Altijd Beet

Page 1

ALTIJD MAG A ZINE VAN K L IEK CRE ATIE VE COMMUNICATIE #0 3


Digital design is like painting, except the paint

never dries.

NEVILLE BRODY


Communicatie is een kunst en in tijden van Twitter, Facebook en Instagram helemaal niet zo evident als je zou denken. De mensen verdrinken in de stroom van informatie die dagelijks op hen afkomt. Het vergt kennis, kunde en een lang volgehouden inspanning om vandaag de juiste boodschap op het juiste moment en via het juiste kanaal bij de juiste doelgroep te brengen. Het vergt stiel- en vakmanschap. Passie. De juiste pen. Het juiste oog. Opvallen zonder schreeuwerig te zijn. Overtuigen zonder te pushen. Communicatie is een vak en in tijden van overdaad iets wat extra aandacht en finesse vereist. De moderne ondernemer – starter, zaakvoerder van een kmo of bestuurder van een multinational – heeft andere dingen aan het hoofd. Kliek Creatieve Communicatie maakte de voorbije 34 jaar elke goede en minder goede evolutie op het vlak van communicatie mee. Wij verenigen specialisten met goede pen, een scherp oog en meesterlijke skills en stellen die ten dienste van onze klanten. Op een professionele en multidisciplinaire manier. Samen werken we aan doordachte en slimme communicatie die een verschil maakt. In de breedste betekenis van het woord. WIM WULLAERT ZAAKVOERDER


WEBWAL L

Moderne designers en grafisch vormgevers hebben oog voor visuele kunststukjes. De creatieve kliek maakte een – soms moeilijke – keuze en selecteerde één topper uit de veelheid aantrekkelijke websites. Onze favorieten op het wereldwijde web dus.

WIM WWW.VEERLETEMPELAERE.BE Een chauvinistische keuze, maar deze site heeft alles wat hij moet hebben. Eenvoudig en toch veelzeggend.

FREDERIK WWW.BANG-OLUFSEN.COM

MIEKE WWW.TRANSROCKIESCLASSIC.COM

De collectie wordt gepresenteerd op een strakke maar verrassende manier. Zodra je door de pagina begint te scrollen, krijg je leuke effecten. Het geheel zit goed ineen.

Een mooie, eenvoudige site met prachtige fotografie! En natuurlijk speelt het mee dat ik zelf ooit Canada wil bezoeken en deelnemen aan de Transrockies.

4


JOYCE WWW.BECKETT.DE/EN/

KOEN WWW.DESIGNBOOM.COM

Dit bureau uit Duitsland beschikt over een ronduit geniale website.

Grootse foto’s met een streep design en architectuur. Iets waar je naar kan blijven kijken.

DYMFNA WWW.KLUIVERTDOGRESCUECENTER.COM

CATHY WWW.CHEFCLUB.TV

Een site met een boodschap hoeft niet vlak of saai te zijn. Deze beschikt over een leuke homepage.

In de eerste plaats een inhoudelijke keuze. Hier vind je originele recepten om creatief om te gaan met voeding.

5


MARKE TING

GOEDE MARKETING IS DE BRANDSTOF VOOR JE SALES En het gaat een heel stuk verder dan die ene advertentie. Het mag niet stoppen met een Facebookbericht en alleen een website volstaat niet. Goede brandstof bevat heel veel elementen. Een marketingplan is daarom een hedendaagse, uitgebreide, doorgedreven analyse van je onderneming, met communicatiestrategie op middellange termijn. Starten met een huidige stand van zaken en werken naar een concreet doel, dat we minstens twee jaar in de toekomst situeren.

dierenartsenwereld le mondevétérinaire

6

MAXIMAAL EFFICIËNT Kliek Creatieve Communicatie denkt mee en gaat samen met de klant op zoek naar optimalisatie en verbetering. We doorlopen daarvoor een traject met verschillende ontmoetings- en overlegmomenten. Een stand van zaken schept duidelijkheid van bij de start. Daarop bouwen we verder, onderweg naar efficiëntie. Je krijgt een duidelijke, gedetailleerde analyse en een hedendaags plan van aanpak. We formuleren een doel, waar we de volgende jaren samen naartoe werken. Wij begeleiden, kijken met andere ogen, ondersteunen en versterken.


