Page 1

KUPÉ MAJ NR 05 2019

Oslagbara Oslo Tågnära weekendtripp i världsklass

»Det var inte jag!« Det är inte bara du som skyller ifrån dig

ZERO WASTE I SIKTE Uddevalla har lösningen

Större, störst

STORDALEN

+

Hotellkungen Petter Stordalen bygger en ny livsstil för framtiden. Och ger oss en både rolig och miljövänlig norgehistoria.

• Aktivist, javisst, igen! • Humor = medicin • Mellan hägg och syren 1


Bättre passform överlag och tillagt stretchmaterial för extra rörelsefrihet.

Fästanordningar och slingor för utrustning tillagda (efter feedback från våra testteam).

Onödiga förstärkningar har tagits bort för extra rörlighet.

Minskade skärlinjer i stretchmaterialet för extra rörelsefrihet.

Smalare benslut.

Bensluten är anpassningsbara men remjusteringen är borttagbar (efter feedback från våra användare).

Borttagbara stygn för att kunna ta ur webbing (efter feedback från våra användare).

Kängkrokar böjda åt andra hållet och borttagbara (efter feedback från våra användare)

G-1000 HeavyDuty ersatt med G-1000 för mindre skrynklighet och ännu bättre tålighet

Vidare kanal för att kunna stoppa undan extra webbing.


HUR MAN ÄNDRAR ETT VINNANDE KONCEPT Fjällrävens prisvinnande och uppdaterade Keb Trousers på fjällräven tar utvecklingen aldrig paus. Det som är bra kan alltid bli bättre. Så istället för att luta oss tillbaka och sola oss i glansen av våra prisvinnande byxor Keb Trousers, ville vi göra dem ännu bättre. Ett sätt var att be dem som använder Keb Trousers att ge oss sina förslag och åsikter. Det låter kanske som att vi har en förvånansvärt modern och transparent utvecklingsstrategi, men det är det inte. Det är samma gamla strategi som Åke Nordin, grundaren av Fjällräven, använde när han skapade sina första ryggsäckar. Annonserna talade om funktion och slitstyrka förstås – men de bad även människor att skicka in sina synpunkter på produkterna. Det här var 1960. Sedan dess har det varit vårt sätt att jobba. 8 år av utveckling Så det är inte så konstigt att dagens Keb-byxor är så väldesignade. De är resultatet av åtta års utveckling, upprepade tester i utomhusmiljöer och värdefull feedback från användare över hela världen. Så bli inte förvånad när du ser hur väl de passar eller hur sköna de är att röra sig i. Hur lätt du kan reglera temperaturen och hur fickorna är exakt där du vill ha dem. Slitstarka och högpresterande, vandring efter vandring. Precis lika viktigt är det att materialen och tek-

nikerna vi använder för att tillverka Keb Trousers lever upp till vår höga hållbarhetsstandard. G-1000 Eco, vårt eget tåliga och patenterade tyg, är gjort av ekologisk bomull och återvunnen polyester med helt fluorkarbonfri impregnering. Tillskärningen av tyget under produktion görs med Fjällrävens metod för minimalt spill, och varje par byxor är verkligen gjorda för att hålla länge. Inte bara tack vare det slitstarka materialet och de starka sömmarna, utan också för att de är formgivna för att enkelt kunna lagas. Redo för allt, överallt En sak till, innan du ger dig ut till det där spektakulära bergspasset eller det där vida, öppna landskapet: Även om Keb Trousers är designade för alla tänkbara typer av vandringssituationer, och redan vaxade när de kommer från fabriken, kan du själv göra dem ännu starkare och mer vattenavstötande vid behov. Allt du behöver är ett stycke Grönlandsvax och lite värme (ett strykjärn eller en hårfön). För att lära dig exakt hur enkelt detta knep är, gå in på fjallraven.se. – du kommer inte att ångra dig. Sådärja, nu är du redo. Packa din ryggsäck och ta med några vänner. Naturen väntar på dig. Vi ses därute!

www.fjallraven.se


En del av

100% ELECTRIC! HÄSTKRAFTER FÖR MILJÖMEDVETNA Torqueedo är världsledande på eldrivna båtmotorer. Tysta, utsläppsfria och snabbladdade med solceller som tillbehör. Maximalt drivmoment är alltid tillgängligt.

NYHET! CRUISE 10.0T

ELDRIVNA MOTORER

Kontakta din lokala Torqeedo handlare för mer information. www.torqeedo.se


KUPÉ

| MAJ 2019

35 din resa … 69 HEJ DÄR! Dan Josefsson är SJs eget tågluffarproffs. 71 NYHETER Träna med Paolo Roberto på tågresan och orientera dig med den nya appen Hittaut. 72 RESTIPS Köpenhamn som första stopp, tågpass till Europa och början till Min Stora Dag sker på tåget.

innehåll 8 … FYNDJAKT Den svenska utgrävningen i Egypten som givit spännande mumiefynd. 11 … TREND Hiphop på bok, wellness obsessed och konsumtions­ trötthet. 13 … NATURFOKUS Landet runt till fots på nya signaturleder, vandra med trerättersmiddag och varför säger vi ”mellan hägg och syren”? 15 … FRAMTID Närkontakt med humanoida robotar, neuromarketing och cider av rester. 17 … UTFLYKT Ester Blenda Nordströms historia på Skarhults slott, smakrikt i ny saluhall och snabbparlör till pitemål.

76 SJ PRIO Upptäck Umeås gitarrmuseum med SJ Prio-rabatt. 78 SJ KARTAN Håll koll på kartan var du än är och vart du än ska.

reportage 22 MIN RESA: PETTER STORDALEN Den norske hotellkungen som bygger livsstil i Sverige – och aldrig vill sluta starta nya koncept. 31 INFOTAINMENT: AKTIVIST, JAVISST – IGEN Från John & Yoko bed in-protest till dagens moralstjärna för klimatet: Greta Thunberg. 35 RESOR: OSLAGBARA OSLO En weekendstad i världsklass på tågavstånd bjuder på nya gröna nyheter, starkt kroghäng, höga höjder – och 17 maj-firande. 48 SAMTID: KONSTSPANING En digital eller fysisk konst­ vandring i samtiden, utan att du behöver köpa eller vara kunnig.

80 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga. 50 MIN PASSION: EVA RIEPE Möt sjukhusclownen som närmar sig döden med en dos välbehövlig humor. 56 NEDSLAG: ZERO WASTE I UDDEVALL Här går en avfallsdröm i uppfyllelse i ett närapå obefintligt sopberg. 60 INRE HÄLSA: SYNDABOCKEN Att skylla ifrån sig är mänskligt, sedan urminnes tider. 65 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 82 KUPÉN: SOPHIE ZELMANI En av Sveriges mest nynnade artister ger sig ut på turné med nytt album och nya texter.

18 … COMEBACK Lady Stardust, alltså Lisa Miskovsky, är tillbaka på scenen, trots scenskräcken. 21 … STOPP: GÖTEBORGS HAMN Varva ned och upptäck nya heta hamnkvarter för långa sommarnätter.

81 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman reder ut varför tågen är låsta före avgång.

48

VERK AV ALEXANDER KLINGSPOR.

nästa …

74 LÄSNING Dags att krossa tågmyterna för gott.

56 50 5


KRÖNIKA

| TOBBE LUNDELL

Miljösmart resande än mer efterfrågat

Ä Tre SJ-favoriter Egenlagad ekomat Nu kan du laga din egen ekomat med hjälp av Rune Kalf-Hansen som i härliga filmer visar och tipsar, finns på sj.se. Det här med koldioxid­ utsläppen … Ännu mer bra grejer på sj.se: lär dig mer om hur mycket koldioxid olika resesätt belastar miljön med. Wifi för alla Äntligen finns fri wifi på alla våra tåg i TiB-trafiken, Tåg i Bergslagen. Perfekt för alla pendlare på de sträckorna.

ntligen maj! Då januarimörkret fortfarande kändes som en kall tvångströja som vägrade släppa på spännena och februari bjöd på snöfall på tvären, började jag titta runt bland fröer och planteringskrukor och längta till ljuset. Ett nytt litet drivhus till fönsterbänken fick det bli och snart grodde små tomatfrön i det. Dagarna blev ljusare och tvångströjan började falla av. Mars och april innebar hemtrevligt pyssel. Squashfrön fick ta över drivhuset när tomatplantorna hade blivit stora nog att ­planteras om i större krukor. Och nu är det maj och det börjar snart bli dags att sätta ut härligheten utanför sommarstugan. Nya planteringsbaljor för lök och ­morötter är införskaffade och sockerärternas klängnät är rensat och uppsträckt. Mycket mer behövs inte för att mina livsandar ska få fart. Att få rota runt i lite jord. Att veta att det snart går att skörda egna ­tomater. Ett fiffigt sätt att glömma hur mörkt och trist det var i januari. På tal om växtkraft. Tågets popularitet växer verkligen så det ­knakar. Tågresandet ökar stadigt och nu är det miljösmarta resandet mer efterfrågat än någonsin. Och ändå finns det många uppfattningar om att det är dyrare att åka tåg än att flyga, att det tar mycket längre tid och att punktligheten för tåget är sämre än flyget. Vi på SJ ­bestämde oss för att ta fram vetenskapliga fakta om det här och tog hjälp av bland andra KTH och inrikesflygets egen statistik för att se hur det egentligen står till med saken. Se svaret på sidorna 74–75 i det här numret av Kupé. Trevlig resa, och njut nu ordentligt av maj! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Monica Berglund

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Fredrik Emdén, Göran Everdahl, Anders Falkirk, Linda Newnham, Anders Mathlein, Maja Persson, Niklas Wahllöf, Karin Wallén.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

6

FOTOGRAFER Anders Andersson, Bruno Ehrs, Bodil Bergqvist, Melker Dahlstrand, Roger Degerman, Andreas von Gegerfelt, Yadid Levy, Andreas Lundberg, Johan Marklund. ILLUSTRATÖRER Maja Norrby KORREKTUR Fredrik Johansson LAYOUT Maja Norrby REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Stefan Chernström, 08-410 272 04. Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

S

ART DIRECTOR Maria Seefried

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell


Ditt liv som företagare – vårt största intresse

Vi vill göra ditt liv som småföretagare så enkelt som möjligt. För oss betyder det att du ska lägga så lite tid som möjligt på administration och så mycket som möjligt på din verksamhet eller andra viktiga saker i livet. För att lyckas med det har vi samlat allt du och ditt företag behöver på en och samma plattform. Hos oss hittar du allt från enkla ekonomiprogram till lösningar för finansiering och försäkring som förenklar din vardag. Fler än 250 000 småföretagare har redan valt Fortnox – välkommen till ett nytt sätt och jobba du också. Läs mer på fortnox.se – livet som företagare har aldrig varit enklare!


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 05 MAJ

Foto ANDERS ANDERSSON

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US

8

Sex års grävande gav resultat.


GRÄVANDE FAKTA NAMN: Gebel el Silsila Project. PLATS: Ett gammalt stenbrott i sydöstra Egypten, 85 mil söder om Kairo. TID: Utgrävningarna började 2012, men fynden av kropparna gjordes först vid årsskiftet 2018/2019. MÄNGD SKELETT: Närmare 100. ÅLDER PÅ FYNDEN: 3 400 år. ARKEOLOGGRUPP: Den är internationell och leds av Maria Nilsson och John Ward. Båda är arkeologer vid Lunds universitet.

Fyndjakt VID ÅRSSKIFTET GJORDE den svenska arkeologen­

­ aria Nilsson och hennes kolleger ett fynd av en M ­faraonsk massgrav i sydöstra Egypten, som upp­ märksammades av medier över hela världen. Graven innehöll kvarlevor av kroppar som bedöms vara ­ungefär 3 400 år gamla. – Vi hittade upp mot 100 individer. Platsen vi jobbar på har stora stenbrott och det mesta tyder på att kropparna tillhör människor som på ett eller ­annat sätt har varit involverade i stenbrottsarbetet till de stora kända tempelområdena i Egypten, säger ­Maria Nilsson. Det var dock inte slavar, poängterar hon: – Vi kan se på gravgåvorna och själva arkitek­turen på gravarna är att de tillhör en övre medelklass. En komplikation under arbetet är att kammar­

graven är vattenfylld efter en jordbävning under antiken. – Vi måste hela tiden pumpa ut en del av vatt­ net. Sedan står vi där i midjehögt vatten och sållar bort jord och slam, men det mesta av arbetet sker lite i blindo. Sedan det första fyndet har arbetet fortgått, men teamet har fortfarande inte lyckats arbeta sig fram till den andra kammaren i gravschaktet. – Vi har bara hunnit göra sticktester där, men det är sannolikt att fler fynd finns även i den andra graven. Vi tror att det kan ligga ytterligare 25–50 individer där, säger Maria Nilsson med förväntan i rösten. – För oss är detta jätteviktigt. Ju mer individer man har bevarade, desto bättre bild kan man skapa av hur samhället såg ut under den tiden. 9


19-21 JULI

VÄRLDSARVSJAZZEN PÅ VÄRLDSARVSGÅRDEN ERIK-ANDERS I SÖDERHAMN

VÄLKOMNA TILL EN JAZZ- OCH FOLKMUSIKFESTIVAL I JAN JOHANSSONS ANDA!

BLACKNUSS ALLSTARS XENOMANIA MED ALE MÖLLER VIKTORIA TOLSTOY ・ KARIN HAMMAR & IDA SAND・KINGA GLYK BAND (PL)・LISA LÅNGBACKA & LISA RYDBERG・META ROOS & TRIO X JAN ALLAN & JUTTERSTRÖM’S SURPRISE MONICA DOMINIQUE・BACKA HANS ・ ANNA EINARSSON ELIN LARSSON OCH PETER DANEMO・SYMBIO・TALL TALES För mer information om artister, biljetter med mera se www.varldsar vsjazzen.se


nästa… trend

Hiphop – the book I vår letar sig hiphoppen ut från högtalarna och ner på soffborden. Två böcker om den amerikanska subkulturen släpps, en för de allra minsta och en för de riktigt insnöade. The Rap Quotes Coast to Coast, av Jason Shelowitz med foton av Aymann Ismail, är den ultimata guiden om du vill följa spåren av din favoritrappare. Besök städer som New York och Los Angeles och hitta platserna som Jay Z, Snoop Dogg eller varför inte Kanye West rappar om. I boken har varje stad ett eget kapitel med karta och utmärkta citat, perfekt för dig som vill sy ihop din alldeles egna hiphoprundtur. I My First Hip Hop Book av Martin Ander får de små barnen lära sig allt om de fyra elementen genom färgglada bilder och mycket humor. Boken, som tidigare fanns på svenska, kommer nu ut på engelska, och guidar både den yngre (och äldre) ­generationen genom ett dygn av vardagliga hiphopsituationer.

»Konsumtionströtthet är något man bör ta på allvar, men det öppnar samtidigt för att folk vill ha högre kvalitet på det de köper och att det håller längre. Man köper färre, men bättre saker, vilket gynnar oss.« JAN CARL ADELSWÄRD, ORDFÖRANDE I CIVITUS SOM ÄGER SKRÄDDERIFIRMAN GÖTRICH & CO I STOCKHOLM.

[Wellness obsessed] Begrepp som har börjat dyka upp i angloamerikansk press för att beskriva personer som är helt upptagna av sitt eget välbefinnande i form av yoga, ­supermat, träning, sparesor med mera.

Mors dag

SÖNDAG DEN 26 MAJ Som liten gjorde man något i slöjden och bar hem. I vuxen ålder finns mindre pysseltillfällen. Men kanske kan en lite lagom näpsig gåva med eget budskap var något, googla på ”Klangstenar mot välbefinnande” för mer inspiration.

Med – eller utan alkohol Det är egentligen ingen som längre höjer på ögonbrynen eller blir besviken när man ber om en alkoholfri drink. Och eftersom allt fler gör det på barer och restauranger, så har även ut­budet av bra alkoholfria drinkar ökat. Precis som med ­vegetariska rätter. För de nyöppnade hotellbarerna Papillon (Bank Hotel) och Bar 115 (Elite Palace Hotel) i Stockholm var det en självklarhet. På Papillon kan man till exempel få en negroni utan alkohol och Bar 115 gör en rosa charente fizz med citronjuice och grapesockerlag.

Charente Fizz 3 cl citronjuice 2 cl grapesockerlag Halv äggvita (ger fint skum) 1. Skaka ihop och servera i ett highball-glas. 2. Toppa gärna med en Schweppes Russchian.

11


Fjällen pü riktigt.

www.bjorkliden.com


nästa… naturfokus

Varför säger man ”mellan hägg och syren”? Svar: Teorierna om detta klassiska uttryck är många, men det antas ha myntats av en skomakare som tog semester och satte upp en lapp med texten ”Stängt mellan hägg och ­syren”. För att vara lite mer exakt än så, så är det perioden mellan blomningen av trädet hägg och blomningen för busken syrén. Av klimatskäl är det svårt att ge exakta datum för detta, men det brukar sägas att blomningsperioden pågår 7–31 maj.

Landet runt – till fots ­ rfarna vandrare som nybörjare. Ingen stig är e kortare än tre mil, eller längre än tio. ”Vandring är en aktivitet som passar de allra flesta åldrar och som dessutom är klimatsmart. Som en extra bonus ger vistelse i naturen ­positiva hälsoeffekter. Med den här satsningen vill vi att det ska bli ännu enklare för fler att upptäcka hela Sverige”, säger Maria Ros ­Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

12 SIGNATURLEDER ATT UPPTÄCKA 1. Kungsleden Abisko Sträckan från Abisko till Nikkaluokta startar med tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och går sedan genom högfjällsmiljö utan träd. Längs vägen skymtas den välkända Lapporten. 2. Kungsleden Hemavan Vandringen från Hemavan norrut genom Vindel­fjällens naturreservat till ­Ammarnäs är som ett Lappland i miniatyr. 3. Jämtlandstriangeln Vandringsleden går i en triangel i högfjällsmiljö och fjällbjörkskog och passar både nybörjare och vana. 4. Höga kusten En vandring genom världsarvet Höga kusten där skärgård, trollskogar, klapper­fält och badvikar avlöser varandra.

5. Siljan Siljansledens etapp mellan Fryksås och Rättvik går längs fäbodstigar och invid sjöar. 6. Värmland Södra Finnskogsleden mellan Morokulien och Røjden ­kryssar fram och tillbaka över gränsen till Norge, genom barrskog och förbi sjöar. 7. Norra Sörmland Från stadspuls till vildmark på några minuter, genom den sörmländska kulturbygden, där öppna landskap varvas med djupa skogar. 8. Södra Bohuslän Vandringen från Stensjön till Kungälv/Fontin går genom naturreservat med täta bok­skogar, fiskrika sjöar. Längs vägen finns fina badmöjligheter.

9. Tiveden Bergslagsleden där du i etappen mellan Stenkällegården och Ramundeboda vandrar genom ­Tivedens ­nationalpark. 10. Öland Från Färjestaden till Ölands södra udde går vandringen på Mörbylångaleden genom örtrika sjömarker, sandklintar, och klapperstensstränder. 11. Omberg På sträckan mellan Boxholm och Omberg går Östgöta­ leden genom skogs- och kulturlandskap och längs Vätterns kust. 12. Österlen Vandringen från Nybrostrand till Kivik ger dig sandstränder, berghällar och lummig ädellövskog – både kultur­historia och storlagen natur.

ANDREAS VON GEGERFELT

Klapperstensstränder på Öland, tät fjällbjörkskog i Jämtland, fäbodstigar vid Siljan eller varför inte en tur genom den sörmländska kulturbygden. Vandringstrenden är på uppgång i Sverige och det tar självfallet Svenska turistföreningen fasta på. Nu i vår lanserar föreningen tolv signaturleder. Varje led går ­genom en natur som är typisk för just den delen av landet och lämpar sig för så väl

»Vi vill gärna ligga på nymanglat. Vi vill absolut inte kånka på frystorkad mat och vi tycker att det är trevligt att mötas av en trerätters middag när vi kommer fram ...« TIDNINGSDROTTNINGEN AMELIA ADAMO SOM HAR KOMMIT UT MED EN BOK OM ”NJUTVANDRING”.

