Page 1


ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΑ ∆ΕΛΦΙΝΙΑ

• H χρήση µη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες µπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται. • H ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χηµικές ουσίες και σκουπίδια.

Μεσογειακή Φώκια Οι πρόγονοι των σηµερινών δελφινιών εµφανίστηκαν πριν από 65.000.000 χρόνια. Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι αλλά o µεγαλύτερος εχθρός είναι ο άνθρωπος που τα σκοτώνει ως εξής: • Με τη τυχαία αιχµαλωσία τους σε αλιευτικά εργαλεία. • Με τη παράνοµη αλιεία. • Με τη θαλάσσια ρύπανση. • Με την εκ προθέσεως θανάτωσή τους.

Καρέττα-Καρέττα

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα εµφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατοµµύρια χρόνια και αποτελεί µια από τις πιο επιτυχηµένες µορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη µας. Για πρώτη φορά εδώ και εκατοµµύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται µε εξαφάνιση. Απειλές: • Η υποβάθµιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγεται η καρέτα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους.

Ένα από τα έξι πιο απειλούµενα µε εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσµο είναι η µεσογειακή φώκια. Σήµερα, δεκαπέντε εκατοµµύρια χρόνια έπειτα από την εµφάνιση του γένους Monachus στον πλανήτη µας, υπολογίζεται ότι οι µεσογειακές φώκιες που αποµένουν δεν ξεπερνούν τα 400-500 ζώα. Απειλές: • Στις µέρες µας το κυνήγι της για εµπορικούς σκοπούς έχει σταµατήσει, αλλά η µεσογειακή φώκια απειλείται περισσότερο παρά ποτέ. • Κυριότερα αίτια είναι η καταστροφή των βιότοπων του ζώου καθώς και η εκ προθέσεως θανάτωσή του.

Για να σταµατήσει η παράνοµη αφαίµαξη της θάλασσας, θα πρέπει να είµαστε περισσότερο συνειδητοποιηµένοι ως άνθρωποι και αυτό θα γίνει όταν είµαστε περισσότερο ενηµερωµένοι. Το σηµαντικότερο όµως είναι να είµαστε ευαισθητοποιηµένοι και υπεύθυνοι των πράξεών µας.

Η µαθήτρια Μαριάννα Ντινιακού

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

1


ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΑ

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Η Άννα είναι 8 χρονών. Περιµένει πως και πως να έρθουν τα γενέθλιά της. Η ηµέρα αυτή όµως δεν ήταν σαν τα όνειρα του µικρού κοριτσιού... Ξηµέρωνε ... 21 Απριλίου 1967! ∆ικτατορία! Η Άννα περνάει δύσκολες µέρες... Μέχρι που έρχεται ο νονός της, ο ∆ηµήτρης! Ο ∆ηµήτρης είναι καθηγητής. Αυτός µπορεί να διώξει τη δικτατορία; Όταν πιάνεται και οδηγείται στο κρατητήριο τι θα γίνει; Θα τα καταφέρουν, θα περάσουν ήρεµα οι µέρες του Πολυτεχνείου ή... Ένα βιβλίο που µας µιλά για τις φριχτές και σκληρές µέρες που πέρασε η γενιά του 1960... Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

2


ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Παραµύθι χωρίς όνοµα

Στο παραµύθι αυτό δεν υπάρχουν ονόµατα και ο καθένας µπορεί να δώσει ότι όνοµα θέλει. Αλλά δεν περιγράφει ούτε τον χρόνο ούτε τον τόπο. Περιγράφει ότι συµβαίνει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι. Σε αυτό το παραµύθι, ένας καηµένος βασιλιάς βρίσκει το παλάτι του σε µια άσχηµη κατάσταση και κοντεύει να χάσει τον έλεγχο από τα χεριά του. Πρώτα καταστρέφεται η οικογένεια του, µετά οι σύµβουλοι του και µετά ο λαός του. Κι ενώ όλα είναι υπό καταστροφή, ο γιος του µαζί µε την κόρη του, τα δυο παιδιά µε θάρρος, υποµονή, θέληση για δουλειά, λέγοντας µόνο την αλήθεια, καταφέρνουν να ξεσηκώσουν τους πολλούς και τότε η ειρήνη, η ευτυχία, η δικαιοσύνη ξαναπαίρνουν τον ρόλο τους και ζουν όλοι ευτυχισµένοι!!! Συγγραφέας: Πηνελόπη ∆έλτα