X3

JE KRIJGT

DRIE ONTMOETINGSMOMENTEN

OVERZICHTELIJKE STAND VAN ZAKEN

GEDETAILLEERDE ANALYSE

GEZAMENLIJK PLAN VAN AANPAK

DRIE JAAR MARKETINGSTRATEGIE

7


CASE TAL

TAL HIER BRANDT DE LAMP!

TAL (Technical Architectural Lighting) uit Pittem ademt moderniteit. Stijl en een stevige streep futurisme zijn zelden ver weg in de gedetailleerde en schitterend afgewerkte verlichtingsarmaturen. Voor de Orbital-collectie mocht Kliek Creatieve Communicatie aan de slag.

8


De brochure is een technisch kunststukje met gelaagde uitsnijdingen.

S

enior Creator Koen ontwierp voor TAL een luxe-brochure en een interactief beursgeschenk in de vorm van een verlichtingsarmatuur, compleet met sjabloon voor de 3D-printer én met de bedoeling een ruimtereis te maken. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar met veel aandacht voor kwaliteit en detail. Een beetje zoals de hele Orbital-opzet eigenlijk. “De basis van de hele look & feel is terug te vinden in de luxe-brochure. Het concept is dat – net zoals bij de armatuur zelf – de verschillende toepassingen erin terug te vinden zijn. Orbital bestaat in een standaarduitgave, en talloze extra’s. Licht, lucht, ventilatie, rookdetectie … Naarmate je bladert, ontdek je die.”

‘‘

NAARMATE JE BLADERT, ONTDEK JE IN DE BROCHURE DE VELE EXTRA’S DIE JE OOK TERUGZIET IN HET EIGENLIJKE PRODUCT.

FUTURISTISCH ONTWERP De TAL verlichting moet in de eerste plaats sfeer brengen en de vorm van het verlichtings­ armatuur is hierbij van secundair belang. De door TAL gebruikte materialen zijn van de hoogste kwaliteit en geven een ultramoderne en industriële uitstraling. Je kan er zo meer naar Mars en

9

dat is waar de Orbital-stijl ook naar verwijst. “Het spreekt voor zich dat de brochure daar nauw bij aanleunt. De ruimtevaarder, het futurisme, het mocht allemaal een beetje ‘spacy’ aanvoelen.” En net zoals TAL er prat op gaat dat hun armaturen simpel maar zeer veelzijdig zijn en gekenmerkt worden door een

>


CASE TAL

Het beursgeschenk van TAL, ontworpen door Kliek.

‘‘

OGENSCHIJNLIJK EENVOUDIG, MAAR MET VEEL AANDACHT VOOR KWALITEIT EN DETAIL, ONDERSTREPEN LOOK & FEEL HET TOTALE CONCEPT.

AND THE WINNER IS ... TAL

zeer uitgebreid voorafgaand onderzoek en ontwikkeling, zo is ook de brochure een kunststukje geworden. Koen: “Het veelzijdige toestel vertalen naar een brochure, die zich beperkt tot 2 dimensies, is een technisch huzarenstukje geweest. Iedere uitsnijding is op elke pagina anders. Om dat te realiseren was nauw overleg met de drukkerij nodig.”

De Orbital collectie, ontworpen door Bruno Erpicum, mocht ondertussen de ‘Iconic Award 2018 – Best of Best’ in ontvangst nemen. De Duitse jury prees het slimme design dat licht, rookdetectie, ventilatie, bewegingsdetectie en geluid comprimeert in een compact toestel. De modulaire opbouw van de Orbital-collectie laat toe dat elke individuele gebruiker zijn of haar eigen functies integreert. Als enkel de lichtfunctie geactiveerd wordt, kan de Orbital zwenken, wat het ook nog eens een aangenaam voorwerp maakt om naar te kijken. Het concept lijkt zo voor de hand te liggen dat het verwonderlijk is dat niemand er eerder aan dacht, aldus de jury.

