Page 1

september 2014

Total Exotics

Exotische groenten en fruit Kleyn Trucks

De truck- en trailerdealer

Fransen Gerrits

In de cloud maar met beide benen op de grond

MBI De steenmeesters

Meesterlijk in steengoed

Van Helden Relatiegeschenken

Versterkt relaties


In deze uitgave:

16

4

3 Voorwoord

4 Total Exotics

7 Uittips in de regio

8 Dirkzwager advocaten en notarissen 10 Kleyn Trucks

12 De cloud ĂŠn de lucht in 14 Restaurant De Fuik

10

20

16 Fransen Gerrits

18 Connectivity Solutions

20 MBI De steenmeesters

22 6 vragen over ICT-beveiliging

24 Van Helden Relatiegeschenken 26 25e Holland House Toernooi 27 KLICTkort

Klict is het relatiemagazine van Solipsis Managed Services b.v.

Solipsis Managed Services b.v. Postbus 2209 t: +31 88 599 16 08 i: www.solipsismanagedservices.nl 2 • Klict1, 45301 - 2014 Schimminck KR Zaltbommel 5300 CE Zaltbommel f: +31 88 599 16 01 e: info@solipsismanagedservices.nl Solipsis Managed Services b.v. is onderdeel van de Solipsisgroep, waartoe ook Solipsis b.v., Holland House b.v. en IntraData b.v. behoren.

25


voorwoord

Geachte lezer, In de media kunt u veel terugvinden over de (on)veiligheid van datagebruik en privacyschending met ICT. Dit staat vrijwel haaks op wat personen zelf over hun leven op het internet publiceren. Ook de veiligheid van het gebruik van ICT uit de cloud laat wat tegenstrijdigheden zien. Zowel privé als zakelijk kan dit namelijk tot vervelende juridische kwesties leiden. Gegevens zijn niet te traceren, men weet niet waar eigen data staan of men is geen eigenaar meer van de data. U kunt er vanuit gaan dat de datacentra die voor uw zakelijke toepassingen door Solipsis Managed Services worden ingezet, in de regel streng en strikt zijn beveiligd en niet onder doen voor uw eigen ICT-omgeving. De voorzieningen die we hebben ingericht zijn speciaal geschikt voor opvang van calamiteiten en ernstige storingen waardoor de kans op uitval vrijwel nihil is. Een ander aspect hierbij is het juridische eigendomsrecht van de software en data. Dit vraagt namelijk om extra aandacht en een nauwkeurige beschouwing van de leveringscondities van uw leverancier en daaruit voortvloeiende passende afspraken. U leest hierover meer in deze uitgave van de Klict in het artikel Juridische aspecten van cloudcomputing door advocaat Ernst-Jan van de Pas (pagina 8). Bij Solipsis Managed Services is de continuïteit van uw ICT-activiteiten goed gewaarborgd. Samen met een professionele dienstverlening zorgt dit voor ICT-gebruik zonder zorgen. Ons uitgebreide klant­ tevreden­heidsonderzoek bevestigt dit jaar op jaar. Ook in deze uitgave maken wij daarom weer ruim baan voor enkele van onze relaties. Zij zijn te vinden in uiteenlopende branches en door heel Nederland en maken tot volle tevredenheid gebruik van onze Managed Servicesdiensten en -oplossingen.

Ik wens u veel leesplezier. Wim J.N. Buitenhuis algemeen directeur Solipsisgroep

Wilt u als ondernemer uw organisatie in de spotlight plaatsen met een interessant verhaal of toekomstplan? Stuur een bericht naar klict@solipsis.nl of bel met Oscar van Geffen (0418) 57 61 31. Solipsis, een automatiseringspartner die wil dat het klict. Wel zo comfortabel.

Klict 4 - 2014 • 3


ervaringen

Im- en export exotische groenten en fruit

Exotische groenten Verhoeven

4 • Klict 4 - 2014

met


en fruit

organisatie: Total Exotics Europe b.v. gevestigd te: Ridderkerk website: www.totalexotics.com medewerkers: 18 vast/25-30 flex

toegevoegde waarde Hoge kwaliteitsnormen Vanuit hét AGF-verscentrum van Nederland, op een steenworp afstand van de Rotterdamse havens, im- en exporteert Total Exotics uit Ridderkerk dagelijks een ruim assortiment exotische groenten en fruit. De onderneming werd in 2010 opgericht als onder­­­ deel van de Total Produce Group. Het bedrijf maakte een snelle groei door en kan zich inmiddels rekenen tot een van de belang­ rijkste leveranciers van exotische groenten en fruit in Europa. Operationeel directeur Ron van der Vloed is vanaf het eerste ogenblik bij het bedrijf betrokken. “We zijn volgens het self-starting-principe van moeder­bedrijf Total Produce opgericht. We hebben het succesvolle concept uit Engeland gekopieerd en zijn aan de slag gegaan. We zijn dus niet vanaf nul opgestart. Onze eerste klanten bevonden zich binnen de Group.” Dat genereerde meteen een bepaalde flow van producten, waarna ook al snel de interesse werd gewekt van externe klanten. Op dit moment heeft Total Exotics 18 vaste medewerkers in dienst en werkt het dagelijks met een pool van 25 tot 30 flexkrachten.