Η µαθήτρια Στέλλα Μπέκα

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

3


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Αφιέρωµα στη 17η Νοεµβρίου 1973 Η εξέγερση των λίγων που γκρέµισε τη ΧΟΥΝΤΑ 1967. Χούντα δηλαδή δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος, ο Παττακός και ο Μαρκεζίνης γίνονται από µόνοι τους κυβερνήτες. Ο λαός δεν έχει πια ελεύθερη γνώµη. Οι αντίθετοι µε τους δικτάτορες περνούν σκληρά βασανιστήρια. Περνούν 7 απάνθρωπα χρόνια όπου η χώρα µας υποκύπτει στη δικτατορία. Το 1973 αρχίζουν να γίνονται εξεγέρσεις στο Πολυτεχνείο, το οποίο είναι ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυµα. Οι φοιτητές, προσπαθούν να ξεσηκώσουν το λαό. Συνθήµατα όπως: “ΨΩΜΙ-ΠΑΙ∆ΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, “ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ” “ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟ∆ΟΤΕΣ”, “ΛΑΕ ΠΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ” είναι η αιτία όπου ο κόσµος βοηθά και µάχεται µε τους φοιτητές.

Στις 17 Νοεµβρίου του 1973, οι φοιτητές που είναι ήδη κλεισµένοι στο Πολυτεχνείο, φωνάζοντας και χειρονοµώντας, διαδηλώνουν στην πύλη του ιδρύµατος.

Στις 2.00 το πρωί όµως, γίνεται η µεγάλη επίθεση! Ένα τεθωρακισµένο όχηµα ή τανκ, καταπλάκωσε την πύλη του Πολυτεχνείου! Άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυµατίστηκαν, άλλοι συνελήφθησαν και άλλοι σώθηκαν. Κανείς δεν ξέρει τον πραγµατικό αριθµό των νεκρών του Πολυτεχνείου και παραµένει άγνωστος. Η θυσία των φοιτητών, χρειάστηκε θάρρος και αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να αντιµετωπίζει και η σύγχρονη κοινωνία τα προβλήµατα που απειλούν την ενότητα της!

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

4


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Αναµνήσεις από αυτόπτες µάρτυρες «Την ηµέρα εκείνη είχα υπηρεσία. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, µπήκαµε επιφυλακή. "Οι φοιτητές καίνε την Αθήνα" µας έλεγαν, και εµείς τους πιστεύαµε.

Στις 1.15 το πρωί της 17ης Νοεµβρίου φτάσαµε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων. Υπήρχαν οδοφράγµατα, φωτιές και ακινητοποιηµένα λεωφορεία. Με διάφορες µανούβρες αριστερά δεξιά, µπρος πίσω, άνοιξα τον δρόµο και προχωρήσαµε. O κόσµος, θυµάµαι, µας φώναζε "είµαστε αδέλφια, είµαστε αδέλφια". Εγώ όµως τους έβλεπα σαν παράσιτα. Είχε πάει 2 το πρωί. Φτάνοντας µπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρµα προς το Πολυτεχνείο. Οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσµία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. ∆εκάδες φοιτητές κρέµονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Τότε ήρθε ο επικεφαλής και µου λέει: "Θα µπούµε µέσα, θα ρίξουµε την πύλη. Ετοιµάσου!". Μέχρι που µπήκα µέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής µου.

