Page 1


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

«Συνέντευξη από την κα Ελευθερία Μπέκα» Κάθε χρόνο αυτή την εποχή στον τόπο µας οι αγρότες τρυγάνε τα αµπέλια τους. Με αφορµή λοιπόν αυτός το γεγονός καλέσαµε στο σχολείο µας την κα Ελευθερία Μπέκα, η οποία µας παραχώρησε µια συνέντευξη, µε πολλή χαρά.

Μαθητές: Τι θα κάνετε τώρα αυτά τα σταφύλια; Ε.Μ.: Θα τα βάλουµε σε ένα µεγάλο βαρέλι. Εκεί θα τα αφήσουµε για 20 µέρες περίπου για ζύµωση. Ο µούστος πρέπει να έχει «γράδα» 12-12,5 βαθµούς, ώστε το κρασί να είναι καλό και όχι πολύ δυνατό. Μαθητές: Τι άλλα προϊόντα παίρνετε από τα σταφύλια;

Μαθητές: Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να τρυγάτε;

Ε.Μ.: Φτιάχνουµε πετιµέζι, µουστοκούλουρα.

από το µούστο µουσταλευριά,

Μαθητές: Μπορείτε να µας πείτε τη Ε.Μ.: Από πολύ µικρή 12 χρονών, στα δική σας συνταγή για µουσταλευριά και αµπέλια της οικογένειας και αργότερα µουστοκούλουρα; µεροκάµατο σε ξένα αµπέλια. Ε.Μ.: Πολύ ευχαρίστως! Μαθητές: Πόσες µέρες αφιερώνετε σ’ Για τη µουσταλευριά θα χρειαστούµε 6 ποτήρια µούστο «κοµµένο» και 1 ποτήρι αυτή την αγροτική εργασία; αλεύρι κίτρινο. Τα βράζουµε σε µεγάλη Ε.Μ.: Τα παλιά χρόνια ήταν κατσαρόλα και όταν χυλώσει το «Πανηγύρι» κράταγε και 10 µέρες. Στις κατεβάζουµε απ΄ τη φωτιά. Αφήνουµε µέρες µας όµως µια µέρα µόνο γιατί το µείγµα να κρυώσει και το σερβίρουµε σε 4 ρηχά πιάτα. Τα γαρνίρουµε µε έχουµε µόνο ένα αµπέλι. σουσάµι ή καρυδόψιχα. Μαθητές: Η προηγούµενη σοδειά ήταν καλύτερη από φέτος; Ε.Μ.: Βέβαια, θέλει και ρώτηµα; Μαθητές: Φέτος πόσα κιλά σταφύλια βγάλατε και ποια η ποικιλία; Ε.Μ.: Περίπου 2 τόνους, από «Σεβαστιανό» σταφύλι, που δίνει το λευκό κρασί.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

1


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Για τα µουστοκούλουρα θα χρειαστούµε 1 ποτήρι µούστο, 1 ποτήρι λάδι,1 ποτήρι ζάχαρη, 2 κ. γ. σόδα, 2κ.γ. αµµωνία, 2 κ. γ. κανέλλα, 2 κ. γ. γαρίφαλο τριµµένο, µισό ποτήρι κρασιού κονιάκ και αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. Ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί µέχρι να γίνει µια µαλακή ζύµη. Τα πλάθουµε σε κουλουράκια και τα φουρνίζουµε για 20΄περίπου στους 120 º. Εύχοµαι καλή επιτυχία στα γλυκά σας. Να σας πω κιόλας ότι το µούστο µπορείτε να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη και να έχετε όλο το χρόνο, ακόµα και τη Μ. Εβδοµάδα µε τη νηστεία. Μαθητές: Σας ευχαριστούµε πολύ κα Ελευθερία. Ε.Μ.: Η ευχαρίστηση ήταν δική µου.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

2


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

«Συνέντευξη από τον κ. ∆ηµήτρη Μαστροδήµα» Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο µας ο κ. ∆ηµήτρης Μαστροδήµας, ο οποίος πολέµησε στον πόλεµο του 1940.

Ο κ. ∆ηµήτρης απάντησε σε ερωτήσεις των µαθητών της Στ΄ Τάξης, από τις εµπειρίες του στον πόλεµο του 1940, καθώς και από την περίοδο της αντίστασης 19411944.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Μαστροδήµα στην ιστοσελίδα του σχολείου µας http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/.

