Page 1

Het digitale magazine van en voor kids waar ook jij in kunt staan!


Kleischip-maG maart 2011 – 06 Hallo allemaal,

Een maG/special I.V.M. carnaval! Veel plezier en mail ons vooral als jij ook iets hebt te vertellen of wilt laten zien: info@kleischip.nl

Jan heeft op www.hetklokhuis.nl een leuk programma gevonden, waarmee je sketches kunt maken. Je kunt de tekst van de personages zelf inspreken. Natuurlijk ging Jan er gelijk mee aan de gang. Het is eenvoudig en leuk. Maak zelf ook een sketch en stuur hem door naar het Kleischip!

Stichting Haags Kinderatelier Een atelier voor kinderen én jongeren. In Den Haag. Een atelier waar je naar toe kunt, maar ook een atelier dat naar jou toekomt. Bijvoorbeeld op scholen. In deze Kleischip-maG is het atelier naar basisschool De Spoorzoeker gegaan en geeft daar les. De foto’s en verslagjes geven er een mooi beeld van. Zo wordt het Kleischip-maG een beetje een GALERIE. Wie trots is op zijn werk mag het in het Kleischip-maG presenteren.

Jerrico Kappel, groep 5 De Spoorzoeker (Kappel rijmt op Appel. Appel is een een belangrijke Nederlandse kunstenaar). Dat kan geen toeval zijn!

Colofon:

Beste lezers, Wil je ook lid worden en ons steunen Rapunzel met €1 per jaar? je lid wordt dan help onsheb en je Ja, somsAls moet je even wachten enjedan kunnen we nog betere magazines ook wat. Een goede beschrijving van de film maken. Rapunzel. Mooi opgemaakt. Vergeten de Groetjes de redactie redactieleden het door te sturen naar het Kleischip. naar school gaanstuur om het PSEven Als je lid de wilt worden dan bestandeven dooreen te sturen is er niet bij … want mailtje naar: het is Voorjaarsvakantie. info@kleischip.nlDe school is gesloten. Dikke pech dus. Maar die filmrecensie krijgen jullie dus de volgende keer. Tip voor de vakantie … ga lekker eerst zelf naar Rapunzel kijken in de bios. Veel plezier! (ps: wij waren ook nieuwsgierig geworden en zijn gaan kijken: erg gave film!)

aan deze uitgave werkten mee: Arjo, Jan, Joris, Laurens, Louise, Peter, Sascha

Thomas en Yvonne onder leiding van kapitein Liekie en assistente Annette.

,


Kleischip-maG maart 2011 – 06

door Jan Frensen

Vorige keer: Joost z’n klas gaat schaatsen en Piet valt en breekt zijn been. Als Joost naar huis wil blijken zijn banden te zijn lek gestoken

