Issuu on Google+

KENNETH FERRER

PORTFOLIO

ARCHITECTURE+DESIGN


Kenneth L Ferrer 345 AVERILL AVENUE ROCHESTER. NY. 14620 (585)-625-7302 KLF6527@GMAIL.COM


intro|CONTENT 01

ACADEMIC SAMPLES

net zero:344 averill avenue|02 the hive|06 clinton avenue|12

PROFESSIONAL SAMPLES

weymouth cottage|18

OTHER

playhouse|24 tree:art display|26 gandhi institute greenhouse|28


02 OVERVIEW|net zero:344 averill avenue


net zero:344 averill avenue|SITE ANALYSIS/FLOOR PLAN 03

1ST FLOOR PLAN Design under the guidelines of Race-to-Zero, an annual competition sponsored by the U.S. Department of Energy (DOE). The competition requires teams to design and develop a housing typology would need to meet near Net Zero energy consumption requirements set forth by the DOE. For this particular project we focused on the design, and research of different variables that could affect the performance of houses. Such as Building materials, energy consumption and production, site selection, social and financial impacts.

2ND FLOOR PLAN


04 ELEVATIONS|net zero:344 averill avenue

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION


net zero:344 averill avenue|PASSIVE-ACTIVE SYSTEMS 05

PASSIVE

|stack effect ventilation |maximize access to daylight |solar shading

ACTIVE

gas combination boiler| radiant floor heating| pv solar panels|


06 OVERVIEW|the hive

The purpose of this project was to revitalize the area of St. Paul Street previously known as the “St. Paul Quarter” to become The Hive Village. The design intent is to re-purpose three of the buildings providing interconnectivity for mixed-use occupancy. The three buildings will be designed for affordable housing, retail, restaurant and assembly occupancies. The vision extends beyond the limits of the mixed-use development and these future ideas have the potential to reinforce the development of “The Hive Village ”.


clinton avenue|SITE ANALYSIS 07

N


08 SITE PLAN|the hive

N


the hive|1ST FLOOR PLAN 09


10 2ND FLOOR PLAN|the hive


the hive|3RD-6TH FLOOR PLAN

11


12 OVERVIEW|clinton avenue

1

This project focus on the redevelopment of a suburban greenfield site. It required a thorough look at the neighborhood and site. Develop a site concept and go through all the stages of the design process from programming to schematic design with an emphasis on site design.

VISION A place of convergence, where uses intermingle with each other in complete harmony. Bringing people to and through the site, with the establishment of amenities and uses that are underrepresented in the surrounding area as a way of serving as an economical and social catalyst. The development function as a connection between the surrounding developments, facilitating access between each other making the site and its surrounding a much more dynamic, accessible, and interesting place.


COMMERCIAL MEDICAL+OFFICE PARKS+GREENSPACE

clinton avenue|NEIGHBORHOOD ASSESSMENT 13


14 BUBBLE DIAGRAM|clinton avenue


clinton avenue|SITE PLAN 15


16 BUILDING USE DIAGRAM|clinton avenue

RESIDENTIAL UNITS RETAIL UNITS OFFICE UNITS


clinton avenue|RENDERING

2

3

17


18 OVERVIEW|27 lower howes road Done while working at Linesync Architecture and located in Southern Vermont, 27 Lower Howes Road is a addition to a already existing cottage. The addition double the size of the cottage to make room for a family of four. For this project I was involved from the schematic design all the way to preparation of bid documents.


27 lower howes road |elevations 19

Blackened Copper

Composite

V.I.F. T.O. Roof

L 9

1 0

7

3 0

3 0

8

5

5

5

5

1

1

1

1

1

3 1

3 1

3 1

3 1

3 1

23' - 9" T.O. Dormer

1 2

1 1

102

4 1 3

2

9' - 6" T.O. 1st FF

3 Alig n

1

0

8'

Architectu

www.LineSync.c 802.464.2526 14 Castle Hill Wilmington, VT 05

Not for constructio

6

3

New Window 0

1/8" = 1'-0" Composite

16'

8'

Blackened copper 30" NTS

North Elevation 1/8" = 1'-0"

A

Bid Set

1 4

003

S

LineSyn

V.I.F. T.O. Roof

DRAWING LIST A0.0 - Cover A2.0 - North/Sout A2.1 - East/West A3.0 - Basement A3.1 - 1st Floor P A3.2 - Loft Plan A4.0 - Section I A4.1 - Section II A4.2 - Section III A5.0 - Foundation A5.1 - Wall/Roof D A5.2 - W/R Dorme A5.3 - Garage Do A6.0 - Schedule

16'

Re-Use Existing Entry Strairs

6" 2'

2' 6"