Τον ευχαριστούµε πάρα πολύ για το βιωµατικό, ιστορικό µάθηµα που µας προσέφερε.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

3


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

«Ο Αγιασµός στο σχολείο µας» Πέρασε πια το όµορφο καλοκαίρι. Το σχολείο άρχισε. Η πρώτη µέρα στο σχολείο αφιερώνεται στο καλωσόρισµα των παιδιών και στον αγιασµό.

Στην αυλή του σχολείου υπάρχει ένα τραπέζι και πάνω είναι τοποθετηµένα ένα µπολ µε νερό, ένα κλωνάρι βασιλικός, ένα κερί, ένα θυµιατό και ένας σταυρός. Ο ιερέας φοράει το πετραχήλι του και διαβάζει ευχές για υγεία, δύναµη και φώτιση στα παιδιά και στους δασκάλους για την καινούρια σχολική χρονιά. Ευχόµαστε κι εµείς µε τη σειρά µας καλή σχολική χρονιά!

Η µαθήτρια Ιωάννα Μούτση Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

4


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

28η Οκτωβρίου 1940 Ο πόλεµος των Ιταλών και των Γερµανών ενάντια στον υπόλοιπο κόσµο ξεκίνησε το 1940. Ο πόλεµος ήταν µια τρελή ιδέα του Χίτλερ. Εµείς µε την παρέλαση γιορτάζουµε το ΟΧΙ που είπαµε οι Έλληνες στον ιταλικό λαό. Ο Γκράτσι, ο πρέσβης της χώρας ήρθε µε διαταγή από το Χίτλερ και µας είπε να παραδοθούµε. Εµείς αντισταθήκαµε και δεν τους είπαµε «περάστε στη χώρα µας». Έφεραν στρατό και όµως δεν παραδοθήκαµε. Το νέο µεταδόθηκε σε όλη τη χώρα µε σειρήνες στις πόλεις. Στα χωριά µε καµπάνες. Όταν χτύπησαν οι καµπάνες και οι σειρήνες πέταξαν τα ιταλικά αεροπλάνα. Μπήκαν µέσα στα χωριά. Ο κόσµος φώναζε ΟΧΙ. Οι Έλληνες δεν παρέδωσαν την Ελλάδα. Κρυφά στους τοίχους έγραφαν διάφορα συνθήµατα για να δίνουν θάρρος. Πολεµούσαν µε µικρό στρατό και απλά όπλα. Πολεµούσαν µε θάρρος και γενναιότητα. Οι Έλληνες έχασαν όταν οι Ιταλοί βοηθήθηκαν από τους Γερµανούς. Μεγάλωσε ο στρατός. Έκαναν συµµαχία. Είµαι πολύ περήφανη που είµαι Ελληνίδα. Επειδή συµµετέχω σε έναν από τους πιο θαρραλέους λαούς. Γιατί οι Έλληνες αυτοθυσιάστηκαν για να σώσουν την πατρίδα µας. Ήταν πάρα πολύ γενναίοι!!!

Η µαθήτρια της ∆΄τάξης Μαρία Τζένη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

5


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Φωτογραφίες από τη γιορτή που ετοίµασε η Ε΄ Τάξη.

Φωτογραφίες από τη µαθητική παρέλαση.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

