är att leva om vi inte får skvallra? – Så länge skvallret inte är till för att skada kan det ha både ett underhållnings­ värde och bidra till att hålla ihop en grupp. I mycket handlar det om tillhörig­ het, men också om att få information som man har nytta av som människa – som vän, elev, arbetskamrat … SKVALLER KAN OCKSÅ ha terapeutisk

betydelse, människor berättar saker för att försöka förstå både egna och andras hand­ lingar och känslor. Dessutom lär skvaller ha förekommit sedan tidernas begynnelse. Ja, människans behov av att skvallra skapade det talade språket. Den brittiske evolutionspsykologen Robin Dunbar har till exempel påvisat att apors omsorgsfulla putsande på varandras pälsar handlar mer om kommunikation än om att plocka löss. Putsandet är helt enkelt ett sätt att vara social, hålla ihop gruppen – och skvallra. Samma slags insikter förmedlar den israeliske

historieprofessorn Yuval Noah Harari i boken Sapiens. Han menar att samarbete är nyckeln till människans överlevnad, varmed det är viktigt att veta vem som har sex med vem, vem som far med osanning och vem som är ärlig. För att återgå till savannen: skvallret är viktigare än att ha koll på var lejonen och bufflarna finns. Och även om det är över hundratusen år sedan människan tillägnade sig en språklig förmåga så handlar kommunika­ tionen fortfarande i huvudsak om den ­urgamla berättarkonst som syftar till att underhålla och informera. – Men det är skillnad mellan att skvallra om en person och att skvallra på henne, säger Viveka Adelswärd. Att skvallra om någon är att dela infor­ mation som att någon har fått barn eller ska byta tjänst. Att skvallra på en människa är att berätta om något hon kanske har gjort fel, i syfte att hon ska få något slags socialt straff.

»Det största sociala straff en människa kan drabbas av är att ingen pratar om henne.« 65


INRE HÄLSA

| SKVALLERKODERNA medier vid Lunds universitet, förklarar: – Skvallerreglerna kan se olika ut i en norrbottnisk by och i Stockholm. Att skvallra är mer än att bara vidare­­be­fordra information, det har också en moralisk dimension som bottnar i lokala normer. Eftersom livet ser olika ut beroende på var man bor så följer det med i skvallret. – Men det finns också universella regler för hur skvaller får användas. Det är belastande att vara elak skvallrare, då blir man en person som ingen vill ha omkring sig. Elakhet skapar osäkerhet i en grupp och den typen av skvallrare blir till slut någon som andra skvallrar om. Man behöver sköta sitt skvallrande med ackuratess och stil.

FRÅN GLÄDJE TILL SKANDAL Ondsint skvaller. Går ut på att sprida illvilliga rykten, ofta i syfte att framhäva sin egen goda moral och förträffliga livsstil. Informationsskvaller. Nyckel till den moderna människans överlevnad. Handlar om att informera sig om vem som är pålitlig, vem som luras, vem som ligger med vem och vem i en specifik grupp som ogillar vem – nödvändigt för att kunna orientera sig i tillvaron. Välmenande skvaller. Att berätta om sorgliga händelser i andras liv i syfte att skapa sympati för dem. Kan uppfattas som snaskigt rotande i det man inte har med att göra. Gotta-sig-i-andras-olycka-skvaller. Att skvallra om andras misslyckanden eller tillkortakommanden, ofta i syfte att sprida lite glans över sitt eget troligen ganska halvdana liv. Glädja-sig-med-andra-skvaller. Att föra vidare nyheter om att någon har träffat en ny kvinna, fått barn eller vunnit på lotto. Ger upphov till positiva känslor som spiller över på skvallraren. Sammanhållande skvaller. wAtt sprida rykten om någon utanför ens specifika grupp, som en by­gemenskap eller ett kompisgäng. Allt för att skapa en starkare ­sammanhållning inom gruppen. Skandalskvaller. En upphöjd person granskas och faller från sin position. Kan starta i skvaller och ryktesspridning, når medierna och blir offentligt och fortsätter till mer skvaller som kan påverka personens sociala liv. Ger skvallrarna skäl att reflektera över sina egna liv, och hur de skulle ha agerat om de var i den skandalomsusade personens kläder. 66

»Vi skvallrar ofta om dem som befinner sig över oss hierarkin.« Det finns alltså olika sorters skvaller. Grunden är dock densamma: minst två personer pratar om någon som inte är närvarande. Dessutom handlar samtalet om saker som skvallrarna egentligen inte har med att göra. Sedan går det att defi­ niera snällskvaller, information och förtal, för att inte tala om det skitprat som går ut på att skvallraren vill framställa sig själv som moraliskt högtstående. Till det snälla skvallret hör sådant som att berätta saker om någon utan kritisk underton, medan informationsskvaller syftar till att delge mottagaren sådant som kan vara nödvändigt att veta. Att skvallertackorna skulle känna sig generade om de blev påkomna är bevis på att det är just skvaller de ägnar sig åt. För övrigt är skvaller en universell företeelse, även om småskvallret på valfri svensk kyrkbacke, skolgård eller afterwork just där och då kan kännas unikt i sitt slag. Det har inte heller med klass att göra, möjligen är skvallret mer förtäckt i så kallade ”finare salonger”. Och det är inte enbart kvinnor som skvallrar, även om det har hängt med som något slags sanning sedan … jämt. Skillnaden är att kvinnor skvallrar om sådant som ligger dem nära medan män skvallrar bortanför den personliga sfären. Därtill skvallras ­ det på olika sätt i olika delar av landet. Mia-Marie Hammarlin, docent i etnologi vid institutionen för kommunikation och

SJÄLVKLART FINNS DET moraliska aspekter på skvaller. Inom religionen ses det som förkastligt, och i tidigare generationer fick barn lära sig att det är fult att skvallra. Möjligen har det lättat en smula, vilket kan tillskrivas sociala medier. För att inte glömma skandalskvallret, där mer eller mindre upphöjda personer som kanske gjort något otillbörligt (det behöver alltså inte ens vara sant) närmast rituellt avrättas i medier. I ett komplext mediesystem kan skvaller och ryktesspridning rentav ses som muntliga medier och ha direkt politisk kraft. Därför är det noga med hur man skvallrar. Och om vad. – Skvallra om sådant som människor gör bra, alltså motsatsen till förtal, illvilja och en önskan om att framhäva dig själv, råder Viveka Adelswärd. Så länge skvallret inte går ut på att göra skada är det alltså enbart av godo, och ger tillfälle att diskutera normer, värderingar och moral. Det anses till och med vara bättre att bli skvallrad om än tvärtom. – Vi skvallrar nästan bara om personer vi bryr oss om eller om dem som befinner sig över oss hierarkin, konstaterar MiaMarie Hammarlin. Så egentligen ska du vara nöjd om någon pratar lite skit om dig, då är du inkluderad. Det största kul­ turella och sociala straff en människa kan drabbas av är att ingen pratar om henne. Tystnad är helt enkelt värre än skvaller. •

DÄRFÖR SKVALLRAR VI Skvaller kan … … ha en social funktion, det hjälper oss att positionera oss socialt. … göra att man känner tillhörighet. … fungera som valuta i ett informationsutbyte. … få en människa att känna sig moraliskt högre stående. … fungera som underhållning. … definiera normer i en grupp.


Är magen din vän eller fiende?

’’

För mig var magen länge en fiende. Så upptäckte jag BioGaia Protectis och tar sen dess en tablett om dan för att balansera tarmfloran.

Finns på apotek och hälsokostbutiker!

