__MAIN_TEXT__

Page 1

KUPÉ

OKTOBER NR 10 2018

FRAMTIDEN KRÄVER INGEN UTBILDNING KLIMATÅNGEST? 5 steg till förändring

ÖSTERSJÖNS SURFKUST med ett vågproffs

+

SPARESOR

a r a b r a l i v Humorn i svärtan Sverige runt

1

MIKAEL PERSBRANDT OCH PETRA MEDE. FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ TEATERSCENEN IHOP – MED AVGRUNDEN SOM INSPIRATION FÖR KOMIKEN.

1


din resa … 65 HEJ LARS Lokföraren Lars Arvidsson älskar sitt jobb som ingen annan – lika mycket som han älskar Japan. 66 BORTA BRA MEN HEMMA BÄST Vi har listat de 10 finaste tågdestinationerna för dig i Sverige. 69 TÅGET BLEV BOTEN MOT STRESS Läs om hur Eva blev fri från stressen genom tågresorna. 73 TÅGNYTT SJs nyheter för hösten: Nationalmuseum, halloweentåg och rösttjänst. 75 RESENÄREN Vi småpratar med våra tågresenärer på perrongen i Åre.

20

77 SJ PRIO Maxa din resa med fina erbjudanden i samarbete med Mastercard.

innehåll.

78 SVERIGEKARTAN Ha koll på kartan – var du är och vart du ska.

oktober 2018

13 … BOENDE Checka in på ett boutiquehotell i gamla anrika bankvalv. 14 … UTFLYKT Utomhusrestaurang i Småland, se scenklassiker på nytt sätt och rutigt sällskap. 17 … SKÖNHETSTREND No Age i hudvård, tennis möter balett och skägget som accessoar. 18 … KLIMATFRÅGA Hur din klimatångest tar dig vidare till nödvändig förändring.

Välkommen in till klovern.se 1

20 VÅR RESA: MIKAEL PERSBRANDT OCH PETRA MEDE För första gången står de på scenen tillsammans i Den inbillade sjuke på Maximteatern – med svärtan som grund för komiken. 28 SAMTID: FRAMTIDENS UTBILDNING Vår nya friare arbetsmarknad sätter inga krav på akademisk examen. Skräddarsy din egen väg! 32 RESOR: SPAPÄRLOR SVERIGE RUNT Våra bästa avkopplingsweekender ligger inom räckhåll med tåget, vi tipsar om 15 spatrippar i hela landet. 38 INFOTAINMENT: VEM VAR NALLE PUH? Den allvarliga sanningen om världens mest hjälpsamma nallebjörn.

Klövern är ett fastighetsbolag som med närhet och engagemang erbjuder attraktiva lokaler i tillväxtregioner. Klöverns cirka 400 fastigheter och 3 000 000 kvadratmeter fylls med liv tack vare våra 5 000 hyresgäster.

81 FRÅGA LOKFÖRAREN Daniel Bergman reder ut vad skyltarna vid tågrälsen faktiskt betyder.

reportage

nästa …

Vi skapar ert framtida kontor

80 VÅRA TÅG Snabba, bekväma, miljöriktiga.

19

40 MIN PASSION: BJÖRN FRANTZEN Som förste krögare i Sverige har hans restaurang tagit hem tre prestigefyllda stjärnor, hur ska han hålla för pressen?

82 I KUPÉN: MATS STRANDBERG Han är bokaktuell med en dystopisk framtidstanke, men vet hur man får inspiration och avslappning på tåget.

52 40 46 INRE HÄLSA: ORDNINGENS ÅTERKOMST Nu gäller regler och ramar, bye bye bohem, säg hej till rutinmänniskans revansch. 52 NEDSLAG: ÖSTERSJÖKUSTENS VÅGOR Vi har träffat proffssurfaren Freddie Meadows som tar oss med till Östersjöns magiska surfvågor. 59 TÄNKVÄRT: REJTINGHYSTERIN I dag förväntas vi betygsätta och bli bedömda på allt. Ekonomiprofessor Micael Dahlén vet hur det förvillar. 61 KORSORD & SUDOKO Sysselsätter din hjärna under resan.

3


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

HÅLLBARA SKAL På Naturkompaniet är vi noggranna med att alltid välja ut endast de bästa produkterna. Både för dig och miljön. Därför har vi jobbat hårt med att ta fram ett stort sortiment skalplagg med fluorkarbonfri impregnering.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


Greenland Winter Jacket W Övik Knit Sweater W

NATUREN VÄNTAR PÅ DIG

medan du läser det här väntar en skogsglänta på dig. En slingrande stig är redo för dig. På Fjällräven har vi vandrat med naturen i över 50 år och skapar tidlösa, funktionella kläder och utrustning som gör bra

naturupplevelser bättre. Vi använder 100% spårbart dun för att hålla dig varm, fluorkarbonfri impregnering för att hålla dig torr och återvunnen ull för att du ska vara bekväm. Naturen väntar på dig. Vad väntar du på? www.fjallraven.se


KRÖNIKA

FOTO: ANNA ALVERHAG

TOBBE LUNDELL

Ordning i

vardagstillvaron

TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör 8

Till Göteborg på under tre timmar.

FOTO: SHUTTERSTOCK

»Någon sade lite lagom självsäkert att den egna skallen var bästa förvaringsplatsen.«

N

är arbetet hade dragit i gång på allvar efter sommaren var det en kollega som under en lunchrast slängde ur sig frågan om det var någon som hade bra tips på hur man håller ordning på sina arbetsuppgifter. Något slags smart system. Kanske något planeringsdokument eller annat fiffigt hjälpmedel. Vi andra tittade på varandra och skruvade lite på oss. Det visade sig att var och en hade sin egen metod, förmodligen med varierande grad av framgång. Någon sade lite lagom självsäkert att den egna skallen var bästa förvaringsplatsen. Själv erkände jag att jag gjort mig beroende av min digitala kalender, den som är kopplad till e-postprogrammet. Små noteringar och blockade halvtimmar för specifika uppgifter, kombinerat med en ojämn ström av påminnelsemejl till mig själv. Det funkar för mig, även om vilken strukturkonsult som helst skulle rödlista mitt system på nolltid. Faktum är att jag titt som tätt blir påmind om att jag tidigare har tänkt ut något smart, gjort en liten bokning när det är dags att göra något och sedan glömt bort det, och nu får en påminnelse och kan ta upp tråden igen utan att behöva börja om från början. Det är nästan som att få en present från mig själv. Nåja, det är inte en metod som jag kommer skriva böcker om, för att sälja på en bejublad föreläsningsturné. Det finns det andra som gör bättre. I det här numret av Kupé kan du däremot läsa om vikten av att ändå ha ett visst mått av ordning och reda i vardagstillvaron. En annan historia vi berättar är den om hur just tågresande kan fungera som hjälp vid svår stress. Hur det gick för kollegan som ville hitta nya system för projektstruktur? Tja, senast jag tittade efter så såg jag samma gamla vanliga block och penna. Sidorna i blocket är fulltecknade med för mig oläsliga kråkor och figurer, en del inramade och dubbelt understrukna. Jag tror det är ett utmärkt system för just den här personen.

Mina tre SJ-favoriter SNABBAST STOCKHOLM– GÖTEBORG: Efter en lång period av banarbeten kör SJ återigen det snabbaste tåget på sträckan. Nu med avgångar på under tre timmar! PRATA MED SJ: ­ Med Google Assistant kan du nu småprata med SJ och till exempel fråga när nästa tåg går. Spännande teknikutveckling! SNYGGA VÄGGAR: I SJs resebutik på Stockholm Central kan du se häftig bildprojicering på väggarna. Och en Sverigekarta uppbyggd av levande mossa. Sväng in och titta vid tillfälle!


MEDARBETARE

MALIN EKMAN, är journalist och kolumnist i Svenska Dagbladet med fokus på kultur och har podden Ekman/Ölmedal. Du har gjort detta nummers omslagsintervju med Mikael Persbrandt och Petra Mede, hur var det, berätta! – Det är alltid intressant och lite svårt att intervjua två personer samtidigt, men jag tycker att det gick bra. Det var tydligt att de inte kände varandra så väl ännu och att de försökte göra ett gott intryck på varandra. De skrattade mycket och jag gillade båda. Vad är roligast i ditt jobb? – Jag älskar mitt jobb nästan jämt. Men mitt roligaste jobb var ett magasinsjobb som faktiskt aldrig blev publicerat, haha. Det bestod i att bestiga Kebnekaise på vintern med skidor, stighudar, stegjärn och hela kittet. Tyvärr blåste det storm och vi blev tvungna att vända, men jag kände mig väldigt lycklig och levande. Vad har du för förhållande till tåg? – Det är mysigt att åka tåg, mest minns jag dock alla stopp. Och en och annan gullig konduktör som bjudit på gratis kaffe.

MAJA PERSSON är journalisten som gjort många drömintervjuer men nu sadlat om för att utbilda sig till lärare. Dock gör hon gärna ett och annat avbrott från studierna, i detta nummer har hon skrivit ett personporträtt på vågsurfaren Freddie Meadows. Hur var det att intervjua ett surfproffs? – Den mest inspirerande intervjun jag har gjort på länge! Någon som verkligen har hittat sin grej i livet och som verkar leva efter sin passion fullt ut. Jag har en gång i tiden också blivit biten av vågsurfning, när jag hade testat det i Brasilien var jag under ett par år besatt. Det var så svårt och frustrerande, och jag tror att det delvis var det som fängslade mig, jag ville liksom knäcka havets kod. Men efter ett tag bleknade besattheten och jag kom på att det finns andra roliga grejer att göra när man reser. Nämn ett roligt jobb du gjort tidigare? – Kanske när jag gjorde mitt första långa skrivjobb och jag träffade schimpansforskaren Jane Goodall för tidningen Icon och fick jag många nya insikter om både människan och vår närmaste djursläkting. Ett extra kul tågminne? – Någon gång i tonåren åkte jag till Köpenhamn med min bästis, det var ett fint äventyr!

Skalfria solroskärnor – vår bästsäljare! • Inget skräp på backen • Populär och räcker länge • Utan skal – dubbelt så mycket mat Istället för att frakta skal i onödan (halva vikten) ser vi till att skalet blir biobränsle!

agnus Bergv s) · Foto M s chlori Chlori fnk ( Grön

all

Handla med hjärtat

FREDRIK SKOGKVIST är fotografen som porträtterat Östersjöns vågor med surfaren Freddie Meadows i detta nummer av Kupé. Hur var surfproffset att plåta? – Freddie i vattnet är hur enkelt som helst att fotografera. Han är en sådan inspirerande begåvning och lätt att fotografera i vattnet. Att plåta honom på land är en annan historia … Vilket har varit det mest spännande våguppdraget? – Det är klart att när jag var med Freddie då han hittade vågen ”glaser” var ju väldigt speciellt: att se någon surfa en våg som aldrig blivit surfad tidigare. Och ditt bästa tågminne? – För ett tag sedan så åkte jag från Lund till Stockholm. Det var mitt livs första natttåg, hur härligt som helst att vara ensam i en sovvagn.

Ge fåglarna mat som är eko

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2–3 dagar. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Snabb leverans Beställ enkelt på slattergubben.se 3 Sveriges största utbud 3 Leverans 2–3 dagar 3 Fri frakt från 65 kg

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

TIDNINGEN KUPÉ

ANSVARIG UTGIVARE Malou Sjörin

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTÖR DIN RESA Katarina Myrberg katarina.myrberg@sj.se

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Malin Ekman, Göran Everdahl, Anders Falkirk, Nina Jakobson, Johan Lindskog, Linda Newnham, Maja Persson, Niklas Wahllöf.

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

FOTOGRAFER Morgan Norman, Fredrik Skogqvist, Henrik Lindsten, Andreas Lundberg, Studio Emma Svensson, Tobias Regell, Niclas Vestfjell. ILLUSTRATÖRER Valero Doval, Erica Jacobsson KORREKTUR Fredrik Johansson

TRYCKERI Stibo Complete ANNONSBOKNING Nordiska Tillväxtbolaget namn.efternamn@tillvaxtbolaget.se Jeanette Gustafsson: 08-410 272 11 Johan Wictorin: 08-410 272 02 Madeleine Philip: 08-410 272 05 Lotta Bramme: 08-410 272 08

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

REPRO Lena Hoxter S

ART DIRECTOR Li Söderberg

N VA

ENMÄRK

E T

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

Trycksak 5041 0004

10

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


nästa…

VI VET VAD SOM FÅR DIG OCH STOLSGRANNEN ATT BÖRJA PRATA. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.

NR 10 OKTOBER

REDAKTÖR: ANNA ZETHR AEUS

… boende

Checka in på banken – efter klockan tre INTENTIONEN BAKOM nya Bank Hotel i

Stockholm är att gästerna ska få känslan av att befinna sig på ett internationellt boutiquehotell. Sådär som att när du passerat den pampiga entrén på Arsenalgatan lika gärna skulle kunna befinna dig i London, Paris eller New York. Men historien är gediget svensk, i en byggnad uppförd i renässanspalatsstil år 1910 vid Nybroviken, som just en bank. När Stureplansgruppen efter fyra års arbete från arkitektplan till färdigställt koncept nu slår upp dörrarna till Bank Hotel är ändå mycket av den ursprungliga stilen bevarad. I materialvalen med väggar i valnöt och marmorgolv och detaljer som klockan i foajén och receptionen finns bankens klassiska myntvägg med ugglan som symboliserar visheten. Jonathan Söderblom på Millimeter Arkitekter har jobbat med inredningen med utmaningen att behålla originaldetaljerna men ändå hitta en modern egen tvist. – Ambitionen var att hitta en estetisk bas i linje med de öppna ytorna som ändå blev lekfull. Själv gillar han de mindre rummen med generösa badrum, stillsamt lyxiga med vackra speglar och fokus på utsikten. Och det är onekligen härligt att uppleva en bit av staden redan vid morgonduschen när gryningsljuset sveper in över Kaknästornet, Strandvägen och ända in i Djurgårdskanalen. Nere på bottenplanet finns Papillon, en liten elegant mysmurrigt intim fåtöljbar med bra alkoholfria drinkar och samlings-

punkten: restaurang Bonnies med svartvitrutigt golv. – Här sätter jag mig helst med utsikt över de gröna sofforna en tidig morgon med den allra första kaffen, den innan frukosten, säger Jonathan. Men som hotellgäst bör du absolut inte missa själva frukosten, av kungligt snitt med klassiskt utbud av varma lyxiga äggrätter. Men det går också att komponera en hälsosammare: med grön spenatjuice, bananbröd, granola och den lenaste havregrynsgröten med bär och skummad havremjölk. Som gör en snäll och följsam hela dagen.

BANK HOTEL RESA HIT: Kliv av tåget vid Stockholm Central och ta t-banan en station till Kungsträdgården, så har du bara 50 meter till Arsenalsgatan 6. BONUS: Bank Art Collection satsar på konst både som periodiska utställningar i källaren med nytt tema varje månad, permanent samling i foajén och fotokonst på de 115 rummen. MER INFO: www.bankhotel.se

13


nästa… utflykt

PROUDLY PRESENTS THE WORLD’S GREATEST PINK FLOYD SHOW

FULLTRÄFF FÖR LEDIN MIX MEGAPOL

/AB

EXPRESSEN

TA SÄLLSKAP AV EN

SKOTTE

SKARPT LÄGE DELUXE

PÅ TÅGET

Låt väskan bli skotskrutig så blir det en rolig stilaccessoar – och du skiljer lätt ut den bland de andra resenärernas, ofta svarta, väskor. Från Beck Söndergaard, Roland Zoya, 649 kronor.

14.10 MALMÖ LIVE 15.10 STOCKHOLM CIRKUS

3.12 GÖTEBORG SCANDINAVIUM

SUCCÉSHOWEN ÄNTLIGEN PÅ TURNÉ

S UC C É S HOW E N PÅ A RE N AT URNÉ 6 .1 0 HE LSI N G B OR G • 1 2-1 3.1 0 SKE L L E FT EÅ • 1 9-20 .1 0 L I N KÖP I N G • 26 -27.1 0 U P P SA LA 2-3.1 1 SA N DVI KE N • 9-1 0 .1 1 VÄXJÖ • 1 6 -1 7.1 1 M A L M Ö • 23-24 .1 1 ÖR N SKÖL D SVI K • 1 .1 2 ÖR E B R O

Utomhus-

I SAMARBETE MED 2ENTERTAIN OCH VICK Y NÖJESPRODUK TION

RESTAURANG i Småland med mycket hjärta – utan färdig meny

Satsa på soppkök

I Småland, alldeles nära tågknytpunkten Alvesta, finns utomhusrestaurangen Sjöborgen. Den drivs med liv och lust av paret Peter och Malin Sjöborgen, småskaligt med lokala råvaror som går i samklang med miljön och naturens omgivningar. En eloge för att allt har en rimlig prisnivå, matpaket, middagsupplevelser och arrangemang har fria ramar – och bäst av allt: Det finns ingen färdig meny! Mer info: sjoborgen.se

Höstens motsvarighet till sommarens enkla sallader är soppan. Vardagsmysig, festfin och räddaren i nöden – och en lycklig bonus för alla oss som älskar att äta med en hand. Tommy Myllymäkis Soppa, potage & buljong från Natur & Kultur guidar dig nya soppor för alla tillfällen.

BY ARRANGEMENT WITH CAA

17.10 STOCKHOLM ERICSSON GLOBE

DAVE CHAPPELLE JON STEWART

PÅ TURNÉ 25.1 – 9.3

SUCCÉN ÄR TILLBAKA!

HENRIK PETTERSSON

SÖNDAG 14 OKTOBER

NJUT AV KLASSIKER PÅ NYTT

BORTGLÖMD OPERA MED NYTÄNDNING! Don Quijote har inte spelats i Sverige på 35 år, och får i höst nytt liv av regissören Carl Johan Karlson, blott 34 år gammal, på Folkoperan.

14

SARAH DAWN FINER FREDRIK BERGLUND MARTIN ROLINSKI SIMON LJUNGMAN •

DO IT

FLUFFIGA FÖTTER De klassiska Uggsen, för många det skönaste näst efter tofflor, kommer i nya höstmodeller, bland annat korta klassiska Uggs i Patchwork fur, 2 499 kronor.

ERICSSON GLOBE STOCKHOLM

29.9 JÖNKÖPINGS KONSERTHUS 30.9 MALMÖ LIVE 1.10 GÖTEBORGS KONSERTHUS 2+3.10 STOCKHOLM CIRKUS

30.3 STHLM ERICSSON GLOBE

VÄRLDENS FRÄMSTA FAMILJESHOW! UPPLEV DINOSAURIER I NATURLIG STORLEK

PHOTO: ©ANDERS ROOS

SHAKESPEARE GOES HARDCORE FASHION! Orionteatern satsar på Shakespeareklassikern Julius Caesar i regi av Kristofer Steen – gitarrist i hardcorebandet Refused som skolat om sig och gjort succé på både Norrlandsoperan och Wermland Opera. Nu tar han ett nytt grepp om Julius Caesar med hjälp av en av modevärldens mest lysande stjärna Behnaz Aram, på kostymdesign.

Let’s

SVENSK T TAL!