Dankzij de vormen, technologie en materialen zijn de TAL lampen ware meesterwerken in termen van verlichting. Het is dan ook met enige gepaste trots dat Kliek Creatieve Communicatie daar een visueel meesterwerk naast plaatst.

De award werd overhandigd tijdens de Expo Real Trade Show in München, op 8 oktober 2018. •

10


ADVERTISING

G

oede advertising betekent vandaag in de eerste plaats de keuze voor het juiste medium. Je wil je doelgroep bereiken. Liefst met een originele boodschap in een creatief jasje. De kracht zit hem vaak in de herhaling en een visie op middellange termijn. ‘Eentje is geentje’ is in dit geval zeker van toepassing, al wil dat niet zeggen dat je elke dag op dezelfde plaats in dezelfde krant moet staan. Advertising maakt een verschil als die deel uitmaakt van een volwaardig, breed uitgewerkt concept. Daarbij is het zaak op te vallen, maar net zo goed slim en doelgericht te werken. Kliek Creatieve Communicatie is een ervaren partner hierin.

Verschillende kanalen garanderen dat je boodschap de juiste doelgroep bereikt. 11


REPORTAGE

‘VEELO’

De Fietsersbond is een onafhankelijke ledenvereniging met meer dan 23.000 leden en vijfhonderd vrijwilligers. Om al die mensen driemaandelijks te bereiken, is er ‘Veelo’, dat begin 2018 nog een update – en op die manier een nieuw elan – kreeg.

E

en papieren magazine in digitale tijden? Natuurlijk, want daar zijn tal van redenen voor te bedenken. En ‘bedenken’ bedoelen we dan niet als in ‘we zullen ver moeten zoeken en zeer veel fantasie nodig hebben’. Nee, met ‘bedenken’ willen we vooral zeggen: we moeten opletten dat we geen troeven vergeten op te lijsten.

‘‘

‘VEELO’ IS VOOR ELK TYPE FIETSER.

De Fietsersbond komt op voor alle fietsers in heel Vlaanderen en Brussel. Ze lobbyen, voeren acties, geven advies en zijn gesprekspartner van meer dan 125 gemeentebesturen. Als onafhankelijke ledenvereniging met meer dan 23.000 leden en honderden vrijwilligers verspreidde

12

De Fietsersbond driemaandelijks ‘Fietsersbond Magazine’. In 2018 doopten ze dat om naar ‘Veelo’ en staken al het fietsnieuws, de leuke interviews, de nieuwe trends en de praktische weetjes in een nieuw jasje.

BESTEMMING BEREIKEN Als fietser lever je een positieve bijdrage aan je omgeving, het milieu, klimaat, de mobiliteit én de plaatselijke middenstand. Fietsen is een eenvoudige oplossing voor heel wat complexe problemen. Daarom wil de Fietsersbond dat het veilig, gezond en op een plezante manier kan. Wie zo zijn of haar bestemming bereikt, zal sneller geneigd zijn te kiezen voor de fiets als dagelijks vervoersmiddel. •


REPORTAGE

WAAROM IS ‘VEELO’ ZO SPECIAAL? ‘Veelo’ wil eenieder die af en toe, regelmatig of altijd fietst, informeren en prikkelen met wat leeft in het fietswereldje. Met het papieren magazine, en de website, wil de Fietsersbond een aanvulling bieden op de bestaande tijdschriften voor de sportieve fietser. ‘Veelo’ is een mix van scherpe opinies, reportages, weetjes, tips&tricks, verhalen én lifestyle. ‘Veelo’ is er voor elk type fietser. Leden van de Fietsersbond, belangenbehartiger van alle fietsers, ontvangen ‘Veelo’ driemaandelijks gratis in de bus.