‘Wat!?’ schreeuwt moeder als Joost thuiskomt en heeft verteld dat zijn banden zijn lek gestoken. ‘Wie steekt nou banden lek? Moet ik zeker weer nieuwe banden kopen, die dingen zijn hartstikke duur’, tiert ze door. ‘Neem morgen maar je oude fiets mee naar school, dan koop ik tijdens mijn middagpauze wel nieuwe banden voor je’, zegt moeder nu wat rustiger. Die avond kan Joost niet in slaap komen, hij moet de hele tijd denken aan wie zijn banden nou lek gestoken kan hebben. Uiteindelijk na uren valt hij toch in slaap. De volgende morgen schrikt Joost wakker. ‘Wat! Het is al 8 uur!’. Binnen twee minuten heeft hij zich aangekleed. ‘Mam, zus wakker worden, het is acht uur!’ roept hij. Even later zit het hele gezin aan tafel en ze eten snel hun eten op. ‘Schiet eens op’, sist moeder naar zus. ‘Jaha, ik schiet heus wel op hoor.’ Een paar minuutjes later zitten ze op de fiets. Joost op zijn oude. Het is 08.10 uur als ze op school aankomen. ‘Wouw, we zijn zelfs nog te vroeg’, zegt Joost opgelucht. Het is een lange dag, er is CITO en de meester heeft weer eens een slecht humeur. Als de dag eindelijk is afgelopen wil Joost snel naar huis fietsen, maar als hij de fietsenstalling binnenloopt ziet hij iemand met een zwarte muts op die zijn banden wil lek steken. ‘Doe dat niet nog eens’, zegt Joost boos. ‘Wie ben jij en waarom steek je mijn banden lek?’ De man rent weg en Joost gaat erachteraan. ‘Hé, stoppen jij’, schreeuwt Joost. Maar de man rent gewoon door. Joost dus ook. ‘Banden zijn duur hoor!’ Ze zijn intussen al bij het verlaten station, een halve kilometer van school weg en Joost haalt de man bijna in. Plotseling stopt de man en Joost botst tegen hem op.’Waarom steek jij mijn banden lek?’, vraagt hij nog een keer boos. ‘Geen idee’, mompelt de man. Dan opeens drukt hij Joost tegen de muur en zegt: ‘Als kind zijn mijn banden ook altijd lek gestoken en nu wil ik wraak, WRAAK, HAHAHAHA!’ Hij laat Joost los en rent weg.


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Joost blijft even staan en rent dan snel naar huis. ‘Wat?! Dit geloof je niet hè, heeft hij je bedreigd zeg je?’ roept moeder uit als Joost thuis komt. ‘Ja, en ik kan beter niet meer met de fiets naar school want hij steekt alle banden lek’, zegt Joost terug. ‘Ik ga nu naar de politie’, zegt moeder. ‘Nee, niet doen’, zegt Joost. ‘Ja, wel doen!’, zegt moeder woedend. EEN HALFUUR LATER BIJ HET POLITIEBUREAU: ‘Mmm, een lastige zaak’, zegt hoofdinspecteur Mol. ‘Ik wil dat u NU die man gaat opsporen, hij steekt banden lek en bedreigt mijn zoon, hij is LEVENSGEVAARLIJK’ zegt moeder. ‘Dat valt wel mee hoor, hij heeft uw zoon toch niet met een mes bedreigd of zo?’, vraagt Mol. ‘Nee, dat niet maar…’, zegt moeder langzaam. ‘Dus zo gevaarlijk is hij dus niet’, zegt Mol, ‘maar goed we zullen hem toch opsporen.’ Volgende keer: Joost gaat weer gewoon naar school. Er wordt een aantal verdachten opgespoord, maar wie was het nou?

Kleischip MaG Vind je het kleischip mag leuk? En wil je dat er nog meer MaGs komen? Vertel dan iedereen die je kent over het kleischip. Zo krijgen wij meer lezers en dus reden om verder te gaan. Wil je ons nog meer steunen? Word dan lid van het kleischip maG voor slechts €1 voor 2011. Stuur een mail met je gegevens naar: info@kleischip.nl. Dan krijg je iedere keer als er een nieuw mag is een leuk mailtje van de redactie.


