Kupé nr 07/08 2018

Page 1

KUPÉ

JULI/ AUGUSTI NR 7/8 2018

KALMAR

Klara, färdiga … kör: Ironman Har du koll på nya

RELATIONSEKONOMIN?

No more Swedish påtår

KAFFEBRIST!

VÄSTKUSTENS saltvattenspärlor

+

Vardagslögner Semesterhistoria Dejtinglexikon

Ensatem, shvåeratsetenkänslan

den svenskas

RADIOPRATAREN HANNA HELLQUIST SÄTTER ORD PÅ VÅRT STÖRSTA TABU – OCH VET HUR DEN KAN OMFAMNAS.

1

1


EVERYTHING DIFFERENT FIKA I DET FRIA Kanske är det den klara luften, eller för att man har ansträngt sig så hårt, men det allra mesta man äter utomhus smakar så mycket bättre. Hos oss hittar du tillbehören för en lyckad skogsfika. Vilket blir ditt nästa näräventyr?

UPPLEV EN ANNORLUNDA SOMMAR Byt nattliv mot dagar utan slut, stadstur mot fisketur, hotellrum mot övernattning bland iskonst. Upplev den arktiska sommaren i Jukkasjärvi med orörda älvar, midnattssolen som aldrig går ner och den gnistrande vintervärlden i det permanenta ICEHOTEL 365. www.icehotel.com

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se

Stylist: Ulrika Eriksson

Foto: Henry Moshizi

FOTO: ASAF KLIGER


Räven 28

FJÄLLRÄVEN COLOURS

Re-Kånken

Vi inspireras av färgerna i naturen. Varje säsong väljer vi ut några av dem som du kan bära med dig ut, vart du än är på väg. Hitta din ryggsäck på fjallraven.se Forever Nature

Rucksackack No.21 No.

Kiruna Backpack


din resa … 71 HEJ ANNA OCH SOFIA Anna Fallgren och Sofia Lundborg har Sveriges vackraste tågsträcka som arbetsplats. 72 MÄSTERKOCKENS KROGTIPS Fredrik Andersson, lagledare för svenska kocklandslaget, tipsar om sina favoritkrogar i Stockholm och Göteborg. 77 SOMMARNYHETER Lista över våra drömtågresor och semesterns bästa festivaler. 79 VINNANDE TÅGSTRÄCKA Kinnekulle blev vald till Sveriges vackraste tågresa. 81 PLÅTA RÄTT I TÅGFÖNSTRET Proffsfotografens bästa tips för att fotografera ut genom tågfönstret.

18

En bra polis för allas trygghet.

82 SJ PRIO: HOTELL Fem skäl att unna sig hotellmys i sommar med medlemsrabatt.

innehåll.

juli/augusti 2018

12 … BRISTVARA Latteransonering, vi står inför en kaffebrist 2030. 15 … NÄSTA SOMMARGREJ Ett lexikon för nätdejtare, jackan för svala kvällar och kortspelet som håller dig i form. 16 … STATIONSUTSIKT: VÄXJÖ Nytt stationsbygge enligt principen: kliv av tåget, jobba, ät, vila – utan att lämna området.

12

42

90 I KUPÉN: SABINA DDUMBA Soulstjärnan från Fisksätra började i gospelkören, och sjöng sig in våra hjärtan i Så mycket bättre. Nu tar hon tåget ut på turné.

29 INFOTAINMENT: CHARTER Vad har Sverige för semesterhistoria, egentligen – och vad vill vi helst glömma? 32 SAMTID: RÖSTFISKE Valdebatten hårdnar i Sverige nu och blir alltmer strategiskt inriktad på röstfiske. 36 RESA: VÄSTKUSTPÄRLOR Båttur, ostron och ett perfekt dyk från klipporna. Guide till sommarens bästa saltvattensutflykter.

50 INRE HÄLSA: RELATIONSEKONOMIN Nu använder vi termer som insättningar, investeringar, konto och balans i våra egna relationer.

87 VÅRA TÅG Snabba, bekväma, miljöriktiga. 89 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman reder ut hur mycket el ett tåg drar.

18 MIN RESA: HANNA HELLQUIST Radioprataren och krönikören om att kunna vara ensam utan skam.

42 MIN PASSION: JESPER WALDERSTEN Konstnären som är känd för sin citatkonst på Instagram har nu bildsatt Astrid Lindgrens klassiker Bröderna Lejonhjärta.

POLI 1468 FWD APRIL 2018

86 GETINGMIDJAN Stockholm rustar tågspåren – vi guidar genom ”getingmidjan”!

reportage

nästa …

Trygghet kommer inte av sig självt. Det är något vi skapar tillsammans, varje dag. Därför är det viktigt att uppmärksamma det fantastiska arbete svenska poliser gör – men också det faktum att de idag är för få och inte alltid räcker till. För att lösa det krävs modiga politiker som vill investera i fler bra poliser. Då blir Sverige ett ännu tryggare land att leva i. Det tjänar vi alla på!

Läs mer om vårt arbete på polisforbundet.se/flerpoliser och följ oss på Twitter #flerpoliser

84 SVERIGEKARTAN Ha koll på kartan – var du är och vart du ska.

36 50 56 NEDSLAG: KALMAR IRONMAN Tusentals svenskar viger sommaren åt att slita ut sig för personbästa i det tuffaste av triatlonlopp: Ironman. 63 TÄNKVÄRT: LÖGN Jo, vi ljuger mer än vi tror. Varje dag, fler gånger och i fler sammanhang än vi vill erkänna. Vi reder ut de vita lögnerna med ekonomiprofessor Micael Dahlén. 67 KORSORD & SUDOKO Sysselsätter din hjärna under resan.

7


KRÖNIKA NICLAS HÄRENSTAM

FOTO: ANNA LEDIN WIRÉN

De Kungliga Slotten

Smålögner

et är aldrig bra att ljuga får vi lära oss tidigt i livet. Ändå går vi omkring och småljuger allihop mest hela tiden. Och tur är väl det, ibland kanske. Den som frågar en arbetskamrat ”Hur är det?” på morgonen vill egentligen inte alls höra hur det är med magen, svärmor och perennerna utan nöjer sig gott och väl med ett ”Bra tack, och själv?” som lämpligast besvaras med ett kort ”Bara bra” oavsett hur det står till med svärmor och perennerna, för att inte tala om magen. Sedan kan man prata om något annat. Även i det privata umgänget kan en liten smålögn vara nödvändig ibland. När någon berättar om sin tältsemester svarar jag numera ”Vad härligt!” trots att jag mest förknippar ordet tältsemester med trängsel, väta och mygg. Eftersom jag är en ärlig person har jag någon gång svarat fel. Det blir sällan riktigt bra och i värsta fall dålig stämning. Så här i valtider flyger vallöftena omkring oss. Den eviga frågan är om det egentligen är möjligt att lova något som man inte vet om det går att infria. En trängd politiker formulerade det i en intervju att ”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”. Och för all del, det är inget fel med tydliga mål. Men lite småljug är det allt. I den här tidningen kan du läsa mer om både lögnen och röstfisket. Och om Sveriges vackraste järnvägssträckor! Kanske reser du på någon just nu. Kinnekullebanan mellan Lidköping och Mariestad tog hem det välförtjänta förstapriset, medan min egen favorit Malmbanan mellan Kiruna och Narvik kom på en andra plats. Det finns så många vackra järnvägssträckor i Sverige. Särskilt så här års. Det är inget annat än sant. N I C L A S H Ä R E N S TA M

Chefredaktör

8

Kungliga Slottet

Drottningholms Slott

Kina Slott

Ta tåget norrut.

FOTO: JOCHEN RÖMLING

»Eftersom jag är en ärlig person har jag någon gång svarat fel.«

D

med gott syfte

Gripsholms Slott

Tullgarns Slott

Ulriksdals Slott

Rosendals Slott

Mina tre SJ-favoriter ARTIC CIRCLE TRAIN: Tåget till fjällvärlden som många drömmer om att resa med enligt en Sifoundersökning. KINNEKULLEBANAN: Framröstad som Sveriges vackraste järnvägssträcka. WIFI OMBORD: Snart i alla SJs tåg – och alltid gratis.

Gustav III :s Paviljong

Rosersbergs Slott

Strömsholms Slott

Gör en dagsutflykt till den svenska historien. Se konst, arkitektur och inredningar från fyra sekel. Vandra i parker och trädgårdar. Se utställningarna och låt våra kunniga guider göra besöket till en extra upplevelse. Upptäck slottsbutikerna och koppla av i närliggande kaféer.

www.kungligaslotten.se Appstore / Google Play: Kungliga slotten


MEDARBETARE

NIKLAS WAHLÖF hade ”tusen viljor och usla skolresultat” och sysslade med allt möjligt tills han förstod att han måste skriva. Efter det blev det många år på de flesta avdelningar på Dagens Nyheter, som redaktör, kritiker och krönikör. Hans tusen viljor resulterade också i boken Glädjehuset Sverige (med Aase Berg) som enligt Niklas egen hårda recension ”sålde sämre än en rumänsk poesidebut”. Mest minnesvärda skrivuppdrag? ”Ett reportage i DN om en flummig retreat i Italien måste vara det knasigaste uppdraget. En dag skulle vi få handpåläggning, så jag smet ut och gömde mig i en skog under förevändningen ’the bathroom’. Tvingades dock tassa tillbaka då myrorna bet mig svårt. Och där stod handpåläggaren redo för mig innanför dörren ... Men under veckan hittade jag också fina inslag, fantastiska människor och en ny sorts ödmjukhet.” Vad har du för förhållande till tåg? ”Jag åker allra helst i tyst avdelning, i singelsäte och baklänges. Det ger ett bättre perspektiv på det vi lämnar bakom oss samtidigt som det vi åker mot ännu bara finns i fantasin. Att åka tåg är vackra pauser.”

TOBIAS REGELL är stockholmsstatonerad fotograf. I början av karriären både målade och fotograferade Tobias, men efter hand upptäckte han att det var för ensamt att stå själv i en ateljé och teckna. Numera älskar Tobias att plåta porträtt, och anser att portätten behövs lyftas fram i alla slags genrer. Om fotograferingen med Jesper Waldersten till detta nummer av Kupé säger han: ”Det är härligt att få träffa en så berörande människa som Jesper, och känslan att få plåta både honom och hans konst var fantastisk!” Vad är ditt favorittågminne? ”Jag har inget speciellt tågminne, men tycker att det är väldigt rofullt och samtidigt bra för miljön att åka tåg. Tåg tar mig bort och hem och är alltid en otroligt fin resa.”

LENA GRANEFELT är frilansfotograf inom genren reportage, resor, mat, trädgård och egna projekt. Lena älskar också att jobba för hjälporganisationen Hand in Hand i Kenya. Även fast Lena är boende på östkusten så föredrar hon västkusten, där finns tång, fiskesamhällen och den höga salthalten. Efter alla utlandsjobb har Lena många skojiga historier, som när hon blev jagad av japanska yakuzan (japanska maffian) för att hon filmade utanför en nattklubb. Och flydde till en bar med väggarna fulla av nakna män, som visade sig vara en österrikisk vänskapsförening som gillade att bada. Vad är ditt favorittågminne? ”Som nyutexaminerad fotograf från Nordens fotoskola 1993 fick jag uppdraget att dokumentera Rocktågets sista turné. Jag fick en egen sovkupé på tåget, backstagepass, konserter, roliga människor, vi flög helikopter och fotograferade tåget, sena nätter och en oförglömlig fyra veckor lång tågresa.”

I detta nummer av Kupé har Niklas Wahllöf skrivit om röstfiske.

TIDNINGEN KUPÉ ART DIRECTOR Li Söderberg

ANSVARIG UTGIVARE Malou Sjörin

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Göran Everdahl, Anders Falkirk, Nina Jakobson, Bella Linde, Linda Newham, Niklas Wahllöf.

ILLUSTRATÖRER Erica Jacobson KORREKTUR Fredrik Johansson

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Lotta Bramme: 08-410 272 08

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

REPRO Lena Hoxter

N VA

ENMÄRK

Trycksak 5041 0004

10

E T

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

FOTOGRAFER Bodil Bergquist, Lena Granefelt, Anna Hållans, Andreas Lundberg, Jochem Römling, Studio Emma Svensson, Tobias Regell.

S

CHEFREDAKTÖR Niclas Härenstam

Det vilar ett stort ansvar på dina axlar. Med oss får du tid att ta det. Att driva eget företag är sällan 9–5 eller måndag till fredag. Det blir en del av livet, ditt livspussel. Ända sedan starten har vi haft en vision – att få småföretagare att kunna ägna sig mer åt det de vill. Det betyder att vi ständigt utmanar och förnyar sättet på vilket Sveriges småföretagare kan sköta sin ekonomi och administration. Så tack till dig som valt oss. Och till er andra – välkommen till ett nytt sätt att jobba!

fortnox.se


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 7/8 JULI/AUGUSTI

REDAKTÖR: ANNA ZE T H R A E US

Påtår no more

Njut av kaffet. Drick det långsamt och låt den lite sura, sträva smaken fylla gommen. Ja, passa på. Snart kan det verkliga domedagsscenariot bli verklighet – kaffebrist, sämre smak och skyhöga priser. text ANDERS FALKIRK

1. FINNAR & ETIOPIER

Kaffedrickandet kommer ursprungligen från Etiopien och har spridits över hela världen. Mest kaffe dricks i norra Europa. Svenskar dricker 1 168 koppar per år/invånare, men finnarna är värre. De dricker 1 277 koppar. De främsta odlarländerna är Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien. Alla ligger i tropikerna, i det så kallade kaffebältet. Fotnot: Det dricks totalt 2,25 miljarder koppar kaffe per år i världen.

2. FEM PROCENT ...

... sägs det globala suget efter kaffe öka med varje år. Fram till år 2022 innebär det en tillväxt på 27 procent. För att undvika en global kaffebrist i framtiden behövs en ny producent i paritet med Brasilien, som är världens största kaffeproducent i dag.

3. KINA TO GO!

12

4. EFFEKTIVA PRODUKTER

Det är dock inte svenskt bryggkaffe, utan den italienska latten som har tagit världens städer med storm. Och efter den har en explosion av nya kaffeprodukter drivit upp efterfrågan. Iskaffe, energidrycker med koffeinbas, smaksatta cappuccino, cold brew, havrelatte ...

5. VÄXTHUSEFFEKTEN IGEN?

Ja, växthuseffekten påverkar kaffeskördarna negativt. Exempelvis genom temperaturökningar och kraftigare regnperioder som gör att marken urlakas så att plantorna växer sämre. Enligt vissa beräkningar kommer den brasilianska skörden av arabicabönor minska med 60 procent på grund av klimatförändringar.

6. ETT SVENSKT PROBLEM!

I Sverige dricker vi främst kaffe från arabicaplantan. Arabican anses ha finare smak än robustakaffe, men plantan är känsligare för klimatförändringarna än den tåligare robustaplantan. ”Så i framtiden får vi nog lära oss att dricka mer robusta som italienarna gör”, säger Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza.

Swedish fika ... kommer det att försvinna i framtiden?

Från Reykjavik till Shanghai. Undersökningar visar att kaffe har blivit en viktig del i en urban livsstil. Kinesiska millenials står för den kanske snabbaste ökningen av det globala kaffedrickandet. Den totala kinesiska kaffekonsumtionen har ökat med 75 procent sedan 2014.

Foto: Shutterstock

KÄLLOR: BBC, INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION (ICO), WORLD COFFEE RESEARCH INSTITUTE, BLOOMBERG NEWS, RÅD & RÖN M FL.

7. NÅGRA LÖSNINGAR

Kaffeföretagen sitter inte stilla med armarna i kors. Framtidens vinster är ju hotade. Bland annat försöker man få fram nya varianter av arabica som ska tåla klimatförändringarna bättre. En annan väg är att lära kaffeodlarna nya sätt att odla på. ”Till exempel att odla kaffe i skuggan från träd eller förodla kaffeplantorna för att ge dem större motståndskraft”, säger Kajsa-Lisa Ljudén, koordinator för hälsa, säkerhet och miljö på Löfbergs.

8. HAMPA SOM FIKA?

Det finns ersättning! Surrogat till kaffe var vanligt under andra världskriget. Det gjordes bland annat på rostat spannmål och växten cikoria (som trivs i södra Sverige). Vill ni prova surrogatkaffe? Den svenska kaffekedjan Wayne’s Coffee har en ”kaffedryck” baserad på hampa och rotfrukter.

9. UTDÖD

Ny brittisk forskning visar att den vildväxande arabicaplantan kan vara utrotad inom 60–70 år till följd av klimatförändringarna. Försvinner den vilda varianten av arabica försvinner också möjligheten att förädla fram nya kaffesorter i framtiden.

13


nästa… sommargrej

Hur farligt är det att sola egentligen? Solkysst, solbränd eller solskadad? Vi har frågat Doktor24s läkare Sanna Siljeholm hur mycket sol man behöver och vad som händer i huden när man bränner sig.

Vad händer om huden blivit bränd? – Ju längre tid i solen desto större är risken att få en brännskada. Om du bränt dig har huden utsatts för

4 tips för att sola sunt 1. Undvik solen när den är som starkast på dagen mellan kl.11-15. 2. Kläder ger bra skydd. Särskilt för barn som har känsligare hud. Använd tunna plagg om det är varmt. 3. Använd vattenfast solskydd med hög SPF som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. 4. Avstå från att sola om du bränt dig.

mer UV-strålning än den har byggt upp skydd mot. Det som händer i cellerna är att arvsmassan, ditt DNA, skadas. – Huden har reparationsmekanismer, men om solskadorna är många och sker under flera år så räcker inte reparationerna till. Det innebär att cellerna kan börja växa mer okontrollerat. Ökar risken för hudcancer om man bränt sig? – Ja, den ökar om man bränner sig flera gånger. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta, speciellt i yngre år, och att drabbas av malignt melanom som är den farligaste formen av hudcancer. Hos personer med ljus eller fräknig hy är risken störst. Mycket tid i solen ökar också risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig.

Få hjälp med din sommarplåga Brännskada, födelsemärke, hosta eller allergibesvär. Hos Doktor24 får du hjälp med alla sommarplågor. Online när det går, på vårdcentral när det behövs. Så fungerar det: 1

Starta vårdchatten i appen eller doktor24.se.

2

Svara på frågor om dina besvär.

3

Träffa läkare online, boka tid på vårdcentral eller ta del av egenvårdsråd.

Ett läkarbesök online kostar 250 kronor men är gratis för barn och unga 1-20 år och för dig med frikort.

NÄTDEJTNINGENS

NYORDSLISTA

Nätdejtningens djungel är snårig. Vi ger dig ett lexikon med de viktigaste termerna och förklaringarna.

[Sunday night fever]

Söndagsfeber. När alla människor är som mest aktiva på dejtningsapparna för att man ofta känner sig som mest ensam – och försöker fly i väg, åtminstone i tanken, från sitt singelliv.

[Freeclimbing]

Friklättring. När en person beter som en så kallad stalker, och söker upp någon som personen matchat med genom att kolla deras gamla Facebookinlägg, Instagramposter eller Linkedinuppdateringar.

[Printing]

Skärmdumpade. Om man friklättrar och det sedan inte går som man tänkt sig. Alltså att man till exempel ”råkar gilla” eller man ”råkar vara inloggad på Linkedin” så att den andra personen ser att du har varit inne och kollat hens profil.

[Caspering ]

Spöka. En vänligare variant av den gamla dejtningstermen ”ghost”, uppkallat efter barnboksgestalten Casper, det vänliga spöket. Betyder att du i stället för att ignorera någon – är ärlig med hur du känner, och sedan avvisar personen vänligt innan du försvinner från deras liv.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Hur mycket sol behöver man? – Solen ger värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Dessutom gör solens UV-strålning att kroppen kan bilda D-vitamin. Det räcker dock att händer och ansikte utsätts för solstrålar i ungefär 20 minuter om dagen för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin, säger Susanna Siljeholm, allmänläkare hos Doktor24.

Strunta i stillasittande kortspel i sommar!

