Page 1


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

«H ενδοσχολική βία»

Η ενδοσχολική βία µεταξύ µαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείµενο προσοχής συζήτησης και µελέτης και στην Ελλάδα. Οι όροι που χρησιµοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόµενο είναι ενδοσχολική βία. Ορίζουν µια κατάσταση κατά την οποία ασκείται συστηµατική και επαναλαµβανόµενη βία και επιθετική συµπεριφορά µε σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόσκληση σωµατικού και ψυχικού πόνου σε µαθητές από συµµαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. ∆υστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά βίας στα σχολεία δεν αντιµετωπίζονται κατάλληλα. Σε ορισµένες περιπτώσεις µάλιστα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγµατίζουν τους θύτες, τα θύµατα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται έλλειµµα ενηµέρωσης, περιορισµένη ευαισθητοποίηση και σχετική άγνοια για τον τρόπο αντιµετώπισης του προβλήµατος, καθώς οι γονείς µιλούν ελάχιστα για το πρόβληµα µε τα παιδιά τους, οι µαθητές- θύµατα συχνά αντιδρούν µε απόσυρση και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες και τέλος οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη τις συµπεριφορές βίας. Το τελευταίο διάστηµα όµως η κατάσταση τείνει να αλλάξει καθώς το υπουργείο παιδείας δίνει αξία στο πρόβληµα. Συγκεκριµένα φέτος το σχολείο µας συµµετείχε σε διαγωνισµό αφίσας µε θέµα την ενδοσχολική βία. Επίσης στην ιστοσελίδα µας θα δείτε βίντεο µε ηθοποιούς τους µαθητές της ΣΤ΄2012-2013 και θέµα την ενδοσχολική βία.

Η µαθήτρια Ιωάννα Μούτση Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

1


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Συνέντευξη από Πυροσβέστες» Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 οι µαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων επισκέφθηκαν το Πυροσβεστικό Σώµα Καρύστου, στα πλαίσια των διδακτικών επισκέψεων, και πήραν, όπως ήταν αναµενόµενο, συνέντευξη από τους υπεύθυνους πυροσβέστες και συγκεκριµένα απ’ τον πυρονόµο κύριο Αντώνη Σταυρόπουλο. Πυρονόµος: Καλώς ήλθατε Πυροσβεστικό Σώµα Καρύστου.

Π.: 1η µας κίνηση είναι να κλείσουµε το γενικό διακόπτη. (Όσα παιδιά δεν γνωρίζετε που είναι αυτός ο πίνακας καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς σας να σας τον δείξουν). 2η κίνηση είναι να βρέξουµε µια πετσέτα και να προσπαθήσουµε την εστία της φωτιάς π.χ. τηγάνι. 3ο προσπαθούµε να καλύψουµε το από µακριά. Παράλληλα στο τηγάνι ειδοποιούµε την πυροσβεστική.

Μαθητές: Θα θέλατε να µας πείτε Μαθητές: Υπάρχουν περιπτώσεις στην κάποιες πρώτες ενέργειες µας σε καριέρα σας που έχουν χαραχτεί στη µνήµη σας; περίπτωση φωτιάς; Π.: Βεβαίως. Πρώτα - πρώτα θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο στο 22240 26199 για να µιλήσετε κατευθείαν µε το δικό µας κέντρο. Θα δώσετε ακριβείς πληροφορίες για τη θέση που βλέπετε τη φωτιά και δεν θα κλείσετε το τηλέφωνο, αν δεν σας απελευθερώσει ο υπάλληλος ότι κατάλαβε πλήρως το µήνυµα. Εννοείται βέβαια ότι δεν κάνουµε τηλεφωνήµατα- φάρσες γιατί είναι παράνοµο, αλλά και φαίνεται αµέσως ποιος είναι ο φαρσέρ. Η υπηρεσία µας σπάει την απόκρυψη και αµέσως τον αναγνωρίζει. Κάτι τέτοιο παιδιά δεν θα πρέπει να κάνετε ούτε γι αστείο γιατί κινητοποιείται ένας ολόκληρος µηχανισµός και απασχολείται και µπορεί την ίδια ώρα να υπάρχει άµεση ανάγκη κάπου αλλού.

Π.: Ναι, βέβαια οι φωτιές το 2007 και το 2010 ήταν οι µεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες, γιατί µπορεί στον τόπο µας να µην έχουµε δάση, αλλά η µορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που καθιστούν την κατάσβεση πολύ δύσκολη υπόθεση και επίσης φυσούν πολύ ισχυροί άνεµοι πράγµα που δυσκολεύει το έργο µας. Γι αυτό υπάρχει και η σειρήνα στα οχήµατα πυροσβεστικής, για να κάνουν στην άκρη και να διευκολύνουν. Καλό είναι επίσης να µην µαζεύονται όσοι δεν κάνουν τίποτα, αλλά να απελευθερώνουν τους δρόµους για τους πυροσβέστες. Μεγάλη βοήθεια είναι βέβαια και η «από αέρος» µε τα κατάλληλα ελικόπτερα, που ρίχνουν µεγάλες ποσότητες νερού από ψηλά.

Μαθητές: Τι κάνουµε σε περίπτωση φωτιάς µέσα στο σπίτι µας;

Μαθητές: Ποιο συναίσθηµα δηµιουργείται όταν σώζεται µια

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

σας

2


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ανθρώπινη ζωή; Π.: Τα συναισθήµατα αυτά δεν περιγράφονται µε λόγια, η ικανοποίηση είναι µεγάλη, οι στιγµές είναι µοναδικές. Μαθητές: Σας ευχαριστούµε πολύ για τις πολύτιµες πληροφορίες. Π. : Η χαρά είναι δική µας και ελπίζουµε να σας έχουµε βοηθούς στο έργο µας, όταν µεγαλώσετε, ίσως ως εθελοντές πυροσβέστες. Ακόµα και οι γυναίκες που καµιά φορά είναι καλύτερες και από άνδρες.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