13


CACTUS ZE ZIEN ER EEN TIKKELTJE STOER UIT, MAAR ONZE TWEE GROENE BAD BOYS ZIJN ONDANKS HUN DOORNEN GOED BENADERBAAR. CACTUSSEN ZIJN GEEN MOEILIJKE GASTEN. ZE PASSEN ZICH MOEITELOOS AAN DE OMSTANDIGHEDEN AAN EN DAN BLIJKEN ZE PLOTS ROTSEN IN DE BRANDING. EEN BEETJE ZOALS KLIEK DUS …WEBSITE

GEEF UW WEBSITE EEN

HOOFDROL www.fertira.com

www.trisbat.be

www.sonararchitecten.be

www.idem-poorten.be

16


9 TIPS EFFICIËNTE WEBSITES

1 www.eigentijdsrenoveren.be

Bepaal eerst de doelstelling van uw website. Dient deze om te informeren, is deze ondersteunend of dienen er werkelijk verkopen gerealiseerd te worden? Elke doelstelling vereist een specifieke aanpak. Hou rekening met gebruiks­ vriendelijkheid en toegankelijkheid. De bezoeker mag zich niet verloren klikken, want dan verlies je een potentiële klant. Elke bezoeker is ongeduldig. Zorg ervoor dat de website snel inlaadt, dat deze heel to-thepoint is en structureel perfect in elkaar zit. Vermijd flash en andere toeters en bellen, want deze vertragen meestal de website. Gebruik dit enkel wanneer de doelstelling dit echt vereist. Eis een Content Management Systeem. Dit laat je toe zelf snel kleine aanpassingen te doen of inhoud toe te voegen. Zorg dat men je vindt op Google. Besteed voldoende aandacht aan SEO en/of SEA. Is de website zowel PC als Apple friendly? Werkt deze perfect in de verschillende browsers zoals Internet Explorer, Safari en Firefox? Denk ook aan Mobile en Social media Laat je hierin begeleiden door Kliek Creatieve Communicatie.

2

A

nno 2019 is een goed werkende, leuke website amper nog weg te denken in een onderneming. Het digitale visitekaartje van je activiteiten vertelt potentiële klanten vaak veel meer dan je kan vermoeden. Het is hoe dan ook de eerste kennismaking en zoals je weet krijg je geen tweede kans om een eerste indruk te maken.

‘Even googelen’ is vaak het eerste wat iemand doet. Zorg dat het de moeite waard is.

3 4 5 6 7 8 9

www.comfort-home.be

17


CUS TOMER MAGAZINE

VIEW MAGAZINE MET ZICHT OP ...

Oude klasgenoten, beiden ondernemers en beiden lid van WTC Tielt Sportief, de Tieltse fietsclub. Het stond in de sterren geschreven dat Marc Speeckaert en Wim Wullaert ooit zouden samenwerken. Met fietsen als gemeenschappelijke hobby bleef het contact warm. Het bedrijf Inofec van Marc en Sharon Speeckaert, topleverancier van kantoormeubelen en een begrip in Vlaanderen, België en ver daar buiten als het over kantoorinrichting gaat, beschikt evenwel over een eigen sales- marketingafdeling, compleet met grafisch team. In die omstandigheden leek een gemeenschappelijk project met een full service reclamebureau als Kliek veraf. Tot Wim het idee van een ‘customer magazine’ op tafel gooide.

18


VIEW, MEER DAN EEN BLIK OP KANTOOR­ MEUBELEN… Een ‘custommade customer magazine’, kon je je daar iets bij voorstellen? Mark Speeckaert: Wim en ik, we kennen elkaar heel goed. We zijn beiden ondernemers en we weten natuurlijk heel goed van elkaar wat we doen en hoe we dat doen. Voor Wim was het dus snel duidelijk dat een samenwerking met Inofec niet evident was en al die jaren dat we samen fietsten of elkaar bij andere gelegenheden ontmoetten, drong hij nooit aan om toch maar een spreekwoordelijke voet tussen de deur te krijgen. Dat apprecieer ik heel sterk en toen hij uiteindelijk toch met een voorstel op de proppen kwam, wist ik dat het de moeite loonde om te luisteren. Wim had ondertussen heel wat ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van magazines. Wat Inofec doet is bovendien uitermate geschikt om een plaats te geven in het ruime kader van een magazine. Dat begreep Wim als geen ander. Was u dan meteen gewonnen om een magazine over Inofec te maken? Marc Speeckaert: Wim en zijn team zijn professionals. Bij hen is het niet van “moesten we nu eens een magazine maken”. Op de proppen komen met één of ander vaag voorstel en een proefje op een A4 is evenmin hun stijl. Toen Wim, Sharon en ik rond de tafel plaatsnamen, lag er een print voor onze neus van een quasi compleet magazine. Natuurlijk zonder teksten maar met een aantrekkelijke cover, een inhoudstafel en kanten -klare rubrieken zoals inleidend woord van de zaakvoerder,