FOTO: SHUTTERSTOCK

Nya ord i dejtningsdjungeln.

Sommar UTMANINGEN Sugen på en mer aktiv sommar? Ett kortspel behöver inte bli en stillasittande stund utan i stället ett tillfälle för nya fysiska utmaningar. Och en prövning i samarbetsförmågan, tillsammans med familj och vänner i alla åldrar. Detta är idén bakom nya kortspelet utmaningen med 50 kort, lika många träningspositioner att lösa på bästa möjliga sätt i samarbete mellan stor och liten spelare. Erik Börjesson, personlig tränare och en av skaparna av spelet, förklarar upplägget. – Kortspelet utmanar styrka, smidighet, uthållighet och utgår från alla åldrar och storlekar. 10 kort är enklare, som de flesta klarar. 10 kort är svårare, med positioner få kan utföra, men medvetet inte graderade eftersom alla har olika kroppsliga förutsättningar.

Meningen är inte heller att det ska vara perfekta positioner. – Nej, det ska vara som inspiration, säger Erik. ”Ah, det där kan jag också göra, kanske bättre till och med”. Som en trigger att göra det man inte tror sig klara. Det kommer också fungera som en sporre på sociala medier, där vi annars är vana vid att se avancerade yogaställningar i solnedgång, som vi aldrig kommer att kunna utföra. Utmaningen spelas i lag så passande för en familjeträff, eller en kickoff med jobbet, då det kan vara nyttigt att testa sina teamkunskaper. Nyfiken? Kika på @kortutmaningen.

VINTAGE VÄRMER SVALA SOMMARKVÄLLAR Lagom till semesterkvällarna på landet kommer en kollektion vintagejackor från Quatre Filles, som ville göra kamouflagemönstret vänligare genom att blanda in färger. Som de här rosa jackorna, i både herr- och dammodell, men med samma kärleksfulla ton. quatrefilles.se

15


nästa… station

VÅRA LÖFTEN FÖR EN PAPPERSÅTERVINNING I VÄRLDSKLASS

Tillbaka till framtiden

Över hela världen byggs nya imponerande tågstationer som andas framtidstro. Även i Sverige byggs nya spännande stationer. Till exempel i Växjö.

A

llt påminner om järnvägens gyllene framväxt runt förra sekelskiftet. Då var stationen en skrytbyggnad. Här skulle resenärerna bli imponerade, känna att de hörde till ett samhälle på frammarsch. Dagens nya järnvägsstationer andas samma framtidstro. Bildgoogla själv på stationen Birmingham New Street, den i Guangzhou i södra Kina, eller New Delhis framtida nya jättestation, så får ni se. De är imponerande arkitektoniska skapelser som visar att tågresandet följt med in i framtiden, och som får förstagångsbesökaren att tappa hakan – och filma 360 grader med mobilen. I Sverige kan man se samma utveckling. Här har flera stationer byggts om, till exempel i Malmö och Uppsala, och de har tillfört ny arkitektur, nya center och nya mötesplatser för staden de ligger i. Och helt nya stationsbyggen är inplanerade i Lund, Varberg, Västerås och Växjö. Alla med futuristisk känsla och nya lösningar för nya behov. – Ja, det finns ett helt nytt tänk när det 16

FOTO: WHITE ARKITEKTBYRÅ

text ANNA ZETHRAEUS

gäller vad en modern station ska vara. De måste ha mer service och vara mer trivsamma än de gamla stationerna, som egentligen var en väntplats med tak, säger Thomas Förslev, affärsutvecklare på Jernhusen, som äger och förvaltar 38 stationer i Sverige. Växjös nya station som ska stå klar 2020– 2021 är ett bra exempel. Byggnaden är ritad av den prisbelönta arkitektbyrån White och är en sammanslagning av station och kommunhus. Den består av glas och trä, inuti finns allt från takbar, flera restauranger och kaféer, butiker och mötesplatser med wifi. Mest imponerade är kanske det 780 kvadratmeter stora och sex våningar höga centralrummet. – Vi kallar det för Växjös nya vardagsrum. Det ska vara trivsamt och inbjudande. Här ska du kunna träffas, dricka ditt kaffe i lugn och ro, arbeta på din laptop och ha affärsmöten, förklarar Thomas Förslev. Och efter mötet kan man gå och äta en finare middag på stationen. – Hela stationen kommer bli en destination i sig. En plats som är värd att besöka även om du inte ska åka tåg.

Över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad lämnas in till återvinning. Det innebär att vi redan idag överträffar regeringens mål för 2020!

VÄXJÖ STATION BYGGSTART: 2018. PLANERAD INVIGNING: 2020–2021. YTA: Cirka 1 850 kvadratmeter station, 780 kvadratmeter ”vardagsrum” och 13 600 kvadratmeter kommunhus. ANTAL BESÖKARE/DAG: 5 500 i dag mot 10 000 i den nya stationen.

Papperskretsen

»Vi kallar det för Växjös nya vardagsrum.«

• Gör det lätt för dig att återvinna. • Garanterar att allt insamlat material återvinns till nya produkter. • Erbjuder god service till alla hushåll i hela landet, oavsett om du bor i radhus eller villa, i stad eller på landsbygd. • Säkerställer att all återvinning sker i Sverige och därmed utan onödiga transporter. Tillsammans har vi skapat ett återvinningssystem som uppskattas av 8 av 10 svenskar. Tillsammans sluter vi cirkeln.

Papperskretsen administreras av Pressretur AB och består av företagen i TU (Tidningsutgivarna), Sveriges Tidskrifter och Grafiska Företagen, samt Holmen, SCA, Stora Enso, Metro och IKEA. Vi samarbetar för ökad pappersinsamling med målet att alltid maximera materialåtervinningen och nå högt satta miljömål. Läs mer på vår hemsida papperskretsen.se


MIN RESA HANNA HELLQUIST

m a k s n e g in r e n n ä k »Jag « d n a l ib m a s n e r ä g för att ja

Ingen har satt ord på ensamheten som Hanna Hellquist. I sina krönikor och radioprat har hon stått upp för den svenskaste och svåraste känslan. Där hon både lyfter ensamheten ur skamvrån och omfamnar den med stor humor och igenkänning. Vi har lärt känna Hanna Hellquist i P3:s Morgonpasset genom hennes personliga prat om stressade äggstockar och sexiga speldosor.

18

text LINDA NEWHAM foto TOBIAS REGELL

19


D

et känns som att man känner henne”, är en vanlig kommentar om den populära radiorösten och krönikören Hanna Hellquist. Kanske beror det på att hon i många år nu livat upp våra morgnar i Morgonpasset. Kanske för att hon har berört så många vardagliga ämnen, som retroaktiv mobbning, om vad det värmländska ordet ”fäschli” betyder, om känslan i att få en Harry Boy i julklapp, sexiga speldosor, stressade äggstockar, om sina vänner och ovänner, sina ligg och sina pojkvänner. Ja, hon tycks ha vänt och vridit på varenda känsla och noterat varenda egenhet. Men hon är ändå trött på att få höra att hon är självutlämnande. – För mig är det där ett stilistiskt grepp. Jag tar avstamp i mig själv, för att sedan reflektera kring ämnet. Men på senare tid har det blivit svårare att skriva. Det var lättare när hon var en underdog, olyckligt kär, deprimerad eller misslyckad. Livet innehöll mer stoff då. – För första gången i livet befinner jag mig på ett väldigt lugnt, tryggt och bra ställe. Det har varit en del skit, som att min pappa dog, vilket har tagit tid att komma runt. Jag är säkert inte klar än. Jag har också varit i några förhållanden med mycket känslor. Ja, det faktum att jag inte är i ett förhållande som sätter agendan för mitt känsloliv, är en anledning till att jag så mår bra just nu. Det är underbart, men livet blir samtidigt lite tråkigt och förutsägbart. Hon tror att det relativa välmåendet även har att göra med att hon lärt sig en del av livet, av både de roliga och mindre roliga erfarenheterna. – I dag vet jag att det ordnar sig, att saker går över. Krossade hjärtan blir hela igen, depressionen planar ut och ångesten kan jag själv göra något åt. Men jag vet också att livet kan göra jävligt ont ibland, på ett sätt som jag inte anade för tio år sedan. Allt kan hända, åt båda håll. Ja, hon vet det ända in i hjärteroten. För 2009 bestämde sig Hannas pappa för att han var klar på riktigt, och tog livet av

MIN RESA HANNA HELLQUIST Taxen Ines hänger med Hanna nästan överallt.

»D jur är snabbaste, billigaste vägen till lyckan«

HANNAS STATIONER

1980. Föds i Karlstad, därav min värmländska dialekt.

20

1987. Mamma och pappa skiljer sig. Jag kommer ihåg det så starkt, hela livet förändrades.

1999. Jag var en ganska duktig flicka tills jag tog studenten.

1999. Kom in i medievärlden genom en AMSpraktik på KarlstadsTidningen.

2000. Flyttade till Kalix för att plugga

journalistik på Kalix folkhögskola. Det var jättekallt och jättenyttigt att komma långt ifrån mitt vanliga sammanhang.

2003. Bodde i Göteborg, där jag pluggade genus-

vetenskap på universitetet. Det var både en rolig och jobbig fas i livet. Jag hade depression och kunde periodvis sitta och stirra ut över takåsarna i Bellevue dag efter dag.

21


MIN RESA HANNA HELLQUIST

BÅTBUSS

97

m/f Vålön

Stöten emblem.indd 1

BÅTBUSS

95

BÅTBUSS

94

BÅTBUSS

BÅTBUSS

BÅTBUSS

BÅTBUSS

93

92

91

90

2014-05-27 17:17:29

Upplev Vänern

Vänerns djup och omgivning är vild och vacker. Kliv ombord på en Båtbuss i Karlstad, Kristinehamn, Hammarö eller Grums. Det är lätt att komma ut till en ö på Vänern och göra ett strandhugg. Öluffa, vandra, cykla, spring, tälta, fiska, simma, mys med picknick eller varför inte bara lägga dig i gräset och lyssna på fåglarna. Eller varför inte ta en Båtbusstur på Klarälven mitt i stan (Karlstad) eller i Vålösundets skärgårdsmiljö (Kristinehamn). Hur du än gör så har du fått med dig en bit av Vänern i ditt sommarminne.

www.lakevanern.se/batutflykt

sig. Hennes pappa. Hennes nära, nära. Den hon fortfarande i mångt och mycket liknar varje dag. – Vi hade en komplicerad relation som var full av kärlek. Den kretsade ganska mycket kring prestation, han gillade att höra när det gick bra för mig, men var ändå aldrig riktigt nöjd. När jag ringde och berättade att jag skulle få sommarprata var pappas respons ”ja, det kanske är bra för dig i framtiden”. Jag hade precis fått jobb på radion och släppt en bok och skulle få SOMMARPRATA! Vilka fler dörrar ville han att jag skulle öppna!? Ja, viljan att göra pappan stolt har varit en stark drivkraft, kanske huvudanledningen till att hon gjort en sådan klassresa. – Pappa gjorde också en klassresa, fast nedåt. Han föddes i ett medelklasshem, men när han dog var han … inte medelklass. Jag hatar ordet ”mindfulness”, men jag försöker stanna upp och uppskatta mitt liv. Innan jag somnar där vid elvasnåret på dagen, ligger jag och tänker på hur bra jag har det med alla intressanta människor jag får träffa i jobbet, min hund, min lägenhet och stugan på landet som jag fick ärva av pappa. Så mycket fint, så mycket fint … Hon växte upp i Karlstad, där föräldrarna hade en zoobutik med djur som apan Ulrik, hunden Ässie och hundratals undulater. Nu sitter dvärgtaxen Ines i hennes knä och försöker låtsas som att hon inte är sugen på mattes chiapudding. Det är därför vi ses på just det här caféet vid Odenplan; hundar får medtagas. – Att vara med djur är snabbaste, billigaste och renaste vägen till lyckan. Uppväxten hade dubbelheten i att i ena ringhörnan stod den ansvarstagande mamman. Hon med den välstädade hyreslägenheten i Karlstad. Hon som såg till att Hanna kom till skolan varje dag och försörjde både sig själv, Hanna och tidvis pappan på sin 75-procentiga förskollärarlön. – Mamma är allt för mig. Hon var min stabilitet och mittpunkt som barn. Det låter tråkigt och är en så jävla vanlig kvinnoroll, men man ska inte förakta den. Utan henne hade jag inte varit så trygg som jag är. Vi står varandra väldigt nära, även om mamma inte alltid förstår mig så

2007. Bodde i Paris i ett halvår, och lärde mig uttryck som ”comme il faut”. Uttryck som jag senare insåg att överklassen i Sverige tycker är fullt normala att slänga sig med.

I uppväxten på landet fanns udda folk, det som nu upplevs som exotiskt när Hanna berättar om det.

som pappa gjorde. Han såg rakt igenom mig, vi var gjorda av samma skrot och korn. I andra ringhörnan fanns pappan, som bodde ute på landet och hade Hanna varannan helg. Och redan som barn kände hon att hon i pappans tillvaro hade tillgång till något som hennes vänner inte hade. Något annorlunda. Inte bara för att pappan plötsligt kunde komma på idéer som att de skulle åka till Göteborg och fika, utan att först ringa och kolla om folk var hemma. Hon kom även tillbaka till skolan efter sina pappahelger med historier om att hon hade kört bil eller startat en skogsbrand. – På landet fanns både djur och udda folk. Som pappas kompis, som hade ett helt skrotupplag på gården och satt inne med jämna mellanrum för att han körde utan körkort. Han såg de perioderna som semester, och brukade försöka pricka in dem på vintern för att slippa jobba. Även pappa brände hemma och åkte in för det. När jag berättar om sådant här i Stockholms medie- och medelklassvärld låter det exotiskt. Men om man möter det som barn blir det naturligt. I dag tänker hon att livet på landet gav

2009. Pappa dog, världen rasade och känslorna har sällan varit rörigare än då.

HANNA HELLQUIST ÅLDER: 37. FAMILJ: Mamma och taxen Ines. BOR: Stockholm. GÖR: Programledare för bland annat Morgonpasset i P3, krönikör i Elle och DN samt författare. AKTUELL MED: Ska leda partiledarintervjuerna i P3. I SOMMAR SKA JAG: Färdigställa mitt bibliotek i stugan, och sätta in ett fönster i vardagsrummet. Och så ska jag försöka resa mer, för jag blir så lätt fast i Grums på semestern. Ja, jag ska tacka ja när folk frågar om jag vill komma och hälsa på. DET DRÖMMER JAG OM: Ett svenssonliv med två barn och en man som jag behöver ursäkta efter varje parmiddag (jag skojar). Och så drömmer jag om en lägenhet med utsikt. PROJEKT JAG BORDE TA TAG I: Jag har köpt loss ladan på gården vid huset i Grums. Den borde jag renovera, kanske bygga en bio!

2013. Köpte min älskling Ines! Med en hund är man aldrig ensam. Ines är som en skugga som följer mig vart jag än går, en mycket söt skugga. Hon hänger med mig nästan överallt, för hon har svårt att vara ensam, darrar och gråter då. 23


MIN RESA HANNA HELLQUIST

Kanske handlar vissa saker om att Hanna inte vill kompromissa ihjäl sig.

»Dejtingappar är på sätt och vis ett slags stödgrupp för singlar.«

henne ett fantastiskt persongalleri och förmågan att prata med alla möjliga människor – från överklass till gubben som alltid var dretfull. Men egentligen vill hon inte exotisera. Hon vill vaska fram något viktigt. Något som hon tycker gått förlorat i dagens värld – eller i alla fall i hennes eget liv: den spontana, varma gemenskapen. – Pappas vänner kanske inte var de som bidrog mest i skatt, vissa var långtidssjukskrivna och andra jobbade svart, men dörren var alltid öppen, kaffepannan stod på och man fick röka inomhus. Och det fanns tid att lyssna till varandra. De var fina människor på så sätt. – Jag försöker bygga upp något liknande här i Stockholm, men alla mina kompisar har 9–5-jobb och familj och barn och scheman med en halvtimmes lucka först nästa onsdag. Jag älskar mina vänner och vill inte vara utan dem, men de verkar ha så rika sociala liv att det är nästan omöjligt att få plats i dem.

Hon återkommer efter intervjun och lägger till att hennes kompis Alex, som fick förhandsläsa texten, blev provocerad för han menar att Hanna har det rikaste sociala liv av alla han känner, ”så jag kanske bara saknar självinsikt”. Men så här känns det för henne: själv jobbar hon morgonpass på radion, slutar före lunch, går hem och sover i någon timme och har sedan hela dagen ledig till… tja, vad då? – Jag har precis fått två nya kompisar som bor nära. De passar min hund ibland och jag den enas barn, och vi kan ses på middag en vanlig måndagskväll. Jag tycker det är underbart med middagar där man inte behöver klä upp sig och det serveras kyckling med currysås. Och för någon dag sedan fick jag hänga med min killkompis i tvättstugan, vilket jag också uppskattade, säger hon och förklarar: – Om man är själv så ofta som jag är, om man inte har någon att göra de här grejerna med, så är det roligt att få bli inbjuden till att delta i vardagslivets sysslor. Ja, det pratas ofta om att man ska uppskatta de små sakerna i livet, om att vi har tappat den förmågan i vår stressiga tillvaro. Men Hanna tror inte att det gäller alla. Inte de ensamma. – Jag har verkligen förmågan att känna lyckan i det lilla! Hon har skrivit en del om ensamhet, den man kan uppleva om man är 37 år, singel och utan barn – trots att hon har en hel hög med goda vänner. Hon har berättat om drömmen om att ha någon att åka till Rusta och Bauhaus med på helgerna, om att få beställa Linas matkasse och stå i en kylig ishall och vänta på att hockeyträningen ska ta slut. Men också om känslan i att äta ännu en linssoppa själv hemma. – Folk säger till mig att ta vara på lyxen att kunna ligga kvar i sängen nu, ”en dag kommer du att vara glad om du får gå på toa själv”. Men jag har redan haft så många söndagar i sängen, dagar då jag aldrig klivit upp, för det fanns ingen särskild anledning för mig att göra det. Nej, jag behöver inga fler sovmorgnar, säger hon och tillägger: – Till alla de som klagar på att de behöver storhandla vill jag skrika: Ta vara på de ögonblicken, det låter fan underbart, jag är så jädra avundsjuk! Och hon fascineras över att ju mer vanliga, allmängiltiga frågor hon tar upp i sina texter, desto större respons. Som det här med ensamhet. Ett stort problem som det pratas väldigt lite om. För trots att alla upplever ensamhet ibland och trots att tystnaden bara gör allt värre, så omgärdas frågan av skam.

Inspirerade av historien – utvecklade för modern fjällsport

Turutrustning av hög kvalitet sedan 1908. bergans.com

24

HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN


MIN RESA HANNA HELLQUIST

»Ensamheten är ett samhällsproblem vi borde dryfta lite oftare.«

– Jag förstår faktiskt inte det. Jag känner inte minsta uns skam för att jag är ensam ibland. Och den stora responsen tyder väl på att det här inte bara gäller mig, utan att det är ett samhällsproblem vi borde dryfta lite oftare. Hanna hittade lite lindring i Tinder. Inte nödvändigtvis i de dejter hon fått via dejtingappen, utan i själva utbudet. – Jag har inte träffat min drömman än, men Tinder gav mig insikten om att jag inte är ensam om att vara ensam, för vi är många som lägger ut oss där till allmän beskådan. På så sätt är det ett slags stödgrupp för singlar, säger hon Mobilen ringer någonstans i den djupa handväskan. Hon gräver runt för att hinna svara. Det är en kompis. Hanna frågar om de ska ses senare i eftermiddag. – Nähä, du kan inte. Så du ringer bara för att skryta om att du inte kan ses för att du måste hämta barn? Vad jag gör? Jo, jag sitter här och gör en intervju om ensamhet förstår du. Hon lägger på och kollar av sina meddelande när hon ändå har luren framme.