3


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Γνωρίζοντας τα άλογα» Μ.Τ.: Τα άλογα ζουν σε αγέλη, δηλαδή υπάρχει ο αρχηγός, που είναι ο ικανότερος και δυνατότερος. Αυτός αποφασίζει για τις µετακινήσεις τους, αφού έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη τους. 16-20 ώρες την ηµέρα βόσκουν. Τρώνε πίτουρο και καρπούς, τους Με πολύ χαρά µας µίλησαν για τον αρέσει να κάνουν βόλτες και να Ιππικό Σύλλογο «Φίλιπποι» και για το τρέχουν. Είναι πολύ δυνατά ζώα, άλογο, αυτό το περήφανο ζώο. µπορούν να κουβαλάνε µέχρι και 200 κιλά. Ο Καράς που ζεύεται την άµαξα Μ.Τ.: Ο ιππικός Σύλλογος «Φίλιπποι» µπορεί να σύρει και 500 κιλά. ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια περίπου, µέσα από την παρέα Καρυστινών που Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητη η πηγαίναµε βόλτα µε τα άλογα µας. Τα περιποίηση των πέταλων του αλόγου; άλογα αυτά τα έχουµε για αναψυχή, αν και ο Καράς είναι ένα από τα άλογα που Μ.Τ.: Προσέξτε παιδιά. Κάθε 4-6 µας κάνουν βόλτα το καλοκαίρι στην µήνες περίπου πρέπει ο πεταλωτής να παραλία. Ο σκοπός του συλλόγου µας ελέγξει τα πέταλα του αλόγου. Να δει είναι εκπαιδευτικός. ΄Εχουµε πάρει σαν αν υπάρχουν πληγές, µύκητες, ή αν σύλλογος µέρος και σε αγώνες του έχουν σπάσει τα νύχια του, να τα δήµου. Σκεφτόµαστε µάλιστα να θεραπεύσει για να µην πονάει το ζώο οργανώσουµε έναν όµιλο. και να καρφώσει και πάλι τα πέταλα του, όπως εσείς φοράτε τα παπούτσια Μαθητές: Πού αλλού είναι χρήσιµα τα σας για να προστατεύετε τα πέλµατά άλογα; σας. Την Πέµπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 µας επισκέφτηκαν στο σχολείο µας οι: κυρία Μαρία Τσαπέπα, κτηνίατρος µε το άλογο της Αµίκο και ο κύριος Γεράσιµος Μπαλτάς, οδηγός άµαξας, µε το άλογο του Καρά.

Μ.Τ. : Πρέπει να σας πω ότι κάνουµε µαθήµατα θεραπευτικής ιππασίας στο χώρο του κτηνιατρείου κάθε Τρίτη, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, στις 2:30-3:30 µ.µ. για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες- ειδικές ικανότητες. Έχει αποδειχτεί ότι στα παιδιά µε κινητικά προβλήµατα, ψυχολογικά προβλήµατα κ.ά. κάνει πολύ καλό η συναναστροφή µε τα άλογα. Σας προσκαλούµε λοιπόν αν θέλετε να έρθετε να µας παρακολουθήσετε από κοντά.

Μαθητές: Είναι επικίνδυνα τα άλογα για εµάς τους ανθρώπους;

Μαθητές: Πώς ζουν τα άλογα;

Μ.Τ.: Τα σαρκοφάγα ζώα, που όµως δεν υπάρχουν εδώ στην Κάρυστο.

Μ.Τ. : Όχι. Οι αρρώστιες που µπορεί να προσβάλουν ένα άλογο δεν είναι µεταδοτικές στον άνθρωπο. Επίσης να πω ότι γίνεται νευρικό όταν κάποιος το ενοχλήσει, π.χ. του τραβήξει δυνατά την ουρά του. Μαθητές: Ποιοι είναι οι εχθροί του αλόγου;

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

4


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Μαθητές: Πόσο κοστίζει ένα άλογο; Μ.Τ. : Οι τιµές ποικίλουν. Ξεκινούν από 100-200 € και µπορεί να φτάσουν και µισό εκατοµµύριο €, αν πρόκειται για ένα άλογο ιπποδρόµου. Μαθητές: Γιατί δώσατε το «Φίλιπποι» στο Σύλλογο σας;

όνοµα

Μ.Τ.: Το όνοµα «Φίλιπποι» σηµαίνει «φίλοι του ίππου», που στα αρχαία ελληνικά ίππος = άλογο. Μαθητές: Σας ευχαριστούµε πολύ για τη συνέντευξη που µας παραχωρήσατε. Μ.Τ.: Η χαρά είναι όλη δική µου και πολύ ευχαρίστως να ξαναέρθω στο σχολείο σας µε το σκύλο µου.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

5


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

«Η Θεραπευτική Ιππασία» Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί µια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση για άτοµα µε ειδικές ανάγκες. Είναι µια µορφή θεραπείας κατά την οποία χρησιµοποιείται το άλογο για να επιτευχθούν θεραπευτικοί στόχοι χωρίς να αντικαθιστά τις κλασσικές θεραπευτικές µεθόδους, τις οποίες όµως συµπληρώνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία µε το άλογο βοηθάει τα άτοµα µε κινητικές, νοητικές και ψυχολογικές δυσκολίες να αποκτήσουν και να διατηρήσουν µία καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα βοηθά να αντεπεξέρχονται µε µεγαλύτερη ευκολία σε καθηµερινές βασικές δραστηριότητες. Η Θεραπευτική Ιππασία ωφελεί τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες σωµατικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά, εφόσον είναι µια ευχάριστη αθλητική και παράλληλα θεραπευτική δραστηριότητα. Υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα στο Κορωπί, στα Ιωάννινα, στο Φίλυρο (Θεσσαλονίκη) κ.ά.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

6


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

«Αγιος Τρύφωνας, προστάτης των αµπελουργών»

Την πρώτη Φεβρουάριου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιµά την µνήµη τουΑγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί σαν προστάτης των αµπελουργών, παρόλο οι συναξαριστές δεν αναφέρουν γεγονότα που να συνδέουν τον Άγιο µε το αµπέλι. Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στην Λάµψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας και µαρτύρησε στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας το 249 µ.Χ., επί αυτοκρατορίας ∆εκίου. Ο Άγιος Τρύφων, πολιούχος της Νίκαιας, συνδέεται µε το κρασί επειδή κατάγονταν από µια περιοχή που ήταν από τους µεγαλύτερους αµπελότοπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η θέση της γιορτής του στον ετήσιο κύκλο πρέπει να έπαιξε επίσης ρόλο στην καθιέρωση του Αγίου ως προστάτη των αµπελουργών. Η εορτή του Αγίου ο οποίος στις νεότερες αγιογραφίες κρατά κλαδευτήρι, συµπίπτει µε την περίοδο του κλαδέµατος των αµπελιών. Σηµαντική τεχνική εργασία που χρειάζεται πείρα και γνώση, αφού καθορίζει την πορεία των κληµάτων. Έτσι ο Φεβρουάριος είναι ο µήνας που επηρεάζει το βλαστικό κύκλο των αµπελιών. Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