‘‘

ACHTER ONZE VEREN AANZITTEN EN ZELF DE DEADLINES RESPECTEREN, DAT IS KLIEK TEN VOETEN UIT!” MARC SPEECKAERT

project in de kijker, actie van de maand, personeelslid in de spot, product van de week… Zowel Sharon als ikzelf zagen onmiddellijk de ruime mogelijkheden van een dergelijke benadering. Het magazine zelf maken zou technisch geen probleem zijn maar het redactionele werk is geen spek voor de bek van onze marketing-afdeling. Zo stond er eindelijk toch een samenwerking met Kliek in de steigers. Hoe krijgt het magazine dan uiteindelijk vorm? Marc Speeckaert: Bij de eerste editie was de redactionele inbreng van Kliek misschien nog het grootst maar ondertussen kennen we het klappen van de zweep. Voor elke editie bepalen mijn dochter Sharon

19

en ik welke projecten, producten, klanten, medewerkers en relaties we in de kijker plaatsen. Binnen de sportwereld heb ik bovendien heel wat relaties en we zorgen steeds voor een blikvanger door een bekende Belg op te voeren. Dat gaat dan van JeanMarie Pfaff tot Roger Devlaeminck of Vincent Mannaert van Club Brugge. Op die manier overstijgt het magazine het puur corporate gegeven en verhoogt de kans dat mensen het ter hand nemen, inkijken en op die manier kennis maken met Inofec. Wat nog altijd de bedoeling is. Wij zorgen zelf voor heel wat fotomateriaal al gebeurt het regelmatig dat Kliek één van de huisfotografen op pad zendt. Natuurlijk zorgen Wim en zijn team voor de nodige copy­w riters om alles netjes in te kleden. Wat vindt u van de manier van werken van Kliek? Marc Speeckaert: Wat me vooral aanspreekt bij Wim is zijn menselijke aanpak. Daarnaast hanteert het team van Kliek de typische Vlaamse no-nonsense stijl. Beide voeten op de grond, niet teveel toeters en bellen maar professioneel werk leveren. Een goeie opvolging verzekeren is daar een onderdeel van want Wim en zijn medewerkster Cathy kennen hun pappenheimers. Ondertussen respecteren ze zelf de deadlines nauwgezet. Dat is waar je kan op rekenen bij een samenwerking met Kliek Creatieve Communicatie. Meteen ook de reden waarom we View twee keer per jaar blijven lanceren. Een succesformule behouden of, om het in sporttermen uit te drukken, never change a winning team. •


WIM

De zaakvoerder van Kliek Creatieve Communicatie is een liefhebber van fietsen en lavendel. Niet op een wollen manier, wel als in: ik beklim de Mont Ventoux voor ik aanschuif aan de ontbijttafel.

E V E I T A E R C DÉ

FREDERIK

De man met de baard is de jongste creatieveling van het gezelschap. Zonder diploma stapte hij Kliek binnen en hij is er nooit meer weggegaan. Dat diploma heeft ie ondertussen behaald en de ervaring groeit elke dag. Er zit iets rock ’n roll in, hij durft een podium beklimmen en geniet van koken en eten.

MIEKE Een modderduivel en stofhapper, in de wintermaanden woont Mieke tijdens de weekends in een camper, waarmee ze crossen in de hele Benelux en een stuk daarbuiten afschuimt. Als je iemand per koersfiets bij Kliek ziet aankomen of vertrekken, dan is zij het. En tussen die aankomst en dat vertrek heeft ze ongetwijfeld een nieuw magazine vormgegeven.