– Apoteket bjuder in mig på en exklusiv kväll. Ja, det är typ Apoteket och Telenor som messar mig och frågar om jag vill komma på saker. Hanna har ofta tampats med tanken ”det är mig det är fel på”, att hon själv är anledningen till att hon är (typ) den enda som inte har en partner. – Kanske handlar det om att jag inte står ut med en annan människa särskilt länge, om att jag inte vill kompromissa ihjäl mig. Varför ska jag göra det? Jag har äntligen byggt upp det liv jag vill ha. Jag har skaffat jobb på egna meriter, lyckats köpa en lägenhet i Stockholm och jag har köpt en hund som jag tar hand om. Att i det läget ta in någon annan i mitt liv som ska ha lika mycket som jag att säga till om känns … svårt. Visst har hon funderat på att skaffa barn själv, vilket hon i början av året skrev en uppmärksammad artikel om i Dagens Nyheter: ”Men jag tar inte lätt på frågan om jag ska skaffa barn eller inte. Tvärtom. Jag tänker på det konstant. Överväger mina alternativ. Jag läser på. Jag loggar min menscykel så att jag kan urskilja vad som som är pms och vad som är verklig existentiell ångest. Och vad som är ägglossning och vad som är förälskelse. Tanken på att skaffa eller inte skaffa barn upptar nästan all min vakna tid. I varje möte, varje situation dyker den upp, den vilar över mig som ett moln. Vilken vän jag än träffar, vilka val de än har gjort i livet, jag speglar min möjliga framtid i alla jag möter. Varenda Tinderdejt. Det gör mig galen.” Hon säger att längtan efter ett barn och ett sammanhang är stor, men kanske ändå inte tillräckligt stor eftersom hon inte tar steget. Eller så handlar det om ren rädsla. Hon vet inte. Eller som hon också konstaterade i krönikan: ”Varför ska jag fucka upp mitt liv, som jag äntligen fått ordning på.” En kvinna sätter sig bredvid oss, men byter bord när en nos nyfiket dyker upp bredvid henne. Det är Ines, dvärgtaxen som kan sitta i mattes knä på kafé hur länge som helst. Hanna berättar vilken tur hon hade som fick tag på just Ines. – En kompis hittade en annons på Blocket, och jag åkte dit och tittade på valpen som var leveransklar två dagar innan jag fick semester. Så Ines var ett spontanköp. Mitt bästa ever. Det är väl som med barn, man kommer aldrig att ångra det, man tänker ”varför gjorde jag inte det här tidigare?”. För allt ordnar sig ju på något sätt, det gör det.

Inspirerade av historien – utvecklade för modern fjällsport

Turutrustning av hög kvalitet sedan 1908. bergans.com

HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

26


© Bok-Makaren AB

Kom och hälsa på hos mig!

INFOTAINMENT CHARTER

Göran Everdahl ger dig hela historien om våra semestervanor.

Semesterfeber

Alfons Åberg bor i den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen, bara ett stenkast från Centralstationen i Göteborg. Här kan alla nyfikna barn och vuxna leka i Alfons vardagsrum, provåka helikoptern, se på teater, lära sig spännande saker och upptäcka en massa finurligheter.

Äntligen semester! Vi svenskar älskar att resa utomlands. Men turism är ingen modern företeelse utan har funnits i årtusenden. Nöjesresenären har mött faror på vägen: pirater, sjukdomar – och värst av allt: INGET SVENSKT KAFFE! text GÖRAN EVERDAHL

Öppet varje dag. Läs mer på alfonskulturhus.com Adress: Slussgatan 1, vid Trädgårdsföreningens ingång mot Centralstationen i Göteborg.

F170524_AlfonsKH_Annons_Kupe_200x137.indd 1

rns å 6 ma

Något som påminner om vår tids nöjesresor hittar vi hos antikens greker. Deras religiösa festivaler innefattade tävlingar i både idrott och dramatik. Sådant gjorde Olympia till turistmål, liksom oraklet som med sina spådomar drog folk till Delfi. Akropolis lockade besökare då som nu. Glöm inte heller Rhodos med sin famösa koloss, den 32 meter höga jättestatyn i brons som restes vid hamnen omkring 300 f Kr. En sorts antikens Eiffeltorn.

2017-05-30 14:09

 

1t8illsam

ANTIK MODERN TURISM

Pyramiderna i Egypten är turistmål än i dag.

A

FOTO: SHUTTERSTOCK

N ER RK E A P K JAD OL L F BÖR L I T ING KA BA ALLT L L TI DÄR

Siw Malmkvist

DEN ALLRA FÖRSTA TURISTEN …

… som vi känner till ger sig till känna 1 500 år f Kr, då en resenär hackade in graffiti på en av Egyptens pyramider: ”… efter att ha offrat åt Sekhem.” Pyramiderna och de andra makalösa byggena längs Nilen är förstås turistmål än i dag. Klassiker som håller!

Towa Carson MED EVA FUNCK OCH HÖNAPÖNA

FOLKETSHUSOCHPARKER.SE/SCENKONST

LÄS MER OM SOMMARENS ALLA TURNÉER

»Deras religiösa festivaler innefattar tävlingar i både idrott och dramatik.«

Kurort blev det nya semesterstället.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ann-Louise Hanson

Under den grekiska antiken blev det för första gången möjligt att försörja sig som reseguide, och det började tillverkas särskilda små minnessaker för de många resenärerna: souvenirer.

FOTO: SHUTTERSTOCK

NYA FRÄNA JOBBET

BRUNN BABY, BRUNN!

Kurorter hade funnits länge, men från 1800-talet exploderade intresset. Att dricka brunn ansågs vara hälsan för halsen – och resten av kroppen. Det blev en årlig ritual inom över- och borgarklassen: Bath i England, Vichy i Frankrike, Baden-Baden och förstås Ramlösa i Sverige.

29


INFOTAINMENT CHARTER MILJÖBEKYMMER

STATISTIK

Håller vi på att turista sönder de vackraste delarna av klotet i dag? Flygplatser, golfbanor och hotellkomplex breder ut sig ohejdat i fattiga länder som har svårt att stå emot hägrande utländsk valuta, och i turistorter som Venedig och Barcelona protesterar lokalbefolkningen. Flygtransporter från kalla Norden slukar olja och orsakar föroreningar. Som motkraft har det uppstått en medveten ”ekoturism” som tar hänsyn till skör miljö. Och man kan ju faktiskt alltid ta tåget …

VÄRLDENS POPULÄRASTE TURISTLÄNDER Frankrike: 76 miljoner besökare. Spanien: 55 miljoner. USA: 50 miljoner.

SVENSKMÅL I TOPP

Till dessa länder reste flest svenskar på semester år 2017. 1. Spanien 2. Thailand 3. USA 4. Grekland

BLÅGULA TURISTDÅRAR

FOTO: SHUTTERSTOCK

58 procent av svenskarna reser utomlands varje år. 20 procent reser utomlands tre gånger eller mer. 1 procent har aldrig åkt utomlands. 8 procent går flygpriserna ned under sommarhalvåret.

ADELN

… som växte sig stark från 1500-talet prioriterade krigföring och sina egna gods, men skickade ändå sina söner (nix, inte döttrarna) på bildningsresor till orter som Florens och Venedig i södra Europa. Vilket gyllene tillfälle att i förbifarten dammsuga Rom och Grekland på antikviteter! Men massturism? Knappast, den återföddes först på 1800-talet.

KAFFEKRIS!

På 1960-talet föddes det vi känner som riktig charter med taxfree och välkomstdrink och grisfest och Bamseklubb och ja, svenskt kaffe. Fritidsresor löpte linan ut och lämnade hänsynsfullt en påse svenskt kaffe på varje flygstol. Enligt en samtida resehandbok var det utländska kaffet nämligen ”svart som natten och med en besk smak”.

Svenskarna fick tre veckors semester 1951, fyra veckor 1963. Och så uppfanns charter – till att börja med bussar, billiga och förbokade mot sydliga nejder. Flygcharter är en företeelse från 1954. Härligt: bara sexton timmar till Mallorca, med fyra mellanlandningar!

»Fritidsresor löpte linan ut och lämnade hänsynsfullt en påse svenskt kaffe på varje flygstol.« PAKETRESOR

… uppfanns på medeltiden, när tusentals troende reste i grupp till heliga platser runt Medelhavet: pilgrimsfärder. Mat och husrum kunde köpas i bulk. Folkmassorna som strömmade mot Rom eller Santiago di Compostela blev rejält lönsamma och orter som låg längs vägen kunde bygga hela sin ekonomi, och ibland överflöd, på pilgrimerna. Rhodos hängde med. Kolossen var raserad sedan länge, men nu var ön en port mot det heliga landet.

RESFEBER THOMAS COOK

… var baptistpredikant som ville hjälpa sina nyväckta godtemplare att resa (till det heliga landet, precis som medeltidens pilgrigmer). Därför uppfann han resechecken, och tog åter upp den gamla idén med paketresor.

30

Ohoj pirater!

FOTO: SHUTTERSTOCK

FOTO: SHUTTERSTOCK

1966 rekommenderades alla att ta åksjuketablett innan ombordstigning.

YOU ARE THE PARTY.

CHARTERDAGS

I en tidig katalog försäkrar Vingresor nervösa resenärer som aldrig i sitt liv stött på en flygvärdinna: ”Naturligtvis förekommer inga som helst drickspengar ombord.” Och i en reklamfilm från 1966 rekommenderas att hela familjen tar åksjuketabletter inför flygresan för man vet aldrig. Äventyrsresor var ännu inte ett begrepp.

VARA TURIST TRIST?

Forntida resenärer levde farligt. Medelhavet var fullt av pirater, och en magsjuka på främmande ort kunde precis som i dag betyda två dagar till sängs men också – om man hade otur – döden. Långresor var något för de rika och kanske dumdristiga. Ändå restes det.


SAMTID RÖSTFISKE

RÖSTFISKE – så funkar det!

»Flera kärnkraftsreaktorer ska stängas!« »Stoppa Förbifart Stockholm!«

Miljöpartiet 2015 beslutades att kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn och i Ringhals ska stängas. Hittills har en av reaktorerna i Oskarshamn stängts.

Miljöpartiet Bygget pågår och beräknas vara klart 2026.

Valår, klimatet hårdnar och aldrig har röstfisket varit så utbrett. Från alla håll, i fler kanaler, med allt mer slipade metoder. Men när nappar det? text NIKLAS WAHLLÖF

32

något just kärnfullt direkt riktat gentemot strömningar i samhället, dock mer tveksamt som genomförbara löften. Så här beskriver Svenska Akademiens ordbok röstfiske: ” ... om förhållandet att företrädare för meningsriktning eller politiskt parti o. d. med mer eller mindre skrupelfria metoder söker värva röster vid omröstning.” Ordboksbeskrivningen är författad tidigt 1900-tal, när ärlighet ansågs vara längst och en offentlig lögn var något av en skandal. Man kan nog konstatera att löften tas mer lätt på i dag. Men vad som definitivt har utvecklats internationellt är det omvända röstfiskandet – skrämselprogandan. Under 1920- och 1930-talen förekom visserligen varningar på svenska valaffischer i form av slemma bläckfiskar och mordiska kosacker. Och nere i Tyskland vet vi alltför väl vad man skrämde upp väljarskarorna med. Annars har svenska partier aktat sig för skrämselpropaganda. Här handlar det främst om fiske med just löften, inte hot. Inbördes ordning varierar, men ämnen som polisen (fler), pensionärerna (mer pengar), vården (kortare köer), skolan (högre resultat), ungdomarna (fler jobb), invandringen (friare, eller minskad) ligger bra till nästan varje gång. Efter valen händer det att vallöften som fiskats med förvandlas till ”målsätt-

DARK ADS, ELLER DARK POSTS ... ... är annonser eller uppdateringar riktade till en specifik målgrupp på sociala medier, men dolda för andra. Funktionen har funnits länge på Facebook och har använts för såväl sociala som kommersiella syften. I höstas medgav företaget att de 2016 sålde annonsplatser till ett ryskt företag som misstänks ha skapat riktade annonser för Donald Trump och mot Hillary Clinton.

»Allmän värnplikt!« Socialdemokraterna Ett återinförande av värnplikten genomfördes tidigare i år.

»Höj krogmomsen till 25 procent!« Socialdemokraterna Den 12-procentiga krogmomsen gäller än. FOTO: SHUTTERSTOCK

J

ag är så lycklig!”, utbrister Inga i en grässlänt. Bengt bredvid henne är engagerad i Bondeförbundet, han berättar att partiet ”jobbar för hela vårt land, där vi vill göra landsbygden rik och stark”. Scenen är hämtad ur valfilmen Vi i Vallberga från 1944, när avfolkningstrenden började synas, barnbristen fick skolorna att slå igen och oron på landsbygden började sprida sig. Bondeförbundet, bara man röstade på det, skulle vända trenden. Ett exempel på röstfiske. Snart är det val igen. Men hela den senaste mandatperioden har partiernas röstfiske pågått, för att ju närmare valet kommit kasta ut allt fler revar i de stora väljarstimmen. Men röstfisket, kärnfulla löften om åtgärder efter ett vunnet val mot ett eller annat av opinionen uppfattat missförhållande, är gammalt. Riktigt gammalt. I utgrävningar av Pompeji har valsloganer hittats målade på murar och väggar i den en gång så myllrande staden. Gratis bastu åt alla och billigare bröd var sådant som utlovades, bara en viss politiker fick rösterna. Vulkanen Vesuvius utbrott år 79 begravde staden under ett evigt täcke av aska och pimpsten och huruvida något hann infrias förblir förstås oklart. För den klangen har ju röstfiske, eller valfläsk, eller vad man väljer att kalla det. Som

33


SAMTID

Upplev fjällen på riktigt

RÖSTFISKE

»Något annat än Facebook har kanske redan tagit över till nästa val, 2022.«

34

- Välkommen till Idre Fjäll

FOTO: SHUTTERSTOCK

ningar”, eftersom de måste omförhandlas i en koalitionsregering. Brexitomröstningen i Storbritannien 2016 visade prov på ett nytt, eller i alla fall mer skamlöst, röstfiskande. Partiet Ukip på utträdessidan hade bussar målade med budskapet att ett EU-medlemskap kostade britterna 365 miljoner pund i veckan. Partiets ledare Nigel Farage lovade att pengarna i stället skulle användas till inhemsk sjukvård. Helt felaktigt, både det ena och det andra, visade det sig när väl ett utträde röstats fram. Samtidigt drog USA:s presidentvalskampanj i gång. Och hade inte lögner, smutskastningar och absurda påhopp präglat amerikanska val förr så var det dags nu. Men inte bara lögnerna och påhoppen var fler. De genomfördes också delvis av en ny väluttänkt digital strategi. Designad och byggd av människor inlockade utifrån. Med tiden har nämligen politiska partier, även i Sverige, blivit duktigare på att lämna ifrån sig själva fiskeutrustningen till dem som kan tillverka en ny och bättre. Det dräller av konsulter, pr- och pressagenter i politiken i dag. Och sociala medier-experter. I fallet USA, och vad som kallades Project Alamo, gjorde konsulter det möjligt för Trumpsidan att med främst Facebook effektivt ösa ut annonser syftande till att, visst, stärka de som redan var med på Trumptåget. Men framför allt att skrämma dem som var beredda att hoppa på det andra: Hillary Clintons. De kan identifieras genom loggningar av vad man har gillat eller svarat på i sociala medier och Trumpfolket valde ut tre grupper, vita liberaler, unga kvinnor och urbana afroamerikaner. Dessa bombades sedan med besvärande fakta, eller lögner, om Clinton eller hennes man, den tidigare presidenten Bill. Dark ads, kallas den politiska reklamen och antireklamen riktade till vissa specifika grupper, men som är dold för andra. Och därmed för granskande medier. Jack Werner är känd för Viralgranskaren i Metro (vilken han med två kolleger fick Stora journalistpriset för), han är kolumnist i Dagens Nyheter och aktuell med boken Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå. Han säger: – Dark ads, att man säger si till vissa och så till andra, kan man väl säga också gällde de gamla valstugorna i Sverige. Men där gjordes faktiskt ett avslöjande reportage med

dold mikrofon som fick enormt genomslag. Det gör det inte riktigt med dark ads, som till sitt väsen inte är nytt, men är del av en ny politisk arena som ingen riktigt kan granska. Han tror dock inte att Trumpstrategin kommer att ta över i Sverige helt. – Jag tror inte på någon linjär utveckling, säger han. När vi pratar politik och sociala medier pratar vi Facebook, och Facebook kommer inte finnas i evighet. Något annat kommer att ha tagit över, kanske redan till valet, 2022. Hur det gick för Inga och Bengt, eller snarare med utvecklingen på den svenska landsbygden, vet vi. Bondepartiets budskap i den gamla filmen kan avfärdas som röstfiske. Men även om bilden är att löften inte genomförs visar sammanställningar gjorda av forskare vid bland annat Göteborgs universitet, och som finns tillgänglig på statsvetarbloggen politologerna.se, att åttio procent av vallöftena av regeringarna, Socialdemokraterna respektive Alliansen mellan 1994 och 2010 faktiskt uppfylldes. Elin Naurin, universitetslektor vid Göteborgs universitet, är en av personerna bakom Politologerna: – Politiker är klart bättre än sitt rykte, har hon sagt till DN. Om man läser valmanifesten så får man en bra bild av vad som kommer att ske.

RÖSTFISKE HELA VÄRLDEN MINNS! ”Read my lips. No new taxes.” sade president George Bush inför presidentvalet 1988. I själva verket skulle en rad nya skatter sjösättas under hans tid i Vita huset. ”Your boys are not going to be sent into any foreign wars.” Franklin D. Roosevelt lovade runt 1940 men höll tunt när Pearl Harbor hade anfallits året därpå. Silvio Berlusconi har upprepade gånger lovat att sälja sina tillgångar i Fininvest/Mediaset av etiska skäl. Tre premiärministerperioder senare är han fortfarande storägare av medier som ger honom sitt stöd. Fianna Fáil lovade inför det irländska valet 2002 att 2004 skulle alla vårdköer permanent ha raderats. Så blev det inte alls. President Barack Obama var tydlig under 2008 års valkampanj med att Guantánamo Bay-fånglägret skulle stängas. Det finns kvar än. Donald Trump lovade att om han valdes som president skulle han se till att Hillary Clinton blev fängslad för sitt tivelaktiga hanterade av sin e-post. Efter att Trump vunnit meddelade han att han inte tänkte gå vidare med det.

Boka på idrefjall.se, tel. 0253-410 00 eller bokning@idrefjall.se


RESA VÄSTKUSTEN Här går solen ner på vackraste viset i Västerhavet/Gullmarsfjorden.

Vila in vackra VÄSTKUSTEN

Bada varmbad innan havsdopp, fincykla mellan fiskelägen, paddla kajak och slurpa ostron på en klippa i kvällssol. Följ med till Fiskebäckskil, Grundsund och Lysekil, tre västkustpärlor med naturupplevelser utöver det vanliga. text BELLA LINDE foto LENA GRANEFELT

SÅ RESER DU HIT FISKEBÄCKSKIL OCH GRUNDSUND: Tåg till Uddevalla, sedan buss 860/845 i cirka en timme. Alternativt tåg till Göteborg, och buss 841/845 i cirka två timmar. LYSEKIL: Tåg till Uddevalla, sedan buss 860/841 i cirka en timme. Alternativt tåg till Göteborg, sedan buss 841 i cirka två timmar.

36

37


RESA VÄSTKUSTEN

Cykeltur i kustmiljö

Vandra över klipporna till det lilla fyrhuset och se ut över stormande vågor eller stilla hav.