6


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταµου» Στις 25 Νοεµβρίου 1942 στη θέση Πλακωτό φτάνουν ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, αρχηγός του Ε∆ΕΣ, γενναίος, έµπειρος, ριψοκίνδυνος, ο ΄Αρης Βελουχιώτης, αρχηγός του ΕΛΑΣ, οργανωτικός, επαναστάτης πολεµιστής κι ο ΄Εντι Μάγιερς, Βρετανός συνταγµατάρχης του µηχανικού, ειδικευµένος στις καταστροφές και φυσικά οι οµάδες των ανδρών τους, φλογεροί νέοι, επαγγελµατίες καταδροµείς, σαµποτέρ. Αποστολή τους είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταµου, απ’ την οποία διέρχεται η µοναδική σιδηροδροµική γραµµή που συνδέει τη Γερµανία µε τον Πειραιά, µέσω της οποίας µεταφέρονται πολεµοφόδια για το συνταγµατάρχη Ρόµελ στη Β. Αφρική όπου προωθούνται µε µεταγωγικά πλοία. Στις 11:05 γίνεται η πρώτη ανταλλαγή πυρών ανάµεσα σε αντάρτες και Ιταλούς. Οι Βρετανοί σαµποτέρ επικουρούµενοι απ’ τους Έλληνες αντάρτες κατεβαίνουν στη χαράδρα, κολλούν τις µαγνητικές χελώνες στη βάση της γέφυρας και την γκρεµίζουν, ηρωικά. «ήταν η σηµαντικότερη αντάρτικη επιχείρηση σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσµο…»BORKENAU, Γερµανός ιστορικός«Ο Γοργοπόταµος χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν και χωρίς τον ΄Αρη δεν θα πετύχαινε» WOODHAUSE,Βρετανός ταγµατάρχης. Ήταν µια σπουδαία στιγµή της

αντίστασης. Το κατόρθωµα ήταν τόσο σηµαντικό που άφησε άφωνη την Ευρώπη. Για πρώτη και τελευταία φορά συνεργάστηκαν δύο απ’ τις µεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις, ο ΕΛΑΣ και ο Ε∆ΕΣ και οι αρχηγοί τους. Ήταν το µεγαλύτερο σαµποτάζ. Τις δυσάρεστες συνέπειες αναγνώρισε κι ο ίδιος ο Χίτλερ, γιατί δηµιούργησε πρόβληµα στον ανεφοδιασµό των στρατευµάτων του. Ο Γοργοπόταµος ανύψωσε το ηθικού του δοκιµαζόµενου ελληνικού λαού κι έδωσε αναγνώριση στις αντιστασιακές οµάδες. Καλό είναι να παραδειγµατιζόµαστε λοιπόν κι εµείς σήµερα από τέτοιες πράξεις. Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκποµπή: «Μηχανή του χρόνου», µε το αντίστοιχο επεισόδιο για να µάθεις περισσότερα.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

7


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

∆οµήνικος Θεοτοκόπουλος

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο ∆. Θ. γεννήθηκε το 1541 στην Κρήτη και πέθανε στις 7 Απριλίου 1614 στο Τολέδο της Ισπανίας. Ισπανικό προσωνύµιο El Greco, δηλ. ο ΄Ελληνας, ήταν Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. ΄Εζησε το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του µακριά από την πατρίδα του, δηµιουργώντας το κύριο σώµα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τµήµα της εντ\ετικής επικράτειας και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους µεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε µέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισµένα από τα πιο γνωστά έργα του. Τα σηµαντικότερα έργα του ήταν: Το El Espolio (15771579), Η ταφή του κόµη Οργκαθ (1586-1588), Η Πέµπτη σφραγίδα της Αποκαλύψεως (1608-1614).

Ο Λ.ντα Βίντσι γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Ιουλίου 1452. το πλήρες όνοµά του ήταν leonardo di ser Piero da Vinci και υπέγραφε τα έργα του ως Leonardo ή Io, Leonardo =Εγώ ο Λεονάρντο. Μεγάλωσε µε τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας. Σε όλη την περίοδο του 1472-1480 εργάστηκε στο εργαστήριο του Βερόκιο, ενώ παράλληλα φιλοτεχνούσε και δικούς του πίνακες. Αργότερα, το 1482, µετακόµισε στο Μιλάνο όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως µηχανικός, ζωγράφος και γλύπτης. Την ίδια περίπου περίοδο εργάστηκε ως σύµβουλος αρχιτέκτονας στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, ενώ το ίδιο διάστηµα 1495-1498, µετά από παραγγελία του Λουδοβίκου Σφόρτσα ζωγραφίζει το «Μυστικό ∆είπνο». Μερικά σηµαντικά έργα του είναι: η «Μόνα Λίζα», ο «Μυστικός ∆είπνος» και ο «΄Ανθρωπος του Βιτρούβιου». Ο Λεονάρντο πέθανε στις 2 Μαΐου του 1519 (67 ετών) στο Αµπουάζ στη Γαλλία.

