Page 1

1


2


Editorial

Digitális (de)generáció Benovics Laura írása

“bezzeg régen még téma volt a sok csillag az égen” Punnany Massif

Sokáig nem is foglalkoztatott igazán a gondolat, miszerint a rohamos digitalizáció a szociális életünk kárára, és nem hasznára fog válni; hogy segítségével nem könnyebben érjük el egymást, hanem egyre mélyebbre süllyedünk a ridegség tengerében – egészen addig, míg egy nap rájöttem: igenis sok nehézséggel kell megküzdenünk a technikai forradalmak korában, ha nem akarjuk szem elől veszíteni egymást – és magunkat. Történt ugyanis egyszer, hogy testvéremmel ültünk a konyhában; ő szokás szerint a táblagépével játszott, én pedig próbáltam kideríteni, hogyan telt a nap az óvodában. Sajnos nehezen jutottunk A-ból B-be, meg kellett szenvedni minden egyes kicsikart mondatért, s bizony sokszor nem is arra válaszolt, amit kérdeztem. Ez akkor tűnt fel igazán, amikor sóhajtott és azt mondta: “Nincs már életem.” Megrökönyödtem, de természetesen a játékban elszenvedett vereségére célzott csupán. Tovább nem is jutottunk, hisz az óvodai ebéd sosem olyan finom, hogy beszélni lehessen róla… Mikor még én voltam nagymamám egyetlen unokája, máshogy működtek ezek a dolgok. Semmi mást nem szerettem jobban, mint a lefekvés előtti meséket – nekem Angry Birds helyett Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmeséje aranyozta be az estéimet. Figyelmesen követtem a történeteket; nem is akartam mással foglalkozni mesehallgatás közben, mint képzeletemben megeleveníteni a meséket a legkisebb parasztlegényről és a királykisasszonyról… Szerintem sokan így voltunk ezzel, és nosztalgikusan gondolunk vissza azokra az évekre.

Természetesen nem csak a gyerekeket kell félteni, mi is javában benne fortyogunk a lecsóban. Az egyik kedvencem egy felkapott kép, ami az interneten kerül folyamatosan megosztásra. Einstein bácsi egy szövegbuborékba fújja bele nagyszerű gondolatát, amit a jövővel kapcsolatban fogalmazott meg: “Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolattartás. A világon lesz egy generációnyi idióta.” Természetesen könnyen meglehet, hogy valaki csak a hasára csapott és maga az idézet nem is hiteles. Bárhogy is legyen: ez kissé ironikus, nem gondoljátok? Aggodalmaskodó képeket osztunk meg a világhálón a kapcsolatok elsorvadásáról, miközben magányosan ücsörgünk a számítógép előtt, és mások szótlan like-jaiért esedezünk... Talán itt lenne az ideje néha kidugnunk a fejünket a képernyő mögül, legalább ha az étkezőasztalnál ülünk, vagy ha vezetünk, vagy ha az utcán sétálunk, vagy ha… akármikor. Legalább azért, hogy ne csak a Facebookon lássuk egymás arcát, hanem akkor is, ha kedves ismerőseink épp velünk szemben ülnek. Néha nem árt kilépni a virtuális valóságból és kipróbálni, hogy milyen is az élet. (Ja, hogy zöldséget termeszteni nem is olyan könnyű, mint a FarmVille-ben?)

3


4


Tartalom

03

34

Digitális (de)generáció – editorial

Dunaszerdahelyen dübörgött Amerika – Beszámoló

06

Világegyetemet végzett – Tóth László Coldplay – szakon Ghost Stories, The – interjú Black Keys – Turn Blue – Hangfal Miért éppen Kisudvarnok? – Sziget, ahol élünk Parádés premier – Különvélemyény

22

12

24

16

Tengernyi új élmény – idén is! – PR

18

Vegyes érzelmek –Autó

20

Haverok, buli, Gombaszög! –Fesztivál

26

Programajánló

28

Fehér Isten, Transformers – A kihalás kora – Filmkocka

32

A virágzó délvidék igaz könyve – Könyv

36

Corner Cafe – PR

54

A körmöd az ékszered! – PR

38

56

Long Drak – vendéglőlesen

5 tipp a stílusos kerti partihoz – design

42

58

44

60

Mire figyeljünk az esküvő szervezésekor? - Álompár Kezeket a magasba! - sport

50

Szép volt fiúk! - sport

52

Képgaléria - Sport

Készülj a nyárra! – Havi-baj Ami nem hiányozhat egy Nő táskájából! – Szépségsarok

62

Straka Mária – június lánya

66

Viccek :)

4. évfolyam, 2014/ június Regisztrációs szám: EV 4545/12 lapigazgató: Gocoň Péter főszerkesztő: Szilvási Tibi szerkesztők: Kálmán Norbi, Kiss Balázs, Kovács Andrea, Mundi Józsi külső munkatársak: Angyal Sanyi, Pápay Anna, Tánczos Gábor, Uher Tibi fotó: Šenkár Márió grafika: Kovács Anita borítóterv: Gocoň László kiadja: Inportante, s.r.o., Biskupa Kondého 5138/36, Dunajská Streda 929 01 IČO: 45 354 928, hirdetés felvétel: +421 917 069 465, reklam@klikkout.sk elérhetőség: info@klikkout.sk A lapban megjelent tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2013 A Klikk Out magazint a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatta.

5


Interjú

Világegyetemet végzett – Tóth László szakon Angyal Sándor interjúja Fotók: A. S. és Tóth László archívumából

Tóth László, a szlovákiai magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, könyvekkel zsúfolt Vámbéry téri lakásában fogad, kávéval kínál. Az életéről mesél, irodalomról, családról, hazáról. S mit tesz a magamfajta fiatal, kíváncsi elme? Kérdezgeti, és hallgatja.

Idén ünnepled a 65. születésnapodat, jelenleg éppen ismét dunaszerdahelyiként. Azért mondom így, mert több helyen is laktál eddig; s korábban már városunkban is. De kezdjük a legelején: 1949-ben Budapesten születtél, majd ötéves korodban az akkori Csehszlovákiába költöztetek. Hogy is volt ez? Tudni kell, hogy édesapám és édesanyám mindketten tősgyökeres izsaiak voltak. Mivel azonban édesapám családja nagyon szegény volt, 1938 után, mikor „újból magyarok lettünk” – így mondták mifelénk –, elment Pestre munka után. Mivel a fáma úgy tartja, hogy édesanyám a falu legszebb lánya, édesapám pedig a legszebb legénye volt, odahaza, úgymond, észre sem vették 6

egymást. Jött azonban 1946–47, amikor anyám családját Csehországba akarták deportálni, apai nagyszüleimet pedig áttelepítették Magyarországra, s ez rögtön megváltoztatta a perspektívájukat, és úgy döntöttek, hogy nem engedik magukat elszakítani egymástól: összeházasodnak, anyám pedig megy apám után. Így szólt bele a történelem abba, hogy hol jöjjek a világra. Aztán 1954-ben édesapám meghalt, és mi édesanyámmal visszaköltöztünk Izsára, a szüleihez. Édesapádat Varga Gézának hívták. Hogyan lettél te Tóth László? A Varga a „lánykori” nevem – mondja nevetve. – Tizenöt éves koromban a nevelőapám örökbe fogadott; az ő nevét viselem.


Utazás Interjú

Tehát az alapiskolát már Izsán végezted, majd komáromi érettségid után Pozsonyba mentél. A közgazdasági főiskolára kezdtem járni, hogy elkerüljek otthonról, és a saját lábamra állhassak. Ezt azonban nem végeztem el; helyette viszont többször is kijártam a… pesti Egyetem presszót, amíg megvolt. De úgy is mondhatnám, én a világegyetem végzettje vagyok – Tóth László szakon, miközben több vendégszemesztert is eltöltöttem a Krymben és New Yorkban (értsd a pozsonyi Krym és a pesti New York kávéházban) – nevet. Valaki, aki az életét könyvek között élte le, miért kezdett közgazdaságtant tanulni? Talán mert kíváncsi volt, lehet-e, tudna-e élni közgazdasági könyvek között is… Ennél azonban prózaibb a kérdésedre a válasz. A bölcsészkarra a nagy túljelentkezés miatt, nem biztos, hogy bejutottam volna; különben is pedagógusból volt otthon kettő: a szüleim, ami elég ok volt arra, hogy én ne akarjak az lenni; a jog- és orvostudományokhoz pedig egyszerűen nem fűlt a fogam. Ezért a középiskola harmadik évfolyamában két helyet írtam rá a továbbtanulásomat illetően a jelentkezési lapomra. Az egyik a pozsonyi Közgazdasági Főiskola volt, a másik pedig, hogy hajószakács leszek. Kiszámítható volt ugyanis, hogy a közgázra felvesznek, még az én akkori szlováktudásommal is, akkoriban még annyira kevés volt oda a jelentkező – így kerülhettem el a legnagyobb eséllyel otthonról.

1967-ben kezdett főiskolai tanulmányaid azonban hamarosan abba is hagytad, és 1969-ben már a Kis Építő című gyermeklap szerkesztője voltál. Miután abbahagytam a főiskolát – ekkor már javában írtam, és közölgetni is kezdtem mindenfelé, hogy hitelesebb legyek – beálltam sörgyári molnárnak, majd pincérnek a pozsonyi Magyar Vendéglőben. Itt keresett meg Mikola Anikó, kért egy pohár szódavizet, amivel majdnem leöntöttem, és megkérdezte, nem átvenném-e a helyét a Kis Építőben, mivel ő a Nőbe készül újságírónak. Hát persze, hogy boldogan átvettem! Azután, nem sokkal később, Keszeli Ferenc barátom révén a Krymben megismerkedtem Pongrácz Lajossal, a dunaszerdahelyi járási lap, a Csallóköz főszerkesztőjével, aki viszont ide hívott meg szerkesztőnek, s mivel a városba akkor már hétvégenként le-lejárogattam egy ideje ellébecolni egy-két napot, igent mondtam neki is. Úgy alakult tehát, hogy mindig akadt, aki megtalált egy-egy kér(d) éssel, melyeknek csak ritkán tudtam ellenállni. Pedig közben előfordult, hogy egyik helyen felmondtak, a másikon munkahelyi fegyelmit kaptam, másutt, már később, az 80-as években feljelentgettek, vagy figyelmeztették a barátaimat és a jóakaróimat, hogy politikai okból nem tanácsos alkalmazniuk, esetleg találkozniuk velem az utcán. S képzeld, akadt is, aki ilyenkor átment az utca túloldalára. De volt olyan is, aki azért alkalmazott, mert nem tanácsolták neki. Így kaptam meg külsősként H. Mészáros Erzsébet főszerkesztőtől a Nő irodalmi rovatát, amiért ma sem 7


tudok elég hálás lenni neki, s így hívtak meg másoddramaturgnak a komáromi Magyar Területi Színházhoz is. Ezt mind értem, de vajon miért szólított meg Mikola Anikó épp egy pincért, hogy beálljon a helyére szerkesztőként? Akkoriban, az 60-as évek derekán, második felében, 15-20 fiatal szinte egyszerre jelentkezett a csehszlovákiai magyar irodalomban. Mikola Anikó négy évvel volt idősebb nálam, a köztünk legidősebb Németh István tizeneggyel. De ott volt Keszeli Ferenc, Kulcsár Ferenc, Varga Imre, Kovács Magda, Bereck József, Mészáros Károly is; mi, fiatal költők 1970-ben kaptunk antológiabeli bemutatkozási lehetőséget Tőzsér Árpádtól az Egyszemű éjszakában, prózaíró társainkat Duba Gyula terelte be az 1972-es Fekete szél karámjába. S mi pedig sülve-főve együtt voltunk. A Krym kávéház akkortájt Pozsony egyik legfontosabb szlovákiai magyar irodalmi intézménye volt, nemzedékünk gyülekezőhelye, ahova szívesen eljártak közénk a nálunk idősebbek, mint Bábi Tibor, Ozsvald Árpád vagy különösen Zs. Nagy Lajos is. Mikola Anikó, a Magyar Vendéglőbe betévedve, gondolom, már csak abból is, ahogyan kiszolgáltam őt, azonnal rájött, hogy nem ott van az én helyem. Szóval, dolgoztál a Kis Építőben, a Csallóköznél, majd az Irodalmi Szemlénél, és dra8

maturg is voltál Komáromban, 1986-ban mégis visszaköltöztél Magyarországra. Miért is? Hát… volt itt, ugye, anno, egy ’68, majd jött a Husák-féle posztsztálinista restauráció, ami a cseh és a szlovák oldalon viszonylag gyorsan végigsöpört, viszont magyar térfélen, leszámítva a kezdeti lekáderezéseket, kirúgásokat, csupán a 70-es évek második felére ért el mindenhova a söprű. Akkor mi Varga Imrével az Irodalmi Szemlét szerkesztettük, barátaink – Zalabai Zsigmond, Grendel Lajos, Balla Kálmán – a Madách Kiadó szerkesztői voltak, s bár akkoriban az volt a legfontosabb, mondhatni életbiztosításnak számító követelmény, hogy semmit sem szabad túl jól csinálni, mi azonban nem kívántuk másként. Ez aztán odáig fajult, hogy – ideszámítva még Bodnár Gyuláékat is az Új Szóban – hamarosan ferde szemmel kezdtek nézni ránk a hatalom korifeusai. Az Irodalmi Szemlét is erős nyomás alá helyezték; egyik versem miatt például 30.000 koronára büntették meg a lapot, ami akkoriban egyévi főszerkesztői fizetésnek felelt meg. Az ember bírja egy ideig a gyűrődést, szembeszáll a mindenséggel is, végül bedobja a törülközőt. Legalábbis


Utazás Interjú Varga Imre meg én bedobtuk, amihez nálam hozzájött még egyfajta szülőváros-nosztalgia is, és – miután leginkább szabad elképzeléseim szerint szeretek gondolkodni – áttelepítettem magam. Azt gondoltam, ha már kisebbségi körülmények között nem lehetek megszorító jelzők nélküli magyar író, megpróbálom többségi körülmények között, szülővárosomban folytatni, ami ideát már egyre nehezebben ment.

igazából budapesti-izsai-komáromi-pozsonyidunaszerdahelyi vagyok.

Budapest, Izsa, Komárom, Dunaszerdahely, Pozsony – ezek az életed meghatározó helyei… Igen, valóban ebben a Budapest–Izsa/Komárom– Dunaszerdahely–Pozsony négyszögben, ezen a 200 kilométer hosszú és körülbelül 50 kilométer széles területen telt, telik az életem. Eddig vagy huszonvalahány helyen is laktam, de mindanynyiszor e területen belül. Igazság szerint azonban valószínűleg nem kötődöm szorosabban egyik megnevezett helyhez sem. Az otthonom inkább egy olyan képzeletbeli település, melynek egyik széle Budapest, a másik Pozsony, és e szélek között mozgok immár hat és fél évtizede. Budapest a szó szerinti szülővárosom, Izsa a felnevelő szülőfalum, Dunaszerdahely pedig a választott (szülő)városom. Mindent egybevetve, azt hiszem,

Mit jelent számodra ez a város? Két év múlva már elmondhatom, hogy itt éltem a leghosszabb ideig. Húszéves koromban néztem ki magamnak; elmentem, visszajöttem. Akkor tízezer lakosa volt, most több mint kétszer annyi. Szerencsésnek érzem magam, amiért még láthattam-ismerhettem valamit a régi városból; ez a mai már nem is teljesen az enyém. A Pozsonyból kiszoruló magyar kultúra és szellemiség nem kis részt itt talál(t) otthonra; lapjai, kiadói vannak, meglehetősen eleven a képzőművészeti, színházi és zenei élete. Annak idején a Csallóközön és a járási népművelési központon kívül nem sok minden volt itt, társaimmal: Bereck Józseffel, Mészáros Károllyal, Szigeti Lászlóval, Zirig Árpáddal, Jarábik Imrével és Jarábik Gabival, később Barak Lászlóval megpróbáltunk ezekkel kijutni a járás

Újabban végleg visszatértél Szlovákiába… Végleg? Te ezt tudod? Mert én csak remélni merem, oly sokszor megjártam már ezekkel a „véglegekkel”. Tény azonban, hogy 2005-től ismét itt élek, új családommal előbb Pozsonyban laktam, majd 2008-ban leköltöztem Dunaszerdahelyre.