27.10 HALMSTAD ARENA I SAMARBETE MED NÖJET KONSERT

05.11 STOCKHOLM WATERFRONT 09.11 KARLSTAD, LÖFBERGS ARENA I SAMARBETE MED GREAT EVENT OF KARLSTAD

VÄRLDSSUCCÉN HAR SETTS AV 9 MILJONER

26-28.10 STHLM ERICSSON GLOBE 2-4.11 MALMÖ ARENA 9-11.11 GBG SCANDINAVIUM

10.11 LINKÖPING, SAAB ARENA I SAMARBETE MED VISIT LINKÖPING & CO

16.11 GÖTEBORG, SCANDINAVIUM I SAMARBETE MED NÖJET KONSERT

4.3 STHLM ERICSSON GLOBE 15


nästa… skönhetstrend

SKÄGGET Tennis trendar

MED BALETT

– VAR MANS PRYDNAD

Varje mans ansiktsaccessoar i höst, oavsett var och hur du verkar. Här är höstens viktigaste skäggfrisyrer. SKÄGGET I KULTUREN Björn Ranelid väckte uppmärksamhet när han på höstens första kulturmingel hade odlat höstskägg (på sonens begäran). Själva huvudfrisyren matchades med låg tofs i nacken, den som vi tidigare kände som finanstofsen, på Anders Borg. Crossover alltså.

”Det personliga engagemanget är viktigt och jag är stolt över att det finns många människor här i Arboga som är villiga att göra det där lilla extra för vår stad.” Jessica Öberg, Senior Vice President, Saab AB Läs hela intervjun med Jessica på www.arboga.se/arboga-ambassador

»What I love about tennis is the gracefulness. It’s an aggressive and powerful game.«

SPORTIGA SLUTSPELSSKÄGGET NHL-trenden sedan gammalt: att inte raka sig så länge man i håller sig kvar i slutspelet. Gäller alla sporter och kan även användas för tunga jobbprojekt under hösten.

Serena Williams

ILLUSTRATION: SHUTTERSTOCK

ÄR DU OCKSÅ EN ARBOGAAMBASSADÖR?

VET-BÄST-SKÄGGET Leif GW Persson har bytt kanal men behållit skägget. Hur skulle det se ut annars? Han vet såklart hur ett skägg ser ut, har sett och alltid ska se ut.

En av världens ledande tennisspelare, Serena Williams, är också en livsstilsikon, som stylish modeinspiratör (och medveten vegan!) Nu finns hennes samarbete med Nike och Virgil Abloh i den egna kollektionen för US Open också i butik för allmänheten. Hela kollektionen har hämtat temat från Serena Williams egen kärlek till balett och dans i tennisklänning för dag och kväll, bomberjacka och liten väska.

[Hermès - Er-mez] Mode som konst och inspiration, så vill vi ha det nu. Kanske kan en utställning på Artipelag om samarbetet mellan Parislyxiga Hermès och den minimalistiska avantgardemode skaparen Martin Margiela var något? Öppning: den 26 oktober.

NO AGE

Omfamna åldern med hjälp av ett moget proffs.

Emma Wiklund, just fyllda 50 – vilket såklart inte spelar någon roll egentligen – lanserar nu en hudvårdsserie för mogen hy i det egna varumärket Emma S. Med många år som modell i världens absoluta toppskikt vet hon att huden tar ut sin rätt just i åldern 45–50 år. – Kuddvecket stannar kvar lite längre i

ansiktet på morgonen, förklarar Emma Wiklund enkelt. – Det är elasticiteten, en sämre återfuktning och långsammare cellförnyelse som börjar synas. Gener, livsstil och luftens föroreningar kan vi inte motverka, men det som går att jobba med har vi koncentrerat oss på. Enkla produkter, problemlösare i vardagen,

där Emma Wiklund hämtat inspiration från de franska apoteken, är grunden i serien Ultimate. Dag-, natt-och ögonkräm och serum har naturliga ingredienser som brunalger och getania vilka ska bygga upp stuns och gå på djupet med på de vertikala linjerna i ansiktet. Bioaktiva ämnen som hyaluronsyra ska tillföra fukt och vitamin A för långsiktig uppbyggnad.

17


nästa…drabbning

Klimatångest! Klimatångest är en relativt ny psykiatrisk diagnos, men att oron över miljön tar sig depressionsliknande uttryck är vanligare än man tror, och var tredje ung kvinna är faktiskt drabbad ... Ta hand om dina oljespillsdoppade domedagstankar så här. text MARINA NILSSON

tänka på den där flytande ön i Stilla havet (tre gånger så stor som Frankrike) som består av plastpåsar och gamla petflaskor … Just dåliga miljönyheter är en sådan sak som spär på katastroftankarna, och nästan hälften av svenskarna säger att de oroar sig för klimatet en gång i veckan eller oftare, visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av WWF. – När nyheterna bara väcker vanmakt och har en paralyserande effekt på oss, så kan vi nog behöva ta en paus från dem. Det är inget alternativ att helt stänga ute världen, men ta lite luft och ”detoxa” dig själv ibland, tipsar Annika Tibblin, leg psykolog och symbolterapeut med inriktning på hållbarhet och natur. Hon har haft ett tiotal klienter som sökt sig till terapi för sin klimatångest. – När vi känner oss väldigt ensamma i vår oro för miljön och behöver någon att dela den med, så tänker jag att terapi kan vara en väg. Men annars tycker jag generellt att klimatångest är något bra! Det är nog nödvändigt för att vi ska få till en snabbare förändring i vårt sätt att förbruka och konsumera. Klimatångest kan bli drivkraften till att vi väljer en hållbarare väg, säger Annika Tibblin.

»Klimatångesten är nödvändig för förändring i vårt sätt att förbruka och konsumera.« 18

ILLUSTRATION: VALERO DOVAL

ISBERGEN SMÄLTER, och du kan inte sluta

5 steg för aktion 1. ERKÄNN PROBLEMET

I USA finns stödgrupper där personer med klimatångest träffas och följer ett niostegsprogram som är löst baserat på Anonyma Alkoholister. Första steget är ”erkänn att du har ett problem”. Om dina bekymmerstankar tar sig depressionsliknande uttryck är det förstås nödvändigt att göra något åt det. Andra delar i programmet är till exempel ”se din egen roll i problemet”, ”ta pauser och respektera dina gränser” och ”släpp taget”.

2. DIN PERSONLIGHET PÅVERKAR

Olika personlighetstyper är olika mycket benägna att må dåligt av klimatfrågan. Personer som tänker att omvärlden styr hur det går i livet är mer benägna att ge upp och ångestfyllt känna ”det spelar ingen roll vad jag gör, för det är ändå inte tillräckligt”. Försök att öka din egen känsla av att du kan påverka, för det kan du!

3. LÄGG DET PÅ DIN EGEN NIVÅ

Forskning visar att den som agerar på sin klimatångest och faktiskt gör förändringar i vardagen, stora eller små, mår bättre och känner hopp! Och det finns många olika nivåer att lägga sig på, som att börja käll-

sortera, välja grön el och bara tvätta om tvättmaskinen är full. Till att börja äta alltmer vegetariskt. Och ända vägen fram till hardcore ”ha ett köpfritt år” och välja ”jag sätter mig inte på ett flygplan igen”.

4. INSPIRERA MERA

Undersökningar visar också att den största anledningen till att vi till exempel sopsorterar eller väljer grön energi inte är miljöskälen, utan för att vi tror att våra grannar gör det. Vår flockmentalitet är en stark drivkraft. Vill du göra skillnad – dela med dig av din egna gröna val. Tipsa om vad du gjorde för gott av resterna i kylen som du annars hade slängt. Och lägg ut en selfie på dig själv i din återbruksproducerade tröja.

5. ORGANISERA DIG

Kom ihåg att det som verkligen påverkar miljön, positivt eller negativt, är politiska beslut. Som med allting annat finns det en styrka i att organisera sig och på så sätt kunna skapa ett opinionstryck, som kan leda till förändringar. – Sök dig till andra: diskutera, reflektera och fundera på vad ni kan förändra och göra tillsammans, tipsar hållbarhetspsykologen Annika Tibblin.

A RIGHT TO FREEDOM MARTIN LUTHER KING JR Ny utställning på NOBELMUSEET 29.09.2018–15.09.2019 Stortorget 2, Gamla Stan, Stockholm. Läs mer på nobelcenter.se


VÅR RESA MIKAEL PERSBRANDT & PETRA MEDE

a r b tt e r ä n or m u H sätt att överleva I oktober står de på scen tillsammans. Mikael Persbrandt och Petra Mede tar sig an den klassiska komedin Den inbillade sjuke. På ytan är de ett udda par, men under den har de mycket gemensamt: två före detta balettdansare som måste göra saker ”all in” och älskar svart humor. text MALIN EKMAN foto TOBIAS REGELL styling CAROLINE AXELL make up & hår CATHERINE DICHY

20

21


E

VÅR RESA MIKAEL PERSBRANDT & PETRA MEDE

n mörk scen reser sig framför 562 tomma stolar. Strålkastarna är släckta. Det är lördag. Petra Mede och Mikael Persbrandt har inte börjat repetera än. De har bara träffat varandra fyra gånger. Uppträder bekräftande och lite inställsamt mot varandra. Som två personer som håller på att lära känna varandra gör. Hon: – Micke triggar i gång det hos mig att jag vill vara rolig inför honom. Jag tycker att Micke är väldigt, väldigt, rolig … Han har så extremt mycket funny bones. Han: – Alla tycker att Petra är så rolig och är förälskad i den komediennen. Jag ser ju svärtan och är förälskad i mörkret. Hon tycker att han är ”fantastiskt rolig”. Han säger att hon skulle kunna spela i den svartaste svarta av Lars Norénpjäser. De nyblivna bekanta intar scen och salong i regi av omslagsfotografen. Det ser ut som att de äger både scenen och teatern. Mikael Persbrandt gör det bokstavligt. Han driver den sedan 2012 tillsammans med teaterchefen Agneta Villman. Petra Mede ägde scenen förra våren i enmanshowen Den ofrivilliga divan. Nu är hon tillbaka på brottsplatsen. Pjäsen Petra Mede och Mikael Persbrandt ska förenas i har både komik och svärta. Molières Den inbillade sjuke hade urpremiär i februari 1673. I den franske dramatikerns sista pjäs får hypokondrikern Argan den uppmärksamhet han begär genom att låtsas vara sjuk. 345 år senare är den fortfarande angelägen. – Argan känns väldigt mänsklig där i sin patetik. Han sitter där och ”hjälp mig, hjälp mig”. Det är väl något slags urkänsla alla kan ha: ”Jag är sjuk och ska snart dö, hjälp mig.” Den är väldigt relevant och väldigt rolig. Jag tror att människor kommer skratta extremt mycket. Jag är där som någon sorts skrattgaranti, säger Petra Mede. Hennes motspelare ser originalpjäsen som ett slags förebud om vår tid. – Den heter ju Den inbillade sjuke och det är vi fortfarande. Vi lever i fåfängans tidevarv. Ytan regerar tusenfalt mer än 1673. Det är etter värre i dag. Jag tror att det finns en jävla massa mer att glädjas, roas och oroas åt i den här pjäsen än i dag, säger Mikael Persbrandt. Det brukar sägas att vi lever i ett diag-

22

»Jag ser Petras svärta och är förälskad i mörkret.«

MIKAEL PERSBRANDT ÅLDER: 55 år. FAMILJ: Sambon Sanna Lundell, tre söner och en bonusdotter. BOR: På en hästgård i Sorunda. GÖR: Skådespelare och delägare i Maxinmteatern. AKTUELL: Molières Den inbillade sjuke på Maximteatern i Stockholm med premiär 19 oktober.

»Micke triggar i gång det hos mig .« att jag vill vara rolig inför honom

PETRA MEDE ÅLDER: 48 år. FAMILJ: En dotter. BOR: I lägenhet i Bromma. GÖR: Skådespelare, programledare och ståuppare. AKTUELL: Molières Den inbillade sjuke på Maximteatern i Stockholm med premiär 19 oktober.

23


VÅR RESA MIKAEL PERSBRANDT & PETRA MEDE Det är första gången Petra Mede och Mikael Persbrandt står på en teaterscen ihop.

»Det är ett bra sätt att överleva: aste. ig bb jo ra all t de i or m hu te li ha att Nämligen livet självt.«

»Livet drabbar oss alla på så olika sätt.« PETRA MEDE

24

nossamhälle. För tre år sedan berättade Mikael Persbrandt i sin podd I am: Mikael Persbrandt att han diagnostiserats med bipolär sjukdom typ 2, i vilken hypomana och depressiva perioder varvas. Samtidigt menar han att det finns en samtidstendens att påklistra sig själv och omgivningen diagnoser. – Nu är jag bara skådespelare med en diagnos så jag har inget behov av att verka kunnig på området. Men det klart att det finns ju en läkemedelsindustri och det finns skolor som får extra personal utöver budget och då blir det lätt att ge den ena eller andra diagnosen till barn som kanske egentligen bara har föräldrar som går igenom en skilsmässa till exempel, säger han. Petra Mede är inne på samma spår.

Hon planerar sitt sommarprat i Sveriges Radios P1 och räds inte ämnet. – En sak jag säger i mitt sommarprat är: ”Att diagnostisera varandra är vår tids stora sjuka.” Men jag som har varit långtidssjukskriven måste säga att det viktigaste är inte att få en diagnos, utan för mig är det viktigaste att bli tagen på allvar. Oavsett om man har en diagnos eller inte, säger hon. Vi sitter i Maximteaterns kontor. Ett anspråkslöst rum med fyra skrivbord, ett pentry och en biljettlucka till fönsterglugg ut mot gatan. På ytan är duon ett udda par. Hon är mönstereleven från Partille. Astudenten som slog igenom som programledare vid 39. Komikern som trotsade sin

kroniska ryggsmärta när hon klev ut på scenen inför 3 miljoner tittare – och senare 200 miljoner tittare i Eurovision – för att det, som hon sade, var hennes tur nu. Han är strulputten som slukades upp av dansen innan han hittade hem på Dramatens stora scen. Skådespelaren som i karriären växlat mellan teaterns finrum och deckarkommersialism, och vid sidan av levt ett liv som på legitima grunder gett honom bad boy-stämpel i medierna. Vi uppehåller oss vid olikheterna en stund i intervjun. Han har knappt hållit ett tal. Hon har just varit toastmaster. – Jag har inte hittat tricket för att kliva upp på scen som Micke. Jag är blyg liksom, jag tycker att det är obehagligt. Hela

glädjen för mig med det här yrket ligger i att jag får sila fram mig själv genom en välskriven roll, säger Mikael Persbrandt. Det är en indirekt hyllning till medspelaren, som hållit låda inför flera hundra miljoner tittare i rollen som sig själv. Det finns ändå likheter mellan dem. Båda har gått i balettskola. Han sökte sig till den för att han förälskade sig i en ballerina. Hon för att hon förälskade sig i balettens krav på ”perfektion, disciplin och hängivenhet” (Sommar i P1 den 27 juli 2009). Däri ligger deras likhet. I besattheten, förmågan att uppfyllas av saker och gå all in i det som ligger framför dem. Han brukade övernatta i repsalen på Dramaten och stryka under sina repliker med färg-

pennor, en för varje känsla replikerna skulle förmedla. Hon har alltid varit disciplinerad och dedikerad: från Balettakademien i Göteborg till programledarjobben i huvudstaden. I besattheten finns strävan efter mening. En vilja att besegra resignationen, frammana betydelse i det betydelselösa. För Petra Mede är det komikens bränsle. – Jag är väldigt nihilistisk och har en extremt svart syn på livet och tror egentligen inte att något har något värde. Då gäller det att verkligen ge sakerna ett värde. Att gå in och göra saker halvdant … Då känns ju livet bara ännu tommare. Då tycker jag att det är roligare att gå in och låtsas att saker är på liv och död även om de naturligtvis inte är det. Han är fortfarande besatt av sin scenprestation. Förr riktade han besattheten utanför scenen mot alkohol, droger och kvinnor. I dag riktar han den mot motorer, motorcyklar, måleri. Han målar mycket när han inte står på scen. – Min besatthet har hjälpt mig och stjälpt mig. Jag har inte gjort något halvdant om man säger så. Det har farit i väg och gett mig mycket konsekvenser. Men det har också gett mig hela min karriär, tror jag. Förr kände jag mig bara levande framför kameran och på scen. Resten var ett uppehållsrum till nästa framträdande. Det fyllde jag på krogen, med bilracing, med att utsätta mig för faror. Det behöver jag inte göra längre och det är jävligt skönt. I dag väljer jag livet, säger han. Han är stolt över sin resa. – Det har tagit mig 52 år att bli ihop med mig själv. Det är väl en resa som har kostat på att göra och jag tror inte att alla kan göra den. De flesta tar nog på sig en eller annan rustning i tidiga år och rider på genom livet med sina defekter. Ofta visar de sig på firmafester eller i hemmets skyddade vrå att man inte är hel. Skådespeleriet tillhör fortfarande det absolut viktigaste i hans liv, och han säger sig vara redo för att göra komedi. Mikael Persbrandt menar att komiken i Molière ligger i rädslan för att inte leva vidare på jordklotet, rädslan för att dö. Han resonerar som sin motspelare. – Jag tror att man vill känna igen sig. Det är ett bra sätt att överleva på. Att ha lite humor kring det som är allra jobbigast. Nämligen livet självt. Hon gapskrattar. Minns en replik hon just skrivit. – Jag har skrivit en rolig replik. ”Jag har haft det lite jobbigt på sistone. Aha, sedan när då? Sedan den 7 mars 1970. Det var då jag föddes.” 25


TRISTESSA

VÅR RESA MIKAEL PERSBRANDT & PETRA MEDE Innan repetitionerna började på Maximteatern hade Petra och Mikael bara träffats någon enstaka gång.

Först och sist MÄNNISKA

OPERA AV Torbjörn Elensky, Jonas S. Bohlin och Ann-Sofi Sidén REGI Katharina Thoma DIRIGENT Fredrik Burstedt URPREMIÄR 6 oktober 2018 Angela Carters omtalade roman The Passion of New Eve blir opera

UPPLEV OPERAN I AUGMENTED REALITY Ladda ner Kungliga Operans app gratis Rikta telefonen mot bilden Upplev mer AR – beställ säsongsprogrammet på operan.se

Stolt partner till Kungliga Operan

»Det har tagit mig 52 år att bli ihop med mig själv, en resa som har kostat på.« MIKAEL PERSBRANDT

Han skrattar inte. Hon konstaterar att det är typiskt, hon borde inte ha varnat innan för att hon var på väg att säga något roligt. Sedan betraktar hon sig själv utifrån, analyserar sin svarta humor. – Att allt måste studsa mot en känsla av brist på mening. Det är ju inget man önskar alla. Det har sina baksidor också. Att hela tiden går existensen i huvudet. Ibland skulle man kanske bara vilja snubbla omkring på en scen … Det kommer med ett pris menar jag. Man vet att man är rolig, men det grundar sig i en väldig cynism, säger hon. Samtidigt uppskattar hon den svarta humorn hos andra. – Jag skrattar nog inte så mycket åt en människa där jag inte känner avgrunden.