7


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

«Παιδικό ατύχηµα» Το βιβλίο της Γλώσσας της Στ΄ τάξης στην 10η ενότητα ασχολείται µε το παιδικό ατύχηµα. ΄Ετσι λοιπόν κάναµε µια µικρή έρευνα µε τους µαθητές του δικού µας σχολείου. Μοιράσαµε σχετικό ερωτηµατολόγιο σε δείγµα 126 µαθητών απ’ όλες τις τάξεις. Στη συνέχεια κάναµε αποδελτίωση των απαντήσεων, στο µάθηµα των Μαθηµατικών κάναµε στατιστικούς πίνακες, βγάλαµε αποτελέσµατα σε ποσοστά τις %, βγάλαµε συµπεράσµατα και µέτρα που προτείνουν οι ίδιοι οι µαθητές για να µειωθούν τα ατυχήµατα στο σχολείο µας. Σας παραθέτουµε λοιπόν την έρευνα µας. 1. Πόσα ατυχήµατα σας έχουν συµβεί τον τελευταίο χρόνο; 45% είχαν 1-4 ατυχήµατα τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς µόλις 19% δεν είχαν κανένα ατύχηµα τον τελευταίο χρόνο. 2. Σε ποιο µέρος σας συµβαίνουν πιο συχνά ατυχήµατα; 33% είχαν ατύχηµα στο σπίτι τους 29% είχαν ατύχηµα στο προαύλιο του σχολείου 14% στις σκάλες 19% σε κάποιο άθληµα 10% µέσα στην τάξη 8% είχαν σύγκρουση µε άλλο παιδί 7% χτύπησαν σε σταθερή επιφάνεια 3. Πόσο σοβαρό ήταν το τελευταίο σας ατύχηµα; 57% ευτυχώς ήταν ασήµαντο 29% ήταν αρκετά σοβαρό 14% πολύ σοβαρό, πήγαν δηλ. σε νοσοκοµείο 4. Ποια ήταν τα αποτελέσµατα του ατυχήµατος; 41% είχαν µώλωπες- εκδορές 41% είχαν ανοιχτές πληγές 11% είχαν κατάγµατα 6% εξαρθρώσεις- διαστρέµµατα 5. Πώς συνέβη το σοβαρότερό σας ατύχηµα; 29% έπαιζαν απρόσεχτα στο σπίτι 21% έπαιζαν απρόσεχτα στο προαύλιο 17% από απροσεξία αλλού 15% τσακωµός σε παιχνίδι 14% ολισθηρότητα του δρόµου 12% άλλη αιτία δηλ. έπαιζε στις κούνιες, ή στο σπίτι της γιαγιάς, ή πήδαγε από σκαλιά

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

8


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

6. Σε ποιο άθληµα- παιχνίδι σας συµβαίνουν τα πιο σοβαρά ατυχήµατα; 41% στο ποδόσφαιρο, λογικά αφού είναι και ο βασιλιάς των σπορ 23% στο µπάσκετ 24% σε άλλο παιχνίδι/ άθληµα π.χ. κυνηγητό, κρυφτό, τζούντο, γυµναστική, ποδήλατο, µπαλέτο…

Μέτρα που προτείνουν οι ίδιοι οι µαθητές µας για να µειωθούν τα ατυχήµατα στο σχολείο: Οι ίδιοι οι µαθητές έκαναν προτάσεις σας τις παραθέτουµε. Να είναι πιο προσεκτικοί στο παιχνίδι τους. Να µην τρέχουν γενικώς, να µην τρέχουν στις σκάλες, να µην τρέχουν µε το ποδήλατο ανεξέλεγκτα. Να φορούν κατάλληλα αθλητικά παπούτσια. Να µην κάνουν επικίνδυνα ακροβατικά. Να προσέχουν οι µεγαλύτεροι µαθητές τους µικρότερους, να τους δίνουν δηλ. προτεραιότητα όταν τρέχουν στην αυλή. Να αντικατασταθεί το χαλίκι στην αυλή µε µαλακό υπόστρωµα ή γκαζόν. Να έχουν αντιολισθητικά πατήµατα στις σκάλες για να µην γλιστρούν. Να έχουν τα σχολεία φαρµακείο εξοπλισµένο, και γιατρό για τις πρώτες βοήθειες.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

9


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Aποκριές» Κάθε χρόνο, κάπου ανάµεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έρχεται η περίοδος των µεταµφιέσεων του χορού και του ξεφαντώµατος. Τότε πρέπει να βάλετε το µυαλό και τη φαντασία σας να δουλέψουν ώστε να βρείτε ιδέες για στολές που θα σας µεταµορφώσουν. Είναι κυριολεκτικά µια φανταστική περίοδος. Αλλά εµείς ξέρουµε ότι οι αποκριές είναι µέρες για διασκέδαση λοιπόν ας µάθουµε κανονικά τι είναι οι ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Οι αποκριές είναι οι 4 εβδοµάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται µε την περίοδο του Τριωδίου, µια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου µέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής. Ξέρεις ότι οι αποκριές είναι σύνθετη λέξη; Παράγεται από τις λέξεις από+ κρέας. Οι πιο µεγάλες παρελάσεις για την αποκριά είναι στη Βενετία, στο Ρίο, στην Πάτρα, στην Ξάνθη, στο Ρέθυµνο, στο Μαρµάρι κ.ά.

Η µΗ µαθήτρια Μαριστέλλα Βλάχου Καθαρή ∆ευτέρα

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

το ξεκίνηµα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τα βασικά στοιχεία της αποκριάς είναι τα κούλουµα και ο χαρταετός. Η λέξη «κούλουµα» σηµαίνει τη µαζική έξοδο του κόσµου στην ύπαιθρο και τον εορτασµό της Καθαρής ∆ευτέρας στη φύση. Σε ορισµένες περιοχές της Ελλάδας, τη µέρα αυτή καθαρίζουν ό,τι απόµεινε από τα φαγητά της αποκριάς. Έτσι, µαζί µε τα νηστίσιµα καθαροδευτεριάτικα φαγητά υπάρχουν και λουκάνικα, παϊδάκια και άλλες αποκριάτικες λιχουδιές. Ωστόσο, τα παραδοσιακά φαγητά της Καθαρής ∆ευτέρας είναι λαγάνες, χαλβάς, ελιές, τουρσί και θαλασσινά. Μία διατροφή κατάλληλη για αποτοξίνωση από τα βαρυφορτωµένα φαγοπότια της αποκριάς. Απαραίτητο συµπλήρωµα της Καθαρής ∆ευτέρας είναι το πέταγµα του χαρταετού. Παλιά, τους χαρταετούς τους έφτιαχνε καθένας µόνος του. Τα υλικά ήταν καλάµι ή λεπτά ξύλα (µάνες) για το σκελετό, λεπτό χαρτί για το σώµα και την ουρά του αετού και σπάγκος για τα ζύγια, την ουρά και την καλούµπα. Χρειαζόταν µεγάλη προσοχή και µαστοριά στο ζύγισµα, διαφορετικά ο χαρταετός αντί να ισορροπεί στον αέρα, έφερνε τούµπες και καρφωνόταν στη γη. Το πέταγµα του χαρταετού συµβολίζει την απελευθέρωση των ανθρώπων από το βάρος και τις σκουτούρες του χειµώνα. Με τον ερχοµό της άνοιξης, η ψυχή µας παίρνει φως, η διάθεσή µας αλλάζει και νιώθουµε σαν πουλιά έτοιµα να πετάξουµε στον ουρανό.

Η Καθαρή ∆ευτέρα είναι το τέλος της Αποκριάς και η πρώτη µέρα της Άντε και του χρόνου, παιδιά! Σαρακοστής. Η λέξη Καθαρή σηµαίνει Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

10


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΥΡΙΟΥ» Την Τσικνοπέµπτη , 20 Φεβρουαρίου 2014 , οι µαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου µας επισκέφτηκαν το παραδοσιακό τυροκοµείο του κ. Κωνσταντίνου Ζωγράφου. Εκεί µας περίµενε η κ. Μαρία Καλογήρου - Ζωγράφου µε τους εργαζόµενους του τυροκοµείου , για να µας δείξουν τον τρόπο παρασκευής του παραδοσιακών τυριών της περιοχής µας . Στη συνέχεια παραθέτουµε φωτογραφίες µε σχετικές πληροφορίες που µας έδωσε η τυροκόµος.