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Carnaval is een leuk en gezellig feest maar waar komt het vandaan? Ik (Jan) ging op onderzoek uit en vond wat interessante feiten. Carnaval is een katholiek feest. Vroeger was het een eetfeest omdat daarna de vastentijd begon. De vastentijd duurt veertig dagen en tijdens die tijd mag er niet overdag gegeten worden. Eigenlijk duurt het 56 dagen maar die zes dagen zijn zondagen en op die dagen hoeft er niet gevast te worden en gingen ze naar de kerk. Het woord carnaval komt van het Latijnse woord carne vale, wat vaarwel aan het vlees betekent. Dus eigenlijk is het wel logisch dat carnaval carnaval heet want er word voor het laatst vlees gegeten voordat de vastentijd begint. Maar hoe is het nou zo’n groot feest geworden met al die praalwagens en leuke muziek? Dat kon ik niet vinden, maar ik denk dat de mensen gewoon zin hadden in een feestje. Weet jij het wel? Stuur een mail! Vasten mensen van andere geloven ook? Ja natuurlijk. Je kent vast wel de ramadan van de moslims. Zij hebben ook eetfeest, maar dan na het vasten, van een maand. Ze maken dan allemaal lekkere dingen klaar. Dat is het Suikerfeest. De datum van het Suikerfeest is dit jaar op 31 augustus. Maar ook andere geloven hebben een vasten tijd zoals: het Bahá’í-geloof. Hun vastentijd duurt 19 dagen Hier is wat leuke carnavals muziek: Wim Kersten - Bloemetjesgordijn http://www.youtube.com/watch?v=XFJKtHuQKwI André van Duin - Er staat een paard in de gang http://www.youtube.com/watch?v=4ozVntId3c4 Guus Meeuwis – Brabant http://www.youtube.com/watch?v=qKWYLqmuicY&feature=mfu_in_order&list=U L


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Hier zijn een paar tips van Arjo om je niet te vervelen voor het carnaval. tip1: maak je eigen kostuum. tip2: ga naar een goede kleding- of fopzaak. tip3: maak met je hele klas een grote draak of weet ik veel wat en maak de grootste optocht! Hier zijn een paar goede maskers, ga voor meer maskers en kledingsstukken naar www.feestbeest.nl/carnaval

De Chinese draak is typisch Chinees.

Probeer eens van karton een ruimtepak te maken of maak een soort van robot. (om het mooier te laten lijken kan je ook aluminiumfolie gebruiken)


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Er zit een carnavalsvierder aan de bar. Opeens haalt hij zijn glazen oog uit z'n kas en keilt 'm tegen de ruit. Het glazen oog stuitert terug op de bar en de man doet hem weer in. 'Wat doe je nou?' vraagt zijn vriend naast hem. 'Ik kijk even of mijn fiets er nog staat. Sam en Saar komen uit de kroeg waar ze net carnaval hebben gevierd. Ze lopen door de Kalverstraat naar huis. Saar blijft stilstaan bij een sjieke boetiek waar een mooie jurk in de etalage staat. 'Vind je 'm mooi?' vraagt Sam. 'Ja, heel mooi,' zegt Saar. 'Vind je 'm echt heel erg mooi?', vraagt Sam. 'Ja, werkelijk prachtig,' zegt Saar. 'Nou, weet je wat?' zegt Sam, 'dan gaan we morgen weer kijken.' Een carnavalsvierder heeft behoorlijk in het glaasje gekeken en strompelt naar zijn auto. Hij probeert met een sigaret zijn autoportier open te maken. Een voorbijganger ziet het en zegt: 'Dat is een sigaret hoor waarmee u het portier probeert open te maken.' 'Verrek,' zegt de dronken man, 'dan heb ik net mijn sleutels opgerookt!' Op de afdeling Eerste hulp wordt een zwaargewonde carnavalsvierder binnen gebracht. 'Naam', informeert de verpleegster. 'Jan Jansen' antwoord de man. De zuster vraagt of hij getrouwd is, waarop de man antwoordt: 'Nee, een ongeluk met de motor.'

Verzameld door Jan


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Speciaal:

door Louise

Inleiding ls het paard Spirit verkocht wordt door zijn baasje op de boerenmarkt, maakt hij nieuwe vrienden. Ze worden gekocht door een aardige vrouw met een enorm stuk grond. Ze geeft hen goed te eten en leert hen geweldige kunstjes. De paarden vinden het leven op het landgoed van de vrouw heerlijk, maar de buurvrouw heeft snode plannen‌ Verbaasd keek ik naar het oneetbare ding. Mijn baasje pakte het ding op een maakte een vreugdedansje. Toen rende ze naar binnen. Ik bleef verbaasd achter. Jullie zijn natuurlijk nu ook heel erg verbaasd. Oke, nou zo :