Total Exotics exporteert en levert businessto-business aan groothandel, importhandel en retail in de meeste landen van Europa “Wij importeren onze producten vanuit alle conti­nenten, waarvan Afrika en Zuid-Amerika de twee belangrijkste zijn”, aldus Van der Vloed. “60% is mango’s en avocado’s en de overige 40% betreft exotische groenten zoals sugarsnaps en mangetout (oftewel peultjes).” De toegevoegde waarde van Total Exotics zit onder meer in de rijping- en verpakkingsconcepten die aan de hoogste kwaliteits­normen voldoen. “We verkopen producten rechtstreeks vanaf de bron, los of verpakt, gerijpt of ongerijpt. Per week staan 125 pallets in de rijpkamers zodat de mango’s en avocado’s ‘ready to eat’ bij de klant kunnen worden aangeleverd; naar wens verpakt in een van onze merken of private label. Wij hebben de hele keten, van bulkimport tot en met het op klantspecifieke wensen rijpen, verpakken en distribueren 100% onder controle.” »

Klict 4 - 2014 • 5


ervaringen

‘Ontzorgen’ is belangrijk ICT speelt binnen de bedrijfsvoering van Total Exotics een cruciale rol. Van der Vloed: “Zonder ICT is deze zaak niets; dan ligt alles plat. Maar dat is eigenlijk altijd al zo geweest binnen deze branche. Van productie tot en met orderingeving, maar ook alle logistieke processen verlopen via ICT en dan vooral via de branchespecifieke software die op de systemen draait. Sinds mei hebben wij ons volledige ICT-beheer uitbesteed aan Solipsis Managed Services. En dat bevalt goed. Zaken zoals de aanschaf van hardware, het inrichten van een nieuwe werkplek of het ver­ helpen van een storing zijn niet langer mijn zorg en dat is voor mij erg prettig.”

Toekomst Total Exotics bestaat nu bijna vier jaar en heeft in korte tijd een flinke groei doorgemaakt. Van der Vloed: “We zijn letterlijk uit ons jasje gegroeid zodat we met ons inkoop-/verkoopkantoor zijn verhuisd naar een pand iets verderop in de straat. Op de oude locatie bevindt zich nu nog het kantoor voor de administratie en de loods van waaruit alle productieactiviteiten worden gedaan. Dit is zeker niet ideaal en bovendien blijven we nog doorgroeien. We kijken dan ook uit naar een nieuw onderkomen waar productie, inkoop en verkoop weer samen onder één dak kunnen. Voor Solipsis is hier een belangrijke taak weggelegd om dat ICT-matig in te gaan richten. Dat vertrouwen is in de relatief korte tijd dat we nu samenwerken zeker al opgebouwd.”

6 • Klict 4 - 2014


ICT

Uittips in de regio

13 SEPTEMBER • POEDEROIJEN, AALST EN NEDERHEMERT • SAIL 1200--------------------

Dit jaar bestaan zowel Poederoijen, Aalst als Nederhemert 1200 jaar. Daarom organiseren de drie dorpen samen een groots evenement te water. Tientallen versierde schepen varen stroomopwaarts de Maas op. 26 EN 27 SEPTEMBER • ZALTBOMMEL PROEFLOKAAL BOMMELERWAARD

27 SEPTEMBER • BRAKEL • PONYMARKT V

Het aller-, allerlekkerste festival van de Bommelerwaard. De ommuurde tuin van het Stadskasteel Zaltbommel staat vol met heerlijke streekproducten uit de Bommelerwaard die ter plekke worden bereid.

Elke laatste zaterdag van september is het tijd voor de Brakelse Ponymarkt, dit jaar voor de 52e keer. Op het Marktplein van Brakel - voor de deur van Solipsis - zijn er allerlei gezellige festiviteiten.

RIDDERTOERNOOI SLOT LOEVESTEIN

Elk jaar weer een hoogtepunt. De ridders gaan de strijd met elkaar aan en proberen in een spectaculair steekspel hun lans op de tegenstander te breken in de hoop de hand van de jonkvrouw te winnen. Kies je favoriete ridder en moedig hem zo hard mogelijk aan! De Bommelerwaard bruist, elke dag opnieuw. Van kermis tot kunst, van kookcursus tot cabaret, voor jong & oud is in deze prachtige regio veel te beleven. In de UITagenda op de website www.bommelerwaardgids.nl treft u altijd het meest actuele overzicht van wat er wanneer plaatsvindt. Daarnaast bevat de site tal van wetenswaardigheden over de streek. Ontdek de Bommelerwaard, het mooiste eiland tussen de rivieren!

Klict 4 - 2014 • 7

Stadskasteel Zaltbommel - foto: Jan van den Berg

25 EN 26 OKTOBER • POEDEROIJEN


uitgelicht

Ernst-Jan van de Pas, IT-advocaat bij Dirkzwager in Arnhem

Juridische aspecten

van cloud

Cloud is geen vaststaand begrip. Als over cloudcomputing wordt gesproken, wordt vaak gedoeld op SaaS: het als dienst en op afstand aanbieden van software. Het kan echter ook gaan om andere vormen van cloud­ computing zoals PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastucture as a Service) welke diensten met name door hostingpartijen worden aangeboden. Kenmerkend is dat de software en data niet meer bij de gebruiker worden opgeslagen, maar elders. Dat levert risico’s op.

Toegenomen afhankelijkheid Omdat software en data elders staan wordt de gebruiker nog afhankelijker van de continuïteit van de dienstverlening door de leverancier en de partijen die hij heeft ingeschakeld (bijvoor­ beeld andere hostingpartijen, soms een hele keten). Die afhankelijkheid kunt u beperken door bijvoorbeeld afspraken te maken over tussentijdse opzegging en een goede exitregeling voor een soepele overstap naar een andere leverancier.

Continuïteitsrisico’s Hier gaat het om risico’s met betrekking tot de continuïteit van de dienstverlening, de beschikbaarheid van data en de continuïteit van de www.dirkzwager.nl leverancier (faillissement en andere calamiteiten).

