Page 1

Trendreport Semi-Simplicity

Jon Klinkhamer CO 2a 2154888


Semi Simplicity Luxeproducten

Een hip luxeproduct is eigenlijk een normaal product met een hele hoge prijs en een toegevoegde waarde om het voor de consument mogelijk te maken de aankoop tot op enige hoogte aan zichzelf te kunnen verantwoorden. De verschillen in luxeproducten zitten hem dan ook in de manier waarop de toegevoegde waarde wordt toegevoegd.


Rebirth of the cool

De laatste ontwikkeling op het gebied van luxeproducten label ik graag als ‘Semi Simplicity’. Een product wordt ontdaan van alle toevoegingen, extra handigheden en andere overbodige ‘luxe’ tot het beginsel, het skelet overblijft. Het bijzondere zit hem in de gebruikte materialen en/ of de manier van fabriceren. De materialen zijn rauw, kwalitatief uitstekend en brengen vaak een verhaal met zich mee. Denk aan massief hout, gerecycled vrachtwagenzeil en stukken steen. Wat je overhoudt zijn unieke producten met een simpel en strak design van hoge kwaliteit.


Waarom het werkt

Met deze producten wordt ingespeeld op meerdere trends. De trend simplicity zie je terug in het simpele design en het back to basic gevoel dat het product uitstraalt. Hier komt ook authenticity om de hoek kijken. Terug naar hoe het ooit bedoeld was met echte, herkenbare materialen. Deze ontwikkeling kan ook gezien worden als een tegenbeweging tegen de al bestaande pronkerige luxeproducten. Als een anti-trend.


Simplicity

Het kan een middel zijn tegen de complexe, stressvolle en onzekere tijd waarin we leven. Het kan een antwoord zijn op de overkill aan ingewikkelde en pretentieuze producten die we tegenwoordig overal tegenkomen. Wat zeker is, is dat simplicity een dominante trend is die in steeds meer markten terug te vinden is. Webdesigners spelen er al jaren op in, bij de voedselmarkt komt hij langsaam binnen en ook de modewereld maakt er handig gebruik van. Bij simplicity gaat het om overzicht, duidelijkheid, gestroomlijnde vormgeving en gebruiksgemak. Het product hoeft niet simpel te zijn als het maar simpel oogt en simpel is in gebruik.


Authenticity

Zijn ze wie ze zijn? Zijn ze wie ze zeggen dat ze zijn? In een wereld waar het steeds meer om beleving draat groeit bij consumenten de vraag naar authenticiteit. Merken moeten transparant zijn en eerlijk commuceren. Komt je handelen en je beleid niet evereen met wat je probeert over te brengen naar de consument dan verlies je sneller dan ooit je geloofwaardigheid. De vraag naar authenticiteit zie je ook terug in de producten van de oplettende merken. Authentieke schoenen met weinig poespas. Een beker ijs gemaakt van vijf herkenbare, eerlijke ingrediĂŤnten. Mensen worden gewaardeerd als ze zijn wie ze zijn. Dit geldt ook voor merken en producten. Wees open en eerlijk.


“Hard times arouse an instinctive desire for authenticity.� Coco Chanel


Semi Simplicity What? Het nieuwe hip. Terug naar hoe het ooit bedoeld was. Producten met een simpele, duidelijk design die zich onderscheiden door middel van herkanbare, rauwe materialen.

Who? Generation x (soms ook wel de ‘nomad generation’ genoemd) en generation y.

De trend simplicity is ontstaan op het internet. De wetenschap achter de designs van websites en applicaties toonde het nut er van aan. Inmiddels zie je het overal en wordt er weer over het nut gedebatteerd.

How?


Where?

West-Europa en de V.S.. In landen waar ‘back to basic’ mogelijk is. In landen waar de consument wordt overladen met complexe producten en informatie.

Connections? Authenticity Simplicity

Quotes? “The ability to simplify means is to eliminate the unnecessary so that the necessary may speak.” Hans Hofmann


VanMoof Düsenjäger VanMoof Düsenjäger wint red dot award. De ontwerpers van VanMOOF hebben de Düsenjäger ontdaan van al het overbodige, waardoor de fiets strak en simplistisch oogt aan de buitenkant. De fiets heeft slimme details. Door zijn geanodiseerde rode velgen, minimalistische look zet je als berijder van de Düsenjäger een extreem plaatje neer. (www.tweewieler.nl)

The Rucksack by Infusion A rucksack. Nothing more and certainly nothing less. A simple bagmade with gray cotton canvas, lined with 100% certified organic cotton canvas in khaki color. The base is a heavy hemp/ organic cotton denim. The handle and fastening straps are thick and supple military surplus genuine leather. (www.etsy.com)

Five People want unpretentious, unadorned or “natural” foods, which are perceived as more real and authentic. This new ice cream focuses on the small number of ingredients that go into every carton and it’s all ingredients you’d likely have at home: milk, cream, sugar and eggs. nutritionunplugged.com

FREITAG tassen FREITAG maakt tassen van gebruikte materialen, die ooit eens dienst deden op straten en snelwegen: vrachtwagenzeilen, die vele kilometers hebben afgelegd, uitgerangeerde veiligheidsgordels, versleten fietsbanden en gerecyclede airbags. Dit zijn stevige materialen en dat geldt ook voor onze producten. (www.freitag.ch)

The Gokukawa Leather Keyboard Leather has been associated with luxury for many years, whether we’re thinking about furniture or the automotive industry; but lately, it has entered the world of gadgets as well. The leather-covered computer keyboard from Japan comes in the spotlight to prove that leather can actually go places most of us never thought it could. (news.softpedia.com)

Magno Wooden Radio The winner of Blog Vote for the Brit Insurance Design of the Year Award of 2009. It’s so retro looking, two tones of wood, and made by hand by carpenters in an Indonesian village with high unemployment. The designer Singgih Kartono wants to “redefine the relationship of the user between the product” and revitalize craft industries and local skills, while using local sustainable materials. Even the packaging is designed to be simple, minimal and reuseable for transporting the radio. http://www.treehugger.com/


Semi Simplicity  

Trendwatching Trendreport

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you