Page 1


In

b

ur

DO

ge

ME

re n

IN

atscha Ma

Inhoud:

ppelijke p

1

Wijkvoorzieningen

2

Meedoen aan een wijkactiviteit

3

Lezen en cultuur

4

Meepraten over de buurt

5

Verkeer en vervoer

6

Gebruikmaken van de gezondheidszorg

7

Sport en bewegen

8

Op zoek naar vrijwilligerswerk

9

Een intakegesprek voor vrijwilligerswerk

10 Afspraken maken over het vrijwilligerswerk 11 In gesprek met mijn begeleider

artic i p a t i e

12 Werkoverleg 13 Informeel contact met collega’s 14 Overleggen met collega’s

Burg. Grothestraat 61, 3761 CL Soest, tel. 035 – 5432491, fax 035 – 5432490, info@kleurrijker.nl, www.kleurrijker.nl © KleurRijker B.V., Soest. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd in enige vorm zonder na drukkelijke toestemming van de organisatie KleurRijker.


Module 1 Kamer van Koophandel

Deze module gaat over … De Kamer van Koophandel.    

De Kamer van Koophandel helpt je met informatie en tips over het starten van een bedrijf. Je gaat informatie lezen van de Kamer van Koophandel. Je gaat vertellen over het bedrijf dat jij wilt starten. Je leert praten met andere mensen die een bedrijf gaan starten.

De film

Ondernemerschap, module 1: De Kamer van Koophandel.

 Ga naar www.kleurrijker.nl en bekijk de film. Bespreek:    

Kun je de film goed verstaan? Begrijp je waar het over gaat? Wat begrijp je nog niet? Wat wist je al? Wat wist je nog niet? Vind je de film leuk? Waarom wel/niet?

1-1


Module 1 Kamer van Koophandel

Wat kun je?

De Kamer van Koophandel Ik kan informatie begrijpen van de Kamer van Koophandel over het starten van een nieuw bedrijf. Ik kan praten met een adviseur van de Kamer van Koophandel. Ik kan mijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik ga naar een startersdag of informatiebijeenkomst.

Dat kan ik goed

Dat kan ik met hulp

Dat kan ik nog niet

Dat wil ik leren

1-2


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 1

 Bespreek met elkaar. Welk woord hoort bij welk plaatje?    

het kantoor van de Kamer van Koophandel de post van de Kamer van Koophandel de startersbijeenkomst de website van de Kamer van Koophandel

1-3


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 2

 Bespreek met elkaar.    

Weet je wat de Kamer van Koophandel doet? Welke dingen kun je noemen? Ben jij weleens bij de Kamer van Koophandel geweest? Hoe ging dat? Wat ging je daar doen? Heb je weleens op de website van de Kamer van Koophandel gekeken? Wat voor informatie vond je daar? Is er in jouw land ook een soort Kamer van Koophandel? Wat doet deze?

1-4


Module 1 Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (ook wel: KvK) moet ervoor zorgen dat het goed gaat met de bedrijven in Nederland. De Kamer van Koophandel geeft advies aan alle mensen die een bedrijf hebben of een bedrijf willen beginnen. De KvK geeft ook advies aan de overheid over bedrijven. Als je een bedrijf begint, heb je veel vragen. Denk bijvoorbeeld aan: Heb je genoeg geld? Hoe vind je een goede plaats voor je bedrijf? Hoe vind je goede medewerkers? Heb je een vergunning nodig? Heb je aan alles gedacht? De Kamer van Koophandel kan je helpen met het schrijven van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan (of bedrijfsplan) schrijven betekent dat je opschrijft wat je bedrijf gaat doen, hoe je het gaat doen en waar je het gaat doen. De KvK zorgt ook voor het handelsregister. Een handelsregister is een lijst waar alle bedrijven in staan. Als je een bedrijf begint, moet je dus ook jouw bedrijf inschrijven in het handelsregister. Ook moet je zorgen dat de KvK ieder jaar een jaarrekening krijgt van jouw bedrijf. Je kunt ook informatie over andere bedrijven vinden bij het handelsregister. Bijvoorbeeld hoe lang het bedrijf bestaat of hoe goed het gaat met het bedrijf. Dit is goed om te weten wanneer je gaat samenwerken met een ander bedrijf. De KvK heeft een kantoor in iedere grote stad in Nederland. Je kunt hier naartoe gaan om advies te krijgen of om informatie uit het handelsregister te halen. Je kunt er ook naartoe gaan wanneer er een startersbijeenkomst is. Dit is voor mensen die een bedrijf willen beginnen.

De KvK heeft ook een website: www.kvk.nl Op deze website kun je vinden waar en wanneer een startersbijeenkomst is. Of je kunt een afspraak maken voor advies. Of je kunt een informatiepakket aanvragen. Dit is een boekje over alle belangrijke dingen die je moet weten als je een bedrijf begint.