13


LET´S COME

TOGETHER convendum.se/kupe

REGERINGSGATAN 48, STOCKHOLM | VASAGATAN 16, STOCKHOLM | REGERINGSGATAN 52, STOCKHOLM | REGERINGSGATAN 30, STOCKHOLM | KUNGSPORTSAVENYN 21, GOTHENBURG | JAKOBSBERGSGATAN 16, STOCKHOLM | VÄSTRA JÄRNVÄGSGATAN 3, STOCKHOLM | STRANDVÄGEN 1, STOCKHOLM | KATARINAVÄGEN 15, STOCKHOLM | GÄVLEGATAN 16, STOCKHOLM | NYBROGATAN 17, STOCKHOLM | GOLFVÄGEN 8, DANDERYD | RISSNELEDEN 14, SUNDBYBERG


nästa… framtid

Koll på koldioxiden Nu kan du minska din klimatpåverkan ­genom mobilappen Svalna. Tjänsten ­samlar data från användarnas bank­ konton och analyserar faktiska köp mot den s­ enaste forskningen. När du sedan ­handlar kläder eller mat beräknas det utsläpp av koldioxid som köpet genererar. I appen kan användarna även skapa ­grupper, sätta gemensamma mål och utmana sina vänner och kolleger.

Mustig

LÖSNING Att använda restprodukter har blivit en trend, och nästa fokus är kanske fallfrukt. I Sverige står vi varje höst med ett överflöd av frukt i villaträdgårdar och gamla frukt­ lundar. ­”Vilket slöseri”, tänkte Karl Sjöström och M ­ ikael Nypelius, grundarna av cider­ företaget Fruktstereo, och skrev boken Ciderrevolutionen som kom ut i april. De menar att med enkel utrustning och ett ­öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Närkontakt! Vill du träffa en robot? Då ska du bege dig till Tekniska museet i Stockholm som kommer befolkas av hundratals humanoida­ robotar i sommar. De ingår i utställningen Robots som blivit en publiksuccé på ­Science Museum i London, och nu för­ väntas nå stora framgångar även i Sverige – redan fyra månader innan premiären hade över 5 000 biljetter sålts. Utställningen innehåller den mest omfattande samling

människoliknande robotar som någonsin visats. Dessutom får besökarna möta ­robotkändisar som Maria från Fritz Langs klassiska science-fictiondrama Metropolis från 1927, samt Arnold Schwarzeneggers rollkaraktär T-800 från dystopiska ­Terminator. Utställningen öppnar på ­Tekniska museet den 17 juli och visas fram till mars 2020, och ingår i en världsturné som sedan fortsätter till Tokyo.

Det skrivs mycket om neuromarketing, att den kommer bli allt vanligare och att den kan skapa ohälsosamma beroenden. Men vad är neuromarketing egentligen? Lite förenklat kan man säga att företag använder neurovetenskapliga metoder för att göra sin reklam effektivare. Här är några exempel: • Funktionell magnetresonans­tomografi. Hjärnan röntgas för att mäta förändringar i syresättningen. • Elektroencefalografi (EEG). Hjärn­

barkens spontana elektriska aktivitet mäts med hjälp av elektroder som vanligtvis klistras fast på skallen. • Steady state topography (SST). Mäter hjärnaktiviteten. • Biometriska data som puls, andning, ­­ hudens reaktioner (till exempel ­rysningar, ­rodnad och svettningar). • Eye tracking för att se vart ögonens uppmärksamhet riktas. KÄLLA: WIKIPEDIA, IMOTIONS, RESUMÉ, THE GUARDIAN MED FLERA.

SHUTTERSTOCK

I korthet: NEUROMARKETING

15


KULTURUPPLEVELSER I LIDKÖPING Sommaren 2019 Papier BEA SZENFELD & STINA WIRSÉN Lidköpings konsthall 15/6 - 24/8 2019

Figaros bröllop SOMMAROPERA PÅ LÄCKÖ SLOTT 14/7 - 3/8 2019

Boka pa ket! Operab iljett, ma t och boende ingår. från 121 5 :-

Mer information: 0510-200 20, www.lackokinnekulle.se


nästa… utflykt

Pitemål

Lär känna det omöjliga Den norrbottniska dialekten ­pitemål är en så kallad genuin dialekt. Det innebär att den skiljer sig tydligt från standardspråket när det gäller bland annat meningsbyggnad, böjning och ordförråd. Dialekten kan därför kännas nästintill omöjlig att förstå sig på om man inte är från regionen utmed Piteälven. Den som ändå vill göra ett försök kan som första steg se klassikern Göta kanal från 1981, där Anna-Lotta Larsson har ett par repliker på pitemål.

Esters historia Ester Blenda Nordström var en hyllad reporter för bland annat Svenska Dagbladet under 1900-­talets första hälft. Hon har varit något bortglömd de senaste decennierna, men sedan 2016 har hennes liv uppmärksammats både i dokumentärfilmen Ester Blenda och biografin Ett jävla solsken. Att intresset för henne nu växer är förstås rimligt – vem kan motstå historien om en kvinnlig journalist som

erövrade en tidningsvärld under en tid då kvinnor i princip inte var välkomna? Dessutom var hon en kedjerökande motorcykelförare som bar en pistol i väskan, samtidigt som dåtidens kvinnor var klädda i långklänningar och fortfarande saknade rösträtt. Vill du veta mer om henne så ska du bege dig till Skarhults slott, utanför skånska Eslöv, där har ut­ställ­ningen Ester Blenda Nordström premiär den 24 maj.

SNABBA ORDLISTAN:

Givande utmaning

Remidjen – bestick Illjärs – elaksinnad Möche – mössa Trointottes – pussas/kyssas Bålali – burdus Fjuksnönn – lätt snö Ga’arn – galen Löög – ljuga Nalta – lite grann Trobba – butter

Vill du ha en med- och motvindssemester med vacker, havsnära natur i sommar? Då ska du boka tåg till Helsingborg, hyra en cykel och börja trampa norrut på Kattegattleden. Leden är Sveriges första nationella cykelled som invigdes 2015 och sträcker sig till Göteborg. Den är indelad i åtta delsträckor som alla erbjuder spännande besöksmål, stränder och högklassiga matställen. Leden har blivit populär bland utländska cykelturister och anses vara ett av skälen till att antalet utländska gästnätter ökade med drygt åtta procent i fjol. Mer info: kattegattleden.se

SMAKRIKT Matdestinationer, både i det stora och det lilla, ­pratas det mycket om. Platser som är värda en resa, en utflykt eller bara en omväg. Mitt i centrala ­Stockholm, på Hamngatan, vill anrika varhuset NK skapa sin egen matdestination, en saluhall med deluxekänsla med kända stockholmska varumärken. AG Kött­handel står för köttet, fiskdisken bemannas av ­bröderna Nils och Erik Molinder, Androuet tar hand om ost och den ekologiska livsmedelskedjan ­Paradiset har en butik. Och ja, självfallet finns olika serveringar så man kan äta på plats. 17


nästa… comeback

ATT HAR DET varit tyst kring Lady S­ tardust ett tag innebär inte att Lisa ­Miskovskys liv pausats. Tvärtom. Hon har haft småbarn, separerat, och skrivit musik åt andra. Men nu känner hon att det våras igen! – Det jag har lärt mig de senaste åren är väl att man ibland måste vänta in rätt läge. Hon säger också att hon inte känner igen sig i bilden av superkarriärmam­ man som föder barn och några dagar senare är tillbaka i snurren. – Många verkar vara så självklara i att kombinera mammaroll med karriär. Så har det inte varit för mig. När jag är med barnen så har jag fokus på dem, då låter jag telefonen vara, och när jag står i studion så är jag helhjärtat där. Hon separerade från barnens pappa för några år sedan, vilket hon säger var ”en konstig grej”, och även på den fronten har det tagit lite tid och sökande att hitta sitt nya jag.

Så har du hittat dig själv nu?

Lady ! t s u d Star DET VÅRAS FÖR

Det har varit ganska tyst kring Lisa Miskovsky, sex år närmare bestämt. Men nu finns en ny platta och turné.

18

LISA MISKOVSKY ÅLDER: 43. FAMILJ: Sambo och barnen Elsa, 11, och Elvira, 9. BOR: Hus utanför Umeå. GÖR: Artist och låtskrivare. AKTUELL MED: Ep , singeln Love somebody och vårturné.

– Haha, det är väl ett evigt letande, men hyfsat bra i alla fall. Jag är ju inte 20-åringen som åker snowboard och spelar dataspel längre. Det sociala livet är annorlunda, nu måste man kriga för att få tid att umgås med sina vänner. Nu finns också en ny platta, som Lisa ska turnera landet runt med. Ibland åker hon tåg, ibland bil. – Vi i bandet älskar att åka tåg, det är något kontemplativt med att sitta och se Sveriges landsbygd susa förbi ­utanför fönstret. Lisa har valt ett yrke som går ut på att uppträda inför folk, trots att hon ständigt måste utmana sin scenskräck. – Jag har ångest för att det ska låsa sig och jag tappa texten. Men jag brukar tänka på Björn Skifs som glömde texten i Melodifestivalen, men gjorde då något roligt av det. Jag tror på det, avdramati­ sera sina misstag och köra vidare – både på scenen och i livet i stort. •


Upplev en magisk cykelsommar på Idre Fjäll

CYKELPAKET

fr.

1 720:-

inkl. boende 3 dygn, cykelhyra och trailpass

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


OUTDOOR BOOTS HANDCRAFTED WITH PASSION BORN IN BAVARIA – WORN AROUND THE WORLD

WWW.HANWAG.COM

HANWAG BELORADO II TUBETEC LADY GTX Modern vandringssko med vår innovativa Tube Tec sula, konstruerad för maximal dämpning och hög komfort för all typ av terräng. Hanwags sortiment hittar du hos Naturkompaniet och andra välsorterade outdoorbutiker.

19_Hanwag_Belorado_TT_Lady_ocean_200x137_v2.indd 1

01.03.19 14:02

EN

TIMO Timo KONSERT TIMO R ÄISÄNEN TRE KONSTELLATIONER

MISSA INTE! FRE 10–LÖR 11 MAJ

ke Karao how &

Krogs 20 SEP–23 NOV

BOKNING KAJSKJUL8.SE · BOKNING@KAJSKJUL8.SE · 031-10 75 50

FRE 13–LÖR 14 SEP


nästa… stopp Göteborg

Varva ned!

MER GÖTEBORGSTIPS: Hittar du i nya, uppdaterade Göteborgsguiden på sj.se.

– och upptäck Göteborgs hamn Göteborgs hamn har länge varit stadens glömda, lite döda bakficka. Men nu börjar den leva upp på båda sidor om Göta älv. Här är tre förslag på hamnnära upplevelser.

1

KLIPPANOMRÅDET Ligger vackert under Älvsborgsbron och man kan förnimma Västerhavet utanför. Klippan kan sägas vara Göteborgs första riktiga hamn och har rötterna i 1600-talets sjöfart. Här hade till exempel Ostindiska kompaniet sin hamn för de skepp som kom till­baka från Kina. I dag består om­­- rådet av en spännande mix av äldre industrier, faluröda magasins­­längor, bryggor och ny arkitektur. Här ligger dess­utom Röda Sten konsthall och Sjö­magasinet, en av Sveriges allra bästa restauranger. På andra sidan älven reser sig den mäktiga Eriksbergskranen, ett stolt byggnadsminne från Göteborgs storhetstid som varvsstad.

2

MASTHUGGET. Masthugget är Göteborgs forna hamnkvarter. Här fanns de nöjen som besökande sjömän eftertraktade efter några veckor och månader på sjön. Men den omfattande sedeslösheten, brottsligheten och allmänna eländet i kvarterna ledde också till att nykterhetsorganisationer, kyrkan och politiska partier etablerade sig här på 1800-talet. I dag är området till stora delar gentrifierat, och nöjeslivet har blivit mondänt. Här ligger till exempel vinbaren och restaurangen Tvinky (Andra Långgatan 15), inrymd i ett gammalt garage. För den som vill ha en lite folkligare känsla så rekommenderas den charmiga puben Rover (Andra Långgatan 12).

3

FRIHAMNEN Den gamla Frihamnen ligger på Hisingssidan av Göta älv. Den byggdes i början på 1900-­talet och här ligger till exempel Bananpiren. Från 1930-talet fram till år 2000 var den hamn för Sveriges samlade bananimport, som kom med specialbyggda ­bananbåtar. Nu är ska hela hamnen ”waterfrontas”, bli en smart och grön stadsdel för 15 000 människor. Den största attraktionen för tillfället är den prisbelönta ­Jubileumsparken, som bland annat erbjuder en sötvattenbassäng i anslutning till älven, ett litet saltvattensbad och en bastu byggd i återvunnen plåt. Bassängen har för övrigt döpts till Pöl Harbour.

21


Vem har uppnått något stort genom att vara som alla andra?«

»

Hotellkungen som är lika galen som passionerad, ser sin business som sitt liv och tröttnar aldrig på att öppna nya hotell. Möt Sveriges bästa norgehistoria: Petter Stordalen. text NIKLAS WAHLLÖF foto ANDREAS VON GEGERFELT

I

hotellets lobby råder febril aktivitet. Ballonger, glitter och girlanger omger personalen i receptionen som är sminkade med silver och blåmetallic, som en blandning av David B ­ owies 1970-tal och superhjältar. Alla bär ­t-shirts med Stålmannenlogga på bröstet. Om några timmar är det invigningsparty för Quality Hotel The Mill i Malmö och två trappor upp sitter huvudrollsinnehavaren Petter Stordalen, än så länge utan smink. Som grundare och nu styrelseordförande i Nordic Choice-­­kon­cernen står 22

han i centrum av den ena spektakulära hotell­invigningen efter den andra. Han kommer direkt från en tidigare ­intervju, han kränger av sig sin så ofta foto­ graferade mockajacka med fransar, slår sig ned och frågar: ”Det här är tågtidningen, va?” Som en rockstjärna på turné under en schemalagd, intensiv pressdag. Få sin verksamhet och person vänd ut och in, belyst fram och tillbaka. Ännu en gång. Men trots att detta är det snart två­ hundrade hotellet, lika många showiga ­invigningar och ett enormt antal inter­ vjuer, suckar Stordalen inte. Tvärtom. ­Total t­ illgänglighet är hans soundtrack.


MIN RESA

| PETTER STORDALEN

23


MIN RESA

| PETTER STORDALEN

Petter Stordalen drivs av att arbeta med något som betyder mycket för många.

»Det som började som en enda investering blev mitt liv.«

24

– Att öppna hotell är ju det roligaste jag vet. Jag tröttnar aldrig, det är något jag vill jag göra resten av livet. Senast vi öppnade ett hotell i Malmö kom jag åkande på vattenskoter inför kanske 10 000 människor och gjorde illa mig, säger han och visar ett tjockt ärr på armen. – Skador får man ta om man vid 56 års ålder ska köra på i samma tempo som ­förut, fortsätter han och visar fler ärr. TEMPO, JA. PETTER Stordalen kommer

g­ anska ­direkt från öppnandet av Clarion Hotel The Hub i Oslo, Norges största ­hotell tillika största hotell­investering. Och direkt från Malmö ska han tillbaka till Oslo för öppningen av ­boutiquehotellet Amerika­linjen. Fler ­spektakulära shower, fler intervjuer. ­Kanske ­också fler skador. Denna entusiasm och tempo, vad är det? – Vet du vad det är?! Det som började som en enda investering blev mitt liv. För

mig handlar det om att arbeta med något som betyder mycket för många. Såväl ­personal som gäster. Det är faktiskt så. Vi är inte börsnoterade, Nordic Choice är mycket mer än ett bolag, mycket mer än business. Det är en idé om vad jag menar att moderna företag bör vara. – Det är därför vi pratar så mycket om mångfald och integration. I min värld spelar det ingen roll om du heter Ali eller Ola, om du är muslim, kristen eller hindu, från Thailand eller Norrland, homo-, bi-, eller transsexuell. Och rätten att älska vem du vill har varit något viktigt för mig, ­åtminstone sedan jag var 18 och min ­syster förstod att hon var gay. Som företag överger vi aldrig våra värderingar, säger han, höjer rösten och knackar bestämt med pekfingret i bordet. Han lägger till: Och vill du inte bo på ett av våra hotell för att vi står för de här sakerna, ja då kanske du inte heller var välkommen.


– För detta är själva katedralen i vår kultur. Jag har vid det här laget inte fått många sylar i vädret. Men här kom två typiska Nordic Choice-ord som måste plockas upp: katedral och kultur. Den företagskultur som Petter Stordalen vill bygga, att alla anställda ska känna sig som speciella stjärnor och där det på extremt påkostade evenemang nedstiger en karismatisk ledare inför sina jublande lärjungar, det har ibland jämförts med religiös kult, och en pajas på tronen. Hur ser han på det? – Det bekymrar mig inte alls, säger Petter Stordalen. Dessutom är det tvärtom: Hos oss kan du vara vem du vill ­vilket är motsatsen till en religion – eller gammaldags företagskultur för den delen – där man har byggt ett ”vi”, att alla ska vara lika. Den kultur vi driver är en idé om alltifrån hur de som jobbar hos oss ska må och vilka samhällsfrågor vi vill driva. Men de som tror att jag gärna anställer underprivilegierade människor, som ­invandrare, för att jag är snäll har inte ­förstått: jag gör det för att vi ska tjäna mer pengar. Vi är ”United nations” och det ska vi fortsätta vara, ju fler anställda som känner glädje i jobbet, desto bättre mår de över huvud taget, säger han och går över till att berätta om Nordic Choice-­ personalens anmärkningsvärt låga sjuktal. – Människor är inte utgifter, säger han. VARIFRÅN KOMMER PETTER Stordalens ­ ärmast rekordartade framåtanda? Han n ­beskriver den unga Petter som en ganska medioker pojke, en som aldrig ville sticka ut, som var ”kort, tjock och hade pott­ frisyr ”och av de andra ungarna kallades för ”lille Petter päron”. – Jag hade heller inget intresse för flickor och var inte särskilt bra i skolan. Dessutom var jag urdålig i sport, de enda gångerna jag fick vara med och spela ­fotboll var som vänsterback, enligt tränaren var det där jag gjorde minst skada. Jag behärskade helt enkelt inget av det man som barn bör behärska.

»Jag var en ganska medioker liten pojke, ville aldrig sticka ut, kort och tjock med pottfrisyr och kallades för ’lille Petter päron’.«

PETTER STORDALENS STATIONER

1962. Föds den 29 novem­

ber i Porsgrunn i Norge. Växer upp i en handlarfamilj. Som äldsta barnet av fyra är tanken att jag en dag ska ta över min pappas Icabutik.

1969. 7 år. Åker på bilresa med min tante Edel till ett litet hotell i Norge där jag drack Coca-Cola för första gången och njöt av min första hotellupplevelse.

1974. 12 år. Börjar sälja jordgubbar på torget i Porsgrunn och utses till ”Norges bästa jordgubbsförsäljare”.

1986. 24 år. Får syn på en jobbannons från Norges

största köpcentrum, City Syd i Trondheim, som sökte en ny vd. Jag visste att jag inte hade de rätta kvalifikationerna på papperet men var samtidigt starkt över­ tygad om att jag var som gjord för jobbet. Folk skrattade åt mig när jag sade att jag skulle söka jobbet. Fick ­jobbet och blev Norges yngste köpcentrumchef.

25


Oj. Lön, bara sådär. Att få sin lön i tid ska vara en självklarhet. Men det sker inte av sig självt. Vi jobbar med allt som rör lönearbete och vi erbjuder smarta lösningar och molntjänster som hjälper dig att se till att rätt lön når rätt person – och på rätt dag – oavsett hur ditt företag ser ut. Någon att räkna med. Kontek.

kontek_Kupé_200x137.indd 1

LIFELINE PRESENTERAR

2019-04-01 10:28

SPELAS HÖSTEN 2019 PÅ LORENSBERGSTEATERN, GBG BILJETTER OCH MER INFO PÅ LIFELINE.SE

FÖLJ OSS FÖR SENASTE NYTT:

PÅ SVERIGETURNÉ 2019

/Lifelineswe

ÖZZ NÛJEN & MÅNS MÖLLER


MIN RESA

| PETTER STORDALEN

»Människor har alltid intresserat mig, det sociala, att samlas kring ett bord med mat. Så var det där i kupén med de svenska tjejerna … det här är väl en tågtidning?«

– Men – jag kunde sköta en butik. Det var genom jobbet i pappas livsmedel­s­ butik som jag fick självförtroende. Och ju bättre jag blev, desto hårdare jobbade jag och ju hårdare jag jobbade, desto bättre blev jag. På köpet kom jag närmare min far, jag hade varit en morsgris som liten. Efter jobbet i butiken gick det fort uppåt, och ibland nedåt. När han var 24 såg han att Norges största köpcentrum sökte ny vd. Han hade inte kvalifikationerna, folk skrattade när han berättade att han tänkte

1988. 26 år. Väljer att sluta på City Syd. Allt gick strålande, men jag började bli bekväm. Jag insåg att om jag inte vågar kasta mig ut nu när jag är 26 år, ja då kommer jag inte att våga när jag är 50 år heller.

söka. Och vad hände? Han fick jobbet, som Norges yngste köpcentrumchef. Redan ­efter två år tyckte han att han hade blivit ­bekväm, alltså endast 26, och slutade. Med tre kompanjoner köpte han upp motsvarigheten till svenska NK, Steen och Strøm i Oslo. ­Varifrån han fick sparken. 34 år ­gammal köper han så sitt första hotell, Skjærgården hotell och badepark i en liten by i södra Norge. Härifrån växer bolaget med i snitt ett nytt hotell var fjortonde dag. Och 50 nya anställda var tionde dag.