zag het er ongeveer uit. Hmm, jullie schijnen al te weten waarom mijn baasje zo uit haar dak ging? Mooi, dan kan ik verder met het verhaal. Een half uur na mijn bijzondere vondst kwam er een auto aanrijden. Er stapte een man met een ruige baard, een heleboel tattoo's, een zwart hemd aan en een enorme sigaar in zijn mond. Je begrijpt, ik rekende hem niet meteen tot een van mijn beste vrienden. Toen hij mij zag werd hij een klein, schattig jongetje. Hij liep naar me toe en aaide me over mijn voorhoofd. Ik liet hem rustig begaan. Daarna gaf me nog een voorzichtig kusje op mijn voorhoofd en liep


Kleischip-maG maart 2011 – 06 naar binnen. Ik giechelde in mezelf. 'Ik toch maar mooi alle mensen in kleine, schattige kindjes veranderen', dacht ik bij mezelf. Ik schrok op uit mijn gedachten toen er een keiharde 'Wat!?!?!?' uit het huis kwam. Ik gluurde door het raam. Mijn baasje gaf net een enorme knuffel aan de man. Die gaf net zo hard een knuffel terug. Terwijl ik glimlachend stond te kijken hoorde ik niet dat er een paard uit de stal was gelopen. 'Hoi!' hoorde ik opeens achter me. Van schrik sprong ik met al mijn benen tegelijk een centimeter de lucht in. Toen ik me omdraaide zag ik het grijze paard met een big smile achter me staan. 'Moest dat nou?', mopperde ik. 'Ja!', zei het grijze paard, nog steeds met een grote grijns op haar gezicht. Het paard hapte in een graspol. ‘Hoe heet je eigenlijk?’, wist ik over mijn verliefde lippen te krijgen. ‘Ík?’, zei het paard, ‘Ik heet Silver,’ ‘O’, zei ik. ‘Ik heet Spirit’, hakkelde ik haastig. Het paard…eh.. Silver was al weer weggelopen. Blijkbaar beviel mijn adem haar niet of zo. Teleurgesteld hobbelde ik terug naar ‘mijn’ graspol (waar ik die ring in had gevonden) en groef er denkend een kuiltje in met mijn neus. ‘Was ik maar nooit verliefd geworden’, mompelde ik boos in mezelf.

Hs.4 De buurvrouw (die met ‘snode plannen’). Oké, even een stukje terug in het verhaal. In de inleiding (bovenaan het verhaal) staat een stukje over een buurvrouw met snode plannen. Nou daar laten we je nu even mee kennismaken. Weet je wat, we vertellen alleen haar naam: Alexia (ja, die heb je al eens gehoord ja!). Zo en nu verder met het verhaal. Die Alexia zat met haar verrekijker al die tijd met haar nieuwe paard in de bosjes naast haar huis. En ja, je raadt het al, dat nieuwe paard is Hedwig. Vlak na de lieve baas van Spirit kwam deze buurvrouw aan. Ze was haar gemene buurvrouw gevolgd om te kijken wat ze met die nieuwe trailer ging doen. Toen ze zag dat die stomme buurvrouw één paard alleen achterliet. Ze vond dat haar zogenaamd weke hart dat niet kon laten gaan. En kocht het paard met haar laatste centjes. Je moet weten dat de buurvrouw bepaald niet rijk was. Integendeel, ze was verschrikkelijk arm. Maar ze had dus Hedwig gekocht, had de naam-tattoo die zijn baasje had gezet van Hedwig gevonden en dus noemde zij Hedwig ook dus Hedwig.