KOEN

Koen is voor koffie wat het koekjesmonster voor koekjes is. Desondanks blijft de ervaren rot in alle omstandigheden rustig. Alleen als iemand al zijn creatieve hersenspinsels omschrijft als ‘gewoon wat knippen en plakken’ schuifelt hij een beetje ongemakkelijk heen en weer. Om zich daarna met volle overgave op het creatief proces te storten.

JOYCE

De jonge mama die zowel piano als cello speelt en ook met een floorballstick uit de voeten kan, is de Kliek-stem aan de telefoon, de ‘goeiedag’ aan de voordeur en de praktische manager van het kantoor. “Er zit poer in” zouden we in Tielt zeggen, en in dit geval is dat een compliment.

DYMFNA Bijna verloren gelopen op de Tafelberg maar wel op één dag ‘the big five’ gespot tijdens haar huwelijksreis, het zijn twee dingen die zeker niet iedereen gegeven zijn. Dymfna reist graag, neemt daarbij haar kersverse echtgenoot op sleeptouw en geniet tussendoor van een eigen stekje en twee katten in de Brugse rand.

CATHY Art director van Kliek en creatief dirigent. Cathy is de zekerheid, het aanspreekpunt, de bewaker van deadlines. Rechterhand, spelverdeler, organisator. In de witte Kliekmobiel rijdt ze in alle omstandigheden recht op haar doel af. En ze maakt de beste brownies ter wereld. Naast heel wat ander lekkers.


PACK AGING

BOTA

HET ZIT ’EM IN DE VERPAKKING

Verpakkingen ontwerpen is een vak apart. Eentje dat Kliek perfect beheerst. Voor BOTA – een toonaangevend merk van medische kousen en bandages – mochten we het onderste uit de kan halen en de hele collectie producten creatief onder handen nemen.

22


B

OTA uit Deinze is een Europese speler in de markt van de medische kousen en bandages én heeft er als familiegeschiedenis een parcours van maar liefst 75 jaar opzitten. Dat op zich is mooi, maar dat wil je dan natuurlijk ook graag laten zien. Onder andere door top­ producten in een passende verpakking te stoppen.

‘‘

Elke – goede – verpakking begint met een verkennend gesprek. Daarin worden technische vereisten vastgelegd, net zoals de aard van de verpakking en de stijl die je als producent wenst uit te stralen. Gewapend met die informatie kan het creatieve team aan de slag.

“EEN VERPAKKING MOET INFORMATIEF, COMMERCIEEL STERK ÉN AFGESTEMD ZIJN OP DE CONSUMENT.”

23


KLIEK LAAT JE SCHITTEREN OP FACEBOOK

INHOUD GRAAG! Facebook is het ideale kanaal om een breed publiek op de hoogte te houden van je activiteiten. Alleen, de tijd gaat snel. Kliek neemt het van je over. Met inhoud. Content primeert in het bedrijfsgebonden en positieve verhaal dat, gespreid over wekelijkse Facebookposts, een goed contact met je publiek en klanten garandeert.

24


VOLG ONS OP INSTAGRAM

WWW.INSTAGRAM.COM/KLIEKCREATIEVECOMMUNICATIE/

25


MADE BY KLIEK

VERHAALBUREAU

26


COLOFON Kliek Creatieve Communicatie Bruggestraat 105, 8700 Tielt Tel. 051 40 43 12 Fax 051 40 14 39 contact@kliek.be www.kliek.be REDACTIE EN EINDREDACTIE Freelance Schrijfbedrijf FOTOGRAFIE Beeldcollectief David Samyn Kliek Creatieve Communicatie VORMGEVING (of wat dacht u?) Kliek Creatieve Communicatie VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Wim Wullaert


ONLINE JONG GEDREVEN OP TIJD CREATIEF POWER MET SMAAK FRIS ERVARING MARKETING TOP BRUGGESTRAAT 105, 8700 TIELT - TEL. 051 40 43 12 - CONTACT@KLIEK.BE - WWW.KLIEK.BE


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.