9


Utazás Interjú alapszabályzat szerint csak szlovák állampolgárok nyerhetik el. Én pedig magyar vagyok. Alapszabályt kellene tehát módosítani ahhoz, hogy valamely jövendő művemért nekem adhassák, vagy lemondanom érte a magyar állampolgárságomról. De miért is lenne ilyen szándék bármely részről is?

határain túlra – sikerült; az 70-es évektől egyre nagyobb lett a város szellemi vonzereje… Folytatásos lesz ez az interjú, hogy erre kérdeztél rá? Pályád során több díjat is kaptál. Melyikre vagy különösen büszke? Ha egy díj nem büszke valamely kitüntetettjére, csak az rá, megette a fene. Különben is miért lennék büszke bármelyikre? Persze, jólesik, hogy megkaptam egyiket-másikat, s még az is bökheti a csőröm, hogy már elég régen nem kaptam egyet se, miközben ezalatt ki mindenki kapta meg azokat. De az ember ne büszke legyen, hanem dolgozzon, nem igaz? Mert attól még nyugodtan alhat, hogy valahol valakik késnek munkája elismerésével. Viszont ha nem teljesítenék mindennap képességeim és lehetőségeim szintjén, attól tényleg nem tudnék aludni. Az embernek mindig az esetleges elismeréséig vezető út megtétele a feladata; a többi mások dolga (lenne), el nem ismerése mások szíve-joga (felelőssége). De azért itt van például a József Attila-díj, amelyet minden költő szeretne megkapni… Igen, szeretem a József Attilámat, de ugyanúgy szeretem a Fábrymat és a Forbáthomat, netán eddigi ösztöndíjaimat is. És szeretném a Madáchomat is, ha lenne. Amikor ugyanis anno, még az 80-as évek elején a bírálóbizottság nekem ítélte oda Istentelen színjátékomért, a minisztériumban kihúztak a névsorból, és abban az évben inkább nem adták oda senkinek. És ez a díj az, amelyet már soha nem fogok megkapni, mert 10

A családod? Ha jól tudom, két nagy lányod van, valamint egy hét és fél éves kislányod… Hát igen, az unokáim idősebbek, mint a legkisebb lányom. A legidősebb és a legkisebb lányom között kereken 30 év a különbség. Az unokáim pedig négyen vannak; egy 11, egy 10, egy 9 és egy 8 éves – a hét és fél éves Anna tehát a nagynénjük. Az élet szerencsére nem előre megírható forgatókönyv szerint bonyolódik; van egy menete, és visz bennünket magával. Én egykeként nőttem fel – jó dolog megélni, hogy milyen egy nagy(obb) család részének lenni… Meg aztán, mondd, nem szerencsés az a férfi, aki ennyi nő között élhet? – nevet, hiszen az unokái közül is csak egy a fiú… Mivel töltöd a szabadidődet, mit csinálsz, amikor nem dolgozol? Amikor nem dolgozom, akkor is dolgozom. Nem tudok kikapcsolni; különben is, erre az időre, ami még hátra van, talán bűn is lenne. Az lesz a rossz, ha már nem fogok dolgozni. Mert akkor már valamely betegség vagy az öregség nem enged… Nálam egyébként sem válik szét a kettő, hiszen a munkám ugyanaz, amit a szabadidőmben egyébként is tennék. Különben is igyekszem mindenben a kedvemet lelni, amit meg kell csinálnom; elvégre vécét pucolni is jobb, ha kedvvel teszi az ember, nemde? Az élet mindenféle teendőket ró ki az emberre, aki ezek között cikázik vagy poroszkál, ahogy s ameddig bír. Ennyi; nem kell ezt ragozni. Min dolgozol most? Az életem: a könyvtáram, a levelezésem, a befejezetlen munkáim s az emlékeim rendezem, visszamenőleg is – az utolsó posztgraduálisomra készülök Tóth Lászlóból. Meg hát apaként is helyt kellene még állnom, egy ideig, és meg kell mondjam, Anna elég szigorú vizsgáztató…


11


Sziget, ahol élünk

Miért éppen Kisudvarnok? Kálmán Norbi interjúja Fotók: Kisudvarnok község

Bizonyára sokan emlékeznek az egykor hasonló címmel futó, nagy sikerű, amerikai sorozatra, amelyben egy New York-i orvost az Isten háta mögé küldenek, Alaszkába, hogy ott dolgozzon éveket. Elhagyatott, lepusztult és fura lakosokkal teli városkába érkezik, ahol sem maradni, sem dolgozni nincs kedve. Nagyszerű vígjátéksorozat volt – ajánlom mindenkinek –bemutatta egy elmaradott város mindennapjait. Most egy olyan helyre látogatunk el, ahol minden teljesen a fordítottja a filmben látottaknak, ámbár 1990-ben még majdnem ugyanolyan mélyről indult. Szlovákiában vagyunk, egy olyan, 1070 lelket számláló településen, amely tavaly az ország faluja címet kapta, idén pedig jó eséllyel az Európa faluja címet is elviheti. Ez még dr. Fleischmannek is tetszene. De miért éppen Kisudvarnok? A falu első emberével, Marczell Zoltánnal beszélgettünk. Mit kell tudni erről a versenyről? A Szlovák Környezetvédelmi Hivatal kétévente hirdeti meg az Év faluja elnevezésű versenyt, amelybe bármely település benevezhet. Legutóbb 28 falu mérettette meg magát, és innen került ki 12

győztesen Kisudvarnok. Hozzá kell tennem, hogy négy éve is beneveztünk ebbe a versenybe, akkor kategóriagyőztesek lettünk. Azért neveztünk, mert úgy éreztük, van mit megmutatnunk, elérkeztünk egy fontos állomásig. Hogyan zajlott a verseny? Egy pályázati anyagot kellett leadni, 7 kategóriában kidolgozva. Ezek után egy 6-7 tagú zsűri látogatta meg a falut, és előre felállított paraméterek szerint mérte fel a település állapotát. A pályázatban 7 szemszögből kellett ábrázolni Kisudvarnokot. Az első a település mint gazdálkodó. Ebben a kategóriában azt vizsgálják, hogy milyen a faluban a vállalkozói környezet, tud-e munkahelyet biztosítani az embereknek. Nálunk ebben az ipari park segít, ahol 430 ember dolgozik, akiknek kb. 10 százaléka kisudvarnoki. Következő a község, mint festői település kategória, amelybe a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a középületek fejlesztése került. Harmadik volt a település mint ékkő, itt a falunk múltját, és mostani arculatát mutattuk meg, ábrázolva, hogy miként


Sziget, aholUtazás élünk őriztük meg a hely jellegét az idők során. Ezek után a település mint közösség volt soron, itt mutattuk be a Pünkösdi Rózsa énekkart, az apróállat-tenyésztőket, az erős emberek klubját és a falu futballkultúráját. A következő a település mint partner kategória. Ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani elképzeléseinket kis faluként, pályáznunk kellett. Sokszor ezeket a pályázatokat külföldi, vagy belföldi partnerek segítségével tudtuk megvalósítani. Így sikerül nagyon jó kapcsolatokat kialakítani itthon és külföldön is. Partnerek vagyunk a Tőkési ág kistérségben, a Víziparadicsom akciócsoportban, külföldön a Téti kistérséggel, Tényő községgel, Győrszemere községgel és még sorolhatnám. Ebben a kategóriában lettünk 4 éve kategóriagyőztesek. Ezután a település mint vendéglátó kategória következett, amelyben a településen zajló rendezvények varázsát, fogadtatását próbálták mérni. Két nagyobb rendezvényünk van minden évben, egyik a Pünkösdi népzenei fesztivál – amit mindig Pünkösd után egy héttel rendezünk – a másik pedig az augusztus végi falunapunk. Az utolsó kategória pedig a település mint zöld, virágos táj. Itt a faluban lévő zöld és virágos területek elrendezését vizsgálták. Mit csinált a zsűri a faluban? Miután megérkeztek a bírák, három óra állt rendelkezésünkre, hogy bemutassuk falunkat. Az első órában prezentáltuk az elért eredményeket a 7 kategórián keresztül. Ebben a zsűri aprólékos szétbontásban láthatta a fejlesztéseket, költségvetési számokat és az egyes projekteket. Ezután következett a helyszíni szemle, amikor megmutat-

tuk a falusi emberek életét. A csallóközi életképhez igazodva a háztáji termelés bemutatásával kezdtük. Sokan foglalkoznak még mindig zöldség- és gyümölcstermesztéssel, ezenkívül egy méhésze is van falunknak, de a búslaki bioétolajat is említsük, amely alapanyagát a település kataszterében is termesztik. A zsűri azt is nézte, hogy a helyi vállalkozások milyen környezetben tudják végezni tevékenységüket. Mi ezt úgy próbáltuk szemléltetni, hogy mivel van egy kerékpárkölcsönzőnk, ezért biciklire ültettük a bírákat és körbetekertük velük a falut, így egészen más szemszögből láthatták

13


Sziget, ahol élünk

a települést és az itteni életet, mintha autóval végighajtottak volna rajta. A végén pedig kérdezhetett a zsűri a falunkról és annak más részleteiről. A majdnem semmiből hogy sikerült ide eljutni? 1990-ben újra önállósult Kisudvarnok és Nagyudvarnok. Akkor nagyon mélyről indultunk, szinte semmi sem volt a falunkban. Alig volt pénze a településnek, sem hivatalunk, sem egy közösségi terünk nem volt. Elhatároztuk, hogy fejleszteni és építeni fogjuk kis községünket. Erre felállítottunk egy hosszú távú, hárompilléres elképzelést. Első pillére volt a közlekedési infrastruktúra kialakítása, fejlesztése. Ennek keretében csaknem az ös�szes közút kapott egy új burkolatot, és ezáltal a település arca jócskán megváltozott, így a lakosok is azt érezték, hogy szépül a környezetük. Második pillére volt a középületek felújítása, fejlesztése. Nem volt például öltöző a sportpályán, de építettünk, ahogy új lelátó, műfüves pálya, és játszóterek is épültek. Felújítottuk az óvodát, részben az iskolát is. Emellett pedig, ami a falu egyik ékköve, felújítottuk az információs oktatóközpontot – ami egyébként nyugdíjasklubként is üzemel. A harmadik pillért illetően a környezetvédelem területén szerettünk volna fejleszteni, hogy a település rezsiköltségeit visszafogjuk. Napelemes kollektorokat helyeztünk el egyes épületeken, a víz melegítése és fűtés céljából. Most folyik egy másik program, amelyben a középületekre villanyáramot előállító fotovoltaikus panelokat helyezünk, amelyek fedezni tudják majd az éves áramfogyasztást. Nem sok település viselheti az Év faluja címet, Európa faluja címet pedig még Középvagy Kelet-Európában egy település sem 14

kapott, erre talán most Kisudvarnoknak jó esélye van. Révbe értek ezzel? Szó sincs róla. Folytatódnak az egyes pillérek szerinti fejlesztések. Az eddig elért eredmények sarkalltak arra, hogy megmutassuk országnak-világnak, mit tudunk, és hogy az itt élő emberek men�nyire keményen dolgoznak. A munkának azonban nincs vége, bővítjük a faluházunkat, a már említett fotovoltaikus beruházásunk pár héten belül finisel, és a kerékpárút építését is folytatjuk, amelyet augusztusban remélhetőleg átadhatunk. Amikor 16 évvel ezelőtt indultam a falu polgármestere posztért, akkor úgy fogalmaztam meg az elképzeléseimet, hogy egy olyan falut szeretnék, amire büszkék az ott lakók és örömmel hívják vendégségbe ismerőseiket, barátaikat, mert szívesen mutatják meg környezetüket. Ez a gondolat vezérel a mai napig is. Ami pedig még előttünk van, az az európai falumegújítási verseny, amelyben Szlovákiát Kisudvarnok képviseli. Május 15-én volt itt a nemzetközi zsűri, amelynek terepszemléje a szlovákiai zsűriéhez hasonlóan zajlott. Bemutattuk, hogy hova jutott a falu a semmiből indulva, bár sajnos kerékpárra nem tudtuk felültetni őket, mert épp nem kedvezett az időjárás. Eredményhirdetés június 25-én lesz, a díjátadás pedig szeptemberben egy svájci kis településen, amely eddig viselte az Európa faluja címet. Mi a siker titka? Lehet más magyar falu is az év faluja Szlovákiában? Biztos vagyok benne hogy igen! Minden település előtt nyitva áll ez a lehetőség. Kell hozzá egy kis elszántság, egy jó közösség, és így bármilyen község belevághat. Ezen keresztül lehet tanulni, tapasztalatokat szerezni, amelyek később a falu hasznára válhatnak.


15


PR

Tengernyi új élmény – idén is! Fotók: Thermalpark, KlikkOut

Az elmúlt néhány évben teljes átalakuláson ment keresztül a dunaszerdahelyi termálfürdő. Modern és fiatalos arculatot kapott, szezonról szezonra bővültek a szolgáltatásai, megújultak medencéi. Idén azonban olyan további attrakciókkal bővül, hogy tátva maradhat a szánk! LUBICKOLJ, LAZULJ! Somogyi Gábor, a fürdő igazgatója mesélt részletesebben a Klikknek a 2013-as és a 2014-es év már megvalósult, illetve tervezett fejlesztéseiről. A látogatók már észrevehették, hogy megújult az olasz medence, illetve annak környéke, valamint kiépítésre került mellette egy pezsgőfürdő. Az idei évben bővült a kemping. „Újabb beállókat alakítottunk ki a karavánok számára, arra számítva, hogy növekszik az érdeklődés, ami által még több itt alvó vendégnek tudunk helyet biztosítani” – hangsúlyozta az igazgató. MOZDULJ A LASZTIRA! Bármennyire is evidens, hogy egy fürdő területén már gyakorlatilag mindenki sportol, aki bemerészkedik a medencék egyikébe, azért időnként jó megmozgatni

16

az izmokat egyéb módon is. Például csapatban. Erre nyújt lehetőséget a megújult multifunkciós sportpálya, amelyen a labdajátékok (foci, kosárlabda, röplabda, tenisz) szerelmesei ütközhetnek, miközben a pálya műanyagfelülete csökkenti a sérülés veszélyét is. Felállítottak továbbá két kültéri pingpongasztalt, megnagyobbították a strandröplabda-pályát, és modernizálták a minigolfpályát is. ZÖLD! A termálfürdő területének jelentős részén öntözőberendezést iktattak be, amelynek elsődleges célja, hogy a meleg nyári hetekben is megtartható legyen a növényzet és a fű frissessége. „Átalakítottuk némileg a tó partját is. Kialakításra került egy homokos partszakasz, különböző gyerekjátékokkal és csúszdákkal” – mesélte az igazgató.


PR

GASZTRO A tavalyi évben a fürdő bejáratához közeli büfésor három utolsó egysége teljes átépítésen ment keresztül, ami érinti a külalakját és a technikai felszerelését is. Modernizáláson ment keresztül a fürdő étterme is, áttértek a melegpultos kiszolgálásra. A 2014-es évben megvalósítandó tervek közt szerepel e téren, hogy az étterem teraszát lefednék, hogy bővüljön annak kapacitása. „A téli időszakban már egy kissé szűkösnek bizonyult az étterem belső tere, ezért van szükség erre a fejlesztésre” – magyarázta Somogyi. Új CSÚSZDA Az idei év egyik legnagyobb, nyári időszakot érintő fejlesztése egy új csúszda és a hozzá tartozó torony megépítése. „Egy teljesen új helyen, önálló fékezőkádakkal épül a csúszda. Mivel országosan nagy a kereslet most ilyen jellegű beruházásra, így nem sikerült ezt a szezonkezdetre kialakítani, de feltehetőleg július elejére átadásra kerül” – szögezte le. ILYEN ITT MÉG NEM VOLT: NUDISTA STRAND! A fürdő június 21-én tervezi megnyitni a nudista strandját a területén lévő tóban található szigeten. A hangulatosan kialakított strand legfeljebb száz, a meztelen fürdőzés iránt érdeklődőt szolgálhat ki. „Rengetegen érdeklődtek és érdeklődnek erről, és igyekszünk meghallani, amit a vendégeink mondanak. Pozsony környékén szervezetlenebb körülmények között működik néhány ilyen strand, az ott fürdőzők számára is szeretnénk olyan alternatívát kínálni, ami minőségben és élményben is többet nyújt. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy a németajkúak egykor jelentős, fürdőnk iránti érdeklődését ismét

felkeltsük, akár egy olyan attrakció által is, amelynek fellegvára éppen Németország” – húzta alá. Somogyi Gábor elmondása szerint felkészültek arra is, hogy a nudizmus a fürdő többi vendégeit ne zavarja. Emiatt meghagyták a sziget fürdő felőli oldalán a mindent takaró növényzetet, míg a strand a másik oldalon jön létre. „Ha ebből bárminemű kellemetlenség származna, akkor különböző árnyékvitorlákkal vagy paravánokkal ezen is segíteni tudunk” – közölte. BIZTONSÁG, BELÉPTETÉS A fürdő területén elkezdődött a kamerarendszer bővítése, valamint bevezetésre került mindemellett a beléptető rendszer. „A chipes karkötős módszer lehetőséget biztosít arra, hogy most már nemcsak egész napos, de háromórás jegyet is árusíthatunk, így a vendégnek van lehetősége olcsóbban bejönni a nap bármely részében. Ez elsősorban a téli időszakban lehet hasznos, vagy a nyári időszakban a munkaidő után érkezők számára” – fejtette ki az igazgató. Elárulta azt is, hogy az idei nyári szezon utáni terveik közt szerepel a főépület bővítése. Kialakításra kerül majd egy új belépőcsarnok, amely egy helyre terelhetné a nyári és a téli belépéseket. Jövőre pedig egy újabb szintet építhetnek a főépületre, mindenekelőtt újabb hotelszobák kialakítása céljából. Nyilván mindezek eredménye, hogy a fürdő látogatószáma tavaly az elmúlt évekhez képest rekordot ért el. Az elszállásolt vendégekkel együtt összesen 306 ezren jártak a dunaszerdahelyi termálfürdőben, ez a szám pedig azt is jelenti, hogy országos viszonylatban a kilencedik leglátogatottabb attrakció volt Szlovákiában! 17


Autó Autó

Vegyes érzelmek Jeep Cherokee

Tesztelte: Uher Tibi Fotó: Šenkár Márió

Mivel városunkban a Jeep-szalon még újnak számít, ezért mutatjuk be sorban a modelleket. A két leghíresebb típus után most a Cherokee következett.