H καγκελόπορτα έπεσε αµέσως. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου, εισέβαλαν οι αστυνοµικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Όπως περνούσαν οι φοιτητές, θυµάµαι ότι έριχναν µέσα στα τανκς πακέτα µε τσιγάρα και ό,τι προµήθειες είχαν µαζί τους. Όταν γυρίσαµε, το άρµα έµοιαζε µε περίπτερο. Όσο σκέφτοµαι ότι οι φοιτητές µάς έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, µετά απ' όσα τους κάναµε… ∆εν µπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγµα στον εαυτό µου. Σκέφτοµαι τι πήγα και έκανα! Ντρέποµαι γι' αυτό που ήµουν, γι' αυτό που έκανα». εφηµερίδα Το Βήµα, 9/11/03

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

5


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Επέτειος µνήµης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Το πρωί της 16ης Νοεµβρίου η Στ΄ τάξη µας παρουσίασε µια πολύ όµορφη εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο χώρο του σχολείου µας. Οι µαθητές και οι µαθήτριες διάβασαν ποιήµατα και πεζά κείµενα ενώ τραγούδησαν µε τη συµµετοχή της Ε΄ : « Το γελαστό παιδί», « Της ∆ικαιοσύνης» και « Ένα το χελιδόνι». Η Α΄ τάξη τραγούδησε το « Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη» µε µελωδικές και αθώες φωνούλες, που µας συγκίνησαν όλους. Η Β΄ τάξη τραγούδησε « Το δρόµο» µε πολύ ζωηρό και ρυθµικό τρόπο, χαρίζοντας ένα τόνο αισιοδοξίας. Τα παιδιά της Στ΄ συνειδητοποιώντας τη θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου, διάβασαν µε πολύ σεµνό και υπεύθυνο τρόπο τα κείµενα της γιορτής. Ακόµα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παράλληλα µε βιντεοπροβολή αληθινών περιστατικών εκείνης της ηµέρας. Όλοι µας συγκινηθήκαµε, όταν είδαµε και ακούσαµε τα συνθήµατα των φοιτητών, που φώναζαν για Ψωµί – Παιδεία –Ελευθερία και καλούσαν όλο τον κόσµο να αγωνιστεί µαζί τους για την ελευθερία. Ήταν πραγµατικά µια πολύ ωραία και συγκινητική γιορτή που µας έκανε να θυµηθούµε την αξία της δηµοκρατίας και να ευχηθούµε να υπάρχει πάντοτε ελευθερία και ειρήνη στον κόσµο!

Οι µαθητές της Ε΄ Τάξης Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

6


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ Στα πλαίσια του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας, Ενότητα 6 «Η ζωή σε άλλους τόπους», πήραµε συνέντευξη από έναν Έλληνα Μικρασιάτη, του οποίου οι πρόγονοι έζησαν την προσφυγιά.

Ερώτηση: «Πότε αναγκάστηκαν να φύγουν από το τόπο τους;» Απάντηση: «Αναγκαστήκαν να φύγουν το 1922».

Ερώτηση: «Από ποιον τόπο της Μικράς Ασίας κατάγεστε;» Απάντηση: «Κατάγοµαι από τα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριµένα από την Κίο του Νοµού Σεβάστειας».

Πρόσφυγες από τη Σµύρνη

Ερώτηση: «Πώς ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας πριν από τη µεγάλη καταστροφή;»

Ερώτηση: « Κατάφεραν να πάρουν κάποια από τα πράγµατά τους µαζί ;»

Απάντηση: « Πριν τη µεγάλη καταστροφή ζούσαν ήρεµα και ασχολούνταν µε την αλιεία και τη γεωργία».

Απάντηση: « Έπαιρναν µόνο τα τελείως απαραίτητα, ούτε καν χρήµατα και µόνο ό,τι ρούχα µπορούσαν να πάρουνε για τις καιρικές συνθήκες».

Ερώτηση: «Θυµάστε κάτι χαρακτηριστικό από τις διηγήσεις τους;» Απάντηση: « Έγινε µεγάλη καταστροφή, καιγόντουσαν τα πάντα και έφευγαν µε ό,τι έβρισκαν όπως καΐκια και βάρκες. Επίσης πιανόντουσαν από τα καΐκια και οι Τούρκοι τους έκοβαν τα χέρια».