Συγκεκριµένα φτιάξαµε κατσικίσιο κεφαλοτύρι.

Το γάλα βράζει στους 72 βαθµούς Πήζει στους 33 βαθµούς. Όταν βράζουµε το γάλα στους 72 βαθµούς περιµένουµε για 15 λεπτά. Αυτό που µένει λέγεται τυρόγαλο.

… και το τοποθετούµε στα καλάθια

Το στοµάχι του κατσικιού το χρησιµοποιούµε για πυτιά.

Με τον κόφτη κόβουµε το τυρί ...

Έτοιµο το κεφαλοτύρι µας. Το κατσικίσιο γάλα δεν έχει αλλεργίες.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

11


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Το τυρόγαλο το ζεσταίνουµε για 10 λεπτά , µαζί µε γάλα που ρίχνουµε ως συµπλήρωµα ( πρόχυµα).Το ζεσταίνουµε στους 92 βαθµούς Κελσίου ….

… για να φτιάξουµε µυζήθρα

Ενώ τη τυρί πήγε κάτω όταν έβρασε, η µυζήθρα βγαίνει προς την επιφάνεια. Το γάλα που έµεινε στο καζάνι λέγεται ζάρα. Το τυρί το βάζουµε στη ζάρα, για να σκοτωθούν τα µικρόβια.

Ο κ. ∆ηµήτριος Σαραούδας ( ετών 82) µε την εγγονή του και τυροκόµο κ. Μαρία Καλογήρου- Ζωγράφου και τον δισέγγονο του και µαθητή του σχολείου µας Νίκο Ζωγράφο.

Τα σκεύη τα πλένουµε µόνο µε καυτό νερό, κι όχι µε χηµικά προϊόντα.

Οι µικροί εκπαιδευόµενοι τυροκόµοι δοκιµάζουν τη µυζήθρα που έφτιαξαν. Πραγµατικά υπέροχη ! … Την εξαφάνισαν !

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

12


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Μια µικρή έκπληξη περίµενε τους µαθητές,µόλις τελείωσαν την παραγωγή τυριού και µυζήθρας. Μια κατσικούλα γέννησε το µικρό της.Υπέροχη εµπειρία για όλους µας.

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Στη συνέχεια οι µαθητές απόλαυσαντα γευστικά εδέσµατα µε παραδοσιακά προϊόντα, γλυκά και αρµυρά, που είχαν ετοιµάσει οι υπεύθυνοι του τυροκοµείου.

Ευχαριστούµε την κ. Μαρία Καλογήρου – Ζωγράφου και τους εργαζόµενους του τυροκοµείου ,για τις γνώσεις και εµπειρίες που µας µετέφεραν , αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία τους . Συνοδοί εκπαιδευτικοί : Παναγιώτης Ελευθερίου – Νικόλαος Παπαδηµητρίου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

13


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ! Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη µε τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις µέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι µε παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται µασκαράδες και κρυµµένοι πίσω από τις µάσκες τους γλεντάνε µέχρι το πρωί. Ο µικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευµα, κάθονταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς µασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και µερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο µαγουλάκι του. Θυµόταν πώς ντυνόταν κι αυτός µασκαράς µαζί µε τον πατέρα του και τη µητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου µε τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καηµένη η µητέρα του µε µεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς µασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει µαζί τους στο γλέντι. Η µαµά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισµένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να µασκαρέψει το λυπηµένο παιδί της. Κάτι µικρά κουρελάκια από υφάσµατα της έδωσαν την ιδέα ! Τα µάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε µέχρι το πρωί. Ένωσε τα µικρά κοµµατάκια, έκανε ένα µεγάλο πολύχρωµο πανί και µ’ αυτό έραψε µια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει ! Ξύπνησε χαρούµενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε µε τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά µαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες µε το ψαλίδι της σε µια µαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα µάτια του παιδιού για µάσκα ! Το αποτέλεσµα ήταν θαυµάσιο ! Ευτυχισµένος ο Αρλεκίνος, µε τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάµπουν στα µατάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη µανούλα του και έτρεξε στην πλατεία. Τα πυροτεχνήµατα έλαµπαν στον ουρανό και τα παιδιά µάζευαν καραµέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα µπαλκόνια. Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύµαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούµενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι. Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυµάσια στολή; Ο Αρλεκίνος χαµογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγµένο το µυστικό του, ώσπου µια κοπελίτσα τού άρπαξε τη µάσκα. Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι. Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι µαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούµενοι γύρω του. Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωµένος µε γλυκά. Ένας χρόνος πέρασε. Την επόµενη χρονιά, µόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη µητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν µια πολύχρωµη φορεσιά αρλεκίνου!

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

14


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ρόµπερτ Φάλκον Σκοτ

έχει βραβευθεί µε το Νόµπελ Φυσικής. Είναι ο θεµελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σηµαντικότερος επιστήµονας του 20ού αιώνα. Το 1921 τιµήθηκε µε το βραβείο Νόµπελ «για τη συµβολή του

στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού Σκοτ ( 6 φαινοµένου» Το 1940 πολιτογραφή-

Ο Ρόµπερτ Φάλκον Ιουνίου 1868 – 29 Μαρτίου 1912) ήταν αξιωµατικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που έγινε γνωστός από τις δύο αποστολές εξερεύνησης της Ανταρκτικής. Η πρώτη ήταν η "αποστολή Discovery" από τη Βρετανία, µεταξύ του 1901–04, και η δεύτερη η αποστολή για την ανακάλυψη του Νότιου Πόλου ("αποστολή Terra Nova"), µεταξύ των ετών 1910-13. Ο Σκοτ τεκµαίρεται ότι πέθανε στις 29 Μαρτίου 1912, ίσως µια µέρα αργότερα. Οι θέσεις των πτωµάτων στη σκηνή, όταν ανακαλύφθηκαν οκτώ µήνες αργότερα από την υπόλοιπη αποστολή, υποδείκνυουν πως ο Σκοτ ήταν ο τελευταίος από τους τρεις που πέθανε.

θηκε Αµερικανός. Στο τέταρτο άρθρο του έδειξε την ισοδυναµία µάζας και ενέργειας, δίνοντας τον διάσηµο τύπο E = mc2.