8 • Klict 4 - 2014

In dit kader is het verstandig om in de overeenkomst of SLA concrete afspraken te maken over beschikbaarheid, uptime, onderhouds­windows en uitwijkmogelijkheden naar een ander data­ centrum. De risico’s rondom faillissement zijn juridisch heel lastig weg te nemen, maar je zult hier wel iets moeten doen. Gedacht kan worden aan speciale SaaS-escrow-regelingen of het laten instaan van een derde partij (vaak een andere hostingprovider) die (onderdelen van) de dienstverlening tijdelijk over kan nemen. Probeer hier vooral praktisch naar te kijken. In veel gevallen worden zeer complexe juridische constructies opgetuigd waar meer risico’s uit voortvloeien dan u probeert weg te nemen.


computing Verwerking van persoonsgegevens Externe opslag van data en SaaS-diensten brengen vrijwel altijd verwerkingen van persoonsgegevens met zich mee. Een van de belangrijkste aandachts­­punten is dat de gebruiker te allen tijde in control moet blijven over die gegevens. Dit betekent dat contractuele waarborgen moeten worden opgenomen in een SaaS-contract. Cloudvarianten zoals public cloud waarbij volkomen onduidelijk is waar de persoons­gegevens staan en wie betrokken zijn bij de verwerking daarvan staan hiermee op gespannen voet. Betekent dit dat cloudcomputing risicovoller is dan software en data lokaal opslaan? Nee, zeker niet. Externe gespecialiseerde datacenters zijn doorgaans veel beter beveiligd dan u zelf voor elkaar kunt krijgen. Wel kleven aan cloudcomputing specifieke risico’s. Inventariseer daarom eerst welke specifieke aandachtspunten voor u gelden. Zoek vervolgens naar praktische oplossingen voor een bepaald risico en borg die praktische oplossingen in een goed contract met uw leverancier.

Klict 4 - 2014 • 9


ervaringen

Transport

Kleyn Trucks

De truck- & trailerdealer

Kleyn Trucks in Vuren is wereldwijd een van de grootste onafhankelijke handelsondernemingen op het gebied van gebruikte bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf handelt al sinds 1919 in gebruikte voertuigen en de voorraad bestaat uit 1200 tweedehands vrachtwagens, trekkers, opleggers en aanhangwagens. Kleyn Trucks is een innovatief en proactief bedrijf dat continu op zoek is naar nieuwe manieren om in contact te komen met de klant. Zo maken zij al enthousiast gebruik van moderne communicatiekanalen zoals webcams, Twitter, Facebook, LinkedIn, Youtube en e-mailmarketing. Ron Visser is als systeembeheerder nauw betrokken bij die communicatie­ kanalen. “Onze ICT-afdeling bestaat uit vier man die dag in dag uit bezig zijn om de klant en onze collega’s te helpen bij hun werkzaamheden. Met als doel om het iedereen zo laagdrempelig mogelijk te maken om in contact te komen met Kleyn Trucks. Zo is onze website bijvoorbeeld geschreven in dertien talen”. Op dit moment werken er 100 mensen bij Kleyn Trucks en leveren ze aan klanten uit 100 verschillende landen.

10 • Klict 4 - 2014


Dynamische markt De wereld van de in- en verkoop van gebruikte wagens is erg onderhevig aan de toestanden in de wereld. “Oorlogen als in Irak of Iran, de gespannen situatie in Oekraïne of de toestand in Afrika hebben direct invloed op de markt”, aldus Visser. “Bestellingen gaan niet door of worden gewijzigd in andere voertuigen. Er ontstaan spontane aanvragen waar we direct op moeten inspringen.” De toegevoegde waarde van Kleyn Trucks zit onder meer in de begeleiding van de invoer en transport. “We hebben een gespecialiseerde afdeling die het papierwerk regelt voor de klant. Door de wereldwijde aanwezigheid en jarenlange ervaring kunnen we de klant perfect begeleiden bij het invoeren, registreren en verschepen van voertuigen naar vrijwel elk land ter wereld.”

ICT bij Kleyn Trucks onmisbaar ICT is binnen de bedrijfsvoering van Kleyn Trucks onmisbaar. Visser: “Een moderne ICT-omgeving is belangrijk voor Kleyn Trucks. We zijn continu zoekende naar mogelijkheden om onze bestaande kanalen te upgraden. Het is moeilijk om zelf overal van op de hoogte te zijn. Uitbesteden aan een partij die deze vakkundige kennis wel in huis heeft en dat aan kan, is ideaal. Samen met Patrick de Lima van Solipsis Managed Services hebben we een plan van aanpak gemaakt en zijn we een traject ingestapt met Lumiad. En dat bevalt goed. Ons doel, een veilig wifinetwerk en alles wat daarmee samenhangt, komt daardoor steeds dichterbij.”

organisatie: Kleyn Trucks B.V. gevestigd te: Vuren website: www.kleyntrucks.com medewerkers: 100

Toekomst Bij Kleyn Trucks blijven er voor de toekomst nog genoeg wensen over. Visser: “We willen de mensen die een vrachtwagen op het oog hebben, de mogelijkheid bieden om met een golfkarretje met camera over ons terrein te rijden. Er komen namelijk veel kopers uit het buitenland en die kunnen zo heel gemakkelijk de truck aan hun baas laten zien en horen. Dan moet er wel genoeg dekking zijn op het hele terrein en mogen er geen storingen ontstaan met bijvoorbeeld de tablets van de verkopers. Bovendien moet het netwerk goed beveiligd worden. Chauffeurs die hier een nieuwe truck ophalen, staan soms wel een nacht over. Zij komen alleen binnen voor koffie en de wificode. Wij willen natuurlijk niet als bedrijf worden aangesproken voor de zaken die zij op internet bekijken. Dat zal veranderen met het nieuwe netwerk. Kortom, een complexe uitdaging waar Solipsis ons goed bij kan helpen en begeleiden.”

Klict 4 - 2014 • 11


ICT

Juridische aspecten van cloudcomputing

De cloud én de luch Solipsis Managed Services uit Zaltbommel, onderdeel van de Solipsisgroep, organiseerde in april een seminar met als onderwerp ‘Juridische aspecten van cloudcomputing’. Sprekers tijdens deze bijeenkomst waren onder andere Ernst-Jan van de Pas van Dirkzwager Advocaten & Notarissen en Geert van Hout van Connectivity Solutions. Beide heren zijn terug te vinden in deze Klict met hun visie op het onderwerp. Daarnaast presenteerde ballonvaartdeskundige Ben Bläss met beeld en geluid de geschiedenis van de boeiende wereld van de ballonvaart. Onder de aanwezigen werd tevens een ballonvaart verloot.