1992. Blir pappa för första

gången då dottern Emilie föds. Köper tillsammans med tre andra investerare upp Nor­ ges motsvarighet till NK, varu­ huset Steen och Strøm i Oslo, som just hade gått i konkurs.

– Det jag hade jag med mig hemifrån pappas butik var: Ta hand om människorna som jobbar där. Och ta hand om när­ området, säger han. KANSKE PRÄGLADE FÖRÄLDRARNAS vis-

domsord honom. Mamman hade sagt ”Vem har någonsin uppnått något stort ­genom att vara som alla andra?”. Och så pappans vid det här laget världsberömda ­citat om unge Petters jordgubbsförsäljning på torget hemma i Porsgrunn. Jordgubbar

1996. Får sparken från Steen & Strøm efter en konflikt med huvudägaren. I efterhand kan jag säga att det är något av det bästa som har hänt mig. ­Köper mitt första hotell en varm sommardag, Skjærgården hotell og badepark (nuvarande Quality Hotel Langesund) i en liten by i södra Norge. Köper in mig i Choice Hotels Scandinavia samma höst. 27


MIN RESA

| PETTER STORDALEN

som möjligen var lite sämre än konkurrenternas och inte sålde så bra: ”Petter, sälj de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbar du kan sälja.” – När jag lade mig den kvällen tänkte jag att pappa var ett geni. Det är precis så, det viktiga är att göra det bästa av den produkt du har, det är ju den enda du kan sälja. Men kanske definierade också en tidig tågresa hans personlighet, något som han skulle bygga ett helt imperium i besöks­ näringen kring. Nämligen förmågan att göra människors vistelse så trivsam som möjligt. Och förstås det med en dramatisk entré. – Jag var 17 och ute på Interrail, berättar han. På väg till Paris kommer några svenska tjejer in i kupén. Fan, tänkte jag, här sitter tre tjejer och vi har inget att bjuda på. Så under ett stopp springer jag ut, jag springer allt jag kan och hittar till slut ett ställe där jag köper vin och skinka, ost och baguetter, och så springer jag tillbaka mot stationen. Missar jag avgången så förlorar jag allt, tänker jag. När jag kommer dit ser jag att det är tio minuter kvar, så jag väntar tills tåget börjar rulla. Min reskompis Ove tror att jag är borta. Först då går jag ombord, och kommer in i kupén med maten och vinet. Alla är imponerade. – Det var väl gästgivaren i mig som ­visade sig. Jag kunde ju inget om hotell när jag började, men jag har alltid varit intresserad av människor, det sociala livet. Och möter du människor så är det mest naturliga att samlas kring ett bord med mat. Så också i den där kupén med de svenska tjejerna. Det var väl en tågtidning det här? Numera utgör allt det där en helhet för honom: ­resor, familj och äventyr. Där finns också egenskaperna som han helst ser i sin anställda. – Kärnvärdena i Nordic Choice är energi, mod och begeistring. Vi ser ofta till personlighet när vi anställer och vill ha flera olika typer i företaget. Mångfald är synonymt med bra kultur och olika bakgrunder ger bättre lösningar, bättre arbetsplats och bättre gästupplevelser. Det visar forskning. Men en av de egenskaper jag värderar högst är ­genomförandekraft, saker som skiljer de framgångsrika prestationerna från resten.

1997. Från 1997 till 2000 växer bolaget med i snitt ett nytt hotell var fjortonde dag och 50 nya anställda var tionde dag.

28

PETTER STORDALEN FÖDD: 29 november 1962 i Porsgrunn i Norge BOR: Bygdøy i Oslo FAMILJ: Hustrun Gunhild sedan 2010. Barnen Emilie, Henrik och Jakob från det tidigare äktenskapet med Ingrid. FÖRMÖGENHET: Minst 1,4 miljarder USD, har skrivit över 99,9 procent av ägarbolaget på sina barn. FÖRFATTARE: Biografin ”Min hemlighet” från 2015, skriven tillsammans med Jonas Forsang. HEMLIG TALANG: ”Jag är skitbra på att gå på styltor! Det var min enda ’idrottsliga’ talang som barn. Och det sitter i, titta här bara!” Petter Stordalen tar fram mobilen och visar en ­nyligen filmad sekvens där han går på höga ­styltor. Jo, han är skitbra.

Och så kommer jordgubbarna igen: – Förmågan att kunna lyckas trots att du kanske inte har de bästa förutsättningarna. Petter Stordalen ska rusa vidare, prata med fler tidningar, filmas. Och så sminkas inför kvällens invigningsshow. På väg ut ur hotellet möter jag en man som står och trampar otåligt på trottoaren. – Har du träffat Petter Stordalen där inne?, frågar han. Jag skulle gärna vilja ha hans autograf. •

2010. Gifter mig med Gunhild. Rockstjärnan sir Bob Geldof vigde oss i Marocko

2014. Gunhild drabbas av den dödliga sjuk­ domen systemisk skleros.

»Ju hårdare jag jobbade, desto bättre blev jag.«

2018. Skriver över

aktieposterna i Strawberry Holding AS på mina tre barn Emilie, Henrik och Jakob.

2019. Öppnar flera nya hotell, däribland boutiquehotellet Amerikalinjen och Norges största hotell, Clarion Hotel The Hub, båda i centrala Oslo.


Målning av Christen Købke, »Landskabsmaleren Frederik Sødring«, Den Hirschsprungske Samling.

Tänk dig att du är konstnär i Danmark i början av 1800-talet. Efter tolv års krävande utbildning återger du detaljer med nästan samma skärpa som ett fotografi. Från nya vinklar skildrar du dina vänner, ditt hem, det som finns utanför din dörr. Målningarna, ofta små i storleken, blir intima hemlighetsfulla universum. Du har ingen aning om att dina verk tvåhundra år senare kommer att vara några av världens mest beundrade och älskade! Eller att tiden du lever i kommer att klassas som den danska konstens verkliga guldålder. Nu har vi samlat 300 guldkorn från eran. Kom och njut!

Dansk guldålder

28 feb–21 juli

I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel, Svenska Dagbladet och The Wineagency.


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED CONVENDUM

Utmanande stigcykling på Idre Fjäll. 5 fördelar med CONVENDUM 1. CONVENDUM tar hand om all service på kontoret för att du ska kunna lägga din tid där den verkligen behövs. Som medlem hos CONVENDUM får du tillgång till både lounger och coworkingytor. Perfekt för den som vill knyta nya kontakter, inleda samarbeten eller utbyta idéer.

Varför ett kontor när man kan ha flera? Vill du inleda dagen med ett möte i Göteborg, träna under lunchen och avsluta dagen med en after work i Stockholm? Då är CONVENDUM rätt val för dig. Oavsett storlek på företag är fördelarna med CONVENDUM många. För vem vill inte kunna välja kontor efter dagens arbetsuppgifter eller möten? Här får du tillgång till inspirerande coworkingytor och kontor dygnet runt i både Göteborg och Stockholm. I medlemskapet ingår dessutom frukost varje dag, högklassig service, wifi och utskrifter. – Vi har ett all-inclusive-tänk med förstklassig service där vi vill förenkla vardagen för företag i olika storlekar. Som medlem får man bland annat ta del av vår frukost, reception, concierge, härliga lounger, posthantering, health club, takterrasser och after works, säger Oscar Limbäck, CBO på CONVENDUM.

På ett kostnadseffektivt sätt delar företag på sociala miljöer och andra öppna ytor, till det adderas privata kontor, konferenscenters, restauranger, caféer, musikstudios och showrooms. Ett exempel är den sju våningar höga anläggningen i Göteborg med inspirerande arbetsmiljöer ackompanjerade av stadens vackra utsikt från hjärtat av Avenyn. – Det bästa är flexibiliteten, att man kan välja var man ska sitta och när. Vi har verksamhet både i Göteborg och Stockholm därför är CONVENDUM ett självklart alternativ för oss. Till skillnad från ett vanligt kontor kan man även träffa andra företag och knyta viktiga kontakter varje dag, säger medlemmen Conny Modigh, Dreamwork.

2. Produktiviteten bland anställda ökar tack vare genomtänkta ytor, ergonomiska möbler, modern teknik, behaglig arbetsmiljö och hög service. 3. Prisvärda lokaler i attraktiva områden i både Göteborg och Stockholm. 4. Tack vare flexibla hyresavtal har du också möjlighet att utöka eller skala ner antalet kontor i takt med att företagsbehovet förändras. 5. Med en förstklassig service och åtråvärda förmåner blir företaget mer attraktivt för både nya kunder och kollegor. Läs mer eller boka en visning på www.convendum.se/kupé


INFOTAINMENT

| AKTIVISTER

Helgon med klös

Kvinnor hade inte mycket att säga till om under medeltiden, men om de hänvisade till religiösa visioner kunde de bli maktfaktorer. Svenska Heliga Birgitta är ett ­exempel, Katarina av Siena (1347–1380) ett annat. Genom hungerstrejker (”strikt fasta”), protestbrev och slug taktik ­lyckades Katarina – som då bara var i 20-årsåldern – verka för fred i det splittrade Italien och påverka det mäktiga ­påvedömets politik.

Aktivist?

Miljöaktivisten Greta Thunberg.

JAVISST!

Nu är det precis 50 år sedan John Lennon och Yoko Ono höll sin andra ”bed-in” för fred: en liggstrejk. Det finns många sätt att protestera på – från ­bojkotter till demonstrationer. I dag är Greta ­Thunberg galjonsfigur i miljörörelsen, men hon går i Katarina av Sienas fotspår! text GÖRAN EVERDAHL

Tidiga protester

Det romerska imperiet byggde på slav­ arbetskraft, och varje försök till uppror slogs ned skoningslöst. Det mest framgångsrike rebellen var Spartacus, gladiator i Capua. Han ledde sina slavtrupper i två år innan han besegrades år 71 f.Kr. och korsfästes tillsammans med 6 000 andra slavar.

Här står jag och kan inte annat!

Protestantismen började, som namnet antyder, som en proteströrelse. Det var den romersk-katolska kyrkan som var måltavla för de 95 ilskna teser som ­Martin Luther spikade upp på kyrkporten i Wittenberg år 1517 – Luther ogillade till exempel relikdyrkan och handeln med avlatsbrev. Hans idéer spreds snabbt med den nymodiga boktryckarkonsten. I dag kan internet ha en liknande turbo­ effekt på protestvågor.

John Brown och slavfrågan

Aktivism och protester kan ibland gå över i våld. Ett exempel var John Brown, slaveri­ motståndare i USA. Han ledde år 1856 en massaker där fem slaverianhängare dödades. Många andra slaverimotståndare (som president Abraham Lincoln) såg John Brown som en galning, men han blev en sorts folkhjälte och odödlig­ gjordes i sången ”John Brown’s body”.

»Genom fasta, protestbrev och slug taktik lyckades Katarina verka för fred.«

31


INFOTAINMENT

| AKTIVISTER

John Lennon och Yoko Ono ligg­strejkade för fred.

1955

... vägrade aktivisten Rosa Parks att ge upp sin sittplats på bussen i Montgomery i ­Alabama för en vit man. Det blev start­skottet för både en 382 dagar lång b ­ oj­­kott mot bussbolaget och den väldiga medborgarrättsrörelsen i USA. De amerikanska syd­ staternas rasistiska segregationslagar i ogiltig­förklarades nio år senare i kongressen.

Tre fredliga protester som slutade illa Ådalen, 1931. Det var i Lunde i Ångermanland som en militär ryttartrupp öppnade eld mot en spontan arbetardemonstration (en protest mot strejkbrytare). Fem döda, fem sårade. Händelsen blev enormt uppmärksammad, och i Stockholm demonstrerade 150 000 människor mot dådet. Kent State, 1970. Under en demonstration mot USA:s invasion av Kambodja öppnade Ohios nationalgarde eld mot obeväpnade studenter vid Kent State-universitetet. Fyra döda, nio skadade. Händelsen utlöste strejker vid universitet över hela USA. Himmelska fridens torg, 1989. När studenter demonstrerade och talade för politisk demokrati på Himmelska fridens torg i ­Peking satte regeringen in pansartrupper. Tusentals unga mördades på torget och den angränsande avenyn. Samma regim styr än i dag.

Suffragetterna

På aktivistmenyn

Det finns många sätt att protestera på. Några metoder som ständigt återkommer. Strejker. Att lägga ned arbetet i protest är något som uppstod vid industrialismens genombrott i slutet av 1700-talet. Det finns många varianter: den som sittstrejkar blir kvar på arbetsplatsen. Skolstrejker har vi sett över hela världen under vårvintern, med svenska Greta Thunberg som ledstjärna. Bojkotter kan vara en effektiv protest­ metod, antingen mot enskilda företag ­eller hela länder – som Sydafrika under apartheid. Ordet stammar från den ­gnidne irländske godsförvaltaren Charles Boycott: år 1880 bojkottades han av missnöjda arrendatorer. Demonstrationer och marscher är en ­annan klassiker. Kvinnotåget till Versailles 1789 är ett tidigt exempel. Då marscherade svältande kvinnor från Paris mot kunga­ palatset i Versailles. Franska revolutionen kunde börja! Marscher var en av flera ­revolutionära icke våldsmetoder som ­senare populariserades av Mahatma ­Gandhi i kampen för indisk självständighet. Internetaktivism är typisk för vår tid och kan leda långt snabbt, något som syntes tydligt under den arabiska våren 2011. Men även en lokal Facebooksida i ­Sverige kan vara ett effektivt redskap om frågan är den rätta.

Andra halvan av 1960-talet var aktivisternas och upprorens tid: flaggbränningar, proggmusik, ockupationer av kårhus – varje dag tycktes medföra nya protester. En av de mer originella utfördes av John Lennon och hustrun Yoko Ono. I mars 1969 bjöd de in världspressen till sin ”bed-in”, en liggstrejk för fred och mot Vietnamkriget. Två ”bed-in” genomfördes, den första i Amsterdam och den andra i Montreal, i maj. Paret, iförda var sin ­pyjamas, tog emot världspressen i lyxiga hotellrum – men de latade sig inte! I ­Montreal skrev de ”Give Peace a Chance” och spelade genast in den. I dag finns John och Yokos dokumentär om liggstrejken gratis tillgänglig på Youtube.

»Iförda var sin pyjamas tog paret emot världspressen.«

FOTO: SHUTTERSTOCK

... var den militanta delen av Storbritanniens kvinnorörelse som kämpade för rösträtt. Runt 1908 blev suffragetternas protester allt våldsammare. De kastade sten, krossade fönster och anlade bränder. Polisens ­reaktion var snabb och brutal – och i fängelset blev det vanligt att suffragetter både hungerstrejkade och tvångsmatades.

Det stora liggupproret

32


VÄLKOMMEN TILL KNISTAD HERRGÅRD Mitt ute på den vackra Västgötska landsbygden, här har lugnet, stillheten och doften av naturen härskat i hundratals år. Det är ett arv som vi har vårdat noga. Ett besök hos oss ska vara en upplevelse för alla sinnen. Låt dig förföras av den idylliska omgivningen, de läckra rätterna i vår välrenommerade restaurang, vår golfbana och vår vänliga personal. Oavsett om du gästar oss som deltagare i konferens, hotellpaket eller golf så är det din upplevelse som står i centrum. Det är det vi kallar Knistadandan.

GOLFVECKAN PÅ KNISTAD HERRGÅRD

N

MISSA INTE DEN KLASSISKA MIDSOMMARGOLFEN

, Skövde a t C äs

Tor 25/4 Golfhuvudstaden Halmstad Tour presenteras av Golf Digest 3-manna Scramble

1 3 0

0

a,

Lyckade möten.

N ä st

Lör 27/4 Sand GolfstoreScramble 4-manna scramble

CHANS A VINNA R TT ESA TILL DU BAI

O N N

För mer info om varje tävling, läs mer på knistad.se/golf/tavlingar.

C

Fre 26/4 Golfresan on Tour 2-manna greensome

övde C k S

Ons 24/4 Ljusgårda Texas Scramble 3-manna Texas Scramble

A

Knistads äldsta och populäraste tradition. Pris 2 990kr per person.

a, Näst Skö v de

Tis 23/7 Under Armour Bäst Bästboll 2-manna bästboll

Spela den klassiska midsommargolfen som är

GÖR SOM STEFFO, GOLFA PÅ KNISTAD Golfpaket med greenfee, eftermiddagsfika, 3-rätters middag, del i dubbelrum och stor herrgårdsfrukost.

EN EXTR

A RUND A

BOK GOLFPAA KE I MAJ T

Från 1 595kr per person. När du bokar golfpaket med vistelse i maj och anger kod kupé bjuder vi på ytterligare en runda.

NÄSTA, SKÖVDE C En timma från Göteborg, två timmar från Stockholm.

ANGE K

UPÉ

STOCKHOLM

SKÖVDE C GÖTEBORG

WWW.KNISTAD.SE | 0500-49 90 00

HERRGÅRDSGOLFEN 8-9 AUGUSTI Nu är det dags att boka in er på vår populära Herrgårdsgolf med 2-dagars golftävling, middag, övernattning och underhållning. Från 1 795kr per person.


SHOOT IN WESTERN SWEDEN We help you find filming locations, production partners and incentives. We can locate your initial location requirements free of charge. If we can’t find the perfect spot for you we help you assign a location scout. The Västra götaland-region now offers... ...up to 30% tax rebate for film and TV-productions. ...regional film fund and several CO-production partners. ...wide variety of locations: • 2000m meters of dark underground tunnels • Abandoned hospital • Archipelago and old forests with massive trees • Cobblestone streets and wooden houses

Visit us at http://www.locationkarlsborg.se Contact catrin@locationkarlsborg.se Try our database and search for thousands of locations!


RESA

| OSLO

Oslagbara

OSLO

Framtid och samtid i en stad nära dig

Norgefebern har bara börjat. Oslo är Green Capital 2019, nyöppnade hotell och krogar jobbar med hållbart från grunden men strävar också efter att leva grönt och rättvist med samtiden. Så kära medvetna resenärer … tag gott emot Oslo! av ANNA ZETHRAEUS foto YADID LEVY, ANNA ZETHRAEUS M FL.

Operahuset på Kirsten Flagstads plass 1 är Oslos arkitektoniska kunga­ krona. Lika mäktig utifrån som inifrån och uppe på takterrassen. 35


Clarion Hotel The Hub vill jobba öppnare och mindre protektionistiskt. I deras Lobby Pop Up Store får olika norska varumärken synas och inspirera, trots att de kan komma från konkurrerande verksamheter.

I designen finns skinntak som dämpar slammer och skapar högre mysfaktor, spännande moment som konstinstallatio­ ner som symboliserar vattnets årstider, en stor eldstad och ett eget bibliotek som tar vara på det starka norska litteraturarvet.

36


RESA

| OSLO

Bo hållbart i toppklass – med odling på takterrassen Roligast, nyast och mesta snackisen är det helt nybyggda Clarion Hotel The Hub som öppnat nu i vår. Mitt i staden och med en takterrass med egen ekologisk odling och 360 graders utsikt.