Det tar en halvtimme att cykla mellan Fiskebäckskil och Grundsund på Skaftö. Eller en hel dag, beroende på vad som händer på vägen. Just i början av cykelleden tronar konstnären Carl Wilhelmsons nationalromantiska villa, absolut värd en blick uppåt klippan. Sedan kräver badplatsen Bökevik, med både sandstrand och brygga samt tennisbanorna där Björn Borg vann sitt första SM-guld, ett stopp för ett dopp. Snart är det dags för Gröderhamnsängens naturreservat med orkidéspaning på de kalkrika markerna, och när sältan sveper in från havet bjuder skalgrusbanken vid Gåsövik på alger till picknicksalladen. Stigen löper längs både strandlinjen och en bit in från kustlinjen, och vid foten av Åseberget som med sina sextio meter över havet är öns högsta punkt, ligger Kolerakyrkogården från 1834. I fiskeläget Grundsund, där stora delar av tv-serien Saltön utspelar sig, kan man ännu spana efter inspelningsplatser. Men härligast är att uppleva nuet, hoja förbi fiskaffären vid Ica och köpa en påse räkor att avnjuta på den långa bryggan vid hamnen. Där kan cykelbenen dingla mot vattenytan medan blicken har fullt upp med att studera livet i ett fiskeläge som inte är helt uppköpt av sommargäster. Cyklar kan hyras på Gullmarsstrands Hotell & Konferens och Lyckans slip i Fiskebäckskil.

Doppa cykeltrötta fötter i Västerhavet. Paddla havskajak ut från Grundsund.

Kajakpaddling i ljuvliga vatten

Klippvandring i rosa De mjukt välvda granithällarna vid Stångehuvuds naturreservat i Lysekil närmast niger sig ner i det böljande havet. Som en del av Kuststigen Bohuslän finns här en vandringsled, noga uppmärkt med vita färgstreck och med en flora med över 260 olika växter och ett djurliv med sjöfågel som gråtrut, havstrut, ejder, fisktärna, storskarv och strandskata. Bohusläns rosa granit bildades för över 900 miljoner år sedan, och var under 1800-talet ett eftertraktat byggmaterial. Men stenbrytningen skapade stora sår i Stångehuvud, vilket läkarhustrun Calla Curman noterade, oroade sig över och gjorde någonting åt. I början av 1900-talet köpte hon in stora delar av granitlandskapet, och överlämnade det som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien som åtog sig att för all framtid förvalta och vårda området som ett naturminnesmärke. Det är därför vi numera kan vandra fritt över graniten, ta oss upp till det lilla fyrhuset längst västerut, förtjusas av skörbjuggsört, trift, blåsäv och klockljung och inte minst spana ut över skärgårdens lugn eller stormpinade vatten. Vandringsleden vid Stångehuvud utgår från Pinneviksbadet, några minuters promenad från centrala Lysekil.

38

Fiskebäckskils mysiga hamn på Skaftö.

Den grävda kanalen i Grundsund fyller hundra år i år, vilket kan firas med en paddeltur från Östra kajen. Här anordnar Christina Ingemarsdotter allt från nybörjarkurser till guidade äventyr och hyr också ut kajaker till mer vana. Nedkrupna i sittbrunnarna, med flytvästar på och skyddande kapell över benen bär det i väg. Paddlarna glider tyst ner i vattnet, kajakerna forsar fram i kanalen och snart är vi ute på öppet vatten. På Skaftös sydligaste udde ligger Islandsberg med sin fyrplats med Gåsö i norr, Gullholmen i söder och Västerhavet rakt ut mot horisonten. Vi paddlar uppåt. Havets rytm är lugnande, den karga skönheten slående och stillheten bryts blott av en nyfiken säl som plötsligt kikar på oss över vattenlinjen. Efter någon timme kliver vi i land på den slätaste granitrosa klippa, njuter av matsäck och ett dopp innan armarna får ta i igen, i jakt på en tältplats för natten. Juli är ljuvligt men semesterfirartrångt, augusti mer stilla med varmare vatten. September är skönt och förlänger säsongen. Och sedan kommer vintern, med torrdräkt och en hel arkipelag för paddlaren som vill ha allt för sig själv. Kajakuthyrning och guidade turer finns hos Kajak i Grundsund.

39


RESA

Pil

an

Dagens fångst på tallriken!

eS

A NEW IPA WITH JUST THE RIGHT AMOUNT OF DEPTH

TJÖRN

VÄSTKUSTEN

Fathom IPA highlights our favorite characteristics of the west-coast IPA style. This crisp and clean brew features a touch of malt on the surface with an ocean of zesty orange and piney hops below.

1 546 öar och skär

ku lp

tur pa

rk

»De svenska ostronen har mer tuggmotstånd.«

BALLAST POINT FATHOM IPA ALK: 6%

llm

re kva

Exotisk skaldjurssafari

oc

i ter

ä ys sb

Importeras av Cask Sweden AB

fé , ca

ks

ö hk

rd

d trä

www.casksweden.se

N

Fina Fiskebäckskil

40

20:90

A ka s i ord

Bohusjollen Signe fiskar upp oss vid Norra hamnen i Lysekil och sätter, med havsbonden Lars Marstone vid rodret, kurs mot närmaste musselodling. På karakteristisk bohuslänska förklarar skepparen hur musslorna odlas på rep, och så bärgar vi klasar med musslor som ska tillagas innan kvällen är över. – Jag gillar svenska ostron mer än de japanska jättevarianterna som har etablerat sig i Sverige, säger Lars. De svenska har både mer tuggmotstånd och smak. På Kärringeholmen står en svartmålad fiskebod, inredd med fårskinnsklädda bänkar och vedeldad kamin. Men vi sätter oss ute på klippan där Lars instruerar hur ostron ska ätas: Naturella och nedsköljda med porter! Med gummihandske på ena handen och kniv i den andra öppnar vi ostron efter ostron vars tomma skal landar som travar av glimmande smycken på berget. I boden kokar Lars sedan musslor i vitlök, rödlök, schalottenlök, purjolök och en herrans massa vin och grädde. Färskare än så här blir det inte. Ostron- och musselsafari anordnas av Lysekils Ostron & Uusslor i Lysekil. Egen dryck medtages.

En tur till Fiskebäckskil kan vara rakt igenom ljuvlig. Fiskeläget vid Gullmarsfjorden grundades under 1500-talets rika sillperiod och utvecklades sedan till ett av Sveriges förnämligaste skepparsamhällen. Nuförtiden kan du också checka in på hotell Gullmarsstrand, pausa i den varma poolen och sedan plumsa ner i Västerhavets sälta och äta torskrygg med smörstekta alger på hotellets restaurangpir insvept i kvällsdimma. Sover du över vaknar du till havsutsikt och kan efter frukosten ta en promenad längs med Kaptensgatans pampiga skepparvillor. Via Hildas trapp och Klockarns brygga hamnar du vid Lyckans slip, gästhamn med skeppshandel, krog och kafé. Gena mellan tätt byggda fiskarstugor ner till bryggorna vid kilen, eller kika in i träkyrkan med tak- och väggmålningar. Fiskebäckskil är ett skärgårdssamhälle där alla sinnen får sitt. I Fiskebäckskil finns boende på Gullmarsstrands Hotell & Konferens och Slipens Hotell.

PRIS:

et

e us

ART NR: 82816

nd

Su

…och mycket mer Kom och låt dig inspireras! www.tjorn.se/turism

Titta ut från den varma poolen över Gullmarsfjorden.

Tjörns turistbyrå tel +46 304-60 10 16

CRAFTED IN_ SAN DIEGO


MIN PASSION JESPER WALDERSTEN

n e m m u r n a ll e m i r ä »Det « ! a g i t k i v t e d r a tt i jag h Stora känslor uttryckt med små medel. För konstnären Jesper Waldersten är enklast svårast – alltså måste han hålla sig just där. I alla led, från måndagsångest på Instagram, till nya bildsättningen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. text ANNA ZETHRAEUS foto TOBIAS REGELL

42

42


MIN PASSION JESPER WALDERSTEN

En av Bröderna Lejonhjärtabilderna: Tengil.

ska vara exakt. Överallt, inom räckhåll, penslar, färger, pennor och block. Skulle papperet ta slut verkar det okej att måla direkt på golvet, det finns spår av det. Att vara i ateljén känns som att gå på utställning i Jesper Walderstens limbiska system, i realtid. Hunden Pollock får ett snabbtinat märgben och vi andra kaffebricka med mandariner, medan Jesper väljer spellista på datorn. – Det finns alltid en låtlista, för allt. Jag är en gammal blandbandskille, tycker att låtlistan kan få styra dagens film, som en gud, säger han och sätter på musiken, för dagen klassisk. Jag gissar att det också finns en bestämd plats: Jespers, där han ska sitta under tiden jag frågar. Så är det. Han visar och drar fram en stol till mig. – Du sitter här, och jag här. Du frågar, jag bestämmer. Du leder och jag … ah, vänta lite, den här är ju bra … Plötsligt hoppar Jesper upp igen från fåtöljen och ställer sig vid den närmaste skrivmaskinen, alldeles bakom. Han knackar ned raden: ”Du leder – jag för”. – Man vet aldrig, det finns embryon överallt.

»Min första tanke var aldrig i livet, så jag sa ja.« JESPER WALDERSTEN ÅLDER: 49. FAMILJ: Fru, två barn, hund. BOR: Mariefred. AKTUELL: Bröderna Lejonhjärta i nyutgåva, och samlaredition, Rabén & Sjögren. Utställningen Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lindgren, Jesper Waldersten på Kulturhuset i Stockholm, pågår till och med den 16 september. INSTAGRAM: @waldersten

44

D

en som går hem till Jesper Waldersten hamnar i Mariefredstrakterna, och till slut under en stor ek. I dag står Jesper och väntar under eken, med en svart anorakhuva uppfälld över hela huvudet som gör honom vålnadslik. Fast jättesnäll när huvan fälls ner, morgonsolen masar sig upp och hunden Pollock lägger sin nos vänligt i handen. På tomten, några meter från bostaden, ligger Jespers ateljé i ett Ralph Erskineritat hus från 1945. Vi kliver direkt in i det kreativa kontoret, mycket walderstenskt in i minsta detalj. Här finns handskrivna filosofiska utrop som kom-ihåglappar, halvfärdiga meningar på papper, inmatade i gamla skrivmaskiner utplacerade här och var, totalt femton, om man

Du är mån om precision och originalitet, återvinner du aldrig något?

– Jo, om det går att omforma. Som att panta ungefär. Men jag snor aldrig saker, inte ens från mig själv. Jag är oerhört noga med det. Ibland möjligen alldeles för noga, och kan lägga ner ett helt projekt för att det påminner om något annat. Jesper Waldersten gör i sanning nytt hela tiden, ger sig på oprövade discipliner. Han har tecknat vår vardagsångest utan att lyfta pennan från papperet, skapat instagrampoesi, målat, skrivit, dansat, ställt ut. Medverkat i konstnärliga samarbeten, från Ingmar Bergman till Kent och nu Astrid Lindgren. Är du som ditt eget citat: ”Låt inte bli, låt allt bli.”?

– Jag vill leva så, alltid utsätta mig för nya saker. Jag har ett ansvar som människa att dela med mig. Jag bjuder gärna på tio bilder, för jag får hundra åter. Om alla går runt och stirrar ner i mobilen hela tiden, ja då tappar vi ju glöden.

Det krävs mycket mod för det oprövade …

– Det är viktigt att vi tränar upp modet igen! Så att det lägger sig i ryggraden, blir den reflex som gör att vi vågar stå upp för saker. Inte bara en tanke som uppmanar 45


Upplev Operan hela

SOMMAREN PÅ SCEN

Sommarkonserter 27 juni – 10 aug Törnrosa SpelaS igen 15 Sept Madama Butterfly nYpReMiÄR 23 Sept Se hela repertoaren på operan.se

GUIDADE VISNINGAR & UTSTÄLLNINGAR

Upptäck Birgit Nilsson vid hennes hemmascen! Både på svenska och engelska onS–löR kl. 14 #birgitshemmascen

MAT, DRYCK & UTSIKT

På restaurang Brasseriet, Strömterrassen & Guldterrassen.

RUNT OM I STOCKHOLM Konserter 15 – 18 aug

på Kulturfestivalen Konsertfinal GAT 18 aug på Gustav Adolfs Torg Operakonsert 19 aug på Ljusterö Birgit Nilsson 100 år Jubileumskonsert Kungsträdgården 23 auguSti Östersjöfestivalen 24 aug i Berwaldhallen Törnrosa 25 aug i Vitabergsparken Bergmanfestivalen 28 aug, 1 Sept på Dramaten Bambi 1 Sept i Vitabergsparken

Läs mer på operan.se och ladda ner Kungliga Operans app gratis för att upptäcka mer i AR. Håll upp kameran mot bilden!

oss själva att vara modiga. Det är stor skillnad på det. Mod är också centralt i hans senaste projekt: en ny bildsättning av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, både som bok och utställning. Svarta, starka bilder med spetsiga berg, vassa tänder, farliga ögon och ett mörker i Tengil som är allt annat än teckningarna i originalutgåvan från 1973. Tänker du dig dina Lejonhjärtabilder som mer nutida?

– Verkligen inte! Jag är ALDRIG nutida och jag är aldrig aktuell – då blir man bara snabbt inaktuell. – Jag vill heller aldrig vara politisk eller samtidsspanande utan i stället försöka hitta känslan som kunde vara precis densamma i någon by på 1700-talet. Jag letar nog efter den rena tanken – genom att släppa på intellektet. Att ta sig an sig ett nationalälskat verk av Astrid Lindgren är ett uppdrag de flesta skulle känna sig både oerhört smickrade av och samtidigt livrädda inför. – Min första tanke var aldrig i livet, så jag sa ja. Det som avgjorde saken var att han fick helt fria händer att skapa nytt, bortom det beskrivande berättandet i bilder. – Jag valde Skorpanperspektivet, så som det skulle kunna se ut i hans fantasi när han får historien berättad av Jonathan.

På det viset blev jag friare så att i stället låta betraktaren fylla i resten själv. Jesper har gjort Lejonhjärtabilderna i koppartryck, en tidskrävande omständlig process. För att han med flit ville försvåra, tvinga sig att bli långsam. Då långsamhet behövdes. Han verkar ofta dra sig dit – eftertänksamt tillbaka till kärnan. Inte åka med på någon lätt resa. Lämnade tidigt ”branschen”, flyttade från Stockholm till Mariefred, slutade kalla sig illustratör, för att kunna bli fri konstnär. – Kanske hade jag kunnat bli polis också, funderar han. – Jag gillar att utreda, utforska de där mellanrummen. Det är i pauserna, i mellanrummen, som jag hittar det viktiga! Vi tar en paus, ett mellanrum, och åker över till Jespers andra ateljé, målarstudion. Här finns överbilderna från arbetet med Lejonhjärtaboken. Jesper pekar ut ett exempel på det förenklande: spjutspetsarna, de hackiga bergen och hur en bro blivit ett smalt rakt streck. – Det enklaste är det svåraste, säger han och stryker med fingertopparna i de svarta dansande strecken runt ögonhålorna på en av bilderna. Ah, ögonfransar! Katla har ögonfransar. – Jag vill hitta friheten genom begränsningarna, visa mycket men med väldigt små medel. Som när jag bestämde att jag

»Ofta förstör jag mina målningar – men jag förstör med stil.«

Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartners

Savana Wallenius Lines

47


VÄSTGÖTATUREN!

GÖTAREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

MIN PASSION

VÄSTGÖTATUREN!

JESPER WALDERSTEN

VÄSTGÖTATUREN!

»Jag är ALDRIG aktuell – då blir man bara snabbt inaktuell.«

Blunda och se!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

inte fick lyfta pennan från papperet en enda gång. Det resulterade i utställningen Ett svart streck.VÄSTGÖTAMånga TUREN!upptäckte också Jesper genom illustrationerna i Dagens Nyheter. Tunna sköra linjer, nervigt exakta över de mänskligaste dragen vi gärna vill dölja: paxa lunchplats, läsa ut schampoflaskans baksida på toaletten och fylleprata med taxichauffören. I målarateljén finns det både streck och färger, allt känns ljust och samtidigt tillåtande solkigt. Nya och gamla målningar står lutade mot väggarna. Färdigt, ofärdigt, valt, bortvalt, eller kanske bara VÄSTGÖTAtills TUREN! vidare o-valt, pausat. – Ofta förstör jag mina målningar – men jag förstör med stil! Målar om efter att de har stått på vänt i flera månader. Ibland har de till och med varit signerade men så målar jag över det också, börjar VÄSTGÖTAom igen. TUREN! Han visar oss en släng av ”actionpainting”. Lägger ett papper på golvet, häller blixtsnabbt ut svart färg, skrapar i det med något som liknar en kam, svänger ihop uttrycken i ett ansikte, på mindre än en minut. Tittar ner, relativt nöjt och konstaterar att han fått in rätta knycket i nacken, ovan för de walderstenskt klassiskt sluttande axlarna. – Man får inte hålla på att analysera för tidigt. Det ska vara som ett slags frispel utan regler, där det bara finns en början. VÄSTGÖTAJag försöker hitta in i något kravlöst, TUREN! fördomsfritt – och vara ensam i det. På ett rikt sätt. Allt kan målas. Som ett extra öga i pannan, med spritpenna. DetVÄSTGÖTAfinns embryon till allt, överallt.

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

SJÖTORP

VÄNERN

20 km

TÖREBODA

MARIESTAD

VÄSTGÖTATUREN!50

70 km

km

LIDKÖPING

VÄTTERN

49 km

KARLSBORG SKARA

VÄSTGÖTATUREN!

SKÖVDE

km

VÄSTGÖTATUREN!

Ett fantastiskt sommaräventyr i fem delar!

50

VÄSTGÖTATUREN!

GÖTAREN!

VÄSTGÖTATUREN!

25 km

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

TUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

#VÄSTGÖTATUREN 48

VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!

Läs mer på västgötaturen.se VÄSTGÖTATUREN!

VÄSTGÖTATUREN!


INRE HÄLSA RELATIONSEKONOMI

När relationer blev transaktioner Det sägs att kärlek och vänskap inte kan värderas i pengar. Ändå använder vi ekonomiska termer om relationerna till varandra. Men varför blev det så här? Är det bra eller dåligt? Och går det att förändra? text BELLA LINDE illustration ERICA JACOBSON

V

i människor använder ekonomiska termer om det mesta. Vi värderar vår ledighet, vi köper oss tid och gör insatser i föreningslivet. Det ekonomiska tänkandet genomsyrar allt och vi förväntar oss att på ett eller annat sätt få utväxling för våra insättningar – till och med när det gäller relationerna till varandra. Vi pratar om att investera i förhållanden, om att inte göra för stora uttag på vänskapskontot och att vi berikar varandra eller har ett känslomässigt kapital. Kort sagt lever vi våra liv i en emotionell kapitalism, där ekonomiska uttryck används för att beskriva värdet på en relation. Och inget ont i det, kanske. Det är både praktiskt och pedagogiskt att använda ekonomiska ord om abstrakta saker som vänskap och kärlek, och inte minst förklara för våra barn att en relation bygger på ett ömsesidigt givande och tagande. Men man kan fundera över hur det blev så här. – Jag skulle gissa att fenomenet har att göra med den allmänna sekulariseringen, säger Erik Angner som är universitetslektor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. – Det har skett en samhällsförändring,

50

där många värden som vi förr höll högt har förlorat sin kraft. Inte minst var det länge fult att prata om pengar, i dag är det ofta en självklarhet att använda ekonomi som måttstock för det mesta. När Erik Angner resonerar kring ekonomins makt över oss landar han i hur en beskrivande modell lätt kan omvandlas till ett ideal. När ekonomer pratar om världen använder de ett formellt språk och avskalade modeller. Men vartefter tiden går tenderar även en rent beskrivande modell omvandlas till en mönsterbild som man borde uppnå – varpå världen plötsligt uppfattas som undermålig. – Något liknande kan hända när det gäller relationer. Om man börjar använda idealiserade ekonomiska termer för att beskriva relationer kan det sluta med att man ifrågasätter dem som inte uppfyller idealet. Och om relationen ska fungera så som metaforen antyder riskerar man att skapa om världen så den blir mer lik modellen. – Samtidigt kan metaforen vara bra eftersom den understryker något som är viktigt, som att vänskap och kärlek kräver underhåll. En vän som aldrig ringer eller bjuder hem en på middag riskerar att få relationer som förtvinar. 51


BÄSTA UPPLEVELSERNA HITTAR DU PÅ 2 E N T E R TA I N O C H V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N P R E S E N T E R A R

INRE HÄLSA RELATIONSEKONOMI

2ENTERTAIN, LIVE NATION OCH VICKY NÖJESPRODUKTION PRESENTERAR I SAMARBETE MED SINCLAIR ENTERTAINMENT

HIS GREATEST SHOW EN MUSIK AL OM ODÖDLIG K ÄRLEK

MARIANNE MÖRCK • JENS HULTÉN • GUNILLA BACKMAN • FRIDA ÖHRN ELIN KÖNIG ANDERSSON • DANIEL MAURICIO • KARL NOREMO

PREMIÄR 20 SEPTEMBER 2018

ENSEMBLE och ORKESTER Svensk översättning och regi ANDERS ALBIEN

CIRKUS STOCKHOLM

DEN OSCARSBELÖNADE FILMEN – NU PÅ SCEN!