Martin Lidberg, hälsocoach och tidigare världsmästare i brottning

Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Marknadsförs i Sverige av Medhouse AB

BioGaia Protectis är ett kosttillskott som innehåller den naturliga mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Protectis och D-vitamin. Tillsammans kan de bidra till en balanserad tarmflora och ett normalt immunförsvar.

www.biogaiaprotectis.se


NEDSLAG

| LIMHAMN

Både varm och kall – salt och söt Hur smakar den berömda sillmackan då? Jo, det speciella är att den är lite av allt, på en och samma gång. Den nystekta salta sillen är frasig utanpå men len inuti och ligger på grov kavring med tuggmotstånd som blivit trevligt smörig av sillen. Kall, syrlig, lite karamelliserad rödlök ovanpå och så söt hovmästarsås ringlad över.

UPPTÄCK MER! För foodiesar som tagit tåget till Malmö finns mycket annat gott att upptäcka i staden. Kolla in den uppdaterade stadsguiden för Malmö på www.sj.se/sv/tagresan/ resmal-i-sverige.

68


En sillmacka i Limhamn Att glida på en räkmacka är ingen svår sak. Men en varm sillmacka på kavring med lök och hovmästarsås är däremot stor konst. Den behärskar man på Limhamns Fiskrökeri, och värd en omväg i sig. text ANNA ZETHRAEUS foto LENA KOLLER

FISKEN ÄR PINFÄRSK men Limhamns Fiskrökeri har

en gammal gedigen historia på Strandgatan 17. ­Rökeriet startade 1946 av familjen Käck, drevs i två generationer innan det totalrenoverades och togs över av tvillingarna Stefan och Fredrik Håkansson 2007. Då hade de två bröderna redan flera år som yrkes­ fiskare på nacken innan de gick i land och också hunnit driva fiskebod i sin hemmahamn Lomma. Numera finns både rökeri, delikatessdisk och restaurang i Limhamn Fiskrökeri. Den mesta ­fisken fiskas i Öresund för att fileas, rökas eller ­läggas in till butiken, skaldjuren kokas och hamnar i disken eller bärs ut på tallriken som en moules frites i restaurangen. Det är också här stoltheten varm sillmacka serveras: stekt sill på kavring med lök, hovmästarsås och dillvippa för 69 kronor. Och den har blivit smått berömd i trakterna. En bra ­fiskehistoria, helt enkelt. •

LIMHAMN FISKRÖKERI Butik med delikatess­disk för fisk och skaldjur i alla former och i restaurangen finns förutom den varma sillmackan alltid makrilltallrik, rödspätta och laxburgare på menyn. Så reser du hit: Tåg till Malmö Centralstation, ta buss 7 till Valborgsgatan och promenera några minuter bort till Strandgatan 17. För öppettider och upp­ datering av dagens fångst: limhamnsfiskrokeri.se

VISSTE DU ATT … … sill och strömming är samma art i famijen sillfiskar: Harengus. Men var den fiskas bestämmer namnet: fångas den norr om Kalmarsund, i Östersjön, kallas den strömming – och fiskas den längre söderut ­ och på västkusten, heter den sill.

69


KORSORD

| MARS

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN GRAMSE

HÖG- DRAMATIK FÄRD

MOBILSYSTEM

SKALLGÅNGEN BETINGADE

ÄR OCKSÅ EN LAX

LÄGGER BENEN PÅ RYGGEN

MED GAMLA SPETSAR SLUTET PÅ SAGAN

HAMSTERVÄRV

FOTO: SHUTTERSTOCK

GÅR FÖR ÅR SKUGGOR DEN ÄLDRE

KAPELLKAPELLMÄSTARE

FOLKLIGA APPELL BELOPPSTÄMD MOORE I ARTIKEL BITEN AKADEMIN

HAR KONTROLL

GÅR BARA RUNT

AKUT STÖDPETITION

GRANNSÅPA

BESITTS STAVSTAVNING

BEKANT VALUTA

VÄRMEVERK

FÅNIGA FIGURERNA

FÅ RÄTT FULL AV RÖK KRIGSBLOMSTER

FATTADE LIEMANNEN

MASKAT

PASSERA

FÖREMÅLET

VILDMARKSLÅT

SPRINGA PÅ “VALLA” MOLVIG HON HAR SINA LATER

MODER JORD

SAMMELSURIUM LEDORD

STÅ STILL MED FART

MÅN AVGÖRANDE INVÄNDNING RENDERADE

STUTAR TILLFLYKT

BRÖD SOM BROTT

ÅPEN TYP TOG DET EXTREMT LUGNT

ICKE OM UTAN BERÖM VILKEN GODKÄND

LÄXA UPP

LEVA

VERKA

DEN PASSAR TIDEN

EN VAR GREDELIN

VAR VISS TRÅD

ANHÅLLER

SCHÄS DUSÖR

STAPELVARA

BÅL UTUTAN ALKOHOL MÖNSTRAT GREJA GRISSINI

RINGA HEM

ISTF NAMN SYDAM. FÄRGKLICK

FÖRLÅT FUKTAS AV KANAL

BLÖTER BENEN

VARA VÄL NÄRGÅNGEN

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 mars. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. Lösningen till januarikorsordet finns på sid 72.

niklas. aurgrunn @gmail. com

RUNT MANAUS

Tävla så här:

70

GÖR GÖRAN HELIG FÖRSLAVANDE SLAV

SKRIN MEN INGA ROP

Grattis! Ni vann i december: FÖRSTA PRIS: Eva-Marie Rosqvist, Stockholm ANDRA & TREDJE PRIS: Yvonne Hammargren, Leksand Inger Lundeborg Hammarström, Linköping


Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

MEDELSVÅR

5 6 9 2 5 9 7

3 9 7 6

1 6 4

5

1 6 7 3

8

2 9

SVÅR

Dubbelglosan

den nedanOrden ska passas i rutmönstren två gånger vardera - envardera gång - en gång nedaninska passas in i rutmönstren två gånger grätt och Orden en gång lodrätt. I inde blå rutorna gömmer sig ännu ett sig ord,ännu ett ord, nedan ska passas i rutmönstren vågrätt och en gång lodrätt. Itvådegånger blå rutorna gömmer ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå läst uppifrån och ner. läst uppifrån och ner. rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

SVÅR

4 6 3 7 2 1 9 5 8

9 3 4 3 8 2 2 1 6 4 3 2 6 5 8 6 7 8 3 5 8 2 4 7 5 1 7

Svår

7 5 2 4 9 8 6 1 3

6 7 9

Medel

1 8 9 6 5 3 7 4 2

8 4 7 5 3 2 1 6 9

5 2 1 9 8 6 3 7 4

Svår

3 9 6 1 7 4 8 2 5

9 7 4 3 1 5 2 8 6

2 3 5 8 6 7 4 9 1

6 1 8 2 4 9 5 3 7

MEDELSVÅR

4 5 8 1 9 3 7 2 6

2 1 3 8 7 6 5 4 9

8 4 6 5 1 7 9 3 2

5 9 2 6 3 8 1 7 4

Medel

7 3 1 9 2 4 6 5 8

1 8 5 3 6 2 4 9 7

9 2 4 7 5 1 8 6 3

3 6 7 4 8 9 2 1 5

Sudoku: A

AS KA AK

K

LO I L K I

A

ÅP L Å A L

P

PE OP SO

E

S

A S Y M

E

SA KS EK

K

AS NA KN

S

VY AV SA

A

YM S Y A S

Placera in orden så att varje länk är både annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

S

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett

O

ASKE - EPOS - MYSA - OLIK - PÅLA - SAKA - SANK - YVAS ASKE - EPOS - MYSA - OLIK - PÅLA - SAKA - SANK - YVAS

Dubbelglosan:

SKÄR

Ordkättingen: BREV-VÄN-­ SKAP-ANDE-TAG-EL-AND-LÖSNUMMER

ORD

6 7 9 2 4 5 3 8 1

ALLT - GRYT - KRAM - MÄTT - RELÄ - REVY - TYST - YVAS

Lösningar MODELL - GODIS MODELL--KLASS GODIS -- GRIS KLASS- PLAN - GRIS- -FOTO PLAN --LÖS FOTO - LÖS

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

71


Spirande lökar och knölar Spirande lökar och knölar ett år fyllt av evenemang i Uppsala ett år fyllt av evenemang i Uppsala