Mikael Persbrandt fyller i: – Det var ju den jag såg. Petra Mede refererar till sin trygga barndom i Partille. Föräldrarna gav dottern osviklig självkänsla och fick henne att känna sig ”som den troligen viktigaste personen på jordklotet”. Livet blev en bergochdalbana ändå. – Livet drabbar oss alla på så olika sätt. Jag tänker på det nu när jag lyssnar på Sommar i P1. Alla har sina historier och sina smärtpunkter. Det blir så tydligt hur lite man kan jämföra liv med varandra. Man kan ha bra självkänsla. Men vi är alla utsatta för samma sak, nämligen att födas, leva en stund och sedan dö. Båda fnissar. •

Mastercard

Samarbetspartners

Savana Wallenius Lines

27


SAMTID YRKESUTBILDNING 2.0

Framtiden kräver ingen utbildning En full akademisk examen ger ingen garanti för en tryggad framtid på arbetsmarknaden. Tvärtom! Den som vill vara en attraktiv rekrytering behöver i stället intervallplugga, komplettera allt eftersom med korta, specifika vidareutbildningar. text NIKLAS WAHLÖF illustration VALERO DOVAL

KÄLLA: FRAMTIDSFORSKARE PETER SILJERUD INTERVJUAD I METRO

NÅGRA MÖJLIGA YRKEN I FRAMTIDEN

28

Personlig varumärkesutvecklare Ser till att skapa rätt bild utåt för en person och hantera vad som skrivs i de sociala flödena. Robotfamiljeterapeut Reder ut kraschade människa– robot-förhållanden. Privat assistent Hanterar vardagsadministration åt privatpersoner för att frigöra tid och minimera alla val. Livsförlängarcoach Ombesörjer träning, kost och medicinering för att maximera livslängden. Distanskirurg Utför kirurgi på distans med operationsrobotar.

F

ramtiden är här, säger man. Och med denna – när fler uppgifter utförs av maskiner i allmänhet och artificiell intelligens, AI, i synnerhet – kommer förändrade behov av arbetskraften. Och därmed av utbildning. Men har det inte alltid varit så, har inte framtiden så fort man blinkat alltid varit där? Blev inte hästskosmederna överflödiga när bilarna rullade ut på gatorna, och stenograferna fick väl lägga ned blocken och glömma bort sina krumelurer när persondatorerna kom in på kontoren? Skillnaden är att förändringarna går fortare med denna den kanske sista, stora teknikrevolutionen. För bara fem år sedan kom en rapport från Oxford University där forskare hade gått igenom 700 klassificerade yrken på den amerikanska arbetsmarknaden och konstaterat att 46 procent kan ersättas av automatiserad teknik inom tjugo år. Stiftelsen för strategisk forskning här hemma gjorde en egen genomgång och kom fram till ungefär samma resultat: vartannat jobb skulle försvinna under samma period. Sedan dess har ekonomi- och samarbetsorganet OECD räknat på ett annat sätt och hävdar att, jo, ett antal jobb kommer att helt försvinna, såsom alltid har skett, men det som

händer framöver är att flertalet uppgifter kommer att förändras. Och förändras jobben måste förstås utbildningarna hänga med i svängarna. Att läsa till en examen, få ett matchande jobb och så är det bra med det håller inte längre. Det menar i alla fall Max Tegmark, professor i fysik vid universitetet MIT i Boston i USA, och en av grundarna till The Future of Life Institute. Han räknas som en av världens tio mest citerade forskare och har kommit att specialisera sig på just framtiden med AI. I samband med att hans nya bok Life 3.0 kom förra året sade han till denna tidning, ja denna reporter: – Att gå i skolan en massa år för att sedan jobba i fyrtio år och därefter gå i pension – den idén måste vi släppa. Man kanske jobbar några år, fortbildar sig, gör något nytt jobb, fortbildar sig igen. Jag tror inte att som förr någon enda bransch kommer fortsätta att vara ungefär densamma under ett helt yrkesliv. Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, är inne på samma spår. Till Aftonbladet sade hon i våras att: ”Det allra viktigaste är att se över vuxenutbildningen så att det blir lättare att byta yrkesbana i vuxen ålder.” Med andra ord, vi kommer behöva vara mer lättfotade. Akademiska utbildningar inom

YRKEN VI MINNS … Sättare Hissoperatör Tidsstudieman Portvakt Telegrafist Flottare Lykttändare Mjölkbud Iskarl Stins

29


ELEPHANT IN THE ROOM

SAMTID

DESIGN: ANNASOFIA MÅ ÅG

|

FOTO: ASAF KLIGER

YRKESUTBILDNING 2.0

»Genom att lägga för stor vikt vid betyg riskerar arbetsgivare att missa nyckeltalanger.«

YRKEN ATT SATSA PÅ (ELLER GLÖMMA …) YRKEN MED HÖGSKOLEKRAV MED BÄST FRAMTIDSUTSIKTER (5 ÅR ELLER MER) Civilingenjör, bygg och anläggning Lärare Sjuksköterskor Läkare Psykolog Mjukvaru- och systemutveckling YRKEN MED GYMNASIEKRAV MED BÄST FRAMTIDSUTSIKTER (5 ÅR ELLER MER) Betongarbetare Byggnads- och ventilationsplåtslagare Installations- och serviceelektriker Kockar och kallskänkor Lastbilsförare Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende

KÄLLA: ARBETSFÖRMEDLINGEN

YRKEN MED HÖGSKOLEKRAV OCH MED SÄMST FRAMTIDSUTSIKTER Banktjänsteman Sekreterare, vd-assistenter Finansanalytiker och investeringsrådgivare Journalist och fotograf Grafisk formgivning Musiker

30

YRKEN MED GYMNASIEKRAV OCH MED SÄMST FRAMTIDSUTSIKTER Butikssäljare Kassapersonal, inklusive bensinstation Paketerare, lagerarbete Assistenter kontor Vaktmästare Receptionister och växeltelefonister Tryckare, bokbindare

exempelvis kultur, ekonomi eller medier är inte längre en garant för jobb. Det har inte med automatiseringen att göra, branscher som medier genomgår en strukturell omställning och långt färre anställda som följd. Bland flera yrken där akademiska examen varit fordonet mot inkörsporten syns i dag sämre utsikter: bank, advokatfirmor, bokföringsbyråer, finansanalys och placeringsrådgivning och, hoppsan, journalistik, räknas som svåra att bygga karriär inom. Däremot förväntas samhället skrika efter utbildade inom vård och skola och teknik: de som pluggat till lärare (från förskolan till gymnasiet samt fritidspedagoger), itspecialister, sjuksköterskor, tandläkare och specialiserade ingenjörer tippas ha störst chanser framöver. Innebär detta att högskolorna tappar elever, eller rent av att en akademisk examen blir mindre viktig? Universitetskanslersämbetet konstaterade 2016 att färre unga påbörjar högskolestudier. Av födda 1996 började 13,7 procent en högre utbildning vid nitton års ålder (direkt efter gymnasiet) vilket var lägsta nivån hittills för födda på 1990-talet. Man nämner i en analys att minskad utbildningsvolym till följd av förändrade ekonomiska förutsättningar för lärosätena kan vara en möjlig förklaring samt att i samband med införandet av den nya gymnasieskolan (GY 2011) sjönk andelen elever med grundläggande högskolebehörighet. Men också ”förändringar för unga på arbetsmarknaden”. EY var i Storbritannien till 2016 en av de största dammsugarna på universiteten, men

efter en intern utredning kom man fram till att: ”Akademiska kvalifikationer är ett för trubbigt rekryteringsinstrument, vi har inte hittat några bevis för att en examen i en högre utbildning korrelerar med professionella framgångar”, sade Maggie Stilwell, som har titeln managing partner for talent, till Huffington Post. En annan multinationell jätte, PWC, hade redan året före tagit samma steg, och efter följde världens största engelskspråkiga förlag, Penguin Random House: ”Examensfiltret tas med omedelbar verkan bort från våra vakanser. Detta för att ge alla sökande samma möjligheter att visa sin potential, kreativitet, styrkor och idéer, oavsett bakgrund”, sade man i ett uttalande. Genom att lägga (för) stor vikt vid betyg och diplom riskerar arbetsgivare att missa nyckeltalanger från socialt missgynnade bakgrunder och som haft sämre möjlighet att prestera i skolan, menade förlaget. Så hur förvärvar man och sedan visar upp kunskaper utan formalia? Just det, nätet. Det finns nu ordentligt fler källor att utbilda sig, i vid bemärkelse, genom. Den ofta citerade privatekonomiska bloggaren och föreläsaren Jan Bolmeson pekar på att flera kända universitet, exempelvis just MIT i Boston, lägger ut stora delar av sina kursprogram gratis på nätet. MOOC:er – Massive Open Online Courses – som de kallas. På en streamingsajt som Youtube vimlar det av kvalificerade föreläsningar, därtill finns bloggar och forskningssajter, utan inträdeskrav eller avgifter. Eller examina. Företagen i sin tur lär sig skapa mer finmaskiga tester, ofta nätbaserade, för att vaska fram kommande stjärnor. Jan Bolmeson nämner Tesla och SpaceX som rekryterar raketforskare med antingen universitetsexamen eller som tas ombord genom tävlingsbidrag. Nätet spelar givetvis stor roll också för universitetens explosionsartade antal distanskurser. Så även att skaffa sig en akademisk utbildning är tack vare det uppkopplade samhället lättare, eller snarare mer nåbart, i dag. Men andra platsbundna utbildningar blir också fler. Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan, på orter över hela landet och inom de flesta branscher. Utbildningarna ska svara mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft och drivs i samverkan med företag eller organisationer. Här finns allt från 3D-tekniker i Hultsfred till automationsingenjör i Karlstad, bagare och konditor i Kristianstad till barnspecialistundersköterska i Sundsvall, optotekniker i Hudiksvall till behandlingspedagog i Nyköping. För att nämna ett fåtal av de hundratals yrkesutbildningarna. Så, jo, utbildning behövs även i framöver. Men den kan ske på fler sätt och ses olika på av företagen. Och medan du har läst ända hit är den här igen. Framtiden.

EVERYTHING DIFFERENT

BOKA ETT ANNORLUNDA MÖTE

BOKA ETT ANNORLUNDA MÖTE PÅ ICEHOTEL I HÖST Byt mötesrum mot vildmarkscamp, hotellrum mot övernattning bland iskonst, nattliv mot dansande norrsken. Upplev en exotisk mötesplats med naturnära aktiviteter, prisbelönta måltidsupplevelser och originalkonst av is och snö – året runt. www.icehotel.com


INFOTAINMENT SANNINGEN OM NALLE PUH

NALLEBJÖRN med mycket liten hjärna

Tiddelipom, har Nalle Puh sjungit i snart 100 år – och nu kommer en film med Ewan McGregor som den vuxne Christopher Robin. Men varför är Puh förbjuden i Kina? Hur många miljarder handlar de rättsliga Puhbråken om? För att vara en björn med mycket liten hjärna har han orsakat ett antal rätt stora bråk … text GÖRAN EVERDAHL

Göran Everdahl ger dig seriernas historia från den svenska tv-soffan.

DEN DEFINITIVE PUH 1

Ernest Howard Shepards teckningar till böckerna, till att börja med avskydda av Milne (”Han är hopplös!”), men han vande sig. Shepard använde Christopher Robin och Pooh/Puh som modeller, men även sin egen son Graham och hans teddy Growler.

DEN DEFINITIVE PUH 2

Allan Edwalls inläsning för Sveriges Radio är den enda Puh många svenskar behöver. Hans pratsjungna ”Tiddeli-pom” är oförglömligt.

DEN DEFINITIVE PUH 3

EN SAMTIDA RECENSION

… av Puhförfattaren Alan Alexander Milnes första roman, Lovers in London: Det enda läsbara i denna bok är titeln. Milne började skriva pjäser i stället. Han uppnådde en viss framgång som dramatiker och skrev kåserande texter i skämttidningen Punch – men i dag förknippas han nästan bara med Nalle Puh.

21 AUGUSTI 1921

… är en märkesdag för Puhälskare. Då fyllde Christopher Robin Milne ett år, och hans far A.A. stegade till Harrods i London på jakt efter presenter. Han fastnade för en välstoppad, gulbrun teddybjörn, och resten är verkligen historia. Eller många goda historier. Första boken kom 1926.

Walt Disney-versionen, vad ni än tycker. Den första animerade Nalle Puh kom 1966 och denna lite grällare Disneybjörn återfinns i dag på bebiskläder, barnmuggar, vitaminburkar och mycket, mycket annat. Puhindustrin är värd ofattbara 50 miljarder kronor. Om året. Mer ka-ching än tiddelipom, om man säger så. Mycket riktigt fajtades Disney och brittiska rättsinnehavare (inte familjen Milne) rättsligt om procentandelar av björnen i decennier.

»Berättelserna blev en del av våra liv. Vi levde i dem, genom dem, talade till varandra i dem.« Christopher Robin om hur han och pappan levde Nalle Puh-sagorna

DEN VERKLIGE CHRISTOPHER ROBIN VÄXER UPP

Milnes son Christopher Robin såg som vuxen tillbaka på barndomen med bitterhet. Sin pappa såg han inte mycket av i barnkammaren, och pojken uppfostrades av en nanny medan mamman nästan var en åskådare. ”Jag var ett ensamt barn, med konstiga kläder, konstig frisyr, konstigt namn, och dessutom hjälte i en barnbok.” Efter att ha kämpat i andra världskriget, och åter retats för Nalle Puh, kände Christopher Milne att ”… det var som om min far klättrat i karriären på mina barnaaxlar – att han bestulit mig på mitt goda namn och bara lämnat kvar den ihåliga berömmelsen, att vara hans son”.

ÄLSKAR ALLA PUH?

»Det finns inget av kamp, av självhävdelse, av makt i Nalle Puhs värld ... Det är en värld av naturlig förtrollning, av vardagspuesi.« Beppe Wolgers

ORIGINALLEKSAKERNA

Från början fanns det tre mjuka djur i Christopher Robins lekkammare. Björnen. Edward Bear, senare omdöpt till Winnie-the-Pooh efter en kanadensisk svartbjörn på London Zoo: i Sverige Nalle Puh. Åsnan. Ior – julklapp några månader senare. Grisen. Piglet: Nasse. Present från en främling på gatan, som stannade och pratade med Christopher Robins barnflicka. Ugglan och Kanin var rena fantasier. De sista leksakerna kängurun Kängu (med lilla Ru) och tigern Tigger köptes in av pappa Milne just för att bli del av böckerna.

38

AA MILNE EFTER NALLE PUH

Milne skrev poesi, dramatik, romaner, satirer, en deckare och mycket annat för vuxna. Men under 1930-talet tröttnade hans läsare. År 1950 beklagade han sig vresigt över att bara vara ihågkommen för sina ”trivialiteter för unga”. Alltså Puh. Att han tidigt sålde rättigheterna till Nalle Puh alltför billigt sved säkerligen också.

VERKLIG FANTASI

Nästan allt som beskrivs i Nalle Puh-böckerna existerar. Sjumilaskogen, dungen med de sex tallarna, bron där djuren lekte Puhpinneleken, Christopher Robins badkar, huset med trappan där Puhs huvud sa duns duns – allt finns kvar i Ashdown Forest i Sussex i England.

Nästan. Redan 1928 anmälde den legendariskt elaka författaren Dorothy Parker sitt missnöje med Milne och hans björn i tidskriften New Yorker: ”… jag vet – att kritisera mr Milne placerar en, i mångas ögon, på nivå med det slags person som tänder eld på barnhem, misshandlar lytta tidningspojkar samt avslöjar för söta, ljuslockiga småbarn att jultomten bara är pappa som gör sig till åtlöje. Men Milnes tokerier inger mig en stark känsla. Den gör sig påmind just nu. I magtrakten.” Hon skrev också, på barnspråk: ”Ja’ fpydde wedan på thidan fem.”

INGEN PUH I KINA!

Nu har Disneys sentimentala Christopher Robin och Nalle Puh, med Ewan McGregor i huvudrollen, svensk premiär. Men den kommer sannolikt aldrig att visas i Kina. Varför? Presiden Xi Jinping råkar vara lite lik världens mest älskade björn, och är inte road. Det har skojats om detta bland kinesiska, oliktänkande bloggare – och auktoritära ledare har sällan humor. Allt Puhrelaterat censureras i kabel-tv och blockeras på sociala medier i Kina.

VAR ÄR DJUREN NU?

Christopher Robins nötta leksaksdjur, de som E H Shepard avbildade, är utställda i Public Library i New York – och beskådas av 750 000 personer per år. De dammsugs och lagas försiktigt och förvaras i en temperatur- och fuktighetskontrollerad monter. Bara lilla Ru saknas. Han stals av familjen Milnes hund och grävdes ner någonstans i Sussex på 1930-talet.

39


RESA

Spantastiskt!

SPA

Hitta ditt rätta element Låt de fem ayurvediska elementen trä, eld, jord, metall och vatten visa dig vägen. När du kommer hit får du välja ett kort med en spakompass som passar just dig och ditt element. Detta tar dig sedan runt på spat i en ordning som ger dig till exempel återhämtning, energi eller kraft. Här finns också andningsklasser, mindfulnesspass, kurbad med ljusterapi, vilooaser och mer klassiska spabehandlingar. Vad: Arken Hotel & Art Garden Spa. Var: 15 minuter från centrala Göteborg.

Ta en paus och unna dig en spatripp, du kan göra allt från en kortare massage till en hel helg i yogans tecken. Kupé guidar till 16 spapärlor runt om i Sverige som återhämtning för kroppen, sinnet och hjärtat.

På Arken finns också kurbad med ljusterapi och andningsklasser.

Kickstarta dig själv Mental träning, fysisk aktivitet och föreläsningar om allt från självbild och målsättningar till kost och återhämtning. Under hälsohelgen Kick your mind får du ägna dig åt hela dig själv och lära dig alla aspekter av en hälsosam livsstil. Om inte det skulle vara nog finns här också ett spa, du kan ge dig ut att paddla kanot eller cykla mountainbike och spela golf. Vad: Kick your mind hälsohelg. Var: Högbo Brukshotell, fem kilometer norr om Sandviken. Tåg till Sandviken och därefter buss till Högbo.

text NINA JAKBOSON

Största möjliga tystnad En hel helg utan ett ord. Låter det läskigt? På Frötuna gård är hösten fylld av retreater där många sker i fullständig tystnad. Fokus kan vara yogaklasser, vandringar eller meditationer, men det alla har gemensamt är ett sökande efter inre stillhet, vila och återhämtning. Känns det svårt att inte säga ett ord finns också helger där lågmälda samtal tillåts, som till exempel en relationskurs och ett retreat där skrivandet spelar stor roll. Vad: Frötuna Retreat på Frötuna gård. Var: Strax öster om Uppsala. Tåg till Uppsala, därefter buss till Gåvsta där du kan bli hämtad.

»Välj din egen spakompass för ditt element.«

Till havs! I Sveriges enda thalassospa står Kattegatts saltvatten, tångruskor och alger i centrum. Spat ligger endast 52 steg från havet, havsvattenpoolen är behagligt uppvärmd och i spabehandlingarna används havets välgörande mineraler. Här finns också en champagnepool, som inte alls innehåller den gyllene drycken, men som med små mousserandeliknande bubblor och 34-gradigt vatten är tänkt att ge samma känsla som ett glas skumpa. Vad: Varbergs Kusthotell. Var: Cirka 10 minuter från Varbergs station.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Helt enkelt

32

I Varberg finns Sveriges enda thalassospa.