Ερώτηση: « Θα θέλατε να γυρίσετε πάλι πίσω;» Απάντηση: « Θα ήθελα, αλλά όχι µε τις τωρινές συνθήκες. Θα ήθελα να είναι όπως ήταν πριν την καταστροφή!»

Η Προκυµαία της Σµύρνης πριν τη καταστροφή

Ευχαριστούµε τον κ. Φωτοκεχαγιά για τις πληροφορίες. Η Καταστροφή της Σµύρνης

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Φωτοκεχαγιά

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

7


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Χριστιανισµός

Ισλαµισµός

Ο Χριστός µεγάλωσε και γεννήθηκε στην Ιουδαία, δίδαξε στους ανθρώπους την αγάπη, την συγχώρεση και την ισότητα. Μαρτύρησε για τους ανθρώπους και αναστήθηκε. Την ανάσταση του διέδωσαν οι µαθητές του σε όλο τον κόσµο

Ο Ισλαµισµός είναι µια µονοθεϊστική θρησκεία που αναπτύχθηκε µε τα κηρύγµατα και τη δράση του Μωάµεθ στις αρχές του 5ου αιώνα µ.Χ. Η λέξη «Ισλάµ» σηµαίνει «υποταγή στο Θεό.

Ο Χριστιανισµός είναι µονοθεϊστική θρησκεία και δεν δέχεται άλλο Θεό, εκτός από τον τριαδική θεότητα που αποτελείται από τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύµα.

Το κοράνι είναι το ιερό βιβλίο του Ισλάµ, θεωρείται το θεµέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται ο Ισλάµισµός και πιστεύεται ότι είναι το αντίγραφο ενός ουράνιου πρωτότυπου.

Τα ιερά κείµενα του Χριστιανισµού περιέχονται στην Αγία Γραφή. Η αγία Γραφή αποτελείτε από δυο βιβλία την Παλαιά και την Καινή ∆ιαθήκη. Η Παλαιά ∆ιαθήκη έχει 49 βιβλία ενώ η Καινή ∆ιαθήκη 27 βιβλία, της οποίας τα πιο σηµαντικά είναι τα 4 Ευαγγέλια που έγραψαν οι Ευαγγελιστές Λουκάς, Μάρκος, Ματθαίος και Ιωάννης.

Οι υποχρεώσεις ενός µουσουλµάνου είναι να προσεύχεται πέντε φορές την ηµέρα, να νηστεύει το µήνα του Ραµαζανιού, να δίνει ελεηµοσύνη στους φτωχούς και τέλος να κάνει προσκύνηµα µία φόρα στη ζωή του στην ιερή τους πόλη τη Μέκκα.

Σηµαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού και το Πάσχα την Ανάσταση Του.

Ο µαθητής Γιώργος Νόβας

Οι µαθήτριες Κυριακή Βερούχη και Στέλλα Μπέκα

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

8


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Βουδισµός

Κοµφουκιανισµός

Ο Βουδισµός αναπτύχθηκε περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ. από το νεαρό τότε πρίγκιπα Σιντάρτα Γκαουτάµα Βούδα και οι πιστοί του ονοµάζονται βουδιστές.

Ο Κοµφουκιανισµός είναι η πιο διαδοµένη θρησκεία στη Κίνα. Η ίδια βασίζεται στην ηθική διδασκαλία του Κοµφούκιου. Ο Κοµφουκιανισµός άρχισε να αναπτύσσεται από τον 6ο αιώνα π.Χ..