Utställningar – visningar – föredrag Utställningar – visningar – föredrag Tåliga & otåliga lökar – Mästarens urval Tåliga & otåliga lökar – Mästarens urval Påskliljor, snödroppar & Alzheimers Påskliljor, snödroppar & Alzheimers Lökarnas värld – Tråg för lök Lökarnas värld – Tråg för lök Vårlöken poppar upp Vårlöken poppar upp Vildtulpaner, klockhyacinter & Vildtulpaner, klockhyacinter & blåstjärnor blåstjärnor

Otålig vår ii Orangeriet Otålig vår Orangeriet Utställning i Botaniska trädgården, Uppsala

Uppsala linneanska trädgårdar linneanska trädgårdar För datum och Uppsala fler evenemang se www.botan.uu.se/spirande-lok

Utställning i Botaniska trädgården, 23–24 mars & 29–31 mars Uppsala 23–24 mars & 29–31 mars

För datum och fler evenemang se www.botan.uu.se/spirande-lok

Untitled-2 1

11-02-2019 09:02:04 SLÅ SIG LÖS

F

VAJA

FARBAUTES SON

Ö

L

DE MAKAR MAKAR

O K

J A

MUST PAUL & KALLE & DE

UNDER LANDSORT

E N A

KOMBINERAT

M

STRYKNINGAR

N

U

B R Ö E

TARZANS TRANSPORT

S A T

BREDA UT SIG

ETT ÄR JÄTTEMÅNGA

O

LADDAR NER

Å S K A R

BINDER TILL

L

KAN STÅ FÖR SÅ

O

SATIRTECKNARLEGENDAR FIN MIN

I

PLATS FÖR FALLSTUDIE

N

I

U N G A R

SÄTTS TILL VÄNNER

RUNT HOLLYWOOD

L

L

L

I

F

T FÖRDEL FÄSTER FARTYG

F

T

A

L

FICK UNDERKUNNIG

VISADE VÄGEN GROSSE POINTE

ÖMMA ELLER ILSKNA

EN PENN

OJ DÅ GREPP

FÖRLÅT

E N PYKNISKA VAR MÅLLÖS

F

I , SJ InterCity och

1

TÄNDER MÅNGA PÅ

P

L

S A

T

MÄLDE

A FINNA

SJ Nattåg.

BLEV CLAY

UPPLANDSAERODROM

MÅLEN BAR

F ORD MOT ORD

BÄCKEN

A D

R Ö S A D E

A G A R A

A

P R A

RÄTTA OCH RIKTIGA

L

OST MED MER

ulle Läcker tunnbr ödsrulle med stekt morot, hummus och mynta.

E

KNOTT

Å N

Förbeställ i 1 klass

Reser du i 1 klass kan du för­ beställa Kalf & Hansens ekolog iska tunnbrödsrull e och kyckling­ köttbullar med potatis, rödbet or och chilimajonnäs .

T

A

LIGAMENTEN

R

FÅ MEN INTE MOTTA LYNNES GÄNG

E N

L

E N

I

A

L

VIKTLÖSA

69 :-

79 :-

Njut av en ekolog isk pasta med tomat och grönkå lspesto.

L STRECK

Å

Ny ekologisk varmr ätt

A N S E

A R R A R

Å H

T

Rågbröd, riven ost, mild senaps dressing och krispigt kål. Upptäck hur gott en vällagad ekologisk trekant ssmörgås kan smaka.

A R M A

SOM VISS EMINENS

O G

N O R R

E D

E G A

RÄCKA TILL

L

N Å A

7 stationsnära

skidorter

i JÄMTLANDSFJÄ LLEN

KUPPMAKA-

62REN :-

L

VISS POSTPREMISS

SNICKSNACK

örgås

Månadens ekologiska tunn brödsr

01_Omslag K01.indd

N Y S

D

LEVA RÖVARE MERTESACKER

SPEL FÖR 4

JANUARI/ FEBRUARI NR 01/02 2019

A R

E G Y M E R

A V Ö R FIXAR MUSIK

R

T

DRYCKESSÄDENTrekantssm

L

Gäller SJ Snabbtåg

DRÖNAT

A K

RINGA VIKT

VEGETABILIER

O P D

MÅSTE

DRA IHOP SIG

Prova 100% ekolo gisk och fanta stiskt god mat VÅRDAR gjord på säson från Kalf & Hans gens råvaror från en små utvalda gårda r runt om i Sverig Välkommen till e. bistron!

F

A N E R ANKARSPETS

A

E W K

S N Ö R A R KILAR

PÅ LAGERLAGER

KUPÉ

Godare än så hä r

T blir deSt inK te. A

aurgrunn @live.se

# 01/02 JAN UAR I/FEBRUARI 2019

B O B

ABRAHAMS STAD

KORSORDSLÖSNING JANUARI/FEBRUARI

LIGGER FÖRST

R E S O N E R

SKANK

VIDUNDER

AVSLOG

Ö R E S U N D

H A S KRAMDJURET

G

PARLAMENTERAR

FLANDERSKT NAV

HALSDUKAR

YNNEST GEOGRAFI MED MERA

OMSLUTER VEN

G E N

SÄTTS PÅ DET HALA

F

Whataboutism , incel & stöddjur

Våra viktigaste

nyord

FREDRIK LIND STRÖM utreder den svens ka mänskligheten

sin Salo med egen saga PRÄSTSONEN FRÅN ROTTNE OCH THE ARKS FRONTFIGUR KLIVER UT MED EGEN SCENSHOW.

+

• Bastumekka

i norr • Superhjältar • Nattgröt

1

2019-02-08 16:29


din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

REDAKTÖR: KATA RINA MYR B E R G

MAGNUS 3 KONSTTIPS I VÄRMLAND

Magnus Ekdahl växlar mellan tågvärdsjobbet på SJ och det egna konstgalleriet i Karlstad.

1 Lars Lerin Han är en av de bästa akvarellmålarna som finns – och en unik personlighet. På hans konsthall Sandgrund i Karlstad finns mycket att se.

2 Alma Löv Konstprojektet och konstgården Alma Löv museum utanför Sunne startades av konstnärsparet Karin och Marc Broos. Mitt i den frodiga Värmlandsnaturen fylls 16 paviljonger varje sommar med konstnärer som tolkar ett tema. Unikt i sitt slag.

3 Borgvik Utanför Grums ligger en av Sveriges bäst bevarade brukskulturmiljöer. Här driver Oscar Magnusson (son till Sven-Erik Magnusson) Sliperiet med konsthall, högklassig restaurang och konserter.

Hej Magnus! Tågvärden Magnus Ekdahl köpte sitt första konstverk när han var 18 år. Nu har han förverkligat drömmen om ett eget galleri i Karlstad – vid sidan om jobbet på SJ. – Jag har en stor kärlek till konsten som jag vill förmedla. text KATARINA MYRBERG foto ROGER BORGELID

LARS LERINS KONSTHALL Sandgrund har blivit en turistmagnet i Karlstad. Men ­staden har mer konst än så att erbjuda. Knappt tio ­minuters promenad därifrån ligger konstkvarteret i stadsdelen Herrängen med tre konstgallerier. Ett av dem togs över av ­Magnus Ekdahl vid årsskiftet och bär hans namn: Galleri Ekdahl. – Premiärvernissagen var nervös, men väldigt rolig med över 300 gäster. Fast det är inte lätt att livnära sig som galleriägare, så nu har jag tur som kan jobba första halvan av veckan på tågen och resten i galleriet. Magnus passion för konst blommade ut när han 18 år gammal köpte sitt första konstverk för cirka 8 000 kronor, en oljemålning av den franske konstnären James Coignard. Totalt har han nu 150 verk som pryder hans hem. Det var så ­galleridrömmen väcktes. – När folk kom hem till mig var det så roligt att se deras ansiktsuttryck när de

gick runt och tittade på konsten. Konst väcker känslor, det är häftigt att uppleva.