BILJETTER WWW.PETERJOBACK.COM

Premiär 14/9 på China Teatern i Stockholm V I C K Y N ÖJ E S P R O D U K T I O N O C H 2 E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R

2 E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R I S A M A R B E T E M E D B L I X T E N & C O

DINNER CLUB

HAMBURGER BÖRS. BILJETTER: SHOWTIC.SE

PREMIÄR 13 SEP 2018

»Marknaden har flyttat in i våra privata relationer, gjort oss till konsumenter också när det gäller kärlek.« EKONOMISERAR DU DINA RELATIONER?

TEST!

Jag tycker att en relation verkligen måste vara värdefull för att vara värd att satsa på. Jag anser att en relation måste vara ett ömsesidigt och jämnt givande och tagande. Jag anser att min insats i en relation är en känslomässig investering. Jag tycker att man kan kräva utväxling av sina insatser i en relation. Jag vill ha valuta för mina känslomässiga insatser.

Filmsuccén blir musikal - premiär 13 sep PHILIP JALMELID MALENA ERNMAN ANDERS EKBORG SARA JANGFELDT MORGAN ALLING TUVA B LARSEN CHRISTOPHER WOLLTER M FL Regi MARKUS VIRTA

!

Svarar du ja på flera av ovanstående påståenden har du en tendens att se dina relationer som kliniska transaktioner. Fundera på om du kan tänka på ett annat sätt, och använda andra metaforer, och därmed få relationer som är mer intima och förtroliga.

Dock har metaforer förmågan att gå förbi både människans intellekt och naturliga försvar, vilket gör att den självklart gör något med oss. Det menar Allan Linnér, den lugnt inlyssnande radiopsykologen i radions P1. – Rätt tajmad är en metafor suverän som verktyg, säger han. Men när vi använder ekonomiska termer som metafor för relationer kan det ske en depersonalisering som på sikt skulle kunna vara farlig. När man omvandlar kött och blod till produkter och enheter blir det helt enkelt lättare att vara mindre noggrann med hur man ser på och behandlar människor, djur och andra levande väsen. Att ekonomin och det ekonomiska tänkandet har sipprat in i allt fler delar av samhället påpekar även Maria Törnqvist, forskare i sociologi vid Uppsala universitet och Institutet för framtidsstudier. – Sociologen Zygmunt Bauman formulerade det som att marknaden har flyttat in i våra mest privata relationer och gjort oss till

konsumenter också när det gäller kärlek. Precis som vi hetsas att köpa nya skor när de gamla blivit omoderna drivs vårt begär mot nya kickar och relationer och ska, enligt marknadens logik, vara omättligt för att hålla transaktionerna i gång. Ett fiktivt men tydligt exempel finns i författaren Lena Anderssons hyllade Egenmäktigt förfarande, där huvudpersonen Ester Nilsson anser att älskaren Hugo Rask står i skuld till henne när han fått tillgång till hennes kropp – som om han gjort ett för stort uttag ur den i och för sig direkt usla relationen. Eller när doktor Phil i tv försöker reda ut huruvida en tvåbarnsmammas omsorger om ett av sina barn gör att det blir mindre kvar på kärlekskontot för den andra. På samma sätt kan det vara vilseledande att betrakta vänskap som en investering, eftersom det signalerar att den existerar bara när det är goda tider. – Investeringar har man när de går bra men när de inte funkar så dumpar man 53


INRE HÄLSA RELATIONSEKONOMI

»I en värld där en persons värde hänger ihop med prestation har allting en prislapp.«

Lenke Rothman Att hopfoga den sönderfallande världen

Konstutställning 14 juni–1 september 2018 Guidade visningar onsdagar kl. 14 den 4/7–15/8.

Stora Nygatan 10–12, Gamla stan Öppet mån–fre 12–17, lör 12–16 www.levandehistoria.se

I SAMARBETE MED

dem, konstaterar filosofilektor Erik Angner och jämför med aktier där investeraren vill vara med i uppgång men inte i fall. – Den metaforen kan vara vilseledande när det gäller vänskap och kärlek. Om man ska vara en riktig vän eller älskande är det viktigt att stå kvar även när det går utför, även när vännen är deprimerad eller ledsen. Annars riskerar man själv att gå miste om relationen. Samtidigt bör vi ta de mest alarmerande argumenten med en nypa salt. Det menar Maria Törnqvist som när hon blickar bakåt ser hur till exempel äktenskap och familjebildning ofta varit ren och skär ekonomi. – Det ekonomiska språkbruket är inte heller helt nytt – tidigare generationer pratade om möjliga partner som ett riktigt kap eller någon som inte var värd att satsa på. Skillnaden är kanske att ekonomins inblandning tidigare skulle garantera samhällsstabilitet, medan dagens konsumtionslogik snarare står för det motsatta. En stor del av relationstransaktionerna sker på sociala medier, där människor skrollar och svajpar sig igenom nätets outtömliga löften om kärlek, vänskap och framgång. Samtidigt ser Maria Törnqvist att fenomenet går djupare än så, och att individualismens segertåg och en hårdare arbetslinje har ett finger med i spelet. – I en värld där en persons värde hänger ihop med prestation har allting en prislapp – även människan i egenskap av arbetskraft

och medborgare. Och där är konsekvenserna värst för dem som klassas som skräp, de som inte högpresterar varken på jobbet eller på dejtingsidorna. En relation är alltså ett ständigt givande och tagande, däremot är det vanskligt att börja betrakta människor som leverantörer av känslor och tjänster. Det går nämligen inte att alltid få något i utbyte, åtminstone inte utan att missa själva kärnan i relationen. – Man kan inte sätta ett värde eller pris på relationer, säger Allan Linnér. Man kan bara leva utifrån att så länge vi är överens om att leva ihop eller vara vänner så gäller det. Dessutom kräver alla relationer att man kalibrerar och stämmer av hur vårt sätt att leva tar hand om oss. I övrigt är det inte så dumt att lyssna till sig själv, och vilka ord man använder. Eftersom det ekonomiska språket inte bidrar till intimitet och förtrolighet kan det till exempel vara läge att byta ut ett ord som ”värdefull” mot ”betydelsefull”. Eller varför inte helt enkelt kalla den känslomässiga investeringen för kärlek. – Frågan är vad som är ytlig diskurs i det här, ett tugg, och vad som kryper djupare ner i vårt känsloliv, funderar Maria Törnqvist. Jag tror att de flesta har erfarenhet av relationer som inte kan översättas i ekonomiska termer. I raden av vardagliga möten märks de små motståndshandlingarna av vänlighet, omsorg och solidaritet. Vi ska odla den förmågan.

FEM VIKTIGA SIGNALER Ibland kan det vara fruktbart att resonera med sig själv om hur ens relationer ser ut. Svaren kanske inte klargör dina relationer direkt men kan ge en vink om hur de kan utvecklas eller, om det är nödvändigt, avvecklas. Fundera över … … hur du tycker att en relation ska definieras. Vill du, som exempel, att den ska vara värdefull eller betydelsefull? … om en relation måste bestå av ett ständigt och ömsesidigt givande och tagande. Klarar du att ibland vara den som ger mest? … om du är villig att behålla relationer som inte alltid är enkla och direkt givande. … om du har relationer där du ibland känner att du står i skuld, och har ett krav på dig att betala tillbaka i form av tjänster eller känslomässiga insatser? … om du ibland känner att du själv är för krävande, och hur det kan tänkas påverka relationen.

55


NEDSLAG

FOTO: CHARLIE CROWHURST, GETTY IMAGES FOR IRONMAN

IRONMAN KALMAR

180,2 km cykling

Kalmar runt – på järnvilja

Klara, färdiga, kör – Ironman! Den 18 augusti går Sveriges tuffaste triatlonlopp av stapeln i Kalmar och gör hela Smålandskusten till en folkfest. Och publiken är lika viktig som deltagarna. text NINA JAKOBSON

56

FOTO: CHARLIE CROWHURST, GETTY IMAGES FOR IRONMAN

3,86 km simning

FAKTA: IRONMAN KALMAR SIMNING, CYKLING, LÖPNING: 3,86 km simning 180,2 km cykling 42,195 km löpning Den första Ironmantävlingen i Kalmar gick den 18 augusti 2012. Simningen sker i Östersjön, cyklingen går över Ölandsbron till Ölands södra delar och löpningen går genom de centrala delarna av Kalmar med målgång på Stortorget. Startskottet för årets tävling går den 18 augusti, och i år finns 40 kvalplatser till världsmästerskapet i Ironman på Hawaii. DISTANSER: Simning 3,86 km på en envarvsbana i Kalmarsund. Cykling 180,2 km på södra Öland och på fastlandet norr om Kalmar. Löpning 42,195 km genom centrala Kalmar. REKORD: De bästa svenska tiderna på Ironman Kalmar innehas av Patrik Nilsson, som 2015 tog sig runt banan på 8.08.05 respektive Åsa Lundström som 2012 gick i mål på tiden 9.13.27.

42,195 km löpning

KALMAR

57


www.juliusproduction.se EN AV VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKALER!

NEDSLAG IRONMAN KALMAR Träningen hjälpte Joanna att bli frisk.

NÖJESTEATERN, MALMÖ LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG 14 september-4 november 8 november-15 december

Från helförlamad till Ironman

Hon satt i rullstol och skulle aldrig mer kunna gå. Men Joanna Swica kämpa. FROM THE valde UNITEDattSTATES OF AMERICA Nu har hon genomfört sex triatlonlopp och gör snart sin första hela Ironman. ”Jag känner mig väldigt stolt över mig själv och det speglar av sig i allt jag gör.”

JOANNA SWICA ÅLDER: 30. BOR: Stockholm. GÖR: Nätverkskoordinator på SOS International, egen företagare inom influencer marketing och driver nätverket Friendcation, med cirka 2 500 tjejer som vill resa med nya bekantskaper. FAMILJ: Sambon Carl-Johan och mamma, pappa och syster i Ystad. TRÄNINGSMERITER: Stockholm Triathlon 3 gånger, Iron Man 70.3 Gdynia, Iron man 70.3 Jönköping, Iron Man 70.3 Marbella. Swim run, olika halvmaror, sprungit runt Mont Blanc på fem dagar och gjort en massa hinderlopp. Har dessutom vunnit klubbmästerskap i crossfit. SOCIALT: instagram: @joannaswica Blogg: www.joannaswica.metromode.com

58

N

är Joanna Swica var 16 år drabbades hon av nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom. – I princip alla organ och funktioner i kroppen lade ner och jag blev helt förlamad. Jag låg på sjukhus i flera månader och de sa till mina föräldrar att de skulle sälja sina företag för de skulle behöva ägna sig helt åt att ta hand om mig. Men på det rehabinstitut hon hamnade vände det och hon blev gradvis bättre. – Jag tränade hela tiden, det fanns inget annat alternativ. Jag var ju 16 år. I dag är Joanna Swica friskförklarad och har tagit sig an nya tuffa utmaningar – extremloppet Ironman. Hon började träna för att gå ner i vikt, men så småningom byggdes en helt annan motivation upp. – Det var känslan av rörelse, att jag faktiskt åstadkom någonting, att jag klarade av saker. Jag har aldrig sett mig som en idrottstjej, jag

skolkade och fuskade mig fram i idrotten i skolan. Jag hade inget bollsinne, kom alltid sist på 60 meter och har aldrig varit snabb eller stark. När jag började träna märkte jag att jag var stark. Och jag hade väldigt roligt. Hon började med styrketräning och fortsatte sedan med crossfit. Därifrån var steget inte långt till att börja med hinderbanelopp. – Jag har alltid kollat på folk som springer, jag ville också vara en löpare. Så jag började springa, men gjorde misstaget att gå ut för hårt så jag fick benhinneinflammation och jag fick hälsporre. Jag satsade så mycket att jag gick sönder. För att hålla konditionen i gång köpte hon en begagnad cykel på Blocket. Då kom den där idén om att börja med triatlon. – Jag hade ju en cykel och jag visste att jag skulle kunna springa sedan så jag anmälde mig till sprinten på Stockholm Triathlon. Och jag kunde springa fem kilometer, jag cyklade på min gamla cykel och sedan

THE MUSICAL

STOCKHOLM RIVAL GÖTEBORG KONSERTHUSET Torsdag 4 oktober kl 19.30 Lördag 6 oktober kl 19.30 NÖJESTEATERN, MALMÖ LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG KARLSTAD CCC MALMÖ BALTISKA HALLEN 14Fredag september-4 8 november-15 5 oktobernovember kl 19.30 Söndagdecember 7 oktober kl 18.00

www.anniethemusical.se NÖJESTEATERN, MALMÖ STOCKHOLMPremiär RIVAL 30 november GÖTEBORG KONSERTHUSET Torsdag 4 oktober kl 19.30 Lördag 6 oktober kl 19.30 LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG KARLSTAD CCC MALMÖ BALTISKA HALLEN Fredag 5 oktober kl 19.30 Premiär 8 mars Söndag 7 oktober kl 18.00

Biljetter: Konserthusens lokala biljettkontor samt www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400

Photo: Rob Haywood

Photo: Rob Haywood

Regi: Eva Rydberg Nanne Grönvall, Thomas Järvheden, Anna Sahlene, Kalle Rydberg, Nina Pressing, Fredrik Dolk Stor ensemble & orkester

Biljetter: Konserthusens lokala biljettkontor samt

Biljetter: juliusbiljettservice.se 0775 700 400 www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400

FROM THE UNITED STATES OF AMERICA Malmö arena 15/3 Göteborgs konserthus 16/3 Stockholm Cirkus 17/3 Karlstad CCC 19/3

Växjö konserthus 20/3 Jönköping konserthus 21/3 Linköping konserthus 22/3 Västerås konserthus 23/3

Malmö arena 15/3 Göteborgs konserthus 16/3 Stockholm Cirkus 17/3 Karlstad CCC 19/3

Växjö konserthus Jönköping konsert Linköping konserth Västerås konserthu

THE MUSICAL

Biljetter: juliusbiljettservice.se 0775 700 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad. Biljetter: juliusbiljettservice.se 0775 700 400 samt sedvanliga biljettkontor

www.juliusproduction.se

STOCKHOLM - Cirkus | 5 nov kl 19.30 HALMSTAD - Teater | 6 nov kl 19.30 MALMÖ - Live | 7 nov kl 19.30 HELSINGBORG - Konserthus | 12 nov kl 19.30 Biljetter: juliusbiljettservice.se, 0775 700 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad.


NEDSLAG

MOUNTAIN BOOTS HANDCRAFTED WITH PASSION

IRONMAN KALMAR

BORN IN BAVARIA

JOANNAS 3 BUDORD FÖR TRIATLON Rätt cykel. Precis som du provar ut dina löparskor, prova ut en cykel som passar dig, annars kan du få väldigt ont i knäna, ryggen och nacken. Hitta sällskap. Triatlon är ju en ensamsport, men tränar gör du med andra. Jag har ett gäng som jag cyklar med, en som jag alltid springer intervaller med, en annan som jag simmar med. Rimliga mål. Sätt ett mål, men sätt inget orosmål, det ska vara rimligt.

Hanwag Belorado II Low Bunion Lady GTX® Stabil och bekväm vandringssko för dig med Halux Valgus. Hanwags sortiment hittar du hos Naturkompaniet och andra välsorterade outdoorbutiker.

HANDCRAFTED IN EUROPE

WWW.HANWAG.COM

18_Hanwag_Belorado_Low_lady_200x137_v2.indd 1

06.04.18 11:37

THE WORLD’S GREATEST PINK FLOYD SHOW 14 OKTOBER MALMÖ LIVE 15 OKTOBER STOCKHOLM CIRKUS

BILJETTER LIVENATION.SE, KULTURBOLAGET.SE, TICKETMASTER.SE / 077-170 70 70 SAMT CIRKUS BILJETTKASSA 08-660 10 20

IN ASSOCIATION WITH CHAS COLE FOR CMP ENTERTAINMENT

Let’s

DO IT 29 SEPTEMBER

JÖNKÖPINGS KONSERTHUS

1 OKTOBER

GÖTEBORGS KONSERTHUS

30 SEPTEMBER MALMÖ LIVE

2 & 3 OKTOBER

24 SEPTEMBER STOCKHOLM Hovet 26 SEPTEMBER GÖTEBORG Lisebergshallen

STOCKHOLM, CIRKUS

BILJETTER LIVENATION.SE, KULTURBOLAGET.SE, TICKSTER.COM, GSO.SE, TICKETMASTER.SE / 077-170 70 70 SAMT CIRKUS 08-660 10 20.

BILJETTER: LiveNation.se, liseberg.se / 031-400 100 samt biljettforum.se / call center 0771-130 150.

»Jag gjorde alla fel man kunde i mitt första triatlon, men shit vad det var roligt!« SÅ KOMMER DU I GÅNG SJÄLV! JOANNAS 3 BÄSTA TIPS FÖR SOMMARTRÄNING Träningskompis. Ha någon annan som du kan bolla med, någon som är i samma sits. Träningskläder. Det må vara ytligt, men har du snygga träningskläder blir du motiverad. Gå också och testa ut ett par bra löparskor så att du får ordentliga skor som passar dig. I bra butiker får du även en löpanalys på ditt steg. Ta det lugnt. Gå inte ut för hårt och dra på dig en massa skador. Bestäm dig för att träna tre dagar i veckan. Det hinner du. Två vardagar och en dag på helgen, det blir måndag, onsdag, lördag. Börja där.

hundsimmade jag mig igenom hela loppet. Min kille sa att det inte såg klokt ut och att jag var tvungen att lära mig simma om jag skulle fortsätta. Och fortsatte gjorde hon. Hon lärde sig crawla – som längst 3 000 meter i dag – cyklar upp till tre långa pass i veckan och springer både intervaller och långpass. – Jag gjorde alla fel man kunde i mitt första triatlon, men shit vad det var roligt! I dag har Joanna Swica genomfört tre triatlon och tre halva Ironman. Snart väntar den första hela – Ironman Kalmar, med 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42,195 kilometer löpning. – Mitt mål är att klara Kalmar på en tid som känns bra i kroppen och där jag känner mig stark. Nuförtiden är min motivation dels prestationen, dels psykiskt. Det är en tillfredsställelse att genomföra ett triatlon. Jag känner mig väldigt stolt över mig själv, och det speglar av sig i allt jag gör.

Att känna sig stolt över sig själv är allt för Joanna.

61


REN PÅ DET VA

S

ÄR DET KANSKE SÅ ATT …

TT DU UND EA

LÖGNER

INTE VISS T DU

DE! RA

TÄNKVÄRT

… vi ljuger mer än vi tror? Vi frågar ekonomiprofessor Micael Dahlén om sådant vi alltid undrat.

Öppet dagl. maj–sept

Välkommen till en bevarad storgodsmiljö från 1900-talets början. Besök utställningar och byggnader, park och trädgårdar, hälsa på Pettson och Findus eller testa snickeri och tegelslagning (18 juni–12 aug). Boende i herrgårdsflyglarna från 700 kr/ person. Adress: Julita gård, 643 98 Julita.

JÄRNVÄGENS

Så hur kunde de vita lögner se ut, tidigare?