A Wranglernél és a Grand Cherokee-nál a legjellemzőbb kifejezés a karakteres szó volt. A „kis” Cherokee sajnos már kicsit más. Természetesen itt is egy nagyon jól összerakott autóval találkozunk, de már inkább európaias ez a Jeep, mint a vérbeli amerikai családtagjai. A külső már sokkal gömbölyűbb, óvatosabb vonalvezetésű. Az autó hátul- és oldalnézete teljesen rendben van, bár semmi egyedi vagy feltűnő elemet nem találni. Viszont ha a Cherokee orrát nézzük… Sokkal inkább csőr, mint orr. Ez a része az autónak vagy nagyon megtetszik a szemlélőnek, vagy nagyon nem. Mindenesetre merész megoldások gazdagítják a Jeepet. A nappali LED fényszórók háza talán túl vadra sikeredett, míg a lökhárító alját kitolhatták volna, elkerülve a kacsacsőr formát. A beltér már nem okoz ekkora kettőséget. Minden nagyon jó, minden nagyon szép. A vezető előtti kis monitoron minden információt megtu18

dunk az autóról, fogyasztásról stb. A számítógép nyújtotta információk között a kormányon található gombokkal tudunk „lapozni”, mint ahogy a tempomatot és a rádiót is onnan vezérelhetjük. Az üléseken és az ajtókárpitokon nagyon fi nom tapintású a fekete bőr, amelyet sportos jelleggel piros szegélyvarrás díszít. A piros varrást felfedezetjük a műszerfalon is, de az már nem bőrborításban tündököl. A kormány fogása lehetne kicsit sportosabb, de ez a vezetési élményt nem árnyékolja be. Kilencfokozatú az automataváltó, melynek váltásai erősen érezhetőek kis fordulaton. A váltó fokozatválasztó karja mellett található egy forgókapcsoló, a tetején négy gombbal. Ebből kettő az emelkedő-, illetve lejtőleküzdő asszisztens, egy a felezőé és egyben a négykerékhajtás fi xre rögzítőjéé, egy pedig a hátsó differenciálzáré. A műszerfal közepén óriás képernyővel szemezhetünk, ami nagyban megkönnyíti a navigációs rendszer használatát. A program ebben


Utazás Autó

az autóban is csak angolul tud, képernyője érintőkapcsolásos, kezelése aránylag egyszerű. Az autó menettulajdonságai nagyon jók. A futómű tökéletesnek bizonyult a csallóközi utak göröngyein, a magas hasmagasság ellenére pedig a kanyarokban is állta a sarat. Ha már sár, érezni lehetett az autón, hogy a meredekebb akadályok sem jelentenének különösebb gondot az új Cherokee-nak. Tesztelésünkhöz egy 3,2 literes, V6-os, Pentastar benzines motorral szerelt egyedet kaptunk. A motor teljesítménye után kicsit vegyes érzelmek maradnak az emberben. Nem mondhatni, hogy nem mozgatja a két tonnás vasat, de mozgathatná sokkal jobban is. Négyezer fordulatot meghaladva szépen szól a V6, de a hang mellett nagyobb ülésbe ragadást várnánk el egy ekkora erőforrástól. A gyárilag megadott adatok között tízliteres átlagfogyasztást olvashatunk. A teszt alatt hallattuk a motor hangját, ennek az eredménye 15 literes fogyasztás lett. Ha spórolni akarunk, akkor arra is van mód. Szerelhető az autóba kétliteres dízelmotor, amelyik 140 lóerőt képvisel. Az érdeklődők számára az új Cherokee vagy szerelem lesz első látásra, vagy soha nem fog

érzelmet kiváltani belőlük. Ami viszont biztos, az pedig az, hogy nem egy átlagos hobbi telekjárót fedeztünk fel benne, hanem sokkal többet annál. 19


Fesztivál

Haverok, buli, Gombaszög! Szilvási Tibi interjúja Fotók: A szervezők

Idén július 15. és 21. között kerül ismét megrendezésre a Gombaszögi Nyári Tábor a krasznahorkaváraljai autókempingben, illetve a mellette lévő Királyréten. Orosz Örs, a tábor főszervezője elárulta, mit is kell tudni róla. olyan rendezvényt hozzunk össze, ahol a pozsonyi a nagykaposi magyarral egy sörpadon üldögélve vitathatja meg az élet nagy dolgait. Azért is kap rendre kelet-szlovákiai helyszínt a rendezvény, mert nagyon sok fiatal ezáltal találkozhat ezzel a régióval, és az ott élőkkel. Szeretnénk egy országos hálózatot és közösséget építeni.

A fesztivál elsődleges szerepeként azt szoktátok emlegetni, hogy találkozóhely… Az ilyen jellegű rendezvényeknek csaknem kilencvenéves hagyománya van a csehszlovákiai, majd szlovákiai magyarság történetében. Az ún. művelődési táborok a két világháború közt kezdődtek. Már akkor is léteztek egyetemi klubok, amelyek eleinte cserkésztáborként rendezték meg ezeket. Mindez a következő évtizedekben is folytatódott, és a mi célunk is az, hogy évről évre 20

Tavaly Szlovákiából 179 településről érkeztek a résztvevők Gombaszögre, ami nagyon sok. 510 településen élnek magyarok Szlovákiában, tehát több, mint minden harmadikból érkezett látogatónk, de azért remélem, ezen a számon még szépíthetünk az idén! :-) Kifejezetten a szlovákiai magyarok a célközönségünk, és a jövőben is szeretnénk megőrizni a fesztivál ezen regionális jellegét. Korábban kizárólag egyetemista rendezvényként működtünk, de mára igyekszünk vonzóvá tenni az abszolvensek és a fiatal családosok számára is. Mindezt gyermekprogramokkal, „babasarokkal” és a sátorozásnál jobb szálláslehetőségekkel próbáljuk elérni. Sikerét mutatja például


Fesztivál

az, hogy a tavalyi látogatóink közül kb. minden negyedik már munkavállaló volt. Évről évre két járásnak ingyenes belépést biztosítunk. Tavaly Pozsony várost és a Nagymihályi járást, idén pedig a Szenci és Nyitrai járást választottuk. A zenei felhozatalra is gyúrtok rendesen! A zene is kell ahhoz, hogy odacsalogassuk az embereket. Idén a Tankcsapda, az Intim Torna Illegál, a Heaven Street Seven, a Punnany Massif, az Anna and The Barbies, a Jóvilágvan és sokan mások (részletek: www.gombaszog.sk) is fellépnek majd a fesztivál nagyszínpadán. Ezt egészíti ki a szabad egyetem és rengeteg programsátor, amelyekben tavaly 131 eseményt bonyolítottunk le a négy nap alatt. Az utolsó napot, vasárnapot a szlovákiai magyar zenei előadóknak szeretnénk szentelni. Ez lesz a szlovákiai magyar dal napja, amelyre hirdettünk egy válogatót. 27 banda jelentkezett. A zsűri választja majd ki az öt legjobbat, egyet a közönség, egyet pedig a szervezők. Tehát azon a délutánon hét szlovákiai magyar zenekar produkcióját hallgathatjuk majd meg, és erről tíz kamerával koncertfelvétel is készül. Mekkora a táborba visszatérők aránya? Azt kell, hogy mondjam, elég nagy a visszatérő bázis, ami jó visszajelzés a szervezők felé és egyben a legjobb reklám, hiszen aki visszatér, az általában új embereket is hoz magával. Őket aztán az egyetem elvégzése után is igyekszünk megtartani.

Mit lehet tudni az egyéb programokról? A rendezvényt idén 28 szervezet, egyesület és klub szervezi összefogásban, így a programok összehangolása leginkább június második felében zárul majd le. Néhány témát azonban már most is említhetek: biztosan lesz kerekasztal az EP-választások kapcsán, amelyen a most bejutott és az eddigi szlovákiai magyar EP képviselők vesznek részt. De rengeteg érdekes beszélgetés és előadás van kilátásban, egészen biztosan lesz szó a DAC-ról, vagy az ukrán válságról. Szó lesz a civil jogérvényesítésről is, egy hangszigetelt szalmasátorban pedig színházi jellegű programok várhatóak. Mindezt pedig kiegészíti egy nagyszabású csapatjáték, ami végig kíséri a tábor egészét. Ebbe tavaly úgy 500-an kapcsolódtak be. Csapatok nevezhetnek, amelyek a paintballtól és a focitornától kezdve, a műveltségi vetélkedőn át a vizespóló versenyig és az iszapbirkózásig különböző számokban mérik össze erejüket. Említs egy olyan spontán momentumot, amely főszervezőként pozitívan meglepett a fesztiválon! Például amikor a helyi polgármester felajánlott egy tűzpiros Alfa Romeót, hogy sorsoljuk ki az utolsó napon. Igazából nem hitte el senki, hogy azt tényleg meg lehet nyerni, de az egész tábor alatt lehetett tombolát vásárolni, és a végén tényleg kisorsoltuk. Ez egy pöpec kis autó volt, a totalcarosok akkor épp a táborban voltak, és el is vitték egy tesztvezetésre, amiről pedig készült is egy a Youtube-on nagy népszerűségnek örvendő videó. Hogyan látod a tábor jövőjét? Azzal a személyes ambícióval vágtam neki hét évvel ezelőtt, hogy a művelődési táborok régi fényét a csapattal visszahozzuk. Az ifjúság összefogása mellett a szlovákiai magyar közösségi élmény bebiztosítása és továbbvitele az egyik fő célunk és feladatunk. 21


Hangfal/ SzT rovata

Coldplay – Ghost Stories

Miután tönkrement a házassága Gwyneth Paltrow-val, indokolt volt egy befelé forduló és visszafogottabb lemez Chris Martinéktól. Persze ennek ellenkezője jobban illett volna a legutóbbi lemezeik sorába, de végre – legalább egy album erejéig – sikerült visszaruccanni abba az időbe, amikor még volt némi intimitás a Coldplay-dalokban, és nem a U2 utódjaként, túlcsorduló stadionrock-zenekarként tartották számon őket. A Coldplay nyilvánvalóan nem ad ki többé az A Rush Of Blood To The Head-hez, de még csak a Parachutes-hoz fogható albumot sem, de az örvendetes, hogy még meg tudnak lepni (Magic, Midnight). Persze kellemetlenül is (A Sky Full Of Stars). (3,5/5) Ajánlat az albumról / korábbról: Magic, Midnidht, Oceans, / Clocks, The Scientist, In My Place, Don’t Panic, Fix You, What If, Charlie Brown, Hurts Like Heaven.

Chromeo – White Women

Két elképesztő pózőr alkotja ezt a kanadai electrofunk-duót, akiknek iróniával átitatott, szexi grúvokkal operáló, vérpezsdítő diszkó slágerei elképesztő erővel csempészik be a jókedvet bárhova. Pedig az égvilágon semmi újat nem találtak fel, csak fogták a női lábakon álló szintijüket, magukra öltötték a huncut, de csábos figurát, és – bár helyenként átbillennek a giccs túloldalára – csípőrázásra invitálnak. Tíz éve adták ki bemutatkozó albumukat, amelyről egy azóta is idézett darab, a Needy Girl hozta meg számukra a sikert. (4/5) Ajánlat az albumról / korábbról: Jealous, Come Alive, Sexy Socialite / Needy Girl, Tenderoni, Fancy Footwork.

Röyksopp & Robyn – Do It Again

Sam Smith – In The Lonely Hour

Kevés olyan egyértelmű dolog van, mint hogy Sam Smith előtt egy fantasztikus karrier áll. A brit fickó gyönyörű hangjával a Disclosure Latch című szerzeményében találkozhattunk először, majd megnyerte a BBC Sound of 2014-et. Első saját slágerét, a Money On My Mind-ot februártól a mai napig műsoron tartják a zenecsatornák, és ez a szám elég is ahhoz, hogy leszögezzük, egy elképesztően kimunkált hangú soul énekes-dalszerzővel van dolgunk, ami nem véletlen, hiszen édesanyja gyerekkorától menő zeneiskolákba járatta a még most is csak 22 éves Samet. (4,5/5) Ajánlat az albumról: Money on My Mind, Stay With Me, Leave Your Lover.

A neves norvég duó, illetve a svéd electropop-díva egy ötszámos, de több mint 35 perces minialbum erejéig összeállt, amelynek idén egy közös turnét is szentelnek az USA-ban és Európában. Néhány kooperáció részeként tető alá hozott dalt leszámítva albummal egyikük sem jelentkezett immár 2010 óta. Ezen lemez legnagyobb slágere a bombasztikus, harapósan electrós címadó dal lesz, amelyet egy ütős house-track előz meg, és egy langyosabb electropopszerzemény követ, míg az egész albumot egy-egy tízperces, lassú, ambientelectro-darab zár közre. (3,5/5) Ajánlat az albumról: Do It Again, Say It, Every Little Thing.

22


Hangfal

The Horrors – Luminous

A 2000-es évek közepén feltűnt brit formáció a posztpunk-hullámot meglovagló bemutatkozó lemezével igazolta sötét és bizarr koncertjein megismert imázsát. A második lemezük (Primary Colours) után a szakma is egyre inkább az aktuális rockszíntér egyik legmeghatározóbb elemeként kezdte kezelni őket, amit a Skyinggal meg is erősítettek kifejezetten erős ritmusszekciójuknak és az elnyújtott szintiknek köszönhetően. A Luminous hozzájuk képest már nem jelent megújulást, mint inkább hogy elkapták azt a fonalat, amelyet követni kívánnak, és ezúttal már külön-külön is megjegyezhető, slágeresebb dalokat kapunk, nemcsak egy gazdagon hangszerelt, magával ragadó hangfolyamot. (4/5) Ajánlat az albumról / korábbról: Chasing Shadows, So Now You Know, FIrst Day Of Spring / Still Life, Who Can Say.

50 Cent – Animal Ambition

A nagyszülei által felnevelt árva, nehéz sorsú drogdílerből lett Queens-i rapperről vajon még ki emlékszik arra, hogy Eminem fedezte fel? Annak idején mindenkinek a bőre alá mászott az In Da Club, ám mára féldolcsi e téren inkább csak árnyéka önmagának. Vegyesen fogadta a szakma is ötödik stúdióalbumát, amelyen mindössze néhány darab állná meg a helyét korábbi, sikeres lemezein. Ugyanakkor egyszerre több vasat tart a tűzben, hiszen idén felélesztették társaival a G-Unitot, amely ősszel már egy saját albummal is jelentkezik. (2,5/5) Ajánlat az albumról / korábbról: Hold On, Pilot / In Da Club, Candy Shop, Many Men (Wish Death).

Little Dragon – Nabuma Rubberhand

A stíluskavalkád ma már annak követelménye, hogy egy banda izgalmas tudjon maradni. Nos, a svédországi tagokkal bíró, de a rendkívül tehetséges svéd-japán (!) kis sárkány, Yukimi Nagano, hangján megszólaló Little Dragon által képviselt downtempo-electropopsoul mindenképpen teljesíti ezt. Yukimi a kb. tíz évig fülbemászó nu jazz-slágereket alkotó Koop szekerét is tolta, mígnem harmadmagával létrehozták a Little Dragont, amely már negyedik stúdióalbumánál tart. A dalokat Janet Jackson inspirálta, ami kellően meg is határozza a hangulatukat. (3,5/5) Ajánlat az albumról / korábbról: Paris, Klapp Klapp, Mirror / Twice, Crystalfilm, Feather.

The Black Keys – Turn Blue

Az Ohióból indult bluesrock-duó mintegy hét-nyolc évig szinte csak saját magának zenélt, mígnem fölkarolta őket a Gnarls Barkleyból ismert Danger Mouse. Producerként 2008-tól dolgozott velük, és ez már a negyedik közös albumuk, ebből kettő kimondottan sikeres volt (Brothers, El Camino). Mostani közös munkájuk hátulütője, hogy bár meglehetősen erősen indul, és ez az energia kitart úgy a negyedik szám végéig, ugyanakkor a lemez további része ettől elmarad, és így az egész kiegyensúlyozatlanná válik. A Fever c. dalt viszont mindenkinek ajánlatos meghallgatni. (4/5) Ajánlat az albumról / korábbról: In Time, Turn Blue, Fever / Tighteen Up, Little Black Submarine. 23


Különvélemény

Parádés premier Këri írása Dunaszerdahely színházi életét az utóbbi időben egy friss vérkeringésű, üdítően fiatalos színtársulat alakítja. A hét tehetséget Rivalda Színház néven ismerhetitek, számos sikeres előadást tudhatnak maguk mögött. A kis csapat különlegessége abban rejlik, hogy barátokként, testvérekként dolgoznak együtt. Saját bevallásuk szerint „semmi sem marad kimondatlanul”. Bár a színházcsinálás köztudottan féltékeny szakma, a tanodában töltött évek után nem széledtek szét, hanem közös munkába kezdtek. vészek és közönségük közti kezdeti feszültségeket. Az egyszerű színpadkép funkciójukat betöltő díszleteket tartalmazott, a „se több, se kevesebb” alapelve mindvégig nagyszerűen érvényesült. A történet helyszíne Mirandolina fogadója, központi témája pedig a nála vendégeskedő férfiak versengése a szépséges fogadóslányért. Mirandolina persze senki csábításának nem dől be, viszont élvezettel bonyolítja a történet szálait, így bonyodalmak tömkelege alakul ki a cselekmény során.