En heldag för hela dig, hur låter det? Under några helger i höst går det att få just det på Skepparholmen. En späckad, men inte stressig, dag inleds med yoga, fortsätter med den holistiska och fysiska klassen soma move, går vidare till sköna flowrörelser och sedan den kraftfulla freepower. Dagen avslutas med reflektioner och lugn yinyoga, allt under ledning av stjärninstruktören och konceptutvecklaren Cecilia Gustafsson. Vad: Holistic boost på Skepparholmen. Var: Skepparholmen i Nacka utanför Stockholm. Båt eller buss från staden.

33


Ta tåget till

kurorten mösseberg pe r fe kt b e l ä g e t m e l l a n s t ockh ol m , osl o, m a l m ö och g öteb org

RESA SPA

Ångande upplevelse Ladda med ny energi i Västerås gamla ångkraftverk – även känts som The Steam Hotel, som öppnade förra året i en 18 våningar hög byggnad, 15 meter från Mälaren. Hotellet har blivit omtalat för sin spektakulära miljö, och den finns förstås även i Voltage lounge, spaavdelningen med varma bad, ångande bastu, öppen brasa och skön utomhuspool. Gruppbehandlingen steam treat lovar anti age-resultat och bjuder på ångande varm aromavind, stretchning, andningsövningar, isskrubb och detoxshots – allt i bastun. Vad: Voltage lounge på The Steam Hotel. Var: Centralt i Västerås.

En inre resa Tre dagar som bara handlar om dig själv. Låter det ego? Det är du värd! Under ett yogaretreat i vackra Granå läggs fokus inåt och dagarna fylls av yoga, meditation, andningsövningar och föreläsningar. Höstens retreat har olika teman, till exempel Föränderliga moder natur, som syftar till att få deltagarna att acceptera och följa med i naturens förändringar. Vad: Yogaretreats Norrland. Var: Granå, sju mil nordväst om Umeå. Om du tar tåg till Vindeln, ordnar arrangörerna hämtning vid stationen.

Klassisk kurort

Boka din konferens på Kurorten Mösseberg! Konferensanläggning i klassisk kurortsmiljö med restaurang, vin- och champagnebar samt utomhus/inomhus-SPA.

Loka brunn är en klassisk kurort där kungar som Adolf Fredrik och Gustav III var gäster redan på 1700-talet. Än i dag går det att bada i varma och kalla källor, och de traditionella gyttjebaden lever kvar i några av spats behandlingar. En annan ingrediens är tallbarrsolja som kokas på barr från skogarna runtom kurorten, och ska hjälpa både muskler, leder och hud att bli mjuka och smidiga. Vad: Loka brunn Kur- och Konferenshotell. Var: Loka, nära Grythyttan. Ta tåg till Örebro och sedan buss eller taxi till Loka. Tåg går också till Degerfors, därifrån blir det buss eller taxi till Karlskoga och sedan till Loka.

Loka Brunn är klassiskt kurortsland.

Kurortens klassiska julbord

Njut av SPA i exklusiv miljö

På Kurortens julbord hittar du alla smaker som hör julen till – både varma och kalla klassiker samt godsaker från trakten. Naturligtvis avslutas julbordet med vårt stora ljuvliga dessertbord. Glöggen serveras framför öppna spisen.

Må riktigt gott hos oss på SPA Mösseberg! Njut av en uppfräschande behandling, bada i vår varmvattenbassäng och våra utomhuskällor, basta eller bara varva ner i vårt relaxrum och njut av stunden.

Serveras 30/11-20/12. Onsdag-lördag, pris 525 kr. Söndag, pris 425 kr. Barn 1-12 år 20 kr/år

Läs mer om vårt omfattande program av SPA-behandlingar på vår webbplats: www.kurortenmossebrg.se/spa

Njupeskär

Ånga fram ditt bästa jag på Steam Hotel.

Paradiset Kivik Drömmer du om Hawaii? Åk till Österlen! På Kiviks Hotells spa kan du få flera hawaiianska behandlingar som med dofter och massager ger en känsla av den paradisiska ögruppen. Under den exotiskt klingande lomi lomi får du stretchning och både mjukare och mer intensiv massage med händer, armar och armbågar. På så sätt ska kroppen hamna i balans. I hawaiian flower soak ingår både väldoftande bad, kroppspeeling, massage och ansiktskur med ljuvliga dofter. Vad: Kiviks Hotell Konferens och Spa. Var: I Kivik. Tåg till Kristianstad, därifrån buss.

I en egen värld Du sjunker ner i en väldoftande kapsel, locket stängs och du är ensam – med dig själv, ett bubblande varmt vatten, massagestrålar (om du vill), ett ljus som skiftar i snälla färger och behaglig musik i bakgrunden. Hydroterapin på Åkerblads Gästgiveri är

besök Mössebergsparken, Falköping postadress Box 733, 521 22 Falköping, tel 0515-43 200 e-post info@kurortenmosseberg.se www.kurortenmosseberg.se

verkligen en stund för dig själv. När du kliver ur din kokong väntar ryggmassage och insmorning av hela kroppen. Har du klaustrofobiska anlag finns förstås lite mer klassiska behandlingar som massage och pedikyr. Vad: Åkerblads Gästgiveri, Hotell, Spa. Var: Cirka 2 kilometer från Tällbergs station.

Jämtländska ritualer Som om det inte vore nog med en basturitual som inspirerats av det jämtländska landskapet (kyliga isvakar, djupa grottor och tät dimma, till exempel), varma pooler både inom- och utomhus och behandlingar som innehåller magnesiumbad och lerinpackningar med hjortron finns här gott om annat som gör gott. Eller vad sägs om skoterturer, längdskidåkning och långfärdsskridskor (vintertid, alltså) eller hinderbana, golfbana och vandringsled? Vad: Frösö Park Spa på Quality Hotel Frösö Park. Var: Frösön, utanför Östersund. Tåg till Östersunds station, därefter buss eller taxi.

35


RESA SPA

Barnvänligt bad

EN FRÖJDEFULL JULLUNCH

Vill du ta med dig barnen på spa är det till Kolmården ni ska åka. Förutom att de mindre är välkomna i poolerna finns specifika barnbehandlingar som dunderhonungsmassage, duovarianter för en vuxen och ett barn, samt en behandling för hela familjen, där barnen får kurbad medan föräldrarna får fötterna eller ansiktet ompysslat. Vad: African Spa & Relax. Var: Vildmarkshotellet Kolmården. Tåg till Kolmården eller Norrköping, därifrån buss.

Bygg eget bastubo Smit undan storstadspulsen och ta en simtur i en varm pool med svindlande utsikt över Gamla stan och Riddarfjärden. Eller kryp in i värmen i ett fågelbo, jag menar en bastu, och avsluta med en upplevelsedusch. På Brunkebergs torg i centrala Stockholm ligger Downtown Camper som erbjuder några timmars avkoppling – mitt på taket. Vad: The Nest Wellness & Retreat på Downtown Camper by Scandic. Var: Mitt i centrala Stockholm, med gångavstånd från Centralen.

MED

EDDA MAGNASON

Glasklart! Vill du bli behandlad som glas? Eller kanske bli behandlad av glas? Mitt i småländska Glasriket ligger Kosta Boda Art Hotel som givetvis gör skäl för namnet. Hotellrummen är fyllda av glaskonst, det fina spat likaså och som om inte det vore nog kan du också få massage med varmt glas – blåst här i hyttan förstås. Som pricken över i avslutas behandlingen med att du får med dig en glasgåva hem. Vad: Kosta Boda Art Hotel Spa. Var: Kosta, 15 kilometer från Lessebo dit det går tåg.

&

MARGARETA BENGTSON 6-13 DEC PÅ MALMÖ LIVE KONSERTHUS Glasklara behandlingar på Kosta Boda Art Hotel Spa.

Surfa fram Tröttnar du lätt på det långsamma tempot i relaxavdelningen, bastun och bubbelpoolen? På Experium i fjällen kan du ta dig från lugnt spa till äventyrsbad på bara några minuter. Här finns långa vattenrutschkanor, vågor, strömmar och bubblor. Och om det inte skulle vara nog – testa att surfa inomhus. Här finns en flowrider som ska skapa perfekta surfförutsättningar. Vad: Experium. Var: Lindvallen, Sälen. Tåg till Mora och därefter buss till Sälen.

FOTO: ERIK NISSEN JOHANSEN

Tölta över Fårö

36

På The Nest ligger bastun inbäddad i ett fågelbo.

Tänk att få uppleva magiskt vackra Fårö från hästryggen! Under tre dagar får du rida islandshäst genom skog, på öppna vidder och över strand. Lunchen följer med så medan hästarna vilar äter ni i det fria. Innan ni rider i väg hjälps ni åt att hämta hästarna i hagen och göra i ordning dem för utflykten. Och när ni kommer tillbaka ska de förstås sadlas av, borstas och tas om hand. Men du behöver inte vara proffs för det – självklart får du hjälp. Vad: Tredagarstur på islandshäst. Var: Fårö, norra Gotland. Buss, bil eller cykel från Visby.

Mer information och biljetter på malmolive.se


MIN PASSION BJ Ö R N F R A N TZ É N

a or l r ö f tt a r a t a Jag h

Björn Frantzéns egen restaurang knep tre stjärnor i prestigefyllda Guide Michelin, som första svenska krog. En utmärkelse som brukar fälla stjärnkockar som käglor under pressen att behålla sin statusfyllda position. Vad är drivet, vilka är rädslorna och hur möter man kravet på perfektion i vår nya matmedvetna jakt på spektakulära krogupplevelser. text JOHAN LINDSKOG foto MORGAN NORMAN

40

BJÖRN FRANTZÉN ÅLDER: 41. FAMILJ: Fru och två barn. BOR: Stockholm. TÅGMINNE: Första gången på nattåget till Boden för att göra lumpen, känslan av att inte ha en endaste aning om vad som faktiskt väntade.

41


J

MIN PASSION BJ Ö R N F R A N TZ É N

ag kommer att tänka på Beethovens tårar, men först knackar jag på en dörr på Klara Norra Kyrkogata, eller Klara Porra som vi kallade den när jag växte upp i Stockholms innerstad. På den tiden var gatan känd för snusk i trappuppgångar, källare med båsporr, och som centrum för den homosexuella prostitutionen i Stockholm. Det där städades bort med tiden och nu, exakt den nittonde februari i år, blev gatan mer känd som adress för en av världens främsta restauranger. Där stiger jag in, i hallen hänger köttstycken dramatiskt belysta i glasburar och minner något om den tid som flytt. Jag tar hissen upp till våning tre, även kallat vardagsrummet, och slår mig ner i en noga uttänkt grå stol mittemot Björn Frantzén. Han äter keso. Denne Björn är historisk. Han är den förste i Sverige som fått tre stjärnor i Guide Michelin. I matkretsar, eller egentligen i vilka kretsar som helst, är det en oerhörd bedrift. Det är ingen överdrift att jämföra honom med Zlatan. En jämförelse som den tidigare fotbollsspelaren Björn Frantzén nog är ganska nöjd med. – Den här restaurangen är Real Madrid. Att få tre stjärnor är att ta sig igenom ett litet nålsöga. Det är den högsta ligan. Så är det. Björn Frantzén är en spelare i världsklass. Och han vet om det. Men medan Zlatans karriär är i dalande är Björn Frantzén på toppen. Fast det håller han inte riktigt med om själv. – Jag känner att vi precis har börjat. Det är en elitsatsning. Precis som det är för fotbollsspelare. Man måste ha något drag av något för att ge sig in i det här. Min fru säger att jag har någon kombination. Det är säkert så. Vi satsar galet hårt, men det kostar också.

själv. Han har byggt en restaurang på 521 kvadrat för 23 gäster. Bara det är extremt även i ett globalt perspektiv. Björn växte upp i den normalaste av tillvaro. Villaunge i Upplands-Väsby – en medelklassig, medelstor förort till Stockholm. – En förortsjävel, säger Björn själv. Han pratar så. Rakt. Drastiskt. Inga omskrivningar. Inte bufflig direkt, men en kille som inte viker ner sig. En stockholmare skulle vissa säga. Dialekten. Attityden. Och så slutar han gärna meningarna med ”så är det”. Slår fast ett faktum eller som att det inte är något att göra åt. Det är också en stil som funkar i ett fotbollslag. Eller ett restaurangkök. Branschen är känd för sin hårda jargong. I synnerhet på stjärnkrogarna som kan styras med närmast militär disciplin, eller värre. Och värst är det i England. Och dit ville Björn. – Jag fejkade mitt cv och fick jobb på fem olika två- och trestjärniga krogar i England. Det var helt vilt. Man fick stryk. Men det var bara att bita ihop. Så var det. Man anpassar sig. Om jag har ett mål så ska jag nå det. Spelar ingen roll om det betyder att jag kommer få en smäll då och då. Nu är det du som är stjärnkocken. Är de rädda för dig?

»Att jobba här är det närmaste jag kommit känslan femton minuter innan avspark i fotbollen.«

Du tänker på familjen?

– Allt. Hur många skidresor med polarna har jag gjort? Noll. Och familjen får ta största smällen. Det här är en bransch som levererar när alla andra är lediga. På ett sätt tar man sin partner som gisslan. Tänk att du är tillsammans med någon som brinner för sitt jobb och som är framgångsrik, men också lägger enormt mycket energi och tid. Det går ju inte att säga till en sådan person att sluta. Hur är det då att leva med den människan? Det är nog inte så jävla bra. Så någon får kliva tillbaka. Så är det. Också dörren på restaurang Frantzén är ett nålsöga. Inte nog med att man ska ha ekonomin att lägga närmare tiotusen 42

kronor på en middag för två (tretusen per kuvert plus dryck). Man ska också få ett bord. Exakt klockan 10.00 den första i varje månad släpps platserna för månaden som kommer. Det finns 23 platser i restaurangen, onsdag till lördag. Platserna tar slut på några minuter. Sist var det över hundratusen personer som försökte boka. Webbplatsen kollapsade. Men det måste ju finnas en gräddfil?

– Nä.

När Barack ringer …

på bb jo ck fi h oc V C itt m e ad jk fe ag »J « fem olika stjärnkrogar i England.

– Nä. Inte han heller. Metallica ville komma hit och käka i våras. Sorry guys. Det är fullbokat. De frågar om vi kan öppna en extra dag. Men det kan vi inte för personalen jobbar så hårt redan. Det spelar ingen roll vem du är. Och det ska vara samma för alla. Det är samma meny. Samma upplevelse. Så är det. Kompromisslösheten lyser om Björn Frantzén. Och det är såklart en av anledningarna till att han är där han är i dag. Man måste vara knäpp. Det säger han

– Nä, den attityden funkar inte längre. Det är mer team nu och mindre pennalism. Men visst måste man vara rak och tydlig. Det går fort i ett kök och det är mycket som kan gå fel. Alla måste vara på tå. Jag tror också att det handlar om att de som jobbar i restaurangbranschen, även de allra bästa, inte är några Harwardelever. Så är det här också. Det är inga som kommer från rika familjer. Det är folk som är vana att kämpa. Som har pannbenet. Men du är ju supermedelklass. Det kan man ju inte kalla en svår barndom. Var har du fått pannbenet ifrån?

– Vet inte. Jag bara är så. Jag var det när jag spelade fotboll och jag är det nu. Jag analyserar inte så mycket. Jag gör grejer bara. Under hela sin uppväxt och egentligen ända tills ett hjärtfel tvingade honom att lägga av med fotbollen så var Björn Frantzén inte det minsta intresserad av mat. – Jag hängde aldrig i köket hemma. Mamma var väl duktig, men jag var helt ointresserad. För mig var det bara föda. Jag åt svinmycket mackor och sedan i väg till träningen. Men varför blev du kock om du är helt ointresserad av mat?

43


MIN PASSION BJ Ö R N F R A N TZ É N jag ska kunna fortsätta. När notan kommer är det också slut och det är allt fram till dess som jag tycker är så roligt. Är du en extrem tävlingsmänniska?

»Det var vilt, man fick stryk – men man biter ihop, anpassar sig.«

44

– För mig, när jag lade av med fotbollen, blev det här det perfekta substitutet. Att jobba på en sådan här restaurang är det närmaste jag kommit känslan femton minuter innan avspark. En grupp människor som är seriösa och ska utföra någonting med högt ställda krav. Vi har vår genomgång klockan fyra varje dag, går igenom gårdagen, vad gick fel, taktiken inför kvällen, någon förändring vi ska göra. Och så kommer de, gästerna, med skyhöga förväntningar. Det är samma kick som att kliva in på planen i en viktig match. – Jag älskar det. Det enda jag hatar är när notan ska fram. Det handlar inte om att jag inte tycker det är värt pengarna, men det är inte därför jag gör det här, för att ta betalt. Det är ett onödigt ont för att

– Det är många som säger det, men egentligen stämmer det inte. Jag bryr mig inte om att vinna. Däremot hatar jag att förlora. Känslan av att misslyckas. I det tillståndet plågas jag väldigt hårt av mig själv. Hur kunde jag? Varför gjorde jag si? Varför gjorde jag inte så? Jag hatar så hårt att misslyckas att jag driver mig själv till perfektion. Men nu är det är ju varken rädslan att misslyckas eller kicken inför kickoff som gör Björn Frantzén till en av världens bästa kockar. Vad är det mest fundamentala som måste till för att en kicksökande rastlös perfektionist från Upplands-Väsby ska nå kockhimlen? När jag tar upp det är det som att Björn knappt har funderat på det. Smaken. Utan sitt gudabenådade smaksinne hade troligen Björn Frantzén stampat runt i köket på någon halvdan sylta i dag. Utan smaksinnet hade aldrig så mycket brittiskt stryk fått honom att nå toppen. Vad är en Zlatan utan bollsinne? En korplirare. Kaxigheten, målmedvetenheten, perfektionen blir bara patetisk om den inte bottnar i något unikt. Men Björn Frantzén har inte bara en unik talang för smaker. Han har något annat också. Och det är nu jag börjar tänka på Beethoven. Det sägs att den store kompositören började gråta av sorg och sinnesrörelse när publiken vrålade ut sin hänförelse efter premiären av hans nionde symfoni. Beethoven vände sig mot publiken och såg deras lycka över det han komponerat. Men det märkligaste var inte att han lyckats skapa ett av historiens mest gripande musikstycken. Det märkligaste var att Beethoven år 1823, när det här utspelade sig, var helt döv. Han hade aldrig hört sin nionde symfoni. Utom i huvudet. Och det är här jag dristar mig till att inte bara jämföra Björn Frantzén med Zlatan utan med självaste Beethoven. För Björn Frantzén besitter nämligen talangen att känna smaker i huvudet. Han behöver inte smaka, lukta och känna. Han behöver inte vara i något kök. Han sätter sig i en soffa med ett block, och skriver ner vad han tänker och det är så han får till de rätter som världens främsta matkonnässörer reser över hela jordklotet för att få uppleva. Likt Beethoven kunde tänka hur musiken låter utan att höra den så kan Björn Frantzén känna hur maten smakar utan att smaka på den. Så är det. •

Reopen Den 13 oktober öppnar Sveriges största konstoch designmuseum igen! Välkommen in och upplev konsten i nytt ljus och på större utställningsytor. Damen med slöjan och 5 000 andra konst- och designverk presenteras i en ny historisk helhet.