Kleischip-maG maart 2011 – 06


Kleischip-maG maart 2011 – 06


Kleischip-maG maart 2011 – 06

Wedstrijd, teken de mooiste kat!!! Beste lezers, hieronder zie je twee katten, de een is ingekleurd en de ander is leeg. De bedoeling is om de lege kat uit te printen en in te kleuren. De mooiste maakt kans op een dagje in de redactie van het Kleischip en dat jouw kat dan in het volgende nummer komt.

De kat moet wel aan een paar eisen voldoen, dat zijn de volgende:


Kleischip-maG maart 2011 – 06

 De kat moet minimaal één kledingstuk dragen, dat kunnen 4 schoenen zijn, of een broekje, of een rokje, je mag het zelf bedenken, maar minimaal een.  De kat moet helemaal ingekleurd zijn, maar als er vlekken op zitten die wit zijn mag het wel, en als je een paar witte potloodstreepjes ziet dan is het niet erg, want het gaat voornamelijk over grote (paar cm) vlakken.  Er moet één personage in zitten (dat is in het voorbeeld de rare vrouw) het mag natuurlijk ook wat anders zijn, bijvoorbeeld een andere kat!  Er moet minimaal een extra figuur in zitten (dat is in dit geval dat bordje boven de rare vrouw) het mag alles zijn, van stopbord tot wiebelkussen.  Er hoeft geen achtergrond bij maar het mag wel en dan is de kans groter dat je wint.  Er mag geen glitter, verf of houtskool gebruikt worden, maar wel correctievloeistof.  De kat moet wat op het hoofd hebben, dus een kroon, een pet of wat dan ook.  De kat moet wat vasthouden, een tas, paspoort, of wat je maar wilt. Print de pdf ‘MOOISTE KAT’ uit op bij de links de website!


Kleischip-maG maart 2011 – 06 Kleischip GALERIE, expositie Stg. Haags Kinderatelier op basisschool De Spoorzoeker

Vis van Paul Klee, door Mitchel Toetenel, 9 jaar Ik heb een vis gemaakt met strepen en stippen in piepschuim, die mocht ik afdrukken. De vis werd lichtgroen en dat vind ik een erg mooie kleur. Hij is gemaakt op een plankje van ongeveer 30 bij 40 cm en ik heb verf, piepschuim, knopen, potlood, tandenstokers, zilverpoeder en goudpoeder gebruikt. Toen de vis klaar was, mocht ik alles versieren. Ik had bedacht dat het een monstervis is, want die zijn cool! Hij heeft tanden. Op school laat ik de vis zien bij de afsluiting van het thema kunst en daarna neem ik hem mee. Ik geef hem dan kado aan mijn vader of mijn broer. Hij zal blij zijn!

Vis van Paul Klee, door Yilderay Saricai, 8 jaar Ik heb de vis geknipt en toen allemaal dingetjes, streepjes en rondjes erin geprikt. Ik heb veel kleuren verf gebruikt. Dat ziet er mooi uit. De afdruk is gemaakt op karton en ik heb verf gebruikt, maar ook glitters en krijt. Het is een kleine lieve vis. Ik ga hem thuis ophangen als het thema kunst klaar is

Het verhaal ging over CoBrA. (Co = Copenhagen/Kopenhagen, Br = Brussel, A = Amsterdam. De Deense, Belgische en Nederlandse) kunstenaars die daar bij hoorden, schilderden toen ook een beetje als kinderen. Ik vind het goed gelukt en het was leuk om te maken. Vooral de kleuren en het gezicht van de poes vind ik mooi. Ik heb het eerst geschilderd en toen geknipt en opgeplakt en er nog wat bij geschilderd. Ik had aan een kat gedacht: hoe ziet zijn kop eruit. Ik wil hem boven mijn bed hangen. Jerrico Kappel, groep 5 (Kappel rijmt op Appel)

Stefano van Oyen, groep 7 Het is een opdracht over de kunstenaar Paul Klee. Het is een vis met regelmatige schubben. De onderste vin is langer dan de bovenste. Dat is vaak bij vissen. Ik heb een vis uit een boek als voorbeeld genomen, maar heb hem wel naar mijn zin gemaakt. We moesten eerst op een soort schuimkarton tekenen en erin krassen. Toen hebben we hem in twee kleuren gedrukt. Thuis berg ik hem op in een doos met alles wat ik wil bewaren.