Οι Βουδιστές πιστεύουν στην αναγέννηση µετά το θάνατο. Πιστεύουν ότι αν είσαι αγνός και καλός, όταν πεθάνεις και ξαναγεννηθείς θα είσαι κάτι καλό ενώ αν κάνεις το αντίθετο θα γίνεις κάτι κακό. Όλοι οι βουδιστές αφιερώνονται στον Βούδα. Ο ίδιος, είχε παρατήσει το θρόνο για να διδάξει και τα κηρύγµατά του ακουστήκανε σε όλη την Ινδία σε πόλεις και χωριά. Το όνοµα Βούδα στα σανσκριτικά σηµαίνει «φωτισµένος», αυτός που κατέχει «γνώση». Οι βουδιστές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ζουν µε αγνότητα, καλή συµπεριφορά και διαλογισµό για να φτάσουν στον υπέρτατο σκοπό τη νιρβάνα. Ο Βουδισµός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γιορτή και όλες οι µέρες θεωρούνται ιερές. Τον συναντάµε στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.

Ο µαθητής Λευτέρης Αποστόλου και η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου

Η θρησκεία αυτή ήταν περισσότερο ηθική παρά θρησκευτική, επίσης πίστευαν ότι η κοσµική τάξη ταυτίζεται µε την ηθική τάξη και δίδαξε την αρετή ως προϋπόθεση για τη συντήρηση της κοινωνίας. Η κοµφουκιανική Αρετή επιβάλλει την ευσέβεια, µέσω της οποίας επιτυγχάνεται η σύνδεση από τη µία των ζωντανών µε τους νεκρούς. Η κοµφουκιανική ευσέβεια εκφράζεται στις εξής αµοιβαίες σχέσεις δικαιωµάτων και καθηκόντων : Αγάπη στον πατέρα Καλοσύνη του άρχοντα Αγαθότητα των ηλικιωµένων ∆ικαιοσύνη της συζύγου Οι παραπάνω αρετές καθιστούν τον άνθρωπο ευτυχή και ευγενή.

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Φωτοκεχαγιά

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

9


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Χειµερινοί προορισµοί στην Ελλάδα Τα βουνά της Ελλάδας είναι πλέον χιονισµένα και µας καλούν να αποδράσουµε από την καθηµερινότητα. Μέτσοβο, Καρπενήσι, Ορεινή Ναυπακτία, Ελατοχώρι ή Ελάτη; Ότι κι αν διαλέξεις σίγουρα θα σου µείνει αξέχαστο.

Ορεινή Ναυπακτία

Μέτσοβο

Μια ορεινή κωµόπολη, χτισµένη στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους γραφικότερους οικισµούς της χώρας µας. Η πόλη ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, τα τοπία άγριας οµορφιάς και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκετε στο δυτικό τµήµα του νοµού Αιτωλοακαρνανίας και περιστοιχίζεται από βουνά που φτάνουν και τα 1800µ. ύψος. Θεωρείτε µια από τις πιο δύσβατες ορεινές περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί ένα πανέµορφο τοπίο άγριας και ανέγγιχτης φύσης. Όλη η περιοχή συνδέεται µε φυσικά µονοπάτια, ιδανικά για αναβάσεις και ερευνήσεις.

Ελατοχώρι Πιερίας

Το Ελατοχώρι βρίσκεται σε υψόµετρο 850 µέτρων. Η θέα του Ολύµπου από τη Καρπενήσι µία και το απέραντο γαλάζιο του Θερµαϊκού από την άλλη, δίνουν µια ανεπανάληπτη αίσθηση στους επισκέπτες του. Σε απόσταση µόλις 8χλµ. Βρίσκεται το χιονοδροµικό κέντρο του Ελατοωρίου. Πέρα από τα χειµερινά σπορ αξίζει να επισκεφτείτε τα ορειβατικά καταφύγια της περιοχής ( Σαρακατσάνας 1850µ., Μηλιάς Πρωτεύουσα του νοµού Ευρυτανίας, το 1150µ., Φλάµπουρο 1900µ.)καθώς και το Καρπενήσι θεωρείται από τους καλύτερους αρχαίο λατοµείο Βρυάς και τον χειµερινούς προορισµούς. Καταπράσινα αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. βουνά, γραφικά χωριά και το χιονοδροµικό Ελάτη Τρικάλων κέντρο του Βελουχιού προσελκύουν κάθε Χτισµένη στους πρόποδες του Κοζιάκα χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Ένα µέρος µε θέα το βουνό Ίταµος, η Ελάτη Τρικάλων άγριας φυσικής οµορφιάς ιδανικό για τους βρίσκεται στο φυσικό πέρασµα της πεδινής λάτρεις των χειµερινών σπορ. Θεσσαλίας προς την ορεινή Ήπειρο. Είναι χτισµένη σε υψόµετρο 950µ. µέσα στο πυκνό ελατόδασος την Ν. Πίνδου. Είναι ιδανικός προορισµός τόσο για τους λάτρεις τον χειµερινών σπορ όσο και για εκείνους που αναζητούν ξεκούραση και χαλάρωση.