INRE HÄLSA RAMAR & REGLER

ORDNINGEN – vår nya revolution Tydliga arbetstider – och disciplin i klassrummet. Allt fler verkar längta efter ordning, regler och strukturer. Orsak? Vi har börja tröttna på total frihet och har sett det gränslösa livets baksida. text ANDERS FALKIRK illustration ERICA JACOBSON

Finska pekpinnar Ljuset strålar in genom skolmatsalens fönster, sorlet från matborden är lågmält och på en bardisk vid entrén ligger fem kepsar prydligt på rad. Rektor Nina Lidfors berättar som det var den naturligaste sak i världen, att äta med keps eller mössa, det gör man inte. Sådan är regeln. Dessutom ska luncherna börja med fem tysta minuter. – Det handlar om att få ner aktivitetsnivån, och många lärare sitter med vid borden för att se till att det är lugnt under lunchen. Och så ska alla ha ätit klart innan man får lämna bordet, men den regeln tummar vi på ibland. – Det ska ju inte vara kadaverdisciplin, utan en bra balans mellan frihet och regler. Vi befinner oss på Gripsholmsskolan i sörmländska Mariefred, en halvtimmes tågresa väster om Södertälje. Här har man medvetet blandat lite tuffare finländska skolstrukturer med mjukare svenska värden. – Sätta gränser är att visa kärlek, förklarar hon på finlandssvenska, hon kommer från Sjundeå några mil väster om Helsingfors. Och det finsk-svenska konceptet är attraktivt. Kön är lång till att få komma in på 46

Gripsholmsskolan och troligen hör många av föräldrarna till Generation ordning, de omtalade 80-talisterna som stormade ut på arbetsmarknaden för tiotalet år sedan, och nu har blivit föräldrar. Nu vill de ha mer regler och ordning i sina liv – till skillnad mot det friare förhållningssätt som deras föräldrar hade. – När vi införde mobilförbud i skolan, så var det på elevernas initiativ. Våra klassrutiner är ett annat exempel: Man ska komma i tid, ta i hand och möta varandra med blicken. Läraren ska ha en tydlig disposition av lektionen på whiteboardar så eleverna vet vad som ska ske, och vad som faktiskt förväntas av dem förklarar rektor Nina Lidfors. Hon förklarar att hon ser positivt på att ett nytt ordningssamhälle håller på att växa fram. Både i det stora och det lilla. I hennes fall handlar det främst om regler som syftar till att få fram en bättre arbetsmiljö på en skola, men det kan lika gärna gälla vilken arbetsplats som helst. Eller i ett hem. – Egentligen handlar det ju om att sätta upp ramar för hur vi ska umgås tillsammans. Det blir mycket enklare med regler än om alla 47


Är du kvinna och vill ställa dig i framkant av världens utveckling? Kunna din historia och vägen till en hållbar framtid? Vi ger dig konkreta verktyg för att leda värdegrunds-, jämställdhets- och hållbarhetsarbete

INRE HÄLSA RAMAR & REGLER

Graceful Leadership 18 månaders ledarskapsutbildning för kvinnor

Varsamhet, innerlighet & hållbarhet · Framtidstro, biomimetik & cirkulärekonomi Feminin kraft · Mod, lust & tydliga gränser · Nya strukturer · Factfulness · Fredens språk ”Den här utbildningen har gett mig kunskap, mod och trygghet att leda förändring och utveckling mot en hållbar framtid både inom företag, organisationer men också globalt. Den har även gett mig en stark personlig utveckling och verktyg att leda andra till detsamma” Marie Sterte Prefekt, Linnéuniversitetet

Agneta Nyholm

ORDNING MED APP

Moment, Quality Time och Offtime mäter hur mycket tid du tillbringar med din mobil. Även Apple har insett behovet av kontroll och har skapat en inbyggd mätfunktion i sina nya Iphone.

Arbetspsykolog Alexander Rozental:

»Vi behöver tydligare regler på jobbet!«

Malin Selin

Utmattningsdepressioner och sjukskrivningar blir allt vanligare.

Lena L Göransson

Graceful Living – konsten att leva varsamt och innerligt ”Årets vackraste bok” Eva Lundell ”Fantastisk, underbar, vacker och inspirerande” Maria Björklund ”Helt enastående” Monica Katarina Frisk Där mörker möter ljus – en resa i kvinnohistoria

”Ett storverk” Sture Norberg, Riksarkivet ”Århundradets viktigaste bok” Annelie Lindeberg ”I särklass den bästa bok jag läst om kvinno­ historia” Monika Szabo, litteraturlektör

www.gracefulliving.se

– I många fall handlar det om det ”gränslösa arbetet”: att man ska vara tillgänglig hela tiden, som att svara på mejl på kvällar, förklarar psykologen Alexander Rozental, forskare vid Karolinska institutet som arbetar med patienter med stressrelaterad ohälsa. – Det lät nog fint i början med fria tider och att man kunde arbeta hemma på sin dator. Men när gränserna för arbete och privatliv suddas ut finns det mindre tid för återhämtning – och till slut blir tufft att orka med sitt jobb. Stress och psykisk ohälsa har ökat de senaste åren enligt forskningsmyndigheten Forte och en undersökning av fackförbundet Unionen och pensionsbolaget Alecta visar att sjukfrånvaron bland kvinnliga tjänstemän ökade med 85 procent 2008–2015, och bland män med 54 procent. – Det är ett allvarligt samhällsproblem i dag, och det åligger myndigheter, arbetsgivare och arbetstagare att hitta en sundare arbetskultur. – Till exempel så måste cheferna tänka mer hållbart. Det går inte att lite diffust kräva, förvänta sig, att personalen ska vara tillgänglig hela tiden. Många chefer måste lära sig att tydliga regler kan vara bra för arbetet även under själva arbetsdagen.

»Regleringar kan förändra vanor, lagen om bilbälte är ett bra exempel.« har total frihet och det ständigt skapas situationer, där min frihet står mot din. Dina önskemål mot mina. – Det blir ett evigt, tröttande kompromissande då. Ramar skapar faktiskt trivsel. För mycket av allt Allt fler människor, både yngre och äldre än 80-talisternas Generation ordning, verkar söka sig mot mer ordnade vardagsliv och få kontroll – för att det är för mycket av allt. Det menar Mats Lindgren, vd för konsult- och analysföretaget Kairos Future, branschledande på generationsstudier. – Ja, vi ser en större reaktion mot det gränslösa livets baksida. Om arbetstiderna är helt fria, om allt är tillgängligt hela tiden, så hittar man till slut ingen tid för andhämtning och vila. Kravet på mindre psykisk stress står högst i kurs hos unga i dag. – I våra attitydundersökningar har vi också sett att det är de yngre generationerna som vägrar jobba övertid, de slår av jobb-

telefonen vid fem och de sätter även upp gränser privat. – Familjen står i centrum för dagens unga: det som är värt mest respekt är att vara en god förälder och hålla ihop en relation i många år och de söker sig ofta till ett lugnare och enklare liv. Kavla upp ärmarna Mats Lindgren poängterar dock att sökandet mot ordning inte bara handlar om vardagen, utan även gäller den större samhällsutvecklingen. – Hela tidsandan är annorlunda i dag än för 20 år sedan och det beror främst på två saker: Att Sverige och hela omvärlden känns stökigare, att vi känner större oro och lever under en mängd olika hotbilder. Men också att vi börjar ifrågasätta effekterna av den nedmontering av värderingar, norm-system och våra institutioner som pågått sedan 60- och 70-talen. En fri postmodern värld utan något fast att förhålla 49


Ökar energin! Minskar trötthet!

INRE HÄLSA RAMAR & REGLER

sig till är inte alltid så spännande som det låter. – Det är som att vi alla söker nya värden och förhållningssätt som kan fungera under de kommande 30–40 åren – bara det att vi inte hittat dem än. Mats Lindgren påpekar vidare att de yngre generationerna blir de som med eller mot sin vilja kommer tvingas att bli de nya samhällsbärarna. Och då behövs ordning och reda. – Man kunde se samma sak i den generation som var unga vuxna vid andra världskrigets slut. Det var de som kavlade upp ärmarna och fick ta sig an uppgiften att bygga det nya landet. Och kanske är det vi ser de unga göra i dag ... Reglerad konsumtion? Men hur gör man med en av de riktigt stora utmaningarna för alla, oavsett generation, att begränsa sin konsumtion? Fundera över dessa siffror: 61 procent av alla svenskar är oroade över klimatförändringar och miljöförstöring samtidigt har svenskarnas konsumtion ökat med 23 procent de senaste tio åren, enligt Konsumtionsrapporten från Göteborgs universitet. Och andelen skräp vi slänger per år ökade återigen, under 2017 slängdes nästan ett halvt ton per person. 50

– Det är ju något som inte stämmer i den här ekvationen. Vi sitter med jättelika garderober och far på utlandsresor titt som tätt, och samtidigt vet vi om, innerst inne i oss själva, att vår överkonsumtion skadar vår jord, säger Katarina Graffman, kulturantropolog som nyligen kommit ut med boken Vi är vad vi köper som hon skrivit tillsammans med Jacob Östberg. – Och visst, fler och fler gör motstånd genom att begränsa sin konsumtion med ny disciplin som att minska antalet produkter i hemmet eller använda färre plagg. Katarina Graffman menar dock att den stora majoriteten inte klarar av detta. De drar i stället på sig skygglappar. – Det är inte lätt att bryta sig loss. I marknadsföringen blir vi hela tiden påminda om att vi inte riktigt duger, att vi kan bli friskare, snyggare och lyckligare om vi bara köper lite mer. Katarina Graffman tycker därför att man borde börja tänka på en större reglering, att det fattas politiska beslut eller branschöverskridande överenskommelser. – En bra jämförelse är lagen om att använda bilbälte som hånades och kritiserades hårt, men i dag är det en vana att dra på sig bältet så fort man sätter sig i bilen. Regleringar kan förändra vanor där inget annat lyckas.

TRE ENKLA REGLER – för att få ett sundare arbetsliv 1. Sätt gränser själv, till exempel att du inte jobbar efter klockan 18 och att du alltid tar dina 40 minuter för lunch. 2. Ta korta pauser varje timme, det ger plats för återhämtning och ger nytt fokus. 3. Flagga tydligt för din chef om du känner dig för pressad i din arbetsbelastning.

Vill du ha ut mer av din. träning? .

Stödjer immunförsvaret

Antioxidativ effekt

Ökar järnupptaget

Prova Astaxin!

Astaxin® utvinns från mikroalgen Haematococcus pluvialis, som finns i Östersjön. Den är så liten att den inte syns för blotta ögat. Algen odlas i AstaReals anläggning i Stockholms skärgård. Där tillverkas Astaxin® – ett kosttillskott som bygger på 30 års svensk forskning. Tillsammans med vitamin C- och E får du en rejäl antioxidativ effekt som ger resultat i din träning (*). Med 1 kapsel per dag får du hela 4 mg astaxanthin men också dagsbehovet av C- och E-vitamin. Håll dig frisk, stark och var aktiv!

Astaxin® innehåller 4 mg astaxanthin per kapsel, dessutom dagsbehovet av vitamin C- och E-Vitamin. (*) C bidrar till minskad trötthet och utmattning, normal energiomsättning, immunsystemets normala funktion, normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion, samt ökar järnupptaget. Vitamin C- och E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

astaxin.se

• 036-38 74 70 • info@medicanatumin.se


NEDSLAG ÖSTERSJÖNS SURFVÅGOR

r a v t e d , t ä r g g »Ja « n e g å v a t k e f r e p n de Proffssurfaren Freddie Meadows har gjort vågorna världen över men återkommer alltid till den svenska kusten. Särskilt Östersjön, om hösten när det stormar. Där finns vågorna han lever för och är beredd att dö för. text MAJA PERSSON foto FREDRIK SKOGQVIST

52

53


NEDSLAG ÖSTERSJÖNS SURFVÅGOR

r, »Du måste vara där när det hände « t. all t sa is m du r ha n se r fö ar m m är du två ti

FREDDIE MEADOWS ÅLDER: 30. GÖR: Sveriges förste, och hittills ende professionella surfare. BOR: Mestadels i Sverige. AKTUELL: Anordnar Freddie Meadows Getaways med exklusiv surfning, yoga, mat och boende på familjehemmet i Costa Rica. Nästa resa är 1–14 december. I höst värmer han också upp för OS i Japan. INSTAGRAM: @freddiemeadows

E

n tidig oktobermorgon 2014 går Freddie Meadows med sin surfbräda genom ett kargt, svenskt skogslandskap. När han kommer fram till den klippiga kusten är havet blåsvart och vilt. Det är storm, och det är därför han är här. I fyra dagar har han rekat längs Östersjöns öar och avskilda kuststräckor, i en vansinnesjakt på något som ingen har sett men som han är besatt av att hitta. Om ett par dagar går surfVM av stapeln i Peru och Freddie Meadows – Sveriges förste och då ende professionella surfare – skulle ha varit med. Men något har fått honom att vända hem till Sverige i stället. I flera år hade han pendlat mellan paradis, från Costa Rica till Indonesien till Hawaii, sponsrad av stora varumärken för att träna och tävla i surfning. Ett liv som i de flestas ögon ter sig långt mer lockande än att kämpa sig igenom den svenska vildmarken och kasta sig i Östersjöns tregradiga vatten. – Sedan jag surfade min första våg i Östersjön har jag haft den här drömmen, att det kanske finns vågor med världsklasskraft här, förklarar han när vi ses på frukost i Stockholm. – Jag började inte surfa för att vinna, det kom senare. Jag började surfa för den där

kopplingen med naturen som man får direkt. Alltså du glider på energi, vad mer behöver man säga? En energi som har rest över världen, och så får du vara en del av vågens sista kapitel innan den försvinner för alltid. Så nu bor han mestadels här, i det Sverige som han alltid har längtat efter. Men tävlandet ligger inte helt på hyllan. I höst börjar Freddie Meadows värma upp för VM i Japan. – När jag tävlar för Sverige känns det som att det finns ett syfte. Jag lever för EM och VM. Att tävla för mitt land är en sjuk ära, och det kommer jag att göra så länge jag kan. Freddie Meadows är Sverigeromantisk på ett sätt som man nästan bara möter bland svenskar som har bott utomlands länge. Han säger att han aldrig kände sig hemma i London, där han växte upp med föräldrar som han kallar hälften hippies, hälften entreprenörer. Med en pappa som var modedesigner och en mamma som var modell blev det många långa resor med familjen. När Freddie var 13 år tog hans pappa med honom och hans bror till Portugal, och det var där han upptäckte surfningen. – Det var som alla sporter jag någonsin hållit på med, fast helt utan regler. En våg är som en leksak från Gud, en stor tavla som

Östersjön är liten men väldigt djupt och blir våldsamt när det stormar.

»Valhalla blev en snackis i surfvärlden och vände blickarna mot de svenska vågorna.«

man målar linjer i. När jag kom hem till London igen var jag besatt. Jag köpte min första våtdräkt, fyllde badkaret med iskallt vatten, lade mig där och tänkte ”Jag är redo”. När han var 16 år övertalade han sina föräldrar att låta honom flytta till Portugal och träna med landets elitlag. Han hade svårt att mäta sig med lagkamraterna som hade surfat sedan de var 6 år gamla. – Jag åt skit direkt. Jag var kanonmat i tävlingarna, det var så knäckande. Jag visste att om de andra lägger fyra timmar om dagen på träning måste jag lägga åtta. Efter två års kämpande började alla de där timmarna betala sig. När Freddie Meadows var 18 år blev han femma i junior-EM, fick sitt första betalda avtal och kunde leva på sin passion. Men redan ett år senare, när han var 19, skulle allt vända igen. – Jag landade på Costa Rica och det kändes som att någon hade kört över min fot. Den natten vaknade jag med 42 graders feber, hela kroppen var svullen och jag skakade och hallucinerade. Det visade sig vara den autoimmuna sjukdomen reaktiv artrit, från en bakterie han hade fått i sig med smutsigt vatten i Marocko. Och läkarnas prognos var mörk.

– De sa att jag skulle välja en annan karriär. Först grät jag, sedan sa jag att de inte har någon rätt att säga vad jag är kapabel till och inte. Freddies mamma tog honom till en naturläkare som gav honom örtmedicin och ändrade hans kost. Och efter fyra månader stod han inte ut med att vänta på sin kropp längre. – Jag tog mig ner till stranden, slängde kryckorna i sanden och tog min första våg. Och jag kunde surfa bättre än jag kunde gå. Då började min läkningsprocess. Det sjuka var att jag hade blivit bättre på att surfa än någonsin. Kanske för att jag hade åkt ner till stranden varje dag och bara tittat på havet i flera timmar. Något år senare var han tillbaka i resandet och tävlandet igen, men den dröm han närt sedan ungdomens surfsomrar i Sverige gäckade honom. För fyra år sedan släppte han allt och flyttade tillbaka till Sverige för att jaga storm och oupptäckta vågor. – Även när jag har befunnit mig i världens paradis har jag längtat tillbaka till den kalla, mystiska Östersjön. Jag surfar mindre nu, men den här surfningen gör mig så mycket gladare. 55


NEDSLAG ÖSTERSJÖNS SURFVÅGOR FREDDIES BÄSTA SURFPLATSER I SVERIGE KNÄBÄCKSHUSEN, SÖDER OM STENSHUVUD PÅ ÖSTERLEN: ”Sommaren 2001 fångade jag min första riktiga våg i Sverige på den här stranden, som är otroligt vacker och liknar tropiska stränder där träden växer ut över havet. Min bror Charlie och jag hade tagit en roadtrip ner till djupaste Österlen med mamma, vi hade med oss brädorna och när vi kom fram blev vi så exalterade av havets höga ljud trots att det var 200 meter skog mellan oss och stranden. Det betydde såklart vågor! Sedan dess blir jag lika pirrig i magen varje gång jag vet att det är dags igen.”

Photo of Maestro Morricone: Jelmer de Haas

THE LAST EVER TOUR LIVE WITH 200 MUSICIANS AND SINGERS

TORÖ STENSTRAND, UTANFÖR NYNÄSHAMN I STOCKHOLM: ”Alla älskar Torö för platsen är på något sätt helig för den svenska surfaren. Bor man i Stockholm och är surfare så är Torö en del av vardagen … man snackar om Torö med vänner och bekanta, åker ut även när det är platt för att känna viben och så kollar man prognosen för Torö minst en gång om dagen för att vara säker. Så var det för mig i alla fall när jag bodde uppe i huvudstaden.” VALHALLA, NÅGONSTANS I SVERIGE: ”Valhalla är nog det ställe som betyder mest för mig på hela jorden. När jag såg det för första gången för fyra år sedan kändes det som att hela livet hade varit en uppbyggnad till just det ögonblicket. Allt som jag hade tänkt om vad som var möjligt i Östersjön förändrades, och sedan dess har jag ägnat livet åt att hitta fler liknande platser och upplevelser runt om i Skandinavien. Jag kommer inte att berätta vart det ligger, men jag kan säga att det finns närmare än vad man tror om man är villig att åka lite längre.”