– Jag kan säga så här: mina barn var under tidigare år väldigt ofta ”sjuka” …

Vilka fördelar av förändringen kan du nu åtnjuta?

– Det skapar ett större livsutrymme för mig. Jag äger min tid på ett annat sätt än tidigare. Och jag väljer själv att vara ärlig med det. – Folk lärde sig också av mitt nya beteende att inte förvänta sig saker av mig i samma utsträckning. Så en viss del av förfrågningarna uteblev vartefter, ett slags dubbelvinst.

Vill du annonsera i Kupé? Kontakta

Jeanette Gustafsson Tel: 08-410 272 11 jeanette.gustafsson@tillvaxtbolaget.se

Kan omgivningen uppleva det som en tråkigare sida?

– Det blev en skillnad, absolut. Vilket också uppmärksammade mig på hur ingrott det sociala smörjmedlet faktiskt är. – Den som är ärlig är inte sådär smidig och mjuk som en slät sten, utan en lite trubbigare kantsten som sticker ut mer. Men också oförutsägbar och en starkare personlighet. Och jag tyckte nog att det var just så att folk omkring upplevde det som mer intressant.

FOTO: STUDIO EMMA SVENSSON

Levande storgodsmiljö i hjärtat av Sörmland

text ANNA ZETHRAEUS

– För mig handlade det mest om det sociala livet. Jag är en ganska introvert person, trots att min omgivning inte tror det. Vilket skapar förväntningar på hur jag ska leva, att jag ska vara tillgänglig och utåtriktad hela tiden. Och jag ville inte gå på autopilot utan i stället plocka ner tiden lite, tacka nej till saker ibland – och göra det direkt. Utan att först säga ja, och sedan glida in i en undanflykt, under en vit lögn.

Bra incitament att ge upp vita lögner, ge oss mer!

PROFESSOR I KAOS Micael Dahlén, 44, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, författare och föreläsare, med passion för att utforska mänskliga beteenden genom att vända på begreppen i nya experiment. Mer info: www.micaeldahlen.com.

Vad står lögnerna för i vår vardag?

– Lögn används som ett sätt att aldrig behöva utsätta sig och att heller inte behöva ta ansvar.

Hur är din egen relation till de vita lögnerna?

– Jag har haft en lite ambivalent inställning. Det var också skälet att jag bestämde mig för att sluta med vita lögner, som en del av de 50 livsförändringarna jag gjorde till ett projekt för ett par år sedan. Vad var skälet?

– För att jag märkte att de små vita lögnerna utgjorde en väsentlig del av min tillvaro. När, till exempel?

– Man kan vara öppen med historien om varför man behöver säga nej. På så sätt sälja in den lite obekvämare sanningen på ett bra sätt. – Försök också göra sanningen spännande. Och sluta följa minsta möjliga motstånd. Behövs det en klipsk hjärna för att ljuga bra?

– Lögner och IQ har helt klart ett samband, så är det. Det kräver sin hen för att hålla ihop och att strukturera upp avancerade lögner. Du måste i en lögn konstruera en verklig veklighet, som går att leva sig in i.

Ljuger vi mer och annorlunda i sociala medier?

– Vi har fler forum att ljuga i – men också att bli avslöjade på. Faktum är att vi explicit ljuger mindre på dessa plattformar än i en direktkontakt med människor. 63


TÄNKVÄRT

ANE BRUN feat. MSO

LÖGNER

»Lögnen är dyr så till vida att det tar längre tid att konstruera och vidmakthålla den.«

Storslaget musikaliskt möte på Stortorget under Malmöfestivalen

11 AUG

BOB HUND & MARTIN KANN feat. MSO Klassisk skivomslagskonsert med Bob Hund, Martin Kann & Malmö SymfoniOrkester

– En av anledningarna är att vi inte hamnar i konfrontativa situationer och dessutom finns en viss fördröjning då du hinner formlera dig på ett sätt du är mer ärlig i. I en direktkontakt kan du känna dig trängd och slå på en autopilot, som vita lögner.

AVISHAI COHEN feat. MSO

– Det beror förstås på hur vi definierar en lögn. Om vi med selektiv rapportering, bara dokumenterar en utvald, ytterst liten del ger den såklart ingen ärligt representativ bild av hur verkligheten egentligen ser ut. Så att förvanska kan angränsa till att luras … ja, såklart ett gränsland.

HARRY POTTER OCH HEMLIGHETERNAS KAMMARE

Stjärnbasisten med trio är tillbaka på Malmö Live för ett kärt återseende

FOTO: SHUTTERSTOCK

Känns inte Instagramflödet lite småljugigt ändå?

Det sägs att barn ljuger. men är inte vuxna ännu värre?

– Att ljuga är fundamentalt – och mänskligt. Alla ljuger, från och med ungefär tre års ålder. Det finns studier som visar att lögnerna börjar inträda i genomsnitt vid två år och tio månaders ålder. Så de kommer tidigt. Aha, men föds vi då rena från lögner?

– Eller så vi föds naturligt utan att varken kunna gå och prata, utan lär oss det. Precis som att lögnerna blir ett inlärt beteende.

Så, gå, prata och också ljuga – är det ett slags mänsklig kompetens?

– Lögnen har följ oss genom evolutionen, som en gruppanpassning för överlevnad, att vi inte ska gå in i alla konflikter. Ljuger vi också mer än vi själva tror?

– De flesta brukar säga att de ljuger en till två gånger om dagen. Men då ljuger vi verkligen! Undersökningar med dolda kameror visar att en helt normal vuxen ljuger upp till 20 gånger om dagen. Det har blivit som ett slags sociala hygien. Som filar vi bort möjligheten att säga nej, att helt enkelt säga det vi egentligen tycker.

Kan lögnen bli dyrare än sanningen för samhället?

– Lögnen är dyr så till vida att det tar längre tid att konstruera och vidmakthålla lögnen. Trots att vi tror att det går snabbare, men en vit lögn är ett slags undanflykt. – Det finns studier som tydligt visar att när människor ska svara på en fråga helt sanningsenligt går det väsentligt mycket snabbare än för dem som 64

31 AUG

12 OKT

25-26-27 OKT

Filmkonserten med Harry Potter och Malmö SymfoniOrkester

ljuger ihop svar på samma fråga. Och det tar sedan ännu längre tid att hålla fast vid lögnen. Kan den växa, föröka sig, till en större lögn?

– Stora lögner är sällan en enda stor lögn, om vi börjar nysta upp den. Utan den består av en samling, som blir fler lögner på vägen. Vilket ger lögnaren en bild av att det är en liten ofarlig lögn när den först startar. – Men nästan ingen av oss ljuger egentligen för att vi VILL ljuga. Det är oftast för att inte såra någon, att det blir för krångligt att förklara. Blir vi inte mer sanningsenliga med åldern?

– Jo, det finns en pytteliten uppgång i det, kopplat till att vi blir något mindre benägna att bry oss om vad andra tycker.

Vilket är ditt knep att hålla de vita lögnerna borta?

– För mig fungerar mina tatueringar som på påminnelser. Jag har två pilar tatuerade på tummarna: en upp och en ner. Vänster tummen, ska göra tummen upp i en ”like” för saker som tillhör det riktiga och viktiga i livet – vänster för att det är närmast hjärtat. – Höger tumme, med pilen vänd nedåt, kan användas till det där som bara förväntas av mig, ur ett mer rationellt plan. Då ska jag välja bort.

Vi lär oss redan från tre års ålder att börja ljuga, som en överlevnadsstrategi för att inte gå in i alla konflikter.

MEETING OF MINDS Jan Lundgren med trio och Marit Bergman hyllar Jacques Werup

ANNA TERNHEIM feat. MSO 30 NOV

Folkkära sångerskan teamar upp med Malmö SymfoniOrkester

CHERRIE / ERIK LUNDIN BORN. LIFE. DEATH. TOUR Klubbkonsert i Kongressen. Fler artister tillkommer! (MLK & Appelgren Friedner)

Och vi utan tatueringar, hur ska vi tänka?

– Om du inte kan vara mer ärlig mot dig själv i det du gör och säger: Har du då inte tid att vara dig själv? •

24 NOV

Se hela vårt program och boka dina biljetter på malmolive.se

1 DEC


KORSORD JULI/AUGUSTI

”Maten och läget ... Ta mig tillbaka!” Kajplats 9 är ett klassiskt brasserie beläget i gamla tullhuset alldeles vid Mälaren. Här kan du äta säsongsbaserat, med bästa utsikten över promenadstråket och hamnen.

FOTO: SHUTTERSTOCK

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 augusti. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

Du behöver inte åka långt i sommar för att uppleva magi. Mat i White Guide-klass och boende med Mälarvy är bara några exempel. Välkommen till sommarstaden Västerås. visitvasteras.se

Grattis! ni vann i maj: FÖRSTA PRIS: Stig Håkangård, Karlstad ANDRA & TREDJE PRIS: Eirin Östlund, Årjäng AnnaStina Sunde, Hammarö

Lösningen till junikorsordet finns på sid 76.

#sommarivästerås

67


PYSSEL

Sudoku

JULI/AUGUSTI

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Nyköping

SUNDSVALL 14-15 september 2018

En levande mötesplats vid havet Vid kusten en timme söder om Stockholm ligger Nyköping - en av Sveriges äldsta städer. Här möts du av en historisk stadskärna med ett levande restaurangliv, mysig shopping och en ovanligt välkomnande och varm atmosfär. Alla som någon gång besökt Nyköping vet att här har man nära till allt. Till havet, de sörmländska slotten, naturreservaten och till varandra.

MEDELSVÅR

SVÅR

Dubbelglosan SVÅR

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

Hellmanska Gården En oas mitt i Nyköping med shopping och café i idyllisk miljö.

MEDELSVÅR

Italian Village

25-28 juli

Marknad med Italienska varor på Västra Storgatan

BREV - ETIK - PUSS - SALT - SNÅL - ROTA - UNNA - VAKT Sudoku:

Våra gallerior i centrum

Nyckeln, Västerport Cityarkaden & Axet

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

till en levande mötesplats vid havet

LUS - HET - IS - KÄND -VÄGG - FRI - ER

Lösningar

välkommen!

Ordkättingen: AKT-ER-KÄND-ISFRI-HET-VÄGG-LUS-TA

Mer info på nykopingsguiden.se

Välkommen till en lokalhistorisk stadsfest fylld av stadsvandringar, föreläsningar, musik, teater, marknadsstånd och mycket mer!

Dubbelglosan:

bjuder in till shopping, fika och mycket mer.

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

nysam.se

69


ANNONS SKIMSAFE

R

Bank- och kreditkortsskydd

SKIMSAFE

R

Bank- och kreditkortsskydd

Här är tekniken som stoppar tjuvarna från att länsa ditt konto

Nu slår de till i hela Sverige — så skyddar du dig i sommar

din resa… TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

Hej Anna & Sofia!

Trolmens lilla hållplats är lokförare Sofia Lundbergs och tågvärd Anna Fallgrens favoritplats längs Kinnekullebanan.

Dovhjortar, pittoreska stationshus, magnifik lövskog – och utsikt över Vänern. Sofia Lundborg och Anna Fallgren har Sveriges vackraste tågsträcka som arbetsplats på Kinnekulle.

● En mobiltelefon. Det är allt tjuven behöver för att länsa ditt konto – och det tar inte mer än ett par sekunder. Fram till i dag har det varit svårt att skydda sig mot den här typen av brott – men med det nya Skimsafe-kortet i plånboken är du säker.

Med hjälp av en app i mobilen kan tjuven stjäla dina kortuppgifter – och länsa ditt konto. Med Skimsafe-kortet är du skyddad.

D

u har säkert hört talas om skimning, ett brott som under de senaste åren ökat lavinartat i Sverige. Tjuvarna kan med hjälp av en avläsare eller mobilapp stjäla dina kortuppgifter utan att ens nudda dig. Bara genom att gå förbi eller ställa sig nära laddas dina kortuppgifter över till bedragarens mobil. Sedan kan tjuven spendera dina pengar innan du ens märkt att du är drabbad. Så skyddar man sig Fram till i dag har det varit väldigt svårt för privatpersoner att skydda sig. Men nu finns en smart lösning: Skimsafe-kortet. Skimsafe-kortet gör att du kan röra dig fritt utan att vara

SÅ SKYDDAR DU DIG mot bedragarna Gå in på skimsafe.se och beställ ditt kort. Finns även hos Clas Ohlson och MediaMarkt.

Just nu får alla ett Skimsafe-kort för endast 299 kronor, med skydd i minst fem år.

orolig för att bli drabbad. Kortet innehåller modern teknik som slår ut tjuvarnas utrustning – och gör det omöjligt för dem att läsa av dina kort. Det räcker med ett enda Skimsafe-kort för att skydda alla dina betalkort mot trådlös skimning.

text KATARINA MYRBERG foto ANNA HÅLLAMS

Passar alla plånböcker, mobilskal och korthållare

Under de senaste åren har antalet bedrägeribrott ökat med flera hundra procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Bara 2017 gjordes över 80 000 anmälningar endast i Sverige, enligt ny statistik från Nationellt bedrägericenter. Så beställer man Skimsafe Trots att Nationellt bedrägericenter samarbetar med banker och andra aktörer för att komma åt problemet drabbas flera hundra svenskar varje dag. Men med Skimsafe-kortet i plånboken är du alltså skyddad mot trådlös skimning i minst fem år. Skyddskortet kostar 299 kronor och finns att beställa på skimsafe.se. Finns även hos Clas Ohlson och MediaMarkt. ■

Så fungerar skyddskortet ■ Skimsafe ser ut precis som ett vanligt betalkort men innehåller en störsändare som gör att skimningutrustning inte kan läsa av dina kortuppgifter. ■ Du placerar Skimsafe-kortet i din plånbok i närheten av dina andra kort. Skyddskortet aktiveras automatiskt och skyddar alla kort i din plånbok. Skimsafe-kortet påverkar inte dina betalkorts chip eller magnetremsor.

ANNAS OCH SOFIAS TIPS PÅ KINNEKULLE

1

Munkängarna Att vandra på Kinnekulle är en upplevelse. Munkängarnas naturreservat är känt för sina vackra ängar, lövskog och fågelsång. När ramslöken blommar är området täckt i vitt.

2

Lasses grotta Ett annorlunda utflyktsmål för familjen. Grottan, eller stugan, var hem till Lasse i berget. Han var jägare och levde ett alternativt liv i grottan i 30 år tillsammans med sin fru Inga i slutet på 1800-talet.

3

Stora stenbrottet i Hällekis Ett 40 meter djupt stenbrott där det förr bröts kalksten. Måste besökas för den vackra miljön och stenlagrens färgskiftningar. De äldsta kalklagren är 400 miljoner år gamla. I sjön mitt i stenbrottet kan du fiska.

– Det är häftigt att få köra tåg genom så vacker miljö. Vi åker bara i 80–100 kilometer i timmen över ”kullen” så man hinner uppleva allt. Jag har till och med sett havsörnar vid spåret, de är så imponerande! säger lokförare Sofia Lundborg. Hon och tågvärden Anna Fallgren arbetar på SJ Götalandståg, som kör tågtrafiken på Kinnekullebanan åt Västtrafik. Sträckan Mariestad–Lidköping över Kinnekulle röstades fram till Sveriges vackraste tågresa i maj. De tycker att svenska folket röstat klokt. – Det är ju en speciell känsla att åka här. Eftersom det är en enspårig järnväg kommer du så nära naturen, dovhjortarna som vandrar fritt och de fina husen. Särskilt resenärer som inte reser så ofta blir hänförda av vyerna, säger Anna. I maj och juni när ramslöken, som trivs i den kalkrika jorden, blommar sveps hela Kinnekulle av den starka lökdoften. – Då drar folk ner tågfönstren och bara njuter, säger Anna. Många av tågresenärerna är stammisar: jobbpendlare, skolungdomar och sommargäster på väg till sina torp uppe på Kinnekulle. Tåget ringlar sig förbi Råbäck och Hällekis med ståtliga säterier, vida slätter och välhållna bruksmiljöer. Men Annas och Sofias favoritstopp är Trolmen. I den minimala väntkuren har en äldre man som äger det gamla stationshuset inrett ett litet bibliotek. Så alla resenärer kan ta med en bok på sin resa. – Han är ofta ute i sin trädgård och pysslar. Vi vinkar och pratar med honom. Det är sådant som gör det personligt att köra tåg på Kinnekulle, säger Sofia. • 71


din resa… reportage Ständigt på språng. Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson tar tåget varje vecka mellan Göteborg och Stockholm – i jakten på den perfekta trerättersmenyn.

Mästerkockens matresa Fredrik Andersson, lagledare för svenska kocklandslaget, ska leda Sverige tillbaka till ära och medaljer vid kulinariska VM i höst. I jakten på den perfekta menyn bygger han lagkänsla, tänker extra bra på tåget – och besöker gärna sina favoritkrogar i Göteborg och Stockholm. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG, BODIL BERGQVIST

72

sitter stadigt på Fredrik Anderssons huvud. Runt honom i det toppmoderna tillagningsköket på Electrolux i Stockholm rör sig de tio andra kockarna och konditorerna i svenska kocklandslaget flinkt och tyst. I matsalen väntar 110 gäster. De ska snart få avnjuta en delikat trerättersmeny – en varm förrätt, huvudrätt och varm efterrätt. I november ska den ha fulländats till perfektion när kulinariska VM, ofta kallat kock-VM, i Luxemburg avgörs. Fram till dess träffas laget en gång i månaden då hela menyn lagas upp och serveras. Och den ändras lite grann varje gång. – I går kväll bestämde vi att vi byter ut potatis mot broccoli i huvudrätten. Vi tror att det ska ge rätten en fylligare smak, förklarar Fredrik för gästerna närmast köket. Mer än så får Kupé inte avslöja om menyn. Matgästerna tillåts varken blogga eller fotografera. Det enda vi säkert vet är att smakerna kommer att ha förfinats ytterligare innan VM. 35-årige Fredrik Andersson, som är utsedd till lagledare i fyra år fram till 2020, bär det yttersta ansvaret för hur slagkraftig den svenska menyn blir. De har valt temat Curious by nature – nyfiken på och av naturen. – Teamet med kockarna, konditorerna och två designer är som en familj, vi står i nästan daglig kontakt med varandra. Eftersom Sverige kom först på sjätte plats i OS 2016 finns det en revanschlust, vi ska tillbaka på pallen. Det kan vi bara lyckas med om vi är ett gäng som står upp för varandra, där laget är starkare än jaget. Fredrik gillar att tävla i mat. På hans cv finns titlar som Årets köttkock 2009 och tre semifinaler i Årets kock. År 2014 tog han VM-silver med förra upplagan av kocklandslaget. Han bor nära Centralen i Göteborg, men heltidsjobbet som lagledare gör att han reser till Stockholm i stort sett varje vecka. Då väljer han alltid SJs snabbtåg. – Jag jobbar effektivt ombord utan att bli störd, och får tid att tänka.

DEN VITA HÖGA KOCKMÖSSAN

FAVORITER I SJ-BISTRON KALF & HANSENS EKOLOGISKA RÄTTER Jag är svag för fräsch och god mat med spännande smaker. Därför gillar jag Kalf & Hansens rätter. MARINERADE OLIVER Jag försöker leva mer hälsosamt och äta lite lättare och nyttigare. Då passar oliverna perfekt som ett litet mellanmål på resan. KAFFET Kan inte resa utan gott kaffe i närheten. Och självklart plus för att det är ekologiskt.

73


din resa… reportage

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN BERGANS

FREDRIKS FAVORITER GÖTEBORG

Gott bröd på Lilla Sur.

Lilla Sur Bageri En ledig lördag tar jag mig alltid till Lilla Sur och köper deras goda bröd. Kommer du dit en fredag så finns deras fantastiska jalapeñobröd, min personliga favorit! Vi Viet Vietnamesisk krog där man aldrig blir besviken. Smakrikt, vällagat och alltid riktigt trevlig personal. Missa inte deras sommarrullar och deras bun bo hue, kryddig biff med nudelsoppa. Juan Font Jag är en sann gin & tonic-älskare, här finns stadens bästa GT. Perfekt ställe för lite kallskuret och vin med vännerna. Men kom i tid, det är oftast väldigt fullt.