12 • Klict 4 - 2014

Ellis van Leusden van Van Helden Relatie­ geschenken was de gelukkige. Op 26 augustus koos hij samen met een collega en zijn contact­persoon bij Solipsis Managed Services het luchtruim.


ht in

ICT

Cloudcomputing Het gebruikmaken van applicaties en apparatuur via internet waarbij de zorg voor beheer, updates en upgrades bij de leverancier ligt, is cloudcom­ puting. Een heel herkenbaar voorbeeld is webmail. Er zijn drie niveaus: Infrastructure as a Service (IaaS), ook wel cloud hosting genoemd, Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Cloudcomputing maakt veel toepassingen nu ook haalbaar en betaalbaar voor kleine(re) organisaties. Mooie voorbeelden hiervan zijn ICT-beheer op afstand, servervirtualisatie, online back-up, online dataopslag en BYOD. Daarbij maakt cloud­ computing plaatsonafhankelijk werken mogelijk en is daarmee een belangrijke voedingsbodem voor het nieuwe werken (HNW).

BYOD Privé-apparatuur als smartphones, tablets en laptops wordt meer en meer ook voor zakelijke doeleinden gebruikt en omgekeerd. De toekomst houd je niet tegen. Uw medewerker die op zaterdag­ochtend op zijn tablet nog even checkt of die ene leverancier nog gereageerd heeft, evenmin. Dan kunt u het maar beter goed geregeld hebben, met beleid voor dit zogeheten ‘bring your own device' (BYOD). BYOD is boven­dien in combinatie met ICT in de

cloud zeer interessant, want dit is zowel geldbesparend als efficiëntievergrotend. BYOD vereist natuurlijk een goede beheerorganisatie voor veilig gebruik van uw bedrijfsdata. Ook is het zaak heldere afspraken te maken over geschikte apparatuur, toelaatbare kosten, gebruiksregels (door wie, waar en wanneer), de gebruiksduur en wat te doen bij einde dienstverband, om maar eens wat aspecten te benoemen.

Cloud en Het Nieuwe Werken Met softwareapplicaties of een complete ICT-omgeving uit de cloud neemt u af wat u daadwerkelijk als organisatie benut. Wilt u uw medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk laten werken? Met de cloudoplossingen van Solipsis Managed Services zijn de bedrijfsgegevens en toepassingen overal en op een veilige manier toegankelijk. U kunt inloggen op uw persoonlijke, vertrouwde omgeving ongeacht de locatie of soort device. Met de centraal ingestelde portals heeft u toegang tot de juiste informatie op het juiste moment. Bedrijfsgevoelige informatie wordt uiteraard goed afgeschermd. Op solipsismanagedservices.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden van cloudcomputing.

Klict 4 - 2014 • 13


culinair

restaurant De Fuik

Culinaire verwennerij

aan de Maas

Bij restaurant De Fuik kunt u genieten van top­gastronomie in een ontspannen sfeer. Op deze unieke locatie, met een heerlijk terras direct aan de Maas, wordt u ook nog eens getrakteerd op een prachtig uitzicht over de rivier. Het enthousiaste team van De Fuik staat voor u klaar om u tijdens uw verblijf te verwennen met heerlijke gerechten, bijzondere wijnen en een uitgesproken gastvrijheid. Chef Martin Ruisaard heeft in de loop der jaren zijn eigen signatuur ontwikkeld, die zich laat kenmerken door een klassieke Franse basis, aangevuld met creativiteit, passie en een moderne touch. De keuken van De Fuik maakt gebruik van de mooiste seizoensproducten die, wanneer mogelijk, regionaal en biologisch worden verkregen.

Op de menukaart staan de prachtigste creaties en heerlijke zomerse invloeden. Klassieke gerechten in een nieuw jasje, met kennis en liefde bereid! Het restaurant is stijlvol ingericht en biedt u voldoende privacy aan tafel terwijl u geniet van het mooie uitzicht over de Maas. De Fuik heeft een privé-aanlegsteiger, zodat u direct bij het restaurant kunt aanleggen. Daarnaast zijn er twee eigen parkeergelegenheden die genoeg plaats bieden voor de gasten. In het najaar kunt u genieten van het Martin & Rosita Ruisaard Herfstarrangement All In. Martin en Rosita Ruisaard van restaurant De Fuik heten u van harte welkom. Restaurant De Fuik Maasdijk 1 5308 JA, Aalst (Gld) t: (0418) 55 22 47 i: www.defuik.nl e: info@defuik.nl

14 • Klict 4 - 2014


Herfstarrangement All-in met bruisend aperitief • ontvangst verrassingsmenu • 4-gangen 4 glazen bijpassende wijn • mineraalwater plat/bruis • koffie/thee met friandises •

€ 79,50 p.p. Het arrangement is uitsluitend per tafel en op reservering te verkrijgen o.v.v. herfstarrangement.

@DeFuikAalst Volgt u ons op Twitter? Dan maakt u kans om te winnen; bij 2.750 volgers wordt een geheel verzorgde lunch/diner voor 2 personen verloot.

Klict 4 - 2014 • 15


ervaringen

Fransen Gerrits

In de

maar met beide

Fransen Gerrits is een toonaangevende particuliere mengvoerproducent in Zuid-Nederland. Het bedrijf heeft een hoog automatiseringsniveau en ICT vormt een essentiële factor om de kwaliteit en continuïteit van het productieproces te waarborgen. Op advies van Solipsis Managed Services koos Fransen Gerrits voor het virtualiseren van de ICT-omgeving naar het Cloud-IaaS Platform. Joris Teuwen, financieel directeur van Fransen Gerrits, is tevreden: “Solipsis is verantwoordelijk voor ons totale technische, functionele en operationele ICTbeheer en verzorgt als servicemanager de afstemming met onze overige ICT-leveranciers.”