BAFTA  GOLDEN GLOBE  WINNER WINNER

OSCAR W I N N E R

SPEKTAKULÄRA SCENER FRÅN BBC STUDIOS

THE BEST ORIGINAL SOUNDTRACK FOR QUENTIN TARANTINO’S THE HATEFUL EIGHT

BLUE PLANET II VISAS PÅ EN 4K-ULTRA-HD LED-SKÄRM

OVER 500 SCORES FOR CINEMA AND TELEVISION  OVER 100 ABSOLUTE MUSIC WORKS

FULL SYMFONIORKESTER WITH HELENE STUREBORGS KAMMARKÖR & STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUMS KAMMARKÖR

MUSIK AV HANS ZIMMER, JACOB SHEA & DAVID FLEMING

Presentatör: Martin Emtenäs

15 FEBRUARI 2019 - MALMÖ ARENA, MALMÖ

27 JANUARI 2019 ERICSSON GLOBE

16 FEBRUARI 2019 - SAAB ARENA, LINKÖPING 17 FEBRUARI 2019 - ERICSSON GLOBE, STOCKHOLM 23 FEBRUARI 2019 - SCANDINAVIUM, GÖTEBORG w w w.blue - planet . s e

FKPSCORPIO.SE | AXS.COM | ENNIOMORRICONE.ORG

FKPSCORPIO.SE A BBC STUDIOS NATURAL HISTORY UNIT PRODUCTION AND LICENSED BY FKP SCORPIO

Vad är det som är speciellt med Östersjön?

– Det är ett litet hav, men väldigt djupt så det blir våldsamt när det stormar. När hela havets krafter hävs över ett ytligt grund bildas det en kort tunnel. Det är det mest intensiva man kan göra inom surfning. Det är mycket action i Östersjön, men du måste verkligen vara där när det händer, kommer du två timmar försent har du missat allt. Den där dagen för fyra år sedan, när Freddie Meadows hade lämnat allt för att leta vågor på sitt hemhav, var förhållandena precis rätt. Ändå hade han och hans vänner letat förgäves i fyra dagar, med många timmars skogsvandring i den ogästvänliga svenska höststormen. – På den femte dagen kändes det som att vi hade tömt ut alla möjligheter. Vi var beredda att se det som ett misslyckat uppdrag. Vi skulle bara se vad som låg bakom en liten höjd, för att känna att vi verkligen hade kollat överallt innan vi åkte hem. När Freddie Meadows gick över den där höjden tittade han rakt in i vågen han drömt om i hela sitt liv. – Jag grät. Det var den mest perfekta vågen jag har sett i Skandinavien, och jag har aldrig varit så redo att dö. Den vågen förändrade allt för mig, vad som var möjligt

i Östersjön liksom. Vi döpte den till Valhalla. Var jag än är i världen flyger jag hem om jag ser att det kan hända igen. Jag lever för den där vågen. Var hittade ni den?

– Det kommer jag aldrig att berätta, haha. Det är nice om folk kan åka ut själva och leta, för då får man ett eget äventyr i stället för att jag bara serverar det på ett fat. När vi ses är han i Stockholm i några dagar, men snart återvänder han till det han kallar hemma: familjens stuga på stranden på Österlen. – Helst är jag där mitt i vintern, för då vet jag att stormarna kan komma när som helst. Valhalla blev en snackis i surfvärlden, och många hade svårt att tro att man kunde hitta sådana vågor i Östersjön. Men fler och fler börjar upptäcka de skandinaviska surfskatterna, och sedan Freddie Meadows började surfa i Skåne som tonåring har den svenska surfscenen exploderat. – Det kändes som att jag var den ende ungen i hela Sverige som höll på, med dubbla våtdräkter och diskhandskar. Nu ser jag små sexåringar cykla ner till havet med sina brädor. Jag blir så rörd att jag får gåshud. Det ska bli spännande att följa nästa generation, det kan bli hur bra som helst! •

THE BBC AND BBC EARTH ARE TRADEMARKS OF THE BRITISH BROADCASTING CORPORATION AND ARE USED UNDER LICENCE. BBC LOGO @ BBC 1996 PHOTOGRAPHY © BBC/LISA LABINJOH/JOE PLATKO 2017

57


Foto: Depositphotos

VILL DU KOMMA FRAM SNABBARE?

TÄNKVÄRT OMDÖMESHETSEN

Rejtinghysteri

Att ”rejta”, värdera, ge ett omdöme, har inte bara blivit så vanligt att vi försvenskat själva ordet. Vi använder det också i alla tänkbara sammanhang: från kommersiella val till utbildningar, upplevelser – och subjektiv personnivå.

S

Idag: 6 h 18 min

DE! RA

Ett dubbelpår skulle snabbt ge mycket stora för­ bättringar. Norra och södra Sverige skulle knytas ihop genom snabba och tillförlitliga tågförbindelser. Ett dubbelspår skulle fyrdubbla kapaciteten, minska sårbarheten och öka tågens punklighet. Redan nu pågår utbyggnad av dubbelspår längs sträckan – men vi vill skynda på för fler och snabbare tåg!

STOCKHOLM – UMEÅ

verkar våra upplevelser i efterhand också. När vi ska sammanfatta allt i en siffra eller antal tummar eller vad det nu är förminskar vi alla olika intryck och allt unikt till någon sorts genomsnitt som ska sammanfatta allt, lite som att läsa baksidestexten på en roman i stället för själva romanen. Och det galna med siffror och tummar är att det unika i upplevelserna försvinner, betyg går ju att jämföra mellan vad som helst oavsett vad det är. Vilket får den sorgliga följden att betygen – och upplevelserna! – blir lägre, eftersom du jämför med precis allt. Och vad som helst är ju inte lika imponerande längre.

TT DU UND EA

Det 27 mil långa enkelspåret mellan Gävle och Härnösand ställer till stora problem för landets järnvägstrafik.

REN PÅ DET VA

text ANNA ZETHRAEUS foto STUDIO EMMA SVENSSON

INTE VISS T DU

Nya Ostkustbanan: 3 h 50 min

STOCKHOLM – ÖSTERSUND

Kan sanningsglidningen i våra betyg mätas?

– Ju mer vi rejtar saker och ting, desto kräsnare blir vi med tiden, det är en hemsk sanning. Betygen gör att allt går att jämföra, och ju mer vi jämför, desto mer avtrubbade och cyniska blir vi. Det går till exempel att se på hur folks betyg på Netflix sjunker med tiden. Vi gjorde en studie som visade att samma sak hände när folk fick sätta betyg på sin egen lycka: när de hade gjort det en tid började deras upplevda lycka att sjunka.

Idag: 4 h 48 min Nya Ostkustbanan: 3 h 50 min

STOCKHOLM – HÄRNÖSAND VILL DU VETA MER?

Läs mer:

Idag: 4 h 29 min

www.nyaostkustbanan.se

Håll dig uppdaterad med facebook:

Hur bygger vi ett ärligt rejtingsystem?

Nya Ostkustbanan: 2 h 27 min

nyaostkustbanan

STOCKHOLM – SUNDSVALL Idag: 3 h 31 min Kontakta Nya Ostkustbanan: 2 h 03 min

STOCKHOLM – GÄVLE Jeanette Gustafsson

272 11 Idag: 1Tel: h 21 08-410 min jeanette.gustafsson@tillvaxtbolaget.se Nya Ostkustbanan: 1 h 05 min

PROFESSOR I KAOS Micael Dahlén, 44, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, författare och föreläsare, med passion för att utforska mänskliga beteenden genom att vända på begreppen i nya experiment. Mer info: www.micaeldahlen.com.

Har vi en rejtinghysteri i dag?

– Ja, hysteri var ordet. Allt ska betygsättas och bedömas, delas ut tummar och siffror bara för att det går. Folk hinner inte ens lägga ifrån sig besticken på restaurangen förrän de betygsätter maten i någon app. Rejtingen har blivit den nya selfiepinnen, kommer du ihåg den? Som folk skulle sticka ut precis överallt bara för att det gick. Och som vi slutade med när vi märkte hur det pajade alla upplevelser för allt och alla. Vad ligger i faran att styras av det?

– Det färgar upplevelsen och till och med riskerar att ersätta den! Hur tror du din upplevelse av en film, föreställning eller restaurang påverkas av att du har sett betyg och läst omdömen innan? Du behöver inte svara, för jag har testat i experiment … Folk som sett höga betyg tycker sedan lite bättre om upplevelsen de är med om och tvärtom. Alla är med om samma sak men har olika upplevelser på grund av omdömena och betygen – rejtingen har ersatt upplevelsen. På vilket sätt färgar andras betyg av sig?

– Något av det mest bisarra är att rejtingen på-

– Åh, teknikutvecklingen ger så många möjligheter. Precis som det finns olika sätt att mäta om en person är attraherad av någon innan personen ens själv vet om det (bland annat genom att studera hur pupillen utvidgas, pulsförändring, hormonpåslag) går det att göra mätningar av hur bra vi mår, hur glada vi är, hur härlig vi tycker en upplevelse är utan att vi själva ska behöva betygsätta den. – Det behöver inte vara så påträngande, man kan till exempel mäta medeltemperaturen i lokalen – glada människor avger på riktigt mer värme. Eller för statistik på hur länge folk stannar kvar.

Ska vi sträva efter att få bort omdömeshetsen?

– Vi skulle hur som helst vinna på att minska rejtingen, både för vår egen och andras skull. ”Men hur vet jag om filmen är värd att se?” kanske någon undrar då. Kolla till exempel hur många som sett den tidigare, hur många som såg färdigt hela filmen säger jag då. ”Men hur vet jag om mina kunder än nöjda?” kan en annan invändning vara. Kommer de tillbaka, rekommenderar de till någon annan? Det finns så många och enkla sätt att få reda på hur folk upplevt något utan att hysteriskt slita fram rejtingselfiepinnen.• 59


KORSORD OKTOBER KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN INTE SÅG TOBAKS- HEMMAÄR SÄRSKILT STATT MÅLLÖS TILL ATT TORK UPPTAGEN HÖRAS MELLAN TCHAD & BENIN GRUBBLAREN I KÖNIGSBERG

STAM UTAN BARK MORMORERA

GÄLDA FOTO: SHUTTERSTOCK

KOMMIT MED TÅRTA

ÄR JU GODKÄNT BAD FÖR FRANSYSKA

RÄCKER

TAR DET ALLT LUGNARE

ALIAS CERVINO

SNYTVÄRN

LURAR LÖJOR

PANNPYNT

GÅ I HORNAVAN

Spelas 20 oktober–2 december Slottsgatan 11, Västerås Boka biljett på vastmanlandsteater.se

TAR RYGG

KOLLADE LÄGET

MORANISSE ÖVERORD

HÖJA UPP LÄRA

BEHÖVA

FIXADE MED FORDEN

MÅNGEN PÅVE

HALV ÅTTA GE UT

PÅSTÅS UPPSKATTA REJÄLT

SCHULTZ BOLLTROLLAREN FRÅN ROSARIO

KOPPLAR UPP

LEDNING

RENDERA

DRAG

STINNA SAMLAS I VIENTIANE

GRÄNSDRAG

KONSERTMISS

UNDER ULSTER

ROSVÄXT

ANGELINI

SLAGORD

VAJA MEN INTE SVAJA

BÄDD SOM BASIS

VARA LOVANDE

TAR TILLBAKA

ÄR I BUSSIGASTE LAGET

SVÄVANDE

FILMSYSKON

Den stora branden

MINDRE ORDINÄRA

HÅLLA KURS

PENDANGEN

TITAN VIRVLAR

HÖRDES BULL BILL

SKATT

KNOPP ELLER FÄSTE

LÄROTID

KNOTT

FÖRSTRÖR

TIDLÖS

OMFLUTEN AVISA

EMBARKERADE

SNÄPP

GJORDE UTREDARE UPP RESTE RETAD GÅRDVAR

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa uppifrån och ner, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 29 oktober. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

CHIKANERAD

FYLLS HÄR

ÅTERANVÄNDS

aurgrunn @live.se

Grattis! Ni vann i juli/ augusti: FÖRSTA PRIS: Gunvor Björkdahl, Alingsås ANDRA & TREDJE PRIS: Birgitta Nordlander, Sundsvall Maja Johansson, Göteborg

Lösningen till juli/augustikorsordet finns på sid 72.

61


GÖTEBORSOPERAN PRESENTERAR

PYSSEL OKTOBER

Sudoku Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

3 9 1 2 Ett hisnande äventyr om vad det innebär att vara en hjälte. Musikal av Alan Menken, Stephen Schwartz och Peter Parnell. Dirigent Alexander Hanson, Bjorn Dobbelaere och Marie Rosenmir. Regi Thomas Agerholm.

22 SEPTEMBER 2018 - 6 APRIL 2019 Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00. www.opera.se

1 6 4

5

1 8

3 7 8 9

2

4 6

SVÅR

Dubbelglosan Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

1 2 8 5 7 4 3 9 6

4 6 7 3 9 1 2 8 5

MEDELSVÅR

8 6 2 3 1 5 9 7 4

5 2 4 6 3 8 1 9 7

1 3 8 7 4 9 5 2 6

6 9 7 1 5 2 4 3 8

9 1 6 4 2 3 7 8 5

2 7 5 9 8 1 6 4 3

4 8 3 5 6 7 2 1 9

Sudoku: D

A

N

V

U

N

E

G

O

R

O

G

E

L

R

B

L

G

E

S

A

N E V U

Dubbelglosan:

A N A D

KANT

O

Placera in orden så att varje länk är både på ett annat! slutet på ett ord och början på ett annat!

E

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början

S

Ordkättingen

FRI

7 4 1 8 9 6 3 5 2

BRUD - DANA - EGEN- GLES - LEGO - ROVA - SONA - UVEN

3 5 9 2 7 4 8 6 1

Ordkättingen: FRI-KORT-LEKPARK-ETT-ER-GO-DIS-KANT

www.slutarokalinjen.se

PARK - DIS - ER PARK - DIS - ER - KORT -ETT - GO- -KORT LEK - ETT - GO - LEK

Lösningar

0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se

– ta chansen att lyckas med vårt stöd

5 3 9 2 8 6 7 1 4

Semester eller weekend. Njut av högklassig mat och besök vårt spa med Norrlands kanske vackraste utsikt. Bo i nybyggda sviter inredda av bl.a. Carolina Klüft, Victoria Silvstedt, Peter Stormare – eller i Marie Antoinettes Champagneboudoir. Följ våra vandringsleder, promenera längs den kilometerlånga sandstranden, besök vårt världsarv Hälsingegårdarna eller skåda björn från gömsle.

8 4 3 6 2 9 1 5 7

LYX & FLÄRD PÅ HÄLSINGEVIS

tre av fyra rökare vill sluta

2 9 5 1 4 7 8 6 3

o t. vid b mme upé på ru ge K ning Upp errask v ö en

6 7 1 8 3 5 9 4 2

SVÅR

vid mtar ta. Vi hä n i Valls u e n får d io t g så gsta knin

4 1 3 2

7 9

MEDELSVÅR ©Disney

7 6

3 1 4 7 6 8 5 2 9

@goteborgsoperan

9

7

9 5 2 4 1 3 6 7 8

@goteborgsoperan

7 1 7 3 4 5 6 9 2 3 3 1 5 7 2 8 4

9

7 8 6 9 5 2 4 3 1

goteborgsoperan GOdanskompani

3 6 2

4 1 7 8

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN 63


din resa…

Glasögon på nätet

TÅGNYHETER FRÅN HELA SVERIGE, SJ PRIO-ERBJUDANDEN, VÅRA LINJER OCH TÅG – OCH FRÅGA LOKFÖRAREN, SÅ KLART

• Glasögon i dina styrkor • Fri ångerrätt • Billigare direkt från sliperiet

Hej Lars!

Lars Arvidsson älskar lokförarjobbet – och att resa till Japan. Så han kombinerar att köra SJ-tåg med att vara reseledare i Solens rike. I höst leder han sin 78:e rundresa dit för svenska turister – troligen svenskt rekord. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

PES m e d A RO M pro AT Tgre ssiv SVART a gl a s:

1185 :KOM

PLE T

T

O RÖ D PESARtyrkeglas: ns med e

595:LE KOMP

TT

Redo för Japan igen. SJs lokförare Lars Arvidsson laddar för nästa rundresa på Tehuset, Etnografiska museet i Stockholm.

LARS TRE RESETIPS I JAPAN

Idag köper över en halv miljon svenskar sina glasögon från Favoptic. Genom att skala bort dyra butikshyror och personal erbjuder Favoptic glasögon till en bråkdel av vad de kostar på fina gatan - utan att för den skull tumma på design, mode eller kvalité. Hos Favoptic kan du prova bågar på det sätt som passar dig bäst: ladda upp en bild av dig själv och prova med bågar på favoptic.com, studera hela vårt sortiment på nätet eller besök någon av våra mottagningar centralt

i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du kan alltid helt gratis och utan köptvång låna hem fyra bågar och prova hemma i lugn och ro. Beställer gör du på favoptic.com - receptet skickar du med provbågarna eller mailar till oss. Betalar gör du först efter att du har fått hem glasögonen slipade i dina styrkor och konstaterat att du är nöjd. Välkommen in till favoptic.com

1

Nagasaki Vackert belägen och kuperad stad i en havsvik, lite som en fjord med en otroligt intressant historia sedan 1600talet, lättöverskådlig och med mycket vänliga invånare.

2

Kanazawa Samurajgrundad kulturstad från 1200-talet. Konstmuseer och traditionell kultur med musik, teceremonier, hantverk, geishor, och en av Japans vackraste landskapsträdgårdar.

3

Himeji Stad i centrala Japan med Japans mäktigaste samurajborg i originalskick sedan 1580-talet, en av endast tolv kvarvarande originalborgar. Nyrenoverad och andlöst vacker.

– Det är ett fascinerande land. Den japanska kulturen präglar människornas liv och beteende så starkt. De är så vänliga, ärliga och allt är välordnat, säger Lars. Han växte upp i järnvägsknuten Ånge. Första jobbet på SJ för 34 år sedan var att skotta snö vid järnvägsverkstaden. Men han är en rastlös nomad, utbildade sig till lokförare och varvade jobb med att se världen med ryggsäck på ryggen. I 90-talets lågkonjunktur blev han uppsagd. Då lyckades han få praktik på en kulturförening i Tokyo. Kärleken till Japan slog till. – Jag pluggade japanska och fick jobb som massör på en idrottsklinik i Japan i två år. Jag skrev journaler och lärde mig alla kroppsdelar på japanska. Och även efter jag flyttat hem fortsatte jag åka tillbaka på semester. År 2004 ringde reseföretaget Världens Resor som fått span på den Japankunnige och utåtriktade lokföraren. Ett par månader senare ledde Lars sin första grupp svenskar på en treveckorsresa genom Japan. – Det var jäkligt kul, och är fortfarande lika roligt. Som reseledare och privat har jag besökt landets alla 47 län. Dessutom har jag lett resor till Nordkorea elva gånger. Under åren som reseledare har han hållit fast vid lokförarjobbet som timanställd. Han kör vinter och sommar när det är lågsäsong för turismen i Japan. Dessutom skräddarsyr han resor för lokförarkollegerna på SJ. Då blandar han världsmetropolen Tokyo, klassiska kultur- och naturupplevelser med tåg: många resor med japanska snabbtåg, träff med lokala lokförare och Kyoto järnvägsmuseum, ett eldorado för tågnördar. – På de resorna får man det bästa av alla världar, trevliga kolleger, tåg och Japan.• 65


din resa… reportage Kullahalvön.

Grebbestad.

Ales stenar.