D På rummen får du tillgång till egen rumsmaskot. Hunden Hugo, lammet Åsa, och björnen Magnus finns representerade överallt, alla med typiska norska namn, som hemma­trygga hotellkompisar.

etta är inte bara ett ­hotell, det är ett projekt, och ett enormt projekt. När vi besöker Clarion Hotel The Hub är det bara dagar kvar till in­ vigningen, det är ­kryllar av byggarbetare och vi får bygghjälmar och säkerhetsvästar för att kunna röra oss mellan arbets­ grupperna. 810 rum, tre restauranger, två barer och en tredje takbar på 13:e våningen med egen ekologisk ­terrassodling där ­gästerna ska kunna se ut över Oslo i 360 grader och beställa drinkar från menyn där varje stadsdel är representerad med en egen cocktail. Deras Roof Rop Organic ­Farming, är först i sitt slag i Europa och används självklart som skafferi för både dryck och mat till de egna krogarna. Ett projekt som kan tänkas sätta ­avtryck i miljön. Därför har hela arbetet ­kalkylerats i minsta detalj för att minimera svinn och effektivisera varsam hand med miljön. 11 000 möbler från den gamla inredningen har sålts till Frälsningsarmen, delar av materialet recyklades också direkt in i den nya inredning, som till exempel ådrat trä i väggpaneler som bärare av en viktig kretsloppshistoria. Regnvatten, kaffesump, äppelskal, ­matrester och garnityr – allt tas om hand. Restaurangerna jobbar med nudging­ effekten i bufféer så gästerna automatiskt väljer det mest hållbara först. På taket ­odlas efter säsong, med fokus på inhemska mikroblad, så småningom kommer de att bli självförsörjande med örter. Dessutom kommer man ha egna bikupor på taket. Men fokus inför publiköppning och säsongsstart ligger på besökarna. Det är nu det viktigaste arbetet b­ örjar: att ge gästerna den totala upplevelsen – och den rätta hemkänslan.

FLER HOTELLTIPS Saga Hotel, på Eilert Sundts gate 39 är charmigt hörnhus med 47 rum i lugna kvarter bakom slottet. Prisvärda rum som inkluderar frukost från restaurangen Fangst som också serverar sushi på kvällarna. Och en familjär lobby där du möts av en uppriktig fråga: Har ni det bra? sagahoteloslo.no Saga Hotel på Eilert Sundts gate ger hemmakänsla.

PS är ett snällt hipsterhotell i anslutning till Vulkanområdet och Grünerløkkaområdet, här finns en mysig lobbybar för häng inklusive vinylskivsamling. pshotell.no I absolut rätt kvarter ligger Grims Grenka, för den som vill vara nära allt och kunna hipsterhänga i ­lobbyn och titta på folk. Fin art deco-restaurang i entréplanet. firsthotels.no 37


Ett levande storgods i hjärtat av Sörmland Foto: Peter Segemark

Besök en levande storgodsmiljö från 1900-talets början. Njut av park och fem trädgårdar, upptäck historiska byggnader och delta i evenemang för stora och små. Öppet maj–sept. Adress: Julita gård, 643 98 Julita.

Laila lotsar dig till Sundsvall Är du på väg mot en ny anställning och överväger att flytta till Sundsvall? Då kan vår inflyttningslots Laila Bergström vara tungan på vågen. Hon hjälper dig med praktiska frågor kring till exempel boende, skola, fritidssysselsättningar, barnomsorg, eller jobb till medflyttare. Servicen är helt kostnadsfri och särskilt riktad mot arbetsgivare som får stöd för att lösa praktiska detaljer för nyinflyttade medarbetare.

Sveriges första digitala inflyttningsguide! För att underlätta en flytt till din nya hemstad så har vi utvecklat ett unikt webbverktyg där du helt utan kostnad kan hitta massor av information kring olika områden att bo i, pendlingsavstånd, genomsnittliga försäljningspriser, skolor, dagis m.m. Du hittar den på: www.valkommen-hit.se/sv/sundsvall/start

Besök oss, eller läs mer på: naringslivsbolaget.se stenstanvisitor.se visitsundsvall.se

Näringslivsbolaget i Sundsvall är navet och mötesplatsen för Sundsvalls näringslivsutveckling. I vackra Stadshuset mitt på Stora torget hittar du en stark kompetens kring företagsutveckling, etableringar, besöksnäringsfrågor, möten och evenemang. I Stadshuset finns också turistbyrån Stenstan Visitor Center och Sundsvall Convention Bureau.


RESA

| OSLO

FIKA MED KULTUREN:

Kunstnerernes Hus på Werge­ landsveien 17 är finfunkis med mysigt kafé och terrass perfekt för en vårfika i solen. kunstnerneshus.no Längre bort på Wergelandsveien finns Litteraturhuset, spännande för alla som älskar norsk litteratur med föreläsningar av aktuella författare. Men lika trevligt för alla är Kafé Oslo härinne, med eller utan sällskap. litteraturhuset.no

Piccolo Paradiso är lite som Little Italy.

Tim Wendelboe är en av Oslos mest kända baristor som driver sitt eget kafferosteri och espressobar på Grünersgate 1 i Grünerløkka. Här får du en perfekt kopp kaffe, med en bra spellista i bakgrunden. Bonus: köp med bönor hem eller boka in dig på en baristakurs. timwendelboe.no

Nyöppnad foodcourt Torggata Bad serverar mat från hela världen.

MER MATIGT:

Operahuset, ritat av Snøhetta, uppförd i vit carraramarmor från topp till tå är ett måstebesök på din Oslotripp. operaen.no.

Såklart ska ni äta en riktig fish & chips när ni är i Oslo. Det gör ni kunglig på gamla Fiskeriet på Youngstorget 2, den mättar bra med pommes frites, remulade, cornichoner och syltet løk. Eller en fiskekake, en av ställets paradrätter. fiskeriet.net Som namnet antyder är Piccolo ­Paradiso på Bygdøy allé 63 pytte­ litet, men i den lilla matboden kan du förutom köpa med hem, beställa en pizzaslice på foccaciabröd med fyra ostar, gorgonzola, parmesan, peccorino och mozzarella och äta den sittande på barpall vid fönstret. Lite som det bästa av Italien på en och samma macka.

Kaffe by Tim Wendelboe. W B Samson finns på flera ställen och ett mindre i Folketeaterpassasjen, där du kan fika med nationalbullen med gul krämig vanligfyllning och kokoskanter. Bonus: I passagen på vägen ut finns rolig konstk som till exempel en gigantisk yogande Kate Moss, eller en jättekvinna att ta i handen för Instagramposter.

En sprillans ny foodcourt i det gamla badet heter rätt och slätt Torggata Bad. Härinne är det ungt, folkligt och högljutt – och med mat till bra priser. Från tacos till bubbelgumscrepes. torggatabad.no/mat

OMRÅDEN OCH KVARTER ATT HA KOLL PÅ: Barcode – det futuristiska komplexet vid central­ stationen och det moderna byggprojektet av gamla hamn­området Bjørvika, ­bygget av det nya Munchmuseet f­ ärdigt 2020 tornar upp sig i bakgrunden.

uppsikt över båtar och Oslofjorden med broar över till de nya designkvarteren på Tjuvholmen med krogar, bo­ städer, kontor och gallerier.

Operahuset, och nya ­Munchmuseets uppbyggnad i bakgrunden.

Vulkanområdet med Dansens hus och Konsthögskolan och ett nav för alla foodies i ­Mathallen Oslo.

• Akerbrygge, lite som ­Köpenshamns Nyhavn, sjönära häng för folkmingel,

Frogner, den fashionablare stadsdelen med finkrogar och ”att synas på”-barer.

Akerselva, på vägen mot Grünerløkka, längs älven

finns gamla industrilokaler som fått nytt uppsving med livligt kulturellt utehäng. Grünerløkka, nya hipsterkvarter har gjort sig hemmastadda i den gamla arbetarstadsdelen och här finns de mysiga barerna, kroghäng och också bra vintageshopping och roligt udda butiker. Stadsdelen Grønland, mångkulturella kvarter mitt i staden med marknader och loppisar.

Asian fusion är också en stark trend i Oslo och en av nykomlingarna är Lulu på Youngs gate 7. Här serveras japansk-peruanskt och en touch av indiskt på modernt vis på där de inhemska råvarorna tas till vara som i sushi på rökt kolja. lulu.no Theatercaféen på Stortingsgata 24–26 är lite som Stockholms Café Opera. Hit tar man mamma på finlunch likaväl som en utekväll med kompisarna – och på vägen ut en titt på porträttgalleriet i entrén, en slags wall of fame med världs­ kända besökare genom tiderna. theatercafeen.no 39


UNITED STAGE ARTIST PRESENTerar

2 NOV Linköping Saab Arena 3 NOV Halmstad Halmstad Arena 7 NOV Luleå Coop Norrbotten Arena 8 NOV Örnsköldsvik Fjällräven Center 9 NOV Sandviken Göransson Arena 14 NOV Örebro Conventum Arena 15 NOV Malmö Malmö Arena 16 NOV Karlskrona NKT Arena 21 NOV Karlstad Löfbergs Arena 22 NOV Göteborg Scandinavium 23 NOV Oslo Spektrum 29 NOV Stockholm Ericsson Globe NYTT album 27 September

winnerback.se

BILJETTER UNITEDSTAGE.SE


RESA

| OSLO

Helnytt på Topphem.

Superhett utehäng på nya Bya. Frogner är det glassigare området med finkrogar och flotta barhäng. Perfekt fördrinksställe, eller för den delen helkvällstjejställe, är den snygga hörnbaren Miss Sophie på Henrik Ibsens gate 4. Här går avacadoslider, burgare och färsk piggvar som smör. Och allra mest poppis är helgbrunchmenyn. misssophierestaurant.no Nyöppnade Topphem intill på Henrik Ibsens gate 60 har en industrichic inredning à la New York i ljusa färger, några runda trevliga båsbord, bred bistromeny och också en bardel med sittvänligare möblemang. topphem.no Brunchen är en viktig måltid i Oslo. Den kan intas på flertalet av de nyöppnade krogarna, men också mer avskilt på Bølgen og Moi i Briskebyveien 31, med öppen spis i entrén och matsal som ger plats åt stora sällskap. bolgenogmoi.no

DRINK & UTEHÄNG! Coctailsnygga Bygdøy Allé 3, har samma adress som sitt namn, är ett av de senaste och hetaste uteställena. Filmisk nattklubbsmiljö med franslampor, guldblad och lysrörsdioder under bardisken i zink. Dag Kveld Natt står det på dörren, ja hit kan man alltså komma hela dygnet. ba3.no Hemliga Himkok skyltar bara ett blygsamt H i väggen vid Stor­gata 27 och som genom ett litet hål i väggen leds man in till en annan värld som andas underground­lokal i Paris. Här finns en snygg cocktailbar som ­också stoltserar med egen is, med H:et ingraverat i små isblock. himkok.no Nyöppnade Enoteca Svanen, Karl Johans gate 13, ligger i en gammal apotekslokal från 1800-talet där inredningen och stämningen är bevarad men uppdaterad till en bistrobar för trevligt ståhäng.

Blommigt på Torggata Botaniske.

Lite mer intim stämning för en pratdejt finns i den mysiga växthusbaren Torggata Botaniske på Torggata 17. Här slingrar sig växter runt väggar och tak, både som inredning och ingredienser med en bartender som blandar ner örterna direkt i drinken. Pålitliga Bar Boca, på Thorvald Meyers gate 30, serverar kubanska drinkar och avspänd stämning som står sig. Här sätter man sig i baren och slår sig helt naturligt i slang om lite av varje med personalen. Txotx, Trondheimsveien 2, leta dig fram på innergården till den baskiska pintxosbaren som serverar omtalade smårätter som blinier och padrones. Men själva vill de mest framhålla att Txotx framför allt är ett ställe att gå till för den höga stämningens skull.

Brunch på Bolgen i Briskeby.

Findrink på Miss Sophie.

Himkok gör egen is.

ETT ANNAT OSLO Längs älven, Akerselva, intill stadsdelen Grünerløkka vid de gamla broarna finns gamla industristäder som fått nytt kulturliv och blivit poppis utehäng. I lokalen till den gamla nedlagda textil­ fabriken finns Ingensteds och cocktail­baren Bortenfor som ger en helt annan upplevelse av Oslo. ingensteds.no

För att få en glimt av svunna tiders ölhall rekommenderas ett besök på Olympen på Grønlandsleiret 15. Magisk 1800-talsmiljö som gör sig allra bäst för en eftermiddags­ sittning i lugnet före kvällen. olympen.no 41


LÄS NORSKT PÅ WEEKENDTRIPPEN

OSLO, KONSTEN OCH MUNCH

Vigdis Hjorth Arv och miljö. En av Norges mest omdebatterade böcker det senaste året. Nu när boken blivit till manus som pjäs för teaterscenen vill familjen Hjort stämma teatern. Rafflande sidohistorier, men framför allt är Arv och miljö en fantastisk roman i Oslomiljö.

Kanske använder du ofta ”Skriet”-emojin i textmed­ delanden i din mobil och vill se ­Edvard Munchs tavla på riktigt? Då ska du planera in ett besök i Oslo 2020 då det nya Munchmuseet öppnar, men redan nu kan du se konturerna av brutalbygget torna upp sig bakom Operan. Också Nasjonalmuseet bygger nytt just nu och öppnar sitt storslagna konst- och kulturcentrum 2020. Men nuvarande Munchmuseet finns öppet, ­liksom Nasjonalmuseets ­Arkitekturavdelning. Missa till exempel inte heller det spektakulära Astrup Fearnley Museet i den ständigt myllrande norska konstmetropolen. munchmuseet.no nasjonalmuseet.no afmuseet.no

Johanna Frid Nora eller Brinn Oslo, brinn. Samtiden när den beskrivs som allra bäst, om en ­besatthet att följa en oupp­ nåelig norska i Oslo på sociala medier. Geir Gulliksen Se på oss nu. Geir Gulliksen skildrar äktenskap i fall med kontroversiella känslor i Oslomiljö.

SE OCH GÖRA GRATIS!

Oslo är ansedd som en dyr stad, men nu är kronan starkare (cirka 116 NOK mot en svensk hundring) och det finns saker att göra i staden som är helt gratis. Vigelandsparken i Frogner är världens största skulpturpark med 212 skulpturer av Gustav Vigeland. Ekebergparken, en skulpturpark som passar bra för barnfamiljer. Bada mitt i staden! Huk på Bygdøy är ett ställe där du både doppar dig och sommarhänger. Secondhand- och antik­ marknaden på Vestkanttorvet i Majorstuen hålls varje lördag och Birkelundens loppmarknad i Grünerløkka arrangeras varje söndag. Vaktavlösningen på slottet, klockan 13 är en liten återhållsam show för dem som älskar ordning och reda. Sommartid är också vissa delar av slottet öppna för besök. 17 maj! Och hela resten av året! Oslo är år 2019:s resmål.

FOTO: YADID LEVY

TURIST- KONFERENSHOTELL & SPA

42

Konferens med skidåkning Tel: 0651-40 400 | www.jarvsobaden.se


RESA

NORGES HUVUDSTAD RESA HIT: För avgångar, resväg och biljetter, mer info: sj.se. TA SIG RUNT: Oslo har bra kollektivtrafik med bussar, tunnelbana och spårvagnar (trikken). Köp Oslo Pass för 24, 48 eller 72 timmar, som ger mest valuta för pengarna och tar dig också hela vägen till Bygdøy, Hoved­ øya, Gressholmene och upp till Holmenkollen. Oslo Pass inkluderar också fritt inträde till mer än 30 museer och attraktioner i Oslo. MER INFO: visitoslo.com

| OSLO

Missa inte en av världens mest kända hoppbackar när du är i Oslo: Holmenkollen. Hit kommer du med tunnelbana och en kort ­benstyrkepromenad. Här kan du gå in till Holmenkollens skidmuseum som ligger under skidhoppet och också ta hissen upp till toppen, där det finns ett öppet utrymme med 360 graders full panoramautsikt. Entré till skidmuseet och utsiktsplat­ sen på toppen ingår i Oslo Passet.

RES HIT Fler tips för Oslo på SJs stadsguider på nätet: sj.se/sv/reseinfo/resmal-isverige/Oslo.html

43


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED JERNHUSEN: MALMÖ CENTRALSTATION

Malmö Centralstation – hela världens mat på samma plats

USA

Malmö Centralstation är mer än tåg och resande – det är också en samlingsplats för foodies. Här finns hela världens mat samlad under ett tak. En mångsidig smakpalett som du antingen kan ta med dig på resan eller njuta av i stationens saluhall.

Hamburgaren har blivit vår nya finmat och återfinns allt oftare på fine dining­ restauranger. Hos ­Sliders & Shakes lagas den hantverks­mässigt med briochebröd. Här finns burgaren i nya smakkombina­ tioner som umami med tryffel, grillade champinjoner och karamelliserad lök. The Great Kahuna har krämig avocado, helstekt lök, grillad ananas och chipotlesås. Men här finns också klassiker som storsäljaren The One med cheddarost och bacon.

FOTO: ANDREAS VON GEGERFELT

DANMARK Kanske är det närheten till Köpenhamn som skapar suget efter de klassiska smörre­ bröden. De matiga och danska smörgåsarna finns i både klassiskt utförande och i ­uppdaterade varianter hos Smörrebröd ­FreDa49. Räcker det inte med danskt finns det mer precis utanför Centralstationen där Pølsemannen finns som foodtruck.


ITALIEN Charkbrickan är för många synonym med fredagsmyset. Kanske vill du köpa med dig något nytt hem. I saluhallen kan du välja mellan ­lufttorkade specialiteter som smaksatt salami – prova med parmesan ­eller vitlök. Blir du sugen på mer italienskt? Slå dig då ner på Spazio och ta en vällagad pasta.

LIBANON Längtar du efter meze och falafel? Sofra orienterar sig i hela Mellanösternköket och här finns allt från döner, den klassiska ­kebaben till nyfriterad falafel och börek fyllda med ost, spenat och potatis. För ­enklare t­ illtugg: ­simit, brödkringlan med sesam­frön, söt baklava och såklart cay – teet som serveras hett i en liten glasmugg. Och namnet, Sofra? Det kommer från arabiskans ord för matbord, en närmast ­helig plats i hemmet.

USA

JAPAN

En kall hälsotallrik och drickbara vitaminer har blivit en av våra mest populära take away-rätter. På Salads & Smoothies finns ett fräscht utbud från helvego till färska räkor och nyskakade smoothies i alla färger.

På Miyagi’s Sushi finns förutom klassiskt utbud av nigiri, maki rolls och sashimi de populära poké Bowls: sushiris med edamamebönor, picklad rödlök, sjögrässallad och proteintillval som kan varieras för en matig lunch.

SVERIGE Självklart är vår egen matkultur representerad bland världsköken på Malmö Centralstation. ­ Hos Lilla Husman finns ­svenska klassiker som vällagade köttbullar, gräddsås, potatis­ mos, toppat med rårörda ­lingon och pressgurka. Ibland är det just svensk comfort food som smakar allra bäst.

FAKTA MALMÖ CENTRALSTATION Öppningsår 1856. Numera passerar 65 000 resenärer här varje dag. Det finns ett utbud med över 30 butiker, caféer och restauranger. Malmö Centralstation ägs och förvaltas av Jernhusen.


Konst för alla – till alla!

Det fanns en tid då konst ansågs vara för dem som ägde kunskap och pengar. Tack vare nätet och samtiden har konst blivit mer tillgängligt för alla – och billigare att äga. Följ med på en konstvandring: digital eller fysisk, du väljer själv. text FREDRIK EMDÉN

46

D

et brukar sägas att om samhället förändras så förändras även konsten. I en tid när världens alla butiker har krupit in i våra datorer är det inte så konstigt att även sättet att köpa konst på har förändrats. På några få år har näthandeln med konst ökat explosionsartat och de digitala kanalerna – oavsett om det handlar om Instagram, digitala marknadsplatser för konst eller upphovsmännens egna webb­ platser – har fått konstnären att nå ut till fler potentiella kunder med sina verk.


SAMTID

| DEN NYA KONSTEN

Ett av Simon Stålenhags verk från Passagen, 2017 (Fria Ligan).