Hur hittar du konstnärerna som ställer ut på galleriet?

– Jag ställer alltid ut konst jag själv g­ illar. Jag besöker till exempel alltid Liljevalchs vårsalong i Stockholm, där kan man upptäcka nya spännande konstnärer. Det är också roligt när det finns en lokal koppling. Som nu när Thron Ullberg ställde ut under premiärveckorna. Han är kanske Sveriges bäste porträttfotograf, kommer från Karlstad och är gammal klasskamrat till mig. Sprider du ditt konstintresse på SJ?

– Jag pratar gärna konst om någon r­ esenär vill det. Dessutom ordnar jag ett konstlotteri på jobbet på SJ i Karlstad. ­ 50 av mina tågvärds- och lokförarkolleger betalar 500 kronor per år. Jag köper in konst för pengarna som vi sedan lottar ­ ut. I fjol hade vi faktiskt med en liten Lerin-­akvarell. • 73


FRITIDSHUS MED KÄNSLA Res lätt packa smått

alog! täll kat

FRITIDSHUS FJÄLLSTUGOR VILLOR

Bes

www.hudikhus.se RESELAKAN I SIDEN

Reselakan i 100% siden som bara väger cirka 200 gram. Finns i flera färger. Pris från 550:-

RESEMORGONROCK, SIDEN Mycket lätta och tunna, one size.

625:-

Design is everywhere www.rohsska.se

RESENATTLINNE, SIDEN

Lätt och smidigt att ta med sig på resan. Olika färger och storlekar.

495:Nu även Luxury night and loungewear

Foto: Hendrik Zeitler

Sleep in Silk Sweden AB WWW.SLEEPINSILK.SE


din resa… nyheter BILJETT

4 frågor till …

Nytt sätt att möta resenärer ombord

Ida Thermaenius, chef för företagsförsäljningen på SJ, som i vinter sett trendbrottet att fler affärsresenärer tar tåget för att resa klimatsmart. – Den heta sommaren fick fler företag och affärs­resenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. I perioden november till februari ökade antalet bokade affärsresor med 21 procent på SJs tåg, säger Ida. 1. Hur vet ni att oron för klimatet bidrar till bokningsökningen? – Vi hör det förstås direkt från våra företagskunder. Men dessutom visar SJs Sifoundersökning att var tredje affärsresenär väljer tåget framför bilen när så är möjligt. Det är mer än en fördubbling jämfört med ett år sedan. Dessutom väljer 29 procent tåg framför flyg. Mer än fyra av tio affärsresenärer anger att miljön gör att de väljer tåget framför andra transportsätt. 2. Vilken är SJs populäraste affärsreselinje? – Stockholm–Malmö–Köpenhamn. Linjen knyter ihop starka näringslivsregioner som Mälardalen, Östergötland, Småland och Öresundsregionen. Att fler arbetspendlar är en av anledningarna till att resandet på den här linjen ökat med 10 procent det senaste året. Man jobbar i storstäder, men bor på mindre orter och börjar och slutar arbetsdagen ombord med arbetsgivarens goda minne. 3. Så fler arbetar ombord på tåget? – Ja, över hälften av affärsresenärerna som tillfrågades uppger att detta är den viktigaste anledningen till att de väljer tåget. 4. Du arbetspendlar ju själv mellan Norrköping och Stockholm. Vad är bäst med att ta tåget? – Frukost vid min plats i 1 klass är det allra bästa på morgonen. Jag får jobb gjort, förbereder eller summerar dagen och hinner reflektera medan tåget susar fram i landskapet. Dessutom är vi som pendlar varje dag som en liten familj. som utbyter erfarenheter och peppar varandra.

Alltid redo att hjälpa till ombord.

Varför kommer inte tågvärden och kollar min biljett? Det undrar kanske du som rest med SJs snabbtåg den senaste tiden. Förklaringen är att SJ i vår inför ett nytt arbetssätt ombord på snabb­ tågen, och det har redan börjat användas av en del tågvärdar. De moderna verktygen tågvärdarna arbetar med ger dem all information de behöver om din resa, så du som vill arbeta eller bara vila inte behöver blir störd under resan. För dig som gärna har kontakt eller frågor finns tågvärdarna där – lika välkomnande som alltid. På SJs regionaltåg däremot fortsätter tågvärdarna att kontrollera din biljett under resan, precis som tidigare.

TEKNIK

Prata med SJ i smarta högtalare Nu kan du prata med SJs egen röst i Googles smarta högtalare Google Home. Du får svar på frågor om trafikläget, för en station eller ett tåg, spår och avgångstider – en perfekt hjälp i pendlarens vardag. Det enda du behöver göra är att säga: ”Hej Google, prata med SJ” och börja fråga. Rösttjänsten är ett första test på vad SJ kan svara på genom Google Assistent, som bygger på bland annat maskininlärning. Ps. Har du inga smarta högtalare i din närhet kan du testa SJs röst i mobilen. På Androidtelefoner aktiveras Googleassistenten med ett knapptryck, på iphone laddar du ner Google Assistents app.

250 tusen

räkmackor serveras varje år på SJs tåg. Många räkor blir det …

Jens Assur och ­Saada Mohammed Aman under resan till Ånge.

»Var tredje affärs­ resenär väljer tåget framför bilen när så är möjligt.«

FOTO: HENRY LUNDHOLM

Ida Themaenius ser en boom för affärsresor på tåg.

UTSTÄLLNING

Nytt i Örebro – nattåg till Norrland varje kväll.

Svenska vintern genom nyanländas ögon Hur ser en person som inte levt på våra nordiska breddgrader på den svenska vintern? Hur är det att möta mörkret, kylan men också det vackra i en iskall vinterdag? Tillsammans med den prisbelönte fotografen Jens Assur tolkar tio nyanlända den svenska vintern genom foto. Gruppen tillbringade en dag i trakterna runt Ånge för att fånga bilden av vintern genom kameralinsen. Resultatet har blivit en utställning När ljuset försvinner som du ser under mars och i april i SJs Resebutik på Centralstationen i Stockholm. – Jag tycker det här är ett riktigt bra initiativ och det var kul och spännande att leda arbetet fram till utställningen, säger Jens Assur. Bakom projektet står SJ:s initiativ Min Nya Vän – integration genom intresse. Har du inte vägarna förbi Centralstationen kan du se bilderna på sj.se/foto.

75


THE season is now

Makke Pro Jacket & Pant Gneik 54 L Backpack

Sprek Jacket Rocketeer Pant Kliiv 28 L Backpack

www.lundhags.se


din resa… restips GUIDER

Med vårsolen blommar reslusten ut. I SJs digitala stadsguider hittar du de bästa och mest initierade tipsen till 30 svenska städer. För varje stad, från Kiruna i norr till Malmö i söder, har vi listat ett gäng spännande restauranger, kaféer och turistattraktioner, de bästa utflyktsmålen eller skönaste nattlivshänget. Perfekt för en weekendtrip! Läs mer på sj.se/stadsguider

FOTO: MARTIN HEIBERG

Vårliga weekendtips för 30 städer

Stockholm–Köpenhamn är SJs populäraste affärsreselinje.

AFFÄRSRESOR

5-i-topp – affärsfolkets favoriter Vill du hänga med affärsfolket ombord på tåget? Då ska du resa Stockholm–Malmö–­ Köpenhamn. Det är nämligen den linje som lockat flest ­affärsresenärer det senaste året. Den hetaste bubblaren – affärsreselinjen som ökat mest – är däremot Göteborg– Malmö–Köpenhamn. Här är hela topplistan:

Toppa en weekend i Malmö med lunch på Restaurang Avokado.