Fredriks nya favorithäng i Göteborg: Juan Font på Teatergatan, en stenkast från Avenyn.

Jenin Grill Kolgrillat från Mellanöstern, inte bara kött utan också fantastiska vegetariska rätter. Hisingens bästa restaurang enligt mig. Men söker du spännande inredning bör du välja något annat ställe. SK Mat & Människor Alltid fantastiskt god mat med en personlig service. Vill jag unna mig det lilla extra går jag gärna hit.

STOCKHOLM

»Ett lunchhak på Hisingen kan locka mer än en lyxkrog vid Stureplan.« Reser han i 1 klass bokar han alltid vagn 1 plats 3 med väggen bakom. Där kan han ”trycka upp sig” i hörnet och få lite extra avskildhet. I 2 klass är favoritsätet plats 24 vagn 5, alldeles intill bistron. – Då har jag nära till kaffet och maten. Under varje tågresa lägger jag upp en bild på mitt Instagramkonto. Mina vänner är lite trötta på bilder på rälsen utanför tågfönstret, men det får de ta, säger han och ler. Fredriks eget intresse för matlagning väcktes redan som liten parvel i Avesta. Mamma Elisabeth hade dagbarn hemma och lagade husmanskost från grunden. På restauranglinjen i Falun fick han praktisera hos den kände Falukrögaren Ingemar Eberståhl på Banken Bar & Brasserie. Han blev och är fortfarande Fredriks främste mentor. – En fantastisk ledare som lärde ut, stöttade och lät mig misslyckas. Han vågade 74

chansa och låta ungdomar få chansen. Jag fick helgjobba med mycket eget ansvar och det blev en språngbräda till nya jobb när jag gick ut gymnasiet som färdig kock. Göteborg är hans bas sedan många år. Välkända krogar som Trädgårn och Gothia Towers har han jobbat på. Men när han själv går på restaurang, vilket blir ofta eftersom han reser 180 dagar om året, kan ett lunchhak på Hisingen i Göteborg och en hål-iväggen-krog på Södermalm i Stockholm locka mer än en lyxkrog vid Stureplan. I Göteborg är hans nya favoritkvarter Teatergatan, en parallellgata till Kungsportsavenyn där nya krogar poppat upp. I Stockholm hamnar han ofta i Sofo, kvarteren runt Nytorget på Södermalm. – Jag gillar restauranger som jag inte har några förväntningar på, men som golvar mig med sin passion för att laga riktigt god mat. •

Nook Om jag någon gång öppnar en restaurang ska det vara som på Nook. Man kan glida in Fredrikoch käka något riktigt favorit: Nook. smarrigt i baren eller få en helkväll i matsalen. Min absoluta favorit just nu. Hantverket När man vill äta riktigt goffig mat, ni vet sådär när det rinner lite smält smör mellan fingrarna, så är det till Hantverket man ska gå. Deras tuttul med brynt smör och fläsklägg får inte missas. Brisket & Friends Amerikansk brisket, fläsksida och ribs som i Texas men i det pittoreska Årsta. Värt en resa bara i sig. Minh Mat Deras veganska rätter är underbara. Smakfullt och elegant. Perfekt både för affärsmiddagen och after work. Aloe I ett villakvarter i Älvsjö ligger denna pärla med en stjärna i Guide Michelin. Atmosfär, service och maten är underbar.

Vi arbetar hårt med återvunna material och miljövänlig teknik för att uppnå längsta möjliga livslängd för våra produkter.

Bergans Slingsby – inspirerad av en legend

höga hållbarhet som krävs i fjällen har årt koncept för ETT ÅRHUNDRADE vi noga testat, vägt och utvärderat varje AV ÄVENTYR OCH fjällsport har fått enskild detalj i Slingsby-produkterna. INNOVATION sitt namn efter den Bergans of Norway har banbrytande bergsrötterna i äventyret. Ole klättraren William C. HÖGA HÅLLBARHETSMÅL F. Bergan uppfann och Slingsby (1849-1928). Vi på Bergans vill att folk ska vara patenterade den Slingsby fick legendute i naturen och uppleva det första ramryggstatus när han sommaren 1876 besteg Stosom vi kallar för turglädje – säcken redan re Skagastølstind (2 405 m.ö.h.) i Jotunidag och i framtiden. För 1908. Vi var heimen. Klättringsbragden gav norsk att säkerställa att den natur med och utrustade fjällsport en renässans och Slingsby titeln som vi har finns kvar även Amundsen ”Den norska bergsbestigningens fader”. för kommande generatiosom var Bergans Slingsby består av skalplagg, ner har Bergans förbundit Äventyraren först till softshell, mellanlager, dunjackor och sig att skärpa insatserna för Annelie Pompe, Sydpolen, en av Bergans ryggsäckar. Produkterna är lätta, vår miljö, både inom Hillary på hans ambassadörer. har alla viktiga funktioner och företaget och utanför. förstabestigning bästa möjliga komfort samt Vårt mål är det högsta – av Mount Everest och är anpassade för hög aktiviVärldens mest hållbara friluftShackleton på hans äventyr. Ingen annan tillverkare tet i krävande väder. svarumärke. kan matcha den kunskap Serien har utvecklats i samNågot av det viktigaste vi vi samlat på oss om expearbete med erfarna fjällguigör för att reducera vår milditioner till polarområdeder och ger dig precis jöpåverkan är att hålla na. Detta är vårt arv och en det du behöver. ett konstant fokus ”Vårt mål är det högsta del av vår historia. För att hitta precis på utveckling av – Världens mest hållbara rätt balans mellan högkvalitetsprovikt och funktion dukter med lång friluftsvarumärke” samt uppnå den livslängd. 75


din resa…

Höstens stora musikal

WEST SIDE

nyheter

STORY

SAMLA EXTRAPOÄNG I SOMMAR

Efter en idé av JEROME ROBBINS

Sångtexter

Sommarens hetaste tips hittar du på vår sommarsajt. Där har vi samlat massor av spännande erbjudanden. Bland annat får medlemmar i SJ Prio dubbla poäng på alla sina resor under sommaren. Boka och res senast den 12 augusti. Läs mer på sj.se/sommar.

Originaluppsättningen på Broadway, i regi och koreografi av JEROME ROBBINS, producerades av Robert E Griffith och Harold S Prince efter överenskommelse med Roger L Stevens.

REGI Kasper Holten DIRIGENT Magnus Fryklund/Jakob Hultberg

FOTO: SHUTTERSTOCK

TONY Anton Zetterholm/Jonas Schlyter MARIA Frida Johansson

PREMÄR 31 AUGUSTI malmoopera.se

Barn & studenter 50%

KORSORDSLÖSNING JUNI

KUPÉ

Tipsen till

BÄSTA SEMESTERSVERIGE # 6 JUNI 2018

SOMMARGUIDE MEDFÖLJER!

VM-TIDER!

Olof Lundh om maktspelet utanför fotbollsplanen

STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD – med mesta möjliga effekt

PLÖTSLIGT HÄNDER DET … 10 garanterat goda nyheter

+

Fairplay Antisocial medieapp Allemansrätter på tallriken

Kom till bistron och prova våra nya menyer. Är du sugen på en fika, smörgås, sallad eller varmrätt? Lita på magkänslan. Smaklig måltid!

t Jag har noll gemensam med Mickan! JOSEPHINE BORNEBUSCH OM ATT KLIVA UR SOLSIDAN OCH IN I REGISSÖRSROLLEN.

Gäller SJ Snabbtåg och SJ InterCity.

01_Omslag K6.indd 1

Allt fler svenskar väljer att åka tåg på semestern och Transsibiriska järnvägen är den tågresa som flest svenskar drömmer om. På sjätte plats ligger Arctic Circle Train från Kiruna till Narvik.

Kendrick Lamar intar Way Out West.

6 I TOPP

JUNI NR 6 2018

Trekantssmörgås och dryck 65:- Ord. pris fr. 72:-

Sjuåriga Sigrid Lättman-Masch vann SJs teckningstävling Barn ritar lok och hennes teckning fick under juni månad pryda ett X 2000-lok. Tillsammans med familjen var hon på plats och såg när tåget rullade ut på spåret för första gången. I tävlingen fick barn ge förslag på hur de nya X 2000-tågen ska se ut. Hur slutresultatet blir återstår att se vid årsskiftet när det första nya tåget förväntas vara klart.

Hit går svenskarnas drömtågresor

Presenteras efter avtal med Music Theatre International (Europe)

Vi värdesätter en riktigt god meny.

Sigrid fick se loket rulla ut på spåret En tågresedröm: Transibiriska järnvägen.

1

10/05/18 15:43

1. Transsibiriska järnvägen. Klassisk tågresa från Moskva till Peking, 18 procent. 2. Orientexpressen. Femstjärnig järnväg från London till Venedig, 17 procent. 3. California Zephyr. En naturskön resa mellan Chicago och San Francisco, 8 procent. 4. Bernina Express. Spektakulär resa genom alpvärden, från Chur i Schweiz till Tirano i Italien, 6 procent. 5. The Ghan. Från Darwin i norra Australien till Adelaide i söder, genom det röda australiensiska ökenlandskapet, 6 procent. 6. Arctic Circle Train. Genom norrskenets och midnattssolens land. Från Kiruna till Narvik, 5 procent. 1 466 respondenter och ett riksrepresentativt urval. KÄLLA: SJS SIFOUNDERSÖKNING

FOTO: HORNUDDEN

BILJETTER 040–20 85 00

Sigrids snygga lok.

FOTO: TIM MCWILLIAMS

Musik

FOTO: JOHAN MARKLUND

Manus

ARTHUR LEONARD STEPHEN LAURENTS BERNSTEIN SONDHEIM

Fika i Hornuddens trädgård.

30 svenska städer Gör en utflykt till historiska Mariefred, strosa längs med strandpromenaden i Helsingborg eller besök Hornuddens trädgård i Enköping med gårdsbutik och kafé i sommar. Det är bara några av tipsen i våra fullmatade digitala stadsguider som innehåller allt från spännande restauranger och kaféer till populära utflyktsmål och sevärdheter. Kolla in guiderna på sj.se/stadsguider.

Smart resa hela vägen Med SJs nya funktion Anslutningsguiden kan du enkelt resa vidare med lokaltrafik från tågets slutstation. Du kan både hitta och köpa din anslutande resa direkt i SJs app, så du slipper ladda ner flera olika appar.

Hitta rätt lätt med SJs app.

Häng med SJ på sommarens festivaler I sommar kommer SJ till några av Sveriges bästa festivaler. Allt från Peace & Love i Borlänge till storslagen avslutning på Way Out West i Göteborg. Där bjuder vi på massor av härligt häng och på den perfekta utsikten över Way Out Westområdets största scener. Du vill väl inte missa Kendrick Lamar, Lykke Li, Arctic Monkeys och massor av andra artister? Festivaler att hålla koll på i sommar • Peace & Love, Borlänge 5–7 juli • Hudikkalaset, 26–28 juli • Europride, Stockholm 27 juli–5 augusti • Way Out West, Göteborg 9–11 augusti • Europride, Göteborg 14–19 augusti

77


din resa…

SVERIGES ENDA DIGITALA SCIENCE CENTER

nyheter FRI ENTRé TILL UTST ÄLLNINGARNA

Här är Sveriges vackraste tågresor

Sveriges vackraste tågresa – med utsikt från Kinnekulle ut över Vänern.

Den natursköna färden mellan Lidköping och Mariestad över Kinnekulle har röstats fram till Sveriges vackraste tågresa. Men SJs resenärer har favoritsträckor, från fjällen i norr till Öresund i söder.

UPPTÄCK - UPPLEV - UTFORSKA

text KATARINA MYRBERG foto ANNA HÅLLAMS

3D-FILM I 360 - INTERAKTIVA UTSTÄLLNINGAR o

VIRTUAL REALITY-ARENA - RESTAURANG BUTIK - KONFERENS & EVENT

SJ STÅR BAKOM tävlingen där de egna medarbetarna och resenärer under våren nominerade tolv bidrag. Därefter röstade landets resenärer fram en vinnare på sj.se. Den enkelspåriga banan som slingrar sig fram genom Kinnekulles magnifika natur och kulturhistoria – i trakterna som brukar kallas Sveriges vagga – kammade hem flest röster. Före den hisnande fjällvärlden på resan mellan Kiruna och Narvik som knep andraplatsen och Hälsinglands och Medelpads skogar och sjöar mellan Järvsö och Ånge som blev trea. – Det var många vackra sträckor bland de nominerade och en tuff kamp i täten. Även tvåan och trean är magiskt vackra tågresor. Sträckan Kiruna–Narvik går genom Europas sista vildmark och Järvsö–Ånge genom ett böljande landskap med sjöar och hälsingegårdar, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

WWW.VISUALISERINGSCENTER.SE

Kan det bli mer idylliskt? Trolmens pittoreska gamla stationshus på Kinnekulle.

En del av Europaåret för kulturarv 2018

tre av fyra rökare vill sluta

Kulturarvsdagen

– ta chansen att lyckas med vårt stöd

Kulturarvsdagen erbjuder en mängd aktiviteter runtom i Sverige 7-9 september. Vad händer nära dig?

www.slutarokalinjen.se

Läs mer om lokföraren Sofia och tågvärden Anna som jobbar på Sveriges vackraste tågsträcka, sid, 63.

Läs mer: raa.se/kulturarvsdagen raa.se/europaaretforkulturarv

FOTO: JOHAN STUJI

UPPLEV KULTURARV I DIN NÄRHET

FOTO: JOCHEN RÖMLING

MISSA INTE DE HÄR VACKRA TÅGRESORNA – PLATS 2 TILL 5

2. KIRUNA–NARVIK

En magisk tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En fantastisk kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.

3. JÄRVSÖ–ÅNGE

Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennansjön med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas av vatten, böljande kullar och fina hälsingegårdar.

4. TENHULT–BANKERYD VIA HUSKVARNA OCH JÖNKÖPING

5. HALMSTAD–GÖTEBORG

Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg Resan erbjuder en spektakulär utsikt via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet över Vättern och Huskvarnadalen. och ger en fantastisk vy över den Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en dramatiska kusten och Varbergs underbar vy över helt öppet vatten fästning. SÅ och den långa sandstranden i JönPLÅTAR DU köping. Vid god sikt kan resenärer BÄST VACKRA även se Visingsö vid horisonten. VYER FRÅN TÅGET

79


din resa… reportage

TÄVLING VINN ÄVENTYRSDAG Vinn en spännande äventyrsdag med bergsklättraren Annelie Pompe – och en jacka från Bergans.

Bälgviken utanför Eskilstuna – Sverigeidyll plåtad från tågfönstret.

Så plåtar du bäst från tågfönstret

VINN en äventyrsdag

En resa genom Sverige bjuder på magnifika vyer. Men hur tar du den perfekta semesterbilden från tågfönstret? Tåg- och fotoexperten Jochen Römling ger sina bästa tips.

– och en jacka från Bergans!

Bergsklättraren Annelie Pompe tar dig med på ett spännande äventyr på hög nivå med djupdykningar. Nu har du chansen att vinna ett av Annelies favoritplagg, Slingsby Ultra Jacket (värde 1 600 kr). Dessutom tar Annelie med sig vinnarna på en äventyrsdag den 26 augusti till några av hennes favoritplatser i den norra skärgården utanför Göteborg. På programmet står kajakpaddling, övandring, fridykning och yoga beroende på väder. Annelie Pompe har klättrat till toppen av Mount Everest, haft ett världsrekord i fridykning och avslutade nyligen sitt projekt att bestiga var och en av de sju kontinenternas högsta toppar. Annelie samarbetar med Bergans som tillverkar kläder och utrustning för äventyr och friluftsliv.

text och foto JOCHEN RÖMLING

1. ÖPPNA FÖNSTRET

Öppna fönstret om möjligt, fråga dina medresenärer först om det är okej. Luta dig inte ut, håll kameran i fast grepp med handledsrem och låt den inte sticka utanför tåget!

SÅ TÄVLAR DU

Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att ta reda på namnet på Bergans långsiktiga miljösatsning – Bergans egen expedition. Ett tips är att kolla in www.bergans.com. Skicka in det rätta svaret och din motivering till varför just du ska vinna tillsammans med ditt telefonnummer och din mejladress till tavling@bergans.se senast den 26 juli. Tre vinnare kommer sedan utses och kontaktas av Bergans. Bergans står för resa med tåg och buss till och från Göteborg och Öckerö. (Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.)

Gör inte de här misstagen!

2. REFLEKTIONER

DETTA VINNER DU: En äventyrsdag med Annelie Pompe plus Slingsby Ultra Jacket från Bergans (värde 1 600 kr), en lätt, teknisk och vindtät jacka för alla typer av aktiviteter tillverkad av växtbaserad Ecodear®-polyester. BERGANS HAR TILLVERKAT NYSKAPANDE PRODUKTER SEDAN 1908. DET HELA BÖRJADE NÄR DEN ENTUSIASTISKE JÄGAREN OLE F. BERGAN PATENTERADE SIN RYGGSÄCKSRAM. BERGANS BLEV I OCH MED DET FÖRSTAVALET FÖR ÄVENTYR JORDEN RUNT. BERGANS PRODUKTER HAR VARIT FÖRST TILLSAMMANS MED AMUNDSEN TILL SYDPOLEN OCH HILLARY TILL TOPPEN AV MOUNT EVEREST OCH MYCKET MER SEDAN DESS.

Största utmaningen är reflektioner eller ett smutsigt fönster. Ta av motljusskyddet, håll objektivet direkt mot fönsterrutan för att minska ströljus. Ju mindre avstånd mellan frontlins och ruta, desto mindre påverkan har smuts. Är du på samma sida som plattformen, putsa rutan före avgång. Fota med solen bakom ett moln eller med solen i ryggen. Täck över de sista reflektionerna såsom fönsterkarmen med svart tröja, eller köp motljusskydd i gummi som tätar mot glaset.

3. KORT SLUTARTID

Rör sig tåget snabbt behövs en kort slutartid för att frysa landskapet. Använd slutarförval och ratta in 1/400 sek eller snabbare. Ju närmare motivet, desto snabbare slutartid krävs. En herrgård längre bort rör sig långsammare

Förberedelser är A och O för bra bilder från tåget. än träd bredvid spåret. Fotar du med mobilen, skaffa en kamera-app med manuell exponering. I skymningen behöver du avväga mellan slutartid och ISO-tal. Testa dig fram och var inte rädd för höga ISO, hellre brus med något sämre bildkvalitet än suddiga bilder. Blir det oskarpt, välj en snabbare slutartid.

4. FOKUS

Det är frustrerande när kameran missar fokus. En störande reflektion kan man redigera bort, men en oskarp bild är för alltid oskarp. Fokusera på horisonten eller något långt bort och byt sedan från automatfokus till manuellt fokus. Att leta fokus för varje bild kostar tid och du riskerar att kameran missar just när det gäller.

5. HA TÅLAMOD

Ha tålamod, det är svårt att få allt rätt med en gång. Kommer du hem från en tågresa med en enda bra bild har du lyckats. Även enkel redigering i datorn eller mobilen gör stor skillnad.

JOCHEN RÖMLING Jochen Römling älskar att åka tåg. I fjol reste han på alla svenska tågsträckor under sin sommarsemester. Dessutom har han ett passionerat fotointresse och plåtar gärna från tåget. 2 BONUSTIPS: På lokdragna tåg kan du gå till sista vagnen och plåta genom bakdörren för spännande vinklar! Bra kameraappar för mobiltelefonfotografer är Camera+ för IPhone och Open Camera för Android.

81


din resa… sj prio hotell 1. Prisfynd 2. Nära till allt

På sommaren kan både Scandic och First Hotels erbjuda billigare sommarpriser till den som är medlem i deras respektive kundklubbar. Du kan även betala vistelsen med SJ Prio-poäng, eller samla nya.