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Έλληνας µυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σηµαντιΆλµπερτ Αϊνστάιν κότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο µεταφρασµένος παγκοσµίως. Έγινε ακόµα γνωστότερος µέσω της κινηµατογραφικής απόδοσης των έργων του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορµπά» και «Ο Ο Άλµπερτ Αϊνστάιν ( Ουλµ 14 τελευταίος Πειρασµός». Μαρτίου 1879 - Πρίνστον 18 Απρι- Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε λίου 1955) ήταν φυσικός γερµα- στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 νοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

15


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Φεβρουαρίου του 1833, εποχή κατά την οποία το νησί αποτελούσε ακόµα µέρος της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του καταγόµενου από το χωριό Βαρβάροι, εµπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού, Μιχάλη Καζαντζάκη και της Μαρίας Χριστοδουλάκη µε καταγωγή από το χωριό Ασσυρώτοι και είχε δύο αδελφές. Στο Ηράκλειο έβγαλε το Γυµνάσιο και το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε νοµικές σπουδές. Εµφανίστηκε στα ελληνικά γράµµατα το 1906 δηµοσιεύοντας το δοκίµιο «¨Η Αρρώστια του Αιώνος» και το πρώτο του µυθιστόρηµα «Όφις και Κρίνο». Τέλος πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στο Φράιµπουργκ της Γερµανίας σε ηλικία 74 ετών.

Ο µαθητής Νικόλας Βενετσιάνος Μενέλαος Λουντέµης

Ο Μενέλαος Λουντέµης (1912 [1] - 22 Ιανουαρίου 1977),κατά κόσµον ∆ηµήτριος (Τάκης) Βαλασιάδης,ήταν Έλληνας λογοτέχνης που γεννήθηκε στο χωριό Αγία Κυριακή τηςΑνατολικής Θράκης το 1912. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυµο το εµπνεύστηκε από τον ποταµό Λουδία της µετέπειτα πατρίδας του. Ο Μενέλαος Λουντέµης άφησε πίσω του πνευµατική κληρονοµιά περίπου σαρανταπέντε βιβλίων, που τον καθιστούν έναν από τους πολύγραφότερους Έλληνες

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

συγγραφείς και µια κόρη, τη Μυρτώ. Ο Λουντέµης ανήκει στους έλληνες λογοτέχνες του µεσοπολέµου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισµό. Το έργο του καθίσταται ιδιότυπο λόγω του "ερασιτεχνικού" τρόπου γραφής του συγγραφέα, τον οποίον υπηρέτησε µε πλήρη συνείδηση, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως δεν τον ενδιαφέρει η Τέχνη. Αντίθετα, σκοπός του είναι η καταγραφή της πραγµατικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας. Μερικά έργα του: «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος», «Συννεφιάζει», «Ένα παιδί µετράει τ' άστρα» κ. ά.

∆όµνα Σαµίου(1928 –2012) Ήταν Ελληνίδα τραγου-δίστρια που συνετέλεσε στη διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού.Ας δούµε όµως πως η ίδια η ∆όµνα Σαµίου, περιγράφει αυτή τη σχέση που είχε µε τη µουσική στην ιστοσελίδα της : «Το αυτί µου εµένα από τότε, σαν παιδάκι που ήµουνα, έπαιρνε όλους τους ήχους και τις µουσικές. Ο πατέρας µου έψελνε πάρα πολύ ωραία, δεν ήταν ψάλτης ο άνθρωπος, αλλά έψελνε και τραγουδούσε επίσης πολύ ωραία. Θυµάµαι όταν γύριζε από τη δουλειά του µ’ έπαιρνε στα γόνατά του και µε ταχτάριζε και µου έλεγε, ας πούµε, Ταχτιρί πού πας µωρή, στον τσοπάνο για τυρί, και τυρί δε βρήκαµε, τον τσοπάνο δείραµε... ή άλλα διάφορα, ας πούµε, Το παιδί θέλει χορό, τα βιολιά δεν είν’ εδώ, κι όποιος πάει να τα φέρει, ένα τάληρο στο χέρι...

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

16


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Ο Κλουζ στο διαδίκτυο»

Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους Εκδόσεις: Μεταίχµιο Λίγα λόγια για την υπόθεση: Επιτέλους! Ο Κλουζ απέκτησε τον υπολογιστή που ονειρευόταν και δεν είναι πια αναγκασµένος να δουλεύει τις υποθέσεις του µε µεσαιωνικές µεθόδους! Κι ευτυχώς… Γιατί η τελευταία υπόθεση που ανέλαβε τον οδηγεί στον επικίνδυνο λαβύρινθο της σύγχρονης τεχνολογίας. Ψάχνει ένα µυστηριώδες παιχνίδι που είναι γνωστό µε το όνοµα «Μαγικός Κήπος»… Μια αστυνοµική σειρά για µικρούς αναγνώστες µε ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ήρωες των κλασικών αστυνοµικών µυθιστορηµάτων.

Ο µαθητής Γιάννης Ελευθερίου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

17


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Η

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

κυρία Φρίζµπι και οι µεταλλαγµένοι αρουραίοι»

Συγγραφέας: Robert C. O’ Brien Εκδόσεις: κλειδάριθµος Λίγα λόγια για την υπόθεση: Η κυρία Φρίσζµπι, µια χήρα ποντικίνα, και τα τέσσερα µικρά παιδιά της πρέπει να εγκαταλείψουν αµέσως το σπίτι τους και να µετακοµίσουν στην καλοκαιρινή τους κατοικία- ειδάλλως κινδυνεύουν µε βέβαιο θάνατο! Ωστόσο ο µικρότερος γιος της κυρίας Φρίζµπι, ο Τίµοθι, είναι στο κρεβάτι άρρωστος µε πνευµονία και δεν πρέπει να µετακινηθεί. Για καλή της τύχη θα γνωρίσει τους µεταλλαγµένους αρουραίους, εκπληκτικά πλάσµατα µε πολύ υψηλή νοηµοσύνη, αποτέλεσµα πειραµάτων στα εργοστάσια του Ιδρύµατος Ψυχικών Ερευνών, οι οποίοι θα βρουν µια λύση για το πρόβληµα της.

Η µαθήτρια Αλεξάνδρα Σταύρου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

18


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΒΕΝΕΤΙΑ

ΣΚΥΡΟΣ

Στην καρδιά του χειµώνα η ατµοσφαιρική γοητεία της Βενετίας εµπλουτίζεται µε χρώµατα και ήχους. Οι λαµπερές εκδηλώσεις του πιο διάσηµου καρναβαλιού ζωντανεύουν σκηνές απ’ το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της πόλης που ενέπνευσε ποιητές και καλλιτέχνες. Το καρναβάλι της Βενετίας είναι η µεγαλύτερη και πιο σηµαντική γιορτή της πόλης που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν µια γιορτή που σηµατοδοτούσε το πέρασµα από το χειµώνα στην άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν δύο εβδοµάδες ξενοιασιάς και να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία κρυµµένοι πίσω από µάσκες. Το πρώτο καρναβάλι πραγµατοποιήθηκε το 1296! Έπειτα από µια διακοπή που κράτησε περίπου δύο αιώνες η παράδοση επανήλθε το 1980 και από τότε πραγµατοποιείται κάθε χρόνο µε τεράστια επιτυχία!