Friss premieres darabjukat, Carlo Goldoni Mirandolináját Máté Richárddal, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetőjével karöltve vitték színre. A premierre május 29-én, a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban került sor, az előadás híre rengeteg művészetkedvelőt csábított be az épületbe. Igazi kacagtató komédiát láttunk a lelkes csapattól, akik egytől-egyig kidolgozott karaktereket és élvezetes, pattogó tempójú játékot mutattak be a színpadon. Remek választás volt a cselekményt latinos slágerekkel keretezni, hiszen ezek a dalok popularitásuknak köszönhetően jól oldják a mű24

A színészek játéka kifogástalan volt, mindegyik szereplőn látszott, hogy komoly munkát fektetett a szerep átélésébe. Akiket mégis szeretnék kiemelni, az Ortensia és Dejanira kettőse (szerepükben Sziklai Krisztina és Szabó Manyi). Az álruhás színésznők szintén a fogadóban szállnak meg, és grófk isasszonyoknak kiadva magukat igyekeznek a jómódú férfiak bizalmába férkőzni. A valódi komikumot kettejük belépője hozta meg számomra, s a közönség is gyorsan megkedvelte a kacarászó hölgyeket. Rendezői bravúrokban bővelkedett az előadás, a fogadó pultját bábjáték és egy bírósági jelenet díszleteként is ügyesen használták. A burleszk világát megidéző játékmód különösen megörvendeztetett, a közönség pedig álló tapssal jutalmazta a társulat munkáját az előadás végén. Dunaszerdahelynek szüksége van a színházra, szüksége van az értelmes kikapcsolódásra, s nagy örömömre szolgál, hogy városunknak egy ilyen talpraesett, tehetséges társulat adatott.


25


Programajánló KONCERT/PARTY Plastic Fantastic Dj-k: Chucky, Balien, Vesnu Pozsony – UHU Club (Šafárik tér), június 14. ANDREWBOY, Groove X, Snoopy Dunaszerdahely – Arthe Café, június 20. Billy Idol Pozsony – Aegon Aréna, június 20., 20.00. J&M élő koncert Gálffy Hodossy Marianna és Gálffy József előadásában Dunaszerdahely – Arthe Café, június 21. Jótékonysági koncert Egy 12 éves nemesócsai kislány megsegítéséért. Ekecs – művelődési központ, június 22., 15.00 Big Dillemaz Dj-k: DILEMMA (Olasz István), VAYAS (Vajas Sándor) Dunaszerdahely – Arthe Café, június 27. FESZTIVÁL Magyar Kulturális Hét Pozsonyban Gasztrofesztivál és szabadtéri koncertek a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében. június 13-15.: Gasztrofesztivál és koncertek a pozsonyi sétatéren / Magyar graffiti jún. 15., 14.00: Városnéző séta: Szent Márton-székesegyház jún. 16., 18.00: A Zuglói Filharmónia koncertje jún. 17., 20.00: Hanoch Levin: Átutazók – a budapesti Vígszínház előadása jún. 19., 18.00: A polgári kutya nevelése – felolvasószínház és könyvbemutató (SND, Kék Szalon) jún. 20., 15.30: Visegrádi Szalon a színházakról Pozsony – Palisády (Védcölöp u.) 54. Tündérkert művészeti fesztivál Program: Június 18., szerda, 19.00 (Művészeti Alapiskola): Itt és most – improvizációs est. Játszók: Kiss Szilvia, Molnár Xénia, Gál Tamás, Laboda Róbert, Olasz István, Ollé Erik. Játékmester: Czajlik József. Június 19., csütörtök, 19.00 (református templom): A Vox Camerata vegyes kamarakórus

26

évzáró hangversenye. Június 21., szombat, 16.00 (szabadidőpark): Gyülekező, a Tündérkavalkád előkészítése. Kosztümtervező és kreatív foglalkozás képzőművészek vezetésével – Oros Eszter, Őry Katalin. Jelmeztervező – 3 éves kortól, akár felnőtteknek is. Egy estére megelevenednek a régmúlt idők csalóközi tündérvilágának színpompás és titokzatos alakjai. 16.30: A Virgoncok bábcsoport bemutatja a Kiskondás c. népmesét. 17.00: Németh Éva és a Pántlika zenekar táncháza (egész este). 17.30: A bűvös kendő – Az Aranykert bábszínház zenés bábjátéka. 18.30: Bada Bing koncert. 20.00: Rituális tűzgyújtás – közreműködik: Varga Mónika. 20.30: Ferenczi György és a Rackajam – és Both Miklós koncertje. 22.00: Tűzugrásközreműködik Nagy Iván. Június 23., 18.00 (Művészeti Alapiskola): A Snétberger Zenei Tehetségkutató központ fellépése. 20.30: Mezei Mária: Szerelmeim. Rák Viktória sanzonestje. BA City Beats Fellépők: Fink, Jazzanova & Paul Randolph, John Newman, Lulu James, Sísý Ez, Tamir Grinberg Trio, Déjá-vu, James Pozsony - Pláž pod Ufom, június 20., 14.00. Dumdum 2014 Fellépők: Matador (live), Boris Brejcha, Egbert (live), Sam Paganini, Hot X, Dandy, Sanfranciscobeat, Jay Lumen, Junkie, Zoidberg + Subotage, Andre, Akos Veecs Győr – Mundo, június 20. Electree Fellépők: Gily, Nichola.Noa + Mário, Branislav Be, Luc X, Pistaq + Quad Somorja – Pomlé, június 21., 16.00 (kapunyitás) Uprising Reggae Festival Fellépők: Shaggy, Jimmy Cliff, The Skatalities, Dub FX, Collie Buddz, KRS-ONE, Chronixx, Zinc Fence Redemption, JAH, Gentleman´s dub club, Ward 21, Daddy Freddy, Jah Sun, Lion D, Bizzarri Sound, Addis Pablo, Suns of dub. Pozsony – Zlaté piesky, június 22., 14.00.

VOLT Fesztivál Fellépők: MGMT, Arctic Monkeys, 30 Seconds To Mars, Foals, Morcheeba, Skillet, Nero, Birdy, Hurts, Icona Pop, Steve Aoki, Ed Rush. Sopron – Lővér Kemping, július 2-6. The 80’s and 90’s with The Hoff Acceleration autóverseny és zenei fesztivál. Fellépők: Rick Astley, 2 Unlimited, Samantha Fox, Vengaboys, DJ Sash!, Turbo B of Snap! Dióspatony – Slovakiaring, július 4. Balaton Sound Fellépők: Sven Väth, Timbaland, Richie Hawtin, Disclosure, Deep Dish, David Guetta, Rudimental, Ricardo Villalobos, Martin Solveig, Wiz Khalifa, Martin Garrix, Alesso, Steve Angello, Maya Jane Coles, Azealia Banks. Zamárdi – július 10-13. II. Onedayfrössfest Fellépők: Magna Cum Laude, Ladánybene 27, Garamy Funky Stuff, Gyurcsík Tibor, The Butchers. Dunaszerdahely – VMK előtti tér, július 11., 11.00. Gombaszögi Nyári Tábor Koncertek: Punnany Massif, Tankcsapda, Heaven Street Seven, Intim Torna Illegál, Anna and The Barbies, Jóvilágvan. Krasznahorkaváralja – kemping, július 15-20. SZÍNHÁZ Vasmacska Filmklub – Paolo Sorrentino: A nagy szépség Komárom – Jókai Színház, június 19., 18.00. Made In Hungária A Jókai Színház előadása. Komárom – Jókai Színház, június 29., 19.00. EGYÉB A Südi Iringó Táncstúdió zárógálája Dunaszerdahely – VMK (színházterem), június 17., 18.30. Egészségklub – Tóth Gábor előadása Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, több könyv írója, a Class Fm rádió E-mentes övezetének a szakértője, először Szlovákiában.

Dunaszerdahely – VMK, június 18., 17.00. Brandl Ferenc Emlékműsor A Csallóközi Néptáncegyüttes emlékműsora az egykor azt vezető, tavaly novemberben elhunyt dunaszerdahelyi néptánckoreográfus emlékére. Dunaszerdahely – VMK (színházterem), június 20., 19.00. X. Alsószeli Jurtanapok Programok (a teljesség igénye nélkül): június 27.: Előadás - Kovács Zoltán – Miért a mezőgazdaság a legnagyobb csapás a Föld élővilágára?, a Szalonna és bandája zenekar koncertje, Tűzugrás a körmendi BBÁ Táncegyüttes vezetésével, A Pál Utcai Fiúk zenekar koncertje június 28.: Előadás - Ulrich Scheller – Partnerkapcsolatok az EU-ban, Lovagi torna – Zele Baranta, Vermes törzs, Wojciech Tomasz Osiecki – Stajnia Grom (lengyel lovasíjászok), Mi hülyeség, mi nem az – Laár András műsora, Lovagi torna – visegrádi Szent György Lovagrend, A Kor-Zár együttes koncertje, Előadás - HrbácsekNoszek Magdaléna – Regionális identitás vizsgálatok az iskolában, A Karthago zenekar koncertje. június 29.: Az Alma Együttes gyermekkoncertje, A Vermes törzs és a lengyel Wojciech Tomasz Osiecki – Stajnia Grom csapat bemutatója, A Cimbaliband zenekar koncertje, Könyvbemutató: Szomolai Tibor – Felvidéki saga, A Ladánybene 27 koncertje. Alsószeli – június 27-29. Párkányi Városnapok Koncertek: JS-Ystem, Easy (A), Aces, Gilotin, MadDogX, Patriots Rock Band (HU), Krško Roman, Easy Peasy (ex-Exit Toilet), Iný Štýl, Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncert Mujahid Zoltán és Tóth Vera közreműködésével Párkány – VMK, június 27-28. VándorLÁSS-est – Kovács Zoltán előadása Évek óta munkálkodunk egy mindenki számára érthető, mozaikokból álló kép összerakásán, amely egy teljesen új szemlélet csíráját hordozza. Az előadás az egyik önmagában is értelmezhető rész(let) bemutatásáról szól. Dunaszerdahely – VMK (moziterem), június 30., 19.00.


27


Filmkocka / SzT rovata

Fehér isten Várakozás: *****

Mundruczó Kornél a 2000-es évek utáni magyar filmes generáció nemcsak odahaza, de nemzetközileg is egyik leginkább elismert fiatal rendezője. Második nagyjátékfilmjével, a 2002-es Szép napokkal már Ezüst Leopárdot nyert a Locarnói Filmfesztiválon, és Európai Filmdíjra is jelölték. A 2005-ös Johannával a Magyar Filmszemle rendezői díját zsebelte be, majd a 2008-as Delta megnyitotta előtte Cannes kapuit. A filmet Arany Pálmára jelölték, végül a kritikusok FIPRESCI-díjával tért haza. Az ezt követő alkotását, a Szelíd teremtés – Frankenstein tervet szintén az Arany Pálma jelöltjei közé sorolták, idén, néhány héttel ezelőtt pedig ugyancsak a Cannes-i Filmfesztivál egyik, az Egy másik szempont elnevezésű szekciójának fődíját kapta a Fehér istennel. A Fehér istent nevezték már Mundruczó legpopulárisabb filmjének, amely a horrorisztikus és thriller-elemek, de az ifjúsági filmvonal miatt is megállhatná a helyét, csakhogy az már az előzeteséből is kiderül, hogy ez bizony nem éppen egy könnyen emészthető és befogadható alkotás. Alaptörténete szerint olyan törvényt hoznak, mely szerint a keverék ebekre különadót kell fizetni, ami miatt sokan inkább megszabadulnak tőlük, így a főhős lány, Lili édesapja is. A lányt ez megviseli, és a társadalom legsötétebb rétegeit végigjárva jut el újra az ebhez, aki viszont addigra már a sintérektől megszöktetett korcstársai élére állt, és falkástul szembefordult az őket kirekesztő emberrel. Mundruczót egyéb filmjeiben is foglalkoztatta a valamilyen ismérv alapján meghatározott felsőbbrendűség, és az ahhoz kapcsolódó vélt vagy valós hatalom. A film számos kérdést vet fel az „árja” faj és a mások kapcsolatáról, ami értelmezhető a fajtiszta és keverékkutyák, de úgy általában a kutyák és az ember viszonylatában is. Értelmezhető ez a viszony helyszínválasztás nélkül is, de reakcióként szolgálhat a magyarországi politikai (és társadalmi) helyzetre is, ahol ilyen törvényjavaslat valóban felmerült. Háttérként mindenesetre félreérthetetlenül budapesti képeket kapunk.

Szél támad

IMDb: 8,0 RT: 88% Időről időre eseményszámba megy, amikor az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb animációs alkotója, Hayao Miyazaki egy-egy újabb alkotása megjelenik. Minimálisan az 1984-es Nauszika – A szél harcosai óta emlékezni kell rá, bár előtte is alkotott, ugyanakkor a legszélesebb közönség talán a 2001-es Chihiro Szellemországban című csodálatos anime idején figyelt fel rá, amikor Oscar-díjat nyert a legjobb animációs film kategóriában, megérdemelten. Azóta csak két alkalommal jelentkezett, 2004-ben A vándorló palotával, míg négy évvel később a Ponyo a tengerparti sziklán című darabbal. A Szél támad, amelyben a gyerekkorától repülőgép-tervezőnek készülő Jirô Horikoshi életútját követhetjük nyomon, bevallottan az utolsó alkotása. 28


Magán gyermekintézmény és bölcsöde

Az igazi gazdag ember az, akinek a gyermekei akkor is a karjaiba futnak, ha a kezei üresek!

930 16 Hodos 346 Tel: +421 904 56 56 86

www.kakademia.sk 29


Filmkocka / SzT rovata

Transformers – A kihalás kora

Így neveld a sárkányodat 2.

A Dreamworks (Shrek, Kung Fu Panda, Madagaszkár) azon kevés animációs szuperstúdiók egyike, amely még tartani tudja a lépést a Disney és a Pixar uralmával. Nemcsak gyermek, de felnőtt nézőiket is hozzászoktatták, hogy ha egy jól sikerült világot sikerült a vászonra varázsolniuk, akkor az bizony folytatásért kiált. A sárkányokkal mindennapos harcot vívó, majd egy tini vikingnek és idomított Fogatlanjának köszönhetően velük megbékélő népről szóló Cressida Cowellmeseadaptáció márpedig ilyen, hiszen könnyű azonosulni a két oldal kívülállójának barátságával. Az Így neveld a sárkányodat ráadásul egyike volt az első olyan fi lmeknek, amelyek által látni lehetett az értelmét a szemgyilkos 3D-nek. (Vetítik kb. június 19-től)

30

Bár három évvel ezelőtt, a robotszéria harmadik epizódjának bemutatása környékén felmerült, hogy a trilógia elég lesz, gyanítani lehetett azt is, hogy egy olyan sorozatot, amely milliárdokat termelt az elmúlt hét évben, a vastagszivaros producerek nem fognak csak úgy felfüggeszteni. A kritika elismerését soha nem kapta meg, de arra nem is különösebben áhítozott. Másrészt a látványfi lm-dömping ellenére a vizuális orgiát illetően rendre az adott év legkiemelkedőbb alkotásai közé sorakozott fel. Ha az alkotóknak sikerül egy kis súlyt is csöppenteniük a Mark Wahlberg, Nicola Peltz és Stanley Tucci vezette teljesen új szereplőgárdával süvítő történetbe, máris jóllakottan távozhat a mozinéző. (Vetítik kb. június 26-tól)

Hogyan rohanj a veszTEDbe

Seth McFarlane a Family Guy-nak köszönhetően igazi nagyágyúvá érett Hollywoodban, két évvel ezelőtt pedig megrendezte első élőszereplős nagyjátékfilmjét is, a Tedet, az iszákos és pajzán plüssmaci sztoriját. Hogy a magyar címalkotók miért érezték úgy, hogy Tednek kiemelten helyet kell kapnia McFarlane friss rendezésének címében is, az érthetetlen. E film ugyanis a vadnyugaton játszódik, McFarlane alakítja a főszereplő birkapásztort, akinek a városukba érkező Charlize Theron próbálja előcsalogatni a soha nem létezett bátorságát, amire szüksége is lesz, hogy megvívjon az ő férjét alakító Liam Neesonnel. Részben McFarlane írta a forgatókönyvet is, és már a film előzetese is zeng az elvetemült poénjaitól. (Vetítik kb. június 12-től)

A fenti fi lmeket rovatunk támogatója, a dunaszerdahelyi CINEMAX vetíti – előreláthatóan az elkövetkezendő hónapban, némelyiket magyar szinkronnal, de a változás jogát fenntartva. Részletek: www.cine-max.sk