Ο µαθητής Νικόλας Βενετσιάνος

Ο µαθητής Χρήστος Κεκεµπάνος και η µαθήτρια Χρίστινα Χρηστίδη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

8


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Mαρτίνος Λούθηρος

να τερµατίσει µια διένεξη για κληρονοµικά θέµατα και σ’ αυτό το µέρος τέλειωσε τη ζωή του. Η Μεταρρύθµιση άλλαξε το πρόσωπο της Ευρώπης ριζικά, αφού εκτός από τους Ρωµαιοκαλικούς, δηµιουργήθηκαν αρκετές προτεσταντικές οµάδες που υπάρχουν και σήµερα. Στον προτεσταντικό ναό υπάρχει ελάχιστος διάκοσµος. Το µοναδικό σύµβολο που κυριαρχεί είναι ο σταυρός. Μόνο µια Κυριακή το µήνα η θεία λειτουργία συνδυάζεται µε την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και τη Θεία Μετάληψη. Η Αγία Γραφή είναι η µοναδική πηγή της χριστιανικής πίστης.

Ο Μαρτίνος Λούθηρος γεννήθηκε στις 10 Νοεµβρίου 1483 στη µικρή πόλη Εισλεµπέν και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του στο κοντινό Μανσφελντ. Οι επιχειρήσεις του πατέρα του επέτρεψαν στο Λούθηρο µια καλή εκπαίδευση και το 1501 γράφτηκε στο πανεπιστήµιο του Ερφουρτ. Σύµφωνα µε το θρύλο, µια σφοδρή καταιγίδα ήταν η αφορµή για την αποφασιστική καµπή της ζωής του. Υπάρχει εκκλησιαστικό όργανο, αρµόνιο Μέσα στο φόβο του ορκίστηκε να γίνει όπου ψέλνουν όλοι µαζί. µοναχός.

Η µαθήτρια Φρίντα Μάτο Έγινε ένας από τους µεγάλους µεταρρυθµιστές αφού αντέδρασε στον Παπισµό µε αφορµή τα συγχωροχάρτια. Ο Πάπας έφτασε στα όρια του, απείλησε το Λούθηρο µε αφορισµό και τελικά τον αφόρισε. Ο Λούθηρος είχε άλλη µια ευκαιρία στη Βασιλική Συνέλευση του Γόρµς, όπου ο λαός τον υποδέχτηκε µε ζητωκραυγές ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση παρέµεινε σταθερός στις πεποιθήσεις του και τελικά κρύφτηκε στο Γαρτµπουργκ της επαρχίας Εσενάκ. Στις 13 Ιουνίου 1525 Ο Μ.Λ. παντρεύτηκε την πρώην µοναχή Κατερίνα Βον Βόρα. Η µεγάλη οικογένεια του είχε έξι παιδιά µαζί µε τα θετά παιδιά του. Το 1546 Ο Λ. κλήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για

Ουίλιαµ Σαιξπηρ

Ο Ο. Σ. (1564-1616) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ως ο σηµαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική και ένας από τους σηµαντικότερους δραµατουργούς παγκοσµίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

9


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Αγγλίας. Τα έργα του έχουν µεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσµου. Έχει γράψει περίπου 38 θεατρικά έργα,154 σονάτες, δύο µεγάλα αφηγηµατικά ποιήµατα και πολλά άλλα ποιήµατα. Μερικά έργα του: «Ρωµαίος και Ιουλιέτα», «Πολύ κακό για το τίποτα», «΄Αµλετ», «Όνειρο θερινής νύχτας», «Ο έµπορος της Βενετίας», «Το ηµέρωµα της στρίγγλας» κ.ά.

Μαγεντίας Χούµερυ και ο αρχιεπίσκοπος Αδόλφος τον βοήθησαν να φτιάξει άλλο νέο. Σ΄ αυτό τύπωσε µεταξύ άλλων τη Βίβλο των 36 στίχων. Η εφεύρεση του Ιωάννη Γουτεµβέργιου έκανε το βιβλίο πιο προσιτό, από οικονοµική άποψη, και έτσι συντέλεσε σε µεγάλο βαθµό στην πνευµατική αφύπνιση του κόσµου, που στη µεγάλη του πλειοψηφία ήταν µέχρι τότε βυθισµένος στο σκοτάδι της αµάθειας.