16 • Klict 4 - 2014

Veeleisende sector Fransen Gerrits is ontstaan uit de intensieve samenwerking van vier familiebedrijven met een lange historie. Het bedrijf behoort tot de vier grootste diervoederproducenten van Nederland. De diervoederindustrie is een veeleisende sector qua voedselveiligheid, maar ook efficiëntie en duurzaamheid spelen een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering. Het productieproces van Fransen Gerrits is dan ook een dynamisch en complex proces dat gebonden is aan strenge weten regelgeving. Op elk moment moet volledig transparant zijn wat er wanneer is gebeurd. Dit maakt dat de kwaliteit van primaire bedrijfsprocessen direc­ter afhan-­­ kelijk is geworden van de kwaliteit van de ICTomgeving.


cloud

organisatie: Fransen Gerrits B.V. gevestigd te: Erp website: www.fransengerrits.nl medewerkers: 170

benen op de grond pms: 295

Best of breed

ICT-infrastructuur in de cloud

De ICT-omgeving van Fransen Gerrits werd gekenmerkt door eilandautomatisering. Iedere vestiging had eigen automatiseringssystemen. Vanaf 2005 wordt een nieuw ICT-beleid gede­ finieerd en uitgevoerd en wordt besloten om de ICT van alle fabrieken en alle bedrijfsprocessen volledig te integreren. Bovendien kiest het bedrijf voor een 'best-of-breed'-aanpak. Teuwen: “We besloten dat we de beste oplossing voor elk proces binnen het bedrijf wilden en dat zit nooit in één pakket. Momenteel werken we met ongeveer twintig verschillende pakketten.” Wanneer delen van het ICT-landschap zouden uitvallen, zou de complete bedrijfsvoering op korte termijn stagneren, terwijl continuïteit van het productie­ proces cruciaal is binnen de food & feedsector. Teuwen: “Onze klanten verwachten dat we continu kunnen leveren dus dat moeten we kunnen garan­ deren. Als er midden in de nacht een systeem­storing optreedt, moet er meteen worden ingegrepen.”

De uitdaging bij Fransen Gerrits zat in het bijzonder in de complexiteit van de applicatielaag, de onder­linge afhankelijkheid en de grote hoeveelheid data. Alles wat eerst lokaal stond bij Fransen Gerrits is nu ondergebracht in de cloud en dat biedt talrijke voordelen. Fransen Gerrits hoeft zelf niet meer te zorgen voor aanschaf, onderhoud, beveiliging en vervanging van hardware. De complete ICT-infrastructuur bevindt zich op een veilige plek, beschermd tegen mogelijke calamiteiten.

pms: 144 Lettertype: Alega Bold (met outline) Opmerking: Let op doezel effect bij verschaling

De maandelijkse kosten zijn direct afhankelijk van het verbruik en kunnen dus altijd meer of minder zijn. Teuwen: “Solipsis zorgt ervoor dat alles werkt, maar managed ook voor een groot deel de communicatie met andere ICT-partners. Daar heb ik geen zorgen meer over. Dat doen ze naar tevredenheid.”

Klict 4 - 2014 • 17


uitgelicht

Connectivity Solutions

Gespecialiseerd in de C Met ruim 15 jaar ervaring in de telecommunicatie biedt Connectivity Solutions haar klanten kennis en ervaring op het gebied van de telecommunicatie. Sinds de overname van Connectivity Solutions in 2002 door directeur Geert van Hout adviseert en ondersteunt Connectivity Solutions haar zakelijke klanten in de keuze voor een optimale communicatie-oplossing voor hun bedrijf. In zijn presentatie op de ICT-kenniscarrousel van Solipsis op 24 april van dit jaar toonde Van Hout het brede scala aan mogelijkheden dat de hedendaagse technologie biedt. Hiermee is het mogelijk gelijktijdig optimalisatie van de communicatie én forse besparingen voor uw organisatie te realiseren. Geert van Hout, directeur Connectivity Solutions

18 • Klict 4 - 2014

Van Hout ging hierbij uitgebreid in op de mogelijkheden die hosted telefonie voor bedrijven heeft. Een niet onbelangrijk onderdeel van deze sessie was het onderwerp vastmobiel-integratie. Deze nieuwe technologie voegt een nieuwe dimensie toe aan uw bedrijfscommunicatie.

Mobiliteit heeft de toekomst volgens Van Hout. Niet alleen in de communicatie, maar ook in de ICT. En juist díe combinatie biedt Connectivity Solutions met producten zoals bijvoorbeeld KPN EEN vast-mobiel-integratie. Hiermee krijgen onze klanten de controle over de vaste en mobiele telefonie van hun organisatie, zijn de mede­ werkers veel beter bereikbaar en blijven bovendien de kosten onder controle. Bijkomend voordeel is de, in de abonnementen opgenomen, toegang tot het 4G-datanetwerk met landelijke dekking van KPN. Hierdoor zijn de mobiele medewerkers werkelijk in staat om vrijwel overal binnen Nederland


van ICT toegang te krijgen tot het netwerk van de organisatie. Vaak laat Connectivity Solutions de klant of prospect zelf de snelheid en functionaliteit van dit soort producten ervaren door bijvoorbeeld enkele weken een simkaart op het KPN EEN-netwerk beschikbaar te stellen.

Samenwerken op afstand Volgens Van Hout brengt de mobiliteit ook uitdagingen met zich mee. Zo is het lastiger om met elkaar te overleggen of om gezamenlijk een document te bewerken. Ook hiervoor heeft Connectivity Solutions een oplossing. Van Hout legt uit dat flexibiliteit bereikt kan worden