Några dagars tågsemester med hotell är en smidig kombo, både med eller utan barn. Ni anländer till järnvägsstationen i centrum – och då ligger hotellen i närheten. Och resväskan eller ryggsäcken blir betydligt lättare att bära när du kan lämna lakan och handdukar hemma.

VÄLKOMMEN TILL VACKRA TÄLLBERG I DALARNA. NJUT AV LUGNET, DEN GODA MATEN OCH DEN HÄRLIGA STÄMNINGEN PÅ NÅGOT AV VÅRA TRE FINA HOTELL.

Hotellmys i sommar Barnens egen meny.

Inga garantier finns för en solig semester, men en sak kan vi lova: som SJ Prio-medlem kan du både samla och betala med poäng på Scandic och First Hotels i hela Skandinavien. Här är fem skäl att unna dig hotellmys i sommar.

3. Kul för barn

Scandic har flera ”familjehotell” med lekrum i anslutning till restaurangen och en present till alla barn vid incheckning. Barn upp till 13 år bor gratis och det finns billiga tonårsrum med egen ingång, som ligger vägg i vägg med den övriga familjens rum. På familjehotell ordnas ofta aktiviteter och den populära figuren Sigge dyker upp och roar barnen med jämna mellanrum. På de mest barnvänliga hotellen finns lekrum med både Playstation, leksaker och pyssel.

82

F I R S T H O T E L TÄ L L B E R G

4. Frukostlyx

Alla semesterboenden har sin egen speciella charm. Och visst hör en rejäl frukostbuffé, som finns på alla Scandic- och First-hotell, till det som ger pluspoäng för hotell. Alla i familjen hittar sin favoritvariant bland pålägg, flingor och juicer – och du kan sippa på ditt morgonte i lugn och ro.

5. Poolhäng

SKÖNA HELG 1 DYGN

Om du inte litar på det svenska vädret och vill säkra upp badmöjligheten – kanske är ett hotell med pool en lösning. Gym och spa som finns på en del hotell för de lite äldre barnen och vuxna kan rädda även en regnig semesterdag. Frukosten är serverad.

15% RABATT PÅ 50 MINUTERS SPABEHANDLING, MIDDAGSBUFFÉ, LOGI & FRUKOST

Från 1441:-

PER FAMILJERUM (ORD PRIS FRÅN 1995:-)

Visa upp ditt SJ Prio-kort…

SJ Prio Mastercard

när du checkar in på Scandic och First Hotels i Skandinavien så får du 300 poäng per natt. Gäller när du betalar övernattningen med pengar (inte poäng). Du kan även betala med poäng. Ring SJ Prio medlemsservice på 0771-75 75 75. Läs mer på sj.se/sjprio.

Med SJ Prio Mastercard får du ett betalkort som du kan ERBJUDANDEN betala med över hela världen. Du får poäng på alla dina PÅ SJ.SE/ köp som gör att du snabbare kommer upp till nästa nivå, SJPRIO vilket ger dig fler förmåner och poängresor med SJ Prio. Betalar du dina resor hos SJ med SJ Prio Mastercard får du upp till 30 procent fler poäng. Läs mer på sj.se/sjpriomastercard.

SE ALLA MEDLEMS-

www.firsthoteltallberg.se 0247-512 00


84

Det finns en rad tilläggstjänster som du kan beställa samtidigt med din resa. FÖRBESTÄLLD MAT: Reser du i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt, klassisk räksmörgås och tre danska smörrebröd. Dagens rätt och frukost finns även som vegetarisk/vegan/ glutenfri/laktosfri. Reser du i 2 klass kan du förbeställa glutenoch laktosfri barnrätt och frukost som är vegetarisk/vegan/glutenfri/laktosfri. TAXI: När du köper din tågresa kan du samtidigt boka taxi till och från stationen. Då slipper du stå i taxikö. HOTELL: Boka hotellrum i samband med din tågresa. VÄLJ PLATS: När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, också välja platsegenskaper som tyst avdelning, djurtillåtet, djurfri plats, rullstolsplats och så vidare. Du kan själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta.

1 KLASS I 1 klass sitter du bekvämt i lugn och ro. Platsreservation ingår där det är möjligt och du har dessutom tillgång till våra bekväma lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1 klass på SJ Snabbtåg finns högkomfortabla stolar och du får en frukost serverad fram till kl. 09.00. Under resan har du tillgång till kaffe, te, vatten och frukt. Du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats. På SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet och du har ett eluttag vid varje plats. 2 KLASS Även i 2 klass reser du mycket bekvämt. Vid resa med SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet. Eluttag finns på SJ Snabbtåg, dubbeldäckaren och de flesta InterCitytåg. NATTÅG Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i sovvagnskupé med god komfort i sköna, bäddade sängar eller i liggvagnskupé med enklare komfort där du bäddar själv. Ombord på de flesta av våra nattåg finns en bistro. Alla kupéer har eluttag.

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av Tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Bra Miljöval

FAMILJEERBJUDANDE Som vuxen kan du ta med dig max två barn (under 16 år) när du reser i 2 klass med SJ InterCity och SJ Regional, du betalar endast bokningsavgift. Som ungdom/studerande kan du ta med dig max två barn under 7 år. På SJ Snabbtåg betalar barn i vuxens sällskap 15 procent av vuxenpriset. Även på SJs nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande reser till rabatterat pris i 2 klass med: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får tio procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Erbjudanden och rabatter

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. RESA SOM KAN OMBOKAS Ombokningsvärdet (biljettpriset minus bokningsavgiften) kan användas till en eller flera nya resor. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Flexibel resa

Tilläggstjänster

Alltid god komfort

Bra att veta

Med reservation för ändringar.

Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information.

Mer information och köp av resa

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken inom respektive län. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen.

Reser du ofta?

SJs bistro är KRAV-certifierad. Bistrons inriktning är svenska säsongsanpassade råvaror, ekologiska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord. Alkoholhaltiga drycker serveras endast till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget.

Bistron

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undantaget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

din resa… med sj

85


din resa… getingmidjan

din resa… vår tågflotta Läs mer! Ännu mer information hittar du på sj.se/stockholm trafikverket.se/sommarjobb

Banarbetet i Stockholm I sommar rustar Trafikverket upp spåren söder om Stockholm Central. Till och med den 19 augusti går fjärrtågen till Stockholms södra medan regionaltågen går till Flemingsberg.

Vad innebär det här för dig som reser med tåg i sommar? Alla SJ-tåg som vanligtvis avgår från Stockholm Central söderut eller ankommer till Stockholm Central söderifrån kommer i stället att stanna på Stockholms södra eller Flemingsbergs station. För att ta dig till eller från Stockholms södra och Flemingsbergs station reser du enklast med SLs pendeltåg som avgår och stannar på Stockholm City pendeltågstationen i anslutning till Stockholm Central.

Ska du byta tåg under din resa? Du kommer behöva byta tåg för att ta dig hela vägen till eller från centrala Stockholm om du kommer söderifrån eller ska söderut. För det extra tågbytet rekommenderar vi 30 minuter på Stockholm Central/Stockholm City, 20 minuter på Stockholms södra och 20 minuter på Flemingsbergs station. Har du köpt hela din resa via SJ har vi beräknat tillräckligt med bytestid för att du i lugn och ro ska kunna ta dig mellan tågen, du behöver inte oroa dig!

Hur hittar jag till pendeltåget? På Stockholms södra och Flemingsberg behöver du bara byta perrong för att ta dig mellan ditt SJ-tåg och pendeltåget. Mellan Stockholm Central och Stockholm City följer du de gula skyltarna på stationen. Det finns också kundvärdar i gula västar att fråga om du behöver hjälp.

VAR NOGA MED ATT KONTROLLERA VAD SOM STÅR PÅ DIN BILJETT

Vilka tåg påverkas? Alla tåg på dessa linjer påverkas: • Stockholm–Göteborg/Uddevalla • Stockholm–Karlstad–Oslo • Stockholm–Malmö–Köpenhamn • Gävle–Stockholm–Linköping • Stockholm–Eskilstuna–Örebro • Stockholm–Katrineholm–Hallsberg • Stockholm–Nyköping–Norrköping

Hur påverkas tågen? Snabbtågen stannar på och avgår från Stockholms södra i stället för Stockholm Central. Vissa snabbtåg på linjen Stockholm–Karlstad– Oslo stannar och avgår från Flemingsbergs station och vissa av dem avgår från Stockholms södra. Var noga med att kontrollera vad det står på din biljett. Under delar av banarbetet kommer tågen gå en annan väg, via Västerås, och kan därför stanna på och avgå Stockholm Central som vanligt. InterCity- och regionaltågen. Stannar på och avgår från Flemingsbergs station i stället för Stockholm Central. Nattågen. Stannar på och avgår från Flemingsbergs station 14 juli–5 augusti, resten av banarbetstiden avgår de från Stockholm Central.

Vilket pendeltåg ska jag resa med? Från Stockholms södra eller Flemingsbergs station till Stockholm City: Du ska resa med pendeltåg norrut mot Bro, Bålsta, Kallhäll, Kungsängen, Märsta, Upplands Väsby eller Uppsala C. Från Stockholm City till Stockholms södra: Du ska resa med pendeltåg söderut mot Krigslida, Nynäshamn, Södertälje Centrum, Södertälje Hamn, Tumba, Västerhaninge, Älvsjö eller Östertälje. Från Stockholm City till Flemingsbergs station: Du ska resa med pendeltåg söderut mot Södertälje Centrum, Södertälje Hamn, Tumba eller Östertälje. Inte tågen som går söderut mot Nynäshamn.

Behöver jag köpa en biljett på pendeltåget? Ja, din SJ-biljett är inte giltig på SLs pendeltåg. Men du kan köpa till en SL-biljett samtidigt som du köper din SJ-resa på sj.se, i vår app, i våra biljettautomater, via telefon eller i någon av våra resebutiker. Följ de gula skyltarna på stationerna så hamnar du rätt.

86

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

SJ 3000

X 2000

Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW. Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

DUBBELDÄCKAREN

REGINA Ett populärt regionaltåg som finns på många sträckor i Sverige. SJ kör det mellan Sala–Linköping och Karlstad–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvagnars) och 2 120 kW (trevagnars). Miljöfakta: Alla resor med SJs tåg är sedan 1994 märkta

med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Finns ombord: Djuravdelning och rullstolslyft. Premiär: Slutet av 1990-talet. Längd och vikt: 53,9 m och 142 ton (2 vagnar), 80,5 m och 203 ton (3 vagnar).

X 12 Ett klassiskt regionaltåg som nyligen upprustades och fick en ny, fräsch interiör. Större bagageställ, manuell rullstolsramp och en toalett anpassad för rörelsehindrade tillhör några av nyheterna. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 1 280 kW.

Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm– Västerås–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005. Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Miljöfakta: Vid upprustning av tåg ställer SJ tuffa miljökrav på leverantörerna. Premiär: 1991. Längd och vikt: 49,8 m och 103 ton.

Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro. Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

87


Fråga lokföraren

Viking för en dag 18 juni – 26 augusti

din resa… nyfiken på tåg?

Daniel Bergman

på elräkningen, minimerar vi även vår miljöpåverkan. Alla moderna tågtyper är i dag utrustade med elmätare, liknande dem som finns i de flesta hushåll. Dessa elmätare blir regelbundet avlästa, och mäter alltså hur mycket el varje fordon har förbrukat. För de fordon som har återmatande elbroms kan man även läsa ut hur mycket el vi har producerat. När vi matar tillbaka el till kontaktledningsnätet räknar alltså elmätarna baklänges. Att använda elbromsar i så stor utsträckning som möjligt är väldigt viktigt. Det minskar inte bara elräkningen, utan även slitaget på den mekaniska bromsutrustningen på tågen. Daniel

Funderar du över dina alkoholvanor? Prova på vikingatida hantverk och lekar utomhus. Ta del av spännande berättelser om handel och plundring under vikingatid. Besök en av världens största vikingautställningar med äkta föremål. Gratis visningar.

FRI ENTRÉ

Narvavägen 13–17, Stockholm. historiska.se

Kan man köra godsvagnar och passagerarvagnar ihop? Tage FOTO: BRUNO EHRS

020-84 44 48 alkohollinjen.se

Vikingar och deras affärer

Hur mäter man hur mycket el ett tåg drar? DANIEL BERGMAN Ålder: 38 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 7 och 2 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan åtta år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Hur mäter man hur mycket el ett tåg drar?

Elvira

Hej Elvira! Järnvägarna är storförbrukare av el. Faktiskt har vi en elförsörjning som är helt separat från samhället i övrigt. På så vis kan den hållas förhållandevis stabil och störningsfri. Hur mycket el SJs tåg förbrukar är alltid aktuellt. Inte minst avspeglas det i det stora arbete vi på SJ lagt ner i projektet med ecodriving. Syftet är att vi ska köra våra tåg på ett så energieffektivt sätt som möjligt. Samtidigt som vi sparar

Hej Tage! Det finns inga tekniska hinder mot att koppla ihop godsvagnar med vagnar för persontrafik. Alla kopplingar mellan lok och vagnar är standardiserade för att man ska kunna koppla ihop just de vagnar som ska ingå i ett visst tåg. Tåg med både gods- och personvagnar kördes också regelbundet längre tillbaka i tiden, precis som du kan se i gamla filmer. Numera förekommer det bara i undantagsfall. För vår del på SJ så är affärsidén att transportera människor. Därmed har vi inte ens längre några godsvagnar att tillgå. Några andra aktörer kör både gods- och persontrafik, men där finns det andra praktiska hinder som sätter käppar i hjulen. Framför allt så får godsvagnar oftast inte köras fortare än omkring 100 km/h, medan den normala maxhastigheten för personvagnar är 160 km/h. Ett tåg får så klart inte köras fortare än den högsta tillåtna hastigheten för den långsammaste vagnen. Att köra resandetåg som inte får gå snabbare än 100 km/h vore nog inte så lätt i dagens konkurrensutsatta tid. Daniel

Varför tar ni inte bort den röda knappen som öppnar glasdörrar i vagnen på tågen till Oslo? Dörren öppnas ju när du viftar med handen. Jenny Hej Jenny! Tågen på sträckan Oslo–Stockholm brukar ju faktiskt vara lite extra trevliga, även om det inte alls finns något samband med att jag själv brukar tjänstgöra på just den sträckningen. Kanske är det ändå inte så tokigt att sikta på den lilla röda knappen när man ska öppna innerdörrarna på våra X 2000-tåg. Det finns nämligen två olika modeller. Från början var alla dörrar tryckluftsdrivna. Det är den modellen som öppnas genom att trycka på knappen. Men det systemet är ganska komplicerat. Efterhand som vagnarna renoverats har man därför byggt om dörrarna till elektrisk drift. Samtidigt kopplar man ur tryckknappen och ersätter den med en IR-sensor. För att behålla ett enhetligt utseende låter man ändå knappen sitta kvar. Den ger också en naturlig punkt att rikta IR-sensorn mot. Båda typerna av dörrar finns alltså kvar i drift, ofta till och med blandat i samma tåg. För att inte förvirra de människor som reser med oss så ska alltså dörren gå upp om man trycker på knappen, oavsett vilken dörr det är man avser att passera. Daniel

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

89


din resa… i kupén

EVERYTHING DIFFERENT

»I kören fick jag bara vara« Sabina Ddumba lämnar ingen oberörd. Efter sin debut 2016 har hon sjungit med Katy Perry, fått 80 miljoner lyssningar på Spotify och medverkat i Så mycket bättre – och nu åker hon ut på sommarturné. Men det var i kören allting började!

FIKA I DET FRIA

Kanske är det den klara luften, eller för att man har ansträngt sig så hårt, men det allra mesta man äter utomhus på mig”. Nu tänker jag snarare att man inte behöver Det är långt ifrån alla artister som får åka ut på en SABINA smakar såomfattande mycketsommarturné, bättre. hur Hos oss för bekräftelse, en känns det? hittar du ta så tillbehören stor plats och söka ständig man DDUMBA får vara med och får kärlek ändå. Det har jag fått i – Jag är sjukt tacksam. För inte så länge sedan lyckad skogsfika. Vilket blir ditt näräventyr? massor av min pappa och mina syskon. visste folk knappt vem jag var när jag var ute och nästa ÅLDER: 24. text LINDA NEWNHAM

FAMILJ: Pappa, sju syskon och mamma i Uganda. BOR: Stockholm. GÖR: Sångare. AKTUELL MED: Sommarturné i Sverige och nya singeln Small world.

spelade. Men när jag nyligen spelade i Lund kunde publiken alla texter och sjöng med. Jag var inte alls beredd på den uppskattningen och kärleken, blev alldeles tagen.

I många år sjöng du i Tensta Gospel Choir, vad är skillnaden på att själv stå i centrum?

– Man kan tycka att det är en egoistisk handling att vilja ha all uppmärksamhet själv, men samtidigt känner jag att det är min mission att förmedla känslor och budskap. Det handlar om något som är större än jag. Musiken var från början en frizon för dig. Berätta.

– Ja, min mamma flyttade till Uganda när jag var åtta år, och lämnade kvar oss barn här med pappa. Hon hade säkert sina skäl, men det förstår man inte som barn. Det var skitjobbigt. Musiken blev en fristad från längtan, saknaden och sorgen. I kören fick jag bara vara, ingen ställde några jobbiga frågor. Du har sju syskon, hur har det påverkat dig?

Hur var det att flytta hemifrån, för dig som var van vid att vara del av en så stor skara?

– Det är egentligen först nu jag bor själv. Först flyttade jag ihop med min pojkvän, sedan med en kompis. Nu bor jag själv. Första veckan var superjobbig, jag ville hela tiden ringa någon, men det har varit nyttigt för mig att lära mig att landa i lugnet och tystnaden ibland, för att få kontakt med mitt eget hjärta och veta vad jag vill.

Din pappa är pastor och du har gått i en kristen skola. På vilka sätt har du tron med dig i vardagen?

– Min tro ger mig en grundtrygghet, och den bidrar nog till känslan av att jag inte bara sjunger för min egen skull, utan för att förmedla något till andra. Det är mitt sätt att bidra till världen. Den hjälper mig också att våga lita på magkänslan.

Vad har du för relation till tågåkande?

– Periodvis åker jag mycket när jag ska ut på gig, periodvis åker vi buss.

– Jag har lätt att anpassa mig, och tycker att jag Har du något roligt tågminne? går ihop med många olika typer av personligheter. – Ja, förra året när vi skulle hem från Växjö efter Jag har lärt mig att man delar på allt, även om det är en spelning var vi väldigt glada och på gång, men lite. Och jag kan sova mig igenom vilka störande man förväntar sig ju inte att resten av vagnen ska ljud som helst, haha. vara lika peppade. Och jag har all förståelse för att folk ogillar högljudda människor på tåg. Men just också lära| sig att ta plats och sticka | helsingborg borlängeBehöver | gävleman | göteborg halmstad | haparanda | jönköping den här gången var de andra passagerarna lika på, ut? karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm så hela vagnen förvandlades till en klubb där vi – Nja, som ung sökte jag uppmärksamhet och sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund dansade och sjöng. Underbart! brukade ofta larva mig som ett sätt att säga ”hej, se www.naturkompaniet.se 90

UPPLEV EN ANNORLUNDA SOMMAR Byt nattliv mot dagar utan slut, stadstur mot fisketur, hotellrum mot övernattning bland iskonst. Upplev den arktiska sommaren i Jukkasjärvi med orörda älvar, midnattssolen som aldrig går ner och den gnistrande vintervärlden i det permanenta ICEHOTEL 365. www.icehotel.com

Stylist: Ulrika Eriksson

Foto: Henry Moshizi

FOTO: ASAF KLIGER


r a g n i n s l ä h So m m ar ! n o r t s i b n å fr

ra nya värdevå va ro p h oc n s Kom till bistro n fika, smörgå e å p n e g su u menyer. Är d sallad? eller vällagad änslan. Lita på ma gk vi ses snart! s pa op h h oc id Smaklig må lt

Trekantssmörgås och dryck 65:- Ord. pris fr. 72:-

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

Sommaren - 18