Ένα από τα πιο πρωτότυπα αποκριάτικα έθιµα, το σκυριανό καρναβάλι, ή αλλιώς το έθιµο του Γέρου, της Κορέλας και του Φράγκου, πληµµυρίζει τους δρόµους του νησιού µε ήχους κουδουνιών, τα οποία αποτελούν µέρος της στολής του «Γέρου». Αυτός ο τελευταίος είναι το βασικό µέρος µια οµάδας µεταµφιεσµένων, αποτελούµενης συνήθως από 3-5 άτοµα, η οποία γυρνά τα σοκάκια του νησιού προκαλώντας και δηµιουργώντας το χαρακτηριστικό κουδούνισµα που ακούγεται παντού. Το διονυσιακό έθιµο λέγεται ότι προήλθε από τον γέρο που έχασε το κοπάδι του, ζαλώθηκε τα κουδούνια των προβάτων και βγήκε στους δρόµους του χωριού να διαλαλήσει τον πόνο του. Η «Κορέλα» που τον ακολουθεί, για να του κάνει αέρα µε το µαντήλι, υποτίθεται πως είναι η γυναίκα του. Παράλληλα, την Κυριακή πριν την Καθαρά ∆ευτέρα στήνονται αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων από µασκαρεµένους ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς, που σατιρίζουν όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Το έθιµο λέγεται «τράτα» και αξίζει να το παρακολουθήσετε.

Η µαθήτρια Αλεξάνδρα Σταύρου

Η µαθήτρια Σοφία Σιδέρη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

19


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Σκυριανό αλογάκι

Το Σκυριανό αλογάκι(Eguus Cabalus Skyros Pony) είναι µια από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων, που υπήρχε κατά την αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα και είναι εκπρόσωποι του Pindos Pony. Θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, συνδέεται µε τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των αλόγων που απεικονίζοντα στη ποµπή των Παναθηναίων στη Ζωφόρο του Παρθενώνα. Τα Σκυριανά άλογα είναι συγγενείς µε ορεσίβιες φυλές µικρόσωµων αλόγων, τα οποία µετανάστευσαν από την Αλάσκα κατά µήκος της Ασιατικής Ορεινής αλυσίδας και έφτασαν στην Ευρώπη πριν από 12000 χρόνια. Εικάζεται ότι στο νησί της Σκύρου τα έφεραν Αθηναίοι έποικοι τον 5ο αι. π. Χ. Υπάρχει µια εσφαλµένη θεωρία πως το Σκυριανό άλογο προέρχεται από ένα µικρόσωµο ιπποειδές µε τρία δάχτυλα, που ονοµάζεται «Ιππάριον».Ο µόνος λόγος που παραπέµπει στον λανθασµένο συσχετισµό ανάµεσα στο Ιππάριον και στο Σκυριανό αλογάκι είναι το µικρό µέγεθος. Όµως το Ιππάριον δεν ήταν άλογο µε τη σηµερινή έννοια, δεν ήταν καν ο άµεσος πρόγονος του αλόγου και έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη πριν από 1.000.000 χρόνια. Είναι λάθος να αναφέρεται το Σκυριανό αλογάκι ως Ιππάριον επειδή δηµιουργείται σύγχυση.

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Υάκινθος Ο Υάκινθος ο Ανατολικός ή αλλιώς το Ξακουστό Ζουµπούλι, αποτελεί σίγουρα αν όχι το πιο διάσηµο, ένα από τα πιο διάσηµα και αγαπητά βολβώδη φυτά. ∆ιαδεδοµένο στους κήπους της χώρας µας, µπορεί να βρεθεί και ως αυτοφυές σε αρκετές τοποθεσίες αυτής, κάτι απόλυτα λογικό αφού κατάγεται από τις περιοχές της Μεσογείου. Το συναντάµε από τα τέλη του Χειµώνα ως και το τέλος της Άνοιξης ανθισµένο ή µόνο τον υπόγειο βλαστό του σε κέντρα κήπου ή καταστήµατα µε είδη κηπουρικής για φύτευση, από το Φθινόπωρο και µετά. Τα διάφορα χρώµατα των λουλουδιών που διαθέτει, σε όλες τις ενδιάµεσες αποχρώσεις τους µάλιστα αλλά και το µοναδικό, γλυκό άρωµα τους είναι τα 2 µόνο, από τα πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά για τα οποία το Ζουµπούλι είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένο στους κήπους της χώρας µας και όχι µόνο. Ο Υάκινθος ο Ανατολικός ανθίζει κατά την Άνοιξη. Όλες του τις δυνάµεις για το καλύτερο δυνατό θα τις δώσει εφόσον είναι φυτεµένο σε ένα ηλιόλουστο µέρος ωστόσο θα τα πάει αρκετά καλά ακόµα και αν βρίσκεται φυτεµένο σε µια φωτεινή θέση στη σκιά. Τα ποτίσµατα θα πρέπει να γίνονται µε προσοχή καθώς σαν βολβώδες φυτό που είναι ο Υάκινθος, κινδυνεύει από σάπισµα. Από αυτό µπορούµε εύκολα να συµπεράνουµε πως χρειάζεται εδάφη στραγγερά, αφράτα που να µην λασπώνουν. Προφανώς ο Υάκινθος ο Ανατολικός αποτελεί ένα µοναδικό φυτό.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

20


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Aµυγδαλιά ∆έντρο καρποφόρο και φυλλοφόλο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αµυγδαλιάς. Το πιο γνωστό και το πιο χρήσιµο είδος είναι η αµυγδαλιά η κοινή. Είναι δέντρο ιθαγενές της Ασίας και της Ελλάδας. Στην Ελλάδα καλλιεργείται απ’ την αρχαιότητα, αφού από τότε ακόµη ήταν γνωστές οι φαρµακευτικές ιδιότητές της. Τα άνθη της είναι άσπρα µε ελαφρά απόχρωση προς τα ροζ και αρχίζουν εµφανίζονται απ’ τον Ιανουάριο. Η αµυγδαλιά ζει πολλά χρόνια. Ευδοκιµεί σ’ όλα τα εδάφη, εκτός από τα πολύ συµπαγή κι από πολύ υγρά. Ο Έλληνας γιατρός του Α΄ µ.Χ. ∆ιοσκουρίδης αναφέρει το αµυγδαλέλαιο, που χρησιµοποιούσαν οι αρχαίοι ως φάρµακο, καθώς και για την παρασκευή του µούρου. Το νεο-κλασσικό σήµερα, δηµώδες σχεδόν για τους µεγαλύτερους σε ηλικία, τραγούδι της "ανθισµένης αµυγδαλιάς" γράφτηκε από τον Γεώργιο ∆ροσίνη και δηµοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο σατυρικό «Ραµπαγάς» το 1882. Ετίναξε την ανθισµένη αµυγδαλιά (δις)

"Τρελή, να φέρης στα µαλλιά σου τη χιονιά (δις)

µε τα χεράκια της

τι τόσο βιάζεσαι;

και γέµισ' από τ΄ άνθη η πλάτη, η αγκαλιά

Μόνη της θάρθη η άγρια βαρυχειµωνιά,

και τα µαλλάκια της.

δεν το στοχάζεσαι;

Και γέµισ' από τ΄ άνθη...

Μόνη της θάρθη...