31


Könyv

Tánczos Gábor Illúzióromboló Könyvtára A KÍNAI KÖNYV TÖRTÉNETE (Tokaji Zsolt) Mikor a nyugatiak elkezdték egymást aprítani a puskapor segítségével, Kínában már mindenki unta a tűzijátékot. Pesten, a Közlekedési Múzeumban Nelson admirális 47 méteres hajójáról a mai napig olvasható, hogy a fából építhető vízi járművek felső határát érte el a Victory ezzel a mérettel. Kik építettek 150 méteres hajókat fából 500 évvel korábban? Bizony. Sorolhatnánk a példákat számolatlanul, de ha igazán érteni szeretnénk, mi az eredete annak a kínai vélekedésnek, hogy ami a Nagy Faltól nyugatra található, az barbárság, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy megismerkedünk a kínai könyv történetével. Igaz, a nullát az indiaiaknak, a demokráciát a görögöknek köszönhetjük, a bikinit meg az elektronikus könyvet meg nem is tudom, hogy kinek. Ám, mikor 1500 körül Gutenberg találmánya kapcsán ez európai nemesség és papság azt latolgatta, milyen hatásai lesznek, ha a fontos könyvek nyomtatott formában is napvilágot látnak, Kínában már minden postaláda tömve volt a sarki tésztás nyomtatott szórólapjaival. A ma ismert legkorábbi nyomtatott szöveg 868-ban készült. Ez a Gyémántszútra egyik kínai változata, melyben a következő definíció is olvasható: Aki békében él, az nem éli bele magát semmibe sem. Oh, be kár, hogy azóta már Kína is a Nagy Falon kívülre került! 32

A VIRÁGZÓ DÉLVIDÉK IGAZ KÖNYVE (Csuang Ce, taoista mester, i.e. 369-286) Ha csak egyetlen könyvet tarthatnék meg, biztosan ez lenne az. Nincs méltó ellenfele. A tartalom és stílus összhangja a bölcsességről és barátságos érzületről beszélve emeli az összes filozófia és moralitás fölé. Még az a tudat sem ronthatja el az élményt, hogy minden harmadik amerikai film, és minden második regény ezeknek a soroknak a felhígított, lebutított másolata. „Ne légy a hírnév bábja, ne légy a tervek kincsestára! Ne légy az ügyek intézője és ne légy az okoskodás mestere! Testesítsd meg a végtelent, s nyomtalanul kószálj! Tartsd meg, mit az Égtől kaptál, de ne tekintsd adománynak azt! Légy üres! – ennyi az egész. A fensőbb ember szíve, mint a tükör: nem üdvözöl és nem kísérget, csak válaszol, és el semmit se rejt. Ezért mindent legyőz, de ő maga meg nem csorbul.” „Valamikor rég Csuang Csu álmában pillangó volt, csapongó pillangó, szabad és boldog, aki mit se tud Csouról. Aztán egyszer csak felébredt és ráeszmélt, hogy valójában ő Csou. És most nem tudni, vajon Csou volt-e álmában pillangó, vagy a pillangó volt-e álmában Csou. Pedig kettejük közt mégiscsak kell legyen valami különbség. Mi pedig azt mondjuk: átváltoznak a dolgok.” „A Sárga Császár a Vörös-folyótól északra kószált (vagyis az ismert világ határain túl –TG), s a Kun Lun-hegy ormára hágva révedt a déli messzeségbe. A visszaúton elveszítette fekete gyöngyét. Elküldte Tudást, hogy keresse meg, de az nem találta. Elküldte az éles szemű Li Csut, hogy keresse meg, de ő sem találta. Elküldte Ékesszólót, hogy keresse meg, de ő sem találta. Végül elküldte...” A könyvből kiderül, ki találta meg az ereklyét. Addig is, nyomtalan kószálást!


33


Beszámoló

Dunaszerdahelyen dübörgött Amerika Angyal Sanyi írása Fotók: A szervezők

Palacka Máté, Godány Ferenc, Bazso Attila, Horváth Zsuzsanna, Cséfalvay Ádám és Lukács Dávid – ennek a néhány fiatalnak a nevéhez fűződik a második dunaszerdahelyi Amerikai Autós Találkozó. A megmozdulásra nem csak Szlovákia számos szegletéből, de külföldről is érkeztek, hiszen voltak magyarországi és ausztriai autóbolondok is a helyszínen. A közel 50 amerikai autó a gyülekező után a városban tette meg tiszteletkörét, amire a helyiek is felfigyeltek, hiszen ritkán látni egy helyen ennyi szépséget. A szervezők jövőre ismét szeretnék megszervezni az akciót, amire remélik, többen jönnek majd, mert a híre egyre jobban elterjed.

34


35


PR

Corner Cafe

A Corner Cafe egy hangulatos kis kávézó, mely Dunaszerdahelyen található a Komenský utcában. Egy modern berendezésű, exkluzív helyről van szó, mely 28 személy befogadására alkalmas és tartozik hozzá egy 14 személyes terasz is, mely esőben és verőfényes napsütésben is egyaránt igénybe vehető – az elektromos árnyékolónak köszönhetően senkit sem érhet kellemetlen meglepetés, ami az időjárást illeti. A tulajdonos, Ing. Gútay Krisztián mesélt róla bővebben (a képen jobbra). Ha pár mondatban kellene megválaszolni, mi teszi egyedivé és különlegessé a kávézótokat, mit mondanál? Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a kávéházak világában az új igények, a minőségi termékek és szolgáltatások. Ezért is döntöttünk úgy, hogy kávézónkban a Manuel Caffé széles, prémium kategóriás kávé-, teaés forrócsoki-választékát fogjuk kínálni. Üzletben nem megvásárolható termékekről van szó. A Manuel Caffé a legapróbb részletekre is odafigyel, folyamatos felügyeletet biztosítva egy igazi unikumként emelkedik ki a kávécégek közül. Termékeik közül 15 féle kávét, 15 féle teát és 6 féle forró csokit kínálunk. Milyen egyéb kínálattal tud a kávézótok szolgálni? A kínálatunk szinte kifogástalan, igyekszünk min36

den típusú vendég számára megfelelni. Majdnem az összes Coca Cola-terméket meg lehet találni nálunk, csakúgy mint a Kofolát, Víneát és ízesített ásványvizeket. Speciális kínálatunkba tartoznak a cukormentes dia-szörpök tőzegáfonya, gránátalma, málna és bodza ízben, valamint a forró nyári napokra hűsítő jeges frappékat kínálunk 16 különböző


PR

ízben (8 gyümölcsös és 8 csokis). Az alkoholkínálatunk is nagy. A Spiš Originálon keresztül, a Szicsek pálinkákon át a Rémy Martin V.S.O.P.-ig minden ismertebb alkohol megtalálható nálunk – mindez nagyon kedvező áron. Borozni vágyó vendégeink nyolcfajta minőségi bor (fehér, vörös, rozé) közül is választhatnak. Mi a helyzet a harapnivalók és az édességek terén? :-) Kávézónkban italokon kívül sonkás szendvicseket és édességeket is felszolgálnak pincérnőink. Kapható nálunk vásárúti házi túrós és mákos-meggyes rétes, diós és csokis Marlenka, fagyipoharak, fagyi ostyában és egy igazi ritkaság, a Svéd mandulatorta, melyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. S ami a szórakozást illeti… Igaz, a Corner egy lakóház földszintjén található, ezért a hajnalig bulizni vágyóknak alkalmatlan; viszont a szórakozni indulóknak tökéletes helyszínként szolgál, mivel pénteken és szombaton is éjfélig vagyunk nyitva. Zártkörű rendezvényekre is alkalmas: volt már itt szülinap, névnap, termékbemutató, és Dunaszerdahelyen először kávézóban általam megszervezett, Amerikában nagyon népszerű Beer Pong-verseny is, mely többször is megrendezésre került már nálunk. Beer Pongra a helyszínt mindig szívesen biztosítom. :-) 32 lapos magyar kártya és

pókerszett (zöld alátéttel) is lapul a kávézóban, csak szólni kell pincérnőinknek és mehet is a játszma. Úgy hallottam, kávézótok dohányfüstmentes. Igaz ez? Igen. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk már arról, hogy a Cornerban nem lehet dohányozni. Természetesen a terasz kivétel – ott minden asztalon megtalálható egy hamutál és a hűvösebb éjszakákra egy-egy takaró. Több akciós ajánlattal is találkozhatunk Facebook-oldalatokon. Megosztanád ezeket velünk? Állandó akcióink közé tartozik, hogy minden pénteken és szombaton 20% kedvezményt biztosítunk borkínálatunkra, vasárnaponként pedig a süteményekhez plusz 20 centért lehet kapni kis és nagy kávét. Kuponokkal is kedveskedünk, mellyel minden 5. kávé ajándék. S ha elfogyott a kuponod? Csak kérned kell egy újat. Hamarosan újra focilázban ég a világ. Ti is készültök az eseményre? Természetesen, a 2014-es brazil labdarúgó világbajnokságra is készül a „Corner csapata”. Különleges akciókkal és nyereményekkel várunk minden szurkolni vágyót kávézónkba! :-) 37


Vendéglőlesen

Long Drak Mundi Józsi írása Gocoň Péter fotói

E hónapban a Távol-Kelet ízeire voltunk kíváncsiak, ezért Dunaszerdahely egyetlen kínai éttermébe, a Long Drakba látogattunk el. Érdemes tudni, hogy nem létezik egységes kínai konyha, hiszen az ország óriási területéből és sokszínűségéből kifolyólag gasztronómiája is nagyon változatos. A kínai konyha Európában is meglehetősen elterjedt, az alapanyagok és az ízek pedig annak megfelelően változnak, hogy éppen hol vagyunk. A mi esetünkben így lesz a kínai konyhából egy picit csallóközi.

AZ ÉTTEREM, AZ ÉTLAP ÉS A VÁLASZTÉK Az 50 férőhelyes, nemdohányzó, terasszal nem rendelkező étterem a Bacsák utcában található, egy barkácsáruház tőszomszédságában. A pagodára emlékeztető, oszlopokkal tartott tetőt imitáló bejáratáról, illetve az ott elhelyezett sárkánymintás tábláról ismerhető fel, hogy egy kínai étterem várja a vendégeket. Ha az ember kínai, vagy bármilyen más, jellegzetes stílusú étteremben kíván étkezni, akkor reméli, hogy az étterem arculata is méltó módon tükrözi ezt. A Long Drak esetében azonban ez csak részben jellemző. Igaz, hogy a vörös ás arany színekben pompázó asztalok és székek márvány- , illetve faragott mintájukkal exkluzív benyomást keltenek, csak úgy, mint a barnás-vöröses padló, ugyanakkor a vörösre festett, de csupasz falak miatt hiányérzetünk lehet. Ilyen étteremben szintén nem éppen tipikus spotlámpák, illetve két kristálycsillár árasztja el azt fénnyel. A háttérzenét illetően pedig sokkal kellemesebb volna a nyugtató kínai muzsika mellett falatozni, mint valamelyik ordító kereskedelmi adással a háttérben. Érdemes volna még adni az összhatásra, mivel sokkal kellemesebbé tehető az ottlét, és a vendég közérzete is javulhat.

38

Belépéskor a bárpult a bejárat mellett, jobb oldalon található, mögötte azonnal a konyha következik. Érkezésünkkor intenzív ételillat fogadott bennünket, amely sajnos ottlétünk alatt kellően átjárta ruházatunkat is. Máshol is gondot okoz ez a jelenség, amely azonban kellően orvosolható nagy teljesítményű elszívó berendezéssel, vagy zárt konyhával. Egy hatszemélyes asztalnál foglaltunk helyet, kényelmes székeken. Öt perccel ezt követően egy kedves és mosolygós, feketébe, de nem teljesen szakszerűen felöltözött pincérnő fogadott bennünket, és már a kezünkben is tarthattuk a bőrborítású, átlátható étlapokat, és válogattunk a bőséges kínálatból. Többnyelvű étlapról van szó, amelyben képekkel is illusztrálták a felhozatalt. Az étlapon első helyen találhatóak a desszertek, majd a levesek, saláták és főételek. A kínai éttermekben ez így elfogadott. Mint említettem, bőséges a kínálat: nyolc deszszert, kilenc leves, négy előétel, illetve saláta, négy sertés-, hét marha-, kilenc csirke- és szintén kilenc kacsahúsból készített étel található az étlapon. Választhatunk továbbá a hét fajta halból, öt rákételből, négyféle tofuból, két zöldség-, hétfajta tészta-, illetve három speciális ételből, nem utolsó sorban pedig rengetegféle rizsből. Található az étlapon még több, ún. luxus menü ajánlat is, melyek az előételtől a desszertig egy teljes menüt magukba foglalnak. Végül, de nem utolsósorban a teljes választék kisebb adagokban is rendelkezésre áll menüként, 2,90-4,90 € közti áron. Az italkínálat hagyományos üdítőkből áll. A TESZT – ELŐÉTELEK, LEVESEK Rendelésünk után pár perccel máris az asztalunkon termettek a levesek. A kínai éttermek egyik jellemzője, hogy elkészülésük sorendjében kapjuk az ételeket, sőt, akár az is előfordulhat, hogy mindent egyszerre. Így hát nem az előételekkel kezdtünk, hanem a levessel. Az édes-savanyú-csípős levest (1,29€) valószínűleg sokan ismerik barnás színéről és kissé kocsonyás állagáról. Személyes kedvenceim közé


Vendéglőlesen Gasztro

tartozik. Kellően forróan kaptuk, két deciliteres mennyiségben, ami így kiváló bendőfelkészítő. Ehhez hasonló állagú a sűrű leves marhahússal és tojással (1,96€) is, csak nem csípős. Kiváló hőfokon érkezett, finom marhahúsdarabkákkal, bátran ajánlom kóstolásra bárkinek! A spárgás csirkehúsleves (1,26€) halványabb a hagyományos tyúkhúslevestől, és ízhatásában is eltér attól. Puha spárgával és omlós hússal érkezett asztalunkra, és mintha picit a halolaj ízét fedeztem volna fel benne. Negyedikként kóstoltuk a gombás csirkelevest (1,93€), amely tulajdonképpen részben hasonlít az előzőhöz, leszámítva, hogy gombát, cukorborsót és fokhagymát is tartalmaz.

A négyfajta előétel közül az egyik hasábburgonya volt, egy másik alapanyaga pedig a rák, amely azonban akkor nem állt rendelkezésre. Maradt hát kettő. A homárszirmok (1,29€) forró zsiradékban sült, ropogós, chipshez hasonló étel. A rántott zöldség (1,59€) esetében panírozott, szintén zsiradékban sült, finom előételről van szó. Hiányoltam ugyanakkor a tavaszi tekercset, vagy egyéb klas�szikus előételt a kínálatból. MARHAHÚS SZECSUÁNI MÓDRA, PÁROLT RIZZSEL, TOJÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGGEL (9,53 €) Hatalmas adagot kaptunk a főételből és a köretből egyaránt. A rengeteg zöldséggel tálalt szecsuáni marhát egytálételnek is nevezhetnénk: szoté, kellemesen puha hússal és zöldséggel. Egyetlen kivetnivalóm, hogy a zöldségek és egyéb hozzávalók fagyasztott vagy tartósított állapotban kerülhettek a wokba, pedig friss alapanyagokból is gyorsan elkészíthető távol-keleti ételről van szó, hiszen sem a húst, sem a zöldséget nem kell kitenni sokáig a hő hatásának, ami által pedig magasabb tápértékkel és több vitaminnal rendelkeznek. A zöldségnek roppanósnak kellett volna maradnia, ami azonban esetünkben nem igazán érvényesült. Az étel sűrűbb alaplében készült, a keményítőtől pedig

39


Vendéglőlesen

csillogósabb. A köretként szolgáló rizs akár önállóan is megállná a helyét főételként, hiszen kiadós mennyiségben, gombával, sárgarépával, cukorborsóval és sült tojással kerül tálalásra, amelyet a szójaszósz kiválóan kiegészít. SÜLT TÉSZTA CHOP SUEY MÓDRA ZÖLDSÉGGEL ÉS CSIRKEHÚSSAL (3,92 €) Társaságunk megkedvelte a chop suey-t, hármunk választásra is az ilyen módon készült ételre esett. A chop suey világszerte népszerű, egészséges és ízletes. Gyakorlatilag minden kínai fogással összefügg. Tulajdonképpen egy vegyes salátáról van szó, forró serpenyőben elkészített különféle zöldségekről, amelyet a kínai fűszerek tesznek igazán különlegessé. Ezt aztán több más alapanyaggal is összekapcsolhatják, mint például ez esetben sült rizstésztával. Hatalmas adagot kaptunk ebből a fogásból, amelynek ízvilágát a szójaszósz busás használata is meghatározta. ROPOGÓSRA SÜLT KACSA, SÜLT RIZSTÉSZTA CHOP SUEY, PEKINGI MÁRTÁSSAL (10,52 €) Meleg káposztasaláta-ágyon érkezett a szintén hatalmas adag, sült, ropogós kacsamell fi lé. Első ránézésre már szinte biztosra vettük, hogy a

40

körettel együtt lehetetlen egyszerre elfogyasztani. A kacsahús omlós maradt, miközben kérge ropogósra sült. Ezt öntötték „nyakon” a vörös ecetből és szójaszószból készült pekingi mártással, melynek köszönhetően az egyébként száraz kacsahús rendkívül kellemessé változott. Kóstolásakor mindennek eredményeként jellemezte a kissé édeskés, savanykás, ám enyhén pikáns íz is. A rizstésztát a zöldségek, valamint a szójaszósz ínycsiklandozó köretté varázsolták. CSIRKEMELL CHOP SUEY, FŐTT RIZZSEL (6,54 €) A szecsuáni marhahúshoz hasonlóan szotéról van szó, csak csirkemellből, ugyancsak rengeteg zöld-


