__MAIN_TEXT__

Page 1

SONČNA ELEKTRARNA Ujemite moč sonca 080 22 34


UJEMITE MOČ SONCA S PETROL SONČNO ELEKTRARNO! Petrol sončna elektrarna je trajnostna energetska rešitev, ki vam prinaša izjemne prihranke pri električni energiji. Ujemite moč sonca v svojem domu in se odločite za okolju prijazno bivanje!

Električna energija danes poganja vsak naš korak, naše delo in zabavo, našim družinam zagotavlja toplino ter varno in udobno bivanje, v vedno večji meri pa tudi transport. Ker je porabimo vedno več, smo od nje vse bolj odvisni, pritisk na okolje in na naše denarnice pa je vedno večji. A električna energija za toplotno črpalko, klimatsko napravo, hladilnik, pralni stroj in celo avto je lahko brezplačna! Da vam pomagamo ujeti moč sonca, bomo v Petrolu letos za sto domačih sončnih elektrarn zagotovili brezobrestno financiranje do sedem let brez pologa in obresti. Tako boste v le nekaj letih brez visokih stroškov začetne investicije pridobili lasten vir brezplačne električne energije s predvideno življenjsko dobo 30 let. To pomeni, da boste po končanem obdobju Petrol financiranja lahko še vrsto let uživali v brezplačni električni energiji, medtem ko bo vaša položnica znašala le približno 15 evrov (+ DDV) za stroške obračunske moči in prispevka OVE in SPTE.


ALI JE MOJA STREHA USTREZNA? Če se odločate za gradnjo sončne elektrarne, je pomembno, da najprej preverite, ali je vaša streha zanjo ustrezna. V Sloveniji je za namestitev sončne elektrarne primerna skoraj vsaka streha, od lege, usmeritve in velikosti strehe pa je odvisno, kako donosna bo vaša sončna elektrarna in ali bi bila investicija vanjo ekonomsko upravičena. V splošnem velja, da je za sončno elektrarno najbolj primerna streha, ki ima naklon med 20 in 40 stopinj in vsaj 30 kvadratnih metrov enotne površine, ki je ne prekinja veliko elementov, kot so frčade ali strešna okna. Idealno je streha usmerjena na jug, vzhod ali zahod, saj je tako večina strehe ves dan izpostavljena sončnim žarkom. Tako bo vaša sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije za vaše potrebe, s tem pa bo vaša naložba vanjo tudi ekonomsko upravičena. Pri strehah, pri katerih je strešna ploskev enokapnica usmerjena na sever, sončna elektrarna pridobi do 80 % manj energije, zato je ekonomska upravičenost investicije v sončno elektrarno na takšni strehi vprašljiva. Enako velja, če imate ravno streho, ki meri do 60 kvadratnih metrov. Za postavitev sončnih panelov, ki morajo biti pod naklonom, je na takšni strehi treba postaviti posebno konstrukcijo, kar zmanjšuje stroškovno učinkovitost projekta. Za pregled ustreznosti strehe in ekonomske upravičenosti projekta so vam na voljo Petrolovi strokovnjaki, ki bodo pripravili ponudbo in izračune za vsak dom. Tudi če vaša streha ne ustreza vsem navedenim kriterijem, pa bodite brez skrbi. Naši strokovnjaki bodo vaš primer podrobno proučili in se potrudili najti najboljšo energetsko rešitev.

STREHA S FRČADAMI

RAVNA STREHA DO 60 m2

STREHA BREZ PREKINITEV

KAKO VELIKO SONČNO ELEKTRARNO POTREBUJEM? To je odvisno od vaše porabe električne energije, da pa bo naložba smotrna, strokovnjaki priporočajo sistem, ki bo večji od 4 kW. Svetujemo vam, da domača sončna elektrarna pokrije vse vaše potrebe po električni energiji ali celo malo več, če bi morda v prihodnje želeli doma polniti še električno vozilo ali pa se boste naknadno odločili za ogrevanje s toplotno črpalko. Za 1 kW električne energije sicer potrebujemo od šest do sedem kvadratnih metrov veliko sončno elektrarno, največja moč domače sončne elektrarne pa je lahko 11 kW.