1-5


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 3

 Bespreek met elkaar. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis op in de woordenlijst. Je vindt de woordenlijst achterin.          

de Kamer van Koophandel het advies de overheid de medewerker de vergunning het ondernemingsplan het handelsregister de jaarrekening de startersbijeenkomst het informatiepakket

 Lees de tekst ‘De Kamer van Koophandel’ nog een keer. Welke belangrijke woorden ken je nog niet? Schrijf de woorden op in jouw woordenlijst achterin. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis ook op.

Opdracht 4

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 5

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

1-6


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 6

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 7

 Op de volgende pagina zie je het programma van een seminar van de Kamer van Koophandel. Een seminar is een bijeenkomst van mensen waar je iets leert. Het seminar gaat over marketing voor starters. Marketing betekent: de dingen die je doet om je producten te verkopen. Bijvoorbeeld reclame. Bekijk eerst de vragen hieronder. Bekijk dan het programma. Je hoeft niet alle woorden te begrijpen. Beantwoord de vragen. 1. Wat is een seminar? a. mensen komen samen en leren iets b. de Kamer van Koophandel c. een formulier dat je moet invullen 2. Wat betekent marketing? a. belasting betalen voor het bedrijf b. de dingen die je moet doen om je producten te verkopen c. een bedrijfsplan schrijven 3. Op welke dag is het seminar? ........................................................................................................................................ 4. Wat zijn de kosten? ........................................................................................................................................ 5. Wat leer je op dit seminar? ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................

1-7


Module 1 Kamer van Koophandel

1-8


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 8

 Lees de situatie. Bekijk het formulier van het seminar van de KvK nog een keer. Vul het formulier in. Situatie Je wilt je inschrijven voor het seminar ‘Marketing’ van de Kamer van Koophandel. Je bedrijf heet Oranis VOF Je adres is Merellaan 32, 3111 XF Schiedam. Je telefoonnummer is: 010 - 7654321 Gebruik verder je eigen gegevens. Vergeet niet je handtekening te zetten.

Opdracht 9  Als je een bedrijf wilt beginnen, moet je over veel dingen nadenken. Dat is niet altijd makkelijk. Bij de Kamer van Koophandel kun je daarom een Startersmagazine aanvragen. Deze kun je dan thuis bekijken.  Ga naar www.kvk.nl.  Klik op: Bedrijf starten  Klik op: Aan de slag  Klik op: Startersmagazine Je kunt nu het Startersmagazine gratis bestellen.

Opdracht 10  Begrijp je nu informatie van de Kamer van Koophandel over het starten van een nieuw bedrijf, denk je? Dan kun je een opdracht doen voor je portfolio. Bespreek dit met je docent of begeleider.

 Heb je een opdracht gedaan? Vul dan een bewijsformulier in en stop het in je portfolio. Vertel in de groep hoe het gegaan is.

1-9


Module 1 Kamer van Koophandel

Een adviesgesprek

Mayra Tavares gaat een bedrijf beginnen. Ze heeft een afspraak gemaakt voor een adviesgesprek met een medewerker van de Kamer van Koophandel. Mayra medewerker Mayra medewerker Mayra medewerker

Mayra medewerker

Mayra medewerker

Mayra medewerker

Mayra medewerker Mayra medewerker

Goedemorgen, meneer. Goedemorgen, mevrouw Tavares. Mijn naam is Erik de Bruin. Hoe kan ik u helpen? Ik ga een kledingwinkel beginnen. Ik heb veel dingen al uitgezocht, maar ik heb ook nog een aantal vragen. Zegt u het maar. Ik heb nog geen locatie gevonden voor de winkel. Kunt u mij advies geven waar ik aan moet denken? Als u een winkel begint, zijn vier zaken erg belangrijk bij het kiezen van een locatie. EĂŠn: lopen er genoeg mensen langs de winkel? Twee: de bevolking in de omgeving van de winkel. Wonen hier mensen die de kleding dragen die uw winkel verkoopt? Drie: de bereikbaarheid per auto. Kun je er komen met een auto en kun je parkeren? Vier: de concurrentie is ook erg belangrijk. Hoeveel winkels zijn er al die de kleding uit uw winkel verkopen? Als er al veel winkels zijn, kunt u beter ergens anders een winkel beginnen. Dat zijn goede tips! Ik zal er aan denken. Maar als ik een hele goede locatie vind, dan is die meestal ook duur. Dat is waar. Wat u moet doen is eigenlijk een zo goed mogelijke locatie vinden tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat is best moeilijk en misschien moet u een tijdje zoeken. Als ik een ruimte vind, zal ik die dan kopen? Het is beter om te beginnen met huren. Als u huurt, bent u flexibel. Als er niet genoeg klanten komen, dan kunt u makkelijker naar een andere locatie. Bovendien is kopen vaak te duur als u net begint. Ja, dat is ook zo. Waar kan ik zoeken naar een ruimte om te huren? Er zijn veel manieren, mevrouw. Denk aan de krant. Daar staan advertenties in. Er zijn ook veel websites waar ruimtes te huur worden aangeboden. Bijvoorbeeld op www.funda.nl. Een makelaar kan u ook helpen. En de Kamer van Koophandel heeft een eigen krant. Hier staan ook interessante advertenties in. Nou, wat heeft u mij veel goede tips gegeven zeg. Dank u wel voor uw tijd. Graag gedaan. Als u meer advies nodig heeft, kunt u altijd bellen. Fijn, dat zal ik doen. Tot ziens. Tot ziens, mevrouw Tavares.