5-i-topp – affärsresenärernas mest populära linjer 1. Stockholm–Malmö–Köpenhamn 2. Stockholm–Göteborg 3. Stockholm–Sundsvall–Umeå 4. Stockholm–Västerås–Örebro–Göteborg 5. Stockholm–Karlstad–Oslo Bubblare – affärsreselinjerna som ökat mest 1. Göteborg–Malmö–Köpenhamn, 11 procent 2. Stockholm–Östersund–Åre, 10 procent 3. Linköping–Stockholm–Gävle, 10 procent KÄLLA: STATISTIK FRÅN SJ, ACKUMULERAT DET SENASTE ÅRET FRAM TILL 28 NOVEMBER.

Vilket företag är värt SJs miljödiplom? Varje år delar SJ ut diplom till företag eller organisationer som arbetar målmedvetet mot ett klimatsmart tjänsteresande. Läs mer på sj.se/miljo och nominera senast den 15 mars.

Lofoten

Geiranger

NORGE

Ta tåget till årets bästa resmål Resemagasinet Vagabond har utsett Norge till 2019 års bästa resmål. Oslos krogliv och nya museer, späckhuggare och lunnefåglar på Lofoten, magiska scenarier i Geirangerfjorden och bergsklippan Trolltunga har fått tidningen att gå i spinn. Så vad väntar du på? Med SJs tåg reser du klimatsmart till Oslo eller Narvik med nattåget och får uppleva natur minst lika häftig som i Nya Zeeland. Boka på sj.se 77


Ingenjören som slutade flyga. Rasmus Larsson valde tåget för jobbresan från Ludvika till Schweiz – för klimatets och dottern Jasmines skull.

Rasmus jobbresa i Europa går som på räls Civilingenjör Rasmus Larsson i Ludvika flög världen över i affärer. Men dottern Jasmine förändrade allt. Nu försöker han minimera sina ekologiska fotavtryck. När jobbet krävde att han skulle resa till Schweiz valde han tåget genom Europa. text KATARINA MYRBERG foto HENRIK HANSSON

78

– FÖR MIN dotters och allas framtid måste vi

leva mer hållbart och resa mindre. Min tågresa blev en positiv upplevelse, jag kan absolut tänka mig att göra det igen. Rasmus Larsson guidar Kupés utsända mellan järnvägsstationen i Ludvika och indu­ striområdet där ABB:s röda logotyp syns på långt håll. Här ligger världens största fabrik för högspänningsbrytare som exporteras till hela världen. Som säljare och tekniskt säljstöd flög Rasmus ofta till kunder i Asien, Syd- och Nordamerika och Afrika i flera år. – Jag reste väldigt mycket i början av min karriär. Redan då insåg jag klimatproblematiken, men när vi fick Jasmine för 2,5 år sedan blev det annorlunda. ­ Jag kände att jag som verkligen varit en klimatbov och stått för stora klimatpåverkande utsläpp genom mitt affärsresande måste göra något.

Rasmus fattade ett genomgripande och personligt beslut. Hans och familjens klimatutsläpp måste ner radikalt. – Det samhälle vi har i dag kommer inte att finnas för min dotter och hennes generation om vi inte kan stoppa klimatförändringarna. Det är den bistra sanningen. Familjens omställning är genomgripande: Nästan uteslutande vegetarisk mat, elbil och solpaneler på taket (en timmes solljus räcker för att ladda elbilen för fyra mils körning). Vid längre privatresor väljer de alltid tåg om det går. När Rasmus kom tillbaka efter föräldraledighet väntade ett nytt jobb på ABB som lokal produktchef för högspänningsbrytare. Det gör att han normalt sett slipper flyga i jobbet. – Jag träffar mina internationella kontakter när de besöker fabriken i Ludvika. Skypemöten fungerar också alldeles ut-


din resa… reportage märkt även för längre och mer komplexa diskussioner. När Rasmus började en internutbildning i höstas där en av kurserna är förlagd till Zürich i Schweiz under en vecka ­bestämde han sig för att ta tåget dit – Lite uppståndelse blev det ju på ­jobbet, folk undrade och var nyfikna. Det är ju inte vedertaget på ABB att ta tåget på affärsresor ut i Europa.

»Lite upp­ ståndelse blev det ju på jobbet, folk undrade och var nyfikna.« Själva resrutten hitta han enkelt en Googlesökning bort. Utifrån den bokades biljetterna på nätet via respektive tåg­ bolags webbplats, SJ, Deutsche Bahn och österrikiska ÖBB. – Det är krångligare att boka tåg än flyg ut i Europa. Jag hoppas verkligen att det kan bli enklare i framtiden. Då skulle fler välja tåg vid utlandsresan. EN LÖRDAGSMORGON I oktober steg Rasmus

på regionaltåget i Ludvika. 37 timmar senare via Köpenhamn och Hamburg var han framme i Zürich. Men då hade han passat på att sova över hos släkten i Köpenhamn.

Utan detta stopp hade restiden blivit 27 timmar. På hemvägen fem dagar senare ­ klev han på nattåget till Hamburg, därefter dagtåg genom Danmark mot Dalarna. – Nattåget genom Tyskland var väldigt smidigt. Jag sov gott och delade sovkupé med en barnfamilj som skulle till ­Amsterdam över helgen. Och det var ­ inga förseningar under hela resan. Tiden ombord på dagtågen på nedoch hemresan använde han till att jobba. – Jag kunde jobba ostörd, hade laddat ner arbetsmaterial och fick massor gjort. När jag behövde sträcka på benen tog jag en sväng till bistrovagnen. På SJs tåg fungerade dessutom wifi utmärkt, på de tyska tågen var det tyvärr sämre.

Rasmus tågresor från Ludvika börjar alltid på Tåg i Bergslagen.

Men att välja en dygnslång tågresa när direktflyg Stockholm–Zürich tar 2,5 timmar – är det rimligt?

– Är det rimligt att välja ett färdsätt som ger så stor klimatpåverkan? Och med flyg hade det ändå tagit hela dagen för mig ­inklusive resan från Dalarna till Arlanda, väntetider på flygplatsen och svårt att jobba inklämd i planet. Åtminstone till Centraleuropa tycker jag man kan överväga tåg i stället för flyg, säger Rasmus. Han nämner hur han vid bokningen på Deutsche Bahn fick besked om hur stor koldioxidbesparingen på sträckan var jämfört med flyg. – Jättebra att kunna se vad klimatpåverkan av din resa är när du bokar den. Nästa steg att direkt kunna klimatkompensera vore en bra hjälp, kanske ett tips för SJ också! ­ Det är viktigt att få hjälp att göra medvetna hållbara val, det ska vara lätt att göra rätt. •

SÅ RESTE RASMUS GENOM EUROPA UTRESA: Från Dalarna till Schweiz Ludvika–Köpenhamn via Göteborg* Tid: 8,5 tim Tåg: Tåg i Bergslagen, SJ Väntetid: 1,5 tim vid byte i Gbg Frivillig övernattning Köpenhamn Tid: 13 tim Köpenhamn–Hamburg Tid: 4,5 tim Tåg: Deutsche Bahn Väntetid: 2 tim i Hamburg Dagtåg Hamburg–Zürich Tid: 7,5 tim Tåg: Deutsche Bahn

Läs mer:

Trendbrott när klimatoro får fler affärsresenärer att välja tåget, sid 77.

Rasmus restid: ca 37 tim med övernattning

HEMRESA: Från Schweiz till Dalarna Nattåg Zürich–Hamburg Tid: 11,5 tim Tåg: ÖBB Väntetid: 1,5 tim i Hamburg Hamburg–Köpenhamn Tid: 5 tim Tåg: Deutsche Bahn Väntetid: 2 tim i Köpenhamn Köpenhamn–Mjölby–Ludvika Tid: 7 tim Tåg: SJ/Tåg i Bergslagen

Rasmus och hans familj har radikalt ändrat livsstil för att minska sin klimatpåverkan, från mat, uppvärmning av hus till resor.