KAKO JE SESTAVLJENA PETROL SONČNA ELEKTRARNA? Petrol sončna elektrarna je sestavljena iz sončnih panelov, razsmernika in nosilne konstrukcije vrhunske kakovosti, s čimer vam zagotavljamo učinkovito delovanje in pridobivanje električne energije na okolju prijazen način. PANELI

RAZSMERNIKI

-- Luxor paneli so proizvod priznanega nemškega podjetja, za Petrol sončne elektrarne pa uporabljamo njihove monokristalne panele moči 275 W in 300 W. Trenutno smo edini ponudnik, ki v Sloveniji lahko ponudi 275 W steklo-steklo panele, edine panele na trgu s kar 35-letno garancijo.

-- SolarEdge je izraelsko podjetje, ki je razvilo globalno gledano najbolj inovativen sistem za nadzor in delovanje sončne elektrarne. Sistem med drugim zagotavlja varnost pred požarom, popoln izklop elektrarne ob servisu, maksimalen izkoristek posameznega panela, kompenzira izgube zaradi senčenja, omogoča različne kote postavitve, priklop različnih panelov ...

-- Bisol paneli so proizvod slovenskega podjetja, ki ga po vsem svetu poznajo kot inovativnega proizvajalca panelov izjemne kakovosti, ki zagotavljajo visoke donose sončnih elektrarn. Za Petrol sončne elektrarne uporabljamo njihove monokristalne panele moči 290 W.

-- Letrika je slovensko podjetje, ki je razvilo ene najboljših mikroinverterjev na svetu, za katere nudi garancijo 25 let. Izdelki Letrike nudijo enake prednosti kot izdelki SolarEdge, razlika med sistemoma je le v tem, da je pri Letrikinem sistemu na optimizator vsakem panelu vgrajen v mikrorazsmernik.

KONSTRUKCIJA -- K2 je nemško podjetje, katerega vrhunske konstrukcije zagotavljajo trdnost postavitve sončnih elektrarn na različnih strešnih površinah in v najbolj zahtevnih pogojih.

KAKO SISTEM DELUJE? Osnovni elementi sončne elektrarne so sončni fotonapetostni moduli oziroma paneli. Ti energijo sonca, natančneje njegovo elektromagnetno valovanje, pretvarjajo v enosmerni električni tok. Sončna svetloba, ki pada na panel, povzroči gibanje elektronov v celici. Z gibanjem elektronov nastane enosmerni (DC) električni tok, ki ga razsmernik spremeni v izmenični (AC) tok. Ta je primeren za uporabo in pogon vseh naprav v našem domu, sistem pa ga pošlje v nizkonapetostno omrežje. Priklop se izvede v električni omarici, ki je namenjena varovanju in krmiljenju električne opreme v vašem domu.


KAJ PA, ČE S SVOJO SONČNO ELEKTRARNO PRETVORIM PREVEČ ALI PREMALO ELEKTRIČNE ENERGIJE? Petrol sončna elektrarna je povezana v električno omrežje, v katero lahko oddajate doma proizvedeno električno energijo in iz katerega električno energijo tudi prejemate. Razlika med dejansko porabo ter viški oziroma manjkom se obračunava po sistemu tako imenovanih neto meritev. Neto meritev je način priključitve in obračuna električne energije, ki je bil oblikovan posebej za sistemsko podporo pretvarjanju električne energije s sončnimi elektrarnami. Neto meritev poteka skozi števec električne energije. Ko sončna elektrarna pretvarja več električne energije, kot je objekt porabi (predvsem podnevi), števec viške pridobljene električne energije oddaja v omrežje. Če pa sončna elektrarna pretvori manj električne energije, kot je objekt potrebuje, oziroma ko ne pretvarja električne energije (predvsem ponoči), pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja, ki tako deluje kot hranilnik. Fotonapetostni moduli s pripadajočimi mikrorazsmerniki / optimizatorji iz sončne energije pretvorimo energijo v enosmerni električni tok

Razsmernik* pretvarja enosmerni električni tok v izmeničnega

Glavni hišni razdelilnik z zaščitno in varovalno opremo Ločilno-merilno mesto z dvosmernim števcem povezuje elektrarno z javnim omrežjem in meri količino proizvedene in oddane električne energije *izvedba z optimizatorji