1 - 10


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 11

 Bespreek met elkaar. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis op in de woordenlijst. Je vindt de woordenlijst achterin.          

het adviesgesprek de locatie de bevolking de omgeving de bereikbaarheid de concurrentie de ruimte flexibel de advertentie de makelaar

 Lees de tekst ‘Een adviesgesprek’ nog een keer. Welke belangrijke woorden ken je nog niet? Schrijf de woorden op in jouw woordenlijst achterin. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis ook op.

Opdracht 12

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 13

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

1 - 11


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 14

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 15

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 16

 Werk samen. Lees de zinnen en spreek ze uit. Je praat met een adviseur van de Kamer van Koophandel. Deze zinnen zou je kunnen gebruiken: 1. Ik heb een aantal vragen. 2. Ik wil graag een informatiepakket aanvragen. 3. Ik wil graag een afspraak maken voor een adviesgesprek. 4. Ik wil graag iets beginnen in de horeca. Kunt u mij iets vertellen over diploma’s? 5. Kunt u mij advies geven over marketing? 6. Ik wil graag meer informatie over de vergunningen die ik nodig heb. 7. Ik wil een bedrijfsplan schrijven. Kun u mij vertellen hoe dit moet? 8. Ik ben op zoek naar bedrijfsruimte. Kunt u mij advies geven? 9. Ik ga een bedrijf beginnen. Kun u mij vertellen hoe ik goede medewerkers vind? 10. Ik wil graag iets leren over administratie. Kunt u mij advies geven?  Werk samen. Lees de zinnen nog een keer. Geef een goede reactie.

1 - 12


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 17

 Cursist A belt een adviseur van de Kamer van Koophandel. Cursist A stelt een vraag. De adviseur geeft antwoord. Welk antwoord? Zet het juiste cijfer in de ballon. Bijvoorbeeld:

3

Kies uit: 1. Jazeker. EĂŠn van onze adviseurs kan u helpen bij het schrijven. 2. Via een makelaar, maar bekijk ook advertenties in de krant. 3. Denk aan lokale dagbladen en gratis kranten. En denk ook eens aan internet. 4. Nee. Tegenwoordig kunt u zonder vergunning beginnen.

Waar zal ik in adverteren?

Kan de KvK mij helpen met het schrijven van een bedrijfsplan?

Hoe vind ik bedrijfsruimte?

Heb ik een vergunning nodig voor een kledingwinkel?

1 - 13


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 18

 Je belt naar de Kamer van Koophandel. Je hebt een vraag over administratie. De adviseur van de KvK heeft op woensdag 11 augustus tijd, om 14.00 uur. Schrijf de afspraak in de agenda. 2010 augustus

9

Maandag

10

Dinsdag

11

Woensdag

Week 32

Week 32

augustus 2010 Donderdag

12

Vrijdag

13

Zaterdag Zondag

14 15

 Werk samen. Vergelijk wat je hebt ingevuld. Kun je goed lezen wat er staat? Klopt de afspraak?

1 - 14


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 19  Werk samen. Cursist A: je bent medewerker van de Kamer van Koophandel. Cursist B: je wilt een bedrijf starten en je hebt vragen. Je belt de KvK. Speel eerst gesprek 1. Ga daarna verder met gesprek 2, 3 en 4. Wissel steeds van rol. Cursist A 1. U spreekt met de KvK, met … (zeg je naam). 2. Kamer van Koophandel, met … (zeg je naam). 3. Goedemiddag, Kamer van Koophandel. U spreekt met …. 4. Kamer van Koophandel, met … (zeg je naam).

Cursist B 1. Goedemiddag, mijn naam is … (zeg je naam). 2. Hallo, u spreekt met … (zeg je naam). 3. Met … (zeg je naam). 4. Hallo, met … (zeg je naam).

Cursist A 1. 2. 3. 4.

Waarmee kan ik u helpen? Wat kan ik voor u doen? Wat kan ik voor u betekenen? Zegt u het maar.

Cursist B 1. Ik ben een bedrijf begonnen, maar heb geen ervaring met boekhouden. 2. Ik wil een autobedrijf beginnen. Welke diploma’s en vergunningen heb ik nodig? 3. Ik wil graag een bedrijfsplan schrijven, maar ik heb geen ervaring. 4. Ik ga een restaurant beginnen. Hoe kan ik het beste adverteren?