Älgsafari.

en älg på nära håll. För utländska besökare är älgen väldigt exotisk, precis som lejon är för oss i Sverige. Varbergs spa – dunderkur för badsugna

Kallbad gör, precis som termalbad, underverk för kroppen. Kanske är du i behov av att öka blodcirkulationen. Då kan vi rekommendera en weekend i Varberg, kurorten som varit centrum för avkoppling sedan 1800-talet. I staden ligger flera spahotell samt ett av landets mest berömda havsbad, Varbergs kallbadhus. Den vackert gyllene arkitekturen påminner om Széchenyi, ett välkänt termalbad i Budapest. Malmö – Sveriges svar på Berlin

Borta bra, men hemma bäst

Grebbestads ostron i världsklass

Högklassigt skidäventyr i Riksgränsen

Visste du att världens godaste ostron kommer från Grebbestad? Experter menar att det vilda och karga havsklimatet ger ostronen extra mycket smak. Precis som Bretagne är Bohuslän ett gigantiskt ostronmecka. I Grebbestad fiskas 90 procent av Sveriges ostron och där även årets SM i ostronöppning hålls. Åk med på ostronsafari, en fisketur på havet med ostronfiskare som lär dig hur man öppnar dem och förstås hur man äter dem.

Drömmer du om att bo exklusivt bland snötäckta bergstoppar? Du kanske tänker Zermatt, vi tänker Riksgränsen. Här väntar Sveriges bästa offpistberg och fantastiska vyer över de svenska och norska bergskammarna. I Malmbanans gamla lokstall 50 meter från Norges gräns ligger den exklusiva skidresorten Niehku.

Skördetid för Kullahalvöns vingårdar

Norrsken.

Varför flänga jorden runt när det erbjuds upplevelser i världsklass i Sverige? SJ och Kupé har handplockat tio destinationer som är spännande svenska alternativ till utländska turistattraktioner. Kolla in vår guide och låt dig inspireras och bidra till ett hållbart semesterresande.

Varberg.

Tyskland är inte det enda landet med utsökta vita kvalitetsviner. I Skåne görs viner på druvan solaris, som enligt vinexperter till och med blir bättre i Sverige än i ursprungslandet Tyskland. På Kullahalvön finns fyra vingårdar som under höstens skördetid välkomnar besökare för vinprovning av svenska viner.

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och billig falafel. Allt finns faktiskt närmare än du tror. Malmö har fler konstgallerier per person än någon annan svensk stad. En tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin. Under kvällen förvandlas Möllevångstorget från ett grönsakstorg till ett livligt barområde som huserar barer och klubbar i en salig blandning. Lite som Kreuzberg i Berlin.

Riksgränsen.

Lost city i Örebro.

Hotellet drivs av en bergsguide och en prisad sommelier som tillsammans kombinerar skidåkning, äventyr och matkultur till en upplevelse i världsklass. Jakten på Abiskos norrsken

Precis som Islands häftiga och sällsynta gejsrar lockar Sveriges arktiska natur besökare från hela världen. Det finns dock ett svenskt naturfenomen som står över alla andra – norrskenet. År 2015 blev Abisko utnämnd till världens bästa plats att se norrsken från och numera lockar Abisko turister från hela världen. Tropiskt badparadis i Lost City

Har du hört talas om badlandet Tropical Island i Tyskland? Där är det sommar varje dag, precis som på äventyrsbadet Lost City utanför Örebro. På Lost City är det 30 grader året runt i en tropisk miljö med vilda forsar, djungelvatten och långa vattenrutschbanor som får dig att drömma dig bort till varmare breddgrader. Det finns även relaxavdelning, minigolf och gott om restauranger för den som vill koppla av. Lyxnatt bland trädtoppar i Luleå

Tänkt dig att bo avlägset i en exotisk trädkoja precis som i Phuket. I Harads utanför Luleå ligger Treehotel, ett hotell i internationell klass som blivit världsbekant för sin unika design och spännande arkitektur. Här kan du bokstavligen bo bland trädtopparna mitt i den norrländska skogen med vy över Luleälven. Läs mer om de tio resmålen och hur du enklast tar dig dit med tåg på sj.se/svemester Treehotel i Harads.

Ale stenar – storslagen fornlämning

Malmö.

66

FOTO:ERIK NISSEN JOHANSEN

Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge. Än i dag finns frågetecken kring hur och varför stenarna restes. Mystiken kring monumentet i sydligaste Skåne lockar hundratusentals besökare varje år, särskilt populärt är det under sommar- och vintersolståndet. Smålands bidrag till ”the big five”

Planerar du att åka på safari och väljer mellan Sydafrika och Tanzania? Välj en älgsafari i Småland i stället – ett av världens älgtätaste område. I Sverige finns det gott om älgar, men trots det har inte alla mött 67


din resa…

Tävling

Testpiloter till Tänndalen. ”Tänndalen – ett ställe för riktiga skidåkare.” Så brukar det låta när vi ska förklara vad som är utmärkande för Tänndalen. Att vara en fjällby som lockar riktigt skidintresserade människor, det är vår drivkraft. Och det är tufft att leva upp till. Riktiga skidåkare har nämligen höga krav. De vill ha mycket snö, krispig kyla, mil efter mil av hårda, torra skidspår, ordentlig fallhöjd, roliga backar och utmanande offpist. För att försäkra oss om att vi har just detta söker vi nu ett antal testpiloter. Under en långhelg, torsdag 31 jan till söndag 3 feb, har du och ditt resesällskap (3 pers) chansen att testa Tänndalen.

Testa Skandinaviens bästa skidort! (Enligt Nordic Bench marknadsundersökning Fjälldestinationer)

reportage Tågresorna mellan Örebro och Lindesberg blev Eva Svärds första trygghetszon utanför hemmet när hon drabbats av utmattningssyndrom.

Totalt värde 12 130 kr

I vinsten ingår: Boende i 4-bäddslägenhet i Ski Lodge Tänndalen med ski in ski out. l 3-dagars skipass. l Skidlektion längd eller alpint med någon av våra utbildade instruktörer. l Barnaktiviteter. l

eller Boende i 4-bäddslägenhet i Ski Lodge Tänndalen med ski in ski out. l 3-dagars skipass. l Topptur med Guidebyrån, inkl toppturs- och lavinutrustning.

Vi söker dig som inte har varit i Tänndalen tidigare och vill i din ansökan veta: Vad du har för intressen, var du kommer ifrån, ditt resesällskap, varför du vill bli vår testpilot samt vilket pris du önskar vinna. Mejla din ansökan till gastcenter@tanndalen.com senast 1 december.

l

I utbyte vill Tänndalen få reda på vad du tycker om skidåkningen, boendet etc under en ca 2 timmar lång intervju.

Bäst motivering vinner ovan nämnda långweekend, till ett värde av 12 130 kr. Resa till och från bekostas av vinnaren och skidutrustning tillhandahålls av vinnaren. Juryn utgörs av Grönklittsgruppen samt Tänndalen och juryns beslut kan inte överklagas. Vinsten kan ej bytas mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. De personupplysningar som lämnas i samband med tävlingen kommer behandlas enligt Tänndalens personuppgiftspolicy. Läs mer på tanndalen.com. Du måste ha fyllt 18 år för att få delta i tävlingen.

Tåget hjälpte stressjuka Eva att bli frisk Föreläsaren Eva Svärds liv snurrade i maxhastighet – tills hon kraschade och blev svårt sjuk i utmattningssyndrom. Tågresor blev en viktig del som hjälpte henne att bli frisk. text KATARINA MYRBERG foto ANDREAS LUNDBERG

första komfortzon utanför hemmet där jag kände mig trygg. Eva Svärd har ett smittande leende och glada, blå ögon. För en utomstående verkar det obegripligt att hon för 4,5 år sedan befann sig i djupaste kris. I princip sängliggande i ett år, full av ångest och deprimerad. Den superambitiösa skolexperten och specialpedagogen som tidigare flängt land och rike runt, älskat att stå på scen och föreläst för 600 personer kunde nu ligga på golvet i ett par timmar i ihållande panikångestattacker, medan hennes man höll om henne och försökte få henne att andas, andas … – Jag hade gått på högvarv i tio år, men struntat i alla stressignaler. Jag körde bara på, trots att jag sov dåligt, blev irriterad på min familj. Till sist sa kroppen och själen stopp. Eva, som tidigare haft ett stort socialt

– TÅGET BLEV MIN

69


Ta tåget till

»Första gången på perrongen i Örebro var jag nära panik.«

Eva Svärd föreläser i dag för företag landet runt om hur man skapar hållbara arbetsplatser. Hon gör alla resor med tåg.

2. ÅTERHÄMTNING. Ta dig tid varje dag för återhämtning. Till exempel ställ dig och titta ut genom kontorsfönstret och bara notera vad som händer utanför. 3. ANVÄND TEKNIK. Men låt den inte styra dig. Ha tydliga riktlinjer för hur du hanterar din mejl, stäng av notiser för meddelanden och sociala medier. Våga vara onåbar!

70

N FRÅ IO sedan

WIEN

1. SÖMN. Att sova bra är den enskilt viktigaste faktorn för att vara hållbar.

nätverk, fick social fobi. Hon skämdes så fruktansvärt över att hon blivit sjuk. Självföraktet var enormt. Att lämna hemmet i Örebro och riskera att möta människor hon kände var ren fasa. Så varje vecka fick hon skjuts av familjen till sin psykolog i Lindesberg, men det upplägget fungerade bara en tid. Då blev det enda alternativet tåg, drygt 30 minuters resa med Tåg i Bergslagen mellan de två städerna. – När jag stod på perrongen i Örebro första gången var jag nära panik – så rädd att bli igenkänd av någon. Och alla ljud ombord: mammor med barn och män som pratade jobb i mobilen. Det var enormt stressande. Men när jag väl kom fram till min psykolog Olle pushade han mig: ”Bra gjort, du behöver bli mer självständig!” Så Eva fortsatte med tågresorna till psykologen. En gång i veckan. Vecka efter

skidåkningen

2019

N

3 TIPS FRÅN EVA FÖR ETT HÅLLBART VARDAGSLIV

vecka. I mer än tre år. I början var hon noga med att kliva på tåget längst bort på perrongen i Örebro, eftersom få medresenärer klev på där. Hon reste med brusreducerande lurar och använde avslappningsövningar för att hålla oron borta. Sakta ökade känslan av självständighet. På tåget klingade oron av. – Tåget och Ica Maxi blev mina första bekvämlighetszoner utanför mitt hus. Jag kunde lägga bort öronpropparna, le mot andra resenärer. Jag använde tågresan för att fundera på hur veckan varit och vad jag skulle prata med psykologen om, skrev ner mina tankar. Och älskade att se ut genom fönstret och följa hur årstiderna förändras, vecka för vecka. Där ombord väcktes tanken. ”Tänk om jag sitter kvar på tåget, bara åker och åker, ändå till slutstationen.” Och något år senare blev det så, på sätt och vis. När några nära vänner frågade om de ville komma till Åre vid nyår tackade Eva ja. Fast hon ångrade sig direkt. Det var ju en så lång resa. Att åka bil hade många gånger gett henne panikångest, och dottern deklarerade frankt att hon vägrade sitta i 100 mil i bil med sin mamma. Eva övervägde, att som många gånger tidigare, stanna hemma. Men bokade sedan dagtåg till Åre, medan familjen tog bilen. Tågresan blev en vändpunkt. – Det var ett underbart sätt att resa – och den backlash som alltid brukade komma om jag gjort något ansträngande kom aldrig. Varken av tågresan eller av att umgås tajt med vännerna. Jag insåg att jag var på väg att bli frisk igen. Arbetsidentiteten har alltid varit central för Eva, men att återgå till det gamla jobbet förstod hon skulle bli för stressigt. Så hon startade eget. Sedan drygt ett år håller hon i föreläsningar och workshoppar, coachar företag som vill skapa hållbara arbetsplatser, ungefär på halvtid. I höstas kom hon ut med boken Med mitt mod genom utmattningssyndrom. – Mod för mig är att jag till sist vågade stå för att jag varit sjuk, konstaterar hon. Resorna då? Jo, det blir till alla delar av landet. Nästan alltid med tåg. Och SJ. – För fem år sedan hade det inte funnits på kartan att åka tåg, jag tog bilen, körde alltid för fort för att hinna. På tåget kan jag både jobba och återhämta mig. Det är en viktig bit för en hållbar livsstil.•

Julius Production & PH International Music & Great entertainment presents

TRADIT

din resa… reportage

Juliusproduction.se presenterar

1785

S C H Ö N B RU N N S LOTTSFILHARMONIKER Repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien

Sopran: Jenifer Lary/ Milena Arsovska. Bariton: Michael Havlicek/ Christoph Filler. Dirigent: Mika Eichenholz/Guido Mancusi

SNÄLLTÅGET tar dig hela vägen från Malmö, via Stockholm till Vemdalen. Kliv på i söder och vakna upp i ett snörikt landskap. Nattågen går utan byten, varje lördag fram till påsk.

5 jan KALMAR 6 jan MALMÖ 7 jan HELSINGBORG 8 jan ÖREBRO 9 jan VÄSTERÅS 10 jan UPPSALA

11 jan STOCKHOLM 12 jan LINKÖPING 13 jan GÖTEBORG 15 jan VARA 16 jan KARLSTAD 17 jan STAVANGER

H igHligHt C onCerts & J ulius P roduCtion0775-700 Presenterar Biljetter : www.juliusbiljettservice.se 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad. www.nyarskonserten.se THE CROWN OF RUSSIAN BALLET

Den Ryska Nationalbaletten från Moskva

vansjön ”Charmig! Med skönhet! Elegans! Gripande för unga och vuxna – med ett ord: förtrollande.” (Neue Zürcher Zeitung)

VEMDALENS tre skidorter Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna har tillsammans 58 pister och 35 liftar samt 7 mil preparerade längdspår för klassiskt och skate.

Alla tiders populäraste balettklassiker

sVerigeturnÉ 2019 Januari M alMö -J önköPing -u PPsala Alla tiders populäraste balettklassiker

ö rebro -k arlstad

vemdalen.se

Mars

k alMar -V äxJö -n orrköPing s toCkHolM -l inköPing -g öteborg Biljetter: www.juliusbiljettservice.se 0775-700 400


din resa…

nyheter

250 skolbarn från hela landet tar tåget till invigningen av Nationalmuseum.

Unga hedersgäster tar tåget till Nationalmuseum 5,5 års väntan är över. Lördag den 13 oktober återinvigs totalrenoverade Nationalmuseum i Stockholm som nu kan visa upp över 5 000 verk. Men redan den 10 oktober blir 250 skolbarn de först inbjudna hedersgästerna! SJ står för tågresan för 10–12-åringarna som kommer från Boden i norr till Hässleholm i söder. – Vi är hela landets museum och ville därför bjuda in barn från hela landet, säger Lena Eriksson, chef för pedagogik på Nationalmuseum. Nytt på museet är en barnutställning fylld av förunderligheter där nyfikna barn kan undersöka allt med alla sinnen och två stora ateljéer för eget skapande. Se där ett hett tips för höstlovslediga familjer!

DÅRAR PREMIÄR 20 SEPTEMBER 2018 EN OPERA OM

KÄRLEKSKRANKA

SPELAS T O M 30 NOVEMBER BILJETTER: FOLKOPERAN.SE

MUSIK:

JULES MASSENET REGI: CARL JOHAN KARLSON

SCENOGRAFI & KOSTYM:

MAGDALENA ÅBERG KOREOGRAFI: AMBRA SUCCI

Res på räls i Europa

KORSORDSLÖSNING SEPTEMBER

KUPÉ

SEPTEMBER NR 9 2018

Trekantssmörgås och dryck 65:- Ord. pris fr. 72:-

En tågresa till Schweiz i höst kan väl aldrig vara fel?

25

berg att bestiga i höst Så överlever du jobbiga

# 9 SEPTEMBER 2018

Vi värdesätter en riktigt god meny.

JOBBMÖTEN NORRLANDS GULD Skogens hemliga råvaror

GÖRAN PERSSON om vad som krävs för att leda Sverige i dag

+

Tv-seriefrossa Diagnosjakt Detoxa mobilen

Lysande framtidsutsikter

Kom till bistron och prova våra nya menyer. Är du sugen på en fika, smörgås, sallad eller varmrätt? Lita på magkänslan. Smaklig måltid!

VÅR NÄSTA FILMSTJÄRNA ALBA AUGUST SPELAR ASTRID LINDGREN SOM UNG

Gäller SJ Snabbtåg, SJ InterCity och SJ Nattåg.

01_Omslag K9.indd 1

Sugen på en höstresa ut i Europa? Gå då in på sj.se. Här finns massor av matnyttig information för alla som är sugna på en utlandsresa på räls: inspiration, länkar om Interrailkort och direktlänkar till andra europeiska tågbolags webbplatser. Missa inte tipsen från Malin Boshius och Dan Olofsson, SJs egna experter på utlandsresor! Kolla in sj.se/tagutomlands.

1

2018-08-09 11:32

Kusligt kul blir det på SJs halloweentåg till Liseberg.

SJs röst i mobilen – en hjälp för pendlare på språng.

Rysligt roligt på halloweentåget

Testa SJs nya rösttjänst

Den 27 oktober och den 3 november avgår SJs rysliga specialtåg till halloween på Liseberg. Under några ödesdigra dagar fylls nöjesparken i Göteborg med allt från hårresande skräckhus och ljusskygga figurer till barnsligt bus och godis – utöver många halloweenöppna karuseller och nervkittlande bergochdalbanor. I år väntar, förutom hisnande åkturer i den nya bergochdalbanan Valkyria, ett helt nytt cirkussällskap. För de udda figurerna på Cirkus Bisarr är underhållning mer än bara skratt och förtjusta tillrop. Det är på blodigt allvar … Skynda och boka din spökresa på sj.se. Hemskt välkommen!

Nu kan du ställa frågor till SJs egen röst i mobilen. Den nya rösttjänsten är ett första test på vad SJ kan svara på genom Google Assistent som bygger på AI – artificiell intelligens – och blir en hjälp i pendlarens vardag. Du kan: • ställa frågor om trafikläget, för en station eller ett tåg och få svar om spår och avgångstider • ställa in en favoritsträcka som SJ kommer ihåg så det blir ännu enklare att fråga om trafikinfo • småprata och lära dig nya saker om tåget. Så passa på och testa i lugn och ro nu när du sitter på tåget.

Vägra julstress, köp resan nu Att köpa julresan i sista stund samtidigt som du fixar klappar och julgran är ingen bra idé. Så skynda att boka redan nu, enklast i appen eller på sj.se.

PÅ ANDROIDTELEFONER (LOLLIPOP 5.0 +) AKTIVERAS GOOGLE-ASSISTENTEN GENOM ETT KNAPPTRYCK ELLER GENOM ATT SÄGA ”OK GOOGLE”, FÖLJT AV ”PRATA MED SJ”. PÅ IPHONE (IOS 10 +) LADDAR DU NER GOOGLE ASSISTENTS APP. LYCKA TILL MED SNACKET!

73


din resa… resenärer

Gott om snö för alla skidor

Åre station 21 aug 2018 Ett överfullt tåg i Indien, en groda i kupén och Abiskos fjällvärld. Nattågsresenärer på Åre station bjuder Kupés läsare på sina mest oförglömliga tågminnen.