Telecomscan voor Klict-lezers Speciaal voor lezers van Klict magazine biedt Connectivity Solutions een gratis telecomscan voor bedrijven aan. Wilt u graag weten wat Vast-Mobiel-integratie voor uw bedrijf kan betekenen aan kostenbesparing of kwaliteitsinhaalslag, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

door medewerkers maximale mobiliteit te geven met Microsoft Lync 2013. Dit product laat collega’s op afstand samenwerken door video conferencing, instant messaging en gelijktijdige toegang tot bestanden op alle apparaten van de mede­ werker. Samen met Solipsis kan Connectivity Solutions deze oplossing perfect integreren binnen uw organisatie, zodat zowel de communicatie als de samenwerking tussen de medewerkers optimaal verloopt. Op de vraag hoe hij de toekomst ziet legt Geert van Hout uit dat, in zijn visie, mobiliteit en toegankelijkheid van bedrijfsinformatie een steeds grotere rol zullen gaan spelen in ons dagelijkse werk. Daardoor zal de ontwikkeling van mobiele apparaten zoals smartphones, maar ook van tablets zoals de iPad en de Microsoft Surface Pro een vlucht nemen. Zeker wanneer huidige beperkingen, zoals het dure gebruik van mobiel internet in het buitenland, weg zullen vallen.

www.connectivity.nl

Klict 4 - 2014 • 19


ervaringen

MBI De steenmeesters

Meesterlijk

in

Frank Rombouts, manager proces support MBI De steenmeesters

20 • Klict 4 - 2014

De Brabantse onderneming MBI De steenmeesters is van oudsher een familiebedrijf met meer dan 65 jaar ervaring en vakmanschap. Vanuit de productielocaties in Veghel, Kampen, Aalst en Nieuw-Lekkerland en de verkooplocaties in België en Duitsland werken 350 steenmeesters elke dag aan kwalitatief hoogwaardige producten voor de marktsegmenten tuin, bouw, infra en agro. De steenmeesters van MBI zetten zich in voor een mooiere leefomgeving; in kwaliteit, duurzaamheid, kleur en vorm. MBI doet 60.000 leveringen per jaar en automatisering vormt dan ook een onmisbare factor voor de kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsvoering.


organisatie: MBI De steenmeesters gevestigd te: Veghel website: www.mbi.nl medewerkers: 350

steengoed Outsourcing, een logische stap

om de kwaliteit te waarborgen. Outsourcing was voor ons dus een logische stap.” Niet alleen de kantoorautomatisering werd uitbesteed, maar ook de ERP- en CRM-omgeving (SAP), het printverkeer, de mobiele en de vaste telefonie. De rol van Rombouts veranderde van manager proces support naar ICT-coördinator. “Het is mijn taak om de 200 gebruikers tevreden te houden. We hebben nog wel een interne helpdesk om meldingen enigszins te filteren maar Solipsis is verantwoordelijk voor de gehele ICT-infrastructuur. 80% van het beheer gebeurt op afstand en dat is naar tevredenheid.”

In 2006 trad de huidige directeur, Marcel Bettonvil, aan en hij heeft het roer flink omgegooid. ‘We zijn goed in stenen, dus gaan we de rest uitbesteden’, luidde zijn devies. MBI maakte vervolgens een transformatie door van een voornamelijk productgericht naar marktgericht bedrijf dat zijn producten afstemt op de specifieke behoeften van de verschillende markten. Frank Rombouts, manager proces support hierover: “Dit betekent Private cloud ook dat we van een centrale organisatie veranderd Sinds 1 januari 2012 heeft MBI ook geen eigen serverpark/hardware meer. zijn in een decentrale organisatie met verschil­ Alles is ondergebracht in een private cloud. “Deze beslissing kwam tegelijk lende businessgroepen.” met de fusie met Holcim Betonproducten. Toen moest een keuze gemaakt worden om hardware uit te breiden vanwege de groei van het aantal MBI had een interne ICT-afdeling met een eigen gebruikers van 120 naar 200”, aldus Rombouts. Solipsis was een van de drie ICT-beheerder. In 2006 viel het besluit om het partijen die benaderd werden voor een professioneel RFI (advies, projectbeheer van de hele ICT-omgeving uit te besteden. plan, prijskaartje). “Outsourcing betekent dat je afhankelijk bent van externe Rombouts: “Outsourcen betekent niet altijd goed- partijen. Onze eigen ICT-kennis is beperkt. Het hele outsourcingverhaal koper, maar dat was ook niet onze drijfveer. De is in twee à drie maanden gerealiseerd. Onze SAP-omgeving – order-, ontwikkelingen in ICT zijn de laatste 15 à 20 jaar intake- en financiële administratie – komt volledig via de cloud bij de zo snel gegaan en zijn ook zo specifiek dat we gebruikers binnen, gekoppeld aan de Citrixomgeving en via het datacenter verschillende specialisten zouden moeten inhuren in Eindhoven.”

Klict 4 - 2014 • 21


ICT

6 vragen aan de Servicedesk

ICT-bev

1. Hoe beveilig ik mijn lokale data 3. Wat doe ik met data op mijn oude mobile devices? op mobiele werkplekken? Voordat u een oude telefoon weggooit, is het verstandig het toestel te Als medewerkers op hun mobiele werkplek data van de organisatie kunnen opslaan, is het verstandig hen encryptiesoftware te laten gebruiken. Denk daarnaast aan een firewall, acces control lists en een veilige VPNverbinding.

wipen. Daarmee wordt de telefoon volledig leeggehaald. Ook wanneer een medewerker uit dienst treedt, die met zijn of haar privĂŠtoestel gebruik maakte van het organisatienetwerk, is het verstandig de telefoon te wipen. Wanneer het toestel gereset is of op een andere manier is leeggehaald, is het toch nog mogelijk data van het toestel te halen. Een professional kan u alles vertellen over mobiele veiligheid. En hij kan een externe audit uitvoeren, waarbij veiligheidslekken snel geconstateerd Bij openbare wifispots is oplettendheid ver- kunnen worden. plicht. Kwaadwillenden kunnen eenvoudig data uitlezen van apparaten die daarop zijn ingelogd. Met behulp van een BYOD-beleid kan worden vastgelegd waarop wel en niet mag worden ingelogd.

2. En op mobile devices? Voor het verhogen van de mobiele veiligheid kun je gebruik maken van speciale software zoals bijvoorbeeld mobile application management (MAM) en mobile device management (MDM). Stel het instellen van een pincode op het toestel verplicht. Dit voorkomt problemen bij diefstal of verlies. Ook belangrijk is om het IMEI-nummer te noteren. Dit nummer is uniek zodat u bij verlies of diefstal aan de hand van dit nummer het toestel kunt laten blokkeren.