Kleischip-maG maart 2011 – 06 <

En dit zegt de school De Spoorzoeker over de lessen van Stg. Haags Kinderatelier Wat een super docenten zijn dat! Ze laten naast de aangeboden techniek en de goede structuur alles uit de kinderen komen en stimuleren hun creativiteit enorm. De kinderen zijn heel trots op hun werk en worden er blij van. Zij weten ook al veel voor hen nieuwe woorden als afdrukken, tandenstoker, techniek, verfroller, enz ...

© Muleyke Uysal, acht jaar zegt dat ze erg trots is op haar huis. Ze vertelt er een verhaal bij: “Een kind en een groot mens praten met elkaar bij het huis. Ze hebben het gekocht. Ze vinden vooral het balkon mooi, omdat er gras op groeit. Ook houden ze van de vrolijke kleuren. Eerst was ik gewoon maar wat gaan maken. later werd het dit huis. Ik heb houten blokjes gebruikt, nepgras en gekleurde dingetjes en lijm. Het heeft even op school gestaan maar nu heb ik het om mijn bureau staan op mijn kamer”.

Kevin Oedairadjsingh, elf jaar, groep 7 “Het is een popje dat danst, uit een ander land, Rusland. Het is een danser van het theater. Ik lette vooral op het kostuum. Ik vind het vooral mooi dat hij op blokken staat, als een soort acrobaat. Ik heb het gemaakt met materiaal dat architecten gebruiken voor maquettes, een soort plastic? (foamboard!) De wyberfiguurtjes zijn van papier. Het is goed vlakvullend en de wybers zijn gespiegeld. Nu staat het in de gang op school, maar later wil ik het thuis op mijn kamer neerzetten.

Khalil Koukkouh, elf jaar, groep 7 Khalil vertelt dat de juf wat had verteld over theaterkleding van vroeger en wat liet zien. “Het was interessant. We moesten er vooral op letten dat het niet te recht werd. Het is gemaakt van architectenmateriaal, een soort piepschuim (foamboard). Het is heel licht. Verder heb ik krayon en verf gebruikt. Ik moest aan Roodkapje denken. Ze danst op haar tenen en haar handen lijken te wijzen. Ik heb het symmetrisch gemaakt (figuur die links en rechts gelijk is). Het kunstwerk is nu in de gang van de school te zien. Later hang ik het in mijn kamer.


Kleischip-maG maart 2011 â&#x20AC;&#x201C; 06

Oplossing in volgend KleischipmaG


Kleischip-maG oktober 2010 â&#x20AC;&#x201C; 02

Kleischipavontuur Op het moment is het Kleischip druk bezig met een arrangement voor de Scheveningse Kust te maken: Den Haag kust Scheveningen We verbinden drie musea en Madurodam aan elkaar met historisch vervoer: de boot en de koets (en ook de fiets!) en vertellen het verhaal over hoe we met de kust verbonden zijn geraakt en ons land proberen te beschermen tegen de Superstorm.

De liedjes van de route zijn klaar. Angelique Schipper zong vier van de tien liedjes tijdens het Open podium programma van theater Camuz op vrijdag 18 februari. Ze had de ketting met afbeeldingen van het route om. Het publiek reageerde enthousiast. Wil je deze liedjes over de route horen? Kijk dan op You Tube:

http://www.youtube.com/watch?v=gzvVQoDw RfQ


Kleischip-maG oktober 2010 â&#x20AC;&#x201C; 02

Kleischip-maG Nr. 06 Special Carnaval  

Kleischip-maG van en voor kinderen