Η µαθήτρια Σταυρούλα Λύκου

Ο µαθητής Νίκος Κολιαβράς

Ιωάννης Γουτεµβέργιος Ναπολέων Βοναπάρτης

Ο εφευρέτης της τυπογραφίας µε κινητά στοιχεία. Γεννήθηκε στη Μαγεντία της Γερµανίας το 1400. Το 1434 πήγε στο Στρασβούργο όπου ασχολήθηκε µε την κατασκευή καθρεφτών και µε το κόψιµο πολύτιµων λίθων. Εκεί εφεύρε και την τυπογραφία µε κινητά στοιχεία, που συντέλεσε στη γρήγορη εκτύπωση και διάδοση του βιβλίου. Το 1448 γύρισε στη Μαγεντία, όπου έφτιαξε ένα τυπογραφείο µε συνέταιρο τον τραπεζίτη Ιωάννη Φουστ. Εκεί τύπωσε και το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο των 42 στίχων, γραµµένη στα λατινικά. Από την έκδοση αυτή σώζονται µόνο 20 αντίτυπα. Αργότερα ήρθε σε ρήξη µε το Φουστ και έχασε το τυπογραφείο του, αλλά ο δήµαρχος της

Ο Ν.Β. γεννήθηκε στην Κορσική στις 15 Αυγούστου 1769. Λίγους µήνες προτού γεννηθεί (5 Μαΐου), η Κορσική υπέστη καθοριστική ήττα από τη Γαλλία και προσαρτήθηκε σε αυτήν. Ο Ν. µεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που µιλούσε ιταλικά. Ως µέγιστο αξίωµα πήρε του αυτοκράτορα της Γαλλίας. Το 1815 υπέστη βαριά ήττα στο Βατερλό και πέθανε το 1821.

Η µαθήτρια Μαρία-Σοφία Αποστόλου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

10


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Κων/νος Καβάφης

από το υπουργείον των ∆ηµοσίων ΄Εργων της Αιγύπτιου. Ξέρω αγγλικά, γαλλικά και ολίγα ιταλικά». ΄Ενα πολύ γνωστό του ποίηµα:

Ο Κων/νος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου Καβάφη µεγαλέµπορου βαµβακιού. Μετά το θάνατο του πατέρα του η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Στην Αλεξάνδρεια ο Κ. ∆ιδάχτηκε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά. ΄Ενα σύντοµο αυτοβιογραφικό σηµείωµα του ποιητή: «Είµαι Κωνσταντινοπολίτης στην καταγωγή, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια- σε ένα σπίτι της οδού Σερίφ, µικρός πολύ έφυγα και αρκετό µέρος της παιδικής µου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην τη χώρα αυτήν µεγάλος, αλλά για µικρόν χρονικόν διάστηµα. ∆ιέµεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβική µου ηλικία κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Πόλη. Στην Ελλάδά είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία µου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώµενον Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

11


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Τόµας Τζέφερσον

Ο Τόµας Τζέφερσον στις 13Απριλίου 1743 και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1826. ΄Ηταν ο τρίτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. και κύριος συντάκτης της ∆ιακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Γεννήθηκε στην πολιτεία της Βιρτζίνια στις Η.Π.Α. ελληνοµαθής, ορθολογιστής και υπέρµαχος του διαχωρισµού κράτους εκκλησίας, συνέταξε την περίφηµη ∆ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. και ήταν θαυµαστής της Γαλλικής Επανάστασης. ΄Εγινε υπουργός των Εξωτερικών ύστερα από την επιστροφή του από το Παρίσι το 1789 µε την κυβέρνηση του Τζορτζ Ουάσιγκτον και διετέλεσε Πρόεδρος των Η.Π.Α. για δύο συνεχόµενες θητείες. Αργότερα ίδρυσε το Πανεπιστήµιο της Βιρτζίνια.