22 • Klict 4 - 2014


ICT

eiliging 4. Hoe verhoog ik de veiligheid van mijn website? Sterke wachtwoorden verhogen de veiligheid van uw website. Gebruik verschillende wachtwoorden. Een sterk wachtwoord bestaat minimaal uit acht tot tien tekens en is een mix van letters, cijfers en leestekens (%@*^). Bestaande woorden, namen of geboorte­data kunt u beter vermijden. Wijzig belangrijke wachtwoorden elke maand en bewaar ze niet in een kladblok- of Wordbestand op uw computer. Verder wordt aangeraden om niet in te loggen via openbare netwerken of computers en log altijd uit in plaats van alleen de browser af te sluiten.

5. Hoe verstuur ik veilig data via mijn website? Met een SSL-certificaat kunt u data op een beveiligde manier over het internet sturen. SSL is van vitaal belang voor webshops en websites met gevoelige informatie. Zonder een SSL-certificaat worden de gegevens van een website­ bezoeker (bijvoorbeeld een bestelling) onversleuteld verstuurd. Een kwaadwillend persoon kan deze kostbare gegevens dus redelijk eenvoudig stelen. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat gegevens versleuteld naar de ontvanger worden verstuurd en vergroot zo de veiligheid en betrouwbaarheid van een website of webshop.

6. Hoe weet ik of mijn ICT-netwerk optimaal is beschermd? Om er zeker van te zijn dat uw netwerk voldoende is beschermd en dat uw data geen gevaar lopen bij een calamiteit, kunt u een ICT-scan laten uitvoeren. Daarmee weet u zeker dat u achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Meer weten? Er is nog veel meer te zeggen over een goed beveiligde ICT-omgeving. Kijk op onze website www.solipsismanagedservices.nl/ict-actueel/ downloads voor het e-book 30 ICT-beveiligingstips.

Klict 4 - 2014 • 23


ervaringen

Relatiegeschenken

Van Helden

versterkt

Van Helden is de in- en verkooporganisatie van relatiegeschenken voor onder meer Van Helden Relatiegeschenken in Nederland en België. Ook andere distributeurs zoals Van Heijster, Van der Laar, EuroGifts en groothandel Giving Europe betrekken hun voorraden vanuit het logistieke centrum in Tiel met een oppervlakte van 20.000 m2. Daarnaast vallen ook de fotostudio, de drukkerij en een aantal centrale diensten zoals marketing, P&O, administratie en ICT onder de verantwoordelijkheid van Van Helden. Voor de start van het familiebedrijf neemt ICT-manager Ellis van Leusden ons mee terug in de tijd. “Het begint allemaal in 1968 wanneer het speelgoedbedrijf, waar Adrie van Helden, destijds 19 jaar, werkzaam was, wordt benaderd om bedrukte pennen te gaan verkopen. Zijn toenmalige baas had hier geen oren naar, maar Adrie wel en hij vraagt of hij het in de avonduren voor zichzelf mag proberen. En aldus geschiedde... Het bedrijf wordt opgebouwd en groeit gestaag. Rond 1980 start Van Helden met het versturen van catalogi. Het weggeven van cadeaus, zoals een gratis fiets bij 1.000 pennen, blijkt ook een gouden greep. Het resultaat wordt steeds geïnvesteerd in het bedrijf, waardoor er snel en vanuit goede voorwaarden geleverd kan worden. Eind jaren tachtig reist Adrie van Helden zelf regelmatig naar China om voorraden in te kopen waardoor de marges verbeterd worden.”

24 • Klict 4 - 2014


organisatie: Van Helden B.V. gevestigd te: Tiel website: www.vanhelden.nl medewerkers: 250

relaties Leverancier van tastbaar meer bereik Belang van ICT Van Helden Relatiegeschenken in Tiel is specialist en totaalleverancier van bedrukte en onbedrukte relatiegeschenken voor bedrijven, organisaties, clubs en verenigingen. Het familiebedrijf heeft een toonaangevende positie ingenomen op de Europese markt en heeft één van de grootste showrooms in de branche. Vanuit het moderne en centraal gelegen logistieke centrum worden bijna alle artikelen (ruim 25.000) uit voorraad geleverd. Het hoofdkantoor biedt tevens onderdak aan de moderne drukkerij en fotostudio. Van Leusden: “Tiel is zeer centraal gelegen in Nederland en een perfecte (logistieke) uitvalsbasis voor distributie naar alle landen in Europa. Met meer dan 20.000 palletplaatsen in ons warehouse zijn we meer dan ooit in staat de juiste voorraad te houden en snelle levertijden te garanderen.” Er werken ca. 250 mensen.

In 2013 werden er ruim 115.000 klantenorders verwerkt; dat zijn ongeveer 300.000 colli. Een stabiele ICT-omgeving is voor Van Helden dan ook van groot belang. Van Leusden: “Als onze ICTsystemen niet werken, kunnen we geen orders verwerken, geen pakketten versturen en niet factureren. Er komen per dag twee zeecontainers aan producten binnen en de bestellingen gaan met trailers tegelijk de deur uit. Er gebeurt veel ad hoc. Wat vandaag moet, moet ook echt vandaag.” Sinds 2008 is Solipsis Managed Services aan boord voor het beheer van de IT-omgeving. “Zij hebben ons totale IT-landschap doorgelicht en een plan opgesteld om de hele infrastructuur te moderni­­seren, dus een goed netwerk, alles virtueel in VMware/­ Citrix en een verbinding met de buitenlandse vestigingen via VPN. En ook voor de toekomst staan verschillende verbeterslagen gepland. Denk aan het uitfaseren van Windows 2003, uitbreiding van wifi in het magazijn maar ook de overstap naar Veeam Backup, dat volledig is geoptima­ liseerd voor virtuele systemen”, besluit Van Leusden.