1 - 15


Module 1 Kamer van Koophandel

Cursist A 1. Wij hebben een seminar ‘Alles over financiën’. In één dagdeel vertellen we u de belangrijkste dingen over boekhouden. 2. U kunt een afspraak maken met een adviseur. Hij kijkt naar uw situatie en geeft advies. 3. Dan raad ik u aan om naar het seminar ‘Aan de slag’ te komen. Hier leert u in één dag alles over het bedrijfsplan. 4. Als u een afspraak maakt met onze adviseur, kan zij u advies geven over adverteren.

Cursist B 1. Dat lijkt me interessant. Ik wil me graag aanmelden. 2. Ik wil graag een afspraak maken met de adviseur. 3. Kunt u mij inschrijven voor dit seminar? 4. Kan ik een afspraak maken met de adviseur?

Cursist A 1. 2. 3.

4.

Aanmelden kan via onze website www.kvk.nl. Dat kan. Wat is uw naam en telefoonnummer? Kijkt u op onze website voor de tijd en plaats. Hier kunt u zich ook aanmelden. Ja, natuurlijk. Ik heb uw naam en telefoonnummer nodig.

Cursist B 1. Ah, dank u wel. Dat zal ik doen. 2. Mijn naam is … (zeg je naam), mijn telefoonnummer is … (zeg je telefoonnummer). 3. Dat ga ik doen. 4. Mijn naam is … (zeg je naam), mijn telefoonnummer is … (zeg je telefoonnummer).

1 - 16


Module 1 Kamer van Koophandel

Cursist A 1. 2. 3. 4.

Graag gedaan. Dag meneer/mevrouw. Tot ziens. Dank u wel. Dag.

Opdracht 20 Situatie Je wilt een restaurant beginnen. Je wilt weten waar je een goede ruimte vindt voor het restaurant. Je wilt weten waar je moet adverteren.  Bedenk twee vragen die je aan een medewerker van de Kamer van Koophandel kunt stellen. Schrijf de vragen op. Vraag 1 .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Vraag 2 .......................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................  Werk samen. Cursist A: je wilt een bedrijf starten en stelt de vragen die hierboven staan. Cursist B: je bent medewerker van de Kamer van Koophandel. Je geeft antwoord op de vragen van cursist A. Wissel daarna van rol.  Wat heeft cursist B gezegd? Probeer het belangrijkste op te schrijven.

........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................

1 - 17


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 21

 Bespreek het rollenspel. 1. 2. 3. 4.

Was het een goed gesprek? Wat vond je nog moeilijk? Konden jullie elkaar goed verstaan? Waren jullie beleefd? Heb je goede vragen gesteld? En je antwoorden goed gegeven?

 Oefen het rollenspel eventueel nog een keer. Maak het gesprek een beetje anders.  Bespreek met je docent hoe het rollenspel gegaan is.

Opdracht 22

 Kun je nu zelf met een adviseur van de Kamer van Koophandel praten, denk je? Dan kun je een opdracht doen voor je portfolio. Bespreek dit met je docent of begeleider.

 Heb je een opdracht gedaan? Vul dan een bewijsformulier in en stop het in je portfolio. Vertel in de groep hoe het gegaan is.

Opdracht 23

 Lees de woorden. Maak van de woorden een goede zin. Schrijf de zin op. Zin 1 over – heb – Ik – vraag – een – marketing. ........................................................................................................................................

1 - 18


Module 1 Kamer van Koophandel

Zin 2 diploma – nodig? – ik – Heb – een ........................................................................................................................................ Zin 3 restaurant – een – Ik – beginnen. – wil ........................................................................................................................................ Zin 4 op – zoek – Ik – ben – naar – bedrijfsruimte. ........................................................................................................................................ Zin 5 Ik – administratie. – over – weet – nog – genoeg – niet ........................................................................................................................................ Zin 6 helpen – schrijven – Kunt – u – mij – van – een – bedrijfsplan? – bij – het ........................................................................................................................................

Inschrijven in het handelsregister

Iedere ondernemer moet zijn bedrijf inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het handelsregister is een lijst van alle bedrijven in Nederland. Het handelsregister is openbaar. Dat betekent dat anderen uw gegevens kunnen zien. U kunt ook de gegevens van andere bedrijven zien. Om je bedrijf in te schrijven moet je een formulier invullen. Op de volgende pagina zie je delen van dit formulier.

1 - 19


Module 1 Kamer van Koophandel

De Witgoed Store Zoetermeer BV 1 maart 2011

x

De Witgoed Store

x

www.dewitgoedstore.nl

Verkoop en reparatie van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten.

O. Herat 22 augustus 2010

1 - 20


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 24  Bespreek met elkaar. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis op in de woordenlijst. Je vindt de woordenlijst achterin.          

de ondernemer openbaar de gegevens de vennootschap de v.o.f. de aanvang de onderneming de handelsnaam het internetadres daadwerkelijk

 Lees de tekst ‘Inschrijven in het handelsregister’ nog een keer. Welke belangrijke woorden ken je nog niet? Schrijf de woorden op in jouw woordenlijst achterin. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis ook op.