Η µαθήτρια Μαρία Κρίσιλια

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

12


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

«Το παραράδιασµα»

Υπόθεση µε λίγα λόγια:

Το βιβλίο µιλάει για ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Ανάστω. Η Ανάστω τελείωσε την Α’ ∆ηµοτικού µε άριστα. Ξέρει πρόσθεση και αφαίρεση και έχει µάθει να διαβάζει. Όταν µεγαλώσει θέλει να γίνει γιατρός. Όµως ο παγετός θα της γκρεµίσει το όνειρο της. Η Ανάστω θα παρατήσει το σχολείο και θα δουλέψει στο µεροκάµατο. Τι θα γίνει στο τέλος; Θα πραγµατοποιηθεί το όνειρό της;

Συγγραφέας:Ζωρζ Σαρή Εκδόσεις: Πατάκη Υπόθεση µε λίγα λόγια:

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Τζένη Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

13


ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

∆ράκε, δράκε είσαι εδώ;

Μέσα από εφτά σύγχρονες ιστορίες η αλήθεια κάνει µια προσπάθεια να περάσει την πόρτα της παιδικής ψυχής ντυµένη µε τη βούλα της φαντασίας. Τα θέµατά του είναι παρµένα µέσα από την καθηµερινότητα τόσο αυτήν που δηµιουργεί έντονες συγκινήσεις όσο και την άλλη που προσφέρει τη ζεστασιά της απλότητας. Στην αλήθεια όµως αντιδρούν οι δράκοι που παραµονεύουν σε κάθε σελίδα. Η συγγραφέας αναγκάζεται να ανοίξει κουβέντα µαζί τους για να του πείσει. Κουβεντιάζει λοιπόν µε τους δράκους των παλιών παραµυθιών αλλά και µε τους νεότερους που έχουν αλλάξει ονόµατα και είναι εξίσου απειλητικοί και µας τροµάζουν το ίδιο µε τους παλιούς. ΄Ολο το βιβλίο έχει µια ενιαία ενότητα και ένα συγκεκριµένο µήνυµα που µπορεί να το εκφράσει µε µια λέξη:ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά Εκδόσεις: Πατάκη

Η µαθήτρια Ζαφειρούλα Γουλέτα Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

14


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Ωραία είναι η Κάρυστος, αλλά γιατί να µην πάµε λίγο πιο πίσω, λίγο πιο πάνω. Να κάπου εκεί. Εκεί βρίσκεται ο Πλατανιστός. ΄Ενα χωριό σχετικά µικρό σε έκταση, αλλά το θέµα είναι τι κρύβεται από πίσω του. Στον Πλατανιστό θα ανακαλύψουµε πολλά µικρά χωριουδάκια, το καθένα µε τη δική του ιστορία. Για παράδειγµα το Ποτάµι, πού µέσα στη θάλασσα είχε ναυαγήσει ένα καράβι το οποίο µετέφερε τσιµέντο. Κάποια σίδερα του καραβιού τα έχουν πάρει ενώ τα σακιά από τσιµέντα έχουν µείνει.

Το σχολείο είχε µαγειρείο και έξω από αυτό υπήρχε µια στέρνα µε χρυσόψαρα. Γύρω από το σχολείο υπήρχαν ωραία λουλούδια. Το κτίριο ήταν στη µέση του προαυλίου και κάτω από το σχολείο ήταν το τοξωτό γεφύρι, δείγµα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των γεφυριών.

Επίσης στην περιοχή Ελληνικό υπάρχει ένας τοίχος µε τεράστιους ογκόλιθους από τα αρχαία χρόνια. Αυτό ήταν το ταξίδι στον Πλατανιστό. Νοµίζω ότι αξίζει τον κόπο να το Στη θάλασσα ξεχωρίζει µια µαυρίλα επισκεφτούµε! που είναι το ναυαγισµένο καράβι. ΄Αλλα χωριά είναι το Πανοχώρι, το Λιβάδι, το Καστρί,κ.ά. Στο κέντρο του χωριού, στη Μουρτιά υπάρχει το τοξωτό γεφύρι και το σχολείο όπου πήγαιναν τα παιδιά του χωριού εκείνα τα χρόνια.

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Τζένη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

15


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Καρχαρίες

Οι καρχαρίες τρώνε ψάρια, καλαµάρια κι άλλα ζώα της θάλασσας. Μερικοί καρχαρίες είναι πολύ ήρεµοι και δεν ενοχλούν ποτέ τους ανθρώπους. Μερικοί όµως, όπως ο µεγάλος άσπρος καρχαρίας και ο γαλάζιος επιτίθενται στους ανθρώπους. Έχουν πολύ κοφτερά δόντια και συνήθως τρώνε µεγάλα ψάρια. Για τον καρχαρία ο άνθρωπος είναι σαν ένα µεγάλο ψάρι, κάτι που µπορεί να φάει. Επίσης ο καρχαρίας µπορεί να ακούσει ήχους από µακριά, να µυρίσει αίµα από µακριά. Μάλιστα οι καρχαρίες πρέπει να κινούνται συνέχεια διαφορετικά δεν µπορούν να αναπνεύσουν. Αν ένα καρχαρίας πιαστεί ανάµεσα σε δύο βράχια θα πεθάνει επειδή δεν µπορεί να αναπνεύσει.