Vendéglőlesen séggel. A hasonlóság olyannyira érvényesült, hogy a marha és a csirke ízhatásában sem éreztem különösebb eltérést, mindössze a zsengébb húsáról volt felismerhető, hogy csirkéről van szó. A rizsre nem lehetett semmi panaszunk, így összességében rendben volt a fogás. DESSZERT A nyolcfajta desszert többsége nagyon hasonló. Sült ananász, banán vagy alma, illetve ezek kombinációi, valamint licsi- és ananászbefőtt alkotja a repertoárt. Mi úgy döntöttünk, megkóstoljuk a rántott vegyes gyümölcsöt mézzel (1,51 €). Egy kiadós desszertről van szó: tojásos bundában, zsiradékban sült, mézzel leöntött édesség. A hő hatására a gyümölcs megpuhul és krémesebb lesz. Ne feledjem el megemlíteni a meleg szilvabort (1,20€), amelyet az étkezés befejezése után kínálnak. Roppant kellemes, és megszünteti „bendőfeszüléseinket”, segíti az emésztést. Egy kínai lakoma kihagyhatatlan adaléka. SZUMMA SZUMÁRUM Bár az étteremben degeszre ehettük magunkat, azért néhány kínai „élmény” hiányérzetet keltett. Például fel sem kínálták a hagyományos kínai evőeszközök, a pálcák használatát. Pedig általában fordítva szokás: pálcákkal tálalni és kérésre mellékelni a hagyományos evőeszközöket. Ebből is látható, hogy a kínai konyha mennyire hazaivá alakul. A séf számára ajánlanám a friss alapanyagok használatát, ami nyilvánvalóan javítana az ételek minőségén. A különböző ételek megér-

demelnék emellett az eltérő fűszerezést, egyedi ízvilágot, hogy önálló jellemet kapjanak. Nagyobb hangsúlyt fektetnék továbbá az ételek díszítésére és ezen keresztül az exkluzivitás növelésére, hiszen valljuk be, nem járunk minden nap kínaiba. A desszertek közül kissé hiányoltam az olyan hagyományos kínai desszerteket, mint a párolt kókuszgolyó vagy a szezámmagos golyó. Pozitívumnak minősül azonban a felszolgált ételek mennyisége és áruk aránya. A nagyétkűek figyelmébe ajánlom az éttermet, a teljes adagokkal viszont még ők sem biztos, hogy megbirkóznak. Korrektnek tartom, hogy egész nap rendelhető menü, és azt is, hogy az étel elvihető, amennyiben a vendég nem bír vele. Az étterem házhoz szállítást is vállal, 15 óráig. Az étteremben 57,10 €-t fizettünk, ami vendéglőlesen sorozatunk egyik legalacsonyabb számláját jelenti, pedig ebből négyen teljes menüt és több üveg üdítőt fogyasztottunk. Bátran térjenek be Önök is a Long Drakba, ha a gasztronómia más tájaira szeretnének repülni. Igaz, hogy nem érzik majd magukat Kínában, de biztosan nem térnek haza éhesen. Kínában nem kívánnak jó étvágyat, mi azonban ezt megtesszük. Jó étvágyat a Long Drakban! EREDMÉNY: 6,5 / 10 (A leírtak mindössze saját és társaim véleményét tükrözik. Az étterem minősítésénél figyelembe vettük a rendet, tisztaságot, a felszolgálást, az ételt és a környezetet.)

41


Álompár

Mire figyeljünk az esküvő szervezésekor? Kálmán Norbi írása Fotók: internet

Legfőképpen arra, hogy még elég időnk legyen a nagy napig. Ez azt jelenti, hogy legalább egy-másfél év. Most figyelj: ha ennyid már nincs, buktad a profi esküvőt! És ezt nem mi mondjuk, hanem egy rendezvény- és esküvőszervező, Fekete Katalin, aki megosztotta velünk tapasztalatait. ELSŐ A NAGY TRIÓ Ez egész egyszerűen azért van, mert a lagzi – úgymond – alappillérei a profi vőfély, a csúcs zenész, a zseniális fotós, (esetleg egy szakács csapat, ha nem étteremben tartjuk a „bulit“) már legalább egy, de inkább másfél évvel előre foglaltak. Ők azok, akik már az x-századik esküvőjüket vezetik le, akik szinte már minden helyzettel találkoztak, és akik csípőből vágják az összes, képtelen helyzetre is a gyors megoldást. Emellett pedig valóban jól vezetik az estét, és azt jól örökítik meg. Nem véletlen, hiszen ha a jobbak közül megkérdezünk valakit, nem egy olyan példát említ majd, hogy hozzá igazította a jegyes pár az esküvője napját. E fő elemek leigazolása után össze kell dobni egy költségtervet, és megírni a vendéglistát. A HELYSZÍN A fontossági sorrendben a következő a helyszín kiválasztása. Az is egy komoly kihívás, míg valaki ráakad az ideálisra, állítja az esküvő szervező, aki hozzáteszi, hogy az éttermekkel gyakran elég nehéz együtt dolgozni. Van, hogy egy árajánlat kidolgozására heteket kell várni, mert ugye az éttermektől sok árajánlatot kérnek, és jó, ha minden 10-ikből lesz rendelés is. Talán épp ezért belefásulnak, és inkább kivárják, amikor már sürgetőbbé válik a helyszín kiválasztása. Emellett 42

figyelni kell arra, hogy mekkora a terem befogadóképessége, milyen a belső elrendezése, ugyanis jó, ha vendégek nem csak az oszlopok mögül kihajolgatva látják a lakodalom főszereplőit. De az is fontos, hogy mennyire tudnak alkalmazkodni a pár kéréseihez, illetve hogy van-e esetleg akciós csomagjuk, ami a menü összeállítását illeti. Esküvőszervezőnk tapasztalatai szerint azonban sokkal inkább megéri egy étteremben tartani a dáridót, mint mondjuk egy kultúrházban. Egyrészt olcsóbb is lehet, és sokkal kevesebb macerával jár az egész, de sok esetben még a díszítést is megoldják, ráadásul úgy, hogy az benne van az árban. A MEGHÍVÓK, ÉRTESÍTŐK A következő lépés az esküvői meghívók, értesítők megtervezése. Ezután az egyes részletek kidolgozása következik. Na, itt se hossza, se vége a teendőknek. Ha a teremhez nem jár díszítés, akkor ebbe is önthetjük a pénzt és az energiát, majd a lakodalmak hordozható kis ékköveit, az esküvői tortákat is be kell szerezni, úgyhogy a cukrásszal való hosszas tervezgetés is ide jön. MENNYI AZ ANNYI? Mennyiből hozhatjuk ki a nagy estét? Ezt szinte lehetetlen megmondani, annyira változó, de hogy a kérdés ne legyen felesleges, hát esküvőszervezőnk mondott egy átlagos lakodalmi vígsághoz


Álompár

szükséges pénztárcaméretet. 10 darab ötszázas férjen el benne mindenképp! Mondom, az átlagoshoz, ebből azért néhány zöldhasút meg lehet spórolni, de ha egy, közel százas vendégsereggel számolunk, hát megugorjuk ezt a szintet. Akinél viszont nem téma az anyagi oldal, azoknál mehet a dőzsölés. A sort indíthatjuk egy csokiszökőkúttal, ami szinte nem is számít már annyira exkluzívnak. Aztán egy kis pillangóreptetés, hacsak nem egy barlangba invitáljuk a násznépet, ahol emiatt kirepülnek ránk a denevérek. (Ez egyébként nagyon kényes procedúra, a pillangókat ugyanis egyfajta kómában tartják, alacsony hőmérsékleten, és a reptetés előtt pár perccel hagyni kell kicsit felolvadni őket, itt pedig sok minden félrecsúszhat). De kerülhet a welcome drinkbe egy kis vad hibiscus virág, amit meg is ehetünk. De ha már nagyon be akarjuk dobni a gyeplőt a lovak közé, akkor aranylemezkéket is szórhatunk a pezsgős poharakba, amelyeket szintén elfogyaszthatnak a vendégek.

Esküvőszervezőnk, Kati, arról is beszélt, mi a divat most nyugaton, és hát ebből sejthetjük, hogy ez idővel nálunk is megjelenik. Az esküvői tortát csupaszon hagyják, tehát máz nélkül és így láthatóak a tortalapok, a krém, stb. Úgy látszik, ha már nem tudnak tovább fokozni egy-egy részletet, ha már elfogy a fantázia, és a dolgok már csak ismétlődnek, akkor visszatérnek a leegyszerűsített formákhoz. Így van ez a meghívóknál is, előfordul, hogy a jegyes pár már csak az ujjlenyomatát teszi a lapra, vagy egész egyszerűen az internetre feltesznek egy videómeghívót, és a vendégek csak egy linket kapnak emailben, amire kattintva láthatják a videót. NÁSZAJÁNDÉK! Money, money, money? Hát igen! Ez ugyanis lehetőséget ad a pároknak, hogy belátásuk szerint használják fel az „ajándékokat“. De ha kissé személyesebb dolgokra vágyik az ifjú pár, akkor ajándéklistát is írhat, amelyen a vendégek kihúzhatják, hogy ki mit vállal a listán feltüntetettekből. Ha ez mind összeállt, akkor jöhet a megható egybekelés, a dínomdánom, a fergeteges ereszd el a hajamat, és a többi, ami ezek után jönni szokott! :-) 43


Sport

Kezeket a magasba! Kiss Balázs interjúja Leleks Ernő fotói

Négy-öt éves korában kis sámlin állva izgulta végig a DAC meccseit édesapja mellett, aki csak azért nem vette nyakába fiát, mert akkor nem tudta volna kellő becsülettel ütni a szurkolói dobot. Őt már akkor sem zavarta, hogy alig lát valamit a meccsből, a lényeg az volt számára, hogy a papa fergeteges hangulatot teremtsen a lelátón a dobolásával. Nem esett messze az alma a fájától, a mecscseket most is ugyanúgy „nézi végig“, mint jó harminc évvel ezelőtt. A különbség annyi, hogy kis sámli helyett ma megafonnal a kezében érkezik a stadionba, hogy lázba hozza a sikerre éhes szurkolókat. Horváth Zoltánnal, ismertebb nevén Zoltánkával, a DAC vezérszurkolójával beszélgettünk. Mikor vitt ki édesapád az első DAC-meccsre? 1978-ban születtem, az első mérkőzés, amelyre apu kivitt, ´82-ben vagy ´83-ban lehetett. Mindig a régi keleti tribünre mentünk. Nagyon erős emlékeim az első meccsekről ugyan nincsenek, kisgyerekként akkor a focihoz még nem igazán értettem, de arra színtisztán emlékszem, hogy mindig a kijelzőt lestem, és figyeltem, mikor vált át a DAC felirat alatti szám eggyel nagyobbra. 44

A hangulat akkor is fantasztikus volt, apu ütötte a ritmust, a többiek pedig önfeledten szurkoltak. Minden alkalommal egy megszokott baráti társaság vett körül bennünket. Hogyan fokozódott tovább a DAC iránti szerelmed? Én is úgy vagyok ezzel, ahogy még pár ezren rajtam kívül a Csallóközben. Egyszer megcsapott ennek az egésznek a szele, és azóta tulajdonképpen rabja lettem. Ahogy növekedtem, azt vettem észre, hogy a DAC körüli történésekkel kelek és fekszem. Emlékszem, amikor a svéd Östers


Interjú

Växjö csapatával játszottunk az UEFA-kupában, ´88-ban. Aznap délután még iskolában voltam, az osztály ablakai pedig a stadion irányába nyíltak. Mivel az akkor még Gorkij utcainak hívott alapsuliba jártam, ami közel van a stadionhoz, elég jól hallatszott, mi zajlik a lelátón. Én minden egyes rúgott gólunknál felugrottam a padból, és rohantam az ablakhoz, hogy még jobban halljam az üdvrivalgást. A „baj“ csak az volt, hogy 6:0-ra vertük az Österst, a tanító néni pedig az ötödik gólunk után lekevert nekem egy hatalmas pofont, hogy maradjak már a fenekemen. Persze ez az eset nem szegte kedvem a szurkolástól. Aztán jöttek a ´90-es évek. A drukkerek közül ebből az időszakból leginkább a somorjaiak mostani vezérszurkolójára, Ásványi Gyurira emlékszem, na meg Varga Árpira, aki minden meccsen egy óriási DAC-zászlóval a kezében őrültként rohangált a keleti lelátón. Szép idők voltak. Valóban azok. Ám a csapat addigi legszebb időszakának végeztével évről-évre romlott a játék, és a szurkolók is lassan, de biztosan eltűntek a lelátókról. Nyilván emlékszel, hogy 2007/2008-as idényben a harmadik osztályt is megjártuk. Természetesen, emlékszem. Annál is inkább, mert ebben a szezonban, pontosabban annak

utolsó előtti meccsén, a nagytapolcsányiak elleni idegenbeli találkozón került először a kezembe a dobverő. A meccset 1:0-ra hoztuk, ezzel eldőlt, hogy bajnokként zárjuk a harmadik osztályt. Ezután következett a 2008-as „rendszerváltás“, amikor is a Khashayar Mohseni és Antal Barnabás fémjelezte duó kezébe került a DAC, és mi rögtön két osztályt előbbre lépve, ismét a Corgoňligában indulhattunk. Akkor még nem sejtettük, hogy a klub történelmének valaha volt legsötétebb időszaka vár ránk. Hiszen kezdetben mindenkin elhatalmasodott az eufória. Elég, ha csak a 2008. november 1-jei DAC–Slovanra gondolunk vissza, amelyre 15 ezren zsúfolódtunk össze a stadionban. Igen, kezdetben mindenki rózsaszín szemüveget viselt, ami nem is csoda. Aztán fokozatosan felszínre bukkantak olyan dolgok, amelyeket ma már jobb, ha meg sem említünk. Én 2011-ben döntöttem el végleg, hogy addig nem teszem be a lábam a stadionba, amíg Mohseni és Antal irányítják a klubot. Egészen az úgynevezett Game Over eljöttéig, 2014 márciusáig tartott ez az időszak, amikor is Világi Oszkár lett az új tulajdonos. Elhiheted, nem volt könnyű három évig a DAC nélkül. 45


Sport

Megnyugtatlak, tudom, miről beszélsz. Térjünk rá arra, hogy tulajdonképpen mikortól is váltál vezérszurkolóvá? A 2008-as eufórikus időszakban még Tóth Roland, azaz Otello irányította a szurkolást. Ugyan sosem voltunk puszipajtások, de azt sem mondhatom, hogy rossz viszonyt ápoltunk volna. 2010 májusában Zsolnán játszottunk, és kikaptunk 4:0-ra. Tulajdonképpen ezen a meccsen került az én kezembe először a megafon. A félidőben cseréltem le Otellót. Én azt vallom, hogy a csapatot nem csak olyankor kell buzdítani a lelátóról, amikor megy a játék, hanem épp ellenkezőleg. A szurkolónak az a dolga, hogy akkor is hajtsa a játékosokat, amikor nem állnak jól a dolgok a pályán. Ezen a mérkőzésen szólalt meg először a Tavaszi szél mint rigmus, egy dunaszerdahelyi torokból. Ettől a meccstől kezdve aztán már minden összecsapás alkalmával én vezettem 46

a szurkolást. Leszámítva persze a már említett háromévnyi bojkott időszakot. Nade, akkor nem is lett volna kit irányítani, hiszen tényleg csak pár százan jártak meccsekre. Mesélj kicsit konkrétabban a „munkádról“. Rajtam kívül talán a párom tudná megfogalmazni, mit jelent számomra a DAC, és az, hogy a meccseken én irányítom a szurkolást. Minden szabadidőmet ez tölti ki. A Facebookon korábban indítottam egy Game Over elnevezésű csoportot, majd mikor megtörtént a tulajdonosváltás, átkereszteltük Szívünk sárga-kék csoporttá. Négy hónappal ezelőtt 76 tagunk volt, most több mint 1100. Ez persze független attól, amit a meccsek alatt csinálok, de mint vezérszurkolónak, ez is a feladatom, vagy ahogy említetted, a „munkám“ része. A tulajdonosváltáskor többen is mondták nekem, hogy ha a bojkottot meg tudtuk szervezni, akkor most intézzük el, hogy minél többen visszatérjenek a stadionba. A lelátón már „csak“


Interjú az a dolgom, hogy kezembe vegyem a megafont, és nyomjam, ahogy a torkomon kifér. Megtisztelő, egyben fárasztó feladat. A meccs döntő hányada alatt háttal állok a pályának, az akciókat nem is tudom követni. A szurkolók reakcióiból következtetek csupán, hogy adott esetben szögletet, szabadrúgást, tizenegyest rúgunk-e, vagy valami más érdekes dolog történik a pályán. Ilyenkor természetesen hátrafordulok, hogy tudjam, épp melyik rigmust vagy bekiabálást kell elindítanom. Bár úgy érzem, a hangszálaim már hozzáedződtek a feladathoz, mégis, míg korábban a meccs után mindig éjszakába nyúlóan beszélgettünk a szurkolótársakkal, addig most nem sokkal a hármas sípszó elhangzása után megyek is haza kipihenni magam. Ilyenkor tudom csak visszanézni a pályán történteket. A munkahelyem is olyan, hogy általában a meccsnap után már hajnalban kelnem kell, hogy felvegyem a szolgálatot. Hogy készülsz fel egy-egy mérkőzésre? Már napokkal a meccs előtt pörgetem a fejemben, milyen sorrendben kezdjem el énekelni a rigmusokat. Időnként próbálkozunk új dallamok betanulásával is, ezeket mindig az idegenbeli, on tour utak alatt teszteljük le először. Otthon fejben felépítem a menetet az aktuális

ellenfélhez igazodva. Mert más egy Slovan elleni szurkolás, és más, ha mondjuk az Aranyosmarót az ellenfél. A múltkor összeszámoltam, nagyjából negyven rigmust forgatunk egy-egy alkalommal. Ebben már benne vannak a rövidebb, néha csak egyszavas bekiabálások is. Minden meccset a magyar himnusz eléneklésével kezdjük és fejezzük is be. Talán nem kell magyaráznom, miért. Egy ideje pedig az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című száma előzi meg a szurkolást. Szeretném, ha ez a dal „gyökeret verne“ nálunk. Amióta visszatért a bemondófülkébe, minden meccs előtt egyeztetek Bíró Tomival, a régi-új hangosbemondónkkal, akinek segítségével azt hiszem, sikerült még színvonalasabbá tenni a szurkolást. S természetesen meg kell említenem a dobosunkat is, Bugár Ervint, aki fáradhatatlanul püföli egész idő alatt. Hooligan, azaz Czafi k Gábor sem maradhat ki, ő pedig hergeli az embereket, s az utóbbi időben a kisebbik megafonnal szintén segítségemre van az irányításban. Meccsnapon már két órával a kezdő sípszó előtt bent vagyok a városban. Általában a Turul bárban hangolódunk. Mi a legnehezebb feladat, illetve mi mindentől függ a jó szurkolás?