Opdracht 25  Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 26  Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 27  Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

 1 - 21


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 28

 Lees de vragen in de linkerrij. Deze vragen kunnen op een formulier staan. Wat hoort bij elkaar? Trek een lijn.

Wat is de naam van de v.o.f.?

www.tafelmanbv.nl

Wat is de datum van aanvang?

Tafelman import BV

Heeft de onderneming een internetadres?

Import en verkoop van elektronica uit China.

Wat is uw achternaam en voorletter(s)?

1 oktober 2012

Wat zijn de bedrijfsactiviteiten?

Tafelman, H.J.

Opdracht 29 Situatie Je gaat een restaurant beginnen. Het is een pizzeria. De officiële naam is ‘La Lanterna Tilburg BV’. Je noemt de pizzeria ‘La Lanterna’. Je wilt beginnen op 1 maart 2011. Je hebt een website gemaakt voor het restaurant, dit is www.lalanternatilburg.nl.

 Vul het formulier in op de volgende pagina.

1 - 22


Module 1 Kamer van Koophandel

1 - 23


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 30  Kun je nu zelf een bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, denk je? Dan kun je een opdracht doen voor je portfolio. Bespreek dit met je docent of begeleider.

 Heb je een opdracht gedaan? Vul dan een bewijsformulier in en stop het in je portfolio. Vertel in de groep hoe het gegaan is.

Opdracht 31

 Maak de puzzel. Lees de zin. Welk woord wordt gezocht? Vul het woord in het schema in. In elk vakje moet één letter. Kies uit de volgende woorden: Koophandel – medewerkers – advies – makelaar – ondernemer – lening – nodig 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Iemand die een bedrijf heeft, is een ... . Als je geld leent van de bank, heb je een ... . KvK betekent Kamer van ... . Een … helpt je met het vinden van bedrijfsruimte. Om een bedrijf te beginnen heb je geld ... . De mensen die werken voor het bedrijf zijn de ... . Een adviseur geeft ... .

Heb je alle woorden gevonden? Je leest dan in het midden een woord. Van boven naar beneden. Welk woord is dat? ........................................................................................................................................

1 - 24


Module 1 Kamer van Koophandel

Een startersdag

Farid gaat naar een startersdag van de Kamer van Koophandel. Samen met 10 andere starters luistert hij naar Hans van Doorn. Hans werkt voor de Kamer van Koophandel en vertelt iets over het starten van een bedrijf.

Ondernemer?

Hans

Goedemorgen allemaal, mijn naam is Hans van Doorn. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over ondernemer worden. Ben je een goede ondernemer? Niet iedereen is dat. Je moet een aantal kwaliteiten hebben. Belangrijk is dat je verantwoordelijk bent. Dit betekent dat jij ervoor zorgt dat alles gebeurt. Als je werkt voor een baas, dan krijg je automatisch je salaris. Je krijgt automatisch geld als je oud bent. Je krijgt ook geld als je ziek wordt. Meestal zorgt iemand anders in het bedrijf voor de administratie, de verzekeringen, de belastingen, enzovoorts. Als ondernemer moet je alles zelf regelen. Jij bent dus verantwoordelijk voor alles.

1 - 25


Module 1 Kamer van Koophandel

Farid

Hans

Farid

Vóórdat je ondernemer wordt, moet je je dus afvragen of je dit wilt en of je dit kunt. Maar schrik niet. Ondernemer zijn heeft ook veel voordelen. Je hebt vrijheid om te doen wat je zelf wilt. Je hebt geen baas meer die zegt wat je moet doen. Je kunt de dingen doen die je goed kunt, dat geeft een goed gevoel. En als het goed gaat, verdien je ook genoeg geld. Zijn er op dit moment al vragen of opmerkingen? Ik wil graag ondernemer worden. Ik denk dat ik de kwaliteiten heb die u noemt. Maar als ik een bedrijf begin, dan verdien ik de eerste tijd nog geen geld. Hoe moet ik dan rondkomen? Dat is een goede vraag. Het antwoord is dat u hiervoor ook zelf moet zorgen. Net als de rest. U kunt bijvoorbeeld een tijdje leven van spaargeld. Of u spreekt af met de bank dat u ook wat geld leent om van te leven. De bank moet dit natuurlijk wel goed vinden. Er is een derde mogelijkheid wanneer u een uitkering krijgt. Er zijn mogelijkheden om de eerste tijd uw uitkering nog te houden. Dat is duidelijk, dank u wel.

Opdracht 32

 Bespreek met elkaar. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis op in de woordenlijst. Je vindt de woordenlijst achterin.          

de kwaliteit verantwoordelijk de baas het salaris de administratie de verzekering de belasting rondkomen sparen de uitkering

 Lees de tekst ‘Een startersdag’ nog een keer. Welke belangrijke woorden ken je nog niet? Schrijf de woorden op in jouw woordenlijst achterin. Wat betekenen de woorden? Schrijf de betekenis ook op.