Det har aldrig varit lättare att köpa konst. Och då pratar vi inte om inramade konstutställningsaffischer eller mass­ producerade chokladreklamsögon, utan om exklusiv konst i mindre upplagor, inte sällan till en rimlig penning. Det är oklart vad som var först, tillgäng­ ligheten eller intresset, men helt klart är att det i dag finns en allt större längtan hos fler att hitta konst som känns mer unik. Det ökade intresset för konst mani­ festeras på många olika sätt. Medie­ koncernen Bonnier har till exempel givit sig in i konstvärlden genom sin webbshop Nordic Art Gallery. Förra året såg vi hur

modeföretag som Lindex, H&M och ­­ & Other stories samarbetade med konst­ närer i uppmärksammade projekt. Många nätbutiker kompletterar sina bu­ tiker med pop up-gallerier, tillfälliga gallerier i oväntade miljöer, vilket har skapat aktivitet i konstvärlden, där konsten under många år har kretsat kring de fasta gallerierna. En svensk studie, gjord av Dennis Kundu och Alexander Raza vid Handelshögskolan i Stockholm, krossar myten om att konst ­enbart skulle handla om kapitalförvaltning. De har gått igenom omkring 26 000 konstaffärer gjorda mellan 1985 och 2016 och kommit fram till att den svenska konst­

marknaden har genererat en genomsnittlig avkastning på 0,6 procent per år, att jäm­ föra med aktiemarknaden, som samma år genererade 10,3 procent i avkastning. ”Vi har dragit slutsatsen att det enda skälet till att investera i konstverk är den rena kärleken till konsten”, skriver Dennis Kundu och Alexander Raza i studien. Det är något befriande i det. Konsten är på väg tillbaka dit där den hör hemma. Konst är till för alla. Som den folkkäre artisten och konst­ nären Robert Broberg lär ha sagt: ”Konsten ska vara till hjälp för män­ niskan.” 47


SAMTID

| DEN NYA KONSTEN

HÅLL KOLL PÅ! HETA SVENSKA KONSTNÄRER Simon Stålenhag Blev en viral succé när han lade ut sina landskapsmålningar på Facebook, där de snappades upp av den amerikanska nättidningen The Verge för snart sex år sedan. Har sedan etablerat sig som en internationell konstnär, som hämtar näring ur sin uppväxt under 80- och 90-talet och som kryddar det med robotar och dystopins stämning. Alexander Klingspor Vad har Whoopi Goldberg, ­Stellan Skarsård och Salman Rushdie gemensamt? Jo, de äger samtliga verk av denne stockholmare, som sedan en tid

tillbaka bor i New York, där han sprider sin bildvärld över hela världen. Den är surrealistisk men samtidigt välbekant, full av stadens miljöer och känslor. Idun Baltzersen Är ursprungligen från Norge, men är verksam och även delvis utbildad i Stockholm. Hon jobbar med teckning och grafik i olika former och använder gärna träsnitt som hon trycker på papper eller tyg där hon ­gärna gestaltar tonårsflickor. Ina Nederdal Uttrycker sin konst genom sina egna bilder eller genom att ­skapa kollage, där hon lånar material från gamla böcker, ­antingen digitalt eller för hand. Här finns utrymme för både det drömska och det mörka.

Sara-Vide Ericson Hon har beskrivit hur hon nästan motvilligt blev konstnär, det var ju illustratör hon ville bli. Men efter att hennes fria skapande fått blomma ut har hon fått stor uppmärksamhet för hur hon genom att blanda det personliga och det allmängiltiga gestaltar människokroppar. Klive Graffitikonstnär som har vuxit upp i Västerort i Stockholm som har tagit konsten från gatan in i sin ateljé. Här blandar han graffiti, fotografi och målning, inte sällan i sällskap med kollegan Kaos. I dag använder Klive sin konst för att försöka återskapa känslan av hur det var som ung att söka sig till otillgängliga ­platser för att utöva sin konst. Jeff Olsson Värmlänning som huvud­ sakligen arbetar med kol, ­kolpennor och svarta torr­ pasteller, med vilka han skapar mörka, drömlika teckningar av naturen och dess invånare. Här blandas fabler med skräckberättelser, ljus med mörker, kaos och ursprung. Ylva Snöfrid I likhet med många andra unga svenska konstnärer har Ylva Snöfrid, som tidigare har varit verksam som chef på Tensta konsthall, fått sin skolning vid Konstskolan Idun ­Lovén. I sina målningar och ­installationer skapar hon en egen bildvärld, där hennes persona och konstnärskap har smält samman. Denna förening manifesteras inte minst i hennes namn, som tidigare var Ogland. Anny Wang Hon började arbeta med ­in­redningsarkitektur och ­möbeldesign, men har sedan plockat med sig den rumsliga designen in i sina illustrationer, där hon placerar fysiska ­element i en ­digital miljö och med starka, glada färger.

Alexander Klingspors verk från kommande utställningen på R ­ ichard ­Demato Gallery i Hamptons. Temat är subkulturen burlesque som influerat hans konst de s­ enaste åren, alla avbildade ­människor är vänner eller ­modeller från performancevärlden. 48

Nature and Human Displacement, 2011, fotoserie av Suvra Kanti Das. Från utställningen Delta & sediment, tre samtida uttryck från Bangladesh, på Färgfabriken.


TITTA PÅ KONST! Abecita konstmuseum, Borås Att detta konstmuseum har ­lånat sitt namn av konfektionsföretaget Abecita beror på att ägarna Bengt och Berit ­Swegmark startade det. De hade helt enkelt inte plats för all den konst som de ägde hemma, så de startade ett museum för den. Förutom en stor samling svensk fotokonst hänger här verk av popkonststorheter som Andy Warhol, Roy Lichtenstein och David Hockney.

Teckningsmuseet i Laholm I den gamla brandstationen i Laholm, alldeles intill Lagan, ­ligger Nordens enda museum för teckningskonst. I samlingarna ingår verk av bland andra ­Cecilia Torudd, Jockum Nordström och Albert Engström. Passa gärna på att titta in på Laholms keramikmuseum när du ändå befinner dig i byggnaden.

Artipelag, Gustavsberg På Hålludden, omkring två mil öster om Stockholm, byggde ­finansmannen Björn Jakobson, grundare av Baby-Björn, detta praktverk till konsthall, där natur och arkitektur krokar arm. ­Sedan öppningen i juni 2012 har den snabbt blivit ett av Stockholms mest populära ­besöksmål.

KÖP KONST PÅ NÄTET! Arrivals Webbshop för ny svensk konst, utvecklad av konstbyrån Young Art, som driver konstprojekt ­genom att koppla samman ­företag med ung samtidskonst. arrivals.se Artby Vill vara som ett modehus, fast för konst, som tar ansvar för hela produktionsprocessen, från urval av konstnärer till tryck, kvalitetssäkring och försäljning. artby.com Ed Art Webbshop för nordisk konst med både etablerade konstnärer och yngre, kommande stjärnor. Tryck i upplaga ger lägre priser = konsten tillgänglig för fler! ed-art.se

Färgfabriken, Stockholm I Liljeholmen i Stockholm, inhyst i Palmcrantzska fabriken, en industribyggnad från 1889, ligger denna plats för konst, ­utställningar, arkitektur och samhällsutveckling. Ett samtidslaboratorium, kallar sig ­stiftelsen bakom verksamheten själv. Här ryms både performance och konst. Konstmuseet i norr, Kiruna Sveriges nordligaste konst­ museum. Utgör en del i den spektakulära byggnaden ­Kristallen, som även inhyser ­Kirunas stadshus, och är det första huset i Kirunas nya stadskärna. Byggnaden är en sevärdhet i sig, men här finns också konst från Norrbottens 14 kommuner och en stark vilja att lyfta fram konst som är samhällsengagerad och kritiskt orienterad.

Skissernas museum, Lund Kryp in i konstnärens huvud och följ konstverkets väg från första idéutkast till ­färdig skapelse. Här ryms världens största samling av skisser, modeller och för­ lagor till svensk och inter­ nationell offentlig konst. ­Museet grundades 1934 av Ragnar Josephson, som var professor i konsthistoria vid Lunds universitet. Tankeväckande och unikt.

Artely Webbgalleri för dig som söker lite mer exklusiv konst av ­etablerade konstnärer. artely.se Nordic Art Gallery Har konst för alla som affärsidé. Här finns litografier, printar, skulpturer i alla prisklasser. noagallery.se The Scarlett Gallery Ett ambulerande konstgalleri och en webbshop för samtida konst, såväl svensk som ­internationell, inspirerad av London, New York och Berlin. thescarlettgallery.com The ode To Onlinegalleri för samtida konst av nya konstnärer. Unika konstverk till rimliga priser. theodeto.com

Konst som inredning, från Artby.

49


Som sjukhusclown ges en dos välbehövlig humor till de patienter där medicin inte längre hjälper.

50


MIN PASSION

| CLOWNMEDICIN

Spela för livet FÖR ATT GLÖMMA DÖDEN

Eva Riepe sadlade om från skådespelare till sjukhusclown och möter patienter i väntan på döden – med en dos kärleksfull clownmedicin. text MAJA PERSSON foto MELKER DAHLSTRAND

I

matsalen på Nacka sjukhus sitter Eva Riepe och äter sin medhavda lunch. Just nu är hon civil, men snart ska hon gå in i ett rum och ikläda sig rollen som Gajans – den färg­ sprakande clownen som i 20 års tid mött människor i deras livs svåraste stunder. Redan under hennes skådespelarutbildning i Bryssel drogs hon till clowntekniken. – Det är en fantastisk känsla att få människor att skratta, man får en sådan omedelbar kontakt då. Men det är inte lätt, säger Eva mellan tuggorna. Man tvingas fundera på vilka de universella verk­ tygen är. Vad är komiskt, och vad är komiskt i mig? Om jag visar mina tillkortakommanden kanske den andra kan känna en viss ömhet, och kanske till och med känna igen sig själv. Eva Riepe pratar mycket om empati, ömhet och lyhördhet – ledord som blir extra viktiga i den ide­ ella verksamhet med sjukhusclowner som hon och kollegan Ann-Marie Möller har byggt upp under de två senaste decennierna.

– Vi började på en barnonkologisk avdelning, och många år efteråt fick jag höra att personalen från början varit skeptiska. De var oroliga att vi skulle komma in och störa, säger Eva. Men snart utbyttes personalens skepticism till att de började be sjukhusclownerna komma in och hjälpa dem. Mitt i all sjukdom, oro, smärta och sorg hade clownerna lyckats hitta något busigt, en hemlig värld där barnen får vara barn. – Familjerna började prata om oss, och på sjuk­ huset märkte de att det är lättare att behandla ett barn som är lite distraherat av en clown. Många gånger kan vi clowner också hjälpa personalen att få kontakt med barn som annars är svåra att nå, säger Eva. Till en början satt hon och Anne-Marie hemma vid köksbordet och skrev ansökningar och brev för att driva in pengar till den helt ideella föreningen. I dag jobbar båda heltid med verksamheten Clown­ medicin, vars clowner varje år möter tiotusentals barn och vuxna i Stockholm. Det är sjuka barn, 51


MIN PASSION

| CLOWNMEDICIN Clownmedicins Eva Riepe och ­Anne-Marie Möller behandlar ­varsamt med skratt på avdelning 22 på Capio på Nacka sjukhus.

”Vi stänger väldigt mycket inom oss.”

52

deras syskon, föräldrar och nära anhöriga. Det är äldre med demenssjukdomar, geriatriska sjuk­ domar eller vuxna och barn som vårdas palliativt. – När jag fyllde 40 tänkte jag att det kanske är dags snart att göra något ”riktigt”. Men jag har fortsatt. På teaterutbildningen brukade vi alltid prata om att vi ville göra teater som berör eller ­påverkar andra människor, och det är ju i allra högsta grad det jag gör nu, säger Eva Riepe på väg till det ­lilla rummet där hon ska ikläda sig sin clownroll. TRICKSTERN, NARREN, PAJASEN, den

heliga dåren, sanningssägaren som står för den naiva visdomen, som bejakar nuet och visar oss livets absurditet. I olika skepnader tycks clownen ständigt dyka upp i människans kulturer och mytologier. Bland en del urfolk har prästen, medicinmannen och clownen varit en och samma person. Medan hon kränger på sig den storblommiga klänningen säger Eva Riepe att kostymen och clownnäsan ger henne större frihet att bryta mot normer och sociala regler. När sminket och kostymen är på får Eva och

hennes clownkollega för dagen, David, en rapport om de patienter de kommer att besöka på den vuxen­palliativa avdelningen. Eva säger att hon har träffat några av dem förut, och andra inte. – Några flyttar hem, och några har dött. De är ju här för sin sista tid. Vad har det här jobbet lärt dig?

– Det har varit en fantastisk resa. Jag har lärt mig otroligt mycket, dessutom är det väldigt utvecklande rent artistiskt. Jag kommit till en del insikter person­ ligen, om medmänsklighet och att vi alla har ett kors att bära. Även om det kan se ut på ett sätt utåt är det inte alltid så, vi stänger väldigt mycket inom oss och vi behöver hjälpa varandra mycket mer. Alla behöver bli sedda, oavsett vilken fasad man bär. Vad är svårt?

– Det svåraste är när det kommer väldigt nära en själv. När det är väldigt unga människor och barn inblandade, såklart, och när man ser att sorgen ­ligger och darrar precis under ytan. Eller innan ett barn ska förlora sin mamma. Känslan i rummet, att jag kommer att förlora min mamma snart. Vi


”När jag fyllde 40 tänkte jag först att det var dags att göra något riktigt … men jag har f­ ortsatt”, säger Eva Riepe.

CLOWNMEDICIN Clownmedicin är en ideell, bidragsfinansierad förening som drivs av Eva Riepe och Anne-Marie Möller. I verksamheten, som har funnits sedan 1998, arbetar i dag 15 erfarna artister varav merparten har arbetat i mer än tio år som sjukhusclowner. De besöker varje år fler än 30 000 sjuka barn, vuxna och anhöriga på bland annat sjukhus, hospice, äldreboenden. I Clownmedicins senaste projekt besöker clownerna familjer där föräldrar vårdas palliativt, i hemmet eller på sjukhus. Clownerna kan också snabbinkallas för akuta besök hos ett ledset och oroligt barn på sjukhus, och det finns en viplista för barn som har långa vårdtider eller vårdas palliativt.

53


MIN PASSION

| CLOWNMEDICIN

Uppdrag utfört för Clownmedicin och väskan med uppmuntring packas ihop igen.

»Det finns humor som är provocerande, men jag tycker om den mer kärleksfulla sorten.« fick ett jättetråkigt besked i går om ett barn som vi har träffat jättemycket. Vidden av det som mamman går igenom nu är bara … förkrossande. Och det kan vara svårt om man kommer ut från ett rum i en sådan förkrossning och möter ett annat barn som lyser upp av att se en clown. Då måste jag ta bort min egen sinnesstämning och säga ja till den som jag har framför mig. NÄR VI HAR tagit hissen upp till den vuxenpalliativa avdelningen förbereder Eva, som nu har blivit clownen Gajans, en ballongblomma medan hennes clownkollega David går igenom listan över patien­ ter. Efter ett skojfriskt möte med en patient som kommit gående på kryckor knackar clownerna ­försiktigt på dörren till ett rum. Sköterskorna har meddelat att patienten där inne gärna vill ha clownbesök i dag. – Jag heter Gajans, och jag är ”överlekare” här. Det betyder att jag får leka överallt, hörs Eva säga. Clownerna frågar om mannen som ligger där inne vill höra en låt, och medan David hämtar sin ukulele berättar patienten om sitt liv. Han är ­musiker och har spelat jazz och blues med de stora namnen. De konverserar länge, och varvar allvar 54

med skämt medan Gajans pyntar det sterila ­rummet med en ballongblomma full av färg. Det blir tydligt att det som Eva Riepe och ­hennes kolleger gör går tvärt emot nidbilden av en clown, någon som tränger sig på och provocerar med flams. Snarare bygger deras jobb på en fin­ känslighet och respekt som kommer ur många års erfarenhet. – Det här är ju människor i kris som är väldigt utsatta, har hon sagt på väg upp i hissen. Det handlar om att förstå att humor kan se väldigt ­olika ut. Det finns humor som är provocerande, men jag tycker om den mer kärleksfulla sorten. Jag kan vara jättemycket galen clown eller väldigt lite clown, beroende på vem jag möter. Utanför de halvstängda persiennerna blåser ­snöblandat regn. Det är mars men våren känns ännu långt borta. Sköterskorna som går förbi lyser upp i leenden när de hör sången som fyller patientens rum och som den gamle musikern sjunger med i. Det är Peps Persson: ”Jag spelar för livet och glömmer bort döden, för vid horisonten finns inget ljus. Jag spelar för livet, och litar på tiden som alltid har växt till nästa nu.” •


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED VISIT DALARNA

5 kulturpärlor i Dalarna Sommaren i Dalarna är ett mecka för den kulturintresserade. Det formligen kryllar av utställningar och aktiviteter för den som är nyfiken på konst och kultur, både med historisk och nutida touch. Här har vi samlat 5 kulturella måsten i sommar. 1. KULTURRESAN: Nio kulturhistoriska besöksmål En resa genom Dalarnas omväxlande landskap, där kulturen får leda vägen till nya upptäckter och insikter. Klassiska konstnärer och traditionellt hantverk samsas med industrihistoria och modernare inslag. Passa också på att köpa Kulturpasset, som ger extra fina erbjudanden och rabatter på respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa. Besöksmålen inom Kulturresan är: Verket/Avesta Art (Avesta), Falu Gruva (Falun), Carl Larsson-gården (Falun), Dalarnas Museum (Falun), Ornässtugan (Borlänge), Nils Olsson Dalahästar (Mora), Zornmuseet (Mora), Munthes Hildasholm (Leksand), Porfyrmuseet (Älvdalen).

Utmanande stigcykling på Idre Fjäll.

2. KONSTHALLEN KVARNEN: Ernst Billgren betraktar Carl Larsson

3. MAGASINET: Två giganter möts

5. AVESTA ART: Ta del av Festen

Det är 100 år sedan Carl Larsson dog, vilket uppmärksammas stort under hela året. Hemmet Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun är förstås ett självklart besöksmål för den intresserade och flera av minnesårets aktiviteter hålls här. Sommartid är trädgården, Sveriges kanske mest berömda, ett måste. Stanna också till vid Konsthallen Kvarnen i anslutning till Carl Larsson-gården. I sommar ges utställningen ”Den okände Carl Larsson”, som ger en annan bild av konstnären och vad som krävdes för att bli den stora skapare han blev. Detta innefattar även betraktelser av den nutida konstnären Ernst Billgren.

Det gamla godsmagasinet i Falun har tagit en stark position som nytänkande kulturscen i Dalarna. Sedan starten har de presenterat den ena klockrena akten och utställningen efter den andra. I sommar tar de ett nytänkande grepp om Carl Larssons konstnärskap, när de låter honom möta den samtida konstnären Karin Broos. Utställningen ”Broos & Larsson – speglingar” låter två av Sveriges mest kända konstnärer – en historisk gigant och en samtida – stråla samman i teman som familj, hem och skenbara idyller.

Avesta Art är konstutställningen där själva lokalen är ett konstverk i sig. Det gamla järnverket Verket fylls varje år med spännande konstinstallationer i och med att Avesta Art intar hallarna. Årets tema är inspirerat av stadens historia: 2019 firas att det var 100 år sedan Avesta (åter-) fick sina stadsrättigheter. Ur detta kommer också namnet på årets utställning: ”Festen”. De installationer som visas lyfter perspektiv kring identitet, generositet, gästfrihet, nätverkande, förhandling, föreställning, representation och status.

”BROOS & LARSSON – SPEGLINGAR”, MAGASINET, FALUN. 29 JUNI–25 AUGUSTI 2019.

AVESTA ART, VERKET, AVESTA. 18 MAJ–15 AUGUSTI 2019.

”DEN OKÄNDE CARL LARSSON”, KONSTHALLEN KVARNEN, SUNDBORN. 24 MAJ–25 AUGUSTI 2019.

4. ZORNMUSEET: Vänskapen mellan Zorn & Larsson Även Zornmuséet passar på att inspireras av Carl Larssons minnesår i sin sommarutställning. ”Zorn & Carl Larsson – konst och vänskap” sätter extra fokus på den djupa vänskap som fanns mellan såväl de två konstnärerna som deras respektive familjer. Genom brev, konstverk och vängåvor får vi följa de båda konstnärernas nära relation. ”ZORN & CARL LARSSON – KONST OCH VÄNSKAP”, ZORNMUSEET, MORA. 30 MAJ–1 SEPTEMBER 2019.