Αχ, χιονισµένη σαν την είδα την τρελή (δις)

"Του κάκου τότε θα θυµάσαι τα παληά (δις)

γλυκά τη φίλησα

τα παιγνιδάκια σου

της τίναξα όλα τ' άνθη από την κεφαλή

θάσαι γρηά µε κάτασπρα µαλλιά

κι έτσι της µίλησα:

και τα γυαλάκια σου.

Της τίναξα όλα τ' άνθη...

θάσαι γρηά...

Το τραγούδι αυτό µεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες, έχει φωνογραφηθεί σε πολλές εκτελέσεις από διάφορους τραγουδιστές και ιδιαίτερα από χορωδίες.

Ο µαθητής Νίκος Κολιαβράς

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

21


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Ιππασία

Χειµερινοί Ολυµπιακοί Αγώνες

Τα αναγνωρισµένα από τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία Ιππασίας αγωνίσµατα είναι τα ακόλουθα: Υπερπήδηση εµποδίων, Ιππική δεξιοτεχνία, Ιππικό τρίαθλο, µαραθώνιος, αµαξοδήγηση. Τα αγωνίσµατα αυτά συµπεριλαµβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραµµα των παγκόσµιων πρωταθληµάτων Ιππικών αγώνων, τα οποία διεξάγονται ανά τέσσερα χρόνια, ζυγό έτος µεταξύ δύο θερινών Ολυµπιάδων. Ο ιππέας ή η αµαζόνα και το άλογο θεωρούνται µια οµάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηµατικής προσπάθειας προκειµένου να µπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εµποδίων. Η ιππασία είναι ολυµπιακό άθληµα από το 1900. Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήµατα. Η εφαρµογή ιδίων κανόνων αξιολόγησης και βαθµολόγησης ανδρών και γυναικών και η επιβράβευση όχι µόνο του ιππέα ή της αµαζόνας, αλλά και του αλόγου καθιστούν την Ιππασία µοναδική ως άθληµα.

Οι Χειµερινοί Ολυµπιακοί Αγώνες 2014, γνωστοί και ως Αγώνες της 22ης Χειµερινής Ολυµπιάδας, είναι διεθνής αθλητική διοργάνωση που διεξήχθη στο Σότσι της Ρωσίας από 7 έως 23 Φεβρουαρίου του 2014. Οι Ολυµπιακοί Αγώνες του Σότσι θα είναι οι πρώτοι στην Ρωσία από τη διάλυση της ΕΣΣ∆ το 1991. Η ΕΣΣ∆ ήταν διοργανώτρια χώρα για τους Θερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα. 98 εκδηλώσεις σε 15 χειµερινά αθλήµατα θα διεξαχθούν στους αγώνες. νέων αγωνισµάτων Ένας αριθµός πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι εκδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν γύρω από δύο συστάδες των νέων εγκαταστάσεων. Ένα Ολυµπιακό Πάρκο που κατασκευάστηκε στο Σότσι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τα αγωνίσµατα στο χιόνι πραγµατοποιήθηκαν στο Κρασνάγια Πολιάνα.

Η αυλαία των 22ων Χειµερινών Τις πληροφορίες συγκέντρωσαν οι Ολυµπιακών Αγώνων άνοιξε στις (7/2) µαθήτριες το απόγευµα (18:00) στο Σότσι µε την τελετή έναρξης. Η Ελληνική αποστολή ∆ανάη Αλεξανδρή και Μαίρη Κανατά παρέλασε µε 7 αθλητές και 3 προπονητές (Τιµολέων Τσουρέκας, Στέργιος Πάππος και Christian Müller). Σηµαιοφόρος της αποστολής ήταν η 24άχρονη Παναγιώτα Τσακίρη και αρχηγός είναι ο Βασίλης Κατσώρας.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

22


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

« Κουρκουµπίνες µε κόκορα»

Υλικά για κουρκουµπίνες 1 κιλό αλεύρι 1 κιλό αλεύρι Μισό φλιτζάνι λάδι

Βάζουµε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, τσιγαρίζουµε τον κόκορα, τρίβουµε το κρεµµύδι, βάζουµε ντοµάτα και νερό, κρασί και τον βράζουµε µέχρι να «πιει τα υγρά του». Στη συνέχεια ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι.

Υλικά για κόκορα 1 κόκορα σπιτίσιο 1 κρεµµύδι 1 φλυτζάνι του καφέ κρασί

Η µαθήτρια Ζαφειρούλα Γουλέτα Γαλακτοµπούρεκο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για κουρκουµπίνες: Ζυµώνουµε το ζυµάρι σε µια λεκάνη, το αφήνουµε να ξεκουραστεί, στη συνέχεια το κάνουµε µικρές µπαλίτσες, το κόβουµε σε κοµµατάκια και το πλάθουµε βεργούλες. Κόβουµε τη βεργούλα σε κοµµατάκια, τις βάζουµε στο τραπέζι µε λίγο αλεύρι και µε τα δάχτυλά µας το κουφώνουµε σαν αχιβάδα. Βάζουµε νερό να βράσει σε µια κατσαρόλα και τις ρίχνουµε. Αφού βράσουν τις κατεβάζουµε από τη φωτιά και τις αφήνουµε µέσα στο νερό για µισή ώρα. Τις στραγγίζουµε στο σουρωτήρι και τις ρίχνουµε σε µια ρηχή πιατέλα. Τις τυρώνουµε (ραντίζουµε µε τυρί για µακαρόνια), βάζουµε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και τις τσιγαρίζουµε (τις περιλούζουµε µε το βούτυρο ). Μπορείτε βέβαια και να αγοράσετε έτοιµες κουρκουµπίνες από τα µαγαζιά της Καρύστου. Τις µαγειρεύετε όπως τα µακαρόνια.

Εκτέλεση για κοτόπουλο:

Για την κρέµα

Για τα φύλλα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

500 γρ. φύλλα

1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιµιγδάλι 4 αυγά 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη 1 βανίλια 1 κουτ. σούπας παγωµένο αγελαδινό βούτυρο (ή µαργαρίνη)

1 φλιτζ. τσαγιού

κρούστας λεπτά λιωµένο βούτυρο (ή µαργαρίνη), για το άλειµµα

Εκτέλεση: Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε µια κατσαρόλα και τα βράζω, για 12 - 15 λεπτά . Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Κρέµα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε µέτρια φωτιά, προσέχοντας να µην κάψει και