Rasmus restid: ca 27 tim *BANARBETEN VID NEDRESAN GAV LÄNGRE RESVÄG VIA GÖTEBORG. NORMALT ÄR SNABBASTE VÄGEN VIA MJÖLBY OCH VIDARE MED SJ SNABBTÅG TILL KÖPENHAMN.

79


FOTO: PER DANIELSSON

din resa… Skidskytte-VM i Östersund

FOTO: GÖRAND STRAND

Ta tåget till skidskyttefesten i Östersund i mars.

JAN COLLSIÖÖ/TT

Upplev VM på plats! Vill du uppleva folkfesten vid skidskytte-VM 7–17 mars i Östersund på plats? Kupé tipsar om roligaste tågresan dit. Dessutom preppar vi dig med initierad fakta som gör att du kan glänsa på skidskytteläktaren.

Bäst genom tiderna

text KATARINA MYRBERG

OS-guldvinnare som Björn Ferry och Hanna Öberg i all ära, men Sveriges mest meriterade skidskytt genom tiderna är fortfarande Magdalena Forsberg. Hon tog sex VM-guld, ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons under sin karriär.

Skidskytte-eliten trängs i Östersund

Nationalarenan för skidskytte i Östersund.

FOTO: PER DANIELSSON

Skidskyttarna i landslaget flockas i Östersund även när det inte är VM. Alla utom två i lands­ laget bor här, totalt 15 stycken. Här hittar vi bland annat Hanna Öberg och pojkvännen Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Mona Brorsson. Endast Fredrik Lindström och Elvira Öberg (syster till Hanna) bor inte i staden.

Den perfekta skidskytten Vad är viktigast för att bli en riktigt vass skidskytt, att vara en duktig skidåkare eller skytt? Svaret är att det är lättare att lyckas om du är en duktig skidåkare som tränar upp bra skytte än tvärtom. Men det krävs också en viss fallenhet för att pricka tavlorna. Att hantera den mentala pressen när du skjuter om ett VM-guld kräver sin man eller kvinna …

3,5 kilo måste ett skidskytte­gevär väga. Normalvikten är cirka 4 kilo. 80

Specialtåg till folkfesten … Med SJs specialtåg den 7 och den 14 mars maximerar du en heldag på skidskytte-VM. Du reser tidigt på morgonen från Stockholm 07.29 och anländer i tid för dagens tävlingar på skidstadion i Östersund. På kvällen reser du tillbaka efter prisceremonin (förhoppningsvis med svenskar på pallen). Du kan köpa paket som inkluderar både tågresa och entré till VMloppen. Läs mer och boka på sj.se.

… eller sov hela vägen till Östersund Du vet väl att SJs nattåg till Jämtland går året runt, och tar dig rakt in i skidskyttefesten? Du tar nattåget från Göteborg, Örebro eller Stockholm och vaknar i Östersund. Självklart kan du kombinera besöket med dagtåg.


Vinn härliga spaupplevelser på tre av Sveriges bästa spahotell!

Marstrands Havshotell

Paket ”Spa vid havet” inkl en övernattning för två personer i dubbelrum, middag i vår restaurang Ottos Vardagsrum & Kök, en fantastisk frukostbuffé, entré till vårt spa under tilldelad tid, fri tillgång till vårt gym och våra träningspass samt lån av badrock och tofflor. Värde 4290 kr

Så här tävlar du:

Svara på frågan: Hur många av Svenska Spahotells medlemsanläggningar ligger i Skåne? 1. Fyra X. Sex 2. Sju Ett tips om du inte kan svaret är att besöka www.svenskaspahotell.se Svara på tävlingsfrågan och uppge vilken spaupplevelse du helst vill vinna; Marstrands Havshotell, Varbergs Stadshotell eller Södra Berget. Sista tävlingsdag är 31 mars 2019. Maila ditt tävlingsbidrag till: presentkort@svenskaspahotell.se

Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Paket ”Fredagslyx” inkl en övernattning för två personer i dubbelrum, ett glas champagne med ostron i lobbybaren, 4-rätters middag, spaentré till Asia Spa, frukostbuffé, lördagslunch samt spakit med yukata (japansk badrock) och tofflor att ta med hem. Värde 3780 kr

Tre vinnare får varsin spaupplevelse för två personer. Vinsterna kan nyttjas fram till 2019-12-30. Vinnarna kontaktas av Svenska Spahotell och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. När du tävlar godkänner du samtidigt att Svenska Spahotell sparar din mailadress (enligt GDPR) för framtida mailutskick.

Från Abbekås i söder till Östersund i norr

Svenska Spahotell består av Sveriges 40 bästa spaanläggningar spridda runtom i vårt avlånga land. Vi erbjuder stora resorthotell, klassiska kurorter, små herrgårdar & dagspaanläggningar. Alla med en unik prägel, men ändå en tydlig gemensam nämnare - kvalitet. Ta tåget till en spaupplevelse utöver det vanliga!

www.svenskaspahotell.se

Södra Berget i Sundsvall

Lyxigt spapket inkl en övernattning för två personer i dubbelrum, 3-rättersmiddag i vår restaurang med Norrlands härligaste utsikt, en generös frukostbuffé, entré till Spa Vida Vyer, fri tillgång till vårt gym och våra träningspass samt lån av badrock och tofflor. Värde 3190 kr


din resa… erbjudanden Choklad med passion avnjuts hos Jolla och Gebro Togan på Chokladmakarna i Norrköping.

SJ Prio Medlemskapet för dig som vill få ut mer av ditt resande. Som medlem kan du ta del av stående förmåner hos oss och våra partner men även tillfälliga erbjudanden och rabatter.

ERBJUDANDE | NORRKÖPING

20 % rabatt på choklad Du får 20 % rabatt på Norrköpingsserien hos Jolla Chokladmakarna.

NORRKÖPING

Här tankas energi och choklad Med devisen ”om magen är glad, blir du glad” serverar Jolla och Gebro Togan både sallader och nyttig juice. Men när de hyllar Norrköpings industrilandskap gör de det med sin stora passion – choklad. text KARIN WALLÉN

DET BÖRJADE EGENTLIGEN med

muffins, och en dröm om att skapa en mötesplats med fikabröd av riktigt hög kvalitet i Norrköping. Men när Jolla Togan, som gett namn åt Jolla Chokladmakarna, fick problem med handleden på grund av allt hårt arbete med tung muffinssmet och bröddegar valde hon och maken ­Gebro att lägga om fokus – och satsa på choklad. – Min kärlek till choklad är något helt annat i dag än den var när vi började för 18 år sedan. En sort som jag verkligen älskar kommer från Madagaskar. Den är fruktig, len i smaken och lämnar ingen bitterhet. Andra dagar är jag sugen på en 100-procentig choklad. Den är väldigt stilren, men kanske inget om man älskar socker, säger Gebro. Tanken när han och Jolla startade sin verksamhet var inte bara att skapa 82

goda smaker. Själva mötesplatsen var minst lika viktig. – Vi har många kunder som brukar komma in här för att landa efter en stressig arbetsdag. Här kan de tanka energi. I början höll de till precis utanför Industrilandskapet i Norrköping. Och det är denna spännande kulturmiljö som pryder omslagen på Norrköpingschokladen, som SJ Prio-medlemmar får 20 procent rabatt på. Norrköpingsserien består av åtta olika chokladkakor med lika många motiv och smaker. Gebro själv gillar både vit, mörk och mjölkchoklad, men har även fastnat för en helt ny typ av choklad som de börjat använda. – Den heter ruby och är naturligt rosa och fruktig i smaken. Det är första gången sedan 1930-talet som det kommer en ny chokladsort, så det här var den stora snackisen 2018 som många vill testa. •

GEBRO TOGANS TVÅ NORRKÖPINGSTIPS • Åbackarna är ett fint promenadstråk längs Motala ström. Här flanerar Norrköpingsborna så länge det inte är alltför rått och kallt. • Norrköpings parker! Kråkholmen, Kärleksparken och Strömsholmen är bara några av parkerna som borde utnyttjas mer. Köp med en picknick och gå ut och njut av våren!