1 - 26


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 33

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 34

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 35

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 36

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

1 - 27


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 37

 Werk samen. Je bent op een startersdag van de Kamer van Koophandel. Cursist A: je stelt vragen over het bedrijf van cursist B. Cursist B: je beantwoordt de vragen. Bedenk zelf zinnen. Wissel na afloop van rol. Als het kan: vraag of een andere cursist naar jullie wil luisteren. Of neem het gesprek op.

Cursist A Groet en vraag naar het bedrijf dat cursist B gaat beginnen.

Cursist B Bedenk een bedrijf dat je wilt gaan beginnen.

Cursist A Vraag naar de naam van het bedrijf en wat het bedrijf doet.

Cursist B Zeg de naam en wat het bedrijf doet.

Cursist A Vraag naar de medewerkers. Hoe heeft cursist B deze gevonden?

1 - 28


Module 1 Kamer van Koophandel

Cursist B Vertel hoe je de medewerkers gevonden hebt. Bedenk een antwoord.

Cursist A Vraag naar de bedrijfsruimte. Hoe heeft cursist B deze gevonden?

Cursist B Vertel hoe je de bedrijfsruimte gevonden hebt. Bedenk een antwoord.

Cursist A Bedankt cursist B voor het gesprek.

Cursist B Groet cursist A.

Opdracht 38

Situatie Bedenk een bedrijf dat je wilt beginnen. Bedenk een naam en wat het bedrijf doet. Schrijf het op. Bedenk ook twee vragen die je iemand anders kunt stellen over zijn of haar bedrijf. Schrijf deze op. Je kunt vragen stellen over:  de naam  de activiteiten  de locatie  de bedrijfsruimte  de medewerkers  de marketing  geld lenen (bijvoorbeeld bij de bank)  de administratie  …

1 - 29


Module 1 Kamer van Koophandel

Schrijf de naam van het bedrijf op. En schrijf kort op wat het bedrijf doet. .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Vraag 1 .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Vraag 2 .......................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................  Werk samen. Cursist A en cursist B zijn beiden starters. Cursist A stelt twee vragen aan cursist B. Cursist B bedenkt een antwoord. Wissel daarna van rol.

Opdracht 39

 Bespreek het rollenspel. 1. 2. 3. 4.

Was het een goed gesprek? Wat vond je nog moeilijk? Konden jullie elkaar goed verstaan? Waren jullie beleefd? Heb je goede vragen gesteld? En je antwoorden goed gegeven?

 Oefen het rollenspel eventueel nog een keer. Maak het gesprek een beetje anders.  Bespreek met je docent hoe het rollenspel gegaan is.

1 - 30


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 40

 Ga naar www.kvk.nl/agenda. Zoek een startersdag of informatiebijeenkomst bij jou in de buurt. Vul bij ‘Trefwoord’ het woord ‘starter’ in. Vul bij ‘Locatie bijeenkomst’ je eigen postcode in. En klik op ‘Zoeken’.

1. Waar gaat de bijeenkomst over? .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... 2. In welke plaats is de bijeenkomst? En op welk adres? .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... 3. Wanneer is de bijeenkomst? .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... 4. Wat kost het om naar de bijeenkomst te gaan? .......................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................

1 - 31


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 41

 Ga naar www.kvk.nl/agenda. Zoek een startersdag bij jou in de buurt. Meld je aan en bezoek de bijeenkomst. Let op: er is niet altijd een startersdag bij jou in de buurt als je deze opdracht wilt doen. Het kan zijn dat je deze opdracht pas later kunt maken.  Bespreek met elkaar.      

Waar ging de bijeenkomst over? Kon je alles begrijpen? Wat vond je nog moeilijk? Wat heb je geleerd? Heb je andere ondernemers gesproken? Waarover? Heb je folders meegenomen? Waar gaan deze over? Vond je het een goede bijeenkomst? Waarom?

1 - 32


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 42

 Deze opdracht gaat over je netwerk. Lees de tekst. Vul de cirkels in. Ontdek je netwerk! Als je een bedrijf hebt, heb je klanten nodig. Je kunt klanten vinden met een advertentie, maar vaak is het netwerk een betere manier. Vraag mensen niet of ze klant willen worden (dat vinden ze niet leuk), maar vertel over je bedrijf en wat je kunt doen. Mensen hebben vaak een groter netwerk dan ze zelf denken. In deze opdracht ga je kijken hoe groot jouw netwerk is. De snelste manier om klanten te vinden is vaak via mensen uit je omgeving. Rij 1: Familie  Moeder  Vader  Broer(s)  Zus(sen)  Tantes  Ooms  Neven/nichten  Schoonfamilie  Oma/opa  Partner  Andere verwanten die je te binnen schieten

Rij 2: (Ex-)collega’s  Van je laatste baan  Van banen daarvoor  Van de afdeling  Die je tijdens de lunch zag  Die je wel eens sprak tijdens de koffie  Die afscheid van je namen toen je wegging  Chefs en managers met wie je een goede relatie had