Det är kombinationen av längdspår i elitklass och alpina nedfarter i alla färger – precis bredvid varandra – som är det fantastiska med Orsa Grönklitt. Här tryggar du årets skidåkning och får samtidigt en härlig semester i genuin miljö.

text och foto NICLAS VESTEFJELL

Fira julen i mysig fyrbäddsstuga (20–27/12). från

7 995 kr

Boka på orsagronklitt.se

Längdpremiär 25 oktober

Den 25e gäller det. Eller? Att få sin lön i tid är en självklarhet. Men det sker inte av sig självt, faktiskt. Vi arbetar med väldigt smarta systemlösningar och molntjänster som ger en mer effektiv lönehantering för alla typer av företag. Men det behöver du inte alls lägga på minnet. Om du inte själv fattar beslut kring ekonomi och personal eller om du är den som ser till att rätt person får rätt lön, vill säga. Då hittar du allt du behöver veta på kontek.se Kontek. Någon att räkna med.

01. ALEXANDER ZANTON

UPPSALA – Jag var väl tio tolv år och åkte nattåget med familjen mot Björkliden för att vandra. Utsikten när jag vaknade på morgonen över Abiskos fjäll och dalar var magisk. Det är mitt allra bästa tågminne.

02. SIGVARD KARLSSON & ANITA KARLSSON

MÖLNDAL – Vi trivs att ta nattåget från Göteborg till Åre för att ta det lugnt och vandra. De bästa tågminnena är de många kontakterna man får med alla sorters människor på nattåget. Det är väldigt trevligt.

03. ANNE MORENIUS

ÖLAND – På en tågluff genom Jugoslavien satt jag och en kompis i en sådan där gammaldags kupé som i Harry Potterfilmerna. På natten drog man ihop säten till en enda stor bädd. Men mitt i natten öppnades dörren och konduktören kastade in en groda i kupén. Vi gallskrek och han gapskrattade. Hade en svensk tågvärd gjort likadant hade han nog blivit anmäld, ha ha.

04. ANDERS NORLING

NORRKÖPING – Jag glömmer aldrig när jag var i Calcutta på arbetsresa och skulle ta tåget till Taj Mahal i Agra. När jag kom in på tågstationen låg det säkert mer än 150 människor och sov på golvet. På tåget var det fruktansvärt trångt, folk överallt. Men det var en häftig upplevelse ändå.

75


din resa… sj prio Mastercard Smarta kortet som ger dig fler tågresor

Gör som många andra kommuner har gjort i Sverige. Ta emot en europeisk volontär som en extra resurs, allt nansieras via EU-medel.

” Volontärerna har engagemang och intresse och bidrar med kunskap och skapar ett nytänkande inom organisationen. Volontärer gör arbetsplatsen interkulturell och levande”

Längtar du efter att resa mer – en tjejhelg eller kanske ett vandringsäventyr med familjen? Då är SJ Prio Mastercard ett smart tips, där du kan tjäna ihop extra många SJ Prio-poäng som gör att du kan unna dig tågresan som blir en extra guldkant.

Kristin Björk, Åmåls Kommun

Kontakta Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: info@mucf.se MUCF annons i Kupe Utfallande 200x137 HANDTAG.indd 1

2018-09-05 13:42:59

Ett smart hösttips: en weekendtripp med familjen där du köpt tågresan med intjänade poäng från SJ Prio Mastercard.

Tävling! Ta chansen att vinna fyra månaders förbrukning av Astaxin®! Svara på nedanstående fråga, mejla svaret och var med och tävla! 10 vinnare utses.

Hur mycket astaxanthin innehåller en kapsel Astaxin®? 1. 2 mg 2. 4 mg 3. 6 mg Skicka ditt svar till astaxin@medicanatumin.se Vi behöver ditt svar senast 7 november 2018. Vinnarna kontaktas via mejl och får sedan sitt Astaxinpaket hemskickat. (värde 469 kr)

Lycka till!

Caffelatten köpt med kortet ger poäng.

3 KORTA FAKTA OM SJ PRIO MASTERCARD

Funderar du över dina alkoholvanor?

020-84 44 48 alkohollinjen.se

1. Reseförsäkring ingår när du betalar en resa med kortet för alla du betalat för, oavsett om ni åker tåg, flyg, buss eller båt. Försäkringen ger bland annat ersättning vid förseningar och avbeställningsskydd och ersättning av stulet bagage på tåg. 2. Du har 60 dagars räntefri kredit. Fakturan visar vilka inköp du gjort och totalsumman som ska betalas. Du väljer aktivt om du vill göra en avbetalning. Med SJ Prio Mastercard riskerar du aldrig att betala ränta på dina köp om du inte väljer det. 3. Årspriset för kortet är 295 kr för vit och grå nivå, 195 kr för svart nivå. Kortutgivare av SJ Prio Mastercard är SEB. Läs mer på mastercard.sjprio.sj.se.

EN SKIDHELG I ÅRE. Eller spaweekend med tjejgänget i Bergslagen. En familjeresa till badparadiset Lost City i Örebro. Så många upplevelser som väntar runt om i Sverige, så många nya och gamla vänner att möta. Ett förmånligt och smart sätt att få till den där extra tågresan som ger glädje och energi får du genom att använda SJ Prio Mastercard. Hur det är möjligt? Vi förklarar:

Shopping blir poäng som blir upplevelser Som SJ Prio-medlem får du alltid poäng när du köper en SJ-resa, men betalar du dessutom resan med SJ Prio Mastercard tjänar du ännu fler poäng. Du kan även använda kortet i din vardag, när du handlar i butik eller köper kläder. Varje krona du handlar för blir poäng som senare kan omvandlas till resor. Alla resor kan köpas med poäng Nattåg till fjällvärlden eller familjetur till mormor i Flen, det spelar ingen roll. Du kan omvandla dina SJ Prio-poäng till alla

tillgängliga tågresor med SJ, oavsett destination, datum, tidpunkt eller vagnsklass. Det låter kanske självklart, men de flesta stora reseföretag har begränsningar för resor som betalas med lojalitetspoäng. SJs förmånliga modell gör det enkelt att få valuta för de poäng du skaffar genom att handla med kortet. Ge bort poäng till någon du bryr dig om Du kanske inte har tid att använda dina poäng till egna resor, utan skulle hellre ge dem till någon annan du känner. Bjud på resan så den nära vännen 50 mil bort kan komma på besök. Eller locka hem den utflugne sonen över en helg. Inga problem. Enrico Rosberg, ansvarig för upplägget med SJ Prio Mastercard, ger ett eget exempel: – I princip all min privatkonsumtion, allt från mat, resor till kläder och elektronik, betalar jag med SJ Prio Mastercard. Då får jag extra många poäng som jag använder till att få hem min dotter som pluggar i Göteborg. Jag bokar biljetten åt henne, och eftersom hon är SJ Prio-medlem dyker biljetten upp direkt i hennes app. 77


78

Det finns en rad tilläggstjänster som du kan beställa samtidigt med din resa. FÖRBESTÄLLD MAT: Reser du i 1 klass kan du förbeställa dagens rätt, klassisk räksmörgås och tre danska smörrebröd. Dagens rätt och frukost finns även som vegetarisk/vegan/ glutenfri/laktosfri. Reser du i 2 klass kan du förbeställa glutenoch laktosfri barnrätt och frukost som är vegetarisk/vegan/glutenfri/laktosfri. TAXI: När du köper din tågresa kan du samtidigt boka taxi till och från stationen. Då slipper du stå i taxikö. HOTELL: Boka hotellrum i samband med din tågresa. VÄLJ PLATS: När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, också välja platsegenskaper som tyst avdelning, djurtillåtet, djurfri plats, rullstolsplats och så vidare. Du kan själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta.

1 KLASS I 1 klass sitter du bekvämt i lugn och ro. Platsreservation ingår där det är möjligt och du har dessutom tillgång till våra bekväma lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1 klass på SJ Snabbtåg finns högkomfortabla stolar och du får en frukost serverad fram till kl. 09.00. Under resan har du tillgång till kaffe, te, vatten och frukt. Du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats. På SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet och du har ett eluttag vid varje plats. 2 KLASS Även i 2 klass reser du mycket bekvämt. Vid resa med SJ Snabbtåg och dubbeldäckaren ingår gratis internet. Eluttag finns på SJ Snabbtåg, dubbeldäckaren och de flesta InterCitytåg. NATTÅG Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i sovvagnskupé med god komfort i sköna, bäddade sängar eller i liggvagnskupé med enklare komfort där du bäddar själv. Ombord på de flesta av våra nattåg finns en bistro. Alla kupéer har eluttag.

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av Tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se

Dina rättigheter

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Bra Miljöval

FAMILJEERBJUDANDE Som vuxen kan du ta med dig max två barn (under 16 år) när du reser i 2 klass med SJ InterCity och SJ Regional, du betalar endast bokningsavgift. Som ungdom/studerande kan du ta med dig max två barn under 7 år. På SJ Snabbtåg betalar barn i vuxens sällskap 15 procent av vuxenpriset. Även på SJs nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande reser till rabatterat pris i 2 klass med: Mecenatkortet, Studentkortet, ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får tio procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Erbjudanden och rabatter

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. RESA SOM KAN OMBOKAS Ombokningsvärdet (biljettpriset minus bokningsavgiften) kan användas till en eller flera nya resor. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Flexibel resa

Tilläggstjänster

Alltid god komfort

Bra att veta

Med reservation för ändringar.

Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information.

Mer information och köp av resa

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken inom respektive län. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen.

Reser du ofta?

SJs bistro är KRAV-certifierad. Bistrons inriktning är svenska säsongsanpassade råvaror, ekologiska och KRAV-märkta produkter samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord. Alkoholhaltiga drycker serveras endast till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord. Alkohol köpt ombord får inte tas av tåget.

Bistron

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undantaget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJs resebutiker, SJ Service Center på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

din resa… med sj

79


din resa…vår tågflotta

Fråga lokföraren

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000

Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW. Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5 miljarder kronor. Det första nya X 2000 blir klart 2018. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Finns ombord: Djuravdelning och rullstolslyft. Premiär: Slutet av 1990-talet. Längd och vikt: 53,9 m och 142 ton (2 vagnar), 80,5 m och 203 ton (3 vagnar).

Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm– Västerås–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade

Hej Elise! Den infrastruktur som våra järnvägar består av utgörs av en stor mängd delar och olika system som måste fungera tillsammans. En väldigt central del för att kunna styra tågtrafiken är de ljussignaler som står längs med banorna. Olika signaler fyller olika funktion, men alla måste fungera perfekt. De skyltar som sitter under dessa ljussignaler är helt enkelt märkskylt för att kunna identifiera just den signalen. Om vi tar skylten som här är märkt Sn N1, så talar den om för mig som lokförare att det är en signal som tillhör hållplatsen Stenkullen (Sn). Det är den första signalen efter hållplatsen på Nedspåret (N1). Nedspåret är det vänstra spåret om man åker från Stockholm mot Göteborg. Finns det i stället för N, ett U på skylten står det för Uppspåret. Alltså det vänstra spåret i motsatt riktning, från Göteborg mot Stockholm. Daniel

Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, tyst avdelning och rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

DUBBELDÄCKAREN

REGINA Ett populärt regionaltåg som finns på många sträckor i Sverige. SJ kör det mellan Sala–Linköping och Karlstad–Göteborg. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvagnars) och 2 120 kW (trevagnars). Miljöfakta: Alla resor med SJs tåg är sedan 1994 märkta

Daniel Bergman

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005. Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Varför har tågen inte batterier så ni kan köra även om det blir strömlöst vid nedriven kontaktledning?

FOTO: BRUNO EHRS

SJ 3000

Daniel Håkansson

Vad betyder dessa skyltar vid spåret? DANIEL BERGMAN

X 12 Ett klassiskt regionaltåg som nyligen upprustades och fick en ny, fräsch interiör. Större bagageställ, manuell rullstolsramp och en toalett anpassad för rörelsehindrade tillhör några av nyheterna. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 1 280 kW.

80

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Miljöfakta: Vid upprustning av tåg ställer SJ tuffa miljökrav på leverantörerna. Premiär: 1991. Längd och vikt: 49,8 m och 103 ton.

Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.

din resa… nyfiken på tåg?

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro. Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

Ålder: 38 år. Bor: I ett rött hus på landet strax utanför Karlstad. Familj: Frun Jenny och två söner, 7 och 2 år. Och tre hundar. På jobbet: Lokförare på SJ sedan åtta år. Kör tåg från Karlstad till Stockholm, Göteborg och Oslo. På fritiden: Är ofta ute i naturen – med ett fiskespö, en svampkorg eller en bra bok. Renoverar alltid något i huset.

Jag pendlar till jobbet varje dag och ser dessa skyltar. Vad betyder de?

Mvh Elise

Hej Daniel! Att sitta fast i ett tåg som fastnat under en strömlös eller riven kontaktledning är väldigt frustrerande. Det är ett misslyckande varje gång det inträffar oavsett vad felet beror på. Tekniken för att utrusta tåg med batteridrift finns tillgänglig. Att det ändå inte görs beror på att det skulle bli ofantligt dyrt och utrymmeskrävande. Ställt i relation till de fåtal tillfällen som det faktiskt skulle kunna göra nytta så är det en i bästa fall tveksam investering. Om man har, eller misstänker att man har en riven kontaktledning, kommer nämligen all trafik att stängas av på den aktuella sträckan. Innan trafiken åter kan starta måste hela sträckan synas efter skador så att inte fler olyckor inträffar. I de allra flesta fall gäller detta även långa sträckor. Strömlösa sektioner på flera mil är tyvärr inte ovanligt. Även om det är något som vi ogillar så brukar den snabbaste

lösningen vid större och befarat långvariga trafikstörningar vara att helt enkelt evakuera stillastående tåg för att fortsätta resan med landsvägsbuss. Den bästa lösningen för att komma till rätta med problematiken kring rivna kontaktledningar är sannolikt att i stället att kraftigt öka det förebyggande underhållet så att vi kan höja standarden på järnvägsinfrastrukturen. Daniel

Det är för mycket spring i tysta avdelningen. Varför ligger den inte längst bak i vagn 7? Patrik Hej Patrik! Placeringen av de tysta avdelningarna på våra X 2000-tåg har debatterats flitigt genom åren, och att dagens lösning inte är optimal är inget att sticka under stolen med. Att de hamnat där de i dag befinner sig beror på en mängd olika kompromisser, där man fick välja en lösning som var bästa möjliga efter givna förutsättningar. Bland annat ville man ha en tyst avdelning i första klass, och en i andra. Dessutom skulle de, just för att undvika onödigt springande, ligga intill varandra. I och med att vi rustar upp och bygger om alla våra X 2000 hamnar vi ändå i ett helt nytt läge. Även om inredningen i tågen faktiskt ännu inte är helt fastställd är jag övertygad om att det kommer att bli en helt annan och bättre lösning än den vi har i dag. Om det kan landa en tyst avdelning i vagn 7 eller inte återstår dock att se. Daniel

Är det något du undrar över? Mejla din fråga till lokföraren Daniel Bergman på fragalokforaren@sj.se.

81


din resa… i kupén Vad skulle du ägna dina sista veckor åt?

– Jag skulle försöka vara med mina nära och kära så mycket som möjligt. I Slutet finns också ett program där de som vill kan skriva sina berättelser om hur det var att vara människa på vår planet. Förhoppningen är att berättelserna ska hittas av andra livsformer någon gång i en avlägsen del av rymden. Jag skulle antagligen skriva mycket. Det vore väl det enda sättet där mina yrkeskunskaper skulle kunna komma till användning.  Vem skulle du vilja vara med när döden inträffade?

– Min make och en flaska vin i vårt hus på La Palma.

Tåg spelar en viktig roll i din bok. Berätta!

»Tåget är ett ingenmansland, där tankar flödar fritt« Mats Strandberg slog igenom som författare med ungdomsromanen Cirkeln. Nu har han skrivit en bok om pre-apokalypslivet, om när vi står inför den slutgiltiga katastrofen. Kupé undrade om han själv funderat på jordens undergång. text LINDA NEWNHAM foto HENRIC LINDSTEN

MATS STRANDBERG ÅLDER: 42. FAMILJ: Gift. BOR: Stockholm. GÖR: Författare. AKTUELL MED: Ungdomsromanen Slutet.

Har du haft egna mardrömmar om jordens undergång?

– Det känns som om vi lever i rätt så apokalyptiska tider nu. Jag har en extrem klimatångest, till exempel. Men idén till Slutet började med tanken på vad som skulle hända om vi visste exakt på sekunden när vi skulle dö. Vilka val skulle vi då göra? Jag ser inte Slutet som en dystopi, snarare en bok om att hitta meningen med livet.

Vi skapar ert framtida kontor

Vad skulle hända med dig? Skulle du köra hårt, Klövern är ett fastighetsbolag som eller hänfalla åt ångest?

– Ja, eftersom import- och exportsystemet brakar sönder när pengar slutar ha betydelse, så är bensin hårt ransonerat. Men vi har elektricitet, och tågen fortsätter gå om än oregelbundet och sporadiskt. Det gäller ju att tågförare ska vilja ägna en del av sin sista tid åt att jobba.  Vad har du själv för förhållande till tåg?

– Jag gillar verkligen tåg, när de fungerar ... Jag tänker ibland på SJ:s gamla slogan om ”den inre resan”. Så är det ju! Jag tänker sällan så bra som på tåg. Varför?

– Jag tror det där med att jag tänker bra har något att göra med att man befinner sig i ett slags ingenmansland, man är liksom frikopplad från vardagen.  Du har inget körkort, varför?

– Vid 18 hade jag inte råd. Dealen med mina föräldrar var att de skulle betala om jag inte började röka, och jag gjorde helt fel val. Nu har jag inte tid, eller kanske snarare lust att ta det. Jag hoppas på att Googlebilarna kommer fort.  Innebär det att du ofta åker tåg?

– Ja, jag hälsar ofta på i min gamla hemstad Fagersta, och åker runt på författarbesök. Jag brukar välja tyst vagn när jag kommer ihåg det, så att jag kan jobba på vägen. Till exempel sitter jag på tåg just nu! Vilken är din längsta tågresa?

– En hemfärd från bokmässan. Ac:n var trasig, vagnarna krängde för att något var fel, lamporna gick, vi blev stående varannan kilometer ... Alla svettades och luktade fem dagars bakfylla. Jag var livrädd att någon skulle kräkas.   Drömperson att sitta bredvid?

– Sara Bergmark Elfgren, som jag skrev Cirkeln med. Vi har aldrig på samtalsämnen. med närhet ochslutengagemang

Och vad är ett no-no om man hamnar bredvid

attraktiva i tillväxtregioner. dig? – Jag erbjuder skulle definitivt få ångest,lokaler förstås. Men jag tror också att relationen med vänner och familj, och – Göra högljudda grejer på sin telefon, som att cirkaoerhört 400 fastigheter och 3 kolla 000 film 000UTAN kvadratmeter fylls med mig själv,Klöverns skulle fördjupas när man står där HÖRLURAR. Eller ännu värre, utan distraktioner och utan en morgondag att skjuta lära sina barn att det är okej att göra det. Det är liv tack vare våra 5 000 hyresgäster. upp saker till. INTE okej och du uppfostrar dina barn till monster. 

82

Välkommen in till klovern.se

1

Profile for Klintberg Niléhn

Kupé nr 10 2018  

Kupé nr 10 2018