Andra SJ Prio-rabatter i Norrköping: Spa Relaxcenter: 20 % på valfri behandling. The Black Lion Inn: 25 % på all mat. blacklion.se Escape House: 10 % på bokningen. escapehouse.se

MEDLEMSFÖRMÅN | HYRBIL

Upp till 15 % rabatt på hyrbil från Hertz Behöver du börja eller avsluta resan med bil? Du kan som SJ Prio-medlem hyra bil från Hertz till ett extra bra pris! Gäller för hyrbilar i Sverige.

SE ALLA MEDLEMSERBJUDANDEN PÅ SJ.SE/ SJPRIO

Gå med i SJ Prio! Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotellövernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

SJ Prio Mastercard Med SJ Prio Mastercard får du ett betal­kort som du kan ­betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.


VÄLKOMMEN TILL KNISTAD HERRGÅRD Mitt ute på den vackra Västgötska landsbygden, här har lugnet, stillheten och doften av naturen härskat i hundratals år. Det är ett arv som vi har vårdat noga. Ett besök hos oss ska vara en upplevelse för alla sinnen. Låt dig förföras av den idylliska omgivningen, de läckra rätterna i vår välrenommerade restaurang, vår golfbana och vår vänliga personal. Oavsett om du gästar oss som deltagare i konferens, hotellpaket eller jaktarrangemang så är det din upplevelse som står i centrum. Det är det vi kallar Knistadandan.

N

övde C k S

A

O N N

a,

N ä st

NÄSTA, SKÖVDE C En timma från Göteborg, två timmar från Stockholm.

0

Lyckade möten.

BOKA KONFERENSPAKET MED ÖVERNATTNING INNAN 31 MARS. Använd rabattkoden “KUPE“ vid bokning för att ta del av erbjudandet.

1 3 0

HÖG TID ATT BOKA VÅRENS GOLFPAKET!

a, Näst Skö v de

Förutom 80 dubbelrum på hotellet och konferenslokaler i varierad stil och storlek så erbjuder vi även flera roliga och teambuildande aktiviteter. Däribland vår egen Göstas loge. Här möter ni en lagaktivitet som går ut på att inom laget lösa kluriga och fartfyllda övningar i vår fantasirikt inredda stallbyggnad.

C

KONFERENS I HERRGÅRDSMILJÖ

kö ta, S vde C s ä

Inkl. Greenfee, eftermiddagsfika, 3-rätters middag, del i dubbelrum och stor herrgårdsfrukost. Från 1 595kr per person.

EN

GREENFRI CHECFKEEPER D ELTAG ARE

STOCKHOLM

SKÖVDE C GÖTEBORG

LÄS MER OCH BOKA IDAG PÅ KNISTAD.SE ALT. 0500-49 90 00.


84

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Sollefteå

Stavreviken

Bollstabruk Kälarne Bispgården Kramfors

Långsele

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

Mellansel

Björna

n

Undersåker

Bredbyn

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Lidköping

Ljungskile

Grästorp

Vara

Stenstorp

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Vät

Säter

Fagersta

Mjölby

a l ä lve

Torsåker Horndal

Åstorp

Malmö

Kävlinge

Falsterbo

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Trelleborg Ystad

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

Kristianstad

Simrishamn Svedala Skurup

Lund

Eslöv

Höör

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg

Ängelholm

Landskrona

Göteborg

Stenungsund

ra

Skutskär

Gävle

Ljusne

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Skänninge

Motala

Töreboda

Hällefors

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

n

a ga

Bra Miljöval

Vänern

Mellerud

Trollhättan Vargön

Hofors

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Grisslehamn

Öregrund

Mörbylånga

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, museibana = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Bruzaholm Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Mariannelund Hok Kungsbacka Kinna Silverdalen Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Ludvika Grängesberg

Björbo

Ställdalen

Rättvik Tällberg

Järna Gagnef Mockfjärd

Leksand

Siljan

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Västerås Kolbäck Kil DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova

Uddevalla Vänersborg

Rabbalshede Dingle Munkedal

Årjäng

Töcksfors

Vansbro

Malung

Mora

Äppelbo Nås

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

ven räl

Ed

Kl a

Bäckefors

lälve n Väst e r d a

tern

Strömstad Skee

Sälen

alä l

n ve

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn (upp till och med 15 år) när du reser i 2 klass med SJ Intercity och SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg betalar du 85 procent av vuxenpris. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn (upp till och med 6 år). UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

85

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


Ökar energin! Minskar trötthet!

Vill du ha ut mer av din. träning? .

Stödjer immunförsvaret

Antioxidativ effekt

Ökar järnupptaget

Prova Astaxin!

Astaxin® utvinns från mikroalgen Haematococcus pluvialis, som finns i Östersjön. Den är så liten att den inte syns för blotta ögat. Algen odlas i AstaReals anläggning i Stockholms skärgård. Där tillverkas Astaxin® – ett kosttillskott som bygger på 30 års svensk forskning. Tillsammans med vitamin C- och E får du en rejäl antioxidativ effekt som ger resultat i din träning (*). Med 1 kapsel per dag får du hela 4 mg astaxanthin men också dagsbehovet av C- och E-vitamin. Håll dig frisk, stark och var aktiv!

Astaxin® innehåller 4 mg astaxanthin per kapsel, dessutom dagsbehovet av vitamin C- och E-Vitamin. (*) C bidrar till minskad trötthet och utmattning, normal energiomsättning, immunsystemets normala funktion, normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion, samt ökar järnupptaget. Vitamin C- och E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

astaxin.se

• 036-38 74 70 • info@medicanatumin.se


din resa… nyheter

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

87


Kan jag bli lokförare? Ja, om du är över 20 år och klarar urvalstestet. De flesta av våra elever är i åldern 20-55 år. I höst erbjuder vi grundutbildning till lokförare i Mjölby, Borlänge, Hässleholm och Stockholm. Sök du också!

Läs mer på www.lokforarskolan.se eller facebook.com/lokforarskolan

Vi har utbildat lokförare sedan 1977

Untitled-5 1

05-02-2019 08:52:53

SMAKA PÅ HÖJDEN 1200 MÖH

1400 MÖH

1500 MÖH

VILKEN HÖJD PÅ KAFFET FÖREDRAR DU? Höghöjdskaffe är kaffe där minst 50 % av plantagerna ligger över 1200 meters höjd. Kaffebönor på hög höjd mognar långsamt och får därför längre tid på sig att utveckla en unik smak och karaktär. För att du enklare ska hitta ditt favoritkaffe höjdmärker vi på Cafégo alltid våra förpackningar. Vi har smakerna 1200, 1400 och 1500 meter över havet. Smaka på höjden nästa gång du dricker kaffe.

WWW.CAFEGO. SE


din resa… fråga lokföraren

Finns det smarta tips för en bra plats i vagnen? Hej Daniel! Vad är vitsen med de inre spåren på järnvägen?

Liselotte Frejdig i Molkom

Lokföraren Daniel Bergman svarar på läsarnas frågor. DANIEL BERGMAN Ålder: 39 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 8 och 3 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan nio år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Hej Liselotte! De extra skenorna är något som förbryllar många människor, och teorierna om vad de skulle kunna tänkas fylla för funktion är otaliga. Men sanningen är faktiskt ganska enkel. De är helt enkelt ett extra skydd i händelse av att ett tåg skulle spåra ur på ett extra känsligt ställe. Det kan vara på broar, i smala bergsskärningar ­eller vid plattformar. Hjulen från ett urspårat tåg ska alltså fångas upp mot sidan på dessa skenor, och på så vis förhindra att tåget kastas ner från banvallen, ner från en bro eller ut i ett annat spår.