Mer information om besöksmålen: visitdalarna.se/kultur


ZERO WASTE I SIKTE? I Uddevalla håller en avfallsdröm på att gå i uppfyllelse. Efter 2019 kommer kommunen ha stängt alla sina sju soptippar, med allt avfall inkluderat i ett klimatsmart kretslopp – som ger el och värme. Nollvisionen i sophantering är nära. text ANDERS FALKIRK foto BRUNO EHRS 56


NEDSLAG

| NOLLAVFALL I UDDEVALLA

57


NEDSLAG

| NOLLAVFALL I UDDEVALLA VÄRDETRANSPORT

”Alla måste ta ansvar – från producent till konsument”

U

tsikten är milsvid från toppen av Havskurens avfallsanläggning. ­Vinden rycker tag i ­kläder, molnen far över himlen och i väster glänser Byfjordens vatten. Överallt växer frodigt gräs och det är svårt att förstå att den 50 meter höga höjden egentligen är ett komprimerat berg av sopor. Det är också svårt att förstå att när Havskuren är helt täckt av gräs så stängs anläggningen för gott – och sedan har Uddevalla kommun inga soptippar längre. Alla sju är borta. Över 100 års sop­ samlande på hög har därmed tagit slut. En epok är över. Endast 1,7 hekto avfall per Uddevalla­ bo/år behöver i dag deponeras och den mängden är så liten att det lönar sig ­ bättre att köra avfallet till Heljestorp i ­Vänersborg, som drivs av Ragnsells. – Vår deponering är så låg i dag att man skulle kunna tala om en avfallsrevolution. Och det är ett bevis på att vi har lyckats för­ ändra hur Uddevallaborna agerar och tänker kring återvinning, förklarar Joakim Jansson, renhållningschef på Uddevalla Energi. Låter det fantastiskt? Uddevalla anses som Sveriges bästa avfallskommun, man vann till exempel Avfall Sveriges årliga tävling 2018, men utvecklingen ser ut på samma sätt i stora delar av landet. I dag är deponerat avfall nere i 0,5 procent av den totala avfallsmängden i Sverige. Övriga 99,5 procent tas om hand på olika sätt. Motsvarande siffra för övriga Europa ­ är att 25 procent av soporna hamnar på ­soptipp. De sopor i Uddevalla som inte kan tas om hand, återvinnas eller återbrukas, hamnar i den så kallade avfallsbunkern på Lillesjö kraftvärmeverk, byggt 2008. Vyn från kontrollrummet är imponerande och för tankarna till en dystopisk science ­fiction-film. 58

Bunkern är 20 meter hög och en g­ igantisk metallklo flyttar soporna. De ­ ska sedan föras in i pannan och brännas. ­Förutom fjärrvärme ger förbränningen el till 12 000 hushåll i Uddevalla. – Genom att energiåtervinna i kraft­ värmeverket omvandlas invånarnas egna sopor till el och fjärrvärme som går tillbaka till Uddevallas hushåll i ett lokalt kretslopp, berättar Fredrik Jostby, marknadschef. FRÅGAN SOM HÄNGER i luften är förstås om

det hägrande målet zero waste är i s­ ikte. En stad utan soptippar och där allt avfall är omhändertaget. På Uddevalla Energi är man stolt över vad man har uppnått, men menar sam­tidigt att zero waste är en definitionsfråga. Det slängs ju fortfarande mycket i ­Uddevalla. – Ja, och att bränna sopor på det här sättet räcker ju inte. För att nå zero waste så måste vi bli ännu bättre på minime­ ring. Det vill säga: alla måste se till att det blir mindre sopor. Det är ett ansvar som alla måste ta, från producent till ­konsument, säger Joakim Jansson. I Uddevalla är dock visionen helt klar, att skapa en modern stad, där avfallet är nere i ett minimum, med medvetna in­ vånare och intelligent sophanteringsteknik. – Vi har redan börjat. På våra stränder i sommar kommer vi till exempel ha Big Belly-soptunnor. Det är en självkompri­ merande soptunna som drivs av solceller, och skickar signal till oss när det är dags att tömma, berättar Joakim Jansson. •

UDDEVALLA I SIFFROR Återanvändning 1 % Materialåtervinning 19 % Energiåtervinning (förbränning) 80% Deponering <1 %

UDDEVALLA

Uddevallaborna är duktiga på att inte skräpa ner och ­deponeringen är nere på ett minimum. På Uddevalla Energi anser man att en anledning är att företaget har ett starkt kundfokus och kom­ munikation. ”Vi har lyckats få Uddevallaborna att förstå att vårt gemensamma miljöarbete till­ sammans gynnar vår stad och vår framtid. Vi ser avfallet som en till­ gång och på våra sopbilar står det ’Värdetransport’. Detta syftar på det lokala kretsloppet som alla invånare är en del av”, säger Fredrik Jostby, marknadschef.

1,7 HEKTO KÖK … ... och badrum. Granskar man det lilla avfall som deponeras av Uddevalla­borna, så består det till stort delar av köks- och badinred­ ningar. Till exempel går toalett­ stolar i porslin inte att recycla, inte heller planglas och mineralull kan åter­vinnas, utan måste deponeras.

Tips: SOPHISTORIA Hur ser vi på kökkenmöddingar från stenåldern, söndriga saker från vikingatiden eller rostiga vrak på bilkyrkogårdar? Och hur ser vi på de saker vi kastar i dag? I ut­ ställningen ”Re:use” på Bohusläns ­museum i Uddevalla försöker man hitta svar på dessa frågor, men också som namnet antyder titta på hur dagens sopor kan återanvändas och bli framtiden resurs. Plats: Bävehallen, Uddevalla. Öppnar: 25 maj. Fotnot: En kökkenmödding är en avfallshög från stenåldern som oftast består av hushållsavfall som musselskal, sillben och söndriga redskap.


Res lätt packa smått

Clockwork Tangerine Citrus Session IPA nyhet ute nu!

RESELAKAN I SIDEN

RESEMORGONROCK, SIDEN Mycket lätta och tunna, one size.

625:-

RESENATTLINNE, SIDEN

Lätt och smidigt att ta med sig på resan. Olika färger och storlekar.

495:-

Nr 11463 Burk, 33 cl Alk vol. 4,5 % Pris: 14:90 kr + pant

Nu även Luxury night and loungewear

Sleep in Silk Sweden AB WWW.SLEEPINSILK.SE

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

Importeras av Cask Sweden AB | www.casksweden.se

Reselakan i 100% siden som bara väger cirka 200 gram. Finns i flera färger. Pris från 550:-


»Det var ”inte jag!« Att skylla ifrån sig är ingenting som bara barn håller på med. Det ­hänger kvar långt upp i ålder, blir bara starkare när tyngre saker står på spel. Och det är sedan gammalt, urgammalt … text ANDERS MATHLEIN illustration MAJA NORRBY

60

M

artin Kellermans seriehund Rocky fick en gång idén att starta ett skyllapå-andra-parti. Då ”skulle man ta hem 100 procent av rösterna i alla val”, förklarade han, ”för alla oavsett kön eller samhällsskikt skyller allt på andra!” En svepande generalisering, kanske det, men med en hel del sanning. ”Det var inte mitt fel!” är ett utrop som i otaliga varianter ekar genom historien. ”Jag lydde bara order!” är en. Misstag, olyckor och missförhållanden kantar vår väg, och vi ser helst att någon annan bär skulden för dem. Om resan blir ett fiasko, om barnen ignorerar dig ­eller karriären tvärnitar ligger det lockande nära till hands att se sig själv som ett offer för andras inkompetens, illvilja eller helt enkelt omständigheterna. Och när någon – landstingspolitiker, företagsledare, skolkamrat, man själv – medger ett misstag, så är det gärna med en förklaring som visar att de egentligen goda avsikterna gick om intet på grund av

någon annan. Man gör sig själv till offer och syndabock. Felet är förstås ofta någon annans, men också när man känner på sig att man inte är alldeles oskyldig är det lugnande att kunna skylla på någon, särskilt om man är med likasinnade. Det är stärkande för gruppkänslan att ha en gemensam måltavla. Mobbning är en vanlig form av ­kollektivt skuldbeläggande, men ”skulden” kan vara diffus. En fysisk defekt eller en avvikande åsikt kan räcka. Begreppet syndabock har sitt ursprung i Bibeln, Tredje Mosebokens 16:e kapitel. Där lägger Aron sina händer på en bocks huvud och överför därmed ”Israels barns alla missgärningar och alla deras över­t­rädelser” på djuret, varpå det släpps ut i öknen. Så var man av med den skulden och det dåliga samvetet. Men enligt den kristna läran bär vi alla på den arvsynd vi tagit över efter Adam och hans olydnad mot Herren. Han är en mycket hämndlysten gud som inte drar sig för att straffa efterkommande för förfädernas brott. Viljan att förlägga misstag och olyckor på andra har fortsatt men med bocken


INRE HÄLSA

| SYNDABOCK

Begreppet syndabock har sitt ursprung i Bibeln då Aron lägger sina händer på en bocks huvud och överför synden på djuret, varpå det släpps ut i öknen. Så var man av med den skulden!

­ tbytt mot utstötta individer, avvikare, u ­minoriteter eller hela folk. I historien har särskilt kvinnor och judar pekats ut. Under häxprocesserna som började i Europa under det sena 1400-talet drabbades tiotusentals människor, mest kvinnor, som torterades, dränktes eller brändes på bål beskyllda för att stå i förbund med ­djävulen. Att främst kvinnor drabbades förvånar inte. De står inte högt i kurs i Gamla testamentet, och den kristna trons sexualfientlighet visas om inte annat av att dess främsta kvinnliga gestalt, jungfru Maria, naturligtvis var oskuld. Feminin ondska odlades också i den gamla grekiska mytologin. NAZISTERNAS UTPEKANDE AV judarna som mindervärdiga och skyldiga till allsköns missförhållanden var en fortsättning på den förföljelse de utsatts för i århundraden av den katolska kyrkan. Antisemitismen hade länge varit utbredd i Europa, med nazismen drevs den till det hittills mest omfattande folkmordet i historien. Stalins utrensningar i Sovjetunionen, McCarthy-erans kommunistjakt i USA

och etniska rensningar i ex-Jugoslavien och Rwanda är andra kända exempel på syndabocksjakt. Impulsen att skylla på andra kanske ­beror på att vi har svårt att se våra egna tillkortakommanden och att acceptera konsekvenserna av våra handlingar. Det tar emot att medge okunnighet eller bristande omdöme. Förr skyllde man på ödet eller Gud, nu kan man peka ut sin uppväxt, sina gener eller andra människor. Kanske handlar det också om den så kallade kognitiva dissonansen, alltså att man har åsikter som inte passar ihop eller att man handlar på ett vis som man i princip tycker är omoraliskt. Ur glipan mellan den man är och den man vill vara kommer ett behov av att ha någon att skylla på. Och man bör inte underskatta skade­glädjen i att bevittna någon annans skam. Det är trots allt fråga om ganska primitiva känslor. Enligt den kontroversielle amerikanskfranske filosofen och litteraturteoretikern René Girard (död 2015) är utfrysning och kollektivt skuldbeläggande inbyggt i människan. Det handlar om vårt ”mimetiska

SKULDEN & SYNDABOCKEN Syndabock betecknar någon ­ som oskyldig ges eller tar på sig ­skulden. Men betydelsen har slirat och används ibland också om den som har ansvaret för att något blev fel, eller en av flera som har del i skulden men som ensam får bära hundhuvudet. Att kalla den skyldige ”syndabock” kan uppfattas som att personen åtminstone delvis är orättvist beskylld. 61


INRE HÄLSA

| SYNDABOCK FÖRVÄXLA EJ BOCKEN MED ANDRA DJUR

»Impulsen att skylla på andra kan bero på att vi har svårt att se våra egna tillkortakommanden.« begär” – vi vill ha en sak därför att någon annan också vill ha den – som i civilisationens gryning utlöste ­alltmer kaotiskt våld. Det avleddes genom kollektivt utpekande av och mordet på en syndabock. Skyldig eller ej spelade ingen roll, det viktiga var att alla-mot-alla-­strider förvandlades till alla mot en. I VÅR TID kan vi på något sätt bli våra egna

syndabockar. När idéer som ”positivt tänkande” får fäste, föreställningen att framgång eller fall beror på min egen attityd, blir skulden för misslyckandet bara min, även om grundorsaken exempelvis är en ­skenande spekulationsekonomi som vid finans­kraschen 2008. När nyliberal marknadstro nästan blivit religion görs själva ­staten till syndabock för allt som sägs ­begränsa vår f­rihet, när det i själva verket handlar om att banker och andra företag vill ha fritt fram för vinstmaximering. I ett sådant klimat kan tilltron till staten och ­demokratin börja vittra ned.

62

I #metoo-vågen hösten 2017 förekom en del oklar skuldbeläggning och skam­påle­ journalistik. Bara att bli uthängd i s­ ociala medier tolkas som tecken på att man är skyldig. Att opponera sig mot dessa ”folkdomstolar” är riskabelt eftersom det kan ses som brist på respekt för de som drabbats av sexuella trakasserier. Försök till nyansering misstänkliggörs när drevet har fått upp farten. Flera tidningar fälldes av Pressens opinionsnämnd för att ha pekat ut personer på osäkra grunder, men journalisterna duckade för sitt ansvar i att ha skrivit utifrån Instagram och r­ ykten. En i grunden sund och nödvändig debatt blev också ett exempel på syndabocks­ jaktens gruppförstärkande effekt. Att vara observant på sig själv, hur man påverkas och hur benägen man är att skylla på andra är inte det lättaste. I Rockys ­planer har skylla-på-andra-partiet i­ngen partiledare, utan bara en spegel där ­väljaren ser sig själv: ”Och bara Yes! ­Äntligen ett vettigt alternativ!” •

Det finns fler djurmetaforer än ”syndabock” som ofta missuppfattas. Förväxla ej syndabocken med andra djur, såsom björntjänsten och krokodiltårarna. • ”Björntjänst” är inte en stor ­välgärning, utan något som var avsett att hjälpa men som i själva verket skadar. • ”Krokodiltårar” är inte stora, utan falska eller hycklande tårar. ­Uttrycket kommer ur en gammal ­föreställning att lömska krokodiler lockar till sig människor genom att låta som gråtande barn.

LÄS MER OM SYNDABOCKEN Syndabocken – en antologi av René Girard (övers. Gunilla von Malmborg, Themis förlag). Scape­ goat. A History of Blaming Other People av Charlie Campbell (Duckworth Overlook). Ondskan i Nordingrå: en norrländsk häx­­ process av Kalle Holmqvist (Murbruk förlag). I långnovellen/kortromanen Syndabocken (1907) skildrar August Strindberg fenomenet ur ett småstadsperspektiv (tillsammans med Taklagsöl i del 55 av nationalupplagan av Strindbergs samlade verk, även som ­e-bok på Modernista). Syndabock­ ar. Om mobbning och kränkande särbehandling i arbetslivet av ­Ingela Thylefors (Natur och Kultur). Försöksråttan av Birgit Häggkvist (Albert Bonniers förlag), kusligt och skoningslöst om mobbning.


U N I T E D STAG E A RT I ST P R E S E N T E R A R

MELISSA HORN

18/10 19/10 20/10 23/10 24/10 25/10 26/10 1/11 2/11 3/11 6/11 7/11 8/11 9/11 13/11 14/11 15/11 16/11 20/11 21/11 22/11 23/11 25/11 29/11 3/12 4/12 5/12 6/12 7/12 29/1 30/1 31/1 1/2 5/2 6/2 7/2 8/2 12/2 13/2

UPPSALA, Uppsala Konsert & Kongress ÖREBRO, Conventum VARA, Vara Konserthus VÄXJÖ, Växjö Konserthus HALMSTAD, Halmstad Teater HELSINGÖR, Kulturværftet (DK) KARLSKRONA, Konserthusteatern TØNSBERG, Oseberg Kulturhus (NO) LILLEHAMMER, Maihaugsalen (NO) OSLO, Oslo Konserthus (NO) BERGEN, Forum (NO) HAUGESUND, Festiviteten Konserthus (NO) STAVANGER, Stavanger Konserthus (NO) KRISTIANSAND, Kilden Teater og konserthus (NO) JÖNKÖPING, Jönköping Konserthus KALMAR, Kalmarsalen NORRKÖPING, De Geerhallen MALMÖ, Slagthuset LULEÅ, Kulturens Hus UMEÅ, Idunteatern ÖSTERSUND, OSD ÖRNSKÖLDSVIK, Nolaskolans Aula STOCKHOLM, Cirkus GÖTEBORG, Konserthuset MARIEHAMN, Alandica (FIN) HELSINGFORS, Savoy-Teatern (FIN) ÅBO, Logomo (FIN) JAKOBSTAD, Schaumansalen (FIN) VASA, Vasa Övningsskola (FIN) SUNDSVALL, Tonhallen BOLLNÄS, Bollnäs Kulturhus FALUN, Magasinet GÄVLE, Gävle Konserthus NARVIK, Kulturhuset (NO) TROMSØ, KulturHuset i Tromsø (NO) HARSTAD, Harstad Kulturhus (NO) BODØ, Stormen Konserthus (NO) ESKILSTUNA, Lokomotivet BORÅS, Åhaga

BILJETTER: unitedstage.se NY SINGEL UTE NU: Du brukade kalla mig för baby

14/2 15/2 16/2 18/2 20/2 21/2 22/2

VÄSTERÅS, Västerås Konserthus LINKÖPING, Crusellhallen HELSINGBORG, Helsingborgs Konserthus TRONDHEIM, Olavshallen (NO) DRAMMEN, Drammens Teater (NO) HALDEN, Brygga Kultursal (NO) LARVIK, Bølgen Kulturhus (NO)


U r ku l t Folkfest vi d Nämfo rsen

1 - 3 augusti Musik | Workshops | Poesi | Barnaktiviteter | Ekologisk mat


KORSORD

| MAJ

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN TIMISOARARESIDENTER

UTKULLA (MEN INTE SPÄDDA JAVAN MAS)

DE SMÅ PÅ JORDEN

FLOD ELLER?