Z neto meritvijo se torej izvede dejanski obračun med oddano in prevzeto električno energijo (kWh), pri čemer obračunsko obdobje zajema koledarsko leto. Ker sončne elektrarne poleti proizvedejo več električne energije, kot je takrat potrebujemo, lahko te viške brezplačno porabimo pozimi, ko sončne elektrarne običajno proizvedejo manj električne energije, kot je potrebujemo v hladnem delu leta. Ob tem je treba poudariti, da je Petrol sončna elektrarna potrebam posameznika prilagojena rešitev, zato jo zasnujemo tako, da so razlike med proizvodnjo in porabo električne energije čim manjše oziroma jih ni. Neto meritve so torej namenjene domačim uporabnikom in malim poslovnim uporabnikom, ki ne presegajo 11 kWh proizvodnje električne energije, ki ne presegajo 11 kWh proizvodnje električne energije, kakor določa vladna Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki je začela veljati 15. januarja 2016.


DO SONČNE ENERGIJE BREZ VISOKE ZAČETNE INVESTICIJE S PETROL FINANCIRANJEM! Imeti lasten proizvodni vir električne energije je neprecenljivo, česar se danes morda še ne zavedamo dovolj. Omogoča nam, da smo neodvisni od nihanja cen energentov na trgu ter od gospodarskih in političnih dogajanj, ki lahko vplivajo na dobavo energentov. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov. V Petrolu vam kot vodilni ponudnik celovitih energetskih rešitev lahko ponudimo ugodno financiranje brez skritih stroškov, ki vam omogoča, da na pot sončne energije stopite brez visoke začetne investicije. Za pridobitev potrebujete le Petrol klub plačilno kartico, pomembni dodatni prednosti Petrol financiranja pa sta, da vam ni treba plačati zavarovanja kredita, ki bi ga morali plačati v primeru najema posojila v banki. S sklenitvijo Petrol financiranja ostane vaša kreditna sposobnost pri banki neobremenjena

Brez

Brez

pologa obresti

Do

7 let financiranja

Moč sonca podpira tudi Eko sklad Eko sklad je objavil javni poziv 49SUB-SOOB17, na podlagi katerega namenja nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v naprave za samooskrbo gospodinjskih odjemalcev z električno energijo, ki sončno energijo pretvarjajo v električno energijo in ki imajo nazivno električno moč največ 11 kVA. Podrobnejše informacije o nepovratnih finančnih spodbudah so na voljo na spletni strani www.ekosklad.si. Pri pridobivanju subvencij Eko sklada vam Petrolovi strokovnjaki nudijo celovito podporo. Vključeni nadzor, servis in celo zavarovanje Da boste resnično brez skrbi, smo v paket Petrol sončna elektrarna dodali še nadzor nad sistemom in vzdrževanje, vaša nova sončna elektrarna pa bo tudi zavarovana pri zavarovalnici Generali, in to na novo vrednost. To pomeni, da vam ob nastanku škodnega primera zavarovalnica povrne znesek, ki je enak vrednosti nove sončne elektrane.


VAŠ PRIHRANEK LAHKO ZNAŠA TUDI VEČ DESET TISOČ EVROV! Ob odločitvi za ugodno Petrol financiranje poleg mesečnega plačila za postavitev sončne elektrarne (največ 84 mesecev oziroma 7 let brez pologa in obresti) plačujete samo za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. To skupaj zaša približno 15 evrov na mesec, kar ostane tudi edini strošek na vaši položnici po odplačilu investicije v sončno elektrarno. Električna energija za vaše ogrevanje, delovanje gospodinjskih naprav, električno kolo in celo kot gorivo za vaš avto, če se odločite za električnega, pa je popolnoma brezplačna. To vam lahko v 30 letih, kolikor znaša življenjska doba Petrol sončne elektrarne, prinese velike prihranke:

PETER IN PETRA - PRIHRANEK V 30. LETIH: 51.500 Poslovni model 1: PREHOD S KURILNEGA OLJA Peter in Petra sta mlad par, ki se je v hiši ogreval na kurilno olje. Zanj in za elektriko, ki ju porabijo njune gospodinjske naprave, sta v povprečju plačevala 210 evrov na mesec. Zato sta se odločila za prehod na ogrevanje s toplotno črpalko, za delovanje katere bosta s Petrol sončno elektrarno zagotovila brezplačno električno energijo. Na Petrolu smo jima je zagotovili zelo ugodne pogoje financiranja nakupa sončne elektrarne in toplotne črpalke brez pologa in brez obresti na 84 obrokov (7 let). Njuna mesečna obveznost se je začasno sicer nekoliko povišala in bo naslednjih sedem let znašala 246 evrov. Po zaključku Petrol financiranja pa bo znesek na njuni mesečni položnici samo še približno 15 evrov za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. To so edini stroški, ki jih bosta Peter in Petra plačevala nadaljnjih 23 let. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bosta prihranila 51.500 evrov. PREJ.......................................................................................................................................210 €/mesec V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA................................................................................. 246 €/mesec POTEM......................................................................................................................................15 €/mesec PRIHRANEK V 30 LETIH................................................................................................................51.500 €