Mest populära platser är fönsterplatser vid singelstolar, mitt i vagnen. Här tror jag också att svaret på din fråga går att finna. Om du har en plats mot gången och mitt i vagnen kommer sannolikt fönsterplatsen bredvid dig att presenteras som ett bokningsbart alternativ via platskartan, då det är en attraktiv plats. Om du vill minimera risken, eller kanske chansen beroende på hur man ser på saken, att ­någon bokar platsen bredvid dig så kan du prova att boka en fönsterplats längre ut mot vagnsänden. Förblir då stolen bredvid dig tom kan du ju välja vilken du vill använda. Annars så går det ofta bra om du helt enkelt frågar din granne om hen kan tänka sig att byta plats.

Hej! Jag bokar alltid gångplats 1 klass för att slippa sitta inknuffad vid fönstret. Men varför placeras ofta någon innanför trots att resten av vagnen kan vara halvtom?

Maria

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

»Mest populära platser är fönsterplatser vid singelstolar, mitt i vagnen.«

Hej Maria! Många som åker tåg är väldigt måna om att få boka en bra sittplats. För att kunna tillgodose så många önskemål som möjligt har vi på SJ byggt upp ett mycket avancerat biljettbokningssystem. Faktiskt är det så avancerat att det är i det närmaste omöjligt att kunna överblicka alla beräkningar som görs för varje enskild biljettsökning. Men i grova drag kan man säga att biljettsystemet försöker boka platser i mitten av aktuell vagn först, med undantag av fyrsitsgrupper. När vagnen har blivit uppbokad till hälften hoppar systemet över till nästa vagn. De platser som bokas sist är anpassade platser som handikapplats, tyst avdelning eller djurkupé. Dessutom finns den mycket uppskattade möjligheten att själv välja plats. Antingen kan man göra det genom att ange vagns- och stolsnummer, eller så kan man välja plats via en platskarta. På platskartan presenteras för varje vagn upp till nio olika alternativ.

En bil som kör på en älg får skador, hur blir det med ett tåg?

Viktoria

Hej Viktoria! Att köra på vilda djur i allmänhet, och ­älgar i synnerhet, är en av baksidorna med lokföraryrket. Att säga vad som händer vid en kollision är rätt så vanskligt eftersom ingen situation är den andra lik. ­Generellt kan man dock säga att tåg är snabbare, tyngre och mer robust byggda än bilar. Så även fast krafterna vid en kollision sannolikt blir större på järnvägen tar oftast tågen mindre skada än vad bilar gör. Men den största skillnaden mellan de två trafikslagen är att risken för person­ skador är i det närmaste obefintlig på järnvägen. Älgen är helt enkelt för liten för att orsaka så omfattande skador. Däremot krävs det för det mesta en hel del arbete för att göra rent tåget igen. Som djur- och naturvän skulle jag ändå vilja hävda att det bästa är att undvika helt att köra på älgarna. Det tjänar alla inblandade på. 89


I KUPÉN

| KODJO AKOLOR då kan ungen bli ful”. Men ett råd jag ­ tog till mig var ”det är helt okej om du inte älskar ungen från första minut, låt kärleken växa fram”.

Så hur ska man bemöta åsiktsmaskinerna?

– Man vill säga ”håll käften” men det gör man inte. Jag har kommit fram till att det enklaste är att nicka, låtsas hålla med och säga ”det ska jag absolut testa”.

Vad är det bästa med att vara pappa?

– Att man får känna sig som en superhjälte varje dag, i de små sakerna. När Zion säger ”Kan du cykla pappa?” och inser att jag inte bara kan cykla, utan även springa snabbt – ja, den uppskattningen badar jag i. Fram tills kidsen börjar bråka eller någon ramlar och slår sig och skriker, vill säga. – Och någon minut per dag försöker jag titta på och ta in barnen, det är något magiskt över dem, deras påhittighet och fascination över världen. Vad har hänt med dig som person sedan du fick barn?

– Inte så mycket, annat än att jag nu har en godtagbar ursäkt när jag inte pallar att hänga med på saker.

Kodjo Akolor: aktuell i Mello – och som pappa.

»Jag är i eat, shit, sleep, repeat-perioden« Vi känner honom som en röst i morgonradion, men i vår gör Kodjo Akolor dubbeldebut. Först som programledare för Mello, för att sedan kliva upp på scenen i den egna showen Jag, pappa?. text LINDA NEWNHAM foto MATS BÄCKER

Du debuterar som skådespelare med en monolog om föräldraskap. Hur nära din egen pappaupplevelse ligger den?

– Den är skriven av Bjarni Thorsson och är en form av bikt om föräldraskapet, det handlar om alltifrån att man kanske inte känner sig redo för att bli förälder till ­prestationsångest. Jag spelar en man som vrider och vänder på allt kring ämnet barn, medan jag själv snarare har inställningen ”nu kör vi”.

Din egen resa in i papparollen, hur var den?

– Ganska smidig. På grund av mitt ­radiogig Morgonpasset var jag redan ­morgonmänniska. Den största omställ90

ningen handlade om att jag i stället för att vara ­sugen på att gå hem och spela tvspel längtade efter att komma hem och leka med barn. Däremot kände jag mig lite som en barnvakt de första månaderna, det tog ett tag innan jag landade i att sonen var här för att stanna. Det insåg jag nog på riktigt när Zion för första gången sa ”dada.” Du tröttnade på o­ombedda råd från ­besserwisserföräldrar. Berätta.

– Ja, det började ju redan under graviditeten, då folk tipsade om allt mellan himmel och jord, ”ät vitaminer och var inte ute i solen mer än fem minuter, för

Att överleva småbarnsperioden som par kan vara en utmaning, hur har ni lyckats?

– Ja, eat, shit, sleep, repeat-perioden kan kännas monton. Vi har dragit ”en dag i taget” till sin spets och tänkt att vi klarar oss fram till i morgon – och plötsligt har det gått fyra år och livet har lättat.

När du nu drar ut på show, hur reser du?

– Jag tror jag tar tåget. Tåg är mysigt och bekvämt, det är ingen incheckning och ingen säkerhetskontroll, och jag slipper ha dåligt samvete över att flygvärdinnan står där och rabblar säkerhetssaker jag inte orkar lyssna på en tusende gång. Det enda med tåg är väl tidsaspekten, där finns det utrymme för förbättring.

Vem är din drömtåggranne?

– Oprah Winfrey, för att hon är ett unikum, en hjälte och inspirationskälla. The original influencer, innan de klickjagande egona kom. Jag skulle fråga henne om hon vill adoptera mig. Jag har stämt av det med min mamma, och hon är cool med det. •

KODJO AKOLOR ÅLDER: 37. FAMILJ: Frun Olga och barnen Zion, 4 och Zoe, 2. BOR: Solna. GÖR: Komiker och programledare i radio och tv. AKTUELL MED: Showen Jag, pappa?, programledare för Melodifestivalen och boken Den ultimata föräldraguiden.


H E L A S V E R I G E S M U S I K TÄV L I N G

Hela Sverige är publiken. Har du musiken? Ta chansen att nå ut i landets största radiokanal. Anmäl din låt på sverigesradio.se/p4nästa


Godare än så här blir det inte. Prova 100% ekologisk och fantastiskt god mat från Kalf & Hansen gjord på säsongens råvaror från små utvalda gårdar runt om i Sverige. Välkommen till bistron!

Trekantssmörgås

62 :-

Rågbröd, riven ost, mild senapsdressing och krispigt kål. Upptäck hur gott en vällagad ekologisk trekantssmörgås kan smaka.

Månadens ekologiska tunnbrödsrulle

69 :-

Läcker tunnbrödsrulle med stekt morot, hummus och mynta.

Ny ekologisk varmrätt

79 :-

Njut av en ekologisk pasta med tomat och grönkålspesto.

Förbeställ i 1 klass

Reser du i 1 klass kan du för­ beställa Kalf & Hansens ekologiska tunnbrödsrulle och kyckling­ köttbullar med potatis, rödbetor och chilimajonnäs.

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé 03 2019  

Kupé 03 2019  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded