Page 1

Manfaat dan Aturan Bersedekah Sedekah adalah istilah dalam Islam yang berguna pemberian / amal seseorang kepada orang-orang lain secara suka bersedia, seperti contohnya mengeluarkan harta dengan panduan mencari ridho dari Yang mahakuasa SWT. Akan tetapi sedekah seorang diri artinya raya, tidak cuma mengeluarkan kapital. Nabi Muhammad SAW mengeluarkan bahwa: Segala bentuk kebaikan adalah sedekah (HR Muslim). Anjuran dalam bersedekah untuk kaum Muslimin pun terdapat dalam Alquran, ialah: Tidak terselip kebaikan di kebanyakan bisikan-bisikan mereka, kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh (manusia) memberi infak, atau mengerjakan maruf alias mengadakan perbaikan di antara http://pondokislami.com/10-keutamaan-sedekah-beserta-ayat-al-quran-dan-hadist-tentang-sedekah-sh odaqoh.html wong. Dan barangsiapa yang mengamalkan demikian olehkarena itu mencari keridhaan Allah, maka kelak Abdi akan memberi kepadanya pahala yang raksasa. sedekah-sedekahManfaat bersedekah juga banyak. Perdana seperti yang sudah dijelaskan di dalam Alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan pada siang perian secara tersembunyi dan langsung, maka mereka mendapat ganjaran di sosok Tuhannya. Tiada kekhawatiran tentang mereka serta tidak (pula) mereka masygul.

Ke-2, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, karena bala gagal tidak sudah bisa mengikuti sedekah (HR Imam Baihaqi). Ke-3, Sedekah dapat menghapus nama buruk sebagaimana larutan memadamkan kebakaran (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di perian kiamat. Rasulullah saw SAW berfirman, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia mengendapkan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya gak mengetahui segala sesuatu yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari). Namun menzakatkan pun juga ada adat caranya agar sedekah yang diberikan luar biasa dapat jadi amal yang baik. Menzakatkan harus dari hasil yang halal, semua perkara atau uang yang kita sedekahkan kepada golongan yang menitikberatkan mesti berisi daripada impak yang halal. Karena, pemberian yang halal akan menggugurkan dosa dan mendatangkan ganjaran. Sekiranya seseorang bersedekah beserta harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang reputasi kecuali hukuman kerana meluluskan sesuatu yang haram lawan orang lain. Sedekah beserta niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sumbangan dengan seikhlas hati, bukan mengungkit, mencomel, membidas & menyakiti hati orang2 yang nampi sedekah olehkarena itu perbuatan berikut haram serta akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264 bermaksud, Allah telah membandingkan orang-orang yang meninggikan dalam amalan sedekahnya seperti Batu seput yang ditemui tanah diatasnya, kemudian kerakal itu ditimpa hujan meruah. Setelah hujan reda, kerakal itu sungguh licin & tiada sedang tanah pada atasnya. Demikian juga secara orang yang kafir & riak. Mereka gagal merekam satu tanda mata pahala daripada apa yang telah diusahakan. Dan ingatlah bahawa Allah tak akan memberi petunjuk kepada kaum kafir.


Terakhir, sumbangan untuk menerangkan diri serta harta. Surah Al-Taubah ayat 103 mengutarakan bahawa, Ambil sedekah dari harta itu untuk mencabut dan menyucikan mereka, serta doakanlah mereka. Sesungguhnya seruan kau tersebut menjadi keamanan hati itu. Allah Nian Mendengar sedang Maha Mengarifi. Ayat itu mewakili 2 perkara utama iaitu jasad yang mesti disedekahkan & sebab dalam bersedekah. Sedekah bertujuan menebas jiwa serta harta yang dimiliki. Sedekah bukan sekadar memberi, amalan ini mempunyai tidak sedikit manfaat yang perlu kita ketahui. Manfaat sedekah meski hanya dirasakan oleh penerima atau pihak yang member beri bantuan, namun kepentingan sedekah ini juga mampu kita rasakannya. Amalan sedekah sangat digalakkan dalam Agama islam, karena kalian mampu memberikan kesenangan & kebahagiaan kepada pihak yang memerlukan. Lebih-lebih lagi terhadap golongan yang betul-betul menitikberatkan bantuan.

Manfaat dan Aturan Bersedekah...  
Manfaat dan Aturan Bersedekah...  

Sedekah adalah istilah dalam Islam yang berguna pemberian / amal seseorang kepada orang-orang lain secara suka bersedia, seperti contohnya m...

Advertisement