KORSORD STÄLLDE UPP

HELVETE T.EX. MÅTTFULLT SYSTEM HJÄRTERUMMET

DRAGKROK FOTO: SHUTTERSTOCK

MAKA MAKA

ORDNADE TILL GALLA

LÄST ALFONS

STORSLAGEN

FLÄCKFRIA FÄN? VARVAT

KROPP- MÅLKAKA TORKAN

JOBBAR SOM BAGARE

RENA PÅHITTET

LÖST SYDD

WIDERBERGS VÄRV

GÖRA STARKARE

PYRAMIDAL

NÅGOT GENOMGÅENDE BASSE FRÅN BOISE

TUR PÅ TOTO SAMTIDEN

RUNT BACKAFALL JÄMVÄL

RUNT VIENTIANE

UNDER HELIOS GRÄNSFALL

SLÄPA EFTER STACK TILL

0,59 m

PÅVEPYNT

LURAR LÖJA

HYLLAR I HYLLA

GE UT SÅNGSVÄRMEN POSITIV SAK

BARA TVÅAN GICK I MÅL

SNABBT MISSUNNSAM

TIDLÖSA

SKY

TANT BRUN

TJEJEN I LADAN

TUMBA

FINNS NÄR DET FATTAS

MUSIKBLAD ÖGRUPP

DALLERTILLSATS

GÅR GOTT KISTA & EMBONPOINT

MED TELSTAR

KOPPLEN

SURRAR UTAN KNOPAR

MOZARTS KONTRAHENT COOKE KOMISKT INSLAG

GJORDE VISS SKOJARE BÖNDER

DRAR AV OMSLAG

HÅLLER I KOPPLET? CELLULOIDJACQUES

DRIVFJÄDER BLÅVIT FLOD

FRISTAD

PIGGAR UPP

LADDA NER

ÖTUNGA HÄRRÖRA

SPELAT HARTSFIOL

ARVEDEL

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 maj. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

niklas. aurgrunn @gmail. com

UTLÖPARE

Grattis! Ni vann i mars: FÖRSTA PRIS: Karin Zetterberg, Eskilstuna ANDRA & TREDJE PRIS: Kenneth Sellstedt, Alvesta Gunilla Hultén, Uppsala

65


Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

4 3 4

1

7 5 2 3 4 1 4 6 5 9 7 8 1 2 6 9 3 2 4

3 1 6

1 6 9

4

2

1 2 3 6 1 2 9

5 3

SVÅR

Orden nedanDubbelglosan ska passas i rutmönstren två gånger vardera - envardera gång - en gång Orden nedan in ska passas in i rutmönstren två gånger nedanlodrätt. ska passas i rutmönstren två vågrätt ochOrden en gång Iinde blå rutorna gömmer sig ännu ett sig ord,ännu ett ord, vågrätt och en gång lodrätt. I degånger blå rutorna gömmer ­vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå läst och ner.och ner.och ner. läst uppifrån rutorna gömmer sig ännuuppifrån ett ord, läst uppifrån

SVÅR

4 6 9 1 5 7 3 2 8

8 3 4 5 1 2 6 7 9

6 9 5 7 4 3 1 8 2

Svår

2 7 1 6 9 8 5 4 3

7 5 2 4 3 6 8 9 1

3 4 6 9 8 1 2 5 7

MEDELSVÅR

2 7

1 8 7 3 2 4 9 6 5

5 1

8 9 1 3

Svår

5 2 3 8 6 9 7 1 4

7 1 4 9

Lätt

9 1 8 2 7 5 4 3 6

MEDELSVÅR

7 4 8 3 6 2 1 5 9

1 6 9 4 5 7 2 8 3

4 9 3 8 2 5 6 1 7

6 8 1 9 7 4 5 3 2

Lätt

2 5 7 6 3 1 9 4 8

8 1 4 7 9 6 3 2 5

9 7 2 5 4 3 8 6 1

5 3 6 2 1 8 7 9 4

Sudoku: K

NS ON K O

S

O

ER KE OK

N

V Ä E V NE

Ä

ÄP RÄ SR

P

S

S S Y K

A

AS GA AG

G

TS I T G I

A

SY TS AT

S

YK SY SS

Placera in orden så att varje länk början är bådepå ett annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

R

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och

Dubbelglosan:

SIN

Ordkättingen: KLO–SETT–ER– GO–JA–SPIS–KROK–BEN–SIN

KLO

3 2 5 1 8 9 4 7 6

KYSS - PÄRS - REKO - SAGA - SNOK - STIG - YSTA - ÄVEN

KYSS - PÄRS - REKO - SAGA - SNOK - STIG - YSTA - ÄVEN KYSS - PÄRS - REKO - SAGA - SNOK - STIG - YSTA - ÄVEN

Lösningar GO - SPIS - BEN -GO ER--SPIS JA - SETT - BEN--KROK ER - JA - SETT - KROK 66

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


En del av

JU SÄMRE UNDERLAG, DESTO BÄTTRE. Nu kan dina barn lära sig åka i sin egen takt och efter sina egna förutsättningar. Du programmerar maskinens prestanda från din smartphone. Roligt och utmanande, men ändå säkert!

eKids E12

W W W. G A S G A S . S E


C U R AT E D B Y

CO N D UC TE D BY

HANS ZIMMER

GAVIN GREENAWAY

BILJETTER VIA FKPSCORPIO.SE FKPSCORPIO.SE


din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

REDAKTÖR: KATA RINA MYR B E R G

DANS 3 TÅGLUFFARTIPS

SJs eget tågluffarproffs Dan Olofsson har rest med tåg i 70 länder. Ett favoritresmål i Europa är Odessa i Ukraina.

1 Packa lätt Min ryggsäck ska helst inte väga mer än sju kilo. Packa smart och med liten tandkrämstub. Det är frihet att inte behöva lämna in ryggsäck på förvaring vid korta stopp.

2 Planera inte för mycket Våga strunta att detaljplanera! Det är flexibiliteten som är bäst med tågluff. Se ut en ungefärlig rutt, men förboka inte allt. Då riskerar du att bli stressad.

3 Välj rätt boende Jag bokar nästan allt boende under resans gång. Bor gärna på hostel när jag reser själv där det är lätt att träffa nya människor. Med sällskap bokar vi ofta via Airbnb eller hotellbokningssidor. Allra bästa boendet är förstås nattågen!

Hej Dan! Dan Olofsson är SJs eget tågluffarproffs. Han har åkt tåg i 70 länder – och minst en gång om året går tågfärden ut i Europa. I sommar står Finland på tur. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

– TÅG ÄR det bästa sättet att resa för att lära känna landet och människorna. Med ­Interrailkort får du en otrolig frihetskänsla, säger Dan. Han är chef för SJs upphandlade trafik, men också ett fullblodsproffs när det gäl­ ler utlandsresor med tåg. Han har besökt 115 länder och i 70 av dessa har han rest med tåg, inklusive i Europas alla länder. Han gläds åt det exploderande intresset för tågsemester i Sverige och utomlands. – I Facebookgrupper handlar många frågor om hur man tar sig till Paris, London, Gardasjön … men jag rekommenderar att man letar sig bortom de stora turistst­råken. Ett av mina favoritresmål med tåg är Odessa i Ukraina: du får sol och kultur – och extremt prisvärt att resa och bo.

Interrailkort eller reguljära tågbiljetter?

– I Västeuropa är Interrailkort ofta pris­ värt, men i Östeuropa kan det löna sig att köpa reguljärbiljetter under tiden du reser. Tips för den tveksamma nybörjaren?

–Börja med en långhelg eller en vecka

till Danmark eller Tyskland. Du tar SJs tåg till Köpenhamn och sedan vidare. Nästa steg kan vara Alperna eller Medel­ havet. Ta ett nattåg från Hamburg till Zü­ rich, ­Innsbruck eller Wien. På sommaren går Berlin Night Express från Malmö. En del tycker det är bökigt att boka ­utlandståg.

– Jag håller inte med. Förr fick du stå i långa köer på stationen i till exempel ­Milano för att köpa platsbiljett, nu bokar du direkt i en app. Hela Europas tågtid­ tabell ryms i din telefon. Med fri roaming i EU kan du smidigt boka biljett medan du reser. Men visst, det tar en stund att vänja sig. Som tur är finns bra hjälp, till exempel webbsidan seat61.com.

Bästa utsikten från tågfönstret?

– Res dagtid genom schweiziska alperna där det finns tåg till minsta bergsby. Norges järnvägar, som Raumabanan, lockar turister från hela världen. Oslo är en bra utgångs­ punkt, och förstås sträckan Kiruna–Narvik med hisnande natur! • 69


ÖKAR VI JÄMSTÄLLDHETEN SÅ MINSKAR VI FATTIGDOMEN.

Betty Makiseru. Foto: Elisabeth Toll

Ge kvinnor kraft och ta ställning för jämställdhet. För när flickor i världens fattigaste länder får gå i skolan, utvecklas och ta plats i samhället kan de ta klivet ut ur fattigdom. Vi kallar det jämställdhetseffekten. Stöd vårt arbete, ge ditt bidrag idag.

Swisha 100 kr till 901 00 18


din resa… nyheter

5 frågor till … Jenny Håkansson i Karlskrona, som kombinerar sina tågresor med att leta orienteringskontroller på orter hon besöker med hjälp av appen Hittaut. 1. Tåg stannar mitt i staden, orienterar gör man i skogen. Hur går det här ihop? – Det fina är att kontrollerna – checkpointen – ­ligger i eller nära stadskärnan, så du kan springa direkt från tåget eller hotellet eller ta en lokal­ buss. Eftersom kartorna finns i appen behöver du inte leta reda på en fysisk karta. Koderna till alla checkpoints registrerar du online. 2. Varför gillar du Hittaut? – Jag reser mycket i jobbet, och det är ett superenkelt sätt att komma ut. Du tränar både hjärnan och kroppen när du orienterar. Hittaut blir en vardagsmotion som passar alla. Du behö­ ver inte springa, gå med grova promenadskor och långbyxor funkar utmärkt. 3. Om man springer vilse då? – Ingen risk. Är du nybörjare kan du ha på gps:en i mobilen. Då ser du i appen var på kartan du befinner dig och om du är på väg åt fel håll. Vill du ha mer utmaning stänger du av gps:en och kanske tar med en kompass. 4. Hur många Hittaut-orter avverkade du förra året? – Åtta, inklusive min hemstad Karlskrona. Jag tog tåget till tre: Göteborg, Alvesta och Luleå. Dessutom Kristianstad, Mora och Orsa Grönklitt. Karlshamn var häftigt, för där placerar de några kontroller ute på skärgårdsöar, då tog jag med kajaken. I år deltar 44 orter, jag försöker planera in så många som möjligt. 5. Någon plats som lockar extra mycket? – I år kommer det finnas kontroller ute på Djur­ gården i Stockholm. Häftigt, för så fort du lämnar de vanliga gångstråken kan du få magiska möten med platser du inte upplevt förut. •

»Du tränar både hjärnan och kroppen när du orienterar.«

Bilden är faktiskt sann. Paolo Roberto testar huvudstående i lotusställning i väntan på tåget. Men för den vanliga tågresenären har han lite enklare träningstips.

Träna med Paolo på tågresan text KATARINA MYRBERG foto JOHAN MARKLUND

15 minuters träning om dagen räcker för att göra dig piggare och friskare. Det är tv-, kock- och träningsprofilen Paolo ­Robertos budskap i träningstjänsten ­online ”15 med Paolo”. Kupé bad om hans bästa träningstips för tågresan – och fick samtidigt en uppvisning i avancerad yoga på plattformen. Paolos huvudstående i lotusställning på bilden ovan är inte fejk, men inget att ­rekommendera för den vanliga tågrese­ nären. Däremot är tågresan en perfekt plats att träna rörlighet enligt Paolo Roberto. – Har du stillasittande jobb och reser långt till och från jobbet varje dag ­behöver kroppen stretch och rörelse. ­Använd lite av din tid på tåget, din kropp kommer att tacka dig! Men om det känns pinsamt inför med­resenärer?

– Det är ingen som tycker det är kons­tigt. Jag stretchar ofta på tåget. Och vad är viktigast, att slippa ont i ryggen eller att någon tittar till lite extra?

2. Aktivera ryggen. Yoga­ övningen ”katt och ko” gör du lätt på din sittplats. Först fram med bröstet och dra bak ­axlarna, sedan kutar du och drar fram axlarna så musklerna i ryggen spänns.

3. Stretcha rumpan. Du blir stel i hela sätespartiet av att sitta. Om rumpmuskulaturen är för stel störs balansen i hela krop­ pen. Lägg upp höger ben på vänster knä och luta dig framåt.

Fixa löpformen som Jenny Håkansson – ta tåget och orientera!

HITTAUT Svenska orienteringsförbundet står bakom friskvårdssatsningen Hittaut. Alla deltagare i år erbjuds tio procents rabatt på tågresor med SJ.

1. Sträck ut höften. ­Spänningar sätter sig ofta i höften. Lyft ­benet 90 grader rakt fram och sedan ut mot sidan. ­Perfekt övning när du väntar på tåget eller i kön i bistron.

ERBJUDANDE SJ Prio-medlemmar kan testa träningstjänsten ”15 med Paolo” kostnads­ fritt första månaden, läs mer sj.se/sjprio. 71


din resa… restips KÖPENHAMN

Köpenhamn är ofta första stoppet för svenska tågluffare, som byter tåg mot Hamburg och kontinenten. Men lägg gärna några extra timmar (eller en hel dag) i den danska huvudstaden som utnämnts till Bästa stad 2019 av rese­ guiden Lonely Planet. Du kliver av ­tåget mitt i city, ett stenkast från Tivoli och Ströget. Hyr en ”bycykel” med ­elmotor och inbyggd gps, cykla till ­mysiga kafer i Vesterbro eller Nørrebro eller spana in konstmuseerna Ny ­Carlsberg Glyptotek eller Davids ­Samling. Snabbaste och bästa förbin­ delsen dit är SJ Snabbtåg med sju ­dagliga avgångar från Stockholm ­under vår och höst. Under sommar­ perioden 24 juni–18 augusti erbjuds fem dagliga avgångar från Stockholm och tre Göteborg–Köpenhamn.

FOTO: MARIA SATTRUP

Porten till Europa

Härligt första stopp på tågluffen i Europa – ett kafé på østerbro i Köpenhamn.

INTERRAILKORT

Interrailkort, tågpass över hela världen eller boka reguljärbiljetter i andra länder. Du hittar massor av tips och matnyttig information på sj.se/tagutomlands.

Enklare att tågluffa i Europa i sommar Tänker du tågluffa i Europa i sommar? Då finns flera nyheter för Interrailkortet, som ger lite mer valfrihet och gör rese­ planeringen lite lättare. Tredagarspass. Res max tre da­ gar med tåg under en månad. Passar den som är borta längre tid, men bara tänker ta tåget till resmålet och hem igen. Två- och tremånaderspass med obegränsat resande. Utmärkt för till exempel långliggare som har hus vid Medelhavet och vill se sig omkring under vistelsen. 5 resdagar på en månad. ­Tidigare storsäljaren 5 resdagar på 15 dagar får förlängd giltig­ hetstid. Mindre stress och chans till mer upplevelser.

OMBORD I MAJ

Många Stora Dagar börjar på ett SJ-tåg Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Nära 5 000 barn som kämpar får varje år vara med om en Stor Dag, och många börjar på SJs tåg. Som Alfred, åtta år, som för ett år sedan drabbades av leukemi. Tillsammans med sin familj tog han nyligen tåget från Söderköping till Umeå för att få träffa sina idoler vid ­inspelningen av barnprogrammet Morgonshowen. SJ stöder Min Stora Dag, som syns extra mycket ombord under maj. Du kan också ge fler barn möjligheten till ­Stora Dagar genom att skänka dina SJ Prio-poäng eller skänka en tia när du handlar i bistron ombord. 72

Alfred tog SJs tåg på sin Stora Dag för att träffa sina idoler på barnprogrammet Morgonshowen.

Nytt land: Litauen! Via Polen tar du dig enkelt till den första ­baltiska staten som har anslutit sig till Interrailkortet. Läs även tipsen från SJs tågluffar­ proffs Dan Olofsson på sid 69.

Barn reser gratis med vuxnas Interrailkort.


TARTUFFE av Molière

En rolig föreställning på fullaste allvar En rolig föreställning på fullaste allvar

TARTUFFE av Molière SOMMARTEATER

Foto: Lia Jacobi

www.teatervasternorrland.s

Regi: Claes Åström Medverkande: Åke Arvidsson, Karin Bergstrand, Lena Engqvist Forslund Lars T Johansson, Gisela Nilsson, Jens Nilsson, Alva Pettersson, Helena Svartling

16–29 juni Friluftsmuseet Murberget, Härnösand

Biljetter: 060-15 51 00 | www.entresundsvall.se

SOMMAR i ÅMÅL

Eric Saade Reverend Peyton’s Big Damn Band

Teater Västernorrland

regi Claes Åström medverkande Åke Arvidsson, Karin Bergstrand, Lena Engqvist Forslund Malou von Jens Sivers Lars T Johansson, Gisela Nilsson, Nilsson, Alva Pettersson, Helena Svartling

ÅMÅLS BLUESFEST 11-14 juli

Foto: Lia Jacobi

HAMNKALASET

BOKDAGAR I DALSLAND

16 - 29 juni

2-3 augusti

BILJETTER: 26-27 juli www.entresundsvall.se

EVENEMANG 2019 Friluftsmuseet Murberget, Härnösand

18/5 BARNENS DAG Gamla kyrkan

6/7 PACKMOPEDSTURNÉN Gamla kyrkan 10-14/7 FÖRKVAL JUNIOR-SM I TENNIS Åmåls Tennisklubb 14-19/7 FORSBACKAVECKAN Forsbacka Golfklubb 27-28/7 ”THE RIGHT WAY” Åmålstravet

10/8 ÅMÅLSDAGEN Torget

24/8-1/9 VÄNERVECKAN Hamnen 24-25/8 GLUPSK PÅ DALSLAND Not Quite 5-7/9 LJUSFESTEN Centrum 14-15/9 FISKEHÄLJA 25 ÅR Hamnen

www.amal.se • facebook.com/amalskommun


DAGS ATT KROSSA MYTERNA

VS Inrikesflyget är punktligare, snabbare och billigare än tåget. Det är tre långlivade myter som det är dags att slå hål på. För sanningen är en annan: tåget utklassar flyget på flera sätt. text KATARINA MYRBERG

SÅ GJORDES RAPPORTEN Rapporten omfattar alla snabbtåg och direktflyg på fyra linjer (Stock­ holm–Göteborg, Malmö, Sundsvall respektive Umeå), oavsett operatör, både ombokningsbara normalpriser och lågprisbiljetter med begrän­ sad flexibilitet. Insamlingsdag för biljettpriser har varit en helgfri onsdag i slutet av mars 2010 och en helgfri onsdag i slutet av september 2018, en vecka före avgång. KTH har ansvarat för faktainsamling och analys av bil­ jettpriser och restider. Uppgifterna om punktlighet kommer från Trafik­verket, Trafikanalys och Flightstats. 74

SVARTA RUBRIKER OCH ilskna Facebook­

inlägg om försenade tåg skapar mediebilden att nästan alla tåg alltid är försenade. ­Affärsresenärer tar inrikesflyg för att man tror att tåg är dyrt och långsamt. Känns resonemangen igen från en del vänner och kolleger? Då har de gått på myterna om tåg­ trafiken. Det visar färska siffror från en rapport som KTH har gjort på uppdrag av Transportstyrelsen och statistik från tåg- och ­flygbranschen. Resultatet går på tvärs mot många svenskars fördomar om tågtrafiken. – För att få fler att resa klimatsmart med tåg är det viktigt att lyfta fram underbyggda fakta. Våra undersökningar visar att tåget ofta kostar mindre än hälften jämfört med flyget och att restiden från city till city ibland är ungefär lika, cirka tre timmar säger BoLennart Nelldal, professor emeritus på KTH. Han arbetar på KTHs järnvägsgrupp som har undersökt utvecklingen av priser och restid för flyg och tåg mellan 2010 och 2018. Fyra inrikeslinjer där tåg och flyg konkurrerar har jämförts: Stockholm till Göteborg, Malmö, Sundsvall respekti­ ve Umeå. SJ har kompletterat detta med punktlighetsstatistik. Resultatet visar att tåget klår flyget på flera sätt. Tåget är mycket billigare än inrikes­flyget.

– Ökad konkurrens och biljettpriser

som styrs efter efterfrågan har lett till ­sjunkande tågpriser och ökat tåg­resandet. Den billigaste snabbtågsbiljetten kostar inte mer än flygbussen till och från flyg­ platsen, säger Bo-Lennart Nelldal. Det går lika eller nästan lika snabbt att ta tåg i stället för flyg på två av linjerna.

Dessutom förlorar flygresenären flera timmars användbar tid under resan ­jämfört med tåg. – När tåget kan matcha flygets restid blir det ett reellt alternativ. Därför är det strategiskt viktigt att satsa på snabba tåg för framtiden. Inrikesflyget är mindre punktligt än ­tåget. På inrikesflyglinjer som kon­

kurrerar med tåg var 57 procent av flygen i tid inom fem ­minuter förra året. Snitt­ punktligheten för tåg var 88 procent. – Punktligheten för långdistanstågen var lägre, 72 procent, och behöver bli ­högre. Men den är fortfarande bättre än flygets, säger Bo-Lennart Nelldal. Dessutom tillkommer de stora klimat­ mässiga fördelarna med att välja ­tåget. Att en flygresa Stockholm–Göteborg genererar koldioxidutsläpp motsvarande 40 000 ­tågresor på samma sträcka är i­ngen myt. Det är fakta det med! •


din resa… reportage Pris 2018

MYT 1

Flyget är billigare än tåget Tåg är mycket billigare än flyget, både normal- och lågprisresor. På linjerna från Stockholm till Göteborg, Malmö och Sundsvall var kostnaden för en tågresa mindre än hälften jämfört med flyg 2018. Priset för en tågbiljett har också blivit billigare relativt sätt jämfört med flyget. På linjen Stockholm–Göteborg var normalpriset för en tågresa 48 procent billigare än en flygresa 2010. År 2018 hade priset för tågresan sjunkit till 34 procent av en motsvarande flygbiljett.