47


Interjú Elérni azt, hogy mindenki bekapcsolódjon a szurkolásba. Sajnos még nem vagyunk azon a szinten, hogy a pályán történő dolgoktól vagy az eredmény alakulásától függetlenül folyamatos legyen az éneklés. De jó úton vagyunk efelé. A legutóbbi, bentmaradást érő hazai meccsen a Nagyszombat ellen számítottunk rá, hogy rengetegen lesznek, ezért a nagyobb hatás elérése érdekében a megafont mikrofonra cseréltem. Erősebben szólt a hangom, és ennek meg is lett az eredménye; vagy háromszor annyian kapcsolódtak be a szurkolásba, mint korábban. Készült is egy fotó, amelyen jól látni, hogy a kérésemre az egész keleti tribün magasba emeli a kezét a Micsoda álom, micsoda mámor kezdetű rigmus elindítása előtt. Felemelő érzés, a hideg futkosott a hátamon a látványtól. Eddig megafon-párti voltam, de el kell gondolkodnom azon, hogyha a nagyobb hanghatást elérő kihangosítással ilyet el tudok érni, akkor érdemesebb lenne áttérni a mikrofon használatára. Persze tudom, hogy ezt sokan ellenzik, mondván, hogy egy igazi Capo megafonnal a kezében Capo. Hogy viseled a kritikát? Eleinte nehezen viseltem. Előfordult, és azért még ma is előfordul, hogy beszólogatnak, mit hogyan kellene csinálnom, vagy azt mondják, majmoskodok. Néhányan meg azt hiszik, a szurkolás kívánságműsor, s be-bekiabálnak, hogy éppen mit kéne énekelnie a B-középnek. Ezeket a helyzeteket meg kellett tanulnom kezelni, az építő jellegű észrevételeket pedig elfogadni. Nem tartom

48

magam problémás alaknak, komolyabb összetűzésem még nem volt senkivel. Az én célom az, hogy egységesek és eredményesek legyünk, hogy minél többen legyünk, és hogy minél gyakrabban lehessen részem olyan élményekben, mint például a Spartak elleni meccs után. Hogy egy példát említsek. A meccs másnapján kiszolgáltam egy vevőt a munkahelyemen, aki távozáskor még visszafordult, és megkérdezte, hogy én vagyok-e az a megafonos fickó a DAC meccsekről. Mondtam, hogy igen, én. Még tíz percig a kezemet szorítva beszélgetett velem. Hazudnék, ha azt mondanám, az ilyen dolgok nem esnek jól. Milyen tervekkel, elképzelésekkel vágsz neki a következő szezonnak? Elsősorban most az a nagy kérdés, hogy milyen ütemben sikerül átépíteni a stadiont. Felmerült ugyanis egy olyan elképzelés, amely szerint a B-közép az eddig megszokott helyéről átköltözhetne a kapu mögötti lelátóra. Egyelőre nem eldöntött, hol lesz a végső helyünk. Én most afelé hajlok, hogy menjünk a kapu mögé, mert oda talán tényleg csak azok váltanak majd jegyet, akik szívvel-lélekkel akarnak szurkolni, ahelyett, hogy Facebook-képek készítésével szórakoznának. Azt mondom, a puding próbája az evés. Mielőtt azonban még erre a kérdésre választ kapunk, szeretnénk méltóképp megünnepelni az idén 110 éves DAC születésnapját. Erre többek között egy óriáskoreóval készülünk a szurkolótársaimmal, erről egyelőre többet nem árulhatok el. Maradjon meglepetés!


49


Sport

Szép volt fiúk! Kiss Balázs írása Lelkes Ernő fotói „I have a dream – Van egy álmom“ – mondta Martin Luther King polgárjogi harcos 1963. augusztus 28-án, Washingtonban. Térben és időben egy nagyot ugorva valami hasonlót gondolhatott Világi Oszkár is az év elején, amikor úgy döntött, megveszi a dunaszerdahelyi labdarúgóklubot, a DACot. Bár a Gergely-naptárat egyelőre nem írták át a csapat szurkolói, azóta mégis új időszámítás szerint élik életüket. Új kalendáriumuk a pirkadattól napnyugtáig eltelt időszakokat kétféleképp különbözteti meg: vannak a meccsnapok és az összes többi nap, amely mindegyike azzal telik, hogy várják a meccsnapot. „A szerelem sötét verem;/Beleestem, benne vagyok, /Nem láthatok, nem hallhatok.“

Mindenki ismeri a mondást, mely szerint halottról jót vagy semmit. Tartva magunkat a bölcselethez, az alábbiakban a DAC 2013/2014-es szezonjából csak a tavaszi történésekre emlékezünk vissza egyéni látószögből. Nem a múltról és nem a jövőbeni tervekről, de még csak nem is a fantasztikus hangulatról és szurkolókról elmélkedünk, hiszen mindezekről már boldog-boldogtalan olvasott vagy hallott. Ehelyett a teljesség igénye nélkül szemezgetünk az idei tavasz egy-egy mérkőzésén lezajlottakról. Figyelem, a műfaj egyedi és szubjektív! Bármilyen véleménykülönbség esetén ragadjanak tollat vagy billentyűzetet, és írjanak szerkesztőségünk címére, esetleg keressék fel a laptulajdonost. Szombatonként a nyugdíjas tribünön megtalálják. Másnapokon ne keressék – várja a meccsnapot. DAC – KASSA 0:0 Mész a meccsre? Alig várom. De már biztos? Kedden az lesz. Tuti infó. És a Barnus? Nem érdekel. Azt mondtad, hogy... Nem bírom ki. Jegyed már 50

van? Majd ott veszünk. Öt euró! Mit gondoltál?! Rég láttalak. Én is Téged. Te is itt vagy? Hol a hajad? Apád nem jött? Perediek? Laci merre? Most még otthon. Azt mondta: majd. Nincs súpiskád? Chili adta. Ezek meg kik? Az a Straka? Szakálla van? Otti, b.zmeg! Ezhamebegy! Gyengék vagyunk. Kassa is az. Legközelebb? Ki lesz akkor? Mittudomén. Mindegy, jövünk! NAGYSZOMBAT – DAC 1:2 Ezzel mi lesz? Hármat kapunk. Hányan mennek? Talán egy busz. Hustén nézzük? Pesten leszek. Csörögj majd rám. Roaming drága. Mondjad gyorsan! Hallod, nyertünk! Ne b.sszá föl! Egykettőre. Nem hiszem el. Most lett vége. Gólt ki rúgta? Azt ha tudnám. Bentmaradunk. Éljen Oszi! Jövő héten? Támadhatunk! DAC – RÓZSAHEGY 2:0 Laci most sincs? Még kétkedik. Mit szólsz, mi lesz? Háromnulla. Hegyibük ám! Jobbak vagyunk. Mint


Sport

a múltkor. Muszáj nyerni. Miki tudja. Mit fújsz, hülye?! Én berúgom. Tedd kapura! Ott van a gól! Tizenkettes. Újlaky az. Az már öreg. Nem az, more. Akkor meg ki? Na még egyet! Többen vagyunk. Mint a múltkor. Lesz ez még több. Éljen Oszi! Bekotorta! Kettőnulla. Játszik a DAC! SZENICE – DAC 3:3 Huste adja? Nyolcvan cent lesz. Azt megéri. Nem rossz foci. Gyerünk fiúk! Mit kihagyott! Hogy rohadj meg! Ez az, Gergel! Mekkora gól! Támadjatok! Szarka Ákos! Micsoda gól! Kettőkettő. Szarka Ákos! Teúristen! Hogy bevarrta! Szarka Ákos! Lábát törte. Sok meccs lesz ez. De kár érte. Háromhárom. De kár érte. Szarka Ákos. Miki gondban. Mi lesz velünk? Jó hülye volt. Ő is tudja. Már megbánta.

zed meg! Tele vannak. Nem hiszem el. Hova menjünk? Nem férünk fel. Visszaküldtek. Ázni fogunk. K.rva eső. Itt a Laci. K.o.n.c.e.p.c.i.ó. Ennyi embert! Sose jártak. Nem hiszem el. Martin Matúš. Mindent bele! Kéne a gól. Így nehéz lesz. Jön a Spartak. Bőrig áztam. DAC – NAGYSZOMBAT 1:0 Most vagy soha! De meleg van. Minden eldől. Nyugi, meglesz. Azt gondolod? Tuti infó. Édes Ottó! Tedd be nekik! Ez az, Otti! Egynull ide. Mindent bele! Nem egy szép meccs. Most nem számít. Egynull: Slovan. Ki kell bírni! Harcoljatok! Lefeküdtek? Én nem tudom. Egyegy: Slovan. K.rvaélet. Kell még egy gól. Vagy itt vagy ott. Harcoljatok! Harcoljatok! Ez az, Slovan! Még öt perc van. Ki kell bírni! Fújjad már le! Megvan, b.zmeg! Bentmaradtunk. Szép volt, fiúk!

DAC – NYITRA 1:1 Rohadt eső. Kocsival jössz? Megállsz értem. De rendes vagy. Lesz itt ma meccs? Vonul a nép. Nem hiszem el. Mennyi van még? Majd´ egy óra. Azt néz51


Képgaléria Képgaléria

52

Lelkes Ernő fotói


53


PR

A körmöd az ékszered!

Ahogy mondani szokás, kezünk ápoltsága sokat elárul a lelkünkről is. Kezünk szépsége kiegyensúlyozottságot sugall, kisugárzásunkat pedig kellően erősíthetjük, ha körmeinket egyéniségünkhöz igazítjuk. Ennek egyik kifinomult módja a műkörömépítés, amiben a dunaszerdahelyi InoreV’S nail szaküzlet és stúdió (Kondé püspök utca) minden bizonnyal segítségünkre lesz, hiszen kezdő és aktív műköröm-építőket is ellátnak tanácsokkal, illetve a Brillbird termékeivel. A szépségipar egyik leginkább attraktív, egyszersmind fejlődőképes területe a műkörömépítés. Hogy mi ennek a titka? Hát mindössze annyi, hogy gyakorlatilag nincsenek korlátai. „Körmeink is a testünk egy olyan részét alkotják, amelyet mi, lányok, nők, hölgyek rendszerint nem takarunk el mások elől, ezért megérdemlik a kiemelt bánásmódot, az ízléses és vonzó külsőt. Nemcsak azért, mert mindenképpen fel akarjuk hívni magunkra a figyelmet, hanem azért, mert így szavak nélkül is beszélhetünk magunkról, legyünk akár temperamentumosabbak, akár visszahúzódóbbak, szerényebbek” – árulta el véleményét Wimmer Veronika, az InoreV’S nail szaküzlet és stúdió vezetője, és egyik műköröm-építője. ITT MEGTALÁLOD, AMIT KERESEL! Ahogy azt Veronika is hangsúlyozta, szaküzletükbe nemcsak azokat várják, akik határozott elképzeléssel rendelkeznek arról, milyenné szeretnék alakí54

tani körmeiket, de azokat is, akik e területen még nem mozognak otthonosan. „Szeretettel várunk a szaküzletünkben kezdő és tapasztalt, aktív műköröm-építőket is, akiknek tanácsokkal is szolgálhatunk az alapanyagokkal kapcsolatban, nem mellesleg pedig nálunk hozzá is juthatnak az európai szinten ismert és elismert Brillbird építő zseléitől a színes zseléken és géllakkokon keresztül a porcelánporokig kiváló minőségben minden alapanyaghoz, ami a műköröm-építéshez vagy díszítéshez


PR

szükséges. A választékunk tényleg nagyon széleskörű, teszteljék csak le!” – figyelmeztetett. A műköröm népszerűsége az elmúlt években megnőtt a hölgyek körében, amire a hozzá szükséges alapanyagok fejlesztői, gyártói a portfólió bővítésével reagáltak. „Nemcsak nekik kell folyamatosan fejlődniük, hanem nekünk is, akik a termékeiket használjuk. Emiatt időről időre szakmai továbbképzéseken veszünk részt, de a szakmabeliekkel és az ügyfelekkel is tapasztalatot cserélünk mindenhol, ahol csak van rá mód. Emellett persze az internet lehetőséget biztosít arra is, hogy adott esetben olyan trendeket is kövessünk, amelyek felénk kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek” – folytatta. Az InoreV’S nail szaküzlet és stúdió által használt Brillbird termékeiről így nyilatkozott: „Rendkívül hatékonyak, megbízhatóak és előnyösek a Brillbird termékei, könnyű velük dolgozni, és mindenekelőtt azért érdemes őket használni, mert nemcsak hogy tartósak, de nem is színeződnek el, szemben másokkal, amelyek érzékenyek a tisztítószerekre vagy a szoláriumra, és a szoláriumi krémektől például elsárgulnak.”

zselés és porcelánkörmöknél a Brillbird jó minőségű zseléit és finom őrlésű műköröm porcelánját használjuk. A közkedvelt szalonkörmöktől az extrém hosszúakig építünk. Emellett géllakkozást is végzünk: ezen belül többek között arany-ezüst géllakkozást, illetve az idei nyáron divatos macskaszemes géllakkozást. Ez utóbbi alapanyaga egy speciális zselés lakk, amellyel egy mágnes segítségével húzunk macskaszemszerű mintát a körömre. Keresettek emellett a margaréta mintáink, amelyek különböző színekben elérhetőek” – emlékeztetett, kiemelve, hogy a vendégeik saját ötleteikkel is bátran éljenek. Tehát nincs más hátra, mint előre, hiszen ahogy a Brillbird is vallja: A körmöd az ékszered!

NÉVJEGY InoreV’S nail szaküzlet és stúdió Dunaszerdahely, Kondé püspök utca /ul. Biskupa Kondého 4577/16 (az adóhivatal közelében) Tel.: 0905 623 703 E-mail: inorevsnail@gmail.com Web: facebook.com/inorevs

KORLÁTOK NÉLKÜL, KREATÍVAN Talán megdöbbentő, de tényleg egy roppant kreatív és korlátok nélküli szépségipari területről van szó, hiszen a csillámporral vegyített zselés műkörmökkel tulajdonképpen még a csillagok is lehozhatók az égről. „A 55


Design

5 tipp a stílusos kerti partihoz Pápay Anami rovata Mire ez a cikk megjelenik, remélhetőleg nyoma sem lesz már a borongós, esős napoknak, és javában tombol majd a kánikula otthon és itt, Londonban is. A nyári szünet közeledtével elkezdődik a kerti mulatságok ideje – ennek jegyében összegyűjtöttem pár kis költségvetésű ötletet, amivel még hangulatosabbá varázsolhatjuk a nyári partikat a szabadban.

1. SZALAGOK GIRLANDOK Színes papírláncokat már az óvodában is készítettünk – ki gondolta volna, hogy a technika elsajátítása később is jól jön majd. Használj szalagokat, papírt, de régi színes trikókat is felszabdalhatsz, a hatás ugyanolyan jó lesz! Még egy plusz, hogy ezt a dekorációt a gyerekekkel együtt is készítheted.

2. VIRÁGOK Talán a legegyszerűbb eleme minden miliőnek – a virágok pozitív energiát és vidámságot sugároznak. Tégy egy-egy szálat régi üvegekbe, vagy szedj pár csokorra való mezei virágot, és tedd kompótos üvegbe! Kösd át rafi ával vagy színes szalaggal és már kész is! 56


Design

3. PÁRNA ÉS VÁNKOS Fontos, hogy legyen hova kényelmesen leülni. Vigyél egy kis extra stílust a buliba mintás és színes párnákkal, vánkosokkal és pokróccal. Rendezd őket kupacokba a földön, ha piknik hangulatot szeretnél vagy helyezd őket raklapokra, ládákra, melyek ideiglenes kanapéként szolgálhatnak.