Η µαθήτρια Σταυρούλα Λύκου

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα αυτοχρητοδοτούµενο δηµιούργηµα, εκτείνεται σε µια συνολική έκταση 200 στρεµµάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2000 ζώα, από 350 διαφορετικά είδη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάιο του 2002, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο µε την Τρίτη µεγαλύτερη συλλογή πουλιών στον κόσµο. Από τον Απρίλιο του 2001 όταν στο αττικό Ζωολογικό Πάρκο προστέθηκε «Ο κόσµος των ερπετών» ξεκίνησαν επεκτάσεις και προσθήκε όπως : Η Αβοκέτα, ο Αγουπόρνις Μασκοφόρος, ο Αγαπόρνις του Φίσσερ, το ΄Αγριο Γαϊδούρι της Σοµαλίας, η Γαλαζιοκέφαλη Κόουρα, ο Αετός Μπατελέρ, ο Βούκερος οο υδροκόρακας, η Αλευρώδης Αµαζόνα ο Ασηµένιος Φασιανός και ο Βούκερος του Παλαουάν.

Η µαθήτρια Σοφία Σίδερη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

16


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Πλάτανος

Ο βασιλιάς-γίγαντας του ελληνικού φυτικού βασιλείου! Ο πλάτανος είναι δέντρο φυλλοβόλο και ανήκει στην οικογένεια Πλατανίδες. Η πλάτανος είναι δέντρο φιλόφωτο, αγαπάει δηλαδή πολύ τον ήλιο, και υγρόφιλο, της αρέσει πολύ το νερό. Για αυτό αν στο δρόµο σου συναντήσεις πλατάνι να ξέρεις ότι κάπου εκεί υπάρχει µια δροσερή πηγή ή κάποιο ποταµάκι όπου µπορείς να ξεδιψάσεις. Στην Εύβοια, κοντά στον ποταµό Κηρέα, υπάρχει ο «Μεγάλος Πλάτονος», που φηµολογείται ότι είναι το αρχαιότερο πλατάνι των Βαλκανίων, µε την ηλικία του, λένε, να υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια! Στην Κω ακόµα υπάρχει ο πλάτανος που στον ίσκιο του λένε ότι δίδασκε ο Ιπποκράτης. Κάθε πρώτη του Σεπτέµβρη στην Κω γιορτάζουν το έθιµο της «Αρκιχρονιάς» (αρχή του θρησκευτικού έτους). Στην Κω, λοιπόν, το βράδυ της παραµονής, κορίτσια, γυναίκες και παιδιά φτιάχνουν την «Αρκιχρονιά», µια αρµαθιά από φύλλα πλατάνου, σκόρδο, κυδώνι, σταφύλι και ρόδι. Στη συνέχεια, αφήνουν την αρµαθιά τους, όλο το βράδυ, κάτω από τα αστέρια. Το πρωί κατεβαίνουν στην παραλία, παίρνοντας.

µαζί τους και την περσινή που την είχαν κρεµασµένη για ένα χρόνο στο εικονοστάσι τους. Κατόπιν πετούν την παλιά και βουτούν την καινούρια στη θάλασσα. Έπειτα νίβονται µε θαλασσινό νερό, παίρνουν νερό από σαράντα κύµατα στο δοχείο τους, µαζεύουν βότσαλα και κινούν για τον Πλάτανο του Ιπποκράτη Αγκαλιάζουν τον κορµό του για να πάρουν τα χρόνια του και το πάχος του… και γυρνώντας σπίτι κρεµούν την «Αρκιχρονιά» στο εικονοστάσι. ∆ίπλα στο ιστορικό Γεφύρι της ΄Αρτας υπάρχει ο Πλάτανος, που λέγεται ότι από τα κλωνάρια του ο Αλή Πασάς κρεµούσε τους χριστιανούς. Ο Πλάτανος αυτός, µαζί µε άλλα πέντε πλατάνια, ανακηρύχθηκε «∆ιατηρητέο Μνηµείο της Φύσης», σύµφωνα µε απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας. Εµείς εδώ σας παραθέτουµε φωτογραφίες από τα πλατάνια στο δικό µας χωριού, τους Μύλους.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