Rij 3: Vrienden en kennissen  Huidige buren  Vroegere buren  Andere mensen uit de straat/wijk  Schoolvrienden  Clubleden  Vrienden van de vereniging  Bekenden van je kinderen  Docenten  Mensen die je beroepsmatig kent (kapper, buschauffeur, etc)  Mensen van de kerk of moskee  Kennissen/vrienden van je partner  Mensen die je ansichtkaarten sturen

1 - 33


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 1: Kijk naar rij 1 hierboven. Schrijf zo veel mogelijk mensen op die je kunt bedenken uit deze lijst. Je hoeft nog niet te besluiten met wie je gaat praten – dat kun je later doen. Vermeld dus iedereen aan wie je denkt. Opdracht 2: Kijk naar rij 2 hierboven. Schrijf zo veel mogelijk mensen op die je kunt bedenken uit deze lijst. Je hoeft nog niet te besluiten met wie je gaat praten – dat kun je later doen. Vermeld dus iedereen aan wie je denkt. Opdracht 3: Kijk naar rij 3 hierboven. Schrijf zo veel mogelijk mensen op die je kunt bedenken uit deze lijst. Je hoeft nog niet te besluiten met wie je gaat praten – dat kun je later doen. Vermeld dus iedereen aan wie je denkt.

1 - 34


Module 1 Kamer van Koophandel

Opdracht 43

 Kun je nu zelf een startersdag of informatiebijeenkomst bezoeken, denk je? Dan kun je een opdracht doen voor je portfolio. Bespreek dit met je docent of begeleider.

 Heb je een opdracht gedaan? Vul dan een bewijsformulier in en stop het in je portfolio. Vertel in de groep hoe het gegaan is.

Opdracht 44

 Lees de woorden. Maak van de woorden een goede zin. Schrijf de zin op. Zin 1 ondernemer – worden ........................................................................................................................................ Zin 2 ondernemer – voordelen ........................................................................................................................................ Zin 3 hoe – rondkomen ........................................................................................................................................ Zin 4 geld – bank ........................................................................................................................................

1 - 35


Module 1 Kamer van Koophandel

Zin 5 bedrijf – naam ........................................................................................................................................ Zin 6 bedrijfsruimte – vinden ........................................................................................................................................

Opdracht 45

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 46

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

Opdracht 47

 Ga naar www.kleurrijker.nl en maak deze opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

1 - 36


Module 1 Kamer van Koophandel

Assessment In het assessment oefenen we het examen. We gebruiken daarom ‘u’ en geen ‘jij’. Net als in het examen.  Wat gaat u doen? 1. U gaat informatie lezen. U moet vragen beantwoorden over de informatie. 2. U vult een aanmeldformulier in. 3. U gaat praten met een makelaar over bedrijfsruimte

KleurRijker

Situatie taak 1: U wilt een rijschool beginnen. Binnenkort is er een startersdag. Taak 1: Lees de tekst. Zoek de antwoorden op in de tekst. Zet een rondje om het goede antwoord.

1 - 37


Module 1 Kamer van Koophandel

14 april gratis startersdag Alle informatie voor een succesvolle start Aanmelden Naam bedrijf: ……………………………………… Naam deelnemer (naam/voorletter): ……………………………………… Adres deelnemer: ……………………………………… Postcode en plaats: ……………………………………… Telefoon: ……………………………………… E-mailadres: ……………………………………… Datum: ……………………………………… Handtekening: ………………………………………

Op de startersdag beantwoorden specialisten vragen van starters. Bij diverse stands op de informatiemarkt kunnen bezoekers met hun vragen terecht. Op de startersdag staan diverse organisaties zoals: de Belastingdienst, makelaars, banken en natuurlijk de KvK. Ook de overheid is aanwezig. Medewerkers beantwoorden vragen en bieden diensten en producten aan.

‘Alle informatie bij elkaar’ Wanneer en waar? Zaterdag 14 april 10.00 - 16.00 uur Startersdag Delft Mekelweg 5 2628 CC Delft

1. Op 14 mei is er een startersdag. Wat is het doel van deze dag? a. informatie geven aan starters b. informatie krijgen over starters c. informatie verkopen 2. Wat kost het om naar deze dag te gaan? a. € 30,b. € 120,c. niets

1 - 38


Module 1 Kamer van Koophandel

3. Waar is de startersdag? a. Den Haag b. Delft c. Utrecht

Situatie taak 2: U wilt zich aanmelden voor de startersdag. Taak 2: Bekijk het aanmeldformulier en vul het in. Gebruik uw eigen gegevens.