LUČKA - PRIHRANEK V 30. LETIH: 26.628 € Poslovni model 2: OGREVANJE S TOPLOTNO ČRPALKO Lučka v svoji hiši že ima toplotno črpalko, za katero so se v družini odločili pred leti in so jo že odplačali. Za električno energijo, ki jo porabijo toplotna črpalka in njihove gospodinjske naprave, Lučkina družina odšteje 120 evrov na mesec. Lučka je izračunala, da jo ob odločitvi za Petrol sončno elektrarno na ključ čakajo veliki prihranki. Prvih sedem let bi Lučkini mesečni stroški sicer znašali 148 evrov, po zaključku Petrol financiranja pa bi 23 let plačevala le še približno 15 evrov na mesec za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bo prihranila 26.628 evrov. PREJ.......................................................................................................................................120 €/mesec V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA..................................................................................148 €/mesec POTEM......................................................................................................................................15 €/mesec PRIHRANEK V 30 LETIH................................................................................................................26.628 €

MIHA - PRIHRANEK V 30. LETIH: 9.396 € Poslovni model 3: BREZ OGREVANJA Z ELEKTRIKO Miha se ogreva na zemeljski plin, česar ne bo spreminjal, želel pa si je rešitve za znižanje stroškov električne energije. Zanjo je namreč v povprečju porabil 60 evrov na mesec. Ker se tudi v prihodnje ne bo ogreval z elektriko, je za njegove potrebe dovolj manjša sončna elektrarna, in v naslednjih sedmih letih bo njegova mesečna obveznost znašala 96 evrov. Po izteku Petrol financiranja pa bo Miha 23 let plačeval le še približno 15 evrov na mesec za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bo prihranil 9.396 evrov. PREJ........................................................................................................................................ 60 €/mesec V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA................................................................................... 96 €/mesec POTEM......................................................................................................................................15 €/mesec PRIHRANEK V 30 LETIH..................................................................................................................9.396 € * Izračuni so informativne narave in obsegajo prihranke v obdobju 30 let (predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne).


PREPROSTA, HITRA IN CELOVITA REŠITEV NA KLJUČ Ob odločitvi za Petrol sončno elektrarno ste lahko popolnoma brez skrbi, saj za vse poskrbimo mi. Projekt izvedemo na ključ in za vas uredimo vso potrebno dokumentacijo, vključen pa je tudi dvosmerni števec. Za celoten sistem sončne elektrarne vam zagotavljamo tudi zavarovanje, nadzor nad sistemom in vzdrževanje.

7 KORAKOV DO VAŠE SONČNE ELEKTRARNE

1 Pridobitev informativne ponudbe.

2

3

Podpis obrazca za ogled objekta.

Ogled in izmere objekta, podpis pogodbe (dokumenti za Petrol financiranje in subvencijo Eko sklad).

4

5

Pridobitev končne ponudbe in aneksa k pogodbi.

Podpis aneksa pogodbe in nakup sončne elektrarne.

6 Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije.

7 Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.

NE OKLEVAJTE IN SI ŠE LETOS ZAGOTOVITE ŠTEVILNE PREDNOSTI PETROL SONČNE ELEKTRARNE! -- Lasten proizvodni vir brezplačne električne energije -- Najugodnejši pogoji financiranja do 7 let brez pologa in brez obresti -- Veliki energetski prihranki

-----

30 let življenjske dobe Komponente vrhunske kakovosti Najsodobnejša okolju prijazna rešitev Zavarovanje, nadzor nad sistemom in vzdrževanje

Profile for klicaj

Petrol Sončne elektrarne  

Ujemite moč sonca.

Petrol Sončne elektrarne  

Ujemite moč sonca.

Profile for klicaj