Ο µαθητής Γιώργος Νόβας Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

10


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

-

Μπαµπά, εσύ έχεις ερωτευθεί ποτέ καµιά δασκάλα στο σχολείο; Τι µου θύµησες τώρα γιε µου! Φυσικά! Και τι έγινε; Τίποτα... το έµαθε η µάνα σου και σε αλλάξαµε σχολείο...!

-

Άσ’ τα, Πέτρο! ∆εν µπόρεσα να κοιµηθώ όλη τη νύχτα, προσπαθώντας να θυµηθώ τι ήθελα να κάνω. Και το θυµήθηκες; Ναι, τα χαράµατα. Ήθελα να κοιµηθώ πολύ νωρίς για να έρθω πρωί πρωί σε σένα!

-

-

-

-

Πατέρα ξέρεις πως είσαι πολύ τυχερός; Μπα, πώς το κατάλαβες; ∆εν θα χρειαστεί να µου αγοράσεις καινούρια βιβλία. Έµεινα στην ίδια τάξη!

Πες µου µια λέξη µε 3 κάπα. Κρέας. Καλά, αλλά τα άλλα 2 που είναι; Στο κόκκαλο!

Αν σου έδινα 10 µήλα κι έτρωγες τα 7 τι θα είχες; Πονόκοιλο!

Σε ένα διαγώνισµα στο σχολείο: - Πάνο, µήπως σε δυσκολεύει η ερώτηση; - Όχι κύριε, µόνο η απάντηση!

Παππούς: - Να µάθεις παιδί µου, πολλά γράµµατα για να βγάζεις το ψωµί σου. Νίκος (από µέσα του): - Φαντάσου πόσα γράµµατα ξέρει ο κυρ-Ανέστης ο φούρναρης, που βγάζει τόσα ψωµιά!

Τα ανέκδοτα βρήκαν οι µαθητές Βαλάντης Μπαµπανώτης και Βαγγέλης Ντακλαράς και η µαθήτρια Γκέρτα Φρόκκου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

11


ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ποιο φρούτο αναστενάζει για λάδι; [ το αχλάδι ]

Σαν σαΐτα είναι ελαφρός, άσπρος είναι σαν αφρός, στα πελάγη µας πετάει, τα καράβια ακολουθάει. Τι είναι; [ ο γλάρος ] Πράσινος κήπος, κόκκινος πύργος, µαύροι αράπηδες κατοικούν µέσα. Τι είναι; [ το

καρπούζι ]

Την κοιτώ και µε κοιτά, της µοιάζω και µου µοιάζει, της µιλώ δεν µου µιλά. Τι είναι; [ η σκιά ] Όταν τα λύνεις στέκονται, κι όταν τα δένεις φεύγουν. Τι είναι;

[ τα παπούτσια ]

Ο µαθητής Λευτέρης Αποστόλου

Γεια σας! Με λένε Κωνσταντίνα να σας πω κάτι. Από δω και κάθε τεύχος της εφηµερίδας, δίνω µερικές ιδέες για να όµορφα τα Σαββατοκύριακα!

και έχω πέρα, σε θα σας περνάτε

Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό µουσείο. Ένα περίπατο στους παραλιακούς δρόµους της πόλης µας. Πάντως, ότι και να κάνετε, εύχοµαι να περάσετε καλά! ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!