17


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Ο µικρός λέει στον πατέρα του: -Πατέρα, όταν µεγαλώσω, θα παντρευτώ τη γιαγιά µου. -Αυτό δεν γίνεται, δεν µπορείς να παντρευτείς τη µάνα µου, του λέει ο πατέρας του. -Μα τότε µπαµπά πώς παντρεύτηκες τη δική µου µαµά;

-Τοτό, ο γιατρός. Κι ο Τοτός που δεν φοβάται: -Σήµερα δε θα δεχθούµε κανέναν, πείτε του πως είµαι άρρωστος!

Η µητέρα της µικρής Μαρίας ήταν απασχοληµένη µε την αποστείρωση των ρούχων του άρρωστου άντρα της. -Γιατί το κάνεις αυτό µαµά; ρώτησε η µικρή. -Γιατί ο µπαµπάς έχει µικρόβια που έχουν πάει και στα ρούχα που φοράει. Τα βγάζω λοιπόν για να τα σκοτώσω. Η µικρή Μαρία σκέφτηκε για λίγο και είπε: -Και γιατί καλέ µαµά, δεν βράζαµε τον µπαµπά να σκοτωθούν όλα τα µικρόβια αµέσως;

-Μαµά, τι πάει να πει κληρονοµικότητα; -Αυτό που σου δίνουµε εγώ και ο µπαµπάς σου. -Κατάλαβα. Κληρονοµικότητα= ξύλο!

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

18


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Τρουφάκια και σοκολατάκια µε ξηρούς καρπούς

καλά και να γίνει σφιχτό. Βάζουµε σε 2 χωριστά πιάτα την τρούφα και τους ξηρούς καρπούς αντίστοιχα. Με τη βοήθεια ενός µικρού κουταλιού παίρνουµε ορισµένη ποσότητα από το µείγµα και φτιάχνουµε µικρούς βόλους. Κάθε σοκολατάκι το περνάµε από την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς και το τοποθετούµε στα ειδικά χαρτάκια.

Τη συνταγή βρήκε η µαθήτρια Ζαφειρούλα Γουλέτα

Υλικά για 30 τεµάχια: 500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 100γρ. βιτάµ κλασικό 360γρ. κρέµα γάλακτος 2σφηνάκια λικέρ Baiieys ή kahlua 100γρ. τρούφα σοκολάτας 150γρ. καβουρδισµένοι ξηροί καρποί (χονδροδουλεµένα της αρεσκείας σας) Αµύγδαλα, φουντούκια για το γαρνίρισµα

Εκτέλεση: Σε µπεν µαρί βάζουµε το βιτάµ, την κρέµα γάλακτος και την ψιλοκοµµένη σοκολάτα και τα λιώνουµε σε χαµηλή προς δυνατή θερµοκρασία µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα µπολ. Αφήνουµε να κρυώσει καλά σε θερµοκρασία δωµατίου και προσθέτουµε το λικέρ, ενώ ανακατεύουµε µέχρι το µείγµα να γίνει λείο. Σκεπάζουµε το µείγµα της σοκολάτας µε µεµβράνη και το βάζουµε στο ψυγείο για 2 ώρες µέχρι να παγώσει Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

19


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

20


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

21


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Προτεινόµενες ασκήσεις γυµναστικής από το γυµναστή του σχολείου κ. Στέφανο Βαλσάµη. Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

22


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 9Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

23

Εφημεριδα στ ταξησ 2ου δημοτικου σχολειου καρυστου τευχοσ σεπτεμβριου οκτωβριου 2013  
Εφημεριδα στ ταξησ 2ου δημοτικου σχολειου καρυστου τευχοσ σεπτεμβριου οκτωβριου 2013  

Εφημεριδα στ ταξησ 2ου δημοτικου σχολειου καρυστου τευχοσ σεπτεμβριου οκτωβριου 2013