Normalpris i medeltal för en resa med tåg och flyg 2018. 1 810 kr 1 674 kr

1 685 kr 1 523 kr

769 kr 606 kr

508 kr

GÖTEBORG– STOCKHOLM

MALMÖ– STOCKHOLM

566 kr

SUNDSVALL– STOCKHOLM

UMEÅ–­ STOCKHOLM

Punktlighet 2018

MYT 2

Flyget är punktligare än tåget Tåget är mycket punktligare än flyget. Det visar statistik från Trafikanalys och flygstatistikorganet Flightstats. Förra året var 72 procent av de svenska långdistanstågen framme i tid inom 5 minuter. Flygets punktlighet inom 5 minuter var 57 procent på de linjer där de konkurrerar med tågtrafiken – 15 procentenheter sämre än tåget. Enligt flygbranschens eget sätt att mäta är ett flyg i tid om det är högst 15 minuter försenat. Med detta generösare punktlighetsmått var flygets punktlighet 77 procent 2018, fortfarande lägre än långdistanstågens punktlighet som var 84 procent inom 15 minuter. För alla svenska tåg var punktligheten 88 procent.

57 %

77 %

(5 min)

(15 min)

INRIKESFLYG PÅ LINJER SOM KONKURRERAR MED TÅG LÅNGDISTANSTÅG I SVERIGE

72 %

84 %

(5 min)

(15 min)

Genomsnittspunktligheten inom 5 minuter för alla persontåg i Sverige var 88 procent.

KÄLLA: FLIGHTSTATS, TRAFIKANALYS PUNKTLIGHET PÅ JÄRNVÄG 2018.

Restider 2018

MYT 3

6.48

Tåget tar längre tid än flyget Det går lika snabbt att ta tåget mellan citykärnorna i Stockholm och Göteborg som att flyga, när resan till och från flygplats och väntetid på terminalen räknas in. På linjen Stockholm–Sundsvall tar tåget endast 25 minuter längre tid. På Malmö–Stockholm är restiden med tåg 1,5 timme längre. Men speciellt affärs­ resenärer kan använda tiden ombord på tåget till arbete. En undersökning som SvD gjorde visade att en tågresenär kunde arbeta 3 timmar på resan mellan Göteborg och Stockholm, flygresenären endast 37 minuter. En affärsresenär vinner således flera timmar användbar tid genom att välja tåg.

4.37 3.07

3.05

GÖTEBORG– STOCKHOLM

3.18

MALMÖ– STOCKHOLM

3.30

3.06

SUNDSVALL– STOCKHOLM

3.00

UMEÅ–­ STOCKHOLM

Fotnot: Restiden från city till city för flyg inkl. matartransport med flygbuss och terminaltid enligt Resrobot. Genomsnitt för alla operatörer och turer i Stockholm, både Bromma och Arlanda.

75


din resa… erbjudanden

SJ Prio Medlemskapet för dig som vill få ut mer av ditt resande. Som medlem kan du ta del av stående förmåner hos oss och våra partner men även tillfälliga erbjudanden och rabatter.

ERBJUDANDE | UMEÅ

UMEÅ

500 gitarrer i unikt museum På en vindsvåning i Umeå finns en ovärderlig skatt. Här lockar 500 värdefulla och unika gitarrer besökare från hela världen, i ett museum som rankas som det bästa utanför Stockholms innerstad. text KARIN WALLÉN foto ROGER DEGERMAN BAKOM GITARRSAMLINGEN LIGGER

tvillingbröderna Samuel och Michael Åhdén från Vännäsby. Deras musik­ intresse startade tidigt, och förutom genuppsättning delar de en remarka­ bel förmåga att samla på saker. När vännen Fredrik Fagerlund ­efter mycket smussel och hemlighets­ makeri fick se deras guldgruva förstod han att det här var något mycket speciellt, som även andra skulle vilja att ta del av. År 2014 grundade han ­museet Guitars – The Museum i Umeå. I dag är samlingen rankad som den finaste privatsamlingen i världen. Som SJ Prio-­medlem får du 33 procents rabatt på entrén. Museet ny­öppnar i Folkets hus den 11 maj. – Gitarrerna är framför allt från 1950- och 60-talen. På den tiden fanns ingen massproduktion av ­gitarrer. Här finns bland annat ­världens första elgitarr, säger Fredrik Fagerlund.

Det finns minst lika många ­ istorier som det finns gitarrer, till h ­exempel den om när Samuel skulle ut och tågluffa 1976, men råkade tittade in hos sin favoritgitarrför­ säljare på Södermalm i Stockholm före avresa. Det slutade med att han gjorde av med 95 procent av res­kassan på en Gibson Les Paul. – Den brukar kallas för ”the holy grail”. En sådan som Keith Richards och Eric Clapton spelade på. Den är värd många miljoner kronor. Men det är inte värdet på gitarrerna som är brödernas motivation, utan kärleken till hantverket. På Trip­ad­visor har museet högst poäng av alla museer utanför Stockholms ­innerstad. Det betyder inte att före­ målen ligger stilla och samlar damm. – Bröderna lirar på instrumenten varje dag. Då och då plockar de ut någon gitarr och tar med till krogen, när de spelar med sitt pubrockband. •

SAMUELS OCH MICHAELS UMEÅTIPS

Tvillingarna och gitarrsamlarna Samuel och Michael Åhdén.

76

Molinders Mysterium. Boka ett escaperum. I rymningsspelet har man ledtrådar och användbara saker för att ta sig ur rummet på en timme. Superkul och prisvärt. Ta en råbiff på Köksbaren, mittemot järnvägsstationen. Två stjärnor i White Guide.

33 % rabatt på gitarrmuseet 33 % rabatt på inträdet till Guitars – The Museum i Umeå. Andra SJ Prio-rabatter i Umeå: Norrlandsoperan: 20 % på egna uppsättningar. Gamla Bibliotekscaféet: 15 % på hela köpet.

ERBJUDANDE | BAMSE PÅ TURNÉ

20 % rabatt på show med Bamse och hans vänner Missa inte höstens sång- och dansföreställning med Bamse och hans vänner! Malmö Arena d ­ en 19 ­oktober, Scandinavium i Göteborg den 16 novem­ ber och Globen i Stockholm den 30 november.

Gå med i SJ Prio!

SE ALLA MEDLEMSERBJUDANDEN PÅ SJ.SE/ SJPRIO

Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partner. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron och hotell­ övernattningar. Dessutom får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio eller skicka ett sms till 71 671 med ordet PRIO. Du får 1 000 välkomstpoäng när du anmäler dig.

SJ Prio Mastercard Med SJ Prio Mastercard får du ett betal­kort som du kan ­betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina köp som gör att du snab­ bare kommer upp till nästa nivå, vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.


SCULPIN IPA

Nyskapande, utmanande och tvärvetenskapliga kurser med det professionella mötet i fokus

FLASKA BLIR BURK 1/6!

Existentiell vägledning – grundläggande utbildning 7,5 högskolepoäng

Ett prisvinnande flaggskeppsöl med inslag av aprikos, persika, mango och citron – med ett sting av humlebeska.

Yrkeskunnandet, kreativiteten och mötet – om professionsutveckling och levd erfarenhet i relationsbaserade yrken 10 högskolepoäng

Importeras av Cask Sweden AB | www.casksweden.se

Utbildning för yrkesverksamma www.esh.se/uppdrag • 08-555 051 19

PREMIÄR DEN 30 MAJ I AXMAR BRUKS HYTTA Biljetter och mer info: www.folkteaterngavleborg.se Mästaren och Margarita i Axmar bruk är ett samarbete med Gävle Symfoniorkester, i samarrangemang med Föreningen Hyttan

India Pale Ale • 7% Nr 89928 • 35,5 cl • 26:90 kr + pant

Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad.


78

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

Idre

Älvros

Ljun gan

Sollefteå

Stavreviken

Bollstabruk Kälarne Bispgården Kramfors

Långsele

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undan­taget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press­byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs­avgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

Mellansel

Björna

n

Undersåker

Bredbyn

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Dorotea

Stensele

Arvidsjaur

Sk

Vilhelmina

Storuman

Sorsele

Storavan

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Flexibla biljetter

Hemavan Tärnaby

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

Gäddede

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja komfortnivå, platsegenskaper som tyst avdelning, djur tillåtet, djurfri plats, handikapplats och rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du även själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta SJ Intercity, ­ SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi i. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

RES MEDAN DU SOVER

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… Information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerar­­­­för­ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig­heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, ­konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder f­ ossila bränslen, utan endast förnybara energi­källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en ­bättre miljö när du reser med oss.

Lidköping

Ljungskile

Grästorp

Vara

Stenstorp

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Vät

Säter

Fagersta

Mjölby

a l ä lve

Torsåker Horndal

Åstorp

Malmö

Kävlinge

Falsterbo

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Emmaboda

Trelleborg Ystad

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

© Samtrafiken i Sverige AB www.samtrafiken.se

Kristianstad

Simrishamn Svedala Skurup

Lund

Eslöv

Höör

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg

Ängelholm

Landskrona

Göteborg

Stenungsund

ra

Skutskär

Gävle

Ljusne

Sandviken

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Skänninge

Motala

Töreboda

Hällefors

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

n

a ga

Bra Miljöval

Vänern

Mellerud

Trollhättan Vargön

Hofors

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Grisslehamn

Öregrund

Mörbylånga

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, museibana = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Bruzaholm Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Mariannelund Hok Kungsbacka Kinna Silverdalen Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Ludvika Grängesberg

Björbo

Ställdalen

Rättvik Tällberg

Järna Gagnef Mockfjärd

Leksand

Siljan

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Västerås Kolbäck Kil DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova

Uddevalla Vänersborg

Rabbalshede Dingle Munkedal

Årjäng

Töcksfors

Vansbro

Malung

Mora

Äppelbo Nås

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

ven räl

Ed

Kl a

Bäckefors

lälve n Väst e r d a

tern

Strömstad Skee

Sälen

alä l

n ve

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn (upp till och med 15 år) när du reser i 2 klass med SJ Intercity och SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg betalar du 85 procent av vuxenpris. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn (upp till och med 6 år). UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla ­tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris­erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

79

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen. ENDAGSBILJETT Regional tur och retur: Res hur mycket du vill i valfri riktning mellan två orter under en dag. Gäller för SJ Regional samt Tåg i Bergslagen (TiB) på sträckan Örebro–Kumla–Hallsberg–Laxå.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker, svenska ­rå­varor, ekologiska, vegetariska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJs bistro är KRAV-certifierad. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget. Reser du i 1 klass på SJ Snabbtåg kan du för­ beställa mat. Alkoholfri dryck ingår. Reser du i 2 klass kan du förbeställa mat till barnen samtidigt som du köper resan. Det ingår också en liten bok och ett paket med russin.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! ­Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–­Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn

och Stockholm–­Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2019. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm–­

Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klass­ervering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft.

Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem ­mellanvagnar samt manöver­ vagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljö­vänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast ­accelerationsförmåga, vilket gör det u ­ tmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till ­Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns ­källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

tyst ­avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvag­ nars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdel­ ning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stock­ holm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågs­ trafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

80

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


din resa… fråga lokföraren

Ibland blir det helt tyst i vagnen, är det motorstopp? Varför är tågen låsta till tio minuter före avgång? Det är trevligare att sitta inne och vänta på avgång än att stå utanför.

Niklas

Lokföraren Daniel Bergman svarar på läsarnas frågor. DANIEL BERGMAN Ålder: 39 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 8 och 3 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan nio år. Kör tåg från Karlstad till Stock­ holm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

»Tåget ska städas, bistron ska fyllas på och vissa säkerhetsfunktioner ska kontrolleras.«

Hej Niklas! Det är en helt korrekt iakttagelse att ­dörrarna till våra tåg öppnas ungefär tio ­minuter innan tåget ska avgå. Ibland kan det kännas lite märkligt, då tåget kan stå vid plattformen långt tidigare än så. Men det beror på att tåget innan avgång måste ­göras iordning. Det ska städas, bistron ska fyllas på och vissa säkerhetsfunktioner ska kontrolleras. För att utföra alla sysslor som krävs har personalen en viss tid på sig. ­Tiden är planerad så att allt ska vara klart tio minuter innan tågets avgång, och det är då även klart för att öppna dörrarna. I de allra flesta fall är det även vid ett fullsatt tåg fullt tillräckligt med tid för samtliga ­resenärer att hinna gå ombord, stuva undan sitt bagage och hitta fram till sin plats. För att undvika missförstånd försöker vi att informera om att det är just tio minuter före avgång som dörrarna öppnas. Bland annat skriver vi ut det på informations­ skyltarna vid de stationer våra tåg utgår ifrån. Men vi som jobbar på tågen är inte känslolösa robotar. Har vi hunnit göra ­tåget klart lite tidigare än planerat finns det inget som hindrar att vi öppnar lite i förtid. I synnerhet inte om det är bistert vinterväder ute.

Ibland känns det som att tåget får ”motorstopp”. Det blir helt tyst i vagnen några sekunder, sedan susar ventilationen susar i gång igen. Vad är det som händer?

Niclas

Hej Niclas! Den vanligaste orsaken till att ett tåg blir strömlöst är att det passerar en så kallad skyddssektion. En skyddssektion är en kort del av kontaktledningen som kan vara spänningslös, och de finns till exem­ pel i gränspunkten mellan två olika mat­ ningsstationer som förser järnvägen med ström. För att komma förbi måste alltså

tåget rulla en liten bit utan drivning. Om man reser med en lite äldre typ av tåg som X 2000 eller lokdragna tåg, märks det att man passerar en strömlös skyddssektion framför allt genom att ventilationssystemen stannar och det blir tyst i vagnen. Belys­ ning och andra viktiga funktioner drivs dock av batterier. Inuti lite nyare motor­ vagnar kommer en kort, strömlös sektion på kontaktledningen inte att märkas alls då drivmotorerna tillfälligt kommer att användas som generatorer. Genom den ­levande kraften i det rullande tåget kan nog med ström alstras för att förse vagnarna med all den kraft som behövs.

Varför är det så mycket krångligare att boka utrikes tågresor än flygresor? Leif

Hej Leif! Att tågluffa genom Europa är ett fantastiskt sätt att skapa nya resminnen. Man kom­ mer ju helt klart närmare alla vackra ­landskap och imponerande platser än om man jäktar fram på 10 000 meters höjd. Historiskt sett har flyget dominerat det internationella resandet. Järnvägen har i­ stället fokuserat på korta till medellånga inrikes resor. De kanaler för biljettförsälj­ ning som har vuxit fram speglar även det sätt som kunderna reser på. Har man många internationella kunder och desti­ nationer måste man tillhandahålla biljett­ försäljning som matchar. Vi på SJ säljer i dag biljetter till de resor som vi själva och våra samarbetspartner tillhandahåller. Några ambitioner på att starta internationell rese­ byrå finns inte i nuläget. Där kundunderlag finns litar vi i stället på att fristående, specia­ liserade aktörer sköter de internationella marknaderna. Dock håller vi håller på att utforma en ny digital tjänst som ska under­ lätta bokningar av utlandsresor med tåg i Europa, eftersom vi ser ett ökande intresse. 81


I KUPÉN

| SOPHIE ZELMANI

k­ änner mig trygg. Det är en meningsfull del av mitt liv.

SOPHIE ZELMANI

Vad vet du om livet i dag som du inte ­visste då?

ÅLDER: 47. FAMILJ: Sambo, vuxen dotter och bonusbarn. BOR: Stockholm. GÖR: Sångare och låtskrivare. AKTUELL MED: Nya plattan Sunrise och turné i landet.

– Det är både roligare och svårare att leva nu än när jag var 23. Det är roligare, för att jag inte tar mig själv på lika stort allvar, samtidigt som jag gör det, för nu är det tydligare att man en dag ska dö. ­Kanske är det därför jag är bättre på att ta vara på små stunder, som lyckan i att få vakna och vara sugen på en kopp kaffe. – Men eftersom allt inte är lika nytt och spännande som när jag var ung kan det vara svårt att hitta meningsfullheten ibland. En annan sak jag tycker är både komplicerad och viktig är att försvara ­ sitt sätt att leva, och inte jämföra sig med andra. Du skriver ofta om kärlek, vad har du lärt dig om den?

»Lilla lyckan ger störst glädje«

– Ja, kärlek är nog mitt livs största i­ntresse, jag är nyfiken på hur folk lever och tänker. Tyvärr har jag inte lärt mig så mycket själv av alla mina undersökningar, mer än att kärleken kommer i många ­format. Den tar sig många olika uttryck. Det finns inte ett rätt.

Som ung var du känd för att ställa upp i intervjuer, men inte säga mer än två tre ord. Vad handlade det om, var du blyg eller hemlighetsfull?

– Både och. Jag har alltid haft ett stråk av blygsel, därför var det skönt för mig att skriva. Sedan tyckte jag inte att jag själv var särskilt intressant, varför skulle jag uppta någons tid med mina tankar?

Hur ser ditt självförtroende ut i dag, på en skala från 1–10?

Med sina stillsamt innerliga ballader och sin behagliga, nästan viskande stämma har hon sjungit sig in i mångas hjärtan. Sophie Zelmani fick sitt genombrott för 24 år sedan, nu är hon tillbaka. Kupé fick en pratstund med den annars så hemlighetsfulla stjärnan. text LINDA NEWNHAM

Ny musik och ny platta, vem är kvinnan vi möter den här gången?

– En lite äldre Sophie, en kvinna i ­förändring som börjar fundera på andra saker i livet. Fast egentligen är det väl bara ett naturligt steg vidare på vägen.

Du åkte till södra Frankrike för att skriva låtar till den här skivan. Hur gick det?

– Haha, det kom inga. Fast efter att jag kom hem igen gick det fort! Jag borde ha förstått att jag inte skulle få något gjort där, för det får jag aldrig när jag planerar att göra grejer. Men det var en bra ursäkt 82

för att få komma i väg. Och undermed­ vetet hände det grejer, därför är det ändå alltid värt att åka till härliga platser. Så vad gjorde du i stället?

– Jag försökte skriva låtar några timmar om dagen, plikttrogen som jag är, men ­sedan promenerade jag i bergen, läste ­litteratur eller satte mig på en bänk för att bara vara.

Det är 24 år sedan du kom med din första platta, på vilka sätt har du förändrats?

– Jag har mer erfarenhet av livet, och jag har fått en plats i musiken där jag

– Det går upp och ner, självkänslan är bättre, men självförtroendet sviktar. I ­sociala sammanhang kan jag ofta känna mig osäker och obekväm, men i musiken och när jag spelar har jag självförtroende i det jag gör. Vad drömmer du om?

– En stående dröm är det där huset vid havet. Exakt var vet jag dock inte. Hur ofta åker du tåg när du reser runt?

– Ibland. Jag tar alltid tåg när jag ska till min producent som har sin studio i Skåne. Jag tycker om att åka tåg, det är bara att kliva på, sätta sig ner och drömma sig bort tills man är framme. Jag gillar nattåg också, jag sover som bäst när det rullar. Har du någon person du skulle vilja sitta bredvid på en längre tågresa?

– Nej, min dröm är att få en hel kupé alldeles för mig själv, där mina tankar kan få vandra helt fritt. •


A Hotell med historia i hjärtat av Visby Hos oss kan du boka Visbys skönaste hotell, Hotell Gute och Breda Blick, tryggt och säkert. Dessutom får du alltid bäst pris direkt hos oss, välkomna!

HOTELS | 0771-42 50 00, totthotels.se


Rapsolja från Åke Ekström Den kallpressade rapsoljan är en ren naturprodukt utan tillsatser. Smaken sitter i rapsfröet och jorden där plantan växer.

Morötter från halländsk mylla De ekologiska morötterna, som steks och ger tunnbrödsrullen sin fylliga smak, kommer liksom vitkålen från Tångagård.

Syrligt smör skapas långsamt Det ekologiska smöret från Thise Mejeri tar ett dygn att framställa. Det är den långsamma syrningen av grädden som ger smöret sin speciella karaktär.

TUNNBRÖDSRULLE

Dagsfärsk mynta från Åkerby Handelsträdgård Smakrika kikärter blir hummus Hummusen i tunnbrödsrullen tillreds i Kalf & Hansens tillagningskök i Hammarby sjöstad, där kikärterna mixas med rapsolja.

Mynta som Roger Dahlström odlar i sin familjedrivna handelsträdgård.

Krispig vitkål från Halland Vitkålen som ger tunnbrödsrullen krispighet – odlas ekologiskt på Tångagård. Gården är familjedriven i 13:e generationen och ligger mitt i Halland.

Ett klimatsmartare val. När du reser med SJ gör du ett klimatsmart val. Ett val som faktiskt kan bli ännu bättre. Ett gott exempel är vår supergoda wrap från Kalf & Hansen som endast består av ekologiska råvaror, noga utvalda från små gårdar runt om i Sverige. Välkommen till bistron!

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

1

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé 05 2019  

Kupé 05 2019