Μπορείτε: Να πάτε µια επίσκεψη στο Λαογραφικό µουσείο, όπου θα µάθετε την ιστορία του τόπου µας. Μια βόλτα βιβλιοθήκη.

στη

δηµόσια

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

12


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Παιδιά µπορούµε να κάνουµε σήµερα κιόλας µια ευχάριστη κατασκευή, που ταυτόχρονα γίνεται και ένα ηµερολόγιο για να µετράµε τις µέρες µέχρι τα Χριστούγεννα.

ΥΛΙΚΑ Χαρτόνι άσπρο, κόκκινο και στο χρώµα του δέρµατος (σοµόν). Ψαλίδι και κόλλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόψτε όλα τα κοµµάτια σύµφωνα µε το πατρόν (Τα πατρόν βρίσκονται στην τελευταία σελίδα της εφηµερίδας). Αφού κολλήσουµε τα χαρτόνια σύµφωνα µε τα πατρόν, θα αριθµήσουµε τις µέρες από το 1 έως το 25 πάνω στη γενειάδα το Αι-Βασίλη. Κάθε µέρα θα καλύπτουµε µε βαµβάκι την αντίστοιχη επιφάνεια, µέχρι να συµπληρωθεί ολόκληρη!

Καλή διασκέδαση & Καλή επιτυχία Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

13


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

14


ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Στο επόµενο τεύχος η συνέχεια… Το υλικό βρήκε ο µαθητής Κανατάς Άγγελος

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

15


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Cake pops Για το παιδικό πάρτυ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Συγχρόνως βάλτε τη κρέµα γάλακτος σε µπρικάκι να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίξτε το στη σοκολάτα και ανακατέψτε µε µαρίς να οµογενοποιηθεί. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίξτε λίγο χρώµα σε πάστα και ανακατέψτε Αφήστε λίγο 1 - 2 λεπτά να σταθεί και βουτήξτε µέσα τα Cake pops ένα ένα. Καρφώστε τα σε φελιζόλ και αφήστε τα να στεγνώσουν.

ΥΛΙΚΑ ( για 24 τεµ.) • 500 γρ. αφράτο κέικ • 150 γρ πραλίνα φουντουκιού • 20 γρ. τριµµένο φουντούκι ή αµύγδαλο Φτιάξτε ένα Layer cake. Αφήστε το να κρυώσει και θρυµµατίστε το µέσα σε µεγάλο µπολ. Προσθέστε τη µερέντα και τα φουντούκια. Πλάστε το πολύ καλά να οµογενοποιηθεί. Θρυµµατίστε και ξαναπλάστε µερικές φορές. Σχηµατίστε µικρές µπαλίτσες πλάθοντας µε τα χέρια και βάλτε τις στο ψυγείο για µια ώρα. Λειώστε λίγη σοκολάτα. Βουτήξτε το καλαµάκι στη σοκολάτα και βάλτε το στη µπαλίτσα του κέικ. Όταν τα φτιάξετε όλα βάλτε τα πάλι στο ψυγείο.

«Πιτσάκια» τοµάτας και βασιλικού

Υλικά (για περίπου 4 άτοµα) • 1 πακέτο έτοιµης ζύµης • 3 κουταλιές του γλυκού πέστο βασιλικού • 3-4 τοµάτες • 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο βασιλικό • 10 ελιές, κοµµένες στη µέση, χωρίς το κουκούτσι • 125γρ. µοτσαρέλα σε φέτες • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Για το γλάσσο σοκολάτας • 300 γρ λευκή σοκολάτα • 90 γρ.κρέµα γάλακτος • 1 κ σ µέλι • Χρώµατα ζαχαροπλαστικής Ετοιµάστε ένα µπαιν µαρί σε χαµηλή φωτιά και βάλτε τη σοκολάτα τεµαχισµένη και το µέλι.