"Een relatiegeschenk is een krachtig medium, het levert een substantiële meerwaarde bij de positionering van het merk, het imago of marketing van een product, dienst of event. De effectiviteit van iedere reclame-euro, besteed aan relatief voordelige relatiegeschenken valt dan ook niet te evenaren. Het zorgt voor tastbaar meer bereik."

Klict 4 - 2014 • 25


sportief

Brakelse tennisvereniging viert jubileum

Succesvol 25e Holland

House Toernooi

Tennisvereniging De Molenwiek vierde deze zomer een sportief jubileum. Van 12 t/m 20 juli 2014 organiseerde de Brakelse club voor de 25e keer het Holland House Toernooi. Deze sportieve happening is al jaren een begrip onder tennisspelers in de regio Bommelerwaard. Dankzij hoofdsponsor Holland House b.v., onderdeel van de Solipsisgroep, en de geweldige inspanning van vele vrijwilligers van de club was het toernooi ook dit jaar een groot succes.

Met 330 deelnemers was het toernooi volledig 'volgeboekt'. Het mooie weer en het grote aantal deelnemers en bezoekers zorgden voor een gezellige drukte. Het terras en de nieuw gebouwde overdekte tribunes zaten steeds vol met toeschouwers, die konden genieten van mooie partijen op de vijf kunstgrasbanen. De tropische aankleding van het park, het welkomstpresentje voor elke deelnemer in de vorm van sambaballen en de zomerse drankjes pasten bij het thema van dit jaar: zomercarnaval. Tijdens de halve finales werden voor spelers de omstandigheden erg zwaar. De temperaturen liepen in de middag op tot ruim boven de 30°C. Spelers die dit niet aankonden mochten hun partijen in de avonduren spelen. Voor de anderen regelde de toernooileiding extra water met sponzen, handdoeken en parasols. De finaledag werd afgesloten met een prijsuitreiking en korte toespraken van Giljam Voet, de voorzitter van De Molenwiek en Wim Buitenhuis, algemeen directeur van de Solipsisgroep. De vereni­ging en de sponsor van het toernooi zijn trots op hun jarenlange bijzondere band en kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd toernooi.

Giljam Voet (links), voorzitter van Tennisvereniging De Molenwiek en Wim Buitenhuis, algemeen directeur van de Solipsisgroep, waarvan Holland House b.v. onderdeel is. 26 • Klict 4 - 2014


KLICTkort SOLIPSIS MANAGED SERVICES HOST VAN DE BKB

KLANT WAARDEERT SOLIPSIS MET 8

Op dinsdag 30 september aanstaande is Solipsis Managed Services gastheer van de Bedrijven Kring Bommelerwaard (BKB). Van 11.30 tot 14.00 uur worden de ongeveer 160 leden van de actieve belangen­vereniging voor en door ondernemers uit de Bommelerwaard een kijkje in de keuken gegund van Solipsis Managed Services in Zaltbommel. De ondernemers zijn afkomstig uit allerlei branches, groot- en detailhandel, van productie tot dienstverlening. Bovendien zijn de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel vertegenwoordigd door de volledige colleges van burgemeester en wethouders.

Solipsis onderzocht deze zomer hoe haar klanten de dienst­ verlening ervaren. Elke deelnemer aan dit onderzoek ontving als dank daarvoor een speciaal ontworpen Solipsis WK 2014 bal. De klant waardeert Solipsis met een 8 en een belangrijk USP van Solipsis is volgens de resultaten: Het binnen de gestelde termijn opleveren van projecten: 90%! In combinatie met het voldoen aan de verwachting levert dit een beeld op van een betrouwbaar én vakkundig bedrijf.

E-BOOK ICT-BEVEILIGINGSTIPS

Het is zinvol stil te staan bij de risico’s die uw organisatie loopt en bij de mogelijkheden die u heeft hier zelf iets aan te doen. Met name de ICT-inrichting en ICT-gerelateerde zaken binnen uw organisatie verdienen hierbij uw aandacht. Met het procesmatig inregelen van veilige data bijvoorbeeld voorkomt u problemen. In ons E-book hebben we per 30 ICT-beveiligingstips onderwerp een aantal tips voor u op een rijtje gezet waarmee u uw voordeel kunt doen. Het E-book is gratis te downloaden via www.solipsismanagedservices.nl/ict-actueel/downloads. . data & beveiliging binnen organisaties

Het is zinvol stil te staan bij de risico’s die uw organisatie Met het procesmatig inregelen van veilige data bijvoorbeeld loopt en bij de mogelijkheden die u heeft hier zelf iets aan voorkomt u problemen. In deze publicatie hebben we per te doen. Met name de ICT-inrichting en ICT-gerelateerde onderwerp een aantal tips voor u op een rijtje gezet waarmee zaken binnen uw organisatie verdienen hierbij uw aandacht. u uw voordeel kunt doen.

SOLIPSIS SPONSOR TRACTORPULLING IJZENDOORN

Op 4 juli jl. was Solipsis Managed Services sponsor van het onderdeel ‘Sport 4,5 Ton Promo’ op het spetterende trekkertrek­ evenement in IJzendoorn. 14 tractoren pro­beren om beurten om zo ver als mogelijk te komen op de baan. Aan de tractoren zijn sleepwagens gekoppeld die, naarmate de afgelegde afstand vordert, steeds meer weerstand bieden. Het evenement trekt jaarlijks veel bezoekers uit de regio en juist die regio is voor Solipsis erg belangrijk. Met de Services en Solutions van Solipsis Managed Services voorzien we inmiddels veel ondernemers uit de regio Bommelerwaard en omstreken van passende oplossingen die bijdragen aan de continuïteit in hun bedrijfsvoering. Benieuwd of wij ook iets voor u kunnen betekenen? Kijk op solipsismanagedservices.nl of volg ons op Twitter: @Solipsis_MS.

Klict 4 - 2014 • 27


Profile for Solipsis

Klict 4 2014  

Relatiemagazine van Solipsis Managed Services

Klict 4 2014  

Relatiemagazine van Solipsis Managed Services

Profile for klict
Advertisement