Aanmelden Naam bedrijf: ……………………………………… Naam deelnemer (naam/voorletter): ……………………………………… Adres deelnemer: ……………………………………… Postcode en plaats: ……………………………………… Telefoon: ……………………………………… E-mailadres: ……………………………………… Datum: ……………………………………… Handtekening: ………………………………………

Situatie taak 3: U wilt een rijschool beginnen. U bent op zoek naar informatie. Op de startersdag praat u met een adviseur van de Kamer van Koophandel. U wilt weten welke diploma’s nodig zijn voor het starten van een rijschool. Taak 3: Praat met de medewerker van de Kamer van Koophandel. Stel uw vraag. Docent of andere cursist

U reageert.

Cursist A Groet en noem uw naam.

1 - 39


Module 1 Kamer van Koophandel

Cursist B Groet terug, noem uw naam stel uw vraag.

Cursist A ……

Cursist B ……

De film

Ondernemerschap, module 1: De Kamer van Koophandel.

 Bekijk de film nog een keer. Bespreek:    

Begrijp je nu alles? Wat begrijp je nog niet? Vertel in je eigen woorden waar de film over gaat. Wat is anders in jouw land? Ben je het eens met de persoon? Wat is jouw mening? Waarom?

Examentrainer

 Ben je klaar voor een oefenexamen? Doe de examentrainer. Ga naar www.kleurrijker.nl en kies de examentrainer. Kies Ondernemerschap, module 1: De Kamer van Koophandel. Maak de opdracht op de computer. Klaar met deze opdracht? Vink af:

1 - 40


Module 1 Kamer van Koophandel

Woordenlijst

 Schrijf de betekenis op. Hoe? Dat mag je zelf kiezen. Bijvoorbeeld in je eigen taal, of in het Nederlands. Met een voorbeeldzin, of met een tekening.

woord

betekenis

de

aanvang

______________________________

de

administratie

______________________________

de

advertentie

______________________________

het

advies

______________________________

het

adviesgesprek

______________________________

de

baas

______________________________

de

belasting

______________________________

de

bereikbaarheid

______________________________

de

bevolking

______________________________

de

concurrentie

______________________________

daadwerkelijk

______________________________

flexibel

______________________________

de

gegevens

______________________________

de

handelsnaam

______________________________

het

handelsregister

______________________________

het

informatiepakket

______________________________

het

internetadres

______________________________

de

jaarrekening

______________________________

de

Kamer van Koophandel

______________________________

de

kwaliteit

______________________________

de

locatie

______________________________

de

makelaar

______________________________

de

medewerker

______________________________

de

omgeving

______________________________

de

ondernemer

______________________________

1 - 41


Module 1 Kamer van Koophandel

de

onderneming

______________________________

het

ondernemingsplan

______________________________

openbaar

______________________________

overheid

______________________________

rondkomen

______________________________

de

ruimte

______________________________

het

salaris

______________________________

sparen

______________________________

de

startersbijeenkomst

______________________________

de

uitkering

______________________________

de

v.o.f.

______________________________

de

vennootschap

______________________________

verantwoordelijk

______________________________

de

vergunning

______________________________

de

verzekering

______________________________

de

1 - 42


Module 1 Kamer van Koophandel

 Schrijf jouw nieuwe woorden op deze lijst. Schrijf ook de betekenis op. Vul minimaal drie woorden in.

woord

betekenis

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

_______________________

__________________________

 Kies vijf woorden uit de woordenlijst. Spreek ze uit.  Kies opnieuw vijf woorden uit de woordenlijst. Maak een zin waarin het woord voorkomt en spreek deze uit.  Kies vijf moeilijke woorden uit de woordenlijst. Vraag aan een medecursist wat de woorden betekenen.

1 - 43


Module 1 Kamer van Koophandel

Wat kun je nu?

De Kamer van Koophandel

Doelen

1. Informatie begrijpen van de Kamer van Koophandel over het starten van een nieuw bedrijf.

1. Ik kan informatie over het starten van een bedrijf begrijpen. 2. Ik kan informatie uit een informatiepakket van de Kamer van Koophandel begrijpen. 3. Ik kan informatie van de site van Kamer van Koophandel begrijpen. 1. Ik kan een afspraak maken voor een adviesgesprek. 2. Ik kan advies vragen over het starten van een bedrijf. 3. Ik kan advies begrijpen over bijvoorbeeld bedrijfsnaam, locatie en ondernemingsplan. 4. Ik kan korte aantekeningen maken van het gesprek met de adviseur van de Kamer van Koophandel. 1. Ik kan mijn eigen bedrijf inschrijven.

2. In gesprek met een adviseur van de Kamer van Koophandel.

3. Een bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. 4. Naar een startersdag of informatiebijeenkomst gaan.

Dat kan ik goed

Dat moet ik nog oefenen

Dat heb ik gedaan voor mijn portfolio

1. Ik kan informatie tijdens een presentatie begrijpen. 2. Ik kan informatie verzamelen op een informatiemarkt. 3. Ik kan informatie uitwisselen met andere startende ondernemers. 4. Ik kan korte aantekeningen maken over belangrijke dingen op een startersdag of informatiebijeenkomst.

1 - 44


inkijkexemplaar OS  
inkijkexemplaar OS  

inkijkexemplaar OS

Advertisement