Απλώστε baking paper σε ένα ταψί, για να µην κολλήσει η ζύµη. Ξετυλίξτε την ζύµη στο ταψί και απλώστε πάνω της το πέστο. Απλώστε από πάνω τις τοµάτες σε φέτες, τις ελιές και την µοτσαρέλα. Ραντίστε µε λίγο ελαιόλαδο, και τοποθετήστε το ταψί σε προθερµασµένο φούρνο, στους 200 βαθµούς για 15-20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσει η ζύµη και να λιώσει το τυρί. Βγάλτε το ταψί και κόψτε σε λωρίδες ή σε κοµµάτια, όπως τα προτιµάτε.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

16


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Τυροπιτάκια κουρού Για το παιδικό πάρτυ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Τα αλείφουµε µε λίγο αυγό που έχουµε χτυπήσει µαζί µε λίγο νερό και λίγο αλάτι και τα ψήνουµε στους 175 βαθµούς µέχρι να ροδίσουν, για περίπου µισή ώρα.

Η µαθήτρια Κυριακή Βερούχη

Εύκολο γλυκό ψυγείου

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύµη: • • • • •

Αλεύρι όσο πάρει 1 φλυτζάνι σπορέλαιο 1 φλυτζάνι γιαούρτι 1 αυγό Λίγο αλάτι

Για τη γέµιση: • • • • • •

Τυρί φέτα 1 αυγό 1 κουταλάκι µουστάρδα 1 κουταλάκι δυόσµο ψιλοκοµµένο Λίγο πιπέρι καγιέν Λίγη πάπρικα

Εκτέλεση Πρώτα ετοιµάζουµε τη ζύµη: βάζουµε σε ένα µπωλ όλα τα υλικά της ζύµης εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουµε καλά. Προσθέτουµε σιγά-σιγά το αλεύρι µέχρι να πάρουµε µια σφιχτή ζύµη. Στη συνέχεια ετοιµάζουµε τη γέµιση: βάζουµε σε ένα µπολ όλα τα υλικά και τα οµογενοποιούµε καλά µε ένα πιρούνι. Η ποσότητα του τυριού εξαρτάται από το πόσο γεµάτα θέλουµε τα τυροπιτάκια µας. Με τη ζύµη πλάθουµε µικρά στρογγυλά πιτάκια και στο κέντρο τους βάζουµε µε ένα κουτάλι όση γέµιση θέλουµε. Τα κλείνουµε σε µισοφέγγαρα (πατώντας τα καλά στην άκρη µε ένα πιρούνι) και τα βάζουµε µε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.

Υλικά • 1 πακέτο µπισκότα Παπαδοπούλου (η ποσότητα εξαρτάται από το πυρέξ που Θα χρησιµοποιήσετε) • 1 κ. στραγγιστό γιαούρτι • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα βλάχας • τρούφα

Εκτέλεση • Τοποθετούµε µια σειρά µπισκότα στο πυρέξ. • Χτυπάµε το γιαούρτι µε το γάλα βλάχας καλά. • Ρίχνουµε πάνω από τα µπισκότα ένα µέρος από το µείγµα. • Τοποθετούµε άλλη µια σειρά από τα µπισκότα και το υπόλοιπο µείγµα. • Γαρνίρουµε µε τρούφα. • Το βάζουµε στο ψυγείο µέχρι να πήξει (περίπου δύο ώρες).

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Φωτοκεχαγιά

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

17


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Η πορεία της οµάδας της Καρύστου σε 9 αγωνιστικές είναι εξαιρετική. Έχει 4 νίκες,3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Ας ελπίσουµε ότι θα συνεχίσει αυτήν την πορεία. Ο προπονητής της οµάδας είναι πολύ ευχαριστηµένος. Στους πίνακες που ακολουθούν φαίνεται η πορεία της Α.Ο. Καρύστου µέχρι και την έκτη αγωνιστική.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ Α2 ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Οι µαθητές Κανατάς Άγγελος και Σταµάτης Ρούσης

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

18


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Το υλικό το βρήκαµε από τη σελίδα saferinternet.gr Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

19


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕΛΙ∆Ο∆ΕΙΚΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

20


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

21

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤ ΤΑΞΗΣ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤ ΤΑΞΗΣ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