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

23


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

αφρίσει. Προσθέτω πασπαλιστά το Βγάζω το γαλακτοµπούρεκο από το φούρνο και, σιµιγδάλι, ανακατεύοντας µε το σύρµα, όσο είναι καυτό, το περιχύνω µε το κρύο σιρόπι. για να µην κολλήσει. Σιγοβράζω το Το σερβίρω χλιαρό ή όταν κρυώσει. µείγµα για περίπου 5 λεπτά, Η µαθήτρια Σοφία Τσέπα ανακατεύοντας διαρκώς, µέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα µεγάλο µπολ χτυπάω µε το µίξερ τα αυγά µε τη ζάχαρη και τη βανίλια , µέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωµο και αφράτο µείγµα. Προσθέτω το πηχτό µείγµα γάλακτοςσιµιγδαλιού και ανακατεύω καλά, µέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και πυκνό µείγµα. Καρφώνω σε ένα πιρούνι το παγωµένο βούτυρο και αλείφω την επιφάνεια της ζεστής κρέµας -το βούτυρο θα λιώσει αργά, σχηµατίζοντας µια προστατευτική λιπαρή στρώση στην κρέµα, ώστε να µην σχηµατιστεί πέτσα. Σκεπάζω το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και το αφήνω κατά µέρος, µέχρι η κρέµα να κρυώσει λίγο. Φύλλα: Με λίγο από το λιωµένο βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο και βαθύ ταψί µε διαστάσεις 28 x 22 εκ. και στρώνω εκεί τα µισά φύλλα, βουτυρωµένα καλά έναένα. Αφήνω τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού. Προθερµαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ανακατεύω την κρέµα µε το σύρµα για να διαλυθούν τυχόν κοµπαλάκια και να γίνει λεία και την αδειάζω στο ταψί, στα βουτυρωµένα φύλλα. Ισιώνω καλά την επιφάνεια της κρέµας µε µια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα µέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, σκεπάζοντας την περιφέρεια της κρέµας. Κόβω τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, τα βουτυρώνω και αυτά ένα-ένα και σκεπάζω την κρέµα. Αλείφω µε βούτυρο την επιφάνεια του γλυκού και το κόβω προσεκτικά σε καρεδάκια. Το ψήνω για 1 ώρα, µέχρι τα φύλλα να ροδίσουν. Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

24


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Αινίγµατα Άψυχο ψυχή δεν έχει και στον ουρανό πηγαίνει. Τι είναι; Ίσο είναι σαν κερί κι η φωνή του βροντερή. Τι είναι; Χυλιοτρύπητο λαγήνι, που σταλιά νερό δε χύνει. Τι είναι; Είναι ελαφρύτερο κι από το φτερό κι όµως δεν µπορείς να το κρατήσεις. Τι είναι; Πράσινα είναι τα µάτια µου, µαύρα τα γηρατειά µου χαροκοπιά η θλίψη µου, τροφή τα δάκρυα µου. Τι είναι;

Απαντήσεις: Ο καπνός Το ντουφέκι Το σφουγγάρι Η ανάσα Οι ελιές

Τα αινίγµατα είναι από τη µαθήτρια Σταυρούλα Λύκου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

25


ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Aποκριάτικη µάσκα Παρακάτω θα βρείτε τα βήµατα για να φτιάξετε µια όµορφη αποκριάτικη µάσκα: Βήµατα: 1. Σχεδιάστε πάνω στο χαρτόνι τη µάσκα. Μην ξεχάσετε να φτιάξετε τις τρύπες για τα µάτια! 2. Κόψτε τη µάσκα και τα µάτια µε κοπίδι για καλύτερο αποτέλεσµα. 3. ∆ιακοσµήστε τη µάσκα µε πούλιες, πούπουλα, glitter κ.ά. 4. Πάρτε λαστιχάκι και κολλήστε το στις δυο άκρες της µάσκας, ώστε να χωράει στο κεφάλι σας.

Tips: Όσο πιο έντονα χρώµατα χρησιµοποιήσετε, τόσο πιο ωραία θα βγει η µάσκα στο

Χρησιµοποιήστε δυνατή κόλλα για να σταθούν τα διακοσµητικά. Η µάσκα σας µπορεί να µοιάζει µε τη στολή που φοράτε!

Καλή επιτυχία!!! Μαρία- Σοφία Αποστόλου και Κων/να Τζένη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

26


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 13ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Η αλφαβήτα του Φεβρουαρίου Να το ΑΛΦΑ, ντυµένο µε Αποκριάτικη στολή, Να και το ΒΗΤΑ, χέρι χέρι µε τον Άγιο Βαλεντίνο, Να και το ΓΑΜΑ, πρώτο και καλύτερο στη Γιορτή του Τρύφωνα, του Χαραλάµπη και της Φιλοθέης. Ως εδώ καλά… Μα το ∆ΕΛΤΑ κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται ∆ίσκεκτο, Και το ΕΨΙΛΟΝ εκνευρίζει πολύ τον Ευερέθιστο Φεβρουάριο, Γιατί µε ένα ΖΗΤΑ ο Μάρτης του έκανε µεγάλη Ζαβολιά, Και τώρα το ΗΤΑ µετράει λιγότερες Ηµέρες δικές του. Άσε πια το ΘΗΤΑ. Ο Θυµός του γίνεται ακόµα µεγαλύτερος όταν το Θυµάται. Ο Ιερέας µ’ ένα µεγάλο ΙΩΤΑ Ιερουργεί. Θέλει ησυχία αλλά που να τη βρει; Αφού το ΚΑΠΑ κάνει φασαρία µε τα τρελά τα Καρναβάλια, Και το ΛΑΜ∆Α (ντράγκα ντρούγκα) έχει κρεµάσει στο Λαιµό του βαριά κουδούνια, Και το ΜΙ, άτακτο και αυτό, τριγυρνά στη γειτονιά ντυµένο Μασκαράς; Το ΝΙ ντύνει Νύφη την αµυγδαλιά. Κι ενώ το ΞΙ Ξεφαντώνει µε χορούς, πάρτι και γλέντια, άλλοι δουλεύουν. Όπως το ΟΜΙΚΡΟΝ, που βοηθάει στο Όργωµα τους γεωργούς, Όπως το ΠΙ, που ανοίγει τα Πιθάρια να δοκιµάσει το κρασί, Όπως το ΡΟ, που τρέχει στα περιβόλια και µαζεύει Ραδίκια, Το ΣΙΓΜΑ µαζί µε τα παιδιά σχεδιάζουν την κυρα- Σαρακοστή, Το ΤΑΥ τα µαθαίνει τι είναι το Τριώδιο και ποια η Τσικνοπέµπτη, Και γιατί το ΥΨΙΛΟΝ ανήκει στην Υπαπαντή, τη µεγάλη γιορτή. ΤΟ ΦΙ δε φεύγει από την αγκαλιά του Φλεβάρη, του Κουτσοφλέβαρου, Σπρώχνει ταυτόχρονα το ΧΙ να ρίχνει Χαρτοπόλεµο, Και το ΨΙ είναι το µεγάλο Ψυχοσάββατο. Με το ΩΜΕΓΑ, ευτυχώς, όλα τελειώνουν Ωραία και καλά, Και η Αλφαβήτα για άλλο µήνα ξεκινά. Το απόσπασµα είναι παρµένο απ’ το βιβλίο της αγαπηµένης µας Αγγελικής Βαρελά «Μήνας µπαίνει, µήνας βγαίνει».

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

27

Εφημεριδα στ ταξησ 2ου δημοτικου σχολειου καρυστου τευχοσ φεβρουαριου 2014  
Εφημεριδα στ ταξησ 2ου δημοτικου σχολειου καρυστου τευχοσ φεβρουαριου 2014  
Advertisement