4. TÁLALÁS Régi kredencek vagy fából készült játékkonyhák vintázs varázst kölcsönöznek a partinak. Ha ilyen nincs otthon, használj ósdi porcelánt, evőeszközöket, poharakat – biztosan találsz 1-2 stílusos kiegészítőt a padláson!

5. VILÁGÍTÁS Egy jó kerti parti elengedhetetlen része a világítás, melynek számos formáját választhatod. Tekerj karácsonyi égőket a kert fáira, napernyőre, használj gyertyákat, lampionokat vagy fáklyákat.

További inspirációkért látogasd meg a blogomat: www.anamiblog.com, illetve a Facebookon is megtalálsz (Anami blog). 57


Havi-baj

Készülj a nyárra! Këri rovata

Közeleg a nyár és az a néhány hét, amikor a munka gondjait hátrahagyva gondtalanul pihenhetünk. A nyári kalandok gondolata mindenkit felvillanyoz – mi, csajok pedig ilyenkor lázas tervelkedésbe kezdünk, hol és kikkel töltsük el ezt a kellemes időszakot. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én imádok utazni: meglátogatni egy ismeretlen helyet, megismerni a történelmét, a természeti szépségeit, vagy csak úgy bóklászni a tereken, piacokon, szűk utcácskák sokaságába veszni. Szeretem megkóstolni a helyi ízeket, csevegni a helybéliekkel (ha a nyelvi tudásnak befellegzett, hát kézzel-lábbal kommunikálni) s rácsodálkozni arra, hogy mennyire különbözőek és mégis egyformák vagyunk. Az utazás és kimozdulás öröme olyan élményt ad, amit a fotelból nem lehet átélni, s amely gondos előkészítést igényel. Ha utazásról van szó, elsődleges a célállomás kiválasztása. Javaslom, ha nem vagy oda a hetekig tartó strandolásért, semmittevésért, akkor ne is válassz célpontként ilyen üdülővárosokat – egyszerűen nem fog szórakoztatni, még ha néhány napig ki is bírod. Tudnod kell, mi az, amit igazán látni akarsz, mit akarsz kipróbálni, esetleg milyen nemzetek iránt érzel megmagyarázhatatlan vonzódást. Érdemes írnod akár egy bakancslistaszerű jegyzéket azokról a helyekről, amikre kíváncsi vagy – s ha elfog a tanácstalanság, erről is választhatsz valamit. Fontos mérlegelni, hogy néhány várost, szigetet vagy környéket képtelenség 3-4 nap alatt végigjárni úgy, 58

hogy az út valódi élményeket adjon és ne csak a rohanásról szóljon az ott töltött néhány nap. Ha nincs sok időd a kikapcsolódásra, iktass be egy európai hosszúhétvégét. Ha megvan a desztináció, megtervezheted, kikkel és hogyan fogod megközelíteni az áhított úticélt. A légi közlekedés kényelmes, gyors és viszonylag költségkímélő megoldás. A neten rengeteg repjegykereső oldal működik, ahol néhány keresési kritérium megadásával gyorsan találhatsz olyan járatot, amely számodra a legmegfelelőbb. Érdemes figyelni a fapados légitársaságok idényszerű akcióit és last minute ajánlatait – ezekkel sokat spórolhatsz az útiköltségen. Ha hónapokkal korábban foglalod a jegyed, bőven marad a zsebedben annyi, hogy ne a legolcsóbb szállást kelljen majd választanod. Apropó, szállás! A szálláskereséskor is jó szolgálatot tesznek azok a gyűjtő weboldalak, amelyek segítségével megkeresheted a helyet, ahol majd álomra hajthatod a fejed. Nem mindegy, hogy milyen egy-egy hotel vagy panzió értékelése, vagy hogy milyen messze helyezkednek el a történelmi városrészektől, nyüzsgő sétányoktól.


Havi-baj

Jó, ha a szállásdíj legalább a félpanziós ellátást magába foglalja – ez reggelit és egy főétkezést (ebéd vagy vacsora) jelent. Persze kereshetsz akár egy kiadó szobát vagy ágyat is egy magánháznál, ahol minimális áron, családias hangulatban töltheted az estéket. Nagyon jó tapasztalatom van a családi szállásokkal – egy ausztriai kirándulás alkalmával szívélyes szállásadónk helyi ínyencségekből – hús- és sajtfélékből, péksüteményből álló reggelit szolgált fel nekünk. Az utazás egyik legtöbb fejtörést okozó procedúrája a pakolás. Ha repülővel utazol, a csomagok menynyisége és mérete is korlátozott, viszont ha autóval vagy busszal, vonattal utazol, akkor sem praktikus pakkok tömkelegét cipelned magaddal. A kézipogygyászban tartsd az irataidat, némi kézpénzt és olyan tárgyakat, amik jobb, ha kéznél vannak – zsebkendő, napszemüveg, térkép, fényképezőgép, gyógyszer vagy apró jegyzettömb, tollal. A nagyobb csomagba mehetnek a tisztálkodási szerek. Ezeket ajánlott cipzáras neszesszerbe vagy légmentesen zárható zacskóba tenni, ugyanis ha valami véletlenül kifolyik, nem teszi tönkre a ruháidat.

A ruhák kiválasztása sok lánynak gondot okoz, a csomag nagysága ennél a pontnál gigantikus méretűre nőhet. Ezt megelőzendő válogass össze néhány olyan praktikus darabot, amelyek egymással jól kombinálhatóak, így minden nap más szettet viríthatsz. Ajánlott egy-két kényelmes sort vagy szoknya, a hozzájuk illő pólókkal vagy pántos felsőrészekkel. Legyen nálad kardigán vagy blézer is, ha hűvösre fordulna az idő, de a farmervagy bőrdzseki is megoldást kínálhat, ha szeretsz rétegesen öltözködni. A mintás nyári ruha igazi favorit – városnézésre, strandra vagy vacsorázáshoz is felveheted. Akár bokáig érő, akár rövidebb fazonút választasz, a megjelenésedet kellemesen nőiessé teszi. Ha pancsolást is tervezel a nyári kikapcsolódás mellé, a fürdőruhát otthon ne hagyd! A kiegészítők nagy szerepet kapnak, ha csak néhány ruhadarab áll rendelkezésedre. Egy vidám nyaklánc, kendő vagy karkötő feldobja a legegyszerűbb szetteket is. Gondolj a megfelelő, világos színű fejfedőre is, amely megvéd a leégéstől és napszúrástól. A vállra akasztható retikül mindenhová elkísér, de figyelj arra, hogy megfelelően záródjon. Ha a tömegközlekedést választod, figyelj arra, hogy a cipzár vége mindig feléd nézzen, tartsd szemmel az értékeidet, ha tömeg alakul ki műemlékek, terek környékén. Remélem, hogy hasznos volt számotokra ez a néhány tanács, mindenkinek kellemes nyári pihenést kívánok!

59


Szépségsarok

Ami nem hiányozhat egy Nő táskájából! Varga Lívia rovata Kedves Csajok, Hölgyek! Készítettem egy rövid összeállítást, azokról a sminktermékekről, amelyeket mindenképpen be kell szereznetek, mert soha nem hiányozhatnak egy igazi Nő táskájából! Minden nőnek szüksége van egy alap sminkkészletre. Íme: ALAPOZÓ A legfontosabb darabja készletünknek: természetessé varázsolja bőrünket, elfedi a hibákat, tökéletessé teszi az arcunkat. Nagyon fontos, hogy a bőrtónusunkhoz tökéletesen illeszkedjen. Ennek ellenkezőjével mű hatást érhetünk el, és nem tudjuk hangsúlyozni bőrünk valódi szépségét. Azt felejtsük el, hogy sötétebb alapozót használunk! Az alapozásnak nem az a célja, hogy sötétebbnek tűnjön a bőrünk. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a bőrtípusunkhoz is illeszkedjen az alapozó, értem ezalatt azt, hogy száraz bőr esetén száraz bőrtípusnak megfelelő alapozót válasszunk! Ez az a termék, amelyen nem érdemes spórolnunk. RÚZS A kedvenc sminkeszközöm, a csábíSZEMPILLASPIRÁL tás egyik legnagyobb fegyvere. Az igéző női szemek elengedheA rúzs ismét a fénykorát éli, ne féltetlen kelléke. Természetesen jünk, bátran használjuk a szebbnél itt is figyelembe kell vennünk, szebb színeket! milyen hosszú illetve sűrű a szempillánk és milyen eredményt szeretnénk elérni.

ARCPIROSÍTÓ Az arcpír üde, friss árnyalatot kölcsönöz bőrünknek. A por állagú arcpirosító felhelyezése a legkönnyebb, ugyanis minden bőrtípusnak megfelel.

Bővebb információkért ne habozzatok rám keresni elérhetőségeimen. Addig is pedig további jó sminkelést! 60

PÚDER A sok-sok púderfajta közül, azt tanácsolom, hogy használjunk áttetsző porpúdert, melynek szerkezete könnyű és fi xálja is a sminkünket. SZEMÖLDÖKSZETT Szemöldökünk tökéletes formázásához elengedhetetlen kellék. Szinte bármelyik sminkmárka termékei között megtalálhatóak. Ne hanyagoljuk el szemöldökünket, hiszen a tökéletesen formázott szemöldök rengeteget dob sminkünk értékén!

Elérhetőségeim: Tel.: 0918 497 200 Facebook: facebook.com/livsvisage


61


Június lánya

Straka Mária Kérdez: Szilvási Tibi Fotók: Šenkár Márió Születési idő: 1992. 05. 16. Csillagjegy: bika Foglalkozás: tanuló Hobbi: E-fit-edzés, fitnesz, szórakozás

Láttál-e már falon pókot? Igen, sajnos többször, mint szerettem volna. :-) Említs három irodalmi művet, amelyek megmutatják, hogy ki vagy!

62

Nincs olyan irodalmi mű, ami megmutatná, hogy ki vagyok.

könyvemtől. Mindentől, ami a sulival kapcsolatos.

Szerinted hogyan küzdjünk a rasszizmus ellen? Úgy, hogy mindenkit elfogadunk olyannak, amilyen.

Említs egy nem mindennapi dekorációs elemet, amit elhelyeznél a nappalidban vagy a szobádban! Egy dizájner-babzsák.

Mi az, amit azonnal megszüntetnél/eltörölnél/ kidobnál onnan, ahol épp most vagy? Megszabadulnék az összes füzetemtől, jegyzetemtől,

Milyen kulturális eseményt látnál szívesen Dunaszerdahely környékén? Szívesen elmennék egy Intim Torna Illegál koncertre! :-)


63


Május lánya Június lánya Mivel nyernél meg egy tehetségkutatót? Hát a hangommal biztos nem. :-) Mi jut eszedbe először, ha azt mondom: pofonegyszerű? 1x1 Van egy olyan vicces sztorid, amiben van valamilyen állat? Gyerekkoromban a veszprémi állatkertben majdnem lepisilt egy oroszlán. Hála az égnek, apukám időben megmentett. :-) Hiszel valamilyen összeesküvés-elméletben? Abban hiszek, hogy rengeteg olyan dolog van a Földön, amit rejtegetnek előlünk. Ha követelné a nép, hogy Te legyél a nagyvezér, mit tennél? :-) Hát vezetném őket! :-)

Ha a kutyák lennének az emberek gazdái, lennél a házőrzőjük? :-) Ha úgy szeretne a gazdám, mint én a kutyáimat, akkor igen.

Mely zenekar vagy előadó koncertjén vesztenéd el az eszedet? Hát a Red Hot Chili Peppers koncertjén biztosan.

Ovis korodban mi szerettél volna lenni, ha nagy leszel? Királylány.

Szereted a spenótot? Grillezett lazaccal nagyon. :-)

Hogyan írnád le, mi az a kutyafa? :-) Sehogy, mert nem tudom, hogy mit jelent. :-) Ha odamenne valaki hozzád az utcán, és szavalna neked egy verset, mit tennél? Nevetnék. Ha nyári fesztivál, akkor…? Balaton Sound, már meg is van a jegyem.

Szurkolsz valakinek a foci-vb-n? Biztos, de még nem döntöttem el, hogy kinek. Képzeld el, hogy elindulsz kirándulni egy egzotikus szigetre, és ezeket otthon felejted: a szemceruzád, a mobilod, a pasid. Morognál? :-) A szemceruza miatt nem. :-) Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednél, hogy szakállad nőtt? :-) Hát az egy szörnyű reggel lenne, gyorsan tárcsáznám a kozmetikusomat. Mi az, amiért utcára mennél tüntetni? Sok mindenért, szeretek lázadni. :-) Milyennek látod magad nyugdíjas néniként? :-) A sport fiatalon tart, ezért remélem, jól tartom majd magam. :-) Kire mondanád azt, hogy bölcs, és miért? A szüleimre, akik mindig bölcs tanácsokkal látnak el. Szerinted mit számolnak a bárányok, mikor alszanak? Passz! :-)

64


er_Flyer (150x195 mm H/W) 12/4/13 5:50 PM Page 4

www.facebook.com/yellowpoppy.sk

Sok szeretettel várjuk virágszalonunkba

Varga Anita – yellow poppy, Kondé püspök utca 6403/7 (a Norbi Update mellett), Dunaszerdahely mobil: +421 908 802 298

65


Viccek

Kuncogó A szlovákok elhatározzák, hogy megépítik Európa legszebb és legmagasabb toronyházát, de egyedül nem tudják megoldani, ezért felkérik a szomszédos országokat, hogy segítsenek be. A csehek adnak téglát, a lengyelek tervrajzokat, mérnököket, az ukránok munkaerőt, stb. Csak a magyarok nem jelentkeznek. Megkérdik a szlovákok: - Ti, magyarok, miért nem segítetek be? Nem adtok semmit? - Mire a válasz: - Miért? A telek nem volt elég? A közmunkás az út szélén ide-oda tologatja a tök üres talicskát egész délelőtt. A munkafelügyelőnek nagy nehezen feltűnik, s odamegy hozzá. - Hát te? Mit szaladgálsz ezzel az üres talicskával? - Há’, főnök, akkora a hajtás, nincs idő megpakolni! - Mi a különbség a haha és a hűha között? - Kb. 20 centi. A székely bácsi átmegy Magyarországra. A feleségét a komájára bízza, figyelje, nehogy megcsalja. Egy pár nap után látja a koma, hogy Etel, a székely bácsi felesége, egy katonatiszttel bemegy a hotelbe. Rögtön elrohan a postára, hogy táviratozzon Pityunak. - Kérem, én sürgönyözni szeretnék! - Mi lenne a szöveg? - Kérem, gyorsan írja! Komám gyere haza, mert a feleséged b*szik!!! - De kérem uram, ilyet nem lehet írni! Fogalmazza meg másképpen. - Na, jól van. Akkor gyorsan írja: Etel a hotelbe, csücsül a fotelbe, katona hitelbe hatol be Etelbe, textiláru lefelé, hentesáru befelé, a szőrszálak összevissza, baj van komám, gyere vissza!!! Egy orvosnak viszonya van egy nővel, a nő terhes lesz, és mikor megvan a baba, az orvos azt mondja a nőnek: - Van egy ötletem. Épp most operáltam egy papot a másik szobában sérvvel. Mire felébred, odateszem neki a bébit, és mondom neki, hogy az övé. Úgy is tesz. A pap felébred, és az orvos 66

mondja neki, hogy csoda történt, és egy bébit operált ki a hasából. A pap nagyon hitetlenkedik eleinte, de aztán hazaviszi a gyereket, és felneveli. Mikor a gyerek 16 éves, a pap odahívja magához: - Fiam, valami nagyon fontosat kell neked mondanom. - Micsodát? - kérdezi a fiú. - Itt az ideje, hogy megtudd, hogy nem én vagyok az apád. - Nem vagy az apám? - néz rá a gyerek csodálkozva. - Nem fiam. Én az anyád vagyok. Az apád a püspök úr. Van 3 pohár bor: francia, olasz, magyar. A francia borba beleraknak egy egeret. Az egér 3-at kortyol, kiveszik, lerakják az asztalra. Az egér lép 2-t, majd elalszik. Következő az olasz. Beleraknak egy egeret. Kortyol 3-at, kiveszik, lerakják, megy 2 lépést, elalszik. Az utolsó a magyar bor. Belerakják az egeret. Kortyol 3-at, kiveszik, leteszik, mire az egér megszólal: „Hol van az a köcsög macska, szétverem a száját!” - Képzeld, a feleségem megfenyegetett, hogy elhagy a pókerszenvedélyem miatt –meséli Kovács. - És akkor abbahagyod a játékot? - Á, dehogy, szerintem csak blöfföl. Bemegy egy pasi a kuplerájba, megkérdi: - Néger nő van? - Van, hogyne lenne. - De nagyon fekete! - Nagyon fekete is van. - De nekem bakacsin fekete kell! - Bakacsin fekete is van, ha annyira akarja. Na jó, bemegy a pasi a bakacsin fekete nővel egy szobába. - Állj négykézláb! – parancsol rá. Az négykézlábra áll, a pasi mögé kerül, majd alaposan megnézi ott lent. - Jól van, felállhatsz. Készen vagyunk. - Ennyi volt az egész? - A feleségem fekete csempét akar a fürdőszobába, rózsaszín fugával, kíváncsi voltam, milyen lesz.


67


68

Klikkout 06 2014  
Klikkout 06 2014  
Advertisement