4x4 PT Post

Pre-Cast Concrete Pier

101 9' - 6" T.O. 1st FF

3

August 18, 2

2

August 05, 2

1

July13, 2015

Weymouth Residence

27 Lower Howe's Ro Wilmington, VT

Project Number

1511

002 0' - 0" T.O. Slab

2

South Elevation 1/8" = 1'0"

Revision Date

Aug 18, 201 Original Submission

July 08, 201

0

8'

16'

A- 2.0


20 FLOOR PLAN|27 lower howes road

1

3

2

1 A.2. 0

4

5

6

7 A

Bar Top @ 34" HT V.I.F. C L (To Align w/ Window) 1 A4.2

Existing Deck

4"X6" Solid Wood Post

B

6X6 12' 6"

Bar Kitchen

2 A.2. 1

D A A A A A A A A A A A A A A

8X8

C

D N U P

C L

Living Room 810 sq ft

1 A4.1

1 A4.0

E

C L

D

1 A.2. 1

New Stairs

Existing Bedroom

Existing W.C.

F

G C L 2 A.2. 0

Remove Roofing and 2x6 Ceiling

1

1st Floor Plan 1/8" = 1'-0"

0

8'

16'

2

South Perspective N.T.S.

Reuse Entry Stair

KEY

2

A


27 lower howes road |section 21

Pitch to Match Exisiting

Roof Line

V.I.F. T.O. Roof

See A4.1 For Typ. Glass Wall Const

2

Sectional Perspective

Existing

N.T.S. Add Exterior Insulation to Existing Conc Walls Per Foundation Plan 2 LYWE R-10 W/ STO/Finish to Top of Footing

9' - 6" T.O. 1st FF

1 A5.0

W16x40

1

Section 1 1/8" = 1'-0"

0

8'

16'

0' - 0" T.O. Slab


22 WALL SECTION|27 lower howes road

L

Lin

Arc

www 80 14 Wilmin

4x6 Window Frame 4x10 Rafter 2x6 Tongue & Groove Vmatch

Not f

Flashing (2) 2x10 (2) 2x6 Plates Trim

DRAWI A0.0 - C A2.0 - N A2.1 - E A3.0 - B A3.1 - 1 A3.2 - L A4.0 - S A4.1 - S A4.2 - S A5.0 - F A5.1 - W A5.2 - W A5.3 - G A6.0 - S

5/8" O.S.B. 4x6 R-30 Min. Cellulose or Mineral Wool Insulation or Spray Foam or SIP

2 Sofit Stucco or STO Synthetic Stucco 2 Layers R-10 Type 2 EPS 8" RFC

Wall/Roof Dormer Perspective N.T.S 3

Aug

2

Au

1

Jul

We Re

27 Low Wi

Pro

R

Aug

1

Wall/Roof Dormer 1" = 1'Detail 0"

Origina

0

1'

2'

July

A-


27 lower howes road |FOOTER SECTION 23

Garage door Pressure treated 6x6

2

L

6"

2"x2" Angle with Welded #3 bar @ 24" O.C.

6"

W

2 Layers R-10 Type 2 EPS Poly

DR A0 A2 A2 A3 A3 A3 A4 A4 A4 A5 A5 A5 A5 A6

3/4" Crushed Gravel

Reenforced Concrete Footing

1

Garage Door Sill 1" = 1'Detail 0"

0

1'

2'

3

Garage Door Perspective N.T.S

3

8" RFC

2

Garage Door

1

(3) 2x6 2 Layers R-10 Type 2 EPS 5/4" Cedar Painted

2x4 Stucco

2

Garage Door Jamb 1" = 1'Detail 0"

0

1'

2'

A


24 OVERVIEW| playhouse

Design as a warm-up exercise to later studio projects, the playhouse must function as a attraction for kid and adult alike.

VISION The design as a working sculpture, children could climb through, enjoying its irregular interior space and the unique vantage point from its translucent panels, finally being rewarded at the end with a thrilling slide ride down to the ground.


playhouse |PLAN-SECTION 25


26 OVERVIEW|tree:art dispaly


tree:art display|OVERVIEW 27 In response to a request by staff at Neighborworks Rochester. This project attempts to address the need for a display case that would be eye catching and playful as a means of showcasing art created by children at a local youth center. The programing required that the case would be tree themed, could stand on its own, and be able to hold multiple drawings or paintings of varied sizes.

9’0” 5’10”


28 SITE STUDY| gandhi institute greenhouse


gandhi institute greenhouse|TRELLIS DESIGN 29


30 ENVELOPE DESIGN|gandhi institute greenhouse


gandhi institute greenhouse|INTERIOR LAYOUT 31

PROJECT WEBSITE

http://www.gandhiinstitute.org/programs/off-the-grid-greenhouse/



Kenneth L Ferrer Portfolio